Page 1

FRAMING WORK PORTFOLIO SPACE RYAN DUNCAN KOELLA

1


FRAMING SPACE I am interested in creating performative space. My experience within architecture has allowed for an investigation into methods by which practice and process can be used to achieve space that is both functional and affective. I believe it can be further crafted with contemporary means for a rich complexity of understandings, and intend to pursue these ideals in architectural practice.

CURRICULUM VITAE Education

UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA Philadelphia, PA / Master of Architecture (Candidate) GPA: 3.93 / 2014 UNIVERSITY AT BUFFALO Buffalo, NY / Bachelors of Science in Architecture, Minor in Economics, Summa Cum Laude GPA: 3.82 / 2012 Barcelona, Spain / Summer 2011: Design Studio, Urban Planning seminar, Drawing studies course

Skills

SOFTWARE Microsoft Office, Adobe CS, Video Editing in After Effects, AutoCAD, Ecotect, Microstation, 3ds Studio Max, Trimble Sketch-Up, Rhinoceros 5.0, Grasshopper, Maya, Arduino Programming MODELING + FABRICATION Chipboard, Basswood, Hardwoods, Steel, Concrete, Plaster, Plexiglass DRAWING Hand Drafting, Sketching, Hand Rendering, Watercolor, Charcoal

Employment Experience

UNILAND DEVELOPMENT CORP. Buffalo, NY / 2011-2012 Design Intern: Assisted with preliminary design of new construction and tenant improvement projects. Completed proposal drawings and construction documents for projects. Conducted code research and construction feasibility studies. Scope of work ranged from office suite refitting to site planning.

Awards

2

SCHMITZ TRAVELING SCHOLARSHIP Portfolio Review - Study Abroad / University at Buffalo / Summer 2011 PRESIDENTIAL SCHOLARSHIP Academic Performance - Tuition / University at Buffalo / 2008-2012


CONTENTS TIME-BASED ARCHITECTURE

COMPOSITE SYSTEMS

CONSTRUCTION TECHNOLOGY

MAURICE CHAIR

Personal Spring/Summer 2012

Academic Spring 2011

Academic Fall 2010

p.4-11

p.28-33

p.42-43

p.48-49

EMPYREAL REPETITION

INHABITING A COLLECTION

FROM CELLAR TO GARRET: URBAN INCISION

WALL BUILDING

p.50-51

Academic Fall 2012

Academic Fall 2008

Academic Spring 2011

Academic Summer 2011

p.12-17

p.34-37

p.44-45

COMPREHENSIVE DESIGN: PATH COMMUNITY

TYPE TRANSFORMATION

VISUAL STUDIES ABROAD

Academic Fall 2011 p.18-27

Academic Spring 2010

p.38-41

Academic Spring 2009

Academic Summer 2011

p.46-47

3


LIFECYCLES: TIME-BASED ARCHITECTURE BUFFALO, NY, USA ACADEMIC PROJECT, SPRING 2011 UNIVERSITY AT BUFFALO/JUNIOR (Prof) Martha Bohm

+ TIME-SPACE CASE STUDY + INFORMED SURFACE + PARAMETRIC PERMUTATION + LIFECYCLE INSTITUTION DESIGN

This exploration into institution design started with precedent study of Foster + Partners’ CircleBath Hospital, using diagrams and physical models to relay spatial information over time. In CircleBath, different occupant groups interact throughout the day, with varied exposure to internal and external views. Spatial-temporal investigations continue into the design of an environment, drawing from the formal “ribbon” of occupant time paths generated in the precedent study. The design of a hospice and birthing center represents a complex and potentially conflicting mixture of programs, the challenge being to develop interconnectivity between the occupants of the building and between different ends of the spectrum of life. Two responses to this challenge are an interlocking program organization and centralized shared spaces to foster an interconnectivity between all groups of occupants. Hospice, birthing, and public program massing are locked around shared programs, using those spaces as connection points between occupants.

4


6 PM E VIEW MOR

SS VIEW LE

In-patient Out-Patient

Visitor Nurse Doctor

5


Ribbons undulate together to form steps, seats, shelves, and let in light and air. The system also allows for flexibility in privacy: with shallower undulations generating a more private space, and large undulations potentially allowing circulation within the surface.

6


7


TERRACE RELATIVE REST KITCHEN/LIBRARY

NEXUS

PATIENT ROOMS

TERRACETERRACETERRAC VISITORRESTVISITORREST KITCHENKITCHENKITCHEN LIBRARYLIBRARYLIBRARYLI NEXUSNEXUSNEXUSNEXUS PUBLIC

Occupants pass through shared spaces - the terrace, relative rest area, kitchen, library, and urban nexus - to reach other sections of the building, thus ensuring interactions between the groups through out the day.

8

In-patient Out-Patient Visitor Nurse Doctor


To augment the shared program and to act as another draw for interconnection between the occupant groups, a courtyard pierces through the building from the lower North facade to the roof/upper South facade.

9


10


3/32”=1’ Physical Model

11


EMPYREAL REPETITION: SPA+HOUSING VIENNA, AUSTRIA ACADEMIC PROJECT, FALL 2012 UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA (Prof) Matias Del Campo

+ FORM EXPLORATION + AFFECT REPRESENTATION Through a strata of translucent planar forms, qualities of light, space and view converge to imbue the atmospheric and ethereal in units of housing and a health spa. The units act within the logic of the repetition in the formulation of living and functional space, whereas the spa pools break through these data as elliptical pockets of a cascading surface. The project begins to explore the co-habitation with “other”, alternative geometries. Indistinct forms experienced through the strata of planes break from conventional visual language to generate a new means of interaction between programs and individuals. The spatial effect achieved is bodies suspended in a glowing milieu, visually connected by vague adjacencies, and more clearly through breaks in the planar language.

12


Living Unit Spa Pool Building Atrium Ground Floor Spa Night Club Storage Parking

Translucent floor structures are made of plastic ribs and floor surface, tapering to meet the edges of the building. These floors are hung by a structural floor at the top of the building, cantilevered off the concrete atrium and stair tower. Each floor, in turn, suspends the partitions of the space beneath.

13


4

2

3

1

Ground Floor Plan 1. Entrance 2. Ground Floor Pool 3. Atrium 4. Car Elevator

14

Ground Floor Pool


1

2

Nightclub

Basement Floor Plan 1. Nightclub 2. Saunas Striation is carried into the basement level, but is articulated through mass, rather than planes, creating spatial contrast: delicate above, cavernous below. 15


2 2 3

3

2

2

3

1

Sixth Floor Plan 1. Sixth Floor Pool 2. Sleeping Area 3. Living/Eating Area Floor plans are organized radially, linking the atrium to the exterior edge and allowing for services to be alined floor by floor. 16

Sixth Floor Pool


1:200 Building Model

1:50 Building Slice Model

17


COMPREHENSIVE DESIGN: PATH COMMUNITY BUFFALO, NY, USA ACADEMIC PROJECT, FALL 2011 UNIVERSITY AT BUFFALO (Prof) Nerea Feliz

+ MIXED-USE CONCEPTION + BUILDING SYSTEMS INTEGRATION + CONSTRUCTION DOCUMENTATION This proposal for 18 residential units questions conventional organization of living and retail spaces in a mixed-use project. By increasing the “street” length up into the site, inhabitants gain a rich density of both retail spaces and living units, all connected by a spiraling arterial of urban life. Also, this system greatly increases the potential working community within the site and fosters small, self-owned business. Each unit has a small retail space fronting the arterial. The living areas of the units are above and below the path. Goods spread out on large rotating doors extend out into the walkway space, attracting passers-by. The experience of the walkway is varied: spatial changes, such as double-height spaces or perforations in the building mass to the courtyard, accompany the liveliness of the storefronts.

18


210’ 2

900’

NUMBER OF ESTABLISHMENTS

STREET FRONTAGE

ON-SITE COMMUNITY

19


20


PUB

G N I V I ATLIO PUB N LIC CIR CUL LIVING AT LIC

CIR

CUL

K/ WOR E LIV

K/ WOR E IOLNI V

LIVING

Path Volume Path Louvers

Path Walkway Retail Doors

Unit Plan And Section

21


Planters line the path through the building on the South and West facades. When the path continues onto the roof of the building, plantings become larger, and the path begins to meander. This, along with a cafe space on the roof level, provides a destination and thus motivation to journey along the pathway.

22


DELAWARE AVENUE

CHIPPEWA STREET

1/4”=1’ Section Model

Ground Plan

23


N-S Section

24

E-W Section


5. 2” Rigid Insulation 6. 6Mm Vapor Barrier 9. Site-Cast Concrete One-Way Joist Flooring 11. 2” Rigid Insulation + 1” Sound

Insulation 12. 4” Concrete Topping Inlaid With

Radiant Floor System 17. 5/8” Glass Plate 18. 1/4” Steel Header Plate 19. 2X3 Steel Tube 20. 1/8” Aluminum Plate 21. Aluminum Sill 22. Double-Glazed, Low-E Glazing 23. Sliding Window 24. 4X4 Steel Tube 25. Neoprene Gasket 26. 5/8” Gypsum Board 27. Drain For Runoff Collection w/ Grate 28. 8Mm Waterproof Membrane 29. Loose Gravel For Drainage 30. Soil Mix 31. Precast Concrete Planter Box 32. 4X6 In Steel Angle 33. 1/4” Steel Cable 34. 3/4” Steel Bar Post 35. 1/2” Steel Cable 36. 1/2” Steel Bar Railing

65 25


SOUTH

The overhang of unit living floors over the pathway shades in the summer, while permitting solar penetration in the winter. The treated facades of the protruding masses allows for the same shading performance on the living floors. Glass panels lining the pathway can be opened and closed depending on the season, as can operable windows in the living spaces. The double-exposure layout of the units allows for ample natural ventilation. 26

WEST

EAST

NORTH


10’

34’ 6” 20’

20’

20’

20’ 20’

20’

34’ 6” 20’

15’ 6”

20’

19’

20’

20’

10’

The main structural system of the building is cast concrete shear walls, rhythmically placed. Units fit within these shear walls utilizing a site-cast concrete one way joist system

27


COMPOSITE SYSTEMS PITTSBURGH, PA, USA ACADEMIC PROJECT, FALL 2010 UNIVERSITY AT BUFFALO/JUNIOR (Prof) Kenneth MacKay

+ SURFACE DESIGN + LIGHT STUDY + SURFACE/BUILDING INTEGRATION

The idea of opposing forces acting on a malleable object is taken from the geologic pattern in a rock formation. This pattern idea is used in the design of a wall shading system. Surfaces are pushed and pulled in opposing directions, creating “open” and “closed” conditions that allow for variable air and light performance. Applying this system to a site in the Market District of Pittsburgh, PA requires study of solar paths. Explorations into the effect of the sun’s path on the site yield a surface that twists with the daily path of the sun, ensuring direct sunlight on the main face through out the day. The proposed wall system becomes a conformed skin enveloping the public market space and the private office space set back farther on the site.

28


Closed Effect

Open Effect

Plan of daylighting analysis

29


SITE ANALYSIS

7:51 PM EL. 0

4:54 PM EL. 0

4:51 AM EL. 0

NOON EL. 26.02 NOON EL. 72.4

SITE PICTURE

SITE PICTURE

30

7:41 AM EL. 0

SITE PICTURE

SITE PICTURE


31


The wall is assembled of glulam wooden columns, steel tubes and aluminum panels. The aluminum panels shade the interior spaces almost fully in the summer, and allow ample solar penetration in the winter

32


33


INHABITING A COLLECTION ACADEMIC PROJECT, FALL 2008 UNIVERSITY AT BUFFALO/FRESHMAN (Prof) Christopher Romano (Prof) Joyce Hwang (TA) Ernest Ng + COMPOSITION + RELATION + ACTIVATION

The space for an exhibition of three art pieces is divided into two zones; one for the planar distortion of Take Your Time and The Ambassadors, another for the volumetric and grounded Untitled (Stairs).The planar zone is comprised of intersecting wall fragments extending up into the space, the volume zone uses cut away masses to form space. As Eliasson’s piece rotates slowly overhead, spaces underneath become distorted, shifted out of sync with the regular space of the room. It is along these lines of distortion that the space begins to take shape, and the other art pieces are placed. This configuration is such that in the reflection above, distorted planes and objects become righted and orthagonal.

Untitled (Stairs) / Rachel Whiteread The Ambassadors / Hans Holbein Take Your Time / Olafur Eliasson

34


35


36


37


TYPE TRANSFORMATION CORNELL UNIVERSITY CAMPUS, ITHACA, NY, USA ACADEMIC PROJECT, SPRING 2010 UNIVERSITY AT BUFFALO/SOPHOMORE (Prof) Elliott Landry Smith

+ MOSQUE TYPOLOGY STUDY + SITE ANALYSIS + COMPOSITIONAL REINTERPRETATION

MECCA

The mosque is an incredibly complex and diverse building form. As designers, we can best analyze and learn from the mosque by identifying basic principles intrinsic to mosque design, and how they are utilized universally throughout the type. The foundation of these principles provides a basis and framework within which the mosque form can expand, diversify, and adapt. As the mosque is organized via axes of focus based on the direction of Mecca, the mosque type can expand and adapt to the site and the addition of other programs with the foundation of axial arrangement. With a proposed mixed program including campus store, classrooms, prayer hall and courtyard, four axes are added to organize the individual programs.

ACADEMIC MECCA

STUDENT LIFE VIEW

These axes are assigned by site relevance, reflecting surrounding views and program, and the direction of Mecca. Furthermore, these programs and the restraints of the site argue for a stacking of program, so the grain of each floor is given by the axis of that program. Great Mosque of Damascus Axes

38

Proposed Programmatic Axes


CC ME A STUDENT UNION

STUDENT HEALTH

39


First Floor / Campus Store

40

Second Floor / Classrooms

Third Floor / Courtyard

Fourth Floor / Prayer Hall


41


CONSTRUCTION TECHNOLOGY ACADEMIC PROJECT, SPRING 2011 UNIVERSITY AT BUFFALO/JUNIOR (Prof) Christopher Romano

+ AXONOMETRIC DOCUMENTATION

Construction plans and sections were studied to draw these axonometric sections of two projects, including notation and outline specifications. This page: Croffead House, Clark & Menefee Architects Opposite Page: Conibear Shell House, Miller Hull Partnership

42


43


FROM CELLAR TO GARRET: URBAN INCISION BARCELONA, SPAIN ACADEMIC PROJECT, SUMMER 2011 UNIVERSITY AT BUFFALO/SUMMER ABROAD (Prof) Bonnie Ott (Prof) Santiago Bragulat

+ URBAN DESIGN + FREE-HAND REPRESENTATION

This proposal to redesign the entrance to the Museu d’Història de Barcelona, provides entrance to ruins beneath the Placa Del Rei, a look out tower above the adjacent building, a cafe, and expanded exhibition and workshop space. This building explores the creation of new architecture in an already rich sectional history. An incision is made into the fabric surrounding the Placa and a mass is inserted, extending from the ruins all the way up to the roof top levels. This mass serves as a “knuckle” for circulation through the museum, ruins, and the placa. The spaces inside the mass begin to be broken up sectionally, with an atrium visually connecting the ruin level to the roof.

44


Basement Plan

First Floor Plan

Third Floor Plan

45


VISUAL STUDIES ABROAD BARCELONA, SPAIN ACADEMIC PROJECT, SUMMER 2011 UNIVERSITY AT BUFFALO/SUMMER ABROAD (Prof) Bonnie Ott (Prof) Dennis Maher

+ VISUAL STUDIES + URBAN INSTALLATION + FREE-HAND DRAWING

Las Meninas, painted in 1656 by Diego Velazquez, delves into the relationships between framing and reflection, and how these are combined to create an ambiguity between virtual and real images, but also between viewer and object. Velazquez operates through the carefully calibrated organization of figures relative to the architectural space of the painting. Picasso’s 58 renditions painted in 1957 show multiple compositions using elements of the original painting. Picasso’s pieces flatten the virtual and real to position elements together, fracturing the multi-centered composition. This installment work brings the idea of reflection and framing into the city landscape. Several iterations are produced, using the composer, objects, the urban landscape, and the public as object, subject or viewer. It was located on a reflective wall in the Gothic Quarter of Barcelona. Opposite are free-hand drawings of subjects around Barcelona.

46


Barcelona Pavilion, Mies Van der Rohe

Chapel at Colonia Guell, Antoni Gaudi

Igualada Cemetary, Enric Miralles Ruin of Roman Vessel, circa 4th c. AD

47


MAURICE CHAIR PERSONAL PROJECT, SPRING/SUMMER 2011

+ FURNITURE DESIGN + WOODWORKING + JOINT DETAILING This chair design is influenced by the Craftsman Style of joinery and wood-work. The joints of the Mauris Chair employ some complex interlocking resolutions, and the wood is kept clean to display the Red Oak and Maple grain. It was completed over two weeks, working in the woodshop at the University at Buffalo.

48


Assembly Diagram by Peter Wildfeuer

49


WALL BUILDING ACADEMIC PROJECT, SPRING 2009 UNIVERSITY AT BUFFALO/FRESHMAN (Prof) Christopher Romano (Prof) Shadi Nazarian (TA) Justin Pietrzykowsky + TRANSFORMATION + DECOMPOSITION

Design of a cliffside observatory start with a cube intersecting a plane. The cube then decomposes volumetrically and further transforms with the introduction of planar and linear elements. These transformations allow for a spiralling circulation up into the exploded mass, accompanied with views to the East and West. Preliminary structural decisions are incorporated.

50


51


52

Framing Space: Work Portfolio of Ryan Koella  

A collection of architectural work from 2008-2013, showcasing academic and personal design production.

Advertisement