Issuu on Google+

Rebecca Seward: Design & Construction Portfolio Master of Architecture, University of Oregon, June 2012 B.A. in Urban Design & Architecture Studies, NYU, May 2006


Sprout: Albina

Intergenerational Affordable Housing & Urban Farm

Portland, Oregon | Thesis Design Studio, Winter & Spring 2012 Family Housing: 36 Units Senior Housing: 40 Units Density: 57 Units/Acre

Building Parti

Production & Recreation

6 2

4

3

7

5

NE MLK Boulevard

8

NE Sumner Street

GROW

PROJECT SITE

9

1

NE Garfield Avenue

MAKE CONNECTIONS 10

15

Large South Facing Roofs for Solar Collection

14

PLAY

11 12

Site Demographics

PLAY

NE Alberta Street

13

Neighborhood Context

Open Space Parti

GROW

Garden Parti

Rooftop Greenhouse for Produce Sold On-Site Water Catchment Cistern for Irrigation

South Facing Clerestory Windows Private Outdoor Space for All Units

Lockable Bike Storage for Residents

Community Garden Raised Beds Non-Profit Management Office/Social Services Community Market to Sell Neighborhood Grown Produce


R REF.

Sprout: Albina brings together intergenerational, affordable housing with a community garden and commercial agricultural space at the intersection of NE Alberta and MLK in Portland’s King Neighborhood. The community D to Wall housing on the site and seeks to provide garden is located central opportunities for multi-generational engagement through agriculture. The rooftops of each building are well utilized with the inclusion of photovoltaics on the family housing and hydroponic greenhouses on the senior housing.

UP

NE MLK

UP

UP

UP

DN UP

UP

UP

Perspective View of Senior Housing from MLK and NE Alberta

UP

Existing local amenities, such as the Boys & Girls Club and a Senior Center, present an exceptional opportunity to support intergenerational engagement and learning through after-school and weekend gardening programs. The rooftops of the senior housing are dedicated to commercial scale agriculture and utilize greenhouse technologies to create a year-round growing culture. On the ground floor of the senior housing there is a market-space where residents will sell the locally grown produce.

UP UP

NE Alberta

Site Plan

N

Family Housing Elevations

Senior Housing Elevations


DN

Perspective View Looking East Across Site


UP

DN

Ground Floor Family Housing Floor Plan D

W

Wide Corridors Allow For Personalization

REF.

Perspective View Looking North Toward Family Housing Planter Benches at Accessible Seating Height with Storage

Large Hallway Storage Closets D

W

REF.

Gathering Space Overlooks Gardens

Window Over Kitchen Sink Increase Community Engagement Opportunities D

W

Senior Housing Outdoor Room Plan

Market View Looking Northwest


Metal Flashing Standing Seam Metal Roofing Weather Barrier

W4x13 Steel Column 1” Radius Metal Railing

Continuous Fascia

Planter Bench W8x15 Steel Edge Beam

Gutter 2x12 Wood Rafter with Batten Insulation 6x12 Ledger Beam

1-1/4” Concrete Topping Slab & Composite Metal Decking W4x13 Steel Beam 3/8” Lap-Board Wood Siding 3/4” Wood Batten 4” Polyiso Rigid Insulation Weather Barrier

2” Polyiso Rigid Insulation Window Trim High Performance Clerestory Window

Family Housing Clerestory Window Detail

Marmoleum-Click Flooring 12” Reinforced Concrete Slab Utility Chase Cavity C8 x18 Steel Channel Bolted to Concrete Slab 3/4” Plywood Sheathing 2x4 Stud Wall with Batt Insulation

3/8” Wood Lap-Board Siding 3/4” Wood Batten

2 Hour Fire-Rated Gypsum Wall Board

3” Rigid Polyiso Insulation 2x8 Wood Stud Wall with Batten Insulation

Senior Housing Exterior Walkway Detail

Acid Etched Concrete Floor Turned Down Concrete Slab Foundation 3” Rigid Insulation Under Slab

STAIRS

STAIRS

ELEV.

ELEV.

Family Housing Foundation Detail

STAIRS

STAIRS

Concrete Structural Party Wall Exterior Wall Assembly Unconditioned Circulation Space

Senior Housing Enclosure System Diagram

N

STAIRS

STAIRS

Structure & Exterior Wall Assembly Party Walls

Family Housing Enclosure System Diagram

N


W

The MLK Greenhouse Corridor

Sprout: Albina proposes the creation of the MLK Greenhouse Corridor, an initiative to bring greenhouse technology to the vacant rooftops of the surrounding light-industrial area. The greenhouse produce is to be sold on-site in an open market on the corner of NE Alberta and MLK.

Hydroponic Technology

UP

MLK Greenhouse Corridor

REF.

Uses 7 to 10 Times Less Land Than Soil Based Plants

Uses 90% Less Water Than Soil Based Plants

Economic & Social Impact Tomatoes = 1 Acre

312,500 Lbs @ 2.15/Lb

Greater Control Over Environment Increases Crop Yield

THERMO

THERMO

80

Vs.

80

Spinach = 2.8 Acres

Carrots = 1.4 Acres

44,800 Lbs @ 2.00/Lb

42,000 Lbs @ 1.15/Lb

Peppers = 1.4 Acres

3,200 Lbs @ 4.15/Lb

6 Acre Crop Yield: 402,500 Pounds Approximate Revenue: $823,055 Food Insecurity

Alberta Street

Appropriate Greenhouse Typologies T Greenhouse: A Glass Structure For Growing Plants Year-Round

Mini- Hoop House: Traditional Garden Bed With Plastic Covering to Increase

Hoop House: Greenhouse With Plastic Roof Wrap & Flexible, Plastic Structure

# Of Children Guaranteed Food Security Through Only 1/2 Annual Produce of MLK Corridor

986 =

Local Food Delivery Fuel Savings

Required Fuel to Transport: 320 Gallons to Transport 32,000 Pounds Required Quantity of Fuel: 100 Pounds of Produce Per Gallon

Required Fuel to Transport: 0.03 Gallons to Transport 1,600 Pounds Required Quantity of Fuel: 60,000 Pounds of Produce Per Gallon


First Place Family Center: A Triple Bottom Line Approach Eugene, Oregon

Spring 2011 Design Studio Causes of Family Homelessness

Design Approach

Transitional Double 5-7 People, 6 Months - 2 Years

Transitional Unit 3-5 People, 6 Months - 2 Years

Emergency Unit 2-5 People, 1 Night - 6 Months

Entry Foyer Perspective View


In Eugene, Oregon an organization known as First Place Family Center has been serving the homeless families population for several decades. The design utilizes a triple bottom line approach to demonstrate possibilities available to the organization if given adequate opportunity. The site is a large parcel of vacant land in downtown Eugene, Oregon that is readily accessible to community resources, grocery stores, and public transportation. The program includes a variety of housing type, after-school care, classrooms, counseling and job training facilities.

Perspective Looking Across Courtyard

Section Perspective Looking East

Perspective Looking Toward Longterm Family Housing


Hogar CabaĂąas Orfanato Guadalajara, Mexico

Winter 2011 Design Studio

Perspective Looking Southwest Toward Dormitories

This development is an expansion of the existing facilities of Hogar Cabanas that will house boys over the current age limit of twelve. The design seeks to foster independence, life skills, business sense, and trade skills within an inclusive environment.

The pinwheel oorplan of the dormitories aords each resident maximum personal space within close proximity to communal areas. The community centered design intends to foster a family scale of living in which residents can feel comfortable pursuing their interests and potential career paths.


Context

Access

Use

Site Plan

Typical Dorm Plan

Perspective Looking Northeast Across Site

Dormitory Elevations

Site Model

Dormitory Section


Travel Journal Sketches Italy & Switzerland Spring 2010

Bassano Del Grappa

Villa Rotunda

Pazzi Chapel

Pazzi Section

Rotunda Plan

Parco Querini

San Domenico


Chiesa di San Giovanni St. Benedict’s Chapel

Chapel at Scarpa’s Tomb

Piazza delle Erbe, Verona

Michelucci Church

Banco Popular


Center for the Advancement of Sustainable Living Eugene, Oregon

Fall 2010 - Spring 2012 My Role: ‘10-’11: Co-Director ‘11-’12: Graduate Fellow/ Project Manager Mission: The Center for the Advancement of Sustainable Living strives to inspire ecologically and socially conscious living practices through experiential learning. Location: 1801 Moss Street Eugene, OR 97403 What We CASL will soon operate a Do: state-of-the-art CASL Team, Winter 2012 demonstration home for low-impact living near the UO campus. We currently hold workshops, classes and tours that connect My Role as Project Manager of CASL University of Oregon - Work with University of Oregon and City of Eugene to ensure students and faculty with safe, legal construction practices community organizations - Recruit new student membership and local professionals. - Lead on-site tool safety training workshops and lead on-site Ultimately, it will become work parties the home of three CASL - Develop and maintain construction schedule Directors who will facilitate - Manage student project teams tours, maintain the - Order and oversee delivery of materials grounds, and will be - Supervise and collaborate with subcontractors, instructors, and exemplars of ecologically vendors aware living.

Transitioning of the CASL House South Facade


Insulated Floor

Students Listen to a Presentation on Passive House Design at the CASL House

Repairing the Window Framing

Insulation Award from Cotton, Inc.

Bending Rebar for Foundation Upgrade

CASL House, 1801 Moss St., Eugene OR


Spring 2011: Foundation Retrofit - The foundation of the house was cracked in numerous locations and had no existing reinforcement. We worked closely with a local engineer to design a detail with 13 reinforced footings around the house and a reinforced stem wall along the existing foundation to structurally tie everything together. We also used this project to install drains to address on-site flooding. PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

STANDING SEAM METAL ROOF SHEATHING

Formwork for Footings

SKIP SHEATHING

Poured Footings

2x4 RAFTERS CELLULOSE - 24" LOOSE FILL POLYISO PLYWOOD AIR BARRIER

Preparing Existing Foundation for Rebar

Stem Wall Formwork

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

UTILITY CHASE GWB TAPE

3.5" POLYISO SINGLE TOP PLATE L BRACKET AT STUDS

2x4 STUD WALL 24" O.C.

Poured Stem Wall

COTTON DENIM BATT OSB TAPED AT SEAMS

SPRAY FOAM

EXISTING 2x4 STUD WALL

HARDWOOD FLOOR

EXISTING WOOD LAP SIDING

3/4" SUBFLOOR TAPED AIR BARRIER

GREEN GUARD WRB

2x8 JOIST & DENIM BATTS

4" POLYISO FOIL FACED

3" POLYISO FOIL FACED & TAPED

1x3 BATTAN AIR SPACE

Summer/Fall 2011: Exterior Wall Assembly - The CASL wall details are designed to meet Passive House building standards. We left the existing siding in place and wrapped the exterior in a WRB. Four inches of rigid polyiso was added on top of the barrier and battens were used to attach the new lap-board siding for our rain screen assembly. On the interior sheathing was installed over the existing stud wall to become the air barrier. Another stud wall was installed inboard of the existing wall and its cavity was used to house our utilities. The house was insulated with denim-batt insulation, rigid polyiso, and blown-in cellulose. All of the details for the house were designed and constructed by students.

CEDAR LAP SIDING 3/4" PLYWOOD SILL SEALER INSECT SCREENING METAL FLASHING

FOUNDATION UPGRADE

2

CONSTRUCTION SECTION DETAIL 1" = 1'-0"

Section Detail Drawn By: Mike Beamer


During Fall term 2011, a course I developed with the Architecture department allowed students construct the new exterior wall assembly of the CASL house. First I worked with students to install the weather resistive barrier over the existing siding. Then we put up 4” of rigid insulation and wooden battens for the future rain screen. Careful detailing was done around the window openings for flashing and for the future installation of high performance windows from Zola windows of Poland.

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

In September 2011 I applied for a grant through Cotton, Inc.’s from Blue to Green Denim Insulation program for all of the interior insulation of our house. We won this grant and were awarded over $5,000 worth of insulation, seen here in the wall and floor cavities.

As an older home, quite a bit of lead and asbestos abatement were required at the CASL House. I worked with university officials to ensure students abided by OSHA safety regulations on site. Once we had the house down to it’s bones, we were ready to begin reinsulating and moving toward occupancy.


Construction Management CASL House Remodel

Center for the Advancement of Sustainable Living 1301 Moss St Eugene, OR 97401

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

9/26/11

1" = 1'-0"

Scale

Date

Drawn By: Author

Sheet

A.8C

Portfolio Detail

Erin Bryne Flagship Store, 2008 Kudos Construction, New York, NY Project: 6,000sf build-out on two levels, both retail and oďŹƒce space Role: Assistant to lead construction manager Accountable for order and delivery of all materials and equipment Coordinated on-site work with sub-contractors Managed production and approval of shop drawings for complex acrylic rip system along walls and ceiling Delivered project on time and under budget

Duane Street Loft Renovation, 2009 Kudos Construction, New York, NY Project: 2,000sf renovation of residential loft in New York’s Tribeca District Role: Lead Construction Manager Accountable for bid estimate to client and the contracting of all subcontractors Developed construction schedule and delivered completed project on time to owner Coordinated fabrication and delivery of all materials and millwork Worked with design team to develop construction details for all custom bamboo cabinetry and lacquered built-in storage



Rebecca Seward's Portfolio: August 2012