__MAIN_TEXT__

Page 1

17 februari 2021 • 82e jaargang • Nr. 32 • www.hofweekblad.nl

Goor Collectief: De laatste lood(t)jes

7

L NIEUW WWW.HOFWEEKBLAD.N

Vakspecialisten Goudsmid Nelleke Plegt

9

Steun de Goorse ondernemers Goor - We dromen allemaal van gezelligheid in de Goorse winkelstraten, het snuffelen in de winkels, op zoek naar mooie koopjes of gewoon even lekker een biertje op een terrasje in het centrum. Het kan niet. Steun onze ondernemers. Ze hebben het hard nodig. De winkels zijn dan wel dicht maar de meeste ondernemers hebben er wel wat op bedacht. Online, telefonisch, er kan altijd besteld worden. De extra moeite die u als klant moet doen, mag beloond worden.

De laatste Lood(t)jes! We vertrouwen erop dat we bij de laatste loodjes zijn aanbeland. Onder het motto ‘Steun de Goorse ondernemers, koop lokaal’ komt stichting BIZ met een Laatste Lood(t)jes actie. Bestel/koop bij je lokale ondernemer en ontvang per 10 euro een lootje. Ondanks de moeilijke tijd hebben de ondernemers gezamenlijk gezorgd voor mooie prijzen. Wellicht heb je geluk (wat we allemaal kunnen gebruiken in deze tijd!). Hopelijk tot snel, blijf gezond en tot ziens in het hart van Goor. Bestuur Stichting Biz en Goor Collectief

Herdenking bevrijding verplaatst naar 2025 Goor - Vanwege COVID-19 konden in Goor veel onderdelen van de herdenking van 75 jaar Vrijheid geen doorgang vinden. Gehoopt werd dat het programma een jaar kon worden doorgeschoven, maar een grote herdenking zit er ook in 2021 niet in. Na en in overleg met alle betrokkenen is besloten de herdenking niet naar 2022 te verplaatsen, maar naar het eerstvolgende kroonjaar 2025. Het gaat dan om 80 Jaar Vrijheid. Dit is tevens een landelijke herdenking. Een aantal reguliere, jaarlijkse onderdelen gaat wel door. Het gaat hier om de herdenking van het bombardement op Goor (24 maart 1945) en de herdenking van 4 mei. Beide activiteiten met inachtneming van de dan geldende maatregelen rond COVID-19. De Stolpersteine-lessen gaan momenteel ook niet door, maar kunnen eventueel weer worden opgepakt zodra de maatregelen het toelaten. De vertoning bij Filmhuis Alleman van de films Mirrewinter en Een brug te ver zijn voor 2021 geschrapt. In de jaren tot de herdenking van 2025 worden deze activiteiten hervat zodra het weer kan. Onderdeel van 75 Jaar Vrijheid was het opnemen van herinneringen van ouderen aan de oorlogsjaren en de bevrijding. Ook dit gaat door, met inachtneming van de regels. Deze herinneringen mogen niet verloren gaan. In 2025 zullen de bevrijding van Goor op 8 april 1945 en van Nederland op 5 mei 1945 ook groots gevierd worden. Stichting Stadslandbouw heeft van de gemeente Hof van Twente de opdracht een mozaïekbank te maken die zal worden geplaatst nabij de bomscherf in de Ster-buurt. Het werk ligt nu stil, maar de streefdatum van plaatsing is en blijft 8 april 2022. (Advertorial)

Alle kinderen tussen de 0 en 6 jaar welkom op IKC Magenta

Delden - IKC Magenta is een Integraal Kindcentrum waarbij onder andere kinderopvang Hof van Twente en basisschool Magenta met elkaar samenwerken. Beide instanties bevinden zich samen in het nieuwe, duurzame gebouw aan de Langestraat 118b in Delden. Kinderopvang Magenta KDV Magenta (onderdeel van Kinderopvang Hof van Twente) biedt opvang voor de kinderen in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar en daarnaast ook Buitenschoolse Opvang voor oudere kinderen. Wanneer kinderen de leeftijd van 4 jaar bereiken, maken zij de overstap naar het basisonderwijs. Hoe mooi is het dat dit in hetzelfde gebouw kan? Maar het kan nog beter! Overgang naar het basisonderwijs De kinderopvang en de basisschool zijn een samenwerking gestart waarbij de kinderen in de leeftijd van (bijna) 4 jaar met elkaar kunnen spelen en leren. Voor de bijna 4-jarige kinderen is dit een mooie gelegenheid om alvast een beetje aan school te kunnen wennen en voor kleuters is het soms nog heel fijn om even terug te kunnen naar de vertrouwde plek binnen de kinderopvang. De ruimtes van de peuteropvang en de kleuterlokalen zijn naast elkaar gelegen en worden gescheiden door een leerplein, waar zowel de kleuters als peuters kunnen spelen. Uiteraard onder begeleiding van hun eigen leidsters en/ of leerkrachten. Samenwerking Deze samenwerking zal zich steeds verder uitbreiden en voor de kinderen zal er straks geen gevoelsmatige overgang meer zijn. Het doel is dat zij het gevoel krijgen ‘gewoon’ door te gaan naar de volgende groep binnen hetzelfde gebouw. IKC Magenta Benieuwd naar de mogelijkheden binnen IKC Magenta? Scan dan deze QR-code voor een virtuele rondleiding in het gebouw (of ga naar de homepage van www.ikcmagenta.nl en klik op ‘rondleiding’).

Bridgeclub Niet Kwetsbaar Goor - Uitslag online bridgedrive 9 februari 1 Trudy Vrielink - Louise Vrielink 64,58% 2 Els Overbeek - Riet ten Duis 55,76% 3 Margaret Langeler - Frans Tusveld 55,49%

Scouting Delden: Winterhike thuiseditie 2021 Delden De winterhike van scouting Delden is normaliter een jaarlijks tweedaags wandelevenement met een groot gedeelte van de vereniging. In deze periode organiseren ze geen wandelevenement, maar een wandel thuiseditie! Doen jullie met hen mee? Stuur een e-mail naar winterhike@ scoutingdelden.nl, vermeld de interesse naar een kinderroute van 5 km, of een volwassenroute van 25 km. Na aanmelding ontvang je digitaal een route die je bewandelt met je eigen huisgenoten. Beide routes starten vanuit Delden en deelname is gratis. Tip: neem je eigen lunchpakket mee en een beetje kleingeld voor een ‘koffie to go’. Graag zien ze jullie aanmelding tegemoet.

20 jaar Hof van Twente quiz

24


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 2

PvdA vreest onrechtmatige inzet begrotingsgeld

Dansaanbieding Home of Talents Hof van Twente - Dansen is de allerleukste manier van bewegen, vinden ze bij Home of Talents. En juist in tijden van lockdown is het belangrijk om niet stil te blijven staan. Home of Talents nodigt daarom iedereen uit om bij HOT professionele groepslessen in verschillende dansdisciplines -online- tot aan de voorjaarsvakantie gratis te volgen. Aanmelden gaat eenvoudig via het proeflesformulier op de website homeoftalents.nl, de docenten nemen dan via de mail persoonlijk contact met je op.

Home of Talents biedt een breed assortiment aan professionele danslessen in verschillende kernen in de Hof. Van peuterdans voor de allerkleinsten tot klassiek ballet voor gevorderden, freestyle (jazz)dance, tot hiphop en streetdance. De groepslessen van docenten Marleen Hamer, Roxaine Wessels en Jennifer Willems (Delden en Goor) zijn tot aan de voorjaarsvakantie nu online gratis te volgen voor jong en oud(er). Ervaar zelf hoe leuk het is om samen te dansen en je eigen talent te vinden en te ontwikkelen. Aanmelden gaat eenvoudig via homeoftalents.nl/gratis-proefles/, deelname is gratis, de lessen volg je in je eigen omgeving. Foto’s: Roxaine Wessels en Adobe Stock.

Hof van Twente - De Partij van de Arbeid verschilt van mening met Het College over de inzet van rijkssubsidie voor beveiligers. Die beveiligers worden ingezet voor handhaving rond corona. Volgens burgemeester en wethouders zijn de BOA’s die tot nu toe deze taak voor hun rekening namen, overvraagd en is extra steun dringend noodzakelijk. Wat de PvdA dwars zit, is dat geen toestemming aan de Raad is gevraagd voor deze uitgave. Volgens burgemeester Nauta is dat volkomen terecht omdat ze als burgemeester over handhaving gaat en deze inzet betaald wordt uit geoormerkt geld van de rijksoverheid. De PvdA gaat er vanuit dat de burgemeester voor uitgaven op dit terrein toestemming van de Raad moet hebben. Dat moet ook als die gelden afkomstig zijn van de rijksoverheid en ook als diezelfde gelden geoormerkt zijn. Volgens fractievoorzitter Fred Rijkens lijkt het alsof zijn partij spijkers op laag water zoekt maar voor ons is het weer een aanslag op de bevoegdheden van de gemeenteraad. Steeds vaker bepalen wethouders of burgemeesters waar geld aan uitgegeven wordt en staat de raad buiten spel. Meestal is dat aan de orde omdat de gemeente bevoegdheden heeft overgedragen aan samenwerkingsverbanden maar volgens Rijkens zie je dat bestuurders ook binnen een gemeente steeds meer geneigd zijn om gemeenteraden buiten spel te zetten. In dit geval vindt men dat dit geld van het rijk komt, alleen maar besteed mag worden aan handhaving in het kader van corona en dat de burgemeester over handhaving gaat. Wat echter vergeten wordt, is dat haast het enige recht waarover een gemeenteraad nog de beschikking heeft het budgetrecht is. Als we daar als raad niet bovenop zitten, hoeven we als Raad eigenlijk niet meer bij elkaar te komen, stelt Rijkens. Wat we in dat geval alleen nog maar kunnen doen, is wat lucht verplaatsen voor verkiezingen maar echte zeggenschap hebben we dan niet meer. Het CDA en de VVD in onze gemeente maken zich daar ten onrechte niet druk over en bedekken dit soort zaken met de mantel der liefde als het erop aan komt. Je zult zien dat er straks toch ergens een besluitje moet worden genomen waarin we als raad dat geld uit Den Haag op de begroting moeten zetten. Dat zien we dan nauwelijks of we zijn het alweer vergeten door de waan van de dag. Zoiets blijft echter, als we als PvdA gelijk hebben op dit punt, kwalijk want in dat geval zijn de uitgaven eigenlijk onrechtmatig geweest.

Ineke’s Hofdichten ‘De operatie’ Een patiënt wordt zo geopereerd. Hij ligt al netjes klaar op de operatietafel. Hij heeft het nogal zwaar! Hij vraagt aan de chirurg die net zijn gummihandschoenen aandeed: “Waarom gebruikt u die?” De witte jas lachtte breed: “Dat doen we voor alle zekerheid Voordat ons team opereren gaat. Opdat niemand van ons zo Vingerafdrukken achterlaat!”

Ineke Smit-Vukkink

Afscheid van bekend gezicht in Apotheek Delden

Kerkberichten

Help je mensen graag verder, waarbij je afgaat op je sterk ontwikkelde commerciële gevoel? Voel je je helemaal thuis op de winkelvloer? Ben je klantvriendelijk, leergierig en bereid jezelf keer op keer te overtreffen? Dan ben jij precies wat we zoeken. Voor onze Hubo in Goor zijn wij op zoek naar een:

Allround medewerker m/v In deze fulltime functie (38 uur) help je klanten van A tot Z met de klus, beman je de zagerij, zorg je ervoor dat de schappen in de winkel gevuld blijven en dat de winkel en het buitenterrein er aantrekkelijk uitzien. Een uitdagende functie met doorgroeimogelijkheden tot assistent bedrijfsleider. We vinden het belangrijk  dat je een opgewekte en vrolijke uitstraling hebt;  dat je klantvriendelijk en servicegericht bent;  dat je je handen uit de mouwen wilt steken en deze ook nog op handige wijze kunt inzetten;  dat je een MBO-werk en denkniveau hebt;  dat je bekend bent met techniek, gereedschappen en bouwmaterialen;  dat je affiniteit met een bouwmarkt omgeving hebt.

Mocht u vieringen willen bijwonen, informeer dan eerst naar het protocol van de kerken. Protestantse Gemeente (Oude Blasius) Alleen online kerkdiensten Zondag 21 februari, 10.00 uur Ds. Verrips R.K. Blasiuskerk Delden Woensdag 17 februari, 19.00 uur Eucharistieviering, pastoor Jansen Aswoensdag Zondag 21 februari, 9.30 uur Eucharistieviering, pastoor Jansen O.L.Vrouwekerk Bentelo Zaterdag 20 februari, 19.00 uur WoCoviering, pastor v.d. Bemt Petrus en Paulus Parochie Hengevelde Geen viering Protestantse Gemeente Markelo Alleen online kerkdiensten Zondag 21 februari, 10.00 uur Mw. Kramer (Laren, Gld) Hofkerk, Goor Alleen online kerkdiensten Zondag 21 februari, 10.00 uur Ds. de Jong R.K. Petrus en Paulus Parochie Goor Woensdag 24 februari, 9.00 uur Eucharistieviering, pastoor Jansen Reformatorische Baptisten Twente Goor Zondag 21 februari, 10.00 uur Dhr. Spee Lebuïnuskapel Hengelo Woensdag 17 februari, 19.30 uur Lutherse dienst, da. Vos, Aswoensdag

Wij bieden een marktconform salaris, prima secundaire arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden tot het volgen van opleidingen. Ben je geïnteresseerd jezelf te overtreffen in deze uitdagende baan? Wij ontvangen graag je cv en sollicitatiebrief per mail of per post. Je sollicitatie richten aan Maarten Roetman, bedrijfsleider Hubo Goor.

Hubo Goor

Wheeweg 12 - 7471 EW Goor - Tel: (0547) 26 12 69 E-mail: goor@hubo.nl - hubo.nl

Ruim 130 gezinnen doen al mee aan Junior Energiecoach Nog enkele plekken beschikbaar Hof van Twente - Met het energiebespaarspel Junior Energiecoach gaan gezinnen vijf weken aan de slag met energie besparen. Voor een schoner milieu en een vollere portemonnee! Het spel start in Hof van Twente op 1 maart. Inmiddels doen al ruim 130 gezinnen mee met Junior Energiecoach. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar om mee te doen. Aanmelden kan uiterlijk 20 februari via de site www.juniorenergiecoach.nl. Wees er snel bij, want op is op. Met Junior Energiecoach krijgen gezinnen thuis een pakketje met een aantal opdrachten, verspreid over vijf weken. Het spel is gericht op gezinnen met kinderen tussen de 7 en12 jaar oud. Per week kosten de opdrachten ongeveer 15-30 minuten tijd. Kinderen gaan in huis bijvoorbeeld op stekkerexpeditie en lampenjacht. Kinderen worden zo echte Junior Energiecoaches. Net als hun tv-held Varkentje Rund (bekend van Het Klokhuis). Dit alles onder het mom van ‘met energie kun je lachen!’ Gratis meedoen Huurders van Viverion en Wonen Delden in Hof van Twente kunnen gratis meedoen. Voor dit project wordt samengewerkt met HofPower van gemeente Hof van Twente. Aanmelden of meer informatie? Kijk op www.juniorenergiecoach.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 februari. Doe mee! Voor een schoner milieu en een vollere portemonnee!

Thema-avond Natuuren Milieuraad Hengelo: over textielrecycling

De Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o. houdt donderdag 18 februari om 20.00 uur de tweede thema-avond van het jubileumjaar 2021. Deze thema-avond vindt plaats via Zoom. Deelname is gratis. De thema-avond duurt ongeveer een uur en gaat over Textielrecycling. De presentatie wordt gegeven door Tich Vanduren, Frankenhuis BV Haaksbergen. Na de presentatie is er gelegenheid voor vragen en discussie. Nederlanders hebben gemiddeld 173 kledingstukken. Jaarlijks koopt een Nederlander 46 nieuwe kledingstukken en worden er 40 weggedaan. Van die 40 afgedankte kledingstukken worden er slechts 16 hergebruikt of gerecycled. De textielkringloop is nog nauwelijks gesloten. De productie van textiel heeft grote negatieve gevolgen voor het milieu. Het terugdringen van de kledingafvalberg is een belangrijke stap op weg naar een circulaire economie. Kleding is gemaakt van verschillende soorten vezels zoals katoen, polyester, acryl en wol. Katoen is het meest vervuilende landbouwproduct ter wereld. Voor de productie van een kilo katoen is zo’n 10.000 liter water nodig en onevenredig grote hoeveelheden schadelijke pesticiden en insecticiden. In de gebieden waar katoen wordt geteeld, ontstaan daardoor uitdroging, verzilting en erosie. Dit is een belangrijke reden om katoen zoveel mogelijk te hergebruiken of recyclen. Dat geldt ook voor de andere vezelsoorten. Frankenhuis BV in Haaksbergen is een bedrijf dat verschillende soorten textielafval verwerkt tot vezels. Die vezels vormen de grondstof voor andere textielproducten. Daarbij worden de specifieke eigenschappen van de verschillende textielvezels zo goed mogelijk benut. De recycling vindt op een duurzame manier plaats. Het bedrijf zet samen met partners ook in op innovaties in de textielrecycling. Tich Vanduren laat ons zien hoe het terugwinnen van vezels uit textiel met behulp van hoogwaardige techniek in de praktijk plaatsvindt.

Arjan Spoelman nieuwe voorzitter HV Dynamiek Delden - Zeg je Apotheek Delden, dan zeg je Monique. Want naast de familie van Hagen maakt Monique Hoveling-Platel al ruim 42 jaar lang deel uit van het vaste team van de apotheek. Maar binnenkort gaat ze haar werk als apothekersassistente inruilen voor haar andere grote passie…..reizen!! Nog maar 18 lentes jong was Monique toen ze direct vanaf de opleiding in 1978 bij Apotheek Delden kwam werken als apothekersassistente. De apotheek bestond toen uit vier assistenten en een apotheker. Door de jaren heen heeft ze haar werk zien veranderen van het bereiden van medicijnen naar de totale farmaceutische begeleiding rondom de patiënt bij het gebruik van medicatie. Van etiketten schrijven op de geneesmiddelen- doosjes met een kaartenbak met daarin de patiëntengegevens naar de huidige geautomatiseerde computertechnische ondersteuning. De scheidslijn tussen werk en privé was dun in alle jaren die Monique - met haar gezin - naast de apotheek woonde. Met de telefoon bij de hand draaide Monique menige bereikbare dienst, immers de apotheek was - toen nog - 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend. In de afgelopen 42 jaren heeft Monique drie verbouwingen van de apotheek meegemaakt en zeker bij de laatste heel actief samen met haar man Eric meegeholpen bij de dubbele verhuizing, eerst uit de apotheek naar de noodapotheek en daarna naar de nieuwe apotheek. Monique en haar man zijn als echte globetrotters, graag met hun camper onderweg. Hun reislust heeft hen door de jaren heen al naar heel veel mooie uithoeken gebracht. En dat smaakt naar meer……want nu ze vroegtijdig stopt met werken, zullen ze nog meer tijd hebben om -als het coronavirus straks beteugeld is- de wereld te ontdekken. Alhoewel de komst van het eerste kleinkind in maart een extra reden is om ook heel regelmatig terug te keren naar de thuisbasis, die binnenkort ook weer in Delden of directe omgeving zal zijn. Als Team Apotheek Delden zullen we haar enorm missen maar gunnen haar ook de vrijheid! Dus Monique, dankjewel voor alles en ga lekker genieten. Goad goan!

Goor - Handbalvereniging Dynamiek heeft een nieuwe voorzitter. Arjan Spoelman werd unaniem gekozen als voorzitter van de Goorse handbalvereniging tijdens de eerste online Algemene Ledenvergadering in de geschiedenis van de club. De nieuwbakken preses gaf aan er zin in te hebben om samen de club te leiden. In het dagelijks leven is de 49-jarige Gorenaar werkzaam als zelfstandig IT consultant. Sinds een jaar is hij actief als bestuurslid en neemt nu de voorzittershamer over van Ronald Stoel. Stoel heeft zes jaar een rol in het bestuur gespeeld, waarvan de laatste drie jaar als voorzitter. In de ALV werd hij bedankt voor zijn inzet. Onder zijn bewind wist hij de hele vereniging volledig in een nieuw tenue te steken met behulp van een sponsoractie. Daarnaast werd in zijn bestuursperiode een technische commissie en een jeugdcommissie opgericht. Maar voornamelijk wordt hij ook als ‘Mr Tony Chocolonely’ herinnerd. Hij bedacht de jaarlijkse chocoladeactie die in november door de leden aan de man gebracht wordt. Naast Arjan Spoelman zijn Annet Deegens en Annemiek Boonk ook toegetreden tot het bestuur. Het dagelijks bestuur bestaat nu uit voorzitter Arjan Spoelman, penningmeester Mariska Freriksen en secretaris Ilse Onland. De overige bestuursleden zijn Janet ten Berge, Annemiek Boonk en Annet Deegens.


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 3

Huisartsenpraktijk Hiltermann & Van der Velden De praktijk is GESLOTEN van maandag 22 februari t/m vrijdag 26 februari De waarneming is als volgt verdeeld: A t/m H: Dr. van den Helder Tel: 074-3764025 I t/m P:

Dr. Prenger

Tel: 074-3761466

Q t/m Z: Dr. Jaspers Tel: 0547-333245 (Wethouder Goselinkstraat 2b, 7496 PB Hengevelde) Voor het maken van een afspraak belt u voor 12 uur naar de waarnemende praktijk. Voor de avond-, nacht-, en weekenddienst kunt u uitsluitend voor spoedgevallen contact opnemen met: de Spoedpost te Hengelo, telefoonnummer: 088-5551155. Herhaalrecepten kunt u via de apotheek bestellen. Maandag 1 maart zijn wij weer aanwezig.

R.O. van Manen, huisarts De praktijk is GESLOTEN van maandag 22 februari t/m vrijdag 26 februari De waarneming is als volgt verdeeld: Achternamen van patiënten beginnend met de letters A t/m H: Dokter Van den Helder tel. 074 - 376 40 25 I t/m P: Dokter Prenger tel. 074 - 376 14 66 Q t/m Z: Dokter Jasper, Hengevelde tel. 0547 - 333 245 Diep bedroefd hebben wij kennisgenomen van het overlijden van ons lid

Gerrit Holterman Gerrit was 61 jaar lid van SV Delden. Na zijn voetballende jaren bleef hij trouw supporter van het eerste elftal. Ook was hij een aantal jaren bestuurslid accommodatie en velden binnen het bestuur van SV Delden en was hij tot het laatst toe actief binnen de maandagochtendploeg. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor zijn jaren van inzet en toewijding aan onze vereniging. Wij wensen Jenny, kinderen, kleinkinderen en overige familie veel sterkte dit verlies te dragen. Bestuur en leden van Sportvereniging Delden

Zoveel kaarten, brieven en bloemen, al het warme meeleven en de troostende woorden na het overlijden van mijn lieve vrouw, onze moeder, schoonmoeder en oma

Cristina Timmerman-Ballinari

Maandag 1 maart zijn wij weer aanwezig. Huisartsenpraktijk B. Prenger is van 1 maart tot en met 7 maart GESLOTEN. De waarneming is als volgt verdeeld: A t/m H: Dr. Van Manen, Averinkstraat 30D, Tel. 074-3764599 I t/m P: Dr. Hiltermann en Dr. Van der Velden Averinkstraat 30B, Tel. 074-3761257 Q t/m Z: Dr. Van den Helder, Averinkstraat 30A Tel. 074-3764025 Patiënten ten zuiden van het kanaal: Dr. Jaspers, Wethouder Goselinkstraat 2B Hengevelde, Tel. 0547-333245 Herhaalrecepten kunt u via de apotheek bestellen. Voor de avond-, nacht- en weekenddienst kunt u uitsluitend voor spoedgevallen contact opnemen met Spoedpost te Hengelo, telefoonnummer 088-5551155. Maandag 8 maart is de praktijk weer regulier bereikbaar.

doen zo goed! Hartelijk dank daarvoor.

MAGNEETJES

Henk Timmerman, kinderen en kleinkinderen

Magneetjes s.v.p. inleveren ‘s maandags vóór 12.00 uur.

Delden, februari 2021

Steun de Wereldwinkel. Koop duurzame en bijzondere koffie van het merk Cafe de Origen. Bonen, en snelfiltermaling in de smaken aroma, mild en goud maar ook bio en decafé. Artikelen vindt u op onze website www.wereldwinkeldelden.nl. U kunt bestellen op e-mail wwdeldenfood@ hotmail.com  of bellen naar 06 53569649. Dan spreken we verder af. Vrijwilligers Wereldwinkel Delden, Kortestraat 2b.

Wij willen jullie hartelijk danken voor jullie lieve woorden, bloemen en kaarten die wij hebben mogen ontvangen na het overlijden van onze lieve man, (schoon)vader en opa

Sjef Averdijk 02-12-1945

21-01-2021 Trees Averdijk Manon en Rian Pots-Averdijk Wessel, Britte en Jinte

Wegens omstandigheden: goed tehuis gezocht voor mijn hond. Mechelse-Duitse herder van 7 jaar. Voorkeur: kennis van herders en geen kinderen. Tel. 06-45321398.

Gevraagd: Financiering voor ons bedrijf in Hof van Twente. Geboden wordt een nette rente en zekerheid middels een eerste hypotheek op onroerend goed. Voor meer informatie belt u met 0546-799849

Verzamelaar in Delden zoekt alles wat betrekking heeft op de 2e Wereldoorlog (militaria, documentatie, enz.) Tel. 06 11877530. Voor al uw oud ijzer en andere metaalsoorten belt u M. Jager, Roerdompstraat 19, Goor, tel. 0547-275404, mobiel 06-14162372. Altijd kosteloos opgehaald.

Opslag nodig voor uw inboedel? Tel. 06-27543623

Te koop:

0547 - 36 13 05

Verse Scharreleieren

www.delaatsteeermarkelo.nl

Consumptieaardappelen

Voor zowel leden als niet leden, ongeacht de uitvaartverzekering.

Adv._Hofweekblad_V01.indd 1

Vossenbrink 8 Delden (Kaffhook) 6-11-2020 10:56:39


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 4

Goors Mannenkoor ruimt sneeuw

20 jaar Hof van Twente quiz

Goor - Vanaf de eerste sneeuwval kon het papierdepot van een aantal Goorse verenigingen aan de Van Kollaan niet meer gebruikt worden. Er kon geen papier gebracht worden en de volle containers die er nog stonden, konden door de transporteur niet opgehaald worden. En daardoor zouden de verenigingen een deel van hun inkomsten verliezen. Dat was het Goors Mannenkoor als organisator van de papierinzameling een doorn in het oog. Eén oproep van de voorzitter via de mail was genoeg om 15 leden zover te krijgen dat ze afgelopen vrijdag gewapend met hun eigen sneeuwscheppen de aanval op het ‘witte monster’ openden. En toen om iets over 11 de vrachtwagen van Mercom het terrein opreed, kon deze zonder problemen de eerste volle container meenemen. Ook de rest van het terrein werd vakkundig schoongemaakt, zodat het voor de Goorse bevolking weer mogelijk werd om het opgespaarde oud-papier naar de bekende locatie te brengen. Dit succes werd door de mannen, grotendeels onder inachtneming van de coronaregels, met een gezamenlijk drankje gevierd. De inkomsten van de papierinzameling zijn voor de deelnemende verenigingen en organisaties dringend noodzakelijk om te kunnen voortbestaan. Namens al deze bedankt het Goors Mannenkoor al degenen die iedere keer weer de moeite nemen om hun papier naar het depot te brengen. Sinds het begin van de corona-uitbraak moeten papierbrengers het papier zelf in de containers plaatsen. In eerste instantie leverde dit soms een probleem op omdat men gewend was het papier buiten de containers te kunnen neerzetten. Maar dit leverde voor de inpakkers veel extra werk op en zorgde voor veel los papier buiten de containers. De verenigingen zijn heel blij met de huidige formule, waarbij de inpakkers alleen zorgen voor toezicht. En op de rustige momenten gaan ze even de containers in om iets efficiënter in te pakken en te stapelen. Zo heeft corona organisatorisch ook nog iets positiefs opgeleverd. Zoals veel koren heeft het Goors Mannenkoor sinds begin maart 2020 niet meer mogen en kunnen zingen. Extra zuur omdat het koor op 5 mei 2020 75 jaar bestond. Alle jubileumactiviteiten in 2020 werden afgelast en in principe doorgeschoven naar 2021. Echter, de huidige stand van zaken is zo dat ook voor 2021 de jubileumconcerten zijn afgelast. Het bestuur probeert voor de leden nog een paar gezellige activiteiten te organiseren, maar voor grootschalige jubileumconcerten is de voorbereidingstijd te kort. De mannen gaan er vanuit dat het traditionele concert op Eerste Kerstdag wel door kan gaan. Het is nog heel vroeg, maar zet 25 december maar vast in de agenda. Tussen brunch en diner kunt u dan heerlijk genieten van oude en nieuwe vierstemmige kerstmuziek.

Vrijdag 26 februari vanaf 20.00 uur in jouw woonkamer

WhatsApp-fraude kost man € 550 Goor – Een bewoner van de J.M. de Bruijnstraat is dinsdag 9 februari slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude. Zijn ‘zoon’ appte hem dat hij een nieuwe telefoon had en geen bankbetalingen kon doen. Hij moest echter dringend een factuur betalen van € 900 voor een medische ingreep. Ter bewijs stuurde hij een foto van de factuur. De man zei dat hij niet zoveel geld had en niet meer dan € 550 kon overmaken en dat hij dat dan ook echt de volgende dag terug wilde hebben. Toen hij de volgende dag zijn zoon zag en vroeg om het terug te betalen bedrag, zei deze nergens van te weten. Zodoende kwam de oplichting aan het licht. Het geld is hij kwijt.

Schoorsteenbrand Twickelerlaan

Snelheidscontrole N347 bij Goor

Goor - De politie heeft zaterdag 13 februari tussen 08.00 en 16.30 uur een snelheidscontrole uitgevoerd op de N347 van Goor richting de A1. 1485 passanten werden er geregistreerd waarvan er 48 in overtreding waren. De hoogst gemeten snelheid was 105 km/u waar 80 is toegestaan.

Overtreders coronaregels gewaarschuwd Goor - De politie heeft zondag 14 februari bij de vijver aan het Hachreyse in Goor moeten ingrijpen omdat een groep van ongeveer 50 jongeren en jongvolwassenen bij elkaar stond en daarmee de coronaregels overtrad. Ook stonden er zes kratten bier en een gettoblaster bij de groep. De politie heeft ze dringend verzocht alles op te ruimen en weg te gaan. Een aantal van hen kreeg een waarschuwing.

Verlate nieuwjaarduik OBS Stokkum

Delden - De brandweer kreeg donderdagavond 11 februari rond 23.30 uur een melding van een schoorsteenbrand aan de Twickelerlaan. De vlammen sloegen uit de

Stokkum - Een aantal leerlingen van groep 7/8 konden niet wachten totdat de ijsbaan bij OBS Stokkum bevroren zou zijn en besloten spontaan een nieuwjaarduik te organiseren. Wat een helden om met deze temperatuur het koude water in te springen! De warme chocolademelk en de hot tub zorgden er gelukkig voor dat ze na de duik snel weer op temperatuur kwamen. En nu maar hopen dat de fraaie ijsbaan, aangelegd door enkele fanatieke ouders, door de leerlingen snel gebruikt kan worden. Zo wordt bewegend leren weer optimaal ingezet bij OBS Stokkum.

schoorsteen toen de brandweer arriveerde. Toen de brand meester was, heeft de brandweer de schoorsteen geveegd. De brandweer heeft erop aangedrongen bij de bewoners niet meer te stoken en aangeraden de schoorsteen te laten nakijken en indien nodig te repareren door een erkend schoorsteenveegbedrijf.

‘Voor, tegen of toch maar voor of voor en tegen’ Het heeft me even wat moeite gekost om dit op papier te krijgen. Een maand of wat geleden ging het weer eens over duurzaamheid in de gemeenteraad. Als er één ding volkomen onduidelijk is over die duurzaamheid dan is het wel de duurzaamheid. Ik moet even terug in de lokale parlementaire geschiedenis. In de vorige coalitieperiode kwamen CDA en VVD overeen dat er windmolens zouden komen in onze gemeente. Gevolg was een Wild West van plannen door commerciële partijen. Een van die plannen was een windmolen op Zenkeldamshoek. Of je voor of tegen die dingen bent, lijkt het mij, dat als je die dingen wilt, toch de meest geschikte plaats. Ik zou zeggen: Daar niet? Dan ook nergens in onze gemeente. Nergens vond vrij onverwachts het CDA, zonder de VVD daarvan in kennis te stellen. Een ferme tegenstander, zeg maar gewoon actieleidster, werd zelfs liefdevol op de lijst voor het CDA bij de laatste gemeenteraadverkiezingen gezet. Bepaald geen CDA’er in het verleden maar stemmen trekken, gooit principes over boord zo weten we allemaal. De VVD-wethouder leert snel en schrapt windmolens uit zijn wensenlijstje. Immers het CDA heeft deze wethouder flink op zijn nummer gezet door onverwachts en zonder ook maar enige mededeling te doen, windmolens onmogelijk te maken. Niet nog een keer zo’n politieke afgang, dacht deze wethouder. Tot deze wethouder een plan moest maken voor de rijksoverheid waarin de gemeente moet laten zien of ze wel voldoende doet op dat gebied. Ineens pleit het CDA bij dit plan weer wel voor windmolens. Niet echt natuurlijk ‘maar uit fatsoen’ voor een familie die met windmolens bezig is bij de grens van Delden en Borne. Rutte moet natuurlijk wel op de hoogte zijn dat wij in deze gemeente elk (CDA) initiatief in ons plannetje noemen om maar fatsoenlijk te zijn naar iedereen in onze gemeente die wat doet. Maar de wethouder en ook de meerderheid van de Raad heeft het gedraai van het CDA nu wel gezien en steekt hier boos een stokje voor. Er komt geen windmolen voor in de gemeentelijke duurzaamheidsplannen, ook niet uit fatsoen. En dan komt dit plan definitief aan de orde in de raad en moet

Hof van Twente - Dit jaar bestaat de gemeente Hof van Twente 20 jaar en dat mag natuurlijk niet onopgemerkt blijven. HofMarketing trapt dit jubileum jaar af op vrijdag 26 februari met de enige echte ‘20 jaar Hof van Twente quiz’. Deelname is gratis. De quiz wordt uitgezonden via YouTube en natuurlijk zijn er leuke prijzen te winnen! Hoe doe je mee? Als deelnemer speel je thuis mee via een livestream. Mail je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres naar quiz@hofmarketing.nl Je krijgt dan vanzelf verdere informatie over jouw deelname. Op vrijdag 26 februari ontvang je uiterlijk een uur voor aanvang de inloggegevens per mail. Speel tegen elkaar Wie wordt dé Hof van Twente kenner en beantwoordt de meeste vragen goed? Daag familie, buren en vrienden uit, zodat je allemaal vanuit je eigen huis, digitaal tegen en met elkaar kunt spelen.

Voor sommige gevallen vraagt de politie om uw medewerking. Getuigen kunnen zich melden onder nummer 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Fraude kunt u melden bij de politie en ook bij www.fraudehelpdesk.nl of via het landelijke telefoonnummer 088-7867372. er gestemd worden. En dan stemt de voormalige actieleidster tegen windmolens tegen dat windmolensloze plan. Waarom, wil de fractievoorzitter van de PvdA graag weten. Onze CDA burgemeester schiet onmiddellijk te hulp door te melden dat het raadslid niet verplicht is om te antwoorden (formeel misschien niet maar moreel misschien wel zou ik zeggen!). En ja hoor, de actievoerster van een paar jaar terug zwijgt als het graf. We mogen het niet weten. Intussen kan het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen weer alle kanten op. Voor- en tegenstanders van windmolens kunnen bij deze partij terecht. Het schijnt, maar zekerheid kan ik niet verschaffen, dat deze partij nog zoekt naar een actievoerder die voor windmolens is. Dat zou nog eens mooi zijn. In dat geval kunnen zowel voor- als tegenstanders op het CDA stemmen in maart van dit jaar. Weet die stemmer dan welke kant het op gaat? Wat een onzin zo’n vraag. Daar gaat het toch helemaal niet om bij verkiezingen. Het gaat om de vraag wie er weer het grootste wordt in onze gemeente. Carel Groothengel, Goor

‘Programma biodiversiteit Kleur-Rijk-Leven’ Dit is een mooi initiatief van de gemeente. Is er toch verandering in aantocht? De gemeente Hof van Twente heeft plannen openbaar gemaakt om de biodiversiteit en dus de leefbaarheid te verbeteren. Nu zijn die plannen ingedeeld voor vier groepen. Erven, kernen, bermen en boerenland. De bloemenranden zijn een mooi begin, maar zijn een druppel op een gloeiende plaat. Nu weten we allang dat de invloed van de intensieve landbouw op de natuur behoorlijk desastreus is. Onze minister van landbouw, mevrouw Schouten, heeft de grootste moeite om daar verandering in te krijgen. Nu gaat onze gemeente ook een poging wagen. Erven en kernen kunnen met de hulp van bewoners een heel eind komen, mits ze het ook volhouden (onder andere water blijven geven bij droogte). Bermen en boerenland is andere koek. Bermen in het buitengebied zijn afhankelijk van wat er op het land moet groeien en wat er aan groei- en bestrijdingsmiddelen gebruikt wordt. Het is een enthousiast artikel in de krant van een CDA- en VVD-wethouder, maar de werkelijkheid zit anders in elkaar. Maak het voor iedereen duidelijk hoe de biodiversiteit en leefbaarheid verbetert! P.S. Het schrijven van de heer E.G. Stijink uit Delden (Hofweekblad woensdag 10 februari. 2021 ‘Coalitie of oppositie’) getuigt niet van samenwerken met de oppositie voor het algemeen belang. Leo Mees ten Oever, Markelo

Welke parels mogen volgens jou niet ontbreken op de plattegrond met kinderactiviteiten? Haaksbergen Promotie, Hengelo Promotie en HofMarketing geven in 2021 een eerste editie uit van een kinderkaart voor gezinnen met kinderen. Samen hebben ze de handen ineengeslagen om een fantastisch product te creëren voor het gebied Zuid-Twente. Ze hebben jouw hulp daarvoor nodig! De kinderkaart wordt een opvouwbare plattegrond met attracties, bezienswaardigheden, musea, kinderboerderijen, zwembaden, speeltuinen en horecagelegenheden met speeltuin. Daarnaast staan er leuke tips op over wat er te doen is in de omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat de doelgroep (gezinnen met kinderen) waarde hecht aan een kinderkaart op papier, zodat deze groep zich kan oriënteren op het aanbod. Welke kinderactiviteiten mogen volgens jou niet ontbreken? Tips van inwoners zijn daarbij erg belangrijk, aanleveren kan tot en met zondag 21 februari aanstaande via info@hofmarketing.nl. De kaart wordt gemaakt in de herkenbare stijl van Twente Marketing, waardoor het aansluit bij andere toeristische producten. De kaart is het gehele jaar bruikbaar voor zowel toerist, recreant als inwoner voor het gebied Zuid-Twente (Hof van Twente, Haaksbergen en Hengelo) en de oplage is 10.000 stuks. De verspreiding van de gratis uitgave vindt plaats via onder andere VVV-Informatiepunten en toeristenbureaus, toeristische verblijfaccommodaties, alle ondernemers die vermeld staan op de plattegrond, social media, beurzen, evenementen etcetera en online als download op de website van aangesloten organisaties. Ook op visittwente.nl wordt een speciale pagina ingericht waar de kaart te vinden is.


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 5


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 8

HUISARTSENDIENSTEN Alle inwoners uit de gemeenten Hof van Twente (excl. Markelo), Hengelo en Borne kunnen voor spoedeisende medische hulp buiten kantooruren terecht bij de Spoedpost Hengelo. De Spoedpost Hengelo is van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 08.00 uur de volgende ochtend bereikbaar. In het weekend en op officiële feestdagen is er een 24-uursdienst. bezoek alleen na telefonische afspraak, telefoonnummer 088 - 555 11 55. Markelo: Als u ‘s avonds, ‘s nachts, in het weekeinde of tijdens feestdagen dringend een huisarts nodig heeft: tel. 0570501777. ZIEKENHUIS ZGT: ZGT Hengelo, Geerdinksweg 141, 088 708 78 78 Voor informatie over bezoektijden en het maken van afspraken zie www.zgt.nl Prikposten Medlon Bentelo, Prikpost Op ’t Niehoes, Burgemeester Buyvoetsplein 20, Deze prikpost is i.v.m. coronavirus gesloten. Delden, Zorgcentrum De Wieken, Molenstraat 1, Deze prikpost is i.v.m. coronavirus gesloten. Delden, Gezondheidscentrum, Averinkstraat 30. U kunt een afspraak maken via www.medlon.nl. Goor, Medisch Centrum De Oliphant, Irisstraat 2. U kunt een afspraak maken via www.medlon.nl. Servicepunt bloedafname Deventer Ziekenhuis Markelo, gezondheidscentrum Het Stroaten, Burg. De Beaufortplein 3d. Maandag t/m vrijdag 08.00-10.00. Prikpost (medisch steunpunt) SHO Delden, Stadscentrum het Parochiehuis, Langestraat 79, maandag/woensdag/vrijdag van 8.15 – 10.00 uur. APOTHEEK:

Activiteiten bij Wijkvoorziening ’t Doesgoor

Delden, Dr. Gewinstraat 2, tel (074)-3761882. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: van 08.00 tot 18.00 uur. Buiten deze tijden: Dienstapotheek Midden-Twente, Geerdinksweg 143-B, Hengelo, 074-2596016. Open: ma t/m vr 17.00-08.00 uur, weekeinde en feestdagen 24 uur. Goor, Medisch Centrum Goor ‘De Oliphant’, Irisstraat 2-01, tel. 0547-285555. Geopend: ma t/m vr 08.30-18.00 uur; za en zo gesloten. Buiten deze tijden: Dienstapotheek Midden-Twente, Geerdinksweg 143-B, Hengelo, 074-2596016. Open: ma t/m vr 17.00-08.00 uur, weekeinde en feestdagen 24 uur. Markelo, Burg. de Beaufortplein 3b, 0547-363936, ma t/m vrij 08.00-12.30 en 13.30-17.30 uur; van 12.30-13.30 uur alleen spoedeisende recepten (s.v.p. aanbellen); za 09.00-10.00 uur. Buiten openingstijden en op zon- en feestdagen: Dienst Apotheek Salland, in de hal van het Deventer Ziekenhuis, Nico Bolkesteinlaan 75, tel. 0570536505. WEEKENDDIENST TANDARTS Voor informatie over de dienstdoende tandarts kunt u bellen met de Tandartsendienst 0900-1515. SALUT Voor vragen over: wonen, welzijn en zorg, opvoeding, werk, vrije tijd, gezondheid, financiën, scholing en sport. Rozenstraat 2a in Goor, tel. 0547 260053. Maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. CARINTREGGELAND Verzorgingshuis en verpleeghuis Weekendopname en spoedgevallen, tel. 088 367 70 00 (lokaal tarief, 24-uurs bereikbaarheid) - St. Elisabeth, Langestraat 74, Delden (verpleeghuiszorg) - De Wieken, Molenstraat 1, Delden (verpleeghuiszorg) - De Stoevelaar, De Stoevelaar 1, Goor (verpleeghuiszorg)

Wandelgroepen We hopen in maart weer te kunnen starten. Koffie-inloop Voor een afspraak kun je bellen met Maurizio, tel. 06-38066218. Eetactiviteiten Helaas nog geen eetactiviteiten. Wij proberen contact te houden met de bezoekers en de vrijwilligers. Bel elkaar ook de komende weken een keer extra, doe een mooi kaartje bij iemand door de brievenbus of spreek met iemand af om even lekker te gaan wandelen. Geniet van het winterse weer! Kijk ook op www.wijkvoorzieningdoesgoor. nl of Facebook voor het laatste nieuws. Wim van Dam, (Ouderenvereniging) 0547275181. Telefoonnummer Wijkvoorziening 06-44368760 of 06-25167026. Wijkvoorziening ’t Doesgoor is te vinden aan de Pluvierstraat 1-3 in Goor.

- De Wheehof (tijdelijke huisvesting), Stoevelaar 1a - 1f, Goor (verpleeghuiszorg) - Anholtskamp, A. ten Hovestraat 1, Markelo (verpleeghuiszorg) Wijkverpleging Tel. 088 367 70 00 (lokaal tarief, 24-uurs bereikbaarheid) Diëtist Op afspraak via tel. 074 367 71 11 (afspraken in diverse locaties mogelijk) Personenalarmering Informatie en aanmelden via 088 367 70 00 (lokaal tarief, 24 uurs bereikbaarheid) Uitleen verpleegartikelen en hulpmiddelen · Thuiszorgwinkel– Hengelo Geerdinksweg 137-15, Hengelo, tel. 088- 1020100. TERMINALE THUISZORG Stichting Leendert Vriel Hof van Twente Coördinatrice P. Krabbendam-Roobol, 06-12884477; e-mail: hofvantwente@leendertvriel.nl; website: www. leendertvriel.nl. DIERENARTSEN DELDEN en omstreken Dierenkliniek ‘De Vossenbrink’ Landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren, Door de week en in het weekend 24 uur bereikbaar onder tel. 074-3762262 Dierenartsenpraktijk De Hagmolen Van zaterdag 8.00 uur tot maandag 8.00 uur Voor landbouwhuisdieren zijn wij bereikbaar op tel: 0547292827. Dierenartsenpraktijk de Hagmolen, Hagmolenweg 13a Bentelo Voor gezelschapsdieren zijn wij bereikbaar op tel: 0743676471. Dierenkliniek de Hagmolen, Deldenerdijk 80 Beckum. Tevens op zaterdag inloopspreekuur van 11.00 tot 12.00 uur Dierenkliniek De Vijf Heuvels, Markelo Spelleweg 12, Markelo, tel. 0547-361764, 24 uur per dag bereikbaar. Behandeling gezelschapsdieren ma t/m vrij volgens afspraak. Dier Medisch Centrum Hof van Twente Hengevelderstraat 34, Goor, tel. 0547-272740 www.diermedischcentrum.nl Dierenartsenpraktijk Goor Spechthorstweg 2, Goor, tel. 0547-272604 Openingstijden: ma t/m vr 8.00-19.00 uur., za 8.00-9.00 uur, iedere middag van 12.30 uur tot 13.30 uur gesloten. Voor spoedgevallen altijd bereikbaar. Informatie over zwerfdieren: Dierenhotel De Bréborgh, Bentelo 0547-292377

Stichting Dierenambulance Hof van Twente Tel. 06-30704810, b.g.g. 074-3761464 www.dierenambulancehofvantwente.nl Dierenbescherming Dierenbescherming Hengelo, 06-52332216 Dierenambulance, 06-52332216 Inspectie (landbouw)huisdieren 0900-1120000 Dierenopvang De Oelerbrug, 074-2504046 BRANDWEER EN AMBULANCE: 112 REGIOPOLITIE TWENTE: 0900-8844 www.politie.nl/Twente Openingstijden Politie Hof van Twente en spreekuren wijkagenten: Locatie Goor: Het politiebureau in Goor, maandag t/m vrijdag 10.00-13.00 uur. Voor meer informatie zie www. politie.nl. Uiteraard blijft de politie Twente altijd bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844 en via telefoonnummer 112 voor spoedeisende zaken. Locatie Stad Delden, Parochiehuis, Langestraat 81. Geopend op maandag van 10.00-13.00 uur en donderdag van 17.00 tot 20.00 uur Ieder ander moment op afspraak. Wijkagent Jos Olde Daalhuis. Locatie Diepenheim en Markelo Bewoners van Diepenheim en Markelo worden verzocht om een afspraak te maken met hun wijkagent Jordy Scheggetman. UVV STAD DELDEN: Unie van Vrijwilligers Voorz. mevr. M. Westen-Reckman Secr. dhr. J. Bekink, tel. 3762833 Open Tafel UVV Samen eten is gezelliger dan alleen. Elke werkdag - maandag t/m vrijdag - kunt u samen met anderen eten in het gezellige restaurant de Hagen. De UVV-gastvrouwen ontvangen u graag. Informatie: mevr. M. Jansink, tel. 074376 3980 Huiskamer voor ouderen UVV Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 u kunnen ouderen tijdelijk niet binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en/of een spelletje in de Huiskamer voor ouderen. Plaats: de ontmoetingsruimte van De Stadshagen. Informatie: mevr. José Kamp, tel. 074-3762047. Gymnastiek voor 55+ UVV Elke woensdagmorgen in de Stadshagen wordt er gymnastiek gegeven. Informatie bij: mevr. R. Steur: 074-376 3837 of heer J.Bekink: 074-376 2833. Dansen Internationaal 55+ UVV Donderdagmiddag van 13.30-15.00 uur in de zaal van Amicitia, aan de Sportlaan.

Telefonisch spreekuur vragen over het OV met verruimde bereikbaarheidstijden

Bent u 55+ en heeft u vragen over reizen met het OV? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur spreekuur en bel 038 303 70 10. OV-ambassadeurs geven antwoord op uw vragen over het gebruik van het OV. Aanpassingen volgens de richtlijnen Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Provincies van het RIVM Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk dat iedereen met het openbaar vervoer veilig en gemakkelijk kan reizen. Daarom geven OV-ambassadeurs, vrijwilligers en De wekelijkse activiteiten voor jong en oud zelf ook op leeftijd, uitleg over reizen met trein en bus. hopen we weer gauw en voorzichting op De maandelijkse inloopspreekuren voor 55-plussers, die meer willen weten over reizen te kunnen starten. Hieronder een overzicht met het openbaar vervoer, zijn helaas tot nader orde geannuleerd. De coronamaatregelen van de activiteiten voor de komende week. laten het niet toe. Met uw vragen over het gebruik van het OV kunt u wel terecht tijdens het Aanpassingen volgens de richtlijnen van het telefonisch spreekuur. RIVM. Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt of hoe de 40% korting voor samen reizen Woensdag werkt? Wilt u meer weten over de coronamaatregelen in het OV of juist informatie over 09.00 - 12.00 uur Koffie-inloop op afspraak verlenging van abonnement, keuzedagen en/of bent u (onverwacht) noodgedwongen afDonderdag hankelijk van OV maar u weet nog niet hoe het werkt? Bel dan met een OV-ambassadeur 09.00 - 12.00 uur Koffie-inloop op afspraak tijdens het telefonisch spreekuur: Dinsdag maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. 09.00 - 12.00 uur Koffie-inloop op afspraak dinsdag en donderdag van 13.30 tot 15.00 uur maandag en woensdag van 18.30 tot 20.00 uur Ze hebben gesproken over het boek ‘Waar Telefoonnummer: 038-3037010 de vogels vliegen’ van Tomas Bannerhed Meer informatie: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur. De OV-ambassadeurs helpen u (1966), een Zweedse romanschrijver. Hij graag op weg! won in 2011 de Augustusprijs voor deze roman, waarmee hij debuteerde. De oorspronkelijke titel van Waar de vogels vliegen is Korparna (De raven). afdeling Goor Waar de vogels vliegen is waar Klas heen wil: naar verre oorden ver weg van hier. Hij wil zijn thuissituatie ontvluchten en droomt ervan mee te vliegen met de vogels. Het maakt niet uit waarheen, als het maar weg Hof van Twente - De jongerenwerkers van Salut Welzijn in Hof van is van thuis. Twente doen mee aan de landelijke campagne #nogffvolhouden. Deze Het boek gaat over de 12-jarige Klas, zijn campagne is bedoeld om jongeren een hart onder de riem te steken jongere broer Göran, hun moeder Gärd en in coronatijd. Salut merkt dat veel jongeren tegen een breekpunt aanlopen. Ze zitten hun vader Agne. Net als zijn voorouders lang thuis, zijn niet op school en hebben geen werk. probeert vader Agne het hoofd boven wa- Met #nogffvolhouden worden ter te houden op een klein boerderijtje, een jongeren gestimuleerd om hun haast onmogelijke opgave die hem met gevoelens in een filmpje te delen angst vervult. De hele tijd speurt de vader met anderen. Maar ook om zich naar naderend onheil: “Hoor je wat ik zeg? aan de coronaregels te blijven We hebben al bijna drie weken geen druppel houden. Hoe beleven jongeren regen gehad! Terwijl de sterren toch groter de coronatijd? Hoe is het om in zijn dan anders. Als de oogst mislukt, is het thuisquarantaine te zitten? Of hoe met ons gedaan.” is het om je vrienden en feesten De pogingen tot relativering van zijn echt- te missen? Wie zijn of haar filmgenote Gärd (“Heus, het zal ook dit voorjaar pje naar de Instagrampagina van wel weer gaan regenen, net als alle andere BVjong stuurt met de hashtag jaren”) ketsen af op een muur van onbegrip. #nogffvolhouden, maakt kans op Voortdurend loert Agne naar de barometer, een mooie prijs. om de haverklap ziet hij voortekenen van Elke maand worden 6 prijzen iets naars. De kinderen voelen zich beklemd verdeeld: 1 keer € 500,- voor een door zijn voortdurende stemmingswisselin- Playstation en 5 koopbonnen ter gen. Vooral Klas moet het ontgelden, want waarde van € 100,-. zijn vader vindt dat hij langzamerhand oud Voor meer informatie kijk op genoeg is om de boerenstiel te leren. www.bvjong/nogffvolhouden Moeder probeert het voor de jongens gezel- of neem contact op met Salut lig te maken ondanks het feit dat ook zij en vraag naar Milou of Wesley gebukt gaat onder de psychische stoornissen 0547-260053, app 06-20894999 van haar man. of mail info@salut-welzijn.nl. De Goor - Nu alles stil staat Maar Klas, de vertelfiguur in deze roman, campagne loopt tot 1 mei 2021. zijn de vrouwen van heeft geen zin in het werk op het land. Hij De campagne #nogffvolhouden is Leesgroep 2 van Vrou- vindt rust bij de talloze soorten vogels, die een campagne van de jongerenwerkers in heel Nederland. (BVjong) in samenwerking met wen van Nu afdeling Goor digitaal actief. Ze hij dagenlang observeert. Hij herkent de het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. bespreken normaal gesproken samen eens akelige roep van de roerdomp, weet waar per maand een boek in de Bibliotheek. Maar de rietzanger ‘s winters heen vliegt en heeft nu dat niet meer kan, doen ze het via Zoom. met eigen ogen een koekoekspaar een ei zien Dat is even wennen, maar het is toch fijn om leggen in het nest van een ander. elkaar op die manier te zien en te spreken. De leesgroep vond het een bijzonder boek Met een deel van leesgroep 2 hebben leden met prachtige natuurbeschrijvingen, met op 8 februari voor de tweede keer een digi- name hoe Klas de vogels in het bos obserDelden - Artsen slaan alarm over gezondheidsschade op de tale boekbespreking gehouden. Het is even veert. Het onderwerp is niet om vrolijk van lange termijn door corona. Op zijn minst enkele tienduizenwennen, maar het is fijn om op deze manier te worden, maar door de manier van schrijden Nederlanders kampen maanden na hun besmetting nog ven is het een boeiende roman geworden. toch contact met elkaar te hebben. met zware klachten. Het gaat om mensen tussen de 20 en 60 jaar, die de ziekte veelal thuis doormaakten. Elke dag horen we op het nieuws hoeveel mensen met corona besmet zijn. Hoeveel patiënVerzorging ten op de ic liggen en hoeveel eraan zijn overleden. Maar hoeveel mensen ziek worden en Verpleging maar niet genezen? Daarover hoor je bijna niemand. Fysiotherapeutenbond KNGF schat Specialistische zorg op basis van onderzoek onder haar leden dat minimaal 28.000 ex-Covidpatiënten op dit moment onder behandeling zijn voor herstelzorg. Daarvan is ruim de helft (54 procent) Terminale zorg Verzorging jonger dan 55 jaar. Begeleiding De gevolgen zijn ingrijpend. Veelal jonge, sportieve, voorheen perfect gezonde mensen Verpleging Huishoudelijke ondersteuning wiens leven gesloopt is. Een onderbelicht en grotendeels onbegrepen probleem, stellen Specialistische zorg artsen die zich bezighouden met de nazorg van deze groeiende groep. Vooral voor jonge Casemanagement Dementie Verzorging Terminale zorg mensen is de kans dat corona ze op deze manier treft veel groter dan dat ze door het virus Verpleging in het ziekenhuis belanden. Begeleiding www.beter-thuis-wonen.nl Specialistische zorg Het zijn mensen die volop in het arbeidsleven zitten. Vaak met een gezin, vaak hoogopHuishoudelijke ondersteuning geleid, maar het lukt ze allemaal niet meer. Mensen die echt fit waren, thuis een heftige Terminale zorg Wij zijn ook te vinden op: Casemanagement Dementie infectie doormaakten en dachten: het gaat wel over. Maar dan gaan ze na een aantal weken Begeleiding weer aan de gang en struikelen ze, gaan ze door hun hoeven. Veel mensen meldden dat ze Huishoudelijke ondersteuning na drie maanden nog steeds niet de oude zijn. www.beter-thuis-wonen.nl Een geschikt oefen- of trainingsprogramma bij de gespecialiseerde fysiotherapeut kan in Casemanagement Dementie veel gevallen helpen. Door het verhogen van de belastbaarheid van de patiënten kunnen de Wij zijn ook te vinden op: Gezondheidscentrum 7622 HK Borne fysieke gevolgen beheersbaar en beperkt blijven. www.beter-thuis-wonen.nl Fysiotherapie Delden biedt zo’n trainingsprogramma aan met diverse controlemomenten De Poort van BorneWij zijn ook te vinden op: Tel. 074-7620777 op longfunctie zoals bijvoorbeeld saturatie. Veilig, want we werken met maximaal 1 op 1 of Wij zijn ook te vinden op: 1 op 2 groepen, want wat een ex-Covid patiënt liever niet wil is trainen in een grote groep. Theresiaplein 1A- 14 info@beter-thuis-wonen.nl De fysiotherapeut, met jarenlange ervaring in hersteltrainingen, draagt zelf minimaal een mondkapje, beschermingsmiddelen kunnen beschikbaar worden gesteld, de luchtkwaliteit in de behandelruimte wordt gemonitord en de ruimtes worden met UV-C apparatuur ontsmet. Zorgverzekeraars Nederland vergoedde tot en met november aan ruim 1100 mensen maximaal 50 behandelingen herstelzorg vanuit het basispakket en zegt dat het aantal mensen dat daar gebruik van maakt blijft groeien. Aanmelden bij Fysiotherapie Delden kan telefonisch 074-376 2444.

Leesgroepen online actief bij Vrouwen van Nu

Bel of mail “Stuur mij een berichtje via WhatsApp. Tot gauw!” 06 - 20 89 49 99 Sas is: GRATIS • VOOR IEDEREEN • ALTIJD

Informatie: mevr. A. Breukink tel. 3763837. Graag gelezen Boeken bezorgen: Bibliotheekboeken worden bij u thuis gebracht. - in de Wieken, de Klokkenkamp (mevr. A. Kuppen, tel. 06 557327) - in woonzorgcentrum St. Elisabeth en bij particulieren (mevr. T. Broos, 0629118881) Voorlezen: Samen een verhaal beleven schept een band en vergroot de wereld. - In woonzorgcentrum St. Elisabeth, bij Kinderdagverblijven en particulieren. (mevr. T. Broos, 06 29118881) Graag gedaan Als zelfstandig boodschappen doen niet goed meer lukt of u wilt of u hebt vervoer en/of begeleiding nodig om naar het ziekenhuis of de dokter te gaan dan staan de UVV vrijwilligers samen met Automaatje voor u klaar om u te helpen. Bel Automaatje: 06-29 18 79 07. Thuiskomvrijwilligers Terug uit het ziekenhuis of revalidatie en u kunt wel een klein steuntje gebruiken om uw dagelijks ritme terug te vinden en weer zelfstandig verder te gaan? Dan biedt de

UVV tijdelijk hulp door vrijwilligers. Informatie? Bel: Ellen Loohuis: 06-53 33 54 77. Algemene inlichtingen UVV Mevr. I. Brons, tel. 3763169, b.g.g. 3766870, mevr. I. Roerink (PR), tel. 074-3761772. DE LUISTERLIJN De Luisterlijn biedt echte aandacht aan iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, culturele of religieuze achtergrond. De medewerkers zijn professioneel getrainde vrijwilligers met levenservaring. De Luisterlijn is altijd bereikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Bellen, chatten en mailen is mogelijk via 0900 – 0767 of www.deluisterlijn.nl. Ouderentelefoon Oost Nederland Dag en nacht bereikbaar: 074-2552552 Telefonische Hulpdienst Agrariërs Voor en door agrariërs: 0800-0240021 (gratis) Bereikbaar: di t/m vr 10-15.00; do 19-22.30 uur. Zorgbelang Overijssel, afd. Signalering en Klachten opvang Zorg. Voor informatie over patiëntenrechten, Wmo, klachtwegen zorg en advies, tel. 0900-2437070. www.zorgbelang-overijssel.nl De dienstverlening is gratis.

Dagvoorziening Kuierhook zoekt vrijwilligers Diepenheim - Zit u thuis en wilt u graag de deur uit om iets te betekenen voor een ander? Word vrijwilliger bij dagvoorziening Kuierhook. Wij zoeken meerdere vrijwilligers die op vrijdag (en/of maandag en woensdag) een helpende hand kunnen bieden. Ook zoeken wij zogenaamde ‘kook’vrijwilligers die samen met bezoekers een maaltijd bereiden en alle werkzaamheden die hierbij horen, uitvoeren. Houdt u van koken dan is dit iets voor u. Ook als u maar tijdelijk beschikbaar bent, zijn wij blij met uw hulp. Dus aarzel niet en meld u aan. Informatie en aanmelden Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariël Beldman, telefoon 06-3113 5995, e-mail m.beldman@carintreggeland.nl Zij bespreekt graag de mogelijkheden met u.

Salut Welzijn doet mee aan campagne #nogffvolhouden en roept jongeren op gevoelens over corona in filmpjes te delen

Tienduizenden jonge, gezonde mensen gesloopt door corona

Verzorging Verpleging Specialistische zorg Terminale zorg Verzorging Begeleiding Verpleging Huishoudelijke ondersteuning SpecialistischeDementie zorg Casemanagement Terminale zorg www.beter-thuis-wonen.nl Begeleiding Huishoudelijke ondersteuning Casemanagement VerzorgingDementie Verpleging www.beter-thuis-wonen.nl Specialistische zorg zorgop: Wij Terminale zijn ook te vinden Begeleiding Huishoudelijke ondersteuning

IK HEB EEN VRAAG OVER EEN DAGVOORZIENING

Staan Als je me vraagt aan welke oefening ik het meest heb gehad dan is dat… staan. In yoga genoemd: de berghouding. Zo stevig als een berg. Misschien wil je eerst even op je eigen manier gaan staan. Voel dan hoe je staat. Je hele houding. Hoe staan je voeten? Leun je misschien richting je linker of rechter heup? Of gaan je knieën iets naar achteren? Dan gaan we de berghouding aannemen. Zet je voeten op heupbreedte (heupbreedte kun je meten door vuisten van je handen te maken en deze even tussen je voeten te plaatsen). Je tenen wijzen naar voren. Knieën zijn van het slot. Heel licht gebogen. Je rug is recht. Hoofd rechtop. Armen losjes langs je lichaam. Je gewicht is verdeeld over beide benen. Aandacht gaat dan naar je voeten. Voel hoe je voeten op de grond staan. Welke gedeelten van je voet raken de grond. Voel hoe je knieën losjes van het slot zijn. Je armen en handen ontspannen naast je lichaam hangen. Schouders ontspannen. Je kaken en gezicht ontspannen. Adem dan richting je buik. Voel hoe stevig je nu staat. Misschien merk je verschil tussen je eigen manier van staan en de berghouding. Het aller belangrijkste is om te luisteren naar je lichaam. Merk je dat het voor jou niet prettig is om bijvoorbeeld je tenen helemaal naar voren te plaatsen? Het kan zijn dat je onderrug dit niet toe laat. Zet je voeten dan op een andere manier neer. Veel plezier met de berghouding. Christel de Jong, Yoga voor Iedereen


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 9


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 10


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 11


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 13


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 14


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 15

MAGNEETJES Magneetjes s.v.p. inleveren ‘s maandags vóór 12.00 uur. Steun de Wereldwinkel. Koop duurzame en bijzondere koffie van het merk Cafe de Origen. Bonen, en snelfiltermaling in de smaken aroma, mild en goud maar ook bio en decafé. Artikelen vindt u op onze website www.wereldwinkeldelden.nl. U kunt bestellen op e-mail wwdeldenfood@ hotmail.com  of bellen naar 06 53569649. Dan spreken we verder af. Vrijwilligers Wereldwinkel Delden, Kortestraat 2b.

VRIESKOOPJES

Wegens omstandigheden: goed tehuis gezocht voor mijn hond. Mechelse-Duitse herder van 7 jaar. Voorkeur: kennis van herders en geen kinderen. Tel. 06-45321398. Verzamelaar in Delden zoekt alles wat betrekking heeft op de 2e Wereldoorlog (militaria, documentatie, enz.) Tel. 06 11877530. Wieb Dekker verzamelt oude ansichtkaarten van Stad en Ambt Delden, kranten- of tijdschriftenknipsels en -foto’s. Noorderhagen 31, Delden, tel. 074 3764356. Voor al uw oud ijzer en andere metaalsoorten belt u M. Jager, Roerdompstraat 19, Goor, tel. 0547-275404, mobiel 06-14162372. Altijd kosteloos opgehaald.

Te koop:

Verse Scharreleieren Consumptieaardappelen

Vossenbrink 8 Delden (Kaffhook)

De Dennen 17 Delden 074 - 3764331

Altijd aangenaam persoonlijk.

• Zonwering • • Garagedeuren • • Overkappingen • • En meer • Siemar Zonwering B.V.

Langestraat 129, 7491 AD Delden, 074 - 376 63 28

www.siemarzonwering.nl

GEOPEND:


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 16

IJspret op IJsbaan Delden Delden - Na een week hard werken kon de IJsclub Delden afgelopen weekend de poorten openen voor haar leden. In een prachtig winters decor maakte de baan haar status ‘mooiste ijsbaan van Twente’ weer meer dan waar.

‘De Rode Pen’

Het begon vorig weekend slecht. De vorst was er eerder dan de sneeuw. Hierdoor ontstond er een laag ‘suikerijs’, bevroren natte sneeuw. Zonder draagkracht. Met daarop een laag droge sneeuw die isoleerde. De aangroei van het ijs stagneerde daardoor. Na een paar dagen nagels bijten was het ijs eindelijk sterk genoeg om sneeuw te ruimen. Met behulp van vele vrijwilligers, waaronder enkele elftallen van voetbalvereniging Rood Zwart is op een deel van de baan de sneeuw geruimd. Nog een dag later kon er geveegd en gedweild worden en de ijsvloer eindelijk aangroeien tot voldoende dikte. Helaas kon de vlag niet aan de pomp. Het gebruikelijke signaal dat de baan open is en schaatsers welkom zijn. Tot verdriet van de IJsclub konden we niet iedereen toelaten. In overleg met de gemeente is een reserveringssysteem ingesteld voor een bezoek aan de baan. Kijkers mochten helaas het terrein niet op. Een geliefd uitje voor niet schaatsende Deldenaren. Genieten van de ijspret en een warme chocolademelk. Volgende keer hopelijk beter. Zonder de hulp van de vaste vrijwilligers en de spontaan uitgestoken handen van velen was het bestuur het niet gelukt de baan open te stellen. Zij is iedereen die geholpen heeft dankbaar. Daardoor was het mogelijk enkele honderden mensen te laten genieten van het schaatsen.

Twentse Rabobanken versterken lokale samenleving met € 1,8 miljoen Een terugblik op 2020 én vooruitkijken naar komend jaar De Twentse Rabobanken hebben in 2020 via haar Coöperatief Dividend ruim € 1,8 miljoen geïnvesteerd in de regio Twente. Hiermee hebben de vijf lokale banken het afgelopen jaar het verenigingsleven ondersteund met een investering van € 700.000 vanuit Rabo ClubSupport.

Hof van Twente - De huiscolumnist van de PvdA Hof van Twente, ‘De Rode Pen’, staat stil bij 75 jaar PvdA. ‘PvdA 75 jaar jong’ Na de oorlog, op 9 februari 1946, had het ‘Plan van de Arbeid’ van de SDAP uit 1935 nog niets van zijn actualiteit verloren. Integendeel, het bood nog steeds een goed alternatief voor de grootscheepse bezuinigingen van de kabinetten Ruys de Beerenbrouck en Colijn van voor de oorlog. Vanaf 1937 wilde de SDAP niet langer alleen de arbeidersklasse vooruit helpen, maar beoogde zij een rechtvaardiger samenleving als geheel, met actief en rechtvaardig overheidsoptreden op economisch gebied. Wereldoorlog en Wederopbouw De schade die de oorlog had aangericht, maakte een welgemikte Wederopbouw noodzakelijk zodanig dat iedereen er weer een beetje bovenop zou komen. En het was van belang dat geïnvesteerd zou worden in herstel van de werkgelegenheid en de economische groei. Arbeid werd gezien als bron van alle welvaart. In 1945 werd er zonder verkiezingen onder leiding van de niet-partijgebonden Schermerhorn een regering gevormd met drie SDAPministers. Met inzet van progressieve liberalen en confessionelen werd op 9 februari 1946 in het verlengde hiervan de Partij van de Arbeid opgericht, die zich zou inzetten voor een rechtvaardiger samenleving waarin mensen zich konden ontplooien in verbondenheid met die samenleving. Dat vieren we nu, anno 9 februari 2021. Verzorgingsstaat In die periode zo vlak na de oorlog is in de achtereenvolgende kabinetten Drees (1948 – 1958) met veel inzet een aantal successen behaald voor wetten en regels die nu voor eenieder vanzelfsprekend zijn. De verzorgingsstaat met AOW voor iedereen die 65 werd, met een sociaal vangnet voor als je geen werk meer hebt, en een basis voor bestaanszekerheid met de bijstand. Na die start van 75 jaar geleden heeft de PvdA met deze Sociaal Democratische verworvenheden ook in de jaren 1973 - 1977 met Den Uyl als premier en later oppositieleider tegenover twee kabinetten VVD en CDA een belangrijk stempel op de Nederlandse politiek gedrukt. Niet vanzelfsprekend In mijn studententijd hield ook ik mijn van huis uit meegekregen geloofsovertuiging voor gezien en werd ik lid van de PvdA, wat in mijn studentenkringen niet vanzelfsprekend was, en waarover mijn vader, achttien jaar lang fractievoorzitter van de KVP in de gemeenteraad, not amused was. Paarse kabinetten In 1993 kwamen Paars I en II. Werd dat aanvankelijk gezien als een succes voor de PvdA en met name premier Kok, al was het maar omdat dat het eerste ‘ongelovige’ kabinet was, zonder CDA; later kwam progressief Nederland erachter dat er toen wèl wat te veel werd geloofd in ‘marktwerking’ als panacee voor al wat mis was. De provincies verkochten bijna alle en masse hun energie-aandelen Essent en Nuon mèt de zeggenschap daarover aan het Duitse RWE en het Zweedse Vattenfall. Marktwerking! Het ‘laisser faire’ van de marktwerking in de zorg, aan de universiteiten, in de energievoorziening: het leek meer gebaseerd op een geloof dan op een heldere sociaaleconomische analyse. Immers de zorg, de energievoorziening, de wetenschap en het onderwijs, we komen er langzamerhand achter dat die collectieve verworvenheden te belangrijk en te kostbaar zijn om aan ‘de markt’ over te laten. Op die plekken van nut voor het algemeen in de samenleving moet geen kans liggen voor ‘slimme ondernemers’ die de mazen in de wet gebruiken voor zorg-, onderwijs- en energiedistributie met als motto ‘fop de massa, grijp de kassa’. Rutte II Na de snelle formatie van Rutte II bleek er voor een Sociaaldemocratische politiek te weinig mogelijk door het sterke VVD-stempel dat op dat kabinet werd gedrukt. Al hebben de PvdAministers wellicht nog het nodige kunnen tegenhouden. Na kabinet Rutte II zit de PvdA nu weer in de oppositie. Asscher werd partijleider. Met het vigerende beleid worden de rijken rijker, de armeren krijgen het minder en menigeen komt moeilijker dan nodig aan een betaalbaar huis, studeren is vaak te duur, de zorgkosten onbetaalbaar voor particulieren. En de voedselbanken worden onrustbarend populair. Toeslagenaffaire En toen kwam de toeslagenaffaire. Een schandaal waar drie lijsttrekkers bij betrokken waren: Rutte (VVD) als premier, Hoekstra (CDA) als minister van Financiën en -voormalig- minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Asscher. De uitvoering van de toeslagenwet lag bij de belastingdienst, onderdeel van Financiën, eigenlijk geheel buiten SZW om. Toch voelde de integere Asscher zich verantwoordelijk voor de schrijnende gevallen, in tegenstelling tot de veel meer rechtstreeks betrokken ministers Rutte en Hoekstra. Asscher stapte als enige op. Onder meer onder druk van binnen de partij. Met zulke partijvrienden heb je geen politieke vijanden meer nodig! Ploumen Lilianne Ploumen nam met verve het stokje over en gaat verder met waar Asscher voor stond. Er staat nu een prima programma een agenda voor de toekomst na corona: meer sociale huurwoningen, ‘scheefwonen’ ontmoedigen en huisjesmelkers aanpakken. Zorg voor de zorg, hogere belasting voor de puissant rijken, gelijke kansen stimuleren in het onderwijs, vergroening van de industrie met kansen voor werkgelegenheid en meer van die dringende zaken. Ontdaan van het geloof in de markt voor collectieve voorzieningen die er voor velen toe doen. Fris en fruitig Sociaal Democratisch. 75 mag dan een eerbiedwaardige leeftijd zijn, met zo’n programma ben je nog jong en wil je nog wat. De Rode Pen

“Overijsselse carnavalsverenigingen: maak gebruik van provinciale subsidies!” Carnaval word dit jaar op een zeer laag pitje gevierd, door de alom bekende reden. Naast dat dit een grote impact heeft op het sociale en maatschappelijke vlak, heeft het ook financiële gevolgen. Zo ook voor carnavalsverenigingen.

2020 was een bewogen jaar. Covid-19 domineerde de samenleving, onze klanten en de bank. De coronacrisis zorgde voor een extra behoefte aan steun voor ondernemers, verenigingen en stichtingen, maar ook voor gezinnen en kwetsbare doelgroepen. Rabobank heeft deze ondersteuning geboden en liet dit zien door het hele land. Zo initieerden de Rabobanken uit Twente en de Achterhoek bijvoorbeeld een tulpenactie. Er werden in de regio 2.200 bossen tulpen aangeboden aan mensen die wel een hart onder de riem konden gebruiken in deze moeilijke tijd. Een club is meer dan een club Maar er was meer in 2020: met Rabo ClubSupport ondersteunden we ook het afgelopen jaar het Nederlandse verenigingsleven. Er werd landelijk voor bijna € 15 miljoen geïnvesteerd in clubs en verenigingen om ze sterker en toekomstbestendiger te maken. Juist ook in deze tijd is deze impuls gewenst. In Twente hebben veel clubs het geld aangewend voor het verduurzamen van hun accommodatie of het vervangen van de huidige verlichting door LED-verlichting. Zo kreeg Voetbalvereniging Zenderen Vooruit een mooi bedrag om zonnepanelen op de kleedkamers te plaatsen. Duurzame initiatieven Ondanks dat ondernemers voor enorme uitdagingen kwamen te staan in 2020 zijn er ook verschillende mooie en innovatieve initiatieven gestart. Er vonden mooie ontwikkelingen plaats op het gebied van duurzaam ondernemen. We moedigden ondernemers aan om hun vastgoed te verduurzamen en installatie van zonnepanelen te overwegen. Door het kosteloos en vrijblijvend aanbieden van een eerste advies van Stichting Energieke Regio hielpen we in Twente circa 90 bedrijven en maatschappelijke organisaties hiermee. Coöperatief Convenant voor Nederland En dan nu een korte blik vooruit. Dit jaar slaat Rabobank de handen ineen met haar leden, klanten, medewerkers en verschillende stakeholders voor een duurzamer Nederland. Dit doet de bank met het Coöperatief Convenant voor Nederland. Met dit convenant werkt de bank aan een toekomstplan voor het land en het versterken van de verschillende regio’s, zeker in en na de tijd van de coronacrisis. Het Coöperatief Convenant voor Nederland is een programma van de lokale banken van Rabobank. De bank presenteert het convenant in de lente van dit jaar aan het nieuwe kabinet.

V.l.n.r.: Ben Eshuis, Dinand Leferink, Stijn Hesselink, Roy de Witte en Lex Schukking. De provincie Overijssel kent allerlei subsidieregelingen voor het sociale en culturele domein, in vele soorten en maten. De regelingen ‘Vitale en gezonde samenleving’ en ‘Coronainvesteringsregeling voor kleine culturele initiatieven in Overijssel’ zijn enkele voorbeelden van regelingen waar onder meer carnavalsverenigingen gebruik van kunnen maken. Statenleden Ben Eshuis, Dinand Leferink, Lex Schukking en Stijn Hesselink willen deze subsidieregelingen onder de aandacht brengen. Hiermee willen zij onderstrepen dat ook carnavalsverenigingen gebruik kunnen maken van de regelingen voor een financieel steuntje in de rug. De statenleden hebben een wandbord met het thema ‘Carnaval in Overijssel’ aangeboden aan gedeputeerde Roy de Witte, die zelf overigens ook fervent carnavalsvierder is. Dat ze het juist bij carnavalsverenigingen onder de aandacht willen brengen, is niet zonder reden. Alle vier de statenleden hebben een sterke band met het zottenfeest, dat officieel aanstaand weekend plaats zou gaan vinden. Zo is CDA-statenlid Ben Eshuis onder andere oud-lid van de Raad van Elf en oud-prins van Hengevelde, beide bij de Höftemennekes. Dinand Leferink uit Goor is namens de VVD woordvoerder cultuur & sociaal en heeft een warm hart voor volkscultuur. Het VVD-statenlid Lex Schukking heeft diverse functies binnen het Oldenzaalse carnaval bekleed, waaronder secretaris van de Blaanke Boeskeulkes en voorzitter van de galacommissie van de Kadolstermennekes. Stijn Hesselink uit Albergen, statenlid namens de Onafhankelijke Conservatieve Liberalen, is op zijn beurt lid van de Raad van Elf en secretaris bij Jeugdcarnavalsvereniging De Bokk’n Hörnkes. Naast dat de statenleden de subsidieregelingen onder de aandacht willen brengen bij carnavalsverenigingen, willen ze benadrukken dat de regelingen ook voor diverse andere stichtingen, verenigingen en initiatieven beschikbaar zijn. Op de website van de provincie Overijssel staat over de in dit artikel genoemde regelingen, en andere regelingen, een nadere toelichting over de doelen van de regelingen en een omschrijving wat betreft het aanvragen van de subsidies.


Hofweekblad

Al spelend bio-economie naar next level: help je mee? Plantenresten, maisafval of aardappelschillen die een tweede leven krijgen als boterhamzakje of frisdrankfles? Je kijkt er misschien even gek van op, maar het is wel de toekomst! Onze huidige economie, die draait op fossiele brandstoffen, is namelijk niet houdbaar: onze bronnen raken op en onze planeet raakt vervuild. Een bio-economie waar we onze grondstoffen uit biomassa halen, heeft meer kans van slagen. Maar dan moeten we het wel goed inrichten met z’n allen. En daar kun jij bij helpen! Hoe? Door deel te nemen aan het burgerpanel van het project AllThings.bioPRO! Als deelnemer van dit panel denk je met ons mee over een heuse Serious Game en een smartphone app over voedselverpakkingen gemaakt van biomassa, zogenaamde biobased voedselverpakkingen. Doel van de app en de serious game De app en de game halen informatie op over de wensen, behoeften en gewoontes van consumenten als het gaat om (biobased) voedselverpakkingen. Die informatie wordt gebruikt om de bio-economie verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd moeten de game en app gebruikers gaan informeren over de bio-economie: welke uit biomassa gemaakte alternatieven zijn er nu voor producten die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen en welke keuze kan ik daarin dan maken? Het burgerpanel Als panellid draag je bij aan de transitie richting een bio-economie. Dit doe je door in elk geval deel te nemen aan vier sessies waarbij we ons richten op de wensen en behoeften van consumenten als het gaat om (biobased) voedselverpakkingen. In deze vier sessies

Woensdag 17 februari 2021, pag. 17

werken we samen aan de missie van de te ontwikkelen game en app. Heb je de smaak te pakken? Leuk! In dat geval kun je deelnemen aan een tweetal workshops waarbij we de serious game en de app echt gaan vormgeven. Dit doen we samen met een groep experts op het gebied van voedselverpakkingen of biobased materialen en natuurlijk de gameontwikkelaar: Nurogames! De eerste sessie zal plaatsvinden in maart 2021 en de laatste in juni 2022. Afhankelijk van jouw interesse en beschikbaarheid neem je aan vier of meer sessies deel. Hiervoor zal je tussen de 8 en de 20 uur kwijt zijn. Vanwege corona zullen de eerste sessies online gehouden worden. Kan er straks weer wat meer? Dan komen we graag live bij elkaar in Zwolle. Meld je aan Dus: denk jij graag mee over de transitie richting een bio-economie? Of heb jij gameervaring die je graag inzet voor een belangrijk maatschappelijk doeleinde? Meld je dan aan voor het burgerpanel van AllThings. bioPRO. Dit doe je door contact op te nemen met Ilse Jansen via jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl. Wil je eerst wat meer informatie? Ook dan kun je contact opnemen met Ilse. Over AllThings.bioPRO In dit project werken de Natuur en Milieufederaties samen met 13 Europese partners aan een app en een serious game om de bioeconomie aan terrein te laten winnen. In dit project komen komen vier thema’s aan bod: voedselverpakkingen van biomassa, duurzame mode, duurzame producten van biomassa voor kinderen en scholen, en banen en carrières in de bio-economie. Er wordt in vier Europese landen door acht verschillende burgerpanels en expertgroepen gewerkt aan deze thema’s. In Nederland gaan de Natuur en Milieufederaties samen met inwoners aan de slag met het thema voedselverpakkingen.

Verdiende pluim voor haarboetiek ‘t Heukske in Bentelo Hof van Twente - Vorige week vrijdag nam Jorien Wegdam de pluim met veel enthousiasme in ontvangst. De inwoners van Bentelo konden deze week een ondernemer voor dragen die de pluim verdient en Jorien werd met haar zaak het meeste genoemd. Zij probeert ondanks de sluiting toch nog producten te verkopen en mensen te adviseren hoe ze hun kapsel en haren het beste kunnen bijhouden en onderhouden. De pluim is een initiatief van Stichting Doors Wide Open en werd de laatste zes weken uitgereikt telkens in een andere kern van Hof van Twente. Inwoners konden zelf een ondernemer aandragen waarvan zij vonden dat deze de pluim verdiende voor het meest creatieve ondernemerschap in coronatijd om ondanks de lockdown en maatregelen toch de producten op een leuke en veilige manier bij de klant te krijgen. Haarboetiek ‘t Heukske komt deze week met nog iets unieks: een doe-het-zelf thuisknip mogelijkheid met hulpvideo.

D66: Verenigingen en instellingen in de knel door corona Hof van Twente - Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 9 februari drong onder andere fractievoorzitter Alice Olde Reuver of Briel aan op een meer proactieve houding van dit College van B&W, in de persoon van wethouder Harry Scholten, over de gevolgen van de coronacrisis voor onze verenigingen en instellingen. Vanuit de fractie van D66 is meerdere keren aangedrongen op het uitkeren van de coronagelden voor met name de cultuursector. In januari zou een voorstel hierover aan de raad worden voorgelegd en nu krijgen we dit, aldus Olde Reuver of Briel. De fractie van D66 is diep teleurgesteld hierover. Olde Reuver of Briel: Dit is toch geen raadsvoorstel? De gelden, die we ontvangen voor de verenigingen en instellingen, zijn geparkeerd bij de gemeente en nu moeten we nog eens gaan nadenken hoe we dit gaan verdelen! We wisten toch al veel langer dat

dit kwam. D66 is voor beginspraak, dit voorstel had toch ook in oktober of november vorig jaar al gekund? Olde Reuver of Briel vervolgt: In onze ogen moet de wethouder nu direct met de verenigingen en instellingen om tafel om te komen tot een voorstel voor de verdeling van de gelden. Bij de ondernemers hebben we toch de gelden ook niet eerst geparkeerd? Waarom moet de Reggehof eerst vrijwel alle personeel ontslaan, zijn dat geen banen? En wordt er dan pas voorgesteld iets te doen? En dan is het nog raar aan één instelling alvast een bedrag toe te willen kennen, moet er niet eerst een verdeelsleutel worden bepaald? De fractie van D66 vindt dat onze gemeente te laat is. We hadden direct na het beschikbaar komen van de middelen een regeling klaar moeten hebben. Er zijn veel organisaties die op dit moment naast de gemeentelijke subsidie geen andere inkomsten genereren. Kijk naar de musea, bibliotheek, etcetera. Daarbij moeten we de jaarrekening niet afwachten, deze middelen zijn bedoeld voor organisaties in verband met corona, wend ze aan voor het doel waarvoor ze ontvangen zijn!

Volg de dierenambulance: gewonde buizerd en sperwer Hof van Twente - Maandagmorgen werd de vrijwilliger van de dierenambulance gebeld, dat erop het terrein van Eternit te Goor een gewonde buizerd was aangetroffen. Aangekomen bij Eternit was de buizerd op het grote grasveld aan het rondhuppen, wat natuurlijk een gezonde buizerd nooit zou doen. De medewerkers van de dierenambulance hebben na een sprintje trekken de buizerd gevangen met behulp van een vangnet, daarna werd over de buizerd een handdoek gelegd om ervoor te zorgen dat het dier zo weinig mogelijk stress kreeg. De vrijwilligers hebben de buizerd in een voor hem bestemde bench geplaatst en vervolgens hebben zij hem naar de roofvogelopvang gebracht. Dinsdag werd de dierenambulance wederom gebeld voor een melding van een roofvogel, ditmaal was het een kleine sperwer. Volgens de melder waren twee sperwers met elkaar aan het vechten en lag er een gewond op de grond. De melder heeft de vogel keurig gevangen en in een bench gestopt en hier meerdere handdoeken over gelegd, om stress te voorkomen. De medewerker van de dierenambulance heeft de sperwer ook naar de roofvogelopvang gebracht.

Twijfels over gekregen advies voor voortgezet onderwijs? Kom naar route 10-14 Delden Wil je zelf graag een ander niveau proberen? Wil jij zelf het leertempo bepalen? Dan is Route 10-14 iets voor jou! Delden - Route 10-14 Delden biedt een onderwijsconcept waarin wij kijken naar wat jij nodig hebt en wat jouw uitdagingen zijn. Wij doen dit door te werken in stamgroepen waarin je veel begeleiding krijgt van een mentor die jou coacht. Daarnaast kun je er voor kiezen om vakken te volgen op het niveau dat bij jou past. Dit kunnen dus wisselende niveaus zijn. Dit overleg je natuurlijk met je mentor. En wat is het voordeel hiervan? Jij krijgt twee jaar de tijd om te groeien naar het beste niveau voor jou èn de stap van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs wordt hierdoor kleiner. Focus Bij Route 10-14 ligt de focus meer op de leerling zelf en hun eigen leerweg. Voor iedere leerling is er persoonlijke aandacht, wordt er doelgericht een leerweg opgezet en wordt er groepsoverstijgend onderwijs aangeboden. Leerlingen leren van en met elkaar op het niveau dat bij hen past. Doelen Gedurende de schoolperiode van Route 10-14 onderwijs staan de einddoelen van klas 2 in het voortgezet onderwijs centraal. We creëren hiermee een stabiele basis voor de start in klas 3, op het niveau dat bij de leerling past. Hoe ziet een dag binnen Route 10-14 eruit? De leerlingen starten elke dag in hun eigen stamgroep. Voordat ze echt beginnen, bespreken ze de dag en de bijzonderheden. Vervolgens gaan ze zelfstandig aan de slag op het leerplein met hun persoonlijke planning. De leerling heeft een eigen weekplanning en plaatst hierop alle activiteiten die van belang zijn. De activiteiten die hieruit voortkomen zijn onder andere werken aan; - vakoverstijgende projecten - individuele leeropdrachten met betrekking tot de verschillende vakken - instructiemomenten - coaching (individueel en in de groep) - sport & bewegen - cultuur Uiteraard worden de basisvakken aangeboden. Deze basisvakken worden door de mentoren gegeven. Daarnaast krijgen leerlingen les van vakspecialisten. Voor wie? Leerlingen die volgend jaar starten in groep 8 of in klas 1 van het Voortgezet Onderwijs kunnen zich aanmelden. Aanmelden kan via de site www.route1014delden.nl. Meer informatie? Donderdagavond 4 maart is er een online informatie-avond over Route 10-14 Delden. Interesse? Stuur een mailtje naar info@route1014delden.nl en meld je aan!


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 20

Vorst in de Hof!

Klimaatmars maart 2021: digitale guerrilla’s in actie

John van Goolen

M.H. de Vos

Nicole Velthuis

John van Goolen

Schaatsen op de Bolsbeek

Je hoeft geen fanatieke wereldverbeteraar te zijn om zelf wat groener bezig te zijn en aandacht te vragen voor meer biodiversiteit in je omgeving. Op 14 maart gaan wij samen met de klimaatmarscoalitie van Hof van Twente onze stem voor een beter klimaatbeleid laten horen. Deze keer een digitale actie, dus online! Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus kan een echte, bruisende klimaatmars helaas niet doorgaan. Wij nodigen jou, je kinderen, je familie en je buren uit om te laten zien waar je voor staat. Alle beetjes helpen. Maak een foto van je actiebord. Laat je zelf zien in je tuin waar vogels, bijen en andere dieren graag vertoeven. Breng je eigen Operatie bloemen-explosie-in-je-buurt in beeld. Neem een TikTok op met je favoriete protestlied. Zet het op Spotify en voeg liedjes toe aan Klimaatmarshvt. Post je creatieve oplossing op social media met #klimaatmarshvt. “De coronacrisis raakt je gezondheid, je sociale netwerk en je werkomstandigheden. De klimaatcrisis raakt je hele bestaan. Als we onze leefomgeving laten verpieteren en geen maatregelen nemen dan zijn de gevolgen net zo ernstig. Alleen helpt geen vaccin tegen de aantasting van het klimaat”, aldus William Sanchez. Daarom voeren honderden ouderen, ouders, tieners en jonge kinderen in Twente een digitale actie op zondag 14 maart. Op deze manier laten we massaal van ons horen, maar wel op een veilige manier. Nu je hier toch bent...onze (steun)fractie is altijd op zoek naar verhalen van mensen die iets willen veranderen in hun omgeving. Heb je een mening over wat er binnen of buiten je huis speelt? Deel het met ons. GroenLinks streeft ernaar om deuren te openen die voor anderen gesloten blijven. Of het nu om grote of kleine dingen gaan. Stuur een bericht. Draag jij bij aan onafhankelijke vertegenwoordiging van je stem in de politiek? Meld je aan via: hofvantwente@groenlinks.nl Facebook: https://www.facebook. com/GroenLinksHofvanTwente; Twitter / Instagram #groenlinkshvt.

MOOI THUIS IN HUIS

LENT E ELINK

Wie jarig is trakteert... Hof van Twente - Vorige week dinsdag 9 februari was de Partij van de Arbeid jarig. 75 jaar geleden richtten zij samen met vooruitstrevende liberalen, rooms-katholieken en protestants-christenen in 1946 de Partij van de Arbeid op. “Een waarlijk nieuw begin in ons politieke leven”, zo noemde Willem Banning de oprichting van de Partij van de Arbeid op 9 februari 1946 in Krasnapolsky in Amsterdam. In de PvdA sloten de SDAP, de Vrijzinnig Democratische Bond, de Christelijk Democratische Unie en een aantal uit andere partijen afkomstige katholieken en protestants-christelijken zich aaneen. Deze brede vertegenwoordiging kwam ook in de naam van de nieuwe partij tot uitdrukking. Er was bewust gekozen voor ‘arbeid’ in plaats van ‘arbeiders’, in de hoop dat een brede middenklasse zich thuis zou voelen in deze nieuwe progressieve volkspartij. Vanaf dat moment stond niet meer slechts de arbeidersklasse centraal, maar de ontplooiing van het individualisme in dienst van de samenleving.

alle glasweefsel

20% korting John van Goolen

Marjan Dijksen

Bentelosestraat 11 - Hengevelde - 0547-333331 www.decokaylentelink.nl

In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

Volg de dierenambulance: uitreiking cheque Coop Hengevelde

Terug in de tijd met natuurkenner en natuurfotograaf Han Brinkcate

Hof van Twente - Op 1 oktober 2020 startte het laatste kwartaal van het afgelopen jaar. Bij Coop Hengevelde betekende het dat het gekozen doel voor de statiegeldactie wijzigde tot 31 december 2020. Dat laatste kwartaal was de Stichting Dierenambulance Hof van Twente het goede doel en mensen konden hun statiegeld aan hen doneren. Coop zou dan het eindbedrag verdubbelen.

Het ‘Hofweekblad’ heette toen ‘Deldens Weekblad’ Aflevering 8, 14 november 1990 Deze keer gaat het over de eekhoorn. De eekhoorn komt vaak voor in parken en grote tuinen. Hoe schuw dit beestje ook is, als je door de Twickelse bossen wandelt, kom je er vast wel een tegen. Maar weinig dieren zijn zo voortreffelijk aangepast aan het leven in de bomen als de eekhoorn. Aan zijn voorpoten heeft hij erg beweeglijke handjes met lange vingers, waarmee hij heel handig takken en twijgen kan grijpen. Zijn achterpoten zijn lang en krachtig en veren mee als hij op een tak of op de grond terecht komt. De eekhoorn kan goed op zijn achterpoten zitten, terwijl hij met zijn voorpoten noten of vruchten oppeuzelt (zie foto). Het voedsel van de eekhoorn is zeer gevarieerd. Vooral in de herfst vindt de eekhoorn in het bos overvloedig voedsel (vooral veel zaden en noten). Maar ook staan er enkele soorten paddenstoelen op zijn menu. Net als voor de meeste bosbewoners is ook voor de eekhoorn de winter een moeilijke tijd. In de herfst stopt hij net als de bosmuis en de vlaamse gaai allerlei noten, eikels en zaden in de grond, boomholten of in ongebruikte nesten. Deze voedselmagazijnen zijn voor de voedselarme tijd een voortreffelijke oplossing. Maar! De eekhoorn blijkt erg kort van geheugen. Op deze manier worden heel wat bomen in een bos door de eekhoorn gezaaid. In de vork van een paar takken bouwt hij zijn nest. Soms heeft dit nest een doorsnee van een halve meter. Ontbladerde twijgen en takken vormen de ruwbouw. De binnenbekleding bestaat uit mos, grassen en schors. De eekhoorn bouwt meestal een paar nesten meer als speelnest of reservenest. Maar in het hoofdnest worden in april een viertal jongen geboren. Vanaf de kop tot aan met de staart zijn ze net 8 centimeter lang. Ze worden doof en blind geboren. Ook de scherpe beiteltanden die hun ouders hebben, ontbreken. Als de jonge eekhoorns acht weken zijn, gaan ze de omgeving verkennen. Toch blijven ze nog enkele maanden in de buurt van hun ouders en het nest rondhangen, voordat ze een eigen gebied in bezit nemen (typisch voorbeeld van ‘hangjongeren’ dacht ik zo!). Als deze jonge eekhoorns een jaar oud zijn, kunnen ze zelf een gezin onderhouden. De dikke staart van de eekhoorn dient vaak als roer als hij van de ene boom in de andere springt. En bij het klimmen of zitten houdt hij zich met zijn staart in evenwicht. De eekhoorn heeft zeer veel vijanden, zoals de wezels, boommarters, eksters, sperwers en haviken. De laatste paar jaar leeft er nog een andere soort eekhoorn, namelijk de gestreepte. Deze soort is in de dierenhandel te koop, maar ze ontsnappen vaak uit gevangenschap. In het bos verjaagt hij de inheemse soort, maar als ze geluk hebben kan de inheemse eekhoorn wel 10 jaar worden. Voor meer natuur kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl, of op www. hofweekblad.nl onder de button natuur.

Foto van de week Hof van Twente - In de komende maanden zult u elke week een foto van een van de leden van Fotoclub de Hof aantreffen in de krant, voorzien van een begeleidend stukje tekst, waarin ook de technische details van de foto vermeld zullen staan.

In een aantal afleveringen is Delden en omgeving samengesteld in beeld gebracht. Bij Fotoclub de Hof leren de leden niet alleen om betere foto’s te maken, maar ook om foto’s via bewerkingsprogramma’s te verbeteren. Vele manieren van bewerking komen zo aan de orde. In groepsverband werkt dat heel inspirerend. Bovenstaande collage is gemaakt door Pim Veenendaal. Meer foto’s van Fotoclub de Hof zijn te zien op de website fotoclubdehof.com.

Nu 75 jaar later staan we nog steeds in dienst van de samenleving en heeft de PvdA-afdeling Hof van Twente op 9 februari ‘Kanjers’ die werkzaam zijn in de zorg en onderwijs getrakteerd op Kanjerkoeken. Wij willen op deze manier onze dankbaarheid tonen aan deze kanjers voor hun inzet in deze moeilijke periode. Bestuur PvdA afdeling Hof van Twente

#ikwerkinHofvanTwente (18) Ellis Bakker en Vivian Linker staan al ruim 10 jaar op de markt in Goor met de kraam van het Hollands Kaascentrum. Wij spraken ze over hun werkzaamheden.

V.l.n.r.: Penningmeester Dennis d’Fonseca, hond Aika en Stefan Hemel, eigenaar van de Coop. Op 10 februari 2021 ontving de Stichting Dierenambulance Hof van Twente een e-mail van Coop Hengevelde dat de cheque voor de statiegeldactie binnengekomen was en klaar lag. Enthousiast hebben ze gereageerd en een afspraak gemaakt voor de overhandiging van de cheque die plaatsvond op zaterdag 13 februari 2021. Stefan Hemel, franchisenemer van de Coop te Hengevelde, ontving bestuursleden Dennis d’Fonseca en Melissa Nomden hartelijk in de winkel en vroeg of het bedrag al wel bekend was bij hen. Dit was niet het geval en dus was de verrassing des te groter. Vol spanning werd de cheque in ontvangst genomen en zagen de bestuursleden van de dierenambulance dat er maar liefst €185,- gedoneerd is door de Coop en haar klanten. De dierenambulance is erg dankbaar voor het mooie bedrag dat opgehaald is dankzij de donaties van iedereen. “Hiermee kunnen we mooi weer wat dieren helpen!”, geeft een vrijwilliger van de dierenambulance aan. “Het is erg fijn dat acties als deze de dierenambulance helpen om te kunnen blijven bestaan: zonder uw hulp, kunnen wij niet helpen.” Wilt u ook helpen? Doneren kan via NL22RABO0110977068. Met het oog op de nieuwe dierenambulance zijn er nog wat materialen die de dierenambulance nodig heeft, zoals bijvoorbeeld een EHBO-setje voor mens en dier, reisbenches of vangnetten. Misschien wilt u wel helpen, maar doet u dit liever in de vorm van materialen. Wilt u weten wat de dierenambulance zoal nodig heeft, stuur dan een e-mail naar info@dierenambulance-hofvantwente.nl. Hebt u dierbenodigdheden waar u niets meer mee doet? Wellicht hebben zij er iets aan! Bel naar 06-30704810 om het na te vragen of stuur een e-mail. Verder bent u ook van harte welkom om het team te komen versterken en dieren in nood te helpen. Ook dan kunt u zich als vrijwilliger aanmelden via de e-mail.

Wintergames: slagwerk met kliko’s en tonnen in de voorjaarsvakantie Hof van Twente - Ben jij tussen de 7 en 13 jaar en heb je zin om in de voorjaarsvakantie buiten lekker bezig te zijn met slagwerk? Dan kun je je aanmelden via de websites hofactief.nl of homeoftalents.nl voor gratis workshops! Onder leiding van slagwerker Erik Broeke ga je aan de slag met kliko’s, emmers, pannen en alles waar je een ritme op kunt maken. Lekker buiten, zodat het geluid ook lekker ver kan gaan en verder uiteraard geheel coronaproof. De Wintergames zijn een initiatief van de Krajicek Foundation, de Johan Cruyff Foundation en Sociaal Werk Nederland om jongeren een positieve en sportieve impuls te geven in deze donkere wintermaanden. Ook in samenwerking met Home of Talents worden diverse workshops aangeboden. Slagwerk met kliko’s en tonnen is een toffe workshop met slagwerk, voor jongeren tussen 7 en (ongeveer) 12 jaar. Slagwerkdocent Erik Broeke (Home of Talents) komt in de voorjaarsvakantie met al zijn street-instrumenten tijdens de Wintergames naar Delden en Bentelo (dinsdag 23 februari), Goor en Hengevelde (woensdag 24 februari) en Markelo en Diepenheim (vrijdag 26 februari). Meedoen is gratis, wel graag even aanmelden! In de gemeente Hof van Twente zijn de komende maanden nog veel meer verschillende workshops te volgen. Op de website van HofActief vind je ze alErik Broeke. Foto: Barbara Trienen lemaal (zoek dan op Wintergames).

Het waait, het regent en bovenal is het koud. Maar weer of geen weer, steevast elke vrijdag staan Ellis Bakker en Vivian Linker op de markt in Goor. Achter op de markt, voor het gemeentehuis, prijkt hun marktkraam van het Hollands Kaascentrum met de vertrouwde gezichten van Ellis en Vivian achter de kraam. Het is even gestopt met regenen, dus we gaan erop af. Maar dat hebben meer mensen gedacht want het is druk. Ellis lacht naar ons en zegt “ik werk even deze rij weg”. We wachten even aan de zijkant en zien het voor onze ogen gebeuren. Vakmanschap, humor, persoonlijke aandacht en kennis. Eén voor één wordt iedereen kundig en snel geholpen. Het mag dan gestopt zijn met regenen, maar het waait nog steeds behoorlijk hard en het is koud. Hebben jullie daar dan nooit last van tijdens jullie werk? “Nee hoor, het weer is gewoon het weer. En we zijn wel redelijk in beweging en op kou kun je je kleden.” Hoe lang staan jullie al op de markt in Goor? “Dat is alweer dik tien jaar! Mijn ouders zaten ook in de kaas, ik ben er mee opgegroeid en heb er altijd affiniteit mee gehad. Via het Hollands Kaascentrum kreeg ik de vraag of ik iets wilde beginnen/overnemen in de buurt van Hof van Twente. En daar heb ik volmondig ‘ja’ op gezegd. Nu dus inmiddels alweer tien jaar geleden. En ik sta niet alleen op de markt in Goor, ook in Markelo.” Verveelt dat nooit of heb je nooit de behoefte een winkel te hebben? “Nee, absoluut niet. De vrijheid is heerlijk. De herkenbaarheid van de verschillende collega’s die ik op andere markten ook weer tegen kom, maakt het gezellig en het is leuk om je klanten te kennen. Na tien jaar weet je precies wie welke kaas eet.” We zien ze bikkelen achter de kraam. Er worden grote kazen versleept en gesneden. Ellis en Vivian lopen van links naar rechts. “Ja, het is lichamelijk een zwaar beroep. Dat is voor nu geen enkel probleem, maar in de verre toekomst kijken, doe ik niet.” Ondertussen blijft Ellis haar klanten helpen, adviseert ze mensen die kaas gerelateerde vragen hebben en laat mensen proeven. “Ik heb denk ik 50 à 60 soorten harde kazen. Franse kazen uitgesloten hè!” roept ze onze kant op. Wat vind je zelf dan de lekkerste? “Alles waar smaak aan zit”.


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 21


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 22

KinderCarnavalJournaal zeer enthousiast ontvangen

SP in raad en staten half januari - half februari 2021

Delden - - Afgelopen vrijdag 12 februari hebben de basisscholen in Delden een klein beetje carnaval kunnen vieren. Vanwege de coronamaatregelen waren natuurlijk een groot deel van de activiteiten afgelast, maar helemaal niks doen was voor de Stichting Kindercarnaval Delden geen optie. Om de kinderen van Delden toch nog een klein beetje carnavalsgevoel mee te geven werd er een KinderCarnavalJournaal gemaakt. Met medewerking van velen, waaronder burgemeester Nauta, werd een professioneel opgezette film gemaakt. Razende reporter Co Vid bezocht een aantal locaties in en rondom Delden om te kijken hoe het met de voorbereiding van het Carnaval stond. Dit journaal werd afgelopen vrijdag op de basisscholen getoond en gaf de scholen de mogelijkheid toch nog een beetje carnaval te vieren. De lokalen werden versierd en de kinderen kwamen verkleed naar school. Ook waren er weer mooie prijzen te winnen, voor de onderbouw met de kleurplatenwedstrijd en voor de bovenbouw met een TikTok-Challenge. Aan het einde van de dag kregen alle 650 basisschoolkinderen een Kindercarnaval-smulbox, gevuld met allerlei lekkernijen en gifts, mede mogelijk gemaakt door de vele sponsoren. Het Journaal (dat reeds enkele duizenden keren is bekeken) is terug te kijken op de Facebookpagina van KinderCarnavalDelden.

Prijswinnaars kleurplatenwedstrijd IKC Erve Hooyerinck: Groep 1: 1e Tess (Torenvalkstraat) 2e Jinte Stijnenbosch Groep 2: 1e Yvas Bolscher 2e Sylvie Reefhuis 3e Hugo Cattier Groep 3: 1e Marlynn (De Dinkel) 2e Nore Stijnenbosch

Groep 4: 1e Pepijn Buybers 2e Siem Prins 3e Bram (De Mors) IKC Magenta Groep 1: 1e Yara Nieborg 2e Marusha Rozenberg 3e Jip Meier

Winnaars TikTok-Challenge Groep 2: 1e Jip Stayen 2e Pieter v/h Bolscher 3e Lennon Visscher Groep 3: 1e Tessa v/h Bolscher 2e Lotte Kötter Groep 4: 1e Jula Mulder 2e Noa Mudde

IKC Erve Hooyerinck: Groep 5/6: Lisa , Jet & Jorien Groep 7/8: Julie, Demi & Anna

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd! Ze hebben de prijzen reeds in ontvangst genomen.

PvdA geschokt door dagelijkse foto’s van woonwagenbewoners

Raad De Plaats (1) Introductie Hof van Twente - Aan het begin van iedere maand neemt Eric Effing u mee achterop zijn wielrenner, waarop hij kris-kras door Hof van Twente fietst. Gedurende deze tochten maakt Eric u nieuwsgierig waar de foto genomen is in deze prachtige, lommerrijke en bosrijke omgeving. Dat is Raad De Plaats! Tevens beschrijft Eric hoe het landschap er uit ziet en welke invloed het weer speelt in die beleving. Wij dagen u samen met Eric uit om hem te volgen door Hof van Twente! De columns zijn geschreven door Eric Effing uit Goor, in samenwerking met HofMarketing. De eerste tocht, rondje Viersprong

Ik zie hoe afwisselend de omgeving is en hoe zij verandert met de wisseling van de seizoenen. Er is veel bos, wat de wind dempt en aangename schaduw geeft op warme dagen. Op de open vlaktes zit ik vanaf windkracht 5 scheef op de fiets en de wind jaagt door mijn helm. De Holtdijk tussen Goor en de Schoolbuurt is hiervan een mooi voorbeeld. Vanaf de eerste boerderij aan de rechterkant neemt de windkracht markant in kracht toe. Op de glooiende gedeeltes is het dan weer lieflijk, hier speelt het zonlicht met het gras. Onderweg van Markelo naar Stokkum gaat het wat bergop. In de luwte voorafgaand aan het hoogste punt moet het verzet kleiner gezet worden. Op deze vlakte merk ik dat wanneer de mais geoogst is, de wind vrij spel heeft. Na de Viersprong gaat het vaak met rugwind naar Diepenheim, lekker crossen door de bossen. Op het plein onder de platanen volgt de rustpauze met fruit en warme thee, uit de rugzak. Het is deze plek die mijn hart gestolen heeft in Hof van Twente. Het laatste stuk naar Goor toer ik door het mooie kastelenlandschap van deze omgeving en bereik ik het Twentse Haagje. Even uitfietsen. Ondanks het waterkoude en kille, regenachtige weer bij nog geen 2 graden weet ik: hier is het altijd mooi. De eerste foto voor Hofmarketing ‘Raad De Plaats’ is een feit. Volgende maand is maart aan de beurt, een andere tocht, ander weer en een veranderde omgeving. Graag tot dan! Eric Effing

IKC Magenta: Groep 5/6: Helaas geen inzendingen Groep 7/8: Twan & Bram

Hof van Twente - De Partij van de Arbeid zegt geschokt te zijn door het feit dat de familie Wolters dagelijks wordt gefotografeerd door de gemeente Hof van Twente. Het College bevestigde op de vraag van de sociaal democraten dat er sprake was van het feit dat er vrijwel elke dag foto’s worden gemaakt van de familie. Op de vraag van de PvdA of er geen sprake was van aantasting van de privacy kwam het antwoord dat dat niet het geval was “omdat er niet in de caravan werd gefotografeerd.” De wethouder zegde wel toe dat het fotograferen wel wat minder zou kunnen. Voor de PvdA blijft het een onbevredigende zaak dat Hof van Twente dit soort methodes hanteert om de handel en wandel van inwoners te volgen. Fractievoorzitter Fred Rijkens geeft aan het een benauwend idee te vinden dat iemand elke dag wordt gefotografeerd. Voor mijn fractie is dat toch iets wat in landen thuis hoort die het minder nauw nemen met burgerrechten. We vragen ons af wat voor zin dit heeft en op grond van welke wet dit mag. We overwegen om in de komende raadsvergadering met een motie te komen waarin we het College verzoeken om hier mee te stoppen. Ook bij de start van het protest van deze familie was er sprake van overmatige controle stelt de PvdA. Men stond toen aan een doodlopende straat, maar soms werd er viermaal daags gecontroleerd door of de politie of de BOA’s. Je zou zeggen dat je dat doet als er sprake is van zware criminaliteit of iets dergelijks maar dat is voor 100% absoluut niet aan de orde, stelt Rijkens. Een wethouder wist zelfs op een gegeven moment te vertellen dat ik regelmatig op bezoek was bij deze familie. Ik ben er sinds die vermelding in de krant niet meer geweest want ik hou er persoonlijk niet van als een gemeentebestuur geïnformeerd wordt over het aantal keren dat je als raadslid ergens op visite gaat. Zo iets hoort tot de persoonlijke levenssfeer. Als ik dat al vervelend vind, moet het voor deze familie Wolters wel heel erg storend zijn lijkt me. Mijn fractie vindt dat dit soort praktijken niet in onze gemeente thuis horen en we zijn benieuwd hoe andere fracties hier tegen aankijken, stelt Rijkens.

HET HOFWEEKBLAD wordt gelezen in 22.000 gezinnen in: Stad Delden Ambt Delden Bentelo Diepenheim Goor Markelo Beckum Bornerbroek St. Isidorushoeve Hengelo (5.000 ex)

Online Kidslab workshops in voorjaarsvakantie

Hof van Twente - Tijdens de voorjaarsvakantie organiseert de Bibliotheek elke dag een online workshop voor kinderen. Er zijn maak-, bouwen ontwerpworkshops die allemaal vanuit huis kunnen worden gevolgd. Ze worden gegeven door labcoaches van Tetem. Zo kunnen kinderen leren weven met een zelfgemaakt weefgetouw, textielstickers en emblemen ontwerpen en leren hoe je kleding interactief maakt met wearables. Er zijn workshops voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en van 9 t/m 12 jaar. Meer informatie is te vinden op de website van de Bibliotheek.

Hof van Twente - In deze periode waren twee raads- en één Statenvergadering(en). Bij de Provinciale Staten hebben wij schriftelijke vragen ingediend over de cyberaanval op de gemeente Hof van Twente, waarbij de nadruk lag op: Is de provincie met SP van mening dat dit ernstige aantasting kwaliteit openbaar bestuur is? Is de provincie met het college van mening dat elke organisatie gemakkelijk getroffen kan worden? Hoe kijkt GS aan tegen het toezicht op gemeenten die getroffen zijn door (ernstige) cyberaanvallen, waar het gaat om het aanbieden van een sluitende begroting? Kan de provincie garanderen dat inwoners niet getroffen zullen worden door gemeentelijke bezuinigingen dan wel minder dienstverlening door een schadelijke cyberaanval op de gemeentes en gemeentelijke gezondheidsdiensten? Ook bij de laatste raadsvergadering (9 februari) vroegen wij het college naar de opmerkingen van het college “dat het iedereen kan overkomen” (ongeacht welke beveiliging je hebt)? Het antwoord was “volgens de deskundigen is dat inderdaad zo.” Of dit deskundigen napraten klopt, moet uit de nog te verschijnen rapporten gaan blijken. In de Staten waren wij het niet eens om in Nationale landschap NoordOostTwente het uitsluiten van windturbines te herijken (kijken of 18 windturbines wel kan). De Staten namen het statenvoorstel wel aan. Raad verder: Beantwoording schriftelijke vragen: Inzake toeslagenaffaire: De gemeente kan inmiddels (na overleg met de belastingdienst) actief onze Hofse inwoners benaderen en helpen inzake deze toeslagenaffaire (D66 SP). Hiermede zijn wij tevreden. Inzake ondernemen in Hof van Twente: De (enige) aandeelhouder gemeente Hof van Twente heeft besloten voor de professionele organisatie Zuiver BV geen businessplan 2021-2024 op te stellen. Dit vinden wij vreemd voor een professionele organisatie. Fysieke aanwezigheid Rabo ten opzichte van Regiobank (of de Regio Bank geen bank is): college erkent fysieke aanwezigheid Regiobank (feitelijk de Volksbank), maar stelt dat maatschappelijke en zakelijke belangen een rol hebben gespeeld bij de vestiging Rabobank in het gemeentehuis. Voorts stel het college dat langdurige Raboaanwezigheid altijd het plan is geweest, in de raad werd indertijd gesteld dat het om een jaar ging. Deze stelling willen wij nader onderzoeken. Inzake over ontwikkeling Tuindorp: Volgens het college is het de laatste maanden relatief rustig en dat ook het opbouwwerk heeft gemeld dat er geen extra onrust is. Een projectgroep wil, samen met de inwoners van Tuindorp, de problemen gezamenlijk

aanpakken. De Tuindorpers hebben een plan gemaakt van wat er allemaal moet gebeuren om Tuindorp weer veilig en leefbaar te maken: ‘Thuis in Tuindorp’. Viverion is bezig om het toewijzingsbeleid aan te passen voor Tuindorp. Politie, Viverion en gemeente gaan gezamenlijk optrekken bij woonfraude. Deze beantwoording gaf (D66 SP) aanleiding tot het stellen van de volgende aanvullende vragen (10/2’21): - bewoners geven aan de relatieve rust als zodanig niet te ervaren, waar zit dit verschil in beleving? Op grond waarvan stelt het college dat het relatief rustig is? - bewoners ervaren het surveilleren van de politie als ‘hopen dat niets wordt gezien/ verteld’ en daarom de buurt zo snel mogelijk verlaten wil worden? Herkent het college deze ervaring van bewoners? - waarom werd bij de jaarwisseling het carbidschieten in Tuindorp toegestaan, terwijl dit binnen de bebouwde kom gewoon niet mocht? - bewoners hebben de indruk dat alleen Salut zich druk schijnt te maken om tot verbeteringen te komen en alle andere betrokken instanties het laten afweten. Kan het college zich deze indruk voorstellen? Inzake situatie glasvezel maatwerk buitengebieden: De gemeente wijst op de marktpartijen die hier het initiatief hebben (bij een eigenlijk openbaar nut kwestie): marktpartij Qonnected gaat rechtstreeks contact opnemen met de eerste groep van adressen (30-40) (Goor Delden). Hoeveel adressen exact weet de gemeente niet (dat weet alleen marktpartij Delta). Wij blijven dit vervolgen (ook problematiek asbest en glasvezel heeft onze aandacht). Nog geen antwoord op de gestelde vragen inzake duurzaamheidplannen Herike Elsen (gesteld 29/11/20) (D66 SP) inzake herinrichting plein Platanen Diepenheim (gevraagd 21/12/20) (D66 SP) inzake bewoning leegstaande scholen Goor en Delden (gevraagd 13/01/21) In de beide raadsvergaderingen (19/1 en 9/2) kwam nog aan de orde: Gemeentelijke schuldhulpverlening: wij vonden de plannen (niet alvast meedoen aan een landelijke waarborgfondsregeling en een proef als in Leiden met een Jongeren Perspectief Fonds als te risicovol zien) niet goed. Als je jongeren geen perspectief wilt bieden en dat risicovol vinden: dan kunnen wij de andere plannen niet steunen. Een motie over het niet willen aanstellen van beveiligers (iin verband met naleven coronamaatregelen) haalde het niet. Wij vonden dat geld hiervoor op een andere manier beter besteed kon worden. De gestelde vragen over de besteding culturele coronagelden kwamen ook aan de orde: de plannen waren zeer mager en eigenlijk in het geheel nog niet uitgewerkt. Er lag geen voorstel, alleen werd de raad gevraagd wat men over de verschillende mogelijke kaders dacht. Een visie was niet te bekennen. SP Fractie Herman Kalter en Frank Stevens


Hofweekblad

Sportblessure opgelopen? Sport– of beweegadvies nodig? Revalidatie na heup– of knieoperatie? Maak een afspraak met onze gecertificeerde Sportfysiotherapeut Andre Stroet, MSc Fysiotherapie Delden Sluisstraat 3, 7491 GA Delden (Industrieterrein Schneidersbos) T: 074-376 2444

Theldenhof Delden bereikt haar hoogste punt Delden - De verbouwing van het voormalige Rabobank pand in centrum Delden loopt op schema en vordert gestaag. Het hoogste punt is onlangs bereikt! De kapconstructie is inmiddels geplaatst en de bouwwerkzaamheden verlopen voorspoedig. De oplevering staat gepland voor eind november 2021.

Woensdag 17 februari 2021, pag. 23

Gemeente stelt versturen aanslag gemeentelijke belastingen uit Door de cyberaanval in december 2020 kan de gemeente de belasting-aanslagen van 2021 niet eind februari versturen. Veel koppelingen van geautomatiseerde gegevens zijn verloren gegaan. Om achterstanden weg te werken en de aanslagen goed voor te bereiden, is er meer tijd nodig. Wethouder Harry Scholten zegt daarover: “Het is belangrijk dat aanslagen correct zijn en dat vraagt grote zorgvuldigheid. Naar verwachting kunnen wij de aanslagen binnen enkele maanden versturen, streven is nog voor de zomervakantie. Het is goed om daar in de uitgaven alvast rekening mee te houden en geld te reserveren. Via onze website, lokale media en huis-aanhuisblad laten wij weten wanneer de belastingaanslagen van 2021 worden verstuurd.” Zorgvuldig De gemeente wil zorgvuldig omgaan met de aanslagen en inwoners geen overlast bezorgen door verkeerde informatie of het opnieuw moeten aanleveren van gegevens. Er wordt met man en macht gewerkt om de systemen weer op orde te krijgen. Het streven is om voor de zomervakantie de aanslagen te versturen. Betaling belastingaanslag Voor het betalen van de aanslag verandert er niets. Zoals op het aanslagbiljet staat aangegeven kan, net als anders, in twee termijnen worden betaald. Het enige dat kan veranderen is dat de termijnen naar achteren worden verschoven. De data van de eerste en tweede termijn staan vermeld op de aanslag. Bij mensen die een automatische incasso hebben verleend, wordt de aanslag in zes termijnen geïncasseerd. Ook deze data staan vermeld op het aanslagbiljet. Informatie Op website en via lokale media zal de gemeente melden wanneer de belastingaanslagen verstuurd worden. Wanneer er vragen zijn kan men contact opnemen met Belastingen via het algemene telefoonnummer van de gemeente 0547 85 85 85 of via e-mail info@ hofvantwente.nl.

Rabobank deelt 100 chocoladeharten uit voor Valentijnsdag Valentijnsdag, een dag dat je belangrijke mensen om je heen wat extra aandacht mag geven. Met het oog hierop bedachten de Rabobanken in Twente en de Achterhoek een speciale Valentijnsactie. Hier kon je in de week van 1 tot en met 7 februari aan mee doen. De coöperatieve bank zet zich samen met haar leden, klanten en partners in voor maatschappelijke initiatieven en de lokale leefomgeving. De bank ziet het belang van een sociale leefomgeving, nu en in de toekomst en gelooft in de kracht van de mensen die dit mogelijk maken. Juist zij verdienen wat extra aandacht! HARTstikke trots De vraag luidde: ‘Op wie ben jij HARTstikke trots? Aan wie denk jij in jouw dorp of stad? Is dat die actieve vader binnen de sportvereniging of de mantelzorger die altijd voor de ander klaar staat? Wie verdient er voor Valentijn een heerlijk chocoladehart?’ Er waren veel mensen die vonden dat een ander een hart verdiende. De inzendingen stroomden binnen, allemaal met een mooie reden. Van de vrijwillige buschauffeur tot de opa die nog steeds actief klaar staat voor diverse verenigingen in het dorp. Uiteindelijk werden 100 mensen verrast met een heerlijk chocoladehart in hun brievenbus mét een persoonlijke boodschap van de aanvrager. De chocoladeharten zijn met liefde en passie door de chocolatiers van Bonvanie gemaakt! En wist je dat de Bonvanie ook nog eens kiest voor Cocao Horizons als keurmerk van de chocolade? Dit keurmerk staat niet alleen garant voor een eerlijke prijs, maar ook voor ondersteuning en begeleiding van de boer bij het ontwikkelen van een betere toekomst.

Inzameling oud papier kalender 2021

Het pand ligt op een prachtige centrale locatie in het hart van Delden en wordt van alle gemakken voorzien. Hierbij kunt u denken aan een hoogwaardige afwerking, een ruimtelijk binnen- en buitengevoel en voldoende parkeergelegenheid en bergingsruimte. Het pand zal na verbouwing een passende en prominente plaats innemen in het straatbeeld. Verkoop De verkoop van de appartementen en penthouses is inmiddels in een vergevorderd stadium. Op dit moment zijn alle penthouses en vier van de zes appartementen verkocht aan de gelukkige kopers. Van de appartementen zijn slechts appartement nummer 1 en 3 nog beschikbaar. Voor meer informatie kunt u kijken op hofstedekamp.nl of contact opnemen met Hofstede & Kamp Makelaars Delden via 074-3763455.

Goor - Onderstaand de data waarop accordeonvereniging ‘Kunst na Arbeid’ het oud papier zal inzamelen in woonwijk De Whee: 20 februari, 17 april, 19 juni, 21 augustus, 16 oktober en 18 december - Het papier moet uiterlijk om 9.00 uur aan de straat staan; - Ze komen maar één keer langs met de kraak-/perswagen; - Het papier verpakken in dozen of gebundeld met touw. Aanpassing plaats van inzameling Het is gebleken dat de vrijwilligers van KNA met de pers-/containerwagen moeilijk door sommige straten konden rijden in verband met de geparkeerde auto’s in de straat of omdat de straat zelf al een hele smalle doorgang is. Om schade aan de geparkeerde auto’s of het straatmeubilair te voorkomen verzoeken zij de bewoners van de: - Vinkstraat en de Meerkolstraat het oud papier neer te zetten aan de Korhoenstraat; - Roemer Visscherhof 1 t/m 7, 2 t/m 8 en 17 t/m 27 het oud papier neer te zetten aan de Pieter Langendijkstraat; - Menno Ter Braakhof 2 t/m 10 en 11 t/m 29 het oud papier neer te zetten aan het brede gedeelte van de Menno Ter Braakhof aan de Pieter Langendijkstraat. - Straten welke zijn opgebroken het papier neer te zetten aan een straat waar wel doorheen gereden kan worden. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Basisschool Wiene groeit in tijden van krimp Wiene - Op basisschool Wiene in Ambt Delden zal donderdag 18 februari de 50e leerling worden verwelkomd. Een feestelijk moment na een tweede periode van lockdown en onderwijs op afstand.

50e leerling Basisschool Wiene heeft in anderhalf jaar tijd een grote groei doorgemaakt. Dat is bijzonder in tijden waarin het aantal leerlingen in het basisonderwijs in Hof van Twente daalt. De school in het buurtschap Wiene-Zeldam verwelkomde aan het begin van dit schooljaar het merendeel van de kinderen van OBS Deldenerbroek, die eind vorig schooljaar gesloten werd. Deze kinderen hebben allemaal een fijne, nieuwe plek gevonden op Wiene. Kleinschaligheid Daarnaast merkt het team dat de kleinschaligheid ouders aanspreekt. Wie het karakteristieke gebouw uit 1931 binnenstapt, proeft een persoonlijke en veilige sfeer. De leerkrachten kennen de kinderen goed en kunnen daardoor inspelen op wat een kind nodig heeft. Buitenonderwijs Op 28 oktober 2019 ontving basisschool Wiene als eerste school in Nederland het BuitenWijzer certificaat. Kinderen krijgen er elke dag buiten een les. Buiten zijn is gezond voor kinderen en het heeft positieve effecten op de concentratie en oogontwikkeling. Na een buitenles gaan kinderen vol frisse energie weer binnen aan de slag. Het buitenonderwijs wordt door geïnteresseerde nieuwe ouders vaak genoemd als reden om een kijkje te gaan nemen. Vieren Team en ouders zijn trots op deze mijlpaal. De ontvangst van de 50e leerling wordt op school gevierd met alle kinderen. Alle kinderen maken een zogenaamde ‘happy stone’, die ze mogen verstoppen in de buurt van school of hun huis met als doel om mensen die deze steen vinden een blij momentje te bezorgen. Donderdagmiddag wordt er voor alle kinderen een natuurbingo in de omgeving van school georganiseerd en bij een viering hoort natuurlijk een stukje taart! Vereniging van Volkstuinders Delden

Van tuin tot bord Witlof ovenschotel voor 4 personen

#IKMISOE Matchdaypakket bij Heracles - FC Twente

Enschede - We moeten het bezoek aan voetbalwedstrijden al een hele tijd missen en daarbij ook de gezelligheid van het stadion. Maar als de supporter niet naar het stadion kan, komt het stadion wel naar de supporter. Daarom terug van weggeweest, het #IKMISOE Matchdaypakket. In samenwerking met de supportersverenigingen en enkele sponsoren is bij de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo (27 februari) het exclusieve FC Twente #IKMISOE Matchdaypakket weer verkrijgbaar. Het pakket is in het wedstrijdweekend in tijdsvakken bij ruim 40 afhaallocaties af te halen en te bestellen via fctwente.nl.

VOOR IEDER WAT WILS

Ingrediënten 750 gram witlof 600 gram gehakt (runder) 150 gram geraspte kaas 1 potje mango chutney sweet 1 pak aardappelpuree voor ovenschotel 2 theelepels kerriepoeder Wat peper en zout. Boter

Tijdens de zonnige winterse dagen was het goed een tijdje buiten te zijn. Lekker schaatsen voor de liefhebbers, het tegenwoordig zo populaire ommetje maken of zelfs langlaufen op de golfbaan. In de moestuin echter ligt het even zo goed als stil. In deze winterse periode gaat een lekkere ovenschotel er goed in. Vandaag een ovenschotel met witlof. Witlof kan ook in de moestuin geteeld worden. Deze teelt bestaat uit twee etappes nameljik eerst de teelt van de wortel in de tuin en daarna de teelt van de bladerkrop in bijvoorbeeld een grote bak, emmer of bloempot. De wortels dienen geoogst te worden, waarna ze in de bak of pot met grond gestoken en op een donkere plek geplaatst worden. De wortels lopen uit, waarna zich de witlof vormt. Van een wortel kan twee keer geoogst worden. Witlof en ander groente en fruit zijn ook gewoon te koop bij de plaatselijke groentewinkels van Ronnie Weegink in Delden of Wiemerink in Goor.

Bereiding Snij de witlof in stukjes en laat deze ongeveer 5 minuten koken. Daarna uit laten lekken. Rul het gehakt en voeg daar de kerriepoeder, zout en peper naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter. Doe de uitgelekte witlof in de schaal. Daarop het gehakt en de chutney. Daarover heen gaat de aangemaakte aardappelpuree en bestrooi dit met de geraspte kaas. Oventijd ongeveer 35 minuten Wil je zelf eens witlof en andere gewassen telen? Dat kan! In Delden liggen meerdere complexen met volkstuinen langs de Rondweg, aan de Cramersweide, aan de Sportlaan en langs het rode Fietspad bij Erve Hooijerink. Voor slechts een klein bedrag kunt u al een stukje grond huren vanaf circa 75 m². Er zijn op dit moment nog enkele tuinen vrij voor verhuur aan de Sportlaan en langs de Rondweg. Meer informatie is te vinden op www.volkstuindelden.nl. Zaden en pootgoed zijn verkrijgbaar bij Pets&Co aan de Kortestraat te Delden.


Hofweekblad

Woensdag 17 februari 2021, pag. 24

Profile for Regionale Uitgeversgroep

Hofweekblad week 07 2021  

Hofweekblad week 07 2021  

Advertisement