BULETIN RAHMAN BROTHERS JAN-FEB-MAR 2014

Page 1

JANUARI

FEBRUARI MAC

BIL : 40 SUKU PERTAMA 2014

PP 14155/03/2010 (023634) NO. KDN - PP 14155/03/2013 (033137)

Goods and Services Tax (GST) Rahman Brothers Masquerade Gala Night Kembara Umrah Rahman Brothers Travel & Tours Aktiviti Rahman Brothers Travel & Tours Januari - Mar 2014 NASKAH Layari laman sesawang rahmanbrother.com.my dan juga mengetahui pelbagai Menawarkan pelbagai pakej menarik untukrbtt.rahmanbrother.com.my Umrah dan juga pelancongan dalambagi dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.

1

PERCUMA |


Layari laman sesawang rahmanbrother.com.my dan juga rbtt.rahmanbrother.com.my bagi mengetahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.

KANDUNGAN •

Visit to London by DHAR and His Delegation

2014

Majlis Doa Selamat

Kompilasi Gambar Visit to London by DHAR and His Delegation

Hari Lahir Warga Kerja Kumpulan Rahman Brothers

Sambutan Harijadi

Majlis Perpisahan

Majlis Tahlil, Doa Selamat & Kursus Ibadah Umrah

Goods and Services Tax (GST)

Artikel : Fatimah Binti Muhammad

Rahman Brothers Masquerade Gala Night

Kembara Umrah Rahman Brothers Travel & Tours

Pemenang Best Dress Rahman Brothers Masquerade Gala Night

Kompilasi Gambar Kembara Umrah Rahman Brothers Travel & Tours

Kompilasi Gambar Rahman Brothers Masquerade Gala Night

Aktiviti Rahman Brothers Travel & Tours Januari - Mar 2014

Rahman Brothers Travel & Tours Berkampung di Baling. Kedah

Pakej RBTT : 4D3N Mulu Pinnacles

Pakej RBTT : 6D5N London & Paris Bonanza

Iklan : Rahman Brothers Travel & Tours Sdn Bhd

Iklan : Rahman Brothers Motor Sdn Bhd

Personaliti Pilihan

Artikel : Penaja Rahman Brothers Masquerade Gala Night

Iklan : Autobiografi Dato’ Hj. Abd Rahman Hj. Ibrahim

JANUARI • FEBRUARI • MAC

Dari meja EDITOR....................

muka hadapan buletin

FEBR UAR I MAC

BIL : 40 SUK U PERTAMA 2014

NO. KDN - PPPP 14155/03/2010 (0236 14155/03/2013 3 (033

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Selamat Menyambut Tahun Baru 2014. Segala peristiwa suka mahupun duka di tahun 2013 kini telah tersemat abadi di dalam lipatan sejarah hidup kita. Bersyukurlah ke hadrat illahi yang masih memberikan kita ruang dan waktu bagi menilai dan memperbetulkan segala tindakan yang telah lalu. Persediaan mental dan fizikal yang rapi berkait rapat dengan kecemerlangan secara keseluruhan. Semoga kita akan terus bersemangat di dalam usaha untuk mencapai segala wawasan yang telah kita rancangkan. ... Insya Allah ... Y.Bhg. Dato’ Hj. Abd. Rahman b. Hj. Ibrahim bersama deligasi Kumpulan Rahman Brothers dengan sukacita menerima jemputan YAB Tun Dr Mahathir Mohamad ke apartmen Kerajaan Malaysia di York House Kensington, London bagi mengutarakan taklimat kepada YAB Tun Mahathir Mohamad mengenai rancangan masa depan Al-Manaar Cultural & Heritage Centre. Taklimat di akhiri dengan pemberian cenderahati dan sesi bergambar.

BULETIN

KREW

JAN UAR I

Layari laman sesaw ang rahm anbr Menaw arkanother .com. pelbag mymenar ai pakej dan juga untukrbtt.r ahma Umrah nbrother.com.m dan juga aktiviti danikberita y bagi menarik mengpelancongan dalam meng dan luar etahui pelbagai enai Kumpulan negara NASKAH Rahman Brothe rbtt.rahm rs Sdn. Bhd. anbrothers.com.my

PERCUM|A1

Penaung Dato’Hj. Abd Rahman Hj. Ibrahim D.S.D.K. • Penasihat Erni Erdawaty Dato’Hj. Abd Rahman • editor Ahmad Zamri bin Dato’ Paduka Hj. Ahmad Basri • Urusetia BULETIN Intan Dianna Sazali, Zulkefli Mohd Korib, Mohd Shukri Md Yatim, Noraizah Salahan, Muhammad Hazli Manaf, Mohd. Zarith Md. Hanipah • Foto Muhammad Aisamuddin Zainuddin • Grafik & Rekabentuk Muhammad Aisamuddin Zainuddin • Pencetak Palm Print Corporation Sdn. Bhd. 23, Jalan Lengkongan Brunei, Off Jalan Pudu, 55100 Kuala Lumpur. • Terbitan Kumpulan Rahman Brothers Sdn Bhd (Co No. : 295253-K) No.8 Jalan 4/91A, Tmn Shamelin Perkasa, Batu 3½ Jalan Cheras, 56100 Kuala Lumpur. • Tel +603 9281 6244 • Faks +603 9281 6276 • Laman Web www.rahmanbrothers.com.my • RBTV youtube.com/rahmanbrotherstv • E-mail : buletin@rahmanbrothers.com.my •

2

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


34) 3137 )

BULETIN RAHMAN BROTHERS

SUKU KEEMPAT EDISI

KE-40

Bulan Januari, Februari, Mac

Dari meja

PENGERUSI EKSEKUTIF Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Selamat Tahun Baru 2014 kepada semua warga kerja KRB yang saya kasihi. Dengan izin Allah SWT, dapatlah saya mencoretkan lagi pesanan, amanat dan wasiat sebagai nasihat untuk kita semua menempuh hari-hari mendatang dengan penuh rasa kesyukuran dan keinsafan di atas segala limpah kurnia yang diberikan oleh Allah SWT. Kesepakatan dan penyatuan hati merupakan asas yang penting untuk kita bergerak menuju ke masa hadapan menjadi satu organisasi ataupun syarikat yang lebih kukuh dan berkesinambungan. Pada kesempatan ini saya ingin menyeru kepada semua warga kerja KRB sekelian, berilah perhatian yang sewajarnya kepada perkara ini. Saya pernah menekankan tentang betapa pentingnya disiplin semasa bekerja dan disiplin di dalam kehidupan. Bersikap amanah, jujur dan ikhlas adalah penting di dalam pekerjaan dan segala perbuatan supaya rezeki yang diperolehi mendapat barakah. Begitu juga tentang tanggungjawab kita terhadap syarikat dan keluarga. Pencarian ilmu pengetahuan dari masa ke semasa baik untuk keperluan duniawi mahupun ukhrawi, akan memberikan kita satu anjakan paradigma kepada akal dan fikiran. Ianya akan meningkatkan kemampuan akal dan fikiran kepada satu dimensi baru yang lebih luas di mana pada kebiasaannya dengan kelangsungan ini juga akan membawa kita kepada peningkatan taraf kehidupan yang lebih baik. Akan tetapi, kita perlu sedar bahawa segala pencapaian yang tersebut tidak akan membawa sebarang erti sekiranya tiada kesepakatan dan penyatuan hati sesama kita yang bekerja di dalam satu syarikat seperti KRB ini. Betapa perlunya kita bergerak ke arah yang betul dari segala aspek untuk kesinambungan kita di masa hadapan. Berusahalah dengan bersungguh-sungguh supaya segala azam dan cita-cita kita akan tercapai di tahun ini. Insya Allah.

Dato’ Hj. Abd Rahman Hj. Ibrahim D.S.D.K PENGERUSI EKSEKUTIF Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.

Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

3


LUAR NEGARA

London UNITED KINGDOM

VISIT TO LONDON BY DHAR AND HIS DELEGATION

By : Dato’ Hj. Ikram bin Jamaluddin

Y

Bhg DHAR accompanied by Y. Bhg Datin Sepiah Hassan, Puan Erni Erdawaty, Y.Bhg Dato’ Hj Ikram Jamaluddin, En. Hashimi, Puan Nor Hashimah and En. Aisamuddin Zainuddin were in London from the 19th of February 2014 until 22nd of February 2014. The purpose of the trip to London was to welcome the visit to AlManaar Muslim Cultural and Heritage Centre (AMCHC) at Acklam Road, Kensington by our beloved former Prime Minister Yang Amat Berbahagia Tun Dr. Mahathir Mohamed and to attend an ‘infaq’ giving ceremony from DHAR to the AMCHC to be witnessed by Y.A.Bhg Tun Mahathir. The visit of Y.A.Bhg Tun Mahathir to the Centre and the ‘infaq’ giving ceremony were scheduled after the Maghrib prayer Friday 20th of February 2014 at the Centre’s Hall. However because of a delay in the arrival in London of Tun from Manchester where he had a session with Malaysian students there, he was unable to come to the Centre as scheduled. Nonetheless the ceremony proceeded with speeches by Mr Farid Shamsudden, the Vice Chairman of AMCHC and Mr. Nicholas Paget Brown a councillor of the Royal Borrough of Chelsea and Kensington who was a also an appointed Director of the AMCHC’s Board Of Trustees. This was followed by light dinner.

4

|

However, Y.A.Bhg Tun Mahathir was very kind enough to invite Y.Bhg DHAR and the team to come at 10.45 am the next day 22nd February 2014 to the Malaysian Government’s apartment at York House Kensington where he was staying. Came the next day the whole team and Puan Normah, representing AMCHC were at the apartment as early as 10.00 am in the very cold weather of London. At 10.45 am the group was ushered into the apartment’s living room and was warmly welcomed by Tun. Puan Normah briefed Tun Mahathir on the future plan of AMCHC and the Tun took note of what was briefed and gave his comments and views. At the end of the session, Tun Mahathir presented a cheque of the donation of DHAR to Puan Normah followed by a photography session. All in all, the team spent above 40 minutes with Tun Mahathir. Earlier on Thursday the 20th of February 2014 at 11.00 am, the delegation paid a courtesy visit to and had a fruitful discussion session with His Excellency Y.Bhg Dato’ Ahmad Rasiddi Hazizi, the new Malaysian High Commissioner to the United Kingdom at the Malaysian High Commission’s Office in Bayswater, London. Overall, it was a very successful trip for DHAR and the delegation. Following that Y.Bhg Dato’, Datin and Puan Erni proceeded to do umrah while Y.Bhg Dato’ Hj. Ikram Jamaluddin (accompanied by his wife Datin Puteh Bakyah) and En. Hashimi stayed back for a few days to follow up with work on DHAR’s property in Liverpool.

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


GAMBAR KENANGAN

London UNITED KINGDOM

VISIT TO 19LONDON - 22 Februari 2014

Malaysian High Commission’s Office at Bayswater, London.

In front of the Al Manaar Muslim & Heritage Centre building.

Honourable guest of the Al Manaar Muslim & Heritage Centre Infaq giving ceremony. Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

5


6

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

7


WARGA KERJA

Taman Shamelin CHERAS

Sambutan Harijadi

M

Oleh : Zamri Dato’ Basri

ajlis Sambutan Harijadi bagi warga kerja KRB di ibupejabat yang menyambut harijadi mereka di bulan Disember 2013, Januari dan Februari 2014 telah diadakan pada hari Selasa, 11 Februari 2014. Bilik Mesyuarat telah dihiasi dengan tema ala-ala Hawaii untuk majlis kali ini. Selesai sahaja semua warga kerja menjamu selera dengan hidangan makan tengahari dan kek harijadi, acara ‘Musical Chair’ yang sungguh gamat telah menjadi penutup majlis. Encik Mohd. Hazli Manaf telah memenangi hadiah bagi kategori lelaki sementara bagi kategori wanita telah dimenangi oleh Puan Aini Hayati. Hadiah-hadiah kepada pemenang telah disampaikan oleh Puan Erni Erdawaty.

Majlis PERPISAHAN

E

Oleh : Zamri Dato’ Basri

ncik Abdul Hadi bin Abd. Kadir, pemandu peribadi kepada Puan Erni Erdawaty yang mula berkhidmat semenjak September 2009 telah menamatkan kerjayanya dengan KRB baru-baru ini. Satu majlis makan tengahari perpisahan telah diadakan di Bilik Mesyuarat KRB pada hari Isnin, 24 Februari 2014 yang juga merupakan hari terakhir beliau berkhidmat. Menu Nasi Arab untuk majlis ini juga adalah di atas permintaannya. Puan Erni Erdawaty yang pada ketika itu berada di luar negara telah sudi merakamkan ucapan perpisahan beliau. Encik Abdul Hadi akan sentiasa dikenang sebagai seorang yang sungguh periang, peramah dan ringan tulang. Semoga beliau akan terus berjaya di dalam apa jua bidang yang diceburinya di masa hadapan.

* Kiriman video ucapan perpisahan oleh Pn. Erni Erdawaty dari tanah suci Mekah.

8

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.

Abdul Hadi bin Abd. Kadir September 2009 - Februari 2014


SUDUT ILMU

Buletin RAHMAN BROTHERS

GST - Goods and Services Tax

By : Marzuki Ismail

Definition •

GST is a form of indirect tax that to be levied upon certain goods and services based on consumption. It will replace Sales and Services Tax which is currently being imposed on taxable goods and services. • GST is also known as Value-Added-Tax in some countries. It is imposed on goods and services at each stage of the production and distribution chain. Therefore, the amount of tax payable is subject to the level of your spending rather than your income.

TIMELINE

2004 Sept 10 : During the presentation of Budget 2005, the former Prime Minister YAB Tun Hj Abdullah Hj Ahmad Badawi, who was also the then Finance Minister announced the GST will be implemented by 1st January 2007. : The idea was later abandoned by the Government of Malaysia. 2009 Dec 16 : First reading of the Goods and Services Tax Bill 2009 at the Dewan Rakyat. The government again did not proceed with the implementation. 2013 Oct 25

: During the reading of Budget 2014, the Prime Minister who is also the First Finance Minister, YAB Dato’ Seri Najib Tun Razak announced that GST will be implemented by 1st April 2015. 2014 Apr 7 : The Goods and Services Tax (GST) Bill 2014 was passed in the Dewan Rakyat.

: The goods and services that subjected to tax or otherwise were not announced but the minister is empowered to do it later. 2014 Dec 31 : Companies with turnover of more than RM500,000 must be registered by end of the year. 2015 April 1 : GST starts. To Be Continued...

Sumber Grafik: - http://gst-m.blogspot.com - http://www.mialiana.com - http://www.stevenmoo.com

Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

9


UMUM

Hotel Park Royal KUALA LUMPUR

RAHMAN BROTHERS MASQUERADE GALA NIGHT Tema yang sungguh menarik dan segalanya yang terbaik!

M

Oleh : Zamri Dato’ Basri

ajlis yang telah diadakan di Orchid Grand Ballroom, Hotel Park Royal Kuala Lumpur pada hari Jumaat, 10 Januari 2014 ini telah berlangsung di dalam suasana yang sungguh meriah bagi meraikan sumbangan seluruh warga kerja KRB di sepanjang tahun 2013. Jalinan silaturrahim bertambah erat dan ditambah pula dengan penampilan yang lelakinya tampan bergaya dan yang wanitanya anggun menawan. Bermacam gaya dan telatah dapat disaksikan. Sungguh mempersonakan! Seawal 6.30 petang lagi warga kerja KRB dari segenap cawangan telah mula tiba di Orchid Grand Ballroom, Hotel Park Royal ini. Ada warga kerja yang datang daripada Lembah Klang, ada yang datang daripada utara tanahair seperti Kedah dan Pulau Pinang dan juga daripada selatan seperti Negeri Sembilan, Melaka dan Johor. Setelah mendaftarkan diri di kaunter khas yang telah disediakan, masing-masing bergaya di hadapan kamera untuk bergambar kenangan dengan topeng muka pilihan hati. Selesai bergambar, berjalan pula di atas permaidani merah menuju ke meja makan masing-masing. 7.45 malam dan ‘ballroom’ pun penuh dengan kira-kira 200 orang warga kerja dan tetamu jemputan. Pengerusi Majlis iaitu Mr. K.T Pillai memberikan kata-kata aluan dan mula berceloteh menghidupkan suasana malam yang bersejarah ini. Bermulalah majlis dengan bacaan doa selamat yang telah disempurnakan oleh Ustaz Hj. Khairul Anuar bin Hj. Khairuddin. Ucapan aluan telah disampaikan oleh Puan Erni Erdawaty binti Dato’ Hj. Abd. Rahman selaku Pengerusi Kelab Sukan dan Rekreasi KRB yang juga Naib Presiden Eksekutif (Perkhidmatan) KRB. Diikuti dengan ucapan oleh Dato’ Hj. Abd. Rahman bin Hj. Ibrahim selaku Pengerusi Eksekutif KRB. Hidangan makanan yang bermula dengan ‘food presentation’ telah dipersembahkan dengan begitu menarik sekali. Sambil menjamu selera, warga kerja sekelian dihiburkan pula dengan nyanyian lagu-lagu medley oleh kumpulan warga kerja wanita daripada ibupejabat KRB dan persembahan daripada penyanyi jemputan, Rahayudean atau lebih dikenali dengan nama Dino. Cabutan Bertuah dan Meja Bertuah telah diselang-selikan dengan persembahan hiburan. Alunan tiupan saksafon pemuzik jemputan iaitu saudara Nasir Musif, nyanyian berduet daripada warga kerja KRB sendiri iaitu En. Saiful dan Puan Aisharuby serta En. Razali ataupun ‘Boy’ dan Puan Nirmalis telah memeriahkan lagi Rahman Brothers Masquerade Gala Night ini. Persembahan lawak jenaka oleh pelawak terkenal, Douglas Lim membuatkan suasana menjadi gamat seketika. Di malam yang bergemerlapan ini, sepuluh warga kerja lelaki dan sepuluh wanita telah terpilih untuk kategori pakaian paling menarik. Majlis diteruskan lagi dengan Cabutan Bertuah dan Meja Bertuah sehinggalah malam kian larut dan majlis pun tibalah di penghujungnya. Hadiah-hadiah kepada semua pemenang berbagai kategori telah disampaikan oleh Datin Hajah Aminah, Dato’ Hj. Ikram, Puan Erni Erdawaty dan Tuan Hj. Hamdan. Terima kasih kepada pihak pengurusan KRB yang sungguh prihatin di atas sumbangan warga kerjanya.

Kalau ada sumur di ladang, boleh hamba menumpang mandi, Kalau ada umur yang panjang, Tahun hadapan berjumpa lagi.

10

|

DARI KIRI : Nurazima Azira Abdul Aziz, Noraizah Salahan, Mazzita Mohamed, Azura Ahamad, Pn. Aisharuby Dato’ Hj. Abd Rahman, Khairizzati Mohamed, Pn. Erni Erdawaty Dato’ Hj. Abd Rahman, En Mohd Hazli Manaf, Mohd Sanusi Ghazali, Mohd Shukri Md. Yatim, Mohd Khaidir Musa, Muhammad Zamir Ahmad Nawawi, Mellissa Salwani Mohktar, Aini Hayati Mahamod, Nor Salawati Mohd Nor, Muhammad Aisamuddin Zainuddin, Hj. Khairul Anwar Hj Khairuddin, Luqman Kamarul Bahrin

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


GAMBAR KENANGAN - sekitar majlis

Hotel Park Royal KUALA LUMPUR

RAHMAN BROTHERS MASQUERADE GALA 10NIGHT Januari 2014

Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

11


12

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

13


14

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

15


16

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

17


Bukit Jelutong Shah Alam

UMUM

Majlis Doa Selamat

M

Oleh : Zamri Dato’ Basri

ajlis ini telah diadakan pada hari Jumaat, 17 Januari 2014 selepas solat asar bertempat di kediaman Dato’ Hj. Abd. Rahman bin Hj. Ibrahim, Bukit Jelutong. Majlis yang telah dihadiri oleh lebih 250 orang tetamu ini diadakan bersempena dengan kepulangan Dato’ Hj. Abd. Rahman yang telah berada selama 6 bulan di Tanah Suci Mekah bagi mendalami ilmu agama di samping menunaikan fardhu haji dan umrah. Beliau melahirkan rasa syukur kepada Allah SWT yang telah memakbulkan hasrat beliau selama ini dan juga diberikan kesihatan yang baik selama berada di Tanah Suci. Seramai 50 orang pelajar tahfiz daripada Madrasah Tahfiz Al Quran Ar Rahmaniah telah turut hadir bagi sama-sama membacakan surah Yassin dan bertahlil di majlis ini.

18

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

19


UMUM

Taman Shamelin Perkasa CHERAS

MAJLIS TAHLIL, DOA SELAMAT & KURSUS IBADAH UMRAH * Ucapan ringkas daripada YBhg. Dato’ Hj. Abd Rahman ketika Majlis Tahlil & Doa Selamat

S

Oleh : Mohd. Zarith b. Md. Hanipah

atu majlis Tahlil, Doa Selamat dan Kursus Ibadah Umrah sempena keberangkatan Y.Bhg. Dato’ Hj Abd Rahman Ibrahim bersama isteri, Y.Bhg. Datin Hjh Sepiah dan anak Puan Erni Erdawaty ke Tanah Suci bagi menunaikan ibadah Umrah. Majlis telah diadakan pada 13 dan 14 Mac 2014 di Bilik Mesyuarat Utama, Ibu Pejabat Kumpulan Rahman Brothers (KRB), Taman Shamelin Perkasa Kuala Lumpur dengan dihadiri oleh Pengerusi Eksekutif, Y.Bhg. Dato’ Hj. Abd Rahman, Naib Pengerusi Eksekutif (Perkhidmatan) Puan Erni Erdawaty, Naib Pengerusi (Operasi) Y.Bhg. Dato’ Hj Ikram Jamaluddin, Y.Bhg. Datin Hjh Sepiah Hassan serta warga kerja KRB. Majlis dimulakan dengan ucapan aluan oleh Pengerusi Eksekutif, Dato’ Hj. Abdul Rahman. Majlis Tahlil, Doa Selamat dan Kursus Ibadah Umrah dipimpin oleh Ustaz Mohd Shukri Md Yatim, Penolong Pengurus Rahman Brothers Travel & Tours. Warga kerja turut berkesempatan menunaikan solat Asar berjemaah yang telah diimamkan sendiri oleh Pengerusi Eksekutif, Y.Bhg. Dato’ Hj Abd Rahman Ibrahim. Semoga Y.Bhg. Dato’ Pengerusi, Datin Hjh Sepiah dan Puan Erni Erdawaty dianugerahkan Umrah Maqbulah dan Mabrurah.

20

|

* Kursus Ibadah Umrah yang disampaikan oleh Ustaz Mohd Shukri Md Yatim

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


SUDUT ILMU

“S

Buletin RAHMAN BROTHERS

elalunya bila tiba bulan Rabiulawal setiap tahun umat Islam meraikan Hari Keputeraan Baginda Muhammad SAW. Ada perayaan dibuat sehingga bulan-bulan berikutnya. Ratarata semuanya berkisar kepada sejarah kelahiran dan perjuangan Baginda memperjuangkan Islam untuk seluruh insan. Tetapi dikesempatan ini wajar diceritakan sedikit mengenai puteri kesayangan Baginda, iaitu Fatimah r.a.

F

atimah r.a adalah satu-satunya puteri yang rapat dengan Baginda. Fatimah semasa kecilnya melihat sendiri perjuangan dan pengorbanan Baginda berdakwah ke jalan Allah dan pernah melihat dan mengalami cercaan, hinaan dan serangan terhadap diri Baginda sendiri. Fatimah adalah anak kelima Baginda Rasulullah saw dengan isteri Baginda Saidatina Siti Khatijah r.a. Pasangan ini mempunyai 6 orang anak, pertama Zaynab, diikuti Roqayah, Umm Kulthum, Al Qasim, Fatimah dan Abdullah. Al Qasim dan Abdullah meninggal semasa bayi lagi. Semasa Fatimah dilahirkan, Baginda sedang giat menumpukan perhatian bermunajat di Gua Hira. Pada masa itu juga kakak-kakaknya sudah berkahwin. Zaynab dengan Al As ibn Ar, sementara Ruqayah dan Umm Kulthum berkahwin dengan dua orang anak Abu Lahab. Mereka semua tinggal dengan suami masing-masing. Oleh kerana hanya Fatimah di rumah, menjadikan dianya amat rapat dengan ayahandanya. Semasa Baginda menjadi Rasul, usia Fatimah baru dalam lingkungan 5 tahun. Tetapi dia tahu apa terjadi kerana banyak diberitahu oleh ibunya Siti Khadijah r.a di samping sering mengikuti Baginda ke sana ke mari, ke Kaabah bersolat dan berdakwah secara sulit.

Baginda kehilangan isteri dan bapa saudara yang menjadi tonggak perjuangan menegak Agama Allah. Walaupun Abu Talib tidak beriman kepada Allah, namun ia amat banyak melindungi Baginda dan inilah faktor utama kaum Quraisy tidak berani sangat mengutuk Baginda.

Peristiwa di Kaabah Suatu hari Fatimah mengiringi ayahandanya ke Kaabah apabila sekumpulan orang Quraisy mengelilingi dan menganggu Baginda, sehingga salah seorang daripada mereka sanggup mengambil kotoran perut unta dan membaling ke atas kepala Baginda yang semasa itu sedang sujud. Fatimah tidak boleh berbuat apa-apa selain menangis dan mengherdik mereka. Tetapi dia tidak diapaapakan lalu terus merapati ayahandanya dan membuang segala najis itu. Apabila balik Fatimah membantu Baginda membersihkan lagi kotoran itu. Serangan begini berlaku lagi, kali ini sedang Fatimah mengiringi Baginda mengelilingi Kaabah apabila mereka diserang. Fatimah menjerit sehingga Abu Bakar yang mendengarnya berlari membantu, tetapi Abu Bakar diserang pula hingga luka kepalanya. Fatimah melihat banyak lagi serangan sebegini kerana pada masa itu dakwah Baginda sedang rancak dijalankan sehingga kaum Quraisy melancarkan ‘gerakan anti Muhammad’. Dalam salah satu tindakan gerakan itu ialah mereka memaksa kedua-dua kakak Fatimah, Ruqayah dan Umm Kulthum yang berkahwin dengan anak-anak Abu Lahab dipaksa cerai daripada suami masingmasing. Selepasa perceraian itu mereka balik tinggal bersama Baginda dan ini amat menceriakan Fatimah.

Fatimah anak kesayangan Rasulullah Pernah disebut tadi Rasulullah SAW amat rapat dengan Fatimah dan dikatakan menyayanginya lebih daripada anak-anak lain. Malah Baginda pernah bersabda, Fatimah adalah sebahagian daripada saya. “Sesiapa yang membuat Fatimah gembira sebenarnya membuat saya gembira dan sebaliknya jika membuatnya marah maka saya juga akan marah.” Apabila Baginda melihat Fatimah datang, Baginda akan bangun dan menciumnya, pimpin tangannya dan menyuruh dia duduk. Baginda juga bersabda, “Wanita yang terbaik di dunia ada empat, Mariam, Aisya (isteri Firaun) Khadijah dan Fatimah.” Sesungguhnya Fatimah mendapat tempat utama di hati Nabi SAW sama dengan kedudukan Khadijah r.a. Fatimah pernah digelar Fatimah az Zahra, Gadis Bersinar kerana wajahnya sentiasa bersinar. Dia juga rajin beribadah, membaca Al Quran dsbnya. Ada dikatakan jika dia berdiri solat maka mihrab akan bersinar dari cahaya wajahnya.

Berpindah keluar Mekah Tekanan dan serangan meningkat hingga memaksa Baginda memutuskan sekumpulan pengikutnya berhijrah ke Abyssynia. Selepas itu pada tahun ketujuh kerasulannya, Baginda SAW dan keluarga terpaksa pula meninggalkan Mekah pergi ke lembahlembah berdekatan. Kaum Bani Hasyim dan Al Muttalib juga ikut serta. Fatimah yang ketika itu dalam usia 12 tahun merupakan yang termuda. Mereka mendiami kawasankawasan lembah yang kering kontang dan mengharapkan bekalan makanan dan air dari luar, iaitu apabila ada kafilah-kafilah yang keluar-masuk Mekah yang bersimpati dengan mereka. Tetapi kaum Quraisy sentiasa mengepung bantuan-bantuan itu. Selama tiga tahun mereka menderita sehinggalah dapat semula masuk ke Mekah. Ibunya kembali keRahmatullah Tidak lama selepas kembali ke Mekah, ibunya Siti Khadijah r.a kembali kerahmatullah diikuti kematian Abu Talib, bapa saudara Baginda. Kehilangan kedua-dua insan ini amat dirasakan Baginda dan semua ahli keluarga. Fatimah kehilangan ibu tersayang sementara

Kesedihan Fatimah Fatimah amat sedih dan merindui benar pemergian ibunya sehingga dia jatuh sakit beberapa lama. Kehadiran kakak-kakaknya banyak mengubati kerinduan itu dan bila dia sembuh dialah yang banyak mengambil alih tugas-tugas ibunya di rumah, termasuklah membantu ayahandanya dalam hal makanminum yang dibuat sesempurna mungkin sehingga Fatimah dikenali sebagai Umm Abi Ha, ibu kepada bapanya. Sementara itu ancaman terhadap ayahandanya terus berlaku. Suatu hari Fatimah melihat sendiri Nabi SAW dilempar sampah dan kotoran apabila hendak masuk rumah. Fatimah menangis melihat kejadian itu dan dengan penuh kasih sayang segera membersihkan Baginda. “Jangan menangis Fatimah,” pujuk ayahandanya, “Allah SWT akan melindungi ayahanda mu ini.”

Dia ada iras ayahandanya. Aisya r.a isteri Baginda pernah berkata, “Saya tidak ada melihat ciptaan Allah SWT yang menyerupai Baginda terutama semasa bercakap, di mana nada suara dan gerak geri Fatimah amat mirip kepada Baginda.” Fatimah amat tertib, suaranya merdu dan perwatakannya lemah lembut. Dia suka membantu orang tua dan miskin dan seringkali memberi semua makanannya kepada mereka walaupun lepas itu ia berlapar. Dia tidak mengutamakan kekayaan dan dia hidup sederhana dan mengalami banyak kekurangan.

air dan Fatimah membuat semua kerja rumah seperti membasuh, menggiling dan memasak tanpa ada pembantu. Ali melihat bagaimana susahnya Fatimah menjalankan kerja rumah sehingga jari-jarinya mengelupas. Ali kasihan dan menyuruh Fatimah berjumpa Baginda meminta tolong diberikan pembantu. Fatimah berjumpa ayahandanya tetapi tidak sanggup mengeluarkan hasratnya lalu dia balik. Keesokannya Ali menemani isterinya dan berjumpa Baginda dan menyatakan hasrat mereka. Tetapi Baginda menolak secara baik menyatakan keutamaan diberikan bagi pembantu mengurus orang-orang miskin yang ramai menumpang duduk di masjid Nabi masa itu. Mereka rasa agak kecewa lalu balik. Ajaran Rasulullah SAW Baginda rasa terkilan memberi jawapan itu lalu malam itu juga Baginda pergi ke rumah Fatimah. Fatimah mendengar ayahandanya datang dan bersama suaminya menyambut Baginda. Baginda duduk bersama mereka dan berkata, “Inginkah kamu aku ajar mengenai sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kamu minta petang tadi?” “Ya,” mereka menjawab. “Jibril ada mengajar saya membaca SUBHANALLAH 10 KALI, ALHAMDULILLAH 10 KALI DAN ALLAHUAKBAR 10 KALI. Amalkan ini, bila hendak tidur ulang 33 kali tiap-tiap satu.” Ada dikatakan bahawa kedua mereka tidak pernah meninggalkan amalan ini selepas itu. Walaupun sudah berkahwin Fatimah seringkali menjenguk ayahandanya. Malah ayahandanya tidak pernah terlepas daripada perhatian Fatimah. Di satu peristiwa, Fatimah melihat ayahandanya berpakaian agak lusuh. Fatimah menegur Baginda lalu dijawab bahawa kehadirannya di dunia adalah sesuatu yang lebih utama iaitu menjalankan peranan sebagai Rasulullah memberi panduan segala insan ke arah kebenaran dan keredhaan Allah SWT. Mendengar jawapan itu Fatimah akur menerima hakikat sebenar. Kedua-dua Fatimah dan ayahandanya seringkali berkongsi kegembiraan dan kesedihan dalam mengembang dakwah Islamiah dalam kalangan penduduk Madinah. Selama dua-tiga tahun berada di Madinah itu tidak ada hari yang senang bagi Rasulullah SAW. Semuanya mencabar walaupun tidak sesukar semasa di Mekah dahulu. Salah satu tanggungjawab Rasulullah adalah berperang menegakkan agama Allah SWT. Salah satu peperangan besar yang Baginda pimpin ialah Perang Badr iaitu pada tahun kedua Hijrah. Pada masa Baginda membuat persiapan Perang Badr inilah kakak Fatimah, Ruqayyah jatuh sakit. Lalu Baginda memberi pengecualian kepada suaminya Uthman salah seorang sahabat Baginda daripada pergi berperang dan memintanya berada di sisi Ruqayyah.

Fatimah melahirkan anak Pada tahun ketiga hijrah datang saat gembira keluarga Rasulullah saw apabila Fatimah melahirkan seorang putera dinamakan Al Hasan. Setahun kemudian lahir pula anak kedua, putera juga dinamakan Al Husayn. Baginda amat sayang cucu-cucunya ini dan banyak kisah dicatitkan dalam sirah Nabi SAW. Ulama menyatakan keturunan Rasul SAW yang tidak ada anak lelaki yang hidup lama diteruskan oleh anak-anak Fatimah ini. Rasulullah SAW ada seorang lagi cucu perempuan dinamakan Ummamah, anak Zaynab. Lima tahun kemudian Fatimah melahirkan anak perempuan yang diberi nama Zaynab mengikut nama kakaknya yang masa itu sudah kembali kerahmatullah. Selepas ini kakaknya Umm Kulthum pula meninggal dunia. Apabila Fatimah melahirkan anak keempat, seorang perempuan ia diberi nama Umm Kulthum mengikut nama kakaknya itu. Sebenarnya semua cucu Rasulullah SAW dengan anak-anak lain meninggal sebelum meningkat dewasa. Oleh kerana itulah Rasulullah SAW amat rapat dengan anak-anak Fatimah terutama Al Hasan dan Al Husayn. Kerja-kerja Kebajikan dan Menyertai Peperangan Walaupun sibuk dengan anak-anaknya, namun Fatimah giat menjalankan kerja-kerja kebajikan. Malah ia sering mengikuti Baginda dalam peperangan, memberi bantuan sokongan seperti menyediakan makan dan minum kepada bala tentera, merawat yang cedera dan membantu mengkebumikan yang mati syahid. Semasa Perang Khandak ia juga aktif, malah turut membina sebuah tempat solat yang selepas itu menjadi masjid yang dinamakan Masjid Fatimah, antara sebuah daripada Masjid Tujuh di Madinah. Tetapi oleh kerana pembangunan di kawasan itu masjid ini sudah tiada lagi. Mengikuti Rasulullah SAW ke Mekah Selepas Perjanjian Hudaibiyah ditandatangani, pada tahun 6 Hijrah, Fatimah mengiringi ayahandanya ke Mekah menunaikan Umrah. Kakaknya Umm Kulthum juga turut serta. Pada masa inilah mereka sempat menziarahi kubur ibu mereka Khadijah. Tanda-tanda Rasulullah SAW akan wafat Pada tahun 10 Hijrah, sebelum ke Mekah, Baginda memanggil Fatimah dan menyatakan Malaikat Jibril turun mengaji al Quran dengannya. Mereka selalunya membaca sekali sahaja, tetapi pada kali ini diulang dua kali. Baginda menyatakan ini tanda tahun terakhir Baginda di dunia. Sekembali dari Mekah, Baginda jatuh sakit. Dalam mingguminggu terakhir ini Baginda tinggal di rumah Aisyah. Fatimah menziarahi Baginda setiap hari dan seringkali Aisyah meninggalkan mereka berdua. Suatu hari Aisyah melihat Baginda membisikkan sesuatu kepada Fatimah dan dia menangis teresak-esak.

Ruqqayah meninggal dunia Tidak lama selepas itu Ruqayyah meninggal dunia, iaitu sebelum sempat Rasulullah SAW pulang dari Perang Badr. Sekembalinya dari Fatimah turut Hijrah medan perang Baginda menziarahi kubur Fatimah turut berhijrah ke Madinah beberapa Ruqayyah diiringi Fatimah. Inilah peristiwa minggu selepas Baginda dan Abu Bakr sedih pertama keluarga Rasulullah SAW Sebentar lagi Baginda membisikkan sekali menetap di sana. Dia pergi bersama Zayd bin alami selepas pemergian Khatijah dan Abu lagi kepada Fatimah dan kali ini dia gembira. Harithat, isterinya dan anak mereka Usamah. Talib. Fatimah menangis di tepi kubur dan Aisyah bertanya dan Fatimah memberitahu Turut sama ialah Abdullah, Aisyah dan Baginda menyapu air matanya dengan pada bisikan pertama itu Baginda Asma’ iaitu anak-anak Abu Bakr. Di Madinah hujung jubahnya. Sebelum ini Baginda ada menyatakan Baginda akan wafat tidak lama Fatimah tinggal di rumah ayahandanya dekat menyatakan larangan meratap di kubur. Umar lagi lalu dia merasa amat sedih tetapi pada masjid. melaksanakan larangan ini dan menegah bisikan kedua itu Baginda memberitahu sesiapa yang menziarahi kubur Ruqayyah jangan sedih kerana selepas kewafatan Fatimah berkahwin dengan Ali dan pejuang yang terkorban Perang Badr Baginda Fatimah akan mengikutinya pula. Pada tahun kedua Hijrah, Nabi Muhammad daripada menangis. Rasulullah SAW menegur Ini menyebabkan Fatimah gembira. Tepat SAW mengahwinkannya dengan Ali, salah Umar menyatakan boleh menangis tetapi dengan kata-kata Baginda itu, selepas lebih seorang yang awal masuk Islam yang selepas jangan meratap kuat dengan memukul-mukul kurang enam bulan, Fatimah pula meninggal. itu menjadi sahabat rapat Baginda dan muka dan badan kerana itu adalah perbuatan menjadi Khalifah keempat. Setelah berkahwin syaitan, sedangkan menangis senyap itu terbit Demikianlah serba sedikit mengenai Fatimah Fatimah tinggal bersama Ali tidak jauh daripada hati nurani sendiri suatu perasaan r.a, ikon zaman Rasulullah SAW yang memiliki daripada rumah Baginda. Hidup mereka amat kurniaan Allah SWT jua. kualiti diri yang baik untuk kita ikuti. Insya Menawarkan pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my | sederhana.pelbagai Ali mengambil upah mengangkat Allah

21


RBTT

Madinah, Mekah ARAB SAUDI

Kembara Umrah RBTT Labbaikallah Humma Labbaik… Labbaika laa Syariika laka labbaikk… Innal Hamda, Wanni’mata, Laka Walmulk, Laa Syariika lak.

I

tulah kalimah keramat suci menyentuh setiap qalbu yang amat dambakan keredhaan Ilahi di dalam melakukan ibadah suci umrah. Sentiasa teringat dan terbayang-bayang walaupun telah kembali ke tanah air yang tercinta, namun hati dan jiwa bagaikan masih terperangkap di benua penuh sahara yang amat diberkahi dua tanah suci haramain yang mulia... Ya Allah pilihlah kami lagi untuk sampai ke tanah sucimu ini demi untuk mencapai keredhaanmu... janganlah engkau jadikan ini yang terakhir kepada kami... Begitulah perasaan dan gambaran bagi 27 orang jemaah umrah Rahman Brothers Travel & Tours (RBTT) yang telah selamat pergi dan kembali pada 7 sehingga 19 Februari 2014 yang lalu. Diketuai oleh Ustaz Hj. Khairul Anuar Al-Hafiz ibnu Hj. Khairuddin selaku ketua rombongan dan Pembimbing Ibadah Umrah RBTT dan juga Ustaz Jaafar Abu Samah selaku Pembantu Rombongan Umrah. Jemaah dari Negeri Sembilan adalah seramai 12 orang yang diketuai oleh Tuan Hj. Shaharudin Othman. Dua keluarga dari Kuala Lumpur dan Selangor iaitu keluarga Encik Mohd Saadi Bin Saad dan Tuan Hj. Mohmed Johari Bin Kusdi. Dari Kedah, Tuan Hj. Yusuf sekeluarga dan Encik Muhammad Izham bin Ibrahim pelajar dari Universiti Insaniah (KUIN). Juga tidak ketinggalan pekerja dari Rahman Brothers Travel & Tours Johor iaitu Encik Erahim bin Juri dan isteri. Jemaah telah bertolak dari Malaysia dengan menaiki pesawat Malaysia Airlines MH150. Kami berlepas pada jam 3.15 petang waktu Malaysia dan selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdul Aziz, Jeddah pada jam 7.30 malam waktu tempatan Arab Saudi. Kemudiannya jemaah terus dibawa ke hotel di Mekah untuk melakukan ibadah umrah. Pada jam 4.15 pagi waktu tempatan Arab Saudi, selesailah sudah ibadah umrah kami. Di Mekah, jemaah telah dibawa menziarahi tempat-tempat bersejarah bagi umat Islam. Di antaranya ialah tempat pertemuan Nabi Adam As dan Hawa Ahs di Jabal Rahmah, setelah mereka terpisah apabila diturunkan ke bumi. Namun yang amat menyedihkan ialah apabila ramai manusia berebut-rebut datang ke situ untuk membuat hajat bahkan sehingga ada yang sebahagiannya melakukan khurafat dengan menulis nama pada batu-batu. lni bukanlah ajaran yang diperintahkan oleh Allah SWT dan rasulnya, Baginda Nabi Muhammad SAW. Bahkan yang dituntut ialah mengambil iktibar dari setiap peristiwa yang berlaku. Kemudian jemaah dibawa berziarah ke tempat berhimpunnya manusia, bayangan Padang Mahsyar di akhirat nanti iaitu Padang Arafah. Seterusnya kami ke Mina dan Muzdalifah supaya jemaah dapat membuat persediaan apabila melakukan ibadah haji kelak. Destinasi akhir kami menuju ke Ja’aranah, tempat berlakunya Perang Hunain di mana ketika itu tentera kaum Muslimin lebih dua kali ganda jumlahnya daripada tentera kaum Musyrikin. Pada kebiasaannya apabila berlaku peperangan, sentiasa tentera kaum Muslimin lebih kecil dari jumlah tentera kaum Musyrikin. Umpamanya Perang Badar, tentera kaum Muslimin hanyalah 313 orang berbanding pihak Musyrikin ketika itu berjumlah 1000 orang berserta dengan kelengkapan perang yang sempurna namun kemenangan tetap di pihak kaum Muslimin. Oleh itu sebahagian di kalangan sahabat telah berkata, kita akan menang perang ini kerana kita dua kali ganda lebih ramai dari mereka, namun natijah peperangan ini tidak memihak kepada tentera kaum Muslimin. Akhirnya kemenangan telah dicapai oleh tentera kaum Musyrikin dan ramai sahabat-sahabat Rasulullah SAW yang telah terkorban di dalam peperangan ini. Peristiwa ini memberikan tamparan yang hebat dan menjadi iktibar bagi kaum Muslimin kerana setelah diselidiki dan diamati punca kekalahan ketika itu hanyalah disebabkan dua perkara yang berlaku. Pertamanya, ada di antara kaum Muslimin telah tersilap penafsiran dengan beranggapan bahawa kemenangan itu terletak pada bilangan yang ramai walhal selama- selamanya kemenangan dan kekalahan adalah milik Allah SWT di bawah tadbir dan ketentuannya. Yang keduanya, ada di kalangan sahabat yang meninggalkan salah satu sunnah nabi iaitu bersugi, maka pertolongan Allah SWT tidak lagi bersama kaum muslimin walaupun Rasulullah SAW masih ada bersama mereka... Itulah sedikit sebanyak pelajaran yang kita dapat pelajari di tempat dan peristiwa yang berlaku. Maka sama-samalah kita bermuhasabah di dalam diri kita sejauh manakah keimanan, keyakinan kita kepada Allah SWT dan juga Sunnah Rasulullah SAW yang telah kita amalkan di dalam kehidupan kita untuk mencari keredhaan Ilahi demi mencapai kejayaan di dunia dan akhirat yang kekal abadi... Selepas kami memasuki Madinah Al Munawwarah menziarahi makam junjungan besar kita Baginda Rasulullah SAW dan tempat bersejarah selama 4 hari 3 malam, kami pun berangkat pulang ke tanah air dengan menaiki pesawat Malaysia Airlines MH151 dan tiba di Malaysia pada keesokan harinya 19 Februari 2014 jam 11.30 Pagi. Semoga kita semua mendapat Redha Ilahi, Syurga Firdausi dan dipilih lagi untuk sampai ke Baitullahil harami... Hamba Faqir Khadiimuddin,

Khairul Anuar Khairuddin 11 Mac 2014 / Selasa 03.27 Petang

22

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


GAMBAR KENANGAN

Madinah, Mekah ARAB SAUDI

Kembara Umrah RBTT 7 - 19 Februari 2014

Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

23


RBTT

Buletin RAHMAN BROTHERS

Aktiviti RBTT Jan-Mar 2014

R

Oleh : naza kamarudin

ahman Brothers Travel & Tours Sdn Bhd telah ditawarkan untuk menguruskan delegasi-delegasi daripada Medan, Indonesia melalui Tourism Malaysia (Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia) semenjak Nov 2013. Bermula dengan ketibaan delegasi seramai 10 orang untuk menyaksikan Majlis Pelancaran ‘Malaysia Year End Sale 2013’ terdiri daripada agensi pelancongan. Mereka terdiri daripada Bapak Hj Amysal Abdurahman daripada Widy Holidays, Bapak Amri Muthe daripada Aurora Travel, Bapak Dolly Damanik daripada Lovely Holidays, Bapak Indra Surja Fadjar daripada Horas Tour, Bapak Adriansyah WMK Travel Medan, Bapak Rapelta Ginting daripada Bintan Holidays, Bapak Anton Lois Fikal daripada Go Adventure Tour & Travel, Bapak Mikael Lumbangaol daripada Cherating Holidays Tour, Bapak Johan Prasetyo Sho daripada Crown Holidays dan Ibu Era Ardina daripada Savana Tour & Travel. Lawatan mereka merangkumi ke pusat-pusat pelancongan seperti, KLCC, Taman Tema Genting Highland, i-City dan Kidzania selain daripada menyaksikan Majlis Pelancaran ‘Malaysia Year End Sales 2013’.

Pada 26 Januari 2014, Rahman Brothers Travel & Tours Sdn Bhd, sekali lagi telah ditawarkan untuk menguruskan delegasi-delegasi seramai 10 orang dari Medan, Indonesia terdiri daripada agensi pelancongan dan juga media. Mereka adalah Ibu Jennie daripada Jess & Co Travel, Ibu Mercy daripada Wesly Tour, Bapak Muhammad Andri daripada Berita Medan.com, Bapak Agus Salim daripada Delta FM, Bapak Akhmad Junaedi daripada Sumatera & Beyond, Ibu Feblitania daripada Kover Magazine, Bapak Zulnaidi daripada Analisa Daily, Bapak Randy Fernando daripada Tribun Medan, Bapak Armin Rahmansyah daripada Waspada Daily dan Bapak Zaidan Riza daripada Firefly Medan. Mereka menyaksikan Majlis Pelancaran ‘Visit Malaysia Year 2014’ di Dataran Merdeka yang dilancarkan oleh Timbalan Perdana Menteri.

P

ada 7 Feb, Rahman Brothers Travel & Tours Sdn Bhd telah mengendalikan 26 jemaah untuk mengerjakan Umrah selama 13 hari 11 malam. Mereka telah menginap di hotel Burj Sultan di Makkah dan hotel Mubarak di Madinah. Pada 7 & 9 Mac 2014, Rahman Brothers Travel & Tours telah menyertai program mempromosi Pakej Umrah Anjuran Masjid Bukit Jelutong, Shah Alam. Ia adalah anjuran bersama Jawatankuasa Pengimarahan Masjid Bukit Jelutong.

*Mempromosi pakej umrah anjuran Masjid Bukit Jelutong, Shah Alam

24

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


RBTT

Buletin RAHMAN BROTHERS

M

ATTA Selangor telah menganjurkan MATTA Fair Selangor 2014 atau lebih dikenali sebagai Selangor Matta Islamic Travel Fair yang ke 9 di Shah Alam Convenvtion Center. Rahman Brothers Travel & Tours Sdn Bhd telah membuka booth di sana daripada 21-23 Mar 2014.

Sekali lagi pihak Lembaga Pelancongan Malaysia (Tourism Malaysia) melantik kami untuk menggendalikan 4 orang delegasi daripada Medan, Indonesia untuk Majlis ‘Malaysia International Shoe Festival 2014’. Mereka adalah Bapak Hendro, Ibu Meliana, Ibu Yanti dan Bapak Tjen San Erwin dari agensi pelancongan di Medan, Indonesia. Selain daripada lawatan ke majlis tersebut, mereka juga melawat Muzium Istana DiRaja, Batu Caves, Kidzania dan juga i-City. Rahman Brothers Travel & Tours juga dilantik untuk mengendalikan seramai 5 delegasi dari Medan, Indonesia untuk hadir ke majlis ‘Malaysia Petronas Formula One Grand Prix 2014’. Mereka terdiri daripada Bapak Rudy Zulham daripada Chamber of Commerce & Industry (KADIN) Medan, Bapak Ferdy Siregar daripada Analisa Daily, Bapak Muhammad Faisal daripada Waspada Daily, Bapak Mohamad Yoenus daripada Tribun Medan Daily dan En Zakri Abdul Rahman daripada Tourism Malaysia Medan. Selain daripada menyaksikan pelumbaan F1 di litar Sepang mereka juga dapat melawat tempat-tempat pelancongan seperti Batu Caves, KLCC dan KL Tower. Mereka juga melawat KPJ Ipoh Specialist Hospital untuk mempromosikan Medical Tourism di Medan, Indonesia. Kami disambut oleh Tn Haji Ibrahim Seddiqi, Pengarah Negeri Perak dan juga Tn Hj. Asmadi CEO KPJ Ipoh. Selepas perbincangan dan lawatan sekitar hospital, mereka melawat Lost World of Tambun dan juga Kellie’s Castle sebelum menginap di Ipoh.

* Delegasi daripada Medan, Indonesia ‘Malaysia International Shoe Festival 2014’

* Delegasi dari Medan, Indonesia ‘Malaysia Petronas Formula One Grand Prix 2014

* Kellie’s Castle, Ipoh

* KPJ Ipoh Specialist Hospital

Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

25


Baling KEDAH DARUL AMAN

RBTT

RBTT BERKAMPUNG DI BALING, KEDAH

K

Oleh : RBTT

esempatan cuti umum Sambutan Hari Wilayah Persekutuan pada 1 Februari 2014, Rahman Brothers Travel & Tours telah mengadakan Program Turun Padang bersama penduduk Kampung Padang Empang dan sekitar Pekan Kupang, Baling, Kedah. Hasil inisiatif dan cadangan wakil RBTT, Ustaz Jaafar Abu Samah bersama keluarga yang mengajak dan mempelawa RBTT bertandang ke kampung halaman beliau, maka dapatlah RBTT menjejak kaki ke bumi Baling untuk bersama penduduk setempat. Selaku penyelaras program, Ustaz Jaafar yang dijadual berangkat ke Tanah Suci bersama keluarga pada 7 Februari 2014 hadir bersama penduduk Kampung Padang Empang dan sekitarnya dengan membuat persiapan awal bagi menyambut kehadiran para pegawai RBTT. Seawal pagi lagi penduduk mula berkampung di Surau Padang Empang bergotong-royong memasak dan membuat persiapan awal program. Rombongan RBTT diketuai oleh Encik Mohd Shukri, Penolong Pengurus (Umrah & Haji) bersama Ustaz Hj Khairul Anuar, Koordinator Umrah & Haji dan Encik Munauwir Hj Mohd Khir, Penolong Pengurus KRB Wilayah Utara tiba di lokasi pada jam 4.30 petang dengan disambut oleh Pengerusi Persatuan Penduduk, Tuan Haji Hassan bersama jawatankuasa serta penduduk setempat. Kehadiran pegawai RBTT disambut meriah dan diraikan oleh penduduk setempat walaupun mereka masing-masing sibuk membuat persiapan tempat dan menyiapkan hidangan untuk tetamu dan jemputan. Selesai menunaikan Solat Maghrib berjemaah yang diimamkan oleh Ustaz Hj Khairul Anuar, program diteruskan dengan sesi Ceramah & Taklimat yang disampaikan oleh Encik Mohd Shukri Md Yatim. Ceramah dimulakan dengan Manasik Ibadah Umrah dan diteruskan dengan taklimat Pakej dan Senario Semasa Pengendalian Pakej Umrah. Encik Mohd Shukri lebih banyak berkongsi pengalaman RBTT dan mendedahkan isu-isu penipuan dan penyelewengan berkaitan pengendalian pakej umrah dan pelancongan yang makin berleluasa akhir-akhir ini. Program ceramah diakhiri dengan penyerahan beg kepada lima orang jemaah umrah yang berangkat ke Tanah Suci pada 7 Februari 2014. Rata-rata jemaah yang hadir amat berpuas hati dan merakamkan penghargaan atas maklumat dan ilmu yang disampaikan. Pegawai RBTT tidak melepaskan peluang dan kesempatan untuk beramah mesra bersama para hadirin dan memperkenalkan Rahman Brothers Travel & Tours sepanjang program ini berlangsung. Selesai menunaikan solat Isya’ berjemaah, para hadirin bersama-sama menikmati hidangan yang disediakan di bawah tajaan RBTT. Sekalung penghargaan dan ucapan terima kasih kepada seluruh warga penduduk Kampung Padang Empang, Baling khususnya kepada Tuan Haji Hassan dan jawatankuasa serta petugas-petugas yang sudi menerima kehadiran warga RBTT dan bertungkus lumus menjayakan program ini serta tidak ketinggalan ucapan tahniah dan syabas kepada Ustaz Jaafar Abu Samah yang banyak membantu menjayakan program ini.

26

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


UMUM

Iklan

RAHMAN BROTHERS TRAVEL & TOURS (Co. No 226020-D) (KPL/LN : 2421)

No 8, Jalan 4/91 A, Taman Shamelin Perkasa, Cheras, 56100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, MALAYSIA. Tel : 03- 9200 5200/9200 5201 | Fax : 03-9200 5202 Email : rbttkl@rahmanbrothers.com.my Website : www.rbtt.rahmanbrothers.com.my

RBTT Hotline

1-300-229-277

DAY 01 : MIRI / MULU / DEER & LANGS CAVES

Depart to Mulu. Arrive Mulu airport, meet your guide and transfer to your choice of accommodation. Transfer by van to Park HQ for a visit to Deer and Lang’s Cave. We trek along the plant walk (3km) through the rainforest. Explore the largest cave passage in the world - DEER CAVE and LANG’S CAVE. Relax at the open air observatory for an opportunity witness the phenomenon exodus of BATS out of the caves, spiraling high overhead and ascend to the sky where they will search for food. We then returned to the Park and transfer to your accommodation. (Lunch / Dinner)

DAY 02 : MULU / WIND & CLEARWATER CAVES / CAMP 5

Breakfast. Take a morning longtail boat ride to visit Batu Bungan Penan Settlement where you are able to purchase the local handicraft made by the Penan tribe Go by boat to the CAVE OF THE WINDS with is tall, slender stalagmites, then on to the source of the CLEARWATER RIVER, see the underground river and visit the dry passage of the LADY’S CAVE. Swim at the Clearwater Spring. After picnic lunch at the Clearwater Pavilion, continue your journey by longtail boat to Kuala Berar or Long Litut. The 8km trek is through beautiful rainforest and along the Litut river to Melinau Camp (Camp 5) where we stay overnight. (Breakfast / Lunch / Dinner)

DAY 03 : MULU / CAMP 5 / GUNUNG API / CAMP 5

Early breakfast. Begin the 2.4km steep trek to the Pinnacles viewpoint at 1750 m. Along this trail are many orchids, pitcher plants and tiny Tree Shrews foraging for food. The pinnacles of Mulu National Park are a collection of 45 meter high, limestone needles that cling to the side of Gunung Api (Volcano). The hike to the viewpoint overlooking the pinnacles is a tough and challenging mountain climb. However, trekkers are rewarded with a spectacular view of a silver-grey forest of stone, poking up through the surrounding jungle. Return to Camp 5 for a refreshing swim and another overnight stay. (Breakfast / Lunch / Dinner)

DAY 04 : MULU / CAMP 5 / MULU / DEPARTURE

After breakfast. Retrace our steps back to Kuala Berar or Long Litut for a leisurely longboat ride back to Mulu Airport for your departure flight. (Breakfast) Requirement for the trip : Raincoat, insect repellent, trekking shoes, torchlight, swimming suit, garden gloves, simple bed sheet, warm clothes, towel, self medication, water bottle & power bar.

* TOUR FARE PER PERSON IN RINGGIT MALAYSIA INCLUSIVE : All transfers & tours as per itinerary in Mulu/ Excursion 4 show caves / Climbing Gunung Api with entrance fees/ Boat Ride/ Services with English Speaking/ Meals as stated : (3)Breakfast/ (3)Lunch/ (3)Dinner. EXCLUDED : Air ticket/tipping of RM10 P/ person P/Day/ traveling insurance and items not included.

Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

27


RAHMAN BROTHERS TRAVEL & TOURS (Co. No 226020-D) (KPL/LN : 2421)

No 8, Jalan 4/91 A, Taman Shamelin Perkasa, Cheras, 56100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, MALAYSIA. Tel : 03- 9200 5200/9200 5201 | Fax : 03-9200 5202 Email : rbttkl@rahmanbrothers.com.my Website : www.rbtt.rahmanbrothers.com.my

London Central Park Hotel or Similar Paris Confort Inn Paris or Similar

RBTT Hotline

1-300-229-277 Package Includes: • 5 Nights Accommodation at Hotels as mentioned or similar. • Continental Breakfast Daily. • Arrival & Departure Transfers in London & Paris. • Sightseeing Tours on Seat In Coach Tours as mentioned in program. • One way Travel on Standard Class Eurostar to Paris. • Government Taxes and Service Charges.

Itinerary:

Day 1 London

Meet and greet upon arrival and transfer to your Hotel (Private Transfer). Check in time is 1400hrs. Rest of the day is free at leisure. Overnight at Hotel.

Day 2 London

Breakfast at Hotel. The Original London Sightseeing Tour : Hop-on Hop-off 24hours Ticket - See top London attractions at your own pace on a comprehensive hop-on hop-off sightseeing tour! With three family-friendly tour routes and three transport link services available, this hop-on hop-off bus in London offers a perfect day of sightseeing for all the family. From the comfort of a spacious open-top double-decker bus, see all the top sights like the London Eye, Big Ben, Westminster Abbey, Tower Bridge and more. Redeem your voucher, and then ride around London aboard your spacious open-top double-decker bus. Your London sightseeing ticket can be used on three of the main tour routes – red, yellow or blue – as well as the transport links: black, green and purple. Tour routes are great options for all the family, boasting entertaining commentary for both adults and kids plus children’s activity packs Overnight at Hotel.

Day 3 London

Breakfast at Hotel. Day free at leisure to explore London on your own. Overnight at Hotel.

Day 4 London - paris

Breakfast at Hotel. There will be a departure transfer to St Pancras Station to connect your Eurostar train to Paris (Standard class train ticket Included). Arrival transfer to your Hotel in Paris. Check into Hotel by 1400hrs. Then you may start Discovering Paris at your leisure with 2 Days Hop-on Hop-off Tour. The Paris City Hop-on Hop-off Tour is the easiest way to get around town. You can hop-on and off at any of the nine stops as often as you like over two day period. The open-top double-decker bus provides fantastic views from the top floor. Buses depart every 10 minutes in summer every day of the year. Get a bird’s eye view of the cobbled streets of the Left Bank and the Napoleonic splendor of the Ecole Militaire. See the Eiffel Tower, Paris most famous landmark. Stop off at the Arc de Triomphe and walk down the stylish Champs-Elysees. Become acquainted with some of the world’s most famous artworks at the Louvre including the mysterious Mona Lisa. Discover the main sites of Paris in an original and relaxed way. The round tour lasts approximately 2 hours and 15 minutes with frequent daily departures. You may break your tour at any of our nine stops and continue later. You can stop at this stops and also shop. A multi-lingual system is available on all buses allowing you to hear commentaries in one of the 8 languages. Your ticket will be valid for 2 consecutive days. Overnight at Hotel.

Day 5 paris

Breakfast at Hotel. Continue with your 2nd Day of your Hop-on Hop-off Tour is the easiest way to get around town. You can hop-on and off at any of the nine stops as often as you like over a one or two day period. The open-top double-decker bus provides fantastic views from the top floor. Buses depart every 10 minutes in summer and every 20 minutes in winter, every day of the year. Recorded commentary is available onboard in French, English, Spanish, German, Italian, Japanese, Russian and Chinese. You will receive headphones for the commentary the first time you use your ticket. Overnight at Hotel

Day 6 paris

Breakfast at Hotel. Day free until departure transfer to Paris CDG or ORLY Airport. Check out of Hotel by 1100hrs.

28

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

29


RAHMAN BROTHERS MOTOR SDN. BHD.

No. 1, Plot B, Jalan SS6/3A, Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor. Tel : 03.8932.2028 Faks : 03.7804.7784 www.rahmanbrothers.com.my PENANG : (Lim) 016.440.7777 | KEDAH : (Azim ) 012.622.3636 | JOHOR BAHRU : (Fahmi) 019.714.8070 SEREMBAN : (Khairol) 019.654.4350 | MELAKA : (Shahamah) 013.202.0090

BUKA TOYOTA ESTIMA

7

HARI SEMINGGU 9.30PG - 6.30PTG TOYOTA VELLFIRE

MERCEDES BENZ SLK MINI COOPER COUNTRYMAN S TOYOTA HARIER

AGEN BERLESEN UNTUK MYEG, INSURAN DAN PEMBAHARUAN CUKAI JALAN UNTUK KETERANGAN LANJUT +603.7805.7784 30

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


WARGA KERJA . UMUM

Buletin RAHMAN BROTHERS

Personaliti Pilihan

Oleh : Zamri Dato’ Basri

Norzalila binti Mohd. Dahlan

Puan Norzalila atau lebih mesra sebagai ‘Kak Illa’ adalah seorang Eksekutif di Bahagian Akaun, ibupejabat Kumpulan Rahman Brothers. Ibu kepada lima orang cahaya mata ini telah berkhidmat dengan KRB semenjak dari tahun 1993 dan merupakan salah seorang daripada warga kerja yang paling ‘senior’. Beliau berasal daripada Batu Pahat, Johor dan telah mendapat pendidikan tertinggi di Universiti Teknologi Mara, Shah Alam di dalam bidang perakaunan. Walaupun agak pendiam tetapi beliau mudah diajak berbual dan berbincang setiap kali disapa ataupun diajukan pertanyaan. Warna pink dan hijau menjadi kegemaran beliau apabila diberikan pilihan. Di waktu lapang yang terluang, ‘Kak Illa’ gemar membaca buku dan kitab berkaitan agama lslam.

Mohd. Khaidir bin Mohd. Musa

Encik Mohd. Khaidir adalah di antara warga kerja ibupejabat Kumpulan Rahman Brothers yang ‘popular’. Pekerja Am yang juga memikul tugas sebagai jaga dan pemandu ini adalah seorang yang begitu fokus dan sangat bertanggungjawab di dalam menjalankan tugasnya. Dikenali ramai sebagai seorang yang periang dan suka membantu. Masih bujang dan berasal daripada Johor Bahru, anak sulung daripada lima adik beradik ini telah mula berkhidmat dengan KRB semenjak dari tahun 2003. Di antara hobi beliau adalah melayari internet dan mendengar lagu. Pemuda hitam manis ini gemar berpakaian kasual dengan pilihan warna cerah yang bersesuaian.

KUMPULAN RAHMAN BROTHERS SDN. BHD. & KELAB SUKAN RAHMAN BROTHERS

Mengucapkan Setinggi-Tinggi Perhargaan Kepada Syarikat-Syarikat Yang Telah Sudi Menaja ‘Rahman Brothers Masquerade Gala Night 2014’

• BEST AUDIO AUTO ACCESSORIES SDN. BHD. • KOK WAH CAR PAINTING • YAN KEE AUTO GLASS • ENCIK MOHD. IZWAN BIN MAZLAN • ACETAC SALES & SERVICE SDN. BHD. • REC CAR CARE

• ENGAGE MOTOR SERVICES • JOO KHIN AUTO SPRAY • 1 AUTOWORKS SERVICE CENTRE SDN. BHD. • FD RESOURCES

• WONG AUTO SPRAY

• RELIANCE TRAVEL

Menawarkan pelbagai pakej menarik untuk Umrah dan juga pelancongan dalam dan luar negara rbtt.rahmanbrothers.com.my

|

31


32

|

rahmanbrothers.com.my Ketahui pelbagai aktiviti dan berita menarik mengenai Kumpulan Rahman Brothers Sdn. Bhd.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.