Page 1

Letnik 5 / številka 44 / 2015 / brezplačni izvod

Dejavnosti Rdečega križa Slovenije Skrb za naše utrujene oči Otroci - kuharski mojstri Zakaj mi ne uspe shujšati?

Za

ud

Nasveti za zdravo sedenje

e in leže let u n na del ce n e M po aro žen ara po čn ke ton i D 11 seb na n M a tr EU ni c a r tek eh R. en ev a src i ijo

Ekologija: Plastenka za plastenko


BetterYou

TM

Magnezijeva olja

Popolnoma naraven magnezijev klorid. Magnezij zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, prispeva k delovanju živčnega sistema in mišic ter ohranjanju zdravih kosti in zob.

Premagajte utrujenost, izčrpanost in mišične krče. 5 Magnezijevih olj: - Original: Najčistejše olje, primerno tudi za nosečnice. - Sklepi: Z dodanim glukozaminom in mentolovim oljem. - Šport: Zmanjšuje utrujenost in pospešuje regeneracijo mišic. - Lahko noč: Pomirja in poskrbi za sproščen spanec. - Sensitive: Za vse z občutljivo kožo.

Občutite razliko, ki bo očitna!

Magnezijevi kosmiči: Za sproščujočo kopel.

Magnezijeva olja so večkrat nagrajena:

Zaupajo nam tudi profesionalci... Martina Lenasi, FIT365, vaditeljica fitnesa in aerobike, z licenco za spinning, spinpilates, BOSU, flowin, gymstick, fitball, fit pump.

Zlatko Milišič, NK Maribor, fizioterapevt zdravniške službe NK Maribora.

NK Maribor je med najboljšimi športnimi klubi v Evropi. Pri vseh opravilih in vseh materialih uporabljamo najboljše metode in sredstva, ki so nam na voljo. Pomemben dejavnik naših uspehov je tudi vrhunska telesna pripravljenost igralcev. Poskusili smo že veliko magnezijevih izdelkov, a Magnezijeva olja BetterYou so res nekaj posebnega. Razlika je očitna. Pomembno in predvsem hitro pripomorejo, da so mišice igralcev sproščene, da v času naporov ni krčev in da se hitro regenerirajo. Zato so postala nepogrešljiv del vsakdanje skrbi pri fizioterapevtskem delu.

Že 18 let treniram skupinske vadbe (od spinninga do uteži, kondicijski trening) in po porodu sem imela grozne težave v ledvenem delu. Začele so se degenerativne spremembe na vretencih L1-L2 in L4-L5. Odsvetovali so mi treninge (razen stabilizacijskih vaj) in naj ne bi dvigala več kot 3 kg. In seveda predpisali naklofen proti bolečinam, saj niti spat nisem več mogla od bolečin. Ko sem začela uporabljati BetterYou magnezijevo olje nisem takoj opazila spremembe, ampak šele po 1 mesecu uporabe. Bolečine so sicer še vedno prisotne, ampak ne vsak dan in ne več tako močne, kot so bile. Spet treniram, seveda z rezervo (brez poskokov), ampak delam skoraj vse vaje, kar zadnje leto nisem mogla. Olje si mažem 2 krat na dan, vsak dan. Uporabljam ga tudi dan po depilaciji saj odlično celi in pomiri kožo. Svetujem ga vsem mojim strankam in ga tudi velika večina že uporablja.

V trgovinah Sanolabor, izbranih lekarnah ter drugih specializiranih trgovinah. Za več informacij in naročila pokličite na 02 / 421 33 33 ali obiščite www.sitis.si. BZ-Mg.indd 1

8.5.2015 8:23:26


,

,

d o m e

t a

,

,

j

8:23:26

UVODNIK

PRVA BESEDA Sonce nas že greje močneje in nam daje energijo, da smo bolj aktivni, razposajeni, optimistični. Zdi se, da je okoli nas vse vsaj za odtenek bolj vihravo, živahno, da so ljudje boljše volje, celo bolj zgovorni in tudi nasmejani. Pa nam res vreme kroji razpoloženje? Po besedah nekaterih, nedvomno. Vreme naj bi vplivalo na človekovo počutje, saj je v hladnejših mescih leta zaznati več slabega počutja, melanholije, apatičnosti, čustvenih nihanj in celo depresije, medtem ko je v sončnih dneh vsega naštetega precej manj. Čeprav se mnogi na vremenske spremembe dobro prilagodijo brez večjih težav, pa obstaja kar nekaj takšnih, ki jih že manjša sprememba v okolju vrže iz tira – še posebej tiste, ki so v slabšem psihofizičnem stanju in kondiciji. Nihanja v razpoloženju se torej pojavljajo, a če se dobro počutimo in smo zdravi, vremenske spremembe na nas vplivajo precej manj kot na tiste, ki ne skrbijo zase. Ne glede na to, v kateri sezoni leta se pojavijo črni oblaki, turoben dež in sive meglice, moramo biti nanje pripravljeni. Predvsem je znana in učinkovita pot do uspeha zdrav način življenja, ki temelji na izogibanju stresa, izbiri pravilne in uravnotežene prehrane, zadostnemu gibanju, uživanju zadostne količine vode ter tudi iskanju časa za uživanje v stvareh, ki jih radi počnemo. Dobra volja, nasmeh in optimistično mišljenje nemalokrat preprečijo marsikatero zdravstveno tegobo. Če je torej glava na pravem mestu, če so misli pozitivne in če namesto težav vidimo izzive, potem bomo tudi takrat, ko bodo padale prekle z neba in ko se bo zdelo, da je na nebu sodni dan, še vedno našli razloge za dobro voljo. Poiščite malenkosti, ki vas osrečujejo, družite se z ljudmi, ki vas razveseljujejo, delajte tisto, kar vam nahrani dušo in predvsem uživajte, ne glede na to, kaj pravi vremenska napoved. Če opažamo, da smo na spremembe letnih časov bolj občutljivi, se je smiselno na to pripraviti že vnaprej. »Tudi v jesenskem času lahko veliko naredimo za boljše razpoloženje z drobnimi stvarmi: oblečemo živahnejše barve, izogibamo se dietam z redukcijo ogljikovih hidratov in podobno. Včasih pomaga že sprehod po dežju, še posebej v prijetni družbi. Na vsak način pa se ne izogibajmo ljudem in druženju z njimi,« svetuje priznana psihoterapevtka. So pa nekateri k tem vremenskim vplivom bolj nagnjeni kot drugi. Za nekatere že vemo, da so takrat, ko eno takšno obdobje prihaja, na primer novembrski turobni čas, bolj občutljivi in se jim to konstantno ponavlja,« pravi Koserjeva.

44/2015

PETRA MAUER

Letnik 5, številka 44, maj 2015 brezplačni izvod www.bogastvozdravja.si www.facebook.com/bogastvozdravja Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktorica: Jelena Jerin tridea.doo@gmail.com Glavna in odgovorna urednica: Petra Mauer Uredniški odbor: Miha Anžur, Veronika Bilban, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Mitja Pirc, Luka Pugelj in Sara Sočan Strokovni sodelavci: Gorazd Marinček, Mito Šinkovec, Romana Bizilj, Sašo Savić, Nada Centrih, Sonja Ukmar, Katja Udovič, Maruša Erbežnik, Mjuša Krevs, Simone Godina, Kristina Mikek Lektoriranje: Anamarija Matovska E-mail: bogastvo.zdravja@gmail.com Oglasno trženje: tridea.trzenje@gmail.com, 068 144 976 trzenje.bogastvozdravja@gmail.com, 040 510 208 Fotografije: Shutterstock, arhiv revije Bogastvo zdravja in arhivi avtorjev Tehnično urejanje: 100% Design Tisk: Delo tiskarsko središče Na leto izide 10 številk. Letna naročnina na revijo Bogastvo zdravja znaša 14 evrov.

ISSN 2232-5743 Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.« Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja. Nenaročenih besedil in drugih nenaročenih materialov ne vračamo.

3


ZDRAVE NOVIČKE

TAKO NEŽEN, DA GA KOŽA OBOŽUJE 100 % ALOE VERA GEL je učinkovita prva pomoč pri poškodbah kože, saj kožo pomiri in pospešuje regeneracijo v primeru opeklin, udarnin, prask, po pikih žuželk ipd. Zaradi intenzivnega vlaženja je zelo primeren za nego po sončenju. Aloe vera gel Fruit of the Earth je 100 % čist, brez primesi in je številka 1 med geli v Sloveniji že skoraj 20 let! Na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah ter na www.hisa-zdravja.si.

ENOSTAVNO SE BOSTE POČUTILI BOLJE! Če pogosto čutite pomanjkanje energije, vas mučijo glavoboli, bolečine v sklepih in mišicah, razna vnetja, ste pravkar prestali zahtevnejšo operacijo? Klinično je dokazano, da hiperbarična kisikova terapija zagotavlja boljši imunski sistem, hitrejšo celično obnovo in deluje kot uspešna terapija proti staranju in stresu. V želji, da omogočimo uporabo te nadvse uspešne že uveljavljene terapije tudi pri nas, smo odprli v Ljubljani, na Tržaški 116 center OKSI. Več na: www.oksi.si.

in v svetu na Viču, Hiperbarični

KLAMAUP® ZA BOLJŠE RAZPOLOŽENJE IN UMSKO ČILOST Klamatska alga KlamathRW®max je vir organskega vitamina B12, ki se popolnoma absorbira. Z uživanjem izdelka NutriMax lahko zadostimo dnevno potrebo po vitaminu B12. Vitamin B12 prispeva k sproščanju energije pri presnovi, k delovanju živčnega sistema, k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri nastajanju rdečih krvničk, prispeva k presnovi homocisteina, ima vlogo pri delitvi celic … Več informacij: +368 1 256 74 74. Za naročanje izdelkov: narocila@vidastudio.si, http://fb.com/vidastudio.si

VSESTRANSKI GAS SCALE Ali vam plina v jeklenki zmanjka vedno kadar pripravljate obrok? Imejte nadzor nad količino plina in se izognite menjavi jeklenke med kuhanjem. Mlada ekipa inženirjev iz Ljubljane je razvila tehtnico za gospodinjske jeklenke Gas Scale. Tehtnica v povezavi z mobilno aplikacijo omogoča pregled nad porabo plina. Tehtnica ima varnostno funkcijo, saj zazna puščanje plina in vas na to opozori z glasnim piskanjem. Več zanimivih informacij si lahko ogledate na spletu http://gas-scale.com/.

4

44/2015


ZDRAVE NOVIČKE

LINIJA MACADAMIA PROFESSIONAL – za tiste, ki zahtevajo najboljše! Profesionalna linija iz Macadamie je že na voljo v vseh bolje založenih frizerskih salonih po Sloveniji in postaja preprosto nepogrešljiva za vse tiste, ki želijo svoje lase negovati od korena do konice in nazaj. Zato vam tokrat predstavljamo še en revolucionarni izdelek iz profesionalne linije, obenem pa nismo pozabili niti na izdelek, ki ga morate imeti vedno pri roki. MACADAMIA PROFESSIONAL: FOAMING VOLUMIZER, lahka volumenska pena, ki daje lasem obstojnost, obliko in naredi lase svetleče in neobtežene. Pena ne pušča nobenih ostankov. Negovalne sestavine predhodno razvozljajo lase. Poleg tega pena vsebuje zaščito pred toploto sušilcev las in ustvari breztežno obliko in volumen, razvozlja lase in gladi površino las (Anti-frizz efekt), ohranja lase mehke in prožne z neverjetnim leskom. Izdelek Reviving Curl Cream pa s pomočjo naravnih olj ustvari lepe, poudarjene kodre in to brez zlepljenja las. Kodre naredi zelo obstojne in mehkre hkrati. Več informacij na www.macadamia.si in na www.klevi.si.

44/2015

KOLEDAR DOGODKOV V KALČKU Kalček, Celovška 268, 1000 Ljubljana Sreda, 13. 5. 2015, ob 17.30, Spontana Gibanja: »Pozabljena prava narava človeka«, predavatelj: Igor Čurić V poplavi najrazličnejših tehnik, ki vodijo v boljšo kvaliteto življenja in večjo prezenco, pozabljamo na sposobnost samoporavnave, ki jo kot živa bitja nosimo v sebi. Današnji pristop k obravnavi telesa je praviloma uporaba sile, tako v vsakodnevnem življenju kot v masažno-medicinskem pristopu. Naša telesa niso narejena, da bi z lahkoto sprejemala silo, zato gredo pod pritiskom sile v tenzijo, ki bistveno zmanjšuje občutljivost telesa in povečuje ter uteleša strah, ki je že tako ali tako v telesu. Vaje spontanega gibanja vklučujejo vse našteto in ob tem omogočajo samoregulacijo intenzivnosti procesa. Sreda, 20. 5. 2015, ob 17.30, Piramide po svetu in v dolini bosanskih piramid v Visokem, predavateljica: Irena Jarc, prof. ped., tesna sodelavka dr. Semirja Osmanagića Vabljeni na predavanje z barvnimi diapozitivi o zanimivem svetu piramid. Pogledali si bomo piramide, ki so grajene na različnih kontinentih sveta. Beseda bo tekla o dr. Semirju Osmanagiću, odkritelju piramid v vasi Visoko, pri Sarajevu. Spoznali bomo znamenitosti tega področja, kot so krogle v Zavidovičih, piramido Sonca, Meseca, Zemlje, Zmaja in Tumulus ter prazgodovinske, podzemne tunele v Ravnah. Torek, 26. 5. 2015, ob 17.30, delavnica presnih sladic s Presno.si S presnimi sladicami se lahko sladkamo in razvajamo na zdrav način. Vabljeni na delavnico, kjer bomo pripravljali izvrstne in enostavne poslastice, ki jih boste z veseljem pripravili tudi doma. Zaupali vam bomo številne trike in nasvete in se pogovorili o kuhinjskih pripomočkih, ki olajšajo pripravo presnih sladic. Skupaj bomo pripravili nekaj razlčičnih presnih sladic. Cena delavnice: 18 EUR. Maksimalno število udeležencev 15. Prijave na info@kalcek.si . Četrtek, 28. 5. 2015, ob 17.30, delavnica: Aromaterapevtski repelent, predavateljica: Ana Ličina Na srečo obstajajo rastline, ki dišijo tako, da klopi in komarji dvakrat premislijo o svojih namenih. Na delavnici bomo izdelali izredno učinkovit naraven aromaterapevtski repelent z lepim vonjem, ki bo vaš zaveznik na pohodih v divjino. Vsakdo bo lastnoročno izdelal unikaten repelent po svojem »okusu«. Zanj ne potrebujete veliko različnih sestavin, zato ga boste tudi kasneje z lahkoto izdelali sami doma. Vabljeni. Vaša mentorica bo Ana Ličina iz Šole Aromaterapije. www.sola-aromaterapije.si. Cena delavnice: 18 EUR. Število udeležencev je omejeno. Prijave na info@kalcek.si. Na delavnici bomo uporabljali eterična olja Primavera.

5


VSEBINA

OD TEME DO TEME RDEČI KRIŽ SLOVENIJE

8

BOLJŠA VODA V VSAKEM DOMU

10

VSESTRANSKI ŠIPEK

18

MAGNEZIJ - PROTISTRESNI MINERAL

20

ASTROMEDICINA 28 NOHTI - NAJ BODO LEPI IN ZDRAVI

30

REGRAT

40

RAVNOVESJE HORMONOV

41

PLASTENKA ZA PLASTENKO LUNIN POST

44

ČUSTVENO HRANJENJE

46

ZELIŠČA - ZA ZDRAVJE IN DOBER OKUS

48

OTROK V KUHINJI

50

SKRB ZA OČI

52

ZAKAJ MI NE USPE SHUJŠATI?

54

45

KARITEJEVO MASLO - LEPOTA IZ NARAVE 57 VADBA DOMA IN NA DELOVNEM MESTU 60

6

44/2015


44/2015

7


RDEČI KRIŽ SLOVENIJE

VSESTRANSKA POMOČ ZA POMOČI POTREBNE PETRA MAUER Rdeči križ Slovenije je največja in najstarejša humanitarna organizacija v Sloveniji, ki bo naslednje leto obeležila 150 let delovanja na Slovenskem. Njegovo poslanstvo je osredotočeno na zelo veliko raznolikih dejavnosti, doma in na mednarodnem področju. O tej organizaciji, ki ji dajejo močno identiteto dobrosrčne duše mnogih članov in prostovoljcev, nam je spregovorila generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije, Renata Brunskole. transfuzijsko službo v državi organizi- posredni in neposredni pomoči, rati tako, da načrtuje in izvaja program kajne? samozadostnosti. Krvodajalstvo je v Osnovne naloge programa »PripravljeSloveniji razvito nad evropskim povpre- nost in ukrepanje v primeru nesreč« čjem. Podatki kažejo 101.148 prijav kr- so: načrtovanje priprav na nesreče, zavodajalk in krvodajalcev, kar je nekoliko gotavljane učinkovitih mehanizmov manj (4,715 %) kot leto prej, pomemb- ukrepanja ob nesrečah, osveščanje in no pa je, da so zadostili potrebe po krv- javno izobraževanje ter zagotavljanje nih derivatih v državi. Naj izpostavim pomoči pri odpravljanju posledic netudi novost – na spletni strani www. sreč. Izrednega pomena je prav pomoč daruj-kri.si, www.ztm.si in na Facebo- pri zagotavljanju materialnih pogojev za ok strani Daruj kri se nahaja aplikacija delovanje ob naravnih in drugih nesreMnogi ljudje Rdeči križ povezuje- Daruj kri za mobilne telefone, ki sta jo čah, pri organizaciji delitve in prevoza jo s krvodajalstvom in zbiranjem pripravila ZTM in Rdeči križ Slovenije pomoči, pri varovanju in posredovanju pomoči za tiste, ki so je potrebni. v okviru mednarodnega projekta BES- podatkov o žrtvah in pogrešanih, pri Toda dejavnosti je še mnogo več. SY. Krvodajalci lahko preko aplikacije obveščanju prebivalcev o potrebah po Rdeči križ opravlja vrsto javnih poobla- spremljajo svoj krvodajalski koledarček, raznovrstni pomoči in pri pripravi postil, kot je izobraževanje o prvi pomoči, stanje zalog krvi ter lokacije in termine zivov za pomoč, tako na državnem kakor tudi na mednarodnem nivoju. Za je del sistema civilne zaščite, rešuje življe- krvodajalskih akcij. uspešno, hitro in učinkovito delovanje nja s krvodajalstvom in spodbuja k daroob različnih nesrečah ima Rdeči križ Organizirate tudi usposabljanja vanju organov, išče pogrešane, izvaja akSlovenije vzpostavljeno svojo organizativnosti za varovanje in krepitev zdravja iz prve pomoči … cijsko in materialno strukturo (sedež v Poučevanje laikov iz prve pomoči izter seveda širok niz razdeljevanja pomoči v obliki hrane, higienskih pripomočk- vajamo kot eno svojih temeljnih po- Ljubljani, 56 območnih združenj RK in ov, oblek itn., in sicer tistim, ki to najbolj slanstev. Rdeči križ Slovenije ima po 900 krajevnih organizacij RK). Deluje potrebujejo. Tu smo, da včasih, če je to Zakonu o Rdečem križu na področju tako na področju Slovenije, kakor tudi potrebno, pomagamo zgolj z nasme- prve pomoči tudi javna pooblastila za na mednarodnem področju. hom ali toplim stiskom rok in pozornim usposabljanje ekip prve pomoči Civilne pogovorom, seveda pa poskušamo imeti zaščite in Rdečega križa ter za izvajanje Še posebej pozitivno je sprejeta naša vrata odprta vedno in vsem, tako da izpitov iz prve pomoči za prihodnje vo- akcija brezplačnega letovanja za otroke in starostnike. Nedvomno vedo, da se na nas lahko zanesejo v naj- znike motornih vozil. jim ta kratek oddih izjemno velitežjih življenjskih trenutkih. Osredotočate se še na področje ko pomeni … pripravljenosti in ukrepanja v pri- Že tradicionalno se trudimo, da bi vsaSlovenci radi darujemo kri? V Evropi je potrebno krvodajalstvo in meru nesreč. Tukaj govorimo o ko leto omogočili čim večjemu številu 8

44/2015


RDEČI KRIŽ SLOVENIJE

socialno ogroženih in bolnih otrok letovanje in zdravljenje v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič, ki je edino otroško obmorsko zdravilišče v Sloveniji in vsako leto gosti skorajda 15.000 otrok, večji del izhaja iz socialno ogroženih družin oz. ima različne zdravstvene težave. Sredstva za letovanje pridobimo v razpisu FIHO, z namenskimi sredstvi podjetja Tuš ter seveda vseslovenske humanitarne akcije »Peljimo jih na morje!«. Letos se je akcija zbiranja prispevkov pričela pred tremi tedni in bo trajala do konca septembra. Od leta 2008 je s tako zbranimi sredstvi v MZL RKS Debeli rtič in MPD Frankopan na Punatu na Krku letovalo 2492 otrok in 965 starejših, kar pomeni 50 polnih avtobusov otrok iz socialno ogroženih družin in več kot 19 avtobusov starostnikov. Zahvaljujem se vsem, ki ste že darovali. Slovenci se vsako leto kot donatorji v velikem številu odzovete na našo prošnjo in po svojih močeh prispevate k vseslovenski akciji zbiranja sredstev Peljimo jih na morje! Zelo smo hvaležni tudi medijskim hišam, ki podpirajo akcijo Peljimo jih na morje z brezplačnimi objavami. Vaša dejavnost je tudi založništvo. Izdali ste že precej edicij, priročnikov, knjig, brošur, zloženk … Po kateri tiskovini je največ povpraševanja? Največ povpraševanja je po zloženkah in priročnikih iz področja prve pomoči in ker se doktrina prve pomoči spreminja, temu sledimo tudi pri novih izdajah ali ponatisih naših gradiv.

»Letos obeležujemo 50. obletnico temeljnih načel Rdečega križa, ki ostajajo glavno vodilo naših humanitarnih dejavnosti, saj odražajo vrednote in veščine, ki jih potrebujemo za udejanjanje humanitarnega poslanstva Rdečega križa Slovenije, to je preprečevati in lajšati človekovo trpljenje ter ščititi njegovo dostojanstvo v vseh okoliščinah«

stva. RKS omogočajo nenehen, vsakodnevni stik z uporabniki in dostop do resničnih potreb. Danes, v luči svetovne ekonomske krize, se skupno poslanstvo vseh sestavnih delov Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca – lajšanje trpljenja ljudi, spreminja v ustvarjanje upanja ter občutka varnosti, da v času stiske nismo sami. Prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa Slovenije po celotni Sloveniji omogočajo nenehen, vsakodnevni stik z uporabniki in zagotavljajo učinkovit odziv na resnične potrebe posameznikov ali skupin, ki so se znašli v stiski. Skoraj 15.000 naših prostovoljcev je del svetovne mreže prostovoljcev Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki šteje 20 milijonov aktivnih prostovoljcev.

Kakšni so vaši dolgoročni in kratkoročni načrti za v prihodnje? Naši načrti izhajajo iz našega poslanstva humanitarne organizacije z javnimi pooblastili, ki je prvi pomočnik vlade v humanitarnih zadevah. Prizadevamo si prvi odzvati na potrebe in stiske ljudi, ki potrebujejo pomoč, ker so se znašli v težki socialni situaciji in pomanjkanju sredstev za preživetje ali jih je prizadela elementarna nesreča. Prihodnje leto bomo poleg obeleževanja 150 let delovanja Rdečega križa na Slovenskem v letu 2016 organizatorji evropskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči, FACE (First Aid Convention Europe), ki bo potekala konec junija 2016 v Ljubljani. Pričakujemo ekipe iz skoraj 30 držav, na dogodku pa ponavadi sodeluje več kot 6500 udeležencev.

Veliko otrok še ni videlo morja. Razveselimo jih.

Ne moremo mimo prostovoljstva. Slovenci smo znani po tem, da radi pomagamo po svojih najboljših močeh. Prostovoljci so duh in vir moči, ki nas vodi pri izpolnjevanju našega poslan44/2015

Več o akciji na spletni strani: www.rks.si Poiščete nas lahko tudi na Facebook-u: Rdeči križ Slovenije

SI56 03100 - 1234567891, sklic: SI00 - 937030

9


VODA

BOLJŠA VODA V VSAKEM DOMU DR. DEJAN GMAJNER

Kakovost vodovodne vode v večini slovenskih domov je v primerjavi z drugimi evropskimi razvitimi državami v samem vrhu. Kljub temu številne uporabnike motijo neprijeten okus, predvsem po kloru, težave z vodnim kamnom in mikrobiološka oporečnost. Z inovativnimi metodami ultrazvočne obdelave učinkovito, okolju prijazno in na najbolj ekonomičen način vodovodni vodi povrnemo lastnosti vitalne naravne izvirske vode in hkrati zaščitimo domače vodovodno omrežje ter naprave pred pojavom vodnega kamna, mikroorganizmi in klorom.

Na ta način dolgoročno poskrbimo za izboljšan okus vode ter vseh pijač in hrane, pripravljene z obdelano vodo. Varnost pred mikrobi Z močnimi mehanskimi silami, ki nastanejo pri ultrazvočni obdelavi, učinkovito uničimo vodne mikroorganizme, ki bi lahko ogrozili naše zdravje. Mehanska dezinfekcija na pipi zagotavlja visoko stopnjo varnosti pred neželenimi povzročitelji bolezni in prebavnih težav. Izkoristite življenjsko pomembne minerale v vodi Pomemben učinek ultrazvočne obdelave je sprememba mineralne strukture v vodi raztopljenih mineralnih snovi. Življenjsko pomembni minerali, kot sta magnezij in kalcij, z ultrazvočno obdelavo spremenita svojo mineralno obliko in postaneta bolj dostopna za absorbcijo v človeškem telesu. Manjša poraba detergentov Zaradi številnih fizikalno-kemijskih učinkov ultrazvočne obdelave se občutno zmanjša potreba po uporabi detergentov. V zelo trdi obdelani vodi lahko pri pranju za enak učinek uporabimo kar 30 % manj detergentov kot pri neobdelani vodi.

Izboljšan okus vode Kombinacija ultrazvočne obdelave in aktivnega prezračevanja je učinkovita metoda za odstranjevanje klora in ostalih plinov, ki lahko povzročajo neprijeten okus vode. Menjava ali zahtevno vzdrževanje sestavnih delov naprav ni potrebna. 10

Učinkovita zaščita pred vodnim kamnom Za reševanje težav z vodnim kamnom obstaja vrsta rešitev, ki pa so pogosto povezane z zelo visokimi stroški investicije in vzdrževanja. Metode, ki temeljijo na odstranjevanju mineralov, hkrati zmanjšujejo uporabnost vode za živilske namene. Kombinirana ultraz-

vočna in magnetna obdelava učinkovito zaščiti celotno vodovodno omrežje in vse porabnike vode pred pojavom vodnega kamna in korozijo, hkrati pa ne odstranjuje življenjsko pomembnih mineralov. Ekološko in ekonomično Hidrodinamične naprave za ultrazvočno obdelavo vode kot edini vir energije uporabljajo zgolj pretok vode in nimajo potrebe po dodatnem viru energije. Zaradi svoje zasnove imajo takšne naprave dolgo življenjsko in garancijsko dobo. Naprave ne potrebujejo vzdrževanja in potrošnega materiala ter dodatnih kemikalij. Z njihovo uporabo ne le privarčujete pri uporabi detergentov, ampak preprečite okvare in zahtevna popravila domačih naprav, ki so posledica vodnega kamna. Njihov nakup se lahko povrne že v nekaj tednih. Ultrazvočna obdelava in t.i. alternativne vede Visok izkoristek energije pretoka vode za nastanek ultrazvoka je plod usmerjenega znanstveno raziskovalnega dela širše mednarodne skupine strokovnjakov. Učinki ultrazvočne obdelave (oz. vrtinčenja) vode so preverjeni in merljivi z laboratorijskimi metodami in domačimi preizkusi. Z njimi se ujemajo tudi mnenja bioenergetikov, ki pravijo, da se s takšnim načinom obdelave vode močno poveča njeno biopolje, delež informacijskih motenj pa se občutno zmanjša. Vodi se povrne homogena struktura. Vitalna energija ultrazvočno obdelane vodovodne vode se tako izenači z energijo naravne izvirske vode.

N

in te te A w

N

3 v

B

44/2015

1akvam


ULTRA

ZA BOLJŠO VODO AQUAMI ULTRA AKTIVATORJI izkoriščajo moč pretoka vode za učinkovito ultrazvočno obdelavo

Preprečujejo nastanek vodnega kamna Odstranjujejo klor in izboljšujejo okus Dezinficirajo vodo Znižujejo stroške vzdrževanja ogrevalnih naprav in vodnih napeljav Povečujejo učinkovitost čistil in pralnih sredstev

ULTRA ACTIV Ultrazvočna obdelava in aktivno prezračevanje vode

Preprosta montaža na pipo za pitno vodo

EKONOMIČNA, UČINKOVITA IN DOLGOROČNA REŠITEV ZA PRIPRAVO KVALITETNE PITNE VODE

ULTRA SMW Kombinirana ultrazvočna in magnetna obdelava vode za zaščito celotne napeljave in vseh naprav

NAROČILA

info@aquami.eu tel.: 031 550 872 tel.: 05/902 50 34 AQUAMI spletna trgovina www.aquami.eu

Nakup brez tveganja:

30-dnevna možnost vračila izdelkov

Brezplačna dostava facebook.com/ 44/2015AQUAMI.EU

Montaža v centralni dovod vode

NAJUČINKOVITEJŠA ZAŠČITA PRED VODNIM KAMNOM

ENKRATEN NAKUP ZA VSE ŽIVLJENJE:

• Dolga življenska doba • 5 let garancije • Brez stroškov vzdrževanja in dodatnega potrošnega materiala Poglejte si še več pozitivnih lastnosti obdelane vode na

www.aquami.eu 11 AKVAMI d.o.o., Partizanska cesta 82, 6210 SEŽANA

1akvami_a4_1.indd 2

30.4.2015 10:42:55


EKO IZDELKI

BARBIO'S, VRHUNSKI ZELENJAVNI IN ZELIŠČNI EKO IZDELKI

foto: Jure Makovec/Časnik Finance

otrokom enostavno pripravijo zdrave jedi, ki so tudi zelo okusne.

Z Barbaro Meža, ustanoviteljico podjetja Barbio's, smo se pogovarjali o njihovih začetkih, izdelkih in izzivih, ki so še pred njimi. Gre za novo slovensko blagovno znamko vrhunskih zelenjavnih in zeliščnih ekoloških izdelkov, ki jo je zasnovala in razvila sama s pomočjo družine in prijateljev. Kako ste torej začeli, kje ste dobili idejo za podjetje in vaše izdelke? Po rojstvu otrok sem se začela bolj zavedati, kako je prehrana pomembna. Takrat sem začela posegati po ekoloških in predvsem domačih izdelkih, ki ne pridejo v trgovine z drugega konca sveta in pri tem izgubijo veliko hranilnih snovi. Za domače potrebe sem začela pripravljati Biogetto in sčasoma je tako nastala ideja za podjetje, saj so bili vsi domači in prijatelji navdušeni, kadar sem jim jo podarila. Sploh za mame je Biogetta enkratna, ker lahko svojim 12

PROMOCIJSKO SPOROČILO

Vendar pa ne želite biti le še eno podjetje, če prav razumem? Ko sem se odločala za samostojno pot, sem hotela nekaj več. Zato sem pripravila koncept, po katerem smo družbeno odgovorni, spodbujamo lokalno okolje in razvoj podeželja. Sodelujemo namreč s slovenskimi ekološkimi kmetijami, da za nas pridelujejo zelenjavo in zelišča. Tako naše surovine ohranijo vse bogastvo vitaminov, mineralov in drugih hranljivih snovi. Naša vizija za prihodnost je, da bi imel vsak naš kozarček kodo, s katero bi lahko kupec izvedel točno, s katere kmetije je prišla zelenjava ali začimbe. Vaši izdelki so torej namenjeni kuhanju? Tako je, naš glavni izdelek je Biogetta, ki olajša kuhanje. Jedem da odličen okus, obenem pa je čisto naravna, brez konzervansov, umetnih barvil in arom, brez kvasa, maščob, škrobov in drugih »mašil«, ki jih najdemo v tovrstnih izdelkih. Barbio's želi spodbujati in olajšati kuhanje hrane doma, saj je na ta način pripravljena hrana veliko boljša od industrijsko pripravljene. Točno vemo, katere sestavine smo uporabili, koliko smo dali maščob, soli ali sladkorja, ki so v industrijskih živilih običajno skriti in se še zavedamo ne, da smo jih užili. Kako pa oblikujete izdelke? Opiramo se na tradicionalne postopke predelave in konzerviranja, kot so jih poznale že naše babice. Za pripravo Biogette smo se povezali s Piranskimi solinami in uporabljamo izključno nji-

hovo tradicionalno ročno pridelano morsko sol. Ta sol je nerafinirana in vsebuje le naravno prisoten jod, poleg tega pa še obilico telesu potrebnih mineralov. Ob tem je nastala ideja za zeliščne soli, ki smo jih razvili po lastnih recepturah. Trenutno imamo v ponudbi Bio mediteransko sol in Bio provansalsko sol. Naše zeliščne soli imajo zaradi našega postopka predelave izreden vonj in okus, njihova prednost pa je enostavna uporaba, saj imamo vse potrebno za okusno jed v enem lončku. Pripravljate pa tudi novost, Bio konopljino sol? Bio konopljina sol bo vsak čas na prodajnih policah. Pripravili smo jo iz slovenske bio konopljine moke, začimb in piranske soli. Namenjena je začinjanju vseh vrst zelenjavnih in mesnih jedi, najboljša pa je na pečenem mesu. Poleg odličnega okusa jedi doda še vse koristne snovi konoplje. Ta je bogat vir beljakovin in vsebuje vseh osem življenjsko pomembnih aminokislin v idealnem razmerju za človeško telo, saj mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepitvi imunskega sistema. Pravite, da so vaši izdelki že na prodajnih policah? Zelo smo ponosni na to, da smo po letu in pol že uspeli priti na prodajne police naših največjih trgovcev, pa tudi manjših specializiranih ekoloških trgovin. V Intersparu in E.Leclercu imajo poleg Biogette tudi naše zeliščne soli, upam da v kratkem tudi Bio konopljino sol. Odzivi kupcev, ki so naše izdelke že preizkusili, so zelo dobri. To je za nas tudi spodbuda za naprej, saj imamo še kup idej za nove izdelke. 44/2015


Še vedno uporabljate jušne kocke in druge umetne dodatke jedem? Poskusite z naravnimi izdelki Barbio’s in okusne jedi bodo hitro pripravljene! Biogetta za juhe, omake, rižote… Vrhunski okus sveže zelenjave. Bio mediteranska sol in Bio provansalska sol pričarata v vaših kuharskih mojstrovinah edinstven okus Mediterana ali Provanse. Za mesne in zelenjavne jedi, idealno za pripravo na žaru. Brez umetnih sestavin, ojačevalcev okusa, škrobov, maščob, kvasa in konzervansov. Za lažjo pripravo okusnih jedi.

Poiščite jih v vseh večjih trgovinah po Sloveniji!

Proizvaja in ročno polni: Barbio’s Barbara Meža s.p. Cikava 41, Grosuplje

www.barbios.si

44/2015

13


SPANJE

POMEN KVALITETNEGA VZGLAVNIKA Na njem spimo v povprečju 2555 ur na leto, kar je več kot 100 dni letno, a vseeno zelo redko pomislimo, kako pomemben je vzglavnik za naš zdrav spanec in kako zelo vpliva na naše počutje. Vzglavniku vsekakor posvečamo premalo pozornosti, a dejstvo je, da je za bolečine in slab spanec velikokrat odgovoren prav naš priljubljen, a močno dotrajan vzglavnik. Posledice neprimernega vzglavnika Jutranji bolečini, utrujenosti, glavobolu in nezmožnosti koncentracije na delovnem mestu botruje iztrošeno polnilo vzglavnika ali napačna izbira vzglavnika, ki naš vrat sili v nenaravni položaj, zato se zjutraj zbudimo brez energije, naše vratne mišice pa so zjutraj otrdele bolj kot pred odhodom v posteljo. Izberimo vzglavnik, ki nam ustreza Ljudje se razlikujemo po spalnih navadah in po telesni konstituciji. Ravno zato vsak od nas potrebuje sebi prilagojeno spalno okolje. Pri podjetju Hitex so z vzglavniki MemoDream z novo generacijo spominske pene MemoTouch poskrbeli za vse. Če položaje velikokrat spreminjate, potem priporočajo, da izberete klasični vzglavnik. Ta nudi odlično oporo vašemu vratu v različnih položajih, ne glede na to, ali spite na trebuhu, boku ali hrbtu. Za vse, ki najraje spite na boku ali hrbtu, priporočajo anatomski vzglavnik. Ta ponuja optimalno oporo in ga pri Hitex-u še posebej priporočajo vsem, ki se zbujate z bolečinami v vratu ali hrbtu, saj anatomska oblika vzglavnika omogoča pravilen

položaj hrbtenice. Če imate pogoste težave z alergijami in bi radi svojemu zdravju privoščili vzglavnik, ki ne predstavlja ugodnega okolja za razvoj pršic, izberite Hitex vzglavnik MemoDream iz nove generacije spominske pene MemoTouch. Zakaj izbrati spominsko peno? Spominska pena ima sposobnost, da tudi največje pritiske enakomerno porazdeli po površini in tako ponuja občutek breztežnosti. Včasih se je spominska pena uporabljala v zdravstvene namene, predvsem v primerih, ko je bil bolnik dlje časa priklenjen na posteljo. Spominska pena je bila (in je še vedno) edini material, ki je omogočal boljši pretok krvi, zato so bile težave s preležaninami veliko manjše kot pri ležiščih iz ostalih materialov. Hitex-ova najnovejša inovacija, spominska pena nove generacije MemoTouch, iz katere so izdelani vzglavniki MemoDream, je mehka, udobna in enako prožna ne glede na temperaturo in letni čas, zato ponuja visoko udobje vse dni na leto. Pomembna prednost spominske pene nove generacije je tudi ta, da združuje najboljše lastnosti klasičnih vzglavnikov, vzglavnikov iz spominske pene ter lateksa.

Vzglavnik je potrebno menjati na najmanj 3 leta. Marsikdo se ne more ločiti od svojega starega vzglavnika, kljub temu, da je ta že precej dotrajan. Vendar je pametno, da o zamenjavi temeljito razmislite vsaj na vsaka 3 leta. Predvsem zato, ker se vzglavnik v tem času posede in ne nudi zadostne opore, to pa privede do tega, da se pričnete zbujati z otrdelim in bolečim vratom. Še bolj skrb vzbujajoče je dejstvo, da se v dotrajanem vzglavniku skriva tudi nešteto pršic, ki so zelo pogost alergen in tudi rizični dejavnik za razvoj astme. Pot do boljšega in bolj zdravega spanca je torej zelo preprosta: menjava vzglavnika. Pri Hitex-u priporočajo nakup vzglavnikov MemoDream, z novo generacijo spominske pene MemoTouch, ki so na vseh bencinskih servisih Petrol po Sloveniji od 24. 4. 2015 na voljo do 70 % ceneje, posamezen vzglavnik pa je lahko vaš že od 9,99 € dalje. Več informacij: www.petrol.si/hitex

Vzglavniki MemoDream – klasični, anatomski in otroški

14

PROMOCIJSKO SPOROČILO

44/2015

Hitex_A


44/2015

Hitex_A4.indd 1

15 16.4.2015 15:01:54


ZAŠČITA PRED SONCEM

REZULTAT PREMNOGIH IZKUŠENJ IN ZNANJ Čeprav se čas vrti z naglico in čeprav vsak dan nastane nekaj novega, inovativnega, naprednega, to še ne pomeni, da moramo prezreti vsa znanja in izkušnje, ki so si jih v preteklosti nabrali naši starši, stari starši, prastarši … Z leti namreč pride tudi modrost, kar se je že večkrat dokazalo, da drži kot pribito. Tudi pri razvijanju sončne linije Vebix so znali prisluhniti prednikom in s kombinacijo tradicije in modernih pristopov ustvarili izdelke za zaščito proti soncu, ki se zaradi svoje posebne molekule razlikujejo od ostalih na tržišču.

16

PROMOCIJSKO SPOROČILO

44/2015


ZAŠČITA PRED SONCEM

Sončna linija, ki združuje edinstveno mešanico eteričnih olj lanenega semena, konoplje, bombaža in riža ter vsebuje molekulo LIPOKROMAN, je narejena za zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki. Dobro nam je namreč znano, da je pretirano in nepremišljeno izpostavljanje soncu dandanes škodljivo in nevarno za naše zdravje. Toda pretiravanje ni dobro v ničemer, zato se je obenem treba zavedati, da se pred njim ne smemo ves čas skrivati. Sonce je glavni vir energije in njegovi žarki so pomembni tudi za naš organizem. Raziskave so dokazale, da naj bi le-ti stimulirali sproščanje serotonina, “hormona dobrega razpoloženja”; povečali odpornost pred okužbami, mišično moč in toleranco na stres; zniževali raven holesterola v krvi; aktivirali sintezo vitamina D (ki črevesju pomaga pri absorpciji kalcija, omogoča njegovo nalaganje v kosteh, ter jih s tem krepi). Prav tako nam omogočajo, da porjavimo, saj povečujejo naravni pigment, ki ščiti kožo ter blagodejno vpliva na patološke spremembe na koži, kot so atopični dermatitis pri otrocih, psoriaza, seboreični dermatitis in vitiligo. Sonce je torej zdravo in hkrati nevarno. Če se mu prekomerno ali nezaščiteni izpostavljamo, lahko sprožimo škodljive učinke, kot so sončne opekline in pordečitev, foto-staranje z videzom gub in

temnimi madeži, lahko nam poškoduje povrhnjico in usnjico ter povzroči izgubo tonusa in elastičnosti, sproži pojav kožnih tumorjev (vključno z melanomom!), alergične reakcije in foto-dermatitis. Izberite najboljše! Najbolj pomembno se je zavedati, da mora biti izpostavljanje soncu zmerno in razumno, predvsem pa s pravilno zaščito v obliki izdelka, izbranega prav na osnovi značilnosti naše kože. Zdrava koža ima namreč zdrav obrambni sistem z anti-

-oksidno funkcijo, ki se neprekinjeno dokazuje z napadi z zunanjimi povzročitelji, kot so sončni žarki. Izdelki za sončenje VEBIX so zasnovani na osnovi koncepta preventivne kozmetike, to je, “delujejo na kožo danes, da preprečijo poškodbe jutri”. Narejeni so po novi formuli, ki ne vsebuje le filtrov, ki zagotavljajo zaščito pred UVA in UVB žarki, pač pa že uporabljajo zahtevo po novi generaciji anti-oksidantov, ki so zmožni delovati na več področjih hkrati.

Izdelki za sončenje VEBIX vsebujejo:

1. Novo anti-oksidno molekulo, poznano kot Lipokroman-6 (INCI: DIMETHYLMETHOXY CHROMANOL), ki lahko dopolni foto zaščito, ki jo nudijo sončni filtri, tako da zaščiti DNA pred oksidacijo, ki jo povzročajo UVA žarki ter povečuje notranjo vitalnost celic pred oksidnim stresom. 2. Štiri naravna olja, stisnjena iz lanenega semena, konoplje, bombaža in riža, s prepoznavnimi, dokazanimi lastnostmi pomirjanja in obnavljanja. Eterična olja ne samo nahranijo kožo, ampak v koži vzpostavijo bogat in močan filter, ki kožo ščiti pred poškodbami in prodiranjem škodljivih sončnih žarkov, ki povzročajo staranje in možnosti za nastanek kožnega raka – melanoma. Edinstvene lastnosti lipokromana združene z eteričnimi olji lanenega semena, konoplje, bombaža in riža, ki pomirjajo in bogato nahranijo ter zaščitijo kožo, nas pripeljejo do želenega cilja – ponovno brezskrbno uživati na soncu! Vebix sončna linija obogatena z bogato dediščino izkušenj je linija za zaščito pred soncem, ki se začne s prvim izpostavljanjem soncu. Vebix vam tako ponuja edinstveno sončno linijo za vaše dobro počutje in sproščeno uživanje pod božajočimi sončnimi žarki prihajajočega poletja.

Program za zašcˇito pred soncem, ki se zacˇne s prvim izpostavljanjem soncu. Vebix dobro poskrbi za Vas!

44/2015

PROMOCIJSKO SPOROČILO

17


ŠIPEK

VSESTRANSKI ŠIPEK

VERONIKA BILBAN

Šipek dokazano vsebuje sestavine, ki našemu zdravju prinašajo nemalo koristi. Varuje nas pred mnogimi zdravstvenimi tegobami, saj je bogat z vitamini, minerali, antioksidanti in drugimi snovmi, zato postaja vse bolj priljubljen in cenjen za uživanje. Navadni šipek je grmovnica iz družine rožnic, ki zraste do višine 3 m. Od celotne rastline se uporabljajo le plodovi, ki vsebujejo veliko vitamina C ter jabolčne, citronske, jantarjeve in fosforne kisline. Vitamin C je izjemno pomemben za naše telo, saj lahko izboljša našo kri in izboljša odpornost našega organizma oziroma spodbudi delovanje imunskega sistema, poskrbi za odvajanje iz telesa nakopičenih soli sečne kisline, preprečuje slabokrvnost in še bi lahko naštevali. Tudi vsebnost vitamina A, B, K in P ter ostale hranilne snovi, ki jih najdemo v lupini tega sadeža, so pomembni za naše dobro počutje. Njegove zdravilne učinke so poznali že v davni preteklosti, dandanes pa njegove prednosti izkori-

ščajo tako v uradni kot alternativni medicini. Blagodejne fitokemikalije Šipek med drugim vsebuje fitokemikalije, kot sta likopen in antocianini, s pomočjo katerih se naše telo lažje bori proti marsikateri bolezni; nekateri so celo prepričani, da zmanjšujejo tveganja za nastanek raka. Odlično se obnesejo pri zaviranju znakov staranja, poleg tega rdeči sadeži vsebujejo veliko antioksidantov, ki

BACK ON TRACK ŠIPEK • 100% čist, ekološki šipek vrste Rosa Canina, 98% lupine • brez dodanih umetnih vitaminov, • izboljšuje gibljivost sklepov pri ljudeh in živalih, • deluje protivnetno, • naravno rasel v Andih, • ekološki certifikat, • bogat z vitamini in minerali, ki podpirajo imunski sistem, • jemanje samo 1x na dan. Za doseganje sinergijskih učinkov kombinirajte s preostankom švedske terapevtske linije Back on Track. Info: 031/338-317

www.backontrack.si Na voljo v specializiranih trgovinah.

18

pomagajo preprečevati vnetja in zmanjšati nivo slabega holesterola, medtem ko naj bi, sodeč po nekaterih študijah, uživanje tega sadeža pripomoglo k znižanju krvnega pritiska. Šipkov sok na primer vsebuje tudi fitokemikalije, ki stimulirajo serotonin in receptorje estrogena, s čimer je mogoče izboljšati simptome depresivnega počutja. Šipek je dobro poznan tudi po tem, da izboljšuje gibljivost sklepov, zato ga s pridom uporabljajo tudi ljudje, ki čutijo bolečine med hojo, tekanjem ali katerokoli drugo aktivnostjo. Naravno je boljše! Dobro se je zavedati, da se umetni vitamini ne resorbirajo v telesu, tako kot naravni. Izvedene so bile študije, ki so pokazale, da tudi z bistveno večjimi odmerki umetnih vitaminov ni bilo možno reproducirati učinkov, ki so se dosegli z naravnimi vitamini. Poleg tega je šipek varen za uživanje, brez znanih neželenih stranskih učinkov (kot pri vseh sadežih z visoko vsebnostjo vitamina C, morajo biti nekoliko bolj pozorne le osebe z refluksom, ki lahko ob njegovem uživanju občutijo manjše neugodje), zato si ga le privoščite! 44/2015


IDEJA ZA IZLET

PARK ŠKOCJANSKE JAME

Regijski park Škocjanske jame leži na matičnem Krasu, kjer ime pokrajine pišemo z veliko začetnico, saj so raziskovalci prav na tem območju začeli sistematično in strokovno odkrivati in razlagati kraške pojave. Park je bil ustanovljen leta 1996, ožje zavarovano območje meri 401 ha, vplivno območje parka obsega 450 km2 in pokriva porečje Reke. Park skrbi tako za zaščito in ohranjanje naravnih vrednot ter kulturne dediščine kot tudi za prepoznavnost in razvoj tega območja. Raziskovanje, izobraževanje in delo z lokalnim prebivalstvom v zavarovanem območju je ključnega pomena za ohranjanje njegove identitete.

men jam se odraža tudi z vpisom na seznam Ramsarske konvencije maja 1999, s pomočjo katerega so Škocjanske jame tako postale prvo podzemno mokrišče v Evropi.

Škocjanske jame zavzemajo s prostornostjo dvoran in podzemne soteske posebno mesto med več kot deset tisoč jamami v Sloveniji. Sestavlja jih splet enajstih jam, udornic, ponorov, naravnih mostov … Jame lepšajo raznobarvni in orjaški kapniki različnih oblik, orgle in prelepe ponvice. Skozi Škocjanske jame teče reka Reka, ki daje celotnemu spletu prav poseben pečat. Škocjanske jame so zaradi edinstvene naravne in kulturne dediščine že od leta 1986 vpisane v Seznam svetovne dediščine pri UNESCO, park je od leta 2004 vključen tudi v UNESCO-v medvladni raziskovalni program Človek in biosfera (MAB), ki združuje biosferna območja po vsem svetu, v katerih je poudarek na ohranjanju biotske raznovrstnosti in spodbujanju trajnostnega razvoja. Po44/2015

V parku Škocjanske jame vas vabimo na ogled znamenitih Škocjanskih jam (ogled se imenuje Skozi podzemni kanjon) v spremstvu izkušenih vodnikov; pot je speljana skozi s kapniki bogato Tiho jamo, vodi skozi del enega največjih podzemnih kanjonov v Evropi, vse do nekdanjega vhoda reke v podzemlje ter udornice Velike doline. Mahorčičeva in Mariničeva jama ter Mala dolina (Ob Reki v podzemlje) so del jamskega sistema, ki je od leta 2011 ponovno odprt za obiskovalce. Turistična pot je speljana skozi prvi vhod reke v jamski sistem, ki se nahaja pod vasjo Škocjan, nato vodi skozi Malo dolino do naravnega mostu in se nadaljuje po Veliki dolini na površje.

Na ogled je tudi obnovljen kulturni spomenik Promocijsko – kongresni center Pr Nanetovh, ki je namenjen manjšim konferencam, poslovnim in drugim srečanjem, tematskim delavnicam, sprejemom, porokam, razstavam … Na ogled je muzejska etnološka zbirka v J'kopinovem skednju, biološka, geološka in arheološka zbirka v naravoslovno-učnem centru – Delezova domačija. Že v naslednjem mesecu pa bo na ogled nova zbirka na temo zgodovine odkrivanja jam v novem informacijskem centru parka. Lahko pa se sprehodite po označeni učni poti, ki je še posebej primerna za družine. Za organizirane in najavljene skupine, priporočeno predvsem za obiske šolskih skupin, je mogoče tudi vodenje po učni poti, ki je podobno »terenskemu pouku z delovnimi listi«. Za skupine je potrebna predhodna najava ogledov. Vir fotografij: arhiv Park Škocjanske jame, Foto: Borut Lozej

Park Škocjanske jame, Slovenija Škocjan 2, 6215 Divača, T.: 05 70 82 110, F.: 05 70 82 111 E.: psj.info@psj.gov.si, www.park-skocjanske-jame.si

PROMOCIJSKO SPOROČILO

19


MAGNEZIJ

MAGNEZIJ – PROTISTRESNI MINERAL SARA SOČAN

Dolgi in topli poletni dnevi so čas večje navdušenosti nad telesnimi dejavnostmi, ki se lahko končajo tudi z neprijetnimi mišičnimi bolečinami. S pospešenim znojenjem pri športnih aktivnostih izgubljamo dragoceni mineral magnezij, zato je v izogib bolečim mišičnim krčem pomembno, da ga s čim nadomestimo. Pri tem pa pazimo, da poskrbimo za dodatni vnos tekočin in soli.

Poleg preprečevanja mišičnih krčev magnezij vpliva tudi na uravnavanje krvnega tlaka in srčnega ritma, zmanjšuje glavobole in preprečuje zaprtost. Kdaj je treba paziti na zadosten vnos magnezija? Odrasli dnevno potrebujemo med 300 in 400 miligramov magnezija, ob povečani aktivnosti, jemanju nekaterih zdravil za odvajanje vode ali pri uživanju večjih

količin alkohola pa še več. Pogosto se pomanjkanje magnezija pojavlja pri diabetikih tipa 2, predvsem če bolezen ni pod nadzorom. Zaradi povečanega sladkorja v krvi se magnezij čezmerno izloča skozi ledvice, pomanjkanje pa se lahko pokaže s trzanjem mišic, krči, mišično oslabelostjo, zaprtostjo, glavobolom in utrujenostjo.

ne hrane in dobre kulinarike, so ugotovili, da več kot 70 odstotkov moških in žensk dnevno ne zaužije dovolj velike količine magnezija, v Nemčiji pa je z magnezijem podhranjena več kot četrtina odraslega prebivalstva in več kot polovica deklic in mladih žensk, starih med 14 in 18 let.

Vnos s hrano Zaradi intenzivne pridelave rastlinska hrana vsebuje manj magnezija, manj pa ga dobimo tudi zaradi neprimerne priprave hrane. Absorpcija iz hrane je približno 50-odstotna, zmanjšujejo pa jo vlaknine, oksalna kislina, fitati ipd. Sodobni človek poje veliko energetsko bogate hrane, revne z esencialnimi hranili in magnezijem. Da bi zagotovili priporočen dnevni odmerek magnezija, bi morali pojesti nekaj manj kot kilogram in pol banan, 2,3 kilograma svinjine, štiri kilograme jajc, nekaj manj kot tri kilograme jagod ali dva kilograma krompirja. Primeri so navedeni za občutek glede vsebnosti magnezija v posameznih živilih. V Franciji, deželi izbra-

Magnezij slovenskih vrhunskih športnikov • z magnezijevim citratom • naravna aroma pasijonke • brez umetnih sladil

Magnezij je pomemben mineral, ki prispeva k ravnotežju elektrolitov v organizmu, delovanju mišic, vključno s srčno mišico in ohranjanju zdravih zob in kosti. Magnezij prispeva k sproščanju energije pri presnovi, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, delovanju živčevja ter k normalnemu psihološkemu delovanju.

www.fidimed.si

GMD 1214-03, december 2014

Z magnezijem, ki je poimenovan po grškem polotoku Magnesia, je povezanih kar 300 encimov v našem telesu. Kalcij skrbi za krčenje mišic, magnezij, ki je nekakšna protiutež kalciju, pa omogoča, da se mišica sprosti. Če ga ni dovolj, se v celicah ne more sprostiti energija, zato se lahko poveča splošna utrujenost in zmanjša mišična moč. Ker se mišice ne sprostijo in so bolj zategnjene, se pri večjih obremenitvah tudi lažje natrgajo. Pri znakih pomanjkanja magnezija, kot so nočni krči v mečih, trzanje očesnih vek, glavoboli ali mišična napetost po vadbi, je dobro pomisliti na večji vnos magnezija.

GrandeMag Direkt Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.

20

400 mg magnezija za neposredno zaužitje (brez vode)

44/2015


ŠPORTNE POŠKODBE

PREVENTIVA IN KURATIVA V ŠPORTU NA NARAVEN NAČIN Regeneracija tkiva

Krema Co-

smerba Zelena – gabe-

zova krema - je učinkovita rešitev pri vseh športnih poškodbah. Izvlečka gabeza in zelenega avokada lajšata težave pri bolečih, utrujenih mišicah ter po športnih težavah tetiv, vezi, sklepov. Utrujenim in bolečim nogam vračata še kako zaželeno svežino in ustvarjata občutek ugodja. Zelena krema omogoča hitrejšo regeneracijo mikropoškodb mišičnih celic. Krema Cosmerba Rjava – ognjičeva krema - omogoča hitrejšo regeneracijo kože, pomaga pri obnovi kože; udarci, modrice, praske, brazgotine, žulji, odrgnine ... Kot preventivo ali kurativo lahko uporabite tudi samolepilne silikonske obliže GelSmart, ki zmanjšajo pritisk pri žuljih, kurjih očesih, blažijo trenje in udarce na podplatih, petah ali prstih. Regeneracija telesa Pri športu so vam lahko v pomoč in podporo tudi nekatera učinkovita in naravna prehranska dopolnila. Če so vam sklepi že malo »zatajili«, vam priporočamo uživanje hialuronske

44/2015

kisline HyalurOn. Hialuronska kislina je naravno prisotna v človeškem telesu. Ima vlogo maziva sklepov ter vračanja elastičnosti tkiva oziroma kože. Ker s staranjem telo proizvaja vedno manjšo količino hialuronske kisline jo priporočamo kot preventivo vsem po 40. letu starosti, aktivnim športnikom, vsem ostalim pa za odpravo že nastalih težav. Kapljice HyalurOn ovlažijo organizem notranje in zunanje. Zakaj izbrati HyalurOn? Ker je izje-

mno koncentriran in v obliki tekočine omogoča hitrejšo absorpcijo, daje hitre in učinkovite rezultate. Ker vsebuje 100 % naravno hialuronsko kislino z visoko molekularno maso, katero organizem lahko učinkovito absorbira. Ni živalskega izvora, zato je primeren tudi za vegetarijance in vegane. Tudi klamatska alga KlamathRW®max ima v športni prehrani posebno mesto. Priporočamo jo za povečanje mišične mase, za večjo proizvodnjo energije in mišične moči, za hitrejše okrevanje po športni dejavnosti in podporo imunskemu sistemu. Klamatska alga je odličen adaptogen za pomoč športniku pri premagovanju učinkov psihofizičnega stre-

sa, odličen kot antioksidant ter pri ohranjanju mladosti. Vsebuje celoten spekter hranil v naravni obliki (niso izvleček), ki sodelujejo v različnih fazah metabolnega procesa. NutriMax® je še

posebej bogato dopolnilo. Poleg Klamina vsebuje več 100 mikrohranil - minerale, vitamine karotene, omega 3 in 6 v optimalnem razmerju, vse esencialne aminokisline. Klamatske alge imajo prebavljivo celično steno (izkoristek kar 97 %) ter vsebujejo 5 3% - 62 % lahko prebavljivih beljakovin (takojšnja absorbcija). Cenjen pa je predvsem zato, ker predstavlja vir biološko uporabnega, biološko aktivnega in naravnega vitamina B12, ki se dokazano absorbira. Delovanje je tesno povezano z boljšimi športnimi dosežki in vpliva na metabolizem energije in sintezo proteinov ter preprečuje poškodbe mišic. Minerali in oligoelementi, ki jih vsebuje klamatska alga nadomeščajo tudi delno izgubo soli, ki nastane pri mišičnem delu. Zaradi njihovega močnega antioksidativnega delovanja dajejo učinkovito podporo pri odpravljanju »odpadnih« snovi iz organizma in ga na ta način še dodatno varujejo pred izčrpanostjo.

PROMOCIJSKO SPOROČILO

21


VLAGA

STRAN Z VLAGO V STENI

VERONIKA BILBAN

Vlažen zrak je v prostoru do neke mere zaželen, ko pa vlaga vdre v stene, nastane težava, ki lahko celo načne naše zdravje. Voda vdira v stene zgradb skozi večje in manjše razpoke ter potuje tudi po kapilarah, ki so tako majhne, da niso vidne s prostim očesom. Zavedati se je torej treba, da je takrat, ko s prostim očesom opazimo vlažne stene, že precej pozno. Zakaj bi torej čakali? Poskrbimo za zaščito in za naše zdravje že prej! Zaradi mokrih zidov so naši stroški ogrevanja in hlajenja lahko tudi do 65 % več, kot pri suhem zidu, saj je lahko v kubičnem metru zidu tudi do 450 l vode. Negativen vpliv pa ima tudi na zdravje, še posebej kadar imamo težave z dihali, saj spodbuja nastanek raznih bakterij, plesni in pršic. Nastanek zidne plesni je skoraj neopazen, saj se njen večji del razvije v zidu in jo opazimo šele ko prodre skozi omet in barvo. Zato je za zdravo bivanje med našimi stenami suho zidovje osnovnega pomena. Na tržišču je več sistemov za preprečevanje vlage, veliko je neučinkovitih in probleme le zamaskirajo, odpravijo neučinkovito ali zgolj začasno, poleg tega pa uporabljajo razne kemikalije, kar pa na daljši rok le še poslabša stvari. V podjetju Ursa d.o.o. pa uspešno rešujejo težave z vlago v stenah. Z uporabo razvitega sistema lahko izboljšajo življenjske pogoje,

izsušijo zgradbo, preprečijo oksidacijo kovin, pokanje sten zaradi širjenja rjavečih kovin, povečajo življenjsko dobo zgradbe, znižajo stroške ogrevanja, iz zidu odstranijo razne toksine in soli, zmanjšajo jedkost okolice in izboljšajo pogoje za rast rastlin, sistem preprečuje tudi nastanek bakterij, plesni in pršic …

Vlaga ima negativen vpliv na naše zdravje, še posebej kadar imamo težave z dihali, saj spodbuja nastanek raznih bakterij, plesni in pršic.

Inovativni sistem ECOpulse, ki iz zidov učinkovito odstrani kapilarno vlago, je večkrat nagrajen. Nastal je na podlagi znanj dveh inovatorjev, Iztoka Medveda in Sebastijana Prislana. Deluje na podlagi pulzno resonančne elektroosmoze in ne uporablja kemikalij. Sistem ECOpulse je še posebej primeren za reševanje tistih nelagodnih situacij, kjer tradicionalne metode niso uspešno odpravile težave mokrih sten oz. se odlično obnesejo tudi tam, kjer so posegi v steno oteženi ali celo nemogoči oziroma nedovoljeni.

do SUHIH zidov elegantna REŠITEV za odstranitev KAPILARNE VLAGE sistem ECOpulse

Vodnikova ulica 7 | 3310 Žalec | Tel. : +386 (0)3 710 2981 | GSM : +386 41 63 49 37 | E-mail : ursa.doo@gmail.com |

22

PROMOCIJSKO SPOROČILO

www.ursa-doo.si

44/2015


HIPERBARIČNA KISIKOVA TERAPIJA

POMANJKANJE KISIKA VODI V ZAKISANOST ORGANIZMA Če telo za pravilno delovanje ne dobi dovolj kisika, to privede do zakisanosti celotnega organizma in posledično do možnih okvar, poškodb ali vsaj do zmanjšane odpornosti celic človeških organov in tkiv. A poznamo metodo, s katero lahko hitro zopet vzpostavimo pravilno kislinsko-bazično ravnotežje v našem telesu. Aktivnosti na svežem zraku niso dovolj Več gibanja na svežem zraku ne prinaša rešitve. Ko je enkrat telo občutilo pomanjkanje kisika, ga za povrnitev v optimalno stanje potrebuje mnogo več. To lahko zagotovi le hiperbarična kisikova terapija, ki klinično dokazano zagotavlja boljši imunski sistem, hitrejšo celično obnovo in deluje kot uspešna terapija proti stresu in staranju. S terapijo izboljšamo svojo storilnost, odpravljamo utrujenost in preprečujemo morebitne bolezni, ki jih prinaša intenzivno delo in današnji način življenja. Hiperbarična kisikova terapija je vazokonstriktor, to pomeni, da zmanjšuje edem oziroma otekline. Povečuje uničevalno moč in delovanje belih krvničk (levkocitov) ter uničuje anaerobne bakterije in tako učinkuje v boju proti mnogim infekcijam. Metoda, ki je mednarodno priznana pri zastrupitvah s plini, pri dekompresijski bolezni, pri pooperativnih rehabilitacijah, še posebno pri ortopedskih operacijah, kot so težki zlomi kosti, ali neceljenju zlomov, pri zdravljenju opeklin, pri poškodbah živčevja in pri rehabilitaciji po možganski kapi, pri nenadni gluhosti (tinitus), pri vnetjih, povzročenih zaradi anaerobnih bakterij, vnetjih v ustni 44/2015

votlini in odpravljanju paradontoze, avtoimunskih boleznih (multipla skleroza, Crohnova bolezen, fibromialgija), ranah na prebavilih, diabetesu in ranah, povzročenih kot posledica diabetesa, poškodbah mehkih tkiv, preobremenitvah organizma in posledičnih vnetjih tetiv in mišic … Hiperbarična kisikova terapija v športne namene Večini profesionalnih športnikov pomenijo poškodbe del njihovega življenja. Ključnega pomena je preventiva ter pravočasno in popolno okrevanje. Z uporabo hiperbarične terapije dosegamo večjo odpornost proti poškodbam, saj mišice postanejo prožnejše, vezi se okrepijo in tako športniki dosegajo neprimerno boljše rezultate. Povečan zračni tlak v komori omogoča rdečim krvničkam ter krvni plazmi, da prenašajo kisik globoko v tkiva in mišična vlakna v telesu ter naravno povečujejo funkcijo ter sposobnosti. Nenadno povečanje

kisika zagotavlja hitrejše celjenje mišičnih poškodb, medtem ko se obnovi rast vitalnih tkiv ter krvnih žil. Utrujenost po treningih in po samih tekmovalnih nastopih je bistveno manjša, čas regeneracije bistveno krajši. Čas zdravljenja po poškodbah se skrajša tudi do 70 %. Seveda ta vrsta terapije pride prav posebej do izraza v fazi kondicijskih priprav ali pa po velikih naporih na tekmovanjih. Koliko terapij je potrebno? Učinki tretmaja, ki traja dobro uro in pol, so vidni že takoj in trajajo še nekaj dni. Za nekatere je dovolj le nekaj obiskov, drugi potrebujejo več terapij, odvisno od tega, s kakšnimi težavami se srečujejo. A pri vseh je na koncu rezultat isti. Ker se telo povrne v pravilno kislinsko-bazično ravnotežje, se ljudje počutijo bolj sproščene, postanejo polni energije, večina težav izgine ali pa jih vsaj bistveno omilimo. Enostavno, počutili se boste bolje!

Preprosto se boste počutili bolje Hiperbarična kisikova terapija: • zagotavlja boljši imunski sistem in deluje protivnetno, • odpravlja utrujenost in deluje protistresno, • odpravlja napetost in bolečine v sklepih in mišicah, • povečuje odpornost proti poškodbam, skrajšuje čas regeneracije, • skrajšuje čas okrevanja po operacijah in poškodbah, • lajša težave revmatizma, artritisa, migrene in avtoimunskih bolezni, • zavira proces staranja, blagodejno vpliva na kožo. HIPERBARIČNI CENTER OKSI Tržaška 116, 1000 Ljubljana tel. 041/690-391, 041//666-498 e-mail: info@oksi.si, www.oksi.si

PROMOCIJSKO SPOROČILO

23


IMPLANTATI

NIČ VEČ MANJKAJOČIH ZOB TIA KEMPERLE

Brezzobost nam povzroča obilico neprijetnosti, saj vpliva na naš videz, otežuje govor in hranjenje ter nenazadnje ruši zobno ravnovesje, kar vodi do večje obrabe preostalih zob. Uporaba zobnih implantatov predstavlja danes že vsakodnevo prakso sodobnega zobozdravstva. Pogovarjali smo se z zobozdravnikom Sašom Savićem, specialistom čeljustne in zobne ortopedije iz Dentalne Akademije, kjer verjamejo v interdisciplinarno oz. celostno obravnavo pacienta. Pod eno streho tako specialisti različnih zobozdravniških specialnosti stremijo vedno k najboljšim rešitvam primernim posamezniku. Kaj so pravzaprav zobni implantati? Zobni implantati, po slovensko jim pravimo vsadki, so sodobna, varna in trajna rešitev za nadomeščanje manjkajočih zob. S pomočjo natančnega kirurškega posega se vsadek, narejen iz titana vstavi v čeljustno kost. Po preteku 3-6 mesecev se implantat dobro združi s kostnino, nato pa je pacient pripravljen za nadaljevanje terapije z izdelavo porcelanske nadstrukture oziroma novega zoba, mostička ali zobne proteze, ki ga je praktično nemogoče razlikovati od naravnih zob. Pred klasičnimi protetičnimi postopki ima zobni implantat veliko prednosti. Kako natančno poteka postopek vsaditve in ali je možno, da telo vsadek zavrne? Sprva je potrebno opraviti pregled. Opredelijo se vaše želje in ovrednotijo anatomske razmere v ustih, nato s pogovorom dorečemo možne rešitve. Na

ortopanskem posnetku je potrebno ugotoviti kakovost in količino kostnine, ki jo v področju vsaditve potrebujemo. Kirurški del vstavitve titanovega vijaka v kost poteka v lokalni anasteziji. Sam poseg je varen, povsem neboleč in lahko bi trdil, da minimalno invaziven. Možnosti zavrnitve vsadka so ob pravilnem kirurškem delu zelo majhne. Titan je namreč eden najbolj bioinertnih materialov, kar pomeni, da ga telo ne zaznava kot tujek. So vsadki primerni prav za vsakogar? No, nedvomno je potrebno za vsaditev biti splošno telesno zdrav. Pri rakavih bolnikih bomo z vsadki počakali do konca kemoterapije. Tudi pri neurejenem diabetološkem statusu smo bolj previdni. Paciente na antikoagulacijski terapiji obravnavamo ob posvetu z lečečim zdravnikom. Kolikšna pa je življenska doba vsadkov? Ob kvalitetno izdelani zobni protetiki na njemu in dobri ustni higieni zlahka doseže 15 let in več. Po izobrazbi ste specialist čeljustne in zobne ortopedije oziroma ortodont. Kako to, da se ukvarjate

tudi z vsadki? Res je. Kot član kirurško ortodontskega tima se ukvarjam tudi z bistveno bolj zapletenimi in krvavimi posegi kot so zobni vsadki. Pri ortognatih operacijah načrtujemo kostne premike čeljustnic, zdravimo razcepe neba, zobnega grebena in ustnic, skratka spreminjamo celotno podobo obraza, kot recimo pri našemu prvaku v smučarskih skokih Petru Prevcu. Vsadki so elegantna rešitev, ki nam jo sodobni čas ponuja, saj ob minimalno invazivnem posegu nudijo funkcionalnost in estetiko. Danes so implantati tudi cenovno dostopni in se za njih odloča vedno več ljudi. Obiščite nas v naši zobozdravstveni ordinaciji, kjer vam naredimo brezplačen zobozdravstveni pregled in vam predlagamo za vas najprimernejšo rešitev. Za obisk nas predhodno pokličite na tel.: 051 334 334, lahko pa nas kontaktirate tudi po emailu: info@dentalna-akademija.si Zaradi velikega zanimanja v aprilu podaljšujemo akcijo “testiraj se in ukrepaj”. Pridite tudi vi na brezplačen test odkrivanja aktivnosti parodontalne bolezni v njeni zgodnji fazi. Uporabljamo teste nemškega proizvajalca PerioSafe.

POMEMBEN NI SAMO LEP, AMPAK PREDVSEM ZDRAV NASMEH! Center za celostno zobozdravstvo

Koprska 94 a, 1000 Ljubljana T: 051 334 334, E: info@dentalna-akademija.si

24

PROMOCIJSKO SPOROČILO

44/2015


Lepa in zdrava koža

Perfect SKIN Hyaluron Prehransko dopolnilo s 100 mg hialuronske kisline

Poskrbite za naravno lepoto in sijaj vaše kože

Vitamini biotin, niacin in vitamin B2 ter mikroelement cink prispevajo k ohranjanju lepe in zdrave kože. Baker prispeva k normalni obarvanosti kože, vitamin C pa ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože. Hialuronska kislina, naravna sestavina kože in vezivnega tkiva, zaokrožuje sestavo prehranskega dopolnila Perfect Skin Hyaluron.

44/2015

Perfect Skin Hyaluron je na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah ter prek spletne strani www. fidimed.si. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja. Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti. 25

PHS0914-03, September 2014

• Za zdravo in privlačno kožo, • zdrave lase in nohte, • normalno obarvanost kože.


Uspešno odpravljanje stresne urinske inkontinence

V ordinaciji za estetiko, zdravstveno in anti-aging medicino Alfa Estetica z uporabo napredne laserske naprave poskrbimo, da se boste znebili manjših težav, ki vam grenijo življenje. Odločite se lahko za odstranjevanje dlačic, sončnih in starostnih peg, žilnih sprememb, za fotopomlajevanje, vse več pripadnic ženskega spola pa se odloča za zdravljenje inkontinence. Najpogostejša je stresna inkontinenca, ki nastane kot posledica hormonskega usihanja, števila porodov in prekomerne telesne teže. NOVOST, KI LAHKO POMAGA Laserska fototerapija je nova metoda, primerna za zdravljenje začetne stopnje stresne urinske inkontinece in odpravljanje sindroma ohlapnosti nožnice. Laser Fotona Er:Yag v nožnici deluje na kolagen. To je beljakovina oziroma snov, ki skrbi za čvrstost mišic.

Z laserskim segrevanjem dosegamo, da tkivo prične ponovno tvoriti kolagen, ta pa potem pokrči in skrajša mišico za tudi do dve tretjine njene dolžine. Ne le, da ta kolagen po posegu ostane tam, ampak se po končanem posegu tudi tvori na novo. Čvrstejše in bolj elastično vezivno tkivo nožnice je boljša opora sečnici in sečnemu mehurju. Gre za razmeroma enostaven, nenevaren ambulantni poseg. Bolečin skoraj ni, zato uporaba anestezije ni potrebna. Postopek je podoben kot pri vaginalni ultrazvočni preiskavi, traja 15 do 20 minut. Nezaželenih učinkov pri tem posegu skoraj ni. Najbolj zaželeni stranski učinek je izboljšanje kakovosti spolnih odnosov tako za moškega kot za žensko.

Krumperška ulica 11, 1230 Domžale, Slovenija T: +386 599 41 304, M: 041 606 477 E: info@alfaestetica.si www.alfaestetica.si


Revolucionarne metode za samozavestnejše poletje

VELASHAPE ZA VITKEJŠI STAS Najnovejši, neinvazivni sistem VELASHAPE II je namenjen odstranjevanju celulita, oblikovanju telesa ter razbremenjevanju mišic. Tretmaji se izvajajo pri ženskah in pri moških. Infrardeča svetloba in radiofrekvenca razbijata maščobne celice, povečata tvorbo kolagena, elastina in hialuronske kisline ter krepita vezivno tkivo. Vakuum razširi ožilje in izboljša prekrvavitev, masažni valjčki pa pospešujejo odvajanje nakopičene medcelične tekočine v limfni sistem. ULTRASHAPE - ZBOGOM, MAŠČOBNE BLAZINICE! UltraShape TM Contour I Ver3 je revolucionarna, neinvazivna metoda, ki s pomočjo medicinskega ultrazvoka učinkovito pomaga pri oblikovanje telesa in trajnem odstranjevanju maščobnih oblog. Prednosti sistema ULTRASHAPE TM Contour I Ver3 pred ostalimi terapijami: - je prvi neinvazivni sistem, ki dokazano uniči maščobne celice, - za vidne rezultate potrebujete 3 posege, obiski si sledijo enkrat na 14 dni, - omogoča oblikovanje trebuha, stegen, zadnjice in ledvenega predela, - izredno varen sistem, ki praktično nima stranskih učinkov (poudarjena kratkotrajna rdečica, ki kmalu po posegu izgine), - posamični posegi so neboleči in ne potrebujejo vzdrževalnih terapij in okrevanja.

Tako Velashape kot Ultrashape sta prejemnika FDA CLASS certifikata kot najbolj napredni tehnologiji za izvajanje neinvazivnih estetskih posegov. Več informacij na www.alfaestetica.si


ASTROMEDICINA

KAJ NAPOVEDUJEJO PLANETI? NADA CENTRIH Mesečni horoskop od 15. maja do 15. junija je izdelan na podlagi tranzitov Planetov in Luninega mlaja v maju.

sko prinaša finančne in poslovne koristi. Odpovejte se večjim izdatkom, ki niso nujni.

gradnosti se priporoča več pazljivosti pri dokumentih, oddajanje v rokih in diplomacija.

Obdobje med dvema letošnjima mrkoma je energijsko kar močno izraženo. Prav zato ni naključje, če je bil mesec marec naporen mesec in če so bila nesoglasja z bližnjimi pogostejša. Tudi zdravje je bilo malce na preizkušnji. Meseca aprila bo nekoliko bolje, saj se je tudi planet Jupiter, ki velja za enega srečnejših planetov, ponovno obrnil v svoje direktno gibanje.

Dvojčka, 21. maj – 20. junij

Zdravje: Luna v aspektu s Saturnom nakazuje pri ženskah na menstrualne težave, pri moških pa razdražljivost kot posledica pomanjkanja kalcija. Privoščite si tudi dovolj C vitamina in B12. Ljubezen: Potovanje

Devica, 23. avgust – 22. september Zdravje: V primeru, da jemljete zdravila, dvakrat preverite količino zaužitih substanc, saj včasih zadostuje le polovični odmerek. V vročih dneh se izogibajte pitju alkoholnih pijač. Ljubezen: Kdaj ste partnerja nazadnje povabili v kino ali gledališče? Zaradi Neptuna v Ribah boste dobili veliko plusov, če boste bolj aktivni in če boste uporabili več domišljije. Kariera: Z 18. majem se vaš planet vladar Merkur obrne v retrogradno gibanje. Izkoristite priložnosti za to, da pokažete kaj znate in kaj zmorete. Posledično se obeta finančni priliv.

Oven, 21. marec – 20. april Zdravje: Uran v aspektu s Soncem nakazuje možnost krčev, ki se lahko pojavijo, ko ste pod stresom. Poskrbite za vnos več vitaminov A in D ter mineralov, predvsem magnezija. Ljubezen: Srečali se boste s kar nekaj sorodniki vašega partnerja in družbo, ki vas bo prijetno razveselila, posledično pa boste na nasprotni spol gledali malce bolj prizanesljivo. Kariera: Ker planet Mars (vaš vladar) prehaja v znamenje Dvojčkov, je čas odličen za komunikacijo, učenje novih stvari, pisanje, zbiranje informacij in krajša potovanja. Bik, 21. april – 20. maj Zdravje: Začela se bo sezona piknikov, zato si privoščite, poleg mesnin z žara, tudi malce več zelenjave, kajti Venera v dinamičnem tranzitu lahko nakazuje na povečano delovanje žlez. Ljubezen: Odnos s partnerjem bo malce bolj umirjen kot prejšnji mesec in ne dopustite, da tašča kakorkoli vpliva na vaše razmerje s partnerjem. Kariera: Mars v vaši drugi astrološki hiši nakazuje, da se malce več osredotočite na to, kar dejan28

v oddaljene kraje bi vam prineslo tako želeno sprostitev in utrditev partnerske veze. Tudi samski lahko na potovanju pričakujete veliko romantičnega druženja. Kariera: Merkur (vaš vladar) bo celotno obdobje v retrogradnem gibanju in nujno je, da dokončate vse zaostale projekte in pripravite dober plan za naprej. V izražanju bodite jasni. Rak, 21. junij – 22. julij Zdravje: Pazite, da prehranjevanje ne bo kompulzivno, kajti kar hitro lahko pridobite kakšen kilogramček. Priporočljiva je hrana z zadostno količino vitamina B6. Ljubezen: Tekom meseca planet ljubezni Venera prihaja v vaše znamenje. Prinesla vam bo nekaj kar si želite - ljubezen. Kariera: Mars, ki se nahaja v vaši dvanajsti astrološki hiši kaže na pomanjkanje delovnega elana. Malce še zdržite in prav kmalu bo čas za oddih in dopust. Lev, 23. julij – 22. avgust

Zdravje: Zaradi Saturna v Strelcu ste

lahko v tem obdobju bolj pozabljivi kot običajno. Priporočljiva je kontrola pri zobozdravniku. Previdno pri mrzlih pijačah. Ljubezen: Če boste ob pravem trenutku sprejeli prave kompromise, boste zelo utrdili partnerski odnos. Možna je selitev. Kariera: V tem mesečnem obdobju vašo hišo kariere prehaja planet Merkur. Zaradi njegove retro-

Tehtnica, 23. september – 23. oktober Zdravje: Zaradi Urana v Ovnu je v vaši hiši zdravja priporočljiva kontrola beljakovin v seču. Nekoliko so bolj občutljive oči, zato izberite res kakovostna sončna očala. Ljubezen: Skoraj zagotovo se boste udeležili poroke, celo vam lahko bijejo poročni zvonovi. Če ste poročeni, ne pozabite na obletnico poroke in presenetite partnerja z izvirno idejo. Kariera: Učite se, izobražujte, berite, potujte, pogovarjajte se s pametnimi ljudmi, saj aspekti nakazujejo dobre inpute za napredek v karieri. Škorpijon, 24. oktober – 22. november Zdravje: Zelo vam lahko koristi bivanje ob morskih krajih, kajti Mars v Dvojčkih nakazuje na malce občutljiva pljuča in roke. Masirajte si stopala in si vzemite čas tudi za pravi počitek. Ljubezen: 44/2015


ASTROMEDICINA

Zelo dober mesec za utrditev vaše veze. Presenetite partnerja in namesto njega opravite kakšno delo ali bolj prisluhnite njegovim željam in jih pomagajte uresničiti. Kariera: S prehodom Marsa v Dvojčka se obeta veliko več delovnih priložnosti kot v preteklosti. Vaša modrost in izkušnje pa so vam pri delu lahko v veliko pomoč. Strelec, 23. november – 21. december Zdravje: Malce bolj pazite na grlo, saj bo v tem mesecu nekoliko bolj občutljivo, predvsem ugotovite, kako delujejo kisle jedi in pijače. Če kadite, se poskušajte odpovedati cigaretam. Ljubezen: Zaradi tranzitnega Merkurja v vaši hiši partnerstva, lahko nehote pride do manjših nesporazumov. Dileme odpravite takoj, ko se pojavijo in prav to bo prineslo več romantike. Kariera: Delovne okoliščine bodo odlične. Kljub nadpovprečnim delovnim naporom, boste kos prav vsaki

preizkušnji. Izogibajte se le agresivnim osebam. Kozorog, 22. december – 20. januar Zdravje: Stres lahko kar precej vpliva na vaš imunski sistem. Dinamični aspekti Merkurja kažejo na to, da morate zavestno odpraviti nepotrebne skrbi ter paziti na zaužite sladkarije. Ljubezen: Mesec maj in junij sta nadvse ugodna za romantično vezo in utrditev partnerstva. Južno Lunino sečišče kaže le na vmešavanje sorodnikov, kar pa vam ne sme priti do živega. Kariera: Več zaostalih projektov boste spravili pod streho in pokazalo se bo več novih priložnosti. Držite se dogovorjenih rokov, kajti pozabljivost lahko odnese dober posel. Vodnar, 21. januar – 18. februar Zdravje: Kdaj ste nazadnje naredili kaj dobrega za svoje srce? Dobesedno. Priporočljiva je hrana z morskimi sadeži ter pijača, ki vsebuje kalij in magnezij. Lju-

bezen: Razveselite partnerja z romantič-

no večerjo, ki jo samo zanj pripravite v prijetnem domačem okolju. Samski ne pozabite na prijatelje. Kariera: Tranzit Jupitra nakazuje na dobre priložnosti za honorarni zaslužek, tudi morebitni honorar na delovnem mestu in novega poslovnega partnerja iz tujine. Izogibajte se iger na srečo. Ribi, 19. februar – 20 marec

Zdravje: Opozicija Venere nakazuje, da

je dobro malce preveriti holesterol. Posledično imate lahko zaradi malce več celičnega tkiva manjše težave s koleni. Ljubezen: Z redno telovadbo se lahko več kot odlično pripravite na prihajajoče poletje in romantične večere, ki se vam obetajo. Vsakršna aktivnost se bo dvojno obrestovala. Kariera: Zmanjšajte agresivnost pri vožnji z avtomobilom in se pravočasno odpravite na pot. Ne puščajte vrednih predmetov na vidnem mestu. Čas je dober za pridobivanje znanj. Z BOGATO

SERIJSKO

ZE OD14.5

OPREMO

00 EUR.

NOVA VITARA. Živi.

Avto Aktiv

Prišla je popolnoma nova VITARA. Je eno najnaprednejših vozil s štirikolesnim pogonom. Intuitivna tehnologija ALLGRIP 4WD prepozna vozno podlago. Radarsko vodeno samodejno zaviranje (RBS) nadzira razdaljo do vozil pred vami in pomaga preprečiti trk. In ker je na voljo veliko dodatne opreme in možnosti personalizacije vozila, si lahko sestavite povsem svojo VITARO. Suzuki VITARA. Živi. Kombinirana poraba goriva in izpusti CO2 delcev: 3,16 E11/km. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju iz novih osebnih vozil najdete v Priročniku o varčni porabi goriva in emisijah CO2, ki ga lahko brezplačno pridobite pri pooblaščenem SUZUKI partnerju in na spletni strani www.suzuki.si. 2 Slike so simbolične. Naročnik: Magyar Suzuki Zrt., Podružnica v Sloveniji.

Avto Aktiv Ljubljanska cesta 24 Trzin Tel: 01 560 58 00 E-mail: info@avto-aktiv.si

44/2015

29


NOHTI

NAJ BODO LEPI IN ZDRAVI VERONIKA BILBAN Že prvi pogled na vaše nohte pove ne le, kako dobro skrbite zanje in jih negujete, temveč tudi, kakšno je stanje v vašem telesu. Da bi bili čim lepši in da bi z njimi očarali, se držite nekaj preprostih nasvetov. Nohti morajo biti trdni, gladki in sijoči, brez nenavadno obarvanih delov, ne smejo se lomiti, ne smejo biti krhki, morajo biti pravilne oblike. Če opazite spremembo v barvi vaših nohtov, temne črte pod njimi, spremembo oblike nohta (ukrivljenost), tanjšanje nohta ali ločitev od kože v njegovi okolici, krvavenje ali otečenost oziroma bolečino okoli nohta, potem je morda bolje, da obiščete vašega zdravnika, ki vam bo znal svetovati. Kljub vsemu pa lahko veliko naredite tudi sami. Poskrbite, da bodo nohti ves čas suhi in čisti, s čimer boste preprečili bakterijam, da bi se

pojavile pod njim. Če se dlje časa izpostavljate vodi, lahko povzročite njihovo cepljenje. Med umivanjem posode si nadenite rokavice, da vam nohtov ne bodo poškodovale močne kemikalije v čistilih. Prav tako je pomembno, da poskrbite za njihovo higieno ter da jih redno vlažite. Ko si boste naslednjič nanašali na roke vlažilno kremo, z njo drgnite tudi nohte in okolico. Do trdnih nohtov je mogoče priti tudi z lakom – utrjevalcem. Če se lahko uprete, potem se odvadite grizenja nohtov, saj lahko s tem početjem povzročite vnetje. Predvsem pa je pomembno, da ne ignorirate težav, ki se pojavijo na vaših nohtih. Če je težava dolgotrajnejša je nadvse pomembno, da se o njej posvetujete z vašim zdravnikom, ki bo ocenil resnost zdravstvene tegobe in vam svetoval, kako jo odpraviti.

Učinkoviteje do zdravih nohtov!

Glivična okužba nohtov je resna okužba. Obstaja klinično učinkovita rešitev. Zdra ilo brez revce pta

1. korak: enostavno odstranite glivice na nohtih. 2. korak: pozdravite še preostali okuženi del kože pod nohtom. Tietz HJ, Nenoff P. Onychomykose. Der Hautarzt 2012; 11: 842-847.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

30

L.SI.04.2015.0512

za ozdravitev

Bayer d.o.o., Bravničarjeva 13, Ljubljana

Zgolj g j

2 + 4 tedni

www.canesnail.si 44/2015


OLJARNA KLAS

»ZELENO ZLATO S POMURSKIH RAVNIC« V osrčju Prlekije se nahaja oljarna Klas. Bučna semena buč golic so pridelana izključno na slovenskih poljih na področju Pomurja. S pogodbeno pridelavo buč si zagotovimo nadzor nad kakovostjo že ob sami izbiri semena, preko celotne pridelave do sušenja in predelave. Semena najvišje kakovosti so temelj za izdelavo najboljšega olja. Bučno olje je nerafinirano in pridelano na tradicionalen način, s praženjem in stiskanjem semen. Pri predelavi skrbimo, da se ohrani izrazita zelena barva in najžlahtnejša aroma. Že dalj časa so znani zdravilni učinki bučnega olja. Uspešno blaži težave pri

benigni hiperplaziji prostate ter v celoti utrjuje urološki trakt. Esencialne omega 3 maščobne kisline in druge učinkovine pozitivno vplivajo na presnovo holesterola, varujejo organizem pred vnetji, krepijo imunski sitem, varujejo srce in ožilje ter delujejo spodbudno na organizem v celoti. Bučno olje spada med hranilno najbogatejša olja. Pozitiven in zdravilen učinek ima tudi na bolezni, kot so povišan krvni tlak, ateroskleroza, bolezni srca, sladkorna bolezen, očesne bolezni, revmatizem, osteoporoza in kožne bolezni. Bučno olje naj bi pomagalo tudi pri preprečevanju nekaterih vrst raka, predvsem zaradi visoke vsebnosti vitamina E pa preprečuje predčasno staranje. Ljudska

medicina priporoča grizljanje bučnih semen, saj so odlična v boju proti črevesnim zajedalcem. (Vir: Kmetija.si) Pridelava buč za izdelavo olja ima na tem področju že več kot 200-letno tradicijo, saj je bilo olje s tega področja poznano in cenjeno tudi na dunajskem Dvoru. Ob ponudbi bučnega olja lahko v oljarni Klas dobite tudi hladno stiskana olja buč, konoplje in oreha. Hladno stiskana olja se lahko pohvalijo z najvišjo kakovostjo, ker niso termično obdelana in tako ohranjajo svojo značilno aromo in sestavo maščobnih kislin, pomembnih za delovanje človeškega organizma.

Vabimo vas, da obiščete Oljarno Klas, kjer ponujamo tudi olja kot darilov darilni embalaži, prav tako za skupine organiziramo ogled oljarne s pokušnjo olja.

SKZ Ljutomer Križevci z. o. o. OLJARNA KLAS Ključarovci pri Ljutomeru 6, 9242 Križevci pri Ljutomeru T: 02 585 1500, F: 02 585 1501 E: info@oljarnaklas.si, www.oljarnaklas.si

44/2015

PROMOCIJSKO SPOROČILO

31


INKONTINENCA

ZDRAVLJENJE INKONTINENCE, PREPROSTO KOT ŠE NIKOLI

Center Zdravje vsem je trenutno edini center pri nas, kjer za zdravljenje tako urinske kot tudi stresne inkontinence uporablja napredno TPM metodo zdravljenja. Gre za metodo, ki nas s pomočjo pulzirajočega magnetnega polja “nauči” zavestno nadzorovati in uporabljati mišice medeničnega dna. Inkontinenca predstavlja problem, o katerem še vedno ne želimo oz. si ne upamo kar tako spregovoriti. Ena izmed glavnih temeljnjih vrednot centra Zdravje vsem je razbiti ta tabu ter odkrito spregovoriti in pomagati vsem tistim, ki se srečujejo s tem problemom. Kaj je TPM terapija? TPM pomeni transpelvično magnetno stimuacijo. To je terapija s pomočjo pulzirajočega magnetnega polja, ki je v našem primeru združena s svetlobno terapijo in s kisikovo terapijo. Tako dosežemo hitrejšo revitalizacijo prizadetega področja.

Prednosti zdravljenja z napravoQRS-TPM® Lajšanje težav zaradi oslabljene pelvične muskulature pri pacientih obeh spolov se odlikuje po svoji neinvazivnosti. Revitalizira in okrepi moč prečno progaste musculature, zato se terapija poleg zdravljenja inkontinence, uspešno uporablja tudi pri rehabilitaciji po porodu, ki se lahko prične izvajati kmalu po porodu, motnjah erekcije ter rehabilitaciji po prostatektomiji.

Rehabilitacija po porodu Nosečnost, zlasti pri prekomernem porastu telesne teže v nosečnosti, kakor tudi sam porod, lahko zaradi dolgotrajnega pritiska na medenično dno oslabijo mišice in pojavi se nehotno uhajanje urina in (ali) blata. Če imamo tovrstne težave, se po prvem ginekološkem pregledu in posvetu odločimo za TPM terapijo. V takih primerih lahko težave skoraj v celoti odpravimo. Prednost TPM metode zdravljenja v tem primeru je, da se lahko začne izvajati že kmalu po porodu.

• mišic m. bulbospongiosus, m. ischiocavernosus in m. pubococcygeus ter • normalna preskrba z arterijsko krvjo in odtok venske krvi. S TPM metodo dosežemo hitro izboljšanje tonusa zadevnih mišic in močan pozitiven učinek na pretok krvi (med drugim s pomočjo dušikovega dioksida). Rehabilitacija po prostatektomiji Po prostatektomiji je za zagotavljanje kontinence odgovoren predvsem zunanji sfinkter. Zdravljenje oslabelega sfinktra je pogosto kirurško, in sicer z vstavitvijo umetnega sfinktra na sečnico. Če okvara sfinktrne muskulature ni prehuda, z napravo QRS® mogoče lahko dosežemo povrnitev moči sfinktra in mišic medeničnega dna, bolniki pa lahko opažajo bistveno izboljšanje že po nekaj terapijah.

Motnje erekcije Motnje erekcije lahko nastanjejo zaradi več različnih dejavnikov, kot na primer psiholoških, hormonskih, nevroloških ali žilnih. Za normalno erekcijo penisa pri moških in normalno spolno dejavnost pri ženskah je potrebno koordinirano sodelovanje: • zdravega osrednjega in perifernega živčevja , 32

PROMOCIJSKO SPOROČILO

44/2015


INKONTINENCA

krito govorimo o preboleli kapi, infarktu, ne pa o tem, da nam uhajata urin ali blato. Zato si s tovrstno terapijo prizadevam razbiti te tabuje in odkrito pomagati ljudem. Inkontinenco lahko v večini primerov zelo omilimo ali celo ozdravimo s pravilno krepitvijo mišic medeničnega dna, kar nam omogoča TPM (transpelvična elektromagnetna stimulacija) terapija. Inkontinenca je problem, o katerem se premalo govori. O načinu in prednostih zdravljenja inkontinence z uporabo TPM (transpelvične elektromagnetne terapije) smo se pogovarjali z dr. Sonjo Ukmar, zasebno zdravnico splošne medicine, ki je kot prva pri nas začela z izvajanjem te terapije pred dobrim letom dni. Kako velik problem predstavlja inkontinenca danes? Za inkontinenco trpi več kot 15 % ljudi, več žensk kot moških. Pri ženskah se težava lahko pojavi že kmalu po prvem porodu (ne glede na starost). Drugo obdobje, kjer lahko pride do problema inkontinence je MENOPAVZA, medtem ko pri moških prihaja do inkontinence urina zlasti pri obolenjih in stanjih po operaciji prostate. Po 70. letu jih ima težave z uhajanjem urina skoraj 50 %; Za mnoge je inkontinenca še vedno tematika, o kateri ne želijo govoriti. Od-

Zakaj ste se odločili za zdravljenja s TPM metodo? V ambulanti se dnevno srečujem s tovrstnimi težavami pri svojih pacientih, zato sem se odločila za odpravljanje oz. lajšanje težav s TPM terapijo, ki je v tujini poznana že več kot 20 let. Veliko ljudi si o teh težavah ne upa oz. ne želi spregovoriti niti z zdravnikom, kaj šele s svojci ali prijatelji. Zanje sčasoma to postane socialni in higienski problem. Kljub redni higieni se telo in prostor navzame “vonja”. Izogibajo se druženju, manj hodijo ven, zlasti ker imajo neprestano v mislih, kje jim bo na razpolago WC. Kako poteka zdravljenje? Na samem začetku mora biti postavljena diagnoza na osnovi pregleda pri specialistu ginekologu oz. urologu. Klient pride na testno terapijo z izvidi, pri čemer ne sme imeti kontraindikacij za TPM tera-

pijo. Sledi določitev načrta zdravljenja, ki se opravi individualno. Gre za sklop 16-ih terapij, saj so raziskave pri zdravljenju s TPM terapijo v tujini pokazale, da so rezultati najbolj optimalni ravno pri omenjenem številu terapij. Vsaka terapija traja 25 min. Kako je po vaših izkušnjah zdravljenje s TPM metodo učinkovito in kaj kažejo izkušnje pacientov? Pri nas se izvaja tovrstna terapija eno leto in pol. Pri več kot 80 % je bilo izboljšanje po opravljenih 16-ih terapijah nad 90 %. Uspešnost same TPM terapije pa je odvisna od starosti, trajanja inkontinence in spremljajočih bolezni. Pred nedavnim je bila pri nas mlajša pacientka (37), ki je imela po dveh porodih kljub laserski terapiji nožnice še vedno težave s stresno inkontinenco. Po TPM terapiji (16 terapij) se je stanje popolnoma popravilo. Koliko znaša cena zdravljenja s TPM metodo? Cena16-ih terapij znaša 620 EUR, pri čemer je prva terapija brezplačna. V to ceno je vključeno tudi 16 kisikovih in svetlobnih terapij, ki delujejo sinergistično s TPM terapijo. Povečujejo učinke magnetne stimulacije ter tako sodelujejo pri zdravljenju inkontinence. Ostalo ponudbo pa si lahko ogledate na naši spletni strani: www.zdravjevsem.si.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

44/2015

PROMOCIJSKO SPOROČILO

33


34

Oglas A4 Q_apr15.indd 5-6

44/2015


44/2015

35

4/24/2015 7:16:36 PM


SUHA KOŽA

ROZA KREMA – INOVATIVNA REŠITEV ZA PRIZADETO KOŽO DR. SAMO SEMENIČ Suha, luščeča koža, srbečica, izpuščaji, atopični dermatitis in luskavica so vse pogostejše težave, ki pestijo vedno več ljudi v današnjem času. Ste tudi vi eden izmed njih? Hiter življenjski tempo, neuravnotežena in hitra prehrana, stres in premalo počitka se poznajo sčasoma tudi na našem največjem organu, koži. Ta nas opomni s suhostjo, srbečico, luščenjem, izpuščaji, dermatitisi in luskavico. Ste se kdaj zalotili, da vam je vaša koža kar nekako preozka, vas veže? Berite dalje, sledi rešitev vaših težav! Kaj lahko naredite za omilitev vaših težav s kožo? Za obnovo vaše kože morate odstraniti prej omenjene vplive, ujeti ustrezen življenjski tempo ter spremeniti in uravnotežiti prehrano. Pomemben del reševanja težav pa je ustrezna nega kože, pri kateri vam bo izdatno v pomoč tudi uporaba linije izdelkov Avocado.B12. Avocado.B12 kožo s svojo edinstveno sestavo pomiri, neguje in podpre njeno obnovo! Kako pomaga Avocado.B12 ob težavah na koži? Avokadovo olje se zaradi svoje velike vsebnosti omega-3,6,9 nenasičenih maščobnih kislin s pridom uporablja tako v prehrani kot tudi kozmetiki. Krema Avocado.B12 vsebuje poleg 35 % avokadovega olja in dexpantenola tudi sečnino, ki je naravni vezalec vlage v koži, ter svetlinovo olje, ki deluje na kožo pomirjujoče in protivnetno. Vitamin B12 deluje močno antioksidativno, kožo pomiri in prepreči njene 36

PROMOCIJSKO SPOROČILO

poškodbe. Ker je začetek nege kože vedno pri njenem umivanju, gel za tuširanje Avocado.B12 kože ne izsuši, saj vsebuje ustrezno majhne količine penilcev, hkrati pa tudi dexpantenol, ki kožo obnovi in vlaži, ter tudi avokadovo olje, ki povrne koži naravno maščobno plast in s tem zaščito. Lahko uporabljam Avocado.B12 vsak dan ali le po potrebi? Je primerna tudi za otroke? Če kožo vsakodnevno ustrezno negujemo, zmanjšamo slab vpliv zunanjih dejavnikov ter preprečimo neljube težave z njo. Linijo Avocado.B12 je smiselno uporabljati vsakodnevno, saj boste s tem koži nudili ustrezno podporo proti težavam, ki jo tarejo.

Avocado.B12 Roza krema

Krema z avokadovim oljem in vitaminom B12 se je klinično izkazala za zelo primerno izbiro za nego kože ob luskavici, vitamin B12 pa klinično dokazano pomirja kožo, ki je nagnjena k atopičnemu dermatitisu. Primerna je tako za otroke, odrasle in tudi starejše osebe. Kje lahko kupim linijo Avocado. B12? Linija izdelkov Avocado.B12 je na voljo v vseh bolje založenih lekarnah, specializiranih trgovinah, lahko pa jo naročite tudi prek spletnega naslova: www.avocadob12.si. Privoščite svoji koži najboljše, negujte jo z linijo izdelkov Avocado.B12 in koža vam bo rekla ... „Hvala!“.

Gel za tuširanje Roza krema v lonèku

Roza krema v tubi

www.avokadob12.si 44/2015


REZERVIRANO POSEBEJ ZANJO Stres je postal naš vsakodnevni spremljevalec, saj nas hiter življenjski tempo, delovne obveznosti, pritiski in prevelika pričakovanja vodijo celo do izgorelosti. Za izboljšanje našega psihičnega in fizičnega počutja, več energije in preprečevanje negativnih učinkov stresa so nam na voljo dokazano učinkovite mešanice edinstvenih medicinskih gob, ki se v te namene uporabljajo že tisočletja. Medicinske gobe za moč in energijo Medicinske gobe so znane po svojih dobrodejnih učinkih na organizem, njihove pozitivne lastnosti iz dneva v dan dokazujejo nove klinične študije. Zato ni presenečenje, da so v prehranskem dopolnilu Ona Vital prav medicinske gobe tiste, ki pomagajo povrniti moč in energijo, dobro fizično počutje in omilijo procese staranja vsake aktivne ženske. Izdelek Ona Vital vsebuje samo medicinske gobe (Ganoderma lucidum, resasti bradovec, Cordiceps sp ...) iz ekološke predelave, zato le-te ne vsebujejo plesni, pesticidov ali težkih kovin, izdelek pa se ponaša tudi z veganskim certifikatom. Vsaka goba ima svoje poslanstvo Vsaka medicinska goba je v mešanico dodana z namenom. Cordyceps se je že v preteklosti uporabljal za obnovo življenjske energije po ekstremnih naporih ali stresu, varuje pa tudi pred procesi staranja. Študije so tudi pokazale, da uživanje te gobe povzroči bolj učinkovito porabo kisika in povečanje njegove absorpcije za kar 40 %. Ostale medicinske gobe v Ona Vital delujejo pozitivno na zdravje in dobro počutje, skrbijo za močan imunski sistem ter vsebujejo številne koristne bioaktivne snovi, delujejo protivnetno, proti raku, antioksidativno in še bi lahko naštevali. Vse bolj priljubljene Nedvomno naravna prehranska dopolnila z vsebnostjo medicinskih gob postajajo vse bolj priljubljena, saj so že tisočletja znane njihove prednosti, s pridom jih uporablja tradicionalna kitajska medicina. Dandanes se medicinskih gob zaradi njihove dokazane učinkovitosti poslužuje vse več tistih, ki potrebujejo v svojem življenju več energije ali manj stresa, športnikov, in tistih, ki želijo bolezni preprečiti, ne le jih zdraviti. 44/2015

37


OREŠČKI

NORI NA OREŠČKE ! Obstaja dolga zgodovina uživanja oreščkov ter semen. Že naši predniki, ki so bili lovci in zbiralci, so se zavedali, da so pomemben vir prehrane. V naši tovarni na severu Walesa že več kot 30 let izdelujemo masla iz oreščkov in semen, zato vemo, kako slastni in zdravi so. Preberite naslednja dejstva in videli boste, da smo pri podjetju Meridian resnično NORI NA OREŠČKE! Oreščki so že tisočletja del naše prehrane. Vsi oreščki in semena so dober vir rastlinskih proteinov ter energije. Čeprav vsebujejo olja ter maščobe, je od tega velik delež mono- ali polinenasičenih maščob, ki so boljše za zdravo srce od nasičenih maščob (ki jih najdemo v živalskih proizvodih). Veliko oreščkov in semen prav tako vsebuje fitosterole, ki pomagajo pri zmanjšanju holesterola. Oreščki in semena sproščajo svojo energijo počasi, kar je idealno za dieto z nizkim glikemičnim indeksom. Tak pristop k dieti je namenjen nadzorovanju glukoze v krvi in teže ter nižanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa II. Poleg tega sprožijo olja v oreščkih občutek sitosti, kar lahko pripomore k zmanjšanju apetita.

MUFFINI Z INDIJSKIMI OREŠČKI IN MEDOM Za 12 muffinov.

Sestavine

• 275 g navadne moke • 1 žlička pecilnega praška • 50 g ovsenih otrobov (KOLLN) • 100 g rozin • 2 jajci • 100 g tekočega medu • 2 banani, pretlačeni • 100 g masla indijskih oreščkov znamke Meridian • 50 g stopljenega masla • 200 ml mleka

Priprava 1. Ogrejte pečico na 190 stopinj Celzija. 2. V posodi skupaj zmešajte moko,

ovsene otrobe, pecilni prašek in rozine ter dajte na stran. 3. V drugi posodi razžvrkljajte jajci, primešajte med, pretlačene banane, maslo indijskih oreščkov, stopljeno maslo in mleko. Mešajte dokler ne dobite tekoče mase. 4. V posodi s suhimi sestavinami naredite izdolbino na sredini. Dodate tekoče sestavine in na hitro premešate. 5. Narejeno maso dodate v modelčke za muffine (12 kos) in pečete 25 – 30 minut oziroma dokler ne postanejo zlato rjave barve. Pa dober tek!

Dejansko so vsi oreščki zelo dober vir glavnih B vitaminov (B1/tiamin, B2/riboflavin, B3/niacin in B6/piridokdin), ki pomagajo pri produkciji energije, oskrbujejo metabolizem z ogljikovimi vodiki, uravnavajo nivo krvnega sladkorja in hormonov ter pripomorejo k zdravju srca. Meridian masla iz oreščov in semen: - BIO Arašidovo maslo - BIO Maslo iz sončničnih semen - BIO Mandljevo maslo - BIO Maslo iz indijskih oreščkov - BIO Maslo iz bučnih semen - BIO Sezamov namaz TAHINI svetla - BIO Sezamov namaz TAHINI temna 38

PROMOCIJSKO SPOROČILO

Distributer: ITU-IMEX d.o.o. Brnčičeva 13, 1231 Ljubljana www.ituimex.com 44/2015


.ROOQRYVHQLRWUREL

0HGYVHPLæLWLMHRYHV QDMEROMGUDJRFHQ EĂũƉŽŵĞŵďŶĞũƓŽǀůŽŐŽŽǀĞƐŝŐƌĂǀnjĚƌĂǀŝƉƌĞŚƌĂŶŝ͘hƉŽƌĂďůũĂ ƐĞƉƌŝƌĂnjŶŽǀƌƐƚŶŝŚĚŝĞƚĂŚ͕ƉƌĞĚǀƐĞŵnjĂŽďǀůĂĚŽǀĂŶũĂƐƚŽƉŶũĞ ŚŽůĞƐƚĞƌŽůĂǀŬƌǀŝ͘sǀŽĚŝƚŽƉŶĞǀůĂŬŶŝŶĞ͕ŝŵĞŶŽǀĂŶĞďĞƚĂŐůƵͲ ĐĂŶŝ͕ŬŝũŝŚǀƐĞďƵũĞnjƵŶĂŶũĂƉůĂƐƚŽǀƐĞŶĞŐĂƐĞŵĞŶĂ͕njŵĂŶũƓĂũŽ ƌĂǀĞŶŚŽůĞƐƚĞƌŽůĂ;ƚƵĚŝͩƐůĂďĞŐĂͨͿ͕ƐĂũƉƌĞƉƌĞēƵũĞũŽǎŽůēƵ͕ĚĂ ďŝƐĞƉŽŶŽǀŶŽĂďƐŽƌďŝƌĂůǀƚĞůŽ͕njĂƚŽŵŽƌĂũŽũĞƚƌĂƉƌŽŝnjǀĞƐƟ ǀĞē ǎŽůēĂ͕ Ɛ ƚĞŵ ƉĂ ƐĞ njŵĂŶũƓĂ ƌĂǀĞŶ ŚŽůĞƐƚĞƌŽůĂ ǀ Ŭƌǀŝ͘ <Ğƌ ƵŐŽĚŶŽ ǀƉůŝǀĂ ŶĂ ƌĂnjǀŽũ ďĂŬƚĞƌŝũƐŬĞ ŇŽƌĞ ǀ ƓŝƌŽŬĞŵ ēƌĞǀĞƐƵ͕ ũĞŽǀĞƐŽĚůŝēŶŽƐƌĞĚƐƚǀŽnjĂƉƌĞƉƌĞēĞǀĂŶũĞnjĂƉƌƚũĂ͕ŬĂƌũĞnjĞůŽ ƉŽŵĞŵďŶŽ Ɖƌŝ ƐƚĂƌĞũƓŝŚ͕ Ɖƌŝ ďŽůŶŝŬŝŚ͕ Ŭŝ ƐĞ ƉƌĞŵĂůŽ ŐŝďůũĞũŽ ŝŶƉƌŝŶŽƐĞēŶŝĐĂŚ͘ŽŵŶĞǀĂũŽƚƵĚŝ͕ĚĂŶĂũďŝƌĞĚŶŽƵǎŝǀĂŶũĞ ƉƌĞŚƌĂŶƐŬŝŚ ǀůĂŬŶŝŶ ƉƌŝƐƉĞǀĂůŽ Ŭ ǀĂƌŽǀĂŶũƵ ƉƌĞĚ ŶĂƐƚĂŶŬŽŵ ƌĂŬĂŶĂĚĞďĞůĞŵēƌĞǀĞƐƵ͘ KǀĞƐǀƐĞďƵũĞŵĞĚǀƐĞŵŝǎŝƟŶĂũǀĞēǀǀŽĚŝƚŽƉŶŝŚǀůĂŬŶŝŶ͘<Ž ƐĞ ƚĞ ǀ ƉƌĞďĂǀŶĞŵ ƚƌĂŬƚƵ ƐƚŽƉŝũŽ͕ ŶĂƐƚĂŶĞ ǎĞůĂƟŶĂƐƚĂ ŵĂƐĂ͕ ŬŝƵƌĂǀŶĂǀĂŝnjůŽēĂŶũĞŽĚƉĂĚŶŝŚƐŶŽǀŝŝŶƉŽĚĂůũƓĂŽďēƵƚĞŬƐŝͲ ƚŽƐƟ͘WƌĂǀƚĂŬŽƐĞƚĞǀůĂŬŶŝŶĞǀĞǎĞũŽŶĂŵĂƓēŽďŶĞŬŝƐůŝŶĞ͕Ɛ ēŝŵĞƌƐĞƉŽĚĂůũƓĂēĂƐƉƌĞŚŽĚĂŚƌĂŶĞŝnjǎĞůŽĚĐĂ͕ŬĂƌŝŵĂnjĂƉŽͲ ƐůĞĚŝĐŽƉŽēĂƐŶĞũƓŽƉƌĞƐŶŽǀŽŽŐůũŝŬŽǀŝŚŚŝĚƌĂƚŽǀ͕ŬĂƌƵƉŽēĂƐŶŝ ŐůŝŬĞŵŝēŶŽƌĞĂŬĐŝũŽ͘

ďĞůũĂŬŽǀŝŶ͕ŵŝŶĞƌĂůŽǀ͗ĨŽƐĨŽƌ;ƐĞƐƚĂǀŶŝĚĞůĐĞůŝēŶŝŚŵĞŵďƌĂŶ͕ ŽĚŐŽǀŽƌĞŶnjĂƉƌŽĚƵŬĐŝũŽĞŶĞƌŐŝũĞŶĂĐĞůŝēŶŝƌĂǀŶŝƚĞƌŐƌĂĚŶŝŬ ŵŽēŶŝŚŬŽƐƟŝŶnjŽďͿ͕ŬĂůŝũ͕ƐĞůĞŶ;ŽĚůŝēĞŶĂŶƟŽŬƐŝĚĂŶƚ͕ŬůũƵēĞŶ ŵŝŶĞƌĂůnjĂnjĚƌĂǀũĞƓēŝƚŶŝĐĞͿ͕ŵĂŶŐĂŶ;ƉŽŵĞŵďĞŶnjĂŽƉƟŵĂůͲŶŽƉƌĞƐŶŽǀŽŚƌĂŶŝůͿƚĞƌǎĞůĞnjŽ͘sƐĞƚĞŵŝŶĞƌĂůĞƉŽƚƌĞďƵũĞŵŽ ƚĂŬŽŽĚƌĂƐůŝŬŽƚƚƵĚŝŽƚƌŽĐŝ͘ <ĞƌŽǀĞƐǀƐĞďƵũĞŬŽŵƉůĞŬƐŶĞŽŐůũŝŬŽǀĞŚŝĚƌĂƚĞ͕ƟƵƉŽēĂƐŶŝũŽ ƉƌĞďĂǀŶŝ ƉƌŽĐĞƐ͕ njĂƌĂĚŝ ēĞƐĂƌ ƐŵŽ ƐŝƟ ĚůũĞ ēĂƐĂ͕ ĞŶĞƌŐŝũĂ ƉĂ ƐĞ ƐƉƌŽƓēĂ ƉŽēĂƐŝ͘ KǀĞƐ ƉƌŝƐƉĞǀĂ Ŭ ďŽůũƓŝ ƉƌĞďĂǀŝ͕ ƵƌĂǀŶĂǀĂ ŬƌǀŶŝƐůĂĚŬŽƌŝŶŬƌǀŶŝƚůĂŬƚĞƌƉŽŵĂŐĂƉƌŝŝnjŐƵďŝŽĚǀĞēŶŝŚŬŝͲůŽŐƌĂŵŽǀ͘hǎŝǀĂŶũĞŽǀƐĂƚĂŬŽƓĞƉŽƐĞďŶŽƉƌŝƉŽƌŽēĂŵŽŽƚƌŽͲŬŽŵ͕ ĚŝĂďĞƟŬŽŵ͕ ƐƌēŶŝŵ ďŽůŶŝŬŽŵ ŝŶ ůũƵĚĞŵ Ɛ ƉƌĞŬŽŵĞƌŶŽ ƚĞůĞƐŶŽƚĞǎŽ͘ <ĞƌŽǀĞƐΎǀƐĞďƵũĞŵĂũŚŶĞŬŽůŝēŝŶĞŐůŝĂĚŝŶĂ͕ŶŝƉƌŝŵĞƌĞŶnjĂŽƐͲĞďĞ͕ŬŝŝŵĂũŽĐĞůŝĂŬŝũŽŝŶƐŽŽďēƵƚůũŝǀĞŶĂŐůƵƚĞŶ͘ ΎKǀĞƐŝŶŚĞƌĞŶƚŶŽŐůƵƚĞŶĂŶĂũŶĞďŝǀƐĞďŽǀĂů͕ũĞƉĂnjŶũŝŵƉŽͲŐŽƐƚŽ͚ŽŶĞƐŶĂǎĞŶ͛ǀƉƌŽĐĞƐƵƉƌŝĚĞůĂǀĞŝŶͬĂůŝƉƌĞĚĞůĂǀĞʹƉŽͲŐŽƐƚŽƵƐƉĞǀĂǀďůŝǎŝŶŝƉƓĞŶŝĐĞĂůŝƉĂƐĞnjŶũŽƐŬůĂĚŝƓēŝ͘:ĞƚŽƌĞũ ͚ŶĞŬũĞǀŵĞƐ͛͘

KǀƐĞŶĂŬĂƓĂƐĞŵĞĚĚƌƵŐŝŵƉŽŶĂƓĂƚƵĚŝnjŶŝnjŬŝŵŐůŝŬĞŵŝēŶŝŵ ŝŶĚĞŬƐŽŵ͕ŬĂƌƉŽŵĞŶŝ͕ĚĂũĞŶũĞŶǀƉůŝǀŶĂŬƌǀŶŝƐůĂĚŬŽƌnjĞůŽ ƐŬƌŽŵĞŶ͘ KǀĞƐ ƉŽůĞŐ ŽďŝůŝĐĞ ǀůĂŬŶŝŶ ǀƐĞďƵũĞ ƚƵĚŝ ŽŐƌŽŵŶŽ

44/2015

39


REGRAT

UPIHNI LUČKO – IN ŽELJA SE TI BO IZPOLNILA! GORAZD MARINČEK

Nekoč, ko otroci še nismo imeli pametnih telefonov in elektronskih tablic, smo se igrali brez televizije, na dvoriščih in travnikih. In ko je regrat porumenil travnike, smo komaj čakali, da so se na cevkah cvetovi spremenili v lučke. Saj veste, sive kepice iz neštetih malih padalc, ki jih veter odnese in kjer padejo na plodna tla, vzklije novo življenje. Iz cevk smo znali delati piščalke, ne sprašujte kako, ampak piskali pa smo. Skratka, posebej previdno si odtrgal cevko z lučko, da se ni prehitro raztresla, ker potem igra ni veljala. Zamižal si in si tiho zaželel nekaj lepega (le kaj bi drugega?!), zajel sapo in na vso moč pihnil, da bi vsa padalca odpihnil z blazinice. Če je

uspelo, se je želja izpolnila. Igrali smo se seveda v mešani družbi in draž je bila v tem, da te je soigralka žareče pogledala, zaprla oči in si nekaj zaželela. Tako je bilo sporočilo posredovano, četudi niso vsa padalca poletela.

jeter, pri motnjah delovanja žolčnika, za lajšanje revmatskih obolenj, za zniževanje krvnega sladkorja itn. Moderne so diete z regratom: za hujšanje, za razstrupljanje in zmanjšanje zakisanosti telesa.

Danes ne srečam otrok, ki bi se lovili po travnikih in se šli take igrice. Imam pa dve leti staro vnučko Lučko, ki mi pravi: »Dedi, če boš kašal, boš šel k zdavniku!« Če boš kašljal, boš šel k zdravniku. Tako. In smo spet pri regratu.

Osebno ga najraje uživam v solati in to preko celega leta. Posebej praznična je tista, ko liste premešam s krompirjem v kosih in zabelim s popečenimi koščki slanine, zalitimi z jabolčnim kisom. Če ga naberem in si ga pripravim sam, mi gre še posebej v slast. Seveda so še drugi, kar številni načini uživanja rastline ali pripravkov iz nje.

Ne pravijo mu zaman domači zdravilec, saj ima številne ugodne učinke na naše zdravje. Je bogat vir vitamina C, vsebuje tudi minerale, predvsem kalij, kalcij in železo ter eterična olja. Uporabljamo celo rastlino: liste, cvetove in korenine. Bolj znani regratovi izdelki so regratov sirup, regratov čaj (iz posušenih cvetov) in regratovo vino. Pražene korenine se uporablja kot kavni nadomestek. Regratov sirup naredimo sami iz regratovih cvetov, sladkorja in limone. Regrat in izdelki pomagajo pri čiščenju krvi, pri lažjem izkašljevanju, kot diuretik, za boljšo presnovo, pri boleznih

Regrat, da bo res zdravilen, nabirajmo na ekoloških travnikih, ali pa si ga gojimo sami na lastnem vrtu, kar je ponekod v svetu že običaj. In po uživanju regrata ne bom kašljal in ne bo mi treba k zdravniku. Namesto tega si bom vnučko Lučko posadil na kolena, prijela bova regratovo lučko, zamižala, si zaželela nekaj lepega in pihnila kar se da, da bodo padalca poletela daleč, daleč ... Da ji bo lepo, da bo zdrava in srečna. In tako naj bo tudi vam, drage bralke in bralci!

www.preklopinasonce.si

Na spletni strani so vsak dan objavljeni osveženi podatki, kolikšen delež elektrike in toplote za lastno porabo bi lahko štiričlansko gospodinjstvo pridobilo s pomočjo sonca. Aprila 2015 je povprečna temperatura zraka povsod presegla dolgoletno povprečje za 1 do 2 °C. Sončnih dni je bilo veliko, še posebej na severu države. Povsod po Sloveniji bi štiričlanska gospodinjstva pokrila več kot 139 % potreb po električni energiji, v Lescah celo 160 %. Pokritje potreb po topli vodi pa bi povsod doseglo 99 % ali 100 %, razen v Novi Gorici le 91 %.

Preklopite na sonce! 40

44/2015


DIVJI JAM

RAVNOVESJE HORMONOV SIMONE GODINA, certificirani integrativni holistični zdravstveni trener (CHHC) za hormonsko ravnovesje, problematično kožo in dolgoživost Neravnovesje ženskih funkcij občutimo kot slabo počutje, ki se odraža v menstrualnih težavah, problemih menopavze in celo pri vrstah drugih ženskih bolezni.

Ključ do ženskega ravnovesja je, da telesu zagotovimo naravne vire, ki jih potrebuje za tvorbo svojih hormonov, ter zadostno količino in pravilno doziranje le-teh, da lahko zadovoljijo fizične, čustvene in reproduktivne potrebe. Kadar ženske dosežemo tako ravnovesje, smo srečnejše kot kdaj koli. Kako lahko dosežemo žensko ravnovesje hormonov? Najprej moramo vedeti, kaj naše telo spravi iz ravnovesja. Naš ženski kompleksni hormonski sistem lahko namreč hitro zmotijo notranji in zunanji sprožilci teh motenj.

DIVJI JAM Divji jam (Wild Yam, Discorea villosa) pomaga vzdrževati mirno in udobno obdobje menopavze, saj ženskam pomaga pri soočanju z znaki menopavze, kot so vročinski oblivi, potenje, nemir in razdraženost. DivjiJam_BZ_175x60.5.indd 1

44/2015

Same si ustvarjamo svoje notranje neravnovesje s kontracepcijskimi tabletami, v želji , da ne bi zanosile in s tem zmedemo telo s sintetičnimi (umetnimi) hormoni, poleg tega smo vedno bolj izpostavljene okoljskim estrogenom, ki posnemajo naše naravne hormone in jih večinoma najdemo v hrani, čistilih, kozmetiki, plastiki in drugih kemičnih stvaritvah, ki jih je ustvaril človek in ki onesnažujejo tako hrano kot okolje. Taki posnemovalci in nadomestki hormonov zasedejo receptorje našim lastnim naravnim hormonom in porušijo naravno ravnovesje kompleksnega sistema naravnega pretoka hormonov. Množična razširjenost problema žensk s svojimi ciklusi in ženskim zdravjem, kot z menopavzo, je rezultat teh motenj naravnega hormonskega in endokrinega sistema pri večini žensk. Nadomestki hormonov so lahko praktični in izboljšajo stanja na kratki rok, a čas je že pokazal posledice motenja naravnega delovanja naših hormonov zaradi uvrščanja kemičnih nadomestkov v naš naravni sistem.

Uravnavanje hormonov na naraven način Najprej je pomembno, da svoje telo preskrbimo z ustrezno prehrano in uredimo življenjski slog, kar pa nam hiter življenjski tempo v realnosti onemogoča. Nemogoče si je ustvariti idealno prehrano za naše zdravje, zato posegamo po prehranskih dopolnilih, tudi takih, ki pomagajo uravnati hormonsko stanja. Divji jam v obliki kapsul ali kreme je na primer lahko kvalitetna naravna izbira, ki podpira hormonsko ravnovesje našega sistema in vsebuje naravne aktivne sestavine, ki se vsrkajo v naše telo skozi kožo (divji jam v obliki kreme) ali prebavni sistem (divji jam v obliki kapsul) in se uskladiščijo v maščobnih tkivih (našem naravnem skladišču). Kasneje se porabijo v našem endokrinem sistemu, kot to narekuje naš naravni ritem ustvarjanja hormonov, ki jih telo potrebuje za fizične, čustvene in reproduktivne funkcije. Kot rezultat takih dopolnil, boste občutili naravno žensko hormonsko ravnovesje.

MENOPAVZA?

Naravna pot do ženskega hormonskega ravnovesja DIVJI JAM v obliki gela - 100 ml Za žensko nego na prsih, trebuhu in notranjemu delu rok.

DIVJI JAM v obliki kapsul - 80 kapsul Z dodanim vitaminom B6: - ima vlogo pri uravnavanju hormonov; - prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti; - ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Izdeleka Divji jam sta na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah ter na spletni strani

www.hisa-zdravja.si.

Brez parabenov.

Za več informacij o izdelku lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko: Priporočena MPC cena

24,90 EUR

Priporočena MPC cena

29,90 EUR

07/05/15 22:37

41


42

44/2015


44/2015

43 www.venera-kozmetika.si


EKOLOGIJA

PLASTENKA ZA PLASTENKO KATJA UDOVIČ, Unirec d.o.o. Prekomerna proizvodnja in potrošnja sta povzročili, da smo v Evropski uniji za več kot dvakrat prekoračili biološke zmogljivosti ozemlja, na katerem živimo. Strokovnjaki opozarjajo, da moramo čim prej poskrbeti za prehod v krožno gospodarstvo, ki pomeni zapiranje snovnih tokov. Prvi primer zapiranja snovnih tokov v Sloveniji predstavlja projekt Plastenka za plastenko. Kar 50 % plastenke je namreč izdelano iz slovenskih recikliranih plastenk. Krogotok zapiranja snovnih tokov v projektu Plastenke za plastenko poteka tako, da družba Unirec prevzame odpadno embalažo PET in poskrbi za njeno predelavo, v kateri nastane reciklirana surovina RPET. Dostavi jo podjetju Gastro PET, ki reciklirano surovino vdela v predforme PET in jih dostavi Fructalu. Tam predforme PET napihnejo v nove plastenke in jih napolnijo s pijačo. 50 % nove plastenke je torej sestavljene iz reciklirane surovine.

Krožno gospodarstvo ali zapiranje snovnih tokov ima vrsto pozitivnih učinkov: preprečujemo nastajanje odpadkov, manjšamo količine končno odloženih odpadkov, s tem tudi zmanjšujemo obremenitve za okolje. Poleg tega spodbujamo tehnološke izboljšave ter spreminjamo potrošniške in proizvodne navade. Zato je pomembno, da vsak v krogotoku ravnanja z odpadki prispeva svoj delež: podjetja s tem, da razmislijo, ali in kako je mogoče predelati njihove odpadne materiale, gospodinjstva pa z doslednim ločevanjem odpadkov.

Zapiranje snovnih tokov je eden osnovnih ciljev gospodarnega in učinkovitega ravnanja z odpadki in odpadnimi materiali. Pomeni, da obravnavamo življenjski cikel izdelkov in materialov, iz katerih so sestavljeni, ter opredelimo, kolikšen delež tega materiala je mogoče ponovno uporabiti in v kakšni obliki. Odpadni material lahko uporabimo na dva načina. Prvi je, da iz odpadnih materialov nastanejo nove surovine, iz katerih izdelamo nove izdelke. Drugi način, ki nadgrajuje prvega pa je, da odpadni material predelamo in obdelamo tako, da je primeren za vnovično uporabo za enak izdelek. 44

44/2015


ZDRAVJE

LUNIN POST MARUŠA ERBEŽNIK, svetovalka za zdrav način življenja in MJUŠA KREVS, diplomirana inženirka živilstva in prehrane (UN) Dokazano je, da se telo ob luninih menah hitreje in boljše čisti, zato so ti dnevi najprimernejši za razstrupljanje. Dan na teden res ni veliko, a čez leto se nabere kar 48 dni za lunin post. Ker te dni ne jemo, si naš prebavni trakt »odpočije«, telo se razstrupi, s pitjem sokov pa telesu zagotovimo potrebna hranila. Pomislite, kakšen vpliv ima Luna na plimovanje morja. Če ji uspe spreminjati stanje tako velike količine »tekočine«, kot je morje, ima seveda vpliv tudi na tekočine v našem telesu, kajne? Ob Luninih menah, posebej pa ob polni in prazni luni, je ta vpliv še močnejši in zato opaznejši. Lunin post nikakor ni namenjen le izgubi odvečnih kilogramov. Pravzaprav gre za

44/2015

čiščenje organizma, saj s postom telesu omogočimo, da odstrani različne strupe, ki se nenehno kopičijo v našem telesu. Postimo se ob luninih menah, in sicer tako, da približno 1 uro pred pričetkom lunine mene pojemo nekaj lahkega, na primer nekaj sadja, juho, polnovredne kosmiče. Nato nadaljnjih 24 ur pijemo le tekočino. Najboljša izbira je pitje sveže stisnjenega ekološkega sadja in zelenjave, da v telo ne vnašamo novih »strupov«,

ki jih sicer dobimo s konvencionalno pridelano hrano, organizmu pa priskrbimo obilico hranil (vitaminov, mineralov, encimov). Tekočine je potrebno spiti čim več. V enem samem dnevu izgubite nekaj odvečne telesne teže, po treh mesecih posta ob luninih menah pa bo razlika še bolj opazna. Vaše telo bo bolj odporno in lepše oblikovano. Kar pa je najboljše – zmanjšala se bo vaša želja po nezdravi hrani in povišal se bo nivo energije!

45


ZDRAVJE

ČUSTVENO HRANJENJE

ROMANA BIZILJ, www.telodrom.com

Poznate ta občutek, ko ne jeste takrat, ko ste lačni ali občutek krivde, ko se prenajedate z neprimerno hrano ob neprimernem času ? Prav tako hrano nemalokrat pogojujemo z udobjem, preobilico stresa in posledičnim umirjanjem, ali pa kot nagrado. Na žalost, čustveno prenajedanje ne odpravlja čustvenih težav. Običajno se počutimo še slabše, saj nas po preobilnem hranjenju, hranjenju v neprimernih, večernih in nočnih urah, muči občutek krivde. Zavedanje, kaj so tisti sprožilci, ki nam povzročajo, da se vsakič ponovno lotimo prehranjevanja, čeprav nismo fizično lačni, je prvi korak, da se osvobodimo čustvenega in kompulzivnega prenajedanja ter korak k spreminjanju navad, ki sabotirajo naše počutje ter psihično zdravje.

Razumevanje čustvenega prehranjevanja Če ste kdaj naredili prostor za sladico, čeprav ste že bili polni, ali pa ste posegli po večji količine nezdrave hrane, ko ste se počutili osamljeni, žalostni, jezni, obupani …, ko ste imeli občutek, da gre vse samo še navzdol in ste ta občutek nadgradili s hranjenjem, ste doživeli čustveno prehranjevanje. Čustveno prehranjevanje je hranjenje, ki nam da lažni občutek, da se v trenutku počutimo boljše – gre za zapolnjevanje čustvene praznine in ne praznine, ki nam jo povzroča fizično pomanjkanje hrane v želodcu. 46

Seveda smo zagotovo že vsi kdaj pa kdaj doživeli, da smo hrano uporabili kot neke vrste nagrado ali pa v trenutku nejevolje, da nas je malo »povzdignila« in to niti ni nujno slaba stvar. Vendar, če se ta čustveni vzorec prenajedanja ponavlja in če ga sprejmete kot mehanizem vašega rednega delovanja, potem lahko to postane začaran krog, iz katerega se je težje izviti. Vsaka navada, ki jo redno ponavljamo, tako dobra kot slaba, tako postane del našega življenja. Hrana ne prežene čustev Čustvene lakote ni mogoče zapolniti s hrano. Takšno hranjenje lahko povzroči

zadovoljstvo v trenutku, vendar pa naši občutki, naše emocionalne težave še vedno ostajajo. Čustvene težave moramo reševati na čustvenem nivoju, kar pomeni, da jih moramo sprva ozavestiti in s pravilnim pristopom in različnimi tehnikami delovati v prid rešitve. Ravno zaradi tega je pojem zdravega prehranjevanja dobil mnogo širše razsežnosti kot le zgolj naštevanje, kaj zdrava prehrana sploh je. Mnogo informacij glede prehranjevanja že imamo, skoraj vsak bo znal povedati, kaj mu pomeni optimalno prehranjevanje in se tudi zaveda, da je naredil napako, ko se je zbudil in sredi noči izpraznil 44/2015


ZDRAVJE

hladilnik. Vrtenje v začaranem krogu razočaranja, ker se spet nismo mogli upreti skušnjavi, ker ne moremo nadzorovati svojega početja in s tem tudi ne svoje telesne teže, pa nas ponavadi vodi še veliko globlje. Preden se lahko izvijete iz cikla čustvenega prehranjevanja, se boste najprej morali naučiti, kako razlikovati med čustveno in fizično lakoto. To je lahko težje, kot se sliši, saj je hranjenje redno na našem dnevnem urniku. Razlika med čustveno in fizično lakoto Čustvena lakota pride nenadoma, udari v hipu ne glede na čas in jo moramo zadovoljiti hitro. Fizično lakoto, na drugi strani, občutimo postopoma. Želja, da bi nekaj pojedli, ni tako močna, nujna, takoj in zdaj (razen če niste jedli že zelo dolgo časa). Čustvena lakota hrepeni po posebni hrani, ki nam prinaša udobje. Ko smo fizično lačni, ni potrebe po točno določeni hrani, ampak pojemo hrano za katero vemo, da jo potrebujemo oziroma je na voljo. Pri čustveni lakoti hrepenimo po mastni hrani, kalorični škrobnati hrani, sladkih prigrizkih, ki zagotavljajo takojšen užitek. V tistem trenutku se počutimo, da moramo pojesti točno tisto pico ali tiste piškote, ki smo si jih zamisli in nič drugega. Čustvena lakota vodi pogosto do nekontroliranega in nespametnega hranjenja. Še preden se zavemo, smo že pojedli vrečko čipsa, banjico sladoleda, ne da bi bili pozorni ali pa da bi nasploh uživali v vsakem grižljaju posebej. Ko jemo zaradi fizične lakote, se ponavadi bolj zavedamo svojih občutkov ob hranjenju, pomemben nam je okus, ponavadi jemo počasneje in bolj zavedno.

ni. Fizična lakota, na drugi strani, ne potrebuje občutek polnosti v želodcu in je osredotočena na hrano, proces hranjenja, na teksturo, barvo in vonjave. Zakaj jemo? Ljudje jemo zaradi različnih razlogov. Prvi korak pri »zdravljenju » čustvenega prehranjevanja, je ugotavljanje osebnih sprožilcev. Torej, kateri so tisti dogodki, ki v nas sprožijo neustavljivo željo po določeni hrani? Kateri so tisti občutki, ki nas spremljajo ob tem? Najpogostejši vzroki za čustveno hranjenje so stres in dogodki, ki jih sprejemamo kot stresne. Ko se dvigne stresni hormon kortizol, nam le-ta povzroči željo po slanem, po sladkem, po mastnih živilih ipd. Čustveno prehranjevanje lahko povezujemo kot polnilce naših čustev. Ko nam v življenju nekaj manjka, želimo praznino zapolniti. Prehranjevanje za čustvene jedce predstavlja način, kako umiriti svojo jezo, nemoč, žalost, strah, tesnobo, osamljenost, sram in zamere. Tem čustvom se ponavadi raje izognemo, jih želimo zakriti, prekriti, »pospraviti« pod preprogo in hranjenje tako lahko povzroči orodje, ki za trenutek »preusmeri« naša čustva. Ste se že kdaj zalotili, da ste se prenajedali samo zato, ker vam je bilo dolgčas ali pa je hranjenje predstavljalo zapolnitev neke praznine

v življenju? V tem istem trenutku hrana zapolni naš primanjkljaj in nas na nek način odvede stran od naših čustev in nezadovoljstva, vendar pa na dolgi rok to ne reši problema v samem bistvu. Včasih se nam otroške navade lahko globoko usidrajo. Le pomislite, kako ste odraščali, so vas starši nagradili za vaše dosežke, lepo vedenje s hrano? Pogojevanje določenih dogodkov – pozitivnih ali negativnih, s točno določeno hrano lahko vodi do čustvenega prenajedanja. Verjetno se je marsikdo prepoznal v zgoraj naštetih opisih. Rešitev za čustveno prenajedanje ne gre iskati toliko v sami prehrani, ampak v svojih občutkih. Lahko pričnete s preprostim korakom. Naredite si seznam situacij, ki vas spravijo v stres ali pa vam zbujajo negativna čustva. Bodite zavedni in svoje občutke napišite na list papirja. Ugotovite, kaj je tisti sprožilec, ki vam sproži vaša negativna občutja. Napišite jih na papir. Včasih so ta občutja globlja in težave tičijo v našem nezavednem delu, tako jih sami težko ozavestimo in rešujemo. V takih primerih je bolje, da se posvetujete in rešujete težave z ustreznim strokovnjakom ali pa se pridružite kakšni vodeni skupini, kjer se srečate z ljudmi, ki se soočajo s podobnimi situacijami kot vi.

Čustvena lakota ne zadovolji, ko smo siti, saj se ne nahaja v želodcu. Ima željo po še več in več hrane, pogosto jemo do te mere, da se počutimo neprijetno pol44/2015

47


ZELIŠČA

ZA ZDRAVJE IN DOBER OKUS TIA KEMPERLE Kdor se zaveda vseh pozitivnih vplivov na naše zdravje ob uživanju začimb oziroma zelišč, se potrudi in poskrbi, da jih ima vedno na dosegu roke. Zanje ni treba velikega prostora, prostrane zemlje, temveč le drobno lončnico ali pa mini vrtiček, ki ga je mogoče urediti tudi v urbanih naseljih. Bazilika Le kdo ne pozna bazilike? Zelišče, ki izvira iz Indije in drugih tropskih področij Azije se pogosto uporablja pri kuhanju, nekoliko manj pa je znanega o njenih pozitivnih učinkih na naše zdravje. Poznamo več vrst bazilike, vse pa so prijetnega vonja in okusa, zato v sebi nosijo moč za popestritev marsikatere jedi, poleg tega pa so baziliko že v preteklosti uporabljali v medicinske namene. Neka študija je na primer dokazala, da to zelišče vsebuje visoko v re d n o s t

48

esencialnih olj, ki so bogata s fenolnimi sestavinami in drugimi naravnimi snovmi, kot so polifenoli (flavonoidi in antocianini). Bazilika naj bi bila bogata z antioksidanti in naj bi vsebovala snovi, ki pomagajo pri težavah z artritisom, zmanjšujejo vnetja in otekline tudi do 73 % v 24-ih urah po zdravljenju. Prav tako naj bi se uspešno zoperstavila znakom staranja in naj bi preprečevala škodo, ki jo povzročajo prosti radikali v jetrih, možganih in srcu. Timijan Tudi timijan je več kot le okusna začimba. Z njim je mogoče uspešno premagati težave z aknami, saj je poznan po svojih proti bakterijskih učinkih, poleg tega naj bi sodeč po nekih raziskavah na živalih zniževal srčni utrip in s tem previsok krvni pritisk ter tudi zniževal raven holesterola. Timijanovo esencijalno olje se pogosto uporablja kot naraven blažilec kašlja, poleg tega naj bi spodbudil delovanje

imunskega sistema, saj timijan vsebuje vitamin C, prav tako je dober vir vitamina A. Vas zanima še, za kaj ga boste lahko uporabili to poletje? Za odganjanje nadležnih komarjev. Nekaj listov timijana zmečkajte med dlanmi, s čimer naj bi se sprostila esencialna olja, ki jih komarji ne marajo. Strokovnjaki uporabljajo to zelišče tudi pri aromaterapijah in drugih terapevtskih namenih, saj naj bi njegova sestavina carvacrol spodbujal nastajanje pozitivnih oblčutkov in skrbel za dobro voljo. Majaron Majaron, katerega izvor sega v Egipt in Arabijo, naj bi pomagal pri prebavnih težavah, nas varoval pred pogostimi boleznimi, imel naj bi proti vnetni učinek in naj bi skrbel za boljše psihično počutje. Majaron je pogosto prisoten v kulinariki, kot dodatek k juham, omakam, solatam, mesnim jedem … V kozmetiki ga uporabljajo v kremah za kožo, losjonih za telo, gelih za tuširanje in milih za kopel. Če ga redno

44/2015


ZELIŠČA

uporabljamo v prehrani, pa je koristen tudi za naše zdravje. Vsebuje namreč antioksidante, vitamine in druge hranljive snovi. Zaradi njih je mogoče umiriti želodec in prebavni sistem, umirja slabost in trebušne krče, pomaga pri diareji, poleg tega pa tudi blagodejno vpliva na zniževanje holesterola in tudi krvnega pritiska, s čimer zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni. Znan naj bi bil tudi po tem, da zmanjšuje stres in tudi čustvene reakcije.

Origano V kuhinji je pogosto nepogrešljiv, saj popestri marsikatero jed. Poleg dobrega okusa in vonja, pa je tudi bogat z vitaminom K, ki ga pogosto spregledamo, a je pomemben za naše zdravje. Poleg tega vsebuje snovi, ki se učinkovito bojujejo proti bakterijam, anitioksidantov je v njem izjemno veliko. Raziskava je pokazala, da naj bi imel origano na gram surove teže 42 krat več

antioksidantnih aktivnosti kot jabolka, 30 krat več kot krompir, 12 krat več kot špomaranče in 4 krat več kot borovnice. Vsebuje vlaknine, tudi minerale, kot je izjemno pomembno železo, poleg tega je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami in še bi lahko naštevali.

Donat Mg klinično dokazano pomaga pri zaprtosti

Ali imate tudi vi težave s prebavo? Urejena prebava vpliva na dobro telesno počutje. Prav zato je pomembno, da v primeru napihnjenosti, zaprtosti, trdega blata, oteženega ali nepopolnega odvajanja blata poiščete preizkušeno in klinično dokazano rešitev. Naravna mineralna voda Donat Mg zdaj klinično dokazano blagodejno vpliva na prebavo1.

Če občutite zaprtost, pred odvajali poskusite naslednje: • popijte dva do štiri kozarce vode dnevno, • zjutraj uživajte tople napitke, • uživajte več sadja in zelenjave, • jejte slive in otrobe, • pijte 2 kozarca Donat Mg dnevno.

1 Za vrednotenje varnosti in učinkovitosti naravne mineralne vode Donat Mg za izboljšano delovanje črevesa je bila opravljena dvojno slepa, randomizirana, s placebo kontrolirana klinična raziskava – podatki so evidentirani.

44/2015

Droga Kolinska d. d., Kolinska ulica 1, 1544 Ljubljana EU.

Šetraj Prijetno aromatični šetraj vsebuje veliko snovi, ki imajo antioksidativne lastnosti, ki preprečujejo nastanek bolezni. Fenoli pripomorejo k uničevanju bakterij, minerali in vitamini v njem pa poskrbijo za splošno dobro počutje. Železo, kalcij, magnezij, cink, selenij, vitamini, kot so B, A, C in drugi, so razlog, zaradi katerih se ga izplača imeti pri roki in ga tudi redno uživati.

www.donatmg.eu

49


PREHRANA

OTROK V KUHINJI

PETRA MAUER

Anka Peljhan iz društva Vesela kuhinja, ki je tudi ustanoviteljica odmevnega tekmovanja osnovnošolcev v kuhanju avtohtonih slovenskih jedi, je prepričana, da je mesto za otroka tudi v kuhinji. Sodelovanje pri pripravi jedi naše najmlajše ne le bogati in uči, razveseljuje in skrbi za njihovo samozavest, temveč jim predstavlja tudi korak k zdravemu načinu življenja v starejših, zrelejših letih. Kdaj naj otroke starši vključijo v proces kuhanja? Je na primer že to, da ropotajo z lonci, nosijo kuhalnico in mečejo zelenjavo v posodo prvi korak k razvijanju uspešnega sodelovanja v kuhinji? Ko otrok pokaže prve znake volje, početi v kuhinji karkoli pač, mu je treba to omogočiti. Tudi, če želi prijeti nož ali pomešati vročo juho. Potrebno mu je dovoliti ob navodilu, ki ga bo razumel ali ki ga bo pritegnilo in ne odvrnilo. Ja, tukaj je potrebno kar veliko psihologije in energije, kar se nekajkrat obrestuje – kasneje. Najraje otroci packajo s testom, kar sicer v kuhinji povzroča veliko nereda, pa vendar – se vse lahko počisti. V glavnem: prvi »ne« bo prvi korak k strahu, odporu in prepričanju, da je kuhinja za odrasle, da otroci nimajo vstopa in sledi popolna ignoranca ter kasneje pot v trgovino po sendvič ali pa celo hitro prehrano. Kaj je smiselno pričakovati od otroka, glede na njihova leta? Od otrok ne smemo (kot je dobro tudi v življenju nasploh) pričakovati nič. Moramo jih usmerjati in jim sproti pojasnjevati, jih povabiti k sodelovanju v kuhinji – in to ne za lupljenje krompirja ali trebljenje solate! Tega ne marajo in se bodo začeli 50

izogibati. Otroku je treba zaupati pomembne ali enakovredne naloge, pa tudi, če ga polomi. Kaj zato! Saj nismo kuhinja s 5 zvezdicami. Lahko pa to postanemo ob stalnem učenju. Otroci nas bodo presenetili. Važno je le, da gremo korak po koraku in da ne ubiramo bližnjic ali pa otrok ne podcenjujemo, saj zmorejo veliko več, kot si mislimo. Bolje zelo oster nož, kot topi. Ali je pogosto težava, da so starši premalo potrpežljivi in da želijo čisto vse opraviti na hitro ali preveč popolno, zato svoje otroke ne pustijo blizu kuhinje? Sodoben način življenja in v veliki meri nepoučenost generacije naših staršev (ki so jim kuhale njihove mame ali babice), nas vodi k poseganju po gotovi ali polgotovi hrani. Po napornem delavniku jih vse preveč odpre konzervo ali zaide v gostilno – na večinoma hitro ali nekvalitetno hrano. Zame je kuhanje sprostitev, pa tudi če ob 6-ih popoldan ali zvečer. Ustvarjanje v kuhinji prežene slabe mi-

sli delovnega dne in družiti se v kuhinji z otroki, je nekaj najlepšega. Na ta način steče najplodnejši pogovor. Kako naj otroke spodbujamo za kuhanje in s čim jih odvračamo od te dejavnosti? Kot je bilo že rečeno, jih je treba spodbuditi z njim zanimivimi kuharskimi opravili, ki bodo vidni na krožniku, pomembnimi nalogami in pustiti jih celo same, naj se znajdejo in naredijo po svoje. S tem bomo zadeli v polno. Morda jih prelisičiti, češ, da smo utrujeni in da se nam ne ljubi kuhat, pa naj bo on-a (otrok) glavni chef danes. Zakaj pa ne?! Med kuhanjem otroci razmišljajo, kombinirajo, štejejo, tehtajo, raziskujejo, se učijo … vsekakor dobra popotnica za naprej, kajne? Seznanjeni morajo biti z vsemi koraki. Seveda tudi pripravo, kar v kuhinji – kot drugod, zahteva določeno natančnost. Nekje bolj, nekje manj. Ko gre za npr.: enolončnico, je treba dobiti občutek 44/2015


PREHRANA

in ne tehtati, ko pa gre za pecivo ali kaj podobnega, pa je treba biti natančen na gram! Ob enem je natančnost pomembna tudi pri finiširanju jedi ali krožnika, kjer jim moramo pustiti domišljijo. Katere so najpogostejše nevarnosti, ki na otroka prežijo v kuhinji in kako naj jih obvarujemo pred njimi? Kot sem že povedala, je bolje, da otroku ponudimo oster nož, kot topega, saj slednji spolzi po prstu in zareže namesto v korenček, v našo kožo. Če se vreže majhen otrok pri osnovnih opravilih, je lažje, kot če si že odrasel zarine nož v prst. Tako, kot pri celotni vzgoji, bolje prej, kot kasneje. Tako je tudi z vročimi elementi. Seveda ne zahtevamo od otroka, da se spopade s težkim loncem, polnim vroče vode! Aktivnosti je treba prilagoditi. Tudi mu ne ponudimo kot kamen trdega korenja, da ga naj nareže ali ogromnega kosa mesa, naj ga razkosa. Razmislimo o nalogah. Ali po vaših izkušnjah velja, da otroci, ki sami nekaj pripravijo to tudi raje pojedo? Absolutno! To dejstvo rodi neslutene rezultate! Tudi, če hrane niso še nikoli poizkusili (npr.: določena zelenjava ali podobno), jed pohrustajo, brez da bi se vprašali, ali jim je všeč ali ne. Pri tem je zelo važen videz končnega izdelka. Tukaj lahko malce pobrskamo po kuharskih knjigah ali internetu in svoji domišljiji ter ustvarjamo figure. Otroški okus bo hvaležen.

zadnje čase narekuje postopke, ki so jih osvajali naši predniki, vendar na moderen način. Vsekakor je treba spoznati zgodovino, da lahko gradimo naprej, pa tudi, če gre za kuharske postopke! Svetujem vsakodnevni trening, saj so ročne spretnosti podvržene pozabi. Kar je pa zelo pomembno: če si v mladih letih uspemo vzgojiti veselje do dela v kuhinji - le to ne zamre!

Imate morda še kakšen nasvet za starše in njihove otroke? Bodite potrpežljivi in vključite svoje psihološko znanje. Okoli vogala z igro in animacijo dosežemo ogromne rezultate, zdrav in odgovoren način razmišljanja, kar je ena najkoristnejših popotnic za otroke. Imejte jih radi – tudi, če popackajo kuhinjo. Nič zato. To, kar nam čez nekaj let vrnejo, je neprecenljivo.

Zanimiv in enostaven recept, ki ga lahko naredijo že najmlajši Rumenokoži nezemljan Sestavine: •

2 večja krompirja 2 korenčka • 1 žlica masla • malo mleka • ščepec kurkume • košček brokolija, korenčka in ostale zelenjave za obraz, ki jo lahko nadomestiš s peteršiljem, olivami, paradižnikom, redkvico ipd. Postopek: 1. Olupi krompir in ostrgaj korenček. 2. Omenjeno skuhaj v slani vodi do mehkega. 3. Odcedi vodo, dodaj kurkumo, maslo in mleko ter pretlači v pire. 4. Poišči primerno posodico, da bo obraz vsaj malce okrogel in vanjo daj vsaj 2 cm pireja. 5. Medtem, ko se zgoraj omenjene sestavine kuhajo, poišči in pripravi primerno zelenjavo za dekoracijo. 6. Ponudi še toplo. •

Ali tudi pri kuhanju velja, kar se Janezek nauči, to Janez zna? Tako kot pri vsaki aktivnosti, je potrebna vaja. Marsikdo si misli, ah saj znam. Pa ni tako. Videti na sliki, pa čeprav zgleda enostavno, ni res. Ko poskusimo narediti sami, pridemo do spoznanja, da nam manjka znanja, predvsem je potrebno slediti postopkom, jih ne preskakovati, ker ne bo dobro. Trend kuharskih tehnik pa 44/2015

51


VID

SKRB ZA NAŠE OČI

SARA SOČAN

Tudi vi opažate, da imate vse pogosteje težave z očmi? Kako si pomagati, nam je pojasnila mag. Kristina Mikek, dr. med. spec. oftalmolog, iz centra za očesno refraktivno kirurgijo Morela okulisti. Včasih se nam zdi, da po večurnem sedenju pred računalniškim ekranom naše oči postanejo utrujene, pekoče … Kaj lahko naredimo, da stanje izboljšamo? Veliko teh težav lahko omilimo ali odpravimo s prilagoditvijo delovnega okolja. Prostore zasenčimo, ne uporabljamo premočnih žarnic, nastavimo večjo kontrastnost med ozadjem zaslona in ikonami na zaslonu, optimi-

ziramo velikost črk in uporabljamo kombinacijo črnih črk na beli podlagi. Zaslon postavimo tako, da ne povzroča bleščanja in odsevov. Če nosite očala, se priporočajo stekla s protirefleksno zaščito, ki zmanjša bleščanje, tako da minimizira odsevanje svetlobe stekel. Poskrbimo, da so prostori prezračeni, da zrak ni presuh, če pa to ni mogoče, si lahko pomagamo s kapljicami za suhe oči. Priporočajo se redni odmori, ki jih lahko izkoristimo tudi za izvajanje vaj za oči in tako poskrbimo, da se očesne mišice sprostijo in napetost popusti. Ali se lahko pojavijo resnejše zdravstvene tegobe, če se težave med delom pojavljajo daljše obdobje, vrsto let?

Resnejše težave se lahko pojavijo vedno, kadar jih ob njihovem pojavu ne zdravimo ali preprečujemo. Kakšne vaje priporočate, da si med delom spočijemo oči? Privoščite si zadosti odmorov in jih izkoristite za vajo. Najprej poglejte predmet, ki je od oči oddaljen približno 15 centimetrov, in se osredotočite nanj. Čez 15 sekund se usmerite na predmet, oddaljen tri metre. Vajo izmenjujoče se ponovite petnajstkrat. Če so vaši delovni prostori presuhi in dražijo oko, pa tega ne morete spremeniti, uporabite kapljice za suhe oči. Kakšne kapljice nam priporočate in kako pogosto jih je treba dajati? Priporočamo umetne solze v obliki kapljic, razpršila ali gela, po možnosti brez konzervansov, ki jih kupite v lekarni. Pogostost kapanja je odvisna od posameznika, svetujemo po potrebi, takoj, ko začutimo neprijeten občutek v očeh. Zdi se, da ima čedalje več ljudi očala, še posebej v primerjavi s preteklostjo. Ali opažate ta trend? Trend, da ima čedalje več ljudi očala pripisujemo k temu, da imamo čedalje več bližinskega dela, kar pomeni tudi večjo potrebo po korekciji tudi manjših dioptrij, katere nas pri sicer običajnih opravilih ne motijo. Danes je na voljo veliko optičnih pripomočkov, ki nam olajšajo npr. nočno vožnjo, delo za računalnikom, tega včasih ni bilo. Koliko pa nam vid dolgoročno kvarijo tablični računalniki, pametni telefoni ter s tem povezano več gledanja na bližino, pa bo pokazal čas.

52

44/2015


www.merkur-zav.si

5 5 8 2 0 8 0

Skrbimo za vaše zdravje. Zdravstveno zavarovanje merkur Zdravje – amBulaNTa vam omogoča: • hiter dostop do zdravnika ali specialista, • kakovostno oskrbo brez dolgih čakalnih vrst, • širok izbor zdravil, • zavarovanje otrok in posebni družinski popust, • možnost alternativnega ambulantnega ali homeopatskega zdravljenja ter • izbiro zdravljenja v Sloveniji ali v sosednji Avstriji. vaše zdravje ima vedno prednost! Zavarujemo čudež - človeka. 44/2015

53


IZGUBA ODVEČNIH KILOGRAMOV

ZAKAJ MI NE USPE SHUJŠATI? MITO ŠINKOVEC, profesionalni osebni in kondicijski trener, www.mito.si, www.telodrom.com Prihaja čas, ko se mnogi sprašujejo, kaj narediti za najbolj optimalno izgubo telesne teže. Ko se spomnijo na hujšanje, imajo v mislih razne diete, odrekanja, mučenje z vadbo in pa razočaranje, ker jim je že tolikokrat spodletelo. Takšen pristop in razmišljanje je omejujoče, kar pomeni, da smo začeli na napačnem koncu. Večina ljudi bi tudi rekla, da so že poskusili vsaj enkrat v življenju shujšati, so mogoče že nekaj shujšali, ampak so vso težo pridobili nazaj. Kje se torej skriva problem?

je namreč to stanje prinesel. Kje je rešitev? Naj neham jesti gluten? Naj zjutraj spijem zeleni čaj? Bo dovolj, če spijem več vode in objamem drevo? Obstaja za to kakšna čudežna tabletka? Seveda ne! Spremeniti je potrebno življenjski stil. Zaradi različnega življenjskega sloga, športniki izgledajo športno, pijanci pa nezdravo. Sprememba življenjskega sloga Ljudje delujemo na različnih nivojih. Telesni, mentalni, intelektualni, čustveni in duhovni. Vsako težavo, ki jo ima-

mo v življenju, moramo rešiti točno na tistem nivoju, kjer se je pojavila. Ponavadi imajo ljudje s preveliko težo, tudi težave z odnosom do hrane. Le-te pa so povezane tudi s čustvenimi problemi. Ko čustvene težave pričnemo reševati na telesnem nivoju - npr. prekomerno hranjenje, smo že zgrešili pravo pot. Ko se bodo ljudje pričeli zavedati, iz kje dejansko izvira problem in začeli reševati težavo pri izvoru, bodo pravi vzroki za debelost ali nezmožnost izgube maščobne mase jasni. Šele ko so vzroki znani, lahko poiščemo najbolj

Zanimivo je to, da se zdi, da več kot je na trgu diet, izdelkov za hujšanje in strokovnjakov za prehrano, več je debelih ljudi. Pa vendar je zadeva zelo preprosta. Ne verjamete? No ja, hujšanje je približno tako kot opraviti maturo. Za maturo je potrebno uspešno opraviti slovenščino, angleščino, matematiko in dva izbirna predmeta. Naj vam en predmet še tako smrdi, matura ni uspešno končana, dokler z njim ne opravimo. Enako je s hujšanjem. Da bomo dosegli uspeh, je potrebno narediti pravilno le nekaj korakov. Naše trenutno stanje je posledica tega, kar smo delali v preteklosti Gre za popolnoma dokazljiv in enostaven zakon, ki deluje na vzroku in posledicah. Če se družimo z nergači, tudi sami postanemo nergavi, če se ukvarjamo s športom, pa v času pridobimo športno postavo. Če sem debel in še nesrečen, pomeni, da je moj življenjski slog že nekaj časa napačen. Način življenja mi 54

44/2015


IZGUBA ODVEČNIH KILOGRAMOV

optimalno pot do cilja. Zato rešitev za izgubo telesne mase ni vedno le vadba in sprememba prehrane, ampak je včasih potrebno začeti na popolnoma drugem koncu - reševanju čustvenih vrzeli. V tem primeru je potrebna psihološka pomoč ali primeren coaching pristop, kjer ljudje sami skozi strokovno vodenje preidejo do rešitve, ki je pisana njim na kožo. Včasih so ljudje naredili prav vse, kar bi vodilo na pravo pot do izgube odvečne maščobe, pa vendar ni pravih rezultatov. Tako je v tem primeru smiselno preveriti tudi zdravstveno stanje posameznika. Nekatere težave s ščitnico ali hormoni lahko otežijo zmožnost hujšanja. Včasih se teh težav sploh ne zavedamo, zato je nujno potrebno, da se obrnemo na prave strokovnjake, ki znajo poiskati prave vzroke za naše težave. Instant rešitve ne dajejo dolgoročnih rešitev Ljudje radi na vseh področjih iščemo instant in hitre rešitve. Zanima nas hujšanje le nekaj mesecev pred poletjem, potem pa kmalu pozabimo na redno telesno aktivnost, spozabimo se pri prehrani in spet zaključimo krog nezadovoljstva in slabega počutja v svoji koži. Praviloma bi se morali redno vprašati, kaj lahko največ storim za to in kaj moram spremeniti, da si bom

izboljšal zdravje, počutje in kako bom izboljšal svoj življenjski slog na daljše obdobje. Torej, prvi motiv, ko se odločimo za hujšanje, ne sme biti le to, da bomo dobro videti poleti v kopalkah. Predvsem mora za to obstajati močnejši in globji motiv. Zdravi in v kondiciji bomo lažje kos vsakodnevnim življenjskim nalogam, predvsem pa bomo v življenju bolj uživali. Smučarska karta namreč stane za vsakega enako, hribi pa so za vse zastonj. Vendar jih veliko bolj izkoristijo tisti, ki imajo več kondicije, zdravja in moči. Kako se lotiti hujšanja za dolgotrajni uspeh? 1. Pomembna je odločitev, da smo zares pripravljeni nekaj narediti za svoje zdravje in videz. Že sama beseda odločitev nam pove, da se ločimo od nečesa - ločimo se od nezadovoljnega človeka, ki se že celo življenje vrti v začaranem krogu. Ločimo se od negativnih vzorcev, ki so nas pripeljali do stanja kot smo sedaj. Potrebna je sprememba. Ljudje se sprememb ponavadi bojimo. Dokazali so, da sprememba na psihičnem nivoju deluje v prvi fazi tako, kot bolečina ob poškodbi. Problema se je potrebno lotiti pri sami korenini izvora - pri vzroku. Če ne prepoznamo pravega vzroka, lahko poiščemo ustrezne

S trojnim delovanjem nad odvečne kilograme

INOVACIJA VITKOSTI S klinično študijo dokazana učinkovitost brez sprememb prehranjevalnih navad in brez stranskih učinkov. 100 % rastlinski kompleks iz vlaknin jabolk, ovsa in korenja.

NOVA NIŽJA CENA Na voljo tudi PAKET, 2 x 90 kapsul s 25% popustom

44/2015

Trojno delovanje Veže maščobe

strokovnjake, ki bodo usmerjali v dolgotrajno rešitev. Predvsem pa je odločitev za spremembo povezana z notranjo motivacijo. Kaj je tisti pravi motiv, ki nas žene, da bomo pripravljeni storiti nekaj, kar do sedaj nismo vajeni? Je to mogoče dober zgled našim otrokom? Je to zdravje, ki je odvisno le od nas samih? Je to izguba bolečin v križu zaradi redne telesne aktivnosti? Je to povečanje energije? Je to boljši spanec? Je to večja samozavest? 2. Premagati moramo omejujoča prepričanja, da ne zmoremo, da imamo to že v družini, da nikoli ne bomo mogli odnehati jesti sladkarije ipd. Naj omejujoča prepričanja, kot so sram in nesamozavest, ker se ne počutite dobro v svoji koži, dvomi in strah, da za vas obstaja rešitev, pomanjkanje časa, ker imate tri otroke in družino, ne prevladajo. Postavite si en cilj in naredite vse, da ga boste dosegli. 3. Načelo ekonomizacije pravi, da je pravilni pristop k hujšanju prav postopnost. Če bomo začeli v ponedeljek z zelo intenzivno vadbo, jo ponavljali vsak dan, drastično spremenili svoj prehranjevalni režim iz danes na jutri, spremenili slabe navade - kajenje, neredno spanje ipd, bo zagotovo naš cilj rešen le kratkoročno. Da sprejmemo neke nove navade v svoje življenje, da se globoko vcepijo, je potreben čas. Razni tePomeol® Medical Acti Ball je registriran medicinski pripomoček, Class IIa N°CE 0499. Na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, Sanolaborju in spletni prodaji www.hujsanje-zdravo.si.

Za več informaciji o izdelku pokličite na brezplačno telefonsko številko:

Veže sladkor

Stimulira sitost

Ekskluzivni distributer za Slovenijo: Bimedia d.o.o., Ljubljana.

55


IZGUBA ODVEČNIH KILOGRAMOV

lesni šoki, psihološki šoki niso priporočljivi in vodijo v neuspeh na dolgi rok. Naš cilj je seveda shujšati in oblikovati telo na dolgi rok - zato je potrebno najti pristope, ki jih bomo korak za korakom sprejeli v svoje življenje kot del nas. Ti koraki morajo sčasoma postati samoumevni, tako kot je samoumevno, da si redno umivamo zobe. Ti postopni koraki, sčasoma postanejo del našega vsakdana. 4. Načelo individualnosti je pomemben vidik pri hujšanju. Čeprav imamo deset ljudi in imajo vsi 15 kilogramov preveč, se lahko vzroki za debelost skrivajo pri vsakem drugje. Ker je vzrok drugačen pri vsakem posamezniku in ker se med seboj ljudje razlikujemo tudi osebnostno, je smiselno pri vsakem izbrati drugačno pot do cilja. 5. Telesna aktivnost. Izbira pravilne telesne aktivnosti je nujna. Izbrati moramo med množico programov, ki so na trgu. Kako vedeti, da je program primeren za vas? Vprašajte se naslednja vprašanja: je kdo preveril vaše trenutno stanje, ko ste prišli na vadbeni program? Je preveril,

če imate poškodbe, bolečine v sklepih, kolenih, križu, ki so pogosta posledica sedečega življenja? Kakšna je predikcija poškodb zaradi vašega stanja? Je primerno, da se kar lotimo teka? Ste se izgubili v množici vadečih in ste le eni izmed mnogih? Je strokovnjak poskušal najti vzroke za vaše težave? Je trener preveril vaše zdravstveno stanje? Vadbeni program mora biti zasnovan maksimalno učinkovito in progresivno, tako da v vadbenem času naredite največ za dosego svojega cilja. Ni dovolj, da se v tej uri le utrudite in preznojite, pomembna je kvaliteta vadbenega programa, ki vključuje različne pristope. 6. Optimalna prehrana Zdravje, dobro počutje in optimalna prehrana imajo zelo veliko skupnega. Klasične piramide zdravega prehranjevanja, ki so nas jih učili že v šolah, že dolgo ne držijo več. Navodil in nasvetov glede prehrane ne manjka, kako ugotoviti, kaj je primerno zame? Velja namreč, da je vsak človek individuum in ne veljajo za vsakogar enaka pravila. Pravilno sestavljena in pripravljena hrana, ki je enakomerno razporejena čez cel dan, pokriva individualne energijske potrebe in potrebe po hranilnih snoveh.

Veliko ljudi ima težave, kako začeti s pravilno prehrano. Potrebno je uvajati sistematične, postopne korake, ki so se v praksi izkazali za zelo učinkovite. Odločite se in spremenite v prvi fazi le nekaj stvari - npr. če do sedaj ne jeste zajtrka, ga uvedite v svoj jedilnik. Ne prakticirajte diet in ekstremnih prehranjevalnih režimov, temveč je treba postopoma določiti smernice do zdravega prehranjevanja. Uravnotežena prehrana je tista, ki bo prinesla ravnotežje tudi v vaše življenje.

Za konec pa še misel: skrivnost zdravega življenja so preproste spremembe in odgovornost do sebe. Za spremembe ni nikoli prezgodaj, poskrbite, da ne bo prepozno in vzemite zdravje v svoje roke že danes!

Veliko majhnega za veliko dobrega. Rdeči križ Slovenije vas vljudno vabi, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij v mesecu MAJU 2015. Selnica ob Dravi – v osnovi šoli 7.30-10 4.5. Trebnje – v Galaksiji 7-14 4., 5.5. Sv. Trojica v Slovenskih goricah – v osnovni šoli 7.30 -10 6.5. Postojna – v dijaškem domu SGLŠ 7-13 6., 7.5. Luče – v osnovni šoli 7-11 7.5. Starše – v osnovni šoli 7.30-10 8.5. Črnomelj – v osnovni šoli Mirana Jarca 7-12 11.5. Maribor – Pedagoška fakulteta 9-12 11.5. Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino 12.5. Miklavž na Dravskem polju – v osnovni šoli 7.30-10 13.5. Tolmin – v centru šolskih in obšolskih dejavnosti 7-13 13., 14.5. Gorica pri Slivnici – v kulturnem domu 7-11 14.5. Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino 15.5. Grad - osnovni šoli 7.30-11 15.5. Logatec – v Domu Marije in Marte 7-13 18.5. Maribor – v Tehniških fakultetah 9-12 18.5. Vipava – v vojašnici Janka Premrla Vojka 7-13 19.5.

56

Pesnica pri Mariboru – v osnovi šoli 7.30-10 20.5. Ajdovščina – v hiši mladih Ajdovščina 7-13 20., 21.5. Slovenske Konjice – v Dvorani Konjičanka 7-11 21.5. Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino 22.5. Slovenska Bistrica – v prostorih gasilskega društva 7-12 22.5. Domžale – v domžalskem domu 7-13 25., 26.5. Slovenska Bistrica – v prostorih gasilskega društva 7-12 27.5. Žiri – v poslovni stavbi IKE 7-13 27., 28.5. Rogaška Slatina – v kulturnem centru 7-11 28.5. Slovenska Bistrica – v prostorih gasilskega društva 7-12 29.5. Ljubljana – v Zavodu RS za transfuzijsko medicino 29.5.

Več informacij lahko najdete na www.rks.si. Preverite stanje zalog krvi na www.daruj-kri.si.

44/2015


KARITEJEVO MASLO

LEPOTA IZ NARAVE SARA SOČAN

Karitejevo maslo sodi med superživila, saj naj bi blagodejno vplivalo predvsem na zdravje in lep videz naše kože. Bogato je z vitamini, kot so A, E in F, zagotavlja zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki in kožo oskrbuje z esencialnimi maščobnimi kislinami ter drugimi hranili, ki so potrebna za proizvodnjo kolagena. Pridobivajo ga iz oreščkov drevesa karite, ki zraste do dvajset mestov in se ponaša z gostimi listi, izvira pa iz Afrike. Tam ga že vrsto let uporabljajo kot zdravilo, zaščito pred neljubimi vremenskimi razmerami ter za nego obraza, telesa in las. Veliko pozitivnih učinkov Karitejevo maslo se ponaša s številnimi pozitivnimi lastnostmi, zato jih je vredno izkoristiti. Se sprašujete, za kaj ga lahko uporabite? Odlično se obnese za vlaženje kože, saj je le-ta pogosto dehidrirana, kar se opazi na našem splošnem videzu, ki je zaradi tega vse prej kot popoln. Poleg tega ima sposobnost, da blaži vnetja ter je zaradi tega primeren za tiste, ki se soočajo z nastankom aken. Kožo zgladi, z dolgotrajno uporabo karitejevega masla pa dosežete tudi, da je le-ta bolj mehka, nežna in mladostna.

žene uporabljajo na vekah, preden si nanje nanesejo ličila, in sicer za daljšo obstojnost. Zlato žensk Karitejevo maslo se pogosto označuje kot »zlato žensk«, in sicer zato, ker je tako veliko mladih žensk zaposlenih v proizvodnji karitejevega masla. V mnogih delih zahodne Afrike je uničenje karitejevega drevesa prepovedano, ker predstavlja dragocen vir hrane, zdravil in prihodka za prebivalstvo. Zavedati se je treba, da vsa karitejeva masla niso enaka. Če ga dolgo časa ne uporabite in počiva na polici v kopalnici, izgublja hranilne in koristne snovi, zato

je sčasoma čedalje manj učinkovit, prav tako morate biti pozorni na deklaracije, kjer je napisano, da izdelek vsebuje karitejevo maslo, a je le-to lahko vsebovano v zelo majhnih količinah.

Karitejevo maslo je ena izmed priljubljenih lepotnih sestavin v mnogih izdelkih za nego telesa , ki jih je mogoče kupiti ali pa si lahko celo sami doma naredite losjone, kreme, balzam za ustnice in podobno. Če se še vedno sprašujete ali ga boste začeli uporabljati ali ne, vas bodo morda prepričala dejstva o njem, ki pravijo, da je odličen za vlaženje kože, poleg tega izboljšuje njeno elastičnost, nosečnice ga s pridom uporabljajo za preprečevanje strij, z njim je mogoče odpraviti temne kolobarje pod očmi, vsebuje zaščito pred soncem, zelo priljubljen je za negovanje nežne otroške kože ali pa ga dekleta in 44/2015

57


OBLAK COMMERCE

TLAKOVCI ZA VSAK OKUS V podjetju Oblak commerce d.o.o. se ponašajo s tradicijo in razvojem, saj se s proizvodnjo betonskih izdelkov ukvarjajo že več kot 100 let, od davnega leta 1901. Njihove prednosti so poleg tradicije izdelovanja betonskih izdelkov, še uporaba najkakovostnejših materialov in kakovostna proizvodnja, odličen odnos prodajnega osebja s kupci, inovativen pristop zaposlenih pri razvijanju novih izdelkov in dizajnov in še bi lahko naštevali. Tlakovec Toscana Trend Veliko sonca, bogata arhitektura in kulturna dediščina, palme, oljke in olivno olje, florentinski zrezek, trpko rdeče vino Chianti, veseli ljudje … Vse to so sinonimi za italijansko Toscano. Po reliefu razgibano, po vsebini in karakterju prebivalcev pa razigrano, veselo in prijazno. Spoštovanje in ohranjanje zgodovinskih dejstev in arhitekture je tam na prvem mestu. Kamen in žgana glina sta bila nekdaj osnovni gradbeni material. Prav zato so tlakovci TOSCANA iz linije TREND prava izbira takrat, ko poskušamo delček italijanske pokrajine Toscana prenesti tudi v naše okolje. Kadar želimo še posebej poudariti igrivost, veselje in hkrati umirjenost in spokojnost ob preživljanju tistega prostega časa, ki nam zaradi vsakodnevnega »hitenja« še ostane. Tlakovec TOSCANA nam namreč s svojo razgibano površino, neskončnimi kombinacijami polaganja, reliefnimi robovi in MIX barvami pričara Toskansko pokrajino z vsemi na začetku omenjenimi sinonimi.

58

PROMOCIJSKO SPOROČILO

Tlakovec Ferarra Trend Srednje italijansko mesto Ferarra je arhitekturno skupek lepega, starega in modernega gradbenega oblikovanja. Prav zanimiva je kombinacija materialov, uporabljenih pred več stoletji in novodobnih materialnih rešitev. Nekaj pa je jasno. V oblikovanju so bila in so še vedno spoštovana razmerja posameznih gradbenih elementov. Pogoste so »lamelne« oblike. Dolžine elementov so dosti večje od njihove širine. Prav zato je tlakovec FERARRA iz linije TREND

s svojim razmerjem dolžine proti širini in za tlakovec izrednih dimenzij ter ostrega in ravnega roba najnovejša oblika tlakovca na našem tržišču. Tlorisno razmerje tlakovca FERARRA je 1:2,6, kar tlakovcu daje moderni »lamelni« videz. Zaradi svoje velikosti in debeline 8 cm, se lahko uporablja za tlakovanje dvorišč, transportnih poti, poti v parkih, na parkiriščih pred poslovnimi in nakupovalnimi centri ter za vse druge površine, ki so izpostavljene večjim obremenitvam.

44/2015


OBLAK COMMERCE

SKRB ZA DOJENČKOVO KOŽO EKO TLAKOVCI

TIA KEMPERLE Kot vodilni proizvajalec betonskih izdelkov v Sloveniji smo začutili potrebo po ohranjanju ekosistema na najvišji možni ravni, zatoobčutljivo, smo razvili tako imenovani s katerimnegovati. smo omogočili neoviranpredstavlja prehod deNovorojenčki imajo nežno kožo, ki ekotlakovec, jo je treba pravilno Koža namreč ževnice skozi tlakovano površino v podtalnico. zaščitno plast pred zunanjimi škodljivimi vplivi, zato je treba zanjo dosledno in predvsem pravilno skrbeti. Starši nosijo odgovornost, da svojemu malčku ponudijo le najboljše! Ekotlakovci so primerni za tlakovanje - boljša ekonomska izraba Oblak commerce d.o.o. parkirišč, pešpoti, parkov in drugih zemljišča, še posebej v urbanih vašo družino je površine, prišel nov, najmlajši Tržaška cesta 80a, SI-1370 Logatec površin, ki so lahko obremenjene tudi V okoljih – zelene član. Popestril vam je vsakdan ter vam E-mail: info@oblak.si s težkim transportom. - nižji projektni stroški, napolnilučinka z milino in ljubeznijo. V http://oblak.si - dušo redukcija segrevanja dneh se še posebej novopečeni Omogočajo bogatenje podtalnice in prvih okoljskih voda. s tem pozitivno vplivajo na ekosistem, starši sprašujejo, kaj je prav, kaj je najzaloge pitne vode in izhlapevanje v boljše za njihovega dojenčka, med drugim tudi, kako naj pravilno poskrbijo za ozračje. nego njegove kože. Obstaja kar nekaj Ta inovativni sistem omogoča bogate- nasvetov, ki jih je dobro upoštevati. nje podtalne vode in ne obremenjuje Ne pretiravajte s kopanjem čistilnih naprav in kanalizacije. Nikar ne pretiravajte s kopanjem. MnoEkotlakovec ni samo prijazen do oko- gi (tudi zdravstveni delavci) so prepričalja, temveč bo v prihodnosti prispeval ni, da s kopanjem dojenčkov ne smemo tudi k prihranku dajatev za odvodnjavanje. V številnih predelih Nemčije in drugih razvitih evropskih državah namreč že uvajajo tako imenovani davek na dež oziroma ekološki davek za odvodnjavanje meteornih voda v podtalnico. Te dajatve bo z uporabo našega ekotlakovca mogoče znatno zmanjšati. Prednosti tlakovcev linije eko: - oblikovani so tako, da lahko glede na potrebe intenzivnosti odvajanja meteorne vode oblikujemo velikost vmesnih fug (1,5 cm ali 3 cm), - omogočajo, da odteče tudi do 100 odstotkov vode (odvisno od načina polaganja velikosti fug), - omogočajo kar največje obnavljanje podtalne vode, - omogočajo zadrževanje in shranjevanje meteorne vode za potencialno ponovno uporabo za irigacijo, - redukcija polutantov v meteorni vodi z ublažitvijo vpliva na okolje, 44/2015

linija

TREND

tlakovec Rustikal

linija

TREND

tlakovec Via

Appia

linija

TREND

tlakovec Via

Capri

linija

TREND

tlakovec Toscana

MIX 16 Tonalit (bela, Ërna)

MIX 28 Gran Canaria (rjava, peπËena, bela)

MIX 24 Atacama (rjava, bela, oker)

MIX 21 Classico (bela, Ërna, oker)

AKCIJSKA CENA

AKCIJSKA CENA

AKCIJSKA CENA

AKCIJSKA CENA

11,99 €/m² 12,99 €/m² 14,99 €/m² 16,99 €/m² z DDV

namesto

14,76

€/m²

z DDV

TE RISTI I Z K O ŽNOST PRILOIH CEN! NIZK

z DDV

namesto

15,98

€/m²

z DDV

z DDV

namesto

18,18

€/m²

z DDV

Træaπka cesta 1a SI-1370 Logatec www.oblak.si

z DDV

namesto

24,28 €/m²

z DDV

t +386 (0)1 750 97 60 f +386 (0)1 754 14 84 e betonarna@oblak.si

PROMOCIJSKO SPOROČILO

59


ZDRAVO SEDENJE

VADBA DOMA IN NA DELOVNEM MESTU SARA SOČAN Osebni trener Tomaž Kucler (iz ekipe Osebnitrenerji.si) se zaveda, da nas delovne obveznosti pogosto prisilijo, da več ur presedimo pred računalniškimi ekrani. Ponuja nam rešitve, kako poskrbeti za zdravje in dobro počutje tudi takrat, kadar v prisiljeni drži po več ur skupaj udarjamo po tipkovnici. Katere mišice v našem telesu najbolj trpijo, medtem ko ure in ure sedimo pred računalnikom? Pri sedenju mišice v hrbtu, zadnjici, trebuhu in nogah niso aktivirane, zato te mišice postanejo oslabljene. Statično trpijo vratne mišice-trapezi in dolga obhrbtenična mišica. Koliko časa je še priporočljivo sedeti v »prisiljeni drži«, da si ne delamo škode? Prisilna drža je ob pravilni drži priporočljiva do 1 ure. Ali se težave, ki nastanejo, običajno pojavljajo za dlje časa ali izzvenijo precej hitro? Nekatere mišice se zaradi sedenja skrčijo in postanejo krajše. Posledice so togost, zmanjšana gibljivost in bolečine. Težave so lahko trajnejše, če se ne razgibavamo in raztezamo. Kako si lahko pomagamo s preventivo, da do teh težav sploh ne pride? Preventiva je vsekakor v vsakodnevnem gibanju. Lahko se odpravite v fitnes, kjer lahko krepite in raztezate celotno telo z različnimi vajami na trenažerjih, s prostimi utežmi, z lastno težo in ostalimi rekviziti. Med drugim pa je priporočljivo tudi v pisarni na vsakih 30 minut izvesti vaje za raztegovanje in krepitev hrbtnih in 60

trebušnih mišic. V petih minutah se lahko dobro razgibamo, tako da ostane naša hrbtenica zdrava in brez bolečin. Najbolje se obnese kombinacija sedenja, pogostega vstajanja in živahnega razgibavanja v obdobju ene ure. Kaj pa, ko smo že prepozni? Kaj lahko naredimo, ko že občutimo zategnjenost, manjše bolečine? Kadar je mišica zategnjena je smiselno sprva z dinamičnimi kroženji v sklepih pognati kri po telesu, nato pa raztezati hrbtne in posebej sprednje in zadnje stegenske mišice ter fleksorje kolka. Pomaga tudi že krajši sprehod. Koliko zmerne vadbe svetujete še po službi? Gibanje je priporočljivo vsak dan. Visoko intenzivna vadba naj bo vsaj trikrat na teden. Lahko se odpravite v fitnes, kjer s pomočjo osebnega trenerja opravite paleto različnih vaj pod strokovnim vodstvom. Če upoštevate, da dandanes delamo precej dolgo, da pogosto nimamo niti časa (mnogi tudi denarja), da bi obiskovale vodene vadbe … Kaj lahko naredimo sami, morda doma? Doma lahko izvajamo različne vaje, ki v kombinaciji pomagajo obdržati S-krivino hrbtenice, okrepijo noge, da ohranijo funkcionalnost ter krepijo potrebno mišičevje za stabilnost hrbte-

nice, ki razporedijo sile okoli pasu in ga utrdijo. Primerne vadbe so: • Počepi in izpadni korak, • dvigi kolen do prsi, • stranski most, • trebušnjaki, • dvig roke in noge. Kdaj je smiselno na pomoč poklicati osebnega trenerja? Da se telo tedaj povrne v funkcionalno stanje je poleg raztegovanja primeren še sistem vadbe za pridobivanje mišičevja, kjer bo za optimalni učinek najbolje poskrbel osebni trener. Priporočamo vam, da se obrnete na strokovno usposobljenega osebnega trenerja z več let delovnih izkušenj, saj vam bo lahko pravilno svetoval, kako najbolje okrepiti ali pozdraviti problematične dele na telesu. Svetujem vam, da pomoč poiščete pri ekipi osebnitrenerji.si, ki se ves čas izobražujejo na tem področju in nudijo trenerje z licencami. Poleg fizične sprostitve, pa je pomembna tudi psihična, kajne? Menim, da ljudje prevečkrat izberejo psihično aktivnost, ker je manj naporna od fizične. Vsi tisti, ki pa redno treniramo, pa se pri zmerni fizični aktivnosti tudi psihično sprostimo, saj med vadbo pozabimo na vsakodnevne skrbi. Še posebno, če ste med vadbo vodeni s pomočjo trenerja, ki ves čas vadbe vodi, nadzoruje, spodbuja in vam pomaga tudi do psihične sprostitve. 44/2015


KEUNE barve za lase vrhunske kvalitete – barve za lase z največjim deležem negovalnih sestavin

Za sijoč in zdrav izgled las ter čudovite barvne odtenke – KEUNE TINTA COLOR! Seznam frizerskih salonov, ki uporabljajo KEUNE barve za lase najdete na spletni strani: www.keune.si

Distributer: KEUNE ADRIA d.o.o. e-mail: info@keune-adria.si, t: 0590/69640, Facebook Keune Slovenia

Manualna terapija za težave gibalnega sistema in poškodbe. Nevrološka obravnava bolnikov. Ne zatiskajte si oči pred simptomi in ukrepajte čimprej! Ker ste se odločili, da sebe postavite na prvo mesto!

VILMA KNEZ USTNI HIGIENIK I Barbara Kvaternik, dipl. fizioterapevtka I I 031 308 283 I I Linhartova 40, Ljubljana I I www.fizioterapija-vitaholis.si I

44/2015

Ulica Majorja Lavricˇa 12 1000 Ljubljana, T: 040 292 347 www.ustnihigienik-lj.si

AKCIJA cˇisˇ cˇenje zobnega kamna, poliranje, fluoriranje 40 €

ETV mediji in turizem d.o.o. Loke pri Zagorju 22, 1412 Kisovec Tel: 03-56-57-158, El. naslov: etv@elektroprom.si Spletna stran: etv.elektroprom.si

Bodite z nami in našimi gledalci tudi vi!

61


Za udeležence Maratona treh src in udeleženke DM teka smo pripravili posebno ponudbo. Letna naročnina na revijo Bogastvo zdravja je samo 11 EUR. Izkoristite to posebno ugodnost, izpolnite naročilnico, pripišite vašo štartno številko in revijo Bogastvo zdravja boste prejemali na dom, hkrati pa boste darovali 1 EUR, ki ga bomo namenili društvu Tandem Zagorje za humanitarno akcijo Jaz, Ti, Mi za Slovenijo, s katero se zbirajo sredstva za nakup inkubatorja za eno od manjših slovenskih porodnišnic.

/ 2015 a 41

lačni

zp / bre

izvod

številk k5/

Letni

jo nost vred dano z do ed č tabu Darila ni ve i in m nost klinčk , et Spol : cim rana Preh ndi vaga aš o be Vse e go vo icinsk slanst Med Luno ali po mo z poklic Hujša evt je erap Fiziot

Revija Bogastvo zdravja je namenjena vsem, ki želite narediti nekaj več za svoje zdravje. Poseben poudarek namenjamo organski proizvodnji, ekološkim izdelkom in recikliranju. Med številnimi revijami, ki so ta hip na trgu, ni nobene, ki bi tako celovito zaokrožila ves nabor tem, ki na kakršenkoli način vplivajo na zdravje in počutje.

Ime in priimek*

Želite informacije in novosti s področja zdravega načina življenja prejemati mesečno na vaš naslov? Izpolnite spodnjo naročilnico in revija Bogastvo zdravja vas bo takoj po izidu pričakala v vašem nabiralniku za SAMO 14 EUR NA LETO.

Telefon*

El. naslov*

Datum*

Podpis*

Naziv maratona in št. štartne številke **

Pošta in poštna številka*

*Vpis podatkov je obvezen

S podpisom potrjujem članstvo in veljavnost podatkov

**Vpis teh podatkov je obvezen, če želite uveljavljati akcijsko ceno naročnine.

PO IZVEDENEM NAKAZILU VAM BOMO POSLALI AKTUALNO ŠTEVILKO REVIJE. Naročnino bomo po preteku avtomatsko obnovili za naslednje obdobje, razen v primeru pisnega preklica najmanj mesec pred potekom naročnine. Naročilnica zavezuje tako izdajatelja kot naročnika. Poštnino za tujino zaračunavamo posebej. S podpisom dovoljujem, da Tridea d.o.o. moje zgoraj navedene podatke vzpostavi, obdeluje, vodi, vzdržuje in upravlja z namenom in potrebami naročniške oziroma članske službe ter obveščanja o nadaljnjih promocijskih aktivnostih in to vse v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Podatki za plačilo: Tridea, d. o. o., Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi, TRR: SI56 0233 8025 5035 985, sklic: 00 12-0001, znesek: 14 EUR Tridea, d. o. o.

62

www.bogastvozdravja.si

44/2015

Favn d. o. o., Adamičeva 51, SI-1290 Grosuplje

Ulica in hišna številka*


HLADILNI GEL

Hladi in pomirja

Hladi mišice in pomirja posledice po napornem treningu Sprošča mišično napetost in krče Odpira zamašene dihalne poti

Favn d. o. o., Adamičeva 51, SI-1290 Grosuplje

Zmanjšuje srbenje in otekline po pikih žuželk

Sestava: mentol, kafra, olje ognjiča, azulen, glicerin, vitamin E, alantoin, eterična olja (evkalipt, bor, timijan, sivka, jelka, citronela, brin) Izdelek je na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Za brezplačni vzorček pokličite 01 43 63 188.

44/2015

www.favn.si 63


64

44/2015

Profile for Revija Bogastvo zdravja

BOGASTVO ZDRAVJA maj 2015  

Monthly magazine for healthier life

BOGASTVO ZDRAVJA maj 2015  

Monthly magazine for healthier life

Advertisement