__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Rana Blad

Torsdag 18. mars 2021

blåvegenløpet

APRIL 2021

● Informasjon ● Folkehelse ● Samarbeid ● Statskog

17


18

blåvegenløpet

Samarbeidspartner

Generalsponsor

Mediepartner

Hovedpartnere

Rana Blad

Torsdag 18. mars 2021 Arrangør


Rana Blad

blåvegenløpet

Torsdag 18. mars 2021

Informasjon om Blåvegenløpet 24.-28. mars 2021:

Smitteverntiltak: Blåvegenløpet følger de til enhver tid gjeldende retningslinjer fra Folkehelseinstituttet (FHI). Her gir vi deg som løper en oppsummering av det viktigste du må vite når du skal gå Blåvegenløpet: • Hold deg hjemme hvis du er syk, i karantene eller dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon. • Hold alltid minst 1 meters avstand til andre enn de du bor med. • God håndhygiene er viktig å hindre smittespredning: vask eller desinfiser hendene ofte og grundig. • Vi har styrket renholdet i anlegget og på kontaktflater der deltagerne henter sin egen medalje.

Påmelding: • Last ned Trim&Vinn-appen i App Store eller Google Play • Opprett din personlige bruker i Trim&Vinn-appen • Meld deg på Blåvegenløpet 2021 og velg distansen du har lyst til å gå • Etter at din påmelding og betaling er registrert, vil du raskt motta en bekreftelse og kvittering på epost fra Trim&Vinn • Når du er påmeldt Blåvegenløpet 2021 kan du gå distansen du er påmeldt så mange ganger du vil i perioden 24. – 28. mars 2021 For mer informasjon om påmelding se blaavegenlopet.no.

Startnummer: Det er ikke startnummer i årets skirenn. Dette er med tanke på situasjonen Norge er i og arrangøren vil hele tiden forholde seg til de retningslinjene som FHI legger ut.

Transport: Deltagerne ordner egen transport til start og fra målområdet. Startpunktene i årets løp er: Umbukta 45 km, Raudvatnet 21 km og Utsikten 10 km.

Registrering: Det er plassert ut QR-koder på hvert startpunkt samt i mål. Når du skanner QR-koden ved start, starter tidtakingen automatisk. Skann så QR-koden når du kommer til målområdet og tidtakingen stopper automatisk. Det er viktig

at alle gjør dette slik at gjennomføringen av løpet blir registrert og godkjent.

Start: Løypene åpner 24. mars kl. 15.00 og stenger søndag 28. mars kl. 12.00. Når du er påmeldt Blåvegenløpet QR kan du gå distansen du er påmeldt så mange ganger du vil i den aktuelle tidsperioden.

Matstasjoner: Det vil i år IKKE være mat på matstasjonene. Dette er som et ledd i smittevernet i Rana kommune. Derfor er det viktig at alle som deltar har med seg ekstra varme klær, og mat og drikke til turen.

Toaletter: Det settes opp transportable toaletter ved start i Umbukta, ved Raudvatnet og ved Utsikten. Det finnes også toalett i målområdet.

OBS! Når du går Blåvegenløpet QR går du på eget ansvar og risiko. Vi oppfordrer derfor alle til å ha med varme klær, mat og drikke. I tillegg må du selvsagt ha med din smarttelefon for å skanne QR-koden i start og mål slik at du får din gjennomføring registrert og godkjent.

19


20

ANNONSE

Torsdag 18. mars 2021

RANA BLAD

-20%

ULLDAGER HOS SPORTSHUSET MO!

ALT AV ULLUNDERTØY!

! E K S Å P G O N E G E V Å BL Klart for

Vi tilbyr SKIPREPPING hele uka før Blåvegen. KANONUTVALG av skismurning i butikken!

-15%

Vi har de BESTE brillene fra Oakley og Northug! Vi har et fantastisk

UTVALG i løpesko fra Hoka! SPORT 1 SPORTSHUSET MO Verkstedveien 6, 8624 Mo i Rana Tlf: 75 15 84 84

ÅPNINGSTIDER: Man-ons: 09-18 Tors: 09-19 Fre: 10-17 Lør: 10-15

Følg oss på:

Norrøna Fjøra i NYE FARGER!


Rana Blad

blåvegenløpet

Torsdag 18. mars 2021

står på: Trond Are Markussen (t.v.) og Roy Millerjord ser fram til en rivende utvikling av Blåvegenløpet de kommende årene.

Godt samarbeid på Helgeland

Blåvegenløpet-arrangører IL Stålkameratene har kommet i godt og produktivt selskap nå når de har inngått et samarbeid med Helgeland Event, og selv om det i år blir et litt avdempet arrangement er løpet på vei mot en rivende utvikling. - Jeg håper endringene vi har gjort vil gi rennet den boosten de fortjener, sier markedssjef/prosjektleder i Helgeland Event (HEV), Trond Are Rasmussen.

Videreutvikling Det hele startet med at Trond Are og HEV hadde kontakt med David Nilsson i det profesjonelle langløpkonseptet Visma Ski Classics. -Det lå i luften at det skulle opprettes en mer folkelig forløper til dette konseptet, som skulle tilpasses de mindre turrenn. Da Visma Ski Classics Challengers ble lansert, ble det

klart at Blåvegenløpet utpekte seg som en aktuell kandidat, sier Trond Are. Han tok kontakt med IL Stålkameratene og startet dialogen. -Dette var interessant for dem, som i utgangspunktet er et stort løp på landsbasis og som ønsker å utvikle seg til noe større. De har et fantastisk grunnlag å bygge videre på. Men arbeidet har tidligere vært gjort på dugnad, av mennesker med en dagtidsjobb og begrenset med tid. Vi inngikk en avtale om samarbeid og nå har vi kommet inn for å jobbe med arrangementet på heltid, kan Trond Are fortelle.

Nye suksessfaktorer Helgeland Event har arrangert Bysprinten i Mosjøen i mange år, og vil bruke erfaringen de har tilegnet seg derfra til å utvikle Blåvegenløpet. De vil jobbe med den kommersielle delen av løpet for å gjøre det mer attraktivt for løpere og sponsorer. Etterhvert når omstendighetene muliggjør dette, er planene å flytte målgangen til en bedre arena og bygge på rundt arrangementet med

foredrag, afterski og lignende arrangement, og på denne måten utvikle Blåvegenløpet til noe mer enn et skirenn. -Vi tror dette vil være suksessfaktorer, og noe som må til for at løpet skal vokse og bli mer attraktivt for næringslivet. Samtidig vil det bli et bedre opplegg for publikum. Trond Are forteller videre at det er et tett samarbeid og at de har hørt på ønskene til komiteen i utviklingen

av løpet. Mye er allerede gjort, og Trond Are skryter av Sparebank1 Helgeland som har bidratt med økonomiske midler fra sitt gavefond. -Det hadde ikke gått uten disse midlene, så en stor ære til dem. Vi har kommet langt på vei, men dette er bare er starten på noe stort som man får til på sikt.

21


22

blåvegenløpet

Rana Blad

Torsdag 18. mars 2021

Frisk luft til folket Knirkende snø, gnistrende sol. Full fart eller rolig tempo. Pause. Tid til å skue utover et majestetisk landskap. Kvikklunsj og termos med kakao. Blåvegenløpet er sunt for deg – bare spør hvem som helst. Vi har spurt et knippe lokale stemmer. – Jeg tenker at det er viktig å verdsette og nyte muligheten – til tross for restriksjonene, mener Gro Sæten som jobber med sosial bærekraft i kommunen. – Blåvegenløpet betyr mye i et sosial bærekraft- og folkehelseperspektiv, særlig i en tid som dette. Arrangementet er en kilde til sosial tilhørighet, frisk luft og god trim, og jeg tror disse tingene er noe de fleste har blitt mer bevisste på viktigheten av i løpet av det siste året. I tillegg til de godt kjente anbefalingene fra helsemyndighetene, så oppfordrer jeg alle til å sende gode tanker til alle ildsjeler og frivillige som hvert år gjør en formidabel innsats for å arrangere Blåvegenløpet, sier hun.

Annerledes – men fint

Gro Sæten

Arrangør Roy Millerjord tror det er viktig for folk å ha en arena der de kan utfolde seg fysisk. – Landet og idretten har vært stengt i et år nå. Familier har heller ikke kunne møttes slik vi gjorde før pandemien. Blåvegenløpet er en mulighet for folk til å gjøre noe sammen og samtidig holde god avstand som regjeringen og FHI fortsatt ønsker at vi skal gjøre. I år blir løpet litt annerledes. Likevel kan det bli en flott opplevelse. – Det er viktig at folk har med seg mat og drikke da dette ikke finnes langs løypa i år. Siden man kan gå når som helst mellom 2428 mars har man mulighet til å se an været og føret. Man kan gå med hodelykt dersom man ønsker det. Løypa er merket og skiltet slik at alle finner frem. For oss er det viktig at folk stiller opp og går slik at vi i årene fremover kan fortsette å arrangere denne folkefesten, håper han.

Ordføreren møter opp

Roy Millerjord

Ordfører Geir Waage synes det er spenstig av arrangørene å lage et litt annerledes arrangement. – Det er en mulighet for å delta på et arrangement i en tid hvor ting må gjøres på en annen måte enn det tradisjonelt blir

Geir Waage

Frode Berg

David og Sofie Aglen Lein ved målstreken på Blåvegenløpet 2018.

Frida Aglen Lein på sitt første Blåvegenløp sammen med pappa Morten Lein. gjort. At du kan gå i et større tidsrom gir fleksibilitet og er tilpasset Covid-19. Dette gir folk mulighet til å gjøre noe sammen, hvis man holder god avstand. Han mener det er fint at man kan delta med ulike forventninger. – Blåvegenløpet er et arrangement for alle. Noen går på tid, andre går for å få seg en tur og for å grille pølser eller koke kaffe på bål. Det er det som er så bra. Det er et viktig arrangement både sosialt og sportslig, og ikke minst for folkehelsa. Blåvegenløpet setter Rana på kartet. Skal du gå i år? – Ja, jeg skal gå i år også. Det har blitt en tradisjon.

En middels skiløpere Også smittevernlege Frode Berg støtter arrangementet. – All ære til arrangøren som tilrettelegger for fysisk aktivitet og klarer å gjennomføre Blåvegenløpet på en alternativ og smittevernmessig trygg måte. Når man gjør det på denne måten er det ingen antallsbegrensning, og jeg håper derfor at flest mulig velger å bruke løypene og delta selv om arrangementet ikke blir som det pleier. Men hvordan står det til med Frodes ferdigheter på ski? – En gang i tiden var jeg en middels skiløper i helgelandsmålestokk og en ganske dårlig skiløper etter nasjonal målestokk. Akkurat nå er jeg en dårlig skiløper uansett hvilken standard man velger å forholde seg til. Jeg har lyst til å prøve løypene, og så får vi se om sjansen byr seg, sier han med en liten latter.

På barnas premisser Renathe Aglen er en av dem som har tenkt å delta sammen med familien i Blåvegenløpet. – Det startet som en familiegreie for noen år siden, med mål om å bli sprek og gjøre ting sammen. I år tenker jeg å gå to-mila sammen med de to eldste barna mine. Forhåpentligvis får jeg også med min far. På en-milspunktet skal vi møte samboeren min sammen med vår yngste datter. Da kommer vi til å gå på hennes premisser, lage bål og ta det med ro, sier hun. Renathe og ungene har allerede prøvd løypa, og i fellesskap trent på litt god gammeldags knall og fall. Det er også en viktig del av Blåvegenløpet.

En kræsjlanding i buskaset tas med godt humør av Sofie Aglen Lein (10).


Rana Blad

Torsdag 18. mars 2021

Å ramle på ski er en viktig del av opplevelsen. Her får Renathe Aglen seg en god latter i bakken, omringet av barn.

blåvegenløpet

23


24

blåvegenløpet

Rana Blad

Torsdag 18. mars 2021

R E P U S UD B L I T

E P M U P E M R A PÅ V

DAIKIN MOSKUS 6.7KW

Veil. pris: Kr 22.990,-

Kr 19.990,Inkl. wifi og standard montasje

Maks

6.7kW

Daikin Moskus er skreddersydd for det kalde norske klimaet. Moskus er kompakt og kan monteres tett oppunder taket, eksempelvis over en dør. Med fokus på høy varmekapasitet og brukervennlighet har Daikin utviklet en rendyrket varmepumpe kun for det kalde norske klimaet. Moskus leverer suverent bestevarmeeffekt i sin klasse.

Ring Kristoffer Guttormsen for uforpliktende befaring 46 29 74 11

kgu@ptg.no


Rana Blad

blåvegenløpet

Torsdag 18. mars 2021

VÅRE ÅPNINGSTIDER I PÅSKEN 2021 Mandag 29.3 Tirsdag 30.3 Onsdag 31.3 Mandag 5.4 (2. påskedag)

Lørdag 3.4 (påskeaften) Pulje 1: kl. 12.00–14.00 Pulje 2: kl. 14.30–16.30

Pulje 1: kl. 11.00–14.00 Pulje 2: kl. 15.00–18.00

Skjærtorsdag: Stengt Langfredag: Stengt 1. påskedag: Stengt

Dørene låses 30 minutt etter avsluttet badetid!!! Følg oss på

Tlf.: 75 14 60 60 www.rana.kommune.no

Blomstrer kjærligheten? Vi har ringene, og hjelper deg gjerne til å ta steget.

MESTERGULL MEYER • AMFI MO I RANA t. 75 15 00 55 • meyer@mestergull.no www.mestergull.no/meyer

25


26

blåvegenløpet

Statskog SF har gått inn som hovedpartner for Blåvegenløpet. Magnus Beyer Brattli kan fortelle at det lå helt naturlig for dem. – Vi jobber mot samme mål, så det er naturlig for oss å samarbeide. Vårt mål er å få folk til å komme seg ut og bruke naturen, og vi mener Blåvegenløpet er en super representant for dette. Det er driftige folk som vet hva de vil, de er godt kjent i området og lette å samarbeide med, sier han. Statskog har også et godt samarbeid med Rana kommune og med reindrifta, som er sentrale aktører i området.

Eies av deg og meg – Vi ønsker å gjøre folk oppmerksom på hvor mange fantastiske turområder som finnes i området langs blåvegenløypa. Når du parkerer i Umbukta eller ved Rauvatnet og ser deg omkring, så er alt du ser ditt og mitt. Det er vårt – og her kan vi fiske, jakte, gå på tur og gå på ski. Det er mange flotte fiskevann i området. Og i de fleste av småtjønnene ved Rauvatnet og Reinfjellia – folk skulle bare ha visst hvilke beist som lever her!, sier Magnus entusiastisk. Han forteller at Statskog er en garantist for jakt og fiske som skal stimulere og tilrettelegge for at folk skal komme seg ut, øke interessen og bevisstgjøre folk på mulighetene som finnes på statsgrunn i området. – I år tar man seg kanskje bedre tid under Blåvegenløpet. Løypa går over og rett forbi mange fine fiskevann og dersom det er finvær kan man ta seg en avstikker til ei fisketjønn i løypas øvre deler. Her er det god sannsynlighet for å få kilosfisk. Er været litt mindre fint kan man søke ly under ei gammel furu i Reinfjellia og koke kaffe mens «repperstekka» står i hullet. Det er nettopp dette, at området er så allsidig og anvendelig som gjør det så fantastisk. Her er det muligheter for alle, uansett vær eller forutsetninger.

Torsdag 18. mars 2021

Rana Blad

– Helt naturlig for oss

Kjærlighet til naturen Det er viktig at vi bryr oss om naturen slik at vi bedre kan ta vare på den. Og for å bli glad i naturen må vi bruke den. Selv om koronaen hindrer oss i å samles er det plass til flere ute i marka, og mange er ikke klar over hvilke muligheter vi har like i nærheten av byen. Vi i Rana er heldige som har dette fantastiske området rett utenfor stuedøra. – Vi er her for å forvalte allmennhetens rettigheter. Dersom folk ønsker gode turtips kan de finne inspirasjon på Statskog sine nettsider eller ta en telefon til oss hvis de ønsker det. Mange vet kanskje ikke at vi har mange åpne hytter og koier i marka, samt flere naust med båtutleie langs E12 som man kan benytte seg av, forteller Magnus.

Hoppbakker og flaggborger Blåvegenløpet og Rana er unikt ved at så mye av det ligger på statsgrunn. Hele 80% av løypetraseen eies av deg og meg, forvaltes av Statskog og er dermed åpent for fri bruk og med like rettigheter for oss alle. Samtidig som området er vilt og vakkert er det også et bynært løp. Magnus oppfordrer til å delta i Blåvegenløpet. – Jeg håper mange møter opp for å heie og lage liv. Lage hoppbakker og flaggborger, fiske på isen og kose seg ute i naturen. Jeg skal selv delta i løpet og skal forsøke å gå så fort som mulig, men om det blir fint vær må jeg nok stoppe på ei ‘’god tjønn’’ for å teste «haillet», ler Magnus.

Bynært: Områdene langs E12 og Blåvegenløypa er populære jakt- og treningsterreng. Foto: Magnus Beyer Brattli


Rana Blad

blåvegenløpet

Torsdag 18. mars 2021

lykke: Isfiske ved Rauvatnet. Foto: Kristian Sivertsen

blåvegenløypa: I Reinfjellia, på statsgrunn. Foto: Magnus Beyer Brattli

skøyting: På Rauvatnet. Foto: Magnus Beyer Brattli

27


28

blåvegenløpet

Torsdag 18. mars 2021

FREMTIDEN ER GRØNN — Derfor produserer vi FORNYBAR ENERGI PÅ HELGELAND Det er vanskelig å spå fremtiden, men vi er 100 % sikker på at verden vil trenge stadig mer fornybar energi. Derfor har vi investert i bærekraftige kraftverk på Helgeland. Slik kan vi også i fremtiden tilby fornybar energi fra Helgeland.

www.helgelandkraft.no

spirendesign.no

BÆREKRAFTIG KONKURRANSEFORTRINN – en grønn industripark i verdensklasse

I Mo Industripark AS jobber vi med å skape gode rammebetingelser for etablert industri samtidig som vi legger til rette for nye etableringer. Vårt sterkeste konkurransefortrinn er bærekraftig produksjon. Derfor fokuserer vi på fornybar energiproduksjon, energigjenvinning og sirkulær økonomi. Bedriftene i MIP er allerede i verdensklasse på effektivitet og bærekraft, og vi ønsker nye fremtidsrettede etableringer velkommen.

www.mip.no

Rana Blad


Rana Blad

blåvegenløpet

Torsdag 18. mars 2021

29

Vi i Jbf bank og forsikring ønsker alle deltakere i Blåvegenløpet lykke til.

Vi er en totalleverandør av finansielle produkter og tjenester. Du som privatperson kan få dekket hele ditt bank- og forsikringsbehov hos oss gjennom hele livet. Les mer på .www.jbf.no. Våre rådgivere i Mo i Rana: Rolf Martin Jensen tlf. 481 46 818 og Rune Solhaug tlf. 902 48 812

(smøretips;) VI ANBEFALER BLÅ MEN, HVIS DU I TILLEGG HAR “KULE” SKI BLIR TUREN ENDA BEDRE. GOD TUR!

1

2

1 inch 3

4

2 5

Mo i Rana 3 6 8 7

9

4 10

Norway 5 12 11 13

DET ER VI SOM BYGGER


30

blåvegenløpet

Torsdag 18. mars 2021

Rana Blad

Vi skaper kundeverdi gjennom å levere

den lille store forskjellen Norconsult er Norges største og en av Nordens ledende tverrfaglige rådgiverbedrifter innen samfunnsplanlegging, prosjektering og arkitektur, med virksomhet i fire verdensdeler. For oss handler det om alle de små tingene vi gjør hver dag for å utvikle nye digitale og bærekraftige løsninger og samarbeidsformer. Alt vi gjør skal bidra til den lille store forskjellen som gir mer verdi for våre kunder. Vi jobber spisset med innovasjon, og ligger i tet av den teknologiske utviklingen innen vår bransje. Kontorene i Mo og Mosjøen har 48 medarbeidere og jobber innen arkitektur, konstruksjonsteknikk, VVS, elektro, industri, prosess, VA, samferdsel, energi samt prosjektadministrasjon. Vil du vite mer om vår kompetanse eller jobbmuligheter se: norconsult.no

Norconsult er stolt sponsor av Team Norconsult

Elkem Rana ønsker

Blåvegenløpet


Rana Blad

Torsdag 18. mars 2021

Vi ønsker IL Stålkameratene og alle deltakerne lykke til med Blåvegenløpet 2021!

Individuelt i sporet. Sammen om skigleden.

Vi heier på Stålkameratene, og alle som skaper muligheter og opplevelser på Helgeland.

blåvegenløpet

31


32

blåvegenløpet

Torsdag 18. mars 2021

SALGET ER I MASSE GANG ØNSKER ALLE LYKKE TIL I LØYPA

-30-50%

NYHETER I BUTIKK

på mengder av sesongens varer.

Tomas Von Westensgt. 8, 8624 Mo | Tlf. 751 50 524 Følg oss på Fri korttidsparkering kortidsparkering • Eget skomakerverksted • Man-fre. 09.30 -16.30 Lør. 10-14 10 -14 Fri • Eget skomakerverksted • Man.-fre. 09-16••Tors. Tors.09.30-18 09-19.•Lør.

Rana Blad


Rana Blad

Torsdag 18. mars 2021

annonse

33

Profile for Rana Blad

Rana Blad: Blåvegenløpet 2021  

Rana Blad: Blåvegenløpet 2021

Rana Blad: Blåvegenløpet 2021  

Rana Blad: Blåvegenløpet 2021

Profile for ranablad

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded