Page 1


RACHEL RENGSTORF PORTFOLIO BFA Interior Design May 2019 rachelrengstorf@yahoo.com 405.664.3615 rachelrengstorf.myportfolio.com

2.


rachel.

3.


Table of Contents:

4.


THE CAMPUS

HOTEL ROSADO

THE BUTTERFLY EFFECT

REVERIE

STONEGATE OFFICE

07. 29. 39. 43. 51. 5.


6.


PROBLEM To identify, research, and design a problem for final Thesis project. SOLUTION To make Oklahoma City more walkable, social, and usable, The Campus is a co-living community that features amenities for its users to live, work, and play. The Campus is located on an urban block that allows for its users to live with one another in fully furnished townhomes with shared public spaces. The block also features a park, a co- working office, a large indoor/ outdoor restaurant, and a coffee shop for people to improve their walkability and social sustainability. TOOLS USED Revit, Sketch- Up, Photoshop, Indesign, Illustrator

The Campus

07.


Research Millennial Living Trends •

According to a study by Eventbrite, millennials prefer experiences over things. “More than 3 in 4 millennials would choose to spend money on a desirable experience or event over buying something desirable.” Millennials are also delaying marriage, buying a home, and having children. “And significantly, this group has largely rejected suburbia… They seek instead cities, or older, close in suburbs that have a richer array of choices in employment, transportation, arts and entertainment, and a “café culture” similar to what’s found in many European cities.” Millennials value their health and wellness and are constantly looking for ways to improve their quality of life. Overall, millennials are looking for affordable, urban housing in which they can access experiences and entertainment easily.

• •

Sense of Community •

Maslow’s Hierarchy of Needs puts forth the theory that our basic human needs must be satisfied before we can become the evolved, self-actualized social beings that we are. Those primary needs include shelter and property (live); employment and financial security (work); health, well-being, basic socializing and “belongingness” (play); food and water (eat); and finally clothing and “security of resources” (shop). With people moving back to city cores, they want to be able to have access to all their hierarchal needs and wants within walking or biking distance.

Live Work Play •

The third level of Maslow’s needs is the need for social belonging. Humans are social by nature and inherently need social interaction Sense of community means that people have the feeling of being part of the community, connecting to each other and having commitment towards the community, and recognize they have common goals and are motivated to work together to achieve those.

Walkability • •

8.

Walkability is a measure of how friendly an area is to walking. Walking has health, environmental, and economic benefits. The General Theory of Walkability explains how, to be favored, a walk must, “satisfy four main conditions, it must be useful, safe, comfortable and interesting.”


Site Plan

What is the Campus? • •

• • •

The Campus is a fully furnished Co- Living community that features brownstone- like homes that hold 6 people per home. Members at the Campus can enjoy the privacy of their own bedroom/ bathroom while sharing common spaces such as the kitchen and living areas. The Campus aims to provide a social, unique option for people who are on the go, wanting proximity to the city, or wanting a new experience. Each unit has 6 private bed and bathrooms, a main living, dining, and kitchen area, inhouse laundry, several hangout zones, and a shared rooftop deck. The Campus also features a community building with The Lab- the Co- working floor, a gym, a laundromat, and a mailroom. The Campus features an on site restaurant, The Tray, which provides an indoor outdoor social experience. The Campus provides a walkable grounds with a semi- private park as the center of the property. 9.


the quarters

DINING

DINING

DW

DW

The Quarters are the units in which the Campus residents live. Each unit consists of six private bedroom and bathrooms, a community kitchen and living area, a rooftop patio, and several other shared spaces. There are two bedrooms on each floor, maximizing windows and natural light for each bedroom. The ground floor promotes socialization through cooking together, eating together, and relaxing together.

BED 1

BED 1

BATH 1

BATH 1

DN KITCHEN

KITCHEN

PANTRY/ STORAGE

PANTRY/ STORAGE

POWDER BATH

MAIN LIVING

MAIN LIVING

BATH 2 ENTRY

LIBRARY HANGOUT

LIBRARY HANGOUT

UP

BED 2

BED 2

BED 3

2ND FLOOR

SHARED OUTDOOR TERRACE

BED 3

BATH 3

BATH 3

KITCHENETTE

KITCHENETTE

ACTIVITY AREA

DN

BED 5

SITTING AREA

ACTIVITY AREA

BED 5

DN BATH 5

BATH 5

BATH 6

UP

BATH 6

DN

UP

10.

BATH 2

ENTRY

1ST FLOOR

BATH 4

LAUNDRY

POWDER BATH

LAUNDRY

UP

BED 4

BED 4

3RD FLOOR

BATH 4

SITTING AREA

SITTING AREA

BED 6

BED 6

4TH FLOOR


11.


12.


the quarters living room 13.


the quarters: building section

14.

The Quarters consist of 4 levels of shareable space and private areas. The first level features a large kitchen with a spacious pantry that allows for enough space for each member to store groceries and food. There is a dining room set for 6 people so the members can have dinner together whenever they want. The unit features four other small hangout areas separate from the main living room. This provides enough options for private hangouts, doing work, social get togethers, or just relaxing.


kitchen/ dining 2nd floor library

15.


16.


custom headboard Each private bedroom is furnished with a custom designed headboard that functions as a bed, a desk, and storage. Having one simple piece of furniture allows for a stress- free moving process and maximizes space in the bedroom. The bed also features built- in lighting that is easily moveable that can be used as a desk task light or bedside lighting.

Plan View

Front View

Axonometric View

Side View

17.


the lab

The Lab is located in the community building on the Campus. Located on the second floor, the Lab provides a co-working space for residents to work, conduct small meetings, use ammenities such as printing and copying, and use the coffee bar. All the work rooms are equipped with white boards and screens with presentation capabilities.

Furniture Plan

18.

Floor Finish Plan


Mannington Carpet Product: Carpet Tile Style: Boucle Color: Moonstone 81299 Dimensions: 24”x 24” Installation: Brick Ashlar

Shaw Contract Product: LVT Style: Strand 0516V Color: Pebble 16530 Dimensions: 18”x 36” Installation: Stagger

Mohawk Group Product: LVT Style: Secoya Color: Benmore 123 Dimensions: 9”x 59” Installation: Brick Ashlar

Fireclay Tile Product: Glass Tile Color: Rosy Finch Finish: Gloss Size: 4”x6” Installation: Vertical Stack

coffee bar

19.


20.

the lab: workzone


the lab: overall view

21.


the tray

The Tray, located on the east corner of The Campus, is a large indoor/ outdoor restaurant that residents and non- residents of The Campus can enjoy. The Tray’s first floor features a large bar with lounge seating, community dining tables, an open prep kitchen, and access to round level outdoor patio seating. The second floor consists of an indoor/ outdoor bar, a private event room, and a rooftop bar. The Tray is the perfect place to meet friends after work or have dinner after a walk around the neighborhood.

22.

1st floor bar


first floor

23.


second floor

24.


rooftop bar

25.


Hightower Product: Caryngo Finish: Natural Oak Leather: Saddle Quantity: 6 Cost Estimate: $23,298

BluDot Product: Bank 96 Sofa Finish: Metal Leather: Maharam Aria 086 Quantity: 3 Cost Estimate: $7,197

Scandinavian Spaces Product: Ghost Finish: Metal Custom Color Quantity: 10 Cost Estimate: Contact Dealer

26.


27.


26.


PROBLEM To research a location and implement that research into a boutique hotel for the chosen area. SOLUTION Hotel Rosado is located north of Taos, New Mexico, in the middle of the beautiful mountains and desert. With its traditional Spanish elements, such as stucco walls, wood beams, rounded archways, and a Spanish- inspired fireplace mixed with modern elements such as concrete floors, bold prints, and bright color palette, Rosado is the perfect mix of old and new. Rosado features a large luxury spa, gym, and juice bar on the first floor, perfect for anyone looking to relax and get away. The second floor features a large open- concept restaurant, bar, and outdoor patio- the main inspiration for the hotel. Rosado was inspired by the colorful food in Hispanic culture, the beautiful mountains and desert surrounding it, and the pink cactus flowers that scatter the local landscape. TOOLS USED Revit, Sketch- Up, Photoshop, Indesign

Hotel Rosado

29.


Queen Suite

30.


31.


1st Floor

2nd Floor

32.


Restaurant

Bar

33.


34.


Spa and Whirlpool 35.


Color Board Layout

Rosado

A Boutique Hotel & Spa

36.

Nest Easy Chair from Hightower used in the Restaurant

Ita in Taupe from Knoll used on the Restaurant Chairs

Caravaggio Light Fixture from Hightower used in Guest Rooms

Wood Beams

Cleo in Fox from Knoll used on the Bar Sofas

Boet Stool from Hightower used in the Restaurant

Constance in Dayflower from Knoll used on the Restaurant Booths

Ann Sacks tile

Juno in Chili Pepper from Knoll used on the Guest Room Sofas

Concrete Finish throughout Hotel

Bulb Fiction from Hightower used in Restaurant

Stone Veneer Desk


1st Floor

s used in Restaurant

2nd Floor

e used on Bar front

3rd Floor

r used in Spa and Reception

37.


38.


PROBLEM To bring awareness to the plummeting Monarch butterfly population through pattern making. SOLUTION Inspired by the butterfly and floral patterns popular in the 1970’s, The Butterfly Effect is a collection of designs that can be produced through silk screening, pattern repeats, and product design. The designs were also inspired by the abstract patterns that occur naturally in the butterfly wing. The Monarch butterfly population has decreased 90 percent in just the last two decades. Through design, awareness can be brought to this shocking environmental issue. TOOLS USED Photoshop, Indesign, Illustrator

The Butterfly Effect

39.


40.


The Butterfly Effect Inspired by the patterns and colors of the 1970’s and the abstract patterns that occur in butterfly wings, each pattern can be reproduced and placed onto an infinite number of household products like pillows or lamps. The patterns were created in illustrator and were placed onto household items through the silk screening process.

41.


42.


PROBLEM To create a religious or spiritual space with the given floor plan for IDEC Student Competition. SOLUTION Located in the heart of bustling city streets, Reverie is the ultimate retreat. Inspired by the design of a park pavilion, Reverie allows visitors to decompress within a relaxing outdoor atmosphere. Driven by the concept of “Compression and Release,� Reverie is a release from the stresses of the urban activity surrounding it, as visitors experience the space through low ceiling heights, dark materials, and a release to the outdoor courtyard. The purpose of Reverie is to allow people to connect with nature in an urban environment through biophilic design and to promote wellbeing through meditation and relaxation. TOOLS USED Revit, Sketch- Up, Photoshop, Indesign

Reverie

43.


Biophilic design Also inspired by Frank Lloyd Wright, the idea of incorporating the outdoors into a space is commonly referred to as biophilic design. According to “14 Patterns of Biophilic Design,” biophilic design can, “reduce stress, enhance creativity and clarity of thought, improve our well- being and expedite healing.” The main patterns of biophilic design utilized in this space are: visual connection with nature, thermal and airflow variability, presence of water, dynamic and diffuse light, biomorphic forms and patterns, and material connection with nature.

Compression and release Used by Frank Lloyd Wright in many of his designs, including the Johnson Wax Research Tower, the Unity Temple, and the Solomon R. Guggenheim Museum, the theory of compression and release is a successful one. The purpose is to create small, compressed areas such as a hallway with low ceilings that open up to a larger space. This creates a sense of relief and awe when you are released into the larger space. This concept has served as the theoretical framework for this project from the beginning.

Process sketches

44.


Connect Reverie helps its users connect to nature through its accessible outdoor courtyard, use of natural materials, and through the senses. Users can hear, smell, see, and touch the small piece of nature right in front of them.

Reflect Reverie provides users a space to relax through its calming nature. It is a space to be alone with nature and one’s thoughts. Users are encouraged to meditate and reflect through the space’s comfortable seating, simple design, and natural lighting.

Decompress Reverie not only is a literal compress and release, but it also provides a philisophical release from the stresses of the outside world to its patrons. It is a get away from the bustling city always moving around it.

Rendered Furniture Plan

45.


46.

Front Entrance


Courtyard 47.


Materials

1. Upholstery for floor cushions- Incorporates natural color palette and comfortable feel, promoting relaxation 2. Upholstery for lounge chairs- Incorporates natural color palette and comfortable feel, promoting relaxation 3. Herman Miller lounge chairs- Upholstered, comfortable chairs on the first level 4. Existing brick wall- All existing walls are brick; this warms up the space and is also environmentally friendly 5. Calcutta marble side table- Natural calcutta marble incorporates natural stone and a place for users to place belongings 6. Hardwood flooring- Natural dark wood flooring throughout the entire interior warms up the space and incorporates natural materia 7. Permeable concrete pavers- Allows for the courtyard to be ADA compliant and environmentally friendly 8. Nanawall Frameless Glass Wall system- Can be closed, open all the way, or partially open

Building Sections

48.


49.


50.


PROBLEM To give the Stongate Elementary School building a new purpose as a co- working office, while restoring it’s historical elements. SOLUTION Built in 1963, Stongate is full of midcentury qualities. By keeping the terrazzo block walls, exterior materials, and general floor plan of the building, the historic nature of the school is preserved. The East wing of the building serves the community as a new co- working area and provides a variety of seating, conference room, and other amenities for its users. The coworking space also features offices for young startup companies to grow into. The style of Stongate Offices brings together a new concept, co- working spaces, and traditional mid-century modern aesthetic. TOOLS USED Revit, Sketch- Up, Photoshop, Indesign,

Stonegate Offices

51.


Co- Working Zone The West wing of Stonegate has been converted from old classrooms to an area for co-working, rentable space for small businesses, a breakroom, and a conference room available to rent out for private meetings with clients or collegues. The co- working zone provides many different seating options including lounge areas as well as locked storage.

Co- Working Zone Furniture Plan

52.


Co Working Zone

53.


Reflected Ceiling Plan

54.


Lighting Specifications Zero Lighting Product: Element XL Installation: Ceiling Hook Connection: Terminal Block Light Source: 42W

Eureka Product: Monk Installation: Ceiling Cable Finish: Aluminum Light Source: 13W LED Dimensions: 7.09” D

Eureka Product: Face Installation: Cable Mounting Temperature: 3000K Light Source: 27W LED Dimensions: 96”x 8”

Eureka Product: Area Installation: Ceiling Surface Temperature: 3000K Light Source: 96W LED Dimensions: 36” D

55.


Business Support

Law Office

56.


Systems Furniture

57.


Investor Lounge Furniture Plan

Reflected Ceiling Plan

Conference Area

58.


Mosaic Tile PC# W4 Manufacturer: MSI Product: Arabescato Installation: Herringbone Size: 12” x 12” mesh

PLAM PC# M2 Manufacturer: Wilsonart Color: Field Elm Finish: 12 Soft Grain Repeat Length: 49.213 Repeat Width: 62.205

Quartz PC# M3 Manufacturer: Corian Color: Portoro Slab Size: 63”x 120”

59.


Investor Lounge 60.


61.


RACHEL RACHEL RENGSTORF RENGSTORF PORTFOLIO BFA Interior Design May 2019 rachelrengstorf@yahoo.com (405) 405.664.3615 664- 3615 rachelrengstorf.myportfolio.com


thank you.


Profile for rachelrengstorf

Rachel Rengstorf Portfolio  

Rachel Rengstorf Portfolio  

Advertisement