__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

L NIEUW WWW.HOFWEEKBLAD.N

28 april 2021 • 82e jaargang • Nr. 42 • www.hofweekblad.nl

Lintjesregen in Hof van Twente

6

Nieuwe algemeen directeur FC Twente

14

Gezond de zomer in Streekmarkt Twente

15

Woningbouwplannen voormalige schoollocaties Delden Delden - In Delden is er behoefte aan nieuwe woningen. Met het vrijkomen van zowel de Ranninkschool (Bernhardstraat 25) als de Toonladder (Bernhardstraat 1) komt er plek beschikbaar voor woningbouw. Ook het terrein van sporthal de Reiger (Reigerstraat 1), het parkeerterrein eromheen en café de Boemel komt vrij voor woningbouw. Binnen het hele gebied kunnen ongeveer 45 woningen gebouwd worden. Er is een breed aanbod aan woningen mogelijk, zowel appartementen als tweekappers en vrijstaande woningen. De plannen worden via de website van de gemeente ter inzage gelegd en binnen de reactietermijn van vier weken kunnen reacties gegeven worden op de plannen. Ook kunnen mensen hun interesse in een woning via de website kenbaar maken.

Voorkeursvariant Ranninkschool.

Voorkeursvariant de Toonladder en de Reiger.

Ontwikkelingen Sporthal De Reiger en De Toonladder Op de strook grond ten noorden van de Reigerstraat wil de gemeente ongeveer 30 woningen bouwen voor één- en tweepersoonshuishoudens. In de schets is rekening gehouden met een gebouw van drie woonlagen en parkeerruimte tussen het spoor en de wooneenheden. Op de locatie van de school zijn mogelijkheden voor woningen, zoals tweekappers en vrijstaande woningen. Als het mogelijk is wil de gemeente een deel van de school laten staan. De school heeft een bepaalde karakteristiek die goed in de wijk past. Of dit technisch en financieel haalbaar is, moet nog uitgezocht te worden. Voor het gebied Reigerstraat en Toonladder gaat de voorkeur van het college van B&W uit naar model 1 van de schetsen. Zie voor meer informatie, de schetsen, het reactieformulier en interesseformulier: www. hofvantwente.nl/toonladder. Ontwikkelingen Ranninkschool Op de plek van de Ranninkschool zijn appartementen of woningen mogelijk. In verband met de financiële haalbaarheid, ruimtelijke en architectonische mogelijkheden gaat de voorkeur uit naar 15 appartementen en zeven woningen. Zie voor meer informatie, de schetsen, het reactieformulier en interesseformulier: www.hofvantwente.nl/ranninkschool. Reageren Het college heeft besloten om een reactietermijn van vier weken te geven. Op de website kunnen reacties gegeven worden. Er zijn aparte pagina’s aangemaakt voor beide plannen. Zie hierboven de links die daarbij horen. Ook kunnen mensen die interesse hebben in een woning dat via een formulier op de website aangeven. Na ontvangst van alle reacties wordt nagegaan hoe de planvorming verder vormgegeven kan worden. Wanneer mensen hun gegevens achterlaten houdt de gemeente deze mensen op de hoogte van de voortgang. De pagina op de website staat vanaf 20 april 2021 vier weken open voor het geven van reacties. Op 21 mei 2021 sluit de termijn voor het geven van reacties. Meer informatie Voor meer informatie of vragen over de plannen, kan contact worden opgenomen met Jan Klompmaker van het team Ruimte en Economie van de gemeente Hof van Twente via tel. 0547 857251 / 06 36525693 of mail naar: j.klompmaker@hofvantwente.nl

Oud papier inzameling ‘t Gijmink Goor - Op zaterdag 1 mei staan er weer containers aan de parallelweg van de Deldensestraat in Goor. U kunt daar tussen 9.00 en 12.00 uur uw oud papier brengen. In verband met de huidige coronamaatregelen kan het papier helaas nog niet bij u in de straat worden opgehaald. Geeft u dit goede nieuws ook door aan de buren? En helpt u elkaar waar nodig? Van de opbrengst worden leuke activiteiten voor de kinderen van onze school georganiseerd. De school is erg blij met uw oud papier. Via de Facebookpagina van Ods ’t Gijmink houdt de Oud papier-commissie u verder op de hoogte. Alvast bedankt voor uw bijdrage.

Twee bewoners overleden bij brand in appartementencomplex Delden Delden - In een appartementencomplex aan de Stadshagen in Delden heeft in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 april een uitslaande brand gewoed in een woning. Bij aankomst van de eerste eenheden van de brandweer is direct ingezet op redding van de aanwezige bewoners en blussing van de brand. Vanwege de complexiteit van het incident is vrijwel direct opgeschaald naar zeer grote brand en GRIP 1. Rookverspreiding in de gangen maakte evacuatie van de bewoners voor de brandweer lastig. Een deel van de bewoners is via redvoertuigen van de brandweer via de buitenzijde in veiligheid gebracht. Twee bewoners van de woning waar de brand is ontstaan, zijn overleden. Een andere bewoner van het complex is met rookinhalatie naar het ziekenhuis vervoerd.

Bloembeleving Twickel.nl zaait 20% meer bloemstroken dan in 2020 Ambt Delden - Op maandag 26 april is ruim 6 kilometer (3 mtr. breed) aan bloemstroken ingezaaid langs de akkers en weilanden van Twickel. Dit initiatief van de Twickelpachters is opgezet om de biodiversiteit een boost te geven én het geeft meer kleur aan het landschap. Vlak bij het Hoogspel hebben we proefvelden ingezaaid om ervaring op te doen met verschillende mengsels.

In de van mei tot half november bloeiende stroken was het vorig jaar een drukte van belang. Bijen, vlinders en diverse andere insecten genoten zichtbaar van de vele nectar. Ons doel is om elk jaar op vele plekken op Twickel overwegend inheemse bloemrijke akkerranden aan te leggen en die in de loop der tijd uit te breiden. Om dit te realiseren moeten er kosten gemaakt worden. Door bijdragen van de Vrienden van Twickel en de gemeente Hof van Twente is het mogelijk gemaakt Bloembelevingtwickel op te starten. Wij zijn nu op zoek naar donateurs die ons blijvend financieel ondersteunen. Voor een klein bedrag per kwartaal/jaar kunt u genieten van de bloempracht en helpt u de biodiversiteit te verbeteren. Voor meer informatie en donaties, zie de website BloembelevingTwickel.nl.

Oud papier Devoc Delden - Elke vierde dinsdag van de maand haalt volleybalvereniging Devoc het oud papier op in de wijk Rupertserf en omgeving. Deze maand valt dat echter op Koningsdag. Daarom wordt komende week in het ‘Devoc-gebied’ het oud papier opgehaald op woensdag 28 april. U wordt vriendelijk verzocht uw oud papier die dag voor 18.00 uur aan de weg te plaatsen.

Door de brandweer zijn twee bewoners gered. Een van hen is gereanimeerd, maar is helaas in het ziekenhuis overleden. Een ander slachtoffer is met rookinhalatie naar het ziekenhuis vervoerd. In de woning waar de brand is ontstaan, heeft de brandweer een dodelijk slachtoffer gevonden. Omdat de situatie zich ernstig liet aanzien, heeft ook de ambulancedienst flink opgeschaald. Ongeveer tien ambulances en een traumahelikopter zijn uit voorzorg ter plaatse geweest, maar zijn uiteindelijk niet ingezet. Circa 40 bewoners zijn tijdelijk opgevangen in een naastgelegen verpleeghuis omdat het appartementencomplex veel rook- en brandschade heeft opgelopen. De bewoners kunnen voorlopig niet terug naar hun woning. Een deel van de bewoners zijn opgevangen in een hotel, een deel is ondergebracht in het naastgelegen verpleeghuis. Overige bewoners zijn opgevangen bij familie. Naar de oorzaak van de brand wordt door de politie en het team brandonderzoek van Brandweer Twente onderzoek gedaan. Vier blusvoertuigen uit onder meer Delden, Hengelo, Borne en Goor en drie redvoertuigen en ondersteunende eenheden zijn ingezet om het incident af te handelen. Burgemeester Ellen Nauta: “De vreselijke brand van vannacht en de verslagenheid van de bewoners heeft mij diep geraakt. Ik wil mijn medeleven betuigen met de nabestaanden van de twee dodelijke slachtoffers. Ook de andere bewoners van het complex en hun families wens ik veel sterkte toe met het verwerken van deze gebeurtenis. De gemeente zal zich inzetten om hen zo goed mogelijk bij te staan. De hulpdiensten waren vannacht in groten getale aanwezig en hebben alles gedaan wat in hun macht lag. Daarvoor wil ik hen bedanken.” Foto’s: News United / Jack Huygens


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 2

Kerkberichten

Vereniging van Volkstuinders Delden

Van tuin tot bord tels - 150 gram geraspte Parmezaanse kaas - 1 grote fijngehakte uit - 150 gram hamblokjes - 2 theelepels gedroogde basilicum - 2 eetlepels paneermeel - 1 eetlepel boter/margarine (en boter/ margarine om in te vetten)

Naast dat vele gewassen rechtstreeks in de volle grond gezaaid kunnen worden, kunnen bepaalde groentes zoals courgettes nog niet gezaaid worden vanwege nachtvorst. Als de courgetteplantjes gekiemd zijn en worden blootgesteld aan nachtvorst is het einde verhaal. Na de ijsheiligen, rond half mei kunnen ze wel rechtstreeks de grond in. Wil je eerder oogsten dan zul je moeten voorzaaien in bijvoorbeeld de keuken of kas. De courgette is een snelle groeier die wel wat voedingstoffen nodig heeft. Zaai dus voor in potgrond in een potje, maar verpot niet meer. Als je nu voorzaait kan de courgette half mei in de volle grond gezet worden, maar daarover volgende keer meer. Eerst moet er gekookt worden. Ovenschotel met courgettes en ham Ingrediënten - 2 flinke grof geraspte courgettes - 1 doosje Maggi Puree voor ovenscho-

Bereiding: Verwarm de oven voor op circa 200 graden. Bereid 2 zakjes van de puree zoals aangegeven op de verpakking. Roer de courgettes, kaas, ui, ham en basilicum door de puree. Vet een ovenschaal in en strooi 1 eetlepel paneermeel over de bodem Verdeel het pureemengsel over de schaal en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een vochtig gemaakte eetlepel. Trek met een vork ribbels in de puree en strooi de rest van het paneermeel over de massa. Snij 1 eetlepel margarine/boter in kleine stukjes en leg deze op de puree. Zet het gerecht 30 minuten in de oven, zodat de puree een mooi goudbruin korstje krijgt. Wil je zelf eens courgettes en andere gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooyerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Er zijn op dit moment nog tuinen vrij voor verhuur langs de Watertorenstraat. Meer informatie is te vinden op www. volkstuindelden.nl. Groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets & Co aan de Kortestraat te Delden.

Foto van de week

Bovenstaande foto is gemaakt door Ria Haverkate: “De foto is onlangs gemaakt in het buitengebied van Haaksbergen/Buurse. De Ram is het eerste teken van de dierenriem en brengt de lente met zich mee. Het symbool voor een nieuw begin! Het licht aan het einde van de tunnel is nu echt in zicht!” Camera Fujifilm XT-20 | Lens Fujifilm XF55-200mm | 1/60s | f/3,5 | ISO 500. Meer foto’s van Fotoclub de Hof zijn te zien op de website fotoclubdehof.com.

Mocht u vieringen willen bijwonen, informeer dan eerst naar het protocol van de kerken. Protestantse Gemeente (Oude Blasius) Zondag 2 mei, 10.00 uur Ds. Wiersma, oneven huisnummers R.K. Blasiuskerk Delden Woensdag 28 april, 18.30 uur Eucharistieviering, pastoor Jansen Zondag 2 mei, 9.30 uur Eucharistieviering, pastoor Oortman O.L.Vrouwekerk Bentelo Zondag 2 mei, 9.30 uur Eucharistieviering, pastoor Jansen Petrus en Paulus Parochie Hengevelde Geen viering Protestantse Gemeente Markelo Alleen online kerkdiensten Zondag 2 mei, 10.00 uur Ds. Nijhuis Hofkerk, Goor Alleen online kerkdiensten Zondag 2 mei, 10.00 uur Ds. Van Wijk R.K. Petrus en Paulus Parochie Goor Woensdag 5 mei, 9.00 uur WoCo, pastor Doornbusch Reformatorische Baptisten Twente Goor Zondag 2 mei, 10.00 uur Dhr. Spee Lebuïnuskapel Hengelo Zondag 2 mei, 10.30 uur Lutherse dienst, da. Fuhrmann

Thema-avond Natuur- en MilieuRaad Hengelo over Waterstof in huis

De Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o. organiseert op donderdag 6 mei om 20.00 uur de vijfde thema-avond van het jubileumjaar 2021. Deze thema-avond vindt plaats via Zoom. De thema-avond duurt ongeveer een uur en gaat over Waterstof in huis. De presentatie wordt gegeven door Margreet Spoelstra, senior adviseur-onderzoeker energietransitie, Instituut Fysieke Veiligheid Arnhem. Na de presentatie is er gelegenheid voor vragen en discussie. Aanmelden via het formulier op op 6 mei Thema-avond: Waterstof in huis – NMRH (nmr-hengelo.nl). Waterstof in huis ‘Nederland moet van het gas af’ is een gevleugelde slogan geworden. Wat is in de toekomst de brandstof, die het aardgas kan vervangen? Als in een oudere woning een cv-ketel vervangen moet worden, kiezen veel woningbezitters voor cv-ketel die warmtepomp-ready is. Helaas zijn veel bestaande woningen niet zo geschikt om alleen met een warmtepomp verwarmd te worden. Deze huizen zijn echter ook voorbereid op een toekomst met waterstof als brandstof. Er is al bijzonder veel onderzoek gedaan naar het gebruik van duurzaam opgewekte waterstof voor de verwarming van woningen en/of bedrijfsruimtes. Waterstofgas in het aardgasleidingnetwerk in Nederland is allang geen uitdagende gedachte meer maar hard op weg om op landelijke schaal een realistisch alternatief voor aardgas te worden. Er worden ook al nieuwe cv-ketels verkocht die gemakkelijk kunnen omschakelen op waterstofgas. Op deze thema-avond bekijken we fragmenten van een webinar over ‘Veilige Energietransitie: Waterstof’ van het Instituut Fysieke Veiligheid. Tussen de fragmenten door is gelegenheid voor vragen aan Margreet Spoelstra. Programma - Margreet Spoelstra geeft een introductie op het gebruik van waterstof als vervanging van aardgas. - In het webinar legt Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems, TU Delft uit wat wordt bedoeld met ‘Waterstof als energiedrager’. - Bart Vogelzang, senior consultant gassen bij Aliander, gaat in op ‘Onderzoek en praktijk voor een veilige toepassing van waterstof’. - Tot slot een vraaggesprek van Nils Rosmuller, Instituut Fysieke Veiligheid, en Ad van Wijk over toepassing van waterstof op nationale en internationale schaal.

Nieuwe voorzitter Harmonie Diepenheim

Bridgeclub Niet Kwetsbaar

Proathuus weer open

Goor - Uitslag online bridgedrive 20 april 1 Louise Vrielink - Trudy Vrielink 62,08% 2 Jaap de Vries - Andre Sombekke 60,97% 3 Marja Kappert - Jopie Peuscher 56,88%

Diepenheim - Tijdens de algemene ledenvergadering van 19 april is Elise Oldemenger gekozen tot nieuwe voorzitter van de Harmonie. Siebrand Schreurs heeft na een termijn van negen jaar afscheid genomen van de voorzittersfunctie. Beiden waren vorig jaar al aftredend en herkiesbaar, maar door de coronacrisis heeft het bestuur besloten een jaar langer aan te houden. Het bestuur is verheugd dat Siebrand zijn zitting in het bestuur wil behouden en dat hij herkozen is. Elise trad vijf jaar geleden in het bestuur en is saxofonist in het orkest. De geboren en getogen Diepenheimse kent de tradities in het Stedeke en bij vele daarvan is de Harmonie aanwezig. Maar de stokoude Harmonie die op 1 juni van dit jaar haar 120e verjaardag viert, gaat mee met zijn tijd. Modern opgezette concerten en veel jeugdige aanwas zullen ervoor zorgen dat de Harmonie nog lang niet uitgespeeld is! Door de coronacrisis ziet 2021 er anders uit dan verwacht. Na de succesvolle uniformenactie Pak-Van-Mijn-Hart vorig jaar, hoopte de Harmonie haar nieuwe uniformen medio dit jaar te kunnen tonen. Het bezoeken van uniformleveranciers door de voltallige uniformcommissie was echter beperkt mogelijk. De streefdatum voor het presenteren van de uniformen op 1 juni, is daarom losgelaten, maar getracht wordt dit voor het einde van het jaar te kunnen realiseren.

Laatste bijeenkomst Leeskring 2 Vrouwen van Nu Goor - ‘t Proathuus is weer open, door de versoepelingen is het nu weer mogelijk om een groot deel van de activiteiten uit te voeren. Binnen is het voorlopig een winkel vol met nieuwe en gebruikte kleding, speelgoed, boeken, spellen en puzzels en buiten is een mooi nieuw terras opgesteld, gedeeltelijk overdekt.Zo kunnen nu de mensen weer zonder afspraak winkelen, minima kunnen gratis kleding uitzoeken op uitnodiging en het overige publiek kan al tegen een klein prijsje wat leuks scoren. Hergebruik van gedragen kleding is goed voor het milieu en de portemonee, er wordt  dagelijks kleding aangeboden aan Doors Wide Open en dit wordt gesorteerd. Veel blijft in Hof van Twente, daarna gaat een gedeelte naar de locatie in Rotterdam waar het veelal wordt verstrekt aan de daklozen. Wat dan nog over blijft gaat naar de armen in andere landen. Het terras biedt plek aan ongeveer 15 mensen, hier is ook iedereen welkom maar er wordt veel gebruik van gemaakt door alleenstaanden en ouderen als ontmoetingsplek. De koffie en thee kost slechts 1 euro en voor diegene die dat niet kan missen, is het gratis. Dit is mogelijk omdat ook veel mensen extra euro’s hiervoor doneren. Voorlopig wordt er weer gewerkt met een daghap als warme maaltijd en als er meer versoepelingen komen, zal er ook weer gezamenlijk gegeten worden. De daghap wordt duurzaam gemaakt doordat er restproducten uit supermarkten voor gebruikt worden.  Verder is er een kleine kaart met warme snacks, gehaktbal uit de jus, tosti, verse soep, etcetera.  U vindt ‘t Proathuus aan de Grotestraat in Goor naast de Takko en The Readshop, u kunt daar ook levensmiddelen voor de voedselbank en kleding inbrengen.

afdeling Goor Goor - Op maandagmiddag 19 april hadden de dames van Leeskring 2 van de Vrouwen van Nu in Goor hun laatste digitale bijeenkomst van dit seizoen. De roman ‘Jeugd zonder God’ van Ödön von Horvath speelt zich af in 1938 in Duitsland ten tijde van het opkomend fascisme. Het boek vertelt het verhaal van een leraar die met een klas gymnasiasten tijdens de paasvakantie op kamp gaat. Het is de bedoeling dat de jongens voorbereid worden op een eventuele oorlog. Ze moeten dus ook leren omgaan met vuurwapens. In de buurt is ook een meisjeskamp, maar meisjes ‘worden niet naar het front gestuurd, helaas’. Die moeten dus leren om gewonden te verzorgen. De leraar worstelt met het begrip van goed en kwaad. Niet het humanisme wordt tegenover het fascisme gezet, maar het geloof in God. De leraar is zelf zijn geloof in God kwijtgeraakt, doordat hij zich afvroeg waarom God een oorlog toelaat. Moet je God de schuld geven van het kwaad of heeft de mens een vrije wil. De leraar voelt zich schuldig wanneer een leerling wordt vermoord. Hij hoort de stem van God (of is het zijn geweten?) die zegt dat hij de waarheid moet vertellen aan de rechter. Het boek beschrijft het dagelijkse leven in een ideologie die het vrije denken wil beïnvloeden. Het werd in 1938 door propaganda- en cultuurminister Goebbels verboden vanwege de kritische houding van de schrijver. De dames waren positief over het boek en hebben er uitvoerig over gediscussieerd. In oktober begint het nieuwe seizoen van van Leeskring 2 van Vrouwen van Nu. Hopelijk kunnen de besprekingen dan weer in de bibliotheek plaatsvinden. Leeskring 1 kan in het komende seizoen nog nieuwe deelnemers gebruiken.


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 3

Verdrietig, maar dankbaar voor alle liefde die wij van haar mochten ontvangen, delen wij u mede dat na een periode van afnemende gezondheid is overleden onze moeder, oma en overgrootmoeder

Jo Veringa-van Kooten weduwe van Willie Veringa

op de leeftijd van 88 jaar. Kinderen, klein- en achterkleinkinderen Goor, 24 april 2021 Correspondentieadres: Irisstraat 7, 7471 AS Goor Er is gelegenheid tot afscheid nemen en de familie te condoleren op donderdag 29 april van 19.00 uur 20.00 uur in uitvaartcentrum de Borgh, Pastoriestraat 3, 7471 CT Goor. Hiervoor zijn tijdsblokken beschikbaar, ingedeeld op de eerste letter van uw achternaam: A - H 19.00 - 19.20 uur I - R 19.20 - 19.40 uur S - Z 19.40 - 20.00 uur

Met verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van ons GFC lid

Henk Hammers Henk was ruim 81 jaar lid van GFC. Wij wensen de familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. Bestuur GFC Bestuur Supportersvereniging GFC

Wij wensen alle bewoners en betrokkenen van Stadshagen heel veel sterkte toe!! Team apotheek Delden

MAGNEETJES Magneetjes s.v.p. inleveren ‘s maandags vóór 12.00 uur. In mei is de Wereldwinkel Delden van dinsdag t/m zaterdag open voor de verkoop van onze fairtrade producten van 12 tot 16 uur en op vrijdag t/m 19 uur. We houden ons aan de voorgeschreven maatregelen. Zie ook www.wereldwinkeldelden.nl. Welkom aan de Kortestraat 2b. Wil de heer op de mountainbike die op 22 april in ‘de Ploai’ door een hond werd gebeten zijn telefoonnummer bij het Hofweekblad achterlaten? E-mail: info@hofweekblad.nl of tel. 074 3761354. Gratis af te halen vier opklapbare tuinstoelen (teak - verweerd) met bijpassende tafel (± 60 bij 100 cm). Tel. 06 44378738.

De crematieplechtigheid zal in familiekring plaatsvinden.

Opslag nodig voor uw inboedel? Tel. 06-27543623

Hartverwarmend waren de vele blijken van medeleven, de bloemen, de vele lieve kaarten en berichten na het overlijden van onze lieve moeder, oma en overgrootoma

Voor al uw oud ijzer en andere metaalsoorten belt u M. Jager, Roerdompstraat 19, Goor, tel. 0547-275404, mobiel 06-14162372. Altijd kosteloos opgehaald.

Gerda Schlömer - Kelder

Te koop:

Wij willen u op deze manier hartelijk bedanken. Het heeft ons goed gedaan.

Verse Scharreleieren Consumptieaardappelen

de kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen

Vossenbrink 8 Delden (Kafhook)

Hengelo, april 2021

0547 - 36 13 05 www.delaatsteeermarkelo.nl

Voor zowel leden als niet leden, ongeacht de uitvaartverzekering.

Adv._Hofweekblad_V01.indd 1

6-11-2020 10:56:39


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 4

Arnold Paalman wint Burdinne

Resultaten onderzoek onder ondernemers in Hof van Twente

P.V. de Witpen

Delden - Hoe gaat het met de ondernemers in Hof van Twente tijdens de coronacrisis? Een belangrijke vraag, die de gemeente Hof van Twente onlangs stelde aan de ondernemers. Daar waar de ene ondernemer juist drukker is dan ooit, geldt voor de ander helaas dat men noodgedwongen de deuren tijdelijk heeft moeten sluiten. 133 ondernemers deden mee aan het onderzoek dat half februari startte. De uitkomsten van het onderzoek zijn te vinden op de ondernemerspagina van de website van de gemeente https:// www.hofvantwente.nl/ondernemers/ondernemend-hof-van-twente/ondernemersonderzoek. ‘’Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid, leefbare centrumgebieden, een bruisend verenigingsleven en nog veel meer. Juist in deze bijzondere tijden zijn de uitdagingen groter dan ooit en tonen ondernemers hun creativiteit. Het onderzoek helpt ons om te weten waar ondernemers behoefte aan hebben zodat ondernemen in de Hof nog beter wordt,’’ licht wethouder Wim Meulenkamp toe. In het onderzoek gaven 133 ondernemers hun mening. Ondernemers die reageerden, werken voornamelijk in de detailhandel, zakelijke dienstverlening of in overige dienstverlening zoals in kapsalons of beautysalons. De helft daarvan is zzp’er, 17% heeft twee tot vier werknemers en 12% heeft vijf tot 20 werknemers. Bijna driekwart van de ondernemers ziet met de huidige bedrijfsactiviteiten voldoende toekomstmogelijkheden voor het bedrijf. Een kwart geeft aan iets te moeten veranderen binnen hun onderneming. Dit kan zijn minder personeel, nieuwe markten of bijvoorbeeld een ander businessmodel. Verminderde vraag naar producten en diensten De gevolgen van de coronacrisis zijn duidelijk voelbaar voor de ondernemers in de gemeente Hof van Twente. Bij een kwart van de ondernemers die heeft deelgenomen aan het onderzoek verminderde de vraag naar producten of diensten. Door de gevolgen van de coronacrisis heeft 16% de onderneming (tijdelijk) verplicht moeten sluiten en richt zo’n 10% van de ondernemers zich nu op achterstallige klussen en innovatie. Ondanks de teruglopende omzet en verminderde vraag naar producten, gingen er vrijwel geen bedrijven failliet. Daartegenover staat wel dat ruim driekwart (80%) van de ondervraagde ondernemers in de afgelopen maanden gebruik maakte van een of meerdere coronaregelingen die de overheid heeft opgesteld. Er werd het vaakst een beroep gedaan op de TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers). Op zoek naar alternatieven Ondernemers in Hof van Twente zijn druk bezig met de zoektocht naar alternatieven. Zo hebben veel ondernemers hun bedrijfsactiviteiten gewijzigd om zo nieuwe producten of diensten aan te bieden. Maar ook geven ruim 30 ondernemers aan dat ze juist een toename zien in de vraag naar hun product of dienst. Ondersteuning Naast het ophalen wat er leeft bij de ondernemers biedt de gemeente ook ondersteuning aan voor diegene die daar behoefte aan heeft. Dit kan gaan om een gesprek met de accountmanager bedrijven van de gemeente of een ondernemersadviseur over de toekomstmogelijkheden van het bedrijf. Maar ook hulp bij het starten van een nieuw bedrijf of misschien juist stoppen van een bedrijf. Ook heeft de gemeente ondernemers gevraagd naar de behoefte naar bedrijfskapitaal of trainingen voor het verbeteren van ondernemersvaardigheden. Tweederde van de ondernemers geeft aan op dit moment geen hulp nodig te hebben van de gemeente. Degenen die wel een hulpvraag hebben geuit zijn persoonlijk benaderd. Meer informatie Berryl Michel is de contactpersoon voor vragen of meer informatie over het onderzoek. Zij is bereikbaar via ondernemersloket@hofvantwente.nl of 06-19384489.

Hengevelde - Ook op de vlucht vanuit Burdinne is Arnold Paalman de te kloppen man. Afgelopen vrijdag werden de duiven klaar gemaakt voor een vlucht vanuit Burdinne, een plaats in België ongeveer 211 kilometer hemelsbreed vanaf Hengevelde. Het betrof de tweede vlucht van dit seizoen en de deelname vanuit Hengevelde was goed. Maar liefst 306 duiven van 13 liefhebbers verlieten Hengevelde in de vrachtwagen om hun reis naar Burdinne te maken. Zaterdagochtend om 10.00 uur werd het startschot gegeven voor de duiven op een prachtige plek in de natuur. De lossing van ruim 27.000 duiven is te bekijken op de Facebookpagina van de afdeling: https:// fb.watch/54-jAnn0MU/. De eerste duif die zijn weg terugvond, was een doffer van Arnold Paalman. Met een gemiddelde snelheid van 77 km/u kwam hij bij het hok aangesneld. De top 10: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10. Arnold Paalman 2. Ronald ten Thije 9. Rudie en Stan ten Thije

Gratis bloemzaden bij ‘Onder de Wieken’

Goor - Help de bijen door bloemenzaden te zaaien in je tuin of op je balkon. Dit is hard nodig, want het gaat slecht met de bijen - en dat terwijl ze erg belangrijk zijn voor een gezonde biodiversiteit. Sinds begin april kun je gratis een zakje biologisch bloemzaad af komen halen bij deze voedselbank voor bijen. Dus verander jouw tuin en/of balkon in een mooie bloemenzee! 22 april was het de dag van de aarde en nationale zaaidag. Ook bij ‘Onder de Wieken’ is een voedselbank voor bijen, waar je op 1 mei gratis zaad kan afhalen. Buurtbewoners en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom tussen 10 en 12 uur. De Nationale Zaaidag is erop gericht zoveel mogelijk het leefklimaat van de wilde bijen te verbeteren door planten te zaaien die nectar en stuifmeel leveren. Op de website www.thepollinators.org/blog/ zaaien vind je alle nodige informatie. Het zaad mag alleen in de eigen tuin of balkon worden gebruikt. Deze actie geldt alleen bij ‘Onder de Wieken’ bij de Braakmolen in Goor op zaterdag 1 mei.

Dare! Coaching met lef Enter - Ina Mennegat (47), eigenaar en oprichter van Dare! is al even excentriek als haar manier van coaching. Geen eindeloos lange sessies en geen zweverigheid. De coaches van Dare! zeggen waar het op staat en dagen je op een positieve manier uit. Lef tonen is het credo. Ina werkt sinds 2018 als leiderschapscoach en -trainer. Ze is er stellig van overtuigd dat ieder persoon en ieder team zichzelf kan overtreffen en verrassen: “Door te werken vanuit persoonlijke waarden en positieve beïnvloeding kun je mens en organisatie in beweging zetten. Van denken en weten naar doen!” Ina Appeltaart “Het kostte voor mezelf een hele portie lef om een coachingbedrijf te starten”, geeft ze toe. “Maar ik besloot dat als ik het ga doen, dan doe ik het ook goed. Ik volg alle mogelijke coachopleidingen en -cursussen om mezelf te blijven ontwikkelen en niet vast te roesten in een bepaalde visie.” Coach is een vrij beroep, wat betekent dat iedereen zich in feite coach mag noemen. Ina is zich daar terdege van bewust maar: “Ik neem mezelf niet zo serieus maar mijn vak wel.” Mooi voorbeeld van hoe je met lef iets kunt bereiken, was toen Ina dacht zich ingeschreven te hebben voor een triathlon in Didam. Kort voor de wedstrijd ontdekte ze dat ze ontbrak op de startlijst. De organisatie zei tegen haar: “Jammer, maar dan kun je niet meedoen. In december kun je je weer inschrijven voor de volgende editie.” Ze liet het er niet bij zitten. Ze zei: “Maar ik ben heel aardig en ik kan heel goed appeltaart bakken.” Ze mocht alsnog starten. De organisatie schreef haar in als Ina Appeltaart. Foto: Cindy Bakker. Kort, krachtig en effectief coaching traject Ina bewandelde een interessante route om te komen waar ze nu is. Na haar Nyenrode studie tot leidinggevende werkte ze als ondernemer binnen het familiebedrijf en bekleedde verschillende management functies in de vrijetijdsindustrie. Ze ondervond in de praktijk wat er goed gaat, maar ook zeker wat er allemaal misgaat. Het hoe en waarom van het slagen van het ene en het floppen van het andere bedrijf had haar onverdeelde aandacht. Ina volgde diverse opleidingen, onder andere Verandermanagement, spiritueel leiderschap en de opleiding tot Bezielend Coach met als specialisatie teamleiderschap en (executive) coaching en training. De opleidingen in combinatie met haar ervaringen uit de praktijk, een flinke dosis humor en haar tomeloze energie staan garant voor een kort maar krachtig en effectief coaching traject. Meer informatie Naast coaching kun je bij Dare! ook terecht voor familieopstellingen of als je op zoek bent naar een adviseur, projectmanager, (interim) directeur of manager. Wil je mee doen aan de volgende 5-weekse Mindfulrun of -walk? Kijk dan op https://www.mindfulrun.nl/wierdenrijssen/ voor de data en geef je op. Nieuwsgierig naar wat Dare! voor jou persoonlijk of voor je bedrijf kan betekenen? Bel of app dan naar 06 23 92 09 84 of stuur een e-mail naar ina@darebeweegt.nl, of een tweet naar @inamennegat. Kantoor: Dare! Muldershof 21 in Enter.

Vertrek directeur-bestuurder bij Wonen Delden Delden - Dave van Zalk stopt op 31 juli 2021 als directeur-bestuurder bij Wonen Delden. Vanaf 1 augustus is hij directeur-bestuurder van IJsseldal Wonen, een woningstichting in de regio Voorst en Lochem. Dave van Zalk woont in Epse, een klein dorp dat ligt in het werkgebied van IJsseldal Wonen. “Dit heeft zeker meegespeeld bij het nemen van mijn besluit om te solliciteren”, vertelt de vertrekkend directeurbestuurder. “Deze kans om bij te dragen aan het woongenot en de leefbaarheid in mijn eigen woonomgeving kon ik niet voorbij laten gaan.” Opvolging bij Wonen Delden De Raad van Commissarissen van Wonen Delden vindt het jammer dat Dave van Zalk de Deldense woningstichting verlaat. “De afgelopen twee en een half jaar heeft hij met grote inspanning, veel goede resultaten geboekt. Daarmee heeft hij Wonen Delden voorbereid op de toekomst”, aldus voorzitter Erik Averdijk namens de Raad van Commissarissen. “We zijn Dave daar zeer dankbaar voor.” Door zijn vertrek ontstaat er een vacature voor een nieuwe directeur-bestuurder. “Naar verwachting zal het enige tijd duren voordat deze vacature is ingevuld. Voor de tussenliggende tijd stellen we een waarnemend bestuurder aan.” MOOI THUIS IN HUIS

LENT E ELINK

alle glasweefsel

20% korting Bentelosestraat 11 - Hengevelde - 0547-333331 www.decokaylentelink.nl

‘Stoevelaar’ “Zo ziet de nieuwe Stoevelaar er straks uit” stond in de Tubantia van 7 april jl. In 2025 wil de zorgverlener Carint nieuwbouw hebben gerealiseerd voor het oude Stoevelaarcomplex aan de Markeloseweg in Goor. De 50 jaar oude Stoevelaarflat voldoet niet meer aan de huidige normen voor de bewoners die onder begeleiding van Carint daar zijn gehuisvest. Dat snap ik en dat renovatie van het gebouw voor die doelgroep niet rendabel is snap ik ook. Maar waarom dit grote gebouw dan niet ingezet wordt voor gewone huurders in plaats van gemakshalve maar te slopen, snap ik niet! In de huidige situatie in ons land, en ook in Goor, met een schreeuwend tekort aan woningen en zeker aan betaalbare woningen, ga je toch niet ruim 55 potentiele huurwoningen klakkeloos slopen. De flat is zonder al te veel ingrepen en aanpassingen nog voor vele jaren geschikt te maken voor starterswoningen, voor alleenstaanden of wellicht ouderen die wat in een beschermde omgeving willen wonen. Het gebouw is allang afgeschreven, dus waarom niet door Carint aan de gemeente aangeboden en de eigen nieuwbouwplannen ingepast in deze, lijkt mij, logische stap. Carint bestaat voor en door de gemeenschappen in Twente dus is handelen in het belang van die gemeenschappen ook een heel normale denktrant. Bovendien voorkom je hiermee een enorme kapitaalsvernietiging. Wat ik mij afvraag is of de gemeente zelf wel voldoende belangstelling heeft om dit gebouw voor de verhuur in te zetten. Tot nu toe weinig in die richting gehoord. Of is alles al in kannen en kruiken tussen de gemeente en Carint? Kijk, dit is tevens de kans voor de gemeente om weer wat grip te krijgen op een stukje eigen woningbeleid, dus niet die kolos Viverion op dit gebouw zetten, maar een eigen woningstichting oprichten, met ruimte voor de gemeenteraad voor woningtoewijzing. En met een biljartruimte beneden en een tafeltennisruimte op het dakterras krijgen zelfs de oudjes van de Whee weer zin om de laatste jaren van hun leven door te brengen op de zesde verdieping van de Stoevelaar met het mooiste uitzicht van Goor! Tijmen Koudijs, Goor

Gratis aanmelden kan nog

Goed nieuws voor Bentelo en Hengevelde: er komt glasvezel Hof van Twente - Goed nieuws voor de inwoners van Bentelo en Hengevelde. Tijdens de glasvezelcampagne zijn er voldoende aanmeldingen binnengekomen om in Bentelo en Hengevelde glasvezel aan te leggen! Naar verwachting start de aanleg in het derde kwartaal van 2021. Omdat het met de coronamaatregelen lastiger is geweest om alle inwoners persoonlijk te bereiken, kunnen inwoners zich tot en met 31 mei alsnog gratis aanmelden via gavoorglasvezel.nl. Inzet van ambassadeurs en lokale partijen onmisbaar Daisy Meekes, projectleider bij DELTA Fiber Netwerk: “Tijdens de campagne in Bentelo en Hengevelde is er veel werk verzet om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk glasvezel komt. Ambassadeurs, verenigingen en lokale verkopers hebben, zelfs in deze coronatijd, alles op alles gezet om buurtbewoners te overtuigen van het belang van glasvezel. En met succes, want in de laatste week was mede daardoor een mooie eindsprint zichtbaar in het aantal aanmeldingen. We zijn dan ook erg verheugd dat we kunnen melden dat er glasvezel komt!” Wethouder Harry Scholten: “Het is in deze tijd belangrijker dan ooit om goed en snel internet te hebben. We werken meer thuis, onderwijs en zorg worden steeds meer digitaal en ook voor ontspanning en ontmoeting gebruiken we onze beeldschermen. Hoe fijn is het dan, dat online verbindingen van goede kwaliteit zijn. We hebben goed nieuws: voor Bentelo en Hengevelde wordt dat supersnelle en goede internet werkelijkheid. Ik ben er trots op dat inwoners van Hengevelde en Bentelo hun verantwoordelijkheid hebben genomen en gekozen hebben voor glasvezel. Binnenkort kunnen inwoners en bedrijven er gebruik van maken. Met dit stabiele en supersnelle internet zijn Hengevelde en Bentelo goed voorbereid op de toekomst.” Inwoners worden persoonlijk geïnformeerd Alle inwoners van Bentelo en Hengevelde die zich tijdens de glasvezelcampagne hebben aangemeld, worden persoonlijk geïnformeerd over het goede nieuws. Daisy Meekes: “Gezien de bijzondere tijd waarin we leven, merken we dat we nog niet iedereen goed hebben kunnen bereiken. Inwoners krijgen daarom nog de tijd om zich aan te melden voor glasvezel bij één van de telecomaanbieders Caiway, DELTA, Helden Van Nu, Online.nl of Weserve. Doen zij dit uiterlijk op 31 mei 2021, dan hoeven ze geen extra na-aansluitkosten van € 650,- te betalen en profiteren ze van een scherp welkomstaanbod.” Kijk voor meer informatie op gavoorglasvezel.nl.


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 5


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 6

Twaalf inwoners Hof van Twente ontvangen Koninklijke onderscheidingen Hof van Twente - In de gemeente Hof van Twente hebben maandag 26 april twaalf inwoners te horen gekregen dat ze een koninklijke onderscheiding ontvangen. Ze werden verrast en gedecoreerd door burgemeester Ellen Nauta-van Moorsel. Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau: Foto’s: Inge Rupert Fotografie

J.W. Brunnekreeft, Goor.

R. van Dam-Broeze, Goor.

F. Schutte en J.W.M.S. Schutte-Lock, Goor. Mevrouw J.W. Brunnekreeft, Goor Mevrouw Brunnekreeft is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In het jaar 1991 werd in Goor de Stichting Leendert Vriel opgericht en in 2008 kwam een fusie tot stand met de Stichting Leendert Vriel Delden die ondersteuning biedt aan terminale patiënten en hun families. Als vrijwilligster biedt mevrouw Brunnekreeft dus al 30 jaar hulp aan patiënten die in hun laatste levensfase zijn beland en aan hun naaste families. Ook is ze al 25 jaar actief vrijwilligster tijdens het jaarlijkse School- en Volksfeest en maakt ze deel uit van het Schoolfeestfonds die de netto-opbrengsten van rond de € 35.000,- per jaar terug laat vloeien in de Goorse gemeenschap. Ook maakte ze jarenlang deel uit van de kerkenraad en zorgt ze met een groep vrijwilligers voor de wekelijkse schoonmaak van de kerk en het naastgelegen zalencentrum. Tot slot, in 2017, is een muziektheaterproductie uitgevoerd onder de naam ‘Stem van de Regge’ over de geschiedenis van Goor en de betekenis van de Regge. Mevrouw Brunnekreeft werd gevraagd als bedenker, schrijver en regisseur van de productie. Het werd een ongekend succes. Mevrouw R. van Dam-Broeze, Goor Mevrouw Van Dam ziet altijd om naar de mensen in haar omgeving. Zij heeft altijd veel voor onze maatschappij betekend sinds eind jaren 70 en nu is ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Bijna 40 jaar lang was ze een bevlogen vrijwilligster van het Rode Kruis en werd ze behalve in Goor ook daarbuiten ingezet. Een week na de vuurwerkramp in Enschede begeleidde ze bewoners van de getroffen wijk Roombeek. In de beginjaren (1978-1992) was ze twee à drie dagen per week chauffeur op de ambulance. In 2018 besloot ze zich aan te sluiten bij de EHBO- afdeling Markelo-Diepenheim. Ook bij de Stichting Franje verricht ze verschillende mantelzorgtaken voor buren en familie. Mevrouw A.H. Diepenbroek-Bruins, Goor Mevrouw Diepenbroek-Bruins is een fantastische ambassadeur van en voor de wijk ’t Gijmink in Goor en is hiervoor benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Heel gebruikelijk was het in die tijd dat medewerkers van Eternit aan het einde van de werkdag/-week asbestmateriaal mee naar huis namen om op verschillende manieren te verwerken. Na het instellen van een algeheel asbestverbod in 1993 voor heel Nederland volgden in 1999 de eerste gesprekken om te komen tot sanering van de arbeiderswijk ’t Gijmink. Een Bewonerscommissie Gijmink werd opgericht waar ze lid en voorzitter van was. Deze commissie fungeerde namens de buurt als klankbord richting onder andere de gemeentelijke en

provinciale overheid en de woningcorporatie. Haar kritische en constructieve inbreng was van grote waarde. Ook is ze gastvrouw in de wijkvoorziening Villa 70. Mevrouw J.J.W.H. Huistede-Ankersmid, Goor Vanwege haar inzet voor deze samenleving is mevrouw Huistede benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze verzamelt ansichtkaarten, sigarenbandjes, balpennen, suikerzakjes, Douwe Egbertspunten en nog veel meer. Regelmatig wordt alles opgehaald door een echtpaar uit Sneek. Zij verkopen het ingezamelde materiaal op beurzen en braderieën waarvan de opbrengst gaat naar de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). Ze draagt zo al ruim 35 jaar haar steentje bij. Daarnaast toont ze haar creativiteit in voorheen Huize Scherpenzeel, tegenwoordig in De Stoevelaar, maar ook in Huize Heeckeren. Ze heeft een warme belangstelling voor de cliënten en is voor het zorgende personeel, een gewaardeerd vrijwilligster, zowel in De Stoevelaar als in Huize Heeckeren. Bij de handwerkmiddagen helpt ze bewoners met haak-, brei- en borduurwerkjes en ze begeleidt de cliënten van Aveleijn op maandagavond naar de Vrije Tijds Bestedings club, VTB. Tot slot is mevrouw Huistede nog vrijwilligster voor de lokale Zonnebloem-afdeling en voor vrouwenorganisatie Zij-Actief. Ze wordt omschreven als ‘Zeer betrokken, trouw, zorgzaam, altijd een helpende hand, een luisterend oor en een creatieve geest’. Ook collecteert ze voor de Nederlandse Brandwondenstichting en Alzheimer Nederland. De heer J.B. Leushuis, Delden De heer Leushuis is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Gemeente Hof van Twente is bijzonder trots op een aantal prachtige landgoederen waaronder Landgoed Twickel en De Noordmolen. In de jaren 80 werd de molen gerestaureerd en van een nieuw waterrad voorzien. Het ambachtelijke proces van het ‘olieslaan’ werd hervat als een ambachtelijke, toeristische voorziening. De Stichting Beheer Noordmolen Twickel werd opgericht. Eén van de vrijwillig molenaars van het eerste uur is de heer Leushuis. Vanwege zijn technisch inzicht en vakmanschap is hij inmiddels ruim 30 jaar van grote waarde voor de molen en collega-vrijwilligers. In 2006 trad de heer Leushuis toe tot het bestuur van de Stichting Beheer Noordmolen Twickel. Hij heeft met zijn team vrijwillig molenaars opgeleid voor eenzelfde (dubbele) watermolen in het Duitse Lage, die ook tot Twickel behoort. Sinds 2015 is hij voorzitter van de stichting. Hij neemt nieuwe initiatieven en hoopt ooit op de herbouw van de oude korenmolen die in 1832 werd afgebroken.

In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen Terug in de tijd met natuurkenner en natuurfotograaf Han Brinkcate Het ‘Hofweekblad’ heette toen ‘Deldens Weekblad’ Aflevering 14, 4 november 1992 U zult misschien denken, wat hebben aalscholvers nu met Twickel te maken. Nu, op dit moment nog niet zoveel maar wat niet is kan nog komen. Al een paar jaar lang heb ik ‘s zomers op het Grasbroek en bij de zijtak Almelo een aantal aalscholvers waargenomen. Het zijn prachtige vogels die ongeveer 90 centimeter groot zijn (zie foto). Zwart van kleur, voorzien van een groene glans. De witte kin en wangen zijn net als de verlengde kop en achterhalsveren kenmerkend voor deze vogel. Verder hebben ze een donkere haakvormige snavel, zwarte poten, groene ogen en als ze zitten doen ze dit rechtop. Aalscholvers behoren tot de pelikaanachtigen, deze soorten hebben allemaal ook de achterteen in het zwemvlies betrokken. Als ze vliegen hebben ze een lange hals en staart en een rustige korte vleugelslag. De aalscholver vliegt net als ganzen in een V–formatie. Deze vogels broeden en slapen in kolonies. De grootste kolonies vinden we in Wanneperveen, het Gaasterland, het Naardermeer, in de Biesbosch en in Lekkerkerk. Het nest wordt gebouwd in bomen en struiken en bestaat uit een groot vlechtwerk van takken, gevoerd met riet en stro. Vaak wordt het nest meerdere jaren achtereen gebruikt. De broedtijd van de aalscholvers loopt van eind februari tot in augustus. De drie tot vijf eieren zijn ongevlekt en licht blauwgroen van kleur. Ze zijn bedekt met een kalklaagje. Hun broedduur is ongeveer 26 dagen. De jonge aalscholvertjes zijn dof gekleurd en hebben een witte buik. Ze worden gevoerd met allerlei soorten vis waaronder veel paling. Aalscholvers duiken van de waterspiegel vrij diep naar beneden en kunnen onder water zwemmen om zo bij de vis te komen. Is de vis eenmaal gevangen dan wordt deze in de grote krop bewaart. Zodra ze op het nest komen wordt het in de krop voorverteerde voedsel aan de jongen gevoerd. Daar hun losse veren tijdens het duiken gemakkelijk water opnemen, (aalscholvers hebben geen vetklieren, zoals bijvoorbeeld eenden) zie je ze vaak met half uitgespreide vleugels op een tak zitten om weer droog te worden. Na de broedtijd blijft een deel van de aalscholvers in ons land (vaak aan de Waddenkust) om te overwinteren. Een- en tweejarige vogels verspreiden zich veel over zuid-west Europa tot zuid-oost Europa. Het wegtrekken gebeurt eind augustus en september. Ze komen als alles goed gaat begin februari weer terug. Voor meer natuur kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl, of op www. hofweekblad.nl onder de button natuur.

A.H. Diepenbroek-Bruins, Goor.

J.J.W.H. Huistede-Ankersmid, Goor.

J.B. Leushuis, Delden.

M.G. Ridha-Smit, Markelo.

G.J. Tijhuis, Goor

E.W. Toet-Woolderink, Goor

H.H. van Veelen, Markelo.

G.B. Vehof, Hengevelde.

Ook zette hij zijn kennis, kunde en vakmanschap in als lid van de oudercommissie van de toenmalig R.K. Twickeloschool in Delden. Als bestuurslid van de toenmalige Wit Gele en Groene Kruisvereniging in Delden was hij van grote betekenis. Mevrouw M.G. Ridha-Smit, Markelo De waardevolle inzet van mevrouw Ridha Smit is beloond met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij zet zich al jaren in voor de Stichting Pax Kinderhulp. Drie jaar na de bouw van de Berlijnse Muur is de ‘Actie Berlijn’ opgericht als onderdeel van vredesbeweging Pax Christi Nederland en werd later ondergebracht in Stichting Pax Christi Kinderhulp. Omdat de stichting niet meer verbonden is aan de vredesbeweging of de kerk, kreeg ze in 2004 de naam ‘Stichting Pax Kinderhulp’, voor kwetsbare kinderen, die door oorlog, natuurrampen, armoede en sociale achterstand, in moeilijke omstandigheden leven. De stichting biedt ze een vakantie aan bij Nederlandse gezinnen of in een groepsaccommodatie. Mevrouw Ridha is sinds 1989 betrokken bij de Stichting. In 2005 werd ze gevraagd zitting te nemen in de landelijke werkcommissie en daar ontfermt ze zich over de kinderadministratie van ruim 750 Berlijnse kinderen. Ze onderhield nauw contact met verschillende instanties in Berlijn en ook ter plaatse in Berlijn. Zelf nam ze ook kinderen in haar gezin op en met een aantal heeft ze nog contact. In 2015 richt ze samen met echtgenoot Khalil de Werkgroep Syrische/Iraakse Vluchtelingenkinderen (WSIV) om de kinderen in de rond de 20 vluchtelingenkampen in Irak kans te geven onbezorgd kind te kunnen zijn. Khalil draagt zorg voor de transporten, Margret voor de administratieve taken en het onderhouden van contacten met sponsoren. Mevrouw Ridha heeft lange tijd als gezinsbegeleider gewerkt in voormalig Asielzoekerscentrum Klompjan in Markelo, waar ze Milda en haar zieke moeder ontmoette. Zij en Khalil meldden zich bij Jeugdzorg Overijssel om pleegouders te worden. Al snel werd een tweeling bij hen geplaatst, die al snel werd omgezet naar een permanente plaatsing omdat de zusjes Milena en Dynara het zo goed hadden bij hen. Na het overlijden van Milda’s moeder werd Milda ook opgevangen. De heer F. Schutte en mevrouw J.W.M.S. Schutte-Lock, Goor Meneer en mevrouw Schutte zetten zich met en afzonderlijk van elkaar in, daar waar hulp nodig is. Dit is beloond met voor beiden een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Meneer Schutte is ruim 20 jaar werkzaam geweest binnen de Universiteit Twente, als lid en vice-voorzitter van het Col-

lege van Bestuur. Ook is hij al ruim 30 jaar actief voor verschillende maatschappelijke organisaties en groepen. Hij maakte deel uit van het bestuur van Rotary Club Enschede en twee keer van een gezelschap dat namens ROTAPLAST afreisde naar Ethiopië voor administratieve diensten bij de uitvoering van plastisch-chirurgische ingrepen door Nederlandse artsen waarvoor hij een Paul Harris Fellow-onderscheiding kreeg en een uitzonderlijke toevoeging van een tweede saffier. Binnen Universiteit Twente werd in 1990 door een studentenpredikant een studiegroep Wetenschap in spe (WIS) opgericht. Na zijn overlijden nam de heer Schutte de leidende rol als voorzitter/moderator op zich. Groot was ook zijn rol binnen de Raad van Toezicht van de huidige Protestantse Theologische Universiteit Nederland en zijn inbreng in de periode van de verplaatsing van de drie oorspronkelijke universiteiten in Utrecht, Kampen en Leiden naar Amsterdam en Groningen. Bij een latere reorganisatie heeft hij zich opnieuw als kwartiermaker verdienstelijk gemaakt. En hij hielp bij het digitaliseren van de Statenvertaling 1637. In acht jaar tijd heeft hij aan een groot aantal digitaliseringsprojecten bijgedragen vanwege zijn kennis van de Bijbel en ICT. Samen met echtgenote Anneke is hij nauw verbonden aan de Protestantse Hofkerk waar hij in de loop der jaren meerdere functies heeft bekleed. Ook mevrouw Schutte zet zich in voor de protestantse gemeenschap in Goor. Ze was actief betrokken bij de verbouwing en de inrichting van het centrum. Zes jaar oefende ze de functie van scriba (secretaris) uit binnen het kerkbestuur en bij werkzaamheden in de kindernevendienst, musicals en liturgische bloemstukken. Zalencentrum De Klokkenkamp biedt onderdak aan een kookgroep voor alleenstaanden waar ze als gastvrouw en kok fungeert. Ze leerde hier ook de Russische Anna kennen die ze hielp na het overlijden van haar echtgenoot en voor wie ze als vriendin, taaldocent, motivator, steun en toeverlaat fungeert. Mevrouw Schutte hielp haar bij haar rouwverwerking en haar integratieproces. Al ver daarvoor heeft ze zich ingezet om vluchtelingen te helpen. Toen eind jaren 80 veel vluchtelingen naar Nederland kwamen, organiseerde het gemeentebestuur van Goor een aantal bijeenkomsten voor de noodzaak van opvang. ‘GAST’ werd opgericht, de Goorse Asielzoekers Stichting, bestaande uit tien vrijwilligers voor de begeleiding van de in Goor geplaatste asielzoekers en met de beschikking over acht woningen. De inzet van mevrouw Schutte in de 15 jaar dat GAST heeft bestaan, was groot en waardevol. Binnen het project De Omslag van Salut helpt

ze inwoners hun inkomsten en uitgaven in evenwicht te krijgen. Tot slot is ze bestuurslid van de Vrouwenprobusclub Prodonna Hof van Twente. De heer G.J. Tijhuis, Goor, De heer Tijhuis is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was eigenaar/ directeur van Taxi Tijhuis en Tijhuis Uitvaartverzorging in Goor. Gedurende ruim 45 jaar heeft hij talrijke families bijgestaan in een periode van afscheid nemen. Daarnaast heeft hij ruim 30 jaar deel uitgemaakt van het bestuur van de EHBO afdeling Goor, grotendeels als voorzitter. Tijhuis was in 1996 mede-initiatiefnemer tot het instellen van de Vereniging van Uitvaartorganisaties in Oost Nederland. De heer Tijhuis is er vrijwel vanaf den beginne bestuurslid en sinds 10 jaar penningmeester. Als ervaren taxi-ondernemer en chauffeur trad hij in 2003 toe tot het bestuur van Veilig Verkeer Nederland Hof van Twente. Hij hielp bij verkeerstellingen en snelheidsmetingen, het verzorgen van fietskeuringen op de basisscholen en het organiseren van trainingen/ cursussen. Hij steunt lokale ondernemingen door administratieve hulp te bieden aan de Stichting Hofpas. Ook heeft hij het voorzitterschap van kinderboerderij Het Kukelnest in Goor op zich genomen. Mevrouw E.W. Toet-Woolderink Goor Mevrouw Toet is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Opgroeiend in een sociaal en actief gezin raakte zij al vroeg maatschappelijke actief lid bij de Arbeiders Jeugd Centrale. Na verhuizingen naar Den Haag en de VS keerde ze in 1968 met haar gezin terug in Goor en werd ze lid van de PvDA. “Een strijdbare socialiste”, omschrijft oudwethouder Quee haar. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1970 werd ze gekozen in de Goorse gemeenteraad. De enige dame in een raad met 13 leden. Door het onverwachte overlijden van haar man heeft ze haar tweede periode in de gemeenteraad vroegtijdig moeten beëindigen. De zorg voor haar kinderen kreeg terecht voorrang. Nog altijd is ze actief lid van de partij. In de jaren 80 ontstond de wens voor een gemeenschapscentrum in Goor. In 1994 werd Verenigings- en Evenementen Centrum De Reggehof in gebruik genomen en in de periode van 1996 tot 2006 maakte ze deel uit van het bestuur. Ze werd lid van het NIVON en heeft ook daarvoor het nodige vrijwilligerswerk gedaan. De heer H.H. van Veelen, Markelo Met zijn hulp en advies levert de heer Van Veelen al vele jaren een waardevolle bijdrage aan onze samenleving en dat is nu beloond met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij zette zich in voor de Belastingservice van vakbond FNV en voor de

Ouderenvereniging Markelo en hij helpt leden van zowel de FNV als de Ouderenvereniging met het invullen van de belastingaangiften en dat al ruim 35 jaar! Ook verzorgt hij trainingen aan collega-vrijwilligers. Verder zet hij zich in bij het project De Omslag van Salut Welzijn. Cliënten worden door vrijwilligers van Salut Welzijn geholpen de financiële huishouding weer op orde te krijgen. Hij is één van deze waardevolle vrijwilligers. Ook binnen Examentraining Friesland staat hij bekend om punctualiteit, betrokkenheid en een zeer gedegen voorbereiding en maakt voor iedere leerling een eigen programma om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op het eindexamen. De heer G.B. Vehof, Hengevelde Vanwege het totaal aan verdiensten is de heer Vehof benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Vehof trad op 1 april 1976 samen met broer Jos in dienst van de vrijwillige brandweer van Ambt Delden. Vanwege gezondheid en de afstand van de woning tot de kazerne, eindigde hij de repressieve dienst in 2007. Nog zo’n tien jaar is hij verbonden gebleven aan de Deldense brandweer als oefenondersteuner en in deze rol heeft hij oefeningen georganiseerd en geënsceneerd voor Delden maar ook voor andere regionale korpsen. Daarnaast heeft hij jarenlang beeldarchief bijgehouden en dit na zijn afscheid eind 2016 overgedragen aan zijn neef die ook zijn intrede bij de vrijwillige brandweer Delden had gedaan. Hij leverde een grote bijdrage aan de brandveiligheid bij zijn werkgever HEBO Kozijnen in Hengevelde en tijdens een grote brand in 2014 in de fabriekshal hebben oefeningen geleid tot een adequaat optreden van de brandweer waardoor een grote brand is voorkomen. Als ouder van twee volleyballende dochters heeft hij zich de regels van de volleybalsport eigen gemaakt en zijn diensten beschikbaar gesteld aan de vereniging. Hij was drie seizoenen trainer/coach van een aantal jeugdteams, hielp hij bij de op- en afbouw van de volleybalvelden en hielp als scheidsrechter of teller. Waar zijn talentvolle dochter selectietrainingen volgde, hielp hij jaren bij het organiseren van activiteiten voor de jeugd. Bij het jaarlijkse Zomerfeest in Hengevelde wordt de (brand-)veiligheid ook steeds belangrijker. Met zijn kundige oog voor de veiligheid en brandveiligheid is de heer Vehof een belangrijke vrijwilliger voor de Stichting. Ook zet hij zich in voor Stichting Hofvogels en zorgt voor zo’n 50 nestkasten en het registreren van broedresultaten. Voor de bestrijding van de eikenprocessierups is de Stichting Hofvogels verzocht het aantal nestkasten voor de kool- en pimpelmees uit te breiden, geconördineerd door de broers Gerard en Fons Vehof.

Rita’s Trendy Hair 25 jaar in Goor Goor - Rita’s Trendy Hair viert op vrijdag 21 mei het 25-jarig jubileum. Helaas is een feestje dit jaar niet mogelijk, maar ze willen toch graag bij dit jubileum stilstaan. Tijd voor een korte terugblik. “In 1987 ben ik begonnen als kapster. Nadat ik bijna tien jaar in loondienst had gewerkt, heb ik in 1996 besloten voor mezelf te beginnen. Via een klein marktonderzoek kwam ik in Goor terecht en dat bleek een goede keuze. Ik kende niemand in Goor, maar vanaf de eerst dag liep de kapperszaak goed en voelde ik me in Goor erg thuis. Vooral dankzij de vele lieve en gezellige klanten. Na een half jaar lukte het niet meer alleen en toen kwam Sandra in dienst voor halve dagen. We hebben nog leerlingen en verschillende kapsters erbij gehad, maar met het vertrek naar ons nieuwe pand heb ik ervoor gekozen om met z’n tweeën verder te gaan”, vertelt Rita. Verhuizing naar de Wijnkamp “Er kwam een nieuwe huurbaas op het pand aan de Grotestraat en we konden wel meer ruimte gebruiken. Daarom heb ik besloten om de Grotestraat te verlaten en een nieuw pand te gaan zoeken. Wijnkamp 2 was vrij en ik ging kijken. Er moest wel veel aan gebeuren, maar in mijn hoofd had ik de kapsalon al ingericht. Een compleet nieuw interieur, meer ruimte, mooie parkeerplaatsen voor de deur en dat midden in de stad. Doen! Op 25 februari 2016 verhuisden wij naar de Wijnkamp. Een nieuw begin en een nieuwe werkwijze; alle dagen op afspraak, zaterdag tot 13.00 uur open en koopavond tot 20.00 uur (we zijn uiteindelijk wel 25 jaar ouder hè). Ik sta alle dagen met veel plezier in de zaak. Klanten vinden het bij ons gezellig en laagdrempelig. Een praatje maken, beetje ouwehoeren, maar ook een serieus gesprek. Dat kan allemaal”, aldus Rita. En toen kwam corona Ze vervolgt: “Tot twee keer toe moesten alle kapsalons dicht, als extra maatregel van het kabinet, om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Hoe belangrijk een goed kapsel is, werd toen wel duidelijk. Als je haar goed zit, voel je je blij en zelfverzekerd. We keken allemaal uit naar het moment dat we weer open konden. De reacties tijdens de sluiting en na de heropening van de zaak, in maart en vorig jaar mei, waren hartverwarmend. Klanten belden mij om te vragen hoe het met mij ging, er werden kaarten thuis door de brievenbus gedaan en op het werk. We werden verwend met bloemen, chocolade en lieve brieven. Echt superlief allemaal. Langs deze weg willen wij onze klanten hiervoor van harte bedanken! Dank ook voor alle fijne jaren die wij samen hebben gehad en we hopen u nog heel lang in onze kapperszaak te mogen ontvangen. Eén ding is met corona wel duidelijk gebleken; wat heb ik mijn kapperszaak en klanten gemist. Op naar het volgend jubileum en ik hoop dat we dan samen er één op kunnen drinken!” Tot slot, wie jarig is trakteert Om dit 25-jarig jubileum samen met de klanten te vieren, geeft Rita’s Trendy Hair in de maand mei 10% korting op alle behandelingen. Het feestje houden ze tegoed tot het 30-jarig jubileum. Graag tot ziens!

Volg de dierenambulance: Japans kwartelhennetje Hof van Twente - Terwijl een inwoner uit de gemeente Hof van Twente bij zijn schuur op De Borkeld was, zag hij een gewond diertje lopen. Hij herkende de vogel als een kwartel en nam het diertje mee naar huis. Hij had een wond aan zijn kop en de melder besloot de dierenambulance te bellen. Een van de vrijwilligers van de dierenambulance heeft de kwartel opgehaald en naar de opvang gebracht. Hier bleek het te gaan om een Japans kwartelhennetje. De kwartel was duidelijk erg angstig en verstopte zich meteen in de volière bij de opvang. Ze at en dronk gelukkig goed, maar de medewerkster bij de opvang vermoedde dat ze een oogje miste. Een aantal dagen gingen voorbij en de Japanse kwartel herstelde langzaam en begon zich wat veiliger te voelen. Tot grote verbazing van de medewerkster in de opvang bleek het dier toch gewoon twee ogen te hebben. “Graag willen we mensen er op wijzen dat dieren die door de mens gehouden zijn als huisdieren en dus gewend zijn voedsel te krijgen, niet in staat zijn te overleven wanneer men ze dumpt. Daarnaast hebben ook niet alle dieren de juiste (schut)kleuren om in het wild überhaupt te overleven. Ze kennen het leven in het wild niet en dus ook de gevaren niet. Heb je een huisdier waar je geen tijd voor of zin meer in hebt, laat het dan nooit zomaar los in de natuur. Het is een kleine moeite om op zoek te gaan naar een opvangadres, vervangende eigenaar of informatie te vragen bij de dierenambulance of dierenarts. Laat het laatste dat u voor uw dier doet een goede daad zijn”, aldus Melissa Nomden, secretaris van de Stichting Dierenambulance Hof van Twente. Steun het werk van de vrijwilligers. De dieren kunnen niet zonder hen. Voor een dier in nood kunt u bellen 06-30704810. Overweegt u een donatie te doen? Dat kan onder vermelding van Donatie. IBAN: NL22RABO0110977068 ten name van Dierenambulance Hof van Twente.


Hofweekblad

Herinneringen aan mevrouw Corinne de Beaufort-Sickinghe (1923-2021) Markelo - Op 10 april is op 98-jarige leeftijd in Den Haag overleden mevrouw Corinne de Beaufort-Sickinghe. Zij was de echtgenote van jonkheer mr. A.J. de Beaufort die van 1948 tot 1966 burgemeester was van Markelo. En hoewel zij al heel lang uit Markelo weg was, leeft de herinnering aan haar nog steeds voort. Zij en haar man hebben in de relatief korte tijd dat ze in Markelo woonden en werkten een diepe indruk nagelaten. Hun diep menselijke medeleven met de persoonlijke problemen van de Markelo’ers maakte hen tot beminde persoonlijkheden. Toen in 1948, zo kort na de oorlog alles nog wat sobertjes was, werd van de komst van de nieuwe burgemeester toch een feestelijke gebeurtenis gemaakt. Er waren overal erebogen en andere versieringen aangebracht waarna met veel hartelijkheid de sympathiek overkomende burgervader A.J. de Beaufort werd ingehaald en geïnstalleerd. Nieuw voor de inwoners was dat de nieuwe burgemeester vrijgezel was. Dit werd echter vijf jaar later anders toen hij in Den Haag trouwde met jonkvrouw Corinne J.L.M. Sickinghe. Het werd een dag met vele hoogtepunten waarbij de Markelo’ers zich niet onbetuigd lieten. De Markelose boerendansers in klederdracht en op hun klompen waren present maar ook de rijvereniging te paard en daarnaast vele officiële vertegenwoordigers van gemeente en verenigingen. Heel bijzonder was dat het bruidspaar de prinsesjes Beatrix en Irene als bruidsmeisjes had en dat ook Koningin Juliana met de beide jongste prinsesjes aanwezig was. Dit alles vanwege het feit dat mevrouwuw Sickinghe gouvernante van de prinsesjes was geweest, speciaal voor het geven van Franse les. Na een huwelijksreis van twee maanden deed op 6 augustus 1953 het Het bruidspaar de Beaufort-Sickinghe, met links de bruidsmeisjes jonge paar zijn intrede in Markelo en dat werd een dag die bij de betrokBeatrix en Irene, geflankeerd door de Markelose boerendansers. kenen lang in het geheugen is blijven hangen. Bij de IJsselbrug in Deventer stond een groep motorrijders van de motorclub die de stoet voorgingen tot aan de gemeentegrens. Daar stapte het gezelschap over in tien gereedstaande boeren kleedwagens. Na onderweg enige keren ‘gemeut’ te zijn stelde bij de dorpsgrens de Fanfare zich op voor de stoet en onder vrolijke marsmuziek trok men naar het versierde gemeentehuis. Na vele plichtplegingen volgde er een defilé van alle Markelose verenigingen met als afsluiting een ouderwetse kruiwagen-brandspuit die tot grote hilariteit mevrouw de Beaufort onder haar hoede kreeg. Tijdens het avondfeest danste mevrouw de Beaufort voor de eerste keer de ‘Driekusman’ met een lid van de Boerendansers. In hun ‘regeerperiode’ tot 1966 heeft het burgemeesterspaar een belangrijke stimulerende rol gespeeld bij de vele nieuwe ontwikkelingen die in die periode op gang werden gebracht. Vooral de recreatieve sector had hun grote belangstelling; te denken aan de stichting van Hessenheem, Kösterskoele, het zwembad, Het Oude Handwerk, boerderijverlichting, het eerste VVV-kantoortje, enzovoort bracht leven in de brouwerij. Met zeer veel inzet en betrokkenheid werd ook de grensoverschrijdende samenwerking (jumelage) met het Franse dorp Sancerre bevorderd. Na enkele tijdelijke huisvestingen werd in 1957 de burgemeesterswoning op de mooiste plek van Markelo, boven op de Markeloseberg, betrokken. Daar werden hun vier kinderen Inez, Carine, Arnout Jan en Frans geboren. De betrekkingen met de Koninklijke familie bleven nauw. De kinderen hadden geregeld contact met de prinsen en verbleven dan ook graag op de boerderij van De heer en mevrouw de Beaufort met gezelschap op de ter Balkt (Wissink) waar ze genoten van de activiteiten op het erf. In 1955 logeer- stoep van het gemeentehuis in afwachting van het defilé. den de prinsessen Beatrix en Irene met een 14-tal klasgenoten van het Baarns Lyceum een weekend bij de familie de Beaufort. Bij die gelegenheid traden de Boerendansers met en voor hen op. In 1997 trouwde jongste zoon Frans in Markelo en bij die gelegenheid was prins Willem Alexander de ceremoniemeester die al een dag van te voren met z’n vrienden de omgeving versierde. Op 13 februari 1966 ging er een schok door Markelo toen burgemeester de Beaufort onderweg van een kerkdienst naar zijn woning op de berg plotseling onwel werd en overleed. Zijn vrouw bleef achter met drie kleine kinderen en een vierde die enkele weken later werd geboren. In de zomer van dat jaar schonk mevrouw de Beaufort de haar toebehorende schaapskooi, welke als garage bij de dienstwoning was geplaatst, aan de toen opgerichte padvindersgroep (genaamd de jhr. mr. A.J. de Beaufortgroep) om te gebruiken als blokhut. Het geheel werd op een platte boerenwagen vervoerd naar een bosperceel aan de Potdijk. Hoewel mevrouw de Beaufort in juni 1966 met haar kinderen vertrok naar haar nieuwe woning in Amersfoort en wat uit het oog In gebruik name van de geschonken blokhut verdween, bleef ze in het hart van vele Markelo‘ers. door de jhr. mr. A.J. de Beaufortgroep. In de jaren 70 van de vorige eeuw was het nieuwe dorpsplein al vernoemd naar burgemeester de Beaufort. Toen in 2001 de gemeente Markelo was opgegaan in de herindelingsgemeente Hof van Twente werd het Markelose gemeentehuis verbouwd tot een cultureel centrum. Dit gebouw, gelegen aan het Burgemeester de Beaufortplein, kreeg de naam ‘Het Beaufort’. De openingshandeling op vrijdag 3 september 2010, bestaande uit het luiden van de ouderwetse bronzen klok in het torentje van het gebouw, werd verricht door mevrouw C. de Beaufort-Sickinghe en dat betekende haar laatste officiële daad die ze voor Markelo verrichtte.

Woensdag 28 april 2021, pag. 7

Welke boom wordt in 2021 De Boom van het Jaar?

Moeierboom te Etten-Leur, winnaar Boom van het Jaar 2020. Foto: Mark Kohn De vierde editie van de Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar is gestart op dinsdag 6 april. Iedereen in ons land kan tot 20 mei zijn of haar favoriete boom met een bijzonder verhaal aanmelden via www. deboomvanhetjaar.nl. De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van European Tree of the Year en wordt in Nederland exclusief georganiseerd door SBNL Natuurfonds in Leersum. De Boom van het Jaar 2021 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. In 2020 werd de Moeierboom in het centrum van Etten-Leur gekozen tot De Boom van het Jaar. Deze boom werd uiteindelijk 6e tijdens de Europese verkiezing. Tot 20 mei kan iedereen zijn favoriete boom met verhaal aanmelden. Daarna kiest de jury voor elke provincie één boom. Deze 12 provinciale genomineerden worden eind augustus bekendgemaakt en concurreren met elkaar in een landelijke stemronde. Van 30 augustus tot 18 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn keuze. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2021. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year in 2022. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemers. SBNL Natuurfonds zet zich in voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert deze stichting ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.

SV Delden organiseert uniek Oranjefestival Delden - Ieder seizoen vinden veel jonge meiden en jongens hun weg naar de lokale voetbalvereniging. Zij gaan daar genieten van veel voetbalplezier, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Om geïnteresseerde jongens en meiden de kans te geven de vereniging te leren kennen en te ontdekken of voetbal een leuke sport voor hen is, organiseert SV Delden voor kinderen uit de groepen 1 tot en met 5 op zaterdag 8 mei een uniek Oranjefestival op sportpark de Mors. De activiteit duurt van 9.00 tot 11.00 uur, kortom een mooie afsluiter van de Meivakantie! Oranjefestival SV Delden werkt in de organisatie van dit gratis Oranjefestival samen met de KNVB, de Nederlandse voetbalbond. Om de verenigingen, rondom het komende EURO2021, te ondersteunen bij het werven van nieuwe leden bij de jongste jeugd, heeft de KNVB een speciale activiteit uitgewerkt voor de verenigingen. De verenigingen ontvangen hierin allerlei hulpmiddelen, waaronder speciale Oranje-hesjes. SV Delden organiseert een mini Europees Kampioenschap én een penalty bokaal. Super gaaf dat de keeper Twan Eijsink van het eerste elftal onder de laat gaat staan! Voetballen als Oranje! De spelers van Oranje en speelsters van de OranjeLeeuwinnen ondersteunen deze festivals, ook zij zijn namelijk ooit begonnen als jong meisje of jongen bij één van de lokale amateurverenigingen. Zij erkennen het belang van veel sporten en bewegen op jonge leeftijd en stimuleren dat veel jonge kinderen gaan voetballen bij een vereniging. Hun voetbaldroom is immers ook ooit op deze manier gestart! Aanmelden Aanmelden voor de activiteit is heel makkelijk. Op het platform www.knvb.nl/oranjefestival/ delden/867 vind je de mogelijkheid om je in te schrijven. Vanuit SV Delden volgt dan een bevestiging en daarna meer informatie over het Oranjefestival. Meer informatie of vragen? Mocht je meer informatie of vragen hebben kan je altijd met SV Delden contact opnemen. Check onze website www.svdelden.nl voor contactgegevens.

Gasterij ’t Oalderhoes is er klaar voor Delden - Vanaf vandaag mag Gasterij ‘t Oaldershoes na ruim zes maanden weer eindelijk open, voorlopig alleen met het terras. Het begin is er en ze hanteren de regels die hen opgelegd zijn, maar aan de gastvrijheid zal het niet ontbreken. Voor een heerlijke kop koffie met gebak, een lekker pilsje of wijntje met bijbehorende borrelplank of een lunch bent u bij ‘t Oaldershoes aan het juiste adres. Maar ze hebben meer! Ze gaan de bekende afhaalmenukaart ook hanteren op het terras in de vorm van plateservice tegen de daarvoor geldende prijzen. Ook kunt u de gehele week wanneer ze geopend zijn, afhaalmenu’s tot 18.00 uur bestellen. Een overzicht van de afhaalmenu’s/plate-gerechten zijn te vinden op www.oaldershoes.nl. De à la carte kaart blijft nog heel even achterwege totdat ze weer volledig geopend mogen zijn. Tevens zetten ze de huidige spaaractie voorlopig nog even door waarmee u waardebonnen voor een diner kunt sparen. Gasterij ‘t Oaldershoes is er dus helemaal klaar voor en heet u van harte welkom aan de Kerkstraat in Delden.


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 9

Hoe kan je lekker eten als je een dieet hebt? Almelo - Als er gesproken wordt over een dieet, wordt er al snel gedacht aan afvallen. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn, er kan immers ook een dieet gevolgd worden wanneer iemand lactose-intolerant is of niet te zout mag eten. Maar hoe zorgt u ervoor dat eten met zo’n dieet gevarieerd en lekker blijft? Food Connect, de maaltijdbezorger in Twente, biedt uitkomst met haar smaakvolle dieetmaaltijden.

Gevulde kipfilet met roomkaas. Diëten komen in elke leeftijdscategorie voor. Daarbij zijn er verschillende redenen voor een dieet en zijn er ook nog talloze diëten om te volgen. Eén belangrijk punt dat overeenkomt, is dat een dieet moet bijdragen aan een gezonde(re) leefstijl. Helaas heeft een dieet vaak het stigma dat het saai, niet lekker of moeilijk vol te houden is. Gelukkig zijn dieetmaaltijden, zoals die van Food Connect, zo goed ontwikkeld dat dit niet het geval is. Want ook met een dieet moet u lekker, vers én gezond kunnen eten. Maar hoe maak je een zoutarme maaltijd smaakvol? Niets is fijner dan verrast worden door een heerlijke smaaksensatie, wanneer je de eerste hap van een maaltijd neemt. Dit geldt ook voor een dieetmaaltijd. Om ervoor te zorgen dat een dieetmaaltijd niet flauw van smaak is, kunnen er (verse) vervangende smaakmakers worden toegevoegd. Denk hierbij niet alleen aan een paar kruiden of specerijen, maar ook aan verschillende groenten en sauzen. Ook de koks van Food Connect, met al 20 jaar de beste koks en lekkerste maaltijden, weten hoe zij een dieetmaaltijd op smaak moeten brengen. Kan je variëren met eten als je een dieet hebt? Eet u graag elke dag hetzelfde? Vast niet. Een gevarieerd eetpatroon is belangrijk voor onze gezondheid. Op deze manier krijgen we namelijk alle voedingsstoffen binnen die we nodig hebben. Daarnaast is het natuurlijk veel leuker en lekkerder om te variëren met eten, zo ook met dieetmaaltijden. En dat is gemakkelijk. Want het product dat u niet mag of wilt eten is al vervangen door andere smaakmakers. Met een gevarieerd eetpatroon is een dieet ook beter vol te houden en zo eet u elke dag wat u lekker vindt. Een dieetmaaltijd hoeft niet duur te zijn Food Connect vindt het belangrijk dat u elke dag lekker eet, ook wanneer u een dieet heeft. Daarom houden we graag rekening met uw persoonlijke eetwensen. Denk hierbij onder andere aan de diëten zoutarm, glutenvrij, lactose-beperkt en vegetarisch. Maar ook wanneer u bijvoorbeeld slikproblemen heeft bij het nuttigen van een maaltijd, kunt u bij Food Connect terecht. U betaalt geen meerprijs voor de dieetmaaltijden. Wilt u de maaltijden van Food Connect proberen? Bestel dan eenvoudig en snel een proefpakket van drie maaltijden voor 15 euro. De maaltijden worden gratis thuisbezorgd. Bestellen kan via 0 888 10 10 10 of foodconnect.nl/proefpakket.

Zwembad de Mors opent op 2 mei Delden - Op zondag 2 mei opent het Deldense buitenbad haar poorten. Banen trekken kan dan, alle zwemlessen (inclusief Zomercheck) gaan door en er is goede hoop dat het kabinet ook snel ruimte biedt voor de spelende mens. De voorverkoop vervalt, daarom geldt de prijsreductie het hele jaar. Zie voor meer informatie pagina 6.

Kooktalent gezocht voor duurzame keuken voor minima en ouderen

Activiteiten bij Wijkvoorziening ’t Doesgoor

Hof van Twente - De keuken bij ‘t Proathuus in het centrum van Goor is compleet verbouwd en ze hopen binnenkort weer open te gaan met het terras zodat de gasten weer ontvangen kunnen worden. Doors Wide Open is op zoek naar vrijwilligers voor de keuken, de stichting gaat drie keer per week, dus om de dag, koken en bakken voor de bezoekers, Verder maken zij eigen appeltaart en andere lekkere dingen. De keuken is van alle apparatuur en middelen voorzien, er wordt met zoveel mogelijk nog verse restproducten gewerkt die natuurlijk nog wel goed te gebruiken zijn voor een lekkere maaltijd. Daarom is creativiteit gewenst want we weten vooraf niet wat er aan producten binnen komt.  De doelgroep is minima, ouderen en alleenstaande ouderen en er wordt hiervoor maar een kleine bijdrage betaald of als er geen geld is dan is het zelfs gratis.  Ook bezorgt Doors Wide Open maaltijden aan huis bij zieken en ouderen als verrassing. Lijkt het jou leuk om ook deel te nemen aan deze kookploeg meld je dan nu aan via e-mail: stichtingdoorswideopen@gmail.com of bel met Seine Braakman, 06 20539460.

Goor - De wekelijkse activiteiten voor jong en oud hopen we weer gauw en voorzichtig op te kunnen starten. Hieronder een overzicht van de activiteiten voor de komende week. Aanpassingen volgens de richtlijnen van het RIVM

Ineke’s Hofdichten ‘Krachtterm’ “Wat hoor ik nu toch?” Zegt juf Noor streng tegen Bas “Zo’n lelijk woord Wil ik niet horen in de klas! Van wie heb je dat gehoord?” Bas zegt: “Van mijn vader hoor!” “Maar je weet niet eens Wat ’t betekent”, zegt juf Noor “Oh jawel hoor juf” Basje houdt zich niet stil, “Dat betekent altijd Dat onze auto niet starten wil”

Ineke Smit-Vukkink

Kom breakdancen bij de Reggehof Hof van Twente - De cursus breakdance bij Home of Talents heeft tijdens de lockdown bijna stilgelegen, maar de lessen gaan nu weer lekker door. Onder leiding van danscoach John Eduard M. Verhulsdonk, en zoveel mogelijk buiten op de dansvloer bij De Reggehof in Goor. Bij slecht weer worden danslessen gegeven via thuisonderwijs online. Om de drempel voor startende leerlingen tijdens de lockdown te verlagen is er tijdelijk geen opzegtermijn als blijkt dat de online opzet na enkele lessen toch niet bevalt. Bij Home of Talents begrijpen ze dat het in deze periode best een uitdaging is om je aan te melden voor breakdance in tijden van corona. En daarom bieden ze je aan om de lessen gewoon een tijdje te proberen, zonder opzegtermijn. Dus wil je graag beginnen maar weet je niet zeker of breakdance iets voor jou is? Meld je dan aan voor een gratis proefles via de website van Home of Talents. Als je start en het blijkt na enkele lessen toch niet te lukken door de online opzet, dan kun je gedurende de lockdown zonder opzegtermijn ook weer stoppen. Laat je meenemen op een nieuw avontuur en meld je via de website homeoftalents.nl aan voor een gratis proefles. Iedereen is welkom!

Woensdag 09.00 - 12.00 uur Koffie-inloop op afspraak 19.30 - 20.30 uur Tai Chi voor cursistenDonderdag 09.00 - 12.00 uur Koffie-inloop op afspraak

Vrijdag 09.30 - 10.30 uur Tai Chi voor cursisten Dinsdag 09.00 - 12.00 uur Koffie-inloop op afspraak Koffie-inloopVoor een afspraak kun je bellen met Maurizio, tel. 06-38066218 Eetactiviteiten Helaas nog geen eetactiviteiten. Wij proberen contact te houden met onze bezoekers en onze vrijwilligers. Bel elkaar ook de komende weken een keer extra, doe een mooi kaartje bij iemand door de brievenbus of spreek met iemand af om even lekker te gaan wandelen. Kijk ook op www.wijkvoorzieningdoesgoor. nl of Facebook voor het laatste nieuws. Telefoonnummer Wijkvoorziening 06-44368760. Wim van Dam, (Ouderenvereniging) 0547 275181. Wijkvoorziening ’t Doesgoor is te vinden aan de Pluvierstraat 1-3 in Goor.

MaakMeeMaand Onlineprogramma in mei en fysiek zomerprogramma

Naar aanleiding van de persconferentie op 13 april jl. heeft Tetem, de organisator van de MaakMeeMaand, besloten om de fysieke Maakdagen die in mei - in elke Twentse gemeente - georganiseerd worden te verplaatsen naar juli, augustus en september. Met de samenwerkingspartners zijn alternatieve activiteiten ontwikkeld in de vorm van een uitdagende online programma. De MaakMeeMaand start in mei online en gaat dan fysiek verder in de zomer! Creëer je eigen Maak Experience Deze periode staat in het teken van het beleven en ervaren van maakcultuur & technologie. Ontdek alleen of samen met vrienden, familie of collega’s de nieuwste technieken en creatieve uitvindingen. Creëer je eigen Maak Experience in mei met activiteiten uit het @Home programma en het online programma in Tetem. En dompel je deze zomer onder in een nieuwe maakwereld tijdens de kleinschalige Maakdagen in een van de 14 Twentse gemeenten. Uitdagend programma in mei - online Kinderen tot en met 15 jaar ontdekken vanuit huis de nieuwste Make-It@Home techniek-kits of volgen samen met een labcoach een online KidsLab maak- en ontwerpworkshop. Zo kun je in de meivakantie een sticker ontwerpen voor je mobiel, een mini-escaperoom bouwen of meedoen aan de mediaquiz. Maar ook jongeren en volwassenen duiken in een digitale maakwereld. Probeer bijvoorbeeld binnen 60 minuten te ontsnappen uit de digitale escaperoom ‘I want to delete it all, but not now’. Of graaf in een interactieve zandbak zelf een meanderende rivier, maak je eigen bergen en zie wat dat doet met het landschap. Inclusief waterproefjes waardoor je ervaart waar Waterschap Vechtstromen allemaal voor zorgt in jouw omgeving. Ontdek het allemaal! Maakdagen in Hof van Twente - fysiek zomerprogramma In juli, augustus en september worden in alle 14 Twentse gemeenten één of meerdere Maakdagen georganiseerd. In Hof van Twente vindt deze plaats bij Bibliotheek Delden. Een Maak Experience van ruim twee uur waarin je – in vaste tijdsloten - allerlei uitdagende maak- en programmeerworkshops kunt volgen. Programmeer bijvoorbeeld een Ozobot, bouw een lichtpiano of leer vliegen met een drone. Vanaf 1 juni worden de data van alle Maakdagen gecommuniceerd. Vanaf die datum is het ook mogelijk tickets te bestellen. Doe mee en ontdek de veelzijdige maakcultuur in Twente deze zomer! Bekijk het complete programma via tetem.nl/maakmeemaand. De ticketverkoop voor de Maakdagen in Twente start op 1 juni. Tickets* voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar: € 2 p.p. en voor volwassenen € 3 p.p.* Alleen voor de Maakdagen heb je een ticket nodig. Deelname aan het online programma is gratis (voor materiaal zoals een techniek-kits kan een kleine bijdrage gevraagd worden).


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 10


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 11


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 13


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 14

Jan-Willem Brüggenwirth nieuwe algemeen directeur

Uit het Twickelblad archief (1): Nieuwe rentmeester Egbert Jaap Mooiweer Elke week kunt u hier een oud artikel uit het rijke archief van het Twickelblad lezen, een gezamenlijke uitgave van Stichting Twickel en de Vereniging Vrienden van Twickel. Het verschijnt vier keer per jaar. Abonneren kan door lid te worden van de VVT: zie www.vriendenvantwickel.nl. Dit keer een artikel uit Twickelblad nummer 1, 2017 pagina 11. ‘Twickel staat als een huis’ Een topografische kaart van het landgoed ligt als huiswerk al enige tijd thuis in Doorwerth, zodat hij zijn nieuwe werkomgeving kan bestuderen. Egbert Jaap Mooiweer is met ingang van 1 juni 2017 de nieuwe directeur/rentmeester van Stichting Twickel. “Louter positief”. Zo vat Egbert Jaap Mooiweer de reacties samen nadat bekend werd dat hij Albert Schimmelpenninck gaat opvolgen. “Na mijn benoeming zochten veel mensen contact maar alles wat ik hoorde over Twickel heeft een positieve lading. Het landgoed maakt op de een of andere manier mensen vrolijk. Net als mijn achternaam…” Twickel is Twente in het miniatuur Mooiweer, geboren in 1980 in Balkbrug en zoon van een dierenarts, studeerde landgebruiksplanning in Wageningen voordat hij, na een korte periode bij het ministerie van EZ, in dienst trad bij de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Deze vereniging heeft als doel het Nederlandse (agrarische) cultuurlandschap mooier te maken en heeft daar zelfs een heus Deltaplan voor opgesteld. “Veel projecten draaien om het terugbrengen van oorspronkelijke landschapselementen zoals houtwallen, heggen en singels.” Als adjunct-directeur was Mooiweer met name belast met de lobby richting politiek, grondeigenaren, bedrijfsleven en andere betrokkenen. “Ik heb veel verbindingen gelegd tussen publieke doelen en privaat geld”. Twickel kende hij van afstand omdat het landgoed betrokken was de ontwikkeling van groenblauwe diensten, waarbij agrariërs marktconforme en duurzame vergoedingen krijgen voor extra landschapszorg. Fysiek leerde hij het enkele jaren geleden beter kennen omdat een goede vriend van hem in Delden woont. “Zo heb ik bijvoorbeeld de landgoedwinkel bezocht en ben ik over het landgoed gefietst.” Zijn eerste indruk? “Twickel is eigenlijk Twente in het miniatuur.” Een levend en ondernemend landgoed De omliggende steden mogen blij zijn dat er één grondeigenaar is die het belangrijk vindt dat karakteristieke Twentse waarden in samenhang behouden blijven. De staat van onderhoud van het landgoed is uitstekend en dat zie je terug in de organisatie. Die staat als een huis.” Mooiweer heeft de afgelopen maanden tijdens enkele werkbezoeken de Twentse bezittingen van Twickel op grote lijnen al beter leren kennen. Zo bekeek hij het natuurontwikkelingsproject rond de Hagmolenbeek, was hij klopper bij de personeelsjacht en trok hij ook tijdens de bosbeheersdag het veld in. De komende maanden wordt hij verder ingewerkt door Albert Schimmelpenninck, waarna hij op 1 juni het stokje overneemt. “Het werk is veelomvattend en divers maar gevoelsmatig denk ik dat vastgoed en de ontwikkelingen in de landbouw veel aandacht gaan vergen. Denk aan de onzekerheid rond de fosfaatrechten, de melkprijs, de pachtprijzen. Landbouw is een kernkwaliteit, maar niet de enige. Het is de synergie en diversiteit van de onderdelen die Twickel zo mooi maakt. Het is een levend en ondernemend landgoed. Op nationale schaal zie je niet voor niets dat landgoederen die het goed doen een combinatie zijn van landbouw, gebouwen met pachtinkomsten en bosbouw.”

Enschede - Jan-Willem Brüggenwirth (60) wordt per 1 juli de nieuwe algemeen directeur bij FC Twente. Samen met financieel en operationeel directeur Martijn Hoogstoevenbeld en Jan Streuer, technisch directeur, vormen zij vanaf het nieuwe seizoen de directie van FC Twente. De statutaire bevoegdheden liggen bij de nieuwe algemeen directeur. Brüggenwirth is de opvolger van Paul van der Kraan die eind vorig jaar heeft aangegeven de club per 1 september te gaan verlaten. FC Twente verwacht dat Jan-Willem Brüggenwirth met zijn jarenlange ervaring als bestuurder in de wereld van reclame, marketing en media een grote bijdrage kan leveren aan de ambities van de club. Hij draagt zorg voor de strategische positionering van FC Twente en de doorontwikkeling van de organisatie. Daarnaast gaat hij zich bezighouden met de verdere ontwikkeling en de groei van de commerciële activiteiten. FC Twente is blij dat met de komst van Jan-Willem Brüggenwirth nu al in het vertrek van Van der Kraan is voorzien. Dennis Schipper, voorzitter Raad van Commissarissen: “Vanaf het moment dat Paul van der Kraan aangaf FC Twente te gaan verlaten, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe algemeen directeur. We hebben hiervoor uitgebreid de tijd genomen, het betreft immers een belangrijke positie binnen de club. We zijn bij Jan-Willem Brüggenwirth uitgekomen. Tijdens de gesprekken met Jan-Willem gaf hij blijk van een grote mate van inzicht en visie om de club een stap verder te brengen. Jan-Willem heeft op verschillende terreinen, maar met name op het gebied van marketing en branding zijn sporen verdiend. Daarnaast heeft hij vele bestuursfuncties vervuld. De huidige fase waarin FC Twente verkeert, maakt het noodzakelijk dat de organisatie een nieuwe ontwikkeling door gaat maken. De club wil sportief en technisch doorgroeien naar een niveau dat bij FC Twente hoort. Bovendien moet de club financieel gezond worden en blijven, in de huidige coronatijd is dat een extra uitdaging. We verwachten dat Jan-Willem Brüggenwirth de persoon is die FC Twente verder gaat helpen.” Jan-Willem Brüggenwirth: “Het is een eer om voor FC Twente aan de slag te mogen gaan. Een traditionele club met een rijke historie, maar ook met duidelijke ambities. FC Twente weet waar ze de komende jaren naartoe wil. Bij het realiseren van die ambities hebben we iedereen hard nodig, vooral de supporters en de sponsoren. Daar doen we het voor. In de moeilijke jaren was hun steun hartverwarmend, dat is uniek en zegt veel over de club. FC Twente is natuurlijk veel meer dan een gewoon bedrijf, maar een overeenkomst is er wel: er moet ook wat verdiend worden. Geld dat kan worden besteed aan het voetbal, want dat is altijd leidend. Daar help ik graag aan mee. Ik verheug me erop om binnenkort met iedereen binnen FC Twente kennis te maken.” Over Jan-Willem Brüggenwirth Jan-Willem Brüggenwirth werkte bij internationale reclamebureaus als Ogilvy, McCannEricson, Publicis en Saatchi, in binnen en buitenland. Hier heeft hij diverse grote merken mee helpen ontwikkelen. Daarna is Brüggenwirth met twee andere partners een eigen bureau gestart. Vijf jaar hierna startte hij zijn carrière in de media met radio538, 10Gold en SlamFM.

Win een verwenpakket voor de liefste moeder Geef haar nu op Op Moederdag, zondag 9 mei, worden zoals gewoonlijk alle mama’s in het zonnetje gezet. Maar verdient jouw moeder wel wat meer dan een dikke smakkerd, een zelfgeknutseld cadeautje, een bosje bloemen of een ontbijt op bed? Geef haar dan nu op voor de moederdagactie van het Hofweekblad. Wie weet wordt dit jaar Moederdag voor haar wel een hele bijzondere dag. Deze lezersactie is speciaal voor de moeder die, om welke reden dan ook, eens in het zonnetje gezet mag worden. Het Hofweekblad heeft voor haar een speciaal verwenpakket samengesteld, dat bestaat uit diverse verrassingen van adverteerders uit deze krant. Dus is jouw moeder de meest lieve, zorgzame, betrokken en bijzondere moeder van de hele wereld? Wil je de waardering voor haar laten zien of haar op een bijzondere wijze bedanken voor wat ze allemaal voor je doet? Twijfel dan niet en geef haar nu op! Opgave is geheel gratis en kan eenvoudig door een mailtje te sturen naar info@hofweekblad.nl, onder vermelding van ‘Moederdagactie’. In het mailtje vermeld je de naam en woonplaats van je moeder en van jezelf en laat je in een kort verhaaltje weten waarom juist jouw moeder een verwenpakket verdient. Vergeet niet het telefoonnummer van jezelf/een volwassene erbij te vermelden, zodat er, indien je gewonnen hebt, contact kan worden opgenomen. Ben je jonger dan 16 jaar? Vraag dan wel even toestemming aan je vader, oppas, een vriend(in) van je moeder of een volwassen broer of zus. Opgave kan tot en met maandag 3 mei voor 12.00 uur. Indien je na 3 mei geen bericht ontvangt, heb je helaas niet gewonnen. En niets aan je moeder vertellen hè, het moet natuurlijk wel een verrassing blijven!

#ikwerkinHofvanTwente (27) Dini Hoevink uit Markelo is vanaf het begin betrokken bij de Stichting de Vrienden van de Molen van Buursink. Vandaag vertelt Dini over haar werkzaamheden. Een blikvanger in Markelo: de 19e-eeuwse stellingmolen, die ingericht is als graanmolen. De molen werd in 1836 gebouwd en diende als koren- en pelmolen. In de opvolgende jaren zijn er een aantal aanpassingen geweest. Zo zorgde eerst de wind voor aandrijving, volgde aan het eind van de 19e eeuw een oliemotor en werd er in 1924 een elektromotor in dienst gesteld. Helaas ging vanaf die tijd het onderhoud van de Molen bergafwaarts. Een halve eeuw later werd het overleg voor een mogelijke restauratie toch besproken en in 1988 wordt de Stichting de Vrienden van de Molen van Buursink opgericht. Mevrouw Dini Hoevink is vanaf het eerste uur aangesloten bij de restauratie van de Molen. “Ja, dat klopt! Ik stapte in 1989 in het bestuur en ben niet meer vertrokken. De Molen was in 1991 volledig gerestaureerd en vanaf september waren we weer officieel geopend. Een heel mooi moment”. Hoe gingen de jaren na de restauratie en wat is jouw rol? “Goed, het is mooi om de molen weer te zien draaien! Door de toevoeging van onze winkel ben ik eigenlijk zo dat vak ingerold, ik vind het heerlijk om de bezoekers in de winkel te ontmoeten en te adviseren. Maar ik doe ook andere werkzaamheden dan alleen winkelbediende. Ik zorg voor voorraadbeheer en inkoop, het ontvangen van bezoekers en geven van rondleidingen, onderhoudswerkzaamheden en schoonmaak en het laten draaien van de molen. Er komen veel bezoekers uit Hof van Twente, maar ook veel vakantiegasten. In onze molenwinkel hebben we een verscheidenheid aan meel, graan en natuurproducten. Zoals pannenkoekenmeel, volkorenmeel, tarwebloem, broodmixen, etcetera. Maar ook in ons Muldershoes kunnen bezoekers een kopje koffie drinken en even rustig zitten om te kijken naar de film die draait over hoe de molen werkt. Natuurlijk nu met Corona is het wel stil hier, maar gelukkig is onze winkel open en zien we de bezoekers nog steeds komen.” Jullie werken alleen met vrijwilligers? “Ja, onze groep bestaat op dit moment uit 13 vrijwilligers. Iedereen heeft verschillende taken en voert deze op zijn/haar manier uit. Het is een leuke groep, het is vaak gezellig en we krijgen met elkaar elke keer de bezetting rond. Natuurlijk zien we ook graag meer jonge mensen, die zijn van harte welkom als ze een leuke vrijwillige baan zoeken. Ook voor jongeren die interesse hebben om molenaar te worden, er bestaat nog steedse een opleiding voor.” Je bent hier al jaren vrijwilliger? “Ja, vanaf 1989 toen ik in het bestuur stapte. In al die jaren heb ik al veel vrijwilligers en medebestuurders voorbij zien komen. Maar ik kan het niet loslaten en het is goed te combineren met andere werkzaamheden. Hoe bijzonder is het om in deze prachtige molen te mogen werken in hartje Markelo, die zoveel historie omarmt. Voorlopig zit ik hier nog prima.” Dini geeft ons nog een interessant inkijkje binnen bij de Mölle van Buursink, waar we ook de molenaar tegenkomen. Hij legt nog eens uit hoe mooi het vak is en alles wat daarbij komt kijken. Hij sluit zijn woorden treffend af: “Als je eenmaal de tik van de molen hebt gehad, gaat dat niet meer over.”


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 15

Nieuws uit Markvelde Het is weer een bewogen maand, april doet immers wat die wil. We hebben alles wel gezien, sneeuw, hagel, harde wind en zonneschijn. Daarnaast slankt het coronavirus nog niet af zoals gewenst, helaas zullen wel nog even moeten volhouden. Wel is er al wat licht aan het eind van de tunnel te zien. Daarom wil Stichting Markvelds Belang ook weer iets leuks gaan organiseren wanneer het kan. Voor jong en oud, iedereen is welkom. De organisatie is druk bezig om een datum en activiteit te plannen. Zodra dit duidelijk is, stellen ze jullie gelijk op de hoogte. Markvelds Belang gaat er, met inachtneming van de coronaregels die op dat moment gelden, wat leuks met jullie van maken. Vacature bestuurslid In het bestuur van Stichting Markvelds Belang is men op zoek naar een gedreven bestuurslid. Lijkt het jou leuk om samen activiteiten te organiseren en van alles daarbij te regelen? Heb je vragen over hoe het er bij de stichting aan toe gaat? Vraag een bestuurslid of neem contact op via whatsapp: 0647197876 of via de mail: secretariaat@ markveldsbelang.nl Oud papier De eerstvolgende inzameling is op zaterdag 5 juni. U kunt dan tussen 9.00 en 12.00 uur het oud-papier weer brengen in de container op het sportveld. In verband met de huidige situatie is het niet zeker of er iemand aanwezig is om u te helpen met inpakken. Daarom vragen wij om het netjes achter te laten. De afgelopen keren is dit heel netjes verlopen, bedankt hiervoor! Dit jaar wordt er verder nog ingezameld op: 7 augustus, 2 oktober en 4 december. Bron: Markvelde Mail.

Foto van de week

Delden - Ieder voorjaar en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Deze keer is er gekozen voor hulp aan de democratische republiek Congo voor betere leeromstandigheden voor schoolkinderen.

Actiedag in Delden De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen, grotendeels, het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. Op zaterdag 1 mei kunt u in Delden uw herdraagbare kleding en schoenen inleveren aan de Stationsweg. De Sam’s vrijwilligers zijn dan van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig om de goederen -geheel coronaproof- in ontvangst te nemen. Kapotte en vuile kleding, speelgoed en knuffels, handdoeken, kussens en dekbedden mogen zij helaas niet aannemen.

Gezond de zomer in Streekmarkt Twente Delden - Elke dag een oester, een teentje knoflook, een handvol noten, veel extra fruit en een glas rode wijn, geheimen voor een lang en gezond leven? We weten het niet zeker. Wat we wel weten is dat gezonde voeding, voldoende beweging en minder stress belangrijke bijdragen leveren. Een bezoek aan de Streekmarkt Twente past daar uitstekend bij! Met een heerlijke wandeling door de bossen van Twickel, een boeiend verhaal door producenten van de Streekmarkt Twente en een ruime keuze uit de puurste streekproducten wordt een prima basis gelegd voor een gezond en ontspannen weekend. En voor vele dagen daarna. Op zaterdag 1 mei worden er weer asperges uit Bentelo aangeboden: het Nederlandse witte goud. Geniet ervan zolang het kan, ze zijn harstikke gezond en lekker! Asperges kun je het best zo snel mogelijk eten, dus: ’s morgens gestoken, ’s avonds op het bord. Slaghekke heeft een ruime keuze, geschild of ongeschild en eigengemaakte aspergesoep. Sterrenkok Lucas maakt asperge-quiche en hotdogs van asperges met hazelnootmayonaise. Heerlijk om mee te nemen! Lokale seizoensgroenten smaken het lekkerst, zitten vol voedingsstoffen en zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Probeer ook eens raapstelen, radijs en tuinbonen. Zelfs het (dubbel)doppen kan een rustgevend klusje zijn. Nieuw op de streekmarkt is de Veldhoevekip, duurzaam en 100% antibiotica vrij! Ze krijgen alle ruimte om te scharrelen en in alle rust op te groeien. Dat proef je, want een blije kip is een lekkere kip! Smaakvol vlees, waarvan je weet waar het vandaan komt, van Annet en Marc ten Velde uit Albergen. Proef de smaak van Twente, blijf gezond! Streekmarkt Twente, zaterdag 1 mei van 9.00 uur tot 15.00 uur op de Cramersweide in centrum Delden.

Voorjaarsactie Sam’s Kledingactie bestemd voor Congo

Bovenstaande foto is gemaakt door Ria Haverkate: “Soms moet je een beetje geluk hebben en altijd je camera mee. De buizerd is snel en moeilijk te fotograferen. Op de stormachtige dag van 11 maart jl. zag ik hem in een flits voorbij vliegen. Ik werd al snel opgemerkt maar het leverde toch nog dit mooie plaatje op.” Locatie: Usselo - nabij het Rutbeek. Camera Fujifilm XT-20 | Lens Fujifilm XF55-200mm | 1/250s | f/5,6 | ISO 320 Meer foto’s van Fotoclub de Hof zijn te zien op de website fotoclubdehof.com.

Brievenhulp op afspraak Hof van Twente - Heb je moeite met het lezen en begrijpen van brieven of andere teksten? Maak dan een afspraak bij de Brievenhulp van Salut. Vrijwilligers van de brievenhulp geven je advies en helpen je bij het beantwoorden en invullen van formulieren. Heb je hulp nodig met lastige brieven, iets online regelen, aanvragen van Digid of iets dergelijks, dan kun je appen of bellen met Salut. Zij maken een afspraak met jou, wanneer je bij Salut kunt komen. Geheel coronaproof word je geholpen met onlinezaken, zoals het aanvragen van een OV-chipkaart, van toeslagen of een bijstandsuitkering. Moet je nog aangifte inkomstenbelasting doen en kun je nu ook even geen hulp hierbij krijgen? Salut kan je helpen uitstel aan te vragen. Dit moet voor 1 mei aanstaande. Wil je een afspraak? App SAS 06-2089 4999, bel Salut 0547-260053 of mail info@salut-welzijn.nl

Leren Hardlopen bij AWD2005

Delden - Heb je altijd al willen leren hardlopen, maar kwam het er steeds niet van? Of ben je onlangs hersteld van een blessure en wil je het hardlopen weer oppakken? Zoek je een manier om de ‘coronakilo’s’ kwijt te raken? Geef je dan nu op om verantwoord 5 km te leren lopen. Op maandag 31 mei start Atletiek en Wandelvereniging Delden (AWD2005) weer een nieuwe hardloopcursus. Iedere maandagavond om 19.30 uur start de clinic vanaf het AWD2005 sportcomplex aan de Morsweg 23 in Delden (naast het scoutingterrein). “De trainingen zijn afgestemd op ieders niveau en de deelnemers leren hoe ze verantwoord én lekker kunnen hardlopen”, aldus één van de trainers. Het hardloopprogramma is onder andere bedoeld voor mensen die willen hardlopen maar geen ervaring hebben, verantwoord willen herstellen na een blessure of bijvoorbeeld de gezelligheid van sporten met een groepje zoekt. De trainingen worden rustig opgebouwd en zijn daarom voor iedereen geschikt! Tijdens de clinic wordt er niet alleen aandacht besteed aan het werken aan de conditie, maar wordt ook een betere looptechniek aangeleerd. De kosten voor deze circa 20 weken bedragen € 50,-. Aanmelden kan door een korte e-mail te sturen naar: awd2005@gmail.com


Hofweekblad

Woensdag 28 april 2021, pag. 16

WWW TELEFOON ABC WWW TELEFOON ABC WWW TELEFOON ABC WWW TELEFOON ABC WWW TELEFOON ABC AANNEMERS

BOOMVERZORGING

KUNSTSTOF KOZIJNEN Entersestraat 25, 7627 LS Bornerbroek Telefoon 074 - 259 63 56 Mob. 06-21 92 20 99 www.hoveniersbedrijfdeveen.nl

RIJWIELEN

NAAI-ATELIER

Lekker op de fiets naar je club!

KUNSTSTOF: * Kozijnen-ramen * Deuren-schuifpuien * Serres-overkappingen * Goot-gevelbekleding Vraag vrijblijvend prijsopgave

Bij mooi weer extra lang in de zon en bij regen ben je toch al nat.

GEERDINK FIETSEN Geerdinksweg 36, 7555 DN Hengelo (o). Telefoon 074-2913429 www.geerdinkfietsen.nl

Molenkamp Kunststof bouwelementen

Specialist in tuinaanleg en onderhoud Rijssenseweg 39 A, 7475 VA Markelo Tel: 0547 362 825 www.hoveniersbedrijf-wentink.nl

Onderhoud-verbouw-nieuwbouw Noordwal 4-6, Delden Telefoon 074 3762754 www.vosbouwmij.nl

ACCOUNTANCY/BELASTINGEN JURIDISCHE ZAKEN

ONGEDIERTEBESTRIJDING De medewerkers van de Unie van Vrijwilligers Delden staan voor u klaar met verschillende projecten, waaronder: Open Tafel, Graag Gedaan, Boekbezorging, Huiskamer voor ouderen, Gymnastiek Dansgroep Internationaal 55+, Gymnastiek.

Info:

BEZORGERS GEZOCHT

Mevr. I. Brons Mevr. I. Roerink

VOOR ALLE KERNEN IN HOF VAN TWENTE

tel. tel.

3763169 3761772

drs. Helga van der Plas (Fiscaal Adviseur) Tel. 0548-521549

www.diependaaladvies.nl

OTTENSCHOT FA U N A B E H E E R S I N G

OTTENSCHOT FA U N A B E H E E R S I N G PREVENTIE EN BESTRIJDING VAN PLAAGDIEREN

Tel. 0547 29 22 72 Mob. 06 23 03 81 46 www.ottenschotfaunabeheersing.nl Kleuren: info@ottenschotfaunabeheersing.nl

MAKELAARDIJ Kleuren:

PANTONE gecertifi ceerd354C door KAD

PANTONE 354C

Leeftijd vanaf 13 jaar Bedrijfsadministratie & Belastingzaken

PANTONE Cool Gray 10C

Beld Makelaardij

PANTONE Cool Gray 10C

ONDERHOUD

Taxaties van en advies in onroerende zaken

HUISH. ART. SPEELGOED

DIERENKLINIEK

Pastoor Ossestraat 22 | 7554 SW Hengelo T 0547-292263 | M 06-51158404 info@beldmakelaardij.nl www.beldmakelaardij.nl

afdeling schilderwerk

Lid

Onderhoud

Langestraat 110, Delden Telefoon 074

3761217

Sloetsweg 305 | 7556 HR Hengelo | 074-8507893/06-48462988

INSTALLATIEBEDRIJF

Molenstraat 24 - Delden - 074-2013490

21

VERHUUR

Badkamers/Sanitair - Gas/ water/verwarming Dakbedekking De Schipbeek 17, Postbus 20 7491 MB Delden 2917035 Telefoon 074 www.johnpeper.nl

Almelo Twentepoort Oost 3a 7609 RG Almelo T (0546) 537 160

I www.smkaccountants.nl E secretariaat@smkrupert.nl

musthaves + accessoires voor uw tablet, e-reader en smartphone

PEDICURE

Lid van

Goor Grotestraat 24 7471 BP Goor T (0547) 284 130

•Rolsteigers •Klimaatbeheersing

Wilmink Handel en Verhuur Bentelo-0646529607

• Vervoer gewonde dieren/zwerfdieren • vervoer overleden huisdieren • taxiritten naar/van dierenarts • meldpunt vermiste huisdieren • voorlichting scholen/instanties • medewerking tv programma’s

30704810

Telefoon 06

www.wilminkverhuur.nl

REISBUREAU

Kalkvrij water!

Tel.: 06 53442609 | 06 46287575

Postbus 7, 7490 AA Delden info@kbtwente.nl • kbtwente.nl • 085-7730087

vereijken.installaties@gmail.com www.vereijkeninstallaties.nl

UITERLIJKE VERZORGING

DIVERSEN

Nagels & Wimpers by Natacha Allround gediplomeerd nagelstyliste Acrylnagels - Gellak

RIOOLONTSTOPPING

KLUSSENBEDRIJF

Grotestraat 80 Goor Tel. 0547 26 17 info@morsink.nl | www.morsink.nl

Nagelsalon Natebo

Polyacryl gel, acrylnagels, nail art, gellack en nog veel meer. Talingstraat 3 | 7491 ZP Delden Bel of app voor een afspraak 06 34837177

Tel: 074 - 8200334 Tel: 0546 - 490305

www.nonstop-riool.nl

Kieftenweg 2 | Ambt-Delden | 0547-292736  info@lubberinkbta.nl | www.lubberinkbta.nl

ZONWERING

RIJSCHOOL

Rolluiken, horren markiezen zonneschermen overgordijnen inbetweens, screens rolgordijnen vouwgordijnen reparaties Doodsdwarsweg 2, 7627 NW Bornerbroek Telefoon 074 3766993

prismamakelaars.nl

HOVENIERS

DELDEN HENGELO ENSCHEDE BORNE

KRINGLOOP 06-22 33 66 34 | 06-18 99 99 18

MUZIEKLESSEN

Auto voordeelpakket

36 rijlessen á 60 minuten! Auto voordeelpakket

“Service op z’n Twents!”

Meer dan 35 jaar ervaring als concertpianist en als docent!

Pieter Grimbergen heeft als streven om muziek in de regio te brengen op plekken waar mensen dit kunnen gebruiken.

Info en inschrijven voor seizoen 2019-2020 vanaf heden via: pietergrimbergen@gmail.com

Passie voor Muziek

Lessen worden gegeven door Pieter Grimbergen Gediplomeerd Conservatorium van Amsterdam

aan u! Aan Reper toirekeuze , op school. huis, op locatie

bles zoals Ook voor ensem tten etc. duo’s, trio’s, kwarte

en, en voor Voor alle leeftijd ueel, duo, alle nivo’s. Individ groep, e zelf samengesteld men. flexibele lesvor

roov ne ,nedjit feel ella rooV , o u d , l e e u di v i d nI .s’ovin ella ,peorg edletse g n e m a s f l ez .nemrovsel ele bixefl

s l a o z s e l b m es n e roov koO . c t e n e t t e t ra w k ,s’oirt ,s’oud n a A ! u n a a ez u ekeriot repeR . l o o h cs p o , e i t a c o l p o , s i uh

negrebmirG reteiP rood nevegeg nedrow nesseL madretsmA nav muirotav resnoC dreemolpideG

Pieter Grimbergen Passie voor Muziek pietergrimbergen@gmail.com

.o.e ETNEWT NAV FOH ni NESSELONAIP

: aiv nedeh fanav 0202-9102 neozies roov nevjirhcsni ne ofnI moc.liamg@negrebmirgreteip

negnerb et oiger ed ni keizum mo neverts sla t feeh negrebmirG reteiP .nekiurbeg nennuk tid nesnem raaw nekkelp po

www.hoveniersbedrijfdeeterink.nl

36 rijlessen á 60 minuten! PIANOLESSEN in Hof van Twente keizuM roov eissaP

0547 38 97 58

Auto voordeelpakket 36 rijlessen á 60 minuten!

!tnecod sla ne tsinaipt recnoc sla gnirav re raaj 53 nad reeM

• Bestaand gazon vervangen voor nieuwe graszoden € 12,- per M2 • Gazon verticuteren doorzaaien en bemesten € 3,50 per M2 • Tuinonderhoud 1 hovenier 1 dag all-in € 580,-

PIANOLESSEN in HOF VAN TWENTE e.o.

     

06 41094597

95

  ATELIER

J.A Hardenbergstraat 1 | 7475 CR Markelo

Afvoer verstopt?

ARCHITECTUUR EN ONTWERP

                 

•Aanhangwagens

‘KBTWENTE WEET WAAR HET OM DRAAIT!’

Waterontharder vanaf € 1095,incl. BTW en plaatsen

KLOMPENWINKEL

BOUWKUNDIG TEKEN-ADVIESBUREAU

•Tuinmachines

•Gereedschappen •Toiletten

DIERENAMBULANCE Dierenambulance Hof van Twente

Mob: 06 176 810 81 www.megobouw.nl info@megobouw.nl

TABLET ACCESSOIRES

∙ RAMEN WASSEN INCL. KOZIJNEN ∙ DAKGOOTREINIGING/-REPARATIES ∙ DAKBEDEKKING

speelgoed & huishoudelijke artikelen

Delden Zuiderhagen 10 7491 CD Delden Postbus 83 7490 AB Delden T (074) 376 61 47

SCHILDERSBEDRIJVEN

o.a. wespen/mieren/vliegen/ratten/muizen etc

voor het Hofweekblad Voor meer informatie: Helma Buschers Tel.: 06-13519622

Een paradijs voor elke paardenliefhebber.

UVV

HUURDERSORGANISATIES BEZORGING

RUITERSPORT

Industrieterrein Wolbeslanden 1d Bornerbroek e-mail: info@molenkampbornerbroek.nl www.molenkampbornerbroek.nl www.keralitbestellen.nl Fax: 074-384 14 60 3841080 Telefoon 074

€ €

www.harmhoek.nl info@harmhoek.nl

ZONWERING, GARAGEDEUREN EN OVERKAPPINGEN Shutters, horren, rolluiken en raamdecoratie. Langestraat 129, Delden Telefoon 074 3766328 Telefax 074-3766329

VOOR 5 EURO PER PLAATSING /PER WEEK (1 JAAR VAST) ELKE WEEK DE NAAM VAN UW BEDRIJF/WINKEL I N HET HOFWEEKBLAD! (DUBBELE GROOTTE 10 EURO) Auto voordeelpakket

36 rijlessen á 60 minuten!

Motor voordeelpakket

25 duo-rijlessen á 60 minuten!

Motor voordeelpakketMotor voordeelpakket

25 duo-rijlessen á 60 minuten! 25 duo-rijlessen á 60 minuten! Motor voordeelpakket

25 duo-rijlessen á 60 minuten!

Bromfiets voordeelpakket voordeelpakket 8 Bromfiets solopraktijklessen á 60 minuten! 8 solopraktijklessen á 60 minuten! €

Profile for Regionale Uitgeversgroep

Hofweekblad week 17-2021  

Hofweekblad week 17-2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded