Page 1

Bara för dig som är medlem i Nordic Choice Club

Vinn

ng onuspoä 20 000 b ed din Tävla m d! il bästa b

Dynamisk duo

I Stordalen Foundation jobbar Petter och Gunhild A. Stordalen sida vid sida för en hälsosam och hållbar framtid för Nordic Choice Hotels

Bergens finaste

Clarion Collection Hotel No 13 vill bli stammisarnas favorithotell

Vesterbros bästa läge

Nytt liv i gamla kvarter har gjort Comfort Hotel Vesterbro i Köpenhamn till given mittpunkt

03 2014

Choice1403as52_01-03.indd 2

2014-03-04 13:53


Choice1401as52_01-03.indd 1

2014-03-05 17:31


BERIKA DITT LIV MED EN SESSA Sessa Marine står för kvalitet, design och funktion. Med över 50 års erfarenhet är italienska Sessa Marine idag ett av Europas mest framstående båtmärken. Välj mellan sportiga och snygga båtar från 19 fot till magnifika och stilfulla yachts på 68 fot. Alla båtar från Sessa Marine är designade och utvecklade för bästa prestanda och komfort till havs och i hamn. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information, visning eller beställning.

OFFICIAL DEALER LYSMAR AB - Sessa Marine Sweden Tel. +46 (0)707-75 312 5 E-post info@sessa.nu

www.sessa.nu

Choice1401as52_01-03.indd 2

2014-03-05 17:31


Innehåll no.03 2014 Ledare

V

älkomna till Nights! När jag bor på hotell är läget ofta avgörande. I fjällen vill jag helst ha ski in/ski out för att göra skidupplevelsen total. I en stad vill jag kunna promenera till favoritkvarteren. På sommaren vill jag helst se havet från hotellet. Du känner säkert igen dig i att läget för ett hotell är viktigt, vare sig du bor på hotell privat, eller i jobbet. I större städer kan lägen förändras dramatiskt från kvarter till kvarter, men framför allt mellan stadsdelar. För ett av våra nyaste hotell, Comfort Hotel Vesterbro i Köpenhamn, är fallet precis så. För ett par år sedan var hotellets nuvarande adress helt fel. Men efter att stadsdelen befolkats av en ny generation krögare, gallerister och trendsättande entreprenörer har hotellets centrala läge i Vesterbro i stället blivit ett av Köpenhamns intressantaste. På sidan 24 börjar vår upptäcktsfärd i Vesterbro. På sidan 35 tar vi dig med till Bergen och ännu en nykomling, Clarion Collection Hotel No 13. Hotellet är

Per Olsson

per@ravudden.se redaktör

Peder Edvinsson peder@ravudden.se Art Director

JohnJohn Wedin

johnjohn@ravudden.se Program Manager Nordic Choice Club

Nicolay Corneliussen

nicolay.corneliussen@choice.no

4

Choice1401as04.indd 4

Restaurangtäta Kødbyen i Vesterbro. Här i form av Kul, där du äter något kolgrillat.

07

CHECK IN En favoritfrukost, en mäktig utflykt, en populär skybar och lite till som är värt att checka in för.

16

PETTER & GUNHILD I Stordalen Foundation jobbar äkta paret Stordalen för en hållbar framtid för Nordic Choice Hotels.

Läget avgör

Creative Director

26

Dialogansvarig Nordic Choice Club

Ingvill Githmark

19

Guide: SPA Efter en mörk vinter sätter ett besök på ett spa fart på knopp och kropp igen.

Nordic Choice Hotels minsta, 34 rum och bra läge, med allt Bergen har att erbjuda direkt utanför dörren. Men på Clarion Collection Hotel No 13 checkar du inte in på grund av hotellets läge, hit återvänder du för den unika och intima atmosfär som hotelldirektören Camilla Langstrand Karlsen och hennes kollegor lyckats skapa på mindre än ett år. Eller som en gäst på hotellet uttryckte det: ”Jag kände mig som stammis redan när jag checkade in.” På sidan 45 säger vi grattis till vinnarna i vår Instagramtävling ”#nightsliving”. Det fanns egentligen bara ett pris att vinna, 20 000 bonuspoäng. Men då juryn tyckte att så många lyckats fånga det sköna med att bo på våra hotell bestämde jag att vi skulle dela ut två pris till. På samma sida hittar du också instruktioner för nästa Instagramtävling. Lycka till!

Cape Media 08 441 56 80

Emma Johannesson

emma.johannesson@capemedia.se 070 497 38 24

35

BERGENS MINSTA På Clarion Collection Hotel No 13 finns bara 34 rum. Men de satsar stort på att bli bäst i stan.

45

TÄVLING Ta en selfie och var med och tävla om 20 000 bonuspoäng.

46

Medlems­nyckeln Full koll på hur du tjänar och använder dina bonuspoäng, samt alla dina medlemsförmåner.

50

MITT HOTELL Tonje och Brians favorithotell är Quality Hotel Grand Kongsberg.

19

Stärkande spabad på Yasuragi Hasseludden.

Tryck & Repro

Sörmlands Grafiska

Annonsförsäljning

tobias@capemedia.se 070 215 66 43

I NYGAMLA KVARTER Kvarteren i Vesterbro, i Köpenhamn, har genomgått en förvandling. Och bästa hotell-läget har Comfort Hotel Vesterbro.

Namn: Nicolay Corneliussen Ålder: 44 år Jobb: Program Manager Nordic Choice Club Favorithotell i Norge: Clarion Collection Hotel Folketeatret Favorithotell i Sverige: Clarion Hotel Post Favorithotell i Världen: Le Touessrok, Mauritius

Ingvill.githmark@choice.no

Tobias Björkman

26

Nights ges ut av Nordic Choice Club i samarbete med Rävudden i Stockholm AB två gånger om året. Åsikter som uttrycks i denna tidning står för artikelförfattaren eller de intervjuade personerna och uttrycker inte nödvändigtvis inställningen hos redaktionen, Nordic Choice Club eller Rävudden i Stockholm AB. För insänt icke beställt material ansvaras inte. För eventuell skatt på priser och utlottningar svarar vinnarna själva. De som medverkar i Nights godkänner att tidningen lagras digitalt och att materialet kan återpubliceras. För tryckning av Nights anlitar Nordic Choice Club och Rävudden i Stockholm AB ett ISO 14001-tryckeri. Rävudden i Stockholm AB +46 8 406 05 50

35

Det antika taket på Clarion Collection Hotel No 13 har en spännande historia.

N ordi c Choi c e N i g hts 2 0 1 3 n o.0 1

2014-03-05 14:13


Always On Target !

Infantry Chrono Ref. 6-4202.1.12.001 Stainless Steel, IP Bicolor Sapphire Crystal 10 ATM Water Resistant Swiss Made

www.swissmilitary.ch


JUVELERARE

HANS NORDIN REKLAM/ PANORAMABILD

www.davidharper.se Drottninggatan 83, Stockholm 08-22 33 29

Hos oss är ditt smycke i säkra händer. David ”puts his heart and soul” i all design, tillverkning och reparationer. Hos David Harper står kunden alltid i fokus!


Check in redaktör

PeR OLSSON

Norrländska cocktails, konst i världsklass, svettig lunchklubb, mäktiga fjällvyer och favoritfrukosten. Det är dags att checka in. Här var det nybakat, hemlagat och ekologiskt.

Högsta betyg

Foto: Next Reklamebyrå

Baristan fixar ditt kaffe som du vill ha det.

Den populära ostbrickan!

N o r dic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as07.indd 7

C

larion Collection Hotel Folketeaterets frukost rankades nyligen som den bästa av Nordic Choice Clubs medlemmar. Vad är hemligheten bakom er hotellfrukost? – Ett stort utbud, fokus på närproducerat, mycket hemlagat, en mysig matsal och att våra kockar vet hur man presenterar mat. Och att de vågar tänka lite annorlunda, berättar Linn Helen Svendsen, Clarion Collection Hotel Folketeaterets hotelldirektör. Vad menar du med annorlunda? – Ett bra exempel är vår ostbricka, en vanlig hotellfrukost innehåller milda vanliga ostar, hos oss hittar du i stället brie, getost och mögelost. Vad tycker du själv kännetecknar en bra frukost? – Det är en frukost som får ta lång tid. Och det gör den alltid hos oss. Linns fem frukostfavoriter 1. Äggmajonäsen, underbar till den rökta laxen. 2. Yoghurten, extra krämig och serveras i fina glasburkar med säsongens bär. 3. Vårt köks egen prinskorv. 4. Ostbrickan, finns alltid en ny god ost att pröva! 5. Espresson, som du kan få serverad på alla tänkbara olika sätt.

Clarion Collection Hotel

< #>

Folketeateret, Storgaten 21-23, Oslo

2014-03-05 14:16


Clarion Hotel Sign

Konst för alla För att lyckas förändra synen på hotellkonst och samtidigt bygga en internationell konstsamling har Petter A. Stordalen tagit Sune Nordgren till hjälp.

Text Per Olsson foto bobo olsson

F

ör snart tio år sedan korsades Sune kunnande och Petters konst första gången. Sune var då omstridd chef för Nasjonalmuseet i Oslo och Petter hade tillsammans med stjärnkrögaren Ole Jonny Eikefjord öppnat kritikerhyllade restaurang Eik på Clarion Collection Hotel Savoy i Oslo. En sen kväll skulle Sune och hans närmaste kollegor pusta ut efter en lång dag på museet. De hade bord på Eik. Men när Sune slog sig ner vid sällskapets bord på restaurangen tillkallade han genast krögaren Eikefjord och bad honom att flytta tavlan som hängde i bordets blickfång. Enligt Sune var tavlan förskräcklig och gjorde att han tappade matlusten. Tavlan flyttades och Eikefjord ringde upp Petter för att berätta om den missnöjda gästen på Eik. Men det gällde inte maten som Petter först trodde, utan konsten Petter hade valt för Eiks väggar. Det var upplagt för en ordentlig kulturkrock, Petter var dessutom en av de som offent-

8

Choice1401as08-09.indd 8

ligt hade stöttat Sune när han fått hård kritik för sitt förändringsarbete på Nasjonalmuseet. Men Petter bidade sin tid. När Sune senare lämnade Oslo och Nasjonalmuseet fick Petter sin chans, chansen att äntligen få Sune att jobba med Petters egen konstsamling. – Mitt första uppdrag blev att spetsa till och hänga om Petter konstsamling hemmavid. Det första hotellprojektet kom 2008. Då valde jag ut konst till Clarion Hotel Sign i Stockholm. Hur ser ditt uppdrag ut i dag? – Jag och Petter jobbar fortfarande väldigt tätt ihop med urvalet till samlingen. Jag tar fram konst som jag tycker passar samlingen eller ett visst hotellprojekt, sedan har Petter sista ordet. Den stora skillnaden i dag mot när vi började jobba ihop är att all konst i samlingen, det vi köper, lånar eller beställer, har en adress. En del av samlingen finns fortfarande i ett magasin, men det håller vi på att avveckla.

I lobbyn på Clarion Hotel Sign har Sune Nordgren hängt fotokonst av bland annat Gunnar Smoliansky. ”Här valde vi skandinavisk svartvit fotokonst eftersom resten av inredningen bland annat utgörs av formstark och skandinavisk design”.

N ordi c Choi c e N i g hts 2 0 1 4 n o.0 3

2014-03-05 14:17


Check in

Alex Katz, Clarion Hotel & Congress Trondheim

Fyra lyckade verk enligt Sune: 1. Alex Katz stora målning i reception på Clarion Hotel & Congress Trondheim. 2. Julian Opies animationer i hissarna på THE THIEF, Oslo. 3. Jaume Plensas lysande huvudskulpturer på Copperhill Mountain Lodge, Åre. 4. Sverre Wyllers platta postbil på Clarion Hotel Post, Göteborg.

Jaume Plensa, Copperhill Mountain Lodge

Här har Sune också hjälpt till: Yasuragi Hasseludden i Stockholm, Clarion Hotel Ernst i Kristiansand, Comfort Hotel Runway på Gardemoen, Nordic Sea Hotel i Stockholm, Clarion Hotel Arlanda, Clarion Hotel & Congress Trondheim och Clarion Hotel Edge i Tromsö som öppnar våren 2014.

Sverre Wyller, Clarion Hotel Post

Vilka är favoritkonstnärerna? – Julian Opie som hänger på Yasuragi Hasseludden och THE THIEF, och Alex Katz som hänger på Clarion Hotel & Congress Trondheim. Vad har hotellkonsten för uppgift? – Konsten på de utvalda hotellen återfinns nästan alltid i lobbyn eller liknande miljöer, i miljöer där det rör sig mycket människor, därför är en viktig uppgift att inte bara vara dekoration, utan ha en funktion som gör att hotellgästerna minns hotellet, genom konsten. Konsten ska på samma sätt som inredning och arkitektur också positionera hotellet som just konsthotell. När har ni lyckats? – När konsten vi valt är av allra högsta klass samt ger en slags uppmärksamhetseffekt. Vad har du och Petter för mål med samlingen? – Nästa mål är alltid nästa hotellprojekt, vilket just nu är Skt Petri i Köpenhamn, Clarion Hotel Amaranten i Stockholm och Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

N o r d ic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as08-09.indd 9

Julian Opie,THE THIEF

Sune och samlingen Sune Nordgren har en bakgrund som konstnär, formgivare, konstkritiker, programledare och internationell museichef. I Norge blev han mycket uppmärksammad när han utsågs till chef för det nyinstiftade Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo. Sunes uppdrag var att slå samman Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet och Riksutstillinger i en helt ny museibyggnad i Oslo. Sune sitter också i styrelsen för Stordalen Foundation.

Nordic Choice Art & Design heter bolaget som äger och arbetar med den konstnärliga gestaltningen på de utvalda hotellen. I dag innehåller samlingen 600-700 verk till ett värde av 400-500 miljoner kronor. Konstnärer som är representerade i samlingen är bland annat Georg Oddner, Charlotte Gyllenhammar, Bård Breivik och Mattias Klum.

9

2014-03-05 14:17


GUIDE 7 Träningspartner som erbjuder stabilitet, flexibilitet

och låg vikt, passar dig med normalt till högt fotvalv som behöver lite extra stabilitet.

TRIUMPH 11

Extremt bra stötdämpning och respons och en dröm för löpare som söker låg vikt, löpkänsla och slitstyrka.

MIRAGE 4

Träningssko för dig som tränar ett par gånger i veckan eller mer. Lättviktsstabilitet som känns naturlig, mellansulan som är försedd med en stabilisator hjälper dig som behöver lite extra stabilitet.

Generalagent för Norden: Gerisale AB Sverige, gerisale.se

Saucony_210x280mm.indd 1

ukter: våra prod m o r e m s Lä cony.eu/se www.sau 2014-02-28 12:56


Check in Luleås stolta skyline glittrar och breder ut sig utanför fönsterborden. Till våren kommer baren lysas upp av midnattssolen.

Himlen runt hörnet

Clarion Hotel Sense Högst upp i nya Clarion Hotel Sense i Luleå, välkomnar en skybar gästerna med utsikt och cocktails som aldrig tidigare skådats i staden.

R

edan på planeringsstadiet hade den tillförordnande restaurangchefen Vegard Olsen och hans kollegor en tydlig bild av hur deras skybar skulle vara. Den skulle vara intim och pratvänlig, bära på en internationell känsla i inredningen, när det gällde drycken så skulle baren våga tänka nytt. Drömmen var att skapa en ny samlingsplats i Luleås nattliv. Drömmen slog in fortare än något hade vågat hoppas. Efter bara någon vecka blev det trångt både runt baren och runt utsikten. – Ett av de allra finaste bevisen på att vi har lyckats är att baren inte bara lever upp på helgen, utan har blivit ett skönt häng en helt vanlig måndag i februari, säger Vegard. Utsikten från baren över Luleås skyline är

N o r d ic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as11.indd 11

magisk. På motsatta sidan av baren återfinns en Kitchen & Table-restaurang med Bottenviken som fond. – Än så länge har vi ingen barmeny, men vi har tankar om hur den ska se ut. För nu vet vi vilka gäster vi har. När vi öppnade satte vi medvetet ingen åldersgräns. Vi berättade inte heller vilka gäster vi ville ha. Vi trodde att det skulle lösa sig ändå. Och det har det. I dag har vi en spridning i ålder från 30-60 år, ett ordentligt åldersspann, precis som det kan vara på de bästa barerna i större städer. Men ett gemensamt drag sammanfattar barens gäster – nyfikenhet. Därför innehåller barens cocktailmeny en klassisk del, samt en nytänkande del. – Ja, att gästerna vågar pröva så mycket nytt har gjort att vår barchef, Petter Landström, och

Vegard Olsen är nöjd med starten.

hans personal, vågar experimentera. Till exempel har de tagit fram en vodkafusion, där de blandat örter och vodka i en sifon, väldigt spännande. En annan uppskattad uppfinning är våra variationer på sockerlag. Just nu är vi upp i sex stycken, men samtidigt så har vi ju bara precis öppnat, så vi kan bara bli bättre.

Clarion Hotel Sense hittar du på Skeppsbrogatan 34 i Luleå. Hotellets skybar finns på våning 9.

11

2014-03-05 14:19


”En cappuccino, tack – Nymald, inte kapslad.”

Kaffekultur för människor med stil – IMPRESSA A5 One Touch är helt i Roger Federers smak. Han gillar den kompakta designens rena linjer och den bekväma manövreringen. Och som en anspråksfull kaffenjutare uppskattar han också de tekniska fördelarna som exempelvis det steglöst höjdinställbara kombinationsutloppet för en eller två koppar. Oavsett om du drömmer om espresso med fyllig crema eller cappuccino med fint mjölkskum – Den minsta IMPRESSA sörjer för storartade kaffeupplevelser. JURA – If you love coffee. www.se.jura.com


Check in Quality Hotel Alexandra Från matsalen på Quality Hotel Alexandra i Molde kan hotellets kursansvariga Anita Bakken blicka ut över det mäktiga fjällmassivet Romsdalen. Där återfinns också Blånebba, Anitas foto Fred Husøy favoritfjälltopp.

Moldes bästa utflykt R

unt Molde finns några av de vildaste och vackraste fjällen i världen, som rakt uppstigna ur havet och över 200 till antalet gömmer de unika upplevelser, både sommar och vinter. En som vet att uppskatta dessa upplevelser är Anita Bakken som jobbar som kursansvarig på Quality Hotel Alexandra i Molde. Så ofta hon kan tar hon en tur på fjället, och hon skickar gärna i väg, eller till och med guidar, hotellets gäster till sin absoluta favorit-topp, Blånebba. – Att ta sig till Blånebba är ganska enkelt. Från hotellet tar det ungefär en timme till turens startpunkt. Sedan tar det ungefär 2,5 timme till Blånebbas topp för en normalt tränad person. Stigningen är cirka 1 000 meter och toppen ligger på 1 321 m.ö.h. Vad är det som gör Blånebba till din favorit? – Att det är makalös utsikt från första steget på turen, att den är lika vacker sommar som vinter och att när du når toppen har du första parkett till spektakulära fjäll som Trollveggen, Romsdalshorn och Store Venjetind.

Mycket dryck och god matsäck samt vindtäta plagg tycker Anita Bakken är ett måste för en bra fjälltur. Blånebba och Romsdalen levererar både sommar och vinter.

N o r dic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as13.indd 13

Läs mer om Blånebba och övriga fjälltoppar på www.romsdalen. com. Anita Bakken hittar du på Quality Hotel Alexandra på Storgaten 1-7 som ligger 300 meter från Aker stadion i Molde.

Anita Bakken

13

2014-03-05 14:20


Tjäna upp till 1500 bonuspoäng Nu kan du som är medlem i Nordic Choice Club tjäna upp till 1500 bonuspoäng när du hyr bil hos Avis Biluthyrning. Erbjudandet gäller till den 30 april. Läs mer om villkoren och boka din hyrbil på avis.se/choiceclub-se

avis.se


Check in Clarion Hotel Post Många hotell erbjuder löpa rkartor till sina gäster. Inte lik a många hotell erbjuder gratis pr ofessionell löparträning. Men det gör Clarion Hotel Post i Götebo rg.

Lunchklubben

Foto: Krister Engström

Häng på Run With Post Varje måndag är det samling 11:45 i Clarion Hotel Posts lobby på Drottningtorget 10 i Göteborg. Kläder efter väder gäller och du anmäler ditt deltagande på Clarion Hotel Posts Facebook-sida. Det finns löpargrupper på fler Nordic Choice-hotell. Fråga i receptionen på ditt hotell när du checkar in.

N o r d ic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as15.indd 15

R

edan strax efter halv tolv samlas de första löparna i Clarion Hotel Posts stora lobby. Om drygt femton minuter ska några gäster, några som är anställda på hotellet och några andra som jobbar i närheten dra ut på ett löparpass i den närliggande Trädgårdsföreningen. Det blir ett pass på en timme med uppvärmning, teknik, intervaller och löparsnack under ledning av löparcoachen Emma Belforth, från hotellets samarbetspartner Aktivitus. – Ibland har vi varit så många som 30 stycken på ett pass, det är en häftig känsla, berättar Sofia Wackling, som var med och kläckte idén till Run With Post redan innan hotellet hade öppnat. – När vi kom på idén var den

klockren, hotellet ligger precis vid en stor park, Trädgårdsföreningen, och Clarion Hotel Posts idé är att vara mer än bara ett hotell, vi vill engagera både hotellgäster och göteborgare och vara en mötesplats i Göteborg. Dessutom jobbar ju hela Nordic Choice Hotels för att skapa en god arbetsplats, och då är detta helt perfekt, berättar Sofia. Löparpasset är gratis och öppet för alla och det är också upplagt så att alla kan få ut något av passet. – Ja, det blir en gruppkänsla, även om alla springer efter sin kapacitet. Men framför allt blir det en timmes kvalitetsträning för alla som är med. Efter passet erbjuds förfriskningar och eftersnack med löparcoachen Emma i lobbyn.

15

2014-03-05 14:22


Herr & Fru Stordalen

Text Peder edvinsson foto bobo olsson

Äkta par Stordalen Foundation var Gunhilds morgongåva från Petter. I dag jobbar makarna Stordalen även sida vid sida inom Nordic Choice Hotels.

J

obbar ni jämt? Petter ”Folk brukar tro att jag jobbar

mest, men så är det ju inte. Gunhild är stenhård, det perfekta exemplet på hur man jobbar disciplinerat, har kul och får ut mycket av livet. Jag ser gärna till att ta en tur med hunden, sätta mig ner och lyssna på musik eller kolla på tv.”

Gunhild ”Köp inte allt han säger, det finns olika sätt

att jobba på. Att vara affärsman är en livsstil, han lever med investeringar och strategier. Oavsett var vi är så sitter Petter och räknar ihop något på en servett.” P ”Men det är viktigt att engagera sig i varandras arbete. Gunhild jobbar med Stordalen Foundation och de projekt som stiftelsen driver, samtidigt sitter hon också i styrelsen för Nordic Choice Hotels, så vi har ju allra högsta grad intresse av varandras arbete.” G ”Men visst kopplar vi av också. Vi har några håll-

punkter på dagen då vi stänger av allt annat. På morgnarna startar vi med en löptur med hunden och på kvällen äter vi middag i lugn och ro. Då är det fritid.” Varför startades stiftelsen Stordalen Foundation? P ”Vi pratade inom företaget att ha någon ansvarig

för klimat- och samhällsfrågor och med Gunhild ombord blev det naturligt att hon som arbetat med den typen av frågor tidigare fick stort inflytande. Stiftelsen var den morgongåva hon ville ha av mig när vi gifte oss.”

16

Choice1401as16-17.indd 16

G ”Jag hade i och med Petter snubblat över ett stort företag och kände ett ansvar. Hur världen ser ut om tio år är i största grad viktigt för hur ett företag ska tjäna pengar i dag. De som klarar att kapitalisera på konsumentens efterfrågan på till exempel hållbart producerad och sundare mat, både för att förhålla sig till livsstilssjukdomar och klimatförändringar, blir morgondagens vinnare.” P ”Tidigare ville jag använda mindre el för att spara pengar. Nu tänker vi helt annorlunda: vi sparar energi för att spara miljön – men vi sparar fortfarande pengar. Ett annat exempel är att man inte bara kan säga att man ska ta bort rödlistade fiskar från menyn, utan på Gunhilds vis berätta varför de ska bort. Biodiversitet handlar inte om hur vi och våra barn ska ha det, utan om hur vi ska överleva som människor.” G ”I början hörde vi att hotellen fick frågor från gäster som frågade om varför vi inte hade gåslever. Då visste inte den som mötte gästen i restaurangen det och båda två blev stående som två frågetecken. Nu när vi jobbat med det här en tid så får jag höra att man ute på hotellen har kommit på egna idéer om vad som kan göras på just deras hotell. Engagemanget bara blomstrar, det är en fantastisk kraft i det.” G ”Mottot för stiftelsen är There’s no business on a dead planet. Genom stiftelsen så finns nu verktyg att arbeta med, om vi faller ner från ett flygplan i morgon så ska arbetet leva vidare.”

N ordi c Choi c e N i g hts 2 0 1 4 n o.0 3

2014-03-05 14:24


Vad har ni lärt er av era olika sätt att arbeta? G ”Petter har fått mig att bli mycket mera balanserad. Som student sitter man hela nätterna och läser, allt går i ett och så fortsatte jag även när jag började jobba. Många säger att Petter är någon som går på högsta växeln hela tiden, men egentligen är han den mest balanserade och harmoniska människa som man har mött. Han har en på- och avknapp och kan vara helt avslappnad för att i nästa ögonblick gå in och hålla ett tal fullt av entusiasm. Den snabbanalysen fick han av min mor som är psykiater första gången de sågs också. Hon hade bara sett Petter med full gas i media och var ganska skeptisk. Men efter att hon hade träffat honom sa hon att det här var en person med ett psyke som var ett av de mest robusta som hon har mött.” P ”Vi lärde känna Bob Geldof, och han sa att Gunhild skulle påverka mitt jobb mer än något annat. Jag tänkte inte vidare på det, men han hade rätt. Att jag fick träffa CNN:s Ted Turner, min stora idol, och Richard Branson på Antarktis var inte för att jag äger några hotell, utan för den inriktning Gunhild fått Nordic Choice att ta.” G ”Jag trodde att en god ledare var något helt annat

innan jag mötte Petter och såg hans ledarstil. Att vara en god ledare är att få 12 000 människor att dra i samma riktning, att anställa folk som är bättre än

N o r d ic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as16-17.indd 17

dig själv, som har andra egenskaper, att få de människorna att tro på sig själva och göra sitt allra bästa för laget. Jag ser på Nordic Choice som en familj där det finns utrymme till att göra misstag och att lyckas, om vi inte prövar så når vi aldrig vidare. Det kan låta banalt, men är så sant.” P ”Gemenskapen är något jag också brinner för, de där historierna vi bygger inom företaget. Jag kan få gåshud när jag hör berättelser om våra anställda. Sådana historier är viktiga att ha när det kommer en kris, för i alla förhållanden, både i ett företag och i kärlekslivet, så kommer det kriser ungefär vart femte år. Gunhild har gjort mig bättre, det har varit krävande men jag har lärt mig.”

Vad är det viktigaste en gäst ska känna under en vistelse på ett av era hotell? P ”Att det finns en kärleksfull anda där.” G ”Och att man kan lita på att hotellet har tagit några viktiga beslut åt dig. Man behöver inte sova dåligt på grund av att man oroas över barnarbete, nedhuggen regnskog i möblerna eller utrotningshotade fiskar på menyn. Allt det är redan ordnat.”

Stordalen Foundation Den filantropiska stiftelsen startades av fil. dr Gunhild A. Stordalen och Petter A. Stordalen 2008 för att arbeta med bland annat klimatfrågor, främst genom organisationer som European Climate Foundation, Regnskogsfondet och The Zero Emissions Resource Organisation – i den sistnämnda är Gunhild styrelsemedlem sedan 2008. Dessa organisationer har täta samarbeten med Nordic Choice Hotels. Gunhild, som är styrelseordförande i Stordalen Foundation, leder också arbetet i GreeNudge, vars syfte är att initiera och finansiera forskning som kopplar ihop beteende- och klimatfrågor. Stiftelsen har ofta varit stor partner i olika konferenser. I vår arrangerar stiftelsen EAT Stockholm Food Forum, som handlar om hälsa, mat och hållbarhet. Konferensen hålls i Stockholm den 26–27 maj. Läs mer om stiftelsen på stordalenfoundation.no.

17

2014-03-05 14:25


Själslig lyx Glömt inte bort att unna dig en dag eller en hel helg på ett spa. Från japanska bad via mineralkällor till gästspel av stjärnkock. Här är några av vårens bästa spaupplevelser. Total harmoni Yasuragi Hasseludden, Stockholm

E

tt besök på Yasuragi är ett besök i en annan värld, det japanska badets värld. Besöket börjar med att du tvagar dig på traditionellt japansk vis, sittandes på en liten träpall och med en spann häller du vatten över dig gång på gång. Sedan tvättar du dig med en tvättlapp i cirklar in mot hjärtat. Detta steg ska enligt japanerna rena kroppen. När du sedan kliver ned i de varma utomhuskällorna under tallarna bland klipporna, med utsikt över början på Stockholms skärgård, säger japanerna att själen renas. På Yasuragi kan du också njuta av de senaste och de mest klassiska behandlingarna men såklart också Shiatsu, japansk massage. Det hålls också fria klasser i yoga och zenmeditation. När kropp och själ fått sitt kan du njuta av högklassig japansk mat i någon av Yasuragis tre restauranger. Yasuragi vann Nordic Choice Hotels hållbarhetspris WeCare Hotel of the Year 2014.

www.choice.se/yasuragihasseludden

Allt på Yasuragi går i det japanska badets tecken. Sedan i fjol har man utökat med fler varma utomhuskällor, det finns också en ny bastu på terrassen samt en ljudisolerad lounge för vila. Även hotellrummen är inredda på japansk vis.

Egen mineralkälla Farris Bad, Larvik

M

itt på stranden, med havet i blickfånget och en alldeles egen historisk mineralkälla, tronar Nordens största spa, Farris Bad, upp sig. Med en modig arkitektur och en spa-idé som bygger på mötet mellan det varma och kalla elementet nämns Farris Bad ofta som ett av Skandinaviens vackraste spa-upplevelser. På vintern kombinerar du isvak med heta poolbad, på sommaren ångbastu med isdusch. Dessutom erbjuder Farris Bad också fysisk och mental träning, balanserad kost, hamam-bad, klassisk massage och ler-behandlingar.

www.choice.se/farrisbad Farris Bad öppnade 2009, men redan i mitten på 1800-talet var havsviken en känd badplats. Totala ytan för Spahotellet är 2 500 kvadratmeter. Foto: Mats Grimseth

N o r d ic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as19-23.indd 19

19

2014-03-05 14:27


Nytt matkoncept

Inför 2014 har poolerna renoverats och det har tillkommit fyra nya bastu-rum.

Selma Spa i Sunne

S

elma Spa i Sunne är ett av Sveriges mest kända och mest prisbelönta spahotell. Förutom klassiska behandlingar och unika spa-inslag som örtbastu handlar ett besök på Selma Spa om kombinationen god mat och mycket aktivitet. Eller som de uttrycker det själva, ”en kombination av mjölksyra och champagne”. Precis utanför spahotellet finns den vackra värmländska naturen fylld av vandringsleder, löp- och skidspår, mountainbikestigar eller mil av cykellandsväg. En knapp mil bort ligger skidanläggningen Ski Sunne. Under 2014 ska stjärnkocken Tommy Myllymäki att ta fram ett helt nytt mat-koncept för Selma Spa i Sunne.

www.choice.se/selmaspa+

Mäktig takpool Selma CitySpa Stockholm

P

å taket på Clarion Hotel Sign ligger Selma CitySpa med Stockholms bästa spa-utsikt. Här återfinns också Stockholm häftigaste och året-om-uppvärmda takpool. Till ditt inträde till spa-avdelningen kan du köpa till basturitualen där det ingår ekologiska produkter från topp till tå. Eller varför inte boka en välgörande behandling eller en snabb men effektiv Quickblissbehandling? När hungern slår till lutar man sig tillbaka i sin sköna badrock och njuter av sushi av allra högsta klass.

www.choice.se/clarion/sign

Takpoolen och dess utsikt är lika populär sommar som vinter.

Mot världsklass Thief Spa, Oslo

M

ed en inredning inspirerad av den dramatiska norska naturen och behandlingar inspirerad av världen blir ett besök på Thief Spa en unik upplevelse. Med behandlingar som turkisk hamam, marockansk rhassoul och tysk aufguss tillsammans med fyra av de mest exklusiva spa-produktserierna just nu siktar Thief Spa på att nå lika stora framgångar som hotellet. I anslutning till Thief Spa ligger Thief Gym som erbjuder en helt ny gym-standard.

www.choice.se/thethief

Thief Spa har utsikt mot Oslofjorden.

20

Choice1401as19-23.indd 20

N ordi c Choi c e N i g hts 2 0 1 4 n o.0 3

2014-03-05 14:27


Curv® is a registered US trademark of Propex Operating Company, LLC. ©2014 Samsonite.

SÄKERHET HAR ALDRIG VARIT LÄTTARE Oroar du dig för att din väska ska hålla hela resan? Vi har lösningen! Nu lanserar vi Lite-Locked. Samsonites säkraste och lättaste resväska någonsin! Din packning är i tryggt förvar tack vare CURV®-materialets unika lätthet och vårt säkra 3 punkts-låssystem. Lite-Locked finns i flera storlekar och färger. För att uppleva Lite-Locked`s unika egenskaper, besök då gärna din närmaste Samsonite-återförsäljare som du hittar på samsonite.se

Samsonite_Ravudden_210_280.indd 1

2/28/2014 11:53:48 AM


Nepal U p p l e vA s i e no c h I ndi en Vi et nam I n d i s k aO c e a n e nMaldiverna Sr i Lank a Sey c hel l er na Mex i k o Cos t aRi c a Panama Ec uador Per u Chi l e

Bor neo

Ut f o r s k a L a t i n a me r i k a

Kuba Sur i nam Br as i l i en Ar gent i na

Et i opi en Uganda

U p p t ä c kA f r i k a !

Keny a

Tanz ani a

Zanz i bar

Madagas k ar Zambi a ambi que Zi mbabwe Moz

KENZAN TOURS

www. k enz a nt our s . s e +4621181617 www. k enz a nf a i r t r a des hop. s e

Sy daf r i k a Vis k i c k a rå r l i genöv er1200nöj dar es enä r ert i l lv å r a r es må l . Bok a rdumedos sk a nduv a r as ä k erpåv a dduf å r . Vi k a ner bj udar es ors om pa s s a rj us tdi g, f r å nbudgett i l l l y x ! S l i ppa l l tk r å ngel meda t tj ä mf ör aoc hbok ar es orpå egenha nd. Bl i i ns pi r er a dpåv å rhems i dael l err i ngos sf ör i nf or ma t i onoc hpr i s f ör s l a gi da g! Kandui nt ebes ök apar adi s ets j äl vk andunj ut aav ex ot i s k a pr oduk t erhärhemma v i av årFai r t r ade webs hop


Förförisk utsikt Quality Spa & Resort Son

B

ara 40 minuter från Oslo men beläget i ett stilla och meditativt landskap med utsikt över klippor, segelbåtar och hav. Här kan du följa Sons eget och förfinade spa-program bestående av bland annat varm källa, eller skräddarsy din egen upplevelse i dialog med Sons terapeuter.

www.choice.se/resort/son

Blivande klassiker Quality Spa & Resort Holmsbu

Holmsbu spas finaste behandling heter Livsnjutaren och pågår i hela tre timmar och 50 minuter. Under den här tiden får du prova på kurbad, kroppsskrubb, helkroppsinpackning, aromamassage och klassisk ansiktsbehandling. Lunch ingår i upplevelsen också. www.choice.se/resort/holmsbu

Klassisk kurort Quality Spa & Resort Strömstad

Mitt på svenska västkusten, i Strömstad, ligger en av Sveriges största spaanläggningar med en bad- och relaxavdelning på över 2 000 kvadratmeter. Här finns också Europas största utbud av produkter och behandlingar från klassiska Decléor. Med upplevelser som sträcker sig från aromaterapi till fisk-spa försvarar Quality Spa & Resort på allra bästa sätt Strömstads färger som gammal klassisk svensk kurort. www.choice.se/resort/stromstad

N o r dic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as19-23.indd 23

Östkusten på Västkusten Bluewater Sports & Health Club, Stenungsbaden Yacht Club, Göteborg

Med en rejäl fläkt av amerikansk östkust har Stenungsbaden Yacht Club skapat en sportklubb med både seglingsmöjligheter och spa med utsikt över Hakefjorden. Beachvolley, vattensporter och bastubåt finns för den som längtar ut, brett behandlingsutbud, pooler, stort bastulandskap och gym för den som stannar inne. www.choice.se/stenungsbadenyachtclub

23

2014-03-05 14:27


Skrynkelfria tyger, material som andas, extra stretch, vattenavvisande kavajtyg och värmereglerande funktioner är några exempel på egenskaper som

du återfinner i Brothers nya linje R+. Stanton Jacket + 2 495:-, Versatile Field Jacket + 1 995:-, Stanton Trousers + 899:Holborn O-neck Tee 199:-

STRETCH

TRAVEL

CREASE RESISTANT

BREATHABLE

WATER REPELANT

CLIMATE CONTROL


Skrynkelfria tyger, material som andas, extra stretch, vattenavvisande kavajtyg och värmereglerande funktioner är några exempel på egenskaper som

du återfinner i Brothers nya linje R+. Stanton Jacket + 2 495:-, Versatile Field Jacket + 1 995:-, Stanton Trousers + 899:Holborn O-neck Tee 199:-

STRETCH

TRAVEL

CREASE RESISTANT

BREATHABLE

WATER REPELANT

CLIMATE CONTROL


I nygamla kvarter

Ekologiska restaurangen Bio Mios gamla neonskyltar lyser upp Kødbyen i Vesterbro

26

Choice1401as26-33.indd 26

N ordi c Choi c e N i g hts 2 0 1 4 n o.0 3

2014-03-05 14:39


Vesterbro Nya restauranger, barer, butiker, gallerier och bosättare har gjort Vesterbro till Köpenhamns mest spännande kvarter. Och bästa hotell-läget i området har Comfort Hotel Vesterbro. Text Peder edvinsson foto bobo olsson

Comfort Hotel Vesterbro Antal rum 400, cirka 80 per våning. Konferens Tillbyggt på bakgården 2008. Rummen i olika storlekar tar sammanlagt 125 konferensdeltagare. Restaurang Ett kök i brasseriestil med hamburgare och andra smårätter samt rejäla kött- och fiskrätter. Här serveras frukostbuffén. Adress Vesterbrogade 23–29

Många dubbelrum har en dörr in till ett enkelrum – perfekt för familjer.

Vesterbrogade är området Vesterbros ryggrad.

G

ammalt neon har fått sällskap av nytt neon. Böjda rör med lysande gas, som på en av de låga, vita byggnaderna i Kødbyen där budskapet om att man här kan köpa prima tändstift från Bosch. Det kan man inte, det är inte aktuellt längre. Vid borden innanför de stora fönstren och framför de många kockarna langas i stället ekologisk mat ut; wokade grönsaker med kyckling, kamutveterisotto med konfiterat fläsk, köttbullar i tomatsås. Vi är på Bio Mio, en av restaurangerna som flyttat in i Kødbyen, området som började ta form redan på 1600-talet och under de följande seklerna utgjorde centrum för handel med boskap och som i dag också hyser några av Köpenhamns mest intressanta restauranger, nattklubbar och gallerier, ungefär samma utveckling som Manhattans Meat Packing District har haft. Några av de andra nya hyresgästerna i Kødbyen i stadsdelen Vesterbros södra del har tagit bort gamla firmanamn från fasaden och prytt den med sina egna. Som Kul, restaurangen som precis som dess namn antyder serverar moderna, kolgrillade rätter och har sitt namn i snirkligt gul neon. Eller Jolene, den omåttligt populära baren med sitt namn i rosa neon ovanför dörren och som i Kødbyen hittat sin fristad sedan grannar klagat på stojet och stimmet på gamla adressen i Nørrebro. Kødbyen skulle kunna sägas vara navet i Vesterbro, men det är inte helt sant. Snarare är området bara en del av flera självständiga enheter som gör den här delen av Köpenhamn till stadens mest progressiva och intressanta. Ta till exempel Istedgade, som går västerut från centralstationen bort mot Enghaveparken och Carlsbergs gamla bryggeri, gatan som under många år gick mot förslumning men där det nu poppar upp butiker och restauranger som gör vilken storstad som helst avundsjuk. Sedan finns förstås Vesterbrogade, gatan som börjar vid pampiga Rådhuspladsen banar sig fram förbi Tivoli och de stora hotellen och pulserar vidare västerut längs ett gytter av stadsliv innan den vid Søndermarken och Fredriksbergs Slotshave byter namn till Roskildevej och fortsätter vidare rakt genom Själland. Här kan man lätt hitta sina favoritbutiker eller restauranger som sätter eviga spår i ens smaklökar. En guidebok med adresser känns nästan onödig att ha med sig, varenda tvärgata bjuder på något att upptäcka. Enghavevej, Oehlenschlægersgade, Værnedamsvej.

Tar man in på något av de 400 rummen på Comfort

Hotel Vesterbro är man mitt i den här världen. Från hotellets adress på Vesterbrodgade 23–29 kan man nästan omfamna hela Vesterbros storhet, upplevelsen av en stadsdel i förändring ligger inom några minuters promenad från hotellets roterande hotelldörr. Med nyckelkortet i fickan kan man smidigt slinka upp på rummet och lämna av shoppingkassarna eller lägga sig på rygg och vila på maten från ännu en lyckad måltid innan man ger sig ut igen.

N o r d ic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as26-33.indd 27

27

2014-03-05 14:39


Från entrén på Comfort Hotel Vesterbro kommer man rätt ut i områdets gatuliv.

Comfort Hotel Vesterbro är ett av de senaste hotell att välkomnas in i Nordic Choice-familjen, men jättekomplexet byggdes redan 1999. – Vissa köpenhamnare kallar fortfarande adressen för Saga, efter den stora biografen som låg här tidigare, säger Michelle Gram som jobbar som Revenue Manager.

M

ichelle känner stadsdelen som sin egen ficka. Dels jobbade hon på hotellet redan under förre ägaren, dels är hon född i Köpenhamn och har sett hur Vesterbro förändrats. – Det är min favoritdel av staden. Det är ständig puls här om man är ute efter det, säger hon och pekar på folkvimlet utanför lobbyns stora fönster där människorna så här en tidig fredagskväll kånkar på matkassar på väg hem eller har ett glas vin på någon av Vesterbros vinbarer för ögonen. – Och så finns alla de där guldkornen att upptäcka, det kommer nya saker hela tiden. Oftast är det små

Och så finns alla de där guldkornen att upptäcka, det kommer nya saker hela tiden.

Bar och klubb Ideal bar En del av klassiska nattklubben och konsertstället Vega. Framåt småtimmarna dansas det överallt på den lilla yta som finns. Enghavevej 40 Karriere Kafé, restaurang och konstbar – men mest av allt ett hangout för den som vill känna sig på rätt plats i Kødbyen. Flæsketorvet 57-67 Café 42 Den gamla sortens bar som fortfarande drar fler än sin stampublik av Tuborgdrickare: många vill uppleva en miljö utan krav. Se till att få en introduktion till biljardspelet Skomager. Sønder Boulevard 42

N o r dic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as26-33.indd 29

Grillrestaurangen Kul är en av alla krogar som intagit Kødbyen.

unika butiker med saker som man inte hittar någon annanstans, gallerier som visar spännande konst eller små restauranger med mat från världens alla hörn. Själva resonerar vi som så, denna första Vesterbrokväll, att vi vill uppleva både något av det nya och det gamla. Därför låter vi ett aptitretande vitt vin ackompanjera två förrätter på Bio Mio; saltbakad rotselleri med bönpuré och fläskrillette med dragonsenap. Varmrätten ska vi nämligen gå till Klubben för att äta. Restaurangen Klubben visar på ett av de tvära kast man kan göra i Vesterbro. Från rykande trend, till trygg tradition på bara några minuter. Vi går uppåt från Kødbyen, över Istedgade och förbi klassiska rockklubben Vega och tar in på Enghavevej. Nästan ända uppe vid Vesterbrogade står det närapå oansenliga lilla huset, inuti det döljs en skatt av dansk husmanskost. Klubben bär också Tove Ditlevsens namn, poeten och författaren som dog 1976 och fått trädgården bakom huset uppkallad efter sig. Från maj till september är gården en oas med kulörta

29

2014-03-05 14:29


Ibland behÜver man bara en barnvakt! Vi har Sveriges bästa!

08-551 149 42 info@nanny.nu


Shopping

Kultur

Prag Secondhandbutik med kläder för både dam och herr. En del av de väl utvalda kollektionerna är helt oanvända.

Øksnehallen Före detta boskapsmarknad i den bruna delen av Kødbyen som förvandlats till utställningshall. Halmtorvet 11

Vesterbrogade 98A

V1 Gallery Galleri i Kødbyen som har superkoll på både etablerade och blivande konstnärer.

Designer Zoo Designbutik där åtta designers arbetar och säljer sina varor, dessutom från andra danska formgivare.

Flæsketorvet 69-71 Galleri Bo Bjerggaard Förutom de mest etablerade skandinaviska konstnärerna, även specialist på nyskapande foto- och videokonst.

Vesterbrogade 137 Asfalt Modedesignern Hanne Zachariassens butik där hon säljer sina färgglada kläder gjorda av återvunnet material.

Flæsketorvet 85 A Gallery Poulsen Galleri i Kødbyen som vågar överraska både med performance och mer klassiska konstutställningar.

Istedgade 83 Kyoto Säljer många av Skandinaviens hetaste märken, samt ett litet urval av begagnade kläder.

Flæsketorvet 24 Vess Ungt galleri på ”gallerigatan” Oehlenschlægersgade som ofta ställer ut debutanter.

Istedgade 95 Sommerlund Tillbaka från Los Angeles har ägaren full koll på hur en festklänning ska se ut. Även vanligt dammode och en del skor.

Oehlenschlægersgade 36 Carlsbergområdet Bryggeriet finns inte längre kvar, men en lite verksamhet håller traditionen vid liv. De flesta andra byggnaderna är övertagna av gallerier, konserthallar och andra kulturella arrangemang.

Istedgade 110

Ny Carlsberg Vej

lyktor och en damm dit bruset från Vesterbrogade inte kommer in. I det yrvakna januari vi befinner oss i är trädgården förstås stängd, men vid borden med rödvitrutiga vaxdukar är stämningen varm. Stekt fläsk med persiljesås är paradrätten, och ett säkert kort om man vill stifta bekantskap med det klassiska Danmark. Resten av menyn osar också danskt värdshusmat som hittat sin väg genom århundradena fram till 2014: fläskstek med knaprig svål och karamelliserad potatis, fläskschnitzel, fläskgryta eller en vanlig biffstek med potatis, stekt lök och sås i generösa och vällagade portioner. Gästerna är en härlig blandning. Vid ett av borden pågår definitivt ett affärsmöte mellan några män i kostym och kvinnor i dräkter, vid ett annat tävlar ett grabbgäng om vem som kan knapra i sig mest fläsk – han som stönar siffran 14 är troligen vinnaren. Den stora lobbyn på Comfort Hotel Vesterbro

På Prag gillas vintage.

är en riktig samlingspunkt. När vi kommer hem från Klubben stinna av dansk mathistoria ser vi att fler väljer att avsluta kvällen i någon av fåtöljerna med en drink från baren. Den meditativa aspekten av att sitta i denna oas och samtidigt se staden pulsera vidare går inte att bortse ifrån. Även morgonen därpå står hotellgäster med den

N o r dic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as26-33.indd 31

sista kaffeslurken från frukosten och ser hur staden vaknar där ute. Kanske är de stamgäster som låtit hotellfrukosten ladda dem med kraft att ta sig an en väntande arbetsdag, eller så får äggröran, yoghurten och det nybakade brödet utgöra bränslet för en dag på Vesterbros gator. Som det gör för oss. Vi börjar med att följa upp ett tips om en av Köpenhamns bästa secondhandbutiker för kläder: Prag. Butiken har legat i tre år på Vesterbrodage och det är vid en första anblick inget som skiljer den från en butik som säljer helt nya kläder. Kläderna på damoch herravdelningarna hänger färgkoordinerade: skjortor, byxor, baddräkter, rockar, skinnjackor, kostymer, klänningar. – Det finns en Pragbutik på Nørrebrogade också, men den här var först säger Marie Kjempff medan hon packar upp skjortor ur en låda. – De här har aldrig varit använda, de har legat kvar i sina originalförpackningar sedan 70-talet. Tydligen ville ingen ha dem då, men jag tror inte de kommer att hänga här så länge nu, säger hon. Nästan rakt nedanför Prag, nere på Istedgade, ligger Prags totala motsats. Inne på Kyoto kommer kläderna direkt från produktionsleden, men lustigt nog är modebilden på plaggen från danska, europeiska och asiatiska märken märkligt lik den vi såg uppe på Prag. Stil går att nå på flera sätt slår det oss.

31

2014-03-05 14:29


BILUTHYRNING SOM PASSAR DIG EN DAG, EN VECKA ELLER ETT ÅR. Hyr din favoritbil så mycket eller lite du behöver från något av våra 116 kontor fördelade över hela Sverige. Tillsammans skräddarsyr vi ett förmånligt företagsavtal utifrån era specifika behov. Välkommen!

Boka: 020-110 10 00 / www.mabi.se

VANLIGA OCH OVANLIGA HYRBILAR


Mat Kødbyens Fiskebar Stor lokal under skylten Kød & Flæskehal i Kødbyen. En av Köpenhamns bästa fiskrestauranger, som fått en Bib Gourmand i Michelinguiden – en rekommendation för god och prisvärd mat. Flæsketorvet 100 Kul Kolgrillat och modernt i Kødbyen, och inte minst ett bra ställe att ta en drink efter middagen när stället fylls på av festsugna. Missa inte heller Chef’s Breakfast på söndagar från klockan 11. Høkerboderne 16B-20 BioMio Ekologisk restaurang i Kødbyen utan pekpinnar: bara festligt, gott och gemytligt. Halmtorvet 19 Lobbyn på Comfort Hotel Vesterbro blickar ut mot Vesterbrogade.

E

Italienaren Mother gör sin pizzabotten på surdeg.

Mother Italiensk restaurang i Kødbyen med fokus på pizza på surdeg. Høkerboderne 9-15

tt par butiker till hinns med kring

Vesterbrogade och Istedgade innan frukosten har gjort sitt och bränslelampan blinkar rött. Vi har lockats in på Oehlenschlægersgade och hamnar framför ett hus från förra sekelskiftet med skylten Simple Raw. Givetvis är det raw food som står på menyn; grönsaker, nötter, sallad och frukt som med minsta möjliga bearbetning blir till pigga och helt ekologiska maträtter. – Vi kommer hit så ofta vi kan, inte för att vi är veganer eller så, utan för att vi älskar att få i oss något nyttigt. Som omväxling, säger Johanna och Maja medan de dricker upp det sista i var sitt glas smoothie av nypressad ingefära, jordgubbar och äpple respektive selleri, spenat och äpple. Oehlenschlægersgade visar sig också inte bara vara en gata med utmanande stavning och med ett rawfoodställe. Den pratas också om som gallerigatan. Bara ett hundratal meter söder om Simple Raw finns Vess, ett galleri som drivs av nio unga killar som vill se till att gallerier inte bara ska ställa ut kända konstnärers verk utan främst vara en plats för unga kreatörer att nå ut med sin konst. I dag står Lotte Maja Bjerre och spikar upp sina blyertsteckningar tillsammans med sin pojkvän på galleriets väggar. Om några timmar är det vernissage på hennes första soloutställning och nervositeten känns i rummet. – Vess är duktiga på att förmedla sina utställningar till sitt stora nätverk, det blir en bra blandning av besökare här, säger Lotta och tittar på klockan. Klockan fem öppnas boxvinet. Även Kødbyen har sin beskärda del av gallerier. Ett av de mest kända är kanske V1 Gallery som blandar etablerade konstnärer med lovande debutanter. Ett annat är Galleri Bo Bjerggaard som startade redan 1999 med att visa modern, samtida konst från europeiska konstnärer. Loppmarknader, som den stora sommarmarkna-

N o r dic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as26-33.indd 33

den på söndagarna vid Carlsbergområdet, antikbutiker med inredningsskatter från hem och industrier, specialbutiker för nautiska prylar – all slags prylgalenehet går att bota i Vesterbro. Den vanliga lunchhungern botar vi på Mother, pizzerian i Kødbyen som specialiserat sig på italienska delikatesser och i synnerhet surdegspizzor med läcker topping. Även om vissa kvarter i många storstäder runt om i världen förvandlas på liknande sätt som Vesterbro – alltså inom mat, shopping och kultur – så känner man att den köpenhamnska varianten har en egen stämning. Danskt gemyt, vågar man använda en sådan kliché? I brist på bättre får man nog göra det. Inte minst märks det när vi senare på eftermiddagen sätter oss på barstolarna i en vinbar. Enotekens vanliga snobbighet finns inte på Falernum på Værnedamsvej. Ägaren är en vinimportör och restauratör – som bland annat driver restaurangen Paté Paté som ligger vägg i vägg med Bio Mio – som ser till att förstklassiga viner går att avnjuta på glas tillsammans med delikata löksoppor, charkuterier, sniglar, lammtungor, ostar och desserter i en miljö som känns mer som ett ölkafé än en pretentiös vinbar. På Comfort Hotel Vesterbro senare på kvällen kan man ana förväntningarna bland gästerna inför ännu en kväll på stan. En tränad näsa skulle säkert kunna utskilja spår av åtskilliga parfymer i hissen på väg ner till receptionen. Kring baren visas också en provkarta på vad Vesterbros butiker haft att erbjuda de shoppingsugna under dagen, det är nya handväskor, halsdukar, skjortor som ska invigas i Köpenhamnsnatten. Oavsett om middagen kommer intas på en klassiker som Klubben eller på Michelinstjärnebelönade Formel B längre bort på Vesterbrogade, om kvällen fortsätter på Jolene eller på ett enkelt ställe som Café 42 på Sønder Boulevard och om man lägger sig under det tjocka täcket på hotellrummet vid klockan 23 eller 05 så är Vesterbro med på noterna. Och söndagsfrukosten serveras ända till klockan 11.

Paté Paté Kafé och restaurang i Kødbyen vars ägare är vinimportör, vilket borgar för perfekta kombinationer av mat och dryck. Slagterboderne 1 Cafe Dyrehaven Urgammalt vattenhål som transformerats till ett modernare matställe. Men uppfyller fortfarande folks önskan om att kunna slå sig ner med en öl eller en kaffe i lugn och ro. Sønder Boulevard 72 Lê Lê nhà hàng Vietnamesisk streetfood serverad i en stilfull restaurangmiljö. Testa så många av smårätterna som möjligt! Vesterbrogade 40 Formel B Typisk modern gourmetrestaurang där ägarnas vilja att aldrig stanna upp funkar perfekt på tallriken. Har belönats med en stjärna i Guide Michelin. Vesterbrogade 182 Simple Raw Juicerna av nypressad frukt och grönsaker är rena medicinen, liksom deras såser till de råa grönsakerna. Oehlenschlægersgade 12 Restaurant Klubben Inget annat än 100 procent matkultur på danska. Fläsk i långa banor, men också klassiska biffar – allt vällagat och i mängder. Enghavevej 4

33

2014-03-05 14:29


30 sekunder till hemma. Till familjen. Till lugnet. Till min egen säng. Ärligt talat, finns det

därför att vi alltid lyssnade mer på oss själva än på andra. Det

någonting som slår den känslan? Jag tror inte det. Det är väl som

är ju bara vi som bor i huset. Ingen annan. Men det fanns faktiskt

klyschan säger; du måste sakna det för att inse vad det betyder

en person vi gärna frågade om råd. Arkitekten. Det var skönt att

för dig. Och ett hem betyder mycket. Tänk bara alla timmar vi la

kunna diskutera våra tankar och idéer med någon som är expert

ner på att hitta rätt tomt, i rätt område. När vi hade svaret på vart

på att rita hus – och som ibland kunde få oss att tänka ett steg

så började frågorna om hur. Hur stort hus behöver vi? Hur ska det

längre. Det känns verkligen att det här är byggt för oss. Att jag är

se ut? Hur ska vi placera det på tomten? Många tankar och lika

hemma nu. Inte bara i ett hus.

många möjligheter. Samtidigt som alla runt omkring gärna ville komma med goda råd. Men ärligt talat tror jag att vi trivs så bra

På myresjohus.se hittar du 45 olika hus där du kan förändra arkitektur och planlösning efter dina egna önskemål. Så att ditt hus blir precis som du.


Bergens finaste 34 rum och minst av alla Nordic Choice-hotell. Men Clarion Collection Hotel No 13 satsar stort p책 att vara b채st. Text Peder edvinsson foto bobo olsson

N o r d ic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as35-42.indd 35

35

2014-03-05 14:31


T

riskaidekafobi är uppbyggt av de grekiska orden för siffran 13 och rädsla. Även om den allra största delen av mänskligheten inte är det minsta skrockfull så finns det branscher som tar hänsyn till det. Hotellbranschen, till exempel. På många hotell i världen får man leta förgäves efter rum nummer 13. I hissarna radas våningarna upp enligt mallen 11, 12, 14, 15 – allt för att inte trampa någon skrocktroende på tårna. Och så finns då ett hotell i Bergen som gör helt tvärtom. Clarion Collection Hotel No 13. Hotellet ligger förvisso på Torgallmenningen 13 och inget är väl naturligare än att döpa ett hotell efter adressen. En annan koppling till den vågade siffran är årtalet, hotellet öppnade dörrarna till rummen i slutet av juni 2013. Men något säger mig att här finns andra orsaker till att namnet är vad det är. En skämtsam armbåge i sidan på hotellvärlden, kanske. Ett sätt att visa att här är ett hotell som tänker vända upp och ner på konventionerna. Som att inte ha någon reception. Eller är det bardisk som saknas? När man kliver in genom dörren från Torgallmenningen märker man att det inte finns någon lobby i traditionell mening heller. Vi kommer rätt in i en restaurang som är full till sista plats och på borden finns lördagens väsentligheter som kaffe, hamburgare, caesarsallad, vin, öl och bakelser.

Vi drar oss mot bardisken (är det en bardisk?) och säger till bartendern (är det en bartender?) att vi vill checka in. – Det går bra det, säger killen där bakom som visar sig heta Knut. Vi får våra nyckelkort, och innan vi hinner gå mot hissen säger Knut: – Vill ni ha något annat? Mat, kanske? Som om han hade läst våra tankar. Vi sätter oss och det går sakta upp för oss: Restaurangen är en lobby, och Knut är både receptionist och bartender. Torgallmenningen är en avlång och bred öppen

plats i mitten av Bergen som i ena änden kommer ut i hamnområdet. I andra änden ligger det smala huset på nummer 13 och där har det stått sedan 1926. Clarion Collection Hotel No 13 öppnade den 20 juni efter stort hemlighetsmakeri. Under byggtiden täckte ett lila skynke fasaden, och den som är förtrogen med Clarion Collections signalfärg kunde kanske ana att Petter A. Stordalen hade ett finger med i spelet om vad som skulle komma att ske i huset som tidigare hyste en Rolexurmakare. Ett lika stort finger lade Ole Jan Strønen och hans fru Mie in. Ole Jan är en av Bergens största fastighetsägare och är den som äger hotellet som drivs av Nordic Choice Hotels. Han lär ha köpt huset för

Clarion Collection Hotel No 13 Antal rum 34 dubbelrum Restauranger No 13 Restaurant, 80 platser, Italieninspirerad meny. Inredning Christian Sundby i samarbete med Mie och Ole Jan Strønen. Möbler och inredning från Designers Guild og Jab, Andrew Martin, BB Italia, Satelliet Norge, Homeline, Tecni Nova, Latorre, Heggland Heiltre. Kommunikation 30 minuter från flygplatsen, 10 minuter från tågstationen. Adress Torgallmenningen 13

Receptionen är också en bar, hotellets givna mittpunkt.

Choice1401as35-42.indd 36

2014-03-05 14:31


Från Cincinatti via Amsterdam till sitt nya hem i Bergen.

Det hundra år gamla taket kommer från ett hotell i Amsterdam. Allt man behöver är en signaturburgare med coleslaw i botten.

N o r dic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as35-42.indd 37

Camilla Langstrand Karlsen leder styrkorna på Clarion Collection Hotel No 13.

30 miljoner kronor och lagt ytterligare närmare 60 miljoner på ombyggnad och inredning. Deras intresse för gammal film är uppenbar. På var och en av de sju våningarna är väggarna prydda av stora porträtt av gamla filmstjärnor, kronan på verket är jättebilden av Anna Karenina i restaurangen som går från vägg till vägg. I övrigt handlar inredningen om dramatiska färger och exklusiva material. Taket i restaurangen blir som en sammanfattning av det hela: ett hundra år gammalt tak med blyinfattat glas i alla färger vars bakgrundsbelysning kan ändras från svalt, blåaktigt skymningsljus till het och röd boudoirstämning eller en uppstigande sols varmt gula ton. Det hundra år gamla taket kommer senast från ett hotell i Amsterdam, men har innan dess suttit i Cincinatti och ursprungligen på ett gods i England. Restaurangen är hjärtat på hotellet. Medan lördagskvällen går vidare kommer matgäster in från Torgallmenningen och blandas med hotellgäster som lämnat sina rum. Servispersonalen ränner kring borden för att ta upp beställningar och en våning under oss plockar kockarna upp bongarna i tur och ordning och gör hamburgare, pizza, sallad, risotto eller moderna fiskrätter redo för gästerna. Intill det öppna köket har de också dukat fram kvällsmat. Är man hotellgäst behöver man här, precis som på andra Clarion Collection-hotell, aldrig gå hungrig. På eftermiddagarna står alltid ett varmt våffeljärn redo att grädda våfflor och efter klockan 18 står middagen framme. På Clarion Collection Hotel No 13 lägger kockarna ner sin själ i att bjuda hotellets gäster på god mat, vanligen är det fisksoppa, lasagne, stekt kyckling, matiga soppor och liknande på menyn. I kväll har kockarna Martine Holmen, Krystian Czeremaga och Piotr Widlarz lagat fläskstek med potatis, men bara två gäster har valt

37

2014-03-05 14:32


ÖVER 20 ÅRS ERFARENHET AV HÅRTRANSPLANTATIONER Boka kostnadsfri konsultation på www.newhairclinic.se

Martin 6 månader efter operationen

Före

Lund | Skiffervägen 92 | 046-14 32 80

Stockholm | Nybrogatan 75 | 08-32 28 00

www.newhairclinic.se


Hamnstaden Bergen har alltid präglats av havet.

Fløibanen tar dig upp 320 meter över havet.

att äta av gratismaten. – Det är främst mitt i veckan som gästerna väljer kvällsmaten, en kväll som i kväll är det andra typer av gäster som hellre äter från menyn uppe i restaurangen eller går till någon av alla restauranger ute på stan, säger Martine.

Ä

r det en restaurang man är ute efter i Bergen kanske man går Torgallmenningen ner mot hamnen och drar sig mot Bryggen och de pittoreska trähusen som står lite svajigt vid kanten av vattnet. Enhjørningen och To Kokker är två säkra val, det är också 1887 om man väljer att stanna kvar på Torgallmenningen. Om det snarare är en drink som lockar finns många vattenhål att besöka, men egentligen behöver man inte gå längre än till Hollendergaten och baren No Stress för att få drycker signerade en europamästarinna i cocktails i en miljö som blandar Bergens gamla trähuscharm med internationell atmosfär. Men varför inte stanna kvar på Clarion Collection Hotel No 13. Restaurangen sjuder av liv, och vill man ha det mer intimt så inbjuder rummen till att beställa upp både mat och dryck. Det är precis vad gästerna på rum 701 har bestämt sig för. Ett stort kar med is och flaskor ska tas från bardisken upp till den stora sviten, i kväll är det fest. Dagen efter vill vi få en glimt av sviten, men utcheckningen dröjer. Festen verkar ha varit lyckad. – Man får se det som ett väldigt bra omdöme om sviten att gästerna vill vara kvar extra länge, säger N o r dic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as35-42.indd 39

39

2014-03-05 14:31


KEEP ON

RUNNING

FootBalance formgjutna innersulor ger dina fötter det stöd de behöver för att:

Minska risken för stresskador.

Optimera ditt löpsteg och minska energibortfall.

Få dig att springa snabbare och prestera bättre.

Förebygga förslitningsskador på knän och leder.

Förbättra och stärka fotens naturliga stötdämpning.

Footbalance anpassade innersulor ger stöd åt bägge fötterna för bättre hälsa, komfort och prestanda. • Anpassad till varje fot för perfekt passform

www.footbalance.se www.facebook.com/FootbalanceSverige

• Skräddarsydd dämpning och stöd • Fotanalys och utformning av innersulor på mindre än 10 minuter

RunnersWorld_210x280.indd 1

6.2.2014 9.51


Camilla Langstrand Karlsen, hotelldirektör. Hon har varit med från starten, och minns slutspurten i somras då alla gick en strid mot klockan för att få hotellet färdigt till premiären. – Alla högg i. Ole Jan kom hit med sin familj och hjälpte till med att måla, då känner man att man har världens bästa husägare. Camilla är 33 år och kommer från Harstad i Nord-Norge och hamnade tidigt i hotellbranschen. Innan hon blev Nordic Choice-kedjans yngsta norska hotelldirektör jobbade hon på systerhotellet Clarion Collection Hotel Havnekontoret, den praktfulla tegelbyggnaden som ligger i bortre delen av Bryggen. – Det var svårt att lämna Havnekontoret, jag trivdes så bra med allt där. Men att få vara med och dra i gång ett nytt hotell med stora ambitioner är förstås helt fantastiskt det också, säger hon. – Jag rekryterade personalen här i Bergen, sådana jag visste skulle passa i det här sammanhanget, med en personlighet som gör att de gillar att jobba och har en ambition att ta sig uppåt i världen. Jag vill jobba med människor som aldrig tänker ”vi orkar inte”, kan vi göra det en gäst ber om så ska vi göra det. Att gå från ett hotell som Clarion Collection Hotel Havnekontoret med 116 rum till lilla Clarion Collection Hotel No 13, som med sina 34 rum är Nordic

På ett litet hotell får man koll på allt, från ost- till elförbrukning. Sviten på No13 är lika spektakulär som mysig.

Choice Hotels minsta, är både en utmaning och en välsignelse. – På ett sånt här litet hotell får har man koll på allt, från hur mycket ost det finns i kylarna till hur elförbrukningen ser ut dag för dag. Jag tror det är en fördel för personalen att ha med sig om de hamnar på ett större hotell i framtiden. En annan positiv sak med ett litet hotell är att det går fort från idé till handling. – Vi ändrar på saker hela tiden och vill ständigt göra förbättringar. Jag känner att vi poppar upp en nivå för varje månad. Där är stamgästerna ovärderliga, deras ärliga input är viktig, kanske känner de sig bekväma att prata med en receptionist som också är en bartender.

U

tcheckningen från sviten dröjer fortfarande, en rejäl frukost bars nyss upp till sjunde våningen, så det passar perfekt att gå ut i det soldränkta söndagsvädret. I Bergen är söndag verkligen söndag. Många av butikerna är stängda och staden ser vid en första an-

N o r dic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as35-42.indd 41

41

2014-03-05 14:31


blick sovande ut. Men sedan börjar man ana rörelser, folk som rör sig ut från centrum i stället för in mot centrum. Nere vid hamnen slår vi följe med en familj som drar sig med raska steg – kängor på fötterna, ryggsäckar på ryggarna – mot den vägg i ena änden av staden där husen klänger på bergssluttningen och ovanför dem där en barrskog breder ut sig högt över bebyggelsen. Vissa ger sig in på en slingrande väg upp för Fløyen som berget heter, andra köper biljetter till Fløibanen som på tio minuter tar resenärerna upp till toppen. Här lockar stigarna i det vidsträckta skogslandskapet. Andra nöjer sig med att hand i hand ställa sig vid staketet längst ut på kanten och blicka ut över Bergens centrum och mot alla öar, alla fjäll och allt vatten som sträcker ut sig mot fjärran. Här uppe förstår man att vi är på en av Skandinaviens allra västligaste platser. Klockan hinner bli mer än på mer östliga longituder innan solen kommer upp på himlen, å andra sidan tjänar man in de lite dunklare morgnarna när solen aldrig tycks vill gå ner. Havets närhet är också hisnande. Rakt västerut finns Shetlandsöarna, sedan ingenting förrän man får fast mark under fötterna i USA, på andra sidan Atlanten. Efter en dos av den vyn lockar restaurangen med kaffe, eller mat. På eftermiddagen är sviten redo för vår inspektion, spåren från festen är bortsopade. I dag skiner solen in genom det välvda takfönstret ovanför sängen, men i går måste det ha varit magiskt att sitta där och först se snöflingor stora som lovikkavantar singla ner mot fönstret och sedan se hur molnen skingrades och hur månen och stjärnorna lyste upp rummet under festens sista timmar.

Comfort Hotel Holberg Beläget på gågatan Strandgaten med många möjligheter till shopping. Hotellet har 149 mysigt inredda rum. Strandgaten 190

Hotellet har snabbt blivit en samlingsplats för bergensarna.

Att återhämta sig efter en fest är också givet att göra där. Badrummet med svartglänsande mosaik och badkaret under ett takfönster, duschen som fått lila färg av blank och matt mosaik, en divan med pälstäcke – också den framför ett takfönster, djupa fåtöljer. Vi träffar ett par gäster som bor med sin familj i de andra rummen på våning sju. Senare i veckan ska de flytta in i sviten. – Vi bor här i tio dagar, och vi vill så gärna njuta av sviten under några dagar för att få det lilla extra av vistelsen. Clarion Collection Hotel Det Lilla Extra. Kanske skulle ett så ovanligt hotell kunna heta just så. Men Clarion Collection Hotel No 13 är inte helt dumt det heller. Bergens nya lyckotal.

Fullt på Clarion Collection Hotel No 13? I Bergen finns ytterligare fem Nordic Choice-hotell att checka in på!

Clarion Collection Hotel Havnekontoret 116 rum i ett av Bergens mest ståtliga byggnader. Ligger i ena änden av Bryggen. Slottsgaten 1

<4 #2>

Choice1401as35-42.indd 42

Tur längs Bryggen För 400 år sedan var det Hansans handelsmän som styrde på Bryggen. I dag är hamnen upptagen på Unescos världsarvslista och erbjuder massor att upptäcka.

1 2

Clarion Hotel Bergen Airport Gå direkt från gaten på Flesland in till hotellet och sov över i något av de 200 rummen. Flyplassvegen 551 Clarion Hotel Admiral Med hav på tre sidor om hotellet blir en vistelse här maritim. 210 rum och Kitchen & Table-restaurang. C. Sundts Gate 9

Båt på Fjordarna Häng med på en båttur och upplev de hisnande fjordlandskapen från vattnet. Biljetter till turer på ett par timmar eller hela dagar köps på Turistbyrån i hamnen.

3

Quality Hotel Edvard Grieg Kallas Svithotellet då inget rum är mindre än 35 kvadratmeter. I dagsläget finns plats för 350 konferensdeltagare men snart ska hotellet ha plats för 2 000 deltagare. Sandsliåsen 50

4

1. Comfort Hotel Holberg 2. Clarion hotel admiral 3. clarion collection hotel havnekontoret

4. Clarion collection hotel no 13

Utflykter i Bergen

Uppåt med Fløibanen Ta Fløibanen upp till berget Fløyen, 320 meter över havet. På toppen går det att vandra milsvitt i hänförande natur, eller varför inte ta en fika på restaurangen.

Hos Edvard Grieg Vid natursköna Troldhaugen bodde den kände kompositören i 22 år, platsen inspirerade till flera av hans mest kända verk. Under sommaren hålls offentliga konserter flera dagar i veckan. Under ytan Kom riktigt nära sälar och pingviner och kliv ner under ytan för att bekanta dig med alla djur som lever i vattnet på Akvariet. I tropik-avdelningen finns dessutom krokodiler, ormar och silkesapor. Äventyrliga Voss En dryg timmes bilresa från Bergen ligger Norges stora äventyrscentrum där den våghalsige kan hoppa med fallskärm från lodräta bergväggar. Lite lugnare är att själv cykla i naturen, eller varför inte ta en brusande forsränningstur.

Utanför centrum: Quality Hotel Edward Grieg, 11.1 km Clarion Hotel Bergen Airport, 12.3 km

N ordi c Choi c e N i g hts 2 0 1 4 n o.0 3

2014-03-05 14:31


ÄLSKA FRIHETEN! BEFRIA DIG FR ÅN GL ASÖGON OCH LINSER – VI UTFÖR ÖGONL ASER & LINSBY TEN

VÄLKOMMEN TILL OSS I

LULEÅ, UMEÅ, SKELLEFTEÅ, Ö-VIK Ni hittar oss centralt på alla orter.

Kompletta undersökningar hos leg. Ögonläkare för både ögonlaser och linsbyten, boka din tid redan idag Kom gärna in på en kostnadsfri drop-in undersökning!

ALLTID KOSTNADSFRIA konsultationer &

undersökningar

VI UTFÖR ÖGONLASER OCH LINSBYTEN – RING OSS PÅ 020-61 00 00 ELLER BESÖK WWW.KOSKELA.SE

LULEÅ

|

SKELLEFTEÅ

|

UMEÅ

|

ÅSELE

|

ÖRNSKÖLDSVIK


KEN

D W ARN ING

NI NG

N WA R

IN

WEEK

EN

NING R A D W N E ND K WEE W A G RN RNIN A ING W D W EEEKE N ND WA E RN IN G W EE KE ND WA RN IN G WE E K E G W

WE

EKE

KEN

D W ARN ING

Stay central with us in major cities throughout Norway, Sweden and Lithuania. Offer is valid Thursday to Monday every week in 2013 for a minimum of two nights and is subject to availability. Comfort Hotels is a part of Nordic Choice Hotels with hotels at more than 100 destinations.

COMFORT HOTELS CH-annonse-Nights-210x280.indd 1

11.09.13 12:51


Tävling ga med ll-selfie tag Gör en hote hoice c ic rd g #no . #nightslivin bonuspoäng l 20 Vinn upp til

Tagga bild

000

Tävla!

vinn 20 000 Bonuspoäng MED EN SELFIE! Gör en hotell-selfie från något av våra hotell. Tagga bilden med #nightsliving och #nordicchoice. Vinnaren av tävlingen vinner 20 000 bonuspoäng som räcker till en fri weekend på de flesta av våra hotell i Skandinavien och Baltikum. Dessutom delar vi ut två hederspriser om vardera 10 000 bonuspoäng.

Vinnaren av 20 000 bonuspoäng i Nights nr 2, 2013 Att vakna upp på hotell med familjen är mysigt. – Bara frukostbuffén kunde få oss att lämna rummet, säger @henricbystrom efter besöket på Clarion Hotel Stockholm. Stort grattis!

Så går det till 1. Publicera ett självporträtt, en så kallad selfie på Instagram, som är tagen på något av våra hotell. 2. Ge bilden #nightsliving och #nordicchoice som hashtag. 3. Namnge platsen, alltså på vilket av våra hotell du tagit bilden. Ge sedan bilden en kommentar. 4. Tävlingen startar den 15 mars av avslutas den 31 april 2014.

Hedersomnämnande 10 000 bonuspoäng

Hedersomnämnande 10 000 bonuspoäng

När det är 12 grader i luften blir 30 i poolen på Clarion Hotel Sign rena rama paradiset. Bra badat! @haak73

Ja, vi håller med, frukosten på Clarion Collection Hotel Folketeateret är fantastisk. Bra spisat! @tanten11

N o r d ic C h o ic e Nights 2014 no. 03

Choice1401as45.indd 45

Regler och Villkor För att delta måste du vara 18 år och medlem i Nordic Choice Club. Anställda inom Nordic Choice Hotels får inte delta i tävlingen. Juryn tar sig friheten att diskvalificera de bilder som diskriminerar, har politiska budskap eller strider mot Instagrams regler för publicering. Deltar man i tävlingen godkänner man också att bilderna vidarepubliceras i Nights och Nordic Choice Hotels övriga kanaler. Juryn består av representanter från Nordic Choice Club och Rävudden. Vinnaren meddelas under maj månad. Lycka till!

45

2014-03-05 14:32


medlemsnyckel

Förmåner från första dagen! Du tjänar alltid bonuspoäng från första natten. Du får alltid bästa tillgängliga pris på rum och gratis dagstidning ingår i hotellvistelsen. På våra hotell i Norge och Danmark tjänar du dessutom bonuspoäng på den mat du äter vid restaurangbesök. I Sverige får medlemmarna en värdekupong att använda i restaurangen.

SILVER* När du under en tolvmånadersperiod bott minst tio nätter på något av våra hotell når du SILVER-nivå och ytterligare förmåner. ö Du får alltid 5 procents rabatt på bästa tillgängliga rumspris. ö Du bor två personer till samma pris som för en person, söndag till fredag. ö Du kan göra avbokningar ända fram till klockan 21. ö

Din restaurangkupong som du kan använda på restauranger i våra svenska hotell är värd 75 SEK (en kupong per övernattning).

ö Om det är väntelista på rum är du prioriterad. ö Du kan välja två av följande individuella förmåner:

Poäng på allt med Nordic Choice Club MasterCard.

01 Uppgradering till nästa rumskategori om sådan finns ledig vid ankomst.

MasterCard Ansök om Nordic Choice Club MasterCard och gör ditt SILVER-, GOLD- eller PLATINUM-kort till ett kredit- och betalkort. Du blir tillgodoräknad tio kvalificerande nätter och får 3 000 extra bonuspoäng. Nordic Choice Club MasterCard ger dig bonuspoäng på alla dina köp. För varje hundralapp du betalar med kortet tjänar du tio bonuspoäng. Direkt när du tecknar dig för kortet får du 3 000 extra bonuspoäng, ett erbjudande som gäller under 2014. Dess­utom blir du tillgodoräknad tio extra kvalificerande nätter per år – vilket gör dig till SILVER-medlem direkt, eller gör vägen till GOLD och PLATINUM tio nätter kortare.

46

Choice1401as46-48.indd 46

Andra fördelar med kortet är att kompletterande rese­försäkring och avbeställnings­ skydd ingår. Du får upp till 60 dagars kost­nadsfri kredit och 15 öre rabatt per liter bensin när du tankar på bemannade Preem­stationer i Sverige. Första årsavgiften är gratis, sedan betalar SILVER 200 kronor per år. För GOLD och PLATINUM är årsavgiften 0 kr.

02 Halva priset på betal-tv varje natt. 03 Dubbla bonuspoäng vid var tionde övernattning. 04 Uppgradering av rumskate-. gori när du betalar med bonuspoäng. 05 En gratis flaska mineral vatten från minibaren per natt. 06 Sen utcheckning fram till klockan 16.

Välj bort de individuella förmånerna här ovan och få 10 procent extra bonuspoäng per vistelse i stället.

N ordi c Choi c e N i g hts 2 0 1 4 n o.0 3

2014-03-05 14:33


GOLD*

PLATINUM*

Bor du minst 35 nätter på våra hotell under en tolvmånadersperiod så når du GOLD-nivå. Med det får du förstås alla förmåner som ingår i SILVERkortet, men dessutom en hel del ytterligare.

Efter 60 övernattningar på våra hotell under en tolvmånadersperiod blir du PLATINUM-medlem. På PLATINUM-nivå har du samma förmåner som på SILVER- och GOLDnivå, och dessutom en massa annat gott.

ö

Du är alltid garanterad rum till fullt pris på din destination om du bokar minst 48 timmar före ankomst via Nordic Choice Kundservice (gäller ej vissa perioder, fråga vid bokning).

ö Du har möjlighet att göra en tidig incheckning. ö Din restaurangkupong på svenska hotell är värd 125 SEK. ö Du har möjlighet att checka ut fram till klockan 18 efter överens- kommelse med receptionen. ö Uppgradering till bästa rumskate gori om sådan finns ledig vid ankomst. ö Bo två till priset för en alla veckans dagar. ö Du kan välja tre av följande individuella förmåner: 01 Gratis betal-tv varje natt. 02 Uppgradering av rumskategori när du betalar med bonuspoäng.

ö

Du är alltid garanterad rum till fullt pris på din destination om du bokar minst 24 timmar före ankomst via Nordic Choice Kundservice (gäller ej vissa perioder, fråga vid bokning).

ö Gratis tvätt av en skjorta eller blus per vistelse. ö Garanterad uppgradering en rumskategori. ö Alltid möjlighet att checka ut fram till klockan 18 efter överenskom melse med receptionen. ö

Alltid möjlighet att betala övernattning med bonuspoäng när det finns lediga standardrum på hotellet.

ö

Gratis träningsmöjligheter på gymmen på Clarion Hotels, Clarion Collection, Quality Hotels, Quality Resort och Nordic.

03 En gratis flaska mineralvatten från minibaren per natt. 04 Dubbla bonuspoäng vid var åt tonde övernattning.

Välj bort de individuella förmå- nerna här ovan och få 20 procent extra bonuspoäng per vistelse i stället.

N o r dic C h o ic e Night s 2014 no. 03

Choice1401as46-48.indd 47

* Särskilda undantag och villkor gäller för medlemsförmåner. På choice.se hittar du kompletta medlemsvillkor. Vi förbehåller oss för ändringar och tryckfel.

VIP-Incheckning Nu får du som är GOLD- och PLATINUM-medlem en enklare incheckning på Clarion Collection-hotell. På samtliga 43 Clarion Collection-hotell, som är den populäraste kedjan för dem som reser mycket i tjänsten, tänker vi lite extra på dig som är GOLD- och PLATINUM­-medlem. I stället för att checka in på klassiskt vis i hotellets reception är du numera redan incheckad när du anländer till hotellet. På detta sätt skapas en snabb och bekväm incheckning och du kan gå direkt upp till ditt rum.

47

2014-03-05 14:33


medlemsnyckel

Dubbel njutning

Varje krona som du lägger på övernattning eller måltider på våra hotell förvandlas till en bonuspoäng på ditt saldo. Poängen kan du sedan använda till att betala nya över­ nattningar. Men poäng går att tjäna på många olika sätt och sätten att använda dem på är minst lika många. Använd dina poäng till fler härliga hotellupplevelser.

nattning med bonuspoäng om det finns lediga standardrum på hotellet. På 75 hotell i England, Italien, Tyskland och Tjeckien kan du också använda dina bonuspoäng. Ät för poäng. Även om du inte bor på hotellet kan du använda dina bonuspoäng på någon av våra à la carte-restauranger. För 10 000 poäng får du mat och dryck för motsvarande 300 kronor. Hyr bil för poäng. Hos Avis kan du hyra en weekendbil för 25 000 poäng. Läs på choice.se hur du gör för att boka hyrbil.

bonuspoäng per bilhyra. Dessutom får medlemmar 10 procent rabatt på priset (Hertz ger rabatt i hela världen, Avis i Europa). Poäng i Finland. Bo på något av Sokos Hotels 51 hotell i Finland, Tallinn eller St Petersburg och få 10 bonuspoäng för varje euro du lägger på boende. Poäng på allt. Gör dina inköp med Nordic Choice Club MasterCard så får du tio bonuspoäng för varje hundralapp. När du tecknar dig för kortet får du dessutom 3 000 välkomstpoäng. Tjäna eller använd poäng när du hyr bil.

Presentkort för poäng. Överraska någon med ett presentkort på en övernattning på våra hotell i Norden och i Baltikum. Ring Nordic Choice kundservice för mer information.

Använd poäng Bo för poäng. En bonusnatt kostar mellan 10 000 och 30 000 bonuspoäng för ett dubbelrum per natt. Poängpriset varierar för vardagar och helger eftersom tillgången på lediga rum är olika på olika hotell. Gå in på choice.se och läs om poängpriset på det hotell du vill besöka. På hemsidan kan du också boka bonusnätter. Som PLATINUM har du alltid möjlighet att betala över-

Goda gärningar för poäng. Nordic Choice Hotels samarbetar med flera internationella hjälporganisationer. Du kan också hjälpa till i deras arbete genom att förvandla dina bonuspoäng till hjälppengar. För 10 000 poäng skänker du 300 kronor till Unicef eller Regnskogsfondet. Läs mer på www.choice.se.

Tjäna poäng Poäng på hotell. Du får ett poäng för varje krona på kostnaden för hotellrummet. I samband med övernattning i Norge och Danmark ger vi dig också bonuspoäng på inköp i våra restauranger . Poäng på bilhyra. Både Hertz (Sverige, Norge, Danmark) och Avis (hela världen) ger dig 500

Ett hotell för varje tillfälle Nordic Choice Hotels över 170 hotell ingår i sex olika kedjor och på alla dessa hotell kan du både tjäna och använda poäng. Comfort Hotel® Hotell som oftast ligger mitt i stadskärnan och som blir basen för storstadsweekend eller jobbresan. Förnuftiga priser öppnar upp för att njuta av restauranger, museer, teatrar och annat härligt under din vistelse. Quality Hotel™ Attraktiva fullservicehotell som lämpar sig perfekt för konferenser, möten och kurser. I mindre och mellanstora städer finns hotellen i centrum, medan de i större städer ligger lättillgängliga i utkanten. Hotellen finns också vid många av Skandinaviens flygplatser.

48

Choice1401as46-48.indd 48

Nordic Choice Clubs partners

Clarion Hotel® Internationella fullservicehotell som lever upp till den nyfikna och medvetna resenärens önskan om moderna och levande mötesplatser. Quality Resort™ Resorthotellen är en upplevelse i sig själva, med ett mångfald av aktiviteter, attraktioner och välbefinnande – dessutom ligger de i närheten av attraktiva resmål. Clarion Collection® Alltid centralt belägna hotell med individuell service för dig som reser mycket i Norden. Som gäst blir du bjuden på både fika och kvällsmat. Nordic Hotels & Resorts Unika hotell som inte sällan är destinationens topphotell: The Thief i Oslo, Copperhill Mountain Lodge i Åre, Skt Petri i Köpenhamn, Farris Bad i Larvik, Yasuragi Hasseludden i Saltsjö-Boo, Nordic Sea Hotel och Nordic Light Hotel i Stockholm, Selma Spa i Sunne och Stenungsbaden Yacht Club i Stenungsund.

Kundservice Kontakta kundservice när du vill boka hotell­ rum eller har frågor kring ditt medlemskap i Nordic Choice Club Ring oss 0771 666 700 Maila oss booking@choice.se Besök oss www.choice.se

N ordi c Choi c e N i g hts 2 0 1 4 n o.0 3

2014-03-05 14:33


Till alla er som brukar bli osams om var, när eller hur ni vill äta. Vi bjuder alla våra gäster på kvällsmat. Som ett bra och enkelt alternativ när man varit ute på stan hela dagen.

Cityweekend

850:-

fr.

i dubbelrum

Våra bästa priser bokar du alltid på hemsidan. För ytterligare 10 % helgrabatt ange bokningskod “weekend”. Clarion Collection har 42 hotell i Norden och är en del av Nordic Choice Hotels

www.choice.se/collection NC_210x280+5.indd 1

2013-03-06 12.41


Mitt Hotell

Tonje sköter baren och Brian besöker den med jämna mellanrum. För bägge är Quality Hotel Grand Kongsberg ett andra hem. Av Oskar Hammarkrantz

När jag vet att Brian är på ingång ser jag till att det står en färdig Guinness på bardisken.

Vad är det som är så speciellt med Quality Hotel Grand Kongsberg? – Läget, vi har en timme till fjällen och en timme till storstaden Oslo. Och vi har den vackra älven Numedalslågen alldeles utanför dörren. Vi har fina fräscha rum, två restauranger, en nattklubb och ett spa. Här finns allt du behöver och lite till. Alla i personalen jobbar också mot samma mål, att ge gästen det där lilla extra. Vi har en bra personalmix och många av oss har jobbat här länge. Tillsammans med studenter som jobbar extra, skapas mycket god energi. Ditt hotell nominerade dig till Årets anställda inom Nordic Choice Hotels. Varför valde de just dig? – Jag tror det är för att jag använder mycket humor när jag jobbar. En gång ville några gäster att jag skulle sjunga menyn, så då gjorde jag det. Jag tycker man ska bjuda på sig själv. En kväll när jag jobbade i baren såg jag att det var ett konferensgäng som fick i sig ganska mycket. Morgonen därpå serverade jag vatten och paracetamol till dem. Sådana där små saker, helt enkelt. Och att alltid bjuda på en liten chokladbit till kaffet. Det kan verka obetydligt, men gästerna verkar uppskatta det lilla extra. Det sägs att du har en egen drink du gärna gör i baren... – Ja en ”Tonje”, den innehåller Midori, Peach-likör, vodka och tranbärsjuice. Jag hittade på den 2006 och har

50

Choice1401as50.indd 50

Brian McBride Tonje H Larsen Ålder: 31 år Bor: Kongsberg Gör: Service Manager på Quality Hotel Grand Kongsberg

sålt drygt 6 000 stycken, så den är ganska populär. Du har jobbat på hotellet i tio år, du måste börja känna igen stamgästerna? – Ja, till exempel så har vi en skotte som heter Brian McBride som brukar komma hit någon gång i månaden. Jag vet att han gillar Guinness, så när jag vet att han ska komma ser jag alltid till att det står en skummande färdig Guinness på bardisken. Jag försöker alltid lägga på minnet vad de olika stamgästerna gillar. De reser hela tiden, så det är skönt för dem att få lite hemmakänsla och dessutom möta ett välbekant ansikte när de kommer hit.

Ålder: 54 år Bor: Edinburgh GÖR: Global Asset Manager inom oljebranschen och stamgäst på quality hotel Grand kongsberg

Hur kommer det sig att du är i Kongsberg så ofta? – Jag arbetar för ett amerikanskt företag inom olja och gas, och vi har 2 500 anställda i Kongsberg. Så i 15 års tid har jag varit där ungefär en vecka i månaden.
 Varför fastnade du för Quality Hotel Grand Kongsberg? – De har en väldigt varm, personlig atmosfär. Det finns inga problem för personalen, de löser det, vad det än är. De gör alltid sitt allra yttersta för att man ska trivas. Jag har bott där i många år, och hotellet blir bättre för varje år. Behöver jag ett mötesrum men har glömt att boka, så fixar de det. En gång klagade jag på utbudet av tv-kanaler. När jag kom tillbaka nästa gång så fanns alla kanaler jag kunde önska mig.

Hur brukar du använda hotellet?
 – Gymmet är alldeles utmärkt, men tyvärr är jag lite dålig på att använda det. Restaurangen är toppen, det är avslappnat och maten är fräsch och känns hälsosam. Menyn byts ut ganska ofta, vilket är skönt så att jag slipper äta samma saker varje gång. Men favoriten är nog frukosten. Jag brukar ta bacon och stekt ägg, det håller verkligen toppklass. Efter alla år måste du ha lärt känna personalen?
 – Ja, verkligen. Och de är toppen. Tonje Larsen, som bland annat jobbar i baren, vet att jag gillar Guinness, så det står alltid en färdigupphälld när jag kommer dit. Det är sådana små saker som gör att man känner sig hemma. Med två, tre veckors restid varje månad betyder det hur mycket som helst att få känna sig lite hemma, även om man är bortrest. Men Guinness? Du är ju skotte? – Min släkt är irländsk. Så ölsmaken är medfödd. Men det händer att det slinker ned en skotsk whisky ibland också...

Quality Hotel Grand Kongsberg Christian Augusts gate 2 kongsberg Antal rum: 175 Konferenskapacitet: 25 rum, 600 deltagare Telefon: +47 32 77 28 00

Med två, tre veckors restid varje månad betyder det mycket att få känna sig lite hemma. N ordi c Choi c e N i g hts 2 0 1 4 n o.0 3

2014-03-05 14:34


”Du är skyldig mig 10 kronor sen sist” ”Ska vi ge dricks?”

“Hur mycket blir det per person?”

”Tjejer, jag kan lägga ut!”

”Jag drack Cappuccino”

DET KAN LÖNA SIG ATT TA NOTAN Skaffa dig ett Nordic Choice Club MasterCard. Ett kombinerat förmåns- och kreditkort som ger dig poäng på allt du betalar med kortet. Köper du något för 100 kronor får du automatiskt 10 bonuspoäng. Lägger du ut 2 100 kronor för tjejerna får du 210 bonuspoäng (och servitrisens eviga tacksamhet) på köpet. Fördelarna med att vara medlem i Nordic Choice Club är uppenbara. Med MasterCard blir de ännu fler: Du får inte bara extra bonuspoäng, du tillgodoräknas dessutom varje år med tio kvalificerande nätter. Det gör det enklare att bli uppgraderat. Skanna via QR-koden eller besök www.choice.se/mastercard och ansök idag så får du 3 000 välkomstpoäng! Skanna och ansök här! Vid delbetalning uppgår krediträntan till 18,12 % per år. Den effektiva räntan, beräknat på ett kreditbelopp om 20 000 kr och en årsavgift på 200 kr (SILVER första året utan årsavgift) och en aviavgift på 25 kr (ej vid e-faktura), är 20,82 % (SILVER respektive 19,54 % (GOLD/PLATINUM).

– CHOICE.SE

00867_annonse_SE.indd 1

11/1/13 11:14 AM


Choice Nights 03-14 SE  
Choice Nights 03-14 SE  
Advertisement