Page 1

NUTRICIÓ

SENSE SUCRE,

PSICOLOGIA

TIPOS

PROBIÒTICS I PREBIÒTICS DE FRACASO ESCOLAR

EDUCACIÓ

ESPERO DE TU

núm 31 // 2019 //FEBRER // Baix Llobregat Sud i BCN Zona Alta

CUINA

CAKE POPS

COCO I GENGIBRE

www.revistapetits.com


NUTRICIÓ

12

PSICOLOGIA

18

PSICOLOGIA

28

PSICOLOGIA

10

PAG

EDUCACIÓ

ES PER O DE TU

14

PODOLOGIA

22

PSICOLOGIA

PAG TIPOS DE FRACA S O PAG UN BUEN CUIDADO

PAG L A C US TO D I A

PAG 8 F O R M A S

PAG 1 0 F R AS ES

30

PAG

SUMARI

4

PAG A L I M E N T V I U S !

16 CUINAR AMB NENS

PAG CA KE POPS

26

ESPORT

PAG B E N E FI CI S

OFTALMOLOGIA

C O NS EJ O S PARA E SCOGE R GA FA S

Revista número 31//Febrer 2019 • Edita Clever Publicity SL • Director Jordi Conill Martín • Disseny i maquetació MEC!Gràfic // mecgrafic@gmail.com • Publicitat info@revistapetits.com • Telèfon 670 586 205 • Depòsit Legal B.27489-2013 • WEB www.revistapetits.com

* Cap part d’aquesta revista, incloent text, fotografies, il.lustracions, mapes o altres gràfics no poden ser reproduïts sense el consentiment escrit de l’empresa editora. L’empresa editora no es responsabilitza de les opinions contingudes en els articles publicats.


4

NUTRICIÓ

AL I M EN T V I U S ! PRO BI Ò TI C S I P RE B IÒ T IC S, Q U È SÓ N ? Dra. LAURA ISABEL ARRANZ

Assessorament nutricional individual i familiar Dietista-nutricionista CAT001421 www.dietalogica.com - info@gananutricion.es

S

egur que heu vist algun anunci de la televisió que parla de milions de ferments actius o que heu sentit a parlar dels probiòtics i fins i tot dels prebiòtics. I és que aquest tipus d’ingredients alimentaris són molt interessants per a la nostra salut, sobretot a nivell intestinal i pel sistema immunitari. I com cada vegada són més habituals en diferents tipus de productes al nostre abast, conèixer què és cada cosa ens permet tenir millor criteri a l’hora de decidir què comprem i què donem als nostres fills. En el nostre cos viuen milions de bacteris amb els que tenim una relació mútuament beneficiosa, és el que s’anomena simbiosi. Representen uns dos kilos d’una persona adulta i no estan per casualitat, sinó que tenen un paper importantíssim. Sabem que influeixen en el

nostre estat nutricional, el nostre metabolisme, el nostre sistema immunitari i fins i tot en el nostre cervell, el nostre estat d’ànim i la nostra conducta! Aquesta comunitat microscòpica, la microbiota o flora, també pot incloure algunes espècies que no són beneficioses i que fins i tot en ocasions poden causar malalties. Per això, mantenir l’abundància de bacteris “bons” és tan important i la dieta és el factor extern que més ens pot ajudar. Aquests microorganismes beneficiosos s’alimenten d’una part del que nosaltres mengem, sobretot de les fibres dels aliments vegetals. QUÈ ÉS UN FERMENT? És tracta de microorganismes vius que es fan servir per a la producció d’aliments com el iogurt, el formatge, el kéfir, el chucrut, el pa o la cervesa. En alguns casos són bacteris, com els Lactobacillus, el Streptococcus i els Bifidobacterium, i en d’altres són llevats, com el Saccharomyces, però el que tenen en comú és que canvien les característiques dels aliments i que són beneficiosos pel nostre cos. Val a dir que els processos de fermentació i la seva conservació s’han de controlar adequadament per tal que no hi hagi contaminacions per patògens que puguin causar algun problema de salut. Per això seguiu sempre les instruccions d’ús i conservació de cada producte.


NUTRICIÓ

5

COLIFLOR AMB CRUIXENT DE FRUITS SECS QUÈ ÉS UN PROBIÒTIC? Segons l’Organització Mundial de la Salut i la Sociedad Española de Probióticos y Prebióticos, un probiòtic és un microorganisme viu que, quan s’administra en quantitats adequades, aporta un benefici a la salut. I es considera que per obtenir aquest benefici es requereixen quantitats de l’ordre de 100 a 1000 milions de bacteris o llevats per dosi. Els microorganismes més utilitzats en productes probiòtics són els mateixos que procedeixen de processos de fermentació d’aliments, però també hi ha d’altres. Per concentrar tants bacteris es presenten normalment en forma de complements alimentosos, però també en format d’aliments i inclús medicaments. Segons aquesta definició, el iogurt no es considera un probiòtic ja que normalment la seva concentració de bacteris és una mica més baixa i està al voltant dels 10 millions, que és el mínim que han de tenir tots els iogurts. De totes formes, no és una quantitat menyspreable, per tant, és un aliment molt interessant que si incorporem a la nostra dieta cada dia (1 o 2 unitats) pot aportar quantitats importants d’aquests bacteris tan beneficiosos. QUÈ ÉS UN PREBIÒTIC? En aquest cas es tracta de l’aliment dels bacteris beneficiosos. Són substàncies no digeribles per a nosaltres, presents en els aliments vegetals, que afavoreixen el creixement o l’activitat dels microorganismes autòctons beneficiosos, per tant, aportant un efecte positiu per a la salut. Els prebiòtics són alguns tipus de fibres, sucres i derivats de sucres, anomenats oligosacàrids o polisacàrids. La principal font de prebiòtics són els aliments vegetals com les verdures, els llegums, les fruites i els fruits secs, i també poden trobar-se com complements alimentaris. Aquesta és una de les raons per les quals prendre fibra és tan important, TAMBÉ EN ELS NENS!

Ingredients per a 4 persones: •1 coliflor gran o dues petites •1 ceba mitjana •1 iogurt natural •100 grams de crema de formatge (tipus Philadelphia o similar) •100 grams de barreja de nous crues i ametlles i avellanes torrades i sense sal •Nou moscada •Oli d’oliva verge extra •Sal

PREPARACIÓ Renta la coliflor i trosseja-la de manera que quedin petites floretes (aproximadament de la mida d’una moneda de 2 euros) i els troncs per separat. Posa la coliflor a bullir amb aigua i una mica de cúrcuma (donarà color i gust). Mentre tant sofregeix la ceba amb una mica d’oli i sal fins que quedi daurada i reserva. Trosseja els fruits secs amb l’ajuda d’un morter (que no quedin massa triturats). Passats 15 minuts la coliflor ja estarà a punt, treu-la del foc, posa-la en una escumadora i separa els troncs per posar-los en un got de batedora. Bat els troncs de la coliflor amb una mica de l’aigua de cocció, la ceba sofregida, el iogurt, el formatge i una mica de nou moscada fins que quedi una crema espessa de textura tipus beixamel. Posa part de la crema a la base d’una safata per forn, després les floretes de la coliflor, una mica de sal i oli, posa per sobre la resta de la crema i la picada de fruits secs. Gratina-ho durant uns 5-10 minuts fins que comenci daurar-se.

TEMPS DE PREPARACIÓ 30-40 minuts Qualitats nutricionals Valor calòric baix-moderat, amb aportació principalment d’hidrats de carboni, fibra, vitamines i minerals com el calci i el magnesi. Aquest plat pot complementar-se amb altres com una truita o un peix o una carn.


The Meeting Point QUÉ NECESITO, “EL FIRST” o EL B2?

• ¿QUÉ ES EL NIVEL B2 DE INGLÉS? • ¿SOLO LO OBTENGO HACIENDO EL FCE? • ¿NECESITO CERTIFICAR EL NIVEL B2 PARA LA OBTENCIÓN DE GRADO? • ¿CUÁNTO TIEMPO NECESITO PARA OBTENER EL NIVEL B2?

E

l nivel B2 de inglés es el cuarto nivel del Marco Común Europeo de Referencia (MCER), que define los distintos niveles de un idioma establecidos por el Consejo de Europa. La palabra oficial que describe este nivel es “upper intermediate” (intermedio alto).

El alumno que consolida este nivel puede funcionar en inglés de forma independiente en un entorno académico y profesional. Un alumno puede certificar su nivel B2 de inglés de varias formas: a través de la universidad de Cambridge mediante el archiconocido “FIRST”, o superando el examen de nivel B2


en L’escola D’Idiomes Moderns de la Universitat de Barcelona, entre otros. Cualquiera de estas certificaciones de nivel B2 es válida para la obtención de grado en cualquiera de nuestras universidades en Catalunya. La extendida idea de que solo superando el examen del FCE puede certificar el nivel B2 es errónea. Los alumnos que inicien por primera vez estudios universitarios de grado en una universidad catalana el curso 2018-2019, que provengan de los estudios de bachillerato y las pruebas de acceso a la universidad (PAU), o de ciclos formativos de grado superior (CFGS), con o sin PAU, deben acreditar el nivel B2 en un tercer idioma (inglés, francés, alemán o italiano) al finalizar los estudios. Aunque el objetivo político es garantizar que todo titulado universitario catalán no tenga problemas al menos con una lengua extranjera al acabar sus estudios de grado e incorporarse al mercado laboral, la realidad nos dice que más de la mitad de los alumnos del sistema universitario catalán no tienen actualmente esa competencia. Por ello, los alumnos deben reforzar su nivel realizando cursos privados. Para que un alumno pueda aprobar un examen de nivel B2 tiene que dedicarle al menos 3 horas de clase a la semana durante un curso académico.

EN NUESTRO CENTRO OFRECEMOS CURSOS DE PREPARACIÓN DE 3 Y 5 HORAS SEMANALES. THE MEETING POINT ES UN CENTRO ACREDITADO POR LA UB DESDE 2014. TODAS NUESTRAS CERTIFICACIONES SON OFICIALES.

WWW.MEETINGPOINTSCHOOL.COM


SANT GERVASI

LET'S GO WILD, LET'S GO ENGLISH! Projecte d’Anglès a Educació Infantil.

COLEGIO JESÚS-MARÍA SANT GERVASI

Passeig de Sant Gervasi, 15 08022 Barcelona Tel. 934171200 secretaria@jmsanger.com

D

es de l'escola Jesús-Maria Sant Gervasi us convidem a endinsar-vos en el nostre projecte d'anglès.

QUÈ FEM I COM HO FEM? A causa del creixent interès de la societat cap a les llengües, a la nostra escola ja fa cinc anys que apostem per un projecte propi d'anglès. Creiem en allò que fem i els resultats en són la prova. Tenim un objectiu molt clar: que els infants gaudeixin de l'aprenentatge de la llengua anglesa. Diàriament, els alumnes tenen contacte en diverses ocasions amb aquesta llengua. Vam escollir l'àrea de "Descoberta de l'entorn" com a vehicle per a treballar vocabulari, la gramàtica i sobretot la fonètica, a través de temes rellevants i motivadors per als alumnes. L'anglès és la llengua a través de la qual ens submergim en diferents temàtiques. Ja siguin els dinosaures, els animals de la selva o la roba, el què és important és que els nens i nenes treballin des del joc, partint de les intel·ligències múltiples i emprant diferents metodologies. Podem aconseguir-ho mitjançant “learning by doing”, rutines de pensament com els diagrames de Venn o el compara i contrasta, entre d'altres.

Apostem per treballar des de diferents perspectives i així oferir als alumnes diverses oportunitats per aproximar-se i interioritzar allò que es treballa. Els alumnes són part activa de l'aprenentatge; participen, reflexionen i prenen decisions. Donem especial importància a l'expressió oral, pilar des del qual es desgranarà l'expressió escrita. Si l'infant assoleix i consolida una bona expressió oral els aspectes gramaticals seran més fàcils de percebre i ser assolits. Però a quina edat parlen en anglès? Cada infant té el seu propi ritme d'aprenentatge, i és important respectar-lo per tal que gaudeixi i assoleixi cada etapa d'aquest procés. El primer pas és la interiorització de la llengua i les seves estructures principals. Quan l'alumne va guanyant confiança i seguretat i en una segona etapa reprodueix les estructures que escolta amb més freqüència. En un tercer moment comença la producció, quan l'alumne comença a fer intervencions utilitzant el vocabulari i les estructures apreses. US HEU QUEDAT AMB GANES DE MÉS? US CONVIDEM A COMPROVAR-HO AMB ELS BRAÇOS OBERTS!


10

EDUCACIÓ EMOCIONAL

ESPERO DE TU

CRISTINA GUTIÉRREZ LESTÓN

Educadora Emocional i directora de La Granja, Ability Training Center

A

vui dia els nens són els grans protagonistes de la llar, i els que ocupen la gran majoria dels nostres pensaments i sobretot de les nostres preocupacions. Comença un nou any però seguim fent el de sempre, educant-los (com van fer amb nosaltres), per a què siguin allò que esperem d’ells. Tot està programant per complir amb el pla de vida que els hem marcat fins i tot abans de néixer (bon nivell d’anglès i de mates, dansa per a un cos esvelt, futbol o basquet per a destacar en alguna cosa). Perquè, al cap i a la fi, qui no desitja que el nostre petit destaqui respecte a la resta? Certament seguir dòcilment el programa de

vida els dona, com a nosaltres ens ho va donar al seu dia, confiança i seguretat, ens assegura tranquil·litat i sobretot sentir el dret de ser acceptats, fins i tot de ser estimats. I mentre tot això va passant, de vegades ens oblidem de mirar-los als ulls per descobrir qui són, adonar-nos el seus talents i explorar què necessiten ells en comptes del que necessitem nosaltres per a estar tranquils. Us proposo que per aquest 2019 modifiquem el missatge, i del “et mereixes el regal per ser bo, o per haver aprovat” (és a dir, per seguir el camí marcat) per un “ESPERO DE TU”.) Què us sembla començar a deixar clar què esperem realment dels nostres fills i filles? Podem fer un joc, escriure’ls una carta i amagar-la sota el seu coixí, perquè abans d’anar a dormir la trobi i sàpiga què esperem d’ells. Per exemple, podríem dir alguna cosa així: “ESPERO DE TU que cada dia et semblis una mica més a tu, a aquell que vols ser. Espero també que cuidis en la mateixa proporció de tots aquells que et cuiden. Espero de tu que descobreixis els teus talents, aquells que et fan únic i especial. I sobretot, espero de tu que passi el que passi, “mai t’oblidis de somiar” Pares i mares, que la il·lusió que els nens contagien ens acompanyi, i que els somriures i les mirades d’alegria se prolonguin durant mesos perquè les nostres criatures sabran per fi, QUÈ S’ESPERA D’ELLS! •


VISITA’NS www.sagratcorsarria.com Carrer del Sagrat Cor, 25 08034 Barcelona

TRUCA’NS Tel. 93 203 02 00

JORNADES DE PORTES OBERTES: • 16 FEBRER: Llar d’Infants, Parvulari, Primària i Nadis • 23 FEBRER: ESO, Batxillerat i Cicles Formatius

IMPULSANT NOUS REPTES EDUCATIUS

UN PROJECTE VITAL I ENTUSIASTA

COL•LEGI CONCERTAT EN TOTES LES ETAPES INFANTIL, PRIMÀRIA, ESO, BATXILLERAT, CICLES FORMATIUS I EDUCACIÓ ESPECIAL • Personalització de l’aprenentatge • Intercanvis i Batxillerat Dual • Projectes Internacionals • Aprenentatge en anglès, català i castellà a tots els nivells • Educació en la Fe. Valors cristians i Compromís social

• Projecte educatiu sòlid i en constant renovació • Desenvolupament de competències digitals • Innovació pedagògica • Oferta extraescolar completa i diversa • Espais per a nadons • Grans espais per a activitats a l’aire lliure • Escola amb Cor, Escola que suma • Escola Creativa, Escola Nova 21 • Escola que aprèn • Escola verda


12

PSICOLOGIA

TDE IP O S FRACASO ESCOLAR S

e calcula que en nuestro entorno tres de cada diez escolares van a padecer una dificultad de este tipo. Existen distintos tipos de fracaso escolar: primario, secundario, circunstancial o habitual, y pueden estar asociados a diferentes factores. Principalmente son de dos clases:

FACTORES DE TIPO ORGÁNICO: bajas aptitudes intelectuales, trastornos del aprendizaje, trastornos del desarrollo del lenguaje o disfasias, dislexias, TDAH, discalculia, trastorno del aprendizaje no verbal, etc.

FACTORES RELACIONADOS CON LA FALTA DE HÁBITOS y técnicas de estudio. Por lo tanto, puede ser una cuestión de capacidad, de actitud o de aptitud, de técnicas de estudio insuficientes o de dificultades de atención. A veces los problemas están dentro del niño, como en el caso de la ansiedad o depresión, pero en otras se encuentra fuera de él, como ocurre con cambios vitales importantes. Es muy importante diferenciar bien cuál es la causa de las dificultades para poder llegar a un diagnóstico correcto.•


14

PODOLOGIA

IDEMUNPORTA NCI A BUEN CUIDADO DE LOS PIES EN LOS MÁS PEQUEÑOS DAVID EZQUERRO

C

Centre Podològic Mariano - c/ Victoria, 115/117 08830 St Boi del Llob. (Bcn) Telf: 93 640 75 22 www.podologiamarianao.com - Col. 1077

omo todos sabemos los pies forman un papel primordial en el cuerpo humano. Son los encargados de soportar nuestro peso y de llevarnos hacia un lado u otro; sin ellos no dispondríamos de la esencia principal que nos caracteriza del resto de otros seres vivos ya que gracias a la posición bípeda hemos podido evolucionar y desarrollar cualidades que nos diferencian. Entonces si nuestros pies son tan importantes ¿por qué no mantener un cuidado especial desde la muy temprana edad? En el nacimiento, el pie del bebé carece de la fuerza y la estructura suficiente para mantenernos en pie como ocurre con algunos animales que han de apresurarse en hacerlo para no ser devorados. Esto se debe a que, aunque nuestro sistema esquelético nace prácticamente formado, es sin embargo gran parte cartilaginoso, en especial el pie. Motivo de más que desde muy pequeños tengamos en cuenta un buen cuidado de ellos, ya que pueden marcar muchas de las posibles patologías estructurales y funcionales de nuestro cuerpo. Un ejemplo es el uso de calzados en los bebés por el simple hecho de lucir una marca o presumir de estética. Cuando un niño es recién nacido es totalmente desaconsejable calzarle como si fuera un adulto, ya que ese pie no tiene que soportar carga y puede provocar pequeñas deformaciones en la alineación de sus frágiles huesos.Igualmente de nocivos son el uso de andadores cuando aún no son capaces ni de tenerse en pie. Esto provoca alteraciones estructurales en los pies y las piernas ya que no

fortalecen la musculatura como es debido ni en su debido momento. El niño comienza a gatear y a ponerse derecho, tenemos que pensar en colocar calzados flexibles pero que tengan la punta reforzada para evitar golpes. Y una vez que ya comienza a caminar buscar un calzado que sea bien sujeto y cómodo. El calzado es una parte muy importante en su desarrollo por lo que han de ser de base ancha, con sujeción mediante cordones, hebillas o velcros y, que tengan el contrafuerte (talón) reforzado para que el pie se mantenga estable y no adopte ninguna posición viciosa. A medida que el crío crece hemos de tener en cuenta que pueden aparecer alteraciones sin alguna causa aparente, pero que si no las detectamos a tiempo pueden hacerse irreversibles y minimizar la calidad de vida cuando sean adultos. Por eso es importante de vez en cuando hacer alguna visita al podólogo y realizar un estudio de la pisada y la biomecánica del crío. Una pequeña desalineación de un pie o de la extremidad inferior puede alterar la verticalidad de la columna, que con el tiempo, se traduce en una posible dolencia a nivel de la espalda. Si observan que vuestro hijo/a tuerce más de lo normal un pie o bien desvía el calzado por algún lado, es un signo de alerta para llevarlo hacer una revisión. Igualmente si cae con frecuencia o se cansa habitualmente o refiere tener dolor continuado en los pies, piernas o columna, sobretodo si es al finalizar el día. Son señales de que algo no está funcionando correctamente. Y hemos de tener en cuenta que muchas veces pasamos por alto que los pies, por el simple hecho de ser nuestra base de apoyo principal, pueden tener la respuesta.•


16

CUINAR AMB NENS

CAKE POPS DE COCO I GINGEBRE

PREPARACIÓ: 1. Preescalfa el forn a 190 °C. Amb l’ajuda d’unes barnilles, bat

INGREDIENTS PER A 9 PERSONES • 80 g de iogurt natural • 40 g d’oli d’oliva 0,4º • 70 g de sucre • 1 ou gros (60 g) • 1 ½ cullerada de te de llevat • 95 g de farina • 35 g de coco ratllat • 1 cullerada petita de gingebre en pols • Per a la cobertura: Glaça de xocolata 270 g de xocolata • 30 g de nata 90 g de mantega Coco ratllat

en un bol el iogurt amb l’oli, el sucre i l’ou. 2. Afegeix-hi la farina tamisada amb el llevat, el coco i el gingebre i bat-ho fins que obtinguis una massa homogènia. 3. Amb l’ajuda del Decomax, omple les semiesferes de la base del motlle al màxim de la seva capacitat i encaixa-hi la tapa. 4. Cou els Cake Pops al forn durant 12-15 MINUTS a 190 °C fins que hagin pujat. Treu-los del forn, espera uns minuts que siguin tebis abans de desemmotllar-los. 5. Introdueix els bastonets a cada Cake Pop.

PER A LA COBERTURA:

6. Fon la xocolata amb la mantega i la nata al bany maria. 7. Banya els Cake Pops a la glaça amb cura, retira’n l’excés i deixa’ls assecar col•locant-los als orificis de la tapa durant 30 minuts a la nevera. 8. Decora’ls amb el coco ratllat.

TEMPS DE PREPARACIÓ: 35 MINUTS


18

PSICOLOGIA

LA CU S TODI A COMPARTIDA MARÍA FERRÉ ESPIN

Psicóloga Col. núm. 1361 mferreespin@gmail.com

L

a legislación vigente en Cataluña plantea como primera opción, en caso de separación parental, la guarda y custodia compartida de los menores. Esta opción sería beneficiosa, tanto para los niños y niñas, como para sus progenitores, si se mantuvieran unos criterios esenciales y básicos de comunicación, respeto, capacidad de dialogo y acuerdo para resolver los conflictos, entre una pareja que ha decidido finalizar su convivencia, pero que mantienen con claridad su responsabilidad parental. En la actualidad tanto padres como madres se involucran en el cuidado y educación de sus hijos e hijas, pero en numerosas ocasiones la solicitud de una guarda y custodia compartida conlleva como motivo oculto un interés económico y una opción de presión y control hacia el otro progenitor. En esas circunstancias son los menores los que sufren mayores afectaciones y consecuencias negativas. No debemos interpelar a los más pequeños para que manifiesten con quien desean vivir o estar más tiempo, es una decisión de los progenitores y como tal se debería poder dialogar y acordar, sin tener que llegar a un proceso contencioso. Existen diferentes profesionales de la abogacía, psicología y medicación, que pueden ayudar en ese proceso de toma de decisiones, desde su posición neutral y objetiva y velando por los intereses y necesidades de la infancia. •

TEMAS A ABORDAR: -EL DOMICILIO: ¿dónde residirán ambos progenitores a partir de la separación?

-¿QUÉ RÉGIMEN DE VISITAS TENDRÁN LOS MENORES?. Según el tipo de guarda que se acuerde y aunque sea la compartida, se deberá determinar en qué periodos los menores estarán con el otro progenitor. La guarda y custodia compartida no exige que los periodos sean semanales ni quincenales ni mensuales, cualquier opción es válida si se justifica y valora, siempre en beneficio de los menores y sobre todo y esencial partiendo de la realidad de cada unidad familiar (horarios de trabajo, horarios escolares, actividades extraescolares,.). Puede existir una guarda y custodia compartida que permita a ambos progenitores estar con los niños a diario si su horario de trabajo se lo permite. Lo que es esencial es que los cambios para los menores sean los mínimos posibles (no cambiar de colegio, ni abandonar actividades que estén realizando, proximidad de los domicilios con el colegio, …)

Si se mantiene comunicación entre los progenitores los menores podrán, percibir que, aunque haya cambios diarios, la vinculación familiar persiste y siguen recibiendo la atención de sus padres. Hay que evitar utilizar a los niños de intermediarios. Si se mantiene abierto el conflicto la custodia compartida es una condición de especial riesgo para los menores ya que se encontrarán con numerosas situaciones de estrés, inestabilidad y desacuerdos constantes que pueden provocar significativas secuelas en sus procesos de desarrollo personal y escolar, hasta ocasionar trastornos psicológicos como la ansiedad o la depresión que influirán de una manera determinante en su rendimiento académico y social.


AMPLIAMOS INSTALACIONES NUEVAS ACTIVIDADES GRUPALES

NUEVOS TALLERES GRUPALES

E

n KINDERAPIA estamos de enhorabuena. Tan solo después de 10 meses de nuestra apertura y gracias a la buena acogida de nuestros clientes, ampliamos nuestra oferta de clases de repaso, psicoterapia infantil y adultos incorporando nuevos profesionales. Además contamos con nueva especialista en pediatría, la doctora Ana Bardero. Y gracias a la ampliación de nuestras instalaciones, a partir de ahora podemos ofrecer nuevos servicios especialmente pensados para grupos.

El trabajo en grupo permite compartir tu experiencia con otras personas que se encuentran en tu misma situación y que, por lo tanto, pueden comprenderte muy bien. El trabajo grupal genera un clima de confianza automático al compartir experiencias comunes aunque vividas de forma particular por cada participante. Todos pueden aprender de los aciertos y errores de los demás, sin juzgar ni sentirse juzgado... La sinceridad que surge espontáneamente crea un apoyo mutuo dentro del grupo que facilita la mejora de todos los que se implican.


TE ACOMPANAMOS EN DISTINTAS FASES DE TU VIDA

En el entorno infantil supone un espacio lúdico donde se aprenden el desarrollo de las habilidades sociales, la regulación emocional, control de impulsos; aprendiendo a compartir y a crecer juntos. Algunos de los grupos que estamos creando son: - Taller de masaje infantil. Para bebés de 0 a 12 meses, con el objetivo de reforzar el vínculo y el Apego con el adulto. - Psicomotricidad para niños. - Taller de Habilidades Sociales. Dirigido a niños y adolescentes de 4 a 18 años donde aprender y reforzar las herramientas de comunicación, la resolución de problemas y la autoestima trabajando entre iguales. - Grupo de crianza multifamiliar. - Talleres para padres.

Y además: - Grupo de apoyo para personas que sufren violencia de género. - Fibromialgia. - Grupos para trabajar técnicas de relajación Mindfulness. - Grupo de trabajo para personas con trastornos alimenticios. - Grupo de apoyo para dejar de fumar. - Grupo de apoyo para el control de peso.


22

PSICOLOGIA

1 0 F R ASES

PARA CALMAR LA ANSIEDAD DE LOS NIÑOS 1. “NO ERES EL ÚNICO QUE TE SIENTES ASÍ, LES PASA A MUCHAS PERSONAS”. Explicándole que todas las personas tienen miedo o ansiedad en alguna ocasión, ayudarás a tu hijo a entender que la superación de la ansiedad es algo universal.

2. “¿PUEDES DIBUJÁRMELO?” Dibujar, pintar o garabatear sobre una ansiedad, proporciona a los niños una salida a sus sentimientos cuando no pueden utilizar sus palabras.

3. “¿CÓMO PUEDO AYUDARTE?”

Compra una pelota, ten un puñado de plastilina cerca o haz tu propia bola de la tensión casera llenando un globo con harina o arroz.

7. “SI LO QUE SIENTES FUERA UN MONSTRUO, ¿QUÉ ASPECTO TENDRÍA?” Dar a la ansiedad una caracterización más concreta, significa tomar un sentimiento confuso y transformarlo en algo concreto y palpable. Una vez que la preocupación de los niños tiene una forma, pueden incluso hablar con su preocupación como en un juego de rol.

8. BUSCA UN GRITO DE GUERRA: “¡YO SOY UN GUERRERO!” “¡SOY INVENCIBLE!”

Deja que tus hijos guíen la situación y te indiquen cuál es la estrategia que les calma o la herramienta que prefieren utilizar en esta situación.

Hay una razón por la que las películas muestran gente gritando antes de ir a la batalla. El acto físico de miedo se sustituye antes gritando, pues ayuda a segregar endorfinas. Además puede ser muy divertido para ellos.

4. “VAMOS A APRENDER MÁS SOBRE LO QUE TE OCURRE”.

9. “TE QUIERO. AQUÍ ESTÁS SEGURO”.

Deje que los niños explorar sus miedos haciendo tantas preguntas como necesiten. Después de todo, el conocimiento es poder.

5. “¿RECUERDAS CUANDO…?” El compañerismo genera confianza. Confianza sofoca la ansiedad. Ayudando a tus niños a recordar un momento en que se sobrepusieron a la ansiedad les da sentimientos de compañerismo y con ello la confianza en sus capacidades.

6. “APRIETA FUERTE ESTA BOLA CON LA MANO”. Cuando tus hijos dirigen su ansiedad a una bola de tensión, sienten alivio emocional.

Decirle a un niño que recibirá seguridad por parte de las personas que más ama, como sus padres por ejemplo, ofrece mucha tranquilidad. Recuerda que la ansiedad hace que los niños se sientan como si verdaderamente estuvieran en peligro. Repetirles que estarán a salvo, calma enormemente su sistema nervioso.

10. “CONTEMOS…” Esta técnica de distracción no requiere preparación previa. Contar el número de personas que vemos en ese momento, el número de coches rojos o el número de sillas de la habitación requiere de la observación y el pensamiento, los cuales disminuyen la ansiedad que siente el niño.•


24

PA S S AT E M P S

SOPA DE LLETRES • Cerca 8 OBJECTES que podries trobar a una perruqueria

CABELLS XAMPÚ TISORES ASSECADOR PINTA MIRALL

EL LABERINT • Ajuda al conillet a trobar la seva PASTANAGA.


26

ESPORT

B E NEF ICI S

D E LA PRÀ CTI CA DE CAP O E I R A I K U N G FU EN IN FA N T S ANA TORRENT

Cap d’activitats infantils– Holmes Place Les Corts WWW.HOLMESPLACE.COM

A nivell específic analitzarem dues arts marcials com el Kung Fu i la Capoeira:

• EL KUNG-FU és un art marcial d’origen xinès

L

a pràctica d’arts marcials des de petits com la Capoeira o el Kung Fu, pot aportar molts beneficis i té un impacte positiu en el desenvolupament emocional i físic dels infants. A diferència d’altres activitats físiques o esports, les arts marcials posen èmfasi en el coneixement, la millora i el control d’un mateix. Combinen aspectes psicològics, filosòfics, i fins i tot espirituals. Cada art marcial té les seves característiques individuals específiques que aporten diferents beneficis als infants. Entre el beneficis comuns de les arts marcials destaquen:

• AUGMENT DE LA CONDICIÓ FÍSICA ON S’EXERCITEN TOTS EL MÚSCULS DEL COS DE FORMA GLOBAL. • AUGMENT DE LA VELOCITAT DE REACCIÓ I ELS REFLEXES. • MILLORA DE LA FLEXIBILITAT I LA POTÈNCIA CORPORAL. • MILLORA DE LA CONFIANÇA I L’AUTOESTIMA. • PRODUEIX UNA DISMINUCIÓ DE L’ESTRÈS I UN AUGMENT DE LA CONCENTRACIÓ. • FACILITA LA SOCIALITZACIÓ AMB ELS ALTRES. • DESENVOLUPA L’AUTOCONTROL I L’AUTODISCIPLINA.

que destaca pels seus principis filosòfics com la no violència, l’autocontrol i la pau interior. A través del joc, el Kung Fu infantil aconsegueix estimular les capacitats físiques del infants millorant l’equilibri, incorporant patrons de moviment bàsics, augmentant la coordinació, la flexibilitat i la resistència. Els infants aprenen a respectar-se, a conviure i a guanyar seguretat en si mateixos. Es realitzen activitats grupals enfocades a la convivència amb els demès i en aprendre valors com la tolerància, l’acceptació dels fets, el respecte , la cortesia, l’autodisciplina , l’autocontrol , la generositat i la humilitat, que seran pilars bàsics en el desenvolupament com a persona.

• LA CAPOEIRA es un art marcial d’origen brasiler que combina dansa , lluita i acrobàcia, acompanyada per instruments musicals. Es pot definir com “una lluita que es balla o un ball que es lluita”, i per això resulta una activitat molt atractiva per als infants. La Capoeira infantil desenvolupa la motricitat descobrint les possibilitats de moviment amb el propi cos i treballa l’expressió corporal interpretant cada moviment com un propi idioma. Els infants milloren l’equilibri, la coordinació i el sentit del ritme a través de jocs. A nivell psicològic té com a objectiu l’auto-superació i la socialització amb els altres. Tant el Kung fu com la Capoeira son arts marcials 100% inclusives perquè s’adapten a qualsevol infant independentment de les característiques físiques, psicològiques i socials.


28

PSICOLOGIA

8DE ENSEÑARLES FORMA S A AHORRAR A LOS NIÑOS 1.

5.

2.

6.

Establece una paga mensual o semanal. Así aprenderán a organizar su economía, al igual que tienen que hacerlo los padres con su sueldo, con el que tienen que afrontar todos los gastos del hogar. Es conveniente que los niños se den cuenta de que el dinero es limitado y que si eligen gastarlo en una cosa, están renunciando a emplearlo de otra forma. Así aprenderán que deben pensar bien en qué gastarlo y aprovecharlo adecuadamente. Si se gastan el dinero en piruletas no tendrán para chicles.

3.

Explícales de dónde sale el dinero, del esfuerzo que tienen que hacer los padres cada mes para conseguirlo. No se trata de ser alarmistas, pero sí de que sean conscientes de lo que cuesta ganarlo y lo rápido que se gasta cuando no planificamos bien nuestras finanzas. Los niños tienden a pensar que el dinero es ilimitado o, simplemente, ni se paran a pensar en ello.

4.

Enséñales a crear un presupuesto en base a su paga mensual y revísalo con ellos a final de mes. No es cuestión de ser muy estrictos, pero sí de transmitirles la importancia de planificar.

Apuntar los gastos mensuales es una buena manera de controlar mejor el dinero, y darnos cuenta de la cantidad de gastos que realizamos a diario sin darnos cuenta. Háblales de las ventajas del ahorro y lo importante que resulta contar con un colchón para imprevistos. Podéis fijar un objetivo que le motive, por ejemplo, comprar un juguete.

7.

Enséñales la diferencia en valor de las monedas y billetes mediante juegos. También debes explicarles que, lo que se paga con tarjeta, aunque sea un trozo de plástico, sigue siendo dinero.

8.

Para hacerles ver que conseguir dinero lleva un esfuerzo asociado, puedes hacer el siguiente juego: cuando necesiten un dinero extra para un juguete, por ejemplo, explícales que como es un gasto adicional a su paga, tendrán que ganárselo. Para ello, deberá ayudarte en una serie de tareas domésticas y a cambio, le darás ese dinero. Pero ojo, que esto no se convierta en una costumbre: deben acostumbrarse a gastar lo que tienen, no más.•


30

O F TA L M O L O G I A

C O N SE JO S

PA R A ES C OG ER LA S G A FA S DE LOS NI ÑOS DRA. IDOIA RODRÍGUEZ EZCURRA

Oftalmòleg - Centre d’Oftalmologia Barraquer

L

a elección de las gafas en el niño, debido a su corta edad y características faciales, no resulta una tarea sencilla y genera dudas a muchos padres. Es importante tener en cuenta una serie de recomendaciones a la hora de escoger el modelo más adecuado y garantizar así su correcta funcionalidad y por tanto la salud ocular de los más pequeños de la casa.


O F TA L M O L O G I A

• DEBEMOS ELEGIR UNA MONTURA que se adapte a la anatomía del rostro del niño. El puente debe ser directo (sin plaquetas), bajo o incluso invertido en el caso de los bebés. Los niños no tienen tabique nasal, por lo que si el puente está en la parte superior la gafa “resbalará” haciendo que el niño mire por encima de ellas. • LAS VARILLAS HAN DE SER FLEXIBLES, ajustables y con una longitud adecuada para evitar fricciones detrás de la oreja. Además, es recomendable el uso de “stoppers” en las patillas o bien una goma elástica detrás de la cabeza para evitar que la gafa se mueva. • EN GENERAL SE RECOMIENDA MONTURA DE PASTA, pues el material es ligero y resistente. En los bebés, preferimos el uso de montura de silicona, ya que aguanta las torsiones y se ajusta a las facciones de los más pequeños. Es preferible evitar monturas metálicas, ya que son más inestables. Si existe alergia al níquel, se puede optar por el titanio, resistente e hipoalergénico. • LAS GAFAS TIENEN QUE SER OVALADAS O REDONDAS, pues si son rectangulares, el niño mirará por encima de ellas y no cumplirán su función. Es un error pensar que hay que comprar las gafas grandes para cuando el niño crezca. El ojo debe quedar centrado respecto a la lente, de lo contrario, le molestará la montura.

31

• ESCOGER SIEMPRE LENTES ORGÁNICAS, pues son más resistentes a la rotura y por tanto más seguras. • MUCHAS VECES EL NIÑO VE LAS GAFAS COMO SU ENEMIGO y rehúsa usarlas. Por ello, resulta de gran importancia motivarlo a utilizarlas implicándolo en la elección del modelo y color. El éxito de que las lleve, radicará en gran parte en que esté cómodo y se sienta bien con ellas. • ES FUNDAMENTAL TENER GAFAS DE REPUESTO, pues es frecuente que el niño las rompa o deteriore con frecuencia. Debemos recordar que el desarrollo de la visión se inicia en el nacimiento y finaliza a los 8-9 años, por lo que si el niño necesita gafas y no las lleva, le puede condicionar para el resto de su vida.


Profile for revistapetits

Revista Petits - Baix Llobregat i Barcelona Zona Alta #31  

Revista Petits Febrer 2019

Revista Petits - Baix Llobregat i Barcelona Zona Alta #31  

Revista Petits Febrer 2019

Advertisement