Page 1

100

100

95

95

75

75

25

25

5

5

0

0

100

100

95

95

75

75

25

25

5

5

0

0


100

95

75

25

5

0


VSEBINA

Leto 2010 bo prav gotovo zaznamoval izbruh Islandskega vulkana Yjafjallajökull, ki je ohromil tako rekoč vso severno in srednjo Evropo. Vulkanski prah je prizemljil letala večine evropskih letalskih prevoznikov in s tem poskrbel, da Evropa ponovno zgleda tako velika kot pred sto leti. Na žalost se izbruh vulkana časovno pokril z začetkom evropskega prvenstva v športni gimnastiki in na žalost je prav letos Evropsko prvenstvo v za nas precej oddaljeni Veliki Britaniji. Ampak ker velja pravilo, kjer je volja je tudi pot, se je naša delegacija odpravila na pot v 1760 km oddaljeni Birmingham kar z avtobusom. Da pa bi bila pot malo bolj pestra so se slovenski delegaciji priključili tudi hrvaška in srbska. Tako se je na pot odpravil avtobus iz Ljubljane v zasedbi stare SFRJ (ali še bolje SHS) in kot bi se spodobilo za tisti čas - z avtobusom. 28 ur v avtobusu je dolga doba vendar ne tako dolga kot je bila za Norvežane (35ur) ali za Fince (45ur). Ponovno se je izkazalo, da športnike le stežka kaj ustavi na njihovi poti, ne politika, ne recesija in ne vulkanski pepel.

Z AVTOBUSOM PO MEDALJO

4

PRIPRAVE - MAIDSTONE, EVROPSKO PRVENSTVO BIRMINGHAM

6

EP V RITMIČNI GIMNASTIKI

7

GUELZEC IN GRANDI NA OBISKU V SLOVENIJI

8

MEDALJA IZ EVROPSKEGA PRVENSTVA TUDI SAŠU BERTONCLJU!

10

43. ŠALAMUNOV MEMORIAL

11

SODELUJE ŽE OD VSEGA ZAČETKA 14 XI. NOVOLETNI ŽENSKI GIMNASTIČNI TURNIR V SPOMIN OLIMPIONIKA LEONA ŠTUKLJA 15 POHVALE SO SE KAR VRSTILE!

16

VISOK JUBILEJ ŠPORTNEGA DRUŠTVA STUDENCI

18

Sebastijan Piletič glavni in odgovorni urednik Izdajatelj: GIMNASTIČNA ZVEZA SLOVENIJE Tržaška c. 393, 1000 Ljubljana davčna št.: SI 24807087; matična št.: 5172039 TRR: 19100 - 0010037323; Deželna banka Slovenije tel.: +386 1 256 66 22, gsm: + 386 40 256 66 1 faks: +386 1 256 66 26 E-pošta: gimnastika@siol.net; splet: www.gimnasticna-zveza.si Predsednik GZS: mag. Klemen Bedenik Glavni in odgovorni urednik: Sebastijan Piletič Pomočnik gl. in odg. urednika: Jerneja Fišer E-pošta: revija.gim@gmail.com

ISSN 1318-8496

Grafična zasnova: Branko Vrblač - Vrba Oblikovanje in grafični prelom: Branko Vrblač - Vrba Tisk: PRINTIS d.o.o. Maribor. Naklada: 500 izvodov. Brezplačen izvod. Revijo je sofinancirala: Fundacija za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji

Slika na naslovnici: Sašo Bertoncelj med vajo na konju na evropskem prvenstvu, ki mu je prinesla bronasto odličje foto: Enes Hodžič Lederer

3


MOŠKA ŠPORTNA GIMNASTIKA

Z AVTOBUSOM PO MEDALJO Sebastijan Piletič, foto: Enes Hodžič Lederer

Vsako tekmovanje je nekaj posebnega. Vsako tekmovanje zaznamuje kakšen nenavaden dogodek po katerem ostane še posebej v spominu. Kapitalizem se je ob tej naravni nesreči pokazal v vsej svoji moči, ko so vsi prevozniki podražili svoje usluge tudi do deset krat. Približno 30 ur po začetku potovanja, so fantje že viseli na gimnastičnih orodjih. Čeprav utrujeni po težki poti, so se tekmovalci uspeli zbrati na treningih in tekmovanjih v naslednjih dnevih. Prvi so tekmovali mladinci, v četrtek v zadnjem turnusu. Pet fantov (Žan Žunko, Omar Alhadi, Primož Maurič, Tine Rauter in Matic Pečan), ki so vsi tekmovali v mnogoboju so imeli pred seboj jasen cilj, da se en izmed njih uvrsti na naslednje olimpijske dneve mladih, ki bodo letos v Singapurju. Kljub zelo solidnem nastopu naših reprezentantov, to žal nikomur ni uspelo.

Žiga Britovšek

Letošnje evropsko prvenstvo si bomo zapomnili po vrsti zanimivih dogodkov, ki jih je na koncu kronal Sašo Bertoncelj s svojo prvo (in verjetno ne zadnjo) medaljo iz evropskih prvenstev. Za začetek je vse presenetil trenutno najbolj popularen ognjenik na svetu. Vulkanski prah, ki se je valil nad severno in srednjo Evropo je ohromil letalski promet, kar pa ni zmotilo organizatorja evropskega prvenstva, ki se je odločil, da tekmovanje vseeno priredi in kdor pride pač pride. Z avtobusom v 1760km oddaljeni Birmingham ni mačji kašelj. Še posebej, če te tam čakajo treningi in naporno tekmovanje. Skupaj s prijatelji iz Srbije in Hrvaške, se je reprezentanca Slovenije odpravila na 28 ur dolgo pot in se vmes šalila na račun ponovno obujene kraljevine SHS. Pot je minevala presenetljivo hitro in po 20 urah se je 46 potnikov vkrcalo na pregrešno dragi trajekt v francoskem mestecu Calais.

4

Sašo je bil ponovno v igri za medaljo. Nekaj minut kasneje je bilo vse jasno. Medalja je Sašotova.

Matic Pečan


MOŠKA ŠPORTNA GIMNASTIKA Kvalifikacijsko tekmovanje članov, ki je bilo prestavljeno iz četrtka na petek, se je nekako razdelilo na dva dela. Vmes se je namreč vrinil nenačrtovan počitek, saj je ravno v času menjave orodij v dvorani zmanjkalo elektrike. Luči so se ugasnile. Za trenutek popolna tema in nato se je prižgala zasilna razsvetljava. Glavna razsvetljava se mora najprej ohladiti, šele na to jo lahko ponovno prižgejo. Zato so vključili hladilne naprave, ki so v dvorani povzročile pravi orkanski veter, ki je s seboj nosil rože, papir in smeti. 30 minut je minilo preden so dvorano počistili in ponovno pripravili za tekmovanje. V prvem delu sta odlično nastopila Aljaž Pegan in Sašo Bertoncelj, vsak na svojem paradnem orodju, in se gladko uvrstila v finale. Malo več smole je imel Rok Klavora, ki je kljub dobremu nastopu na parterju prejel oceno 13,800, kar je bilo žal premalo za uvrstitev med najboljših osem. Po 30 minutnem počitku so na podiju ostali še Rok Klavora, Andraž Lamut in Žiga Britovšek, ki so ekipno tekmovanje tudi zaključili. Dveh finalnih nastopov smo že vajeni. Ponavadi sta bila to Mitja in Aljaž, lani v Milanu Mitja in Sašo, letos pa Sašo in Aljaž. Na konju smo vajeni, da je v finalu mogoče prav vse, tokrat pa se je zgodba prav nenavadno razvijala. Po napaki prvega favorita Smitha, je z orodja padel še drugi kandidat za medaljo Francoz Tommasone. S tem so se vrata do medalj na stežaj odprla. Sašo je svojo vajo opravil korektno, vendar pa ne po

pričakovanjih. Ocena 14.800 ni obetala medalje. Vse je izgledalo izgubljeno. Po slabo izvedenih vajah Italijana in Belgijca je sicer še izgledalo kot da je nemogoče vseeno mogoče, potem pa so bili na vrsti še Madžar Vid Hiedvegi, drugi favorit za medaljo Kitings ter Kocvi. Tik pred koncem je bilo vse izgubljeno, dokler glavni sodnik ni odobril pritožbo slovenskega trenerja nad Sašotovo prenizko ocenjeno izhodiščno oceno. Sašo je bil ponovno v igri za medaljo. Nekaj minut kasneje je bilo vse jasno. Medalja je Sašotova. Aljaža smo v finalih že vajeni. Pravzaprav si final na drogu sploh ne znamo predstavljati brez njega. Od leta 1994, ko je v Pragi prvič osvojil naslov evropskega prvaka na drogu, se je le nekajkrat zgodilo, da se je domov vrnil brez medalje. Tokrat je bila konkurenca huda. Napake so ob tako močni konkurenci nedopustne. Tudi tako izkušen in rutiniran telovadec kot je Aljaž Pegan si jih ne more privoščiti. Pa vendar se zgodi. Meja med idealno izvedbo in usodno napako je v gimnastiki zelo tanka. In tokrat se je žal zgodilo. Aljaž je zaključil na osmem mestu, zmage pa se je že petič v karieri veselil Grk Maras, s katerim si je Aljaž razdelil prvo mesto že na evropskem prvenstvu v Ljubljani leta 2004. Od leta 1994, ko je Aljaž Pegan prvič osvojil naslov evropskega prvaka, se še ni zgodilo da bi se fantje vrnili iz evropskega prvenstva brez medalje. Kot kaže bo tako tudi v prihodnje.

Ali ste vedeli? Naš najuspešnejši športnik vseh časov, Miroslav Cerar, si je na evropskih prvenstvih prislužil kar 21 medalj. Tega rekorda ni uspelo preseči še nobenemu evropskemu telovadcu. Do sedaj so na evropskih prvenstvih v moški športni gimnastiki osvojili medalje Slovenci, Miroslav Cerar, Tine Šrot, Lojze Kolman, Aljaž Pegan, Mitja Petkovšek in Sašo Bertoncelj. Prvo evropsko prvenstvo v športni gimnastiki je bilo organizirano leta 1955 v Frankfurtu. Leta 2004 je evropsko prvenstvo v moški športni gimnastiki gostila Ljubljana. Do leta 2005 so bila evropska prvenstva organizirana na vsaki dve leti, od 2005 pa vsako leto. Zaradi vulkanskega prahu, so na evropsko prvenstvo v Birmingham, grški tekmovalci potovali kar 60 ur. Slovenski tekmovalci so za pot potrebovali 28 ur.

Ekipa, ki je osvojila tretje mesto na sredozemskih igrah leta 1993, se je ponovno sestala na evropskem prvenstvu v Birminghamu. Od leve: Aljaž Pegan, Enes Hodžič Lederer, Klemen Bedenik, Dejan Jovanovič (manjka Dejan Ločnikar).

5


ŽENSKA ŠPORTNA GIMNASTIKA

PRIPRAVE – MAIDSTONE, EVROPSKO PRVENSTVO – BIRMINGHAM

Tjaša Kysselef

Dne 21. 4. 2010 smo prišli v Maidstone, kjer smo se nastanili v hotelu. Od deklet smo bile Carmen Astrid Horvat, Tjaša Kysselef, Ivana Kamnikar, Teja Belak in Fiona Novak in od trenerjev Andrej Mavrič, Mitija Samardžija in Klemen Bedenik. Ko smo prišli do hotela, smo ravno srečali moško ekipo, ki je že odtekmovala. Čestitali smo jim, potem pa smo vsi skupaj odšli na banket. Naslednji dan smo imeli popoldne trening v eni od dvoran. Dvorana je bila zelo velika. Orodje je bilo zelo dobro, kar se je videlo po našem delu. Trening smo dobro opravile, potem pa smo odšli malo po mestu in trgovinah. Bilo je veliko novih stvari, pa tudi slikali smo vse mestne zanimivosti. Drugi dan je sledil uradni trening, ki je bil na podiju.

Naredile smo vse zelo dobro in tudi trenerji so bili zadovoljni z našimi nastopi. Potem pa smo si ogledali še nekaj punc, ki so imele uredni trening za nami. Zadnji dan pred tekmo je bil trening malo lažji, ravno toliko da smo naredili elemente in svoje moči prihranili za tekmo. Dan tekme. Odšli smo v telovadnico, kjer smo imeli ogrevanje in nato odšli v dvorano s podijem. Ker sta bile na orodju po dve ekipi, smo si razdelili čas za ogrevanje. Naša ekipa je tekmovala najprej na presoku. Zelo dobro so odskočile svoje skok/e Teja Belak, Fiona Novak in Carmen Horvat. Sledila je bradlja. Še boljše kot po pričakovanjih so nastopile Ivana Kamnikar, Teja Belak in Fiona Novak. Ekipa se seveda vseskozi spodbuja in navija ena za drugo. Tretje orodje, gred. Na tem orodju so tekmovale Tjaša Kysselef, Fiona Novak in Teja Belak, ki je imela smolo in na žalost trikrat padla. Še zadnje orodje parter. Tudi na tem orodju so dobro odtekmovale Teja Belak, Fiona Novak in Carmen Horvat. Tekmovale smo dobro po pričakovanjih, ekipno pa smo končale na 20. mestu. Imeli smo se super in vsi smo bili zadovoljni.

Od leve: Teja Belak, Tjaša Kysselef, Ivana Kamnikar, Carmen Horvat in Fiona Novak.

Naslednji dan smo imeli trening. Telovadnica je bila bolj majhna. Sem smo prišli, da bi preizkusili orodja, katera naj bi bila na EU (continental). Orodje je bilo malo drugačno od našega, a smo se privadili. Drugi dan je bil trening boljši od prejšnega, saj smo orodje že nekoliko poznali. Treninge smo imeli dvakrat na dan, a ne vsak dan. Tretji dan smo si odšli po treningu ogledati grad (castle), kjer je zelo lepo in veliko zanimivega. Četrti dan smo imeli trening zjutraj in potem smo se s kombijem odpeljali na evropsko prvenstvo v Birmingham.

6

Od zadaj stojijo z leve: Mitija Samardžija Pavletič, Andrej Mavrič in Klemen Bedenik. Spredaj z leve: Fiona Novak, Teja Belak, Tjaša Kysselef, Ivana Kamnikar in Carmen Horvat.


RITMIČNA GIMNASTIKA

EP V RITMIČNI GIMNASTIKI Alena Yakubouskaya V nemškem mestecu Bremen je od 14. aprila potekalo Evropsko prvenstvo v ritmični gimnastiki. Letošnje EP je bilo zaprto za članice (20 najboljših z EP 2009), zato so našo delegacijo sestavljale samo najboljše mladinke: Sara Kragulj, Katja Bogdanič, Emina Haračič in Manca Marcelan, trenerka Ana Kokalj, sodnica Špela Dragaš in vodja delegacije Alena Yakubouskaya. Slovenija je nastopila v B skupini (na podlagi rezultatov EP 2007) in začela tekmovanje s kolebnico in obročem, naslednji dan so sledili nastopi z žogo in kiji. Največje breme ekipe je nosila Sara, ki je

nastopila z obročem in žogo in z obema vajama dosegla odlično 11 mesto. Katja je nastopila s kolebnico in s svojim nastopom začela tekmovanje naše ekipe, Emina pa je sklenila zaključek naših nastopov z vajo s kiji. Dekleta so dobro opravila svoje nastope ter izpolnila zastavljeni cilj, izboljšati uvrstitev iz prejšnjih mladinskih EP. V konkurenci 32 ekip je slovenska ekipa končala na 19. mestu. Zmagale so Rusinje pred Belorusinjami in domačinkami Nemkami.

Tudi v članski kategoriji so prevladale tekmovalke iz Rusije. Prepričljivo zmago je osvojila svetovna in olimpijska prvakinja Ženja Kanajeva, ki je vnovič dokazala, da je ta čas brez konkurence in v svojo bogato zbirko dodala še tretji naslov evropske prvakinje. Druga je bila njena rojakinja Darja Kondakova, tretje mesto pa je tokrat osvojila Azerbajdžanka Alja Garajeva. Ruske ritmičarke so zmagovalke evropskega prvenstva v Bremnu tudi v skupinskih sestavah. Srebro so osvojile Italijanke, bron pa Belorusinje. Letošnje EP je zaznamoval izbruh vulkana na Islandiji, ki je povzročil precej logističnih težav vsem ekipam. Ker je bil letalski zračni prostor zaprt, je morala naša ekipa za pot domov spremeniti načrt. Starši tekmovalk so se organizirali in odpravili na dolgo pot proti Bremnu, me pa smo bile zelo vesele srečne vrnitve v Slovenijo s kombijem. Izidi EP ekipno (mladinke): 1. Rusija 2. Belorusija 3. Nemčija ... 19. Slovenija

točke 103.000 102.950 99.175 88.675

Mnogoboj točke (članice): 1. Ženja Kanajeva (Rus) 115,900 2. Darja Kondakova (Rus) 113,725 3. Alja Garajeva (AZE) 111,375

Od leve: Alena Yakubouskaya (vodja delegacije in trenerka), Ana Kokalj (trenerka), Sara Kragulj, Katja Bogdanič, Manca Marcelan in Emina Haračič (tekmovalke) in Špela Dragaš (sodnica).

Mnogoboj točke (skupinske sestave): 1. Rusija 54.500 2. Italija 53.925 3. Belorusija 53.600

7


NA OBISKU

GUELZEC IN GRANDI NA OBISKU V SLOVENIJI foto: arhiv mestne občine Ljubljana Robert Grgić,

Leto 2009 je v gimnastičnemu svetu prineslo veliko sprememb, tako na organizacijskem kot tudi na tekmovalnem področju. Med večjimi novostmi je vsekakor izvolitev novega predsednika Evropske gimnastične zveze (UEG), Francoza, Georges Guelzeca. Klemen Bedenik, je kandidiral za člana izvršnega odbora UEG in Ivan Levak za mesto predsednika UEG.

Georges Guelzec

Nekdanji podpredsednik UEG, Guelzec, je na kongresu v izraelskem Tel Avivu lani novembra, v drugem krogu volitev prejel večje število glasov in tako postal predsednik krovne gimnastične organizacije v Evropi. Največjega rivala za predsednika, kontroverznega Grka, Dimitros Dimitropolusa, ki je bil na prestolu že dva mandata, je ugnal le za dva glasova. Od 47. članic evropske gimnastične zveze, ki imajo glasovalno pravico, jih je prejel 24. Guelzec je bil nekoč tudi sam vrhunski tekmovalec, ki se je po končani karieri odlično znašel v najvišjih športnih organizacijah na nacionalni in mednarodni ravni. Že več kot 40. let sodeluje pri organizaciji in izvedbi svetovnih in evropskih prvenstev ter ostalih dogodkov na najvišji ravni. Pred izvolitvijo v Tel Avivu je bil, 62 letni francoz, podpredsednik UEG vse od leta 2003. Na kongresu so bili tudi predstavniki Gimnastične zveze Slovenije. Predsednik GZS, mag.

8

Georges Guelzec je v Slovenijo prišel 13. januarja 2010, kjer si je sprva ogledal stanje dvoran, kjer je nekoč vadil Miroslav Cerar in kjer danes še vedno trenira Mitja Petkovšek (ŠD Narodni dom) ter dvorano Aljaža Pegana (ŠD Trnovo). Ob ogledu dvoran se je pošalil in dejal, da šele sedaj razume zakaj Aljažu znajo seskoki z droga delati težave. Odgovor je seveda, ker je strop dvorane izredno nizek in doskok precej skrajšan.

Bruno Grandi se podpisuje v spominsko knjigo Mestne občine Ljubljana

Prihod visokih predstavnikov UEG in FIG ima za slovensko gimnastiko velik pomen, tudi zaradi projekta izgradnje, težko pričakovanega, gimnastičnega centra Pegan & Petkovšek, o katerem je bilo veliko govora tudi na novinarski konferenci.

Tiskovna konferenca z Georges Guelzecom po sprejemu pri županu Mestne občine Ljubljana


NA OBISKU

Miroslav Cerar in Bruno Grandi

V sproščenem vzdušju se je vodstvo z Georges Guelzecom odpravilo na Ministrstvo za šolstvo in šport, kjer jih je sprejel minister za šolstvo in šport, dr. Igor Lukšič. Nato je sledil še uradni sprejem v Mestni hiši Ljubljana pri županu MOL, Zoranu Jankoviču. Sprejema se je udeležil tudi legenda slovenske gimnastike, Miroslav Cerar, ki je kot smo izvedeli, stari znanec Georges Guelzeca. Med pogovorom sta obujala spomine, med katerimi sta se oba zelo podrobno spominjala svetovnega prvenstva, leta 1970 v Ljubljani, kjer je Miroslav, že tretjič zapored postal svetovni prvak na konju z ročaji.

Odziv visokih predstavnikov je bil podoben odzivu ogleda kakšne kulturne oziroma zgodovinske znamenitosti. Namen njunega prihoda pa ni bil le ogled dvoran, temveč tudi pogovori o nadaljevanju uspešnega sodelovanja Gimnastične zveze Slovenije s FIG. Beseda je tekla o načinu kvalificiranja na olimpijske igre in o predlogih GZS za izboljšanje organizacije svetovnih pokalov. Vodstvo GZS že nekaj časa opozarja na pomanjkljivosti kvalificiranja na olimpijske igre. V ta namen je bila najodmevnejša akcija »Pegan na Olimpijske igre«, s katero je GZS opozorila na problematiko uvrščanja najboljših

Namen njunega prihoda pa ni bil le ogled dvoran, temveč tudi pogovori o nadaljevanju uspešnega sodelovanja Gimnastične zveze Slovenije s FIG.

športnikov na Olimpijske igre ter se ob tem trudila, da bi posebno povabilo (Wild card), s strani FIG, pristalo v rokah Aljaža. Predstavniki GZS so gostoma predstavili tudi projekt izdaje angleške različice knjige Miroslav Cerar in njegov čas. Ob tem sta delegata pokazala veliko zanimanja za sodelovanje pri izdaji knjige ter poudarila, da je Miroslav Cerar zelo cenjen po svetu, kar napoveduje uspešnost izdaje angleške različice biografije. Na koncu sta delegata kar nekaj časa namenila urejanju podrobnosti glede kandidature Gimnastične zveze Slovenije za organizacijo FIG kongresa 2012 in FIG Councila. Ker sta delegata prišla v Slovenijo ravno v času Svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Planici, sta si jih po končanem formalnem delu lahko tudi v živo ogledala ter bila navdušena. Prihod visokih predstavnikov UEG in FIG ima za slovensko gimnastiko velik pomen, tudi zaradi projekta izgradnje, težko pričakovanega, gimnastičnega centra Pegan & Petkovšek, o katerem je bilo veliko govora tudi na novinarski konferenci. Obisk pri ministru in nato pri županu je bil zelo odmeven. Tako Guelzec ter Grandi sta si štela v čast, da ju je sprejel sam minister za šolstvo in šport Republike Slovenije, hkrati pa sta spoznala, da ima GZS veliko podporo tako ministra kot tudi župana, pri izgradnji gimnastičnega centra Pegan & Petkovšek.

Približno dva meseca po obisku Guelzeca pa sta Slovenijo, prvič v svoji zgodovini, obiskala predsednik mednarodne gimnastične zveze (FIG), Bruno Grandi in generalni sekretar Andre Gueisbuhler. Delegata sta v Ljubljano pripotovala v sredo, 17. marca 2010, kjer so ju v dvodnevnem obisku čakale mnoge aktivnosti. Prav tako kot Guelzec sta si delegata ogledala stanje dvorane, kjer trenirajo slovenski upi.

Sprejem pri županu Mestne občine Ljubljana, g. Zoranu Jankoviču

9


MOŠKA ŠPORTNA GIMNASTIKA

MEDALJA IZ EVROPSKEGA PRVENSTVA TUDI SAŠU BERTONCLJU! Nuša Semič, foto: arhiv BTC

Slovenska reprezentanca v moški športni gimnastiki se je iz Evropskega prvenstva v Birminghamu vrnila z bronasto kolajno.

Aljaž Pegan, predsednik uprave BTC d.d., g. Jože Mermal in Sašo Bertoncelj z osvojeno medaljo

S svojo vajo na konju z ročajem si jo je prislužil Sašo Bertoncelj, tekmovalec ŠD Narodni dom in varovanec trenerja Sebastijana Piletiča. To je bila težko pričakovana medalja, s katero je le potrdil, da je postal odličen tekmovalec, ki bo v prihodnje skupaj z Aljažem Peganom in Mitjo Petlkovškom krojil vrh gimnastike. Slednji se zaradi poškodbe ni udeležil Evropskega prvenstva, Aljaž pa je zaradi napak v svoji vaji na drogu pristal na 8. mestu. Za sodelujoče na evropskem prvenstvu je Gimnastična zveza Slovenije, skupaj z BTC d.d., v četrtek, 29. aprila 2010, pripravila

10

sprejem pred Vodnim mestom Atlantis. Težko smo pričakovali prvo srečanje s Sašom po njegovi vrnitvi iz Anglije in izrek vseh čestitk. Ob sproščeni novinarski konferenci so nam udeleženci tekmovanja zaupali svoje vtise, Sašo pa je ob pripovedovanju podoživel svojo vajo in mučno čakanje na končno oceno, ki ga je po vloženi pritožbi njegovega trenerja postavila na tretje mesto. Sebastijan Piletič je na dan kvalifikacij napolnil 40. let in Sašo mu je podaril najlepše darilo. Še enkrat - ISKRENE ČESTITKE OBEMA!

GLAVNI GENERALNI SPONZOR SVETOVNIH POKALOV

BTC d.d., Ljubljana Šmartinska 152 1533 Ljubljana www.btc.si


ŠPORTNA GIMNASTIKA

43. ŠALAMUNOV MEMORIAL Jerneja Fišer

Maribor bo od 7. do 9. maja gostil 43. Šalamunov memorial, tekmovanje v športni gimnastiki, ki se zadnjih šest let prireja kot tekmovanje svetovnega pokala. Prvo tekmovanje v spomin Ivanu Šalamunu, ki se je 6. aprila 1961 tragično ponesrečil pri izvajanju vaje na gibljivi deski in tri dni kasneje za posledicami padca umrl, so njegovi prijatelji priredili leta 1967 in od tega leta se Šalamunov memorial prireja vsako leto, odpadel je le enkrat. Prva pomembna prelomnica te prireditve je leta 1997, ko so pri organizaciji jubilejnega 30. memoriala združili moči vsi klubi iz štajerskega področja: ŠD Center Maribor, ŠD Studenci Maribor, ŠD Ruše in seveda DŠR Železničar kot nosilec organizacije. Naslednji pomemben korak so organizatorji naredili leta 1999, ko so prešli iz tekmovanja klubov na tekmovanje državnih reprezentanc. Termine tekmovanj so prilagajali velikim tekmovanjem in s tem pridobili na kvaliteti tekmovanja. Leta 2000 se je tekmovanja prvič udeležila neevropska reprezentanca in sicer ženska ekipa Avstralije. Leta 2005 pa se je organizatorjem uresničila nekajletna želja Mednarodna gimnastična zveza jim je zaupala organizacijo svetovnega pokala za ženske in moške. Letošnje tekmovanje je tako že 43. zapovrstjo in šestič organizirano kot tekmovanje za svetovni pokal v moški in ženski športni gimnastiki.

Dunajska cesta 51, 1000 Ljubljana

info@fundacijazasport.org www.fundacijazasport.org

Nastop Adele Šajn na lanskem 42. Šalamunovem memorialu

O sojenju Sodniki v športni gimnastiki so razdeljeni v dve skupini. Komisija »D« ocenjuje težino sestave in določi izhodiščno oceno tekmovalca, komisija »E« pa ocenjuje tehnične in estetske napake pri izvedbi sestave in poda odbitke. Izhodiščne ocene najboljših tekmovalcev so višje od 5 točk, za izvedbo pa najboljši tekmovalci prejmejo nad 9 točk. Vsota obeh ocen da končno oceno tekmovalca, ki je pri boljših tekmovalcih višja od 14 točk, oceno nad 15 točk pa dobijo le najboljši tekmovalci. Sodniško komisijo dodatno sestavljajo tudi časomerilec na parterju ter dva linijska sodnika na parterju in en na preskoku. Pravila o sojenju so natančno določena v pravilniku za ocenjevanje, ki ga izda mednarodna gimnastična federacija (FIG) in ga dopolnjuje z obvestili. Sodniki so dolžni natančno poznati vsebino pravilnika, v katerem so opisane vse prvine, ki jih lahko tekmovalci na tekmovanju izvajajo. Na večjih mednarodnih tekmovanjih v športni gimnastiki sodniško komisijo sestavljajo 4 – 6 »E« sodnikov, ki so med seboj ločeni in se med tekmovanjem ne smejo pogovarjati in usklajevati ocen. Po koncu prikazane sestave imajo 30 s časa, da podajo odbitek, ki so ga pripisali tekmovalcu. Eden od obeh sodnikov, ki sestavljata komisijo »D« je glavni sodnik. Tekmovalcu da znak, da lahko začne s svojo sestavo, po koncu pa zbere vse odbitke »E« sodnikov ter od njih odstrani najnižjega in najvišjega, iz srednjih pa izračuna aritmetično sredino. Ta rezultat nato odšteje od 10 in tako dobi povprečno oceno »E«. »E« oceno nato prišteje k oceni »D«, ki jo izračunal skupaj z drugim sodnikom komisije »D«. Oba člana komisije se lahko med seboj pogovarjata in usklajujeta oceno. Od končne ocene nato odštejejo še morebitne dodatne odbitke, kot so odbitki za prestop linije, prekoračitev časa (70s) na parterju, neprimernega obnašanja, neprimerne opreme, pravilne uporabe orodja ipd. Pravilnik za ocenjevanje zelo natančno in zelo objektivno definira vsako dejavnost tekmovalca in posledico, ki sledi pri sodnikih, pa vendar se zgodi, da sodniki naredijo napako ali da zaradi posebnih okoliščin posebej dolgo traja, da izračunajo oceno. Zato je še posebej pomembno, da so tako sodniki kakor tudi trenerji in tekmovalci in nenazadnje tudi gledalci, zelo strpni.

11


ŠPORTNA GIMNASTIKA

Spisek prijavljenih tekmovalcev moška športna gimnastika

12

Parter

Konj z ročaji

Krogi

x

x

x

Država

Ime

Priimek

Preskok Bradlja

AUT

Alexander

LEIDLMAIR

AUT

Fabian

LEIMLEHNER

AUT

Marco

BALDAUF

AUT

Matthias

DECKER

BEL

Donna Donny TRUYENS

BEL

Jonas

TOEBACK

BEL

Koen

VAN DAMME

BEL

Volkaert

SIEMON

CRO

Marko

BREZ

CRO

Marijo

MOZNIK

CZE

Petr

SMEJKAL

CZE

Michal

BOLTNAR

x

CZE

Jiri

VESELY

x

CZE

Richard

BRABLIK

FIN

Jouko

KOSKINEN

FIN

Markku

LEINONEN

FIN

Juho

KANERVA

FIN

Eetu

LAHTI

x

FIN

Tomi

TUUHA

x

HUN

Adam

MIHOK

x

HUN

Zoltan

KALLAI

HUN

Peter

MARJAN

HUN

Csaba

NYERS

x

LAT

Jevgenijs

SAPRONENKO

x

MKD

Ivan

KRSTEVSKI

x

NED

Carlo

VAN MINDE

x

x

NED

Kas

VAN WEELDEN

x

x

NED

Melvin

ORNEK

SLO

Aljaz

PEGAN

SLO

Rok

KLAVORA

x

x

SLO

Ziga

SILC

x

x

SLO

Saso

BERTONCELJ

x

SLO

Ziga

BRITOVSEK

x

SLO

Gregor

SAKSIDA

SRB

Robert

MESTER

SRB

Dimitrije

NIKOLIC

SVK

Daniel

KAMENICKY

SVK

Andrej

NECZLI

SVK

Samuel

PIASECKY

x

x

Drog x x

x

x

x x

x x

x

x

x

x x

x x x

x

x

x

x

x

x x

x x x

x x

x

x

x

x

x

x

x

x

x x

x

x

x

x x

x

x

x

x x

x

x x

x x x

x x

x x x x x

x

x


ŠPORTNA GIMNASTIKA

Spisek prijavljenih tekmovalcev ženska športna gimnastika Država

Ime

Priimek

Preskok

AUT

Kathrin

NUSSBACHER

AUT

Jasmin

MADER

AUT

Hanna

GROSCH

CAN

Kristin

KLARENBACH

CAN

Coralie

LEBLOND-CHARTRAND

x

CAN

Miranda

MEYER

x

Gred

Dvovišinska bradlja x

x

x

x

x

x

x

x

x

x x

Parter

x x x

CZE

Eva

VERBOVA

CZE

Jana

SIKULOVA

x

CZE

Veronika

VEISOVA

x

FRA

Aurelie

ORIVELLE

x

FRA

Justine

CROSATO

HUN

Luca

DIVEKY

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x x

HUN

Renata

TOTH

x

x

x

x

NED

Mayra

KROONEN

x

x

x

x

NED

Marlies

Rijken

x

x

x

x

SLO

Fiona

NOVAK

x

x

x

SLO

Carmen

HORVAT

x

SLO

Tjasa

KYSSELEF

x

SLO

Adela

SAJN

x x x

SVK

Maria

HOMOLOVA

x

x

SVK

Ivana

KOVACOVA

x

x

SVK

Viktoria

GYURUSIOVA

x

x x

Urnik tekmovanja: Petek, 07. 05. 2010 14.00 - 18.00 KVALIFIKACIJE PARTER, KONJ Z ROČAJI, KROGI, PRESKOK, BRADLJA IN DROG - MOŠKI PRESKOK, DVOVIŠINSKA BRADLJA, GRED IN PARTER - ŽENSKE Sobota, 08.05. 2010 16.00 - 18.30 FINALA PARTER, KONJ Z ROČAJI IN KROGI - MOŠKI PRESKOK IN DVOVIŠINSKA BRADLJA - ŽENSKE Nedelja, 09.05. 2010 14.20 - 16.50 FINALA PRESKOK, BRADLJA IN DROG - MOŠKI GRED IN PARTER – ŽENSKE

13


ŠPORTNA GIMNASTIKA

SODELUJE ŽE OD VSEGA ZAČETKA Jerneja Fišer

Drago Šoštarič, telovadec, trener, sodnik in prijatelj Ivana Šalamuna. Uspeh, ki mi je ostal najbolj v spominu, smo dosegli leto kasneje, ko smo zmagali na Sredozemskih igrah, v posamični konkurenci pa sem bil sedmi v mnogoboju in četrti na drogu. Šest let kasneje se je porodila zamisel o organiziranju Šalamunovega memoriala.

Drago Šoštarič kot sodnik na Šalamunovem memorialu leta 2008

Drago Šoštarič si življenja brez gimnastike zagotovo ne more predstavljati. Bil je tekmovalec, trener in je še vedno sodnik. Bil je tudi prijatelj Ivana Šalamuna, v čast kateremu se že vrsto let prireja Šalamunov memorial v športni gimnastiki. Letos od 7. do 9. maja bo že 43. tekmovanje zapovrstjo. Tragična nesreča, zaradi katere je Ivan Šalamun umrl, star šele 18 let, se je zgodila leta 1961 v Ljubljani. »Povabljeni smo bili na svečano akademijo v počastitev prvega kongresa telesne kulture in pripravljeno smo imeli skupinsko točko, ki je vključevala atraktiven element na nekakšni gugalni deski, ki je omogočala, da je en telovadec odbil drugega in ta je izvedel salto,« se spominja Drago Šoštarič. Pred nastopom so imeli generalko, na kateri sta Drago Šoštarič in Ivica Špendl imela tremo in nista izvedla omenjene salte, zato sta po končani vaji poskusila še enkrat. »Tudi Ivan je želel poskusiti ponovno, a žal je bil to njegov zadnji skok. Reflektorji so ga zaslepili, odrinil se je prehitro in rotacije je bilo preveč. Z glavo je treščil ob beton in za posledicami tri dni kasneje v bolnišnici umrl.«

14

Drago Šoštarič je prvič nastopil leto kasneje in zmagal, nato zaradi pravil do 1974 ni tekmoval: »V teh letih sem bil član državne reprezentance in nastop nam ni bil dovoljen. Tekmoval sem ponovno na 7. memorialu in zmagal,« pravi Šoštarič, ki je prvič na večjem tekmovanju nastopil 1970 v Ljubljani v ekipi s Cerarjem, Brodnikom, Vratičem, Kersničem in Küslom. »Tekmovali smo v dvanajsteroboju, s šestimi obveznimi in šestimi poljubnimi vajami. Uspeh, ki mi je ostal najbolj v spominu, smo dosegli leto kasneje, ko smo zmagali na Sredozemskih igrah, v posamični konkurenci pa sem bil sedmi v mnogoboju in četrti na drogu,« razlaga Mariborčan, ki se je 1972 udeležil tudi olimpijskih iger v Münchnu.

Kariero tekmovalca je končal leta 1976 na 9. Šalamunovem memorialu, ki se je zanj nesrečno končal. »Po uspešni tekmi sem na zadnjem orodju, drogu, nerodno doskočil in si zdrobil petnico,« se spominja svojega zaključka Drago Šoštarič. Kaj kmalu je pričel delovati kot trener in že šest let kasneje je njegov sin in varovanec zmagal v Mariboru med mladinci. »Takrat smo trenerji delali s telovadci iz celotnega področja, saj smo bili povezani v Občinsko gimnastično zvezo. Mislim, da je bil prav Vlado eden izmed najboljših tekmovalcev, ki sem jih treniral. Na parterju je že v tistem času izvajal dvojni stegnjeni salto in če bi takrat imeli specialiste, sem prepričan, da bi bil v svetovnem vrhu,« pohvali svojega sina Šoštarič in doda, da je posebej ponosen tudi na delo z Edijem Kolarjem, zdaj trenerjem

Vrsta mladincev Partizan Železničar Maribor leta 1960. Prva z desne Ivan Šalamun in Drago Šoštarič


ŽENSKA ŠPORTNA GIMNASTIKA

XI. NOVOLETNI ŽENSKI GIMNASTIČNI TURNIR V SPOMIN OLIMPIONIKA LEONA ŠTUKLJA

Renato Zorko

Krško, sobota, 16. januar 2010

Drago Šoštarič kot zmagovalec Šalamunovega memoriala

V organizaciji Gimnastičnega društva »RAIN« Krško v soboto, 16. januar 2010 v telovadnici OŠ Jurij Dalmatin Krško potekal XI. novoletni ženski gimnastični turnir v spomin olimpionika Leona Štuklja, kjer so se pomeril telovadke II. in III. stopnje nacionalnega stopenjskega tekmovalnega sistema iz Športnega društva Tabor Ljubljana,Gimnastičnega društva Koper in Gimnastičnega društva Rain Krško.

Mitje Petkovška, in na delo s Sebastijanom Štrausom, ki ga je spremljal od samega začetka in ga po končani trenerski karieri predal mlajšim trenerjem. V naslednjih letih je pri tekmovanjih v Mariboru pomagal tudi organizacijsko, zadnja leta je med sodniki. Tudi na 43. Šalamunovem memorialu, šestem tekmovanju za svetovni pokal, ki bo od petka 7.5. do nedelje 9.5. v mariborski dvorani Lukna, bo tako. »Tekmovanje se spreminja, tako kot tudi pogoji in sama gimnastika. Že od samega začetka je organizacija memoriala odlična in pohvaliti moram ekipo, ki je to tekmovanje pripeljala do svetovnega pokala,« pravi Drago Šoštarič in doda: »Gimnastika je najtežja panoga, tako za tekmovalce, kot tudi za sodnike in organizatorje in vesel sem, da spominsko tekmovanje na preminulega Ivana Šalamuna dosega takšne razsežnosti.«

R E Z U L T A T I: II. stopnja

III. stopnja

Ekipno

Ekipno

1. mesto: ŠD Tabor Ljubljana

1. mesto: GD Rain Krško

2. mesto: GD Koper

2. mesto: GD Koper

3. mesto: GD Rain Krško

3. mesto: ŠD Tabor Ljubljana

Posamično

Posamično

1. mesto: Bizjak Ana - ŠD Tabor Ljubljana

1. mesto: Rožnik Anet – GD Koper

2. mesto: Senih Maša - ŠD Tabor Ljubljana

2. mesto: Vodopivc Maja – Rain Krško

3. mesto: Topčagič Elma - GD Koper

3. mesto: Miličevič Sara – GD Koper

15


RITMIČNA GIMNASTIKA

POHVALE SO SE KAR VRSTILE! Mateja Košak

Še en odlično izpeljan MTM je za nami. V soboto, 6. marca 2010, smo v Klubu za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana že 23. leto zapored organizirali močan mednarodni turnir mladih. Tekmovanje se je odvilo v štirih starostnih kategorijah: članski, mladinski, kadetski in dekliški. MTM se je uveljavil kot največje in najkakovostnejše mednarodno tekmovanje te ravni v Sloveniji, še vedno pa nas vodi moto Borštnikove nagrajenke, gledališke igralke Ivanke Mežan: “Daj, ptica, peroti moji mladosti ...”. Turnir z bogato tradicijo in edino večje mednarodno tekmovanje letos v Sloveniji v tem športu, je potekal pod pokroviteljstvom Ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ) ter Mestne občine Ljubljana (MOL). Letos so v slovensko prestolnico pripotovale reprezentance in klubi iz 19 držav: Avstrije, Azerbajdžana, Belgije, Belorusije, Hrvaške, Italije, Izraela, Latvije, Madžarske, Nemčije, Poljske, Portugalske, Rusije, Slovaške, Srbije, Turčije, Ukrajine, Uzbekistana in Slovenije. Tokrat se je našemu vabilu odzvalo rekordno število tekmovalk, saj se jih je predstavilo kar 100. Povabili

Tjaša Šeme

16

smo celotno člansko, mladinsko in kadetsko reprezentanco in s tem omogočili slovenskim reprezentantkam, da se pomerijo v zelo kakovostni konkurenci in s tem prispevamo k razvoju in napredku mladih slovenskih tekmovalk. Največje zanimanje je požela skupina članic, saj MTM slovi po tem, da vedno gosti vrhunske tekmovalke, mnoge med njimi so bile ali postale evropske, svetovne in olimpijske prvakinje. V Slovenijo so letos pripotovale tekmovalke iz vseh držav, ki krojijo vrh ritmične gimnastike. V boj za kolajne se je v elitni članski kategoriji vmešalo več telovadk, najbolj pa se je izkazala šarmantna olimpijka Irina Risenzon, ki je po hudem boju premagala Ukrajinko Ano Rizatdinovo na drugem in Uzbekistanko Uljano Trofimovo na tretjem mestu. S petim mestom je v močni mednarodni konkurenci na svoji prvi tekmi sezone navdušila domačinka Tjaša Šeme, ki je šele dobro začela priprave, saj si je zaradi študija vzela daljši premor.

Ana Besonova

“Enkrat je treba začeti sezono in moram reči, da sem prav presenečena, da mi je uspelo tako dobro izvesti vaje z izjemo vaje z žogo, ki se mi je malo ponesrečila. Po vsem tem času, ko nisem tekmovala, še vedno zelo uživam na tekmovalnem tepihu in to je tisto, kar me vodi naprej, da bom še nadaljevala,” je povedala Tjaša, ki se je predstavila z dvema novima sestavama z obročem in trakom. Z desetim mestom je prijetno presenetila novinka v članski kategoriji Evita Pšeničny, ki je bila deseta in s tem druga najboljša slovenska tekmovalka. V članski kategoriji so nastopile še štiri Slovenke, Pia Arhar, 13. mesto, Veronika Cencen 18. mesto, Kaja Toplišek 19. mesto in Ana Gomzi, ki je zasedla 20. mesto. Slovenske telovadke so bile uspešne tudi v drugih kategorijah. Med mladinkami je bila od Slovenk s tretjim mestom v mnogoboju najboljša Emina Haračič, Katja Bogdanič je bila peta, pri čemer je za vajo z žogo in kolebnico prejela bronasto medaljo, Manca Marcelan pa se je uvrstila na 8. mesto. Alja Ferk je bila 11., Brina Strajnar 16., od 18. do 20. mesta pa so se zvrstile Teja Jamnik, Nastasja Prihoda in Špela Bobek.


RITMIČNA GIMNASTIKA Med kadetinjami je bila Špela Kratochwill druga, enako uvrstitev je dosegla tudi z obročem. Saša Bilič je bila 5., Lana Lozej pa 7., pri čemer je v vaji z žogo osvojila bronasto kolajno. Živa Juvan je bila 8., za vajo z žogo pa je osvojila srebrno medaljo. Zala Dornig je bila v mnogoboju 9., v vaji s kolebnico pa je osvojila srebro. Karmen Petan se je uvrstila na 10., Dora Levstek na 13. in Barbara Robar na 17. mesto. Na 18. mestu je pristala Kaja Purič, Tamia D. V. Šeme pa je bila 22. V najmlajši kategoriji se je s četrtim mestom najbolj izkazala Aja Jerman, pri čemer je za vajo brez rekvizita dosegla zlato kolajno, Zoja Marija Ivančič je bila 6., Anja Tomazin 12. in Aleksandra Podgoršek 13. Ula Rožič je dosegla 15. mesto, Maša Skočir pa je bila 19. Vabilu na turnir se je odzvala tudi Ana Besonova, vzornica večine mladih slovenskih ritmičark, ki pa ima veliko navdušencev tudi med starejšo publiko. Ukrajinska tekmovalka, nekdaj prva zvezdnica svetovne ritmike, ki ima v svoji zbirki dve olimpijski kolajni in preko 50 medalj s svetovnih in evropskih prvenstev, je sicer že končala kariero. V Ljubljani je svoje mojstrstvo pokazala v posebnem

šov programu, kjer pa je lahko še bolj izrazila svojo eleganco in karizmo, po katerih slovi. Nad nastopi tekmovalk kot tudi nad samo izvedbo tekmovanja in šov nastopi so nam številni izrekli pohvale, med njimi tudi ljubljanski župan Zoran Janković in minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič, ki sta udeleženke in številne gledalce pozdravila s spodbudnimi besedami. Ponovno je bila dvorana Krim kar premajhna za vse občudovalce, ki so si želeli tekmovanje ogledati od blizu. Vsem tistim, ki niso uspeli priti, pa smo omogočili spremljanje dogodka preko spletne televizije Slonet tv, ker je novost v Sloveniji. Odziv je bil presenetljivo velik in številni so toplo pozdravili tovrstno promocijo ritmike. Še posebej zato, ker letos nismo bili deležni medijske podpore pri nacionalni televiziji. Z letošnjim izredno uspešnim turnirjem smo si nehote postavili nova, še višja merila za MTM. V Klubu za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana se bomo tako trudili izvesti 24. turnir po vrsti in tako prispevati k popularizaciji tega prelepega športa.

Naj foto Vabimo vas, da nam pošljete zanimive fotografije z gimnastičnim motivom, ki ste jih naredili na treningu, tekmovanju, pripravah ipd. Fotografije nam pošljite na naslov revija.gim@ gmail.com, z naslovom »naj fotografija«. K fotografiji obvezno pripišite ime in priimek avtorja fotografije, elektronsko pošto, kraj in datum nastanka fotografije, ter po možnosti tudi kratek opis fotografije. Najbolj smešne in zanimive fotografije bomo objavili v naslednji reviji, avtorje pa primerno nagradili.

17


JUBILEJI

VISOK JUBILEJ ŠPORTNEGA DRUŠTVA STUDENCI Darko Majer

Športno društvo Studenci je visok jubilej proslavilo dva­krat - prvič 17. oktobra 2009 z akademijo v društvenem domu, drugič pa 23. oktobra 2009 s slavnostno proslavo v Prometni šoli Ma­ribor. Leta 1919 so Studenčani ustvarili močno športno in kulturno društvo Sokol, ki se je nato preimenovalo v TVD Partizan, DTV Partizan in nazadnje v ŠD Studenci. Močno zaradi velikega števila članov, saj je bil član vsak tretji Studenčan in močno zaradi vpliva, ki so ga imeli na kraj, pokrajino in državo. Ustvarili so ga ljudje, ki so bili dobronamerni in so vse, kar so počeli, počeli z veseljem in z zavedanjem, da lahko kaj naredijo za bolj kakovostno, zanimivo in srečnejše življenje zase in za druge. To se je izražalo skozi gledališke predstave, zabave s plesom in seveda najrazličnejše športne dejavnosti, med katerimi je bila vedno bolj v ospredju športna gimnastika. Iz tega izvora smo črpali moč, da smo vse od leta 1991, ko je že bilo jasno, da bo naš dom napoti zahodni obvoznici in Koro­škemu mostu, kljub velikim težavam, predvsem zaradi znane slovenske bolezni, nevoščljivosti, vztrajali in leta 2002 zgradili naš dom na Poljanah in ga imenovali Športni dom Studenci, društvo pa preimenovali v ŠD Studenci. ŠD Studenci danes vodi 11-člansko predsedstvo, redno zapo­sleni so trije, zaposlujemo tudi preko javnih del, imamo 15 vodnic in trenerjev, ki so vsi strokovno izobraženi in uspo­ sobljeni za dejavnosti, ki jih izvajajo. Ponujamo široko paleto športnih dejavnosti, za starejše rekreativce splošno rekreacijo, za mlajše nogomet, košarko, odbojko, namizni tenis, bad­minton. V naših prostorih deluje tudi društvo BodiFit, ki s svojim

18

bogatim programom fitnesa, skupinske vadbe in individual­ nih treningov zaokrožuje našo bogato rekreativno ponudbo za vse starostne skupine. Vadijo tudi ljubitelji borilne veščine aikido in navijaške skupine. Prostor in strokovno znanje po­nujamo tudi vedno večjemu številu klubov različnih športnih dejavnostih, ki se zavedajo pomena športne gimnastike. Športna gimnastika v našem društvu zaseda posebno mesto. V starem domu so razmere zadoščale zgolj za delo z mlajšimi, rekreativno gimnastiko in delno tudi za izvajanje programov kakovostnega športa. Danes so razmere za trening bistveno boljše. Prizadevni in visoko izobraženi trenerji so skupaj z marljivimi vodnicami to dodobra izkoristili, tako da se lahko pohvalimo s skupinami, kot so: otroci s starši, gimnastični vrtec, rekreativna gimnastika,

program kakovostnega športa, gimnastika v osnovnih šolah, kar izvajamo v sklopu programa GZS »približati gimnastiko čim večjemu številu otrok« in v zadnjih letih tudi z vidnimi rezultati v vrhunski gimnastiki. V naših vrstah imamo članico slovenske reprezentance Carmen Horvat, ki nastopa na tekmovanjih za svetovni pokal, na evropskih in svetovnih prvenstvih, na sedozemskih igrah in univerzijadah. Eden od od­ mevnejših uspehov in potrditev dobrega dela je bil lanski nastop na univerzijadi v Beogradu. Katja Lamut, Tamara Glažar, Tina Ribič in Carmen Horvat so sestavljale ekipo, ki se je prvič v zgodovini države Slovenije predstavila na tako velikem tekmovanju. Z ekipnim 8. mestom ter dvema fina­loma na posameznih orodjih dosegla uspeh, ki ga bo težko ponoviti. Čestitke tekmovalkam in trenerjema Klemnu in Marianni Bedenik.


100

95

75

25

5

0


100

100

95

95

75

75

25

25

5

5

0

0

100

100

95

95

75

75

25

25

5

5

0

0

Profile for Revija GIMNASTIKA

Revija GIMNASTIKA 2010/01  

Bilten Gimnastika, maj 2010

Revija GIMNASTIKA 2010/01  

Bilten Gimnastika, maj 2010

Advertisement