Sommelier Efterår 2016

Page 1

no. 3

2016

Me dle ms b l ad f o r D an s k S o m m e l i e r Fo re n i n g

En svensk/dansk verdensstjerne Dansk Sommelier Forening ønsker Arvid Rosengren stort tillykke med titlen som VERDENS BEDSTE SOMMELIER


SOMMELIER #3 2016 19. ÅRGANG

Ansvarshavende redaktør: Rasmus Amdi Larsen I redaktionen: Tim Vollerslev og Keld Johnsen. Annoncer: Peter Pepke. Layout og art direction: SALVADOR / Salvador.dk. Tryk: NovaGraf A/S Udgiver: Dansk Sommelier Forening

SKRIV TIL REDAKTIONEN

Invitationer til smagninger, rejser mv bedes rettes til ansvarshavende redaktør Rasmus Amdi Larsen på mail ral@sommelier.dk.

PRAKTISK

SOMMELIER udkommer fire gange om året og sendes til medlemmer og venner af Dansk Sommelier Forening. Bladet er baseret på frivillig arbejdskraft. Alle indtægter går til uddannelse, konkurrencer og fagligt samvær.

DANSK SOMMELIER FORENINGS BESTYRELSE

Præsident: Christian Aarø,
tlf. 3032 7191, mail: mail@aaro-co. dk Vicepræsident: Tim Vollerslev,
tlf. 2360 3109, mail: tim@vollerslev.dk Redaktionsmedlem: Keld Johnsen, tlf: 4038 4480, mail: madvin@post9.tele.dk
kasserer: Bent Aamand, tlf. 6536 1026,
tlf: 2075 7702, mail: b.aamand@jubii.dk Sekretær: Christian Høj Jørgensen,
tlf: 2463 7430, mail: cthj@webspeed.dk Smagninger og facebook: Christian Thorsholt Jacobsen, christian@restaurant_ anarki.dk
Webmaster: Kim Thygesen, tlf: 2615 8634, mail: kim@ restaurantmellemrum.dk bestyrelsesmedlem: Jesper Boelskifte,
tlf: 4010 6649, mail: jb@mashsteak.dk bestyrelsesmedlem: Christian Thorsholt Jacobsen, christian@restaurant_anarki.dk
bestyrelsesmedlem: Tabita Mortensen Forside: Arvid Rosengren i sejersrus. Foto: JEAN BERNARD

Vennemedlemskab koster 1800 kr. årligt og tegnes ved henvendelse til Bent Aamand, Skræddervænget 9, 5800 Nyborg, tlf. 6536 1026 / 2075 7702, mail: b.aamand@jubii.dk Vennemedlemmer har adgang til D.S.F.s medlemsliste og modtager SOMMELIER. Alle henvendelser om adresseændringer, kontingentindbetaling og fakturaer rettes til Bent Aamand. Redaktionelt materiale sendes til Rasmus Amdi Larsen, tlf. 4019 9513, mail: ral@sommelier.dk Færdigt annoncemateriale kan mailes til: Peter Pepke mail; Peterpepke@gmail.com Deadline for næste nummer af SOMMELIER er 1. november 2016. Annoncer, nytegning og ændringer: Peter Pepke, Enghavevej 64, st.th., 1670 København V, mail: peterpepke@gmail.com,
tlf: 2621 9885.

Bare rolig…. Vi elsker stadig Spanien!


no. 3, 2016

Skriv til Sommelier!

3

Referat af generalforsamling

4

Nordisk mesterskab afholdesi Danmark

5

Eminent og Grand Eminent på Crémant de Bourgogne

7

Ny dele-økonomisk vinkælder

8

Når stort ikke er så slemt endda

12

Alsace genbesøgt

18

Sig S’ til din vinbar - S’vinbar!

24

Sébastien Riffault

28

Junior DM

30

En beretning fraVM i Argentina

32

Rheinhessen– der hvor tingene sker

42

Napa Valley og de 5 bjerge

46

Fri Vin Manifestet

54


God fornøjelse med det nye blad. Det nye og forbedrede blad du læser i, er designet af SALVADOR og udviklet i samarbejde Dansk Sommelier Forenings bestyrelse. Vi kan også hjælpe dit firma med kreative og nytænkende løsninger, med alt fra opsætning af hjemmeside, til konceptudvikling, design af logo, layout af menukort, m.m.

RING: +45 4094 1929

SKRIV: kontakt@salvador.dk

4

SE MERE: salvador.dk


Skriv til Sommelier! VIL DU GERNE FORMIDLE VIDEN?

PÅ SOMMELIER REDAKTIONEN vil vi rigtigt gerne i kontakt med en bred skare fra vinens og det gode livs verden. Så skriv gerne til os, hvis du som interesseorganisation, importør, vinhus, producent eller anden aktør har spændende nyt. Det meste har interesse, men der er selvfølgeligt ikke plads eller tid til alt. Invitationer til smagninger, rejser, udflugter eller hvis du/I søger efter deltagere i dommer- eller testpanel hører vi meget gerne fra jer. Hvis ikke redaktøren kan, er der en række dygtige og kyndige sommelier’er eller vinskribenter, der muligvis har lyst til at kigge nærmere på det.

Så skal du også være meget velkommen til at skrive til mig på ral@sommelier.dk . Du behøver ikke have skrevet før, men et minimum af skrivefærdighed er dog påkrævet. Derudover er lysten til at gøre kollegaer klogere på vinens verden den vigtigste egenskab. Om du er sommelier, amatørvinnørd eller skribent, der har lyst til at bidrage til DSF’s arbejde er du meget velkommen til at give dig til kende.

Det vigtigste er, at dit budskab har karakter af at kunne viderebringe lærdom snarere end rene kommercielle interesser. Altså, er vi meget interesserede i invitationer eller nyheder, der kan bidrage til læsernes uddannelse (og/eller underholdning). Skriv meget gerne til Sommelier på ral@sommelier.dk

5


Referat af generalforsamling i Association Sommelier Internationale Den 5. Juni i Beograd, Serbien – Danmark repræsenteret ved Tim Vollerslev

Pkt 1. Velkomst ved ASI’s japanske præsident Shinya Tasaki (og i øvrigt verdens bedste sommelier i 1995). Mødet blev indledt med tak og ros for velgennemført VM i Mendoza Maj 2016 til Argentina´s præsident Andreas Rosberg (ja hans familie stammer fra Jylland).

præsenterede program, plan og budget vedr. EM 2017 i Østrig. Michelle Mc Carthy præsidenten i Canada præsenterede program, plan og budget vedr. ASI´s Best Sommelier Americas 2018. Det blev besluttet at Antwerpen i Belgien skal være vært ved VM i 2019.

Pkt 2. Gennemgang og godkendelse af ASI årsregnskab ved kasserer Philippe Faure-Brac.

Forslag godkendt Japan som vært ved næste Asia & Oceania mesterskab 2018.

Pkt 3. Vedtægts komiteen præsenterede status vedr. lande der venter på godkendelse som medlemmer i ASI (her gennemgår ASI blandt andet lovlighed samt kontrollerer, at vedkommende forening fungerer som eneste officielle repræsentant for det pågældende land)

Forslag vedr. EM 2020 på Cypern – til afstemning ved næste møde. Under DIVERSE var der debat om Sydafrika, der ønsker at deltage ved EM, fordi der endnu ikke er nok Afrikanske medlemslande til et Afrika mesterskab (medlemmer og observatører er p.t. Mauritius, Sydafrika og Marokko).

Pkt 4. ASI´s samarbejde med andre organisationer som fx Court of Master Sommeliers samt rapport og status på ASI certificerede Sommelier Diplom eksamen som vil blive tilbudt som web-eksaminering.

Det er på disse internationale møder hos ASI og ved deltagelse i komite arbejdet at aktive medlemslande inkl. Danmark, har en væsentligt indflydelse på beslutninger og fairness ved konkurrencer for sommelier foreninger og deres medlemmer over hele verden.

Pkt 5. Arvid Rosengren (VM) vælges som fast medlem af ASI´s konkurrence komite og skal for fremtiden være med til at tilrettelægge konkurrencer i ASI regi.

Ovenstående er blot en ultrakort gennemgang af en lang dags møde. Venlig hilsen Tim

Pkt 6. Anne-Marie Foidl, præsidenten i Østrig

6


Nordisk mesterskab afholdes i Danmark Den 2. Oktober 2016 på Hotel og Restaurantskolen i Valby. De 10 bedste sommeliers fra norden er repræsenteret. Det bliver en super spændende dag, som vi håber MANGE medlemmer og kommende medlemmer af DSF kommer ud og kigger på. Jess Kildetoft vandt Nordisk Mesterskab sidste år og sidste gang Danmark var værtsland vandt Christian Thorsholt Jacobsen – og Danmark skal selvfølgeligt have hjælp til at beholde pokalen. Der er finaledyst, smagninger og vinbarer og det bliver IKKE kedeligt. Efterfølgende er der middag på Restaurant No. 2. Følg med på Facebook!

7


RIEDEL

RIEDEL - ET UNIVERS AF DRUESPECIFIKKE VINGLAS

Kontakt: Casper W. Næss-Schmidt, Brand Manager Riedel, Denmark - tlf. 22 50 74 12 - cns@hjhansen.dk


original tasting, Les Eminents d the “Auditorium de l’Opéra“ of nouncement theEminent two new Eminent ogof Grand på bra Crémant de Bourgogne

Der er indført et nyt klassifikationssystem i Crémant de Bourgogne med de to titler Eminent og Grand Eminent. Strengere krav har længe været producenternes ønske og endelig er området blevet enige om de nye regler. Eminent må skrives på etiketten, hvis vinen følger de almindelige regler men lagrer minimum 24 måneder med gæren.

Grand Eminent har foruden lagringskrav også følgende regler:

he AOC Crémant de ated aging time ond one, more nd Eminent » ol content, the g, the estimated ne from before ng date and the

• Kun Chardonnay og Pinot Noir til hvide – men Gamay må benyttes til rosé36 måneders lagring • Minimum 10 % alkohol

• Der skal gå mindst 3 måneder fra disgorgement til salg • Dosage skal være under 15 gram sukker pr liter

Den oprindelige Crémant de Bourgogne AOC blev oprettet i 1975.

9


10


Ny deleøkonomisk vinkælder - med mulighed for køb og salg

Fredag, d. 2. september åbner Danmarks første delevinkælder, Urban Wine Box. En ny slags vinkælder, beliggende under den nyrenoverede del af Carlsberg Byen.

AF ANDERS FREDERIK STEEN FOTO: PR


FORDI VIN FYLDER

KØB OG SALG AF VIN

”Idéen til Urban Wine Box kom, da jeg på et besøg hos min kones forældre i Frankrig, ville købe et par kasser 2009 Bourgogne med tilbage til Danmark. Det gik op for mig, at jeg sikkert ligesom mange andre, der bor i lejlighed i byen, ingen steder havde at opbevare vinen, og derfor blev drømmen om flere kasser god vin, og selvfølgelig den gode investering, ikke til mere end nogle få flasker...”

Du kan nemt følge med i din vinsamling via din Urban Wine Box profil, uden at skulle tænke på opbevaring, transport og alt andet praktiske besvær - du skal kun tænke på selve vinen! ”Vi har allerede oplevet stor interesse for Urban Wine Box. Derfor kan vi på nuværende

Søren Riis, stifter og partner af Go’more, samt idémand og stifter af Urban Wine Box. Du ved lige så godt som Søren, at din vinkælder ikke hører hjemme under sengen eller ovenpå dit klædeskab. Urban Wine Box tilbyder derfor opbevaring af dine vine i en kælder, der er placeret 8 meter under jorden og af den grund har en fast og stabil temperatur på 14 grader og og luftfugtighed omkring 80%. Den er derudover forsikret, alarmsikret samt personlig bemandet. Kælderen er optimal på alle tænkelige måder, og dine vine omgives af de bedste forhold for at kunne leve længere og bedre.

tidspunkt stolt fortælle, at rigtig mange (de fleste) flasker i kælderen, ikke er til at finde eller få andre steder. Hver eneste vin er nøje udvalgt, og rigtig mange af flaskerne er af meget høj kvalitet. Vi har vine til vinelskerens middag i weekenden, til den entusiastiske samler der vil holde vinsmagning, og til de professionelle, som sørger for at hele vinsamlingen i Urban Wine

12

Box, vokser og udvikler sig. Idéen med Urban Wine Box er, at du nemt kan handle al denne vin via din profil, uanset om du vil købe eller sælge.” Morten Tølbøl Sørensen, CEO Urban Wine Box Urban Wine Box vil give dig mulighed for at finde vine, du ikke vidste fandtes, eller ikke kan finde andre steder. Du vil også inviteres med til smagninger af vine, du ikke har smagt før, så du kan opleve ny vin – eller du kan prøve at organisere din egen vinsmagning. Sammen med dig og tilknyttede sommelierer, vil Urban Wine Box sætte nye standarder for hvad vin er. Vi vil dele det bedste fra alle hjørner af verden med dig, og lade dig dele dit med resten af København. Alt det nye og moderne, og alt det urokkeligt klassiske og traditionelle. Hvad end du er seriøs vinentusiast eller dedikeret vinelsker.

URBAN WINE BOX OG SOMMELIER’ERNE “Med Urban Wine Box, ønsker vi at skabe et godt samarbejde med de danske sommelierer. En af de ting vi gerne vil hjælpe sommeliererne med er, at de uden nogen udbetaling og blot


mod et lille salgsgebyr kan skabe deres egen ”mikro-vinbutik” i et eftertragtet område med mange købedygtige vinelskere. Dertil vil vi også gerne hjælpe dem med ekstra markedsføring af deres udvalgte vine – og vinstil. Vi tilbyder sommeliererne gratis opbevaring af private samlinger med op til 500 flasker vin, service i forhold til ind- og udlevering af flasker, samt registrering af deres samling på en digital platform, som de løbende vil få privilegeret mulighed for, at udvikle med eventuelle ønsker, nye features etc. I forhold til restauranternes kældre, vil vi i det omfang det er muligt, ligeledes hjælpe med

gratis opbevaring og handel op mod 1000 flasker. For os er det blot vigtigt, at der er tale om kvalitetsvine, og vine der hos Urban Wine Box vil kunne sælges for ca. 200-2000 Kr. Dette er selvfølgelig fordi vi ønsker, at disse vine skal repræsentere den samme høje standard, som resten af vinene i kælderen”

vi anser som en fælles interesse i forhold til vores arbejde, og sommeliererne på restauranterne. Ydermere er det virkelig interessant, at Urban Wine Box giver mulighed for både handel, opbevaring, men også adgang til vine vi ellers kan have svært ved at finde, da disse vine ofte ligger i private kældre.

Søren Riis, stifter og partner af Go’more, samt idémand og stifter af Urban Wine Box.

Hvis du vil vide mere om Urban Wine Box, kan du skrive dig op til en plads i kælderen, tilmelde dig nyhedsbrevet på www.urbanwinebox.com, eller kontakte CEO Morten Tølbøl Sørensen på morten@urbanwinebox.com.

Den samlede målsætning for Urban Wine Box er altså at skabe bevidsthed om kvalitetsvin og give vinen en central placering i det sociale urbane liv, hvilket

www.adriatvinimport.dk

Giacomo Conterno Apollonio Luigi Pira Garofoli Bisol Il Cascinone Gianfranco Alessandria Capovilla Elio Altare Albino Rocca Vie di Romans Antonio Caggiano Florio Panizzi La Ciarliana Mauro Veglio Matteo Correggia Ca’ dei Frati Mocali Hofstätter Bove Bartolo Mascarello Roberto Voerzio Leonildo Pieropan Berta La Spinetta Terre Nere Tenuta di Bibbiano Revello Piaggia Morgante San Giusto a Rentennano Villa Simone Ciacci Piccolomini Cantine del Notaio Cascina Fontana Manincor Ermacora Brigaldara Ca’ La Bionda Alpha Zeta Cos

VISION FOR KVALITET OG NYDELSE Høj kompetence og erfaring siden 1979 ligger bag Adriats spændende sortiment, der omfatter vine fra vingårde i hele Italien. Flere hører til blandt verdens førende producenter, andre er på vej, og nogle er stadig ukendte. Alle er de omhyggeligt udvalgt med samme store kærlighed til vinen.

13

Adriat Vinimport as I TA L I E N S K E K VA L I T E T S V I N Estort Når

ikke er så slemt endda

Store brands mangler typisk den karakter af nærhed og håndværk, der gør dem virkeligt interessante at arbejde med for professionelle. De store navne kan til gengæld noget andet – de er med til at brande og skabe velstand i deres givne metier – det vil sige, ingen brands ingen små unikke håndværksprodukter. Så måske de har fortjent lidt mere kredit? Sommelier har taget et lille kig på to af de helt store, der arbejder med to vidt forskellige ting; Mumm Champagne og Havana Club rom.

AF RASMUS AMDI LARSEN

15


G.H. MUMM CHAMPAGNE G.H. Mumm’s historie starter i 1827 og startet af tyske vinmagere, der slog sig ned i Reims. Huset råder over 218 hektar marker hvor Pinot Noir dominerer med over 78% af beplantningen. Markerne er typisk i de store Grand Cru terroirs i Montagne de Reims, og Chardonnay-beplantningerne i Avize og Crément i Côte des Blancs. Huset er i dag ejet af Pernod-Ricard. Husets linie af Champagner ser således ud: Gordon Rouge Brut NV: 45% Pinot Noir, 30% Chardonnay og 25% Pinot Meunier. Omtrent 25% af vinen bliver lavet af reserve-vine. 8 gram restsukker.

Mumm Rosé Brut NV: Mellem 12-14% stille rød Pinot Noir vin giver farven til roséen. Herudover er blendet 60% Pinot Noir, 22% Chardonnay og 18% Pinot Meunier. 6 gram restsukker. Mumm Demi-Sec: Baseret på Pinot Meunier og med 40 gram restsukker. Lé Millésimé: Vintage med minimum 5 års lagring. Pinot Noir baseret med 64%. I handlen lige nu er 2006. Collection du Chefs de Cave: Sen-release af Gordon Rouge flasker på magnum, der ovenikøbet kun får 4 gram sukker tilsat. Lige nu er 1985, 1990 samt 1996 i handlen.

16

Blanc de Blanc de Cremant: Ren Chardonnay-juice fra Cremant. Ikke vintage-dateret, men der bruges ikke reserve-vine. Cuvée R. Lalou: Husets prestige-cuvée. 53% Pinot Noir fra Ambonnay, Verzy og Verzenay samt 47% Chardonnay fra Avize og Cremant. Seneste release er 2002.


HAVANA CLUB RUM Havana Club er en af verdens bedst sælgende brands, og kan købes overalt i verden – lige med undtagelse af USA – på grund af de to landes mangeårige handelsembargo. Brandet ejes i dag 50:50 mellem den Cubanske stat og Pernod Ricard. Navnet Havana Club stammer fra 1934 og har været eksporteret til den vide verden siden 1977. Det, vi i dag kender som Havana Club har dog en over 100 år lang historie. Havana Club bliver produceret i havnebyen Santa Cruz del Norte. Añejo 3 Años – Hvid rom og beregnet som mojito-mixer Máximo Extra Añejo – Blev første gang udsendt i 2005 og bliver kun lavet i 1000 flasker om året til en pris på 10.000 kroner flasken. Man har simpelthen gemt en tønde eller to hvert år i de over 100 år, som Havana Club har eksisteret, og husets Maestro Ronero, Don José Navarro, blander hvert år de kun 1000 halvflasker, der sendes på markedet.

Añejo Especial – Mørk rom bereget som mixer i Cuba-libre Añejo Reserva – Længere lagringtid – kan serveres alene på is Añejo 7 Años – Denne var én af de første rom, hvor man eksperimenterede med ekstra lagring. I dette blend er der kun den yngste rom, der er 7 år, de ældste i blendet er typisk op til 14 år gamle. Denne er på mange måder Cubansk rom’s stolthed på grund af historen, men selvfølgeligt er der mange kvaliteter over. Selección de Maestros – Barrel-proof agtigt kraftig rom med 45% alkohol Añejo 15 Años – Ligesom 7 Años er det kun den yng-

Union – Produceret i samarbejde med cigar-mærket Cohiba og er designet specielt til at blive drukket til Cubanske cigarer.

ste rom, der er 15 år gammel. Kun omtrent 58 tønder bliver produceret hvert år.

17

Dansk Sommelier Forening takker vores guld-sponsor Pernod-Ricard for et flot afholdt arrangement på Café Victor.


GFB5764PRD_180x256mm.indd.indd 2

15/01/16 15.50


– Danmarks sommelieruddannelse

FÅ PAPIR PÅ DINE VINKUNDSKABER! • 21 kursusdage med både teori og praksis • Flere parallelle hold giver stor fleksibilitet • Målrettet undervisning på dansk af eksperter • Guided smagning af mere end 130 vine • Eget udviklet materiale på dansk • Skriftlig, mundtlig og praktisk eksamen med diplom

NU OGSÅ MED WSET LEVEL 3 Få en internationalt anerkendt eksamen og adgangsbillet til WSET Diploma som supplement til sommerlieruddannelsens lange og detaljerede uddannelse. På Vinakademiet supplerer vi nu sommelieruddannelsen med den kendte engelske vinuddannelse fra Wine & Spirit Education Trust. WSET Level 3-studiematerialet og to eksamensforberedende dage indgår automatisk uden ekstra betaling. Læs mere og se kommende kursusdatoer på www.vinakademiet.dk

– Fordi viden gør en forskel


Alsace genbesøgt - plejer er ikke helt død

AF SIMON BJERRE-PETERSEN

20


S O P E XA H AV D E I N D B U DT en håndfuld af danske vinskribenter til Millésimes Alsace, der afholdes hvert andet år. Ved ankomst til Millésimes Alsace trådte vi direkte ind i en folkefest hos Adam Jean-Baptiste. Der fornemmedes en bred opbakning fra alle led i den ”Alsaceiske” vinverden til arrangementerne, der skulle løbe af stablen de næste døgns tid. Mange vinhuse fra hele regionen hjalp til. Vi mødte både kultproducenter, store kooperativer, klassikere og små hyggelige vinbønder. Som en del af denne folkefest var der den

første aften fokus på de kvindelige producenter. På denne første aften var der åben smagning, hvor der var fokus på muscat fra slutningen af det 20. århundrede og Riesling fra 1998. Moden riesling er jo en klassiker, men moden muscat har i hvert fald jeg, ikke den store erfaring med. Det viser sig, at de kan blive særdeles unikke i deres udtryk. Der blev serveret muscat fra 1987 til 1996. Den mest markante og genkendelige aroma er sjovt nok mynte - de dufter ekstremt meget af det.

21

På Millésimes Alsace deltog 99 producenter med deres vine, og det var et krav, at de skulle medbringe minimum 4 forskellige Riesling. En gennemgang af alle vinene på messen vil være monotont, så det skal I nok slippe for at læse, men det kan fremhæves, at vi smagte vildt stor forskellighed fra stand til stand. Der blev naturligvis præsenteret en del 2015 riesling, men årgangene 2008 og 2010 var også stærkt repræsenteret. Som nævnt var der producenter med mange forskellige tilgange


til vinproduktion, undertegnedes fokus var primært på kultproducenter og klassikere. Her kan nævnes Rolly-Gassmann, Weinbach, Marc Tempé og mange flere. For mig stod Alsace for et område, der havde visse (lave) standarder fra kooperativerne og kvalitetsmæssig udvikling fra “kulten”. Men denne tankegang er i den grad gjort til skamme. Visse kooperativer er mindst ligeså kvalitetsbevidste og selvudviklende som mange af kult producenterne.

CAVE DE RIBEAUVILLÉ

liggende inde i Grand Cru Osterberg, men produceres som et blend af Riesling, Gewurstraminer og Pinot Gris. Det specielle ved lige præcis denne parcel er den varmekilde, der varmer marken op, og gør den frostfri samt medvirker til en længere modningsperiode.

marked er en af verdens største aftagere af riesling fra Alsace. Riesling er alles kæledække på disse kanter – men man kan blive bange for, at riesling-feberen kan komme til at koste lidt på diversiteten i området. Flere producenter fjerner sorter som sylvaner, chasselas og pinot

Cru d’Alsace Et stort ønske for mange af producenterne er at indføre et ekstra niveau i AOP Alsace. Denne skal

Cave de Ribeauvillé er et godt eksempel på et kooperativ med et plettet navn. Men dette kooperativ var i den grad en enorm overraskelse. ”Firmaet” laver 2,5 millioner flasker om året, og det må siges at være ret meget! For at levere druer til kooperativet er der strenge krav, f.eks. at alt høst skal foregå ved håndkraft. Der betales ekstra 30% i honorar, hvis bønderne ønsker at omlægge til økologi, og alt i alt virker hele firmaet meget harmonisk. Mange af vinbønderne har været tilsluttet Cave de Ribeauvillé igennem flere generationer, og der er et fælles mål om utrolig høj kvalitet. Deres sortiment er meget bredt, og der er både plads til basisvinene samt helt unikke små parceller, der flaskes med LieuDit betegnelse. Den bedste vin, vi smagte, til denne smagning var 2010 Clos de Zahnacker. Det er et lille parcel, der er be-

opfattes som et “Premier Cru” og indbefatte LieuDits af højere kvalitet. Betegnelsen “Cru d’Alsace” er endnu ikke officiel, men producenterne kan allerede nu ansøge om at påføre “Cru d’Alsace”. Loven vil blive indført før eller siden, og vi vil allerede se de første udgaver på etiketterne fra årgang 2015.

Cave de Ribeauvillé er helt sikkert et koorperativ, man skal holde godt øje med, for de kan noget! I alle genrer er de yderst ambitiøse. De producerer på flere niveauer bl.a. Crémant, røde, rosé, hvide og søde. Den danske importør er Phillipson Wine.

DE VIL RIESLING!! DANSKERNE VIL RIESLING!! Alsace er om noget sted “Riesling-land” - og det danske

22

blanc for at gøre plads til mere riesling. Dette kan der være ganske god fornuft i, da riesling jo er og bliver kongen. Dog synes jeg stadig, at det er vigtigt at holde de gamle traditioner ved lige og man må ikke håbe at de mindre druer er helt på vej ud af markerne. De kan hver især nogle andre ting, som blandt andet mit møde med lagret muscat gav et levende bevis på. Og når man smager sig igennem så meget riesling, som vi gjorde i disse dage – ja, så er det altså


meget rart med et glas let, saftig sylvaner til at dulme mavesyren!

GENERATIONER HISTORIE FREMTID Producenterne i Alsace virker nærmest som én stor familie. Folk kender hinanden, og de støtter hinanden med viden og netværk. Som i alle egne i verden er der altid nogle enspændere, der skiller sig ud fra mængden, men i det store hele virker det hele meget harmonisk. Måske endda en anelse for harmonisk – lidt mere spræl kunne måske sparke lidt mere diversitet ind i Alsace anno 2016. Mange vingårde producerer vin i samme familienavn på 13. generation og nogle ældre endnu. Vi blev overvejende mødt af enten vinmageren selv eller den overtagende generation. Det er tydeligt at se, hvordan hvert hus har deres måde at gøre tingene på, og mange gør som ’man altid har gjort’! Dette giver en god stabilitet, men nogle huse kunne nok godt trænge til en revolution, mens andre skal gøre det, de er kendt bedst for!

23


Vins d’Alsace Forkæl dine sanser

Pinot Gris og Gewurztraminer d’Alsace Fyldige og kraftige – på den bløde måde! Pinot Gris og Gewurztraminer er to meget aromatiske og generøse vine der giver et behageligt intenst og fyldigt smagsindtryk. Med deres krydrede, velafrundede noter af eksotiske frugter og blomster, er de et markant og givende supplement til såvel hvidt kød, terriner, krydrede og asiatiske retter samt stærke oste.

www.alsacevin.net

24


Få en Château Margaux 82 til at føle sig hjemme.

Forskellen hedder Gaggenau. Château Margaux årgang 1982 er en af de bedste vine, denne vingård nogensinde har produceret. Og vinskabet RW 464 giver de optimale opbevaringsbetingelser for, at den vedbliver med at være det. Skabet har to separate, justerbare klimazoner med præcis temperaturkontrol, minimale vibrationer og fuldt udtrækkelige flaskebakker, der rummer op til 99 flasker. Det giver ideelle betingelser for at gemme en førsteklasses Margaux til en helt særlig lejlighed. For mere information, besøg www.gaggenau.com. Besøg Gaggenau showroom i København, og oplev forskellen.

25


Sig S’ til din vinbar -S’vinbar! Denne artikel omhandler den yderst populære S’Vinbar i Århus, der er drevet af Sommelier og DSF-medlem Sabina Drachman. Jeg tog på besøg hos Sabine, for at få mig en snak om hvad det er S’vinbar kan.

AF SIMON BJERRE-PETERSEN

26


SABINA HAR SIDEN NOVEMBER 2014 haft kæmpe succes med S’vinbar. Sabinas rødder stammer fra Vestjylland, men hun har siden 2006 arbejdet i Århus bl.a som restaurantchef på Restaurant Èt. Hun har med faglighed og charmerende personlighed fået et stærkt netværk både blandt gæster og kollegaer.

S’vinbar; det skal være et levende sted hvor folk mødes og kan diskutere, smage, udveksle ideer og lade sig imponere. Før vinbaren følte Sabina tit, at der gik meget viden og udvikling til spilde, ved at vin blev smagt i bittesmå grupper i stedet for at samle Århus’ restaurationsmiljø.

S’vinbar fungerer som central for alle, der har lyst til at snakke, studere, smage og nyde vin i Århus. Der har siden åbningen været afholdt mange smagninger, som er en vigtig del af grundfilosofien omkring

”Jeg kom på ideen, efter en af de utallige smagninger, hvor man kun smager med importøren og sig selv. Jeg synes, det var en skam at åbne så mange vine bare for min skyld, og det var ligeledes en skam, at der ikke

27

var nogen at tale om vinene med.” siger Sabina. Konceptet udviklede sig hurtigt, og via Facebook-gruppen “Fælles smagninger i Århus” kom der gang i smagestuerne hos S’Vinbar. Dette gav en indbudt skare mulighed for at deltage i flere smagninger, og importørerne kunne koncentrere deres indsats på jyske restauranter. Det er ikke en speciel elite, der bliver indbudt. Har man interesse og tilknytning til restaurationsverden, har man også mulighed for deltagelse. Importørerne betaler intet


”Jeg kom på ideen, efter en af de utallige smagninger, hvor man kun smager med importøren og sig selv. Jeg synes, det var en skam at åbne så mange vine bare for min skyld, og det var ligeledes en skam, at der ikke var nogen at tale om vinene med.”

for at afholde smagningerne hos S’vinbar, og de afholdes uden for åbningstiderne. Det er et genialt koncept, der ikke forstyrrer Sabinas forretning, men giver et positivt netværk og styrker alle sommeliers ved de mange smagninger.

Sabinas vinfilosofi er ikke fast defineret. Det vigtigste er, at det er godt håndværk og ærlig vin. S’vinbar sælger både vin ud af huset, og der serveres over 200 vine på glas! Det kan kun anbefales, at man slår vejen forbi S’vinbar, om det er til en organiseret smagning eller til ’fri leg’.

S’Vinbar er selvsagt ikke kun for restaurations-

S’Vinbar Klostergade 62, 8000 Aarhus.

Et udklækningssted for nye Sommeliers Der opstår ofte studiegrupper blandt unge og kommende sommeliers, og det er netop den vidensdeling og formidling, der tænder Sabina. Det skal dog heller ikke blive for teoretisk det hele – teori, fest og højt humør skal følges ad. Der bliver også afholdt blindsmagningskonkurrencer, der altid udvikler sig til en kæmpe fest. ”Jeg regner med at få undervisningstilskud en dag” griner Sabina, men tilføjer ”der skal leves, smages, nydes og festes med vin på S’vinbar!”

kan henvende sig og få en god snak, uden at det er underlagt en masse planlægning.

branchen, og er blevet et vinøst in-sted i den helt store kaliber. Det er styrkende for en by som Århus at have initiativtagere som Sabina, der er så synlig som sommelier. De unge

28Sébastien Riffault Charmerende - sans soufre

AF SIMON BJERRE-PEDERSEN

I M I DT E N A F N OV E M B E R måned gæstede den kendte biodynamiske vinproducent, Sébastien Riffault, Restaurant Hærværk i Århus. Smagningen blev afholdt i samarbejde med Rosforth & Rosforth.

vine, og er et kendt navn i den mere naturlige retning. Der arbejdes med hånd og hest og selvfølgeligt uden sprøjtemidler. Transformationen fra far og farfars mere moderne tankegang startede i 2007.

Sébastien Riffault bor i Sancerre. Han er kendt for sin tilgang til yderst delikate

Han inddeler gerne hans vine i to. De mindst komplekse og lettere tilgængelige vine fra mark-

30

er, som hans far plantede for 30 år siden, og de mere komplekse vine fra marker som bedstefar plantede for 50 år siden. Fra de yngre stokke finder man vine som Les Quartons Blanc & Rouge. Den hvide får typisk to år på tank og gennemgår malolaktisk gæring, der giver vinene den meget tiltalende fyldighed


uden at det stammer fra fadlagring. Meget lav svovling og senere høstning giver en ret distinkt stil for Sancerre. Er det en moderne eller fuldstændig traditionel tankegang? Når Sébastien smager hans vine sammen med hans far, siges det tit og ofte; “Det smager som Sancerre i gamle dage”. Så Sébastien mener som sådan ikke, at han laver ’anderledes’ Sancerre - men klassisk Sancerre. Alle stilarter ændrer sig jo med tiden, og der vil ske en naturlig udvikling i efterspørgslen hos forbrugerne. Og stilen hos Sébastien Riffault er utvivlsom anderledes end man måske er vant til her i hyldeblomst/stikkelsbær/kattepisse

land som Sauvignon Blanc har skulle smage af de sidste 10 år. Skeveldra er en mark der indeholder en del flint og silikat. Vinen er ret interessant i sit udtryk med toner af grannåle, lidt flordufte og fabelagtig skøn syre. Der er så smuk balance i vinen. Til den mere ekstreme side er Auksilis Maceration og Auksilis Tardif. De er specielle på hver sin måde. Druerne er meget sent høstet, så sent, at Sauvignon Blancen er blevet pink af råd og naturlig svovl produktion. Det føres videre i vinen, der gør den helt grumset. Næsen er helt vild, med et ubeskriveligt hav af sødme, bitterhed, krydderier og metalliske toner i smagen.

31

Auksilis Tardif, er som navnet antyder, sent høstet. Alkoholen er på 17%, der udelukkende stammer fra sukkeret i mosten. Dette kan lade sig gøre, når man er helt bekendt med, hvordan mikroklimaets og kælderens naturlige gærstammer opfører sig. Vinen har overraskende 0 gram restsukker, men dufter sødt og godt og ideen er at skabe en frugt/fyldig vin på 100% botrytis ramte druer.

Vinene forhandles af Rosforth & Rosforth i Danmark.


Junior DM A F C H R I S T I A N T H O R S H O LT J A C O B S E N FOTO: HANS BØJE SANDGÅRD


D

ansk Sommelier Forening afholdte for første gang nogensinde DM for U-30 sommelierer i forbindelse med optagelsesprøven til Dansk Sommelier Forening søndag d. 1. maj på Hotel og Restaurantskolen i Valby. Ideen med denne konkurrence er, at give en platform for yngre sommelierer med ambition om at konkurrere på internationalt niveau og samtidigt supplere til det egentlige Danmarksmesterskab som afholdes hver 2. År. Knap 30 kandidater stillede op tidligt søndag morgen. De først blev stillet over for en blindsmagning af 3 vine samt 3 spiritus hvorefter en time lang teoretisk prøve skulle finde de tre dygtigste kandidater. Vinene skulle beskrives & analyseres samt identificeres medens det for spiritussmagningen blot handlede om identificering hvilket i sig selv viste at være svært nok.

KANDIDATERNE PÅ HÅRDT ARBEJDE Efter to timers intenst arbejde blev kandidaterne sendt til frokost og dommerne arbejdede sig igennem de afleverede prøver og smagninger. I mellemtiden havde mange af DSF’s trofaste sponsorer stillet op til stor smagning og Champagnebar. Kl. 17.00 blev det annonceret

at Helle Hasting fra Geranium, Jens Peter Nebsbjerg fra MASH Århus samt Nina Jensen fra Anarki skulle op imod hinanden.

ET FINALESHOW MED NORSK ACCENT Finalisterne blev sat over for en række opgaver foran det (desværre lidt sparsomt) fremmødte publikum. Inden der blev trukket lod om hvem som fik lov til at starte blev finalisterne bedt om ligeligt at fordele en magnum champagne hver. Scenen var sat op som en restaurant med 2 borde med hver 2 gæster, vinkøleskab og service station. Først skulle der dekanteres en spansk rødvin, herefter skulle der anbefales og serveres en valgfri hvidvin, som skulle matches med en ret der blev serveret til gæsterne. Finalisterne blev bedt om at anbefale kaffe og avec og slutteligt skulle der blindsmages 2 vine og 3 spiritus. Slutteligt mødtes finalisterne til lidt quiz på storskærmen hvor der skulle gættes vinområder, vinpersonligheder og cocktailopskrifter.

Alle kandidaterne klarede sig virkeligt flot igennem finalen men i sidste ende trak erfaringen det længste strå. Nina Jensen som stod i sin første finale klarede sig ind på 3.-pladsen mens Jens Peter Nebsbjerg blev nummer 2 og Helle Hasting løb

33

med sejren. Desuden klarede 2 kandidater sig igennem nåleøjet i bestræbelserne på at blive optaget i Dansk Sommelier Forening. Stort tillykke til alle kandidater og tak for opbakningen fra medlemmerne i DSF. Vi håber på at se mange flere de kommende år – vi håber at medlemmerne har lyst til at støtte endnu mere op om disse tiltag. Endnu en gang skal lyde en tak til vores sponsorer for at have bakket op om dette første Junior DM. Uden DSF’s sponsorer var der intet Dansk Sommelierforening.


En beretning fra VM i Argentina A F C H R I S T I A N T H O R S H O LT J A C O B S E FOTOS JEAN BERNARD

34


ROUND ONE Den indledende runde bestod af en skriftlig teoriprøve, skriftlig blindsmagning af spiritus og vine samt en praktisk opgave, som bestod af at præsentere og åbne en flaske Champagne foran to dommere. De skriftlige prøver var bag lukkede døre og startede tidligt om morgenen, medens det praktiske element var foran pressen hvilket godt kan få en ellers simpel opgave til at være angstfremkaldende for mange, særligt når dommerne alle er tidligere verdensmestre. En kandidat formåede i sin nervøsitet ligefrem at tabe champagneflasken (åben) tæt ved dommerbordet. Da alle kandidater var kommet igennem champagneåbningen var det meste af eftermiddagen gået og nu var der blot tilbage at vente på resultatet.

SKANDINAVISK DOMINANS

D

et er sikkert ikke gået manges næse forbi at der blev afholdt VM for Sommelierer i april måned og at konkurrencen sluttede med, at vi fik en svensk vinder. En svensker som mange af os kender og sommetider fristes til at kalde vores egen, nemlig (Jon) Arvid Rosengren.

Konkurrencen fandt sted på Park Hyatt i Mendoza i Argentina og havde knap 60 deltagere fra næsten lige så mange deltagerlande. Argentina, Japan og Sverige var hver repræsenteret med to kandidater da de kontinentale mestrer var kvalificeret gennem de kontinentale mesterskaber.

35

Samme aften blev det så tid til at få annonceret semifinalisterne, dvs. de 25 % af kandidaterne som havde klaret sig bedst til kvartfinalen. Ud af 15 semifinalister var alle skandinaviske lande repræsenteret og Sverige sågar med begge deres kandidater nemlig Arvid og Robert Andersson. Derudover Heide Mäkinen, Finland, Henrik Dahl Jahnsen, Norge, samt undertegnede, Christian Thorsholt Jacobsen. Favoritterne var alle tilbage i konkurrencen og


det trak op til at blive en tæt semifinale. Kandidaterne drak vand for resten og gik tidligt i seng så de kunne være friske til morgendagens strabadser. 50 % af kvartfinalens pointhøst blev overført til semifinalen.

SEMIFINALE – DET HELE SPIDSER TIL Morgenen startede tidligt med endnu en omgang skriftlig teori og en blindsmagningen af spiritus og øl bag lukkede døre. Hvor teoriprøven i kvartfinalen fokuserede meget på vinteknik,

lovgivning, geografi og historie rettede prøven i semifinalen sig i højere grad mod det grundlæggende såvel som avancerede Sommelier-arbejde. Mange af spørgsmålene var åbne spørgsmål hvor kandidaterne fik lov til at forklare sig i forhold til en opgave eller problemstilling. Eksempelvis hvordan man ville rådgive sin gæst til på bedst mulig vis at håndtere et fiktivt vinindkøb, om vinen skulle henlægges, hvad man kunne servere til denne vin etc. Spørgsmål som kunne belyse kandidatens evne til at håndtere vin og gæster i

36

tråd med sin tilegnede viden og altså ikke kun spørgsmål, som evner at finde dem som har været dygtigst til at lære noget udenad! Efter teori og smagning, blev hver enkelt kandidat præsenteret for den praktiske og åbne del af semifinalen, og det var her størstedelen af pointene var at hente. Kandidaterne blev én efter én ledt igennem fire forskellige rum med hver sine opgaver. Undertegnede havde laveste kandidatnummer af semifinalisterne og var således første


mand på ruten. Man blev fulgt tæt af presse og tilskuere igennem hele forløbet. Første rum var mundtlig blindsmagning af 2 forskellige vine på 7 minutter i alt. Næste rum indeholdte to forskellige opgaver: Den ene var at vælge én af to forskellige vine til en ret med røget ørred og begrunde sit valg. Uanset hvilken vin man anbefalede til retten, havde dommerne fået til opgave at insistere på at få serveret den modsatte vin. Opgaven blev således i lige så høj grad at håndtere situationen. Hvor gode var kandidaterne i deres begrundelse og arbejde med vinens temperatur eller ændring af den mad, de havde valgt til vinen. Den anden opgave i rummet var at overbevise en gæst om, at hendes medbragte vin som hun fandt noget speciel (en Manzanilla Sherry) - var noget hun godt kunne servere for sine gæster – med andre ord handlede det om at bekræfte hende og hendes valg af vin, og belyse hvordan denne kunne benyttes med mad. I det tredje rum blev kandidaterne mødt af en opgave, hvor man skulle anbefale portvin og smage samt servere en argentinsk hedvin lavet på malbec til sine ventende gæster. Simple opgaver som handlede om håndtering af vin samt gæstetække. I sidste rum blev man sat overfor to potentielle kunder til et møde, hvor man havde fået til opgave at sammenstrikke en aften for dem

med fokus på argentinske vine. Her handlede det om kendskab til produkterne samt at vise salgstalent og sin fortællerevne. Alle opgaverne blev løst på vidt forskellige måder kandidaterne imellem men alle fremstod sikre.

finalister blev afsløret. I mellemtiden blev kandidaterne og pressen fragtet ud hos mange af vinproducenterne i Mendoza og værtslandet modtog generelt stor ros for logistikken og opsætningen af mesterskabet.

NYE VINDE

FINALE

Den tekniske komité skal have stor ros for at have opfrisket hvad der i tidligere konkurrencer har været en noget støvet affære. Der var igennem semifinalen langt mindre fokus på praktiske beskaffenheder og etikette hos kandidaterne og et langt større fokus på kandidatens kommunikationsevne, dens evne til at løse realistiske problemstillinger og til at have flere bolde i luften på samme tid. I den virkelige verden langt vigtigere egenskaber end at være den hurtigste til at skænke en magnum flaske champagne.

Finalen blev afholdt på Teatro Independencia og sæderne var spækket med tilskuere og lokal og international presse. De femten semifinalister blev præsenteret på scenen og blev efterfølgende sendt tilbage på rækkerne foruden de tre finalister som samtidigt blev udnævnt. Arvid, David Biraud fra Frankrig og Julie Dupouy fra Irland viste sig at være de tre, som havde klaret sig bedst efter at alle pointene var talt sammen. Der blev trukket lod om hvem som skulle først på scenen og pointene blev nulstillet.

Der skulle gå hele to dage fra semifinalen sluttede til de tre

Scenen i teatret var lavet om til en restaurant og finalisterne

37


blev løbende mødt af mange forskellige opgaver som skulle løses. Først skulle de byde et bord velkommen og tilbyde dem champagne samt lave dem en extra dry martini i den dertil indrettede bar. Herefter gik finalisten videre over til et bord med vinkendere som havde taget en række vine med som skulle serveres i en rækkefølge og med tilhørende retter til. En teoretisk opgave om mad og vinsammensætning med et par små indlagte fælder, bl.a. en 1945 Domaine Ponsot… hmm hmm… Herefter skulle der tilbydes kaffe til samme bord og blindmages vine samt rådgive en gæst vedr. køb af en af de smagte vine med henblik på at gemme vinen. Der var flere forskellige typer af blindsmagning bl.a. et par sæt hvor man skulle finde den røde tråd i de vine man smagte. Der skulle også dekanteres vin fra magnum af, smages og identificeres spiritus, fortrylles om grøn chartreuse og slutteligt var der tid til lidt god gammel dags billedquiz. Der var mange point at hente men

det skulle vise sig at mindre end 20 point (5 %) skilte vinderen fra bronzemedaljen. Alle kandidaterne klarede de forskellige opgaver mere eller mindre godt. Arvid var den første på scenen og havde en

Klassement FINAL: 1. Jon Arvid Rosengren, Sweden 2. David Biraud, France 3. Julie Dupouy, Ireland SEMI - FINAL: 4. Paz Levinson, Argentina 5. Elyse Lambert, Canada 6. Christian Jacobsen, Denmark 7. Raimonds Tomsons, Latvia 8. Satoru Mori, Japan 8. Heidi Mäkinen, Finland 10. Piotr Pietras, Poland 11. Henrik Dahl Jahnsen, Norway 12. Robert Andersson, Sweden 13. Hiroshi Ishida, Japan 14. Rassadkin Alexander, Russia 15. Gareth Ferreira, South Africa

meget nervøs start men blev bare bedre og bedre som opgaverne skred frem. Han var velartikuleret og charmerende. David var anderledes stiv i betrækket men er en erfaren herre og det var tydeligt at han vidste

38

hvor pointene lå og gik bevidst efter dem. Mange ville mene at han ikke var så dygtig grundet sin mekaniske fremtoning og tykke accent men han er et godt eksempel på en mand som kender konkurrencens premisse. Julie havde modsat Arvid en meget stærk start og vandt hurtigt tilskuerne med sin charme og ynde men lod nervøsiteten tage over efter hun lavede et par småfejl. Da alle tre konkurrenter havde været på scenen stod det ikke klart hvem som ville vinde og spændingen var intakt helt til det sidste. Selv var Arvid meget usikker på sin præstation mens David så tilfreds ud på bedste franske facon. Endeligt kunne den tekniske komité udråbe Arvid som verdens bedste Sommelier 2016. Velfortjent! Resten af klassementen blev senere på aftenen fremlagt og her kunne det for konkluderes man for første gang nogensinde havde en overvægt af kvinder i top 5 samt at den næstbedste skandinav blev Christian Thorsholt på en 6.-plads.


Hvad gør Arvid bedre end de andre “Jeg tror ikke nødvendigvis at Arvid har bedre smagsløg end så mange andre dygtige professionelle, men han er afgjort bedre til at smage på vin en de fleste og det er noget han har trænet sig til hvilket siger meget om Arvid. Foruden at have hovedet skruet ordentligt på og være et sympatisk menneske så har Arvid en vilje og en evne til hele tiden at holde blikket rettet mod horisonten. Det nytter ikke noget at begynde at åbne bøgerne 3 mdr. før en konkurrence og jeg ved at Arvid har studeret dagligt i noget der ligner 5 år i en fast, nøje tilrettelagt struktur med det at blive verdensmester som mål. Alt er indstuderet og alle bøger er nøgternt blevet læst og oversat til udenadslære bid for bid for bid over mange år. Det ligger ikke til alle at kunne være så disciplineret og toldmodig i sin fremgangsmåde, og her taler jeg af egen erfaring, men det er enormt beundringsværdigt og det er i høj grad det som gør at det er ham og ikke nogen anden som kan kalde sig verdensmester. Talent alene kan bringe en langt men aldrig hele vejen!” - CHRISTIAN THORSHOLT JACOBSEN

39


Wine Enthusiast

Wine Advocate

95 Monteverro 2009 96 Monteverro 2010 point

point

James Suckling

James Suckling

95 Monteverro 2009 94 Monteverro 2010 point

point

Guida Oro Veronelli

96 Monteverro 2009 point

Galloni

98 Monteverro 2010 point

Skal Monteverro være på dit vinkort? Så kontakt Jesper Søgaard på tlf. 29 70 00 15 eller e-mail jes@jmk.dk


LEGENDS

SUPPLIER OF FINE AMERICAN WINE


LØGISMOSE HORECA SMAGNING SMAGNING FOR PROFESSIONELLE I KONG HANS SALEN I MAGASIN PÅ KGS. NYTORV - TORSDAG 15. SEPTEMBER KL. 10-16 Tag dine kolleger og elever med til åben walk-around smagning med over 100 vine. Ingen leverandører repræsenteret og man kan i ro og mag smage så mange vine, man lyster i eget tempo. SMAG BLANDT ANDET: Jean-Marc Brocard, Chablis Denis Mortet, Gevrey-Chambertin Domaine Michelot, Meursault Pierre Gaillard, Côte-Rôtie Halos de Jupiter, Chateauneuf-du-Pape Domaine Fouassier, Sancerre Domaine Bott-Geyl, Alsace Pierre Moncuit, Mesnil-sur-Oger Diebolt-Vallois, Cramant Cigliuti, Barbaresco Eraldo Viberti, Barolo Badia a Coltibuono, Chianti Classico Maddalena Cordella, Brunello di Montalcino Bodegas Montecastro, Ribera del Duero Clos Galena, Priorat Clemens Busch, Mosel Horst Sauer, Franken Fritz Wassmer, Baden Walter Buchegger, Kremstal Knoll, Wachau Sigalas, Santorini Anthill Farms, Sonoma Westrey, Willamette Valley

SKRIV HVOR MANGE I DELTAGER TIL THOMAS MAYMANN ↓· THNI@LMFOOD.DK Ved spørgsmål skriv til Thilde Maarbjerg · thma@lmfood.dk

LØGISMOSE VIN · NORDRE TOLDBOD 16 · 1259 KØBENHAVN K · TLF. 3332 9332 · SALG@LMFOOD.DK


EKSKLUSIVE VALG DER KRÆSER FOR DINE KUNDER

TRADITION FOR EKSPERTISE

RODNEY STRONG – PLACE MATTERS!

BELUGA – MADE WITH PRIDE!

Barons de Rothschild Champagne Blanc de Blanc

2012 Reserve Pinot Noir, Russian River Valley, Sonoma Winery of the year 2013

Noble Russian Vodka Beluga Gold Line

osk ar- da vi dse n .dk


R 44


Rheinhessen – der hvor tingene sker

AF HENRIK STEEN ANDERSEN


D

Der er grøde i tysk vin. For et par årtier siden befandt Tyskland sig i noget af en krise i vinmæssig henseende. Der var imageproblemer, folk efterspurgte ikke landets produkter, der var mange steder overproduktion, etiketter og navne var ikke til at finde ud af og priserne blev anset for at være for høje. Med en række forskellige tiltag har Tyskland genvundet en del af det tabte og i dag kan man ikke med rimelighed påstå, at tysk vin er for dyr. Tværtimod kan der gøres en række fremragende køb og priserne er – når undtages de vildeste særtapninger og sødeste vine – væsentlig lavere end andre landes topvine. M A N KA N med nogen ret hævde, at de mest unikke produkter fra Tyskland kommer fra Mosel med de alkoholsvage vine med vekslende grader af sødme, der normalt balanceres perfekt af høj syre. Indbegrebet af elegance og finesse. Men er påstanden, at Mosel er hjemstavn for de bedste vine, er det ikke ved siden af at hævde, at Rheinhessen banker på til andenpladsen. Det er en smeltedigel af gode producenter, der har opnået anerkendelse gennem

især de sidste 20 år. Rheinhessen har tidligere været kendt for at levere ligegyldig halvtør vin fra højt ydende druesorter, ofte med navnene Liebfraumilch og Niersteiner Gutes Domtal (som på urimelig vis har miskrediteret området ved Nierstein). Hvem sagde imageproblemer? Der er stadig mange hektar med især müller-thurgau, hvis berettigelse mest er at samle lidt sukker op, som siden kan gære til en simpel most til salg for ingen penge i supermarkederne. RHEINHESSEN ER rimeligvis stærkest i de tørre vine, selvom næsten alle producenter også laver søde vine. Hele Grosses Gewächs-konceptet (GG) med tørre vin fra særligt gode marker har været med at booste Rheinhessen. Ved de årlige smagninger i Wiesbaden af stort set alle GG fra det nye år har man mulighed for at sammenligne vinene fra de forskellige områder. Og især i 2015, men såmænd også de foregående år, har Rheinhessen stået meget stærkt – ja, var vel bedst af alle i netop 2015. Og det er ikke kun den absolutte front- og kultfigur, Keller, som fører sig frem. Klaus Peter Keller har mere end nogen anden stået for Rheinhessens opstigen fra endeløse vinørkener til deltagelse på 1. klasse. Mange producenter i Rheinhessen går den økologiske eller ligefrem biodynamiske vej. Rheinhessen er ikke præget af

46

samme dramatiske skråninger som fx Mosel, men har dog et par ”sorte pister” i nærheden af Nierstein. De mere beskedne vine laves på flade sletter, men mange af de gode producenter laver deres vin på moderat bølgende marker – ofte i en højde på omkring nogle hundrede

meter. Trods lave udbytter hos topdyrkerne produceres der stadig store mængder vin i Rheinhessen – faktisk er det med pæn marginal den største region i Tyskland, efterfulgt af Pfalz, mens Mosel producerer omkring en tredjedel og fx Rheingau og Nahe er neden på


9-10 gange mindre volumen. Så gennemsnitskvaliteten i Rheinhessen er ikke noget at råde hurra for – men det er topkvaliteten. Og i grove træk satser vel omkring 25% på kvalitet i Rheinhessen. Som vanligt er riesling dronnin-

gen, der laver de bedste vine. Men man bryster sig også af silvaner, og Rheinhessen laver vel sammen med Franken de bedste vine på denne drue i verden (hvilket nu heller ikke siger så fantastisk meget – men de bedste er flotte, karakterfulde og ranke). Der laves både tørre,

udgærede vine og alkoholsvage, søde vine – begge potentielt af høj kvalitet, men det er dog de tørre, mineralske og ranke vine, som Rheinhessens er mest kendt for. Efter Wiesbaden-smagningen i august 2015 havde Deutsche Weininstitut lavet en lille rundtur for et par danske vinjounalister til en håndfuld producenter, som faktisk dækkede spektret af kvalitet fint. Så biodynamiske Wittmann fra Westhofen er indiskutabelt i toppen – en 5-stjernet producent, som ikke er langt fra Keller (hvis de overhovedet er under). Fantastisk præcision og nerve i vinene. Der er 25 ha og 2/3 riesling. Tandborende syre og majestætisk rankhed – hele vejen igennem. Morstein, siger jeg bare… Men også Brunnehüschen og Kirchspiel er flotte vine – alle er GG. L I G E S Å S I K K E R 4-stjernet producent er både BattenfeldSpanier og Kühling-Gillot (disse tyske navne!), som gennem et ægteskab nu er i samme ejerskab. Her er der en smule mere rigdom og kraft – især i vinene fra BattenfeldSpanier, men igen flot præcision. Også her er der overvægt af riesling og man er biodynamiske gennem mere end 10 år. Man ejer nogle gode lunser GG – Battenfeld med et powerhouse af en Am Schwarzen Herrgott og en mere elegant Frauenberg – Kühling med markerne nær Nierstein, Pettenthal og Rothenberg – de-

47

likat grape-agtig bitterhed og rankhed. ET PAR KNAP så kendte producenter som Fritz Huff ved Nierstein og Steinmühle i Osthofen viste, at der under den kendte liga befinder sig talentfulde producenter, som vel bare venter på, at verden også retter blikket mod dem. Ejendommene er lidt mindre og der er ikke så kendte marker, men håndværket er der. Andelen af riesling er en del lavere end de foregående tre producenter. De ligger på mellem 2 og 3 stjerner. Og så er priserne naturligvis også noget lavere – for ikke at sige meget lavere. Endelig vil jeg nævne Weingut Wechsler i Westhofen, der ledes af Katharina Wechsler. Det er 3 stjerner med pil opad. Hun har lært sit håndværk hos Keller, der næsten fremstår som regionens godfather. Meget imponerende vine – ikke på niveau med Wittmann, men det nærmer sig – og igen til væsentligt lavere priser. Her er lidt Morstein, men stokkene er stadig ret unge, og viser ikke det fulde potentiale endnu – men det kommer! Aktuelt er bedste vine Benn på 50 år gamle stokke og Kirchspiel. Vine fra Rheinhessen er fremragende madvine – naturligvis er man næsten fristet til at sige. Mineralitet, syre, friskhed skal der til – og det er der til overflod ved den bedste vine.


NA VAL

AF RENE LANGDAHL

48


PA L EY

F OTO S: T H E N A PA W I N E P RO J E CT

OG DE 5 BJERGE

Vi sigter mod højderne. Lær mere om Napa Valley’s bjergappelationer

49


D

et ekstreme er in. Langdistanceløb i ørkenen, basejumping, ring i de intime dele og vin med voldsom infektion af mælkesyrebakterier. Napa Valley kan indtil videre ikke rigtigt være med i det game. Napa Valley er helt ærligt lidt ”morfar” eller ”blød hat”. Ikke desto mindre lader selv Napa sig inspirere af trends og høster knapt så modne druer som tidligere og enkelte producenter i den bedre ende sænker svovlforbruget. Global opvarmning og generel fokus på muligheden for at lade vinplanter vokse i svale eller kølige forhold, har gjort især Napas dalbund til prygelknabe. Stokkene har det for godt og nemt i den rige jord, selvom jordsammensætningen i Napadalen er vældig kompleks og langt mere sammensat end andre typiske dalbundsvinområder i Californien. Solen bager dagen lang og temperaturen bliver nemt til overmodenhed på dalbunden. Napa Valley AVA er dog så stor at den omfatter begge de bjergrygge, som afgrænser dalformationen mod øst og vest, og Napas mulighed for at vise ekstremitet sker netop i de små bjergappellationer, som SKAL skrive Napa Valley på etiketten før deres egen lokalitet. Napa Valley har seks rigtige bjergappellationer og et enkelt mindre meget tæt defineret område i bjergene, som indtil videre ikke har egen AVA, men muligvis får det –

jeg vil i hvert fald argumentere hårdt for at Pritchard Hill burde have sin egen AVA. De seks bjergappellationer er fra sydvest Mount Veeder, længere mod nord Spring Mountain District og Diamond Mountain District, alle tre beliggende i Mayacamasbjergene. På dalens østlige side ligger fra nord Howell Mountain, Atlas Peak og Wild Horse Valley, alle tre del af den vulkanske bjergryg Vaca Range. AVA-lovgivningen tillader ikke marker højere end 2600 fod, svarende til ca. 790 meter, og flere af de bedste går helt til grænsen. Alle seks bjergappellationer deler nedbørsrige forhold – tørrest er Mount Veeder med 875 mm og vådest er Diamond Mountain 1350 mm, men nedbørstallene betyder ikke det store for vækstmulighederne, for regnen eller sneen falder om vinteren, hvor vinplanten alligevel er i dvale. Et andet fællestræk er højdernes modererende temperaturforhold. Varmen bliver knapt så intens som på dalbunden og omvendt bliver der sjældent så koldt som på dalbunden. Til gengæld får markerne masser af lys, som er med til at give masser af fenoler i drueskindet. For rødvinenes vedkommende bliver bjergvin derfor typisk mere tannisk og heftig. En grovinddeling af bjergkammene siger at Mayacamas Mountains er foldet af kontinentalpladernes sammenstød og mest består af sedimentære jorbundsforhold, altså sand, ler, grus og forhistoriske afle-

50

jringer fra gammel havbund. Vaca Range er derimod skabt af vulkansk aktivitet og er noget mere komplekst sammensat mineralsk og ikke mindst en sur jordbund, altså sur som i lav pH-værdi. Alt andet lige giver det typisk mere fasthed og enorm mineralitet og til tider grovkornet tannin på østsiden, men reelt kan det være svært at smage forskel på vin fra Mayacamas eller Vaca – de personlige stilvalg hos producenterne kan maskere terroiret.

DIAMOND MOUNTAIN DISTRICT Al Brounstein, som døde i 2006, 86 år gammel, var én af Napas pionerer og han satte


næsten alene Diamond Mountain på landkortet med sine Bordeaux-agtige, knasende tørre og tydeligt tanniske langdistanceløbervine fra ejendommen Diamond Creek. Han var blandt de første til at sætte enkeltmarksangivelse på etiketten og hans kvartet af cabernet-blends blev kult for Napas førstebølge af følgere. AVAen når kun til 530 meter og Diamond Mountain District giver typisk faste vine på især cabernet sauvignon og cabernet franc, hvor smagen nærmer sig klassisk bordeaux med solbær og cigarkasse. Af andre vigtige producenter må nævnes Schramsberg med mousserende vin, men størstedelen af deres frugt kommer i dag fra det

køligere Carneros.

SPRING MOUNTAIN DISTRICT Lige syd for Diamond Mountain District ligger Spring Mountain District med lignende jordbundsforhold, dog har Spring Mountain ikke vulkanske bjergarter i jorden. Især cabernet sauvignon giver mesterlige faste og kompakte vine med udtalt tannin og frisk syre. Som den eneste af bjergappellationerne er Spring Mountain også berømt for hvide druer, især chardonnay fra det efterhånden legendariske Stony Hill, hvor stilen er nærmest gammeldags på den gode måde; syrerig, citrusagtig, stenet og moderat i alkohol.

51

Områdets klassikere tæller også Philip Togni, hvis cabernet-stil er elsket af purister. Togni lod sig aldrig gribe med af bølgen af overmodne cabernet-vine og holdt fast i sin lagringsdygtige heftigt tanniske stil. Newton og Kongsgaard har deres vinerier i området og blandt Spring Mountains andre vigtige producenter må nævnes Beringer, hvis historiske Rhine House ligger lige ved foden af AVAen. Beringer laver en mesterlig cabernet sauvignon fra Marston Vineyard oppe i 400 meters højde på Spring Mountain, men lader en stor del af frugten indgå i deres berømte Private Reserve. Barnett Vineyards holder også til her, højt oppe på stejle marker, der kun kan håndbearbejdes.


Og Pride Mountain Vineyards laver noget af Napas bedste cabernet franc fra sine højtliggende marker i Spring Mountain.

MOUNT VEEDER Mount Veeder havde i lang tid et hillbilly-rygte. Den langstrakte AVA, ca. 20 km, er svært tilgængelig i bil og både beboelse og marker ligger spredt i lommer i det uvejsomme terræn. Som de andre bjergAVAer på vestsiden af Napa, har Mount Veeder en producent med samme navn, men heller ikke her er vinhuset blandt områdets bedste. Det historisk vigtigste vinhus er klart Mayacamas, hvis vine i 70erne under Bob Travers’ herredømme stadig er samlerobjekter. Efter en sløv periode i 80erne og 90erne er huset nu genvækket med Charles Banks og Andy Erickson ved roret. Stilen er moderat alkohol, sort og tannisk solbær med blyantstift og nul indflydelse fra nyt egetræ. Beringer har endnu en af sine bjergmarker her, Lampyridae Vineyard, som ofte også danner rygrad i Private Reserve. Hess Collection holder til i Mount Veeder, men områdets ukronede konge er Lokoya. Huset tilhører det store konglomerat Jackson Family Wines, men det er vinmager Chris Carpenter, som egenhændigt har skabt storheden. Carpenter laver faktisk topvin fra vinmarker i tre bjergappellationer yderligere, Howell Mountain, Spring Mountain

og Diamond Mountain. Blandt Mount Veeders nytilflyttere er også Carole Meredith, den berømte DNA-forsker, som opdagede zinfandels familierelationer, som sammen med sin mand Stephen Lagier laver nærmest antiparkervin på mondeuse, malbec og syrah.

HOWELL MOUNTAIN Sandsynligvis den mest kendte af bjergappellationerne af den simple årsag at flere producenter bruger navnet på etiketten. Jorden er ekstremt drænende her og sur, fuld af vulkansk materiale, både forvitret lava og aske, men næsten ingen humus. Vinene herfra bliver typisk også mandhaftige, kraftfulde og komplekse. Bordeaux-sorterne klarer sig bedst, men zinfandel har historisk også betydet meget for områdets berømmelse, specielt fra Turley Wine Cellars. Områdets stilistiske konge er Randy Dunn, som med sin Stetson cowboyhat og grånende moustache ligner en pistolero fra en John Wayne-film. Hans cabernet sauvignon har struktur til langt liv. Beringer har sin berømte Bancroft Vineyard her og stabile Duckhorn har sine favoritmarker Candlestick Ridge og Stout Ranch her. En af områdets nye stjerner er O’Shaughnessy

ATLAS PEAK Basaltisk jordbund i et af Napas koldeste områder, hvor der

52

ofte kan være vandproblemer. Køligheden giver lavere alkohol og mere frisk frugtagtig cabernet sauvignon især. Området er mest kendt for vineriet af samme navn, hvis bordeaux-blend stammer fra vinmarker indenfor AVAen. En af områdets nyere topproducenter er Antica, mens Turley Wine Cellars har lavet talrige årgange fra tussegamle zinfandel-stokke fra Mead Ranch Vineyard i Atlas Peak.

WILD HORSE VALLEY Napas koldeste AVA både på grund af højden og nærheden til iskolde San Pablo Bay. Jorden er sur og vulkansk og ligeså mineralholdig og næringsfattig som Howell Mountain. Wild Horse Valley har imidlertid aldrig levet op til sin forbløffende tidlige status som selvstændig AVA og her er rent ud sagt ingen kendte vinerier i dag. Schramsberg og Lokoya importeres af Sigurd Müller Vinhandel Stony Hill, Mayacamas, Dunn, O’Shaughnessy og Turley Wine Cellars importeres af KK Wine Philip Togni importeres af Finewines Hess Collection importeres af Kjær & Sommerfeldt Duckhorn importeres af Suenson Beringers high-end vine distribueres af H.J. Hansen Vin


SOMMELIER 2/2015

5

CALIFORNIA SUSTAINABLE WINEGROWING AMBASSADOR COURSE

ONLINE CERTIFICATE PROGRAM FOR WINE PROFESSIONALS & WINE LOVERS http://ambassador.discovercaliforniawines.com/ En times gratis kursus, som slutter med en diplom-prøveDet alt sammen begyndte med en gnist... 333 år senere begejstrer den stadig.

Forskellen hedder Gaggenau. I 1683 tændtes en flamme dybt inde i Schwarzwald, og en tidsalder, hvor godt håndværk udviklede sig til industrielt design og produktion, tog sin begyndelse. Med afsæt i den samme proces, som fostrede ildstedet, Badeniacyklen og kombi-/dampovnen til det private køkken, har vi til stadighed udfordret de eksisterende rammer ved at forestille os det umulige. Og så bygget det. 333 års virtuositet inden for metal er en bedrift, kun få kan bryste sig af. Vi markerer jubilæet med permanens, som man forventer det af en mester inden for stål. Et ikon bliver genfødt: vær klar til at opleve attrå dette efterår. For mere information, besøg www.gaggenau.com. Besøg Gaggenau showroom i København, og oplev forskellen.


Fri Vin Manifestet

AF FRI VIN KOMITEEN

56


FRIVIN er en fest. Tørst og fremmest en fest er FRI-VIN. En fest af de fremmeste, emanciperende, festlig, en klasseløs klassefest. Et manifest. Frihed, Lighed og Drukkenskab, det skulle vel nok kunne samles til en form for manifestation af projektet. Jaja. FRIVINsvine skal være frie og levende 
og blablabla. Men definitioner og regler begrænser og stivner den gode intention til at være netop en god intention. Idealer og idéer skal holdes levende ved en evig kamp mellem traditioner og fornyelse. Appellationssystemet som vi kender det i Frankrig er en god idé. Den duer ikke rigtig mere. AOC-reglerne står i vejen for den nysgerrige, samvittighedsfulde og dygtige vinbonde. AOC’en er et brand, en forudindtagethed, et mål, der skal opfyldes, ofte et fornuftigt mindstemål, bevares, men efter 30, 50 eller 271 år, bliver det et snærende bånd, og den producent, der mere end opfylder mindstemålene, er pludselig blevet atypisk, passer ikke ind i definitionen og må kalde sin vin π (3,14), appellation d’origine de cousin, rosé d’un jour. Eller noget andet fjollet, der i blandt trækker disse bønder og deres heste igennem retssystemet. Det er i praksis, at liv leves. Et regelsæt er en stivnet praksis. I et system, der opretholder en orden og et mål, bliver vinbonden fange og vindrikkeren gidsel, men ingen er fange, når vinen er fri. Så hvad er definitionen, hvad er målet, festen har vi, men kom nu med det forbandede manifest! Det her er målet. FRIVIN 2016 er manifestet. Eller om ikke andet manifesteret. En manisk fest måske. Vi får se. Det var FRIVIN 2014 i hvert fald. En fest badet 
i solskin og løssluppenhed som vinen selv. Måske melder sig en anden eftertænksomhed sidenhen eller nu? FRIVIN er et manifest. En ritualisering. Af glæden ved frie vine. En gentagelse, ja, men hele tiden også det nye.
 Gjentagelsens Dialektik er let; thi det der gjentages, har været, ellers kunde det ikke gjentages, men netop det at det har været, gjør Gjentagelsen til det Nye. FRIVIN er selve manifestet, FRIVIN er manifesten, festen er fri og ligeså er vinen. 
Årsagen, grunden, gentagelsen, nyheden, det er et evigt spil i strukturerne, målet, der ændrer sig, bevæger sig, dynger sig til med betydninger, og trilles i kugler store og løse som blæses ud mellem husene og tumler mod murene og ligger i hjørnerne og myldrer og futter så af. Ikke én ensom stund mere, de vil komme alle sammen, de vil parkere i træerne og her vil blive løjer, kommers og fekundik. Ingen er fange når vinen er fri. FRI VIN 2016 var en kæmpe fest!

57


historiske vulkan-vine fra benanti ”Benanti’s winemaking history is synonymous with Etna winemaking history and Benanti’s wines are among the best made on the volcano today” - Monica larner, Wine advocate Økologiske kvalitetsdruer, høstet med håndkraft, behandlet med den største forsigtighed fra stok til presse med en efterfølgende vinificering der manifesterer det gode håndværk omkring vinmageri. alt dette og meget mere får du med benantis historiske vine fra etna på sicilien. benanti er uden tvivl en værdig ambassadør for området, og har siden 1988 været med til at løfte kvaliteten. Med benanti får du superkvalitet til superpris, value for money der ikke er til at finde mange andre steder i verden!

Køb benanti’s historisKe vulKan-vine fra etna på sicilien hos theis vine Jægersborg Allé 3 · 2920 Charlottenlund · tlf. 6266 1120 · www.theis-vine.dk · post@theis-vine.dk


GFB5764PRD_180x256mm.indd.indd 1

15/01/16 15.51


frederiksdal vin af kirsebær late bottled lot 15-06 SENSI Campoluce Chianti Økologisk

Vinene forhandles i MENY - Læs mere på GOBIvin.dk


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.