Page 1

7 oktober | november 2011 |

Woonmagazine di Kòrsou

Binnenkijken bij de familie Mathoera

Wonen in zwart & wit

0

4 0 0 0 0 0

2 9 0 1 3

In dit nummer onder meer:

Inspiratie Het bijzondere interieur van villa Mi Cuna Natasja Gibbs City-life in Pietermaai Designkeukens bulthaup in de Scuba Lodge Bloemen in je tuin Zes tropische succesnummers Betaalbare droomhuizen Nabij Vetter


Inter Assure, daar bespaart u mee! www.inter-assure.com Voor u als nieuwe klant is Inter Assure zeker goedkoper. Kom langs en neem uw bestaande woonhuisverzekering of All Risk autopolis mee zodat wij meteen uw voordeel kunnen berekenen. Inter Assure is er al 20 jaar voor ál uw verzekeringen. Laat ons zien wat u nu betaalt, zodat wij u geld kunnen besparen.

Inter-Assure. Gegarandeerd goedkoper!

luxe en centraal wonen Lakefront villa’s en appartementen vanaf Nafl. 330.000,- op het luxe & ‘tranquile’ ZenCity Resort te Vredenberg. Bel voor een bezichtiging (+5999) 736 3738 | www.zencity.nl


New !

Invite the Outdoors Inside Our folding doors are the solution for seamless integration of craftsmanship and lifestyle

Unbreakable dinnerware: - Sustainable, durable & colorfast - Oven safe up to 140° - Dishwasher safe

Highly suitable for:

Cara casb aaiw eg

- HORECA - Rental houses & Catering - Domestic use - Sea fare & Canteens - Nursing homes - Gifts & Gift Certificates

www.QualityDishware.com Seru Loraw eg

Seru Loraweg 42-B Willemstad, Curaçao Girouette T: 461-2641 / 511-7051

Opening hours: monday - saturday 9 am - 1 pm & 2 pm - 6 pm

Please call for an appointment

Parrot Hill

Bring in this coupon and receive 5% off Quality Dishware Seru Loraweg 42-B your purchase *offer valid till October 31, 2011

Q.D.

Beatrixplein 7 | telefoon 736-1234 e-mail: islandsbest@hotmail.com facebook: Island’s Best


Inhoud Colofon nummer 7 Jaargang 2, nummer 7 Oktober | november 2011 Resida Woonmagazine is een uitgave van: Resida BV | Jan Sofat 67 | Curaçao Telefoon 747 9848 info@resida-magazine.com www.resida-magazine.com Management: Hugo de Klerk & Shamil Martina Redactie: Hoofdredacteur: Hugo de Klerk Telefoon 696 9848 E-mail hugo@resida-magazine.com Eindredacteur/traffic: Jacomine Lagas Telefoon 668 2795 E-mail jacomine@resida-magazine.com Bel voor info: 747 9848 Aan dit nummer werkten mee: Elly Biesters, Simone De Brabander, Marja Berk, Richard Elmore, Ariadne Faries, Patsy Haenen, Elia Isenia, Susanne Klarenbeek, Anne-Marie Klerken, Elaine Marchena, Maya Mathias, Theo Meijer, Jacqueline Pieper, Carina Piggott, Nelly Rosa, Marjory van Twist, Ruud Zegwaart. Advertenties: Commercieel directeur: Shamil Martina Telefoon 767 0127, 514 3331 E-mail shamil@resida-magazine.com

oktober | november 2011

10 Binnenkijken bij de familie Mathoera-Cooiman Frank Boeijen zong in al 1983: ‘Denk niet zwart, denk niet wit.’ Maar als het om je interieur gaat, is deze songtekst inmiddels volledig uit de tijd. Zwart-wit is weer helemaal terug. De familie Mathoera-Cooiman in Damacor heeft het zelfs consequent doorgevoerd. Harmonie van zwart en wit.

16 Natasja Gibbs: city-life in Pietermaai Het wonen in de oude delen van Willemstad wint steeds meer aan populariteit. Oude panden worden opgeknapt tot fraaie eigentijdse woningen. In wat eerst leeg stond, wonen nu moderne citydwellers. Zoals radiomaker Natasja Gibbs. We gingen langs bij haar appartement in Pietermaai.

20 bulthaup keukens in de Scuba Lodge Sinds kort heeft de Scuba Lodge in Pietermaai er acht nieuwe appartementen bij. De stijlvolle vakantieverblijven zijn ingericht met designkeukens van het Duitse merk bulthaup. Hoe doet strak Europees design het in een monumentaal Curaçaos pand?

24 De interieurstyling van villa Mi Cuna Iedere interieurontwerper droomt er van: een gloednieuwe villa die je van A tot Z mag inrichten. Die opdracht kreeg ontwerpster Els Bodegraven eerder dit jaar. Of ze zich wilde ontfermen over het interieur van vakantievilla ‘Mi Cuna’ op Vista Royal. Samen met de ontwerpster bekeken we het eindresultaat.

Vormgeving: Karin Verputten, studio Westontwerp (www.westontwerp.com)

46 De ZES mooiste bloeiers voor je tuin

Druk: Drukkerij Interpress (www.interpressnv.com)

Ook in ons klimaat kun je een tuin maken met prachtige kleurrijke bloemen. Als je de juiste planten kiest groeien en bloeien ze als vanzelf. Maar welke zijn het mooist? We vroegen het Ben Kleine van Vivian’s Nursery.

Oplage & frequentie 12.500 exemplaren | 6x per jaar Copyright: © Resida 2011. Niets uit dit magazine mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film, internet of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Resida is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Coverfoto: Theo Meijer.

oktober | november 2011

In dit nummer verder… House for Sale: het opvallende woonpark ‘Nabij Vetter’ > 38 Woonvaria - nieuws en meer > 6 Man en stoel: twee heren, twee comfy chairs > 19 De Franse keukenvloer van Daniëlle > 23 Woonideeën van Techniek & Design > 28 Shopping: leuke producten uit lokale winkels > 31  Suzet Rosaria en haar kleurrijke schilderijen > 35 Interview: Nieuwbouw taxeren is een uitdaging > 40 Oude remedies tegen kwade krachten (2) > 45 Makelaardij: de principes van Stef Nas > 37 Huis & Recht over de huurprijs > 43 Resida Woongids > 48

5


WoonVaria

Reacties, nieuws of andere ideeën voor deze rubriek?

Creepy Crawlers:

Vliegen

Een rubriek over de creepy crawlers die nu eenmaal horen bij het leven in de tropen. Wat zijn het, waarom zijn ze fèrfelu en wat kun je er tegen doen? In dit nummer: Vliegen, ofwel Muskita.

WAT ZIJN HET? Vervelende insecten die graag op je eten gaan zitten. Omdat ze geen tanden hebben, eten ze door maagzuur op je eten te spugen. Daarna zuigen ze het als een papje naar binnen. Ze maken een soort batido van je eten. Voedsel met veel eiwitten (zoals vlees, vis en zuivelproducten) worden ook gebruikt om eitjes op af te zetten. Deze zullen zich snel ontpoppen tot maden en massaal door het eten krioelen. Vies? Absoluut.

DE RISICO’S Vliegen kunnen allerlei pathogene ziekteverwekkers overbrengen zoals Salmonella, E. coli en Stafylokokken. Ook cholera, dysenterie en wormen gebruiken de vlieg als gastheer. Bedenk dat de maden graag in dode dieren, etensresten, uitwerpselen en ander afval wonen. Als volwassen vlieg dragen ze later alle bacteriën en microben uit hun jeugd met zich mee. Er zijn vliegen gevonden waar een half miljard(!) micro-organismen op zaten. Omdat een vlieg per keer slechts microscopisch kleine hoeveelheden ziekteverwekkers achterlaat, is een enkel exemplaar niet heel gevaarlijk. De problemen ontstaan bij grote aantallen. De gezondheidsrisico’s nemen dan snel toe.

PREVENTIE De beste methode is het tegengaan van broedplaatsen, bijvoorbeeld door (eiwithoudend) afval af te dekken en op te bergen. Laat geen dode dieren, etensresten of uitwerpselen buiten liggen en gebruik vuilnisbakken met goed sluitende deksels. De keuken is vaak een ‘hot-spot’. Opruimen en schoonhouden is hier het belangrijkst. Laat geen vuile vaat op het aanrecht staan en hou je werkblad, gootsteen en kookplaat vrij van etensresten. Gooi vlees- en visafval direct in de Kliko, het liefst in een dichtgeknoopt zakje. Ook insectengaas op ramen en deuren is een goede oplossing.

BESTRIJDING Bij ‘normale’ vliegenoverlast is wegvangen de beste oplossing. Dat kan bijvoorbeeld met plakstrips, blauwe lampen of lokaas. Truly Nolen verkoopt zelfs een profi vliegenval met een speciaal papje als lokaas. Erg populair bij de vliegen. Ze kunnen er wel in maar er daarna niet meer uit. Net goed.

Chris Bloem van Truly Nolen.

PROFESSIONELE HULP Het gebruik van pesticiden heeft alleen zin als er echt een plaag is. Chris Bloem van Truly Nolen gebruikt daarvoor lokaas en speciale langwerkende pesticiden. Ook verkopen ze het eerder genoemde lokaas.

WIST U DAT… De vlieg een bereik heeft van vijf tot tien km? Een dode geit in de mondi kan een paar kilometer verderop een ware vliegenplaag veroorzaken...

De Caboche lamp van Foscarini Wie Ruud Zegwaart van LOT1038 vraagt naar de beroemde meubelstukken uit zijn winkel, krijgt een gepassioneerd verhaal over de achtergronden ervan. Voor Resida belicht hij ieder nummer een Famous Design. Deze keer de Caboche lamp van Foscarini. Ideeën zijn vaak het gevolg van simpelweg kijken naar alledaagse dingen. Zo is de Caboche lamp van Foscarini het resultaat van het staren naar een armband met parels. De lamp is ontworpen door de designers Patricia Urquiola & Eliana Gerotto. Patricia is het bekendste. Ze is een gevierd kunstenares en staat al jaren aan de internationale designtop. De kunst van deze lamp is dat hij een perfecte mix heeft van verschillende persoonlijkheden. Dat maakt ‘m geschikt voor zowel commerciële als residentiële projecten. Deze luxe lamp is samengesteld uit transparante bollen waar het licht doorheen schijnt om zich te verspreiden in de ruimte. Het lijkt op honderden lichtgevende kristallen of diamanten. De lamp is leverbaar in transparant en goud, verkrijgbaar als hanglamp, staande lamp, tafellamp en als wandlamp. Het is een heuse familie met grote en kleine uitvoeringen. De Caboche is een juweel om naar te kijken! Dat kunt u zelf gaan bewonderen bij het onlangs geopende Restaurant Zest aan de Jan Thiel baai.

Deze rubriek wordt u aangeboden door Truly Nolen Pest Control, T 736-2955.

6

Resida woonmagazine


WoonVaria Mail ze naar redactie@resida-magazine.com

Wijn in ruil voor uitzicht (3) Vanaf haar voorporch op Bottelier kijkt Tineke Knaap op het mooie klooster van Scherpenheuvel, dat trouwens al een tijd geen klooster meer is. Op de voorgrond zien we de daken van Villapark Zuurzak. Het is een weelderig en werelds uitzicht dat heden en verleden op een mooie manier combineert. Vanaf de straat heb je geen idee dat je daar op de porch zo ver kunt kijken. En dat is op meer plaatsen op het eiland zo. Heel veel uitzicht is uit-zicht. Heeft u ook zo’n mooi uitzicht dat je vanaf de straat niet kunt zien? Deel het met ons! Laat ons meegenieten! Maak er een mooie foto van – het liefst met een stukje huis er op – en mail deze naar redactie@residamagazine.com. Als uw foto wordt geplaatst, belonen we uw inzending met een cadeaubon van wijnhandel Servir Frais in Pietermaai. Daar ligt er nu een klaar voor Tineke Knaap. Salú!

Gratis meubels op ZenCity Wie een woning koopt op het ZenCity resort krijgt daar sinds kort een wooncheque bij. Ter waarde van 10.000 gulden! Dit bedrag kan ineens of in gedeeltes worden besteed bij onder meer LOT1038, Mundo Mio, Swiss Sense en Techniek & Design. “Door onze kopers een royale wooncheque te geven die ze alleen op het eiland kunnen inwisselen, stimuleren we de lokale economie”, aldus Marlous Molendijk, de sales director van het Zen Resort. “Elke woonwinkel die meedoet heeft een eigen stijl. De overeenkomst is dat ze allemaal luxe, kwaliteit en service hoog in het vaandel hebben staan. Net als wij. Voor de villa’s en appartementen die we aan het bouwen zijn gebruiken we ook alleen maar kwaliteitsproducten.“ Naar verwachting nemen de eerste bewoners over ongeveer een jaar hun intrek in deze nieuwe wijk. Het 24 uurs beveiligde resort ligt verscholen op een zeer centrale locatie aan de dr. Maalweg nabij Hugo’s Mall. Of, zoals ZenCity dat zelf zegt: ‘Dichtbij alles wat u wilt, ver van alles dat niet hoeft’. www.zencity.nl

Marvalee approved Als vaste lezer van deze rubriek weet u dat wij onze huishoudelijke taken zeer serieus nemen. Wekelijks worden we daarbij prettig geholpen door miss Marvalee from Jamaica. Zij en onze dweilrobot (www.irobot.com) zijn degenen die zich hier het meeste over de vloer ontfermen. En hoewel ze beide hun best doen, hebben ze hetzelfde probleem: ze laten strepen achter. Soms zelfs een hele matte zweem. Dat komt vooral door de hoge temperaturen hier. Het dweilwater is vaak al verdampt voor je het weer kunt opnemen. Voor deze rubriek kregen we een fles Mop & Glo. Dat moest het strepenprobleem oplossen. Het is een ‘multi-Surface Floor Cleaner’. Ofwel een ‘Limpiador para multiples pisos’. Dankzij een Shine Lock Formula zorgt het voor Long Lasting Shine, zo lezen we. Mop & Glo zit in een handige spuit/knijpfles. Je moet het direct op de vloer spuiten en daarna met een natte mop uitwrijven. “Your floor will then dry to a long lasting shine in 10-20 minutes” staat er. Nou, hier niet. Bij ons is dat al na vijf minuten. Het was uiteraard aan Marvalee om het nieuwe product uit te testen. Zij is immers onze ‘Manager Floor Care’. We lieten haar in stilte werken en gingen even later kijken hoe de Mop & Glo het er had afgebracht. We troffen Marvalee met een grote smile terwijl ze aandachtig het etiket bestudeerde. “It is good.”, zegt ze met een blije smile. “Very good”. Ze was begonnen met het royaal doseren van Mop & Glo, maar na droging kreeg ze toch vlekken en strepen. Daarop was ze minder gaan gebruiken en ineens was het resultaat zoals beloofd: “Look how it shines! You can see it from afar and near”. Ze gaat het nu ook voorstellen aan de andere families waar ze werkt. “They like it when it shines”, zegt ze. Bovendien is het makkelijk in het gebruik, dus minder zweten en sneller klaar. “And it smells nice too”. U ziet: het professionele oordeel is positief. Mop & Glo is Marvalee Approved. www.MopAndGloFloors.com

oktober | november 2011

7


Nu verkri ook jgbaa r op B

onair

e

Mooi én verantwoord! Vakmanschap. Kwaliteit. Innovatie. 100% Natuurlijke materialen

Swiss Sense voert vier onderscheidende lijnen; Sense, Lifestyle, Preventum en Royal Class. De Preventum boxspring is opgebouwd uit visco-elastisch traagschuim (Tempur) dat door gelijkmatige verdeling van de drukpunten van het lichaam bijdraagt aan een betere en gezondere nachtrust. Ideaal voor mensen met rug-, nek- en gewrichtsproblemen. Daarbij is het ook nog eens een lust voor het oog! Kom eens langs in de showroom en ervaar de Schoonheid van Superieur Slapen!

www.swiss-sense-caribbean.com

Bonaire: Homestyle, Kaya Amsterdam • Tel. 717 3060 Curaçao: Seru Loraweg • Tel. 767 0017 • Di - Vr 10.00 - 19.00 uur • Zaterdag 09.00 - 17.00 uur


WoonVaria Nieuwe woningportals in de maak De meeste moderne landen hebben één of twee internetportals met een actueel overzicht van het aanbod aan koop- en huurwoningen. Op Curaçao zijn dat er circa 40. Twee nieuwe initiatieven moeten een einde maken aan dit onoverzichtelijke aanbod. De Curaçaose Vastgoed Vereniging CVV startte in september met een nieuwe website waarop alle aangesloten leden gezamenlijk hun aanbod presenteren: www.cvv.an. Vooralsnog is daar alleen het aanbod te vinden van CVV makelaars. Daar zitten echter wel diverse grote namen bij. Daarnaast hebben ook makelaars Robert de Wilde en Frank Gillis (beiden geen CVV lid) het initiatief genomen voor een nieuwe woningsite. In samenwerking met het Nederlands softwarebedrijf Venum bieden ze makelaars een integrale oplossing voor het

uitwisselen en publiceren van hun listings. Ze verwachten dat veel collega’s zich bij dit initiatief zullen aansluiten en dat hun site straks meer dan 50% van het aanbod vertegenwoordigt. De URL is nog niet bekendgemaakt.

Draagvlak Al eerder zijn er op Curaçao pogingen ondernomen om het aanbod aan koop- en huur­woningen op één centrale site samen te brengen. Tot dusver is het echter nog niet gelukt om daarvoor breed draagvlak te krijgen onder de lokale makelaars.

Maya & Myrthe kopen een commode

Wat is er te beleven in de winkels op ons eiland? Hoe is het daarbinnen en wat is er te koop? Op zoek naar antwoorden gaat journalist Maya Mathias ieder nummer woonwinkelen met een van onze lezers. Dit keer met de hoogzwangere Myrthe Verhulst. Op zoek naar de ultieme commode. De babykamer bij Myrthe is al bijna klaar. Nu nog een mooie en sterke commode met genoeg opbergplek. Het liefst wil Myrthe een stijlvol exemplaar waar je later ook nog wat aan hebt. De shoppingroute voert ons langs Mom & Co, La Curaçao, Building Depot en Superkidz. MOM & CO “Het walhalla voor elke zwangere vrouw”, zegt Myrthe. “Ze hebben de mooiste babyspullen van het eiland en het personeel is vakkundig zonder overdreven te zijn.” De eigenaresse loopt inderdaad meteen op ons af. Haar belangstelling voor onze commodewens klinkt oprecht. Voor Myrthe is de glanzend witte commode met drie ruime lades liefde op het eerste gezicht; stoer, stijlvol, strak en hip. Maar 1.350 gulden vindt Myrthe voor een commode te duur. LA CURAÇAO “Voor betaalbare artikelen met weinig design moet je bij La Curaçao op Zeelandia zijn. Niet meteen Myrthe’s ding, maar je weet maar nooit. Op de marmeren vloer schittert een zee van plastic kindermeubels. Myrthe´s oog valt op een compacte donkerblauwe commode en babybadje ineen voor slechts 205 gulden. “Superfunctioneel, maar te veel plastic en te weinig stijl.” Niemand komt hier op ons af. Onze vragen worden wel netjes beantwoord en Myrthe krijgt veel ‘exito‘ toegewenst. BUILDING DEPOT Hier zien we banners waarop een dame van de klantenservice ons met opgeheven baseball-bat dreigend tegemoet lacht. Bij de kindermeubels komen we op het verkeerde moment. Overal liggen meubelonderdelen en een berg oude

oktober | november 2011

kussens op de grond. We lopen een leuk houten kastje met rieten mandjes voorbij, dat eventueel voor een commode door kan gaan, maar echte commodes zijn er niet. “De afdeling wordt momenteel gerestyled”, legt het personeel uit. Het is er nu helaas ‘un tiki brua’ (een beetje chaotisch). SUPERKIDZ Bij de ingang van Superkidz staat een tafel vol snoezige babydingetjes uitgestald variërend van roze babyhangmatten tot knuffels met baarmoedergeluid. Achterin is met tussenschotjes een sfeer van knusse babykamertjes gecreëerd. “Dít is een grappig idee”, zegt Myrthe, wijzend op twee groengevlekte giraffen op de muur. De voorraad babymeubels is helaas beperkt, zo leren we, zodat je zes tot twaalf weken op je aankoop wacht. Voor Myrthe is dat geen optie, haar baby’tje wordt eerder verwacht. Jammer van die hippe commode die ze voor 898,95 gulden graag had meegenomen. Geslaagd Inmiddels is Myrthe moeder geworden van een prachtige zoon. Hij wordt gepamperd op een stoere commode… gewoon gekregen van een goede vriendin.

9


BinnenKijken bij…

Binnenkijken bij de familie Mathoera-Cooiman

Harmonie van zwart & wit Het was zanger Frank Boeijen die in 1983 zong ‘Denk niet zwart. Denk niet wit. Denk niet zwart-wit.’ Maar als het om je interieur gaat, is deze songtekst inmiddels volledig uit de tijd: zwart-wit is juist helemaal hip. Tekst Simone De Brabander | Fotografie Theo Meijer naar Curaçao. Nog voor de verhuizing ging Sujit naar Curaçao voor de huizenjacht en werd verliefd op het huis waar ze nu in wonen. “De enorme ruimte, zowel binnen als buiten, viel meteen op. In Nederland hadden we 120 vierkante meter, hier hebben we 400 vierkante meter. Dat is nogal een groot verschil.” Trinidad

Toen de familie het huis kocht, bestond het binnen uit diverse niveaus, talloze muren en allerlei hokjes. Ze besloten aanvankelijk alleen het hoognodige opknapwerk te doen; het gezin stond toen op het punt om voor een paar jaar te verhuizen naar Trinidad. In die periode werd het huis verhuurd. De ideeën voor een grote verbouwing ontstonden tijdens het verblijf in Port of Spain. “In Trinidad hebben we samen veel nagedacht over hoe we het wilden hebben en hoe we het zouden doen. Overdag had ik vrij en tekende ik alles uit en ‘s avonds, als Sujit thuiskwam, spendeerden we uren aan het verder uitwerken van de ideeën.” “Ik speel piano maar niet zo heel goed. We wilden die vleugel per se hebben, ondanks dat we aan het begin van een verbouwing stonden met een nog onduidelijk kostenoverzicht.”

Zwart straalt rust en elegantie uit. En kan ook mooi strak zijn, zoals in het huis van de familie Mathoera-Cooiman in de wijk Damacor. ”Eigenlijk is het meer antraciet, maar het oogt zwart,“ zegt Kathelijne, de vrouw des huizes. “We hebben ervoor gekozen omdat het tijdloos is. Het is ‘basic’, strak en je kan er iedere kleur in gooien.” Meteen valt op dat de woning er, ondanks drie rondrennende kinderen, keurig opgeruimd bijstaat. “Zo is het altijd hoor, niet alleen maar voor dit interview”, zegt ze er meteen bij. We lopen via een doorgang naar de achterzijde, waar haar man Sujit in de tuin de krant aan het lezen is. 400 m2

Zeven jaar geleden besloot de familie naar Curaçao te verhuizen, omdat Sujit door zijn werkgever Radio Holland-Imtech overgeplaatst kon worden

10

Gesloopt

Na een paar jaar Trinidad, keerde de familie terug naar Curaçao, waar hen veel werk te wachten stond. “We hebben de keuken er helemaal uitgesloopt en zelf de oude vloer eruit gehakt. De oude keuken kreeg een nieuwe bestemming als bijkeuken en we brachten alles op één niveau. We hebben de boeiboorden vervangen, een carport gemaakt, nieuwe hardhouten kozijnen geplaatst, de badkamers met de grond gelijk gemaakt en een nieuwe geplaatst. We hebben geverfd, bestrating gelegd, kortom: we hebben vrijwel alles veranderd aan het huis.” “We hebben de oude keuken verplaatst naar de bijkeuken. Voor de nieuwe keuken kozen we ook de kleuren zwart en wit. Het marmeren keukenblad is hier besteld. We zitten het liefst aan de keukentafel, daar gaan alle ramen open en je ziet wie eraan komt.

Resida woonmagazine


“Hier zitten we ook regelmatig. Veel schaduw door de grote bomen. We hebben hier een orchidee die na al die jaren nu pas is uitgekomen. Alsof de plant voelde dat de tijd nu rijp is.�

oktober | november 2011

11


BinnenKijken bij…

“In Nederland hadden we 120 vierkante meter, hier 400.” De metamorfose ging niet altijd van een leien dakje; Kathelijne had er een full time job aan en bleef er zelfs voor thuis. “Er kwam veel meer bij kijken dan we in eerste instantie hadden verwacht. Het viel me echt tegen, vooral de bestellingen van materialen, dat duurde soms echt te lang. Het leverde een behoorlijke portie stress op en soms kwam mijn man thuis en vroeg hij waarom bepaalde dingen anders gedaan waren. Tja, dat was niet altijd makkelijk. Ik lette meer op het esthetische en mijn man lette meer op het technische. Maar gedurende de verbouwing leerde ik los te laten en achteraf is het een boeiend en leerzaam proces geweest.” Kratjes

Wat Kathelijne, inmiddels werkzaam in het onderwijs, het meest van de verbouwing is bijgebleven, is de ‘stof en de zooi’ waar ze maandenlang tussen zat. Toen beneden alles verbouwd werd, woonde het gezin boven. “Ik ging drie keer per dag de trap op en af met kistjes waarin ontbijt, lunch en avondeten zat. Daarna moest ik afwassen, op de plek waar nu de carport is, tussen de borden vol stof.” In juni 2011 was het droomhuis eindelijk klaar. En het resultaat mag er wezen. Het absorberende zwart in combinatie met de luchtigheid van wit zorgt voor een unieke, contrasterende combinatie. De ruimte heeft een stoere uitstraling en oogt ruim. Door de mix van zwart en wit, is er een mooie, harmonieuze sfeer gecreëerd. En dat komt de familie Mathoera-Cooiman goed uit. “Na die intensieve periode van verbouwen zijn we heel erg toe aan rust en regelmaat.”

“Hier zitten we vaak ‘s avonds met vrienden te borrelen. Dan doen we beneden alles op slot. Met oud en nieuw heb je hier een mooi uitzicht op het vuurwerk.” “Dit is mijn grote trots. Ik heb het idee zelf helemaal uitgetekend. Als je onder de douche staat, kan je naar buiten kijken en zie je de zon opkomen of ondergaan.”

“We hebben een groot deel van het huis in neutrale kleuren gelaten, maar op de kinder­ kamers heb ik tropische kleuren gebruikt. De kleurenkeuze ging in overleg met hen.”

12

Resida woonmagazine


oktober | november 2011

13


CURAÇAO 737 6288 767 6388


Mitsubishi electric citY Multi® sYsteM • Most energy efficient AC system available on the market • Save up to 60% on energy consumption • The compact design of the indoor units and outdoor units will save you living space • Large variety of connectable indoor units • Optional free hot water (42˚C)

Mitsubishi electric Photovoltaic Modules

Best warranty on the market: 7 years warranty on compressor 5 years warranty on all AC parts 1 year warranty on installation

• Models-180W/225W/250W modules • 16% Module efficiency • Lead free solder • 25 year power output warranty (also in salty environment)

Mitsubishi electric Mr. sliM inverter Mini sPlit units 9000 BTU (SEER* Rating 21.5) 12000 BTU (SEER* Rating 21.5) 18000 BTU (SEER* Rating 20) 24000 BTU (SEER* Rating 17.5)

ANG. 2250,ANG. 2500,ANG. 3150,ANG. 3750,-

Best warranty on the market: 7 years warranty on compressor 5 years warranty on all AC parts 1 year warranty on installation

Prices are including installation and up to 5 meters of piping. More models and types are available. *Seasonal Energy Efficiency Rating

hiGhe effici st encY

Protec Mechanical contractors Dr. Henri Fergusonweg 6, Curaçao T: +599 9 736 4588 | F: +599 9 736 6944 E: info@protec-curacao.com www. protec-curacao.com Protec Mechanical contractors is the distributor for Mitsubishi electric on aruba, bonaire and curaçao


Mijn plek in de stad

‘Pietermaai is net zo werelds als Barcelona’ Het city-life van Natasja Gibbs Het wonen in de oude delen van Willemstad wint steeds meer aan populariteit. Oude panden worden opgeknapt tot fraaie eigentijdse woningen voor moderne city dwellers. Ieder nummer gaan we op bezoek bij een van deze stadsbewoners. Deze keer: radiomaker Natasja Gibbs en haar appartementen in Pietermaai. Tekst Marjory van Twist | Fotografie Theo Meijer Pietermaai is even werelds als Barcelona en Amsterdam. Dat vindt journalist Natasja Gibbs over haar eigen wijk. En ze kan het weten: ze woonde in beide wereldsteden en zag hoe vervallen wijken daar transformeerden tot hippe buurten. Mensen gaven hun huis een verfbeurt, er kwamen planten op de balkons en er werden buiten weer gepraat met elkaar. Zij voelde hoe het leven deze steden overeind houdt. Ze voelde de gemeenschapszin die mensen prikkelt om te investeren in hun eigen plekje. En hoe al die plekjes samen een geweldige belevenis worden. Zij voelt dat dit ook hier aan het gebeuren is. In ons eigen Pietermaai.

Liefde voor de stad Een half jaar geleden besloot Natasja een woonplek te zoeken in deze stadsbuurt die ze samen met haar toenmalige vriend aan het verkennen was. Op zoek naar een goede cappuccino belandden ze in Mundo Bizarro, in eerste instantie aangezien voor een meubelzaak. Toen bleek dit een plek om in een relaxte sfeer verrassende mensen te ontmoeten. Haar vriend, een fotograaf, hield er een tentoonstelling en de liefde voor het Curaçaose stadsleven was geboren. Vóór Pietermaai woonde ze op Mon Repos, in een traditioneel huis met tuin in een typisch Curaçaose buurt. Maar het stadsleven trok en ze vond een gemeubileerd appartement van Pietermaai Waterfronts NV, in het souterrain van het beheerkantoor aan Pietermaai 51. Haar auto heeft ze uiteraard gehouden, dat is een ‘cultuurding’ op Curaçao. Barcelona doe je te voet en met de metro, Amsterdam op de fiets en Curaçao… met de auto! Overdag valt parkeren niet altijd mee. En ja, eigenlijk zou ze een fiets moeten kopen om op en neer te rijden naar haar werk bij Dolfijn FM op Mambo Beach, maar daar is het nog niet van gekomen.

16

Als je woont in Pietermaai dringen geluiden uit de stad je woning binnen. Geroezemoes van buren, vogels en ruisende bladeren zijn hier het decor van je dagelijkse leven.

Verhuizingen Er kwam een nieuw en groter appartement vrij, en als een echte stadsnomade verhuisde Natasja meteen. Haar tweede appartement was strak ingericht en had ‘levende muren’ waar de kalk vanaf bladderde. Maar dat gaf karakter vond ze. Het was een kleine en overzichtelijke plek, perfect voor iemand die weinig thuis is maar wel een comfortabele basis zoekt. Dat gevoel heeft ze helemaal in haar derde appartement in Pietermaai, waarheen ze onlangs verhuisde. Hier bladderen de muren niet meer af, maar er heerst wel dezelfde stadse sfeer. Af en toe nodigt Natasja vriendinnen uit om samen te koken. Ze eten dan op een pleintje in de buurt, met zicht op nog niet gerestaureerde gebouwen aan de overkant. Het draagt allemaal bij aan het echte stadsgevoel.

Resida woonmagazine


Mijn plek in de stad

De meeste appartementen in Pietermaai houden niet op bij de muren, maar lopen door in het pleintje en omliggende stegen. Het leefgebied is daardoor veel groter dan de vierkante meters die je huurt. Bovendien hoorde bij de appartementen in Pietermaai 51 ook het gebruik van het gezamenlijke zwembad – wat een weelde om middenin de stad onder een bananenboom te poedelen!

Shutters versus airco In al haar appartementen werd en wordt de temperatuur ‘s nachts bepaald door de airco. Meestal waren er wel de traditionele shutterramen, maar deze worden dan dichtgezet met plexiglas, om de koele lucht van de airco binnen te houden. Overdag kunnen de ramen dan open en waait de wind lekker door het appartement. Het is jammer dat de shutterramen zo niet meer op de oorspronkelijke manier worden gebruikt; met een klamboe over het bed zouden ‘s nachts de muggen gewoon kunnen worden buiten­ gesloten.

Natasja Gibbs woonde eerder in Amsterdam en Barcelona. Daar zag ze vervallen wijken transformeren tot hippe buurten. Ze voelt dat dit in Pietermaai ook gebeurd.

Als je woont in Pietermaai dringen geluiden uit de omgeving je privéleven binnen, maar dat geeft tegelijk een beschermd gevoel. Je gaat geluiden herkennen, je eraan hechten, en langzaamaan vormen geluiden van buren, vogels en ruisende bladeren het decor van je dagelijkse leven, ze verbinden je met de stad en het leven. In haar vorige appartement had Natasja geen directe buren die permanent in het gebied wonen, maar werden de naastliggende appartementen verhuurd aan toeristen. En die waarderen de achtergrondgeluiden soms wat minder…

City-life Maar het meest geniet Natasja van het stadsleven. De aanspraak op straat, de wandeling naar de Marshe Nobo voor vers fruit of naar de botica’s voor wat kleine boodschappen. In het begin had ze moeite met de ongegeneerde aandacht van de mannen op straat als ze langs de Handelskade liep, maar later hoorde dit juist bij dat typische stadgevoel. Mensen in de stad zijn nieuwsgierig naar elkaar en proberen dingen uit om contact te maken, op een ontspannen manier. En dat maakt het leven leuk.

Het appartement in Pietermaai is klein en overzichtelijk. Een perfecte plek voor iemand die weinig thuis is maar wel een comfortabele basis zoekt.

Verder dan de Handelskade komt Natasja niet vaak. Pietermaai is haar thuisbasis, met wandelingetjes naar Punda en Pampus. Voor het strandgevoel op de zondagen loopt ze soms naar Saint Tropez, lekker chillen aan het water. En verder genieten van haar plekje tussen de stegen van Pietermaai waar de buren uit Zuid-Amerika soms muziek maken. Met op de achtergrond altijd het geruis van de zee. Heerlijk!

Passie Driemaal is scheepsrecht. Op haar derde plek in Pietermaai heeft Natasja nu voorlopig even genoeg variatie meegemaakt binnen de wijk. Het is telkens passen en meten om tussen haar drukke werkzaamheden door de tijd te vinden om wéér te verkassen. En dat vermindert de focus op het radio maken, haar grote passie. Eén ding is zeker: Pietermaai en levenskunstenares Natasja zijn verknocht aan elkaar. De buurt laat haar voorlopig niet meer gaan. De woonruimte van de appartementen in Pietermaai loopt vaak door in de omliggende stegen en pleintjes. Het leefgebied is daardoor veel groter dan de vierkante meters in je huis.

oktober | november 2011

17


Half page ad Resida.eps

DĂŠ

5/4/11

8:31:52 AM

expert in

tuinaanleg en -onderhoud Vivian's Nursery (Vivian's Kwekerij) erij) bestaat sinds 1991 en heeft naast de plantenkwentenkwekerij een afdeling tuinaanleg en een afdeling tuinonderhoud, welke ke geleid worden door 3 hoveniers. Naast bekende commerciĂŤle projecten als Hyatt,, Marriott, nk etc. Hilton, Hato airport, Centrale Bank leggen wij vooral particuliere tuinen nen aan. Met onze jarenlange ervaring bij het houden ontwerpen, aanleggen en onderhouden van uw tuin staan wij tot uw dienst. nst.

Bel voor meer informatie of een afspraak (5999)

869 1442 of stuur een e-mail naar vivians@mio.an.


Mens & Meubel

De man en zijn stoel

‘Niet storen, ik zit net lekker’ Tekst en fotografie Jacqueline Pieper Wie kent ‘m niet? De luie stoel van Archie Bunker in de populaire serie ‘All In The Family’ uit de jaren zeventig. Het was een van de meest invloedrijke programma’s uit die tijd en zorgde voor een ommekeer in de soap industrie. Een lange traditie van komedies met enkel gelukkige gezinnetjes werd abrupt verbroken door de komst van de bekrompen en intolerante Archie Bunker. Diverse onderwerpen uit de Amerikaanse samenleving zoals etnische vooroordelen, vrouwenemancipatie en racisme werden op de korrel genomen. Hilarisch waren de ruzies met zijn dochter en schoonzoon. Zijn vrouw Edith zorgde altijd weer voor de harmonie

in het gezin met haar onschuld en vrijgevigheid. De luie tv-stoel was een van de hoofdrolspelers.

Wie: Waldo Asmus Wat: tv-stoel Waar: House of Style (Schottegatweg Noord 111) Waarom: Uniek object

Wie: Jonnie Vyth Wat: Luie stoel Waar: Mundo Mio (Dr. Hugenholtzweg 25, Hugo’s Mall) Waarom: Comfortabel met een moderne uitstraling

Sinds de jaren ‘70 is er op interieurgebied veel veranderd, maar de luie stoel speelt nog steeds een hoofdrol. En ondanks de maatschappelijke veranderingen sinds de jaren zeventig, is de ‘comfy chair’ vaak nog steeds een mannending. We vroegen twee heren van dezelfde leeftijd als Archie Bunker naar hun bevindingen met een stoel.

De koloniale meubelen bij House of Style zijn een begrip op Curaçao. De eigenaren Henny Metry en zijn zus Farida, die inkoop en inrichting doet, hebben al 15 jaar een mooie collectie koloniale meubelen uit Indonesië, Colombia en Mexico. In de winkel ontmoet ik Waldo Asmus die op zoek is naar een luie tv-stoel voor zijn home movie theater. Naast vissen op de Caracasbaai en in de monding van Punda is films kijken zijn favoriete vrijetijdsbesteding. Waldo houdt van mooie unieke objecten die in de ruimte goed tot hun recht komen. Thuis neemt bijvoorbeeld de klok die speciaal voor zijn huwelijk met Irene is gemaakt een prominente plek in. Tien jaar geleden kreeg zijn vrouw de mogelijkheid om als apothekersassistente op Curaçao te komen werken. Waldo had zijn twijfels om zijn werk als brandweerman in Suriname op te geven maar Irene heeft hem toen kunnen overhalen met een puppie. Tegenwoordig is hij werkzaam bij het Kabinet van de Gouverneur en vader van drie dochters. Waldo heeft zijn draai kunnen vinden en is gelukkig op dit mooie eiland. Voor Waldo is de woonkamer de fijnste plek in huis waar hij uitgebreid kan zitten om tv te kijken en van mooie films te genieten. Daar hoort een lekkere stoel bij zoals deze bijzondere combinatie van teak en leer vastgezet met van die koperen nagels. Weer zo’n uniek object. Maar nu stilte en niet storen!

Bij Mundo Mio, de winkel van Ingrid Voss in Hugo’s Mall, tref ik Jonnie Vyth. Hij en zijn vrouw Silvana komen al 18 jaar op het eiland. Ze brengen hier zo’n beetje de helft van het jaar door. Jonnie - van huis uit econoom - is in Nederland werkzaam binnen de auto-industrie en komt op Curaçao tot rust. Op Jan Thiel bewonen ze een appartement maar momenteel laten ze een eigen huis bouwen. Reden genoeg om mooie meubeltjes te kopen! Sinds Mundo Mio haar deuren opende in 2009 komen Jonnie en zijn vrouw daar regelmatig. De banken, stoelen, kasten en accessoires daar vallen bij hen goed in de smaak. De meubels zijn van goede kwaliteit en het houtwerk is bijzonder mooi afgewerkt. Jonnie vertelt dat ze erg van de Oosterse stijl houden. En van de rust die dat uitstraalt, het Zen-gevoel. Ze hebben thuis een grote verzameling Boeddhabeelden. “Voor ons geldt: ‘Een huis zonder Boeddha’s is geen thuis’”. Verder houden ze van kunst en zijn ze trots op hun laatste aanwinst: ‘Dushi Photo’s’ van Astrid AbersonKwanten. Prachtige stillevens en details van typisch Curaçaose zaken. Jonnie: “Voor het lezen van een boek of het doorspitten van de krant is dit een goede loungestoel. Comfortabel en met een moderne uitstraling. Makkelijk is ook de combinatie met een poef want die kun je met bezoek ook als extra zitplek gebruiken.”

oktober | november 2011

19


Huis & Keuken

De bulthaup keukens van de Sinds kort heeft de Scuba Lodge in Pietermaai er acht nieuwe appartementen bij. Deze stijlvolle vakantieverblijven zijn smaakvol ingericht met onder meer designkeukens van het Duitse merk bulthaup. Hoe doet strak Europees design het in een monumentaal Caribisch pand?

Eigen winkels Zoals veel topmerken, heeft ook bulthaup eigen winkels. De winkel voor Curaçao zit in Waalwijk, Nederland. Jac Aarts is er de directeur. “Een eigen winkel op Curaçao is voor een merk als bulthaup niet haalbaar”, zegt hij daarover. “Het zou de prijs enorm opdrijven. Bovendien is het ook niet echt nodig. Het voorbereidende werk doen we vanuit Nederland en als het nodig is zijn we binnen een dag op Curaçao.”

Lokale service De installatie en service zijn wel lokaal bulthaup maakt al sinds 1949 niets anders dan keukens. En de ambitie van het Duitse bedrijf is nog steeds hetzelfde: technisch perfecte keukens bouwen met toonaangevend design. Op de website van bulthaup staan foto’s van hun modellen door de jaren heen. Ze zijn altijd opvallend en soms zelfs ronduit spectaculair. bulthaup is onverminderd populair en heeft een indrukwekkende hoeveelheid ontwerpprijzen gewonnen. Veel designliefhebbers zweren bij het merk hoewel het merendeel van hun keukens in ‘gewone’ appartementen en huizen wordt geïnstalleerd.

geregeld. bulthaup heeft hiervoor op Curaçao een speciaal servicepunt dat zeven dagen per week bereikbaar is. “We vinden dat onze klanten op Curaçao recht hebben op dezelfde service als onze klanten elders”, zegt Jac Aarts. “Vandaar het lokale servicepunt: service@bulthaup-curacao.com.”

Scuba Lodge Maar… over naar de Scuba Lodge, waar een grijze uitvoering van de bulthaup b3 keuken is gebruikt. Strak Europees design in een Caribische setting. Kijk mee naar het resultaat:

Bijzonder is het dunne aanrechtblad dat is gemaakt van keihard kunststof, net als de kastjes. Opmerkelijk is ook dat het vrijwel niet oversteekt. De strakke lijnen worden zo nergens onderbroken.

De nieuwe appartementen in de Scuba Lodge zijn smaakvol en tijdloos ingericht. De houten vloer en het bulthaup b3 keukenblok met de karakteristieke afzuigkap zijn hier de eye catchers.

bulthaup Curaçao | www.bulthaup-curacao.com Jac Aarts Keukenstudio | Eerste Zeine 7 | Waalwijk | Nederland | T +31 416 335117

20

Resida woonmagazine


Advertorial

Scuba Lodge

Strak Europees design op Pietermaai

De spoelbak is naadloos in het blad verzonken. De strakke meng­ kraan geeft het een bijna industriële uitstaling. Deze bulthaup spoelcombinatie kreeg prijzen voor onder meer design, functionaliteit en materiaalgebruik.

Hoe subtiel. Om de strakke lijnen niet te verstoren zijn de extra stopcontacten ‘verstopt’ in het aanrechtblad. Design en functionaliteit gaan zo hand in hand.

De Scuba Lodge appartementen bevinden zich in een monumen­ taal pand met een klassieke uitstraling. Het is verrassend om hier een strakke design­keuken te plaatsen. Toch werkt de combinatie verrassend goed.

Over de Scuba Lodge Begonnen als een klein duikhotel is de Scuba Lodge in Pietermaai-aan-zee inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig vakantiecomplex. De drie verbouwde panden zijn in mei 2011 opgeleverd en bieden plaats aan acht appartementen die alle zijn voorzien van deze bulthaup b3 keuken. "De eigenaar van de Scuba Lodge heeft zelf goede ervaringen met bulthaup en wilde het daarom ook in deze nieuwe appartementen”, aldus Annelies Althuisius van de Scuba Lodge. “Het zijn mooie en duurzame keukens. We willen dat de gast zich thuisvoelt en ze een inrichting bieden die misschien nog wel beter is dan bij hen thuis." De nieuwe appartementen bieden plaats aan twee tot zes personen. Annelies: "In totaal hebben we hier nu 14 hotelkamers, 8 luxe appartementen en een zwembad. De duikschool is een extra service. We hebben hier veel gasten die nooit duiken. Het motto hier is: alles kan, niks moet!" » www.scubalodge.com

oktober | november 2011

21


Ceiling Moldings Quickstep Laminate Flooring Stainless Steel Door Furnishing Stainless Steel Stair and Balcony railings State of the Art Lighting Decorative Panels Walk-in Closets Kitchens(design+build) Innovative Materials Interior Architecture

Get inspired to create your own Environment! SPACE DESIGN B.V. Kaya Jacob Posner 11 Zeelandia, Curacao Tel: +5999-461-1603 Email: space@p-interiors.com

SP ACE design


Vloer di Kòrsou

De Franse keuken van Daniëlle Deze sfeervolle keuken is bedacht door Daniëlle voor haar huis in Joonchi. Je krijgt er het idee dat je in de Provence zit. Niet zo vreemd omdat het ontwerp helemaal is gebaseerd op de oude Franse stijl. Zelfs de Azule tegelvloer is Frans. De stoelen en de doorleefde tafel komen ook echt uit Frankrijk. Gekocht in Nederland bij zo’n knus winkeltje dat zelf importeert. Zoals ‘Vroeger & Toen’, waar Daniëlle altijd heen gaat als ze in Nederland is. “De eigenaar had een paar jaar geleden zijn keuken verbouwd. Hij vertelde dat daar 150 jaar oude tegels waren gelegd die hij als partij in Frankrijk had gevonden. Dat klonk goed. Hoe zou dat er uit zien? Tot onze verbazing gaf hij ons de sleutels van zijn huis. ‘Ga zelf maar kijken’, zei hij. We wisten niet hoe snel we in de auto moesten springen. Ik was meteen verliefd op die vloer.”

Perfecte replica Terug op Curaçao bleven de tegels in haar gedachten. En toen haar eigen keuken werd verbouwd stond al

meteen vast wat er op de vloer moest komen. Alleen waren deze tegels nergens te vinden. “Ben Kotmans van Azule Curaçao vertelde toen dat Azule deze tegels ook zou kunnen maken. Dus heb ik foto’s van die antieke vloer opgestuurd. Toen mijn bestelling arriveerde waren ze beter dan ik had gedacht. Precies als op de foto’s! Azule heeft een perfecte replica gemaakt.” Aldus heeft ze hier op Curaçao een authentieke Franse vloer. “Tegen Azule heb ik gezegd dat ze deze tegels verder aan niemand mogen verkopen,“ zegt Daniëlle trots. “Mijn vloertje is echt uniek.”

Geen meerprijs Azule kan bijna alle soorten cementtegels maken of namaken. En wist u dat deze specials precies hetzelfde kosten als de standaard Azule tegels? Je betaalt alleen eenmalig 650 gulden voor het maken van een mal. Overigens zijn de standaard tegels van Azule in iedere gewenste kleur te krijgen. Eveneens zonder meerprijs…

De tegel van Daniëlle en wat nieuwe tegels uit de catalogus van Azule. Zonder meerprijs leverbaar in iedere kleur.

Fotografie Carina Piggott Salt & Vinegar

oktober | november 2011

Meer informatie over Azule bij importeur In & Out Lifestyle, telefoon 540-2504 www.azule.nl Azule - Ethnic vintage

23


WoonVisie

Het interieur van villa Mi Cuna

De natuur als inspiratiebron Het is de droom van iedere interieurontwerper: een nieuwe villa die je van A tot Z mag inrichten. Die opdracht kreeg ontwerpster (en makelaar) Els Bodegraven eerder dit jaar. Of ze zich wilde ontfermen over het interieur van vakantievilla ‘Mi Cuna’ op Vista Royal. Onlangs werd de villa opgeleverd. Samen met de ontwerpster bekeken we het eindresultaat.

Tekst en fotografie Hugo de Klerk Ze is makelaar, meubelontwerper, ondernemer, interieur­ stylist, echtgenote en moeder van vier kinderen. In de villa op Vista Royal vertelt ze terloops dat ze een paar uur later met haar hele gezin naar Nederland zal vliegen. Toch is er van stress of onrust niets te merken en neemt ze alle tijd. Ze komt uit het Groningse dorpje Zuurdijk. En dat zijn nuchtere mensen die zich de kop niet snel gek laten maken. Hoewel… “Toen ik de opdracht voor dit huis kreeg, dacht ik, oei, kan ik dat eigenlijk wel? Het was spannend om zo’n groot huis in te richten. Maar nu het af is ben ik eigenlijk best tevreden.”

Villa Mi Cuna Villa Mi Cuna ligt op Vista Royal, nabij Jan Thiel Beach. Het is een luxe en ruim opgezet huis-met-zwembad dat specifiek is bestemd voor vakantiegangers. Het is eigendom van een Yu Kòrsou, biedt plaats aan maximaal 12 mensen en is te huur bij villarentalcuracao.com voor 350 tot 450 euro per nacht. De inrichting moest de gasten het gevoel geven dat dit huis ‘echt iets bijzonders is’. Het moest bovendien een Curaçaose uitstraling hebben. En tegen een stootje kunnen, want er zitten altijd huurders tussen die ‘wat minder zorgvuldig’ met huis en huisraad omgaan.

“Ik woon hier… dan wil ik ook de lokale economie stimuleren.” Buy local Een van de uitdagingen die Els zichzelf oplegde bij de inrichting van Mi Cuna, is dat ze alleen met lokale mensen en spullen wilde werken. “Dus niks uit het buitenland”, zegt ze daarover. “Ik woon hier, ik werk hier… ik wil ook de lokale economie stimuleren.” Alles in het huis is dus gekocht in lokale winkels of op maat gemaakt door lokale vakmensen. “Dat ging allemaal erg goed”, zegt ze daarover. “Het loopt niet altijd volgens plan, maar daar zit ik niet zo mee. Het gaat hier zoals het gaat. Als je om acht uur afspreekt, dan komen ze vaak een uur later of soms zelfs helemaal niet. Een simpel idee en in dit huis helemaal op zijn plaats: een manshoge vaas met grote takken die aan de noordkust zijn gevonden.

24

Resida woonmagazine


WoonVisie

Els Bodegraven Geboren en getogen in Groningen, kwam Els drie jaar geleden met man en vier kinderen naar Curaçao. Ze is eigenlijk makelaar van beroep – gediplomeerd zelfs – en werkt als zodanig bij Century 21. Daarnaast is ze interieur­stylist, meubelontwerper en projectmanager. Ze heeft verder een bedrijfje dat meubels en interieurs verhuurt én een expat-bureau ter ondersteuning van nieuwe inwoners. Het ontwerpen van interieurs en meubels vindt ze het leukste. “Als meisje van 11, 12 jaar bedacht ik al mijn eigen kleding”. Als ontwerpster werkt ze veel op gevoel; haar ontwerpen groeien terwijl ze er aan werkt. Ze gebruikt veel materialen uit de natuur. Duurzaamheid en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. In de lampen die ze bedacht voor villa Mi Cuna is vrijwel alleen LED-verlichting gebruikt.

Het ligt aan jou of je daar een probleem van maakt. Het is soms wel lastig met deadlines, maar met veel bellen kun je het wel in beweging houden. En ja, er zitten knurften tussen. Maar die heb je overal.”

Aanpak Hoe start je met de inrichting van een huis als dit? “Door er veel tijd door te brengen”, zegt Els. “Ik kwam hier al vaak toen het nog in aanbouw was. Dan liep ik door het huis en zag de meubels en lampen in gedachten voor me. Ik heb geen masterplan; het groeit in mijn handen. Soms ga ik op zoek naar een specifieke meubelstuk, soms komt het spontaan op mijn pad.” Kritische zelfreflectie is daarbij een must, want niet alles dat je bedenkt is goed. Ze wijst op een muur: “Hiervoor had ik lampen gekozen die gewoon niet pasten. Soms kies je iets dat te groot of te klein blijkt voor de plek waar je het had gedacht. Of je gebruikt een kleur die niet werkt… daar moet je wel eerlijk over zijn. Ik wil het graag perfect hebben en dat maakt me erg gedreven.”

Kleur De inrichting van de villa is strak en eenvoudig met weinig decoraties of accessoires. Het is er licht en ruimtelijk, de sfeer is rustig en koel. En intrigerend ook. Er staan weliswaar niet zo veel spullen, maar wat er staat is interessant en verrassend. Verder is er weinig kleur gebruikt. Wit en beige overheersen. Els heeft dat schema overal strak aangehouden. Des te opvallender zijn de kleurrijke foto’s op grote doeken van de Curaçaose fotograaf Caroline Castendijk. “Aanvankelijk wilde ik in de slaapkamers veel met kleur doen. Maar dat past hier gewoon niet. Een rode bank of een knalblauw stoeltje kan prachtig zijn, maar niet hier, niet in dit huis.”

De meubels op porch zijn eveneens een ontwerp van Els. De eenvoudige ontwerpen zijn stevig en duurzaam. De ‘beach look’ doet denken aan onze hippe strandtenten.

oktober | november 2011

25


WoonVisie Dit hemelbed – een ontwerp van Els– bestaat voor 100% uit lokale producen. De ombouw is door een lokale timmerman gemaakt, het matras is van de Alawa matrassenfabriek en het geheel is afgewerkt met lokale verf. Voor de hemel is watervaste tentdoek van Ackerman geruikt. “Normaal wordt daar voile voor gebruikt, maar dit is gewoon leuk, anders dan anders.”

Even eenvoudig als geniaal: een bijzettafel annex nachtkastje van een dienblad op takken uit de mondi. Past goed bij de stijl van het huis en heeft een mooie lokale uitstraling. En erg praktisch bovendien.

De eettafels in de keuken bieden plaats aan 12 personen en zijn bestand tegen zwaar vakantie­ gebruik. Els bedacht hiervoor tafels en banken van (nieuwe) steigerplanken, afgewerkt met whitewash.

Deze stronk is gevonden bij een oud knoekhuis en bewerkt met gekleurde was. Het licht komt van kleine LED-spotjes. De ketting is extra zwaar uitgevoerd met het oog op de vakantieverhuur.

Drijfhout Het meest opvallend in dit huis zijn de lampen. En dan met name de wandlampen: goed gekozen stukken drijfhout waarin LED-spotjes zijn bevestigd. “Drijfhout geeft veel sfeer in huis en iedere lamp is uniek”, zegt Els daarover. Ze gebruikt ook takken en stronken die ze in de mondi vindt. Bijvoorbeeld voor de grote plafondlamp: een kronkelende boomstronk waarop kleine LED-spotjes zijn gemonteerd. De stronk is met kleurwas bewerkt en opgehangen aan het plafond. “Wel een beetje jammer dat we die ketting extra zwaar moesten uitvoeren vanwege de vakantieverhuur…” Een andere vondst is een lange-tak-lamp boven de eettafel. Deze dikke tak is subtiel bewerkt met whitewash en heeft geheel verzonken LED-spotjes. Goed gedaan. In de slaapkamers zien we nog meer boomtakken, nu als poten onder een dienblad. Ook zien we een kledingrekje van drijfhout. Een aflegplank in de woonkamer is van een aangespoeld stuk pallet. En hoewel het drijfhout hier overal terugkomt, wordt het nergens een ‘gimmick’. Kunstig is bijvoorbeeld ook de manier waarop aangespoelde bamboestokken zijn gebruikt als frames voor de grote fotodoeken. “Je kunt hier zoveel moois vinden in de natuur.”

“Ik heb geen masterplan, het groeit in mijn handen.” De bedden en de meubels op de porch zijn door Els zelf ontworpen. Ze hebben een ‘beach look’ en doen denken aan de meubels uit onze strandtenten. Eenvoudig van vorm en met een ongepolijste schoonheid. Omdat het allemaal ‘toeristenbestendig’ moest worden uitgevoerd, is het wat grover dan je in een gewoon huis zou doen. Maar dat hoorde bij de opdracht. Wat ons betreft is ze geslaagd: het huis is stijlvol, uniek en heel Curaçaos.

26

Resida woonmagazine


Professionals binnen de CuraรงaoseVastgoedwereld, waaronder makelaars, taxateurs en projectontwikkelaars. Gezamenlijk verenigd in de Curaรงaose Vastgoed Vereniging. Kijk binnenkort voor gezamenlijk aanbod & nuttige informatie en tips: www.cvv.an

BESTUUR Voorzitter Geert Bijlstra T: 736 2800

Caresto Real Estate N.V. Tel: 737-5655 www.caresto.com

Domicilie Real Estate N.V. Tel: 738-3344/514-3344 www.domicilie.net

Landmark Real Estate N.V. Tel: 736-2800 www.landmark.an

INTAC N.V. Tel: 465-6037 www.curacaoislandrentals.com

AA-Real Estate N.V. Tel: 737-9448/560-9448 Mail: taxateur@onenet.an

Century 21 N.V. Tel: 461-4102 www.century21numberone.com

Taxatiekantoor Anprocor N.V. Tel: 461-3052/461-3452 Mail: anprocor@onenet.an

Halabi Real Estate N.V. Tel: 736-5542 www.halabirealestate.com

Palm Island Estates N.V. Dutch Caribbean Realtors Tel: 736-6266 www.palmislandcuracao.com

Brouwer Taxaties N.V. Tel: 738-5544/528-8998 www.brouwertaxaties.com

Caribbean Villas & Yachts N.V. Tel: 461-7400 www.CuracaoHouses.com

Real Estate Caribe N.V. Tel: 736-1133 www.realestatecaribe.com

Penningmeester Els van Barneveld T: 736 1500 Secretaris Anneke van der Gulik T: 666 8279 Spokesperson Morgan Horsford T: 736 6266 Coรถrdinator/Contactpersoon Anneke van der Gulik T: 666 8279

Els van Barneveld Real Estate N.V. Tel: 736-1500 www.elsvanbarneveld.com


Advertorial

Welkom bij Techniek & Design In the spotlight

Strakke badkamerkastjes Wie van moderne en strakke badkamers houdt, moet beslist gaan kijken bij de sanitairafdeling van Techniek & Design. Hier staan sinds kort de mooie badkamermeubels van het Duitse merk Pelipal. Strakke designmeubels van watervast MDF, gespoten in wit of antraciet hoogglans en uit voorraad leverbaar. Andere kleuren zijn ook mogelijk, dan is de levertijd zes weken. Het zijn echte Duitse kwaliteitsmeubels. En dat zie en voel je aan alles. De scharnieren zijn zwaar uitgevoerd, de lades voorzien van een soft-closing mechanisme en de handgrepen zijn van verchroomd metaal. Bijzonder is dat de kasten geen pootjes hebben: ze worden allemaal aan de wand opgehangen en lijken te zweven. Ze zijn er in veel uitvoeringen: smalle kastjes voor het opbergen van kleine spullen en grote kasten waarin ook de wasbakken en kranen een plaats krijgen. Er is zelfs een verzameling bijpassende spiegels die standaard zijn voorzien van (led-)verlichting. De wasbakken en kranen verkopen ze trouwens ook bij Techniek & Design. Net als wand- en vloertegels, douchebakken en sanitair.

Meubelboulevard

Jackpot met Bellagio buitenmeubels Bellagio is niet alleen een bekend casinohotel in Las Vegas, het is ook een beroemd Italiaans merk buitenmeubels van kunstriet. Zoals we gewend zijn van Italiaanse merken is het design helemaal goed. Toch ligt het er niet te dik bovenop. De vormgeving is subtiel ingetogen en met veel gevoel voor details. Bij Techniek & Design staat de ‘Avanti’ serie: fauteuils, banken, loungers, hockers, lage tafels en zelfs dining chairs. Allemaal van gevlochten kunstriet op een gelakt aluminium frame. Niet alleen mooi maar ook degelijk en bestand tegen wind, zon en regen. En eenvoudig schoon te maken. Stephanie van de interieurafdeling is er erg enthousiast over. “Ze lijken simpel, maar steeds als ik er naar kijk zie ik weer een nieuw detail. Ik vind ze erg mooi in combinatie met meubels van teakhout. Dat past bij elkaar en geeft je porch een mooie warme uitstraling”. Die teakhouten meubels hebben ze trouwens ook bij Techniek & Design. Net als vloerkleden voor buiten, zijden bloemen, vazen, potten, accessoires, kaarsen, verlichting en kussentjes... Kortom: alles om ook van je porch een thuis te maken.

Techniek & Design | Schouwburgweg z/n | Groot Davelaar 28

Telefoon: 737 8181 | www.techniekdesign.com Resida woonmagazine


Advertorial

Van die dingen…

Het wordt mooier met fluweel “Kom kijken wat we binnengekregen hebben!” Priska van de interieurafdeling neemt ons enthousiast mee naar een grote verzameling muurstickers. Zelfklevende decoraties van fluweel (ofwel velours ofwel velvet) van het Europese merk Velvet Concept. Er zijn sierlijke patronen en figuren in vele kleuren en maten, maar ook bloemen, planten, dieren, auto’s of motors. Je kunt ze los gebruiken of verschillende kleuren en patronen combineren tot een uniek geheel. Priska laat er een zien die bij Techniek & Design op de wand is geplakt. “Voel maar, écht fluweel”. Ze zijn schoon te maken door ze met een vochtige doek af te nemen. ”En wat ook mooi is”, zegt Priska, “ze zijn niet duur. De kleinste muurstickers kosten 15 gulden, de grootste 80.” Met Priska bedenken we wat je allemaal nog meer met deze muurstickers kunt doen. Je kunt ze bijvoorbeeld plakken op meubels, je laptop, koelkast, vazen, deuren, spiegels, ramen of lampenkappen. Met de stickers kunt je die oude kast een mooie nieuwe look geven. Je kunt ook een kleurvlak op je muur schilderen en daar dan de stickers in plakken. “Of twee stickers van verschillende kleuren kopen en die combineren. Dan krijg je een bruine tak met groene blaadjes…“

Tech-know-how

Nos team

Maak je hek elektrisch Pillow Power! Op de technische afdeling van Techniek & Design kun je alles vinden om je hek of poort elektrisch te bedienen. Met afstandsbediening uiteraard. Comfortabel, stylish en in ons klimaat ook onmisbaar. In de woonwinkel op Groot Davelaar hebben ze daarvoor de producten van ‘Nice Home Automation’ uit Italië. Er is zowel een set voor schuifhekken als voor klap- of vleugelhekken. Uiteraard allemaal kwaliteitsproducten die bestand zijn tegen de grillen van ons klimaat. En veilig bovendien: ze worden standaard geleverd met infrarood fotocellen die controleren of de poort ongehinderd open en dicht kan. Zelfs stroomuitval is geen probleem: met een speciale sleutel kan de poort op handbediening worden gezet zodat je niet gevangen zit in je eigen huis. Het serviceteam van Techniek & Design komt de Nice openers desgewenst ook installeren, zodat je zeker weet dat het goed gebeurd. Het automatiseren van een schuifpoort kost zo’n 2.200 gulden, voor een vleugelpoort is dat ongeveer 2.600. Deze prijzen zijn voor een kant-en-klaar geïnstalleerde installatie, met alles er op en er aan. Er moet dan wel al stroom bij de poort aanwezig zijn. En nog meer goed nieuws: deze prijzen zijn inclusief OB, installatie, servicekosten en 1 jaar garantie. ‘The price on the sticker is the price that you pay’. En zo hoort het ook.

“Kussentjes zijn als kleren: je kunt er eindeloos mee combineren.” Aan het woord is Netty van de administratie. De fluffy sfeermakers zijn haar favoriete woonaccessoires. “We hebben er meer dan 500, wist je dat?” Ze pakt er een paar met beide handen vast. “Ik hou er van. Ze maken je vrolijk en nemen stress weg.” Kussentjes zijn daarnaast een eenvoudige manier om je interieur of porch snel een nieuw aanzien te geven. “Je kunt je bankstel een compleet andere look en feel geven door simpelweg de kussentjes te veranderen. Het is vooral mooi als de kleuren in de details steeds terugkomen.” Ze wijst op het rek met de kleurrijke kussentjes. ”Het fijnst is als je veel kussentjes hebt zodat je zo vaak kunt wisselen en combineren als je wilt.” Dus je moet eigenlijk teveel kussentjes in huis halen? “Dat kan helemaal niet”, zegt Netty met een glimlach. “Van deze kussentjes heb je namelijk nooit teveel”.

Openingstijden: ma - za 8.00 - 18.00 uur; zo 9.00 - 13.00 uur oktober | november 2011

29


Shopping

Leuke, opvallende en unieke producten van winkels op Curaçao. Met bijdragen van Elly Biesters, Patsy Haenen, Hugo de Klerk en Jacomine Lagas.

Stijlvolle tafels van Braziliaans sloophout

Zeg het met woorden

Meubels van sloophout kunnen heel stijlvol en verfijnd zijn, dat bewijst de ‘Stripes & Squares’ serie van het merk Coming. Zo bestaat het blad van deze salontafel uit naadloos tegen elkaar gelijmde squares van hout met geschiedenis. Ook het onderblad - handig voor kranten en magazines – is gemaakt van verlijmde vierkantjes, maar dan afgewerkt met een egale, grijze lak.

Dit is een creatie van Scrapbook Heaven, de Crafts & Hobby Store op Zeelandia. Het ziet er kunstig uit en is met een beetje inspanning zelf te maken. Laat u inspireren door een thema of kies voor een mooi woord of motto als blikvanger. Thuis of op uw werk.

Het hout komt van oude Braziliaanse huizen en is met zorg uitgezocht. Het is strak geschaafd en verzorgd afgewerkt. Het blad is een mozaïek van sporen uit het verleden. Het is een interessante tafel waar je steeds weer iets nieuws aan ontdekt. De Stripes & Squares serie bestaat verder uit dressoirs, eettafels, kasten, bijzettafels en een audio/tv meubel. Ieder meubelstuk is uniek en authentiek. De levertijd is ca. zes weken Mom & Co, Promenade Shopping Center, tel: 736-0755 » www.momandco.com

Goed uitgerust dankzij je kussen Weer wakker geworden met een stijve nek of pijnlijke schouders? Dat betekent vaak dat je spieren die nacht geen goede ondersteuning kregen. Swiss Sense heeft een oplossing die al net zo heerlijk slaapt als hun bedden: een kussen van Preventum Medical. Dit zachte kussen, met een tijk van katoen, is eigenlijk ontwikkeld voor de medische wereld. De kern is gemaakt van ademend traagschuim, waardoor het kussen goed in vorm blijft. De tijk is afritsbaar dus uitwasbaar. Door een optimale drukverdeling in de nek- en schouderpartij bent u verzekerd van een goede ondersteuning. De Preventum kussens zijn er met of zonder schouderondersteuning. Kom proefliggen aan de Seru Loraweg en ontdek of het bij u past. Extra aantrekkelijk vanwege de aanbieding die nu loopt: van 252 gulden normaal voor 199 gulden nu. Slaap lekker!

De letters zijn ‘basic’ te koop en zelf te decoreren. Scrapbook Heaven heeft daarvoor alles dat je maar nodig hebt: de bloembak en de stelen, letters, stempels, vrolijk bedrukt papier, inkt, stickers, verf, glitters… Alleen de woorden moet u zelf verzinnen. O, en een ‘custom made’ exemplaar laten maken door Scrapbook Heaven kan natuurlijk ook. Scrapbook Heaven, Kaya Jacob Posner 26, tel: 461-2811 www.scrapbookcuracao.com

Een Rolls Royce in je woonkamer Er staan majestueuze Chesterfields te pronken in de prachtige Villa Maria naast het Maritiem Museum. Styliste en interior designer Babette Buijs is hier de trotse importeur van deze klassiekers, die vaak de Rolls Royces onder de banken worden genoemd. Vroeger waren Chesterfields vooral zwart en bruin. Tegenwoordig worden ze in een moderne jas gestoken door The Chesterfieldbrand. In Villa Maria staat een opvallend exemplaar met een roodzijden bekleding. En dat het onderstel niet meer van hout hoeft te zijn, bewijst een spierwit exemplaar van zacht leer op chromen poten. Babette Buijs laat ze u (op afspraak) graag allemaal zien. En twijfelt u over de kleur of de match met uw huidige interieur? Babette geeft ook kleur- en interieuradvies. Babette Buijs’ Chesterfields, Van de Brandhofstraat 6c, tel: 5251185 - www.thechesterfieldbrand.com

Swiss Sense, Seru Loraweg bij Scherpenheuvel, tel: 767-0017 » www.swisssense.nl

oktober | november 2011

31


Shopping Cinderella en De Arend Wist u dat je bij De Arend op Salina ook terecht kunt voor het mooie beddengoed van Cinderella? Van dit topmerk vind je daar hoeslakens, slopen en overtrekken, kussens, moltons, matrasvernieuwers en zelfs lichte zomerdekbedden. Ze hebben er lakens voor grote en voor kleine bedden, voor volwassenen en voor kinderen. Strak en eenvoudig of speels en romantisch. En dat allemaal van een hoge kwaliteit. Cinderella heeft in dat opzicht een naam hoog te houden. Bij De Arend hebben ze trouwens ook bedden, bedombouwen en nachtkastjes. In verschillende stijlen en prijsklassen. De Arend: voor home & horeca… & slaapkamer. De Arend Home & Horeca, Lindberghweg 1, Salina, tel: 465-8640 » www.de-arend-curacao.com / www.de-arend.com

Streeploos schone ramen Glazenwasbedrijf Nahr en Kohlen werkt met het unieke ‘Tuckerpole systeem’ waarmee vanaf de grond ramen tot zo’n 20 meter hoog gewassen kunnen worden. Dat gaat met een borstel op een telescopische steel die water onder druk op de ramen spuit. Kozijnen, randen en richels worden meteen meegenomen. Er wordt osmosewater gebruikt; leidingwater waar alle kalk en mineralen zijn uitgehaald. Hierdoor wordt het vuiloplossend vermogen enorm verhoogd en drogen de ramen streep- en kleurloos op. Dit osmosewater komt uit een tank die in de bedrijfsauto staat. Bij Nahr en Kohlen kunt u tevens terecht voor gevelreiniging, reiniging van (natuurstenen)vloeren en het grondig reinigen van (bedrijfs) keukens. Met meer dan 10 jaar ervaring hebben ze voor ieder schoonmaakprobleem een oplossing. Kwaliteit met glans. Glazenwassersbedrijf Nahr en Kohlen, Kaya Rozemarijn 11, tel: 674-4410

Geïnspireerd door het regenwoud Adriana Hoyos uit Ecuador is een van de bekendste meubelontwerpers uit Latijns-Amerika. In 2009 ontving ze zelfs een ‘Special Editorial Award for Excellence’. Ze laat zich inspireren door de natuur, wat onder meer is te zien aan de gebruikte vormen, materialen en kleuren. Op Curaçao zijn haar meubels te zien bij het ZG Design Center. Deze comfortabele stoel hoort bij de ‘Caramelo serie’; meubels die doen denken aan mangroves en ranken uit het tropisch regenwoud. Hij trekt de aandacht door zijn organische en krachtige vormen. De stoel combineert goed met andere meubels uit de Caramelo serie, maar het sterke design maakt ‘m ook geschikt als ‘masterpiece’ in een ruimte met weinig ander meubilair. De stoel is overigens ook in een witte stof verkrijgbaar. Bij het ZG Design Center zijn nog veel meer ontwerpen te zien van Latijns-Amerikaanse ontwerpers. Verfrissend, origineel en een welkome aanvulling op het bestaande aanbod van Europese designs. ZG Design Center, Schottegatweg Oost 78 (naast Promende), tel: 736-5229 » www.zg-designcenter.com

Een kwart eeuw borduurspecialist Al bijna 25 jaar heeft mevrouw Elen­­burg hier een borduurwinkel. Je kunt bij haar echt alles vinden om te borduren en om sieraden te maken. Onder meer kleurige garens, borduurpatronen, stoffen en kralen in alle soorten, kleuren en maten. Er zijn zelfs unieke borduurpatronen van Curaçaose vogels, bloemen en gebouwen zoals de Handelskade en de Fortkerk. Speciaal voor deze winkel ontworpen. Ook liggen er diverse sieraden kant-en-klaar. Hier kun je ook terecht als je meer wilt weten over techniek en achtergronden: Caribelle Arts & Crafts heeft tevens een gevarieerde collectie boeken over sieraden, kerstversieringen, houten poppen, tafeldecoratie en het maken van persoonlijke cadeautjes. Carrabelle Arts & Crafts, Kaya Yay Römer 3 (Toni Kunchi), tel: 737-0798 » www.caribellecuracao.com

32

Resida woonmagazine


Shopping Leuke, opvallende en unieke producten van winkels op Curaçao. Met bijdragen van Elly Biesters, Patsy Haenen, Hugo de Klerk en Jacomine Lagas.

De twee-in-één LED hanglamp Deze hanglamp combineert strakke eenvoud met vernuftige LED-techniek. Naar beneden straalt de lamp helder wit, naar boven wordt het plafond aangelicht door multi-color-LED’s. Deze kunnen met een afstandsbediening op een vaste kleur worden ingesteld of op automatisch wisselend. Het boven- en onderlicht kunnen zowel tegelijk als apart worden gebruikt. Sfeer en werklicht gecombineerd dus. Prachtig boven een grote eet- of vergadertafel. De lamp wordt hier op Curaçao gemaakt in iedere lengte tot zes meter. Ook de kabels zijn er in iedere lengte. Zelfs een plafond van twaalf meter hoog is geen probleem. Het frame is van aluminium met een Corian kopstuk en kan in iedere kleur of dessin worden geleverd. Als u wilt zelfs met een print van onze vlag. Het voltage en de kleurtoon van het witte licht zijn eveneens naar keuze. Green Light, Sta. Rosaweg 52, tel: 736-6088 » www.greenlightcuracao.com

De compacte schrob-/zuigmachine van Karcher De BR 30/4 is net zo handig te gebruiken als een stofzuiger, maar werkt als een schrob-/zuigmachine. Voor het reinigen van bescheiden harde oppervlakken als bijvoorbeeld winkels, hotels, keukens, pooldecks en in de huiskamer. Door de platte borstelkop komt de machine ook onder meubels, en werkt zowel voor- als achterwaarts. Met een conventionele mop wordt de vloer niet schoon. Veel vuil wordt verplaatst in plaats van opgenomen. Deze machine borstelt de vloer en het vuile water wordt direct opgezogen. Ga gerust langs bij Caribbean Fasteners voor een demonstratie van deze handige Karcher BR 30/4 C schrob-/zuigmachine. Caribbean Fasteners, Schouwburgweg en Caracasbaaiweg, tel: 737-6288 » www.cfh-group.com

Een nieuwe badkamer in een halve dag Er is geen ingrijpende verbouwing nodig om je badkamer te moderniseren. Bij Bathroom Design Curaçao hebben ze een serie moderne èn betaalbare badkamermeubels om je oude of je nieuwe badkamer in no-time een moderne uitstraling te geven. Made in Holland door de firma Primabad. De kasten zijn van watervast MDF en voorzien van luxe ‘soft closing’ deuren en lades. Ze zijn mooi afgewerkt met een strakke witte of zwarte lak of in antraciet eiken. Met handgrepen van verchroomd metaal en een moderne wasbak van keramiek. Een set bestaat uit een vrijhangende onderkast met wasbak, een grote spiegel (of spiegelkast) èn bijpassende verlichting. Ze zijn er in 70, 90, 105 en 120 cen­timeter breed. Er is al een set voor 2.900 gulden. Alles wordt kant-en-klaar geleverd (dus niet als bouwpakket), waardoor het ophangen en installeren slechts een paar uur werk is. Het ziet er meteen goed uit.

Strak plafond met verstopte LED-lampjes Dit sierlijke plafond wordt verlicht door verstopte LEDlampjes die in de ornamenten zijn weggebouwd. Space Design op Zeelandia heeft nog veel meer wand- en plafondsystemen waarin LED verlichting op deze manier is weggewerkt. In zeer veel stijlen. Het maakt niet uit of je houdt van barok, van art deco of van strak modern met verlichting in je deurkozijnen: de mensen van Space Design realiseren het met gemak. Naast plafond- en wandsystemen hebben ze er sierlijsten, rozetten, plinten en ornamenten. Gemaakt van hoogwaardig polyurethaan en daardoor onderhoudsvriendelijk. Het installeren is eenvoudig en geeft direct sfeer en warmte. Kom kijken in de showroom op Zeelandia (naast Boolchands) en laat je fantasie de vrije loop. Space Design, Kaya Jacob Posner 11, tel: 461-1603

Bathroom Design Curaçao / Ferreteria Skerpene, Scherpenheuvel 2, tel: 767-4422 » www.facebook.com/bathroomdesigncuracao

oktober | november 2011

33


Di - Vr 09.00 - 13.00, 14.00 - 18.00 uur • Zaterdag 09.00 - 17.00 uur (nonstop)

Welkom in mijn wereld

Hugo’s Mall | Dr. M.J. Hugenholtzweg 23 b/c | T 461-4534 E mundomio@mundo-mio.com | www.mundo-mio.com

Uw speciaalzaak voor electrische boxsprings, electrische lattenbodems, matrassen, topmatrassen, een uitgebreide collectie beddegoed, dekbedden, dekbedovertrekken en hoofdkussens. Exclusieve Gordijnstoffen en Vitrages.

PULLMAN

Corriweg 6, unit 2 Cozy Point Shops Tel.: +599 9 738-8896 E-mail: contessabedding@hotmail.com

PULLMAN dealer

Like us on Facebook


Gallery De kleuren van

Suzet Rosaria In een mooi huis op Curaçao hoort ook kunst uit Curaçao. In deze rubriek daarom aandacht voor lokale kunstenaars en hun werk. Deze keer Suzet Rosaria en haar kleurrijke werk. Tekst Nelly Rosa

Vrouwen Lokale kunstcritici vergelijken haar met Stella Fraai en José Maria Capricorne, maar zelf ziet ze dat anders. “Ik heb mijn eigen stijl.” Terugkerende thema’s in haar werk zijn dieren en vrouwen. “We leven in een regio waar vrouwen er vaak alleen voor staan. De Caribische vrouw werkt hard, combineert twee banen en voedt vaak alleen haar kinderen op. De vader is in geen velden of wegen te bekennen.” Ook Suzet groeide op zonder biologische vader. Ze heeft hem zelfs nog nooit ontmoet. De kunstenares neemt een voorbeeld aan sterke vrouwen, zoals haar oma en moeder, en is zelf ook niet op haar mondje gevallen. “I speak my mind. Ik vind het belangrijk dat vrouwen een eigen mening hebben en voor zichzelf opkomen.” De vogels in haar schilderijen symboliseren dan ook vrijheid en weerbaarheid.

Grensverleggend

Dependensha (2007) - Mixed media met o.a. aquarel en pentekening.

Toen Suzet Rosaria tien jaar geleden besloot om te remigreren naar haar geboorte-eiland, wist ze niet hoe ze hier ontvangen zou worden. Als achttienjarige verliet ze het eiland vanuit het idee dat kunst op Curaçao niet leefde. “In 1986 had je slechts het Curaçaosch Museum en verder geen galeries. Bovendien houdt de doorsnee Curaçaoënaar van herkenbare schilderijen.” Haar fantasierijke en humorvolle tekeningen zouden compleet uit de toon vallen. Maar dat zag ze verkeerd want haar kleurrijke aquarelschilderijen vielen erg in de smaak. In 2004 hield ze een solo-expositie in Gallery Alma Blou onder het motto: ‘Solo ta duna bida kolo’ (De zon geeft het leven kleur). En ineens kreeg ze erkenning in eigen land. Eigenlijk droomde ze van een carrière voor de klas. “Mijn docent tekenen op de middelbare school moedigde mij echter aan om mijn tekentalent verder te ontwikkelen.” Dus verhuisde ze naar Nederland waar ze een opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten volgde. Ze specialiseerde zich in aquarel en lithografie.

oktober | november 2011

Haar schilderskunst is door de jaren heen veranderd. De laatste tijd werkt ze steeds meer met mixed media. Ook duiken er steeds vaker maskers op in haar werk, als symbool voor de rollen die mensen vaak spelen om hun ware gevoelens te verbergen. Iets waar de spontane en naar vrijheid snakkende kunstenares wars van is. Naast het schilderen geeft ze les op een havo/vwo school, maar het allerliefste zou ze leven van de kunst en baas zijn over haar eigen tijd. “Schilderen is mijn leven. Als ik Mama Tera (2011) - Verf op hout. iedere ochtend in mijn atelier kon beginnen, dan was ik de gelukkigste mens op aarde.” Vooralsnog blijft het bij een droom, net als haar wens om in New York te exposeren. Maar de dwang om zichzelf te overtreffen sluimert. Aan haar zelfvertrouwen zal het niet liggen. “Ik heb genoeg potentieel om in New York te staan”, zegt ze. Haar ogen staan strijdlustig. Werk van Suzette Rosaria is te zien bij Gallery Alma Blou, Mon Art Gallery en in haar atelier (na afspraak: 519-2362).

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door Gallery Alma Blou, Frater Radulphusweg 4, Curaçao. Tel: 462-8896. www.galleryalmablou.com

35


Onze hypotheek...

...dankzij Girobank Voor meer informatie bel 433 9130

Toegewijd aan jou!

Voor meer informatie: 433 91 30

Fax: 461 78 61

Email-adres: info@gironet.com

Website: www.girobank.an


Advertorial

Hoe kies je de beste makelaar? De principes van Stef Nas (1) Century 21 is een internationale franchiseketen van professionele makelaars die kennis, ervaring en voorzieningen met elkaar delen. Ook op Curaçao is er een Century 21. Directeur Stef Nas heeft een duidelijke visie over de do’s en don’ts van zijn vak en handelt daar ook naar. De principes van Stef Nas. Deze keer: de hoogte van de courtage en het verkopen van je huis bij meerdere makelaars.

Over het beroep van makelaar bestaan veel oordelen en vooroordelen. Iedereen heeft er een mening over en makelaar Stef Nas is daarop geen uitzondering. Ook hij heeft meningen en verhalen over zijn vak. Ieder nummer leggen we hem daarom twee stellingen voor over de makelaardij op Curaçao: Stelling 1 De courtage op Curaçao is te hoog Stef Nas: “Niet alle makelaars vragen hetzelfde, maar gemiddeld is de courtage hier 4%. Een huis van vijf ton levert de makelaar bij verkoop dus 20.000 gulden op. Is dat veel of is dat weinig? Op Aruba is het 5%, op St. Maarten 8%. De VS, Canada, Colombia en Venezuela zitten op 6%. Met de 4% zijn we een van de goedkoopste landen in de regio. Onze pech is dat we vaak worden vergeleken met Nederland, waar de courtage maximaal 2% is. Maar in Nederland moet de verkoper apart betalen voor de verkoop­ kosten, zoals advertenties en dergelijke, ook als het huis niet wordt verkocht. Hier worden de verkoopkosten door de makelaar betaald. We werken bovendien no cure, no pay. Dus als een huis niet wordt verkocht, heeft de verkoper verder geen kosten. Een Nederlandse makelaar heeft een huis overigens altijd exclusief in de verkoop en loopt daardoor minder risico.” Snelle verkoop “Alle waar is naar zijn geld. Bij makelaars is dat net zo. Wij hebben met Century 21 een kantoor op een centrale plek. Per jaar rijden we meer dan 100.000 kilometer en telefoneren we voor 50.000 gulden. We hebben al meer dan een ton aan reclameborden gespendeerd, we hebben een website die dagelijks wordt bijgewerkt en we geven jaarlijks meer dan 10.000 gulden uit aan internetmarketing. We hebben vaak contact met onze klanten en investeren veel in onze dienstverlening. Alles om tot een snelle en soepele verkoop te komen. Want dat is de kern van ons vak toch, dat we huizen snel en voor een goede prijs verkopen of verhuren?”

oktober | november 2011

Exposure “Het belangrijkste is dat een makelaar zorgt dat je huis door zoveel mogelijk mensen wordt gezien. Hoe meer exposure een huis krijgt, hoe groter de kans dat het snel weggaat. De hoeveelheid exposure die een makelaar je kan bieden is veel belangrijker dan de hoogte van zijn courtage. Al heb je niks aan die exposure wanneer je de reacties niet goed kunt afhandelen. Als je kijkt naar ons kantoor; hoeveel telefoontjes, e-mails en bezoekers we dagelijks binnen krijgen… Ik wil dat iedereen hier snel, gastvrij en vakkundig wordt geholpen. Daarom hebben we hier een organisatie neergezet die iedere reactie snel afhandeld. Die 4% hebben wij ook echt nodig.” Schijn bedriegt ”Er zijn kleine makelaars met wie je kunt wheelen en dealen over het percentage. Vaak zijn dat éénpitters die vanuit huis werken en niet in hun bedrijf investeren. Ze hebben geen personeel, geen etalage, geen eigen ‘For Sale’ borden en soms zelfs niet eens een eigen website. Ter promotie hangen ze briefjes op bij de supermarkt of plaatsen ze advertenties in de ViaVia. Als je ze belt zijn ze slecht bereikbaar. Het kan dus wel even duren voor je huis daar is verkocht. Terwijl de kosten van het huis ondertussen doorlopen. Daarbij kun je duizenden guldens aan rente verliezen als je huis onnodig lang in de verkoop staat. Goedkoop wordt hier al heel snel duurkoop.” Stelling 2 Zet je huis altijd bij verschillende makelaars te koop Stef Nas: “Dat is echt een misverstand. In de praktijk is het juist andersom. Mensen denken dat een makelaar harder gaat werken als er veel concurrentie is. Maar je werkt juist het hardst voor de huizen die exclusief bij jou staan. Dan weet je namelijk zeker dat jij degene bent die de courtage krijgt. Staat een huis bij meer makelaars te koop, dan loop je de kans dat jij investeert terwijl iemand anders het

geld krijgt. Dus als je wilt dat een makelaar extra zijn best doet voor je… geef jouw huis dan exclusief bij hem of haar in de verkoop. En daarbij… de groep potentiële kopers is hier niet zo groot. Zeker voor de duurdere huizen. De makelaars vissen allemaal in dezelfde vijver. Het is echt niet zo dat je met meer makelaars ook meer mensen bereikt.” Googlen “Maar welke makelaar kan je huis snel verkopen? Daar kun je zelf makkelijk onderzoek naar doen. Bedenk dat ruim 95% van de huizenkopers hun zoektocht beginnen op internet. Daar moet jij ook beginnen. Google op trefwoorden in verschillende talen en kijk welke lokale makelaars je allemaal op de eerste pagina’s tegenkomt. De potentiële kopers vinden deze namelijk ook als eerste. Daarnaast kun je onderweg kijken van welke makelaars je borden tegenkomt. Hebben ze een etalage op een

goede locatie? Het is eigenlijk heel simpel: als een makelaarskantoor slecht te vinden is, dan zijn hun huizen dat ook. ” “Een huis verkopen gaat vaak samen met emoties en weemoed. Maar het is boven alles een zakelijke kwestie waar je verstandig mee moet omgaan. In het belang van je eigen tijd en geld”.

Heeft u ook een vraag of stelling voor Stef Nas? Stuur hem naar redactie@residamagazine.com.

37


Individualiteit centraal in nieuwe wijk Nabij Vetter

House for Sale Tekst Nelly Rosa Fotografie Hugo de Klerk

Verscholen tussen Hòfi Barbolina en de groene uitgestrekte wijk Ronde Klip ligt verkavelingsplan ‘Nabij Vetter’. Deze nieuwbouwwijk heeft slechts een ingang en twee straten: de hoofdweg en de buitenste ring. Aan weerszijden van de wegen verrijzen hier 48 woningen bestemd voor de middenklasse. De eerste 20 huizen zijn inmiddels bewoond en er zijn nog enkele kavels vrij. Anders dan bij de meeste turnkey-projecten, is iedere woning op dit park uniek. Elk huis weerspiegelt zijn bewoners. Dat is ook wat de projectontwikkelaars voor ogen hadden: een basiswoning aanbieden waarmee de kopers zelf nog kunnen ‘spelen’.

Elke woning weerspiegelt zijn bewoners verschuiven we de woning op de kavel, zodat er extra ruimte vrijkomt voor de garage. In dat opzicht zijn we heel flexibel”, zegt Curtley. Het voordeel daarvan is dat Nabij Vetter zal uitgroeien tot een levendige en gevarieerde wijk. “Nee, het wordt hier geen saaie buurt met voor iedereen hetzelfde huisje.” Drie types

Je eigen droompaleis is hier vanaf 180.000 gulden binnen bereik. Op eigendomsgrond zelfs. In totaal worden er drie type woningen verkocht. De meeste vraag is naar de modelwoning type F, ook wel Pera

(gloeilamp) genoemd. Deze vrijstaande woning telt een badkamer en drie slaapkamers. Het bruto vloeroppervlakte is 80 m2. Daarna volgt het twee-onder-één-kap woonhuis, model C/D, ofwel Fuis (zekering). Ook dit type is 80 m2. Het wordt standaard gebouwd met drie slaapkamers en één badkamer. Voor degenen die graag zeeën van ruimte tot hun beschikking hebben is er model E. Deze woning heeft een gemiddelde oppervlakte van 121 m2 en is daardoor ook het grootste type huis Een woning van het type F ofwel Pera. Hier hebben de bewoners gekozen voor shutterramen, een bijzondere voordeur en eigen kleuren.

Mas ku’n dak

Het verkavelingsplan wordt gerund door de familie Cijntje. Het project heeft als slogan ‘Mas ku’n dak, bo mes kas’ (‘meer dan een dak, je eigen huis’), en is het eerste grote bouwproject van Caribbean Property & Project Developers N.V. (Caribpro). De oude Nederlandse spreuk ‘De klant is koning’ is hier het uitgangspunt. Iedereen kan zijn eigen ideeën in een huis kwijt. “Daarmee onderscheiden we ons van veel andere projectontwikkelaars, die iedereen hetzelfde standaardhuis aanbieden”, zegt projectleider Curtley Cijntje. De huizen zijn ontworpen door B.O.B. architect N.V. Levendig

De modelwoning, die tevens dient als plaatselijk kantoor, wordt door de klanten vaak als uitgangspunt genomen. “Maar als een toekomstige bewoner bijvoorbeeld een garage naast zijn woning wil, dan

38

Resida woonmagazine


House for Sale

op dit park. Het model heet Lus (licht), heeft drie slaapkamers, twee badkamers en een foyer. De foyer functioneert tevens als centraal verbindingspunt. Architect Elvio heeft het huis in twee delen gesplitst, namelijk het eetgedeelte en het slaap- en zitgedeelte. Deze vormen door de foyer, die in het hart van de woning ligt, één geheel. Dakterras

Toekomstige huiseigenaren worden vanaf de eerste bezichtiging stapsgewijs door Curtley en Elvio door het project begeleid. Geen enkele wens of idee is het duo te gek. “Alles is mogelijk zolang het budget van de klant dat toelaat”, zegt Curtley. “Een klant wilde graag een garage voor twee auto’s. Dus dat staat er nu. Vervolgens vertelde de klant dat hij achter zijn woning privacy wil om bijvoorbeeld met zijn familie te barbecueën. Dus zijn we weer achter de tekentafel gaan zitten”, vertelt Curtley terwijl hij naar de betreffende woning loopt. Aan de zijkant van dit felblauwe huis, loopt een trap die uitkomt op het dakterras. Een hoge muur zorgt voor de gewenste privacy. Een niet-oplettende voorbijganger zou de scheidingsmuur aanzien voor een tweede verdieping.

Pioniers

“We hebben aan alles gedacht”, zegt Curtley, terwijl hij wijst op de water-aansluiting op het dakterras. Alle gemakken zoals elektra, verlichting en dus ook water zijn hier aanwezig. De projectontwikkelaars willen de huizen zo opleveren dat de bewoners geen omkijken meer hebben naar kabels en andere aansluitingen in huis. Alle woonwensen worden van te voren geïnventariseerd, zodat de leidingen onzichtbaar kunnen worden weggewerkt. Bovendien hebben alle huizen een ondergrondse aansluiting van high-speed fiberoptic op zowel telefonie, tv als internet. Curtley: “Wat dat betreft zijn we pioniers. We zijn het eerste open verkavelingsproject met een dergelijke moderne infrastructuur. Van UTS.”

Geen enkele wens is te gek op het park Nabij Vetter. “Een klant wilde graag een carport voor twee auto’s. Dus dat staat er nu.”

Open community

Boven op een dakterras overzien we het hele verkavelingsplan. De projectontwikkelaars hebben er heel bewust voor gekozen om de woonwijk niet achter tralies te bouwen. “We hebben bewust de ingang opengelaten. We wilden geen gated community. Die keuze laten we over aan de bewoners”, zegt Curtley. Enkele bouwvakkers werken aan een woning een paar kavels verderop. Een betonmolen draait. De voor Curaçaose begrippen kleine veranda’s liggen er verlaten bij. Iedereen zit binnen, wat ook niet vreemd is. De woningen zijn op de wind gebouwd. De verfrissende zeebries waait door de ramen en deuren van de eet- en zitgedeelten.

Woonhuis model C/D, ofwel Fuis. Dit type wordt standaard gebouwd met drie slaapkamers en één badkamer.

oktober | november 2011

Nog een voorbeeld van individuele aanpassingen: zuiltjes en glas-in-lood ramen op de porch. Het kan Nabij Vetter.

Het verkavelingsplan ligt niet ver van de noordkust. Curtley wijst achter de groene boomtoppen. “Daarachter ligt zee. Vandaar dat er altijd koele lucht de woningen instroomt.”

Park Nabij Vetter Verkoopinformatie: www.caribpro-nv.com Caribpro-NV, tel. 465-1087 Kaminda Electricien 10a Curaçao info@caribpro-nv.com

39


VastgoedMarkt

Wat zal dit huis straks waard zijn?

Taxeren van nieuwbouw is een uitdaging Wie ooit een huis kocht heeft ook een taxateur over de vloer gehad. Voor het beoordelen van een hypotheekaanvraag willen banken altijd een onafhankelijk oordeel over de waarde van het huis. Maar de rol van de taxateur bij nieuwbouw is nog veel groter. Een gesprek met taxateurs Det Brouwer en Geert Bijlstra. Tekst Hugo de Klerk

bevlogen over. Bij het taxeren van een nieuwbouwproject is het de kunst om je voor te stellen hoe het er straks uit zal zien. Hoeveel is het huis dan waard? Hoe pak je dat aan? Geert Bijlstra: “Ondermeer door te gaan kijken op de bouwlocatie. Wat is het voor kavel? Wat staat er in de omgeving? Is er uitzicht? Dat soort dingen.” Det Brouwer vult aan: “En we kijken goed of het te bouwen huis wel klopt met de

Welke kwaliteit materialen worden er gebruikt? Wat gaat er met de tuin gebeuren? Deze details zijn enorm belangrijk. Det Brouwer daarover: “Huizen die er hetzelfde uitzien, kunnen toch enorm in waarde verschillen. Neem bijvoorbeeld Julianadorp. Daar heb je een straat met allemaal hetzelfde type woningen, maar tussen de duurste en de goedkoopste zit wel een paar ton waardeverschil.” Vandaar dus dat het bestek - waarin de

“Dezelfde huizen kunnen onderling enorm in waarde verschillen.”

Det Brouwer (l) van Brouwer Taxaties en Geert Bijlstra van Landmark Real Estate.

Wie een huis wil bouwen begint meestal bij de bank. Plannen worden voorgelegd en een begroting geeft aan hoeveel hypotheek er nodig is. Wat er wordt gebouwd is voor veel banken niet zo van belang. Voor hen tellen maar twee dingen: verdient de aanvrager genoeg om de maandlasten op te brengen? En is het huis bij een gedwongen verkoop genoeg waard om de schuld af te lossen? Het taxatierapport moet antwoord geven op deze laatste vraag.

Uitdaging Het taxeren van een huis dat nog gebouwd moet worden, is een uitdaging die veel vakkennis vereist. CVV taxateurs Det Brouwer van Brouwer Taxaties en Geert Bijlstra van Landmark Real Estate hebben daar al veel ervaring mee. Ze praten er

40

omgeving. Stel dat je een stuk grond hebt op Mahuma waarop je een grote luxe villa wilt bouwen… dat gaat dus niet werken. Het huis zal op die locatie nooit genoeg waard zijn. Maar wanneer je datzelfde huis gaat bouwen op een locatie aan zee, dan is het ineens een heel ander verhaal.” “En andersom”, zegt Bijlstra. “Als je een kavel hebt op een toplocatie, dan werkt het ook niet als je daar een goedkoop huis gaat bouwen. Huis en de locatie moeten altijd passen bij elkaar.”

Bouwplan Een ander belangrijk onderdeel van de waardebepaling, is het bouwplan. Wie is de architect? Hoe is de indeling? Welke bedrijven gaan het bouwen? Klopt het met de bouwvoorschriften en vergunningen?

materialen staan beschreven – door de taxateur nauwkeurig wordt bestudeerd. Net als de begroting trouwens. Det: “Er worden wel eens dingen vergeten. Zo moet in een nieuw huis de elektrische installatie worden gekeurd. Dat kost al snel zo’n 4.500 gulden. We kijken altijd of dit soort kosten wel in de begroting zijn opgenomen.” Geert: “We kijken ook wie het gaat bouwen. Soms denken mensen geld te besparen doordat ze wel iemand kennen die het installatie- of het schilderwerk kan doen. Maar we kennen de praktijk: dat gaat nog wel eens mis. Door goed naar de begroting te kijken proberen we mogelijke financiële tegenvallers al vooraf te ontdekken. Want dat is onze opdracht: een taxatie maken die zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid ligt.”

Tussenrapportage De bank betaalt een bouwhypotheek altijd in stappen. Is er een stap af, dan komt er geld vrij voor de volgende. Ook hier speelt de taxateur een rol. Tijdens het bouwen komt hij regelmatig kijken of de bouw nog hetzelfde is als de plannen. Bijlstra: “Een voorbeeld: als er een simpel keukenblok wordt ingebouwd terwijl in het bestek een luxe merkkeuken staat, dan heeft dat uiteraard effect op de waarde van het huis. En andersom. Dat kan betekenen dat we het taxatierapport moeten aanpassen.”

Resida woonmagazine


VastgoedMarkt

Banken erkennen CVV taxateurs Taxateur onroerend goed is op Curaçao een vrij beroep. Iedereen mag zich hier vestigen als taxateur. Er is geen erkenning of permanente beëdiging door een rechtbank, zoals bijvoorbeeld vroeger in Nederland. Taxaties worden meestal uitgevoerd op verzoek van de hypotheekverstrekker. Maar niet iedere taxateur wordt door de banken erkend. Een rapport van een taxateur die niet op de lijst van je bank staat, wordt niet geaccepteerd. Waardoor je opnieuw moet beginnen. Het is dus altijd verstandig om vooraf bij je bank te informeren uit welke taxateurs je kunt kiezen. De taxateurs/makelaars die zijn aangesloten bij De Curaçaose Vastgoed Vereniging (CVV) worden overigens door alle hypotheekbanken erkend. Det Brouwer: “Maar we zijn niet van de bouwpolitie. De mensen zijn vrij om andere keuzes te maken en dingen te veranderen. Wij kijken alleen of dat effect heeft op de getaxeerde waarde. Dus of het bedrag uit ons rapport nog steeds klopt.”

Timing Wat is eigenlijk het beste moment om de taxatie van een nieuwbouwplan uit te laten voeren? De twee taxateurs zijn het direct met elkaar eens. “Eigenlijk moet je de taxateur er al bij halen nog voor je de grond koopt. We zijn niet alleen taxateurs,

maar ook adviseurs. We weten precies wat er allemaal van invloed is op de waarde van een huis, en die kennis willen we graag met onze klanten delen. Kleine dingen kunnen straks soms grote gevolgen hebben voor de waarde.” Dat je de taxateur er al vroeg moet bijhalen, geldt trouwens ook voor de aankoop van een bestaand huis. Bijlstra: “Daar worden we vaak pas bijgehaald nadat de deal gesloten is. Soms gaat dat dan pijnlijk mis. Het probleem is dat veel kopers bij de onderhandelingen uitgaan van de vraagprijs. Maar het uitgangspunt moet zijn wat het huis feitelijk waard is.” Det Brouwer met een diepe zucht: “Ik heb wel eens een taxatie gemaakt voor mensen die heel blij waren omdat ze met veel onderhandelen de prijs omlaag hadden gekregen van vijf ton naar 420.000. Maar tijdens de taxatie kwamen we uit op 350.000. Dan krijg je ook een probleem met de hypotheekbank en kun je weer helemaal opnieuw beginnen.” Dergelijke situaties kun je voorkomen door een taxatierapport te laten maken nog voor je met de onderhandelingen begint .” Bijlstra: “Het is een investering die zichzelf terugbetaalt. Een officieel taxatierapport is namelijk ook een van de sterkste argumenten die je tijdens onderhandelingen kunt inbrengen…” “Tijdens de bouw komen we ook langs, maar we zijn geen bouwpolitie. Het staat je vrij om andere keuzes te maken of dingen te veranderen. We kijken alleen of dat gevolgen heeft voor de getaxeerde waarde.”

oktober | november 2011

41


ENNIA VERZEKERINGEN

LIFE IS A JOURNEY.

BEL: 434 3888 | KLIK: www.ennia.com

ZORG VOOR EEN GOED BEGIN!

Met een krachtige ENNIA verzekering weet u zeker dat u een financiële voorsprong heeft: U bouwt kapitaal op voor later, beschermt uw gezin tegen zaken waar u liever niet bij stilstaat en heeft altijd dat gevoel van ‘het is geregeld!’ Een ENNIA levensverzekering is er al vanaf NAf 50,- per maand. Kom nu in actie! Plan uw levensreis op www.ennia.com.

ebsites! Bezoek onze w www.ennia.com nts.com www.ennia-eve

0728_ENNIA_adSuperman_198x138.indd 1

9/8/11 16:08

Welkom op Cocolora !

Makelaars te duur? Bij ons betaalt u slechts 2% courtage bij verkoop van uw woning

2

kijk op onze website

Mooie, betaalbare appartementen, goed op de wind met uitzicht op het Spaanse Water en de Tafelberg. » Cocolora is een autovrij en veilig resort waar 60 betaalbare appartementen worden gerealiseerd met een gezamenlijk tropisch zwembad. » Elk appartement heeft naast een eigen garage, 2 slaapkamers en 2 badkamers. » De appartementen en de centrale locatie van Cocolora bieden u de mogelijkheid om zelf heerlijk te genieten van een eigen huis onder de zon, maar zijn ook bijzonder geschikt voor verhuur!

Verkoopprijzen al vanaf: NAF 365.000,- k.k.

economy-realty.com of bel

515 96 45

Economy Realty Curaçao de betaalbare makelaar!

%

Uiteraard bent u van harte welkom om een kijkje te nemen op Cocolora. Ons kantoor is geopend van ma t/m vr van 9.30 tot 12.30 uur. Komt u liever op een ander tijdstip, neem dan even contact met ons op!

Cocolora Apartments | Brakkeput Abou | www.cocolora.com T +5999 747 5945 / 510 6503


w : k c Che

n a . v v ww.c Nu met 1 klik het grootste aanbod aan huurwoningen, koopwoningen, appartementen, bedrijfspanden en verkavelingsplannen op Curacao. Vanaf nu presenteren alle CVV-makelaars U hun gezamenlijke aanbod.

Caresto Real Estate N.V. Tel: 737-5655 www.caresto.com

Domicilie Real Estate N.V. Tel: 738-3344/514-3344 www.domicilie.net

Landmark Real Estate Tel: 736-2800 www.landmark.an

International Accommodation N.V. Tel: 465-6037 www.curacaoislandrentals.com

Curaรงaose Vastgoed Vereniging is een vereniging van 13 leden waaronder makelaars,

V AA-Real Estate N.V. Tel: 737-9448/560-9448 Mail: taxateur@onenet.an

Century 21 N.V. Tel: 461-4102 www.century21numberone.com

Taxatiekantoor Anprocor N.V. Tel: 461-3052/461-3452 Mail: anprocor@onenet.an

Halabi Real Estate N.V. Tel: 736-5542 www.halabirealestate.com

Palm Island Estates N.V. Dutch Caribbean Realtors Tel: 736-6266 www.palmislandcuracao.com

Brouwer Taxaties N.V. Tel: 738-5544/528-8998 www.brouwertaxaties.com

Caribbean Villas & Yachts N.V. Tel: 461-7400 www.CuracaoHouses.com

Real Estate Caribe N.V. Tel: 736-1133 www.realestatecaribe.com

projectontwikkelaars en taxateurs. Wilt u meer informatie over de CVV in het algemeen. Bekijk de nieuwe website: www.cvv.an

Els van Barneveld Real Estate N.V. Tel: 736-1500 www.elsvanbarneveld.com


Wooncultuur di Kòrsou

Traditionele remedies tegen kwade krachten in huis (2) Marchena Elia Isenia (l) en Elaine mmer nu er ied ken pre bes raçao. Cu uit woontradities

Een blauwe fles in een boom, een geitenschedel op het hek of een bewoner die zijn huis alleen achteruit binnengaat. Zomaar enkele voorbeelden van maatregelen om weerstand te bieden aan kwade krachten. Elia Isenia bespreekt in deze aflevering een aantal gebruiken waarmee mensen vroeger huis en haard beschermden tegen kwade, destructieve krachten.

De Yu di Kòrsou is zich traditioneel zeer bewust van wat er allemaal mis kan gaan. Veel kwade krachten zijn van oorsprong Afrikaans, zoals de geest Èzè die het vooral op pasgeboren baby’s heeft gemunt. Of een zwaar oog, dat al je planten kon doen afsterven. De remedies hiertegen zijn vaak een combinatie van de Afrikaanse cultuur en het RK-geloof. Elia Isenia: “Zoals bijvoorbeeld het kruis van gevlochten palmbladeren; deze bladeren worden nog steeds op palmzondag in de kerk uitgedeeld. Daarmee kon je slechte geesten uit huis houden. Een ander dagelijks gebruik was de gewoonte om je huis achteruitlopend te betreden zodat eventuele kwade invloeden niet achter je aan het huis zouden binnenkomen.”

Bewieroken Belangrijke gelegenheden om voorspoed en geluk af te dwingen, waren Goede Vrijdag, paaszaterdag en Oud en Nieuw. Elia vertelt hoe er vroeger op Goede Vrijdag werd schoongemaakt: “Om geluk aan te trekken, werd het hele huis afgenomen met een aftreksel van zeven kruiden. Ook moest iedereen zich wassen met water waarin deze kruiden waren gekookt. Op paaszaterdag werd in een pan een vuurtje gemaakt met deze kruiden, waarna de rook door het hele huis werd verspreid. Oud en Nieuw was een ander goed moment. Als het huis een harde vloer had, dweilde je

die met bonchi di wayacá (peulen van de wayacá). En met een mix van zeven soorten wierook maakte je een rondje langs de buitenkant van je huis: vanuit de voordeur linksom. En dan uiteraard ook binnen.” Ook met Oud en Nieuw moest iedereen in huis zich wassen met een speciaal brouwsel, nu van kruiden of bloemen. “Dat zie je terug aan die verschillende watertjes die je bij botika’s kunt kopen, zoals awa di rosa. Je kon ook eau de cologne ervoor gebruiken, mits vóór de tiru (twaalf uur 's nachts op 31 december).

Babybescherming Ook Kakabú (koeien- of ezelmest) speelde een belangrijke rol in de bescherming van een gezin: Als er een kindje was geboren, werd in de tuin een kleine kuil gegraven. Die werd gevuld met houtskool en Kakabú. Vervolgens ging de fik erin en moest je het laten roken totdat de baby was gedoopt. Zo voorkwam je dat Èzè het kind zou kunnen leegzuigen. Pas na de doopceremonie mocht het vuur worden gedoofd. Veel huizen hadden vroeger ook een

oktober | november 2011

Sambumbu vloer, gemaakt van aangestampte Kakabú. Daar rook je binnen niks van, deze vloeren stonden juist bekend om hun heilzame invloed op de longen en waren vooral goed voor astmapatiënten.”

Tuin en planten Ook tuinen en gewassen moesten worden beschermd. Dit gebeurde onder meer door een schedel van een koe of geit op je tuinhek te bevestigen. Door een blauwe glazen fles ondersteboven in een boom te hangen of door lege eierschalen aan takken te spietsen. “Je wist namelijk nooit of je landje door slechte invloeden getroffen zou worden. De kwade krachten zaten vaak in mensen die zich daar zelf niet van bewust waren. Ze hadden een zogenaamd ‘zwaar oog’. Ze konden er onbewust voor zorgen dat je planten zouden afsterven zonder aantoonbare reden. Je kon dus maar beter zorgen dat ook je tuin of landje goed beschermd was.”

45


Wonen & Tuin

Geur en kleur in de tuin

De ZES mooiste bloeiers Kleurrijke, geurige bloemen drukken vaak emotie uit en er zijn maar weinig mensen die er niet van houden. Op Curaçao groeit en bloeit menig struik haast als vanzelf. Een beetje water, hier en daar wat snoeien en alles groeit de pan uit. Journalist Marja Berk ging langs bij Vivian's Nursery om de zes mooiste bloeiers te bekijken. Hoe krijg je ze op hun best? Tekst Marja Berk Ben Kleine is mede-eigenaar van Vivian’s Nursery. Hij weet alles van zijn planten en kan er enthousiast over vertellen. Hij is afkomstig uit Nederland en was getrouwd met Vivian Dolorita. Zij is het bedrijf ooit begonnen met het verhuren en verzorgen van kantoorplanten. Na een aantal jaren in het buitenland, keerden ze terug naar het eiland en zetten de nursery gezamenlijk voort. “Ik heb altijd iets met flora gehad”, vertelt Kleine. “Vooral met de tropische soorten.” In Nederland volgde hij daarom de Tropische Landbouwschool in Deventer. Zijn kennis en ervaring zijn onder meer terug te vinden in de land­ scaping van het Hyatt Regency Hotel en Villapark Zuurzak, om maar twee van zijn grote opdrachtgevers te noemen. Momenteel mag hij zich uitleven op het verkavelingsgebied Harmonia tegenover Grote Berg.

Welke bloeiers vindt hijzelf de mooiste? En hoe krijg je ze op hun best?

Oleander

2

De mooie oleander behoort tot de Apocynaceae mandevilla groep, met een enorme verscheidenheid aan soorten. De meest bekende kleuren zijn roze, rood en wit. Maar op Vivian’s Nursery staan ook enorme struiken gele oleanders. Een lust voor het oog en heel bijzonder! De grootste oleander kan wel

Bougainvillea – spectabilis en glabra

1

De bougainvillea bestaat uit een aantal hoofdgroepen die verschillen in bloem en blad. De spectabilis is één van de moederplanten en komt hier het meeste voor. “Veel mensen hebben deze struik in de tuin”, aldus Ben Kleine. “Hij komt oorspronkelijk uit Uruguay en Argentinië. Het is een soort die eigenlijk rechtstandig omhoog groeit en zich nestelt in de takken van een boom”. De hoofdkleur van deze groep is voornamelijk rood en roze. Een andere groep is de glabra met een wat meer compacte bouw en een dieppaarse bloem. “Tegenwoordig zijn ze ook in lila en wit te krijgen”. Het voordeel van de bougainvillea is de droogtetolerantie. De struik heeft weinig water nodig. ”Hoe slechter je hem behandelt, hoe beter hij bloeit”, lacht Kleine. Deze plant heeft echter wel regelmatig last van wolluis die lastig te bestrijden is. En ook leguanen zijn gek op de bloemen. Wat tips van Ben Kleine: ”Zorg dat je struik de hele dag in de zon staat! Veel mensen vinden het leuk om allerlei kleuren te mengen. Zoek dan wel soort bij soort omdat de een soms veel sneller groeit dan de andere. Dat gaat elkaar overwoekeren”.

drie meter hoog worden, maar een mediumsoort en zelfs mini is ook verkrijgbaar. Met een wat pijnlijke uitdrukking op zijn gezicht vertelt Kleine wat oleanders soms moeten doorstaan. “Veel mensen zetten de schaar in deze struik en maken hem vierkant. Maar een oleander moet je helemaal niet snoeien, want het risico van kale houten stammen is groot. Dan heb je alleen in de top wat bloemetjes. Zó zonde! Laat die struik het zelf maar regelen, dan komt het wel goed.” Eens in de twee à drie jaar helemaal terugsnoeien mag dan weer wel, waardoor de plant in volle pracht terugkomt. Maar pas op: de bloemen van alle soorten oleander zijn zeer giftig. Vooral voor kinderen, die zeker als peuter geneigd zijn alles in de mond te stoppen!

Ben Kleine voor een bougainvillea.

46

Resida woonmagazine


Wonen & Tuin Frangipani of Plumeria

4

Jasmijn Netty

3

De naam is een grapje en relateert aan de naam van Kleine’s moeder. De struik behoort tot de Tabernae­mon­ tana divaricata groep. “Het voordeel van deze plant is dat hij ook in de schaduw kan staan. De bloei wordt hierdoor niet geremd”. De jasmijn wordt vaak aangetroffen in bloembakken of tegen de muur van een huis en trekt zeer weinig insecten aan. Een snelle groeier die wel regelmatig in toom gehouden moet worden en wat meer water nodig heeft dan de oleander of de bougainvillea. Het is echter jammer dat jasmijn Netty niet geurt zoals veel andere jasmijnen.

Een bloeiende boomsoort die vooral ’s avonds heerlijk geurt is de frangipani. Zeer geliefd op Curaçao vanwege het makkelijke onderhoud en de snelle groei. Kleine: “De frangipani heeft weinig water nodig. Laat hem eens per jaar helemaal kaal worden en hij komt weer op zijn mooist terug”. De kaalheid wordt bewerkstelligd door hem geen water te geven. “Geef je hem wel water, dan groeien de bladeren door. De takken worden dan topzwaar en breken dan bij harde wind makkelijk af”. Zelfs een kale frangipani zonder bladeren is door zijn grillige vorm bijzonder mooi. Los van het afbreken van de takken heeft de frangipani nog een nadeel. En niet de minste. Kleine verduidelijkt: “In sommige wijken komen in deze boom zwart/gele rupsen voor, wel 10 tot 15 cm. lang. Dit ongedierte is in staat de boom in één dag helemaal kaal te vreten. Het is de voor­ loper van een grote nachtvlinder en er kunnen wel honderden rupsen in de boom zitten. De frangipani gaat er niet dood aan, maar veel mensen vinden het behoorlijk griezelig. “Niets aan doen”, vindt Ben “De natuur doet haar werk”.

Allamanda cathartica

5

Deze struik wordt op Curaçao Kelki Hel genoemd, laat een prachtige gele bloem zien en is zeer geschikt om over een hek of muur te laten groeien. “Deze klimmer is ook in mini verkrijgbaar en wordt dan gebruikt als bodembedekker. Als struik kun je hem nog wat compacter snoeien”. De Allamanda kan als struik sterk woekeren, in tegenstelling tot de mini’s. De laatste kan ook met de schaar ‘gedwongen’ worden, waardoor je een aaneengesloten gele vlakte krijgt. Erg mooi hoor”. Ook deze plant is erg droogtetolerant, groeit goed en bloeit het hele jaar door. Een ander voordeel is dat hij weinig last heeft van ziektes en plagen.

Hibiscus ofwel Chinese roos

6

Last but not least: een veelsoortige, schitterende plant die op ons eiland Cayenne heet. Een uitbundige bloeier met elegante bloemen in allerlei kleuren. De luizenfamilie ’Pink Hibiscus Mealybug’ heeft hier in het verleden echter behoorlijk huisgehouden en is bijna volledig immuun voor insecticiden. Moeilijk te bestrijden dus. “Het ministerie van LVV heeft destijds ter bestrijding sluipwespen ingezet en dat heeft goed geholpen. Veel aangetaste struiken zijn inmiddels gelukkig weer hersteld”, aldus Ben Kleine. “Maar houdt het wel in de gaten. Een ander nadeel is dat de bloemen vaak worden gegeten door hagedissen”. De hibiscus kan goed gesnoeid worden, zeker als je de struik als haag gebruikt. Een alleenstaande struik kun je zijn natuurlijke vorm laten behouden door alleen hier en daar wat bij te snoeien”. Eventueel aanwezige bladluis kan eenvoudig worden bestreden door spiritus met zeepsop.

oktober | november 2011

47


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

ADVOCATEN BOUW-, vastgoed- en CONTRACTRECHT Burgers Advocaten | Bramendiweg 21 Curaçao Law | De Rouvilleweg 67 Legal Works Consultancy | J. van Stolberglaan 10 SMS Attorneys at Law | Rozenweg 4

465-1605 462-5379 522-0794 738-0280

AIRCONDITIONING INSTALLATIE & ONDERHOUD Air Care | Caracasbaaiweg 47 Asars NV | Veerisweg naast 5 Associated Cooling NV | F.D. Rooseveltweg 327 Baba’s | Fokkerweg 65-B Cooltech Airconditioning & Aplliances | Fokkerweg 13 Hybrid Solar Airconditioning Eiskalt | St. Joris Garden 16 M A S Friu | Kaya Max Henriquez 18 Protec Mechanical Contractors | Dr. Henri Fergusonweg 6 Polytronica | Schottegatweg Oost 14 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n Top Quality Cooling | Santa Rosaweg 11 Trapenberg WG | Seru Loraweg 105 United Air King | Trai Seru 35 Wimco | Grebbelinieweg

465-6844 868-6784 868-9200 461-6655 461-0320 560-4739 462-9626 736-4588 736-5785 738-8181 738-0882 461-5811 737-8078 461-1833

ARCHITECTEN Architects Beyond Boundaries, ABB | Schottegatweg Oost 72 AOB Architects | Perseusweg 40 Broos Van Werkhoven NV | Fuikstraat 6 Architectenbureau Verstappen | Plantage Baai Klaas Atelier Lobo & Raymann | Koninginnelaan 9 Bo! Arkitektura NV | Rif St Marie, St Willi­brordus Bohorquez Architecten | Ind. terrein Groot Davelaar 30/31 Bouwteam Building Consultants Kaya W.F.G. Mensing 24 Unit A. Buro Carlo Rigot NV | Schrijnwerkerstraat 3 CATS NV | Schottegatweg Oost 171-C Designstudio Sprock bv | Caracasbaaiweg 231 D-Con | Caracasbaaiweg 13-A Dennis Klaus Architects | Architectenweg 5-B Design 201 | Schottegatweg Oost 201 G&S Studio Curaçao | Kaya Flamboyant 96 IHC Caribbean BV | Architectural Engineering Kaya Bolo Pretu 20-3 IMD Design BV | Julianaplein 26 Kroes Design | Los Roquesweg 24 MIC NV | Schottegatweg Oost 100 MPN Designers | Dr. Hugenholzweg 47 Orange Vastgoed BV | La Joya villas 166 Peter van Honk Architectural Design | Kaya Kachu 40 Project Planners & Designers NV | Trompetbloemweg 22 R&R Project Design | Caracasbaaiweg 13-A Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72 Studio Acht Caribbean Architects | Mahaaiweg 18 Trivaro Exclusive Projects | Dr. Hugenholtzweg unit 8 Zoraida Guzman architect | Schottegatweg Oost 78 ART & GALLERIES Atelier Art2gether | Kaya MA Pieternella Mon Art Gallery | Renaissance Rif Fort Kas Di Alma Blou | Frater Radulphusweg 4 www.galleryalmablou.com Landhuis Bloemhof | Santa Rosaweg 6 Malaika Art & Design | Brakkeput Abou 246 The Ritz Office Park & Gallery | Scharlooweg 25 BADKAMERS / SANITAIR Bottelier Kitchen & Bath | Carawaraweg 78 Cucinarte Kitchen & Bath | Snipweg 12a Ferreteria Skerpene | Scherpenheuvel 2 Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 Inter/tiles | Rozendal 78 Martina Plumbing | Dr. Henry Fergusonweg 14 Mosaicos Samander NV | Kaya Jacob Posner 7 Sani-Store NV | Kaya Mensing 200 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n www.techniekdesign.com

48

BEERPUTTEN Ata e solushon | Schottegatweg West 130

767-8081 737-6760 461-3052 864-8012 737-9952 888-5555 690-6525 465-0160 462-2222 738-9003 672-5558 462-1279 465-7549 461-6565 563-0627 522-9000 461-3550 888-0527 462-1508 465-1551 516-0661 523-8992 737-1191 462-1279 747-1855 736-2888 461-2124 736-5229 515-3141 462-2977 462-8896 737-5775 737-0091 465-9950 461-2707 738-9960 767-4422 461-5882 888-1887 736-6609 461-2587 461-0991 738-8181

869-7740

Balentin Riolering & Constructie BV | Plan Oude Water kavel 20 Bio Cleaning Services | Knip z/n Diony’s Cleaning NV | Antillenweg 15 Dyro Cleaning | Kuinderstraat 6 Good Speed Cleaning Services | Kanga 77B Intermodal Container | Rif Fort Unit 306 3rd Floor Selikor NV | Parera z/n Top Quality Cleaning | Montagne Rey 441 Twister Cleaning NV | Daimarieweg 81-A BEDDEN & SLAAPKAMERS Contessa Bedding | Corriweg 6 / Unit 2 Bedden, beddengoed en exclusieve gordijnstoffen Meublerama N.V. | Schottegatweg Noord 24 Plantation Furniture | Kaya WFG Mensing z/n Samira Matrassenfabriek | F.D. Rooseveltweg 32 Sannen Slaapcomfort NV | F.D. Rooseveltweg 15 Swiss Sense Caribbean BV | Seru Loraweg naast 172 www.swisssense.nl Techniek & Design | Schouwburgweg z/n www.techniekdesign.com

947-9727 560-4040 864-8386 869-2580 869-0599 435-5098 434-1300 736-1614 462-2291 738-8896 738-7766 461-0501 686-1811 869-0662 767-0017 738-8181

BEVEILIGING / SECURITY Alarm Central Station Securitas | Scharlooweg 19 AVD Antilliaanse Veiligheids Dienst | Roodeweg 159 Caribbean Home & Business Automations Winston Churchillweg 48 Confidence Security | WTC Building Unit TM I 39 Curaçao Surveilance Services | Santa Rosaweg 127-C De Antillen Security Squad NV | Koraal Spechtweg 36-A First Security & Satellite Systems | Reigerweg 20 Operationele Beveiligings Dienst | Uranusstraat 1 Pinedoe Security Services NV | F.D. Rooseveltweg 351 Security Group | Saliña 106 Security Solutions NV | Kaya Tutifruti 3 Servicio Panamericano De Proteccion NV Kaya Jose Maria Pinedo z/n Speedy Security Group | Saliña 106 The Best Way Security | Cocory 2 VP Safety & Security | Scharlooweg 21

461-6900 462-2602 868-5455 561-5922 737-5705 465-1450 560-2220 461-4994 869-0100 461-3947 888-8366 869-6599 465-5555 767-1176 461-8434

BOUWBEDRIJVEN Aannemersbedijf Willemstad BV | W.I. Compagniestraat z/n Aannemingsbedrijf CWV | Blenchiweg 72 Betonbouw | Baai Macolaweg 8 Bomanite Netherlands Antilles NV | Nightingaleweg 17 Carnefco NV | Kaya Buena Vista z/n Ferreteria Bandariba | Weto 16 Ferreteria Skerpene | Scherpenheuvel 2 Global Construction Services | Kaya Jan Thiel 20 JD&C Construction | Dokterstuin 156 Solid Contracting & Engineering | Nrd. Sta. Rosa 35b Top Bouwers bv | Kaya Angel 35

482-8744 738-4383 461-1293 465-7054 869-2121 767-3942 767-4422 767-2601 528-1929 523-3335 515-3230

BOUWMATERIALEN / DOE-HET-ZELF Betonindustrie Brievengat | Industrieterrein Brievengat z/n 737-5126 Bloki Korsow | Seru Pretu 49 565-1797 Building Depot BV | Erieweg z/n (Zeelandia) 461-3233 Caribbean Fasteners | Schouwburgwerg t/o Techniek & Design 737-6288 EUBA NV Hardhout | Paradijs 2 869-3822 Ferreteria Bandariba | Weto 16 767-3942 Ferreteria Skerpene | Scherpenheuvel 2 767-4422 Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 461-5882 Kit Koning Curaçao | Schottegatweg Noord 24A, unit Q 736-0344 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 461-3333 Martina Plumbing | Dr. Henry Fergusonweg 14 736-6639 Space Design | Kaya Jacob Posner 11 461-1603 Staal Antillen Heru BV | Kaya la Plata A-20 868-0945 Wema Home and Hardware Center | Seru Loraweg z/n 747-4967 Bouwtoezicht / bouwmanagement International Wing Group | Jan Sofat 129 Orange Vastgoed BV | La Joya villas 166

510-6503 516-0661

BRANDPREVENTIE Dutch Caribbean Safety Services | Santa Rosaweg naast 45 747-6282 www.dcss-curacao.com

Resida woonmagazine


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

dakbedrijven Antillean Rain Gutters | Bentaweg 1 Roof Expert | Franschebloemweg 13 Roofcenter BV | Fokkerweg 15-A

738-1503 736-3980 461-7097

DEUREN & RAMEN Brakel Caribbean Glas en Aluminium | Beshiweg 11 Comtec NV | Vinik Plaza (Santa Rosaweg) EUBA NV Hardhout | Paradijs 2 Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 Handyman | Seru Loraweg 107e Home Support Services | Montaña Abow 122-C Infinity Windows & Doors | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg Island’s Best Windows & Doors | Beatrixplein 7 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 Regimac | Kaminda Elektrishen 765 Solar Gard NV | Industrieterrein Grt Davelaar 2B UEM Zonwering & Rolluiken | Industriepark Brievengat A IV I Vermaas Gevelsystemen | Weg naar Welgelegen 36 Wiltraco NV | Abattoirweg 6

465-7833 561-3121 869-3822 461-5882 461-4544 747-5111 465-1687
 736-1234 461-3333 462-8606 736-3225 737-4815 462-8484 462-4444

ELEKTRICITEIT / ELEKTROTECHNIEK Carlton Electric & Maintenance | Santa Rosaweg 17-A 736-1133 Comtec NV | Vinik Plaza (Santa Rosaweg) 561-3121 Ecaf NV & Halycaf BV | Winston Churchillweg 104-A 868-9661 El Camu | Van Kinsbergenlaan 22 737-3077 Electrical & Electronic Services | Weto 302 747-2399 EnControl Consultancy Inc | Patrijsweg 9 736-1353 Garnet NV | Basora Pretuweg 7 767-4127 GTI Caribbean NV | Asielweg z/n 461-6199 Hitess NV | Castorweg 18-20 465-2299 Installatiebdrijf Merselina & Nomad NV | FD Rooseveltweg 67 868-8881 IT Installation Technologies | Kaya Kooyman 22 461-1532 Intallatiebedrijf Engelhardt (IBE) | Robekkiestraat 19 736-5480 Kilowatt Electronial Company NV | Pietermaai 141 461-9330 Ramary Electric Company | Belvederestraat 11 (O) 462-7622 Schnog Imports | Kaya WFG Mensing 43 465-0480 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n 738-8181 www.techniekdesign.com ELECTRONICA / WITGOED Automotive Enterprises | Fokkerweg 17 Baba’s | Fokkerweg 56-B CJ Electric Cable Supply | Santa Rosaweg 42 Curaçao Electro Tech NV | Schottegatweg Oost 12 Hancor NV | Rozenweg 4 M Tech Electrical Supply BV | Caracasbaaiweg 55 Omni BV | Kaya A.E. Salas 64 Polytronica NV | Schottegatweg Oost 14 Radio Shack | Fokkerweg 17 Ramary Electric Company NV | Belvederestraat 11 Santraco NV | Scherpenheuvel 2 Singer Lighting | Kaya Jombi Mensing 11 Techniek & Design | Kaya W.F.G. Mensing 44 Wimco NV | Saliña/hoek Grebbelinie­weg Expat-services Expat Bureau Curaçao (EBC) Assisting you with the big step to Curaçao www.expatbureaucuracao.com

465-3772 461-6655 736-5230 736-5096 737-7357 461-2477 461-6600 736-5785 465-3772 462-7622 767-4777 461-5277 461-3333 461-1833 690-6909 / 670-6707

GORDIJNEN & STOFFERING Ackerman NV | Heerenstraat/Handelskade 23 Casa Keis & Co | De Ruyerkade31 Casa Salomon | Pietermaaiplein 9 De Inrichterij | Fokkerweg 28 www.deinrichterijcuracao.com Joro-Boni BV | Santa Rosaweg 200 vloerbedekking, parket en lamellen Ons Hoekje | Roodeweg 123 Semperflorens Exclusive Interiors Hoek Maduroweg / v Staverenweg Shade Decoration | Erosweg 51 Solar Gard | Industrieterrein Groot Davelaar 22B Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72 Vertisol Curaçao | Industrie­terrein Groot Davelaar 12-B

461-1091 461-1508 461-2435 525-4238 767-6737 462-7753 737-4295 737-8853 736-3225 747-1855 736-7855

HANG- & SLUITWERK / Beslag Bouwbeslag Totaal | Santa Rosaweg 70-C Design Bouwbeslag BV | Santa Rosaweg 71 Door Design (beslag) | Anjeliersweg 1b Fast Lock & Key | Seru Loraweg 104 Kennedy’s Key Lock & Safe Service | Rooseveltweg 223 Reserjabi | Caracasbaaiweg 217

767-1077 738-7777 738-5287 465-5845 869-6084 461-5259

hekWERKEN / GARAGEDEUREN Cribal Automatismos | Schonegevelstraat 72 Impexo NV | Fokkerweg 17 Island’s Best Windows & Doors | Beatrixplein 7 Mexico Lindo (Ironworks) | Emancipatie Blvd 33-A Pueblo Design (Ironworks) | Santa Rosaweg 204 Strak Hekwerken NV | Kaya Panseiku 55 Wiltraco | Abattoirweg 6

869-2472 564-3023 736-1234 737-0887 524-0760 560-4739 462-4444

HOBBY & DECORATIE Imagination Fine Art | St. Rosaweg 1516 Mensing’s Caminada | Schottegatweg Oost z/n Scrapbook Heaven | Kaya Jacob Posner 26

522-4905 737-0222 461-2811

HUIS-OPPAS Huis-oppas | P.O. Box 20

569-2034

hypoTHEKEN / FINANCIERINGEN Banco Consolidado | Handelskade 4 Banco di Caribe | Schottegatweg Oost 205 Banco Industrial de Venezuela CA | Handelskade 12 Centrale Hypotheek Bank | Schouwburgweg 26 Citco Banking Corporation NV | Schottegatweg Oost 44 Exprinter International Bank | Scharlooweg 61 First Caribbean International Bank | De Ruyterkade 61 First Curaçao International Bank | Kaya W.F.G. Mensing 18 Fortis Bank (Curaçao) NV | J.B. Gorsiraweg 14 GIRO Bank NV | Scharlooweg 35 ING Bank NV | Kaya W.F.G. Mensing 14 Korpodeko | Schottegatweg Oost 36 Maduro & Curiel’s Bank | Schottegatweg Oost 130 Mercantil Bank (Curaçao) NV | A.M. Chumaceiro Blvd 1 NV De Curaçaose Hypotheekbank | Schottegatweg Oost 130 Orco Bank NV | Schottegatweg Oost Postspaarbank | Waaigatplein 1 RBTT Bank | Kaya Flamboyan 1 www.rbtt.com Van Lanschot Bankiers NV | Schottegatweg Oost 32 INTERIEURSTYLING Babette Buijs Styling & Decoration | Vredenberg bij Kintjan 2 Design 201 | Schottegatweg Oost 201 Interior Visions Karin Henken Binnenhuisarchitectuur Fokkerweg 28 In & Out’s Kaya Rafael Hansen 43 KC Interieur Styling LOT1038 | Caracasbaaiweg 2-C Militza Scoop | Kaya Verdi 100 Sint Jago Architect | Dividiviweg 28 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n Trivaro Exclusive Projects | Business Centre Vredenberg Dr. Hugenholtzweg unit 8 KEUKENS & INRICHTING Bottelier Kitchen & Bath | Carawaraweg 78 Brugman Keukens & Badkamers | Saliña Building Depot BV | Erieweg z/n (Zeelandia) Cucinarte Kitchen Jewels | Snipweg 12a De Koksmaat | Caracasbaaiweg 40 Interieurtiek Saab | Hanenberg 18 www.interieurtieksaab.com Inter/Tiles | Rozendal 78 Keukenrenovatie | Charles Debrotweg 5 Kitchen Art & Deco | Carawaraweg 69 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 La Curaçao Home Center | Ontarioweg 12

461-3423 432-3000 461-1612 434-3143 732-2322 461-7832 433-8000 465-0100 463-9200 433-9999 432-7000 738-1799 466-1817 432-5000 466-1815 737-2000 433-1220 763-8438 737-1011 525-1185 461-6565 525-7232 525-4238 736-8036 510-4321 461-2634 529-8815 660-1097 738-8181 461-2124

461-2707 465-9665 461-3233 738-9969 465-7980 767-8052 888-1887 737-5886 461-0517 461-3333 465-0977 49

oktober | november 2011


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

Mementos | Schottegatweg Oost 54 www.mementos.com Punda Home Décor | Columbusstraat 1 Quality Dishware | Seru Loraweg 42-B Seppi’s Production | Orionweg 23 Surprise (Blokker) | Schout bij Nacht Doormanweg 55 Unique Kitchens | Mecaniciënsweg 12 LANDMETEN Thijssen Landmeten | Jongbloedweg 60a makelaars & taxateurs ABC Real Estate | Bloempot Shopping Center 10 ABC Realty NV | Daphneweg 39-B Ambiance Realty NV | Perseusweg 19 Aredco NV | Prof. Kernkampweg 11 AT Home Curaçao BV | Jan Sofat 241 Blue Curaçao Real Estate NV | Julianaplaien 36 Brouwer Taxaties NV | Kaya Themis 27-A Caresto | Mahaaiweg 9-A Caribbean Villas and Yachts | Schottegatweg Oost 201-D Century 21 | Brionplein z/n Coldwell Banker Curaçao | Saliña 174 Cristal Real Estate NV | Kaya Kooiman 16 Domicilie Real Estate NV | Gosieweg 53 Els van Barneveld Real Estate | Schottegatweg Oost 29 Economy Realty | Andres Belloweg zn www.economy-realty.com Halabi Real Estate NV | Schottegatweg Oost 82 Hukle Exclusive Realty | Kwartje 12 a Huizen en Zo | Seru Bottelier 84 International Fine Living | Sea Aquarium Beach Janssen de Jong Project Development | Fort Nassauweg z/n www.projectcaribbean.com Joubert Realty-Rapid | Emancipatie Blvd 25 Landmark Real Estate NV | Schottegatweg Oost 64 Marion Realty NV | Erosweg 6-A Miró Real Estate BV | Seru Bottelier 24 New Winds Realty NV | Rooi Catootjeweg 16 Palm Island Curaçao | Kaya Beethoven Kv C-6 RE/MAX Bon Bini | The Riffort 507 Real Estate Caribe | Santa Rosaweg 172 Santa Barbara Plantation NV | Nieuwpoort z/n Spaltman Makelaars | Kaya Strauss 199 Spanish Water Resort NV | Kaya Godett 92 Van Olst Real Estate | Caracasbaaiweg 158-C Zegger Real Estate | kaya Sagrado 30A Zen City Resort | www.zencity.nl meuBELS / WONING­INRICHTING De Arend Furniture | Lindberghweg 1 www.de-arend-curacao.com Bon Aparte | George Maduroweg 21A Brakel Caribbean NV | Beshiweg 11 Caribbean Interior Decorations | Generaalsweg 37 Caribbean Sway | Tinwegstraat 15c Casa Viva | Abattoirweg 6 De Inrichterij | Fokkerweg 28 www.deinrichterijcuracao.com

50

738-4744 465-6566 461-2641 520-8440 461-2496 461-2255 515-1105 736-6500 747-2177 738-3666 736-6633 515-3032 461-4119 738-5544 737-5655 461-7400 461-4102 461-6558 461-0980 738-3344 736-1500 515-9645 736-5542 767-0127 518-7072 465-8335 433-8500 737-6244 736-2800 736-2772 511-1100 736-3344 736-6266 462-9770 736-1133 840-0010 526-8960 461-3044 465-3800 679-2166 736-3738 465-8640 736-9444 465-7833 738-4966 661-4089 461-0380 525-4238

D’Kannen & Kruiken | Jan Noorduynweg 48 (Plantage Mendes) 868-4401 Donna Tela | Rooi Catootjeweg 6-C 738-5177 Economic Center | Gosieweg 105 737-3099 HE Furniture Lighting & Airconditioning, Caracasbaaiweg 14-A 461-1122 House of Style | Schottegatweg Noord 111 736-5961 Interdec Caribbean NV | WTC Building 463-6155 Interior Decorating & Lighting | Maanstraat B-3 465-8881 Japan NV | Fokkerweg 50 465-2545 Keramos | Adjudantenweg 2 737-4676 Lalique | Baden Powellweg 1 462-2562 Living Green | Seru Loraweg thv Makro store 562-9347 LOT1038 | Caracasbaaiweg 2C 461-2634 Mementos | Schottegatweg Oost 54 738-4744 www.mementos.com Meubel Centrum Europa | Industriepark Heintje Kool z/n 888-5500 Meubilandia | Sportlaan z/n 869-1872 Mom & Co | Promenade Shopping Center 736-0755 Mueblerama La Belezza | Roodeweg 125 462-4955

Muebles Casa Abdallah NV | Winston Churchillweg 159 Muebles Myriam Trading | Winston Churchillweg 116 Mundo Mio Lifestyle 
 Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg Plantation Furniture | Kaya WFG Mensing z/n www.plantationcuracao.com Porchsale Palace | Winston Churchillweg 201 Preke | Kaya Charles Maduro 5-N Project Interiors NV | Kaya Jacob Posner 11 Robusto Design | Caracasbaaiweg (bij Lunapark) Salotti | Fokkerweg 38 Semperflorens Home Decoration | George Maduroweg 21 Shade Decoration | Erosweg 51 Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72 Super Meubels | Berg Altena 66 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n Woodzz design | Caracasbaai weg 216 B Ylang Ylang | Corriweg 8 ZG Design Center | Schottegatweg-Oost, gebouw La Arcada www.zg-designcenter.com LOODGIETERS / RIOLERING Curaçao Plumbing Supply | Caracasbaaiweg J&G Leidingwerken Jan van Eijk | Santa Rosa Resort 18-A Loodgieterbedrijf Sonny | Kaya Muizenberg 25 Loodgietersbedrijf Kopgalf | Ma Louisa 30 Martina Plumbing | Dr. Henry Fergusonweg 14 Statia Plumbing Service | Rooi Santu 161-A

868-4779 888-6999 461-4534 461-0501 868-5566 737-9312 465-9400 515-4130 461-5130 737-4295 737-8853 747-1855 461-9860 738-8181 666-9599 737-5005 461-3229

465-5937 667-7064 864-1900 560-3345 736-6609 767-4265

ONGEDIERTEBESTRIJDING #1 Solutions Pest & Termite | Souax 50 Ayoooo Pest Control | Souax 116-B DAL Pest Control | Willem Hoyerstraat 12 HEP Highly Effective Pest Control | Veerispark 1 Lil’s Pest Control | Luitenantsweg z/n Pest & Weet Control Triomfator NV | Van Goghstraat 61 Pest Prevention & Control A-1 | Saliña Aboustraat B-22 Professional Pest Control | Jandoret 30 Protector Pest Control NV | Erosweg 17 Rambo Pestcontrol | Cozumelweg 3 Termigon Termite Baiting System Industriepark Brievengat Bld J 1-2 Termite.com | Kaya Kazerne 55 The Best Pest Control | Juliana van Stolberglaan 7 The New Pest Control | Gosieweg 58-C Truly Nolen Pestcontrol | Comanchestraat 33 Universal Pest & Termite Control | Schottegatweg Oost 25 Van Uytrecht Pest Control | Uteweg 47

465-2881 736-4700 738-1001 736-2955 560-1379 737-4176

palapa’s Palcon | Caracasbaaiweg 216 B Rancheria Construction NV | Brakkeput Ariba 12-n ’T Hofje | Kwartje 58D

666-9599 510-3859 673-3222

SCHILDERSBEDRIJVEN Caribbean Maintenance Developers | Sans Soucis 47 Carnefco NV | Kaya Buena Vista Christiaan schildersbedrijf | Montana Rey 524 Jo Painting & maintenance NV | Sta. Rosaweg 113 B Mantenshon | Van Lennepstraat 9 Martis Painting & Consultancy BV Seru Pretu bij Jean Louis 16b Paula Schilderbedrijf | Kaya Charles Maduro Unit 7 Ricardo’s Painting | Kaya A. Ruiter Felipa 28 Schildersbedrijf Kwidama | Groot Santa Martha 139 Luciano Weert | Steenkoraal 149 SCHOONMAAKBEDRIJVEN / INTERIEURVERZORGING All Ways Clean | Mirla Plateweg 2 Alpha & Omega General Cleaning Services | Souax 56-A Bay West | Lindbergweg 29 Building Maintenance Services | Olijfstraat 10 Caribbean Fasteners | Schouwburgweg z/n Industrieterrein Groot Davelaar Deanne’s Cleaning NV | Carawaraweg 23 G.E.K. Cleaning Services NV | Fokkerweg 5,Unit 5-D Housekeeping Curaçao | Kaya Max Henriquez 18 Impacto Schoonmaak | Scharloweg 19

869-8924 869-1065 738-6660 869-4177 737-3544 737-7306 465-7635 869-9191 736-5900 869-0787 747-2004

869-7488 869-2121 738-3267 510-3790 560-1778 747-4403 738-4347 694-9540 562-7358 560-9149 869-0005 864-3507 461-7745 747-3909 737-6288 461-4074 465-0427 462-9626 461-7415 Resida woonmagazine


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

Poppy’s Cleaning Services | Cubaweg 200 Projekto Bright Cleaning Services | Pelikaanweg 11 Q1 Facility Services | Orionweg 5-A Servisio Na Bo Ordu NV | Willem de Zwijgerlaan 13 Top Professional Cleaning NV | S.B.N. Doormanweg 30 Total Services | Mauritslaan 2 STOFFEERDERIJ Ackerman NV | Heerenstraat/Handelskade 23 Casa Keis & Co | De Ruyterkade 31 Edna Upholstery Services NV | Nijmegenstraat 82 Ons Hoekje | Roodeweg 123 Stoffeerder & Timmerwinkel | El Sabio NV Jan Noorduynweg 3-C Stoffeerderij Obra de Mano | Seru Loraweg z/n Stoffeerderij Miranda | Heelsumstraat 46 Stoffeerderij Rudy’s | Paradijs 3-C Stoffeerderij ‘Spa’ | Veeris 110 TEGELS & NATUURSTEEN AT Home Curaçao BV | Jan Sofat 241 Ceramica Nova | Kaya Jacob Posner 7 Curaçao Marmer NV | Santa Rosaweg Design House | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg
 Floor Care | Orionweg 29 Gartish Tegelwerk NV | Kaya Buena Vista Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 In & Out Lifestyle | Kaya M. Erquimidez Candaleria 43 Intertiles | Rozendal 78 Jonka Tuincentrum/Gardena | Santa Rosaweg 196 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 LOT1038 | Caracasbaaiweg 2c Mosaicos & Sanitair | Winston Churchillweg 96-C Mosaicos Samander NV | Kaya Jacob Posner 7 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n www.techniekdesign.com Wita BV - West Indies Tiles Agencies | Caracasbaaiweg 49B

888-3699 888-8283 465-2233 736-6679 747-3499 736-4940 461-1091 461-1508 461-6690 462-7753 869-3052 747-1570 465-4525 869-0760 868-2835 515-3032 461-1474 736-4155 461-9757 465-1077 864-6487 461-5882 540-2504 888-1887 767-6655 461-3333 461-2634 888-4422 461-2587 738-8181 461-8901

TELECOMMUNICATIE Digicel Curaçao | Schottegatweg Oost 19 Flow Curaçao | Kaya Angel Leañez 26 Mio | Dr Maalweg 27 Scarlet Curaçao | Fokkerweg 26 Tres Networks | Fokkerweg 17 UTS | Rigelweg 2

736-1056 747-6373 461-0000 461-6063 840-3333 777-0101

Tuinartikelen, -aanleg en onderhoud Acropolis | Caracasbaaiweg 362 C-Gardens BV | Gosieweg 80 Cocina & Jardin
 | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg
 Curaçao General Contractors | Hydraweg 8 Dijtham Home ‘n Garden | Kaminda A.J. Kusters 4 Exotische Tuinen NV | Chuchubiweg Frutonica Market & Garden | Jan Noorduynweg 22 Hoekstra Landscapers | Mamayaweg A 1B Jardinera Hernandez | Souax 11 Jonka Tuincentrum/Gardena | Santa Rosaweg 196 Kooyman Gifts & Garden | Kaya W.F.G. Mensing 44 Madeira Garden Center | Wiriweg 30 Morles Plant & Landscaping The Orchid Jungle | San Fuegoweg Plantasol NV | Oost Jongbloed 72 Ramsis Wildflower Gardens | Periclesstraat 20 Thunbergia Alata | Oleanderweg z/n Rava Landscaping | Kaya Chipi Chipi 11 Sherman Tuin en Landschap | Sun Valley X-127 Tuindesign Thijs Bel | Kaya Dalakochi 39 Vivian’s Nursery | De Savaan

747-5667 737-7659 461-1553 737-9172 465-9920 736-7307 868-8143 678-7133 562-4785 767-6655 461-3333 560-0175 523-6942 737-9634 738-8445 465-5826 767-6545 737-8840 736-6209 511-3789 869-1442

VERHUISBEDRIJVEN Caribbean Cargo Services | Caracasbaaiweg 328 Gijbels Verhuis | Sata Rosaweg 301 Interstero Verhuizingen | Dokweg z/n Meyer Moving | Kaya Jacob Posner 14 Michel Transport Moving & Services Hato Handling Kamer 115

oktober | november 2011

767-2588 767-3630 737-0140 461-4766 869-5822

VERLICHTING City Lights | Kaya W.F.G. Mensing 11 Curapex LED-lights | Caracasbaaiweg 49b Eco Energy | Saturnusstraat 26 LED-verlichting en Solar Energy Green Light led verlichting | Santa Rosaweg 52 www.greenlightcuracao.com Lichtpunt Design en Project-verlichting Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg LumoLuce | Saliña Galleries C 101 www.lumoluce.com M Tech Electrical Supply BV | Caracasbaaiweg 55 Re-Light ledverlichting (import/distributie) Techniek & Design | Schouwburgweg z/n Verzekeringen ENNIA | J.B. Gorsiraweg 6 FATUM | Cas Coraweg 2 Inter Assure Verzekeringen Curaçao | Mercuriusstraat 3 Nagico | Rooi Catootje 10

461-5277 461-7090 465-0058 736 6088 465-0994 663-4670 461-2477 527-6895 738-8181 434-3800 777-7777 465-2020 738-8222

VLOEREN Caribbean Floors | Specialist in gietvloeren Weg naar Fuik 72 | www.caribbeanfloors.net

679-5269

Comwest Flooring | Nieuwe Pareraweg z/n Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72 Space Design | Kaya Jacob Posner 11

461-6624 747-1855 461-1603

Woningbeheer & -verhuur Atento | Seru Loraweg naast 172 Curaçao House Care | Paseo Mediterraneo 8a Curaçao Vacation Villa’s | Abraham de Veerstraat 8 Ekspanshon NV | Kaya Felpa 19 ekspanshon@hotmail.com Qbeco NV | Business Centre Vredenberg Yellow Property Management | Kaya Beethoven 44

461-2116 747-0731

ZONWERING Ackerman NV | Heerenstraat / Handelskade 23 Solar Gard | Industrieterrein Grt. Davelaar 22B UEM Zonwering & Rolluiken | Industriepark Brievengat A IV I Witraco Rolluiken & Zon­wering NV | Abattoirweg 6

461-1091 736-3225 737-4815 462-4444

ZWEMBAD AANLEG / ONDERHOUD Awaseku BV | Schottegatweg Oost 12-A Caesar Equipment NV | Kaya Kala 2 CND Pool Covers | Dianastraat 12 Curaçao Swimming Pool NV | Barbouquet 11 De Pelikaan | Ramcho 83 Elite Pool Service | Paceo Pacifico 2-A Island Pool Construction BV | Gosieweg 66a J.P.S. Construction BV | Curaçao Mepool / Mecomp | Seru di Milon (kpt) Palm Island Curaçao | Kaya Beethoven KV Z-6 Pool Tech | Seru Lora Kavel 24 Regency Swimming Pools | Vista Royal, Jan Thiel Sunshine Pool & Patio NV | Schottegatweg Oost 23-A The Poolhouse NV | Santa Rosaweg 73 Willy’s Pool Curaçao NV | Sun Valley V-17

737-1421 738-6559 560-2825 767-7411 737-3707 560-9988 524-9205 795-6484 660- 2939 736-6266 767-6108 525-3030 737-4508 747-7112 736-0118

767-0073 461-9826 465-6037 670-1917

gratis vermelding

Een vermelding van bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer in de Resida Woongids is geheel gratis. Staat uw bedrijf er nog niet in? Stuur een e-mail met uw bedrijfs­ gegevens aan redactie@resida-magazine.com. U krijgt een bevestiging als uw gegevens zijn opgenomen.

Extra opvallen?

Bedrijven die willen opvallen kunnen zich op verschillende manieren in de Woongids profileren. Bijvoorbeeld met een vetgedrukte bedrijfsnaam of met een vermelding van hun website. Ook kan er een dikke rand om de vermelding komen. De kosten zijn laag waardoor ook kleinere bedrijven via de Woongids reclame kunnen maken.

Bel met 767-0127 voor meer informatie.

51


Resida #7  

Woonmagazine Curacao oktober/november 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you