Page 1

GOOI- EN VECHTSTREEK HET VERANTWOORDE MAGAZINE VOOR DE GOOI- EN VECHTSTREEK

Jaargang 02 - editie 08 - DECEMBER 2016

LIVING

Column Wie dan leeft, wie dan zorgt? Culinair Kies de juiste bubbel Huis & Interieur Is uw haard al winterklaar?

´Full-service mondzorg onder één dak´


ALL WEATHER, ALL SURFACES, ALL JAGUAR.

Winterbanden - Wintercheck - Winteraccessoires

SERRY.NL Min./max. gecombineerd verbruik: 4,7-11,3 l/100 km, resp. 21,3-8,8 km/l, CO2-uitstoovt resp. 123-269 g/km.


INHOUD

DECEMBER 2016 GOOI- EN VECHTSTREEK HET VERANTWOORDE MAGAZINE VOOR DE GOOI- EN VECHTSTREEK

Jaargang 02 - editie 08 - DECEMBER 2016

LIVING

Column Wie dan leeft, wie dan zorgt? Culinair Kies de juiste bubbel Huis & Interieur Is uw haard al winterklaar?

08

´Full-service mondzorg onder één dak´

17

COLOFON

Hoofdredactie Patrick de Koning Eindredactie Xilvania Koense Oplage 17.000 exemplaren Productie / Uitgave Rex Magazines

34

Vormgeving Rex Support, Rotterdam Redactie Patrick de Koning, Xilvania Koense, Bert Moons, Martine Hafkamp, Kirsten van Wijk, Janita Elings, Jorissa Neutelings, Janneke Sinot, Christianne Muusers E-mail: redactie@rexmagazines.nl Fotografie Nico Brons, Joke Schut, Kimberly Gomes, iStockphoto, Thinkstock Advertentie-exploitatie Chris Slop, Sabrina Bonarius Tel: 010-4764372 E-mail: sales@rexmagazines.nl Verschijningsdata maart / juni / september / december Verspreidingsgebied Geselecteerde huis-aan-huisverspreiding in Hilversum, Loosdrecht, Kortenhoef, ‘s-Graveland, Laren, Blaricum, Huizen, Weesp, Muiderberg, Bussum, Naarden en Vreeland, en verzending aan leestafels in de omgeving. Copyright © 2016 Gooi- en Vechtstreek Living Alle rechten voorbehouden. De redactie van Gooi- en Vechtstreek Living is niet aansprakelijk voor gegevens door derden verstrekt. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Huis & Interieur

34 Is jouw haard al winterklaar? 34 Vloerverwarming met thermoskussens

Culinair

12 Champagne hoort bij elk feest 17 Pata negra, de koning der hammen 23 Het ultieme winterdrankje 24 Kies de beste bubbel 26 Cupcakes 36 Ontdek de cocktailshaker in jezelf! 43 Kaviaar geniet je... 44 Erwtensoep en pompoenbrood

Column

15 Wie dan leeft, wie dan zorgt? 31 Sportieve ouders? Ga gamen!

38 Health & Wellness

06 Full-service mondzorg onder één dak! 10 Effectief afslanken met easyslim 20 Specialist in figuurcorrectie en tatoeages verwijderen 38 Wereldse massages

Reizen 08 28 46 48

Flottielje zeilen in Kroatië Op bezoek bij... Kerstshoppen in Düsseldorf Zeilen in Turkse wateren

Overig

05 Voorwoord 18 Maak kans op vrijkaartjes naar topfilms 32 Wist u dat? 40 Puzzel&Win

Meer informatie vindt u op onze website: www.gooienvechtstreek-living.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

3


TONZON WARMERE VLOER MET MINDER ENERGIE DOOR HET BESTE ISOLEREND EFFECT

Warmere vloer door beter isolerend effect TONZON Thermoskussens isoleren op een effectievere manier dan andere vloerisolaties. De Thermoskussens blokkeren de warmtestraling door de vloer waardoor bestaande vloeren warmer worden dan de lucht boven de vloer. Zelfs mensen met vloerverwarming in nieuwbouwwoningen merken op dat de Thermoskussens een opmerkelijk effect hebben: “de vloer wordt nu warm op plekken waar deze voorheen niet warm werd�. Het wooncomfort stijgt daarmee aanzienlijk. En het gasverbruik wordt beduidend minder. Bij woningen met radiatoren scheelt de energiebesparing gemiddeld 15 tot 20% en bij woningen met vloerverwarming tot wel 40%.

Minder vochtproblemen De Thermoskussens worden gecombineerd met een stevig woningbreed zeil op de bodem van de kruipruimte. Deze Bodemfolie stopt de verdamping van vocht waardoor er geen vocht uit de bodem meer kan doordringen tot in de woning. De warmere vloer en de lagere vochtigheid geven schimmels en huisstofmijten nauwelijks nog kans en de muffe geur uit de kruipruimte wordt beperkt. Het resultaat van deze gecombineerde aanpak is een comfortabele, energiezuinige en gezonde woning. Meer informatie of een vrijblijvende offerte? Kijk snel op tonzon.nl

I: tonzon.nl E: info@tonzon.nl T: 0900 - 28 66 966 (0,10 p/min)

TONZON Vloerisolatie: een klasse apart


VOORWOORD

GOOI- EN VECHTSTREEK HET VERANTWOORDE MAGAZINE VOOR DE GOOI- EN VECHTSTREEK

Jaargang 02 - editie 08 - DECEMBER 2016

LIVING

Column Wie dan leeft, wie dan zorgt? Culinair Kies de juiste bubbel Huis & Interieur Is uw haard al winterklaar?

Beste lezer,

´Full-service mondzorg onder één dak´

Met gepaste trots presenteren wij u de zevende editie van Gooi- en Vechtstreek Living, speciaal gemaakt voor inwoners in deze regio.

P

loppende kurken en sprankelende belletjes in sierlijke glazen: bubbels horen bij de feestmaand als pakjes onder een boom. Al smaakt een glas bubbels eigenlijk altijd wel. Maar hoe kies je uit al die verschillende mousserende wijnen? Hoe weet je of je kiest voor kwaliteit zonder te veel te betalen? Freixenet, ‘s werelds grootste cava huis, zet alle soorten bubbels op een rij en geeft een mini-cursus ‘bubbels kiezen’. Waar Champagne en Prosecco inmiddels oude bekenden zijn in het wijnschap, stijgt cava in populariteit. Deze Spaanse mousserende wijnen vallen op door hun gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al deze bubbels? De winter, het is een seizoen vol gezelligheid. Zeker als je op koude avonden de haard laat branden. Natuurlijk wil je er niet alleen warmpjes bij zitten, maar ook veilig. Maak je kachel dus tijdig winterklaar. Onze reporter Janneke Sinot heeft een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.

ABONNEMENT

Belangstellenden voor Gooi- en Vechtstreek Living die een neesticker voor reclame op de brievenbus hebben of die buiten het aangegeven verspreidingsgebied wonen, kunnen zich een jaar abonneren op dit magazine door € 15,– over te maken op rekening 60.98.31.275 ten name van Rex Support BV te Rotterdam onder vermelding van Gooi- en Vechtstreek Living en het afleveradres.

DIGITAAL

Wilt u de Gooi- en Vechtstreek Living ook digitaal ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@rexmagazines.nl en u zult na verschijning van iedere editie een link ontvangen naar de digitale online versie.

Rex Magazines geeft deze decembermaand in samenwerking met Entertainment One Benelux maar liefst 80 bioscoopkaartjes weg. Hoe gaat het in zijn werk? Ga naar pagina 18, kies de film waar je graag naar toe wilt en beantwoord de vraag om kans te maken op vrijkaartjes naar de bioscoop. Erwtensoep eten wij vooral als het koud is: lekker dik en goed gevuld, en natuurlijk met rookworst. Daarom is deze Franse erwtensoep uit de zeventiende eeuw zo verrassend: een vleesloze erwtensoep met wortel, tuinkruiden en bladgroenten. Erbij kun je pompoenbrood serveren naar een recept uit dezelfde periode. Culinair Neerlandica Christianne Muusers dook weer in de kookboeken van weleer voor een historisch recept. Dit en nog veel meer treft u aan in deze wintereditie van Gooi- en Vechtstreek Living. Wij wensen u eindeloos veel leesplezier!

Patrick de Koning Hoofdredactie Gooi- en Vechtstreek Living

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

5


HEALTH & WELLNESS

Méér dan een tandarts...

Tekst: Patrick de Koning Fotografie: Nico Brons, Joke Schut

Full-service mondzorg onder één dak!

6

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


HEALTH & WELLNESS

‘Het tijdperk van de

one visit dentistry is begonnen.’

moeten missen. Geraline Kers is erkend NVOI tandarts-implantoloog. “Niet meer durven lachen, moeilijk kunnen eten en zelfs praten kan met het gemis van één tand al heel lastig zijn.” Gelukkig kunnen implantaten die lach weer terugbrengen. Deze ‘kunstwortels’ worden tijdens een nagenoeg pijnloze behandeling in de kaak geplaatst. Daar bovenop komen met een kliksysteem nieuwe tanden en kiezen. “Het geeft veel voldoening als mensen door een behandeling met implantaten hun zelfvertrouwen terug krijgen. Tanden en kiezen moeten missen is immers al erg genoeg.”

Een stralende lach en een gezond gebit. Dat wil iedereen. Het team van Tandheelkundig Centrum Kerkelanden in Hilversum helpt u daar graag aan. In dit multifunctionele mondzorgcentrum vindt u nagenoeg alle tandheelkundige specialismen onder één dak. Met grote zorg, vakkundigheid en gebruik makend van moderne technieken bieden de specialisten u de tandheelkundige kwalitatieve zorg die u verdient. Welkom bij Tandheelkundig Centrum Kerkelanden.

T

andheelkundig Centrum Kerkelanden (THC Kerkelanden) heeft volgens praktijkmanager Jenet Molenaar meer in huis dan alleen een tandarts. “Wij dienen graag het gemak van onze cliënten met meerdere specialismen op tandheelkundig én esthetisch gebied in één en hetzelfde centrum. Geen doorverwijzingen naar een andere locatie of andere specialist. Voor jong en oud en bovendien kunt u in de regel binnen enkele dagen terecht. Sinds 1 november zijn de openingstijden op maandag verruimd en bent u tussen 08.00 en 20.00 van harte welkom. FULL SERVICE MONDZORG THC Kerkelanden is ruim 30 jaar geleden begonnen als een solopraktijk en is inmid-

dels uitgegroeid tot een praktijk met zo’n 15 medewerkers in het Gezondheidscentrum Kerkelanden. Buiten een aantal tandartsen en mondhygiënistes heeft THC Kerkelanden preventieassistenten en een implantoloog huis. Daarnaast beschikt het mondzorgcentrum over een eigen tandtechnisch laboratorium. En tandarts-eigenaar Remco Scheringa wil de dienstverlening van ‘ons’ centrum de komende jaren nog verder uitbreiden met gerelateerde specialismen. IMPLANTOLOGIE THC Kerkelanden heeft een eigen NVOI tandarts-implantoloog in huis. Een stralende lach is namelijk niet voor iedereen vanzelfspekend. Er zijn situaties waardoor mensen hun tanden of kiezen missen of

ZORG CENTRAAL “Onze visie is duidelijk”, vertelt Jenet. “Het gaat ons om een optimale kwaliteit met een persoonlijke benadering, want een mooi en gezond gebit moet een heel leven meegaan.” Wat dit mondzorgcentrum zo bijzonder maakt naast de vele specialismen, is de extra aandacht die wordt besteed aan esthetische oplossingen. Een stralende witte lach wil toch iedereen? “Wij werken met de nieuwste technieken en de meest geavanceerde apparatuur. Zo is onze praktijk volledig metaalvrij (geen amalgaam) en kijkt ons team, in overleg met uw wensen, met een scherp esthetisch oog naar het meest fraaie resultaat.” MONDZORG VAN DE TOEKOMST Een zeer aan te raden behandelmethode is volgens tandtechnieker Mark Flier de Cerecmethode. “Cerec is een restauratiemethode van tanden of kiezen waarbij met computertechniek de benodigde restauraties worden vervaardigd. Via een computergestuurde behandelmethode is het voor onze tandartsen mogelijk om in één en dezelfde behandelafspraak een kroon, inlay, onlay of facing te maken én te plaatsen. Het gehele proces neemt namelijk nog maar één uur in beslag. Voorheen was het nodig om hiervoor te ‘happen’ en werd alles opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. Dat is niet meer nodig.” Het tijdperk van de ‘one visit dentistry’ is hiermee begonnen. Tandheelkundig Centrum Kerkelanden Kerkelandenlaan 3 F, Hilversum T. 035-6246328 www.thc-kerkelanden.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

7


REIZEN

Tekst: Xilvania Koense Foto’s: Nico Brons, Sail Events

Flottielje zeilen

KROATIË ‘onvergetelijke vakantie’ Bepaal uw eigen koers en zeil ontspannen in één van de bare-boat bestemmingen of vaar met de gepassioneerde Jeffrey en Lu en hun enthousiaste en ervaren crew mee in hun avontuurlijke flottieljes in het fantastische Kroatië, het land van 1001 eilanden. Heeft u te weinig zeilervaring en wilt u toch graag met uw gezien op zeilvakantie? Neem een schipper aan boord, zo simpel kan het zijn. Onbezorgd zeilen en de beste persoonlijke begeleiding voor uw zeilvakantie. Kroatiëspecialist Sail-Events maakt uw vakantie compleet en onvergetelijk. 8

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


REIZEN zeil je via andere verrassende eilanden naar de eindbestemming.” Elke reis wordt afgesloten met een gezellige Amerikaanse avond waar alle overgebleven ‘proviand’ gezamenlijk wordt genuttigd.

S

ail-Events uit Hilversum is al 10 jaar de toonaangevende specialist voor flottielje zeilvakanties in Kroatie. Daarnaast kunt u ook terecht voor vaarvakanties met catamarans en motorjachten. Vanuit de thuishavens Sukosan en Kastela in het zuiden van Kroatië vertrekken de flottieljes voor een 1- of 2-weekse zeilreis langs de adembenemende kust. Onder de bezielende begeleiding van Lu en Jeffrey hebben al vele gezinnen dé vakantie van hun leven gehad. PERSOONLIJKE BENADERING Lu regelt alles vanuit Nederland. Van boekingen van deelnemers tot aan het reserveren van zeiljachten bij één van de 300 charterbedrijven. “We zijn echter veel meer dan een reisbureau”, legt Lu uit. “Vanaf het eerste moment benaderen wij onze klanten als uniek, verzorgen wij de complete zeilvakantie en geven wij advies over de zaken waarmee men rekening dient te houden. Jeffrey is tijdens het vaarseizoen samen met onze crew in Kroatië en tijdens de zomervakantie ben ik ook 12 weken als steun en toeverlaat van deelnemers aanwezig. Sail-Eventis is niet de grootste aanbieder van zeilvakanties, maar we willen wel de beste zijn en elke deelnemer een onvergetelijk avontuur meegeven naar huis.” HISTORIE SAIL-EVENTS Kroatie heeft een speciaal plekje in het hart van Lu en Jeffrey. Het is namelijk het land waar ze elkaar hebben leren kennen. “Jeffrey was flottieljeschipper en zocht naar een hostess voor de zomervakantie”, vertelt Lu. “Toen ik

die advertentie zag, kreeg ik direct de kriebels. Ik ging vroeger namelijk altijd met mijn vader zeilen op het Veluwemeer. Ik heb dus direct gebeld en een paar weken later zat ik in Kroatië. Ik vond het best wel eng, want ik had zoiets impulsiefs nog nooit gedaan. Een goede vriendin zei echter: ‘Gewoon doen Lu, en als het een engerd is, dan kom ik je gewoon halen in mijn Fiat 500!’. We hadden echter direct een vriendschappelijke ‘klik’ en de weken daarop groeide die klik tot meer uit. Drie weken na terugkomst van dit avontuur zijn we zelfs gaan samenwonen en konden we terugkijken op een fantastische periode.” In de periode daarna bleef het kriebelen en besloten Lu en Jeffrey om zelf ook zeilvakanties aan te gaan bieden. “Maar dan wel op een andere en meer persoonlijke manier. We kochten kort daarop onze eerste boot en gingen in 2006 van start in het zuiden van Kroatië.” Inmiddels heeft SailEvents 5 flottieljes en worden ze ondersteund door een enthousiaste en ervaren crew. FLOTTIELJE ZEILEN Volgens Lu is flottielje-zeilen de ideale manier om ‘individueel’ in een groep op vakantie te gaan. “Elk flottielje bestaat uit een moederschip met een schipper en crew van SailEvents en negen of tien volgboten. Het is echter niet zoals bij eendjes waar iedereen klakkeloos de moedereend volgt”, benadrukt Lu. “Iedereen vaart in eigen tempo naar de eindbestemming. Iedere ochtend geeft de crew een briefing waarbij de route van de dag wordt besproken. Je krijgt informatie, het weerbericht en interessante punten langs de route, zoals bijvoorbeeld een mooie baai waar je voor anker kunt gaan voor een frisse duik.” Onderweg is er steeds de mogelijkheid om contact op te nemen met het moederschip of de andere jachten via de marifoon.

AVONTUURLIJKE ZEILROUTES De flottielje-zeilroutes van Sail-Events in Kroatië zijn met veel zorg samengesteld. “Door onze ervaring weten wij de mooiste baaien en dorpjes te vinden”, legt Jeffrey uit. “Wij wijken graag af van de gebruikelijke routes en bezoeken geen grote en dure jachthavens maar meren af aan de kade’s van authentieke dorpjes of onder de sterrenhemel in een mooie baai. Elke dag is weer een nieuw avontuur met veel afwisseling. Zo varen we in het hoogseizoen bijvoorbeeld aparte 1-weekse en 2-weekse routes. Op deze manier haal je het maximale uit twee weken zeilen en kom je na één week dus niet terug in onze thuishaven om de groep te wisselen.” ZEILERVARING Voor een flottielje-vakantie heeft u natuurlijk wel enige zeilervaring nodig. “Je moet zelfstandig kunnen afvaren, aanleggen, ankeren en navigeren”, legt Jeffrey uit. “En heeft u ondersteuning nodig dan is onze begeleiding altijd in de buurt om een helpende hand te bieden wanneer dat nodig is.” Wilt u vooraf nog leren zeilen, dan biedt Sail-Events in samenwerking met Zeilschool Muiden speciale zeilvakantie opleidingen aan, zodat u altijd met een goed gevoel aan boord stapt. Veel deelnemers melden zich ruim voor de vakantie al aan voor één van de inzeildagen in Muiden. “Gewoon om weer even zeebenen op te doen en helemaal klaar te zijn voor een fantastische ervaring in het buitenland”, zegt Lu met een glimlach. MEER WETEN? Heeft u ook zin in een heerlijk avontuur langs de Kroatische kust? Bekijk dan onze website: www.sail-events.nl. Persoonlijk advies: +31(0)6 1876 3470. Of kom langs op de Vakantiebeurs, Jaarbeurs Utrecht, Hal 7, stand D039 die van woensdag 11 januari tot en met zondag 15 januari 2017 plaatsvindt.

IDEAAL VOOR GEZINNEN Tijdens de vakantieperiodes bestaat 80% van de deelnemers uit gezinnen. Zo is er altijd een leuke mix van verschillende leeftijden met vele vriendjes en vriendinnetjes voor alle leeftijden. Volgens Lu is flottielje-zeilen dan ook ideaal voor gezinnen. “Bij het maken van de routes houden we namelijk rekening met de afstanden. Zo blijft er voldoende tijd over om lekker te zwemmen en te snorkelen in helder blauw water. En wil je wel mijlen maken, dan wijk je gewoon af van de route en GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

9


HEALTH & WELLNESS

Tekst: Patrick de Koning Fotografie: iStockphoto

Het resultaat is verbluffend, ik wist echt niet wat ik zag

Dé afslankhit Soms word je er wanhopig van. Ondanks je gezonde leefstijl, goede eetgewoonten en het vele sporten zijn de vetrolletjes op je heupen maar niet weg te krijgen. Iedere vrouw kent ze wel, die probleemzones die vetcellen als een magneet lijken aan te trekken: de bekende zadeltassen op de heupen, vetrolletjes op buik, taille en rug en benen die maar niet dunner willen worden. Om maar te zwijgen over slap geworden huid en cellulite. Karin Hut ontdekte bij toeval het gepatenteerde en geavanceerde afslankapparaat. “Ik ben vorig jaar 30 kilo afgevallen. Puur op eigen kracht”, vertelt Karin niet zonder trots. “Maar hoeveel ik ook sportte, het vet op mijn heupen wilde maar niet verdwijnen. Op vakantie in Duitsland las ik een advertentie over een behandeling die beloofde af te rekenen met dergelijke probleemzones.” Alhoewel ze aanvankelijk vrij sceptisch was, maakte Karin een afspraak. ’s Avonds na de eerste behandeling merkte haar man ineens op dat hij kon zien dat het vele sporten eindelijk zijn vruchten begon af te werpen. “Ik was razend enthousiast. Het apparaat zorgde er ook voor dat de putten en deuken in mijn huid, veroorzaakt door het grote gewichtsverlies, vrijwel helemaal verdwenen. Mijn spieren werden sterker en mijn figuur strakker. Ik wilde dit apparaat zelf ook hebben!” Karin besloot het apparaat aan te schaffen en importeur te worden. “Hier moesten meer mensen kennis mee maken. Daarom ben ik een eigen bedrijfje gestart.”

Ik ben zelf vorig jaar ook 30 kilo afgevallen!

Karin Hut, eigenaar Easyslim.nu

Vetcellen worden losgetrild Door middel van ultrasound, hoge geluidsgolven, worden vetcellen losgetrild. “Deze worden afgevoerd via het bloed en uiteindelijk uitgeplast. Daarnaast werkt de apparatuur ook met elektrostimulatie, zwakstroom, wat de spieren bijna maximaal traint: 94%. Als je bedenkt dat je bij heel intensief sporten slechts een spierbelasting van 28% bereikt, begrijp je dat je met deze behandeling spieren kweekt. Zelfs al eet je hetzelfde als anders, dan val je toch nog af.” Verbluffende resultaten Het apparaat kan zelfs dure en zware operaties overbodig maken. “Eén van mijn klanten heeft een gastric bypass ondergaan en is 65 kg lichter geworden. Je kunt je voorstellen dat hij hierdoor te maken had met erg veel slap en overhangend vel en voordat hij voor een buikwandcorrectie koos, wilde hij eerst dit uitproberen. Het resultaat is verbluffend, ik wist echt niet wat ik zag. Hij heeft nu vijf behandelingen gehad, maar het wordt heel mooi.”

Hier moeten meer mensen kennis mee maken Easyslim.nu Hilversum Lisa Winter Gijsbrecht van Amstelstraat 238 A - Hilversum - 06-51613311 lisa@easyslim.nu - www.easyslim.nu 10

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


HEALTH & WELLNESS

Easyslim.nu is een afslankstudio waar je met hulp van het gepatenteerde en geavanceerde afslankapparaat plaatselijk afslankt en spieren opbouwt

EASYSLIM.NU SIMPEL, SNEL, SLANK!

*Geldig t/m 31 januari 2017

Verlies gegarandeerd direct tussen de 4-28 cm

Intake & proef behandeling van € 59,-

voor € 29,-* GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

11


CULI SPECIAL

Tekst: Bert Moons Fotografie: ThinkStock

Champagne

hoort bij elk feest

Als er iets is dat onafscheidelijk verbonden is met feesten, dan is het wel champagne. Deze sprankelende wijn uit de regio rond het Franse Epernay is al eeuwenlang het centrum van deze authentieke mousserende wijn. Ondanks de aanhoudende druk van Spaanse cava’s prijken de Franse wijnboeren met deze godendrank nog steeds aan de top van het wijnklassement. De champagne is niet voor niets één van de eerste producten die het label ‘Apellation d’Origine’ kregen, iets waar les Champenois nog dagelijks prat op gaan. 12

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


CULI SPECIAL

APPELATION D’ORIGINE CONTRÔLÉE CHAMPAGNE Voor het ontstaan van de champagne moeten we terug tot bij het begin van onze jaartelling. De specifieke terroir en het noordelijke klimaat zorgden voor ideale omstandigheden voor de teelt van deze sprankelende, droge wijn. Bij het begin van de vorige eeuw bereikte de champagne voor het eerst zijn hoogtepunt. Zodanig zelfs dat er kapers op de kust opdoken en de Champenois hun naam gingen beschermen. Ze maakten hun terroir aanzienlijk kleiner en bakenden heel precies een regio af waarbinnen de druiven bestemd voor de champagne moesten worden geteeld Samen met de strikte gemeenschappelijke productiemethodes moesten ze leiden tot de enige echte Appelation d’Origine Contrôlée Champagne. Intussen hebben champagneboeren en champagnehuizen zich verenigd in het Comité Interprofessionel du Vin de Champagne om dit erfgoed, dat inmiddels bekend is tot over de hele wereld, verder te ontwikkelen. DRIE DRUIVENSOORTEN Champagne wordt gemaakt uit een mengsel van blauwe en witte druiven. Er komen drie druivenrassen bij te pas: de pinot noir, een blauwe druif die aan de wijn zijn fruitig rode aroma geeft en tegelijkertijd zijn kracht. Verder is er de pinot meunier voor de soepelheid en het intense boeket. Ten slotte is er nog

de chardonnay, een witte druif die verantwoordelijk is voor de finesse van de wijn. De oogst start jaarlijks tegen het einde van september. Honderden handen plukken voorzichtig de blauwe en witte druiventrossen. De persing gebeurt quasi onmiddellijk. Nadien wordt gist toegevoegd en het gistingsproces kan starten onder gecontroleerde omstandigheden. Het resultaat is een stille, dus niet sprankelende, droge basiswijn. Pas nu kan de echte bereiding van de champagne beginnen. MONNIKENWERK De techniek is ontwikkeld door Dom Pérignon, een naam die u wellicht al doet watertanden. Die Dom Pérignon was een monnik die tijdens de overgang van de 17de naar de 18de eeuw de functie van keldermeester bekleedde in de abdij van Hautvilliers. Volgens de geschiedschrijving was hij de eerste die champagne maakte volgens het specifieke recept dat later is neergeschreven als de procédé méthode champenoise. Diverse soorten basiswijnen van verschillende jaren worden doorgaans geassembleerd tot een cuvée. In uitzonderlijke gevallen worden druiven van één en dezelfde oogst gebruikt om uiteindelijk een zogenaamde millésime te produceren. Dan is het tijd om te bottelen, maar niet alvorens een vleugje liqueur du tirage is toegevoegd. Dit is een mengsel van rietsuiker, wijn en gist, waardoor de gisting in de fles – de prise de mousse – opnieuw

geactiveerd wordt. In de fles vormt zich koolzuur waardoor de stille wijn zijn bruisende karakter krijgt. RIJPEN OP DE FLES Vanaf dat ogenblik blijven de champagnes nog minimaal een jaar in de kelder. De bijzondere soorten zoals de millésimes vaak vele jaren langer. Tijdens de rijping worden de flessen omgekeerd gelegd in zogenaamde pupitres. De flessen worden met de regelmaat van een klok gedraaid opdat de verontreiniging zich zou opstapelen in de hals van de fles. En dan volgt het degorgeren. De gistresten die inmiddels in de hals zijn aanbeland worden verwijderd. Dat gebeurt door de halzen machinaal te bevriezen en de fles te openen. Door de druk van het koolzuur floept de ijsprop met alle gistresten eruit. Wat overblijft is een uiterst puur product. Om het helemaal af te maken wordt uiteindelijk nog een liqueur d’expédition, met suiker gemengde wijn, toegevoegd. Hoe meer likeur, hoe zoeter de champagne wordt. Hij evolueert van brut naar doux. ZONDER KNAL En dan kan het drinken beginnen. Open de fles zachtjes. Een harde knal, kan weliswaar de ambiance van het feest verhogen, maar de champagne verliest er zijn bubbels mee. Bovendien is de kans reëel dat een deel van het edele vocht verspild wordt. Eeuwige zonde... GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

13


Unieke aanbieding voor de Decembermaand en de eerste 3 maanden van 2017 4 dagen / 3 nachten slechts € 129,00 Gelegen op de mooie locatie van het Sauerland

Bad Fredeburg, Sauerland

Alles inclusief vakantie 4 dagen / 3 nachten op basis van eigen vervoer

Inbegrepen: * Uw drankjes tussen 18.00 uur en 24.00 uur helemaal gratis. * 3 maal een uitgebreid ontbijtbuffet * 3 maal een heerlijk 3 gangen diner * Geheel nieuwe autoroutes en wandelroutes met lunch pakket

* 1 avond met gezellige live muziek * Inclusief een gratis boottocht * Gratis gebruik van het suptropisch zwembad in Bad Fredeburg * Dagelijks een gratis lunch pakket

De arrangementen kunt u rechtstreeks reserveren (Nederlands gesproken) 0049-2974-96250 In der Schmiedinghausen 36 • 57392 Bad Fredeburg Sauerland • www.hotelampark.nl

DE SPECIALIST IN RAAMDECORATIE EN ZONWERING OP MAAT! BESTEL EENVOUDIG ONLINE OP WWW.INHUISPLAZA.NL

Zwanger?

Bij ons kun je rekenen op: Zorg met passie voor jou en je gezin Eén kraamverzorgende uit de buurt De veiligste bevalling met onze gespecialiseerde bevallingsassistenten Professionele medewerkers opgeleid volgens de nieuwste inzichten Veel extra’s zoals Dunstan Babytaal, babymassage en draaiend verzorgen Gratis advies via onze Borstvoedingslijn

Q koploper in de zorg

99%

.Gordijnen op maat

Ruim van onze cliënten is tevreden tot zeer tevreden over onze kraamzorg. Houten jaloeziën op maat

KOM VOOR PERSOONLIJK ADVIES NAAR ÉÉN VAN ONZE SHOWROOMS IN BARENDRECHT, NAARDEN OF Kies voor Naviva AARTSELAAR,

Showroom Naarden Rubberstraat 12, 1411 AL Naarden Tel: 035 631 59 02

OF BESTEL DIRECT ONLINE OP WWW.INHUISPLAZA.NL

info@inhuisplaza.nl

Bel 088 – 7777 666 of ga naar naviva.nl

14

.Shutters op maat

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

Vertrouwd en dichtbij

| 10


COLUMN

Tekst: Martine Hafkamp Foto’s: Fintessa

Wie dan leeft, wie dan zorgt?

N

iet zo lang gelden viel weer in de kranten te lezen dat de grote pensioenfondsen hun financiële positie in het derde kwartaal stabiel wisten te houden, maar dat de kortingsgrens nog steeds dichtbij is. Uit de gepubliceerde kwartaalrapportages blijkt dat de dekkingsgraden van het ABP, PME en PMT ongeveer 90 procent bedragen en die van PZFW 87 procent. Afhankelijk van de renteontwikkeling zou in het vierde kwartaal alsnog onderdekking kunnen ontstaan wat tot korting op de pensioenuitkeringen zou kunnen leiden. De rente aan het begin van het afgelopen derde kwartaal daalde als gevolg van de Brexit, maar eind september, begin oktober leek het erop dat we (voorlopig) de bodem hebben gezien. De opmerking van de heer Mario Draghi dat de ECB niet eeuwig door zal gaan met het stimuleren van de Europese economie, leidde tot een lichte stijging van de rente. Als deze trend van een oplopende rente doorzet, dan is het probleem van de mogelijk te lage dekkingsgraad van de pensioenfondsen snel opgelost. De richting waarin de rente zich ontwikkelt kan echter ook zo maar weer omslaan. Een verlenging van het opkoopprogramma door de ECB zit weliswaar in het vat, maar (nog) niets is zeker. Er is ook nog een ‘hobbeltje’ van het Italiaanse referendum. Er blijft dus voldoende onzekerheid. Het is echter ook een onzekerheid die we ons zelf opleggen. Die is ten eerste ontstaan door de keuze voor een rekenrente die de huidige rentestand weerspiegelt. Dat lijkt op het eerste gezicht nu dan wel reëel, maar wie zegt dat deze rentestand over 10, 20 of 30 jaar nog steeds zo is?

MARTINE HAFKAMP IS DIRECTEUR VAN FINTESSA VERMOGENSBEHEER UIT BAARN EN SCHRIJFT COLUMNS OVER FINANCIËLE ZAKEN VOOR DIVERSE TIJDSCHRIFTEN EN WEBSITES. DAARNAAST IS ZIJ REGELMATIG TE GAST IN HET RTL7-PROGRAMMA BUSINESS CLASS VAN HARRY MENS. ZIE WWW.FINTESSA.NL

Ondertussen bulken de pensioenfondsen van het geld. Ze hebben er zelfs moeite mee om alles renderend weg te zetten. Tegelijk zijn ze vreselijk ‘arm’. Ze zijn zo arm dat er door de gehanteerde lage rekenrente in de (verre) toekomst mogelijk een dekkingsprobleem kan ontstaan. Het is namelijk niet het beleggingsresultaat, maar vooral de gehanteerde rekenmethode die de pensioenen onder druk zet. Door de lage rente waarmee gerekend wordt, moeten pensioenfondsen immers nog meer in kas houden om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Daarmee is direct duidelijk dat de huidige problematiek van de dekkingsgraden niet alleen het probleem is van iedereen die nu al met pensioen is. De rekening komt net zo goed, en misschien wel meer, op het bordje van de jongeren die door de vergrijzing op basis van het huidige systeem en de discussie over de houdbaarheid van de AOW, een nog moeilijkere pensioentoekomst tegemoet gaan. Er gaan steeds meer geluiden op die pleiten voor iets minder rigiditeit ten aanzien van de rekenrente. Daarbij moet de aantekening worden gemaakt, dat iedereen er momenteel op achteruit gaat. Kijk maar naar alle spaarders die nog maar een erg lage nominale rente ontvangen op hun spaarcentjes en meer vermogensbelasting moeten betalen dan dat er op hun rekening aan rente wordt bijgeschreven. Het is niet leuk, maar het is wel de wereld waarin wij nu leven. Het mogelijke beleggingsrendement kan nog eens verder onder druk komen te staan, omdat we vanuit zowel de maatschappij als de toezichthouder, de pensioenfondsen steeds meer ethische beperkingen opleggen. Waarom mogen ze van ‘ons’ niet beleggen in fossiele brandstoffen (oliemajors), medicijnen/biotech, Monsanto en aanverwanten, en obligaties van Saoedi-Arabië? Het lijkt mij verstandig als we minstens net zo nauwgezet, ook eens kijken naar al het geld dat weglekt naar Amerikaanse zakenbanken. Deze maken, zoals in de TV-serie ‘Zwarte Zwanen’ van de VPRO duidelijk en toegankelijk in beeld werd gebracht, op kosten van onze pensioenmiddelen fantastische winsten met twijfelachtige beleggingen. En dat puur en alleen voor de bonus van de handelaar. En dat lijkt me nu juist niet de bedoeling van ons zorgvuldig gespaarde geld. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

15


Wellnesspraktijk

YARAH

Bij Wellnesspraktijk Yarah in Bussum kunt u terecht voor massages om te ontspannen en even helemaal tot uzelf te komen. Wellnesspraktijk Yarah biedt een ruime keuze aan massages en behandelingen voor balans tussen lichaam en geest. Specifieke lichamelijke klachten, zoals rug, -nek, -schouderpijn, kunnen concreet behandeld worden. Naast de basis lichaamsmassages kunt u tevens terecht voor shiatsu behandelingen. Shiatsu werkt op de lichaamsenergie “Ki”. Interesse? Kijk op onze website voor meer informatie. Yvonne van der Bijl | 06 24 73 14 02 | yvonne@wellnesspraktijkyarah.nl www.wellnesspraktijkyarah.nl

VERKRIJGBAAR BIJ:

AMSTERDAM VAN DER POL TEGELS | BAARN NIJHOF | HAARLEM KOL TEGELS | MAARSSEN MAWI HUIZEN TEGELHANDEL ALLERTZ | LOENEN AAN DE VECHT CASTELO TEGELS

CAROCIMENT KERAMISCHE MOTIEFTEGELS Slijtvast | 20x20 cm | Onderhoudsvrij | www.cottoceramix.nl voor de hele collectie

16

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


Culi Special

Tekst: Bert Moons Foto’s: Thinkstock

pata negra de koning der hammen

De ham is zo duur als ganzenlever, zit goed in het vet en smaakt verrukkelijk. Dat is de exclusieve pata negra, de onbetwistbare koning van alle hammen. De pata negra is vlees van de achterbil van het Iberische zwijn. Letterlijk betekent de naam ‘zwarte poot’ naar de kleur van de hoeven van de meeste varkens van het Iberische ras. Lékker én gezond! GEZOND VET De pata negra staat bekend als een vettige ham en dat schrikt sommige mensen om gezondheidsredenen af. Ten onrechte. Het is zelfs doodjammer om het vet eraf te halen, want de pata negra zit vol enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Die zijn vergelijkbaar met olijfolie en hebben dus geen grote invloed op bijvoorbeeld de cholesterol. Eigenlijk eet je dus ‘gezond vet’ met de pata negra. Een goede pata negra zonder vet bestaat bovendien niet. De stukjes waaraan niet alleen vet hangt, maar die ook nog met kleine kanaaltjes vet dooraderd zijn, zijn de lekkerste. Die smelten in je mond. Kenners adviseren om de ham te laten zweten op kamertemperatuur, ze niet te dik te snijden en puur te eten. Bijvoorbeeld met vers gebakken stokbrood of een goed glas wijn. IN DE KEUKEN Maar je kunt met pata negra ook gerechten maken: in restaurants vind je pata negra alleen

in de betere klasse. Deze ham is natuurlijk net iets te duur om zomaar als gratis hapje bij een aperitief te serveren. Als voorgerecht is het echter schitterend. Sommige chefs zetten een bordje pata negra op de kaart en dan betaal je al vlug 20 tot 25 euro. De pata negra leg je dus niet zomaar elke dag op je boterham. Maar dat doe je met ganzenlever ook niet.

kg dikker. Bij de slachting wegen ze tussen de 150 en de 180 kg. De achterbillen, die de ham geven, wegen rond de 7 kg. De hammen worden gepekeld en gaan na enkele weken de droogkamer in. Daar blijven ze toch zeker achttien maanden. Als de ham rijp lijkt, steekt een keurmeester een pin in het vlees, ruikt en proeft en beslist of de ham klaar is. NOG MEER LEKKERS Het Iberisch varken wordt trouwens niet alleen gekweekt voor de pata negra. Het hele varken wordt gebruikt: voor chorizo, lomo (lendenstuk), morcon (worst, gekruid met knoflook en paprikapoeder), salchichon (harde worst), bloedworst, koteletjes, alles wat ook van onze varkens op het bord komt. Ook de wangen zijn een delicatesse. Zin in zoveel lekkers?

EIKELS, EIKELS, EIKELS Maar wat maakt de pata negra nu zo uniek? Het Iberisch varken, dat in de laatste maanden van zijn bestaan tot 10 kg eikels per dag eet. Het zijn de verse sappen van de eikels die voor de smaak van de pata negra zorgen. Die hebben een grote invloed op de vetsamenstelling en geven de nodige vetstructuur. De rest van het jaar eten de zwijnen gras, vruchten, kruiden, wortelen. Voor de herfst begint, krijgen zij een mengeling van granen en gemalen eikels en dan volgen de eikels. In de laatste maanden van hun bestaan worden de varkens tot 80 GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

17


UITGAAN

Samengesteld door: Xilvania Koense

Maak kans op VRIJKAARTJES naar TOPFILMS! Rex Magazines geeft deze decembermaand in samenwerking met Entertainment One Benelux maar liefst 80 bioscoopkaartjes weg. Hoe gaat het in zijn werk? Kies de film waar je graag naar toe wilt en beantwoord de vraag om kans te maken op vrijkaartjes naar de bioscoop. Daarnaast geven wij op onze Facebookpagina RexMagazines in de maand december diverse cadeaus weg. Ga dus direct naar onze Facebook-pagina en like ons om kans te maken op onder meer De DVD-box van ‘Mees Kees 1+2’, de DVD ‘Badder Santa’, het boek ‘Bob de Straatkat’ en de DVD ‘Rokjesdag’. Vind ons via REXMAGAZINES

MEES KEES, LANGS DE LIJN

VANAF 7 DECEMBER 2016 IN DE BIOSCOOP De school van Mees Kees doet mee aan een toekomstproject. Alle creatieve ideeën van Mees Kees en zijn klas ten spijt, heeft directrice Dreus haar eigen ideeën over de invulling van het project. Zij wil dat klas 6B mee doet aan het schoolvoetbaltoernooi, maar Mees Kees weet niets van voetbal en zelf voetballen kan hij al helemaal niet. Wat begint als een leuke uitdaging, eindigt in chaos als de moeder van Mees Kees ziek wordt. Dreus vervangt hem als voetbalcoach, terwijl Mees zijn best doet om de zaakjes thuis op orde te krijgen. Gelukkig kan Mees bij uitdagingen altijd rekenen op zijn energieke leerlingen, die met hun creativiteit, humor en enthousiasme alles op weten te lossen!” VRAAG: WIE SPEELT DE ROL VAN MEES KEES IN DEZE FILM? Stuur je antwoord en contactgegevens voor 16 december 2016 naar puzzel@rexmagazines.nl en maak kans op 5x vier vrijkaartjes voor de bios.

18

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


UITGAAN

OFFICE CHRISTMAS PARTY

VANAF 8 DECEMBER 2016 IN DE BIOSCOOP Als zijn stijve CEO-zus dreigt zijn winkel te sluiten, besluit de eigenaar zo’n goed kerstfeest te plannen dat hij een grote klant binnenhaalt en de dag kan redden. Maar het feestje loopt al snel uit de hand. VRAAG: WELK ACTEUR / ACTRICE SPEELDE OOK IN DE HITSERIE ‘FRIENDS’? Stuur je antwoord en contactgegevens voor 16 december 2016 naar puzzel@rexmagazines.nl en maak kans op 10x twee vrijkaartjes voor de bios.

A STREETCAT NAMED BOB

VANAF 13 JANUARI 2017 IN DE BIOSCOOP Het leven van een aan drugs verslaafde straatmuzikant in Londen wordt veranderd doordat hij een schattige straatkat op zijn pad tegenkomt. Hij probeert de kat eerst terug te brengen naar de vorige eigenaar maar dat levert niets op en dan besluit hij om voor de rode kater, inmiddels Bob genoemd, te gaan zorgen. En om dat te doen moet hij zijn leven beteren en het een en ander aan zichzelf gaan veranderen. VRAAG: NOEM TWEE NAMEN VAN ACTEURS / ACTRICES? Stuur je antwoord en contactgegevens voor 31 december 2016 naar puzzel@rexmagazines.nl en maak kans op 10x twee vrijkaartjes voor de bios.

ONZE JONGENS

VANAF 29 DECEMBER 2016 IN DE BIOSCOOP In Onze Jongens speelt Jim Bakkum de rol van Jorrit. Jorrit komt na jaren afwezigheid weer terug in Nederland. Zijn ex-vrouw wil hem niet meer zien en zijn 8-jarige zoontje is vooral teleurgesteld in zijn vader. Bij het bouwbedrijf van zijn vriend Bas gaan de zaken ook slecht. Tot de mannen een gat in de markt vinden. Niet zozeer het klusvermogen, maar het gespierde lichaam van Jorrit is een hit bij de vrouwelijke klanten. Samen met zijn andere collega’s gooit hij het roer om. Ze stoppen met klussen en beginnen met strippen. De opdrachten zijn niet aan te slepen en bouwbedrijf ‘Onze Jongens’ lijkt gered. Tot de privé-omgeving van de heren lucht krijgt van deze bijzondere carrièremove…” VRAAG: WIE IS DE REGISSEUR VAN ONZE JONGENS? Stuur je antwoord en contactgegevens voor 31 december 2016 naar puzzel@rexmagazines.nl en maak kans op 10x twee vrijkaartjes voor de bios. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

19


HEALTH & WELLNESS

Kliniek Sanders:

Tekst: Xilvania Koense Fotografie: Nico Brons, Stephanie Uijtdewilligen, iStockphoto

Specialist in figuurcorrectie en tatoeages verwijderen

20

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


HEALTH & WELLNESS

TATOEAGE VERWIJDEREN

Wat u ook probeert, u krijgt dat buikje maar niet weg! Sporten, diëten niets helpt. Maar vanaf nu hoeft u niet meer te wanhopen. Kliniek Sanders werkt met Cryolipolyse, de nieuwste en meest effectieve methode op het gebied van figuurcorrectie waardoor u definitief en pijnloos van uw ‘probleemzones’ af komt. Deze methode biedt een vetverwijdering middels het onderkoelen van vetcellen, in combinatie met elektroforese.

D

e behandelingen bij kliniek Sanders in Bussum worden uitgevoerd door de tweelingzussen Angela en Emmy Sanders. Beiden zijn gediplomeerd verpleegkundige en hebben jarenlange ervaring in de gezondheidszorg en de cosmetische zorg. Vijf jaar geleden besloten de zussen om samen een eigen praktijk te beginnen en inmiddels hebben ze zo’n naamsbekendheid gekregen dat de klanten uit het hele land komen. “We wilden altijd al iets samen doen. Iets waarmee we mensen blij kunnen maken”, vertelt Emmy. “Daarom hebben we bewust gekozen voor cryolipolyse-behandeling en het verwijderen van tatoeages.”

HOE WERKT DE CRYO BEHANDELING? Angela vertelt: “Met vier speciale pads wordt het te behandelde gebied gekoeld tot 4oC gedurende een uur. Uit onderzoek is gebleken, dat vetcellen niet bestand zijn tegen temperaturen onder de 9oC. Het vet

‘Vetcellen zijn niet bestand tegen temperaturen onder de 9oC.’

gaat dan namelijk kristalliseren. Kleine elektro stimulatie zorgt ervoor, dat de koeling dieper en breder in de huid doordringt waardoor meer vetcellen worden aangepakt. Andere cellen en omringende weefsels zoals zenuwen, bloedvaten en pigment zijn niet gevoelig voor de lage temperaturen en dat maakt de behandeling volkomen veilig. Bij dit geleidelijke proces verdwijnen de vetcellen beetje bij beetje en worden ze door het lichaam op natuurlijke wijze opgeruimd door de witte bloedlichaampjes.” HOE KOMT U AAN EEN PROBLEEMZONE? “Lichaamsvet is opgebouwd uit twee lagen. De onderste laag zit dicht op de spieren en kan worden verminderd door de juiste voeding en voldoende bewegen. De laag daarboven ligt net onder de huid en is een hardnekkige vetlaag die niet of nauwelijks doorbloed is. Dit is de reden waarom deze laag niet weg gaat door gezonde voeding en sport. Maar we willen er natuurlijk wel graag van af!”, vertelt Emmy. “De Cryo behandeling rekent af met deze hardnekkige vetlaag door gecontroleerde koeling in combinatie met elektroforese. Gemiddeld zijn er met onze CoolipTwin, drie Cryo-behandelingen nodig met een tussenpozen van zes tot acht weken voor het mooiste resultaat”, aldus Angela. Groot voordeel is dat de vetcellen geleidelijk het lichaam verlaten en dat de huid zich kan aanpassen aan de slankere contouren, zonder te verslappen. De eerste resultaten

Een andere specialiteit van Kliniek Sanders is tatoeage verwijderen. “Uit onderzoek is gebleken dat 20% van de mensen die een tatoeage hebben op een gegeven moment spijt van krijgen. Vaak komt het voor dat de tatoeage niet meer bij hun levensstijl past of ze zijn er op uitgekeken, maar het kan ook zijn dat een naam niet meer actueel is. Gelukkig kunnen wij daar wat aan doen en deze weer netjes verwijderen”. De behandeling wordt uitgevoerd met de Q-Switched NDYAG laser en de Q-Switched Ruby laser. “Deze lasers produceren een zeer smalle lichtbundel, waardoor er met grote precisie gewerkt kan worden”, legt Angela uit. Hiermee is het mogelijk om bijna alle tatoeages zonder huidbeschadiging of littekenvorming te verwijderen. “De laserimpuls verwarmt de inktbolletjes van de tatoeage, zodat deze in kleine deeltjes uiteen vallen. Het lymfesysteem zorgt er vervolgens voor dat deze deeltjes op natuurlijke wijze het lichaam kunnen verlaten. De opperhuid blijft daarbij intact.” Met een tussenpoze van minimaal 7 weken kan er weer behandeld worden. Gemiddeld zijn er tussen de 9 en 14 behandelingen nodig. “Ook krijgen we steeds meer vraag van dames die hun wenkbrauwen hebben laten tatoeëren met permanente make-up. De lijnen van de wenkbrauwen zijn ongelijk gezet of te donker van kleur waar ze niet tevreden over zijn. Wij kunnen deze dames goed helpen. Meestal zijn er maar vier behandelingen nodig om het weer mooi acceptabel te krijgen.

worden zichtbaar binnen drie tot vier weken, maar de grootste verandering ziet u pas na twee maanden. Het lichaam is dan echter nog steeds vetcellen aan het afbreken en afvoeren. Een combinatie met voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding geeft het beste resultaat. Er kan tot wel 8 cm omvang vermindering worden bereikt. VOOR WIE IS HET GESCHIKT? “Voor mensen met plaatselijke vetophoping wat niet weg gaat met een dieet, sport of extra beweging. Denk aan buik, taille, zadeltassen en bovenbenen. Maar de behandeling is niet geschikt voor gewichtsverlies of om obesitas te behandelen”, benadrukt Emmy. Vetcellen die eenmaal weg zijn, komen nooit meer terug! Een behandeling kost € 245. Een kuur van drie behandelingen kost € 649 (normaal € 735). GRATIS INTAKE GESPREK Als u geïnteresseerd bent in deze nieuwe methode voor blijvende figuurcorrectie neem dan contact op met Kliniek Sanders op 035-6835780 voor het maken van een afspraak voor een gratis intake gesprek. Ook kunt u zich vooraf oriënteren op de website www.klinieksanders.nl Kliniek Sanders De Nieuwe Vaart 28, Bussum T. 035-6835780 www.klinieksanders.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

21


ZÉÉR LUXE COMFORT-BOXSPRING ! Met een hoog/laag boxspring van Seniobed ontdekt u een wereld aan slimme mogelijkheden. Deze boxspring is automatisch in hoogte verstelbaar met een afstandsbediening. Dat is niet alleen handig bij het in- en uitstappen, maar ook bij het verschonen en opmaken van het bed. Bovendien kunt u er moeiteloos even met de stofzuiger onderdoor.

De SchlafGut hoog/laag boxsprings zijn niet alleen erg praktisch maar vooral elegant en chique. U kunt uw hoog/laag boxspring helemaal naar eigen stijl vormgeven in vele bekledingen, waaronder leerdoek en waterbestendige stoffen. Uw boxspring is ook te combineren met bijpassende Engelse beddenspreien, bijpassende lakens en beddengoed. Het hoog/laag systeem is in zowel 1-persoons als lits-jumeaux bedden toe te passen. De lits-jumeaux bedden zijn verrijdbaar en afkoppelbaar: praktisch voor de verzorging en de schoonmaak. Indien nodig kunt u het bed laten uitvoeren met hulpmiddelen zoals een greepbeugel en een papegaai.

BEL OF MAIL VOOR EEN GRATIS BROCHURE

NIEUW

!

NU TIJDELIJK TOT 500 EURO INRUILKORTING OP UW OUDE BED

www.hoog-laag-boxsprings.nl Showroom: Seniobed | Koperwiek 25, Capelle aan den IJssel | 010-7528032 | info@sanntex.nl

Tandheelkundig Centrum Kerkelanden Hilversum

Een stralende lach, goed kunnen eten en praten is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je tanden en kiezen moeten missen is al helemaal ingrijpend. Gelukkig kunnen wij u helpen met implantaten. Dat zijn kunstwortels die relatief simpel in het kaakbot worden geplaatst en daarin vastgroeien. Met implantaten geven wij mensen meer zelfvertrouwen en hun stralende lach weer terug en dat geeft bijzonder veel voldoening.

Benieuwd naar onze praktijk? Bel: 035 62 46 328 Mail: info@thc-kerkelanden.nl Kijk: www.thc-kerkelanden.nl Bezoek: Kerkelandenlaan 3F, Hilversum Gratis parkeergelegenheid voor de deur

22

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


CULINAIR

Tekst: Kirsten van Wijk Foto’s: Miss Publicity

Berentzen Winter-ApfelKorn

HÉT ULTIEME winterdrankje ‘Nieuwe appellikeur met winterse specerijen om op te warmen’

N

a een winterse wandeling, rondjes draaien op de schaatsbaan of gewoon op een koude winterdag, heb je zin in iets warms. Sla je verkleumde vingers dan om een mok Berentzen Winter-ApfelKorn, hét nieuwe drankje van deze winter. Berentzen WinterApfelKorn kun je zowel warm als koud drinken. Warm is het op z’n lekkerst en met de geuren van kaneel, appel en amandel die opstijgen, kom je gegarandeerd in winterse sferen. WINTER-APFELKORN HOUDT VAN KOU Berentzen Winter-Apfelkorn is hét nieuwe drankje voor deze winter dat je zowel warm

als koud kunt drinken. Warme Winter-ApfelKorn is een heerlijk en uniek drankje dat het goed doet bij dikke wollen sjaals, knappende haardvuren en lange donkere winteravonden met ijssterren op de ramen. IJskou en warme Winter-ApfelKorn zijn dé perfecte match. WINTERSE SMAKEN Berentzen Winter-ApfelKorn heeft een volle en rijke smaak, met dank aan de winterse specerijen die het bevat. Denk aan heerlijk sappige appels in combinatie met kruidig kaneel, tonen van amandel en vanille. Net als de smaak onderscheidt de fles zich ook van de ‘gewone’ ApfelKorn, met het frozen effect dat de fles een echte winters uitstraling geeft.

OVER BERENTZEN Toen het Duitse bedrijf Berentzen (opgericht in 1758) de appellikeur ApfelKorn op de markt bracht, was het een instant succes. Al snel werd het drankje buiten de Duitse landgrenzen ontdekt. De frisse smaak van verse appels blijft behouden door de combinatie van de appels met de tarwegestookte alcohol, die de likeur zacht en mild maakt. En natuurlijk zijn daarnaast de geheime ingrediënten van de familie Berentzen die worden toegevoegd. Inmiddels zijn op de Nederlandse markt naast de reguliere Berentzen ApfelKorn en Winter-ApfelKorn ook andere varianten verkrijgbaar. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

23


CULINAIR

Tekst: Kirsten van Wijk Fotografie: Freixenet

CHAMPAGNE

Herkomst: Champagnestreek, Frankrijk Druifsoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier Rijping: Minimaal 15 maanden Methode: Méthode traditionelle

PROSECCO Herkomst:

CREMANT

Herkomst: Druifsoorten: Rijping: Methode:

Italië, vooral uit Veneto en Friuli Venezia Giulia Druifsoorten: Proseccodruif (Glera) Methode: Tankmethode

Voornamelijk Frankrijk Afhankelijk van herkomst Minimaal 12 maanden Méthode traditionelle

CAVA

Herkomst: Spanje, Penedesstreek (95%) Druifsoorten: Xarello, Macabeo, Parellada, Chardonnay en Pinot noir. Rijping: Minimaal 9 maanden Methode: Méthode traditionelle

KIES DE BESTE BUBBEL MINICURSUS MOUSSERENDE WIJNEN VAN FREIXENET

Ploppende kurken en sprankelende belletjes in sierlijke glazen: bubbels horen bij de feestmaand als pakjes onder een boom. Al smaakt een glas bubbels eigenlijk altijd wel. Maar hoe kies je uit al die verschillende mousserende wijnen? Hoe weet je of je kiest voor kwaliteit zonder te veel te betalen? Freixenet, ‘s werelds grootste cava huis, zet alle soorten bubbels op een rij en geeft een mini-cursus ‘bubbels kiezen’. Waar Champagne en Prosecco inmiddels oude bekenden zijn in het wijnschap, stijgt cava in populariteit. Deze Spaanse mousserende wijnen vallen op door hun gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al deze bubbels? 24

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


CULINAIR

HOE ONTSTAAN DE BUBBELS?

De bubbels in een glas mousserende wijn zijn het resultaat van koolzuurvorming tijdens het bereidingsproces.

MÉTHODE TRADITIONELLE

De tweede gisting van de wijn gebeurt op de fles. Gist en suiker worden gedoseerd aan de wijn toegevoegd waardoor extra alcohol en koolzuurgas ontstaat wat zich met de wijn vermengt. Een arbeidsintensieve en langzame methode met als resultaat: bruisende bubbels die een parelend onderdeel van de wijn vormen.

TANKMETHODE

Een andere manier om mousserende wijn te verkrijgen is door de tweede gisting in roestvrijstalen tanks te laten plaatsvinden, daarna wordt de wijn gebotteld. Het proces is sneller, goedkoper, maar de wijnen behouden hun fruitige smaak. Dit is veelal de methode die wordt toegepast bij prosecco.

KOOLZUUR ER BIJ

De belletjes kunnen ook kunstmatig aan de basiswijn worden toegevoegd. De bubbels zijn groter en grover, te vergelijken met prik (koolzuur) in frisdrank. Prik uit frisdrank en dus ook bubbelwijn is zo verdwenen.

DE PERFECT SERVE

Een flute, een tulpvormig glas of een coupe zijn de glazen die mousserende wijnen het beste tot hun recht laten komen. Drink de wijn niet te koud, dan gaat er veel smaak verloren. Volle, krachtige en droge wijnen drink je het best tussen 10 en 12 graden, een zoetere wijn mag iets kouder geserveerd worden: tussen 8 en 10 graden.

KIES JE FREIXENET FREIXENET CORDON NEGRO

FREIXENET CARTA NEVADA

RIJPING: TUSSEN DE 18 EN 24 MAANDEN

RIJPING: TUSSEN DE 12 EN 18 MAANDEN

Deze parelende licht gele wijn heeft delicate aroma’s, een combinatie van groene appels en peren op een achtergrond van mediterrane vruchten. Een frisse cava met een mousse die mooi in balans is door tonen van groene appels en citrusvruchten. De afdronk is licht, maar lang en elegant.

De smaak is verfrissend en mooi in balans door de uitgebalanceerde zuurgraad en een bloemige afdronk. Deze cava is helder geel van kleur met een hint van goud en heeft een elegante bloemige neus met frisse tonen van appel en citrus.

OVER FREIXENET

Freixenet bewijst dat een mooie fles bubbels betaalbaar is. De cava van Freixenet is afkomstig uit de Penedès, ten zuidwesten van Barcelona. Cava is een beschermde naam voor de wijn uit deze streek, die volgens dezelfde strikte, traditionele productie methoden als champagne gemaakt wordt. De mix van traditionele cava druiven Macabeo, Xarello en Parellada, de lange rijping en een tweede fermentatie ín de fles zorgen voor een elegante smaak en een mooie, volle pareling. Freixenet is inmiddels bekroond met vele toonaangevende internationale awards.

Ook voor mensen die geen alcohol drinken is er een feestelijke bubbel, want Freixenet is het eerste A-merk dat een kwalitatieve alcoholvrije mousserende wijn heeft ontwikkeld. Deze gedealcoholiseerde bubbel wijn bevat slechts 0,05% alcohol en is gemaakt van de Sauvignon Blanc druif.

ZOET OF DROOG? Mousserende wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad, daarom wordt na de tweede gisting bij wijnen die gemaakt worden volgens méthode traditionelle suiker en reserve wijn (liqueur de dosage) toegevoegd. Deze ‘dosage’ geeft de wijnen een eigen stijl, de ene brut of seco is de andere niet. Meest voorkomende cava dosages:

Droogheid gradatie

Suiker

Smaak

Brut Nature

< 3 g/l

Strakdroog

Brut

< 15 g/l

Droog tot milddroog

Seco

< 17 - 35 g/l

Milddroog met zoetje

Semi – seco

< 33 - 50 g/l

Friszoet

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

25


Culinair

Cupcakes In Nederland zijn cupcakes sinds een aantal jaar enorm populair, het cakeje ontbreekt op geen enkele high tea en vervangt soms zelfs het ouderwetse stuk taart.

H

et eerste cupcake recept dook in 1828 op. Dit recept stond in een kookboek van Eliza Leslie, dit was een Amerikaanse vrouw die een deel van haar leven in Engeland doorbracht. In die tijd werd op Engelse deftige theekransjes, naast het gebruikelijke kopje thee, ook een gebakje in de vorm van een theekopje gepresenteerd. Deze eerste cupcakes werden vaak gebakken in een kopje of een ramekin, wat een mogelijke verklaring van hun naam kan zijn. Mensen vonden namelijk dat een gewone cake een erg lange baktijd had en deden daarom het beslag in cups (theekopjes) waardoor het cakeje sneller klaar was. Een andere theorie is dat men vroeger een cup (theekopje) gebruikte om de ingrediënten af te meten zonder dat er een weegschaal aan te pas kwam. Het was dus een enorme tijdsbesparing bij het bereiden van het beslag. In die tijd werd namelijk alles gewogen en hoewel nog steeds niet duidelijk is waar de naam cupcake precies is ontstaan, is wel duidelijk dat ze aan de basis heeft gestaan van de huidige methode van meten van ingrediënten (in afmeting i.p.v. gewicht). De meeste cupcakes worden gemaakt van een combinatie van boter, suiker, bloem en eieren. Ten bate van coeliakiepatiënten worden tegenwoordig ook cakejes gemaakt op basis van rijstmeel. Al naar gelang van de beschikbare producten en

26

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

de creativiteit van de bakker zijn er tientallen varianten mogelijk. Combinaties met fruit, (sap van) citrusvruchten, chocolade en drank zijn niet ongewoon. Vooral voor kinderen worden cupcakes vaak versierd. Hierop zijn bijna eindeloos veel variaties mogelijk. CUPCAKE VERSUS MUFFIN Ook een muffin is een klein gebakje dat meestal in een papieren bakje zit. Toch zijn er verschillen tussen de cupcake en de muffin. Om te beginnen de vorm. Een cupcake is een klein cakeje. Het is dan ook de bedoeling dat het cakeje rijst tot aan het randje van het papieren bakje en niet eroverheen. Dit is bij een muffin wel de bedoeling. De muffin heeft een paddenstoelvorm en rijst tot ver boven de rand van het papieren bakje. Een tweede verschil is de structuur van de gebakjes. Een cupcake heeft echt de structuur van een cake, terwijl een muffin meer een broodachtige structuur heeft. Ook zit er in het beslag van een muffin vaak een extraatje als rozijnen, chocola, noten of stukjes appel. Bij cupcakes is dit niet het geval. Deze cakejes krijgen vaak wel een topping gemaakt van boter, poedersuiker en kleurstof of jam. Verder worden ze vaak nog versierd met bijvoorbeeld hartvormige snoepjes, kleine gekleurde balletjes of spikkels.


Recept

MINI MARSHMALLOW CUPCAKES Ingrediënten VOOR MINIMAAL 24 CRISPY MINI CUPCAKES • 125 gram roomboter op kamertemperatuur • 125 gram kristalsuiker • 125 gram zelfrijzend bakmeel • 2 eetlepels melk op kamertemperatuur • 2 ( grote) eieren op kamertemperatuur • mini marshmallows VOOR DE FROSTING • 250 gram roomboter op kamertemperatuur • 250 gram poedersuiker • 2 eetlepels heet water • kleurstof • gekleurde sanding sugar

VOORBEREIDING Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt, blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag. Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag. Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.

INSTRUCTIE Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in één keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat. Voeg nu één voor één de eieren toe. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd. Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd. Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 tot 2 minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag. Vul de bakvormpjes tot 1/3 vol met beslag. Doe nu in elk bakvormpje een halve mini marshmallow (een hele als je standaard cupcakes maakt). Duw voorzichtig de marshmallows in het laagje beslag. Vul nu het bakvormpje tot 2/3 verder vol met beslag. De marshmallow is niet meer zichtbaar. Het is belangrijk dat je de cupcakes nu direct in de oven zet, zodat het beslag niet gaat rijzen. Bak de cupcakes op 170 graden voor ongeveer 20 minuten in de oven. Mini cupcakes zijn sneller gaar, dus houd het even goed in de gaten! De marshmallow zal helemaal smelten en een goudgeel crispy laagje op de cupcakes vormen. Laat de cupcakes op een rekje goed afkoelen. Maak intussen de frosting. De roomboter (op kamertemperatuur) mix je met de mixer op middelhoge snelheid luchtig. Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe, en blijf steeds mixen met de mixer op middelhoge snelheid tot een luchtige en smeuïge frosting. Voeg als laatste het water toe. Mix alles nog eens goed door elkaar. Voeg kleurstof toe om de frosting een mooie kleur te geven. Gebruik een druppeltje en spatel dit door het beslag. Houd de spuitzak, hier voorzien van een jumbo tip dichte ster, loodrecht op de cupcake en maak een swirl op de mini cupcakes. Om het geheel helemaal af te maken decoreer je de swirls met sanding sugar voor een mooie sparkle! Kijk voor meer ideeën en recepten op www.cupcakerecepten.nl. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

27


REIZEN

Tekst: Janita Elings Fotografie: Janita Elings

Op bezoek bij... We zijn op het wildreservaat Kololo, gelegen in het noorden van Zuid-Afrika. De twee Gouwenaren Ton en Yvonne Jansen zijn hier uit liefde voor het land een lodge begonnen. “Twaalf jaar geleden kochten we de grond zonder dat we een echt plan hadden”, vertelt Yvonne. “Het is een uit de hand gelopen hobby.”

D

e Gouwenaren hebben hun kantoor op vijf minuten lopen van station Gouda. Ze zijn ook de oprichters van ChaletsPlus, verhuur van vakantiehuizen in Oostenrijk. Inmiddels heeft hun zoon Pim ChaletsPlus overgenomen. Kololo begon het stel vanuit hun passie. Yvonne: “We gingen vaak naar Zuid-Afrika op vakantie en dat vonden we iedere keer weer fantastisch.” Dit land heeft álles, dachten zij. De dieren, de natuur en de rust en stilte.

28

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

“We hadden toen naar onze Zuid-Afrikaanse vrienden door laten schemeren dat we hier misschien ooit wel iets wilden beginnen”, zegt Ton. “Maar dat was niets meer dan een vaag idee.” Vervolgens kwam er een aanbod op hun pad. Hun goede vrienden ontdekten dat er een lodge te koop stond. Yvonne: “Ze mailden ons foto’s en vroegen of dit iets voor ons was. Toen wij de foto’s bekeken waren we eigenlijk al verkocht. We zagen prachtige natuur en dieren, maar vooral: stromend

water. Middenin de Zuid-Afrikaanse bush is dat niet vanzelfsprekend. Tegen Ton zei ik: ‘Het heeft water, dit moet wel goed zijn’.” En zo kochten zij in 2004 de lodge. OPKNAPPERS De eerste weken, toen ze in Kololo verbleven om te zien wat er allemaal gedaan moest worden, stuitte het stel meteen al op tegenvallers. Er was veel meer om op te knappen dan ze verwacht hadden, want de


REIZEN

huisjes voldeden niet aan de standaard waar Yvonne en Ton naar streefden. Ook moest er een restaurant komen. Ton: “Ik weet nog dat we de eerste weken op ons net nieuw gekochte reservaat verbleven. We zaten twee weken lang in het donker, de stroom viel constant uit. Toen namen we direct ons eerste grote besluit: er moest een stroomgenerator komen.” AVONTUURLIJK Het is een bijzondere ervaring om in een van de huisjes in het wildreservaat te slapen. ’s Nachts kan er namelijk van alles rondlopen. Wie weet snuffelt er een giraffe aan je chalet of hoor je een mannelijke antilope brullen. Ook de kinderen genieten van het feit dat er ongevaarlijk wild in het park rondloopt dat ze zomaar kunnen ontmoeten. Op een van de wandelroutes op Kololo is een jong meisje alle sporen van dieren aan het identificeren met behulp van een sporenboekje. Vervolgens zegt ze vol trots tegen haar vader. “Kijk, papa, dit is van een zebra.” Kololo biedt de mogelijkheid om op eigen gelegenheid te wandelen en fietsen. “Fietsen, dat vonden de Zuid-Afrikanen in het begin nog wel vreemd”, zegt Ton. “Zelfs ons personeel snapte eerst niet waarom de gasten hier op een mountainbike stapten, daar moesten ze wel even aan wennen.” Bezoekers kunnen vanuit Kololo ook met een ranger in een jeep stappen om op game drive te gaan in het

naastgelegen wildreservaat Welgevonden. Kololo is hier mede-eigenaar van, waardoor er een toegangspoort op hun eigen terrein geplaatst kon worden. Op Welgevonden is de Big 5 te spotten: olifant, neushoorn, buffel, luipaard en leeuw. Zo genoemd omdat het de gevaarlijkste dieren waren om op te jagen. KINDVRIENDELIJKE EN MALARIAVRIJ De chalets en villa’s van Kololo worden niet alleen door Zuid-Afrikanen bezocht, maar ook geregeld door Nederlanders. “Het zijn voornamelijk gezinnen die hier komen”, vertelt Yvonne. “De locatie is malariavrij en kindvriendelijk.” Door de jaren heen hebben Ton en Yvonne steeds meer ongevaarlijk wild gekocht en uitgezet op het terrein. Zo zijn er nu zebra’s, gnoes, giraffen, verschillende soorten antilopen en kleinere dieren zoals steenbokken en wrattenzwijnen. De Nyala, een antilopesoort, loopt vaak tussen de chalets door. Dan kun je ze een appeltje uit de hand voeren. HERSTEL VAN NATUUR De oorspronkelijke vegetatie op het terrein dat ze gekocht hadden, bleek jaren nodig te hebben om te herstellen. De vorige eigenaren hadden de bodem uitgeput. In het herstel ervan hebben Ton en Yvonne veel tijd en moeite gestoken, maar het resultaat is inmiddels duidelijk zichtbaar. Ton is dan ook heel trots wanneer hij een foto onder

ogen krijgt van zebra’s met vogels op de rug. “Kijk, dat zijn oxpeckers. Die hebben we pas sinds de laatste jaren. Eerder waren deze vogels er niet omdat de vorige eigenaren pesticiden gebruikten.” Maar uitweiden over de lastige beginperiode doen Ton en Yvonne niet graag. “Het hoort erbij. Nu kijken we vol trots naar wat we hebben bereikt.” Inmiddels gaat de natuur zijn gang en vermeerderen de dieren zich. Ze hebben genoeg terrein om op te leven. Yvonne: “Als we nu op het terrein rondlopen of -rijden en grote kuddes met gnoes of zebra’s zien rennen, dan kan mijn dag echt niet meer stuk. Dat is prachtig om te zien. Dan weet je pas echt dat het beleid dat je jarenlang voert voor herstel van de bodem goed werkt. In het begin had het gewoon veel tijd nodig.” Twee keer per jaar komen Ton en Yvonne zelf op Kololo. Als ze er zijn, praten ze vaak met de bezoekers. Zo ook nu. Een Nederlands gezin vertrekt morgen weer, maar de vrouw vertelt dat ze het erg naar haar zin had. “Wauw, op deze locatie realiseerden we ons pas hoe hectisch we onze vakantie hebben ingepland. Hier kom je heerlijk tot rust, in plaats maar van lodge naar lodge te hoppen. En toch is hier genoeg te doen.” Yvonne geniet er zichtbaar van om zulke positieve reacties te krijgen: ‘Wat is er mooier dan mensen hier gestrest binnen zien komen en volledig ontspannen weer zien uitchecken?” GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

29


Spiegeltje, spiegeltje in de hand...

Wie blijft de mooiste van het land?

Wij zijn Tandheelkundig Centrum Kerkelanden in Hilversum. U bent met het hele gezin van harte welkom bij ons. U kunt bij ons terecht voor algemene tandheelkundige zorg, kroon- en brugwerk, mondhygiĂŤne, esthetische tandheelkunde, prothetiek en gespecialiseerde wortelkanaalbehandelingen. Benieuwd naar onze praktijk? Bel: 035 62 46 328 Mail: info@thc-kerkelanden.nl Kijk: www.thc-kerkelanden.nl Bezoek: Kerkelandenlaan 3F, Hilversum Gratis parkeergelegenheid voor de deur

208-024 Adv Gooi- en Vechstreek 190x136mm.indd 1

30

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

Tandheelkundig Centrum Kerkelanden Hilversum

23-05-16 11:45


COLUMN

Tekst: Jorissa Neutelings Foto’s: Kimberly Gomes

Sportieve ouders?

Ga gamen V

roeger zat ik op turnen. Ik was geen enorme ster maar mocht toch regelmatig meedoen aan wedstrijden. Daar ging je dan als kind alleen naar toe, je deed je oefening en je kreeg van de trainer te horen of je op het podium moest komen voor een prijs, meestal een vaantje, soms een medaille. Op de tribune zaten je teamgenoten en een verdwaalde trainer, soms een ouder die een kind kwam ophalen. Maar meestal niet. Geen aanmoedigingen van de kant, geen teleurgestelde blikken als je van de balk afviel, geen applaus als die flikflak overslag eindelijk lukte. De trainer was een vreemde, en zeker geen ouder van een van de kinderen. Je kwam thuis op je eigen fiets, je moeder vroeg hoe het was en je ging spelen. Dit was jouw wereld en je ouders hadden hun eigen bezigheden. IEDERE ZATERDAG PRESENT Mijn dochter zit op hockey. Ze speelt goed maar is geen enorme ster. Toen mijn dochter op haar 6e ging trainen, fietste ik mee, bleef wachten en kijken, sprak de trainer aan op de voortgang en fietste mee terug terwijl ik met mijn dochter mijn waarnemingen deelde. Nu hockeyt ze nog steeds. Ondanks dat ze 17 is, gaan we iedere zaterdag bij de wedstrijd kijken, we brengen en halen haar, de trainer is een vader van een hockeygenoot, de manager, een moeder van een teamgenoot, en de coaches zijn vaders uit het team. Iedere zaterdag gaan de aanmoedigingen, teleurstellingen en hockeytips over het veld. Ze moeten “punten pakken”. Bij een toernooi zijn er prijzen voor alle deelnemers, grote bekers voor de winnaars en vaak nog wat extra’s zoals een bidon en sleutelhanger.

JORISSA NEUTELINGS IS GEÏNTRIGEERD DOOR WAT EEN CONSUMENT BEWEEGT EN WERKT ALS DIGITAAL DIRECTEUR. DAARNAAST IS ZE OPRICHTER VAN HET POPULAIRE B-ELLE.NL EN GEEFT ZE REGELMATIG PRESENTATIES. JORISSA SCHRIJFT EN SPREEKT OVER WAT ZE IN DE (ZAKELIJKE) PRAKTIJK MEEMAAKT. ZIE WWW.JORISSANEUTELINGS.NL

VAN WIE IS DIE VERZAMELING? Nu is er een supermarkt die ‘onze’ hockeyclub heeft opgepikt. Alle kinderen zijn gefotografeerd en staan in een spaarboek waar je stickers voor kan verzamelen door boodschappen te doen. Een dag voor deze leuke actie voor de kinderen, begon een ouder een Facebookpagina om plaatjes te ruilen. Razend populair onder…de ouders. Zij zijn er maar druk mee, het boek moet natuurlijk vol en het kan niet zo zijn dat de kinderen een leeg boek houden. Of dat ze in de kou moeten staan om extra plaatjes te bemachtigen achter het dranghek van de supermarkt. Nee, andere volwassenen worden gevraagd om vooral ook bij deze supermarkt te shoppen en de zakjes aan de kinderen te geven zodat zij kunnen sparen. Trots sturen ouders in de hockeyapp de plaatjes die ze net hebben binnengehaald. MEELEVEN OF BELEVEN? Wanneer is dit eigenlijk begonnen, dat de ouders zo extreem meeleven en van alles overnemen van de kinderen. Waar zijn de kinderen nog in de wereld zonder volwassenen, zonder ouders die aanmoedigen en juichen en afkeuren, die hun ambitie projecteren op de kinderen en zichzelf opofferen aan de hobby’s van de kleine spruit? Mijn hele zaterdag gaat op aan het kijken en kleumen langs de kant. Voor de kinderen worden de wedstrijden er niet altijd gezelliger op: ze krijgen direct de vraag waarom ze niet scoorden, de ouders blijven vaak langer hangen dan de spelers willen en praten over wedstrijdtactieken terwijl ze vaak die sport zelf nooit hebben beoefend. Zou dat de reden zijn dat zo veel kinderen zich fijn voelen in de wereld van games? De ouders zouden wel willen meedoen maar begrijpen het vaak niet of zijn gewoonweg te sloom en verliezen telkens. Wij als ouders moeten onze eigen hobby’s wat meer gaan beoefenen en de kinderen hun eigen ruimte gunnen. En wat doe ik hier zelf aan? I was saved by the bell for once. Ik draaide me laatst zowaar nog een keer om op zaterdagochtend, de wedstrijd werd afgelast vanwege het weer!

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

31


WIST U DAT?

Bron: Gezondheidsnet, Nu.nl, Faqt Foto’s: Van Beek Images, iStockphoto, Thinkstock

KINDEREN PROEVEN GROENTEN MET DIP EERDER Kinderen groenten laten eten is voor veel ouders een opgave. Onderzoek laat zien dat kinde-

KIWI BLIJKT VERWANT AAN OLIFANTVOGEL De kiwi, een kleine loopvogel uit Nieuw-

ren beduidend beter eten als de groenten worden geserveerd met een kruidendip. Kinderen proberen dan zelfs groenten die ze in eerste instantie weigerden te eten. Onderzoekers van de Pennsylvania State University komen tot die conclusie. “De meeste kinderen eten veel te weinig groente en fruit en komen niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid”, vertelt onderzoeker Jennifer S. Savage. “In de Verenigde Staten eet zelfs een op de drie kinderen regelmatig helemaal geen groenten. We wilden daarom een manier verzinnen om de groenteconsumptie te verhogen.” Kinderen weigeren drie keer vaker een groente dan een groente samen met een vetarme kruidendip en twee keer vaker dan groente met een basisdip, blijkt uit het onderzoek van Savage en haar collega’s. “Herhaalde blootstelling is een manier om kinderen nieuw eten lekker te laten vinden”, aldus Savage. “Dat blijkt uit eerdere onderzoeken. Maar je moet kinderen wel eerst zo ver krijgen dat ze een groente proeven. Dat kan met behulp van een dip, maar ook kleine porties zijn heel belangrijk.”

Zeeland, blijkt genetisch verwant te zijn aan de inmiddels uitgestorven olifantvogel uit Madagascar. Het DNA van kiwi’s vertoont bijzonder veel overeenkomsten met genetisch materiaal van olifantvogels, die tot ongeveer 1000 jaar geleden op Madagascar leefden. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Adelaide in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De vondst biedt een nieuw perspectief op de afkomst van de kiwi, die als nationaal symbool van Nieuw-Zeeland wordt gezien. De grote afstand tussen de leefgebieden van de twee soorten wijst erop dat de gezamenlijke voorouders van kiwi’s en olifantvogels geen loopvogels waren, maar zich vliegend over de wereld verspreidden.

MENSEN SLAAN ONTBIJT OVER OM AF TE VALLEN Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, maar toch slaat de helft van de mensen

HORECAPERSONEEL SNELLER ALCOHOLIST

Jong horecapersoneel heeft een grotere kans om alcoholist te worden, blijkt uit een studie in het vakblad Scandinavian Journal of Public Health. Volgens de Zweedse onderzoekers drinkt 63 procent van het personeel in bars, restaurants en hotels zorgwekkend veel. Vooral jonge vrouwen in de horeca lopen gevaar alcoholist te worden, van deze groep drinkt 82 procent te veel alcohol. Bij mannen is dat 72 procent. Voor deze studie werden ruim duizend inwoners van Zweden tussen de 18 en 59 ondervraagd. Daarvan werkten 579 mensen in de horeca, 434 proefpersonen hadden een andere baan. Vooral de werknemers in de horeca bleken flink in te nemen, met name als ze onder de 30 waren. Dat bevestigt eerdere studies, die een makkelijke verkrijgbaarheid van alcohol als risico bestempelen. 32

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

het regelmatig over. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek. Bijna 70 procent van de Britten zegt ’s ochtends te weinig tijd te hebben om te ontbijten, zo blijkt uit een onderzoek dat zuivelmerk Lactofree hield onder 5.000 volwassen mensen. Zo’n 14 procent zegt dat ze door te ontbijten in de loop van de ochtend juist weer honger krijgen en dan gaan snacken. Daarom slaan ze het ontbijt over. Voedseldeskundige Lucy Jones adviseert mensen om het ontbijt nooit over te slaan maar er voor te zorgen dat ’s ochtend zo gevarieerd mogelijk wordt gegeten. “Eet ‘s ochtends fruit, volkorenbrood, zuivel, kaas of eieren”, zo zegt ze. “Ook vette vis, noten, zaden en yoghurt zijn goed. Eet iedere dag iets anders, dan weet je zeker dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.”


UNIEKE GRIPPRODUCTEN

DIREC T AF FA BRIEK

ANTISLIP VOOR IEDERE ONDERGROND EN TOEPASSING

Voordelen Antislip Gripplaten Voldoen aan ‘s werelds strengste eisen (>R13) Standaard- en maatwerkoplossingen Eenvoudige montage Maar liefst 15 jaar garantie! Geschikt voor alle (weers)omstandigheden Iedere RAL-kleur mogelijk BRUGGEN

GALERIJEN

Diverse grofheden

Lodewijk Antislip Gripplaten. Veiligheid voor bedrijven, VVE’s en particulieren.

GARAGEVLOEREN

LODEWIJK veiligheid en comfort

HOUTEN VLONDERS

0348-203000

W W W. V E I L I G E V L O E R . N L

TRAPPEN

Maak nu een afspraak met een adviseur voor een vrijblijvend advies op maat of vraag gratis monsters van onze antislip gripproducten aan. U kunt uiteraard ook terecht in onze showroom in Woerden. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

33


Huis & Interieur

Tekst: Janneke Sinot Fotoâ&#x20AC;&#x2122;s: iStockphoto

Is jouw haard al

winterklaar? De winter, het is een seizoen vol gezelligheid. Zeker als je op koude avonden de haard laat branden. Natuurlijk wil je er niet alleen warmpjes bij zitten, maar ook veilig. Maak je kachel dus tijdig winterklaar.

34

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


Huis & Interieur De houthaard

Stook je op hout? Dan zijn er drie dingen belangrijk om te checken voor je de winter ingaat: het rookkanaal, de kachel zelf en de brandstof. 1. HET ROOKKANAAL Laat ieder jaar de schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenveger. Deze veegt niet alleen het rookkanaal schoon om een schoorsteenbrand te voorkomen, maar voert ook een visuele controle uit op het dak. Hij kijkt of de voegen nog goed zijn, of het lood nog in orde is en of alles nog waterdicht is afgesloten. Dit jaarlijks onderhoud van de schoorsteen is belangrijk voor je veiligheid. Bijkomend voordeel: het kan een financiële schadepost voorkomen. Veel brandverzekeringen keren namelijk niet uit als blijkt dat er sprake is van achterstallig onderhoud. 2. DE KACHEL Bij moderne houthaarden (minder dan tien jaar oud) is het van belang jaarlijks de verbranding te controleren. Zitten de koordjes aan de binnenzijde van de deur nog vast? Sluit de haard goed af? Werken de luchtkleppen nog naar behoren? Is de afdichting nog goed? Is dit alles in orde, dan ‘pakt’ de haard zijn verbrandingslucht op de juiste, verantwoorde manier. Dit voorkomt roetvorming in het rookkanaal – de belangrijkste oorzaak van schoorsteenbrand – en onvolledige verbranding. Dit laatste heeft minder efficiënt en minder schoon stoken tot gevolg. 3. DE BRANDSTOF Wil je schoon stoken, dan is ook de gebruikte brandstof van belang. Ideaal is loofboomhout dat anderhalf tot twee jaar aan de lucht gedroogd is. Hout buiten onder een afdak stapelen, is niet alleen decoratief, maar ook vanuit stookoogpunt heel verstandig. Het vochtgehalte van het hout mag namelijk niet hoger zijn dan 20%. Ergens buiten een boom omhakken of met ander vers hout stoken, is dan ook geen goed idee.

De gashaard

Stook je op gas? Misschien koos je juist voor een gashaard omdat deze toestellen erom bekendstaan dat ze weinig onderhoud vragen. Dat is ook zo. Maar dat betekent niet dat je helemaal niets hoeft te doen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt houdt je kachel mooi en helpt jou veilig de winter door. OPEN GASHAARD Bij gashaarden maken we onderscheid tussen open en gesloten systemen. De meeste open gashaarden zijn aangesloten op een bestaand rookkanaal. Het vegen van de schoorsteen is dan niet nodig, er gaat namelijk geen roet doorheen. Wel is het zaak te controleren of er geen vogelnestjes in gebouwd zijn en dat de schoorsteen niet vol bladeren is gewaaid. Dit belemmert namelijk het functioneren van de haard. GESLOTEN GASHAARD Voor gesloten gashaarden, de zogenaamde ‘concentrische’ systemen, is een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan te bevelen. De servicemonteur maakt de glasplaat schoon en ontdoet het toestel van stof. Hij controleert

ZWARTBOEK Schoorsteenvegers hebben een slechte naam. Niet allemaal natuurlijk, maar er lopen nogal wat oplichters rond in dit wereldje. Ze maken er misbruik van dat mensen zelf niet zo een-tweedrie op het dak (kunnen) kijken. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Ga dan alleen in zee met een erkende schoorsteenveger. Een overzicht vind je op www.aspb.nl. Heb je de schoorsteen laten vegen? Vraag dan om een officiële bon, voorzien van ASPB-logo, datum en volgnummer, met daarop de verrichte werkzaamheden. In geval van schoorsteenbrand kan de verzekering om zo’n veegbewijs vragen.

het thermokoppel, de ontsteking en de waakvlamleiding. Zijn geoefende oog en oor weten na enkele malen opstarten of de ontsteking en verbranding lopen zoals het hoort. Aan de toestand van het rookkanaal ziet de monteur hoe de algemene conditie van de haard of kachel is. Om je veiligheid te garanderen, controleert hij of de ontsteking niet bemoeilijkt wordt doordat er houtstammetjes of stenen verschoven zijn. Tot slot checkt hij of er geen insecten of spinnetjes in de kachel terechtgekomen zijn en of er geen lucht in de leidingen zit. Is dit laatste wel het geval, dan start de kachel mogelijk wat moeizaam op. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten op een kille winteravond.

weer aan. Heeft je haard een afstandsbediening? Dan is ook het vervangen van de batterijen (ze gaan gemiddeld een tot anderhalf jaar mee) een klusje dat je gerust zelf kunt doen.

Wat kun je zelf doen?

Meer weten?

Heb je overal een onderhoudsmonteur voor nodig? Nee, sommige dingen kun je ook zelf doen, zeker als je twee rechterhanden hebt. Een zwart geworden kei, kiezel of houtstammetje maak je eenvoudig schoon met een kwastje. Gebruik hierbij geen water, want door vocht ontstaan lelijke plekken die je nooit meer weg krijgt. Zorg ook dat je de stammetjes teruglegt zoals ze lagen, want het is belangrijk dat je de ontsteking niet belemmert. Eventueel stof haal je met een stofzuiger uit het toestel weg. Zijn er vlekken of is er een grijze waas zichtbaar op de glasplaat van je kachel? Dan kun je die zelf reinigen. Haal de plaat voorzichtig los en neem hem af met een zachte, droge doek. Smeer het glas vervolgens in met een geschikt reinigingsmiddel (bijvoorbeeld HG kachelruitjesreiniger) en laat het geheel vijf minuten drogen. De poederachtige aanslag die verschijnt, neem je daarna met tissues van een keukenrol af. Wrijf tot slot met een zachte doek de glasplaat schoon, plaats hem terug in de basis en draai de schroeven

En dan … genieten maar!

Alles gecheckt? Heb je hout gehakt en liggen de blokken naast de haard voor het grijpen? Is het ruitje van je gaskachel weer mooi schoon en is de veiligheid van het toestel gecheckt? Dan is het tijd om te gaan genieten. Van het geknisper van het vuur, de geur van brandend hout, het prachtige vlammenspel en de behaaglijke warmte. Laat die winter maar komen!

www.sfeerverwarming.nl www.voorlichtingsburo-wonen.nl

TIP Wil je het jezelf gemakkelijk maken?

Sluit dan een onderhoudscontract af bij een haardenspecialist. De vakman neemt dan zelf contact met je op als het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt. Zo heb je er zelf geen omkijken naar. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

35


Culi Special

Tekst: Janneke Sinot Foto’s: iStockphoto

Ontdek de

cocktailshaker in jezelf!

Cocktails brengen ons in een feestelijke stemming. Het is natuurlijk niet voor niets dat we het aperitiefuurtje ‘happy hour’ noemen. Maar hoe bereid je er zelf een? En waar komt die intrigerende naam ‘cocktail’ vandaan?

COCKTAILBARS DIE JE NIET MAG MISSEN • Harry’s New York Bar (Parijs). Een belevenis op zich maar vooral bezocht om zijn Bloody Mary. www.harrysbar.fr • Writer’s bar & longbar (Raffles Hotel, Singapore). De door Raffles bedachte Singapore Sling is veel nageaapt en veranderd. Dit is de enig echt geschikte plaats om er een te drinken. www. raffles.com/singapore/dining/writers-bar • The American Bar (Savoy Hotel, Londen). Hier geniet je van meer dan alleen je cocktail. www. fairmont.com/savoy-london

36

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


Culi Special

Z

elf thuis drankjes mixen is leuk en helemaal niet moeilijk. De simpelste ideeën zijn vaak de beste. Waar het vooral om gaat, is de juiste balans te vinden tussen de verschillende ingrediënten. Wie zelf aan het shaken gaat, mag bovendien rekenen op dankbare gasten. Want een cocktail is een genot voor de zintuigen: leuk om te zien, aantrekkelijk om te ruiken en lekker om te drinken. STERKE VERHALEN Het is niet duidelijk wanneer de cocktail precies is ontstaan. Al in 1806 duikt de term op in een Amerikaans tijdschrift. Ruim een eeuw later, in de ‘happy twenties’, wordt het drankje pas echt populair. In Amerika wordt de drooglegging ingevoerd. Het stoken en drinken van alcohol wordt verboden. Er ontstaat een levendige handel in binnengesmokkelde drank en een goedgeorganiseerde industrie van illegale stokerijen. De drank die verkrijgbaar is, is vaak van dubieuze kwaliteit. En dat is te proeven! Om de inferieure smaak zo veel mogelijk te verdoezelen, beginnen creatieve barkeepers de drank te mixen met vruchtensap en andere smaakmakers. Zo viel bovendien minder op dat er alcohol in het spel was, altijd handig bij een inval van de politie. Nog onduidelijker dan het ontstaan van de cocktail, is hoe dit drankje aan zijn naam kwam. Een populaire cocktailtheorie gaat over Betsy Flanagan. Weduwe geworden in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog opende ze in 1779 een bar in Yorktown. Die werd geregeld bezocht door Amerikaanse en Franse troepen, die geen goed woord over hadden voor de Britten. Nu woonde vlak bij de kroeg een Engelsman die kippen fokte. Betsy pochte dat zij op een dag geroosterde kip zou serveren. Ze hield haar woord. Behalve een heerlijk kippenmaal serveerde Betsy KLASSIEK:

DAIQUIRI

45 ml witte rum | 25 ml vers citroensap | ½ theelepel suiker | 4 ijsblokjes Vul een cocktailshaker met de ijsblokjes. Voeg rum, citroensap en suiker toe. Schud goed en schenk het drankje in een gekoeld cocktailglas. Garneer met een schijfje citroen of met een cocktailkers op een cocktailprikker.

haar gasten ook een drankje. De glazen had ze versierd met de staartveren van de zojuist geconsumeerde kip. De aanwezige Franse officieren hieven hierop het glas en brachten een toast uit met de woorden: ‘Vive le cocktail!’ Van alle (sterke) verhalen die de ronde doen, is de meest letterlijke verklaring van het woord ‘cocktail’ misschien nog wel de leukste. De eigenaar van een Amerikaanse havenbar had een enorm reservoir in de vorm van een haan. Elke avond vonden de restjes van bestelde drankjes hun weg naar deze haan. Minder gefortuneerde gasten konden hier voor een habbekrats een drankje krijgen, dat uit een kraantje kwam bij de staart van het beest. Het verhaal gaat dat de kwaliteit het beste was als Engelse zeelieden de bar hadden aangedaan. De dag daarna had de haan een goede mix te bieden van rum, gin en brandy. EEN MOOIE MIX Een cocktail is een mix van verschillende ingrediënten, te beginnen met een of meerdere alcoholische dranken. Die worden gecombineerd met ‘aanlengers’ die de cocktail extra smaak geven, zoals siroop, vruchtensappen, frisdrank, mousserende wijn, likeur, kruiden en kruidenbitters. Deze mogen nooit de basissmaak overheersen. Als finishing touch wordt vaak nog een garnering aangebracht. Dat kan gaan van een eenvoudig schijfje citroen op de rand van het glas of een vrolijk klein parasolletje, tot ingenieuze vruchtenspiesen. De garnering moet lekker zijn en bij de cocktail passen maar zorg dat die niet overheerst. De klassieke cocktails gaan meestal zonder garnering door het leven. In dat geval is een mooi glas extra belangrijk. Neem nooit een gekleurd glas want dat bederft het uiterlijk van de cocktail. Wie eens wat met cocktails wil experimenteren, hoeft niet meteen zijn voorraad keukengerei uit te breiden. Waarschijnlijk heb je alles wat nodig is al in huis. Als je echter wat meer sfeer wilt scheppen of stijlvoller wilt overkomen, zijn er allerlei leuke en handige attributen te koop: een cocktailshaker, doseerdoppen, rietjes, een ijsstamper, een maatglas, een barlepel, een ijsemmer, een ijstang, enzovoort. SCHENKEN, SHAKEN, STAMPEN Er zijn verschillende technieken om een goede cocktail te maken: schenken, mixen, shaken, roeren met ijs en opbouwen in lagen. Bij het schenken van een cocktail doe je de afgemeten ingrediënten met ijs in het juiste glas. ZONDER ALCOHOL:

VIRGIN MARY

30 ml tomatensap | 1 scheutje citroensap, tabasco, worcestersaus | 1 stengel bleekselderij peper en zout Schud de ingrediënten met ijs door elkaar. Giet de mix door een zeefje (zodat het ijs achterblijft) in een longdrinkglas. Garneer met de selderijstengel als roerstaafje.

Voor het serveren kun je de cocktail nog even doorroeren. Kies je voor mixen, dan doe je alle ingrediënten met ijsklontjes in een blender of keukenmachine. De leukste manier om een cocktail te maken – zeker ook voor je gasten – is met gebruik van een cocktailshaker. Alle ingrediënten gaan in de shaker, je voegt ijs toe en … schudden maar. Als het belangrijk is dat de kracht en helderheid van een drank behouden blijven, bijvoorbeeld bij martini’s, is roeren de aangewezen methode. Daarvoor vul je een roerbeker met ijs en roer je voorzichtig de ingrediënten door elkaar. Zorg dat het ijs niet afbrokkelt, want dan wordt de cocktail te veel verdund. Als laatste techniek heb je dan nog het opbouwen in lagen. Daarbij houd je de platte kant van een barlepel op de onderste laag drank. Vervolgens giet je de andere dranken langs de lepel. Zo blijven de ingrediënten van elkaar gescheiden. OP ONTDEKKINGSREIS Heb je de smaak te pakken gekregen? Hieronder vind je de recepten voor een klassieke daiquiri, exotische tequila sunrise en alcoholvrije virgin mary. Daarnaast zijn er talrijke boeken op de markt en websites online die je de verdere kneepjes van het cocktail shaken kunnen bijbrengen. Doe er je voordeel mee en ontdek de cocktailshaker in jezelf! EXOTISCH:

TEQUILA SUNRISE

40 ml tequila | 90 ml sinaasappelsap | 10 ml grenadine | 4 ijsblokjes Doe het ijs in een longdrinkglas. Schenk hierover de tequila en het sinaasappelsap. Roer goed door. Druppel de grenadine aan de binnenkant langs het glas zodat de kleur langzaam door het drankje zakt. Garneer met een schijfje sinaasappel en een rietje. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

37


HEALTH & WELLNESS

Tekst: Janneke Sinot Fotografie: ThinkStock

Wereldse massages Zweten op zijn indiaans. Hoelameisjes die je met schelpen masseren. Bliksem die je kracht geeft. En ingesmeerd worden met Afrikaanse patat. Deze massages helpen je gezond en ontspannen de wereld door. NOORD-AMERIKA DE HELENDE KUNSTEN VAN HAWAÏ Lomi Lomi. Het klinkt al even exotisch als het is. Deze massagevorm kent zijn oorsprong op Hawaï en is een combinatie van spiritualiteit, ademhalingsoefeningen en rituelen. Het zijn de kahuna, de oude sjamanistische priestersgenezers, die deze methode lang geleden al toepasten. Nog altijd worden deze ‘helende kunsten’ op Hawaï veel beoefend, zowel door wijze mannen en vrouwen als door Jan met de pet. Typerend voor de Lomi Lomi-massage zijn lange, vloeiende, ritmische bewegingen over het hele lichaam. Daar gebruikt de masseur zijn handpalmen voor, zijn knokkels, elle38

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

bogen, knieën en voeten, maar soms ook stenen, stokken en schelpen. Wie zich aan deze massage overgeeft, merkt dat de spanning uit zijn lichaam wegvloeit. Geheel in Hawaï-stijl worden de bewegingen van deze massage wel vergeleken met de golven van de oceaan. Kijk niet raar op als de masseur je meditatie- of dieetadviezen mee naar huis geeft. Tips voor een gezonde leefstijl kunnen nooit kwaad, zo weet de holist. ZUID-AMERIKA INDIAANS ZWETEN EN BIBBEREN Houd je van een dompelbad in de sauna? Dan kun je de LaStone-therapie vast ook waar-

deren. Deze Zuid-Amerikaanse massage werkt namelijk met koude stenen. Ook met warme, maar het zijn vooral de koude stenen die een therapeutisch effect hebben. Ze zorgen ervoor dat je lichaam zich van binnenuit opwarmt, waardoor pijnklachten verminderen. Het is de Amerikaanse Mary Nelson die deze therapie in de jaren negentig ontwikkelde, waarbij ze zich liet inspireren door de eeuwenoude tradities van de indianen op het continent. Die legden vroeger al, tijdens zweethutceremonies, stenen op het lichaam om de gezondheid te bevorderen. Waar je op mag rekenen bij deze massage? Een stimulerend, verfrissend gevoel en een portie heerlijke ontspanning.


HEALTH & WELLNESS

EUROPA WRIJVEN, KLOPPEN EN KNEDEN Misschien wel de bekendste van allemaal: de klassieke of Zweedse massage. Kenmerkend zijn de gebruikte technieken, die – om het maar even Europees te houden – allemaal een Franse naam kregen: effleurage (strijken), petrissage (kneden), tapotement (kloppen), friction (wrijven) en vibration (trillen). De masseur werkt vrijwel alleen met zijn handen, waarin hij vooraf ook de massage-olie opwarmt. Het verhaal gaat dat de Zweedse schermer en gymnastiekleraar Per Henrik Ling (1776-1839) de grondlegger is van deze massage. Hij zou de toenmalige Zweedse koning hebben willen helpen zijn troepen in vorm te krijgen na een mislukte militaire operatie. Recente inzichten wijzen er echter op dat niet Ling, maar de Nederlander Johan Georg Mezger deze massagemethode ontwikkelde. Drie Europese landen verbroederd in één massage dus. En ze mag dan nog zo klassiek zijn, zo’n Zweedse wrijf- en kneedsessie blijft een aanrader. AFRIKA SCHUDDEN VOOR GEBRUIK Bijzonder zijn ook de typisch Afrikaanse Vunkuwa-massages. Het continent kent een diepgewortelde traditie van natuurlijk genezen en healing. Carol Mathebula, die Vunkuwamasseurs opleidt, leerde het masseren van haar Zuid-Afrikaanse grootmoeder. Kenmerkend is de warm-up (opwarming) waarmee

een Afrikaanse massage begint. Je wordt zacht geschud zoals dat daar vroeger ook gebeurde met oude dametjes die wilden ontspannen. Dit zorgt, volgens het Vunkuwageloof, voor herstel van het natuurlijke ritme van je lichaam en is een goede basis voor de massage die volgt. Inmiddels zijn er meer dan vierhonderd technieken om mensen al schuddend, trekkend en balancerend van hun pijntjes af te helpen. Na het schudden wordt met verschillende handgrepen de energie- en bloeddoorstroming in het lichaam op gang gebracht. Vandaar ook de naam Vunkuwa, wat ‘energiestroom’ betekent. Natuurlijk bevatten de gebruikte massagecrèmes en oliën typisch Afrikaanse bestanddelen. Wilde look bijvoorbeeld en Afrikaanse patat. Dit laatste is geen zak met vette friet, maar een kruid waarmee de huid wordt behandeld. AZIË YOGA VOOR LUIE MENSEN Thailand staat bekend om zijn lange massagetraditie. De stretchende Tok Sen-massage is er steeds van ouder op kind overgedragen. Elke familie had zo haar eigen specialiteit: de ene behandelde vooral rugpijn, de andere hoofdpijn. De massage, zoals die tegenwoordig door de ITM School wordt aangeboden, kent haar oorsprong in India en begint met het zingen van een mantra. Die is gericht aan dokter Shivako, de persoonlijke geneesheer van koning Bimbisara, die zo’n 2500 jaar geleden op deze wereld rondliep. Daarmee vraagt de

masseur hem om geluk en gezondheid voor degene die voor hem ligt. Tijdens de massage zelf activeert de behandelaar met een stokje en een hamertje je energiebanen. Zo’n stokje hoort van hout te zijn dat door een blikseminslag extra energie en kracht gekregen heeft. Maar omdat er meer massageliefhebbers zijn dan er van dat hout voorradig is, kan het ook een stokje zijn dat ‘alleen maar’ is ingezegend. ITM-oprichter Chongkol Setthakorn noemt de Tok Sen-massage ‘yoga voor luie mensen’. Je doet aan yoga, maar hoeft er zelf niets voor te doen. OCEANIË WARM WELKOM Wie met zijn zeilbootje aanlegt op een eiland in Polynesië, moet niet raar opkijken als hij wordt ontvangen met een speciale welkomstceremonie. Bloemen, dans, het kan allemaal in deze exotische wereld. Een bijzonder Polynesisch voetenritueel is inmiddels doorgedrongen tot de Nederlandse wellnesswereld: de Lushly. Het is een ontspannende voetmassage die begint met een intensieve reiniging van de voeten. De Polynesiërs geloofden namelijk dat voor het rusten en slapen de voeten gezuiverd moeten worden. Waarom? Om het ongeluk af te wassen. Zijn je voeten lekker schoon (en ben jij dus helemaal klaar voor een flinke dosis geluk in je leven), dan volgt een fruitige scrubmassage. De behandeling eindigt met een drukpuntmassage … en een lekker fris en licht gevoel aan je voeten. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

39


PUZZEL&WIN

Foto: iStockPhoto

LOS HET KRUISWOORDRAADSEL OP EN VORM MET DE LETTERS IN DE GELE VAKJES EEN WOORD. U KUNT UW INZENDING TOT EN MET 31 DECEMBER 2017 PER E-MAIL STUREN NAAR PUZZEL@REXMAGAZINES.NL. ONDER DE CORRECTE INZENDINGEN WORDEN VIER FLESSEN FREIXENET CORDON NEGRO EN VIER FLESSEN BERENTZEN WINTER-APFELKORN VERLOOT.

1

2

3

4

5

6

8

HORIZONTAAL

9 11

10 12

13

16

14 17

24

19

21 25

15

18

20 23

7

22

26

27

28 29

32

30 33

1 Openbaar register van onroerend goed, 2 Schelpdier, 3 Pro Deo, 4 Defibrillator, 5 Vloerbedekking, 6 Wederkerend naamwoord, 7 Wijnsoort, 13 Motivering, 15 Volgers van een religieuze orde, 17 Aanvaardbare Dagelijkse Inname, 18 Economische controledienst, 22 Noord-Ierland, 24 Een zet geven, 26 Molentrechter, 30 Omwentelingen per minuut (Eng.), 34 Bijvoorbeeld (Fr.)

34

DE OPLOSSING VAN DE PUZZEL IN EDITIE SEPTEMBER 2016 WAS POMPOENEN. DE BOEKENBONNEN ZIJN GEWONNEN DOOR: B. RIETBERGEN (2665GJ), H.H.PELS - VAN BEILEN (1406SE), R. DE WITTE (3068HG) EN M.FLUX-KOMPEER (2804WT)

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

VERTICAAL

31

35

40

1 Eigendomsbewijs, 8 Nobel, 9 Gevleugeld woord, 9 Zeilterm, 10 Besturingssysteem van PCâ&#x20AC;&#x2122;s, 11 Beschadiging, 12 Symbool tantalium, 14 Overal, 16 Voorwerpen ter versiering, 19 Koolstofmonoxide, 20 Rijksgebouwendienst, 21 Duitse politieke partij, 23 En dergelijke, 25 Trakteren, 27 Breed en wijd, 28 Regeringsstelsel, 29 Gast, 31 Zachte klap, 32 Vismand, 33 Selderie, 35 Hameren

Twitteractie: Wilt u elke maand kans maken op leuke prijzen en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons dan nu op Twitter @rexmagazines. Sponsoren gezocht Voor Puzzel&Win in onze magazines zijn wij op zoek naar bedrijven en organisaties die leuke prijzen voor onze lezers ter beschikking willen stellen. In ruil daarvoor worden u logo en NAW-gegevens op de Puzzel&Win pagina geplaatst. Interesse? Stuur dan een e-mail naar puzzelprijs@rexmagazines.nl


HUIS & INTERIEUR

Tekst: Xilvania Koense Fotografie: Tonzon

Vloerverwarming

pas effectief met TONZON Thermoskussens

W

oningen met vloerverwarming verbruiken meer energie dan dezelfde woningen met conventionele verwarming. Een groot deel van de warmte gaat nutteloos verloren naar de kruipruimte. Dat maakt een vloerverwarmingssysteem traag, zo traag dat de installateur adviseert om de vloerverwarming maar gewoon aan te laten staan. Ook bij veel nieuwbouwwoningen met

al een hoge vloerisolatiewaarde (op papier) is dit het geval. Vaak worden vloeren met vloerverwarming niet eens echt lekker warm. De beste oplossing voor deze problemen is vloerisolatie met TONZON Thermoskussens. Deze isoleren op een effectievere manier dan andere vloerisolaties. Vloeren worden warmer met minder energie en van dit effect kunnen ook nieuwbouwvloeren profiteren, met en zonder vloerverwarming.

Luxe chalets op de Veluwe, vele wandel & fietsroutes, midden op de heide Ook als groepsodatie accomm personen! tot 16

De verklaring voor de effectievere isolatie is dat het Thermoskussen de warmte uit de vloer maar heel moeilijk kan overdragen aan de kruipruimte terwijl andere materialen zoals wol, pur-schuim en EPS (polystyreen) de warmte permanent naar onderen uitstralen. Thermoskussens blokkeren deze uitstraling. Daardoor wordt een vloerverwarmingssysteem veel minder traag en de vloer sneller warm. Spontane reactie van een mevrouw in een nieuwbouwhuis met vloerverwarming en EPS isolatie Rc=3,5 nadat de Thermoskussens zijn aangebracht: “wat is er met mijn vloer gebeurd? Hij wordt nu warm op plekken waar deze voorheen helemaal niet warm werd.” www.tonzon.nl

Carla Kleekamp www.modernanimal.com techniek: ingekleurde ets, 15x15 cm

www.modernmen.com techniek: ingekleurde ets, 15x15 cm

Zoover:

9,4 ‘t Frusselt 93 8076 RG Vierhouten Bel 0577 - 45 96 81

www.chaletsopdeheide.nl

Tentoonstellingen in December Project Cities Of Europe Lights And Tranparancies (Paris 1/12 - 14/12) New York Christmas Art Expo (23/11 - 23/12) www.carlakleekamp.nl | www.art-en-France.eu | www.artupclose.com/carla-Kleekamp

Hier had uw advertentie kunnen staan! Neem voor meer informatie contact op met Patrick de Koning, 010-4764372

Liever het ‘Zwitserleven gevoel’? En uw verhuurde winkel(s) of woning(en) verkopen? Wij zoeken vastgoed in het Gooi en kopen graag aan.

of kijk op www.rexmagazines.n

Bel voor een oriënterend gesprek: 035-7370011 Of mail naar: info@cascaderealestate.eu www.cascaderealestate.eu. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

41


DE OFFLINE MATCHMAKING SERVICE

Gaat u verhuizen?

‘Alles goed geregeld’ Uw verhuizing is onze zorg!

EEN GOEDE RELATIE IS GOUD WAARD INVESTEER DAAROM NU IN UW BELANGRIJKSTE KAPITAAL

Exclusive matchmaking Personal Matchmaker is een high end matchmaking-service met een unieke werkwijze voor singles die een uitgebreide service wensen. Personal Matchmaker heeft een toonaangevende positie binnen de top van de relatiebemiddeling branche en zet daarmee exclusieve matchmaking in Nederland op de kaart. Met ruim 12 jaar ervaring weten wij de weg naar gedeeld levensgeluk voor u te banen. In onze werkwijze staat uw privacy centraal en blijft u anoniem voor de buitenwereld.

Gelijkwaardig en hoogwaardig ledenbestand

Binnenkort verhuizen? Naar een andere woning of een nieuw kantoor? Of wilt u uw waardevolle spullen veilig opslaan? Doe het professioneel, uw spullen zijn het waard! Onze zeer vakkundige verhuizers staan voor u klaar. Persoonlijke begeleiding

Maatwerk

Opslag en beheer

Vakkundig

T +31 (0)79 342 88 20 Euromovers Nederland Trawlerweg 8 www.euromovers.nl 3133 KS Vlaardingen E info@euromovers.nl

Van bad naar douche in 1 dag!

Onze leden worden met grote zorgvuldigheid geselecteerd op basis van levensstijl, ambitie, intelligentie, aantrekkelijkheid en zelfstandigheid. Daardoor is de kans dat u via Personal Matchmaker de juiste vrouw of man vindt groot. Maak kennis met uw Personal Matchmaker en laat u uitnodigen voor een persoonlijk gesprek. Wij nemen graag de tijd u te leren kennen en zullen u uitgebreid informeren over onze werkwijze.

020-6211122 INFO@PERSONALMATCHMAKER.EU PERSONALMATCHMAKER.EU

 Gratis advies en offerte op maat  De complete aanpassing duurt slechts 1 dag  Een veilige douchecabine / inloopdouche van hoge kwaliteit  Eigen showrooms in Nederland en België

PERSONAL MATCHMAKER

42

 Al 25 jaar dé specialist in aangepast sanitair

EXCLUSIVE MATCHMAKING

badnaardouche.pronkergo.nl

ADVIES/MATCHING/COACHING

ZOETERMEER - HALFWEG - EINDHOVEN - HOOGEVEEN - SITTARD - BRUGGE (BE)

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


CULI SPECIAL

Tekst: Bert Moons Foto’s: iStockphoto

Kaviaar eet je niet...

kaviaar geniet je

Een lepeltje kaviaar, een in de schil gekookte aardappel en een glas vodka. Meer moet dat voor een doorsnee Rus niet zijn. Maar ook de Nederlanders kennen er tijdens de eindejaarsperiode iets van. Voor de feestelijke kerst- of oudejaarsmaaltijd trekken we met plezier het kookbudget wat op en gaan we resoluut op zoek naar kaviaar. Russisch of Iraans als het moet. KASPISCHE ZEE Kaviaar, of het zwarte goud, zoals het ook wel genoemd wordt, is afkomstig van de steur, een vissoort die gelukkig nog altijd in groten getale voorkomt in de Kaspische zee. De grootste vangst gebeurt in het voor- en najaar omdat de steur dan naar de ondiepere gedeelten komt om er kuit te schieten. Van oudsher zijn het de Russen en de Iraniërs die zich gespecialiseerd hebben in het vangen van de steuren en in de productie van kaviaar. We onderscheiden meerdere soorten kaviaar, die telkens genoemd zijn naar de steursoort die de eitjes produceert. Interessant om weten is dat zowat 15% van het lichaamsgewicht van de steur bestaat uit kaviaar. DRIE SOORTEN De Sevruga is met zijn gemiddelde gewicht van 35 kilo de kleinste kaviaarproducent. Deze kaviaar is licht- tot donkergrijs van kleur. Hij heeft een relatief kleine korrel, maar een sterk gekruid aroma. Ten tweede is er de Oscietrekaviaar, afkomstig van de gelijknamige steur die gemiddeld zo’n 60 kilo weegt. Hij is gemakkelijk herkenbaar aan zijn donkergrijze kleur en gouden gloed. Fijnproevers treffen er een zachte notensmaak bij aan. De Beluga-steur is wellicht de meest bekende

en tegelijkertijd ook de grootste steursoort van de drie. Gemiddeld weegt een volwassen exemplaar tot 200 kilo. Zijn kaviaar heeft de grootste korrel en is donkergrijs van kleur. De smaak is zacht zoutig. “Over smaken en kleuren gaat men niet twisten,” luidt het gezegde. Dat geldt zeker voor kaviaar. Proberen is de boodschap. De kaviaar is verkrijgbaar in blikken van 30, 50, 125 en 250 gram. In de koeling is hij ongeopend tot drie maanden houdbaar.

VODKA OF WIJN Vanuit de Russische traditie wordt bij kaviaar vaak vodka geschonken. Heerlijk, daar niet van, maar vodka is uiteraard sterk en overheerst vaak de fijnere kaviaarsmaak. Daarom geven we de voorkeur aan een goed glas champagne of een mooie droge witte wijn.

BLIK OF BLINI Kaviaar kan je op diverse manieren eten. Het meest eenvoudige – en ongetwijfeld het meest overweldigende – is recht uit het blik. Gebruik in tegenstelling met wat vroeger wel eens beweerd werd geen zilveren lepel, maar wel een houten of plastic exemplaar. Vaak wordt kaviaar ook geserveerd op toasts of kleine blini’s. Dit zijn dunne pannekoekjes van boekweitmeel. Een extra toefje slagroom maakt het geheel nog overweldigender. Wilt u kaviaar gebruiken bij een warm gerecht, kies dan resoluut voor een eenvoudige, maar smaakvolle aardappelpuree. Op het eind wat extra olijfolie en wat tuinkruiden toevoegen. Afwerken met een ruime portie kaviaar en smullen maar. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

43


CULINAIR

Tekst: Christianne Muusers (Coquinaria.nl)

LEKKER WINTERS:

ERWTENSOEP EN POMPOENBROOD

E

rwtensoep eten wij vooral als het koud is: lekker dik en goed gevuld, en natuurlijk met rookworst. Daarom is deze Franse erwtensoep uit de zeventiende eeuw zo verrassend: een vleesloze erwtensoep met wortel, tuinkruiden en bladgroenten. Erbij kun je pompoenbrood serveren naar een recept uit dezelfde periode. Erwten zijn van oudsher heel belangrijk in het dagelijkse dieet. In de Middeleeuwen was het kooknat van gedroogde erwten de vervanging van vleesbouillon tijdens de Grote Vastentijd tussen carnaval en Pasen, en ook erna vind je recepten met erwten vooral in combinatie met vis of in vegetarische gerechten. Die erwten waren meestal gedroogd, of op zijn best grote, groene knikkers waarvan alle suikers waren omgezet in zetmeel. Het koken van gedroogde erwten was bewerkelijk, want de vliesjes die de helften van de peulvrucht bij elkaar houden zijn niet te eten, je moet ze uit de pan vissen. De methode om die vliesjes al tijdens het drogen te verwijderen, waardoor je spliterwten krijgt, is pas in de negentiende eeuw uitgevonden. Maar voor de moderne bewerking gebruiken we toch gewoon spliterwten. Het recept voor de soep komt uit een Frans kookboek dat anoniem verscheen in 1660: Le cuisinier méthodique, vrij vertaald ‘De systematische kok’. Terwijl andere kookboeken uit die tijd vooral de aristocratische keuken bedienden, richt Le cuisinier méthodique zich op de burgers. De recepten zijn bestemd voor de minder ervaren kok, en pasteien en gebak ontbreken [Le cuisinier François, Flandrin, Hyman en Hyman, 1983]. In die tijd waren soepen altijd voedzaam, óók de hofversies. Meestal lag er een dikke schijf brood onderin de schaal of het bord, en daarop lag zóveel vulling dat de soep veel weg had van een stoofschotel. Hoewel gedroogde erwten het belangrijkste bestanddeel van de soep uitmaken, heet deze in het kookboek ‘[Potage] aux carottes’: wortelsoep. Het recept staat met andere gerechten in het hoofdstuk ‘Potages maigres’ voor vleesloze dagen. Er is ook een echte erwtensoep

www.coquinaria.nl 44

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

in dit hoofdstuk, met kruiden, witlof, peterseliewortel en kappertjes, en gegarneerd met visworstjes. Voor vleesdagen geeft Le cuisinier méthodique een recept voor erwtensoep met gezouten vlees, ganzenvlees, rookworst of een runderschenkel, gegarneerd met uitgebakken spekblokjes en gefruite ui. Ook de wortelsoep heeft bij de cuisinier een vleesversie met runderschenkel of ossenstaart, gedroogde erwten, prei en rapen. In de zomer kunnen de gedroogde erwten vervangen worden door

verse doperwtjes. De gewoonte om erwten te oogsten voordat ze rijp - en dus nog zoet van smaak – zijn en vers te eten, begon pas in de zestiende eeuw in Italië. Die doperwtjes (want dat zijn het) werden door de Fransman Audiger meegenomen uit Italië, waar hij de kunst van het limonademaken had geleerd. Hij presenteerde de vroeg geoogste erwtjes aan Lodewijk de Veertiende, en dat was het begin van de langdurige populariteit van doperwtjes aan het hof. Maar dit terzijde.

ERWTENSOEP MET WORTELEN EN TUINKRUIDEN INGREDIËNTEN  200 gram spliterwten  50 gram boter  2 winterwortels  bosje peterselie  ½ tl kruidnagelpoeder

 1½ liter water + extra voor de eerste kook  zout en peper naar smaak  1 bosuitje  bosje kervel  1 dl room  andijvie en zuring naar smaak  1 ui

BEREIDING Zet de spliterwten op met water, breng aan de kook, laat een minuut doorkoken en gooi dan het kookwater weg. Spoel de erwten in een zeef, en zet ze opnieuw op met anderhalve liter water, boter en zout. Breng weer aan de kook, laat een half uur op laag vuur sudderen. Schrap intussen de wortels, snijd ze in dunne plakken en snijd die in vieren. Doe ze bij de soep. Laat weer een half uur sudderen. Snipper kervel en peterselie fijn, en snijd de (gewassen) andijvie en zuring in smalle repen. Snipper ook de ui fijn, en snijd het groen van het bosuitje een smalle ringen. Doe dit alles bij de soep met kruidnagelpoeder. Maak de soep na weer een half uur sudderen af met de room. Strooi vlak voor het opdienen de ringetjes bosui op de soep. Je kunt de soep makkelijk opwarmen, maar hij is de volgende dag niet veel dikker. De room staat niet in het oorspronkelijke recept, maar als je zuring in de soep gebruikt, neutraliseert de room het oxaalzuur.


CULINAIR

Foto’s: Coquinaria, iStockphoto

POMPOENBROOD

Je zou vermoeden dat pompoenbrood een nieuw bedenksel is, maar in een ander Frans kookboek uit 1656, Les délices de la campagne, staat al een ‘pain de citrouille’ (pompoenbrood). Het kookboek is geschreven door Nicolas de Bonnefons, dienaar aan het hof van Lodewijk de Veertiende en deskundige op het gebied van het aanleggen van sier- en nutstuinen. De oranje pompoen was een nieuwkomer in Europa, in de zestiende eeuw vanuit Amerika geïntroduceerd. Dit recept volgt niet precies het recept uit het kookboek, de specerijen in het brood zijn een toevoeging. Je kunt ook noten erbij doen. Liever geen krenten of rozijnen, het is geen zoet brood. INGREDIËNTEN  250 gram gekookt vruchtvlees van een kleine (oranje) pompoen  400 gr bloem  1 tl droge gist of 20 gram verse gist  1 tl zout  ¼ tl geraspte nootmuskaat  ¼ tl kruidnagelpoeder  60 ml kookvocht van de pompoen BEREIDING Was de pompoen goed, snijd hem in stukken en verwijder de pitten Kook de stukken 10 minuten in een laagje water. Laat ze uitlekken, vang het overgebleven vocht op. Schraap het vruchtvlees van de schil en weeg 250 gram vruchtvlees af. Wrijf het vruchtvlees door een fijne zeef. Meng gezeefde bloem, droge gist, zout en nootmuskaat. Doe het gepureerde pompoenvlees erbij, en 60 ml van het kookvocht. Gebruik je bakkersgist, los dat dan op in het lauwwarme kookvocht en laat het een kwartier staan. Meng alles tot een mooi brooddeeg, niet te kruimelig (doe er een beetje vocht bij) of te plakkerig (doe er een beetje bloem bij). Leg de deegbal in een ruime kom, afgedekt met een vochtige theedoek, en zet die op een warme plek. Laat het deeg twee uur rijzen. Kneed het opnieuw kort, en vorm er een brood van. Je kunt het deeg in een broodbakvorm doen, of een vlecht maken, of een andere vorm. Laat nog eens een uurtje rijzen. Bestrijk het brood vlak voor het de oven in gaat met losgeklopt eiwit. Bak het brood nu veertig minuten in een voorverwarmde oven op 175 ◦C. Controleer of het gaar is door met een houten lepel erop te kloppen. Klinkt het hol, dan is het brood klaar. Laat afkoelen op een rooster.

LE CUISINIER MÉTHODIQUE Dit is een losse vertaling van het originele recept uit Le cuisinier méthodique. Wortelsoep. Doe in een pot genoeg water om een grote pot soep te maken. Doe er, als het kookt, een half pond ongezouten boter in, en zout naar smaak. Vervolgens doe je er een halve litron gedroogde erwten bij, en drie of vier goed schoongemaakte en in stukken gesneden wortelen. Laat dit flink koken, verwijder intussen zoveel mogelijk de schilletjes van de erwten. Eén uur voor het serveren doe je verse kruiden in de pot, zoals zuring, kervel [en] andijvie met wat peterselie, een bosuitje of een ui, een mespuntje bonenkruid [en] twee of drie kruidnagels. Laat alles samen koken. Maak [het gerecht] af het als het klaar is, in goede smaak.

BRONVERMELDING ILLUSTRATIES Het originele recept uit Le cuisinier méthodique uit de editie 1662 Erwten doppen. Jan Luyken, 1711 © Rijksmuseum, Amsterdam Ch ris tia

HET VERLEDEN OP JE BORD In december verschijnt van Christianne Muusers het kookboek Het verleden op je bord met recepten uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek van de Middeleeuwen tot de negentiende eeuw.

nn e M uu

se rs HET V E OP JE RLEDEN BORD

Recepten ui van de t de culinaire Konink lijke Bi collectie bliothee k

OVER DE AUTEUR Christianne Muusers is Neerlandica en culinair historica. Zij houdt presentaties over koken en eten in het verleden, meestal met een proeverij. Sinds 2002 publiceert Christianne iedere twee maanden een historisch en een modern recept op haar website en zij recenseert kookboeken en boeken over culinaire geschiedenis voor NBD/Biblion en kookboekrecensies.nl. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

45


Reizen

Kerstshoppen net over de grens in D端sseldor f

D端sseldorf ligt op een steenworp van de Nederlands-Duitse grens en is vooral bekend als winkelstad. Maar D端sseldorf is meer dan een mekka voor shoppers. De stad heeft een wereldberoemd kunstmuseum, en enkele historische gebouwen zijn zeker een bezichtiging waard. Verder zijn er uitstekende restaurants en honderden cafeetjes. De combinatie van kunst, cultuur, mode en architectuur maakt D端sseldorf tot de meest kosmopolitische stad tussen Parijs en Berlijn.

46

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


Reizen

D

e Altstadt is het historische centrum van Düsseldorf. Het is slechts een halve vierkante kilometer groot, maar het is een trekpleister van jewelste: historische gebouwen, smalle straatjes, leuke winkeltjes en een enorm aantal cafés, bars en restaurants. Nergens smaakt het Altbier beter dan hier, op de plek waar het oorspronkelijk werd gebrouwen. Grote delen van de Altstadt zijn uitsluitend toegankelijk voor voetgangers. Overdag is de Altstadt het domein van shoppers, ’s avonds wordt het een aantrekkelijk uitgaanscentrum waar u in de vele Gaststätte lekker kunt eten en drinken. De meest traditionele vindt u in de voormalige werfkelders.

WINKELEN IN DÜSSELDORF Veel mensen gaan uitsluitend naar Düsseldorf om er te winkelen en de stad biedt dan ook alle gelegenheid tot etalageshoppen met voor ieder wat wils. Pure luxe vindt u op de Königsallee, meestal kortweg als ‘Kö’ aangeduid. De Kö werd aan het begin van de 19e eeuw aangelegd langs de stadsgracht. Aan de statige Kö vindt u filialen van modehuizen, exclusieve juweliers, parfumerieën en winkels met duur porselein en

antiek. Waar de Kö vergelijkbaar is met de Amsterdamse PC Hooftstraat, is de Schadowstrasse te vergelijken met de Kalverstraat. De Schadowstrasse is één van de bekendste Duitse winkelstraten en u vindt er warenhuizen, kledingboetieks, en heel veel schoenenwinkels. Als u op zoek bent naar avant-gardistische mode en trendy spullen moet u rondstruinen in de Altstadt. Direct daaraan grenzend ligt Carlstadt, een wijk met een groot aantal kunstgalerieën. Op de Carlsplatz is een rommelmarkt. KERSTMARKT DÜSSELDORF De Kerstmarkt van Düsseldorf is een trekpleister van formaat. Geen wonder, want de stad is sfeervol verlicht en de markt is een van de grootste van Duitsland. De Kerstmarkt strekt zich uit over twee straten en vier pleinen, die vol staan met in kerststijl versierde hutten, in totaal zo’n 250. Daar heeft u niet alleen de keuze uit een uitgebreid aanbod van handwerk, maar natuurlijk zijn er ook stalletjes om even uit te rusten onder het genot van een glaasje Glühwein of een mok warme chocolademelk. Op het marktplein voor het raadhuis staat een fraai gerestaureerde antieke

draaimolen van meer dan honderd jaar oud. Vlakbij, in de Marktstrasse, kunt u glasblazers en kunstsmeden aan het werk zien. Daar staat ook een enorme Kerststal. Overal wordt muziek gespeeld, aangepast aan de sfeer van het plein of de straat. Bij de stand van het Düsseldorfer Toerismebureau op de Heinrich-Heine-Platz kunt u een boekje krijgen, waar het uitgebreide programma in staat vermeld. HANDIGE INFORMATIE Düsseldorf is met de auto goed bereikbaar. De afstand tussen Amsterdam en Düsseldorf is 230 kilometer. Düsseldorf is uitstekend te bereiken met de trein. Vanuit Amsterdam vertrekken dagelijks verschillende treinen. Met de ICE ben je in twee uurtjes in het centrum van Düsseldorf tegen een zeer betaalbare prijs. Met de Düsseldorf WelcomeCard krijgt u gratis of gereduceerde toegang tot musea en andere bezienswaardigheden. Ook krijgt u met deze kaart korting op theatervoorstellingen. Meer informatie: www.cityspotters.com GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

47


REIZEN

Tekst: Xilvania Koense Fotografie: B&B Yachting

Zeilen in Turkse wateren

48

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


REIZEN

te bieden heeft en brengt haar gasten op plekken om bij weg te dromen. Naar hartenlust zeilen maar ook lekker zwemmen, snorkelen, luieren en zonnebaden behoren tot de mogelijkheden. Ook voor bedrijfsuitjes, teambuilding en familiefeesten heeft B&B Yachting diverse mogelijkheden. Alles voor een onvergetelijke zeilvakantie! FLOTTIELJE Een aantal malen per jaar zijn er 2-weekse flottieljes naar zowel het Oosten - de Kekova flottielje-, het Westen (de Orhaniye flottielje), alsook 2-weekse flottieljes van West naar Oost. En vanaf 2016 zelfs een zeer unieke 2-weekse Griekenland Special. Het voordeel van deelnemen aan een flottieljereis is dat je enerzijds als groep vaart en anderszijds geheel vrij bent om uw eigen route en tempo te varen van A naar B. Het is dus zeer zeker niet varen als eenden in een rij. Het moederschip vaart juist mee om u een onvergetelijke ervaring te geven en u te ondersteunen tijdens uw droomtocht over de Turkse of Griekse wateren. MODERNE VLOOT De vloot van B&B Yachting is volledig in eigendom van B&B. Een perfect onderhouden jonge vloot met Bavaria zeiljachten van 31 t/m 41 foot. Deze zeiljachten staan mede garant voor een zeilvakantie om nooit te vergeten. De schepen zijn zeer vriendelijk in prijs en uitgebreid uitgerust met onder andere een kaartplotter buiten, Radio/CD/ MP3 spelers met usb aansluiting en speakers in de kuip, zeer comfortabele kuipkussens, een grote bimini, extra zonnetent, mobiele telefoon, internet op aanvraag en nog veel en veel meer. Kortom, voor een zeilvakantie in de Turkse wateren ben je bij B&B Yachting aan het goede adres. Kom en beleef een droom die werkelijkheid wordt!

B

&B Yachting is opgericht in 2008 en heeft zich in korte tijd in Turkije geprofileerd als een uiterst betrouwbaar en servicegericht bedrijf. B&B Yachting organiseert vanuit Gรถcek onvergetelijke zeilvakanties voor iedereen. Voor stellen, vrienden als ook voor gezinnen. En ook zonder zeilervaring kan genoten worden van een onvergetelijke zeilvakantie, want de zeiljachten worden desgewenst ook met schipper verhuurd. PITTORESKE Gร–CEK Op slechts 20 minuten vanaf de luchthaven van Dalaman ligt het pittoreske plaatsje Gรถcek. Hier is de basis van B&B Yachting gevestigd. Vanuit Gรถcek zeilt men direct een

uniek beschermd natuurgebied in met vele eilandjes en baaien.

B&B Yachting B.V. info@b-b-yachting.nl www.b-b-yachting.nl

WARE BELEVENIS Zeilen in Turkije is echt een ware belevenis voor iedereen. Een schitterend zeilgebied met heel veel mogelijkheden. Een prachtige natuur, het mooie weer van mei tot ver in oktober, de wind die dag in dag uit haar best doet om optimaal van het zeilen te kunnen genieten en daarbij dan ook nog eens de eerlijke gastvrijheid en de uitstekende Turkse keuken maken een zeilvakantie in Turkije tot een onvergetelijke zeilvakantie. Met de zeiljachten worden mooie ontdekkingstochten langs de Turkse kust gemaakt. B&B laat haar gasten zien wat het gastvrije Turkije allemaal GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

49


VERKOOPINFORMATIE AFSLANKSTUDIOS Easyslim.nu Hilversum Gijsbrecht van Amstelstraat 238 A, Hilversum www.easyslim.nu

SANITAIR Certus Doucheföhn Marinus van Elswijkkade 14, Rotterdam www.certus-douchefohntoilet.nl

AUTOBEDRIJVEN Jaguar Land Rover Serry Oscar Romerolaan 2, Hilversum www.serry.nl

TANDHEELKUNDE Tandheelkundig Centrum Kerkelanden Kerkelandenlaan 3 F, Hilversum www.thc-kerkelanden.nl

BEDDENSPECIAALZAKEN SenioBed.nl Koperwiek 25, Capelle aan den Ijssel www.hoog-laag-boxsprings.nl

TEGELS & PLAVUIZEN CottoceramiX Flevolaan 15 C, Weesp www.cottoceramix.nl

Truste Slaapcomfort Brabantsestraat 2, Amersfoort www.truste.nl

VAKANTIEHUIZEN Chalets “Op de Heide” t Frusselt 93, Vierhouten www.chaletsopdeheide.nl

HOTELS Landhotel Am Park In der Schmiedinghausen 36, Bad Fredeburg www.hotelampark.nl HUIDVERZORGINGSINSTITUTEN Kliniek Sanders De Nieuwe Vaart 28, Bussum www.klinieksanders.nl KUNSTATELIERS Carla Kleekamp Nieuwe Laanstraat 10, Hilversum www.carlakleekamp.nl MEUBELSTOFFERING Beekes Stoffeer Atelier Oud Loosdrechtsedijk 61 A, Loosdrecht www.beekesstoffeeratelier.nl PROJECTONTWIKKELING Cascade Real Estate ‘s-Gravelandseweg 154, Hilversum www.cascaderealestate.eu RELATIEBEMIDDELING Personal Matchmaker www.personalmatchmaker.eu

ZONWERING INHUIS Plaza Rubberstraat 12, Naarden www.inhuisplaza.nl

VERHUISBEDRIJVEN Euromovers Nederland Trawlerweg 8, Vlaardingen www.euromovers.nl VERMOGENSBEHEER Fintessa Amsterdamsestraatweg 37, Baarn www.fintessa.nl VLOERISOLATIE Tonzon Ir. Schiffstraat 220, Enschede www.tonzon.nl WELLNESS Wellnesspraktijk Yarah Brinklaan 29 B, Bussum www.wellnesspraktijkyarah.nl ZEILVAKANTIES Sail-Events 4U Simon Stevinweg 85, Hilversum www.sail-events.nl B&B Yachting www.b-b-yachting.nl

doucheföhntoilet.nl

Certus Toilet Seat Deluxe

Certus Toilet Seat Plus

Certus Toilet Seat Classic

Certus Toilet Seat Basic

Van € 975,00

Van € 975,00

Van € 575,00

Van € 495,00

Voor € 750,00

Voor € 725,00

Voor € 495,00

Bestel nu op www.certus-douchefohntoilet.nl 50

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

Voor € 395,00


®

MAATWERK

Veranda

4LifeComfort

SPECIALIST

WAAROM 4 Life Comfort

Meer dan 20 jaar branchervaring

Uit voorraad leverbaar (behalve maatwerk)

Hoogste kwaliteit beste prijs

Aandacht voor al onze klanten

PROFITEER VAN ONZE WINTER AKTIES

Ook specialist in: • Glazen schuifwanden • Tuinkamer / Pergolino • Terrasverwarming • Infraroodsauna’s • Barbecues

BEZOEK OOK ONZE WEBSHOP

4 Life Comfort SHOWROOM: Kosmonaut 18 Amersfoort T: 06 319 79 263

www.4lifecomfort.nl

4LIFECOMFORT

Tegen inlevering van deze bon ontvangt u 10% korting ®

Geldig t/m 31/12/16

op een terrasverwarming

4LifeComfort


BIJ KONINKLIJKE BESCHIKKING HOFLEVERANCIER

BIJ K ONINK LIJ KE BES CH IKKI NG Bij Hofleverancier Kuperus wordt al meer dan 110 jaar bedden met de hand gemaakt. Puur ambacht en authentiek vakmanschap vormen de basis van het succes van Kuperus. Met dezelfde deskundigheid en passie vertellen wij bij Truste u graag over onze slaapsystemen en geven wij u doordacht advies. Persoonlijk advies staat bij ons voorop. Slapen is immers een persoonlijke aangelegenheid.

BRABANTSESTRAAT 2 - 3812 PJ - AMERSFOORT - 033-4767797 - INFO@ TRUSTE.NL - WWW.TRUSTE.NL

Gooi- en Vechtstreek Living editie 08 (december 2016)  

Het regionale lifestyle magazine voor inwoners van de Gooi- en Vechtstreek.

Gooi- en Vechtstreek Living editie 08 (december 2016)  

Het regionale lifestyle magazine voor inwoners van de Gooi- en Vechtstreek.