Page 1

бр.25, декември 2012 / јануари 2013

НАМАЛЕНИ ЦЕНИ ОД 14.12.2012 - 03.01.2013


Во поголемиот дел од светот, од година во година со многу врева и помпа се слави годината што даоѓа. Иако прославата насекаде не се случува истиот ден, одбележјата на прославата се многу слични, а најчесто се состојат од религиозни елементи, костимирани забави и прослави, со што се привикува богата и среќна нова година , со соодветна новогодишна програма, честитања, наздрваување со чаша шампањ.... Обичаите кои се врзани за прославата на Нова година , своите корени ги влечат од далечното минато и начинот на кој нашите претци, заклучувајќи го годишноиот плод , ја поздрвувале Новата година. Тие денови се облекувала нова облека, се маскирале, се играло, се создавала врева и се палел оган. На пример кај индијанското племе Creek, со зреењето на пченката во јули и август се означувало крај на една година и почеток на друга година.Обичаите налагале облекување на нова облека и обновување на старите домаќинства и ентериери. Ирокезите, во новата

година влегувале во јануари , февруари и март , со церемонии кои го симболизирале прогонувањето на злите духови и демони.Практикувале ставање на маски, создавале ритмичка врева , играле и се исповедувале.

Новогодишна парада

Вревење – создавање на врева

Новогодишната парада е еден од најтрактивните симболи на Новата година. Во Тибет таа трае и 4 дена , Грците парадираат носејки фигури од јаболка, овци и ѕвезди, а во Тајландската парада се маршира со звуци на гонгови и тапани со ликови на змајеви, слонови, биволи и џинови. На Бахамите во парадите учествуваат илјадници костимирани луѓе, кои се натпреваруваат за награди. Во Сирија децата парадираат од врата до врата. Во Германија годишно се организира голема парада , во која водичот на парадата пее песни за изминатата година и игра.

Идејата за создавање на силна врева воочи испраќањето на старата и дочекот на Новата година , влече корени од ритуалот на истерување на лошите демони, кои претставуваат закана за уништување на посевите. Па затоа на средина на новогодишната ноќ во разни краеви од светот не изненадуваат созвучја на лонци, тави , чаши, звонци, тапани, сирени, огномет и музика.

Собирање –Посетување Праксата на посетување, денес е најраширена во руралните краеви и во затворените заедници. Вратите на домаќинствата се отворени за оние кои честитаат, за пријатели и познаници, па и за патници , а храна и пијалок има за сите во изобилство.

Симболички, Нова година претставува обновување на животот и славење на регенерирањето, а обичаите, иако модифицирани низ годините, ја задржале својата специфичност.

Новогодишни ветувања Иако многумина мислат дека овој симбол на Нова година е од новиот век, традицијата сепак ја започнале уште Бабилонците, а нивната најчеста резолуција наметнува враќање на позајменото орудие за работа. Модерната резолуција е концентрирана на престанок на пушење, слабеење, штедење, повеќе учење, верност, повеќе внимание кон партнерот и уште многу други ветувања, специфични за нашата цивилизација.


Нашата пракса за новогодишната прослава, налага испраќање на старата и дочек на Новата година на 31 декември, со традиционално собирање- семејно, организирани прослави, свечена облека, посебно внимание на изгледот, украсување на ентери- ерот и екстериерот, одбројување, свечена новогодишна програма, огномет, кажување на здравици, пиење на шампањ. Со храната и пијалокот се оддава почест на текот на времето, кое симболички започнува одново. Слично се слави во поголем дел од светот, со некои мали специфичности и посебности. Така најомилена новогодишна дестинација е Единбург, каде се приредува величествен огномет, која годишно привлекува до 100000 луѓе. Во Шпанија секое место има своја централна прослава на нова година, ама најважна е онаа на "La Puerta del Sol", голем плоштад во средината на Мадрид. На тоа место, преплавено со илјадници луѓе, стогодишниот часовник се успорува на 23:59:48. Данците, пак, на новогодишната ноќ сакаат да ја најдат влезната врата преплавена со искршени чинии. За таа цел, се чуваат стари чинии во текот на целата година и на полноќ се фрлаат пред влезните врати на пријателите. Многу искршени чинии, симболизираат богатство – пријатели. Нешто подалечниот Сиднеј е една од водечките новогодишни

Кубанската традицијa, наметнува на знакот на полноќ, да изедете 12 зрна грозје. Зрната ги симболизираат месеците во годината , а почитувањето на таа традиција носи среќа. На Филипините е важно при отчукувањето на полноќ, трпезата да биде полна со храна, што обезбедува благосостојба во годината што доаѓа. Низ целот свет се смета дека сите што се родени на 1 јануари, дека се родени под среќна ѕвезда Бакнежот на полноќ, не е само споделување на еуфоријата, туку и завет на блискост во следните 12 месеци.

дестинации. Повеќе од 1,2 милиони славеници на улиците на Сиднеј, уживаат во благодетите на топлото лето, на тој спектакуларен „природнен амфитеатар“, а околу 80 000 огномети може да се пратат во радиус од 16 км. Со вртоглави броеви се приклучува и бројот на меѓународни туристи кој Сиднеј ги привлекува секоја година, а тој се искачува и до 300 000. САД Новата година ја смета за главен општествен празник. Последните 100 години дочекот на Times Square во Њу Јорк, дирекно се пренесува по цела Америка и е главен дел од обредот на прославата. Луѓето во Јапoнија, минуваат недели планирајки ја новогодишната прослава и цел декември одржуваат partyje под име Bonenkai, на кои цел им е да ги остават лошите работи позади себе и да се подготват за нов почеток. За Нова година се набавува посебна декорација за вратите и за дворовите, за која се верува дека носи здравје и долг живот. Децата добиваат otoshidamas – мал подарок со паричка во средината. Јапонската традиција наметнува опорост за сите недоразбирања во семејствата и меѓу пријателите, за да може во Новата година да се влезе потполно „чисто“. На 31 декември звоната на будистичките храмови ѕвонат 108 пати за да ги избркаат 108 те човечки слабости, а потоа сите се смеат за да ги избркаат лошите духови со смеа.

Првата личност која ќе влезе во куќата по полноќ , врз Вас ќе има посебно внимание во Новата година ,а празноверието уште вели дека на добро може да се надевате , ако тоа е висок, темнокос и впечатлив маж Работата која ја работите , добро е и со мерка да ја направите и на 1 јануари и успешно да се заврши . Според некои верувања, се вели дека во старата година сите паричници треба да ги наполниме со пари и цела следна година ќе не прати финансиска благосостојба.


27

307

285

355

Кравји кашкавал Доми 1kg

65 88

Маргарин со вкус на путер 250g

99

219

93 Мајонез мирана 620g

Путер Олденбургер златен 250g 99

93 115

69

93

Мешан кашкавал Доми 1kg

237

Кравјо сирење Доми 1kg

25

388

365

66

62

339

109

99

Путер Олденбургер сребрен 250g

105

Кечап Мирана 1l

Кашкавал мешан Идеaл Шипка 1kg

248

65

235

61

Саниа со шеќер 1l

Салатина Дукат млеко 7 витамини шише 1l Павлака 900g 12%

Саниа со шеќер 500g

Мешано сирење Идеaл Шипка 1kg

26

25

53

49

53

52

50

117

48

З`брегов јогурт 0,9% 1l З`брегов млеко 2,8% 1l

Сет Паришка салама 350g 2+1 ГРАТИС

Кри-Кри кравјо кисело млеко

Кри-Кри овчо кисело млеко

Кри-Кри јогурт лајт 1l Кри-Кри јогурт класик 1l 19

339

665 675

618

629

319

Панона салама Пик 1kg

159

175

159 Тостино гауда 1kg

18

Маестро Павлака 180g

179

195

Тостино едам 1kg

50

45

128

Врбовечка салама Пик 1kg

52

47

49 З`брегов јогурт 2,8% 1l

54

113

169

105

Кашкавал Паладин 1kg

Сирење Банат кришка 500g

Пилешки гради Маестро 1kg


172

162

275

257 339 162

152

319 325

309

352

332 Кашкавал Премиум 1kg

Кашкавал кравји Еко Шар 1kg

80

80

76

76

102

95 Урда растителна Еко Шар 1kg

458

425 Шарски овчи кашкавал 1kg

95

77

88

72

117

Фета сирење 500g Павлака Премиум Еко Шар 0,9kg 315

299 Ајдамер Еко Шар 1kg

109

208

199 Мешано сирење Еко Шар 1kg

Фишфингер Пекабеско реф. 1kg


39

36

485

469

396

425

399

376 405

138

Пилешка виршла Вуди 250g

379

127

39

Лудогорско пиле Амета 1kg

36 75

69

Пилешка виршла Вуди со кашкавал 150g

Пилешка салама Вуди 500g

535

499

325

305

152

144

Царска сланина 1kg

Кмечки Пршут слајс Крас Чајна Крас 1kg

189

575

545

249

285

Кулен Крас 1kg

179

262

299

Димено пилешко филе 1kg

Мортадела Крас Густоса 1kg

Пилешка шунка 1kg

Кулен Златиборац реф. 1kg 182

197

172

189

Пилешкки гради Римес 1kg

615

565

Пица шунка Римес 1kg

469

429

459

Чајна Златиборац реф. 1kg

419

Кулен Римес 1kg

Чајна Римес 1kg

530

495 335

452

429

315

875

825 Крашки врат Сиива 1kg

Сланина Су-Ке 1kg

Свинска печеница Сиива 1kg

415

395 Свински врат Сиива 1kg

405

385 Сланина Сиива 1kg

325

305 Димена кременадла Су-Ке 1kg

239

225 Домашна кобасица Су-Ке 1kg


192

248

175

365

229

Пилешки гради ПКБ 1kg

Шунка деликатес ПКБ 1kg

335 Свински врат ПКБ 1kg

449

419 469

93

419 Кулен ПКБ реф. 1kg

Чајна ПКБ реф. 1kg

119

103

Павлака ПКБ 20% 800g

99 Мајонез Дијамант Класик 630g + 120g ГРАТИС

230

209 Чистени ракчиња цели 400g

76

71

СУПЕР ЦЕНА!

Хепи туна парче во масло 185g 44

167

155

219

199 Чистена лигња 500g

СУПЕР ЦЕНА!

Хепи туна сецкана 185g 68

41 Хепи туна парче во масло 95g

63 Хепи туна мексикана 185g

Птујска салама 800g

Пилешки крилца печени 750g


Шампињони сецкани 720g 114

205

106

192 СУПЕР ЦЕНА!

124

138

115

128 Маслинка црна 720g

Маслинка полнета со пиперче 350g

Жи-Ва свежи јајца 10/1 L

Маслинка 121-140 750g 66

109

61

109

99

102

95

99 Корнишони 670g

Шампињони цели 720g

Шампињони сецкани 720g

82

45

76 Вегета 250g

42

Супа со зеленчукови гриз кнедли 56g

59

56 59 46

Грав Дариана 400g

32

42

28

56

35

33

Леќа Дариана 400g

46

42

35

33

Ориз Дариана 900g Ориз Дариана 400g

62

56 Маргарин Болеро класик 400g 137

129 Фанер коктел Ц+Д+А 2l

137

129 Фанер зелен лимон 2l

35

33 35

33

52

46 Маргарин Болеро лајт 400g

Лешник чоколино 200g

35

33

41

37


52

48

52

139

49

133

35

29

19

18 32

30


93

90

85

83

Супер Алва какао 370g

12

12

10 Алева супа бакина говедска

155

10 Алева супа бакина пилешка

Супер Алва ванила 370g

153

145

145 Супер Алва ванила 700g

Супер Алва какао 700g

131

209

122

31

193

28 Алева пудинг ванила 3+1 ГРАТИС!

Мед ливадски 370g

Мед ливадски 720g

34 16

34

32

15

32 Р`жан леб Уни Лукс 400g

Колачи Био бисквит со шеќер, со фруктоза 100g Интегрални десерти аронија, брусница 35g

68

62

37

Тортица 200g 8/1

35 53

42

39

39

37

Интегрален двопек 180g Интегрален десерт 250g

54

Вики бисквити 465g

49

Наполитанки Долче вита какао 500g

49 Мулти микс 380g


39

39

36

295

36

Чоколадо Волим Те вишна - јагода - малина 100g

279

Чоколадо Само Ти јагода 100g

84

79

77

74

Нутела крем 750g

172

155 Нутела крем 400g Кафе гранд голд 200g

Кафе гранд арома 200g 27

24 27

24 Најлепше жељице млечно чоколадо 50g Најлепше жељице млечен крем 50g

14

14

13 Најлепше жељице млечно чоколадо 25g

59

62

59

13 Најлепше жељице млечен крем 25g

62

62

59


Крем банана 595g 149

145

Европа чоко наполитанки 500g

СУПЕР ЦЕНА!

119

109

165

140 Европа чоко желе - зајко 600g

480

Кинг рум плочки 500g

58

30

298

98

54

28

753

135

90

125

19

18 Солени стапчиња Трик 200g 33

65

61

31

Солени стапчиња со кикирики 150g

Трик микс 300g

103

95

Кикирики во лушпа 500g

Њамб чоко 260g

Кикирики пржени вакуум 450g Сончоглед црн 100g

Печени бадеми вак. 200g

41

38

Чоколадо Кандит петит бер 80g

47 79

76

74 Кафе браво премиум 200g

55

71 Кафе браво мока 200g

48 Кафе браво капучино

44 Чоколадо Кандит конфетино 100g

47 41

38 Чоколадо Кандит лешник 100g

44 Чоколадо Кандит нугасо 90g


155

199

142

185

СУПЕР ЦЕНА!

64

59

82

77

33

42

31

39

Кафе Фантазија 400g, 160g, 80g

Кафе Сантос 400g, 160g, 80g 39

СУПЕР ЦЕНА!

36

СУПЕР ЦЕНА!

62

57 48

СУПЕР ЦЕНА!

Чипси XL 96g

44

33

31 Чипси чили 250g , Чипси XXL 204g

Соленки со кикирики 125g

115

108 115

108 75 Поки бонбоњера 400g

59

95

89

Поки бонбоњера 500g

Рондо кејк новогодишен 360g

Поки бонбоњера 300g 109

103 99 Миндо бонбоњера 350g 69

65 Миндо бонбоњера 165g

94 Браунис новогодишно пакување 2x240g


34

32

75

435

71

Прехрамбена арома - малина

415 Мерси бонбоњера 400g 235

15

19

14

18 Корпици чипкасти

Корпици бајадера

215

75

69

Декоративен полски цвет за торта

Ритер спорт 100g 41

Мерси бонбоњера 250g 55

46

38

51

42

20

19 Пела Роса 1,5l

45

46

42

42 Горењка ледена, ноисет 100g

Горењка цели лешници100g

Горењка рум-кокос 90g, лешник крем100g

62

57

21

19

СУПЕР ЦЕНА!


109

68

99

59

Браво портокал, мултивитамин 2l

Браво сокови 1,5l

65

55 Браво сокови 1l


95

69

92

84

65

82

Вива коктел 2l

Вива нектар јаболко 2l

40

93

38

89

49 66

55

58

65

49

60

45 Лашко лименка 0,5l

Вива портокал 100% 1l

Вива јаболко 100% 1l

Вива нектар боровница 1l

121 87

87

84

Пиво Ердингер безалкохолно 0,33l

84

Пиво Ердингер 0,33l

117

Унион радлер црвен портокал лименка 0,5l

121

117

149

99

142

92

Пиво Ердингер темно 0,5l

Лашко 1,5l

Пиво Ердингер 0,5l

215

179

199

169 215

199


35

2

49

7

41

9

6

41

26

39

8

21

39

6

45

41

179 88 42

58

85 49

234

234

225 Деним сет блек

225 Деним сет оригинал

320

330

299

309

229

Сет гарниер машки део + фруктис

505

475 Сет лореал мен експерт

Сет женски део + фруктис


СУПЕР ЦЕНА! C-THRU ЕДТ 75ml 299

Плејбој сет Њујорк гел за туширање + део

275

325

299

325

299

Плејбој сет ДНС 75ml + гел за туширање

315

292

Плејбој сет вип

Плејбој сет ЕДТ 50ml + боксерки

530 148

148

119

148

119 Фа део машки, женски

Фа стик машки, женски

50

119 Фа ролон машки, женски

10

47

9 Салфети Софт 50/1

Тоалет Софт бела 4/1

20 109

99

Бекутан новогодишна колекција Тоалет Софт бела 10/1

18 Салфети Софт 100/1


375

325

133

125

194

194

179

Бреф куглици

179

Персил гел 1,470l

227

579

195

559

349

298 Силан омекнувач 2l 229

197

Мерикс 9kg + Мер 1l ГРАТИС 229

СУПЕР ЦЕНА!

229

197

197

139

129 Тоалет Палома 12+4 трослојна

Тоалет Палома 8/1 трослојна

189

175 Дуел омекнувач ред пасион 2l Дуел омекнувач мај лав 2l

Дуел омекнувач велвет кис 2l

Тоалет Палома 10/1 дива цреша, зелен чај 46

139

117

139

117

43

139

117

142

43

132

40

Брисач Палома 2/1 Салфети Палома професионал

Тоалет Палома 4/1 во боја 53

10

8 Дуел омекнувач ред пасион 1l Дуел омекнувач мај лав 1l

Дуел омекнувач велвет кис 1l

Влажни марамици Папилон 15/1

49 Палома хартиени марамици 10+2


149

170

139

159

Тоалет перфекс 24/1 двослојна

81

162

Тоалет перфекс 24/1 трослојна

Брисачи Тета Виолета 2/1

Тоалет Виолета 24/1 двослојна

58 39

55

36 Брисач 2/1

76

164

Тоалет перфекс плус 8/1

Брисачи Виолета 4/1

Тоалет Виолета трослојна 12/1

69

65

239

Чисто абразив 500ml

214 255

239 СУПЕР ЦЕНА!

74

66 Чисто политура 250ml

Орнел 3l

Рубел 3kg Оливер син 3kg

239 Количините се ограничени!

тел. 3136341

тел.2700 764 | fax 2736294

тел. 2779511

тел. 2460127

тел. 3060169 Маркет бр.6 - Карпош 1 бул. Партизански Одреди бр.59 (На автобускта постојка веднаш спроти Симпо)

Reptil market novogodisen katalog  

Novogodisen katalog za reptil marketi

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you