Resida #6

Page 1

6 augustus | september 2011 |

Woonmagazine di Kòrsou

Wonen in kleur Het self-made huis van Ludrith Dalnoot

0

4 0 0 0 0 0

2 9 0 1 3

In dit nummer onder meer:

Interieur make-over Tips van styliste Militza Scoop Industrieel erfgoed Wonen in een oude ijsfabriek Kwade krachten in huis? Oplossingen van vroeger De Amerikanen komen Geld verdienen met 'n vakantievilla Toppers uit Brievengat Maak 't mooi met betonstenen


Boedha The Ritz Gallery heeft een prachtige collectie grote Boedhas binnen gekregen. Staand, zittend en liggend in verschillende materialen. Vanaf 1 meter groot: een must voor liefhebbers!

The Ritz Gallery is geopend Zaterdag van 09.00 tot 16.00 Scharlooweg 25 Telefoon 465 9950 Een deel van de omzet gaat naar het Princes Wilhelmina Fonds


Wat is uw overwaarde? Voordelig lenen met de RBTT Home Equity Loan Hebt u een woonhuis welke in waarde is gestegen? Of hebt u uw hypotheek al gedeeltelijk afgelost? Dan kunt u de overwaarde van uw huis - uw eigen vermogen - als onderpand gebruiken. De overwaarde is het verschil tussen de waarde van uw huis en de uitstaande hypotheekschuld. De RBTT Home Equity Loan is ideaal voor het financieren van een verbouwing, het kopen van uw tweede woning, het betalen van een studie of een ander doel naar keuze.

Bel voor meer informatie over de RBTT Home Equity loan 763 8438 (Curaรงao) en 717 4500 (Bonaire) www.rbtt.com De aanvrager moet voldoen aan alle leningsvoorwaarden van RBTT Bank N.V.


luxe en centraal wonen Lakefront villa’s en appartementen vanaf Nafl. 330.000,- op het luxe & ‘tranquile’ ZenCity Resort te Vredenberg. Bel voor een bezichtiging (+5999) 736 3738 | www.zencity.nl Half page ad Resida.eps

5/4/11

8:31:52 AM

expert in

tuinaanleg en -onderhoud Vivian's Nursery (Vivian's Kwekerij) erij) bestaat sinds 1991 en heeft naast de plantenkwentenkwekerij een afdeling tuinaanleg en een afdeling tuinonderhoud, welke ke geleid worden door 3 hoveniers. Naast bekende commerciële projecten als Hyatt,, Marriott, nk etc. Hilton, Hato airport, Centrale Bank leggen wij vooral particuliere tuinen nen aan. Met onze jarenlange ervaring bij het houden ontwerpen, aanleggen en onderhouden van uw tuin staan wij tot uw dienst. nst.

Bel voor meer informatie of een afspraak (5999)

869 1442 of stuur een e-mail naar vivians@mio.an.


Inhoud Colofon nummer 6 Jaargang 2, nummer 6 Augustus | september 2011 Coverfoto: Theo Meijer Resida Woonmagazine is een uitgave van: Resida BV | Jan Sofat 67 | Curaçao Telefoon 747 9848 info@resida-magazine.com www.resida-magazine.com Management: Hugo de Klerk & Shamil Martina Redactie: Hoofdredacteur: Hugo de Klerk Telefoon 696 9848 E-mail hugo@resida-magazine.com Eindredacteur/traffic: Jacomine Lagas Telefoon 668 2795 E-mail jacomine@resida-magazine.com Bel voor info: 747 9848 Aan dit nummer werkten mee: Simone De Brabander, Marja Berk, Ariadne Faries, Elia Isenia, Theo Meijer, Johanneke Schelling, Anne-Marie Klerken, Elaine Marchena, Maya Mathias, Carina Piggott, Nelly Rosa, Marjory van Twist, Ruud Zegwaart. Advertenties: Commercieel directeur: Shamil Martina Telefoon 767 0127, 514 3331 E-mail shamil@resida-magazine.com Accountmanager: Annemarie Post Telefoon 737 5886, 522 1720 E-mail annemariepost@yahoo.com Vormgeving: Karin Verputten, studio Westontwerp (www.westontwerp.com) Druk: Drukkerij Interpress (www.interpressnv.com) Oplage & frequentie 12.500 exemplaren | 6x per jaar Copyright: © Resida 2011. Niets uit dit magazine mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film, internet of welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Resida is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

augustus | september 2011

augustus | september 2011

12 Binnenkijken bij… Ludrith Dalnoot Aannemer, bouwvakker of architect is ze niet. Maar toch heeft ze het voor elkaar gekregen om haar eigen huis noemt zelf te bouwen. From scratch. Met ellenlang geduld, getandenknars en gepeins, en samen met de vrolijk gestemde en behulpzame partner van haar moeder. Simone de Brabander ging binnenkijken in de ‘little heaven’ van Ludrith Dalnoot.

18 Wonen in een oude ijsfabriek Midden in Scharloo tussen de statige kantoorpanden ligt een bijzonder stuk industrieel erfgoed: de voormalige Ritz ijsfabriek. Ondernemer Hans Robben ontdekte deze plek 7 jaar geleden en zag er wel brood in. Zelf woont hij in de voormalige ijstoren, achter op het terrein.

32 Hoe maak je een geslaagde make-over? Wat is het geheim van een geslaagde make-over? En kan dat ook met bestaande meubels? We vroegen het aan de Curaçaose styliste Militza Scoop. Flow, balans en ritme zijn belangrijkste uitgangspunten. En wees niet bang om spullen weg te doen. Veel huizen staan te vol staan. “De grote vraag is dan altijd: wat moet blijven en wat mag weg.”

45 Traditionele remedies tegen kwade krachten in huis Als je een huis bouwt op waar iemand begraven ligt, dan heb je volgens Curaçaose overlevering een probleem. Je zult er geplaagd worden door schaduwen op je muren en geschreeuw. Je zult conflicten hebben en er zullen doden vallen. Maar wees niet bezorgd, er is iets aan te doen.

46 Zes toppers uit Brievengat Wie het over betonstenen heeft, die denkt direct aan Betonindustrie Brievengat. Een wereldwijd begrip op Curaçao. Vorige jaar werden de betonstenen uit Brievengat door de bezoekers zelfs uitgeroepen tot de mooiste producten van de woonbeurs Living. Met managing director Roy Voogt bekeken we de zes beste verkochte producten van de betonfabriek.

In dit nummer verder… Woonvaria: nieuws en meer > 6 Gallery: Portret van Ivonne van Gogh > 11  Shopping: nieuwe producten uit lokale winkels > 20 Nieuws van Techniek & Design > 24 Nieuwe woontrends uit Europa > 27 Interieurtips van Mementos > 29 De Amerikanen komen - kansen voor luxe verhuur > 38 De nieuwe vloer in Hotel ‘t Klooster > 43 Trots op mi kas nobo: Charity en Isandro Pablo > 37 Huis & Recht over de oplevering > 41 House For Sale op Jan Sofat > 42 Resida Woongids > 48

5


WoonVaria

Reacties, nieuws of andere ideeën voor deze rubriek?

Creepy Crawlers:

Teken Een rubriek over de creepy crawlers die nu eenmaal horen bij het leven in de tropen. Wat zijn het, waarom zijn ze fèrfelu en wat kun je er tegen doen? In dit nummer: Teken, Karpata ofwel Ticks.

Wat zijn het? Teken hebben acht poten en behoren tot dezelfde familie als mijten, spinnen en schorpioenen. Het zijn bloedzuigende parasieten die van andere dieren leven. Op Curaçao vooral honden, vogels en Iguana’s, soms mensen en katten. Ze wonen vooral in gras. Daar klimmen ze in hoge sprieten en wachten tot er een gastheer voorbij komt. De mannetjes blijven het hele leven op hun gastheer wonen, de vrouwtjes laten zich weer vallen zodra ze zijn volgezogen met bloed. Niet fijn als dat net op jouw bank of bed is.

De risico’s In de tropen zijn teken na muggen de grootste ziekteoverbengers. Typische lokale tekenziekten zijn het Powassan-virus, Colorado Tick Fever, de Rocky Mountain Spotted Fever en Tularemia. Herkennen en ontdekken Teken zijn een paar mm groot en in de natuur bijna niet te spotten. Volgezogen met bloed kunnen ze groeien tot één centimeter en lijken dan op een grijze zonnebloempit. Teken in huis zijn vrijwel altijd afkomstig van honden. Je vind ze daarom meestal bij hun vaste slaapplaatsen. Maatregelen en bestrijding In je eigen tuin het gras korthouden. Een lange broek met dichte schoenen dragen als je gaat wandelen in de mondi. Inspecteer bij je honden regelmatig oren, tenen en rug. Of hou je honden altijd buiten. Vind je een teek op de hond, verdoof deze bij z’n bek met alcohol of sterilon en haal ’m daarna met een pincet weg. Trek aan de kop en nooit aan het achterlijf. Professionele hulp Chris Bloem van Truly Nolen Pest Control heeft gruwelverhalen over bankstellen die vergeven zijn van de teken (‘daar ligt de hond altijd’) en over huizen waar ze tegen de muur omhoog kruipen. Preventie is echt nodig, temeer omdat daar pest-control meestal drie keer langs moet komen voor het probleem echt weg is. Chris Bloem: “we sprayen op de plekken waar we ze zien en we sprayen een barrière rond je huis. Dat moeten we drie keer doen wegens de eitjes die nog kunnen uitkomen.”

De Sloophouten Kast van Piet Hein Eek Wie Ruud Zegwaart van LOT1038 vraagt naar de beroemde meubelstukken uit zijn winkel, krijgt gepassioneerd antwoord over de geschiedenis en achtergronden daarvan. Voor Resida belicht hij ieder nummer zo’n Famous Design. Deze keer de sloophouten kasten van Piet Heen Eek In 1990 studeerde Ontwerper Piet Hein Eek af aan de Design Academy in Eindhoven met een opvallend project: een kast van sloophout. Het was zijn eerste poging om van afvalhout iets moois te maken. Het verweerde oppervlak vertelt over het vorige leven dat dit hout heeft gehad. Door velen wordt het ook als een poging tot eco-design gezien. De ontworpen kast gaf hem al snel bekendheid en sindsdien is het hem voor de wind gegaan. De serie sloophouten kasten kreeg veel aandacht waardoor de jonge ontwerper tijd te kort kwam om aan de vraag te voldoen. De eerste ontwerpen verkopen tegenwoordig nog steeds erg goed en zijn in allerlei varianten te verkrijgen. Kenmerkend voor Eeks manier van ontwerpen is dat hij geen genoegen neemt met de standaard massa geproduceerde onderdelen die het uitgangspunt van het ontwerp tekort zouden doen. Elk product van sloophout is absoluut uniek. Dit komt doordat het geselecteerde hout als compositie bij elkaar geplaatst wordt, alle producten worden handgemaakt. Het hout wordt gehaald uit slooppanden over de hele wereld. Piet Hein Eek is de grondlegger van meubels met sloophout en heeft met dit ontwerp een wereldwijde stroming op gang gebracht; zijn concept wordt dagelijks geïmiteerd, gekopieerd of gevarieerd Piet Hein Eek heeft met de sloophouten kast tentoonstellingen gehad in het Stedelijk Museum in Amsterdam en in het Groninger Museum. Daarnaast maakte hij op verzoek aluminium meubilair voor het MoMa in New York. De firma Eek & Ruijgrok bestaat inmiddels ruim 20 jaar en heeft ongeveer 40 medewerkers in dienst. De productie is onlangs naar Eindhoven verhuisd in een oude Philips fabriek. Piet heeft daar 10.000m2 pure creativiteit om zich heen gecreëerd.

Wist u dat… mensen die teken in huis ontdekken altijd direct pest control bellen, terwijl ze dat bij ander ongedierte vaak een paar dagen uitstellen? Meevaller In Europa zijn teken berucht omdat ze de Ziekte van Lyme overbrengen. Deze tekensoort komt op Curaçao gelukkig niet voor. De ziekte van Lyme dus ook vrijwel niet.. Deze rubriek wordt u aangeboden door Truly Nolen Pest Control, T 736-2955.

6

Resida woonmagazine


WoonVaria Mail ze naar redactie@resida-magazine.com

Wijn in ruil voor uitzicht (2) Dit is het uitzicht van de familie Dijkman aan de Kaya Paillon, gezien vanaf de porch. Het is een weelderig uitzicht over de ruige natuur en de zoutpannen nabij Jan Thiel. Vanaf de straat heb je geen idee dat je daarbinnen zo mooi ver kunt kijken. En dat is op veel meer plaatsen zo. Veel uitzicht is uit-zicht. Heeft u ook zo’n mooi uitzicht dat je vanaf de straat niet kunt zien? Deel het met ons! Laat ons meegenieten! Maak er een mooie foto van – het liefst met een stukje huis er op – en mail deze naar redactie@resida-magazine.com. Als uw foto wordt geplaatst, belonen we uw inzending met een cadeaubon van wijnhandel Servir Frais in Pietermaai. Daar ligt er nu een klaar voor de familie Dijkman. Proost!

Levende meubels op woonbeurs Living ‘Colors of Life’ is het motto van woonbeurs ‘Living’, die in augustus voor de 12e keer wordt georganiseerd. Dit jaar worden de bezoekers onder meer verrast door levend meubilair dat rondloopt, zingt en je de kans geeft om uit te rusten op een levende stoel. De beurs in het WTC trekt al jaren zo’n 8.500 bezoekers. Vooral wat ouder publiek, zo bleek vorig jaar uit een bezoekersenquête van Resida. De gemiddelde leeftijd is 46. De bezoekers maken er echt een uitje van, zijn tiptop gekleed en nemen er de tijd voor.

Exposanten Op deelnemerslijst veel exposanten die we kennen van vorige edities: de betonindustrie, Bathroom Design (v/h Ferreteria Skerpene), Gartish tegels, Omni, Poppy’s cleaning, A1 maatwerk, Green Light LED-verlichting en het ZG Design Center. Nieuw dit jaar zijn onder meer Mom & Co, Saltwood, Eco Energy, Innotech, De Jongh’s Sporthuis en Living Green Exotic Furniture. Daarnaast staan er op de Living ook projectontwikkelaars, resorts, banken, verzekeraars, telecombedrijven, een enkele makelaar, boten en zelfs auto’s. De beurs begint op 18 augustus van 20.00 – 23.00 uur. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 is de Living opend van 18.00 – 23.00, op zondag van 11 tot 22.00 uur.

Automatische pufjes Sinds een tijdje is het niet meer stil als we onze wc binnenstappen. We worden daar tegenwoordig begroet door een klikje van onze nieuwe Airwick i-Motion Freshmatic Compact. Airwick kennen we als producent van geur-apparaatjes, maar de Compact i-Motion gaat nog een stap verder. Deze heeft een bewegingssensor en als je langsloopt krijg je automatisch een pufje aangeboden. Het is een hi-tech geurtjesmachine op batterijen die je geheel naar je eigen wensen kunt aanpassen. Aan de voorzijde zien we diverse knopjes waarmee je kunt instellen hoe vaak je de pufjes wilt en of je dat via de motion sensor wilt doen of om de zoveel tijd. Een groen ledje geeft informatie over de status van het apparaatje. Dankzij het klikje kunt je horen dat je door de Freshmatic bent gezien, wat een welkom gevoel geeft. De geur komt van een losse geurcassette, die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Je kunt daar twee tot drie maanden mee doen. Er is voor iedereen wel een geurtje te vinden in het assortiment met citrus, flower, fresh, fruity, outdoor, spicy, tropical, vanilla en lavender. Deze laatste zat standaard bij onze i-Motion Freshmatic en is wereldwijd een van de meest populaire geuren. De I-motion Freshmatic past bij de trend waarbij geurtjes in steeds belangrijker worden. In de VS is het zelfs een ware rage en kun je bijna niet meer zonder. Airwick heeft daar zelfs een speciale ‘Fragrant Homes Club’ opgericht. Ook in Nederland groeit de markt voor thuisgeurtjes nog steeds. Op Curaçao zijn huisgeurtjes een apart verhaal, omdat het meestal waait in huis. Daar staat tegenover dat we ook veel muffe kamers hebben waar de ramen vaak dicht zijn (airco!). En er zijn zelfs huizen met een toilet zonder raam, zoals bij ons. Iedereen bij ons thuis was het er dan ook over eens: de i-Motion Freshmatic geurtjesmachine is een aanwinst. Vooral wanneer je een toilet deelt met huisgenoten… We hadden er wel een klik mee. www.airwick.com

www.destination-curacao.com/living

augustus | september 2011

7


WoonVaria

Reacties, nieuws of andere ideeën voor deze rubriek?

Kunuku resort volgens plan geopend Omstreeks deze tijd verblijven de eerste toeristen in het fonkelnieuwe Kunuku Aqua Resort in Banda’bou, nabij landhuis Daniël. Een half jaar geleden was deze deadline nog een grote uitdaging, maar initiatiefnemer Wout Tieleman heeft het met veel persoonlijke inzet op tijd afgekregen. Tieleman is een succesvolle Nederlandse ondernemer uit de metaalsector. Hij ontwikkelde het idee voor een familievakantiepark dat gezamenlijk eigendom is van particuliere investeerders. En waar veel van zijn collega’s een dergelijke project zouden bouwen vanuit hun buitenlandse kantoor, was Tieleman een groot deel van de tijd zelf op de bouw aanwezig. Dankzij een strakke planning en een no-nonsense mentaliteit slaagde hij er met Hollandse directheid in om het park volgens planning open te krijgen.

Duurzaam We kregen een rondleiding over het nieuwe vakantiepark, waarbij ons vooral de kwaliteit van de gebruikte materialen en de inrichting opviel. Zware hardhouten deuren met gelaagde scharnieren. Mooi en luxe beslag. Sanitair en apparatuur van topmerken. Luxe kranen in keuken en badkamers. Mooie gordijnen, vloeren, lampen, meubels en bedden. Het mocht hier duidelijk wat kosten. “We willen de gasten maximaal comfort bieden met minimale onderhoudskosten", aldus Tieleman. “We hadden het wel goedkoper kunnen bouwen, maar we willen geen appartementen waar straks constant iets mee is. Het moet gewoon goed zijn .”

December 2010 versus juni 2011. Dankzij de persoonlijke inzet van initiatiefnemer Wout Tieleman is het Kunuku Aqua Resort deze maand volgens plan geopend.

Te koop De huizen op het park staan te koop als beleggingsobject voor particulieren. De verkoop loopt via Makelaarskantoor Century 21. De eigenaar van een huis op Kunuku moet dit ten minste 46 weken per jaar beschikbaar stellen voor de vakantieverhuur. Meer mag uiteraard ook. In ruil daarvoor wordt een jaarrendement van 7 procent verwacht. Daarom ook de focus op kwaliteit en lage onderhoudskosten. Nog niet alle huizen zijn verkocht. Het afgelopen half jaar was volgens Stef Nas van Century 21 ‘sowieso een beetje rare tijd voor de economie op Curaçao’. Daarnaast wachten veel potentiële kopers met hun beslissing tot het park ook echt in gebruik genomen is. “We kennen allemaal de verhalen over mensen met mooie plannen waar je nooit meer iets van hoort. Met het Kunuku Aqua Resort hebben we laten zien dat wij onze plannen volgens schema realiseren. Kijk maar hoe mooi het is geworden”.

Kinderpark De grote pool met lange glijbaan is hèt centrale element in dit park, dat vooral is gericht op gezinnen met jongere kinderen. De meeste huizen liggen naast de pool, zodat de zwemspelende kids vanaf de porch in de gaten gehouden kunnen worden. Bij het zwembad is ook een bar met terras en er is een mini-markt. Er zijn overal speelplaatsen en twee keer per dag gaat er een busje naar het strand bij Porto Marie. www.kunukuresort.com

8

From my pencil’s point of view De op Curaçao woonachtige architect Richard Elmore uit de VS is een begaafd tekenaar. Voor Resida schetst hij de unieke aspecten van onze lokale architectuur. Deze keer: dakkappellen ofwel dormers. Richard Elmore: ”Met een dakkapel kun je een recht raam maken op een schuin dak. Dat geeft je licht, ruimte, uitzicht en ventilatie. Ze zijn erg succesvol, je ziet ze overal ter wereld. Meestal zijn het lichte constructies van hout met een dak van zink of bitumenen. Maar de dakkapellen op Curaçao zijn veel robuuster. Meestal van baksteen, belegd met dakpannen en voorzien van traditionele shutterramen. Bestand tegen harde wind, tropische regens en ongedierte. En vaak ook sierlijk en gracius.”

Resida woonmagazine


WoonVaria

WINKELNIEUWS

Mail ze naar redactie@resida-magazine.com

Nieuwe kitten speciaalzaak Sinds kort hebben we op het eiland een speciaalzaak voor kitten en andere afdichtingsmaterialen: Kit Koning Curaçao. In het Goisco Building heeft ondernemer Rinie Hilker alles wat je nodig hebt om wat dan ook af te dichten overzichtelijk bij elkaar gebracht. Hilker heeft al 20 jaar een afdichtingsbedrijf op Curaçao. Daarmee hielp hij veel huizen, hotels, vliegvelden en banken aan waterdichte daken, badkamers, (zwem)baden, douchecabines, sanitaire toestellen en gevels. De gespecialiseerde materialen die hij daarvoor gebruikt importeert hij zelf. En nu zijn ze dus ook te koop in zijn winkel.

Duurzaam Hilker: “Het klimaat hier stelt hoge eisen aan de kit. Veel kitvoegen zijn al na twee of drie jaar vergaan of gescheurd. Met onze materialen en de juiste manier van verwerken haal je makkelijk 15 tot 20 jaar. En qua prijs maakt het niet eens zo veel uit.” Bij Kit Koning geven ze ook graag adviezen, want ieder afdichtingsprobleem is anders. “Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar kitten op een sterk zuigende ondergrond. Of op natuursteen. Wij kennen ons vak en vertellen graag hoe en waarmee je kitvoegen krijgt die lang blijven zitten.”

Eerste online woonwinkel Misschien verrassend op een klein eiland als het onze, maar sinds kort hebben ook wij een officiële online woonwinkel. ‘Restyle’ heet de virtuele shop die vooral is gespecialiseerd in moderne woonaccessoires uit Europa. Of, zoals ze het zelf omschrijven: ‘mooi, verfrissend, sfeervol en kwalitatief hoogwaardig’. Volgens Jasinta Arendsz van Restyle is er gekozen voor een exclusief en wisselend assortiment. “Daarnaast kunnen onze klanten verzoeken doen. Als ze iets speciaals zoeken dat ze zelf niet kunnen vinden, dan gaan wij met alle plezier voor hen op zoek.” Bij Restyle kunnen ook producten van ‘een grote Zweedse woonwinkel’ worden besteld. Jasinta: “als je daar interesse in hebt kun je contact met ons opnemen. We maken dan een afspraak om je wensen te bespreken.” Vooralsnog heeft Restyle vooral verlichting, decoratie en opbergspullen. De collectie wisselt, dus het loont om

regelmatig op de site te kijken naar wat er nieuw is. En het belangrijkste: het bezorgen is altijd gratis. www.restylecuracao.com

MAD work opent haar deuren Verrassend anders, smaakvol en eigenwijs. Die woorden passen bij de nieuwe zaak ‘MAD-work’ van Maaike van Vliet. Na tien jaar in Nederland is ze weer terug op het eiland. Ze is ontwerpster en architect; het is haar droom om hier huizen te ontwerpen die compleet ecologisch zijn en niet op het net zijn aangesloten. “Dat moet kunnen omdat het hier nagenoeg altijd waait en er genoeg zonuren zijn voor alternatieve energie.” Daarnaast ontwerpt Maaike ook meubels. “Ik ben beïnvloed door veel kunstenaars en heb een grote voorliefde voor Afrikaanse kunst. Ik houd van natuurlijke materialen en gevonden objecten die ik toepas in mijn werk.” www.mad-work.com, tel. 524-3737

Kit Koning Curaçao, Goisco Building Unit Q, tel. 736-0344

Chesterfields in Scharloo De beroemde Chesterfield banken en stoelen zijn tegenwoordig ook op Curaçao te krijgen. In Villa Maria - naast het Maritiem museum – heeft importeur en styliste Babette Buijs een vaste Chesterfield showroom ingericht. Naast de klassieke designs, zijn daar ook moderne Chesterfield ontwerpen te zien. Chesterfield staat bekend om hun sterk gecapitonneerde banken en fauteuils. De Chesterfield-sofa is een ‘classic design’ dat wereldwijd populariteit geniet. Maar het assortiment omvat inmiddels ook eigentijdse ontwerpen met een knipoog naar de klassieke meubels.

augustus | september 2011

De Chesterfield meubels worden op maat van de klant geleverd. De stoffen en kleuren, de uitvoering, de pootjes, alles is ‘custom made’. Babette Buijs: “Je kunt het zo gek nog niet bedenken. Al wil je een knetterroze 10-zits Chesterfield met vergulde pootjes… Je kunt er zelfs je logo of initialen op laten zetten…” In Villa Maria staat een demo-collectie waar je kunt zien wat er mogelijk is. www.createyourownchesterfield.com imported by www.thinkbigproductions­eventplanning.com, tel. 525-1185

9


Koninklijk genieten! Vakmanschap. Kwaliteit. Innovatie. 100% Natuurlijke materialen

Swiss Sense voert 4 onderscheidende lijnen; Sense, Lifestyle, Preventum en Royal Class. De Royal Class is het paradepaardje uit de collectie. Opgebouwd uit natuurlijke materialen, prachtig vormgegeven en uiterst comfortabel door de combinatie van een hoogwaardig matras en een optimaal ventilerend topmatras geven u een koninklijk gevoel zoals u ervaarde in dat ene tophotel. Kom langs in de showroom en ervaar “de Schoonheid van Superieur Slapen.”

www.swiss-sense-caribbean.com

Seru Loraweg (bij afslag Scherpenheuvel) • Tel. 767 0017 • Di - Vr 10.00 - 19.00 uur • Zaterdag 09.00 - 17.00 uur


Gallery Yvonne van Gogh In een mooi huis op Curaçao hoort ook kunst uit Curaçao. In deze rubriek daarom aandacht voor lokale kunstenaars en hun werk. Deze keer keramiste Yvonne van Gogh. Tekst Nelly Rosa Met haar achternaam is het haast vanzelfsprekend dat Yvonne naar de kunstacademie wilde, maar haar ouders sputterden tegen. “Daar verdien je niets mee”, zeiden ze. Ze had een paar neven die als schrikbeeld dienden. Eén was beeldhouwer en bracht geen brood op de plank. Haar kunst­carrière moest wachten. In 1987 verhuisde ze naar Curaçao. Haar man Ard Horvers werd hoofdredacteur bij de Amigoe. Ze vond het hier aanvankelijk niks, maar langzaam vond ze haar weg. Ze hielp een vriendin in de ochtenduren met Gallery ’86. Vervolgens kwam ze in contact met Ellen Spijkstra, de ‘godmother’ van de meeste keramisten op het eiland. Yvonne ging bij Ellen in de leer en gaf zich op voor een cursus keramiek. Daarna ging het snel. Eerst een groepsexpositie in Venezuela daarna de solo-expositie ‘Earth’ in Gallery ’86. “En dan ben je ineens kunstenaar”, zegt de keramiste. Haar man, woordkunstenaar en soulmate, heeft de essentie van haar werk het mooist verwoord in de aankondiging van een expositie: ’Aanvankelijk trachtte Yvonne haar expressieve krachten in tekenen en schilderen tot uiting te brengen. Tot zij tot de ontdekking kwam, dat zij de schepping van haar gedachten middels haar handen wilde realiseren met de risicofactor die altijd in keramiek verscholen ligt. Je stuurt de schepping, maar het uiteindelijke resultaat ligt in handen van Moeder Aarde. Van klei waaruit alles voortkomt en pas later verfraaid en vervolmaakt door kleur. Zij is een kunstenares die haar materiaal manipuleert en naar haar handen zet, omdat zij wars is van de zogenaamde ‘traditionele’ wetsregels in de keramiek. Daarom ontstaat er kunst die Yvonne van Gogh is. En niemand anders.’

In 2006 stopte ze met werken. Haar man overleed in augustus van dat jaar. Een aantal jaren heeft ze gerouwd. Aanvankelijk kwam er niets uit haar handen. De werken die ze toen heeft gemaakt vind ze lelijk. Ze heeft niets met kunstenaars die zeggen dat ze uit een zwarte periode inspiratie putten. “Ik in ieder geval niet.” Ze viel kilo’s af, terwijl ze normaal at. Thuiskomen in een leeg huis maakte haar mistroostig. Ze vond het moeilijk om op dezelfde speelse manier met keramiek door te gaan. Haar kleinkinderen wisten haar uiteindelijk te inspireren met hun onbevangen luchtigheid. In 2009 zag de expositie ‘Mundu Yama: sinta mira’ het licht. De vrolijkheid spatte ervan af. De weduwstaat is overwonnen.

Curaçao “Natuurlijk heeft Curaçao invloed op mijn kunst”, zegt ze. En op haar gemoedstoestand. “Ik moet er niet aan denken om in een flatje in Nederland te zitten. Soms heb ik heimwee naar Amsterdam, maar die stad is niet meer het Amsterdam dat ik kende.” Haar man vertelde haar later dat hij tijdens zijn eerste periode als hoofdredacteur ook heimwee had. “Waarom heb je dat nooit gezegd”, riep ze eerst uit. Maar ja, dan was ze geen keramiste geworden. “Alles heeft zijn voor- en nadelen”, zegt ze. Werk van Yvonne van Gogh is onder meer te zien bij Gallery Alma Blou in Landhuis Habaai. Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door Gallery Alma Blou, Frater Radulphusweg 4, Curaçao. Telefoon: 462-8896. www.galleryalmablou.com

Inspiratie Yvonne is een keramiste die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. “Ik wil me niet beperken tot schalen of potten maar juist telkens iets nieuws maken”, zegt ze. Toch zijn er enkele elementen die steevast in haar werk terugkeren. Bijvoorbeeld de slierten in haar langwerpige vrouwen­ figuren. Of de bloemen die ze voor de vrolijke noot op haar werken zet. Of kinderhoofdjes en kleurrijke vissen.

augustus | september 2011

11


BinnenKijken bij…

Binnenkijken bij Ludrith Dalnoot

De charmes van een self-made huis Aannemer, bouwvakker of architect is ze niet. Maar toch heeft ze het voor elkaar gekregen om haar ‘little heaven’, zoals ze haar eigen huis noemt, zelf te bouwen. From scratch. Met eindeloos geduld, tandengeknars en gepeins, en samen met de vrolijke en behulpzame partner van haar moeder. Tekst Simone De Brabander | Fotografie Theo Meijer Ludrith Dalnoot maakte zelf de tekening, liet daar een officiële bouwtekening van maken, bedacht de afmetingen, goot het betonnen aanrecht, legde de tegels en verfde de gehele woning. Alleen voor de dakconstructie en het optrekken van de muren huurde ze iemand in. “De partner van mijn moeder heeft altijd enthousiast meegeholpen, hij ging met mij de uitdaging aan om een eerste huis te bouwen, en we realiseerden samen mijn rare wensen. En dat terwijl ook hij niet in de bouw zit.”

“Hier staat de antieke naaimachine van mijn oma. Ik ben er verschrikkelijk trots op. Ze was naaister en hiermee maakte ze mooie bruidsjurken… ik kon er uren naar kijken.”

In totaal deed het duo er vijf jaar over om de woning te bouwen, omdat het allemaal in hun vrije tijd moest gebeuren, tijdens de weekeinden. Beiden hebben een fulltime baan. Maar dat was geen probleem. Ludrith woonde al die tijd bij haar moeder, op hetzelfde terrein, en kon gewoon op en neer lopen als ze in haar nieuwe huis moest zijn. Wit

Opvallend in de woning van Ludrith zijn de witte muren, witte gordijnen, witte sofa, witte glanzende tegels, witte keukenkastjes, gebroken wit aanrecht. “Ik heb een druk leven, dus als ik thuis kom, wil ik rust hebben. Dan neem ik een lekkere, diepe zucht “ahhhh”. Daarom heb ik voor veel wit en gebroken wit gekozen, dat geeft me die rust, en het geeft ook een schoon gevoel. De slaapkamer is anders, die is juist ‘the opposite’, niet wit maar donker, dat zorgt voor een goede nachtrust.” ‘Pop’

Tussen al het wit, staat hier en daar opeens een ‘pop’, zoals Ludrith dat noemt: een felgekleurd meubelstuk. “Ik ben een kleurrijk persoon, althans, zo word ik ervaren. Ik ben een ‘out of the box’ denker, en ik kom weleens onverwachts uit de hoek. Die ‘pops’ passen bij mijn karakter, ze fleuren me op maar ik hoef er niet teveel van te hebben, ik wil er niet in verdrinken.”

12

Lievelingsplek

Een lievelingsplek heeft Ludrith hier eigenlijk niet. Ze houdt van alle plekken in huis en bepaalt iedere dag haar locatie, afhankelijk van haar behoefte, haar bui en of ze nog correctiewerk moet doen als docente Engels op het Peter Stuyvestant College. Soms gaat die keuze uit naar de tafel in de keuken, soms de sofa, soms buiten op de porch en de badkamer is ook een fijne plek voor Ludrith. “Ook ben ik vaak bij mijn moeder, die een paar stappen verderop woont. We zijn regelmatig bij elkaar in de keuken om te kijken ‘wat de pot schaft’ voor die avond. Of we bellen elkaar, ook al is het maar tien stappen lopen.”

“Als ik thuis kom, wil ik rust hebben.” Materialen

Haar liefde voor materialen is overduidelijk. Ze maakte zelf de lampen in de woonkamer, zitkamer en badkamer en er staan manden van gedroogde kokos- en bananenbomen verspreid door het huis. “Design is mijn passie en ik heb een diep gevoel voor verschillende houtsoorten, verroest ijzer, beton, steen, glas, touw en stoffen zoals jute, linnen, canvas, katoen.” Als kind was Ludrith al regelmatig aan het knutselen en keek ze vol trots naar haar oma die de mooiste kleding uit haar naaimachine liet rollen. Die naaimachine staat nu te pronken in de hal, vlak voor de slaapkamer en de badkamer. “De machine zit er nog in. Ik moet ‘m eigenlijk laten opknappen.” In de felgekleurde kast staat de televisie. "Ik plof graag op mijn bank om van een filmpje te genieten."

Resida woonmagazine


“Ik zit hier regelmatig. Er is een mooi uitzicht en het huis ligt heel goed op de wind. Van de Isla, die vlakbij ligt, heb ik nauwelijks last. Een paar keer per jaar, als de wind verkeerd staat en de rook hierheen blaast, dan kan ik hier niet lekker zitten en blijf ik binnen.�

augustus | september 2011

13


BinnenKijken bij…

“De keuken heb ik ook voor een groot deel ook zelf gebouwd: de louvredeurtjes en het betonnen aanrecht. Het was een hoop werk, maar het is gelukt.”

“Ik kreeg Jolly twee jaar geleden op kerstdag. Ze was piepklein en heel speels, de naam Jolly paste perfect. We houden ontzettend van elkaar en ze loopt de hele dag achter mij aan om te spelen of gewoon dicht bij mij te zijn. We are inseparable!”

Badkamer

De badkamer van het huis is al ‘een story op zich’. De bouw daarvan duurde ongeveer zes maanden. Dat kwam voornamelijk doordat Ludrith haar oog had laten vallen op een natuursteen, die zich niet makkelijk liet leggen. Bovendien had ze er maar net genoeg van besteld, drie stenen meer dan nodig, waardoor het flink passen en meten werd. Ze kon het zich niet veroorloven om stenen kwijt te raken. “De natuurstenen waren niet gelijk qua formaat, dus het was een hoop gepuzzel om dat goed te

14

krijgen. Bovendien gleed ik tijdens de bouw twee keer uit op de net gestorte betonnen vloer, waardoor we weer opnieuw konden beginnen,” grinnikt ze. Ze kan er nu gelukkig om lachen, maar soms dacht ze : “waarom kom ik nou weer met die moeilijke en rare wensen van me”? In december 2010 was haar woning dan eindelijk gereed, en kon ze vanuit het huis van haar moeder overstappen. “Ik ben er heel blij mee en trots op. Ik heb met veel eigen zweet en tranen toch mijn eigen ‘little heaven’ gecreëerd.”

Resida woonmagazine


“De bank komt nog uit mijn studententijd, hij is van canvas. Die wil ik nooit meer kwijt, het is een heerlijke ‘lounge’. Het schilderij is net af en nog nat. De vogel op het schilderij - Coco - is helaas onlangs overleden. Nu heb ik hem toch nog een beetje bij me, zegt mijn moeder.”

augustus | september 2011

15


Hypotheek vanaf 5% dankzij

Girobank!

Voor meer informatie: 433 9130 Toegewijd aan jou!

Voor meer informatie: 433 91 30

Fax: 461 78 61

Email-adres: info@gironet.com

Website: www.girobank.an

KM70/20 KĂ„RCHER

r sideIdeal fo reets t walks, s rived ll e w as d parkn a s y a w ing lots

INDOOR/OUTDOOR PUSH SWEEPER

1399,-

Architectuur | Bouwkundig Advies | Calculatie Constructie | Schilderwerk Dr. Hugenholtzweg #47 (opposite Mio group) Tel.: 465-1551 / 510-7688 mpndesigner@gmail.com


Professionals binnen de CuraรงaoseVastgoedwereld, waaronder makelaars, taxateurs en projectontwikkelaars. Gezamenlijk verenigd in de Curaรงaose Vastgoed Vereniging. Kijk binnenkort voor gezamenlijk aanbod & nuttige informatie en tips: www.cvv.an

BESTUUR Voorzitter Geert Bijlstra T: 736 2800

Caresto Real Estate N.V. Tel: 737-5655 www.caresto.com

Domicilie Real Estate N.V. Tel: 738-3344/514-3344 www.domicilie.net

Landmark Real Estate N.V. Tel: 736-2800 www.landmark.an

INTAC N.V. Tel: 465-6037 www.curacaoislandrentals.com

AA-Real Estate N.V. Tel: 737-9448/560-9448 Mail: taxateur@onenet.an

Century 21 N.V. Tel: 461-4102 www.century21numberone.com

Taxatiekantoor Anprocor N.V. Tel: 461-3052/461-3452 Mail: anprocor@onenet.an

Halabi Real Estate N.V. Tel: 736-5542 www.halabirealestate.com

Palm Island Estates N.V. Dutch Caribbean Realtors Tel: 736-6266 www.palmislandcuracao.com

Brouwer Taxaties N.V. Tel: 738-5544/528-8998 www.brouwertaxaties.com

Caribbean Villas & Yachts N.V. Tel: 461-7400 www.CuracaoHouses.com

Real Estate Caribe N.V. Tel: 736-1133 www.realestatecaribe.com

Penningmeester Els van Barneveld T: 736 1500 Secretaris Anneke van der Gulik T: 666 8279 Spokesperson Morgan Horsford T: 736 6266 Coรถrdinator/Contactpersoon Anneke van der Gulik T: 666 8279

Els van Barneveld Real Estate N.V. Tel: 736-1500 www.elsvanbarneveld.com


Mijn plek in de stad

Wonen, werken en leren in voormalige ijsfabriek

Hoog en droog in Scharloo Industrieel monument werd multifunctioneel complex

Het wonen in de oude delen van Willemstad wint steeds meer aan populariteit. Ondernemende particulieren kopen vervallen panden en verbouwen deze tot fraaie en moderne stadswoningen. Ieder nummer gaan we op bezoek bij deze pioniers. Deze keer: Hans Robben en de oude Ritz fabriek in Scharloo. Tekst Marjory van Twist

De situatie in 2005. De Ritz was toen nog een vergeten complex in verval.

Midden in Scharloo tussen de statige kantoorpanden ligt een bijzonder stuk industrieel erfgoed: de voormalige Ritz ijsfabriek. Ondernemer Hans Robben ontdekte deze plek zeven jaar geleden en zag er wel brood in. Aanvankelijk vooral als kantoorruimte, later ook als woonruimte voor studenten, geïnspireerd op initiatieven in Pietermaai. “Je kiest voor een plek als deze vanwege het ‘city-life’. Sommigen willen graag in de mondi wonen, weer anderen in een resort. Maar mijn huurders en ik houden van de stad.” Zelf woont hij in de voormalige ijstoren, achter op het terrein. Als hij vanuit zijn appartement uitkijkt over zijn complex, dan voelt hij zich soms net de burgemeester van zijn dorpje.

Woontoren Toen het complex hem door de bank werd aangeboden, speelde de geschiedenis van het pand nog geen rol. Gesproken werd over sloop en nieuwbouw op het terrein van 8.000 m2 op een goede locatie in een voorname straat. Hans ontdekte echter snel dat de Ritz een begrip was op Curaçao. Het was een bekende ijsfabriek, waar zelfs tien jaar na de sluiting nog mensen komen vragen om ijs. Het slopen van zulke gebouwen betekent dat een stuk geschiedenis

verdwijnt. Hans besloot daarom de fabriekshallen te behouden en te verbouwen tot een bedrijvencomplex. In de Ritz zag Hans een interessante uitdaging en hij begon er aan met de steun van zijn bankier, de Girobank. Eerst werden de monumenten aangeschaft en gerestaureerd. Om de vaart in het proces te houden werd besloten om dit zonder subsidie van de stichting Monumentenfonds te doen. Op basis van adviezen van vrienden en kennissen heeft Hans de loodsen aangepakt. Praktische ingrepen werden gecombineerd met vrolijk kleurengebruik, waardoor het geheel een bepaalde ‘Caribische zakelijkheid’ heeft gekregen. Gepensioneerd architect Jo Stohr staat Hans bij met tips en ideeën die de kwaliteit van het complex verhogen.

IJstoren Het meest markante onderdeel op het terrein is de oude ijstoren. Vroeger waren hier de installaties ondergebracht om druk te creëren in het koelsysteem. Hans heeft het gebouw omgetoverd in een woontoren door openingen in de wanden te zagen en daar ramen in te plaatsen. Daarbij heeft hij bewust niet voor shutterramen gekozen om het oude industriële karakter te behouden. Ook op andere manieren heeft hij geprobeerd om de verschillen tussen de oude fabriekshallen en de monumenten aan de straat duidelijk zichtbaar houden. Nu ligt aan de straat een ruim terras met palmbomen, dat op speciale avonden met fakkels wordt verlicht en omgetoverd tot een feeërieke plek midden in de stad.

Avalon University De woonkamer biedt een geweldig uitzicht over Willemstad. Je kunt er kijken vanaf de brug tot aan de kathedraal.

18

De Nederlandse stagiaires van het eerste uur zijn ondertussen vervangen door Amerikaanse studenten van de Avalon University. Dit is een medische universiteit die tot voor kort op Bonaire was gevestigd, maar door behoefte aan groei op zoek moest

Resida woonmagazine


Mijn plek in de stad

Hans Robben op zijn balkon. "Ik voel me hier soms net de burgemeester van een dorpje".

Willemstad vanuit de keuken.

naar een alternatieve locatie. Zij kwamen in mei 2010 in contact met de Ritz. Dat was opnieuw een prikkelende uitdaging voor Hans: de eerste colleges moesten worden gegeven in september van dat jaar. Er werd snel zaken gedaan en begonnen met het aanpassen van de woonunits aan de eisen van de Amerikaanse studenten. Bijvoorbeeld een eigen keukentje en airconditioning voor elke unit en meubels met meer stijl. In totaal zijn er 25 eenheden, waarvan er een wordt bewoond door een docent. Er is veel sociaal contact tussen de studenten op het terrein, maar er wordt vooral hard gestudeerd en in het weekend gaan veel studenten te voet de stad in. De veiligheid in dit stadsdeel is flink vooruit gegaan sinds

het grootste deel van de monumentale panden is gerestaureerd. Het wonen op Scharloo is een goed alternatief geworden voor Pietermaai of Otrobanda, waar altijd al werd gewoond. Een belangrijk voordeel van de Ritz is het goede aanbod aan parkeerruimte voor de bedrijven die er gevestigd zijn.

Kruisbestuiving In het bedrijvencomplex vindt veel kruisbestuiving plaats. Huurders worden klanten en leveranciers van elkaar. Vanuit zijn ijstoren heeft de ‘burgemeester’ een fantastisch uitzicht over het complex én de stad, tot aan de Caribische zee toe.

In de oude ijstoren zaten vroeger de koelinstallaties. In de gevel zijn gaten gezaagd voor ramen. Het appartement is op de bovenste etages.

augustus | september 2011

19


Shopping

Leuke, nuttige, grappige…

Meubels met geschiedenis Dit is een kast uit de serie ‘Monumento Di Curacao’, een nieuwe serie meubels van Living Green Exotic Furniture. Alle meubels uit deze serie zijn gemaakt van oude, lokale bouwmaterialen en achter ieder meubelstuk zit een verhaal. De kast op de foto heet ‘Morenita’. De deuren zijn oude shutterramen uit een knoekhuis in Groot Kwartier. De meer dan 100 jaar oude lijst komt van een monumentaal pand in Scharloo en de zijkanten zijn planken uit een huis in Pietermaai. It doesn’t get more local than that. De ‘Monumento Di Curaçao’ kunnen ook op maat worden gemaakt. Living Living Green beschikt over een grote verzameling antieke deuren, ramen en planken waaruit je zelf je droomkast kunt laten maken. En het mooie is: een deel van de opbrengst gaat naar lokale instellingen. Ieder half jaar kiest Living Green daarvoor een goed doel. Monumento di Curaçao pa fundashon di Kòrsou! Living Green, Seru Loraweg 104 naast Makro store. Open op zaterdag en op afspraak: tel. 562-9347 » www.livinggreenfurniture.org

Kind op kamers? Het is even een klus maar als deze Woodplay staat heeft u geen kind meer aan de kids. De Woodplay is te koop bij de Jongh’s Sporthuis aan de Schottegatweg Oost. Het is een veilig toestel dat is voorzien van diverse internationale keurmerken. De set is er in vele maten en uitvoeringen. Er is een ‘simpel’ basismodel of een complete playground. Alle modellen zijn zeer stevig door de speciale constructie en uiterst veilig en voorzien van keurmerken voor de Amerikaanse markt. De materiaalkeuze is doordacht: de forse balken van Redwood (een extra sterke houtsoort) hebben afgeronde hoeken om vervelende ongelukjes te voorkomen. De ‘heavy-duty’ gegalvaniseerde bevestigingsmaterialen zijn ijzersterk. De ladders zijn gemaakt van antislip kunststof en er is rekening gehouden met kleine handjes en voetjes. Daarnaast is de Woodplay ‘gewoon’ mooi en later nog uit te breiden. Walter de Jongh, de eigenaar van de Jongh’s Sporthuis geeft er gratis adviezen bij over installeren en onderhouden.

Doe meer met gronden regenwater Doe meer met je grond- en regenwater met de nieuwste generatie dompelpompen van Kärcher. Deze Duitse fabrikant heeft nieuwe pompen met hoog drukvermogen waardoor ook het besproeien van grote of hellende tuinen geen probleem is. Water uit bronnen, vijvers, regenbakken of een deepwell kan daardoor optimaal worden gebruikt. Kärcher heeft ook pompen voor toepassingen binnenshuis. Met de ‘elektronische hydrofoorpompen’ kun je bijvoorbeeld goedkoop (regen)water gebruiken voor wasmachine en/of wc. Dat is een investering die zich op Curaçao snel terugverdient. En nu het orkaanseizoen is begonnen kunnen ook de nieuwe vuilwater dompelpompen erg handig zijn. Je kunt ze gebruiken voor het leegpompen van vijver, zwembad of een ondergelopen woning, waarbij ze vuildeeltjes tot 30mm gewoon meepompen. Caribbean Fasteners heeft diverse modellen op voorraad en adviseert graag welke pomp u voor welke toepassing nodig heeft. Caribbean Fasteners, Schouwburgweg en Caracasbaaiweg (nabij Gasora), tel: 737-6288 » www.cfh-group.com

De Jongh’s Sporthuis, Schottegatweg Oost 211, tel: 461-1877

20

Resida woonmagazine


Shopping

en inspirerende producten uit winkels op Curaçao

Slapen als een tropische vorst Bij Plantation Furniture op Zeelandia hebben ze de mooiste collectie tropische bedden van het eiland. Handgemaakt in Indonesië van teakhout. En in heel veel verschillende uitvoeringen. Er zijn strakke, eenvoudige bedden maar ook hele uitbundige met veel houtsnijwerk en versieringen. Ze hebben er zware bedden in stoer donker hout of luchtige in een lichte kleur. Ze zijn te krijgen als hemelbed dat je kunt decoreren met textiel of mugvrij kunt maken met een klamboe.

Alle bedden van Plantation zijn leverbaar met een lattenbodem zodat het matras er direct in kan. Maar ze zijn ook geschikt als ombouw voor een boxspring. Alle gangbare maten zijn verkrijgbaar en Plantation denkt graag mee als je een specifieke oplossing zoekt. Kies elders de fijnste matrassen van het eiland en maak er bij Plantation een tropisch geheel van. Plantation Furniture, Zeelandia (t/o Kooyman), tel: 461-0501 » plantationfurniture@hotmail.com

Schone kussens de luxe! 18-21 AUG 2011 WTC

LIVING, COLORS OF LIFE WWW.LIVING-CURACAO.COM

augustus | september 2011

Bescherm je buitenkussens met deze luxe uitgevoerde ‘cushion box’ van het Indonesische merk Celeste. De basis is een binnenkist van zink: klimaatvast, waterdicht, roestvrij èn geventileerd, zodat de kussens gevrijwaard blijven van schimmels en roestvlekken. Er zijn twee maten verkrijgbaar, zodat je er zonder proppen zelfs de langste kussens in kwijt kunt. Aan de buitenzijde is de box omvlochten met hoogwaardig kunstriet en heeft daardoor een natuurlijke uitstraling. De gebruikte materialen zijn duurzaam en vragen weinig onderhoud. Het deksel heeft twee gasveren waardoor deze vanzelf open blijft staan en je twee handen vrij hebt voor de kussens.

Donderdag 18 aug 20.00-23.00

OPEN:

Vrijdag 19 aug 18.00-23.00 Zaterdag 20 aug 18.00-23.00 Zondag 21 aug 11.00-22.00

ENTREE:

Volwassenen Nafl. 7,50 Senioren 60+ Nafl. 5,00 Kinderen Nafl. 5,00

Bij woonwinkel Mundo Mio staan meer buitenmeubels van Celeste in deze zelfde stijl. Mooi, comfortabel en duurzaam. Je kunt er trouwens ook terecht voor diverse buitenaccessoires om daarmee van je porch en tuin iets bijzonders te maken. Mundo Mio, Dr. Hugenholzweg 23bc (Hugo’s Mall), tel. 461-4534 » www.mundo-mio.com

21


Invite the Outdoors Inside Our folding doors are the solution for seamless integration of craftsmanship and lifestyle

Opening hours: monday - saturday 9 am - 1 pm & 2 pm - 6 pm Beatrixplein 7 | telefoon 736-1234 e-mail: islandsbest@hotmail.com facebook: Island’s Best

Sancha InterIor

een InnovatIeve kIjk op InterIeur

Sancha Interior is gespecialiseerd in het op maat ontwerpen en bouwen van keukens, badkamerkasten en interieurmeubels in alle mogelijke materialen en kleuren. U kunt bij ons terecht voor meubels in alle stijlen.

Sancha Interior verbindt kwaliteit en functionaliteit met modern design. We gebruiken hoog­ waardige materialen en leveren keukens die bestand zijn tegen every day family life en het tropisch klimaat. De meubels worden door ons in eigen huis geproduceerd en zijn snel gereed. het zijn niet zomaar kastjes, maar een ware creatie die u mede door u wordt bepaald. alle vormen, kleuren en afmetingen zijn mogelijk. We hebben geen toonzaal maar gebruiken een virtuele computersimulatie om vooraf te laten zien hoe het eindresultaat zal zijn. We komen daarmee graag bij u langs.

Sancha levert stijl, kwaliteit, maatwerk én lokaal vakmanschap voor een prijs die internationaal kan concurreren. Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak: 670­6649; sanchainterior@gmail.com of bezoek onze website: http://sanchainterior.yolasite.com

Sancha InterIor


Shopping

Leuke, nuttige, grappige… en inspirerende producten uit winkels op Curaçao

Light up your life Je kunt natuurlijk een mooie lamp kopen maar je kunt ‘m ook zelf maken. Met materialen van Scrapbook Heaven op Zeelandia. Deze lamp bijvoorbeeld, is gemaakt van stevig perkamentpapier (ofwel Vellum), gespannen op een houten frame en gedoceerd met motiefstempels. Led-lampje erin, snoer eraan en klaar.

De VT-wonen twistbank Deze nieuwe VT Wonen bank ’Twist’ is een stoere bank met binnenvering; je zit als het ware op een boxspring. Hier de ‘3-zits 1 arm plus recamiere’ in de VT-wonen voordeelstof Casino. Naast deze opstelling zijn er vele andere opstellingen mogelijk. Bijpassende kussens zijn los verkrijgbaar bij de meubelafdeling van Mom & Co. Ingetogen met dezelfde stof als de bank opf met vrolijke sierkussens van diverse materialen in verscheidende kleuren. Loop gerust eens binnen bij MOM & Co “BeComing your Lifestyle” op het Promenade Shopping Center. Of kom langs in de stand van Mom & Co tijdens de woonbeurs Living en maak er gebruik van de speciale beursaanbiedingen. Mom & Co, Promenade Shopping Center, tel: 736-0755 » www.momandco.com

Het gekleurde papier zorgt voor een warme, zachte uitstraling maar ook als de lamp niet brandt is hij een echte eyecatcher. Je kunt één exemplaar gebruiken of er een aantal met verschillende formaten bij elkaar hangen. Scrapbook Heaven, de grote Crafts en Hobbystore op Zeelandia heeft alle ingrediënten voor deze originele en schitterende lamp. Perkamentpapier in verschillende kleuren, hout voor het frame, stempels in een aantal patronen (ook te gebruiken op muren en gordijnen) en de juiste stempelinkt. En… de papieren lamp is volkomen veilig, Scrapbook Heaven heeft dat alvast uitgetest voor u. Scrapbook Heaven, Kaya Jacob Posner 26, tel: 461-2811 » www.scrapbookcuracao.com

Led in de tuin Deze LED-lichtzuiltjes van duurzaam Corian zijn exclusief ontworpen voor Green Light aan de Sta. Rosaweg. Ze zijn vooral bedoeld als buitenverlichting maar je kunt ze uiteraard ook binnenshuis gebruiken. Ze worden voor iedere klant op maat gemaakt zodat u ze precies zo kunt krijgen als u ze wilt. Andere opvallende kenmerken zijn een bijzonder laag stroomverbruik en de mogelijkheid voor een multicolor uitvoering (met afstandsbediening), zodat je de tuin iedere avond in een andere kleur kunt verlichten. Ze zijn er in een 220 en 127 en 12 volt uitvoering.

Rilèksen met Passion Wat is er beter in dit tropisch klimaat dan heerlijk ontspannen op je eigen lounge bed? Dat kan heel goed op deze comfor­ tabele en duurzame sofas van The Lounge Company. Dit Nederlandse merk wordt op Curaçao exclusief vertegenwoordigd door De Arend op Salina. Op de foto de ‘passion-series’ lounge-banken. Deze zijn gestoffeerd met acryldoek van Sunbrella. Dit is zeer sterke buitenstof die luxueus aanvoelt en er mooi uitziet. De kleuren van de stof blijven helder, zelfs na langdurige blootstelling aan zonlicht of (zee)water. De banken zijn makkelijk te onderhouden (gewoon de tuinslang er op) en dankzij speciale materialen ook snel weer droog. Bij De Arend is deze Passion serie leverbaar in de kleuren zwart, wit en taupe. De Arend heeft overigens nog veel meer lounge- en rilèksmeubels; zelfs modellen die blijven drijven! De Arend Home & Horeca, Lindberghweg 1, tel: 465-8640 » www.de-arend-curacao.com » www.de-arend.com

Green Light, Sta. Rosaweg 52, tel: 736-6088 » www.greenlightcuracao.com

augustus | september 2011

23


Advertorial

Welkom bij Techniek & Design In the spotlight

Tegels uit Zwitserland Een van de eyecatchers van Techniek & Design is de afdeling wand- en vloertegels. De ruime opzet maakt dat je hier goed kunt beoordelen hoe de tegels er uitzien op een groot oppervlak. De afdeling wordt gerund door Mara, die enthousiast vertelt over het Zwitserse merk Niro Granite. Dat maakt tegels van onder meer keramiek, porselein en natuursteen. Superstrak, keihard en (meestal) ook slipvast. “Ik vind het erg leuk om met de klanten mee te denken” zegt Mara, terwijl ze een rondleiding geeft. “Soms nemen ze foto’s van hun huis mee en kijken we samen welke tegels en kleuren goed combineren.” Ze wijst op een paneel met sierstrips en mozaïek­ tegels. “Met strips erbij kun je vaak heel mooie effecten krijgen.” Vrijwel alle tegels zijn op voorraad. Als je meer dan vijftien vierkante meter koopt, worden ze gratis thuisgebracht. En je kunt er uiteraard ook tegellijm, voegencement of sealer kopen. Alleen het zetten en leggen der tegels doen ze niet, maar “we hebben wel namen van mensen die dat mooi kunnen.”

Meubelboulevard

Ieder z’n eigen bank Op de meubelafdeling van Techniek & Design is onlangs ruimte vrijgemaakt voor de banken, kasten en tafels van het merk Meubitrend. Hier kun je kiezen uit meer dan 25.000 banken en kasten. U leest het goed. De meubels van Meubitrend worden namelijk voor iedere klant afzonderlijk gemaakt. Neem de banken bijvoorbeeld. Eerst kiest je het model en de uitvoering, daarna het soort bekleding en de kleur (of kleuren) daarvan. U mag alles beslissen: wilt u ze effen of met een dessin? Alles in één kleur of gecombineerd? Met pootjes van metaal of van hout? Met of zonder kussentjes? Ook de massief houten meubels van Meubitrend zijn leverbaar in een kleur en afwerking naar keuze. De wandkasten, tafels en dressoirs worden geleverd in kleuren naar keuze. De meubels worden gemaakt in een fabriek in Oss (NL), maar ondanks het maatwerk, de afstand en de hoge kwaliteit is de levertijd maar acht tot tien weken en zijn de prijzen bijzonder redelijk.

Techniek & Design | Schouwburgweg z/n | Groot Davelaar | Telefoon: 737 8181 | www.techniekdesign.com 24

Resida woonmagazine


Advertorial

Van die dingen…

Airco speciaalzaak Het nieuwe pand van Techniek & Design herbergt ook een van de grootste grote aircospeciaalzaken van het eiland. Welke koelingsvraag u ook heeft – van klein kamertje tot grote zaal – de kans is heel groot dat ze u bij T&D kunnen helpen. Met traditionele airco’s of met stroombesparende inverterunits of met losse toestellen. Ze hebben er niet alleen de juiste airco voor de juiste plaats; je kunt er ook terecht voor advies over de beste manieren om koel te blijven en voor fans in allerlei soorten en maten. En zelfs voor advies over het installeren ervan. Cool!

Tech-know-how

Nos team

De roots van een woonwinkel

Techniek & design & sneks

Techniek & Design is in 1994 begonnen als import- en montagebedrijf van groepenkasten – vroeger ook wel aangeduid als ‘stoppenkasten’. En hoewel de bedrijfsformule sindsdien enorm is uitgebreid, zijn de groepenkasten zijn nog steeds een belangrijke productgroep. Achter de schermen van het nieuwe pand op Groot Davelaar is een ruime werkplaats waar groepenkasten op maat worden samengesteld. Er wordt gewerkt met materialen van de Europese fabrikanten Hager en Moeller.

Cafetaria ‘Coco Friu’ is open! De eigen ‘snek’ van T&D wordt gerund door Aishuline die ons daar gastvrij ontvangt.

Ze bouwen er compacte groepenkasten voor woonhuizen, maar ook grote units voor bedrijfsgebouwen of resorts. Ze hebben er groepenkasten voor binnen en voor buiten.

Aishuline, Ange voor vrienden, is opgegroeid in Nederland waar ze een horecaopleiding volgde. Vorig jaar kwam ze terug naar Curaçao waar ze nu dus zorgt voor de cafetaria van Techniek & Design. We krijgen van haar een Coco Friu: een verse gekoelde kokosnoot met een rietje. Ziet er mooi uit, smaakt heerlijk en is puur natuur. Als we er haar ook een aanbieden kijkt ze een beetje sip. “Eh, nee, danki. Ik ben namelijk allergisch voor kokos. Maar verder lust ik alles hoor.“ Gelukkig voor Ange hebben ze bij Coco Friu ook andere lokale snacks zoals Arepas (met pompoen of met banaan), kroketjes, pan franses en uiteraard pastechi’s. Vooral de oester-pastechi is er erg populair. Daarnaast hebben ze er dagelijks vers geperst sap en heerlijke (Fair-trade) koffie van vers gemalen bonen.

Openingstijden: ma - za 8.00 - 18.00 uur; zo 9.00 - 13.00 uur augustus | september 2011

25


Advertentie 1.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

6/7/11

11:59:48 AM


WoonTrends

Bijzondere designs uit Europa De Cox-stoel van Lapalma. De kuip is naadloos geperst uit één plaat plywood. “Het resultaat is waanzinnig goed.”

Regelmatig reizen Curaçaose interieurprofessionals de wereld over om interieurtrends te spotten en inspiratie op te doen. Zo maakten Dianne en Ruud Zegwaart van LOT1038 onlangs een zakelijke reis langs 20 vooraanstaande Europese meubelbedrijven. We vroegen hen wat het meeste indruk maakte. Normaal gaan Dianne en Ruud Zegwaart ieder jaar naar de ‘Salone del Mobile’ in Milaan, maar dit jaar besloten ze deze beurs over te slaan. In plaats daarvan bezochten ze 20 Europese meubelbedrijven. Daarvoor reden ze 3.500 kilometer en sliepen ze in 13 verschillende bedden. Terug op het eiland vroegen we hun welke drie dingen het meeste indruk hebben gemaakt.

Organisch hout Met een trotse blik legt Ruud een plaatje gegolfd plywood op tafel. Meegenomen uit Italië waar ze de fabriek van Lapalma bezochten. Dit bedrijf uit Padova maakt originele meubels met een knipoog naar het verleden. Sinds kort gebruikt het een unieke techniek om een paar mm dik plywood (‘multiplex’) in vormen te persen als was het metaalplaat. Deze stoel bijvoorbeeld, de Cox. De zitting is uit één plaat geperst. Toch zie je nergens vervormingen of beschadigingen van de houtnerf. “Hoe ze het doen is geheim, maar het resultaat is waanzinnig goed.”

Tuuci Cantilever Ook veel indruk maakte de nieuwe ‘Cantilever’ parasol van het merk Tuuci. Deze fabrikant uit het Nederlandse Oosterhout heeft de vrijhangende parasol opnieuw uitgevonden. Niet meer met een grote arm zoals we dat al langer kennen, maar ingeklemd in een scharnierende driehoek. Ziet er spannend uit en heeft als voordeel dat de ingeklapte parasol bijna geen plaats inneemt. Het ontwerp is zwaar uitgevoerd zoals we dat van Tuuci kennen. Het frame lijkt meer op de rotor van een helikopter dan op een parasol. Je kunt ze tot windkracht zes gewoon open laten staan.

Het VitraHaus in Duitsland, een must voor de liefhebbers van design en architectuur. Het is een toonzaal en een museum in één.

VitraHaus Wie van design houdt en in de buurt komt van de Duits/Zwitserse grens, die moet beslist langs bij Vitra. Vitra is de officiële producent van diverse beroemde designmeubels. Op hun ‘campus’ in Duitsland staat één van de meest opmerkelijke gebouwen van Europa: het VitraHaus. Voor Ruud en Dianne een van de hoogtepunten van hun trip. Het VitraHaus bestaat uit acht op elkaar ‘gestapelde’ huizen en is een toonzaal annex designmuseum. “Het gebouw is fantastisch. Van buiten is het blokkerig en donker, van binnen is het organisch en licht. Alles is er bijzonder. Ze hebben het zo gebouwd dat je alles ziet wanneer je bovenin begint en steeds maar rechts aanhoudt. Echt heel speciaal.”

Tuuci heeft de vrijhangende parasol opnieuw uitgevonden. Dit unieke ontwerp heeft als voordeel dat de parasol in opgevouwen toestand bijna geen plek inneemt.

augustus | september 2011

27


Ceiling Moldings Quickstep Laminate Flooring Stainless Steel Door Furnishing Stainless Steel Stair and Balcony railings State of the Art Lighting Decorative Panels Walk-in Closets Kitchens(design+build) Innovative Materials Interior Architecture

Get inspired to create your own Environment! SPACE DESIGN B.V. Kaya Jacob Posner 11 Zeelandia, Curacao Tel: +5999-461-1603 Email: space@p-interiors.com

SP ACE design

T 679 5269 | caribbeanfloors@live.nl | www.caribbean-floors.com


Advertorial

Interior ideas by Mementos War of the sofas

Sectional versus traditional sofas So you are decorating your living area, loft or great room? And you are looking for a new sofa? What should you buy? Sometimes it can be quite stressful to make this decision. Yes, it is a big investment and yes, you want to get it right. Because it is probably the place where you will leisurely spend most of your time at home. Our advice: get a blank piece of paper, place yourself in the center of the room and write down what you see: doors, windows (take in the view), and walls. Get a feel of the room and how it’s used and then work around it.

Sectional versus traditional? A sectional sofa provides great flexibility as you can move or reconfigure it very easily. It also creates a more modern, contemporary and relaxed feel to your room. A sectional sofa usually offers you more ‘bang for your money’ because you can fill up your room effortlessly. With a traditional sofa, you will most likely need to purchase an additional love seat or accent chairs. However, if size and budget are less of a factor, a combination of a sofa/sofa, sofa/ loveseat, sofa/loveseat/accent chairs, can create marvelous ambiences. Remember that the most important part is the comfort and feel of the room that you want to create and enjoy.

Free design advice At Mementos, we aim to help you find the right sofa. We offer free in house design advice. So bring in your pictures or a floor plan and let’s see together what best works for you. Let’s get those creative juices going as we envision the new memories your are about to create.

Eating, drinking and the art of entertaining...

You think walls don’t speak? Well, think again! Wall Art - just like any decorative accessory - is a great expression of who you are, what you think, what you feel and what speaks to you. Mementos is all about that: creating spaces with your personality and individuality in mind. That’s why we carry a large selection of artistic and decorative items to help you turn give your home a personal touch. Together they form a tremendous medium to assist you in creating the mood you envision for a specific room. And it is not limited to traditional art. Take mirrors for example. They reflect and enhance the energy you want to generate. In the right places they can do magic: expand your room, bring the outside in, opening spaces up or creating new views. So the next time you look at your walls, think again about what you want them to say and what you want to create. Ready, set, go...

The wines and accessories department at Mementos recently acquired the Lenox range of ‘must have’ utensils for wine, cocktails and other drinks, including shakers, bar sets, corkscrew sets, chillers, decanters and more. The beautiful contemporary collection of wine chillers adds to the joy of discovering wines from all over the world. This new collection complements the ‘Cuvee and Salut’ collection of Salt & Pepper’s European glassware, with clean lines that fits today’s casual but sophisticated entertaining. Wines have truly gone global and wine accessories are not far behind. Life is all about enjoying the Present. You have just checked one.

augustus | september 2011

Schottegatweg Oost 54, Tel. 738-4744 www.mementoscuracao.com Opening hours: Mo to Fri: 9:00 - 12:45 and 14:15 - 18:00 Saturday: 10:00 - 18:00

29


PROTEC MECHANICAL CONTRACTORS Dr. Henri Fergusonweg 6, Curaçao T: +599 9 736 4588 F: +599 9 736 6944 E:info@protec-curacao.com

Will this be your view?

FREE

flight and stay* FACTS: • Homes on Curaçao are very You’re enjoying your affordable FACTS: • Homes on Curaçao are very affordable • You may qualify for attractive vacation on Curaçao. You tax benefits • Mortgages are available locally • You may qualify for attractive tax benefits find yourself falling in love with • Mortgages are available locally • Have you seen our model home? the beautiful beaches, the laid-back • Have you seenEnjoy our amodel free week’s stay there before you buy!* home? Enjoy a free week’s lifestyle and the pleasant climate. Imagine how • Your airline ticket will be reimbursed stay there before you buy!* upon purchase* wonderful it would be to own a (second) home here! • Your airline ticket willconditions) be (* ask for reimbursed upon purchase* Janssen de Jong Project Development develops and sells homes in different price ranges, that let you enjoy Curaçao (* ask for conditions) to the fullest. Visit our website www.projectcaribbean.com or call Milly Klijn: +5999 5109431.

PROTEC MECHANICAL CONTRACTORS Dr. Henri Fergusonweg 6, Curaçao T: +599 9 736 4588 F: +599 9 736 6944 E:info@protec-curacao.com

La Cima Villas

Pescadero Grand View

Spanish Water View

Indigo Garden


Vloer di Kòrsou

De nieuwe vloer in hotel ‘t Klooster Het oude klooster in Punda is tegenwoordig een stadshotel, de kapel is nu Grand Café St. Augustinus. Vroeger begonnen de paters hier hun dag met een gebed, tegenwoordig beginnen de hotelgasten hier met een ontbijt. Tijdens de restauratie zijn veel oude elementen bewaard om de sfeer van het gebouw te behouden. De oude vloeren met kleurrijke cementtegels spelen daarbij een sleutelrol. Helaas was de originele vloer in de kapel te slecht om nog te redden.

Azule cementtegels Daarom werd door Azule Curaçao een nieuwe vloer ontworpen die qua look and feel helemaal aansluit bij de oude tegelvloeren. Wie er nu binnenloopt heeft niet door dat de vloer in het restaurant 79 jaar jonger is dan die in de hal. Hoewel… wie goed kijkt ziet dat de sierrand heel anders is dan elders in het gebouw.

Dat was een bewuste keuze van binnenhuisarchitect Ben Kotmans, tevens de importeur van Azule. “We wilden laten zien wat er vernieuwd is in het pand.” Deze vloer kreeg na het leggen een sealing die diep in de tegels trekt. Daardoor is ‘ie geschikt voor intensief (horeca-)gebruik. De tegels kunnen ook op andere manieren worden behandeld, afhankelijk van het gebruik en de gewenste look. “Als je ze in de olie zet, krijg je bijvoorbeeld een heel mooi oud gevoel…”

Ook reproducties Azule heeft niet alleen een vaste tegelcollectie, maar maakt ze ook op bestelling. Je kunt je eigen motieven ontwerpen of bestaande antieke tegels laten namaken. “Cementtegels als deze worden al ruim een eeuw op dezelfde manier gemaakt”, zegt Ben Kotmans. “Vaak zelfs met de originele mallen. De enige verandering is dat het aantal beschikbare cementkleuren erg is gegroeid.”

Fotografie Carina Piggott Salt & Vinegar

Meer informatie over Azule bij importeur In & Out Lifestyle, telefoon 540-2504 www.azule.nl Azule - Ethnic vintage

augustus | september 2011

31


WoonVisie

Wat moet blijven en wat mag weg?

De make-over volgens Militza Scoop Moet voor een interieur make-over alles meteen helemaal anders? Of kun je ook een make-over realiseren met bestaande meubels als basis? Volgens de Curaçaose styliste Militza Scoop kan dat prima, maar je moet wel kritisch zijn en ook durven weggooien. “Door de jaren collecteren de mensen veel dingen en wordt het huis steeds voller. Maar zelf zien ze dat vaak niet meer. De grote vraag is altijd: wat moet blijven en wat mag weg.” Tekst en fotografie Hugo de Klerk Met het verstrijken der tijd verzamelen we steeds meer spullen. Dingen die we kopen of krijgen, die we vinden of die ons toevallen. “Ongemerkt verandert je interieur daardoor vaak in een rommeltje,” zegt styliste Militza Scoop. Ze is gespecialiseerd in make-overs en vaak spelen de bestaande meubels daarbij een belangrijke rol. Soms

creëert ze een heel nieuw interieur, soms beperkt ze zich tot weghalen en verplaatsen. Het gaat altijd om de flow en de balans. Balans tussen haar ideeën en die van haar opdrachtgevers. Balans tussen de bestaande meubels en nieuwe. En tussen realiteit en fantasie.

Frisse blik Wie een styliste als Militza inhuurt, krijgt iemand over de vloer die met een frisse blik naar je interieur kijkt. “Het eerste gesprek gaat meestal over wat weg kan en wat moet blijven. Mensen zijn emotioneel attached aan hun spullen en vinden het moeilijk om iets weg te gooien. Ook al is het lelijk. Ze hebben hun spullen soms al zo lang dat ze niet meer zien of iets mooi of lelijk is. Vaak helpt het dan om die spullen te verplaatsen zodat ze deze ineens met andere ogen bekijken.” Ook werkt ze liever niet met kapotte spullen. “Het zal je verbazen hoeveel mensen dingen in huis hebben die stuk zijn. ‘Moeten we nog maken of lijmen’, zeggen ze dan, maar je weet hoe dat gaat. Wat mij betreft gaat het weg. When it’s broken, get rid of it. It’s bad energy.”

“Stylen is meer dan mooie spullen bij elkaar zetten.” Verdomhoekje Het omgekeerde komt trouwens ook voor: mensen hebben iets moois in huis waar ze de kwaliteit niet van inzien. “Ik was ooit in een appartement in New York waar een werkelijk prachtige staande lamp stond. De bewoner vond ‘m verschrikkelijk, de lamp stond al jaren weggestopt in een hoekje. Ik heb ‘m daar weggehaald en juist op een opvallende plek gezet, pal naast een stoeltje. Ineens viel alles op zijn plaats. De lamp werd een echte eyecatcher.” Het effect dat je krijgt door verplaatsen is zelfs zo groot dat je daarmee al veel resultaat kunt behalen. “Soms ben ik bij een klant urenlang alleen maar met de meubels aan het schuiven.”

Een voorbeeld van flow volgens Militza. Het blauwe vlak met kleimaskers is de eyecatcher. Het blauw komt terug in de balken, het groen op de maskers komt weer terug in het kussentje.

32

Resida woonmagazine


WoonVisie

Interieurstyliste Militza Scoop werd geboren in Nederland uit een Curaçaose vader en een Nederlandse moeder. Op haar vierde kwam ze naar Curaçao waar ze opgroeide tot ze na haar middelbare school in Amerika ging studeren waar ze de opleiding ‘Fashion Merchandising’ volgde in Philadelphia. Terug op Curaçao begon ze met een zakenpartner uit Santa Domingo woonwinkel ‘The Jungle’. Na een aantal jaren begon ze zelf een zaak – Details – waar ze onder meer zelf ontworpen meubels verkocht. Ze werd steeds vaker gevraagd om interieurs te ontwerpen en van het een kwam het ander. Ze is nu fulltime interieurspecialist en staat bekend om haar oog voor detail. “Goed kijken is de essentie van mijn werk.”

Flow Flow vindt ze het belangrijkste bij het stylen van een interieur. “Je oog moet vloeien. Als je rondkijkt moet je vormen en kleuren tegenkomen die bij elkaar passen.” Ter illustratie vertelt ze over een project dat ze uitvoerde bij advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne. Daar lag een tegelvloer met veel vierkante vormen. “Die heb ik laten terugkomen op verschillende plaatsen in het interieur, zelfs op het plafond. Daarmee verbind je alles; het wordt één geheel. Stylen is meer dan mooie spullen bij elkaar zetten. Als er geen verband tussen zit blijft het rommelig en onrustig.” “Stel dat je een mooi kussentje hebt gevonden dat versierd is met kant. Laat dat dan terugkomen in een randje

van kant op je gordijn. Of in een fotolijstje. Je oog gaat dan vanzelf tussen deze voorwerpen heen en weer en ineens krijg je harmonie en flow. Maar hou de balans in de gaten. Als je overal kant gaat gebruiken krijg je overkill en gaat het overheersen.”

Porch te Mahaai Om te laten zien dat een make-over niet altijd groots en ingrijpend hoeft te zijn, neemt ze ons mee naar een huis in Mahaai. Hier heeft ze onlangs de porch onderhanden genomen. Al vanuit de keuken ziet deze er gezellig uit. Het geeft rust, je kunt zien dat er over is nagedacht. En het past heel goed bij de rest van het interieur en bij de bewoners.

De porch in Mahaai na de Militza Scoop make-over. De tafel liet ze speciaal voor deze plek maken.

augustus | september 2011

33


WoonVisie

De favoriete woonwinkels van Militza Militza Scoop is beroepsmatig veel in de Curaçaose woonwinkels te vinden. Wat zijn haar favoriete adressen? House of Style: “Vooral goede eyecatchers en accessoires. Hun meubels zijn niet helemaal mijn stijl, maar voor ieder project ga ik er wel altijd even langs.” Lot1038: “Daar hebben ze werkelijk niets dat ik niet mooi vind. Je kunt daar een uur zitten en alleen maar rondkijken. En ze hebben er trouwens ook prachtige stoffen.” Mundo Mio: “Een echte upbeat-store met de laatste trends. En er is flow en een goede sfeer, ook al is het er vol en soms wat rommelig. Veel mooie accessoires ook.” Dit drijfhout is door de bewoners van het huis in Mahaai door de jaren heen verzameld. Het lag verspreid in tuin en porch. Militza heeft het samengebracht op een blauw vlak waardoor het veel krachtiger wordt.

Alles klopt. “Ik probeer me altijd te verplaatsen in het hoofd van de bewoners. Het is hún huis tenslotte, zij moeten zich daar thuis voelen. Als ik het hier zou volzetten met spullen die ik zelf mooi vind, dan zal het voor hen niet snel als ‘eigen’ aanvoelen.” Ze wijst op een muur met een groot blauw vlak waarop stukken drijfhout zijn bevestigd. “Dat drijfhout hebben ze zelf verzameld, het lag verspreid over tuin en porch. Hier heb ik het samengebracht waardoor het veel krachtiger wordt.” Een muur verder zien we dat idee terugkomen, nu met kleimaskers. “Ik ben trouwens gek op blauw”, zegt ze, terwijl we teruglopen naar een grote tafel die ze speciaal voor deze porch heeft laten maken. “Blauw is rustgevend en wekt vertrouwen op. Heel anders dan rood. Dat associeer je eerder met gevaar. Geel zal ik ook niet snel kiezen, dat is hier so overused.” Ze wijst opzij. “Hier hebben we een nieuwe tafel en een nieuwe banken neergezet. Er stond eerst een oudere Jan des Bouvrie bank, maar die paste hier niet. Voor een project als dit ga ik altijd uitgebreid winkelen en zo vond ik ook deze banken. Ze passen hier echt.”

Plantation: “Veel goede tafels. En mooie bedden! Ik ga er altijd als eerste naar toe als ik een bedombouw nodig heb.” Techniek & Design: “De nieuwe winkel is echt een aanwinst. Vaak verrassend en erg goed ook voor de basisspullen.”

Directiekamer bij Advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne. Hier gebruikte Militza de vierkantjes in de vloer als basis voor een make-over. Deze vorm komt terug in plafond, bureaublad en de wandlampjes.

Een creatie van Militza voor een badkamer op Kas Grandi. Dit tableau is gebruikt op meerdere wanden in de badkamer. “Dat geeft verbinding en balans.”

34

Resida woonmagazine
Trots op mi kas nobo Voor onze rubriek Trots op mi kas nobo (‘trots op mijn nieuwe huis’) portretteren fotograaf Ariadne Faries en redacteur Jacomine Lagas mensen die net een nieuw huis hebben gekocht met een hypotheek van de Girobank. Deze keer Charity en Isandro Pablo: “Het was liefde op het eerste gezicht!”

Direct verliefd waren Charity en Isandro toen ze voor het eerst ‘hun’ voortuin instapten. Charity: “Het was meteen duidelijk: dit is het. Ik kan het niet uitleggen, het was puur een gevoel”. Gelukkig had Isandro hetzelfde gevoel. Met zoon Alejandro (14) wonen ze nu drie maanden in hun droomhuis in St. Catharina. Na een lange dag werken is het heerlijk om hier thuis te komen. Isandro: “We waren echte ‘uitgaanders’ maar sinds we hier wonen zijn we ‘entertainers’. We krijgen veel bezoek van familie en vrienden.” De familie heeft twee jaar op St. Maarten gewoond voor het werk van Isandro (account manager) en is sinds een jaar terug. Ze zochten eerst een meer centraal gelegen woning maar dit huis voelde zo goed dat ze de afstand op de koop toe namen.

Charity’s kantoor is bovendien vlakbij; ze is Financial Manager bij de Curaçao Road Services. Het huis was in prima staat. Charity: “Zelfs de kleuren op de muren waren goed. We wilden een warme, Mexicaanse sfeer. Met onze robuuste houten meubels, kleurige kunstwerken en grote plantenpotten is dat prima gelukt.” Gevraagd naar haar favoriete plek hoeft ze niet lang na te denken: de achterporch met de grote bank en de lange eettafel. Ze zit er graag te lezen: “De wind waait hier flink door en ik geniet van onze prachtige achtertuin”. En heeft de Girobank waar ze hun hypotheek hebben afgesloten hen naar wens geholpen? “Sigur, onze contactpersoon was attent en de service was goed.”

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door Girobank, Scharlooweg 35, telefoon: 433-9130, www.girobank.an


VastgoedMarkt

Goede vooruitzichten voor luxe vakantieverhuur

Curaçao wordt ontdekt door de Amerikanen, we krijgen er steeds meer. Maar het is een ander slag volk dan op Aruba. ‘Onze’ Amerikanen zijn avontuurlijker, houden niet van massa’s, zijn hoger opgeleid en dol op ons ‘lovely little island’. En ze zijn gul met geld. De vooruitzichten voor luxe vakantie­ verhuur zijn dan ook goed. Tekst Hugo de Klerk Sinds kort zijn er zelfs directe vluchten vanuit New York en Charlotte naar Curaçao en er wordt gewerkt aan nog meer rechtstreekse vluchten. Dat is een goede ontwikkeling, maar enige realiteitszin is hier wel op zijn plaats: het overgrote deel van de Amerikanen heeft namelijk nog nooit van Curaçao gehoord. Het toerismebureau werkt hard om daar verandering in te brengen, en so far zijn ze daar erg succesvol in. En zolang zich hier geen ernstige calamiteiten voordoen met Amerikaanse toeristen zal dat aantal ook blijven groeien, zo is de voorspelling. Fijn voor restaurants, autoverhuurders en hotels, maar wat kunnen wij er mee?

Vakantieverhuur Bijna alles op Curaçao wordt geïmporteerd. Dagelijks komen vele containers het eiland binnen in ruil voor geld dat daarmee van het eiland verdwijnt. We kunnen dat volhouden omdat er ook veel buitenlands geld ons eiland binnenkomt. Toeristen leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Zeker Amerikanen. Ze gaan makkelijk met geld om, zijn royaal met fooien en houden van service. Wie het slim aanpakt kan met de verhuur van een vakantiehuis aardig aan de Amerikanen verdienen. Maar dan moet je het wel goed doen. Heel goed zelfs. We spraken er over met Heleen Stravers van Caribbean Villas and Yachts en Robbert van Steenwijk van Intac/Curaçao Vacation Villas. Beiden hebben veel Amerikaanse klanten en kunnen er smakelijk over vertellen.

Amerikanen Veel voorzieningen op ons eiland zijn afgestemd op Nederlandse toeristen, die zo’n beetje de helft vormen van alle vakantiegangers. Maar wat past bij Nederlanders is niet automatisch geschikt voor Amerikanen. Die zitten heel anders

in elkaar en stellen andere eisen. “Ze zijn kritisch, maar als ze goed behandeld worden zijn ze zeer tevreden”, zegt Robbert. Heleen: “Ze staan altijd open voor suggesties, worden graag gepamperd en zijn makkelijk met geld. Het is fijn om met ze te werken.”

“Die kleinschaligheid van Curaçao vinden ze geweldig.” De Amerikanen die naar Curaçao komen zijn overigens heel ander volk dan de massatoeristen zoals ze die bijvoorbeeld op Aruba hebben. “Onze Amerikanen zijn meestal hoger opgeleid en wat avontuurlijker”, zegt Robbert. Heleen vult hem aan. “Juist de kleinschaligheid van Curaçao vinden ze geweldig. ‘Lovely, lovely! What a beautiful little island! We love it!’.”

Verhuur ‘Onze’ Amerikanen houden van luxe en van verwennerij, en daar willen ze ook voor betalen. Ze schrikken niet van 150 tot 300 dollar per nacht, zolang ze er maar iets goeds voor terugkrijgen. Robbert weet dat er op Kura Hulanda Westpunt recent drie luxe, semi vrijstaande vakantievilla’s zijn gebouwd voor Amerikanen die zelfs 1.500 dollar per nacht doen. Een beetje leuke vakantiewoning op Curaçao haalt al snel een bezettingsgraad van 65-70%. Dat komt neer op zo’n 250 nachten per jaar en een bruto jaaropbrengst uit verhuur van zo’n 100.000 gulden. Dus als je een geschikte woning hebt (of een goede kavel), dan kan het financieel erg interessant zijn om deze geschikt te maken voor verhuur aan Amerikanen.

Heleen Stravers en Robbert van Steenwijk: “Amerikanen zijn kritisch, maar waarderen kwaliteit en service. Ze worden graag gepamperd en zijn makkelijk met geld. Het is fijn om met ze te werken.”

38

Resida woonmagazine


VastgoedMarkt

De CVV en de buitenlanders

Geschikt?

Kopers

Maar niet ieder huis geschikt is voor deze groep toeristen. Robbert: “Als je een appartementje in je tuin hebt… vergeet het maar, daar vind je geen Amerikanen voor. Ze willen een vrijstaand en in ieder geval royaal opgezet huis dat tiptop is onderhouden. Liefst met sea-view, zwembad, security en ruim voorzien van apparatuur.” “En ze houden van een inrichting in lokale stijl”, zegt Heleen. “Ze willen echt een Caribisch gevoel. Je kunt het huis volzetten met Ikea spullen, maar bij deze Amerikanen kom je daar niet mee weg. Die willen echt wat goeds. En ze zijn erg merkbewust. Als je inricht voor Amerikanen, koop dan bijvoorbeeld apparatuur van bekende merken. Investeer in goede bedden en beddengoed. Geef ze mooi servies en bestek en zorg voor goede tv-ontvangst en snel internet. Dergelijke details zijn voor hen erg belangrijk.” “En ga niet zitten sprokkelen met bijkomende kosten”, zegt Robbert. “Ken je het concept van de ‘eindschoonmaak’? Daar hoef je bij Amerikanen dus niet mee aan te komen. Zij vinden dat schoonmaken gewoon bij de huur zit inbegrepen. Ze begrijpen er niks van als je dat apart in rekening brengt.” Daarnaast moet je zorgen voor een goede dienstverlening en bereikbaarheid. “Als bijvoorbeeld de stroom in huis uitvalt, dan loopt een Europeaan naar de meterkast om het te fixen. Een Amerikaan gaat dan bellen en hulp vragen.” Heleen: “Zo gaan ze meestal ook nooit onvoorbereid op stap en hebben altijd veel vragen. En ze zijn dol op recommended.”

Ook het kopen van een huis op Curaçao is voor veel Amerikanen interessant. Robbert en Heleen noemen bijvoorbeeld dat er geen belastingverdrag is tussen de VS en Curaçao, wat voor hen diverse fiscale voordelen heeft. Daarnaast is de gulden hard gekoppeld aan de dollar, zodat er voor Amerikanen geen valuta-risico’s zijn. De huizen die aan Amerikanen worden verkocht zijn meestal hun tweede huis en/of voor vakantieverhuur. “Je ziet dat ze die huizen dan meteen van voor tot achter inrichten waarbij niet op een paar centen wordt gekeken”, zegt Heleen. “Het moet meteen goed en zonder gedoe…”

De twee makelaars uit dit artikel – Caribbean Villas and Yachts en Intac/ Curaçao Vacation Villas – zijn beiden aangesloten bij de Curaçaose Vastgoed Vereniging CVV. Deze branche­ organisatie bestaat sinds 2004. Het lidmaatschap is een soort keurmerk: van een CVV makelaar mag je bepaalde standaards verwachten op het gebied van professionaliteit, dienstverlening en transparantie. Veel kopers (en huurders) uit het buitenland zijn onzeker en zoeken veiligheid. Voor hen is het CVV lidmaatschap erg belangrijk. Vooral Amerikanen hechten er aan. “Are you a member of the official brokers association?” is een veel gestelde vraag. Veel gerenommeerde makelaars en beheerskantoren op Curaçao kunnen daar volmondig ‘yes’ op antwoorden, en dat aantal groeit nog steeds.

‘Onze’ Amerikanen zijn heel anders dan die op Aruba. Curaçao trekt vooral hoger opgeleide en meer avontuurlijk ingestelde mensen.

augustus | september 2011

39


Of het nu voor uw vakantiewoning of een kantorencomplex is‌ Voor een overwogen * Erkend door alle lokale banken.

Curaçaose Vastgoed

taxatie kiest u altijd een CVV-taxateur! TAXATEURS

Vereniging is een vereniging van 13 leden waaronder makelaars, projectontwikkelaars en taxateurs.

Caresto Real Estate N.V. Tel: 737-5655 www.caresto.com

Domicilie Real Estate N.V. Tel: 738-3344/514-3344 www.domicilie.net

Landmark Real Estate N.V. Tel: 736-2800 www.landmark.an

Real Estate Caribe N.V. Tel: 736-1133 www.realestatecaribe.com

AA-Real Estate N.V. Tel: 737-9448/560-9448 Mail: taxateur@onenet.an

Century 21 #1 Real Estate Tel: 461-4102 www.century21numberone.com

Taxatiekantoor Anprocor N.V. Tel: 461-3052/461-3452 Mail: anprocor@onenet.an

Brouwer Taxaties N.V. Tel: 738-5544/528-8998 www.brouwertaxaties.com

Wilt u meer informatie over de CVV in het algemeen. Bel of mail met Anneke van der Gulik T: 666 8279 E: info@cvv.anTe koop aan het Spaanse Water

House for Sale

Tekst Elaine Marchena

“We wisten direct dat dit ons droomhuis was”, vertelt Henny Geijs. Met zijn vrouw Jeannette en zijn twee kinderen was hij in mei 2006 uit Spanje naar Curaçao geëmigreerd. Jeannette en Henny waren een ander pand in de buurt aan het bezichtigen toen hun blik werd getrokken door de woning waar ze nu alweer vijf jaar wonen. “Het stond niet te koop, maar ik ben zo brutaal geweest om op de toenmalige eigenaar af te stappen en hem te vragen of hij misschien de verkoop van zijn huis overwoog. En laat hij net enkele minuten daarvoor met zijn vrouw geconcludeerd hebben dat het tijd werd om te verkassen!”

Wonen als Heer Bommel in Jan Sofat zich de ‘master bedroom’ met twee badkamers en een uitgebreide walk-in closet. Het andere deel is de zogenaamde ‘familievleugel’, met twee slaapkamers en een badkamer. De slaapvertrekken zijn ruim en de badkamers zijn allemaal voorzien van Kohler sanitair met sfeervolle, koperen of zwarte kranen, sommige zelfs met bakelieten elementen. Nice-gevoel

Eenmaal weer beneden bekijken we de grote, frisse voorporch, die een magnifiek uitzicht biedt over het Spaanse Water. Daar is het een levendig komen en gaan van boten en bootjes en er is niet veel fantasie nodig om hier een ‘Nice’-gevoel bij te krijgen.

De ruime, vierkante keuken met moderne apparatuur is van Duitse makelij met een granieten werkblad. “We wilden een zwembad in een natuurlijke setting, waar je lekker in beweging kunt blijven. Hier kun je eindeloos rondzwemmen zonder te keren.”

Het meest karakteristieke aan Jan Sofat 241 is het centrale ronde torentje. Dit verbindt de twee vleugels op de eerste verdieping met elkaar en herbergt het trappenhuis met zijn prachtige wenteltrap. Je waant je er in een burcht. Dat wordt versterkt door de monumentale buitentrap aan de voorkant, de rustieke plavuizen waarmee de hele woning is belegd en de duurzame hardhouten vensters en deuren met koperbeslag. “Een kennis noemt dit huis altijd Bommelstein”, lacht Henny, terwijl we de wentelende trap met zijn fraaie smeedijzeren balustrade oplopen naar de eerste verdieping. Aan de ene kant bevindt In deze rubriek gaan we binnenkijken bij huizen die te koop staan. Heeft u ook een House for Sale dat aandacht verdient in deze rubriek? Mail ons op redactie@resida-magazine.com.

42

Resida woonmagazine


House for Sale Het meest karakteristieke aan dit huis is het centrale ronde torentje. Dit verbindt de twee zijvleugels met elkaar en herbergt het trappenhuis.

Vanaf de grote, frisse voorporch heb je een magnifiek uitzicht over het Spaanse Water.

De woonkamer heeft als voornaamste blikvanger twee kunstig gedecoreerde pilaren ter ondersteuning van de middendraagbalk.

Deze knus afgewerkte porch, met zijn royale woon- en eetgedeelte, is de plek waar het gezinsleven van de familie Geijs zich afspeelt. De fraaie, hardhouten balustrade heeft Henny zelf laten aanleggen. Het geheel krijgt nog meer mediterrane sfeer door de planten in de blauwe potten. De veranda heeft direct zicht op de groene tuin waar het gras en de palmbomen het goed doen. “Om dit groen te houden, is een koud kunstje”, vertelt Henny enthousiast. “Toen we hier kwamen wonen was er een kleine deepwell maar we zijn toch gaan zoeken naar een betere bron. Op vier meter onder de grond bleek zich een onwaarschijnlijk grote waterbron te bevinden!” Voor het besproeien van de tuin heeft het gezin een irrigatiesysteem laten aanleggen. “Het enige probleem dat we nu hebben, is dat de palmbomen het uitzicht dreigen te belemmeren. We genieten heel erg van al het groen om ons heen, van de andere kant zijn we juist ook blij met het uitzicht op het water, dus wat is dan de beste oplossing? Aan de volgende bewoners om dat te besluiten.”

In de achtertuin is een decoratieve muur aangelegd met stenen van de Tafelberg. Langs de fraaie plantenbakken lopen we naar het riante niervormige zwembad, aan een kant begrensd door een rotspartij met een watervalletje: een ontwerp van Jeannette. Henny: “We wilden een zwembad in een natuurlijke setting, waar je lekker in beweging kunt blijven. In dit bad kan je eindeloos rondzwemmen zonder te hoeven keren.” Artiesteningang

We gaan weer naar binnen via de ‘artiesteningang’, zoals Henny de zijdeur bij de dubbele carport noemt. Deze leidt, via een was- en opslagruimte met een aparte kamer plus toilet, naar een vierkante ruime keuken, voorzien van alle moderne apparatuur. Het is een mooie, luxe keuken van Duitse makelij, met een granieten aanrechtblad. Aangrenzend is de woonkamer, met als voornaamste blikvanger twee kunstig gedecoreerde steenkleurige pilaren ter ondersteuning van de middendraagbalk.

Enkele treetjes lager bevindt zich nog een kamer, nu studeerruimte, met een eigen badkamer met toilet. Het huis is verder voorzien van een alarminstallatie en staat in contact met een alarmbedrijf. De hondenbrigade die ’s avonds en ’s nachts met herdershonden door de wijk rijdt - vormt een goede aanvulling op deze veiligheidsmaatregelen. Conclusie

Jan Sofat 241 staat garant voor vorstelijk wonen in een mediterrane sfeer die mooi aansluit bij de robuuste, rustieke elementen zoals de plavuizen vloeren en de hardhouten ramen en deuren. Het is een heerlijk ruim huis, geschikt voor een gezin met twee tot vier kinderen. Het is een bijzonder huis met heel veel sterke punten, waaronder het uitzicht op het Spaanse Water, de sfeervolle en comfortabele woonporch, het mooie en ruime zwembad, de lage kosten voor waterverbruik, een super luxe keuken en een overvloed aan kast- en bergruimte, om er maar een paar te noemen.

Lekker in beweging

Bij het huis was eerst geen zwembad. Henny: “Oorspronkelijk wilden we een zoutwaterbad aanleggen, maar het zal je niet verbazen dat we uiteindelijk toch voor zoetwater hebben gekozen!” We lopen langs het huis naar het loungegedeelte in de achtertuin. Aan de zij- en achterkant van het huis ontdekken we ruime terrassen met echte Spaanse tegels. De centrale hal heeft een magnifieke wenteltrap en is afgewerkt met een handgesmeed hekwerk.

augustus | september 2011

House for sale Jan Sofat 241 Kavelafmeting: 950 m2 Woonoppervlak: 320 m2 Kamers: 6 kamers en 5 badkamers Vraagprijs: ANG 1.850.000,- k.k. Makelaar: At Home Curaçao BV, telefoon 515-3032

43


Wilt u meer weten‌?

Bijvoorbeeld of uw inboedel wel (goed) verzekerd is? Kijk op www.fatum.com onder waardemeters, kies voor de optie inboedelwaardemeter en bereken hier de waarde van uw inboedel. Of wat ook kan is dat we het er even over hebben. Want bij het afsluiten van een woonhuisverzekering is uw inboedel niet automatisch meeverzekerd. Vandaar even speciale aandacht hiervoor zodat u zeker weet dat uw inboedel wel (goed) verzekerd is. Kijkt u maar even en neem gerust contact op. Dat kan met uw broker of met Fatum (telefoon 777-7138 of emailen naar info@fatum.com).

www.fatum.com


Wooncultuur di Kòrsou

Traditionele remedies tegen kwade krachten in huis Marchena Elia Isenia (l) en Elaine mmer nu er ied ken pre bes raçao. Cu uit woontradities

Elia Isenia: “Vroeger waren er geen kerkhoven. Verspreid op het eiland lagen mensen begraven, wie weet ook daar waar jij je nieuwe huis wilde bouwen. Je moest dus maatregelen nemen om je nieuwe stek te vrijwaren van negatieve invloeden.”

Er waren verschillende momenten waarop iets ondernomen moest worden. Dat begon al bij het schoonmaken van het terrein. Omzichtigheid was geboden bij het weghalen van bomen. Door een boom in één keer te kappen, zou je de toorn kunnen opwekken van degene die hem daar ooit geplant had. De grotere exemplaren moesten daarom in kleine stukjes verwijderd worden, waarbij er tegen ze gepraat werd en de onderkant van de stam met rum besprenkeld werd. Om het bouwterrein te beschermen werden liederen gezongen. De tekst van deze liederen is in het Guene, een dialect dat door de eerste slaven naar Curaçao is meegenomen. Elia kan zich de teksten niet herinneren, maar één refrein weet ze nog: ‘Zimodata lague-e Ajo, mi tera we’ (Gegroet, aarde). Dat lied werd gezongen terwijl de mensen om het terrein liepen en bij ieder refrein op de aarde stampten.

augustus | september 2011

Als je een huis bouwt op de plek waar iemand begraven ligt, dan heb je volgens Curaçaose overlevering een probleem. Je zult er geplaagd worden door schaduwen op je muren en geschreeuw. Je zult conflicten hebben en er zullen doden vallen. Maar wees niet bezorgd, er is iets aan te doen.

Plengoffer De aanleg van de fundering was de volgende fase waarin actie geboden was. Tijdens het graven werden liederen gezongen en als het graafwerk gedaan was, liet men het bloed van een haan in het gat lekken. Daarmee werd een plengoffer geboden aan een eventuele aanwezige geest, om te voorkomen dat hij ander bloed van dat terrein zou kunnen opeisen. De haan, waarvan de strot speciaal hiervoor werd doorgesneden, moest als voorbereiding eerst een tijd apart in een hok hebben gezeten. Hij moest van binnen gereinigd worden: dit gebeurde door hem water met een scheut azijn toe te dienen. Het dier werd vervolgens van zijn veren ontdaan, in een pan gekookt en aan de bouwvakkers voorgeschoteld. In de kuil van de fundering werden ook munten neergelegd, zodat er altijd genoeg geld zou zijn en een beetje blous, een blauw poeder dat werd toegepast om het boze oog af te wenden. Een bolletje knoflook diende om slechte invloeden te verjagen en een handjevol maïs en bonen om te zorgen dat er overvloed zou zijn. Bij het bereiken van het hoogste punt was er geen spantenbier maar werd een witte vlag geplant, om vrede over het huis af te roepen.

Spirituele test Als het huis af was, werd met een mengsel van water, sentebibu (aloë) en kalk een wit kruis boven de deur geschilderd. De functie van dit kruis was om slechte invloeden uit het huis te weren. Middenin het huis werd aan een balk een jong sentebibuplantje aan een rode strik opgehangen en nog een aan de kamerdeur. Het idee hierachter was dat deze plantjes alle slechte krachten uit het huis zouden opzuigen. Maar het was meteen ook een soort spirituele test: als het goed zat met de geestelijke invloeden in huis, dan zou het plantje – ondanks dat het geen druppel water zou krijgen - uitgroeien tot een grote, gezonde plant. Zat het spiritueel gezien niet snor, dan zou het afsterven. Bij ieder van de vier hoeken van het huis werd een aloëstekje geplant, om het huis te reinigen van slechte invloeden.

In de volgende aflevering van deze rubriek gaan we in op wat mensen in en rond hun huis deden om blijvend geluk, voorspoed en vrede over zichzelf af te roepen.

45


Wonen en beton

Zes toppers uit Brievengat

Maak het mooi met betonstenen Wie het over betonstenen heeft, die denkt direct aan Betonindustrie Brievengat. Een wereldwijd begrip op Curaçao. Het bedrijf produceert niet alleen, maar geeft ook passende oplossingen en adviezen. Het geautomatiseerde productieproces tezamen met de aanwezige expertise is een garantie dat de verschillende producten aan de hoogste eisen voldoen. Tekst Marja Berk Op ons eiland wordt veel gebouwd. Door grote en kleinere aannemers en door particulieren. Aan de kwaliteit van de blokken of betonmortel worden hoge eisen gesteld en een goede chemische verhouding is daarbij een must. Uiteraard voor de bekende betonblokken en mortel, maar ook voor de sierbestrating van ‘Brievengat.’ Sinds februari 2009 is een tweede betoncentrale op Malpais operationeel. Het doel van deze tweede plant was niet alleen een verhoging van de productiecapaciteit, maar vooral ook om klanten in de meer Westelijk gelegen delen van het eiland efficiënter te kunnen bedienen. Een bezoek aan Betonindustrie Brievengat blijkt zeer leerzaam. Met Managing Director Roy Voogt bespreken we de zes populairste producten van de betonindustrie. Voogt, sinds 2005 werkzaam in deze functie, vertelt bevlogen over ‘zijn’ bedrijf. “Om te beginnen hebben wij een missie die letterlijk op diverse plaatsen in ons gebouw hangt”, zegt hij, wijzend op een bordje op de muur. De tekst luidt onder andere: ‘Het behouden van een vakbekwame en klantgerichte organisatie, die marktleider is en blijft op Curaçao’. “We zijn niet alleen alert op de kwaliteit van onze producten” verduidelijkt Voogt, “ook elke werknemer hier voelt zich verantwoordelijk voor zijn of haar taak”. De particuliere markt blijkt overigens de grootste afnemer te zijn van blokken, mortel en sierbestrating. Maar wat zijn nu hun zes populairste producten?

46

Betonmortel

1

De meest verkochte mortel is het mengsel C 20/25. “Dit type wordt bij praktisch alle constructies gebruikt” aldus Voogt. “Bij mortel luistert het meng­sel zeer nauw en het mengen ge­beurt bij ons dan ook computergestuurd. Teveel water kan rampzalig zijn. Het veroorzaakt een slechtere kwaliteit en door snelle verdamping gaat het beton scheuren. Nooit doen dus! De verwerkingstijd bedraagt 1 uur. Trilling met een zogenaamde trilnaald is ook belangrijk om een goede verdichting te garanderen”. Betonindustrie Brievengat is de enige plant die mortel mengt in de zogenoemde ‘natte menger’. De concurrentie hanteert de ‘droge’ methode: op de truck. Voogt: “De kans op een fout waterpercentage is daardoor groter, met alle gevolgen van dien.” De prijs van dit type mortel bedraagt voor Portland cement 312 gulden per m3. Geleverd als spuitbetonwordt dat 329 gulden.

Roy Voogt voor een van de computergestuurde meng-installaties. “Betonindustrie Brievengat is de enige plant die mortel mengt in een ‘natte menger’. Daardoor is de kwaliteit constant en voorspelbaar.”

Het massieve betonblok

2

Voogt gaat er eens goed voor zitten. “Massieve bouwstenen zijn te krijgen in de maten 4, 6 en 8 duims”. Blok 6 wordt vooral gebruikt voor de opbouw van de woning en blok 4, de kleinste en dus lichtste, wordt gebruikt voor binnenmuren. En Blok 8, waarvoor wordt die gebruikt? “Nummer acht is ons grootste en zwaarste blok. Die wordt toegepast voor de fundering, het belangrijkste onderdeel van het huis”. Alle blokken hebben een zeer grove structuur, noodzakelijk voor een goede hechting van de aan te brengen pleisterlaag. “Maar” zegt Voogt “desondanks menen veel metselaars dat ze het voor een ultieme hechting toch nog ruwer moeten hakken.” Het nadeel van massieve blokken is dat ze langer warmte vasthouden, waardoor die dus ook langer in huis blijft hangen. Blok 4 kost 1,49 per stuk, Blok 6 doet 2,20 en voor 8 wordt nafl. 2,94 betaald.

Resida woonmagazine


Wonen en beton Het holle betonblok

De Wildverband tegel

3

“Het holle blok wordt in dezelfde maten geleverd en het gebruik in de bouw is dan ook identiek aan het volle blok” vertelt Voogt. “Maar het heeft wat meer voordelen”. Het holle blok is om te beginnen goedkoper dan het massieve en is ook lichter omdat er minder materaal wordt gebruikt. Het is dus makkelijker te verwerken dan het massieve blok. Bovendien heeft de holle versie een betere isolerende werking. Overigens wordt blok 6 tegenwoordig aan één zijde dichtgemaakt om het metselen te vergemakkelijken. De prijzen van het holle blok zijn als volgt: nummer 4 kost naf. 1,30 per stuk, voor 6 wordt naf. 1,87 betaald en nummer 8 bedraagt naf. 2,57..

5

Roy Voogt is trots op deze nieuwe tegel: “Het is een nieuwe ontwikkeling die is overgewaaid uit Nederland en gebaseerd is op natuursteen”. Het formaat van de tegels is gevarieerd en ze kunnen in combinatie met elkaar gelegd worden.

Sierbestrating: de klinker

4

Veel particulieren gebruiken de klinker voor tuinbestrating en voetpaden, maar ook Dienst Openbare Werken maakt veel gebruik van dit type bestrating. “Vooral voor bermen en dergelijke. Misschien heb je het gezien, er komen gelukkig steeds meer trottoirs op Curaçao” lacht Voogt. De klinkers zijn in vier standaardkleuren te verkrijgen: grijs, rood, geel en terracotta, maar ook zwart is leverbaar. De kleuren zijn gewild bij particulieren, DOW gebruikt over het algemeen grijs en rood. De kwaliteit van de klinkers voldoet aan de Nederlandse normen. Voogt heeft echter wel wat tips: “ Bij het leggen van klinkers is het belangrijk de ondergrond te verdikken met diabaas. Daarna breng je opsluitbanden en worteldoek aan. Als je dan vijf centimeter kalksteen nr. 5 onder de klinker aanbrengt, krijg je een stevig geheel en is verzakken niet meer mogelijk. Daarna invegen meet zeezand. “Spuit het terras ook niet met deepwell water! Dit is kalkhoudend en kan kalksteenuitslag veroorzaken. Een mogelijkheid is om, direct na aanleg, de klinkers te behandelen met concrete sealer”. Het zijn zeer bruikbare suggesties waar zeker de particulier veel aan heeft. De prijzen variëren van naf. 0,86 voor de kleinste grijze klinker per stuk tot naf. 1,59 voor de grootste in een gewenste kleur.

“Grote tegels zijn helemaal ‘in’ en ik vind het belangrijk om in te spelen op deze trends” aldus Voogt. Een voorbeeld van twee grote tegels, gecombineerd met 2 kleinere, ligt bij de ingang van zijn kantoor en de uitstraling van dit terras is zonder meer chique te noemen. Ze worden verkocht als een complete combinatie bestaande uit 1 grote tegel van 90 x 60 cm, 1 van 60 x 60 en 2 kleinere van 30 x 30. Tezamen hebben ze een oppervlakte van 1.1 m2 en betaal je 50 gulden voor de grijze variant. Met kleuren kosten ze 55 gulden. De Wildverband tegel is uitermate geschikt voor een eigentijds en elegant terras of porch.

Waalformaat steen

6

De waalformaat steen, oftewel ‘het waaltje’, doet aan een smalle klinker denken maar heeft een veel rustiekere uitstraling. “Ik kwam deze steen tegen in Colombia en was er direct van gecharmeerd”. Lang werd er niet vergaderd voordat besloten werd tot productie over te gaan en net zoals de Wildverband tegel zit deze steen in de probeerfase. Een terras of pad met dit type tegel heeft een rustige en tijdloze uitstraling en is makkelijk schoon te houden. Voor naf 45 heeft u een vierkante meter in het grijs, de gekleurde versie kost 50 gulden.

augustus | september 2011

47


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

ADVOCATEN BOUW-, vastgoed- en CONTRACTRECHT Burgers Advocaten | Bramendiweg 21 Curaçao Law | De Rouvilleweg 67 Legal Works Consultancy | J. van Stolberglaan 10 SMS Attorneys at Law | Rozenweg 4

465-1605 462-5379 522-0794 738-0280

AIRCONDITIONING INSTALLATIE & ONDERHOUD Air Care | Caracasbaaiweg 47 Asars NV | Veerisweg naast 5 Associated Cooling NV | F.D. Rooseveltweg 327 Baba’s | Fokkerweg 65-B Cooltech Airconditioning & Aplliances | Fokkerweg 13 Hybrid Solar Airconditioning Eiskalt | St. Joris Garden 16 M A S Friu | Kaya Max Henriquez 18 Mechanical Contractors | Henri Fergusonweg 6 Polytronica | Schottegatweg Oost 14 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n Top Quality Cooling | Santa Rosaweg 11 Trapenberg WG | Seru Loraweg 105 United Air King | Trai Seru 35 Wimco | Grebbelinieweg

465-6844 868-6784 868-9200 461-6655 461-0320 560-4739 462-9626 736-4588 736-5785 738-8181 738-0882 461-5811 737-8078 461-1833

ARCHITECTEN Architects Beyond Boundaries, ABB | Schottegatweg Oost 72 AOB Architects | Perseusweg 40 Broos Van Werkhoven NV | Fuikstraat 6 Architectenbureau Verstappen | Plantage Baai Klaas Atelier Lobo & Raymann | Koninginnelaan 9 Bo! Arkitektura NV | Rif St Marie, St Willi­brordus Bohorquez Architecten | Ind. terrein Groot Davelaar 30/31 Bouwteam Building Consultants Kaya W.F.G. Mensing 24 Unit A. Buro Carlo Rigot NV | Schrijnwerkerstraat 3 CATS NV | Schottegatweg Oost 171-C Designstudio Sprock bv | Caracasbaaiweg 231 D-Con | Caracasbaaiweg 13-A Dennis Klaus Architects | Architectenweg 5-B Design 201 | Schottegatweg Oost 201 IHC Caribbean BV | Architectural Engineering Kaya Bolo Pretu 20-3 IMD Design BV | Julianaplein 26 Kroes Design | Los Roquesweg 24 MIC NV | Schottegatweg Oost 100 MPN Designers | Dr. Hugenholzweg 47 Orange Vastgoed BV | La Joya villas 166 Peter van Honk Architectural Design | Kaya Kachu 40 Project Planners & Designers NV | Trompetbloemweg 22 R&R Project Design | Caracasbaaiweg 13-A Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72 Studio Acht Caribbean Architects | Mahaaiweg 18 Trivaro Exclusive Projects | Dr. Hugenholtzweg unit 8 Zoraida Guzman architect | Caracasbaaiweg 6 ART & GALLERIES Atelier Art2gether | Kaya MA Pieternella Mon Art Gallery | Renaissance Rif Fort Kas Di Alma Blou | Frater Radulphusweg 4 www.galleryalmablou.com Landhuis Bloemhof | Santa Rosaweg 6 The Ritz Office Park & Gallery | Scharlooweg 25 BADKAMERS / SANITAIR Bottelier Kitchen & Bath | Carawaraweg 78 Cucinarte Kitchen & Bath | Snipweg 12a Ferreteria Skerpene | Scherpenheuvel 2 Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 Inter/tiles | Rozendal 78 Martina Plumbing | Dr. Henry Fergusonweg 14 Mosaicos Samander NV | Kaya Jacob Posner 7 Sani-Store NV | Kaya Mensing 200 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n www.techniekdesign.com

48

767-8081 737-6760 461-3052 864-8012 737-9952 888-5555 690-6525 465-0160 462-2222 738-9003 672-5558 462-1279 465-7549 461-6565 522-9000 461-3550 888-0527 462-1508 465-1551 516-0661 523-8992 737-1191 462-1279 747-1855 736-2888 461-2124 461-3229 515-3141 462-2977 462-8896 737-5775 465-9950 461-2707 738-9960 767-4422 461-5882 888-1887 736-6609 461-2587 461-0991 738-8181

BEERPUTTEN Ata e solushon | Schottegatweg West 130 869-7740 Balentin Riolering & Constructie BV | Plan Oude Water kavel 20 947-9727 Bio Cleaning Services | Knip z/n 560-4040

Diony’s Cleaning NV | Antillenweg 15 Dyro Cleaning | Kuinderstraat 6 Good Speed Cleaning Services | Kanga 77B Intermodal Container | Rif Fort Unit 306 3rd Floor Selikor NV | Parera z/n Top Quality Cleaning | Montagne Rey 441 Twister Cleaning NV | Daimarieweg 81-A

864-8386 869-2580 869-0599 435-5098 434-1300 736-1614 462-2291

BEDDEN & SLAAPKAMERS Contessa Bedding | Corriweg 6 / Unit 2 Bedden, beddengoed en exclusieve gordijnstoffen Meublerama N.V. | Schottegatweg Noord 24 Plantation Furniture | Kaya WFG Mensing z/n Samira Matrassenfabriek | F.D. Rooseveltweg 32 Sannen Slaapcomfort NV | F.D. Rooseveltweg 15 Swiss Sense Caribbean BV | Seru Loraweg naast 172 www.swisssense.nl Techniek & Design | Schouwburgweg z/n www.techniekdesign.com

738-8896 738-7766 461-0501 686-1811 869-0662 767-0017 738-8181

BEVEILIGING / SECURITY Alarm Central Station Securitas | Scharlooweg 19 AVD Antilliaanse Veiligheids Dienst | Roodeweg 159 Caribbean Home & Business Automations Winston Churchillweg 48 Confidence Security | WTC Building Unit TM I 39 Curaçao Surveilance Services | Santa Rosaweg 127-C De Antillen Security Squad NV | Koraal Spechtweg 36-A First Security & Satellite Systems | Reigerweg 20 Operationele Beveiligings Dienst | Uranusstraat 1 Pinedoe Security Services NV | F.D. Rooseveltweg 351 Security Group | Saliña 106 Security Solutions NV | Kaya Tutifruti 3 Servicio Panamericano De Proteccion NV Kaya Jose Maria Pinedo z/n Speedy Security Group | Saliña 106 The Best Way Security | Cocory 2 VP Safety & Security | Scharlooweg 21

461-6900 462-2602 868-5455 561-5922 737-5705 465-1450 560-2220 461-4994 869-0100 461-3947 888-8366 869-6599 465-5555 767-1176 461-8434

BOUWBEDRIJVEN Aannemersbedijf Willemstad BV | W.I. Compagniestraat z/n Aannemingsbedrijf CWV | Blenchiweg 72 Betonbouw | Baai Macolaweg 8 Bomanite Netherlands Antilles NV | Nightingaleweg 17 Carnefco NV | Kaya Buena Vista z/n Ferreteria Bandariba | Weto 16 Ferreteria Skerpene | Scherpenheuvel 2 Global Construction Services | Kaya Jan Thiel 20 JD&C Construction | Dokterstuin 156 Solid Contracting & Engineering | Nrd. Sta. Rosa 35b Top Bouwers bv | Kaya Angel 35

482-8744 738-4383 461-1293 465-7054 869-2121 767-3942 767-4422 767-2601 528-1929 523-3335 515-3230

BOUWMATERIALEN / DOE-HET-ZELF Bloki Korsow | Seru Pretu 49 565-1797 Building Depot BV | Erieweg z/n (Zeelandia) 461-3233 Caribbean Fasteners | Schouwburgwerg t/o Techniek & Design 737-6288 EUBA NV Hardhout | Paradijs 2 869-3822 Ferreteria Bandariba | Weto 16 767-3942 Ferreteria Skerpene | Scherpenheuvel 2 767-4422 Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 461-5882 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 461-3333 Martina Plumbing | Dr. Henry Fergusonweg 14 736-6639 Staal Antillen Heru BV | Kaya la Plata A-20 868-0945 Wema Home and Hardware Center | Seru Loraweg z/n 747-4967 Bouwtoezicht / bouwmanagement International Wing Group | Jan Sofat 129 Orange Vastgoed BV | La Joya villas 166

510-6503 516-0661

BRANDPREVENTIE Dutch Caribbean Safety Services | Santa Rosaweg naast 45 747-6282 www.dcss-curacao.com dakbedrijven Antillean Rain Gutters | Bentaweg 1 Roof Expert | Franschebloemweg 13 Roofcenter BV | Fokkerweg 15-A

738-1503 736-3980 461-7097

Resida woonmagazine


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

DEUREN & RAMEN Brakel Caribbean Glas en Aluminium | Beshiweg 11 Comtec NV | Vinik Plaza (Santa Rosaweg) EUBA NV Hardhout | Paradijs 2 Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 Handyman | Seru Loraweg 107e Home Support Services | Montaña Abow 122-C Infinity Windows & Doors | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg Island’s Best Windows & Doors | Beatrixplein 7 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 Regimac | Kaminda Elektrishen 765 Solar Gard NV | Industrieterrein Grt Davelaar 2B UEM Zonwering & Rolluiken | Industriepark Brievengat A IV I Vermaas Gevelsystemen | Weg naar Welgelegen 36 Wiltraco NV | Abattoirweg 6

465-7833 561-3121 869-3822 461-5882 461-4544 747-5111 465-1687
 736-1234 461-3333 462-8606 736-3225 737-4815 462-8484 462-4444

ELEKTRICITEIT / ELEKTROTECHNIEK Carlton Electric & Maintenance | Santa Rosaweg 17-A 736-1133 Comtec NV | Vinik Plaza (Santa Rosaweg) 561-3121 868-9661 Ecaf NV & Halycaf BV | Winston Churchillweg 104-A El Camu | Van Kinsbergenlaan 22 737-3077 Electrical & Electronic Services | Weto 302 747-2399 EnControl Consultancy Inc | Patrijsweg 9 736-1353 Garnet NV | Basora Pretuweg 7 767-4127 GTI Caribbean NV | Asielweg z/n 461-6199 Hitess NV | Castorweg 18-20 465-2299 Installatiebdrijf Merselina & Nomad NV | FD Rooseveltweg 67 868-8881 IT Installation Technologies | Kaya Kooyman 22 461-1532 Intallatiebedrijf Engelhardt (IBE) | Robekkiestraat 19 736-5480 Kilowatt Electronial Company NV | Pietermaai 141 461-9330 Ramary Electric Company | Belvederestraat 11 (O) 462-7622 Schnog Imports | Kaya WFG Mensing 43 465-0480 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n 738-8181 www.techniekdesign.com ELECTRONICA / WITGOED Automotive Enterprises | Fokkerweg 17 Baba’s | Fokkerweg 56-B CJ Electric Cable Supply | Santa Rosaweg 42 Curaçao Electro Tech NV | Schottegatweg Oost 12 Hancor NV | Rozenweg 4 M Tech Electrical Supply BV | Caracasbaaiweg 55 Omni BV | Kaya A.E. Salas 64 Polytronica NV | Schottegatweg Oost 14 Radio Shack | Fokkerweg 17 Ramary Electric Company NV | Belvederestraat 11 Santraco NV | Scherpenheuvel 2 Singer Lighting | Kaya Jombi Mensing 11 Techniek & Design | Kaya W.F.G. Mensing 44 Wimco NV | Saliña/hoek Grebbelinie­weg Expat-services Expat Bureau Curaçao (EBC) Assisting you with the big step to Curaçao www.expatbureaucuracao.com

465-3772 461-6655 736-5230 736-5096 737-7357 461-2477 461-6600 736-5785 465-3772 462-7622 767-4777 461-5277 461-3333 461-1833 690-6909 / 670-6707

GORDIJNEN & STOFFERING Ackerman NV | Heerenstraat/Handelskade 23 Casa Keis & Co | De Ruyerkade31 Casa Salomon | Pietermaaiplein 9 De Inrichterij | Fokkerweg 28 www.deinrichterijcuracao.com Joro-Boni BV | Santa Rosaweg 200 vloerbedekking, parket en lamellen Ons Hoekje | Roodeweg 123 Semperflorens Exclusive Interiors Hoek Maduroweg / v Staverenweg Shade Decoration | Erosweg 51 Solar Gard | Industrieterrein Groot Davelaar 22B Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72 Vertisol Curaçao | Industrie­terrein Groot Davelaar 12-B HANG- & SLUITWERK / Beslag Bouwbeslag Totaal | Santa Rosaweg 70-C Design Bouwbeslag BV | Santa Rosaweg 71 Door Design (beslag) | Anjeliersweg 1b Fast Lock & Key | Seru Loraweg 104 mei | juni 2011

461-1091 461-1508 461-2435 525-4238 767-6737 462-7753 737-4295 737-8853 736-3225 747-1855 736-7855 767-1077 738-7777 738-5287 465-5845

Kennedy’s Key Lock & Safe Service | Rooseveltweg 223 Reserjabi | Caracasbaaiweg 217

869-6084 461-5259

hekWERKEN / GARAGEDEUREN Cribal Automatismos | Schonegevelstraat 72 Impexo NV | Fokkerweg 17 Island’s Best Windows & Doors | Beatrixplein 7 Mexico Lindo (Ironworks) | Emancipatie Blvd 33-A Pueblo Design (Ironworks) | Santa Rosaweg 204 Strak Hekwerken NV | Kaya Panseiku 55 Wiltraco | Abattoirweg 6

869-2472 564-3023 736-1234 737-0887 524-0760 560-4739 462-4444

HOBBY & DECORATIE Imagination Fine Art | St. Rosaweg 1516 Mensing’s Caminada | Schottegatweg Oost z/n Scrapbook Heaven | Kaya Jacob Posner 26

522-4905 737-0222 461-2811

HUIS-OPPAS Huisoppas | P.O. Box 20

569-2034

hypoTHEKEN / FINANCIERINGEN Banco Consolidado | Handelskade 4 Banco di Caribe | Schottegatweg Oost 205 Banco Industrial de Venezuela CA | Handelskade 12 Centrale Hypotheek Bank | Schouwburgweg 26 Citco Banking Corporation NV | Schottegatweg Oost 44 Exprinter International Bank | Scharlooweg 61 First Caribbean International Bank | De Ruyterkade 61 First Curaçao International Bank | Kaya W.F.G. Mensing 18 Fortis Bank (Curaçao) NV | J.B. Gorsiraweg 14 GIRO Bank NV | Scharlooweg 35 ING Bank NV | Kaya W.F.G. Mensing 14 Korpodeko | Schottegatweg Oost 36 Maduro & Curiel’s Bank | Schottegatweg Oost 130 Mercantil Bank (Curaçao) NV | A.M. Chumaceiro Blvd 1 NV De Curaçaose Hypotheekbank | Schottegatweg Oost 130 Orco Bank NV | Schottegatweg Oost Postspaarbank | Waaigatplein 1 RBTT Bank | Kaya Flamboyan 1 www.rbtt.com Van Lanschot Bankiers NV | Schottegatweg Oost 32 INTERIEURSTYLING Babette Buijs Styling & Decoration | Vredenberg bij Kintjan 2 Design 201 | Schottegatweg Oost 201 Gutz & Moodz | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg Interior Visions www.interiorvisions.info Karin Henken Binnenhuisarchitectuur Fokkerweg 28 In & Out’s Kaya Rafael Hansen 43 KC Interieur Styling LOT1038 | Caracasbaaiweg 2-C www.lot1038.com Militza Scoop | Kaya Verdi 100 Sint Jago Architect | Dividiviweg 28 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n Trivaro Exclusive Projects | Business Centre Vredenberg Dr. Hugenholtzweg unit 8 KEUKENS & INRICHTING Bottelier Kitchen & Bath | Carawaraweg 78 Brugman Keukens & Badkamers | Saliña Building Depot BV | Erieweg z/n (Zeelandia) Charo Projecten BV www.charoprojecten.com Cucinarte Kitchen Jewels | Snipweg 12a De Koksmaat | Caracasbaaiweg 40 Interieurtiek Saab | Hanenberg 18 www.interieurtieksaab.com Inter/Tiles | Rozendal 78 Keukenrenovatie | Charles Debrotweg 5 Kitchen Art & Deco | Carawaraweg 69 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 La Curaçao Home Center | Ontarioweg 12 Mementos | Schottegatweg Oost 54 www.mementos.com

461-3423 432-3000 461-1612 434-3143 732-2322 461-7832 433-8000 465-0100 463-9200 433-9999 432-7000 738-1799 466-1817 432-5000 466-1815 737-2000 433-1220 763-8438 737-1011 525-1185 461-6565 515-1714 525-7232 525-4238 736-8036 510-4321 461-2634 529-8815 660-1097 738-8181 461-2124

461-2707 465-9665 461-3233 518-0780 738-9969 465-7980 767-8052 888-1887 737-5886 461-0517 461-3333 465-0977 738-4744

49


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

Punda Home Décor | Columbusstraat 1 Seppi’s Production | Orionweg 23 Surprise (Blokker) | Schout bij Nacht Doormanweg 55 Unique Kitchens | Mecaniciënsweg 12 makelaars & taxateurs ABC Real Estate | Bloempot Shopping Center 10 ABC Realty NV | Daphneweg 39-B Ambiance Realty NV | Perseusweg 19 Aredco NV | Prof. Kernkampweg 11 AT Home Curaçao BV | Jan Sofat 241 Blue Curaçao Real Estate NV | Julianaplaien 36 Brouwer Taxaties NV | Kaya Themis 27-A Caresto | Mahaaiweg 9-A Caribbean Villas and Yachts | Schottegatweg Oost 201-D Century 21 | Brionplein z/n Coldwell Banker Curaçao | Saliña 174 Cristal Real Estate NV | Kaya Kooiman 16 Domicilie Real Estate NV | Gosieweg 53 Els van Barneveld Real Estate | Schottegatweg Oost 29 Economy Realty | Andres Belloweg zn www.economy-realty.com Halabi Real Estate NV | Schottegatweg Oost 82 Hukle Exclusive Realty | Kwartje 12 a Huizen en Zo | Seru Bottelier 84 International Fine Living | Sea Aquarium Beach Janssen de Jong Project Development | Fort Nassauweg z/n www.projectcaribbean.com Joubert Realty-Rapid | Emancipatie Blvd 25 Landmark Real Estate NV | Schottegatweg Oost 64 Marion Realty NV | Erosweg 6-A Miró Real Estate BV | Seru Bottelier 24 New Winds Realty NV | Rooi Catootjeweg 16 Palm Island Curaçao | Kaya Beethoven Kv C-6 RE/MAX Bon Bini | The Riffort 507 Real Estate Caribe | Santa Rosaweg 172 Santa Barbara Plantation NV | Nieuwpoort z/n Spaltman Makelaars | Kaya Strauss 199 Spanish Water Resort NV | Kaya Godett 92 Van Olst Real Estate | Caracasbaaiweg 158-C Zegger Real Estate | kaya Sagrado 30A Zen City Resort | www.zencity.nl meuBELS / WONING­INRICHTING De Arend Furniture | Lindberghweg 1 www.de-arend-curacao.com Bon Aparte | George Maduroweg 21A Brakel Caribbean NV | Beshiweg 11 Caribbean Interior Decorations | Generaalsweg 37 Casa Viva | Abattoirweg 6 Charo Projecten BV www.charoprojecten.com De Inrichterij | Fokkerweg 28 www.deinrichterijcuracao.com

465-6566 520-8440 461-2496 461-2255 736-6500 747-2177 738-3666 736-6633 515-3032 461-4119 738-5544 737-5655 461-7400 461-4102 461-6558 461-0980 738-3344 736-1500 515-9645 736-5542 767-0127 518-7072 465-8335 433-8500 737-6244 736-2800 736-2772 511-1100 736-3344 736-6266 462-9770 736-1133 840-0010 526-8960 461-3044 465-3800 679-2166 736-3738 465-8640 736-9444 465-7833 738-4966 461-0380 518-0780 525-4238

D’Kannen & Kruiken | Jan Noorduynweg 48 (Plantage Mendes) 868-4401 Donna Tela | Rooi Catootjeweg 6-C 738-5177 Economic Center | Gosieweg 105 737-3099 HE Furniture Lighting & Airconditioning, Caracasbaaiweg 14-A 461-1122 House of Style | Schottegatweg Noord 111 736-5961 Interdec Caribbean NV | WTC Building 463-6155 Interior Decorating & Lighting | Maanstraat B-3 465-8881 Japan NV | Fokkerweg 50 465-2545 Keramos | Adjudantenweg 2 737-4676 Lalique | Baden Powellweg 1 462-2562 Living Green | Seru Loraweg thv Makro store 562-9347

50

LOT1038 | Caracasbaaiweg 2C www.lot1038.com

461-2634

Mementos | Schottegatweg Oost 54 www.mementos.com Meubel Centrum Europa | Industriepark Heintje Kool z/n Meubilandia | Sportlaan z/n Mom & Co | Promenade Shopping Center Mueblerama La Belezza | Roodeweg 125 Muebles Casa Abdallah NV | Winston Churchillweg 159 Muebles Myriam Trading | Winston Churchillweg 116

738-4744 888-5500 869-1872 736-0755 462-4955 868-4779 888-6999

Mundo Mio Lifestyle 
 Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg Plantation Furniture | Kaya WFG Mensing z/n www.plantationcuracao.com Porchsale Palace | Winston Churchillweg 201 Preke | Kaya Charles Maduro 5-N Project Interiors NV | Kaya Jacob Posner 11 Robusto Design | Caracasbaaiweg (bij Lunapark) Salotti | Fokkerweg 38 Semperflorens Home Decoration | George Maduroweg 21 Shade Decoration | Erosweg 51 Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72 Super Meubels | Berg Altena 66 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n Woodzz design | Caracasbaai weg 216 B Ylang Ylang | Corriweg 8 ZG Design Center | Schottegatweg-Oost, gebouw La Arcada www.zg-designcenter.com LOODGIETERS / RIOLERING Curaçao Plumbing Supply | Caracasbaaiweg J&G Leidingwerken Jan van Eijk | Santa Rosa Resort 18-A Loodgieterbedrijf Sonny | Kaya Muizenberg 25 Loodgietersbedrijf Kopgalf | Ma Louisa 30 Martina Plumbing | Dr. Henry Fergusonweg 14 Statia Plumbing Service | Rooi Santu 161-A

461-4534 461-0501 868-5566 737-9312 465-9400 515-4130 461-5130 737-4295 737-8853 747-1855 461-9860 738-8181 666-9599 737-5005 461-3229

465-5937 667-7064 864-1900 560-3345 736-6609 767-4265

ONGEDIERTEBESTRIJDING #1 Solutions Pest & Termite | Souax 50 Ayoooo Pest Control | Souax 116-B DAL Pest Control | Willem Hoyerstraat 12 HEP Highly Effective Pest Control | Veerispark 1 Lil’s Pest Control | Luitenantsweg z/n Pest & Weet Control Triomfator NV | Van Goghstraat 61 Pest Prevention & Control A-1 | Saliña Aboustraat B-22 Professional Pest Control | Jandoret 30 Protector Pest Control NV | Erosweg 17 Rambo Pestcontrol | Cozumelweg 3 Termigon Termite Baiting System Industriepark Brievengat Bld J 1-2 Termite.com | Kaya Kazerne 55 The Best Pest Control | Juliana van Stolberglaan 7 The New Pest Control | Gosieweg 58-C Truly Nolen Pestcontrol | Comanchestraat 33 Universal Pest & Termite Control | Schottegatweg Oost 25 Van Uytrecht Pest Control | Uteweg 47

465-2881 736-4700 738-1001 736-2955 560-1379 737-4176

palapa’s Palcon | Caracasbaaiweg 216 B Rancheria Construction NV | Brakkeput Ariba 12-n ’T Hofje | Kwartje 58D

666-9599 510-3859 673-3222

SCHILDERSBEDRIJVEN Caribbean Maintenance Developers | Sans Soucis 47 Carnefco NV | Kaya Buena Vista Christiaan schildersbedrijf | Montana Rey 524 Mantenshon | Van Lennepstraat 9 Martis Painting & Consultancy BV Seru Pretu bij Jean Louis 16b Paula Schilderbedrijf | Kaya Charles Maduro Unit 7 Ricardo’s Painting | Kaya A. Ruiter Felipa 28 Schildersbedrijf Kwidama | Groot Santa Martha 139 Luciano Weert | Steenkoraal 149 SCHOONMAAKBEDRIJVEN / INTERIEURVERZORGING All Ways Clean | Mirla Plateweg 2 Alpha & Omega General Cleaning Services | Souax 56-A Bay West | Lindbergweg 29 Building Maintenance Services | Olijfstraat 10 Caribbean Fasteners | Schouwburgweg z/n Industrieterrein Groot Davelaar Deanne’s Cleaning NV | Carawaraweg 23 G.E.K. Cleaning Services NV | Fokkerweg 5,Unit 5-D Housekeeping Curaçao | Kaya Max Henriquez 18 Impacto Schoonmaak | Scharloweg 19 Poppy’s Cleaning Services | Cubaweg 200 Projekto Bright Cleaning Services | Pelikaanweg 11 Q1 Facility Services | Orionweg 5-A

869-8924 869-1065 738-6660 869-4177 737-3544 737-7306 465-7635 869-9191 736-5900 869-0787 747-2004

869-7488 869-2121 738-3267 560-1778 747-4403 738-4347 694-9540 562-7358 560-9149 869-0005 864-3507 461-7745 747-3909 737-6288 461-4074 465-0427 462-9626 461-7415 888-3699 888-8283 465-2233 Resida woonmagazine


RESIDA woongids | Alle specialisten op het gebied van wonen, bouwen, onderhoud en vastgoed op een rij

Servisio Na Bo Ordu NV | Willem de Zwijgerlaan 13 Top Professional Cleaning NV | S.B.N. Doormanweg 30 Total Services | Mauritslaan 2 STOFFEERDERIJ Ackerman NV | Heerenstraat/Handelskade 23 Casa Keis & Co | De Ruyterkade 31 Edna Upholstery Services NV | Nijmegenstraat 82 Ons Hoekje | Roodeweg 123 Stoffeerder & Timmerwinkel | El Sabio NV Jan Noorduynweg 3-C Stoffeerderij Obra de Mano | Seru Loraweg z/n Stoffeerderij Miranda | Heelsumstraat 46 Stoffeerderij Rudy’s | Paradijs 3-C Stoffeerderij ‘Spa’ | Veeris 110 TEGELS & NATUURSTEEN AT Home Curaçao BV | Jan Sofat 241 Ceramica Nova | Kaya Jacob Posner 7 Curaçao Marmer NV | Santa Rosaweg Design House | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg
 Floor Care | Orionweg 29 Gartish Tegelwerk NV | Kaya Buena Vista Gomez Enterprises | Schottegatweg Oost 128 In & Out Lifestyle | Kaya M. Erquimidez Candaleria 43 Intertiles | Rozendal 78 Jonka Tuincentrum/Gardena | Santa Rosaweg 196 Kooyman BV | Kaya W.F.G. Mensing 44 LOT1038 | Caracasbaaiweg 2c www.lot1038.com Mosaicos & Sanitair | Winston Churchillweg 96-C Mosaicos Samander NV | Kaya Jacob Posner 7 Techniek & Design | Schouwburgweg z/n www.techniekdesign.com Wita BV - West Indies Tiles Agencies | Caracasbaaiweg 49B

736-6679 747-3499 736-4940 461-1091 461-1508 461-6690 462-7753 869-3052 747-1570 465-4525 869-0760 868-2835

888-4422 461-2587 738-8181 461-8901 736-1056 747-6373 461-0000 461-6063 840-3333 777-0101

Tuinartikelen, -aanleg en onderhoud Acropolis | Caracasbaaiweg 362 C-Gardens BV | Gosieweg 80 Cocina & Jardin
 | Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg
 Curaçao General Contractors | Hydraweg 8 Dijtham Home ‘n Garden | Kaminda A.J. Kusters 4 Exotische Tuinen NV | Chuchubiweg Hoekstra Landscapers | Mamayaweg A 1B Jardinera Hernandez | Souax 11 Jonka Tuincentrum/Gardena | Santa Rosaweg 196 Kooyman Gifts & Garden | Kaya W.F.G. Mensing 44 Madeira Garden Center | Wiriweg 30 Morles Plant & Landscaping The Orchid Jungle | San Fuegoweg Plantasol NV | Oost Jongbloed 72 Ramsis Wildflower Gardens | Periclesstraat 20 Thunbergia Alata | Oleanderweg z/n Rava Landscaping | Kaya Chipi Chipi 11 Sherman Tuin en Landschap | Sun Valley X-127 Tuindesign Thijs Bel | Kaya Dalakochi 39 Vivian’s Nursery | De Savaan

747-5667 737-7659 461-1553 737-9172 465-9920 736-7307 678-7133 562-4785 767-6655 461-3333 560-0175 523-6942 737-9634 738-8445 465-5826 767-6545 737-8840 736-6209 511-3789 869-1442

VERLICHTING City Lights | Kaya W.F.G. Mensing 11 Curapex LED-lights | Caracasbaaiweg 49b

mei | juni 2011

Verzekeringen ENNIA | J.B. Gorsiraweg 6 FATUM | Cas Coraweg 2

465-0058 736 6088 465-0994 663-4670 461-2477 527-6895 738-8181 434-3800 777-7777

VLOEREN 515-3032 461-1474 736-4155 461-9757 465-1077 864-6487 461-5882 540-2504 888-1887 767-6655 461-3333 461-2634

TELECOMMUNICATIE Digicel Curaçao | Schottegatweg Oost 19 Flow Curaçao | Kaya Angel Leañez 26 Mio | Dr Maalweg 27 Scarlet Curaçao | Fokkerweg 26 Tres Networks | Fokkerweg 17 UTS | Rigelweg 2

VERHUISBEDRIJVEN Caribbean Cargo Services | Caracasbaaiweg 328 Gijbels Verhuis | Sata Rosaweg 301 Interstero Verhuizingen | Dokweg z/n Meyer Moving | Kaya Jacob Posner 14 Michel Transport Moving & Services Hato Handling Kamer 115

Eco Energy | Saturnusstraat 26 LED-verlichting en Solar Energy Green Light led verlichting | Santa Rosaweg 52 www.greenlightcuracao.com Lichtpunt Design en Project-verlichting Hugo’s Mall, Dr. Hugenholzweg LumoLuce | Saliña Galleries C 101 www.lumoluce.com M Tech Electrical Supply BV | Caracasbaaiweg 55 Re-Light ledverlichting (import/distributie) Techniek & Design | Schouwburgweg z/n

767-2588 767-3630 737-0140 461-4766 869-5822

461-5277 461-7090

Caribbean Floors | Specialist in gietvloeren Weg naar Fuik 72 | www.caribbeanfloors.net

679-5269

Comwest Flooring | Nieuwe Pareraweg z/n Solaris Design Center | Schottegatweg Oost 72

461-6624 747-1855

Woningbeheer & -verhuur Atento | Seru Loraweg naast 172 Curaçao House Care | Paseo Mediterraneo 8a Curaçao Vacation Villa’s | Abraham de Veerstraat 8 Ekspanshon NV | Kaya Felpa 19 ekspanshon@hotmail.com Qbeco NV | Business Centre Vredenberg Yellow Property Management | Kaya Beethoven 44

461-2116 747-0731

ZONWERING Ackerman NV | Heerenstraat / Handelskade 23 Solar Gard | Industrieterrein Grt. Davelaar 22B UEM Zonwering & Rolluiken | Industriepark Brievengat A IV I Witraco Rolluiken & Zon­wering NV | Abattoirweg 6

461-1091 736-3225 737-4815 462-4444

ZWEMBAD AANLEG / ONDERHOUD Awaseku BV | Schottegatweg Oost 12-A Caesar Equipment NV | Kaya Kala 2 CND Pool Covers | Dianastraat 12 Curaçao Swimming Pool NV | Barbouquet 11 De Pelikaan | Ramcho 83 Elite Pool Service | Paceo Pacifico 2-A Island Pool Construction BV | Gosieweg 66a J.P.S. Construction BV | Curaçao Mepool / Mecomp | Seru di Milon (kpt) Palm Island Curaçao | Kaya Beethoven KV Z-6 Pool Tech | Seru Lora Kavel 24 Regency Swimming Pools | Vista Royal, Jan Thiel Sunshine Pool & Patio NV | Schottegatweg Oost 23-A The Poolhouse NV | Santa Rosaweg 73 Willy’s Pool Curaçao NV | Sun Valley V-17

737-1421 738-6559 560-2825 767-7411 737-3707 560-9988 524-9205 795-6484 660- 2939 736-6266 767-6108 525-3030 737-4508 747-7112 736-0118

767-0073 461-9826 465-6037 670-1917

gratis vermelding

Een vermelding van bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer in de Resida Woongids is geheel gratis. Staat uw bedrijf er nog niet in? Stuur een e-mail met uw bedrijfs­ gegevens aan redactie@resida-magazine.com. U krijgt een bevestiging als uw gegevens zijn opgenomen.

Extra opvallen?

Bedrijven die willen opvallen kunnen zich op verschillende manieren in de Woongids profileren. Bijvoorbeeld met een vetgedrukte bedrijfsnaam of met een vermelding van hun website. Ook kan er een dikke rand om de vermelding komen. De kosten zijn laag waardoor ook kleinere bedrijven via de Woongids reclame kunnen maken.

Bel met 767-0127 voor meer informatie.

51


CURAÇAO’S specialist

IN BEKLEDING, TEXTIEL EN GORDIJNEN NR.1 in raamdecoraties!

Wij maken uw gordijnen perfect op maat in ons atelier!

• (rol-)gordijnen • blinds • jaloeziën en lamellen • gordijnrails

Specialisten op het gebied van laminaat en tapijt Tevens professionele installatieservice

Kom snel een kijkje nemen en vraag ons vrijblijvend om informatie over de diverse mogelijkheden!

Heerenstraat 23, Punda • Tel.: 461-1091 Sta. Rosaweg 40 • Tel.: 738-3220 Geopend: Maandag - Zaterdag van 9:00 AM - 12:50 PM en van 2:00 PM - 6:00 PM


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.