QX november 2019

Page 1

november 2019 #290

idol-ellie om fortsättningen

Måns Zelmerlöw martina haag hjälper dig att bjuda hem folk

mattias vill varna andra för chemsex ”flera av mina vänner har redan dött”


-50-

Häng med QX på skräddarsydd träningsvecka i Portugal För nybörjare och vältränade

18-25 april, 2020.

Packa ner dina tränings- och badkläder och häng med till soliga Algarvekusten i Portugal. Här träffar du våra handplockade träningsinstruktörer och ett helt gäng från QX. En hel vecka fylld av träning i olika former och för alla nivåer. Möt soluppgången på morgonjoggen eller powerwalken längs stranden, kör ett crossfitinspirerat pass i crossfitburen, ta en tennislektion, ett dopp i havet, ett yogapass eller svettas på ett aerobicspass på strandens träningsplanka. På kvällarna lyssnar vi på inspirerande och intressanta föreläsningar, har musikquiz och du får möjlighet att lära känna en massa nya härliga vänner. Häng med och ladda inför sommaren 2020 på allra bästa sätt! Pris från 8950 kr/person. Boka på: www.springtime.se Detta ingår i din resa: * Flyg t/r inklusive alla skatter och bagage * Transfers t/r flygplats-hotell * Logi på valt hotell & rumskategori * Halvpension (frukost & middag) – (Gäller ej boende på Dunamar) * All träning och alla föreläsningar enligt program samt bergspasset. Rabatt 750 kr* Bokningskod: QX Boka senast 30/11 *Gäller boende på Yellow Hotel och Prime Hotel.


FOTO RIKARD HÄLLBERG

Anders Öhrman, QX

Simon Adrian Nybacka

Tobias Karlsson

INSTRUKTÖRER SOM HITTILLS ÄR KLARA: Tobias Karlsson [aerobics+dans +föreläsning] Simon Adrian Nybacka [crossfit] Andrianna Wängström & Thea Bronx [aerobics & yoga] & Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson [special guest] Dessutom: styrketräning, simning, golf, pingis m.fl.

FOTO PETER KNUTSON

Andrianna & Thea

FOTO PETER KNUTSON

FOTO PETER KNUTSON

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson


sara danius 1962-2019 Sara Danius delade ut pris på QX-galan både 2018 och 2019. Hennes öppningsreplik vid podiet i år var: ”Jaha, då fick man dela ut ett pris i allafall” med tydlig adress till Svenska Akademien som hon fick lämna efter all turbulens med inställt Nobel-pris i litteratur. Sara Danius blev, med sin knytblus, en symbol för en ny generation kvinnor som både har makt men som även tar kommandot. Inspirerande för vissa, skrämmande för andra. Sara Danius blev 57 år gammal. Foto M arkos a kathiotis


m

u

QX 24 år!

QX ÄR EN GAYNÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

y since 19 9

er

a

5

r

co m

it

g the

b ow

n

vin

in

S

Det finns de som inte vågar, orkar eller säger att de kan bjuda hem folk, Martina hjälper dig...

Skogshuggaren känns som en gyllene bögdröm men är kanske inte det mest homotäta yrket. Stockholmaren Magnus Söderberg, 50, utövar dagligen ett av Sveriges farligaste yrken.

30 cherry wilders favoriter

QX besöker: skogshuggaren

28

30 meter från havet ligger Lådfabriken, ett året-omöppet bed & breakfast i Edshultshall på västkustens Orust. Det drivs av paret Marcel och Johan, den sistnämnde med rötter i trakten.

ISSUE NO.

290

martina haag

bo i en lådfabrik

novemBER

54

12

Rolf och pepparkakshusen...

22

Årets Druga på QX Gaygala, årets Regnbågssångare på Stockholm Pride och nu skvallras det om ett hemligt musikprojekt. Göteborgs stolthet Cherry Wilder är verkligen körsbäret på toppen 2019.

Det finns pepparkakshus och så finns det pepparkakshus. Rolfs pepparkakshus är konstverk och omtalade världen över. Men det är ändå något han bara gör på fritiden…

38 MAttias tuffa väg att bli fri från drogerna

idol-ellie

57

Utslagen ur Idol men på många sätt en vinnare ändå. Ellie tog steget ut som trans i programmet och är nu redo för nya utmaningar.

Mattias Isacsson har flyttat till Barcelona och försöker nu göra sig fri från droger och vill varna andra för chemsex.

46

40 måns zelmerlöw ”Gaygalan är en av de grejer jag varit mest nervös för att göra”

november 2019 #290

MÅNADENS OMSLAG

ALLTID I QX

MÅNADENS CITAT

Mattias Isacsson

6 Ledare 8 QX Gayskola 20 Krönika Alex Woods 22 EGO Stefan Nilsson 24 Grooming Ayman 60 QX checkar in 62 FTM/MTF 70 Roger Wilson

”Vi får veta att det spökar, att en av gästerna kände att hon fått sällskap av en flicka i badrummet, allt är med andra ord som det ska på en gammal herrgård”

idol-ellie om fortsättningen

Måns Zelmerlöw martina haag hjälper dig att bjuda hem folk

mattias vill varna andra för chemsex ”flera av mina vänner har redan dött”

OMSLAGSFOTOGRAF Jack Rainbow @shinnyshadow

QX checkar in på Krägga herrgård Sid.60


ingång

Sex, drugs & koriander… Det skulle ta drygt 47 år innan jag testade min första drog. Ja, det låter kanske både dummare och allvarligare än det är, för jag testade varken en lina kokain eller crystal meth, utan en helt vanlig marijuana. Det var nyårsafton i New York och jag och min kompis fick dela på en joint. Sådär som man har sett i amerikanska filmer att de gör, delar en joint under en fläkt på en fest. Men inte visste jag att man inte skulle blanda alkohol och marijuana, så jag började rätt snabbt må illa, allt snurrade, benen domnade bort och det kändes som jag vägde 200 kg.

Jag blev dålig. Och gick och la mig. Gott nytt år liksom. Droger har aldrig intresserat mig. Jag vet knappt vad som finns där ute och jag har aldrig sett några. Rör mig nog helt enkelt i andra cirklar. Vår omslagskille Mattias är min totala motsats. Han berättar i en öppenhjärtig intervju om att han nu försöker ta sig ur sitt narkotikamissbruk. Han har varit drogfri ett tag, åkt till Indien, där han säger att han hittat sig själv. Och nu vill han varna andra, framför allt för chemsex och de nya drogerna som folk tar i samband med det. Han har sett flera av sina vänner dö och Mattias,

”Det var nyårsafton i New York och jag och min kompis fick dela på en joint”

Ronny Larsson och Anders Öhrman

som prydde omslaget för två år sen då han berättade om livet som porrstjärna, har valt att flytta från Stockholm för att komma loss från missbruket och vanorna. Nu kämpar han för att inte halka dit igen. Tack Mattias för att du berättar. Vi håller tummarna och önskar dig lycka till. QX november handlar även om mat och dryck, ett ämne som borde intressera de flesta av oss - oavsett hur viktigt vi tycker att det är och hur stor del det har i vårt liv. Själv är jag rätt duktig på att bjuda hem folk på mat, det kan vara allt från att bara ha en kompis över på hamburgare, eller fixa en 3-rätters till åtta pers till att anordna en grill-bbq på landet för ett 20-tal personer. Jag är inte så noga med att det ska vara perfekt. Långt ifrån. Roligast och trevligast

tycker jag att det blir om gästerna hjälper till, nån kanske hackar sallad, en annan dukar - min vän Håkan har nog aldrig varit på middag hos mig utan att få en uppgift vid spisen. När jag var 26 år och nyinflyttad i Stockholm bjöd jag över kompisar på pizza, det var trångt, några satt på golvet och åt, vi kollade på tv, drack vin och hade hur kul som helst. Det kan jag sakna ibland, det enkla. Det behöver inte alltid vara så uppstyrt med linnedukar och servettringar. När jag och mitt ex blev inbjudna på pizzakväll hos ett annat par tänkte jag ’yes va kul’ och såg hur vi liksom satt med pizzakartonger i mysbrallor i tv-soffan och verkligen umgicks. Så fel jag hade. De hade hyrt in en egen pizzabagare, det var massor med folk och alla var finklädda. Ingen satt ner. Självklart fantastiskt och påkostat, men ibland vill man bara känna att man kommer hem när man går bort. Att man kan slappna av och vara sig själv. I det här numret träffar jag Martina Haag som gett ut kokboken ”10 anledningar att inte bjuda hem folk, och 10 sätt att göra det ändå”. Förutom att Martina är en av de roligaste jag intervjuat så är boken kul. Hon vill få dig att våga bjuda över folk, även de du knappt känner. Läs intervjun med henne, du anar inte vad som kan hända när man bjuder över sina grannar på lite soppa... Martina berättar dessutom att hon aldrig frågar sina gäster om allergier eller intoleranser i förväg, ”de får äta det som finns” säger hon, men hon gör ett undantag - koriandern har hon alltid hackat och lagt vid sidan om då vissa människor får panik om det är koriander i maten... Är du en av dem? Anders Öhrman

ANDERS:

Jag äter inte: Ostron, musslor, anjovis, gåslever Tre ställen i min stadsdel (Vasastan) som jag vill lyfta fram: Café Facile (mysig restaurang), Brot (hål-i-väggenkondis) och Kale & Krave (nyttig mat)

RONNY :

Jag äter inte: Tryffel, tonfisk, ostron och gröt. Tre ställen i min stadsdel (Kungsholmen) som jag vill lyfta fram : Springrolls (bra vietnames), Fuori Di Pizza (bästa!) & Trattorian (brödet!)

Anders Öhrman och Ronny Larsson

Hej Redaktionen: Du bjuder tre kända svenskar, levande eller döda, på middag:

Ulrika Lahne, Marknad – Lena Hallin, chef för MUST, Sveriges militära underrättelsetjänst och första kvinnliga generalen i Sverige, Birgitte Bonnesen, fd VD Swedbank och Anne Ramberg.

Jonas Persson, Annons – Drottning Kristina, Axel von Fersen och Herman Lindqvist. Samtalsämnena hade självklart varit fokuserade på flärd och historia!

Ken Olausson, Frilans – Jacob Dahlin, för festen, bubblet och musiksnacket, Astrid Lindgren, för historierna och allmänt fanboy:ande, och Olof Palme, bara för att få veta vem som sköt.

Matilda Thorén, Reporter – Drottning Kristina, Gustav III och Karl IX. Jag väljer de här gamla rävarna för att de inte dömer mig om jag blir full, och så vill jag se dem testa koriander.

Ayman Zalet, Frilans – Alexander Skarsgård, Astrid Lindgren och Hans Rosling.

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se

Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution Stockholm Förlängda Armen

Layout Anders Öhrman

Skåne/Köpenhamn/Göteborg Bring Express

Tryck: MittMediaPrint RS distribution 2017: 31 700 ISSN–nummer: 1401–1794 Mätning google.com QX/Qruiser unika webbläsare V. 27 155 479

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Prenumerera på QX 360 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

Postgiro: 15 24 17–2 Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse-8-

uqx GAYSKOLA – DEL 50

carl-jan & KnutChristians vinskola I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren. Året var 1983, kanalen var SVT. I helgunderhållningsprogrammet Levande livet där Efva Attling och Maria-Pia Boëthius var programledare fanns ett vininslag där tittaren fick följa med på vinprovning i Grythyttan. Nere i katakomberna i vinkällaren satt CarlJan Granqvist och Knut-Christian Gröntoft och guidade svenska tv-tittare bland viner vid 18 tillfällen under hösten 1983 och våren 1984. Carl-Jan och Knut-Christian bjöd på korta utläggningar om vinodling, vinsorter samt dess sociala och kulturella betydelse. Dessutom använde de ett språk ingen svensk tidigare hört: Det var vin som ”slog piruetter” och ”bomull som smeker sig ut gommen”. Vi fick lära oss om vinets ”gloria”, elegans och om eftersmak som varar i oändlighet. Uttryck som ”svettig häst” och ”förmultnad lövhög” användes för att beskriva vinet.

Konsumentupplysning kallades det, och det ”Carl-Jan och Knut-Christian blev stor underhållning och en supersuccé, alla fick hela svenska folket att tittade, samtidigt som delar av svenska folket rasade, 30-40 anmälningar kom in efter varje börja dricka mer vin” program. Och i eftertexten stod det stort och tydligt ”Alkoholfritt alternativ: Bordsvatten”. vikingautställningen, de var mer intresserade av att Carl-Jan och Knut-Christian blev superkändisar. titta på vinprovaren (skrattar). – Vi spelade ju in alla program på en gång och när Carl-Jan och Knut-Christian fick hela svenska det väl sändes ett halvår senare hade jag liksom glömt folket att börja dricka mer vin, en hel liter per år bort det. Så skulle jag åka till Stockholm för att fira per person ökade mängden med. Och Carl-Jan Valborg och när jag kliver in på Centralstationen fördubblade sin omsättning i Grythyttan. utbryter ett jubel och det blir liksom kaos, säger Idag är Carl-Jan och Knut-Christian fortfarande Carl-Jan och skrattar. ”Vinprovaren” skriker någon. goda vänner. Carl-Jan driver bland annat vinkällaren Det var hysteriskt och jag var inte alls förberedd på Grappe på Östermalm i Stockholm medan Knutdenna uppståndelse. Christian är njurläkare i Eskilstuna. Likadant var det i Oslo berättar han. QX hoppas på en reunion i någon kanal snart! – Jag var på ett museum och det var en massa ungdomar där men de var helt ointresserade av


SVERIGES TELEVISION I SAMARBETE MED L I V E N AT I O N O C H B L I X T E N & C O P R E S E N T E R A R

31 JAN-1 FEB LINKÖPING 7-8 FEB GÖTEBORG 14-15 FEB LULEÅ 21-22 FEB MALMÖ 28-29 FEB ESKILSTUNA 6-7 MARS STOCKHOLM KÖP DINA BILJETTER IDAG PÅ TICKETMASTER.SE För hotellerbjudanden: elite.se MELODIFESTIVALTURNÉNS SPONSORER

AHLGRENS BILAR   EXPRESSEN   MALACO   OKQ8   OLW   SANTA MARIA   SILJA LINE


– 10–

FOTO: MATTEL/BARBIE

1800

…har till dagens datum nappat på Alexander Erviks Facebook-erbjudande om delta i Sölvesborgs Prideparad den 29 maj 2020. Bussar kommer att slussa folk från huvudstaden för att invadera den SDhärjade orten.

FOTO: NETFLIX

EMELIE ROSE UTAN GRÄNSER

HEDERS HETASTE Studenten Charlie betalar sina studier genom att sälja sig till äldre män och hamnar därigenom i livsfara. Söta Marcus Vögeli är bara en av behållningarna i Viaplays thrillerserie Heder som befriande nog har fyra kvinnor i huvudrollerna. Nu på Viaplay.

41 miljoner har sett tyskan Kerstin Otts musikvideo till singeln Regenbogenfarben. Den lesbiska tyska sångerskan sjunger om att våga vara öppen och om regnbågsfamiljer i sitt Pride-anthem som till och med schlagersuperstjärnan Helene Fischer älskade så mycket att hon bad om att få spela in den tillsammans med Kerstin. Sehr Phantastisch!

”Jag kommer att anta att frågan ställs av en man, och mitt svar är; så gift dig med en kvinna, det är lugnt för mig” Demokraternas stora favorit till Presidentkampanjen Elisabeth Warren gave ett briljant svar på frågan: ”Säg att en supporter säger: ‘Senator, jag är gammaldags och min tro säger att äktenskap är mellan en man och en kvinna.’ Vad svarar du då? FOTO: MTV

..senaste månaden: 1.Ellie till QX efter avslöjandet i Idol: Jag är klar med att... 2. Klassförakt, rykten om trans och homofobi - Idol 2019 3. Anklagades för snatteri – visade sig vara jättepenis

FOTO: PETER KNUTSON

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE

MILJONER ANLEDNINGAR ATT GILLA KERSTIN OTT

Emelie Rose släpper singeln No Boundaries, om ett förhållande på upphällning och att hamna i situationer en kanske hade velat undvika om hjärnan fått bestämma.. Vem är Emelie Rose? - En glad grubblare som älskar att sjunga. Jag hade det ganska jobbigt med min identitet som yngre och det kändes som att jag började leva på riktigt när jag kom ut. Jag bor i Karlstad, har en hund som heter Tage Danielsson och älskar ostbågar. Vilka är kvinnorna som kysser varandra på omslaget? - Jag till vänster och kvinnan till höger är en fantastisk person som är en god vän till mig. Hur är det att vara lesbisk i Karlstad? - Haha, ganska tråkigt. Skulle inte säga att Karlstad har en stor gayscen. Prideparaden blir större och större för varje år och människorna är jättehärliga, men vill man på gayklubb: Åk inte hit (skrattar).

DEN DANSANDE DRÖMMEN Regissören Ronny Danielsson och koreografen Roger Lybecks kittlande DRÖMMEN. är baserad på William Shakespears verk ”En midsommarnattsdröm” och bygger på historier berättade av ungdomar från olika kulturer. Drömmen bjuder in till en fantasivärld där passion, acceptans och kärlek får råda fritt och sätts upp av Teater Inc. Dansföreställningen spelas till den 9 nov. Moomsteaterns spellokaler i Malmö.

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @FUNKBO1 ETT AV DE SNYGGASTE PÅ INSTA. KILLEN VISAR ALDRIG SITT ANSIKTE MEN LYCKAS TA SEXIGA, SENSUELLA OCH STILIGA BILDER SOM ALLTID ÄR INTRESSANTA OCH EGGANDE. VISSA HAR BARA ETT ÖGA FÖR DET DÄR MED ESTETIK OCH FUNKBO1 HAR DET DEFINITIVT. OCH OFTAST I ETT PAR VITA BRIEFS.

ANNAS PEPPARKAKSGLASS Det börjar lacka mot december och alla glöggfester. Vad sägs om att bjuda på lite pepparkaksglass i små skålar istället för de vanliga peppisarna? Klassikern Annas finns nu i literförpackning i frysdiskarna.-12-

ag v ill A rtist j ed... d ue t t m s j u n ga y m m . Eller To Celine Dion ck. a b JÜ r te r Pe KÜrberg. Elle Jag faller fÜr Drivna Üppna passionerade människor, Favoritresmül... Bangkok, fÜr shopping! Shoes, gloves, bags, fabriks and hair.....är där minnst en güng om üret.

Parfym jag använder... Christina Aguileras Violet Noir.

Mat jag helst äter... Mat?...finns det nüt trükigare? Om jag nu müste sü äter jag det som bjuds typ.

hbtq-person jag beundrar.... Jag beundrar alla som stür upp fÜr det dom tror pü och fÜr att alla ska fü älska den dom vill. Ingen nämnd, ingen glÜmd.

Min kändiscrush är... Maluma. Min fÜrsta kärlek lärde mig... Att man inte für allt man vill.

Cherry Wilder

terna & favori

Favoritord... SuccĂŠ.

FOTO: PETER NYLUND

Ă…rets Druga pĂĽ QX Gaygala, ĂĽrets Regn bĂĽgssĂĽngare pĂĽ Stockholm pride och nu skvallras det om ett hemligt musikprojekt. GĂśteborgs stolthet Cherry Wilder är verkligen kĂśrsbäret pĂĽ toppen 2019.

d ig hooke gjort m rly Hills m ve e o B s r: ĂĽ ie ina unga t v-ser m ll ti sĂĽ, ka a n gĂĽ tillb ginale allt Om jag fĂĽr rhäxad) Ori Ăś (F , d a e m rm ra a D Ch a tvĂĽ! 90210 och đ&#x;˜‰ĂĽ bra bĂĽd .đ&#x;˜‰đ&#x;˜‰đ&#x;˜‰ r. .. ko s is m n a n tr ä to ra m inget reebo kor och vack or, moralka ch ys kl gi a m Underbart! Bäst med gĂśteborg... Människorna som bor här.

Tre kä nda pe rs jag gä r na v il oner l b j ud pü midd a ag... L ad y G aG a, Celine Dion och Maluma. Sjuk t rand om, men jag vill trä ffa dom a lla tre. Av helt olika anledning ar.

Jag skulle aldrig klä mig i... Jag har nog inte hittat min gräns ännu....men svartsjuka och avundsamhet är ju ganska oklädsamt pü de flesta...

Känd person jag flera günger fütt hÜra att jag är lik: Oh dear... som dragqueen blir man hela tiden jämfÜrd med dom som är med i RuPaul´s Drag Race.... Katya (som i och fÜr sig är min favoritdruga), Willam, Alyssa...

Favoritlüt just nu... FÜrutom mina egna som jag just nu skriver pü sü är det fortfarande Celine Dion -Flying on my own OCH Basically Over You (B.O.Y) med Alex Newell. V i l ke n rea lit yser ie s kul le du k u n na va r a m ed i... Farmen.

LĂĽt jag skulle vilja lipsynca till om jag riskerade att ĂĽka ut i RuPaul´s Drag Race: Yazz “The Only Way Is Upâ€?. SĂĽĂĽĂĽ 80-tal!

i baren beställer jag... Skinny Bitch eller Vodka Russian...Champagne gür ocksü bra.

DrÜmresa... Jag har aldrig varit i Paris! Jag vill se Eiffeltornet och gärna bestiga denna maffiga fallossymbol.


CANDIDE Operetten

Ladda ner Kungliga Operans app. Se bilden komma till liv när du håller kameran mot den!

Årets giftigaste SATIR med 283 KOSTYMBYTEN och favoriten

GLITTER AND BE GAY PREMIÄR 25 januari

Stolt partner till Kungliga Operan

Mastercard

Samarbetspartner

Wallenius Lines


FOTO: JULIA HÅKANSSON

– 14–

3 av artisterna om sina val: Andreas Wijk

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

”Two Worlds” (Tarzan)”Tarzan var den första biofilmen jag fick gå på som 6-åring. Texten i Two Worlds är lika aktuell idag och speglar hur vi alla är på samma jord,

Mendez

”Under The Sea (Bajo el Mar)” (Den Lilla Sjöjungfrun) ”Det kändes naturligt med rytmen och energin, man känner verkligen Karibien och glädjen”.

Namn: Zini Ålder: 48 Bor: Stockholm Civilstånd: Gift Heter på Qruiser: Zini

Kamferdrops

”Slå Dig Fri” (Frost) Slå Dig Fri är världens bästa låt! Jag var också lite kär i Elsa för några år sen - så det kändes mycket rimligt.

Niklas samlade Artisterna för Disney Nyligen släpptes samlingen We Love Disney där svenska artister tolkar låtar från Disney-filmer. Bland artisterna märks Mendez, Jon Henrik Fjällgren, Dolly Style, Kamferdrops, Andreas Wijk och Janice. Bakom projektet står Universal Musics Niklas Torsell, som är ett stort Disney-fan. - Jag ville göra ett album där tolkningarna var moderna, streamingvänliga och där artisterna har fått en kreativ frihet och jobba med olika producenter. Disney gillade min vision och många låtar blev väldigt annorlunda från originalen. Vad är det bästa med Disney-film? - Mycket! Dom är välgjorda, många har en humor som funkar i alla åldrar och djupare budskap om vänskap och utanförskap. Och även om det kan vara klichéartat så är det nåt fint med att följa sina drömmar, tro på sig själv och inte vara beroende av andra. Och så är Disneys värld magisk.

Vilken Disney-figur är mest Niklas? Aladdins Jafar, Pocahontas Radcliffe, och – Maleficent, mest för att jag skulle vilja Ursula, från Den lilla Sjöjungfrun. Många vara henne. Eller Kristoffer i Frost. Han skurkar (skrattar). har många egenskaper jag ser i mig själv, Och du har dubbat en Disney-roll? som driven, nyfiken och omtänksam – Ja, det är en dröm som jag har haft och inte bara ser till sina egna behov. sedan jag var liten, och under arbetet Vilken film har påverkat dig mest? med We Love Disney fick jag frågan om - Oliver & Gänget. Det är en underskatjag ville dubba en Disneyfilm. Så jag tad och okänd film, gör de svenska rösterna till ”En del menar men det var den gröna aliens och en polis i första film jag såg på att elsa i frost nya Toy Story 4. Det gick skulle vara bio och anledningen väldigt snabbt och jag skulle till att jag började lesbisk, men...” gärna göra det igen. En rolig gilla Disney. sak var att dialogregissören Det har pratats om att det smugits för filmen, Joakim Jennefors, gör den in gayreferenser i Disney-filmer, svenska rösten till Quasimodo i Ringaren vilken film är mest gay och vilken I Notre Dame, som är en av mina favokaraktär är i garderoben? ritfilmer. Så dubbningen blev ännu mer - Kejsarens Nya Stil är väldigt gay, utifrån speciell. Ronny Larsson karaktärer, humor och känsla i filmen. Det finns nog flera som är i garderoben. We Love Disney finns ute nu. En del menar att Elsa från Frost skulle vara lesbisk, men jag tänker spontant på

Hur gick det till när du kom ut? – Jag var bara 16 år år gamma när sa till mina föräldrar att jag ville prata med dem i vardagsrummet, och där sa jag till dem att jag hade förälskat mig i en man och att jag ville berätta för dem innan jag berättade för mina vänner att jag är gay. Båda mina föräldrar blev förvånade och reaktionen var kanske inte den bästa. – Det tog ett tag för mina föräldrar att vänja sig vid det och det här var inte den enklaste tiden för mig, att både vara förälskad för första gången och sen har lite stressade föräldrar hemma. – Samtidigt berättade jag för mina vänner som tog allt väldigt bra. På ett sätt kände de mig bättre än mina föräldrar, de såg ju på en gång att jag var kär. – Idag är mina föräldrar mycket goda vänner med min man och de är öppna inför alla sina vänner att deras son är gay. Om jag tänker tillbaka så skulle jag ha gjort allt likadant igen som jag gjorde då för många år sedan. Det var en enorm lättnad och jag behövde inte ljuga för föräldrarna längre. Jag tänker på alla som fortfarande inte vågar komma ut att de måste tänka på sitt eget välbefinnande först och och främst och inte på vad alla andra kommer att säga. Det viktigaste är att du själv har det bra, när de andra ser det kommer de också att vara glada.

qx tillbakablick vv NOVEMBER 2014 #230

November 2014. The Naked issue. Paradise Hotel-killarna Smail och Eric kastar kläderna och poserar helt nakna för QX cover.

10 ÅR SEDAN

KENTHELP FALLINGINLOVE

BÖGARNA & TÖNTARNA PÅ EFTERFEST. STRAIGHTA KILLAR SOM HAR KILLSEX I SMYG. 19 FRÅGOR TILL MARIA MONTAZAMI. EMILIA & STEFAN NYSTRAND VIKER UT SIG. IDOL-MARIETTE. ROBINSON-ANNIKA. BERLIN. NOV 2009

November 2009. ”Kent get you out if my head”. Gruppen Kent intervjuas och plåtas exklusivt för QX.

15 ÅR SEDAN

QX NOVEMBER 2004 DET TÖRSTIGA NUMRET

5 ÅR SEDAN

November 2004. Fem bartenders på fem gayklubbar. Dessutom, Fem bögar pratar sex... FEM PRATAR SEX

KUNG I BAREN

DANSARNA BAKOM AFTER DARK

20 ÅR SEDAN November 1999. Allt om min mamma gör succé och vi möter fyra bögar och deras mammor.


PARTY AND PLAY (PnP) [ˈpɑːti ənd pleɪ] Ord som beskriver sex i kombination med droger, ofta illegala droger såsom metamfetamin och GHB. Aktiviteten involverar en eller flera partners.

VILL DU MINSKA DITT ANVÄNDANDE, GÖRA DET SÄKRARE, PAUSA ELLER SLUTA? Hör av dig till Sexperternas kurator kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar. KURATOR@RFSLSTOCKHOLM.SE

SEXPERTERNA.ORG/CHEMSEX

G HOLE [dʒiː həʊl] Överdos av GHB/GBL där man däckat och därmed finns fara för att bli utsatt för övergrepp eller sluta andas. Händer det någon – ring ambulans.


Triss i julfilmer I november har julfilmen ”Jag kommer hem igen till jul” premiär. Vi letade fram ytterligare två svenska julfilmer för att se vad dessa tre har gemensamt? TEXT Matilda Thorén, Ronny Larsson & Anders Öhrman

Vad heter filmen?

Vad handlar den om?

Tomten är far till alla barnen (1999)

En underbar jävla jul (2015)

Om en hysterisk julafton hos paret Jan och Simon och Oscar väntar barn med kompisen Cissi och planerar att berätta detta för Sara. Sara har sedan tidigare barn med fyra olika män och nu ska alla fira jul ihop, sina familjer på julafton... med nya partners och gammalt groll.

Jag kommer hem igen til jul (2019)

Världsstjärnan Simon kommer hem för att fira jul. Hans bror arrangerar en julkonsert och Simon har övertalats att vara med. Gamla familjehemligheter kommer upp.

Vilka skådisar är med?

Katarina Ewerlöf, Peter Haber, Anders Ekborg, Helena af Sandberg och Alexandra Dahlström.

Anton Lundqvist, Anastasios Soulis, Helena Bergström, Maria Lundqvist, Robert Gustafsson, Rakel Wärmländer m fl...

Suzanne Reuter, Loa Falkman, Johannes Kuhnke, Peter Jöback m.fl.. Men bäst är Jennie Silfverhjelm.

En överraskande graviditet?

Ja. Att Sara är gravid är riktigt överraskande, särskilt för hennes man Jan som i hemlighet har steriliserat sig och inte kan bli pappa.

Ja, för alla utom de blivande föräldrarna.

Nej. Men här finns andra överraskningar.

Är det ett Norénskt julfirande?

Ja, i en hysterisk och uppåtjackad version.

Nja, riktigt så tungt blir det aldrig.

Ja, verkligen.

Hur är gaybaromontern?

En gaysmygare. Helena af Sandbergs karaktär misstänks vara lesbisk, men är hetero. En otippad karaktär har dock en hemlig kärleksaffär med en annan man.

Hög. Två bögar i fokus, med manus av Edward af Sillén och Daniel Rehn (och Helena Bergström) Jo, gaygraden är hög.

Peter spelar ju bögen Simon, men det framkommer knappt i filmen.

Jultomtebråk?

Ja. Här får en alkoholiserad jultomte generalstryk av Jan i ett svartsjukt vansinnesdåd.

Ja, Simon & Oscar vill inte ha tomte, och Maria Lundqvists Monica knuffas av Robert Gustafssons Ulf i tomtemundering.

Minns inte att det var med någon jultomte i filmen.

Finns en homofobisk familjemedlem i filmen?

En aning. Suzanne Reuters karaktär är knappast glad över att hennes man ”har varit bög på självaste julafton”.

Nja. Men Robert Gustafssons Ulf har väldigt mycket fördomar och åsikter.

Nej. Men ingen pratar riktigt om Simons läggning...

Nån som flyr julfirnandet?

Jan beger sig ut i den iskalla julnatten när han tror att Sara har varit otrogen.

Ja, en person, vilket får ut flera av julfirarna för att leta efter denne.

Ja. Simon tar bilen och drar. Och krockar.

Finns det ett barn med som verkar vara den enda som har koll på läget?

Ja, eller snarare en tonåring. Alexandra Dahlströms karaktär, den arga veganen, ser igenom alla vuxna.

Ja.

Ja.

Sjungs det snapsvisor?

Ja här slår tomtegubbar i glasen!

Nej.

Ja.

Hur ser innehållet ut i procent i den här ”jultårtan”?

40% humor, 30% hemligheter, 20% inskränkthet och 10% gay.

30 % humor, 20% gay, 15% hemligheter, 15 % förvecklingar, 5% fördomar, 15% julmys.

45% obekväma situationer. 25% hemligheter. 15 % bråk. 10% sång. 5% gay.


Ta båten till backen. Häng med oss på en maxad skidkryssning till Sundsvall. God mat, härlig skidåkning, after Ski och 80-talsfest för gamla och nya minnen! 2 DYGN FRÅN 2275:- INKL HALVPENSION

BIRKA.SE | 08-702 72 00

Prisex per pers med del i 2-bäddshytt Cabin Ekonomi inkl halvpension. After Ski, underhållning och aktiviteter ombord samt skidtransport. Avresa 14 februari.


– 18–

w månadens druga

Stiftelsen Läkare Mot AIDS FORSKNINGSFOND HIV sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande AIDS-forskare i deras kamp mot AIDS. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

www.aidsfond.se Bankgiro 900-6958

Plusgiro 900695-8

Swish 123 900 6958

ASPU AB, nu även i Lund Psykoterapi, föreläsningar, handledning Hör av dig/er till anneli@aspu.se alt. sms 0707-55 02 40 Är du äventyrlig, vill relaxa och tjäna extrapengar? Använd talangerna som teleunderhållare på vår heta linje.

Maila din ansökan till:

jobba@unicorn.se Wallingatan 9, 1 tr. Stockholm 472 717 4100 eller0706ring: 08-440

Vill du också synas i

Kontakta annonser@qx.se

Fr ån 40 0k r/t im *

Få mer tid för dig och ditt liv Vi monterar möbler, hänger tavlor, hyllor & gardinstänger. Målar fondvägg, snickerier, tapetserar och andra småjobb hemma. För att du ska få mer tid och ork till det du tycker är roligt. Maxfix löser dina småfix hemma! Alltid med erfarna och trevliga hantverkare till ett bra pris.

Boka oss redan idag! Ring 073 - 818 16 16 www.maxfix.nu

*Villkor: från 400kr/tim (ROT från 280kr/tim) Min. debiterbara tid 2 tim plus framkörningsavgift 400kr inom Stockholms Län. (Ej avdragsgillt mot ROT)

Vem vinner DRaGqueen of the year? Den 15 november är det dags igen. Dragqueen of the Year intar Backdoor med nio nya drugor som alla tävlar om titel, priser och framförallt, att bli en av de nominerade till QX Gaygala i kategorin Årets Drag. I år har Leo B skramlat fram ett gäng färskingar, och precis som i Mello, en och annan återvändande favorit. Galan innebär som vanligt en stor kul festkväll och som vanligt när Martin ”Miss Inga” Johansson drar i trådarna så blir det popkulturpopulära uppträdanden. Denna kväll kommer Bosson för att återskapa det legendariska shownumret från Sandra Bullock-filmen Miss Secret Agent. Bosson fick ju en superhit med låten One in a Million från filmen. Man är ju nyfiken på om nån försöker spränga den vinnande drugan med en bomb-pimpad tiara. Let´s hope not. DQOTY, Backdoor, Stockholm, 15 november-20-

KRÖNIKA: ALEX WOODS

”jag får höra att jag mördar och tar liv” Men jakt är inte bara jakt. Det är Jag bor på en gård i Norrland, så mycket mer. Det innefattar allt Sapmí, med mina älskade djur. från att plocka upp skräp som folk Vissa av dom blir min mat. Jag vill lämnar efter sig till att rapportera in vara så självförsörjande jag kan vara, till Naturvårdsverket om sjukdomar men det gör att jag inte accepteras och djur. Utan oss jägare så skulle av flatcommunityt. Det gör ont att naturen inte må lika bra. Det är inte accepteras av sitt eget ”folk”. vi jägare som får samtal mitt i natNär jag är på flatfest och det ten för att hjälpa till att avliva svårt börjar talas om vad man gör på skadade eller sjuka djur. Det är vi fritiden så fryser jag till. Kan jag som får kliva upp i vinternatten, nämna jakt? Att jag föder upp när det är -30 grader ute. Det är vi mina djur och att jag äter upp som tar hand om den otacksamma vissa?Nästan varje gång som jag har uppgiften av skyddsjakt på djur som berättat att jag är jägare i flatsammanhang får jag höra hur hemsk jag inte tillhör den naturliga faunan i vårt land. är. Att jag dödar oskyldiga djur. När jag flyttade hem till Norrland efter att jag ”När jag är på flatfest blev svårt sjuk hoppades jag på stöd och gemenoch det börjar talas skap i trakten jag komom vad man gör på mer ifrån. Tyvärr blev fritiden så fryser jag det inte så, istället får jag höra att jag mördar till. Kan jag nämna och tar liv. Att jag är en jakt?” vidrig människa som inte borde få kalla sig flata. Att jag borde skjuta mig Så nej, jag går inte bara ut och själv i skallen. Det är bara några av mördar djur som många i flatcomde saker jag har fått sagt till mig. munityt säger. Det är mycket mer Varje höst får jag bestämma vem av mina djur som ska stanna på än så. Jag äter inte kött från industrin gården, vem som ska säljas och vem för jag vill veta vart det kommer som ska bli ”lunch”. Det är tufft, men då vet jag också att jag har gett ifrån, och jag tar bara så mycket jag behöver. Allt jag skjuter och dem det bästa naturliga livet jag har kunnat. Jag vet att de har det bra till slaktar hemma går den fulla cirkeln. Ingenting går till spillo. deras sista sekund på jorden. Jag kan säga att jag tar ansvar. Så Och jag är inte känslolös. Jag gråter för varje liv jag tar och tackar djuret tänk på det nästa gång du äter din köttbit direkt från industrin. Våga för sitt offer så att jag kan äta. Den ha en öppensinnad dialog med mig dagen jag inte känner någonting istället för att döma. när jag avlossar ett skott eller lyfter yxan kommer jag inte längre jaga och slakta.

Vill du vara gästkrönikör i QX?

t

Maila en krönika till redaktionen@qx.se så läser vi den och återkommer om vi vill publicera den. Max 3500 tecken (inkl blanksteg).Varannan månad publicerar vi en gästkrönikör.


Längtan att bli förälder?

i

Tammuz har sedan 2008 hjälpt 1000-tals par och ensamstående med trygga surrogatprocesser med äggdonation på lagligt reglerade destinationer. Vi på Tammuz har erfarenheter från egna surrogatprocesser och hjälper på ett omsorgsfullt sätt att uppnå drömmen om att bli föräldrar.

• Garantiprogram med äggdonation • Inga väntetider • Support och koordinering på svenska • Samarbeten med välbeprövade kliniker • Egna koordinatorer på vårt kontor i Stockholm • Egen jurist specialiserad inom surrogat • Mer än 10-års erfarenhet

Välkommen till familjen Tammuz, en av världens ledande fertilitetsagenturer. Vårt besökskontor finns i Stockholm på Södermalm.

Tammuz Family Tammuz Nordic

I

Vetegatan 9, 118 59 Stockholm

I

+46 76 034 92 31


-22-

EGO med stefan nilsson

Månadens present Månadens krokodil

Inga krokodiltårar över spilld mjölk. House of Hackney gör coola inredningsdetaljer och en av favoriterna är så klart den här galna krokodilen. Kostar 2150 kronor, men är så fin. www.houseofhackney.com

Månadens present har precis landat från Italien. Vinet heter Borgo dei Guidi från Poderi dal Nespoli och kommer i en snygg trälåda. Perfekt när du ska ha en enkel present på nästa middag. Prislappen är 179 kronor. Artikelnummer 75998 hos Systembolaget.

Månadens skarping

Trendmässigt så är det inte så ofta man ser nyheter på bestick som sticker ut. Men jag gillar verkligen de här kolsvarta besticken med karaktär. Vasst! Kommer ut ett samarbete med Paris bästa inredningsbutik Merci och belgiska märket Serax. Besticken kostar ca 95 kronor styck. www.serax.com

Månadens söt

Malmö Chokladfabrik gör choklad som är söt på både insidan och utsidan. Deras förpackningar är superdesignade och nominerade till flera internationella designpriser. Hjälp en skåning, köp choklad. En chokladbit kostar 19 kronor. www.malmochokladfabrik.se

Månadens 80-tal

Samantha Fox, Wham och snäckskalsporslin. 80-talet är här. Nederländska HK Living har en ny kollektion till det dukade bordet som är som gjord för räkcocktail och ungsbakade päron med aftereight. En tallrik kostar ungefär 295 kronor. www.hkliving.nl

Månadens advent

Julen är runt hörnet, men innan vi tänker på julklappar till andra så kan man unna sig själv en adventskalender med härliga produkter från Rituals. I luckorna finns allt från duschkrämer till doftljus. En kalender med 24 små presenter kostar 650 kronor. www.rituals.com

Månadens bubbel

Kaffe på trefika kan absolut vara trevligt men annan dryck är precis lika uppskattat. Brittiska Yvonne Ellen gör de här kaffekopparna som kostar 20 pund styck. Men få kan man få påtår också… www.yvonneellen.com

Månadens nej, nej, nej

Vintern kommer, och många har trimmat bort semesterskägget. Men trimma för guds skull näshåren. Det finns både elektriska varianter, eller använd en enkel sax. Man vill inte se näshår…


”GÖTEBORGSPREMIÄREN AV JONAS GARDELLS SHOW BLEV EN SUCCÉ. GENSVARET FRÅN GÖTEBORGSPUBLIKEN VAR ENORMT.” GT

”GARDELL INJICERAR VÅRA HJÄRTAN MED LIVSGLÄDJE” EXPRESSEN

”GARDELL SKAPAR ETT EGET KOMISKT UNIVERSUM” SVENSKA DAGBLADET

”JONAS GARDELL LEVER VERKLIGEN PÅ SCENEN. HAN KAN MED SIN BLOTTA NÄRVARO OCH PUBLIKKONTAKT GESTALTA ALLA MÄNNISKORS BEHOV AV KÄRLEK OCH BEKRÄFTELSE” DAGENS NYHETER

”STORSLAGET, ROLIGT, GRIPANDE, TÄNKVÄRT OCH VACKERT -DET ÄR LÄTT ATT LÅTA SUPERLATIVERNA HAGLA…” ESKILSTUNA-KURIREN

SPELAS HÖSTEN 2019! ENDAST TILL 14 DECEMBER! BILJETTER: JONASGARDELLSHOW.SE • LORENSBERGSTEATERN.SE, 031-708 62 00


Julspecial Då var det dags för juletider, och vad passar bättre än att köra julspecial och tipsa om de bästa klapparna att ge till en karl. Kanske någon man åtrår eller redan har. Klappar inom grooming och hudvård, inget mjukt och bara hårt. Uppskattat av den medvetna mannen, annars kan du ge bort den till den heta grannen. Bra grejer för att vårda, antingen till honom eller till er båda. Trevlig läsning, glöm inte degen på jäsning.

grooming med ayman zalet @ayman.zalet ayman@qx.se

till den sportige

Den sportiga personen håller igång fysiskt och behöver därmed duscha oftare för att hålla odörer borta. Detta set från Biotherm Homme innehåller AquaFitness Shower Gel Body & Hair samt Day Control 48h Roll on deodorant med antiperspirant. Biotherm Homme, AquaFitness Xmas-set, 295 kr.

till Lyxliraren

Här accepteras inga billiga klappar. Ett inslaget paket innehållande produkter från svenska Byredo innehållande det juliga setet “Black Saffron” med parfym, hårdoft och body wash smickrar även den svåraste av lyxlirare. Byredo, Black Saffron Eau de Parfum Set, 3220 kr.

till den hårige

till globetrottern

till den rynkige

Kontroll av kroppsbehåring är enligt mig ett måste. För att hjälpa på traven är denna duschsäkra trimmer från Philips en bra klapp. Rakar och trimmar på skonsamt sätt med hjälp av allergivänliga skärblad som följer kroppens konturer för en nära och bekväm rakning. Philips, Bodygroom, 750 kr.

Praktiskt och effektivt är ledorden för globetrottern. Detta lyxiga herr-kit från Elemis är dennes nya kompis innehållande prisbelönt ansiktstvätt, återfuktande ansiktskräm och andra favoriter som ryms i en elegant necessär. Elemis, Men’s Luxury Traveller, 790 kr.

Alla känner väl någon med rynkor, och hur påpekar man det för personen på ett skönt sätt? Det gör man inte! Man slår in detta anti-aging kit från Dermalogica som innehåller allt en mogen och förtida åldrad hud behöver. Smart va? Dermalogica, Age Smart Skin Kit, 640 kr.e

nyheter!

för alla qx-läsare;

Michelle Visages, från RuPaul’s Drag Race, kaxiga bok om hur du hittar din inre diva Christer Björkmans mamma, Ulla Ulrika Björkmans, nakna självbiografi använd koden

qx10

och få 10% rabatt på hela köpet när du handlar i vår webbshop!

www.tallbergsforlag.se QX_November_2019_TallbergsFörlag_215x80.indd 1

2019-10-25 13:11


Get your holiday glow! Nyhet! Din gåva!

Julerbjudande!

Till jul får du Exuviance fantastiska nattkräm Evening Restorative Complex (värd 399:-) vid köp av Exuviance nyhet Supercharge AOX Serum som ger huden maximal antioxidant effekt. Finns hos din Exuviance salong. Gäller fram till jul, försäljningsstart kan variera mellan olika återförsäljare. Med reservation för slutförsäljning.

Ta hand om din hud – köp dina Exuviance produkter hos en auktoriserad återförsäljare. www.exuviance.se | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic Det finns cirka 1200 auktoriserade Exuviance kliniker i Norden. Hitta din närmaste på www.exuviance.se


-26-

skeda med oss Alex & Micke åström @skedamedoss

|

frukost i november Mellan höstens sprakande färger i oktober och advent i december har vi en lång och mörk november. Vi kan därför behöva lite omvårdande frukost i stillhet. Åtminstone tycker vi det. Vi tog inspiration från Japan och lät var sak ha sin plats under morgonens tidiga timmar. Japanska sufflépannkakor, fruktsallad, morotskaksmuffins och pumpamuffins är balsam för själen. Varje ö av godsak gav tid till eftertanke när vi åt. Njut och må bra tillsammans med den eller dem du älskar. Vi hittade najsofsweden.se som gav oss inspiration till frukostens inramning. Butiken är inriktad på köksartiklar och textilier från Japan. Det märks att ägaren har en speciell relation till landet. Varje sak och detalj är noga utvalda och ger en rofylld känsla tillsammans med maten på faten. Favoriten på vårt frukostbord blev pumpamuffins. Hemligheten är fyllningen: pumpakompott. När kompotten kokas fylls hela lägenheten av en kryddig och söt doft som är ljuvlig! Receptet är hämtat från konditorn Bruno

Albouze. Välj ett passande muffinsrecept och blanda i några matskedar av kompotten i smeten innan den skedas upp. Stick ner några extra pumpakuber innan muffinsen ska in i ugnen. 1 liten butternut pumpa, skalad och skuren i kuber om 2 cm. 1 morot, skalas och skuren i jämnstora bitar med pumpan. 15 g smör 30 g farinsocker 500 g apelsinjuice 0,5 msk färskriven ingefära 2 kanelstänger 2 stjärnanis 1/4 tsk muskotnöt Låt pumpan och moroten svettas med smöret i en sautépanna i cirka 5 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och koka tills dess att vätskan har reducerats (c:a 40 minuter). Sprid kompotten över en plåt och låt svalna. För övriga recept från vår frukost, besök: www.skedamedoss.se Följ oss gärna på instagram för mer inspiration: @skedamedoss

Nej tack!

Vad är det som händer med lunchrestaurangernas mat? Priserna går upp och maten blir allt sämre i både form och smak. Lunchen är väldigt sällan värt sitt pris. Kanske har vi bara gått på nitar? Ja tack! Skaffa några snygga matlådor och tillred din egen lunchlåda. Du vet vad du får och minskar matsvinnet. Jämfört med restaurangmat betalar du en bråkdel av lunchpriset. På bentobox.se hittar du riktigt snygga matlådor!


-27-

Minttu Twist Karamel Nr 82550, 16%, 500 ml, 149:Våga vara satsa på en ungdomlig shotsfavvo efter maten. Med smarrig kola och frisk mint piggar den här upp efter en stor middag.

Cointreau Blood Orange Nr 85901, 30%, 500 ml, 269:Korsikanska blodapelsiner utgör grunden i denna bittra favorit som funkar perfekt med en bit is. And yes, we bloody love the bottle!

Parfait Amour Nr 633, 24%, 500 ml, 149:...betyder fulländad kärlek och har smak av vanilj, mandel, rosoch violblad, apelsinskal och rosenbladsolja. Färgen piggar upp och passar perfa med vaniljglass.

Prinz Rum Coconut Nr 86138, 40%, 500 ml, 379:Smuttvänlig lagom söt romlikör med smak av karibiska kokosnötter är precis vad man vill ha efter en mysig vintermiddag. Supersnygg flaska dessutom.

Baileys Almande Nr 82312, 13%, 700 ml, 249:Den här krämigt söta favoriten med mandelsmak och inslag av vanilj får gommen att spinna. Stort plus för att den dessutom är laktosfri!

Nåt gott till kaffet? Vi älskar att vara på middag och få frågan ”Nåt gott till kaffet?” efter en härlig måltid. Vi samlade ihop tio flaskor med maffigt mungott.

Baileys Chocolat Luxe Nr 759, 15,7%), 500 ml, 201:Tänk er en blandning av Baileys Original och högklassig belgisk choklad. Ja, vi stannar där. Vi ser redan snålvattnet i mungipan...

Licor 43 Orochata Nr 80033, 16%, 700 ml, 249:Inspirerad av spanska drycken Horchata, vars grund är jordmandel, som smakar mandel & kokos. Denna lätta likör har ton av vanilj och citrus, och är både läcker och laktosfri.

Prinz Rum Chocolate Nr 86763, 40%,500 ml, 379:Rombaserad likör med chokladsmak är en hit i glaset, Årets bartender, Tommi Komljenovic, tipsar även om att göra drink av den med O´boy och grädde toppad med riven apelsinchoklad.

Vana Tallinn Marzipan Nr 81296, 16%), 500 ml, 149:Gräddigt läcker favorit från Estland med smak av mumsig marsipan. Den har inslag av vanilj och citrus, och kommer att göra succé i avec-glaset. Serveras helst med krossad is.

Anthon Berg Nr 82070, 17%), 500 ml, 189:Skippa godbiten till kaffet, och låt oss istället dricka den! Med en isbit inmundigas denna marsipanfavorit som har inslag av härlig mjölkchoklad, kola och vanilj.


Martina Haag och jag ska ses över en lunch på Bank Hotel, jag är en kvart tidig, men hon sitter redan vid ett bord och fipplar med telefonen och dricker kaffe. En timme senare har vi ätit, skrattat och mest pratat om allt annat än det som var det egentliga syftet med lunchen, hennes nya kokbok. Men Martina är en sån spännande och bjussig person att vi hela tiden halkar in på andra ämnen. Det går snabbt, det är ärligt och okonstlat. Och hon är väldigt kul! Så - tillbaka till vår lunch och till det som passar sig att skriva i tidningen. TEXT Anders Öhrman FOTO johanna åkerberg kassel

no more ursäkte martina haag vill hjälpa dig att våga bjuda hem ”10 anledningar att inte bjuda hem folk, och 10 Du har ett ovanligt brett umgänge inbillar jag sätt att göra det ändå” heter din nya kokbok, mig? hur fick du idén till den? – Ja, och jag är en sån som lär känna nya männ– Jag har alltid varit en sån som tycker om att bjuda iskor fast jag är vuxen. Jag träffar så mycket folk i mitt hem folk. Att äta tillsammans är det bästa sättet att yrke. Som William Spetz, han är 23 och jag är 55. Vi umgås tycker jag, det är skitmysigt att låta folk möta träffades i vimlet på Guldbaggegalan. Det var nog inte nya människor och sätta ihop nya konstellationer. Och många som trodde att vi skulle ha så kul ihop. Men jag vet att en del säger, ”åh Martina, jag skulle vilja det har vi och har blivit jättenära vänner. vara mer som du och ha roliga middagar, men…” så Är du lika bra på att vara gäst på middagar som då tog jag de tio vanligaste men:en och gjorde en bok du är på att hålla i dem? av det. – Nej, inte alls. Jag kan liksom inte sitta still. Är man – Det är ju en mental blockering det handlar om, värdinna så rör man mer på sig och kan bestämma man tror att det behöver vara perfekt, men perfekt är att ’vi tar kaffet i soffan’ och så vidare. Men på en del ju så tråkigt att man blir tokig, middagar ska man ju sitta jääät”Klart att man det är ju det operfekta som är telääänge och det gillar inte jag. får sära på par och Dessutom har jag ett snabbare roligt. I boken där man bland bara bjuda den ena. tempo i kroppen än de flesta andra andra hittar några av Martinas så jag äter upp mycket snabbare oftast blir ju vänner som Tobias Karlsson, än de andra och dricker för fort kompisen ungefär William Spetz och flatparet så det är alltid tomt i mitt glas. Marja och Annika, får man tips 870 ggr roligare då” Sen är jag kvällstrött, jag kommer på hur man kommer över sina först och går hem först. ursäkter att inte bjuda hem folk, oavsett om man tror Bordsplacerar du gästerna när du har middag? att man bor för litet eller inte tycker man har råd eller – Ja, det brukar jag. Ibland kan jag sätta folk i tur att man inte kan laga tillräckligt bra mat… Martina och ordning efter hur länge de känt mig, en annan ger dig svaren i boken. gång placerade jag ut dem efter inkomst, från den som Har du själv aldrig haft ångest över att bjuda tjänade minst till den som tjänade mest (skrattar). Sen hem folk? kan man ju byta plats efter varje rätt om man vill. – Nej, det nervösa finns inte hemma hos mig, det Många tänker lite fel när de ska bordsplacera tycker finns liksom ingen känsla av att man ska sitta rakt på jag, typ ”vi sätter Martina bredvid tråkiga morbror stolen eller att man är rädd att spilla vin på linneArne för hon kan prata ihjäl vem som helst”, och det duken. Det är mer ”Hej välkommen, här får du en blir ju så fel ibland för då sitter tråkiga Arne där och paprika och en skärbräda och ett glas vin, bredvid dig tänker, ”skjut mig va hon pratar mycket”. Jag upplever står Nisse Bengtsson, han ska skära gurka och han gilfaktiskt att ”de tråkiga” oftast vill sitta med ”de trålar också att spela tennis”. Typ så. Och då börjar folk kiga” och ”de roliga” med varandra om man nu har prata, det blir avslappnat. Maten ska absolut inte vara tråkiga kompisar eller bekanta. klar när gästerna kommer. Man hjälps åt. Ok, men om ens kompis har en trist partner,

får man bara bjuda sin kompis då? – Ja! Bjud bara en om du inte vill att partnern ska följa med. Men man kan väl inte skriva ’hej jag vill att DU kommer på middag’. – Varför inte?! Den här hysteriska tvåsamheten att vi bara kan göra saker tillsammans är ju helt sinnessjuk. Klart att man bara får bjuda den ena. Och oftast när man särat på ett par så blir kompisen som kommer ungefär 870 ggr roligare. Man har ju inte med sig sin partner till jobbet så varför måste man alltid ha med den på middag? – Sen är det en annan sak om man har en fest för 400 pers. Men som när jag hade min bokrelease nyligen till exempel så bjöd jag bara in mina vänner. En del frågade, ”är det + 1?” och jag sa ”nej det är + 0” för jag ville stå där på min releasefest och se ut över


-29-

er folk

Martina Haag lagar sushi med paret Marja och Annika

alla och känna, det här är mitt gäng! Frågar du gästerna innan middagen om allergier och vad de inte äter? – Nej, men alltså man måste väl inte servera öga (skrattar). Nej allergier skiter jag i, det är klart om någon dör av jordnötter så är det ju bra om man har kollat upp det, och jag brukar hacka koriander och lägga bredvid för en del får ju panik av koriander. Men om någon inte äter gluten eller kött... ja, då får de äta något av det andra som finns. Vilken är den vanligaste anledningen till att man inte bjuder hem folk? – Att man inte orkar. Man gör för stor grej av det, man tror liksom att man måste bygga om köket för att kunna ha en middag. Herregud, gör det enkelt, man kan bjuda på soppa. – Vet du, när jag skiljde mig så bodde jag kvar i

huset i Bromma och jag kände hur alla granntanter stod och tittade på mig bakom sina gardiner när jag gick där fram och tillbaka till affären. Jag såg löpsedlarna när jag var och handlade och ville bara dö och köpte fyra paket cigg och rökte mig hela vägen hem. Jag kände blickarna på gatan och hur det tisslades och tasslades ” jag har hört att hon fortfarande lever ensam”. ”Jag kan inte bo kvar här” tänkte jag. Men - då bjöd jag istället in alla tanterna på gatan till en middag, och så tänkte jag att ’nu kommer de där moderatkärringarna komma in här och anmärka på allt’, ” jaha, här var det ju lite mycket färg i köket”… Jag gjorde det enkelt för mig, det blev vin, hembakt bröd och soppa. Den första tanten som kom sa ’förlåt att jag sluddrar, jag är inte full jag har haft en stroke’, den andra som kom frågade, ’kan jag få lite vin jag har såna problem med mina barn’. Alltså, alla öppnade upp sig och vi pratade

om allt. Så nu har vi en supersammanhållning på gatan och käkar soppa hos varandra en gång i månaden och avhandlar allt som hänt. Jag hade ju dömt ut dem som rikemansfruar, men vi var liksom trasiga allihopa på lite olika sätt. Så ni turas vi om att laga soppa. Bra grej va? Har du haft nån katastrofmiddag nån gång? – Nej, eller… jo, vi skulle laga en supergod asiatisk överraskningsmiddag med oxfilé till en kompis en gång. Vi höll på i köket och jag ställde ner köttbiten på golvet för ett ögonblick och vips så hade hunden ätit upp den. Så vi fick dricka en massa vin och äta grönsaker istället. Men det gick bra det också. Och än idag viftar den där hunden på svansen så fort den får se mig (skrattar).


-30-

besök hos låd 30 meter från havet ligger Lådfabriken, ett året-om-öppet bed & breakfast i Edshultshall på västkustens Orust. Det drivs av paret Marcel och Johan, den sistnämnde med rötter i trakten. TEXT & FOTO Ronny Larsson

Här ligger naturen runt knuten och det där eftertraktade lugnet infinner sig i samma ögonblick som vi traskar in på den lilla grustäckta parkeringen framför trähuset. Johan passerade den här byggnaden som barn och tänkte att han en dag ska bo här. Och så blev det. Paret köpte byggnaden 2008, byggde om och öppnade fem år senare ett populärt B&B, som ligger en kortare bilresa från Göteborg. Den gamla fisklådefabriken är idag ett unikt B&B med personlig touch. Här finns fyra egensinnigt inredda rum med egna tillhörande toaletter/duschar plus en stor matsal och många mysiga utrymmen för avkoppling. Johan

och Marcel har sin övernattning i en närliggande byggnad men tillbringar omkring sexton timmar i huvudbyggnaden vars ytor är öppna för gästerna. Varje kväll serveras en trerättersmeny som man som gäst lägger till i bokningen. Från 495 kr serveras det bästa havet har att erbjuda för säsongen: Fisk och skaldjur från lokala fiskare. Självklart har Lådfabriken också fullständiga rättigheter med gedigen vinlista och god flasköl. Marcel är den som har huvudansvaret i köket, en roll som han vuxit in i. – I början var det lite läskigt att laga mat som gästerna skulle betala för,

skrattar han. Men självförtroendet växte i takt med berömmet vi fick. Har gästerna ätit en gång så brukar de äta igen, vilket är ett gott betyg. Dessutom är jag mer praktiskt lagd, medan Johan är den mer sociala. Så han klev naturligt in i lite av en hovmästarroll. Menyn varieras, men med många återkommande favoriter så som torsk, långa, kummel och rödtunga. Ibland kommer det även in hälleflundra och piggvar på menyn, och på sommaren serveras varmrökt lax till många gästers glädje. Som icke-kött-alternativ finns till exempel vegetarisk lasagne och en italiensk pastarulle.


-31-

dfabriken Marcel och Johan plockar delar av trerättersmenyerna från resor de gjort genom åren. En chokladmousse med olivolja och salt som serveras som dessert upptäckte paret under en semester i Portugal förra året. En omtyckt kräftcocktail bygger på en rätt från British Airways Lounge. - Fast vi gör vår med färska kräftor såklart, påminner Johan.

Lådfabrikens kök satsar också mycket på närproducerat. Kaffet kommer från Gringo Nordic Coffee Roasters, honungen från Orust och framförallt huvudrätterna tillagas av färska råvaror från lokala fiskare från Mollösund. – Vi hämtar hos fiskaren på eftermiddagen och serverar det sedan på kvällen. Det är verkligen mat direkt från havet, berättar Johan.

Under hummersäsongen på senhösten kan man avnjuta just sådana, och till jul serveras ett läckert skaldjursjulbord.

Att vakna en morgon på Lådfabriken och uppleva det dignande frukostbordet är också en upplevelse man unnar alla. Frukosten ingår i priset och består av det mesta som kan önskas. Bara att Marcel gör en färsk fruktsallad gör det värt att gå upp. Marmelad för alla smaker finns, och det är också den gästerna vill köpa med sig. – Det är väldigt småskaligt, men vi började sälja den eftersom den lovordades så, berättar Johan och nämner att det designintresserade paret även designar kuddfodral, brickor och posters som kan köpas. Här kommer vi in på Lådfabrikens läckra estetik. Det är retrodesign blan-

dat med nutida konst, allt i en fantastiskt färgglad blandning. Inredningen är parets egen. – Det är vad vi samlat på oss genom livet, och genom att bo på olika platser i världen. Vi har båda en dragning till bokstäver, Johans pappa och farfar jobbade ju i tryckeribranschen. Och vi gillar färg och form båda två. Johan har också jobbat med design och det intresset är väldigt starkt fortfarande, berättar Marcel. - Gästerna brukar uttrycka sin uppskattning över atmosfären vi skapat

”Det är retrodesign blandat med nutida konst, allt i en fantastiskt färgglad blandning”

här. Det är inget vi medvetet skapat, utan något som bara uppstått. Och det är häftigt när gästerna i sin tur hittar varandra. Dagen på Lådfabriken är öppen. Blir man rastlös av att läsa en bok eller bara njuta av havsutsikten från de stora panoramafönstren finns det möjlighet till fiske, cykling, vandring, löpning, havskajaking eller yoga. Och vinterpaddlingen är just nu ett uppfriskande alternativ. Är man på utflyktshumör finns vackra närliggande turistfavoriterna Käringön eller Mollösund. – 80 procent av våra gäster gör olika aktiviteter under dagarna. De flesta beger sig ut efter frukost och är sedan tillbaka på eftermiddagen. Det ger ju oss också tid att hinna med allt som hör hushållssysslor till.


-32-

De allra flesta gästerna äter eventuell lunch medan de är ute under dagen. Om man ber om lunch så går det självklart att ordna. En stor del av Lådfabrikens gäster återvänder, och många är från Europa. Kanske beror det på att hemsidan presenterar boendet på hela sju språk. Resor och språk är en del av intresset för paret som varit ihop i över 15 år. – Vi har exempelvis många gäster från Nederländerna. De letar efter lite speciella upplevelser, och det bidrar såklart att Marcel är från landet. Många gäster som är gay? – Ja, en del. Det var faktiskt fler tjej-

par i början men nu är det mer jämnt fördelat. Gaykvoten har ökat för varje år. Vi tror att det beror på ”word-ofmouth” plus att den del sajter och tidningar skrivit om oss, berättar Johan. Vad har överraskat er mest sedan ni öppnade Lådfabriken? – Förutom att det var så mycket mer jobb än vad vi nånsin kunnat ana?, ler Marcel. - Hur trevliga gästerna är. Det är så oerhört kul att lära känna våra gäster, från alla delar av världen. Vi skulle kunna vara vänner med nästan alla som bor här, skrattar Johan och fortsätter: – Jag har också insett att de små sakerna som vi, det lilla extra, gör mest

”Gaykvoten har ökat för varje år. Vi tror det beror på Word-of-mouth” intryck. Att det tar tre minuter av din tid istället för att säga nej betyder så mycket. – Jag har också blivit så mycket händigare, säger Marcel och Johan fortsätter: – Det är lättare att lösa saker själv än att få någon att komma hit att göra det. Alla elektriker har så mycket att göra att

de inte kommer ända ut hit för att göra något litet. Så vi har nog båda blivit mer händiga. Ser ni er själva bo här livet ut? – Ja, det är planen. Hade vi varit runt 35 hade vi saknat pulsen i stan, att gå ut ofta. Men det gör vi inte. Vi har kommit till ro i livet här på Lådfabriken. För mer info: ladfabriken.eu


BOK A BORD, BESTÄLL OCH BE TAL A I APPEN .

PINCHOS . SE |

E ATPINCHOS


True Colours Cava Summer Edition designad av Camilla Thulin Smakar och gör fortfarande lika gott!

För varje såld flaska går en krona till Regnbågsfonden som jobbar aktivt för att stödja HBTQ-organisationer i hela världen.

regnbågsfonden.org

Alkohol kan skada din hälsa.


QX PRATAR MAT QX träffar tre personer vars yrken och fritid på olika sätt består av mat. En är prisad kock som snart ger ut ännu en kokbok, en annan är personlig tränare och vegetarian medan den tredje gör pepparkakshus som flygs i first class till USA. Möt Karin, Jonathan och Rolf.

”Våga vego”. Och nu är en ny på gång, den heter ”No waste, just taste” och fokuserar på matsvinnet. – Det är så mycket som slängs helt i onödan, säger Karin. I boken vill jag ge de bästa tipsen på hur man enkelt tar vara på matrester och råvaror när man lagar mat. Just hållbarhet, klimatsmart mat och att minska matsvinnet är något som Karin brinner för. – Här på Vår Gård anordnar vi fyra gånger om året en middag som vi kallar för ”No waste-middag”, där vi förvandlar överblivna råvaror till en kulinarisk middag. Råvarorna får vi från Coop Orminge som vi har ett samarbete med. Vi hämtar varor som de annars skulle slänga. Nästa ”No waste”-middag hålls den 30 januari, håll utkik på Vår Gårds facebook-sida för biljetter. Vad gillar du själv för mat, finns det något du aldrig tröttnar på? – Jag sa häromdagen till min fru att

årets möteskock Hon är kock på Vår Gård i Saltsjöbaden, har blivit Årets Möteskock och släpper snart ännu en kokbok om hur vi kan minska matsvinnet. Möt Karin Sundgren. TEXT & FOTO Anders Öhrman

För fyra år sedan intervjuade vi Karin Sundgren då hon tillträtt som köksmästare för en ny restaurangsatsning i ABF-huset i Stockholm. Idag fyra år senare har det hänt en hel del. Karin har bytt jobb, gift sig med Madeleine, vunnit pris som Årets Möteskock och har gett ut en kokbok samt har ytterligare en på gång. Fantastiskt kan man tycka, bara bra saker. Men Karin har även varit sjukskriven i omgångar då hon gick in i väggen strax

efter att QX intervjuat henne. – Men det var ju inte ert fel, säger hon och skrattar. Idag mår jag bättre och jobbar 85%. Vi träffas på Vår Gård i Saltsjöbaden där Karin idag är en av åtta kockar. På Vår Gård anordnas mestadels konferenser och Karin är en i gänget som sätter ihop menyerna och lagar maten. – Jag stortrivs här. Och det gör nog de flesta av oss för alla som jobbar här har varit här länge. Och vi gissar att Vår Gård även

det vore väldigt tråkigt att aldrig mer få äta skaldjur. Det tröttnar jag aldrig på. Och vad äter du inte alls? - Blodpudding. Att bjuda hem en kock trivs med Karin, ”Jag sa till min på middag kan ju ge särskilt efter att fru häromdagen en lite prestationsånghon blev utsedd est, särkilt en kock att det vore till Årets Mösom dessutom vunnit väldigt tråkigt pris. Tycker dina vänteskock efter en att aldrig mer ner det? tävling med 24 deltagare. – Ja, säger Karin och få äta skaldjur” Diplomet skrattar. Jag har förstått hänger i matsalen. att en del tycker det. Men herregud, – Lite skrytigt kanske, men de är jag tycker det är fantastiskt att bara få stolta över att jag vann. komma bort och sitta vid bordet och bli Karin gav tidigare i år ut en kokbok serverad mat. Det är underbart! Om de tillsammans med sin syster Ylva, så skulle bjuda på pannkakor.


QX PRATAR MAT

om man ska bli stark och få en schysst kropp? – Maten är a och o. Folk pratar mycket om att ”kosten är 95% av resultaten”, men få verkar förstå hur stor roll det faktiskt spelar och att du kan göra precis vad som helst i träningsväg, men inte få ett uns av resultat utan en matchande kosthållning. Du är vegetarian, kan du ge oss ett riktig bra och matigt recept? – Yes, sedan 14-års ålder, jag äter dock ägg och mjölkprodukter. Och då undrar en del, ”men hur får du i dig protein då?” Kan vi bara släppa rädslan över att inte få i oss protein? Vi äter mer protein än någonsin nu, så ett underskott av det är det sista vi behöver

”Kan vi bara släppa rädslan över att inte få i oss protein” oroa oss för, även vi som äter vegetariskt. Jag älskar att göra olika typer av ”fritters”, till exempel dessa med blomkål och fetaost. Detta är ett av alla recept som även hittas i min viktnedgångsapp som man kan läsa mer om på www.byjonny.se Vad ser du alltid till att ha hemma i köket? – Kokosolja. Att steka i. Och massor av bra mellanmål eftersom jag inte bör vara bland folk när jag är hungrig. Jag ser alltid till att ha ett gäng olika rätter i frysen för dagar då jag inte orkar laga mat. Mitt största tips är att alltid laga några extraportioner när man lagar mat så att man aldrig hamnar i ”jag

pt & vegetarian Vi tog ett snack med Jonathan Fagerlund som är den personoliga tränaren som är vegetarian och som nu ska utbilda andra personliga tränare. Och så bjussade han på ett mumsigt recept också. TEXT Anders Öhrman

Jonathan, du var omslagskille på QX för några år sedan, fick du någon uppmärksamhet då? – Ja, det kan man säga. Det var något lite surrealistiskt att se en halvnaken version av mig på caféer och hotell. Du jobbar fortfarande som personlig tränare på Barrys? – Yes, på Barrys kör vi enbart gruppträningsklasser, men alla tränare är personliga tränare i grunden. Men nu har du även börjat jobba

på Axelsons PT Education? Berätta. – Precis, alla känner till Axelsons och deras massageutbildningar, men de har även en PT-utbildning som jag nu fått ansvaret för att utveckla som COO. Jag tycker själv att det är branschens absolut bästa. Med andra ord, bli PT du också, det är världens roligaste jobb! Sen är du grym på att laga mat har jag hört, hur viktig är maten

åt en pizza för att jag inte hade något hemma”-träsket. Dricker du alkohol? – Ja, men jag kan ärligt säga att jag idag har fler vänner som föreslår morgonträning än krogrundor, vilket gör att jag inte dricker lika ofta längre, det var faktiskt på tok för längesen jag went all in på ett dansgolv. Blomkål och fetaost-fritters 2 portioner 522 kcal, 30 g protein, 33 g fett, 23,5 g kolhydrater per portion. Kolla in www.qx.se


Restaurang Rökeriet på Fjäderholmarna Vårt julbord står uppdukat 22 november-22 december. För bordsbokning, ring 08-7165088 eller maila info@rokeriet-fjaderholmarna.se

VÄLKOMNA! www.rokeriet-fjaderholmarna.se

VÄLKOMMEN TILL SQ BAR & RESTAURANG Här erbjuds minnesvärda matupplevelser i en vacker och varm restaurangmiljö med en härlig uteservering. På menyn hittar du allt från smårätter, huvudrätter och smarriga desserter. RESTAURANGSQ.SE SALTSJÖQVARNS KAJ 25, 131 71 NACKA ‒ O8-555 7O2 14 – SQ@ELITE.SE


QX PRATAR MAT – Nej, verkligen inte. Han är ingen spegelbild av mig. Men det går bra ändå, vi har varit i hop i 22 år. Rolf visar bild på Absolut vodkas fabrik i Åhus som han gjorde som pepparkakshus. – Det här flögs sedan till deras kontor i New York. Pepparkakshuset fraktades i en stor trälåda och tog upp fyra platser i first class, själv fick jag bara flyga business, säger Rolf och skrattar. Nu för han dialog med ett lyxhotell i New York om att göra ett pepparkakshus av deras byggnad till jul. – Jag var på möte där för en tid sedan, berättar han. Mer kan han inte berätta. Än.

”Pepparkakshuset flögs i en stor trälåda till new york och tog upp fyra platser i first class” Vad kostar det om man vill att du gör ett pepparkakshus av ens byggnad? – Svårt att säga, men det är ju gott och väl femsiffriga belopp. Vad nästa pepparkakshus som ska levereras till Ritorno i december kommer bli vet han inte än. – Jag har inte bestämt mig, men jag funderar på att göra Börshuset där Svenska Akademien huserar. Det ligger ju lite i tiden.

Nordis ka Mu see t

pepparkakskungen Det finns pepparkakshus och så finns det pepparkakshus. Rolfs pepparkakshus är konstverk och omtalade världen över. Men det är ändå något han bara gör på fritiden…

Nationalm

TEXT & FOTO Anders Öhrman

– Mitt första pepparkakshus gjorde jag när jag var fem år gammal, säger Rolf Stålberg när vi ses över en kaffe i Stockholm. – Nu har jag ju inga bildbevis men i mitt minne var det naturligtvis det finaste pepparkakshuset som nånsin gjorts (skrattar). Det fanns en ambition och jag gjorde små landskap med små sjöar av speglar där det åktes skridskor. Sen blev de både fler och större med åren. Idag är Rolf världsberömd för sina pepparkakshus och för sin teknik att skapa dem. Han har bland annat hållit i en workshop på Tysklands finaste konstskola, på tyska, ”The architecture

of sugar”. Och i 35 år har han varje år levererat ett pepparkakshus till Café Ritorno i Stockholm. – Det brukar bli runt lucia varje år, säger Rolf. Det beror lite på hur lång tid det tar. Ja, hur lång tid brukar det ta? – Tills det är färdigt, säger han snabbt. Det är omöjligt att svara på. Rolf har med sig sin ipad till vårt möte och jag ber att få se bilder på de olika pepparkakshusen. Han bläddrar bland mappar och bilder och visar det ena ofattbart vackra konstverket efter det andra medan jag försöker se vilka hus det är han avbildat. Det är Nordiska museet och Natio-

nalmuseum, Stadshuset och Dramaten. Och så Kaknästornet, eller som Rolf kallar det, Pepparkaknästornet. Han visar bild på Operahuset och berättar att amerikanska Vogue publicerade en bild på det. Rolf är utbildad arkitekt. Han har ett heltidsjobb och jobbar även med flera andra hemliga projekt. Pepparkakshusbyggandet är en av flera fritidssysselsättningar. Sova är inget för dig gissar jag? – Nej, sova är tråkigt, kan jag undvika det så gör jag det. Är din kille likadan?

u s eu m

Gustav Vasa Kyrka

Stadshuse

t


Since 1887, Mionetto has inspired Italians to truly taste the good life. With its light, crisp and refreshing flavors of golden apple, honey and white peach, Mionetto Prosecco will help you celebrate all of life’s moments, whether big or small.

Mionetto Prestige Prosecco DOC Treviso Brut 11% vol / 89:www.mionetto.se


-44-

mat för Mattias Isacsson Ålder: 40 Bor: Barcelona Jobbar som: Ultra Entreprenör & YouTube-resenär Porrnamn: Logan Rogue Civilstatus: Väldigt singel Fritidsintressen: Stanna hemma, träffa vettigt folk, träna, laga vegetarisk mat, musik, yoga, meditation och min elektriska scooter Vad är folks största missuppfattning om dig? – Att jag är en överkåt, dryg festprisse. Vanligaste kommentaren jag får när jag träffar nytt folk: - men du är ju faktiskt riktigt schysst ju! Hur ser ditt liv ut om tio år? – Hade någon berättat för mig för tio år sen att jag precis skulle skilja mig från en ”disco defender”, gifta mig med en tvåbarnspappa i förorten tio månader senare, bli porrstjärna, brottas med missbruksproblem, resa jorden runt med en Youtubekanal istället för att flytta till Barcelona som då var tanken skulle nog ingen tro på det, inklusive jag. Förhoppningsvis blir det lite lugnare framöver!


-41-

ttias varnar r chemsex

”Jag har haft så många vänner som har dött de senaste åren” Sommaren 2017 pryddes QX omslag av en naken hunk. Det var Mattias Isacsson som berättade om sitt liv som Sveriges största gayporrexport. Nu är han redo att prata om något som länge varit en hemlighet. TEXT matilda thorén FOTO jack rainbow @shinnyshadow

– Jag vill inte mörka att jag har haft problem med narkotika. Jag vill vara öppen och dela med mig av mina erfarenheter för communityt. Jag var med när chemsexvågen exploderade i London som jag nu ser att den gör i Stockholm, och jag vet hur det här slutar. Jag har haft så många vänner som har dött de senaste åren. När jag pratar med Mattias har han precis kommit hem från en yogaresa i Indien. Han säger att det är en del av hans rehabilitering. – Jag yogar varje morgon, det hjälper mig att hantera mina tankar. Vi hörs på telefon eftersom han nyligen har flyttat från Stockholm. Han berättar att staden förändrades efter att Crystal meth, eller ”Tina” som han säger, spred sig i gaykretsar. – Det är en frestelse som jag inte behöver. Han minns sin första kontakt med droger som var när han var 14 år. – Jag kommer från Mariestad, en liten och tråkig stad. Där tog jag det som fanns. Jag har alltid haft en öppen attityd till allt och så har jag rest mycket. Det har gjort att jag också har testat mycket. När jag och min exman reste brukade jag gilla att ta ecstacy och andra variationer. Man dansade och hade kul, sprang in i något rum för en snabbis och lite droger. – Men när Crystal meth kom in i bilden så ändrades allt. Helt plötsligt var alla i rummet nakna och alla körde bareback. Till slut hade folk inte ens sex med varandra, de satt bara med pipan och sina telefoner för att försöka ragga

dit fler personer och mer droger. det gör en så otroligt mycket kåtare. Det Jobbet som porrstjärna krockade var en djurisk kåthet och utan den blev med festandet. Att alltid behöva vara sitt det inte alls lika roligt att ha sex. Det bästa jag utseendemässigt var svårt efter kändes som att det saknades något när sömnlösa helger, samtidigt som vardaman sen gjorde det mest naturliga och garna skulle fyllas med kontorsjobb. sköna som finns utan hjälpmedel. – När jag tog en puff ”Tina” förMed tiden kom chemsexfesterna att svann tre timmar av mitt liv. Jag blev tappa glansen. väldigt pigg av det ”när Crystal meth kom in i ruset, min trötthet och all min stress bilden så ändrades allt. Helt försvann totalt. Det plötsligt var alla i rummet var en ”aah-känsla” nakna och alla körde bareback” efter en dålig dag. Men som med alla droger så måste man hela tiden fylla på. Man benas ut och förlorar matlusten. Sömn- och näringsbrist blev en väldigt dålig förändring i mitt liv. Jag fick starka paranoida inslag och ville inte gå ut för att jag trodde att folk snackade skit om mig. Sover man inte på två dagar så får man ju hallucinationer. Är det framförallt Crystal meth som du har använt? – Jag brukade också ta mycket GBL, det är ett rengöringsmedel som används för att ta bort graffitti. Man dricker bara några milliliter så får man ett rus som påminner om alkohol. Men det är otroligt lätt att överdosera. Tar du en klunk så dör du. GBL och sex kom att höra ihop för Mattias och droger blev under en period en självklar del av hans sexliv. Han förklarar att drogen gjorde honom ”kåt, glad och tacksam”. – I perioder har jag tagit det varje gång jag ska ha sex. Det har varit helt omöjligt för mig att ha sex utan G för

– Till slut handlade det inte om sex längre, allt handlade om drogerna. Ju längre in på en chemfest man kommer ju fler bottoms finns det för ingen orkar prestera längre för de är så höga. Crystal meth är slöseri med tid. När jag har sex nu vill jag att det ska handla om sex. Nu är Mattias fri från droger. Men att ta avstånd från de substanser som används inom chemsex gör också att han isoleras. – Jag har tappat så många vänner nu när jag har kommit ur det där. Det är jobbigt eftersom jag har ett stort behov


-46-

av att träffa människor och då har det blitill att chemsex blivit vanligare i comvit så att jag går på fest för att slippa vara munityt. ensam. Kommer jag till en chill out idag – Jag är långt ifrån den enda som och ser en pipa så vänder jag i dörren. Jag känner mig ensam och med appar går det vet att jag inte kommer kunna motstå om snabbt att hitta en sexpartner eller en fest. fel person frågar mig vid fel tillfälle. Men det läskiga med det är att man lika Varför tror du att chemsex har blivit så ”Jag lägger ner mycket energi på stort bland gaykillar? att hålla mig ren dagligen. För – Man är ju hela tiden mig ligger faran i kvällarna när en outsider om man är en jag känner mig ensam och kåt” kille som gillar killar eller en tjej som gillar tjejer. Vi är vana att behöva söka upp speciella sammanhang för att känna oss snabbt kan hitta någon som säljer droger. normala, som till exempel gayklubbar. Jag Tog du hjälp för att bli drogfri? vet många som knarkar bort en hel helg – Nej inte professionellt. Jag åkte till som självmedicinering. Man går hellre Indien istället för att hitta mig själv och iväg och knullar lite snygga människor yogade. Jag lägger ner mycket energi på och tar droger än att ta tag i sitt eget liv. att hålla mig ren dagligen. För mig lig– Sen bidrar det nog att vi gaykillar ger faran i kvällarna när jag känner mig oftast inte har några barn att ta hänsyn ensam och kåt, att då hålla mig borta från till. Det går att mörka ett missbruk ett tag festerna. på jobbet, men har man familj så tror jag Vad gör du då för att motstå frestelatt det blir svårare. sen? Dejtingappar som Grindr och Scruff – Jag runkar, säger han med ett skratt. ser han också som en bidragande faktor


FÖRR TOG DET LITE LÄNGRE TID ATT NÅ OSS…

FÖR SNABBARE SVAR: INSTAGRAM .COM/SEXPERTERNA


-44-

Tio frågor om Chemsex

till RFSL Stockholms experter Nicklas Dennermalm och Emil Ahlén Vad är chemsex? – Strikt menat är chemsex ett sexualiserat droganvändande men droger kan ju tas i många olika sammanhang för många olika syften. När började det? – Droganvändande i vårt community är inget nytt utan har pågått i decennier. Men det pratas om det mer nu vilket är bra. Hur vanligt är det i Sverige? – Vi ser att användandet ökar just nu. Vi märker det i vår kontakt med communityt och i samtal med till exempel Venhälsan och klubbägare. Vilka droger är det som används? – Beror på vad syftet är. I klubbvärlden är ecstacy/MDMA och kokain stort. Bland de som använder droger i samband med sex är GHB/GBL stort. Metamfetamin är också en drog som används i samband med sex men mindre vanligt. Vad finns det för risker med chemsex? – Den akuta risken är risken för överdos, och då är det främst GHB/

GBL vi tänker på. Skillnaden mellan önskad dos och överdos är väldigt liten. Och en överdos kan göra dig allt från lite frånvarande till att du slutar andas helt beroende på hur mycket du tagit och om du har alkohol eller andra droger i kroppen. Vid överdos ska man alltid ringa 112 och sitta med personen för att se till att den inte kräks eller slutar andas. Kan man ge hjärt- och lungräddning så ska man göra det. Sen finns det så klart risker i form av psykiskt eller fysiskt beroende, mental ohälsa och problem med att njuta av sex utan droger. Är folk medvetna om riskerna? – Många är medvetna om riskerna och har strategier för att minska riskerna genom att tex sätta en timer på telefonen när man håller på med GHB/GBL för att inte ta för ofta eller att bara använda egna sprutor och verktyg om man slammar/injicerar för att undvika att hiv eller hepatiter överförs. På vår hemsida sexperterna.org/ chemsex kan man läsa mer om detta. Hur hittar folk drogerna?

– Vissa har kontakter, andra köper som är utanför cirkeln av vänner som på nätet eller via profiler på dejtingapanvänder droger. par. Vad gör man om man misstänker Hur lätt är det att fastna i ett såatt man har problem? dant här beroende? – Upplever man problem med – Alla som använder droger är inte droger finns det olika saker att göra. beroende av droger. På 1177.se finns inforDet är viktigt att ”en överdos kan mation om drogvården lyfta det. Många runt om i landet, man göra dig allt som använder droger från lite frånva- kan också vända sig upplever varken betill sin kommun. Vissa rande till roende eller negativa RFSL-avdelningar har att du slutar konsekvenser av det. kuratorer som du kan andas helt” Men beroende är en kontakta. verklighet för vissa. Vi på RFSL StockKanske har man haft ett kontrolholm har en chemsex-mottagning dit lerat intag som fungerat för en, men du kan komma anonymt och få gratis så händer det andra saker i livet som stöd utan pekpinnar. Vi kan också rubbar balansen och vips går drogerna hjälpa dig att hitta en väg in i vårfrån att vara en partygrej till att bli den. mottagning@rfslstockholm.se är självmedicinering eller en flykt från vår e-post men vi finns också på Insverkligheten. tagram och KIK (sök efter chemsex_ Hur vet man om man har promottagningen). Du hittar all kontaktblem? information och kan läsa mer om vad – Bara du själv kan avgöra om du vi gör på sexperterna.org/chemsex. har ett problem eller inte, men lyssna på din kropp och lyssna på vänner


FÖRR TOG DET LITE LÄNGRE TID FÖR OSS ATT SVARA…

FÖR SNABBARE SVAR: INSTAGRAM .COM/SEXPERTERNA


-46-

Ellie liL 4-ever Det är aldrig kul att lämna festen för tidigt men Ellie Lilja håller huvudet högt och blickar framåt. Att sjunga inför miljoner tv-tittare i fredagsfinalerna under Idol-äventyret betydde nämligen så mycket mer än att vinna... TEXT Ronny Larsson FOTO Emma Larusdottir/TV4 & Annika Berglund/Tv4

Nio dagar har gått sedan Ellie Lilja lämnade årets Idol-säsong. Hon är kvar i Stockholm, eftersom hon hyrt ut lägenheten i Linköping, och nu bor hos sin mamma på Södermalm. – Jag mår bra, livet är ganska gott, konstaterar hon och skrattar åt att hennes goda liv nu innebär latte istället för ”knegarkaffet” som varit elixir i vardagen som programmerare. Alltså, det är klart Ellie hade velat fortsätta sin Idol-resa, men hon ser också att vägen till en seger handlar om mer än tajming och talang. – Det är mycket som ska klicka varje fredag: låtval, röstform, ett passande sound, energinivå den dagen... Brister det på en punkt så kan det avgöra. Jag tänkte att Chandelier var en bra utmaning och ångrar inte mitt val. Om du just nu skulle lägga ett namn på den du tror vinner Idol i ett kuvert? – Just nu; Christoffer eller Astrid. Men hade du frågat mig för två veckor sen hade jag såklart sagt Ellie (skrattar). Förståeligt. För när Ellie under slutaudition framförde Keanes Somewhere Only We Know och berättade att låten är ett farväl till en person som varit en del av henne själv, men som

inte längre är det, fick vi en storfavorit i årets Idol-omgång. Men det var ingen självklarhet att berätta. – Produktionen visste inget om min bakgrund förrän en bit in i processen. Det var Simona, som gjorde inslagsintervjuerna, som fick mig att öppna upp. Jag tyckte det kändes tryggt för de ville att jag skulle berätta min story, och jag fick äga den. Jag gjorde det för min egen skull för jag ville processa den delen genom sången. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Ellie fick massor av kärlek efter att avsnittet visats och många kände igen sig, oavsett transidentitet eller inte. Att känna sig vilsen eller leta efter sin plats i livet är sånt de flesta handskas med. Fick du några negativa reaktioner? – I början av säsongen var det några troll men de var så dåliga på att ”trolla” att det bara var roligt. Sen har jag inte läst allt. För läser jag tio bra kommentarer och en dålig, så sätter sig den dåliga. – Men jag är samtidigt rätt bra på att släppa saker. Andra kan inte bestämma mitt värde och när man fattar det mår man bättre. Men Ellie har inte alltid varit så klar

med vem hon är. ”Jag vet inte vad min typ är. Musiken blev både Jag har liksom inte dejtat så en räddning och mycket efter transitionen. något hon gömde Jag får se, det är för mig sig bakom när hon att upptäcka nu” i högstadiet gick i musikklass där hon både sjöng och spelade gitarr. och Ellies transition började ta fart när – Musiken var en stadig pelare när hon var runt 18-19. allt annat var som ett snett korthus. – Den delen var egentligen inte så När jag började gymnasiet visste jag jäkla bekymmersam. Men jag tog god inte vem jag var. tid på mig. Jag behövde prata ganska Hon antog rollen som den skojiga länge om allt på mottagningen i Linoch snabbtänkta eleven som använde köping, för det var många ”tänk om” humorn som sköld för att inte visa hur som jag ville bearbeta. Jag hade alltid dåligt hon egentligen mådde. magkänslan att jag skulle hamna där – I skolan var jag den roliga och jag är i dag, men jag ville göra saker utåtriktade som var jättenärvarande på mitt sätt. Vissa behöver mer tid än när jag väl var där. Men jag var hemma andra och för mig var det bra. mycket eftersom jag inte mådde bra. Hon började berätta för omgivningTotalt sett var min frånvaro under de en under första året på universitet och tre gymnasieåren 33 procent. nånstans mitt i utbildningen bytte hon Hon fortsätter: namn till Eli. – När jag ser tillbaka så känns det – Mot slutet av mina tre år var jag som att folk i skolan träffade en annan väldigt öppen med att jag var i transiperson. Jag klädde mig som vilken tion. Jag var definitivt ”mitt emellan” snubbe som helst och var i förnekelse och väldigt androgyn. Jag behövde ta över vem jag var. det steg för steg och universitetsmiljön I slutet av gymnasiet insåg hon att var verkligen accepterande. det inte gick att förneka att den Ellie Ellies föräldrar har varit skilda andra såg inte var den hon ville vara, sedan hon var ett år, hon har en bror


-47-

Lja

och två halvbröder, alla äldre. Familjen har stöttat längs vägen, men de hade inte förstått hur det låg till förrän Ellie berättade. – Att jag mådde dåligt såg mamma och pappa, men att det var det här hade dom ingen aning om. Så dom tog aldrig upp det, och det förstår jag. Jag visste ju inte riktigt själv. Kan du se tecken från barndomen som visade att något inte riktigt stämde? – Nja, jag kände en slags obehagskänsla, men kunde inte sätta fingret på

vad det var. ”jag hatar fortfarande att inte vad min typ är. Jag har likDet var först i fjol, som gå i affärer, men jag tycker som inte dejtat så mycket efter 25-åring, som Ellie kände att hon transitionen. Jag får se, det är det är kul med smink börjat landat i vem hon är. för mig att upptäcka nu. och kläder, tack vare Idol Vad är din typ? – Jag hade då fått hormoner har jag fått lite mer…” i två år, var äldre, klokare och – När jag själv rannsakade kunde leva ordentligt. Det hade mig själv kom det fram att jag känts bättre och bättre, och allt cemenär ju också kvar, som musiken, och inte är så straight som jag trodde. Jag terades i och med Idol. humorn. Men den används inte som en har insett att jag är bi, och det var något När vi sågs under Idol sa du att den du sköld längre. som kom fram när jag började dra i de var som yngre känns som en annan Dejtar du? andra snörena: ”Oj, här är ett till snöre” person… – Nej, inte just nu. det var varit så liksom. Men mitt i allt annat var ju det – Lite så är det, men många delar mycket annat. Men det vore kul. Jag vet en liten del att ta ställning till (skrattar).


Varför blev det Ellie? – Det kändes rätt. Jag är ju samma människa. Det var nåt annat, men ändå tryggt. Vad gör du när du inte håller på med musik? – Gameing, teknik och programmering. Gamingcommunityt var också lite av en räddning när jag mådde dåligt, det var skönt att fly in i en annan värld där jag kunde koppla bort det jobbiga utanför. – Jag har också blivit lite mer intres-

”jag fått lite för frågningar om alltifrån Pride-spelningar till bröllop” serad av stil. Alltså, jag hatar fortfarande att gå i affärer, men jag tycker det är kul med smink och kläder, och tack vare Idol har jag fått lite mer…styrsel (skrattar). Den närmsta tiden blir det lugnt. Ellie ska hämta inspelningsutrustning

för att köra lite sessions i sin YouTube-kanal, skriva eget material och vara med vid ett par coachningar som Susanne, som är Ellies vän tillika Idols sångcoach, har för barn och ungdomar. – Sen har jag fått lite förfrågningar om alltifrån Pride-spelningar till bröllop. Men Ellie skyndar långsamt. Det stora steget har hon redan tagit.

– Jag har ett helt annat lugn. Innan Idol hade jag lagt allt som har med musik att göra på is. Nu har den här björnungen väckts till liv och den ska ut och upptäcka skogen. Hon avslutar: – Jag blir så glad när jag nu ser klipp på mig. Den där bruden finns på riktigt, det är inte bara en drömsspegling. När jag var redo så skulle det liksom bara hända.


FRITT BYTE AV KLAPPAR! *

BÄSTA JULKLAPPARNA HITTAR DU PÅ 2E N T E R TA I N & V I C K Y N ÖJ E S P RO D U K T I O N P R E S E N T E R A R

SUZANNE

KIM

GLADYS

CHARLOTT

2ENTERTAIN, KRALL ENTERTAINMENT, VICKY NÖJESPRODUKTION, LIVE NATION, CIRKUS och SINCLAIR ENTERTAINMENT i samarbete med CAMERON MACKINTOSH presenterar

KARL

P E T E R J Ö B AC K

REUTER SULOCKI DEL PILAR STRANDBERG DYALL STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER

I M U S I K A L KO M E D I N

”MYCKET HÖG KVALITET” P1

”EN FEST FÖR ÖGONEN”

”OERHÖRT PROFFSIGT FRAMFÖRT”

”JÖBACK FULLKOMLIGT LYSANDE” DN

SVD SVD

AB AB

DN

”MYCKET Häxorna IMPONERANDE” 112,5 xBIL150 mm JETTER T O M 29 FEB!

”SKÅDESPELARNA BRILJERAR” DN DN

EXP

SUCCÉN FÖRLÄNGS -

HAR ALLT ”ETT LYCKOPILLER SOM a till himlen” Gladys sjunger änd a till

PÅ SCEN

”SOUL OCH SVÄNG OCH GÖR SUCCÉ”

AB

”ETT ENERGIPAKET glittrar och sprakar Det droppar gift från Reuters repliker”EXP

”FEELGOODMUSIK AL... SVÄNGER REJÄLT”

DN

”NÄR NUNNORNA SLÄPPER LOSS SVÄNGER DET”SVD

”...STRÅLANDE OCH MUSIKALISKT…”P1

Kayo SHEKONI

Linda OLSSON Vanna ROSENBERG

Svensk översättning ANDERS ALBIEN Music by ALAN MENKEN Lyrics by GLENN SLATER Book by CHERI STEINKELLNER & BILL STEINKELLNER Additional Book Material DOUGLAS CARTER BEANE Based on the Touchstone Pictures Motion Picture ”Sister Act” written by JOSEPH HOWARD

Stor ensemble & ORKESTER

Av JOHN DEMPSEY & DANA P ROWE Översättning EDWARD AF SILLÉN & DANIEL RÉHN

SPELAS T O M VÅREN PÅ CIRKUS

SPELAS TOM 29/2 PÅ CHINA TEATERN, STOCKHOLM V I C K Y N ÖJ E S P R O D U K T I O N O C H 2 E N T E R TA I N P R E S E N T E R A R

2 E N T E R TA I N O C H L I V E N AT I O N P R E S E N T E R A R

AB

”VÄRLDSKLASS” ”STRÅLANDE ...en rejäl publiksuccé” ”EXTRA ALLT” ”Mästerverk” AB

EXP

SR P1

PÅSCEN.SE

"STORSLAGET, SALO" "OTROLIGT BRA.

TAJT OCH ÖSIGT."

5

GP

"STORARTAD KROGSHOW!

SALO LEVERERAR SOM ALDRIG FÖRR" Smålandsposten

"TRÄFFAR RÄTT I HJÄRTAT!

GALET OCH GLAMMIGT GATUPARTY"DN

BILJETTRUSNING! EXTRA STÅPLATSER SLÄPPTA! OLA SALO’s

ENORM PUBLIKSUCCÉ

- BILJET TER T O M 29 FEBRUARI SLÄPPTA! PHILIP JALMELID MALENA ERNMAN TUVA B LARSEN

SOFIA PEKKARI ANDERS EKBORG BJÖRN KJELLMAN/MORGAN ALLING CHRISTOPHER WOLLTER Stor ensemble och orkester Regi MARKUS VIRTA

A ROCKSHOW EXTRAVAGANZA. FEATURING THESHOW SONGS OF THE ARK. REGI: EDWARD AF SILLÉN. MANUS: HENRIK SCHYFFERT. TEXT & MUSIK OLA SALO.

SPELAS PÅ HAMBURGER BÖRS HÖSTEN 2019

SHOW

* BYTE AV DAG GÄLLER I MÅN AV PLATS SENAST 10/1 2020.

SHOW

SHOW


-50-

hon gått vidare trots att hon hängt löst men då lyckades hon klara sig kvar efter att ha slagit ut en kille vid namn Danny Saucedo. Cissi blev Årets Homo på QXgalan 2007.

Mariette Hansson var med 2009 och blev fyra. Sedan dess har hon deltagit i Melodifestivalen tre gånger där hon hamnat 3:a, 4:a och 5:a. Helt klart den hbtq-idol som det gått bäst för efter Idoläventyret. Blev Årets Homo på QX-galan 2010 och gjorde Pridelåten 2015.

ueddie

Eddie Razaz kom 6:a år 2009. Året efter bildade han tillsammans med Idol-kollegan Rabih Jaber duon Rebound och släppte singeln Hurricane. Deltog i Melodifestivalen 2013 med låten Alibi men slutade på en sjätteplats i deltävlingen.

ucameron När Cameron Jai klev in i Idol 2016 skrev han historia. Som första öppna transperson i tävlingen lyckades han ta sig igenom kvalet och till fredagsfinalerna, där han hyllades för sin version av Macklemore & Ryan Lewis Can´t Hold Us. Cameron slogs ut vecka 2 och dagen efter skrev Expressen att Cameron är ”den viktigaste i Idols historia”. Cameron blev Årets trans på QX-galan 2017.

uerik

umagnus Magnus Englund från Umeå, var med 2015 och röstades lite oväntat ut redan i den 3:e veckofinalen där han framförde The Veronicas You ruin me. Vann det året gjorde Martin Almgren.

Erik Rapp är den som lyckats näst bäst i Idol av alla hbtq-deltagare då han tog en 3:e plats 2013. Erik från Leksand hyllades stort av Alexander Bard som rördes till tårar när Erik framförde Jacques Brels If You Go Away. Erik har släppt musik efter Idol, både under eget namn och namnet Privat. Prydde QX omslag dec 2013.

ucissi Cissi Ramsby sjöng under sin Idolresa covers på rockbrudar som Anouk, Meredith Brooks och Pink och tog en hedrande 5:e plats 2006. Det var först när hon tvingades sjunga Lionel Richie och Supremes som hon föll i den sjunde finalveckan. Men veckan innan hade

uLinni/Liam Linni Barresjö överraskades 2011 av sina vänner som kidnappat honom och tagit honom till Idol-audition, där han charmade en tårögd jury och tog sig till fredagsfinalerna. Vecka fyra var det tema storband. Linni sjöng Chers Dark Lady och fick åka hem. Idag har Linni bytt namn till Liam. uSASSA Sassa Bodensjös Idol-äventyr 2010 blev kortvarigt. Efter att ha tagit sig igenom kvalet slog hon ut direkt i den första

ukevin Kevin Olsson var 20-åringen från Vellinge som 2017 kallades Sveriges Sam Smith men som åkte ut redan i den andra fredagsfinalen efter att ha framfört Jelaous av Nick Jonas. ”Jag är lite chockad” sa Kevin efteråt.

minns ni hbtq-idolerna genom tiderna? Från Cissi till Sassa, via Cameron och Kevin till Mariette och Magnus. HBTQ-deltagarna har avlöst varandra i Idol genom åren. Här kommer en snabbgenomgång!

ujessica

Jessica Myrberg deltog 2006 och bitjejen försvann även hon i den tredje veckofinalen efter att ha framfört The Sounds Living in America.

ujesper Jesper Petersson var med 2016 och var Idol-deltagaren med nio liv... Fyra gånger hängde han löst innan han fick lämna programmet med en hedrande femteplats. Vann det här året gjorde Liamoo.

LINUS HALLSÉNIUS/TV4

umariette

fredagsfinalen efter att ha sjungit Dear Mr President av Pink. Sassa håller fortfarande på med musiken och släppte 2017 albumet ”Serendypity”.

usebastian

Sebastian Walldén från Göteborg är den första och ende hbtq-deltagaren som vunnit Idol, och det gjorde han 2018. Vecka efter vecka imponerades juryn av hans utveckling och fredagen den 7 december stod han som segrare i Globen och sjöng vinnarlåten Everything.

ualex 2004 gav Alex Falk Kishti Tomita ett Halleluja-moment redan på audition och Alex tog sig till slutaudition. Han hängde dock lös i den första fredagsfinalen och efter att ha framfört Pride (in the name of love) i den andra fick han åka hem - utslagen av ingen mindre än Loreen.

uAaron

Aaron De Aguiar, femma 2014, tävlade under sitt födelsenamn och hans lite introverta sätt tokhyllades av Bard vecka efter vecka. Några år efter Idol kom Aaron ut som trans och berättade öppet att han genomgått en mastektomi, ett kirurgiskt ingrepp för att uppnå en platt bringa. Han håller idag fortfarande på med musik.

ujonas

Jonas ”Snäckan” Snäckmark var metalsångaren som var med 2006 och kom ut som bisexuell. Han åkte ut i den fjärde fredagsfinalen. TEXT anders öhrman BILD TV4


Cirque du Soleil and Corteo are trademarks owned by Cirque du Soleil and used under license.

Gillar du idrott och hälsa? Utbilda dig till – idrottslärare – hälsopedagog – tränare – sport manager* – idrottsvetare (master) Sök innan 15/4 på antagning.se

Läs mer på gih.se 7-10 MAJ | STOCKHOLM

TOR-FRE 20.00 • LÖR 16.00, 20.00 • SÖN 13.00, 17.00

ERICSSON GLOBE BILJETTER: LIVENATION.SE SAMT STOCKHOLM LIVE 077-131 00 00.

13-17 MAJ | GÖTEBORG

ONS-FRE 20.00 • LÖR 16.00, 20.00 • SÖN 13.00, 17.00

Gymnastik- och idrottshögskolan vid Stockholms Stadion

SCANDINAVIUM

BILJETTER: LIVENATION.SE, TICKETMASTER.SE, 077-170 70 70 SAMT GOT EVENT 031-81 10 20.

gih.se

cirquedusoleil.com/corteo OFFICIAL PARTNER

MEDIA PARTNER

Show created by DANIELE FINZI PASCA

*I samarbete med Södertörns högskola


-52-

så kom hannah gadsby och allt blev kul igen Vilken käftsmäll till succé det var när den lågmält guirky och före detta hemlösa komikern Hannah Gadsby, 41, släppte sin komedispecial Nanette på Netflix. Utflugen från den australiensiska ön Tasmanien har hon på nolltid kommit att bli öns näst största export, kort efter den tasmanska pungdjävulen Taz. Hon är något så tidlöst som en lesbisk butch (lugn, hon kallar sig själv det) och hennes läggning verkar vara en guldgruva till lustigheter i hennes show där hon driver med allt från regnbågsflaggans design till lesbiskas känsla för stil. Nu är hon på turné med sin senaste stand up-föreställning Douglas (döpt efter hennes hund) som hon redan kört för utsålda hus i både USA och Australien. I showen tar hon nytt fokus och delar med sig av sina nyfunna diagnoser ADHD och autism. I november bjuder hon Sverige på två föreställningar. Konserthuset i Göteborg, fredag den 8 november och Stockholm Waterfront, lördag den 16 november. I skrivande stund går det fortfarande att lägga vantarna på en biljett eller två och vi vågar garantera en kul kväll. Matilda Thorén


GÖR HELGEN TILL ETT ÄVENTYR Låt inte drömmarna om de stora upplevelserna långt borta stå i vägen för stora upplevelser i dag. Vi har utrustningen och kunskapen som hjälper dig på vägen. Du har äventyret.

borlänge | gävle | göteborg | halmstad | haparanda | helsingborg | jönköping karlstad | kristianstad | kungsbacka | linköping | luleå | lund | malmö | norrköping | skövde stockholm | sundsvall | umeå | uppsala | västerås | örebro | örnsköldsvik | östersund www.naturkompaniet.se


-54-

RegnbågsSverige! QX beger sig ut för att träffa alla fantastiska HBTQ-människor i landet. Har du ett jobb som sticker ut, bor ni lite annorlunda, driver en kul verksamhet eller ett intresse du lever för? Hör av er till redaktionen@qx.se så kanske vi ses!

MAGNUS SÖDERBERG Ålder: 50 Bor: Vasastan/skärgården Civilstånd: Sambo Yrke: Skogshuggare Finns/Heter på Qruiser: Lillmyran1 Favorit HBTQ-person: Anton Hysén – Det är mycket som kan gå fel. Alla träd är olika och det är svårt att förutspå riskerna vid en fällning. Ibland kan det vara mycket folk i rörelse och alla har inte förståelse för att vi bara vill folks bästa. Folk dör varje år i mitt yrke och man måste vara fokuserad och ta det lugnt. Ofta jobbar man i par, och pratar mycket innan man går till handling. Arbetsuppgifterna består av alltifrån att precisionsfälla träd på en privattomt till naturvårdshuggningar åt kommuner. – Vi hugger för att bevara vissa trädarter. Ekar vill man bevara, de dör av utskuggning och undervegetation. Rönn, oxel och en är man också rädd

Skogshuggaren Skogshuggaren känns som en gyllene bögdröm men är kanske inte det mest homotäta yrket. Stockholmaren Magnus Söderberg, 50, utövar dagligen ett av Sveriges farligaste yrken. TEXT Ronny Larsson FOTO Peter Knutson

om, och sälg är bra för fågellivet. Gran däremot är som ogräs, snabbväxande som snabbt tar över. Fria företagaren Magnus kliver upp 04 varje morgon och oavsett väder är han ute innan 07. Han kör även skogsmaskin, vilket gör honom populär att anlita eftersom han kan röja upp efter fällning. – Jag snubblade in på det här av en slump när en kompis behövde hjälp, så jag omskolade mig. Hur är det att vara homo i den här branschen? – Det är en annan värld. Det finns många homofober och man hör en del dumt. Förra veckan var jag på ett bygge där jag pratade med en grävmaskinist när hans kollega, som hyr ut ett hus till ett bögpar, ringer. Det var så mycket hatord att jag var tvungen att gå därifrån. En

kollega blev mobbad för att han är bög och fick inte alls det chefsstöd han behövde. Det är mycket fördomar och skitsnack, och jag känner att jag måste vara försiktig med vad jag berättar om mitt liv. – Men jag har också haft turen att jobba med arborister som även är brandmän, och de har jobbat med värdegrunder vilket öppnat mig mer. Killarna jag jobbar med är jordnära killar som kan ge en kram på morgonen. Det är kanske inte är det man förväntar sig av ett gäng skogshuggare. Men de har fått en annan bild av bögar genom att jobba med mig. Det finns en väldigt djupt rotad bild av att alla bögar är fjolliga eller tjejiga. När Magnus var 35 inträffade en händelse som förändrade hans liv. – Jag drunknade. Jag och två vänner

”Killarna jag jobbar med är jordnära killar som kan ge en kram på morgonen. De har fått en annan bild av bögar genom att jobba med mig” körde genom isen och jag låg i vatten i 50 minuter innan jag blev upplockad. Jag var död när jag kom till sjukhuset och hade ingen hjärtverksamhet. Jag är den enda i Sverige som överlevt något liknande. Min bäste vän dog den kvällen och det påverkade mig mycket. Han var den enda jag kommit ut för. Jag blev mer ödmjuk och empatisk, och bestämde mig för att våga vara den jag är idag. Magnus har varit tillsammans med

Jonas i tretton år och de har lägenhet i Stockholm och hus strax utanför Värmdö. – Vi är särbos i veckorna, jag bor i huset och Jonas i stan, så vi ses på helgerna. Jag brukar skoja om att byta ut honom mot yngre årsmodell, då skrattar han och säger ”lycka till”. Tycker du att du lever upp till bilden av en skogshuggare? – Jag är bara 170 cm men duktig på det jag gör. Det är slitigt men det håller en i form. Jag är 50, men tas ofta för yngre. Slutligen, jag måste fråga: Får du hugg på krogen? – Haha, i alla fall förr. Gayvärlden är tyvärr väldigt åldersfixerad. Men jag står för min ålder och är glad att vara där jag är i dag.


n

2 E N T E R TA I N O C H S TA G E F A N TA S Y P R E S E N T E R A R S T O LT

astrid lindgrens

firar

jul

Spelas hela jullovet

Ett roligt juläventyr i bästa Astrid Lindgren anda med mycket skratt, sång och dans.

fram till 6 januari

Regi: KÅLLE GUNNARSSON

TM

Premiär 30 november BILJETTER KÖPS PÅ


JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR JULIUS PRODUCTION & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR

”En kreativ triumf på alla nivåer.”

CATS • PHANTOM OF THE OPERA • STARLIGHT EXPRESS • EVITA

- Theatre People

JESUS CHRIST SUPERSTAR • SUNSET BOULEVARD AND MANY MORE

”Om jag blundade hade jag varit övertygad om att jag lyssnade på legenden själv” - What’s On In Cape Town

SVERIGETURNÉ MARS 2020

SVERIGETURNÉ MARS 2020

20/3 HALMSTAD | 22/3 NORRKÖPING | 23/3 STOCKHOLM | 25/3 VÄXJÖ 26/3 KALMAR | 27/3 MALMÖ | 28/3 GÖTEBORG | 29/3 JÖNKÖPING

Norrköping - Stockholm - Örebro - Göteborg - Jönköping - Vara - Malmö - Halmstad

BILJETTER: WWW.JULIUSPRODUCTION.SE

Turnéplan & biljetter: www.juliusproduction.se

NOT AFFILIATED WITH THE ESTATE OF WHITNEY HOUSTON

MALMÖ LIVE

23 MARS KL 19.30

WWW.JULIUSBILJETTSERVICE.SE

SVERIGETURNÉ FEBRUARI Växjö-MalMö-GöteborG-StockholM biljettSläpp höSten 2019 www.juliuSproduction.Se

TURNÉPLANER & BILJETTER: WWW.JULIUSPRODUCTION.SE


-57-

”gaygalan var en av de grejer jag varit mest nervös för att göra” Måns Zelmerlöw släpper nytt, gör GRANDios julshow och sjunger julmusik med Carola. QX träffade ESC-vinnaren för att prata missförstådd nakenhet, gaygalaminnen och det där om att han uppfattas o-straight i ”nya” hemlandet Storbritannien. TEXT ronny larsson FOTO Aorta

Efter två års arbete släpptes plattan ”Time” i oktober. Den inleds med On My Way, ett brev till en ung osäker Måns och är en slags It gets Better-start på plattan innan vi får ta del av vem de 33-årige artisten är idag. I låtar som pappa-till-son-hyllningen Grow Up To Be You och One, om att våga rensa luften i en relation, visar Måns att han vuxit, och hittat sitt sound. – Förra plattan gick så fenomenalt bra att jag kände press att leverera något som matchade det. Och samtidigt vara personlig, och visar vart jag är på väg. Du känns som en av de folkligaste artisterna vi har med din Idol-, Mello-och Allsångsbakgrund… – Och jag gillar ju det. För några år sedan ville jag nog vara creddig, mörk och svår. Men sen insåg jag att jag är gammal nu och får ge upp det där (skrattar). Det senaste året har han varit pappaledig. Eller ja,

i alla fall halvt, eftersom han samtidigt skrivit för ”Fast jag fattar å andra plattan hemma i England. Han har legat ganska lågt sidan inte hur det kan bli offentligt, förutom Eurovision-gästspelet i våras. en grej av att jag är Hösten inleddes med den där omtalade reklamen naken, det har jag ju för ett apoteksföretag där Måns sitter naken på en häst. gjort i Eurovision inför – Jag ville göra en Stonehenge med Ylvis, en video 200 miljoner tittare” apropå ingenting. Jag parodierar ju nittiotalsscener som Old Spice-reklamen, Ace Ventura som kalllar på djuren, Simply Reds If You Dont Know Me Eurovision inför 200 miljoner tittare. Och under By Now… Men det gick totalt över allas huvuden Gaygalan. (skrattar). Hur länge ska du fortsätta vara naken? Man måste nog se hela videon på YouTube, i – (skrattar) Jag kommer från en väldigt nakenlibereklamfilmssnutten så blir det bara ”Jag älskar ral familj så jag tycker ju det är härligt med nakenhet. Meds” och sitta naken på en häst. Klippet när du åker ut på en Wrecking Ball – Fast jag fattar å andra sidan inte hur det kan under QX Gaygala 2014 är en klassiker… bli en grej av att jag är naken, det har jag ju gjort i – Jag tror fortfarande att Gaygalan är en av de


-58-

grejer jag varit mest nervös för att göra. För det är många som gjort det så fruktansvärt bra, och det är ett stort program att bära. Men jag älskade det så mycket. För mig var det ett bevis på att jag kunde programleda på riktigt. Och lite hud uppskattas ju alltid där (skrattar). Vad är det här jag läste om att din fru Ciara tror att du är homosexuell? – Hon var övertygad om det första gången vi sågs. Men alltså, jag är inte så grabbig, sitter på puben och dricker öl med grabbarna. Med engelska mått mätt så är jag rätt ”camp”. Jag går omkring med boots med klack och klär mig väldigt europeiskt. Jag har heller inga problem med att vara extravagant i rörelser och dansa loss med yviga rörelser. När vi seglade med ett gäng i Kroatien i somras gjorde jag hela I´m not a Girl Not Yet a Woman fullt ut på däck efter några glas. Och även om jag gillar Lewis Capaldi och James

”Med engelska mått mätt så är jag rätt ’camp’. Jag går omkring med boots med klack och klär mig väldigt europeiskt” Arthur så ska man inte förakta Ariana Grandes fantastiska popådra. Den 30 november är det premiär för egna julshowen på Grand Hôtel i Stockholm, ett erbjudande han inte kunde tacka nej till. – Det är ju bara de stora svenska artisterna som gjort det: Orup, Lena Ph, Skifs, Strömstedt... och det har sålt fantastisk. Det är skönt bygga upp något på mitt sätt med stort band, eget material och inte

alltför mycket julmusik (skrattar). Du gästade nyligen Carolas Advent som visas i TV3 & Viaplay i december. Hon var också på ditt september-bröllop i Kroatien, och tack vare hennes Insta-stories så missade man inte en sekund av festligheterna… – Haha, jag fattade att det nästan var som en livefeed. Men hon var väldigt gullig i det för hon verkade väldigt tagen. Och allt var på vår sida, vädret, utflykterna och det var så mycket kärlek i luften. Vem var fullast? – Ciara på bröllopskvällen. Hon kunde knappt se (skrattar). Men det var många som var på ”bra humör”, som Oscar Zia och Per Andersson. Det var med andra ord väldigt lyckat.


Pierre wears a premium Y-Brief in soft, sustainable Lyocell.

CDLP Concept Store now open at Stureplan

CD LP.COM


-60-

CHECKAR IN krägga herrgård BÅLSTA RUM: 46. PRIS: 2195-3345PER PERSON/ PER NATT INKL 4-RÄTTERS MIDDAG ALT SKALDJURSBUFFÉ, CHAMPAGNE, SJÖSPA & FRUKOST.

GYM

POOL

BAR

REST.

SERVICE FRUKOST RUMMEN MYSFAKTOR PRISVÄRT

FOTO ANNA-LENA AHLSTRÖM

20

TÄNKBAR HOTELLGÄST CAROLINE FARBERGER

Dryckesvagn och godisskåp i salongen

härligt herrgårdsdygn på krägga 45 min norr om Stockholm ligger Bålsta, därifrån är det nära till Krägga Herrgård. Vi tog oss dit en dag i oktober.

att Krägga är ett fantastiskt konferensDet är årets gråaste dag när vi tar hotell med riktigt kul aktiviteter som bilen och åker mot Krägga Herrvarken är pinsamma eller jobbiga. gård. Regnet hänger i luften och Lars började för fem år sedan och har molnen ser ut som de ska landa på sedan dess fått sätta sin prägel och remarken framför oss. Vid uppfarten noverat om i princip hela herrgården. till Herrgården lyser lövträden upp Han har vänt klagomål till beröm och hela området i orange och gult och dåliga betyg till bra. det är så vackert att vi stannar bilen Vi tar varsin behandling (Hotstone och tar bild på allén. Krägga Herrgård och Gentleman special), har funnits sedan ”brasa, bubbel, äter lunch och checkar 1300-talet men där nuvarande byggnad bubbelpool, bastu sedan in. Vi får Ingrid Bergman-rummet som enligt Kräggas sida och luck-dopp” ligger i en av längorna uppfördes 1830 och har utsikt över Mälaren. Och ”som en ovanligt romantisk brudegen terrass. På eftermiddagen hinner gåva”. Jo, jag tackar. vi med promenadslingan i skogen Vi slår oss ner i en av salongerna (man får låna stövlar) innan vi tar på och tar en kaffe och när jag ser den oss badrockarna och går ner till spa:t stora öppna spisen önskar jag att det på bryggan som består av ett lusthus hade brunnit och sprakat i den. Men med en kamin och utanför den en tydligen är den igensatt. bubbelpool. Sen fortsätter vi ut på Det är mitt i veckan och Kräggas bryggan och till bastun, för där inne gäster består nästan enbart av konfefinns nämligen en lucka i golvet som rensgäster på vardagar medan romanleder till Mälaren. Det blir ett snabbt tiken flödar på helgerna då par bokar dopp i det kalla vattnet innan vi in sig för ett spa- eller herrgårdsdygn. njuter av värmen i bastun. Sa jag att Och efter att ha fått en rundvandring vi hade med oss en kall flaska skumpa av hotellchefen Lars måste jag säga Lusthus med brasa

också i en ishink? Det här är helt klart höjdpunkten på vistelsen - brasa, bubbel, bubbelpool, bastu och luck-dopp! På kvällen äter vi en tre-rättersmiddag i salongen. Det är svamptoast, lamm och passionsglass. Allt är utmärkt. Särskilt passionsglassen, mjuk och lagom söt. Och jag som inte är nån älskare av passionsfrukt. Vi går till rummet, ser oktobermånen som nästan bryter igenom molnen på den svarta himlen. Vi får veta att det spökar, att en av gästerna kände att hon fått sällskap av en flicka i badrummet, allt är med andra ord som det ska på en gammal herrgård. Vi somnar dock och jag tror att det kan ha varit den tystaste natten på väldigt länge. Inga ljud. Inga spöken. Vi lämnar Krägga tidigt dagen efter, men hinner avnjuta en generös och god frukost i lugn och ro. Och en frukostbuffé med upphällda ingefärashots får ett stort plus i kanten. Jo, en sak till, på Krägga finns det inte bara spöken utan även ett hemligt rum, men det får du ta reda på mer om själv... Anders Öhrman Lucka i golvet till Mälaren i bastun


Kvällsåkning till 19.00 varje dag!

KORT VÄG TILL LÅNGA ÅK I Branäs finns allt du behöver för en komplett skidsemester. 415 meter fallhöjd, gondol, expressliftar och upp till 3 kilometer långa åk. Garanterad snösäker skidglädje! Läs mer och bli inspirerad på www.branas.se.


– 62–

FTM

TV

QUEER EYE I JAPAN! Den 1 november smäller det! Då får vi i fyra nya Netflixavsnitt se våra favoritbögar inta Japan för att ge japanerna makeovers de aldrig kommer att glömma. Antoni, Jonathan, Bobby, Karamo & Tan träffar också kändisar som deras guide Kiko Mizuhara & komikern Naomi Watanabe.

4. Agnes “Nothing Can Compare” Vi älskar ju Agnes. Alltid.

6. CHVRCHES “Death Stranding” Spelmusiken är den nya filmmusiken!

FOTO: VIAPLAY

själv Maxime) men han har på senare år börjat växa ifrån den häftiga, personliga stil han först blev känd för. Förutom bristen på hans vanligen kittlande bildspråk så saknas även en emotionell laddning mellan huvudkaraktärerna som tänds först i andra halvan där Dolans förmåga att förmedla stora känslor via bilder och musik också kommer till sin rätt. Dessutom är filmdebutanten Gabriel D’Almeida Freitas i rollen som Matthias inte bara Dolans hittills stiligaste huvudrollsinnehavare utan även en fascinerande skådespelartalang som uttrycker mycket med små medel under sina perfekta lockar. Andreas Samuelson

BATWOMAN (HBO NORDIC) Ruby Roses hårda lesbiska capebärare är ett otroligt välkommet inslag i superhjältevärlden. Serien som sådan är kanske inte världens mest nyskapande men vi ser allt med coola Ruby,

8. Kim Petras “There Will Be Blood” Bästa låten på årets Halloween-platta från Petras.

Av Ken Olausson tinyurl.com/ QXSpeldosa2019

THE NIGHTINGALE Aisling Franciosi, Baykali Ganambarr, Sam Claflin Under tidigt 1800-tal ger sig en irländsk kvinna i Van Diemen’s Land (numera Tasmanien) ut för att hämnas på de brittiska armémän som mördat hennes familj. Till sin hjälp har hon en motvillig aboriginsk man som leder henne vägen genom det farliga landskapet.

Regissören Jennifer Kents andra film efter långfilmsdebuten The Babadook är en rå, smutsig och brutal thriller som inte blundar för våld eller människans mörkaste sidor. Men samtidigt en gripande berättelse om vrede, försoning och sorg såväl som en intressant om än tragisk historieskildring av hur både kvinnor och aboriginer behandlades. Andreas Samuelsson

IN THE TALL GRASS (NETFLIX) Även en succéstreamingtjänst kan gå vilse i det höga gräset. Uselt rysartrams.

ISKALLT

SPELDOSAN 10 ÅR SEN; Lady Gaga “Bad Romance” ”När Lady Gaga släpper första singeln från re-releasen av The Fame låter det väldigt mycket Poker Face, men med tillräckligt med variation för vi ska köpa det igen. Och igen. Grymt!”

FILM

FOTO: NETFLIX

10. MIKA “Domani” Minns ni MIKA? Han finns fortfarande. Fast nu på italienska.

KYLIGT

9. Jenifer & Kylie Minogue “On oublie le reste” Märklig duett där Kylie både sjunger och samplar sig själv.

BONDE SÖKER FRU (TV4) En av mina favvorelitys har tappat gnistan. Det är ju totalt oinspirerande att årets fyra huvudbönder alla är vita (rätt trista) heteromän i samma ålder. Det gör ju att deras uppvakterskor inte heller skiljer sig varann.

SVALT

7. Molly Hammar “Shortcuts (I Can’t Wait)” Molly bästa singel på länge luktar nästan lite Eurovision.

MATTHIAS & MAXIME Xavier Dolan, Gabriel D´Almeida Freitas Kanadensiske gayregissören Xavier Dolan har imponerat sedan hans första film vid 21 års ålder. Efter sin söndersågade, engelskspråkiga debut The Death and Life of John F. Donovan häromåret (samt en biroll i Det: Kapitel 2) så är han nu tillbaka med en franskspråkig film. Återigen är det hbtqtema i en historia om två bästa vänner som börjar ifrågasätta sin sexualitet efter medverkan i en väninnas kortfilm där de kysser varann. Dolan är onekligen begåvad både bakom och framför kameran (han spelar

LJUMT

5. Harry Styles “Lights Up” Den enda från One Direction som verkar ha en riktning med sin musik.

Bra om att ifrågasätta sin sexualitet

FOTO: HBO NORDIC

3. Måns Zelmerlöw “One” Ett av flera utropstecken på nya albumet TIME.

ÄLSKA MIG (VIAPLAY) Josephine Bornebusch är en sån jäkla star. Hon är magiskt bra i huvudrollen i sitt egna hjärteprojekt om en familj i sorg. Perfekt balans mellan humor och allvar i den här värmande originalserien.

HETT

2. Tove Lo “Sweettalk My Heart” Låten vi fortfarande inte kan sluta lyssna på.

FILM

FOTO: TV4

1. Selena Gomez “Lose You to Love Me” Julia Michaels-balladen är höstmörkrets vackraste.

HETARE

QX SPELDOSA

HETAST

DET SVENSKA POPUNDRET (SVTPLAY) Magnus Broni vägleder oss genom svensk pophistoria och dess påverkan i världen. Magiskt bra och så välarbetad! Alltifrån ABBA, Siw Malmkvist och Kikki (!) via Roxette; Robyn och Ace of Base till Max Martin, Zara Larsson & Spotify ryms. Missa inte!

FOTO: SVT

FILM TV MUSIK

TV T E M PE N


TA HEM VÄRLDEN TILL DITT KÖK

MAGNUS ALBREKTSSON

Det finns inga rätt eller fel när en älskad person ska begravas. Låt hjärtat och känslan styra.

Preppa som en kock

279:–

Se våra filmer på fonusost.se

TOVE NILSSON

DANIEL BRUCE

Thai

Japansk whisky

Hugh Johnson’s Pocket Wine Book

279:–

299:–

159:–

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

blue vision

Annons_QX_nr10_2019.indd 1

Stockholms bästa porrklubb!

non stop cruising glory holes cinema

2019-10-18 12:25

naked thursdays,

fr. 19.00 och framåt. Nakna får då en egen avdelning men har tillgång till hela stället.

Fredagar

8 november 13 december

underwear /naked start kl 23.30 DJ Bernhard

Fridhemsgatan 44, Stockholm

Fridhemsplan

www.bluevision.se


18-05

Stora Nygatan 7, Gamla stan/Old Town Open week days 11.30-18.00, Saturdays 11.30-15.00 www.gamlastansbokhandel.se Norr-

08-7430570

tull

S:t E

n

nn bru

back

H

Jarlaplan

Ku

ata n

Norr

n

an

nds

ngs

t

Lun tma

an

tan

gat

kar gat

gata

n

an

stran

dsled

Tors g

en

atan

Norra Bantorget

San

kt E

riks

Klara

Pipers

tan msga

Polhe

Sche elega tan gatan

n sgata

oberg

Kron

Ku

ngs

g.

an

n

gat

sgata

RÅDHUSET Berg sgata n

20

g.

parken

nd

ra

rstra

nt lb ro

atan

Tegelbacken Mäla

Ce

Norr

ng

sholm

tan

ttni

tan

ingga

Dro

njärs

arga

Kung

an

tverk

Flem

gat

Ponto

Rålambshovs-

Kronobergsparken

HÖTORGET Hötorget . rog B mla rg. ue Ga gga Sam Bry r Serg ste tor Mä T-CENTRALEN sg. erg rab J a Kla tug Vat lesg rku e H J

a Vas

Fridhemsplan

Han

n

Entrance fee = 150 SEK (re-entry 20 SEK) Discounted entry as low as 75 SEK with Smart Card (FREE re-entry)

ste rbr on

9

Söder Mälarstrand

Långholmen

B

n

enb

ro sb

g

Swed

lm ho lje

E4/

Li

en

13

Tantolunden

E20

to Tan

LILJEHOLMEN

J

Magn

Erik

MIDSOMMARKRANSEN

4 J

blue vision Stockholms bästa porrklubb!

Fridhemsgatan 44, Stockholm

Fridhemsplan

us

n gata

ASPUDDEN

n ge vä on lef e T TELEFONPLAN

Präst

n

eled

. Skolg Maria Mar ia B ang.

sgata

ing

n

sgata

Maria

nlund

Zinkens Väg

Rose

ägen

n

HORNSTULL

Hornstull

onsg.

n agata Lund ZINKENSDAMM

rman

an

n Bastugata gatan Tavast rkagatan ky Bränn 17 Mariatorget n ata San Hornsg n M ta a arg k a m 10 TO Kruk utss l Kn

Högalidskyrk

Ringv

sgata

s Strand

Högalidsgatan

atan

holm

nd

sg.

rgs u

sund

Be

sgatan

Varvsg

Lång

Berg

ad Verkst

tan

e Timm

orgsga Heleneb

e Tork

US VIDEO • Regeringsgatan 76 • STHLM Hötorget • Tel: 08 545 158 30 • Open 24/7

Konstfack

ata

gat

pla

G

18

tan

vatorie-RÅDMANSGATAN lunden 16 gatan ans dm Rå an gat nér rg. Teg aka mm Ka

Up

n 22 FRIDHEMSPLAN

Drottningholmsv.

llsg

n

n

THORILDSPLAN

e jörw

aga

rgata

nsgata

n

Rålambsvägen

ata

ta

ann

ga

lag

ns

stm

ge

t G öra

Da

ha

tan

nd

nk

nd

Alstr6 öme

sga

DISCREET ENTRANCE 500m² PLAYGROUND KRISTINEBERG Dro ttnin gholm DARKROOMS svä GLORYHOLES gen SMOKING PLACE HD CINEMAS JOYBARS REFRESHEMENTS FREE WARDROBE FREE OPEN 11:00 - 07:30

Li

Sa

Stra

lms

tan

eng

nsg

an

gsho

dsga

bel

gat

STADSHAGEN

mm

NONSTOP Cinema STHLM’s MOST POPULAR CRUISING

Kun

stran

tan

sga

e Tul

agata

n

Od

Obsernga

n

Sur

ODENPLAN

Karlbergsvägen

e SANKT Od ERIKSPLAN

ata

ata

an

s Tor

Rör

lsg

gsg

at rejg

Jar

sla

n

F

2019-04-23

gen

gen

ata

a Van

vä dis

lunden

avä

r

Ro

Vanadis-

llsg

No

Tomtebogatan

VIDEO

io

GSB Qx.indd 1 ra

J

US

n

rrtu

at St

ata

No

Saltmätargatan 20 T-bana Rådmansgatan Kolla öppettider på testpoint.se

g ns

ger Bir

n Sve

rra

ke

STOCKHOLM GAY GUIDE No

VÄSTRA SKOGEN

HOTELL

3 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1.

n Lä

.

Patricia.st

riksg

SVAR PÅ 20 MIN – GRATIS ANONYMT – INGEN FÖRBOKNING

CAFÉ 11 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. 12 RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Seniorcaféet, ons från 15.00. För gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Golden Ladies café Café Dynamos lokaler , Södermannagatan 38. Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

Varje söndag

Ess

8 The Backdoor, Arenavägen 75, T-Globen, fredagar och lördagar 23-05. Se gaymap. qx.se för klubbinfo 9 Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-05. 10 SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, ons 19-23, fre-lör 22-02. Läderbar för killar. Medlemsklubb. Wish Wollmar Yxkullsg 18, sista tors i mån för kvinnor intresserade av fetish & S/M Wallmans, Teaterg. 3, middag och show. Mamma Mia THE PARTY, Tyrol, Gröna Lund.

Welcome to your destination bookshop!

lda

KLUBBAR/CLUBS

TESTA DIG FÖR HIV OCH SYFILIS!

Ige

1 Secret Garden Kornhamnstorg 59 Alla dagar 12-03 2 SQ Bar & Restaurang, Saltsjöqvarns Kaj 25, Restaurang, bar och Elite hotell 3 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1. Restaurang och bar och hotell. Pinchos, Restaurangkedja med hela världens kök. Fyra restauranger i Stockholm. pinchos.se 4 Botkyrka - Exploria, Fittjavägen 22 (ej på kartan) 5 Folkungagatan 105 6 Alströmergatan 20 7 Norrlandsgatan 31-33 Kerstin & Britt, Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs, November lör-sön 11-22. Gåsamiddag söndagar i november. Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. Harpaviljongen, Fiskartorps. 29, café och mat, 08-18, helger 11-18. Lykke Löjromsbaren, Vasaplan 7, Restaurang, bar. Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 Cirkus Djurgårdsslätten 43-45, Restaurang, bar och shower

Essingeleden E4/E20

BAR/ RESTAURANT

non stop cruising glory holes cinema WWW.BLUEVISION.SE

sda

lslu

nde


Welcome to Sven-Harrys konstmuseum - the golden house for art and people -

Årets ställe

Vasaparken, Eastmansvägen 10-12, @svenharryskonstmuseum, www.sven-harrys.se

Li

Va 12:58 lh

ha lla vä TEKNISKA gen HÖGSKOLAN

Humlegården

21 7

men

STADION

Lin

Nybroplan

nég

darg

n

n

k

lavä

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

gen

Dju

nsväge rgårdsbrun

嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

Skeppsholmen

ke

1

GAMLA STAN

n

Strandvägen

13

Djurgården

Skansen

Storkyrkan

in br

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀

gärdet

Vasamuseet

19 11 n Kå

nearby!

Slottet

Österlånggatan

ata

• Locate a dategsvägen anywhere, anytime! Lindarän

en

n ge svä ård urg Dj

tg

n

Find your date on the move!

atan

Stora Synagogan

n ata gg tan n lån yga ata N yg ter N Väs ra o St illa L

yn

äge

Ladugårds-

Kar

Riksdagen

M

väg

dsv

Karlaplan

atan

Sto rgat a

Val hall a

lud

qruiser.com

Vä rta vä ge n

KARLAPLAN

dör sga tan

R id

KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡

Erik Dah lber gsga tan

an

Stureplan ÖSTERMALMSTORG

n ata n ✞ a S:t Jacobs K:a gat an gat Gustav s b o Adolfs Jak edsg. Torg Fr

The best and gayest club north of Ibiza

Gröna Lund

Now 2 dancefloors!

Sofia K:a

15VitabergsM

alm

parken

rd

sv

äg

Eriksd alsgatan

Check out our always updated Facebook page @clubbackdoor

y arb

All

é

Sic kla Ka nal gat a

DAILY UPDATED GUIDE IN:

NACKA

Sickla

• ENGLISH • • DEUTSCH • • DANSK • • NORSK • • SUOMI • • SVENSKA •

GULLMARSPLAN STIG SÖDE RLING KA RTOR & DIA GRA M

THE ONLY CLUB WITH GUARANTEED 100% MEN!

Members only! Wed 19-00, Fri 22-02, Sat 22-03 For other opening hours and more info: www.slmstockholm.se FB: slm.stockholm Insta: slmstockholm

20 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 21 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms 22 Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tors 10-03 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-03. Cruising, backroom, glory holes, slings, Cinemas, Sex Shop Rainbow Sauna, Studentbacken 15-17, söntors 11-23, fre-lör 11-20

Arenavägen 75 • 4 bars • 2 dancefloors Dot Audio Soundsystem • 18+ ID with photo

Sickla Udde

Hammarby Sjöstad

n sbro bron Skan stulls Skan n bro ovs esh ann Joh

8

Fåfängan Danvikstull

2

en

mm Ha

- Worldclass sound system - International bookings - House/Techno - New dancefloor with SUPERHITS & GUILTY PLEASURES!

Ko rph op ps g.

tan

Fridays & Saturdays 23.00-05.00

12

atan Götg

sg. Grind

Ba ng tan a gega tan ta in a k g s le d B tlan o G g. a n o g 14 Allhe dsg. SKANSÖlan n TULL väge Ring

ndsga

14 Platinum Ink&Piercing, Östgötagatan 79 15 Regnbågsmässan Sofia Kyrka. Vitabergsparken. 10 novemberr. 16 Testpoint, Saltmätargatan 20. Se testpoint.se för öppettider 17 Beyond Retro Brännkyrkagatan 82, Second Hand-burik. Mån-Fre 11-19, Lör 11-17, Sön 12-16 18 Sven-Harrys konstmuseum. Eastmansvägen 10. Pågående utställning: Nordic Contemporary by Ars Fennica. 19 Gamla Stans bokhandel, Stora Nygatan 7. Öppet 11.30-18, helger 11.30-15. Ark Des, Skeppsholmen. Pågående utställning t.om. 10/11. ”Cruising Pavilion Arkitektur, gaysex och cruisingkultur”. Venhälsan, Södersjukhuset. Hiv/STI-mottagning Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28

Lu gn ets Al lé

Nytorget

Tegelviksplan

Erstagatan

5

. ästarg Borgm

tan s ga Kock gatan Åsö n egata Bond gatan e n å Sk ÅsöKatari torget na

nen Fjällgatan

Gata iernas Renst

Halla

tan rgsga Nyto nag. rman Söde

atan ulåsg s Lad

årdsham

tan ovsga tan Tjärh ngaga Folku

n tagata Östgö

g. borgs

MEDBORGARPLATSEN

Stadsg

Barn ängsg atan Tege lviks gatan

Katarin avägen SLUSSEN Mosebacke Torg

Kö lna rg.

g.

atan Götg . lagarg Reps

tan ansga Bellm

Pauls

ETC & KULTUR

EROS

3

Slussen

nkt MARIAORGET g. atan gårds ergsg Högb Medborgarplatsen

en

Kom

Hamngatan

2

en

en aväg Narv

Regeringsgatan nadsgatan Malmskill

. elsg

gels rg

sga t

Norrlandsgatan

Kungsgatan

alm

Sib ylle gata Ju Art iller ngfrug n atan igat an Ske ppa Gre Styr rgat vga man a t a n sgat n an

Öst erm

Stu rega tan

en

Bra heg Gre atan v Tu rega tan Nyb roga tan

te

rla . vä nsg g

väg

GÄRDET

Eng elbr ekts gata n

Ka

gö din

Teg e

2 Elite Hotel Marina Tower, Saltsjökvarns Kaj 25 13 Castle House In, Brunnsgränd 4 Hotel Hasselbacken, Hazeliusb. 20. Nordic Light Hotel, Vasaplan 7.

www.platinuminkpiercing.se östgötagatan 79, stockholm 08 702 06 54 T skanstull

gaymap.qx.se


qruiser.com

Logga in gratis och spana in nya vänner nära dig!

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

GÖTEBORG GAY GUIDE Gretas Öppettider: Fredag 22.00 - 05.00 Lördag 22.00 - 05.00

Hivtest med snabbsvar. Anonymt och gratis. checkpointgoteborg.org

4 3

CHECKPOINT GÖTEBORG 8 1

2

6 7

5 9 10 S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

ÖVRIGT

Göteborg

rfsl.se/goteborg

Fika och umgås varje onsdag.

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀 嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

ÖPPET HUS ONS 17-20. Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

BAR/CLUB 7 RFSL GBG. Stora Badhusgatan 1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, 6. Öppet hus/Café ons 17-20, Kungstorget, Öppet varje dag från Checkpoint, hiv- och syfelistestning, drop in tis. 18-20. 11:30 fredag och lördag till 03. 2 Gretas Bar & Nighclub, Drottningg. 8 Beyond Retro, Arkaden, Drottninggatan 38-44. Öppet mån35. fredagar 22-05, lördagar 22-05. fre 10-20, lör 10-18, sön 18-17. Queer, Park Lane, Kungsports-avenyn 38. Sista fredagen/månaden 23-05. 9 HBTQ-mottagningen, SLM,. Info via slmgbg.nu, gaymap. Chapmansgatan 6. 031-7661922. qx.se. 10 Närhälsan. Fjärde Långg. 48, månHaket, Första Långgatan 32. fre 08-17. Vi erbjuder testning och Extra fester då och då se gaymap.qx.se rådgivning avseende hiv och andra sexuellt överförda infektioner inklusive CAFÉ/RESTAURANG Pinchos, Restaurangkedja med hela hivtest med snabbsvar, web-tidbokning världens kök. Fyra restauranger i via hemsida, www.narhalsan.se/smc Göteborg. pinchos.se 3 Götabergsgatan 28a 4 Heden, Vasagatan 43b DAILY UPDATED GUIDE IN 5 Linné, Övre Majorsgatan 4 ENGLISH/DEUTSCH/ 6 Magasinsgatan, Lilla torget 3 DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


Så mycket ljusare

SPARA 100:-

PR HOME Ljusslinga Bright

fr.

599:-

(ord. pris 699:-)

Art nr 113598 Ljusslinga svart 7m 599:- (699:-) Art nr 113597 Ljusslinga svart 12m 999:- (1 295:-)

Köp till olika ljuskällor - se elon.se för sortiment och priser.

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker t.o.m. 1/12 2019. Vi reserverar oss för ev tryckfel och slutförsäljning.


hiv-och syfilistest med snabbsvar drop in, tis 17-19 eller tidsbokning qruiser.com

SNABBT – GRATIS – ENKELT

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

Om du vill prata med en kurator, kontakta oss:

Nu har jag fått nog!

safe6.nu/checkpoint

CheckP nt Skane i

Logga in gratis och spana in nya vänner nära dig!

MALMÖ GAY GUIDE

040-611 99 50 samtal@rfsl.se www.rfslskane.se Rådgivningen Skåne

3

2

4 1

Copenhagen & Malmö 5

Behöver du testa dig? Har du frågor om säkrare sex? Behöver du bara prata med någon?

6

Drop in mottagning för män soom har sex med män och transpersoner, ons 14.00-15-45

Välkomna till oss på Centrum för sexuell hälsa!

Besök vår hemsida för mer information: www.skane.se/sus/sexuellhalsa

, Skånes universitetssjukhw

S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB 1 Red Shoe Bar, Drottninggatan 36 Le Couronne, Södra Förstadsgatan 36. Gayvänlig bar/restaurang SLM Leather Club, Sallerupsvägen 30. För öppettider se gaymap.qx.se Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar.

CAFÉ/RESTAURANG

䈀䔀夀伀一䐀 䠀䔀吀刀伀 嘀 䤀 一 吀䄀 䜀 䔀 䌀 䰀伀吀 䠀 䤀 一 䜀

Pinchos, Restaurangkedja med hela världens kök. Två restauranger i Malmö. pinchos.se 2 Generalsgatan 1 3 Kalendegatan 4

ÖVRIGT/OTHER

4 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16, Fre 09-12. 040-611 99 50. 5 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid

Möllevången / Södervärn Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45. 6 Beyond Retro, Mitt Möllan, Claesgatan 8. Öppet mån-fre 11-19, lör 12-17, sön 12-16. Passion Events. Eventbolag som gör allt från små till stora arrangemang, konferenser, middagar och nattklubbsevent kontakt: Ulf Nordvall 0701554864

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81, DAILY UPDATED GUIDE TO MALMÖ/SKÅNE AND COPENHAGEN IN ENGLISH/DEUTSCH/ DANSK/ NORSK/ SUOMI/SVENSKA

gaymap.qx.se


Kalendrar fรถr advent och 2020 โ ข shop.qx.se


-70-

kulturpuggan: roger wilson

världens bögigaste skräckklassiker När Terror på Elm Street 2 gick upp Monsters of Film i Stockholm. Filmen på bio 1985 fick den inte riktigt det handlar om Pattons liv och karmottagande som upphovspersonerna riär, och hur rollen som skulle göra hade tänkt sig. Visst, den drog in honom till en Hollywoodstjärna massor av pengar, men det var något innebar det rakt motsatta. För Patton med reaktionen hos publiken och har efterspelet till Elm Street-filmen vissa recensenter som överraskade blivit ett trauma. Mycket kraft och nästan alla inblandade. energi har gått åt till att hävda att Som att filmen kallades för ”the bögigheten och homoerotiken finns gayest horror film ever” av Village inskrivet redan i manuset, och att den Voice. Eller att vissa scener tolkades homoerotiska undertexten inte bara som homoerotiska, eller bara för fjolberodde på att hans egen fjollighet liga för mainstreampublikens smak. sken igenom på vita duken. Patton Men för huvudrollsinnehavaren Mark Patton fick de bögiga ”Bara några rader undertonerna ett katastrofalt resullängre ner på sidan tat. Terror på Elm Street var början slår dock Palm fast på slutet för Pattons Hollywoodatt Selma utan tvioch skådespelarkarriär. Historien om Mark Patton vel hade kärleksafberättas i dokumentären Scream, färer med kvinnor” Queen: My Nightmare on Elm Street, som jag hade turen att pricka in skräckfilmsfestivalen är själv homosexuell, men som i stort sett alla bögskådespelare på den tiden levde han ett dubbelliv. Rollen som Jesse gjorde att hans agent konstaterade att han antagligen inte kunde spela straighta roller. När man ser om Terror på Elm Street 2 idag så är det flera scener som är tydligt queera. Som att huvudpersonen, Jesse, råkar springa in i sin gympalärare på en läderklubb (vad nu en tonårskille ska göra där?). Och att detta möte följs av en scen i skolans duschrum där en osynlig Freddy Krueger binder fast läraren i duschen och sedan snärtar hans nakna rumpa med handdukar. Annars är det ofta den pinsamma dansscenen där Patton bland annat puttar igen en låda med en rad knuffar med sin stjärt som brukar klassas som en av filmens absolut mest fjolliga ögonblick. Eller ska jag

kanske snarare kalla scenen för en av filmens mest kultiga stunder? För med tiden har Terror på Elm Street 2 helt och hållet omvärderats och rekontextualiserats. Från att ha varit en föraktad och urvattnad uppföljare ses den nu allt mer som en queer kultklassiker, och Patton kan nuförtiden turnera mellan olika konvent och skoja och skratta åt sin filmpersona från förr. Men att såren inte är helt läkta framgår i ett avsnitt av Scream, Queen där Patton konfronterar manusförfattaren till Terror på Elm Street 2 om var bögigheten egentligen kom ifrån. Men Scream, Queen handlar inte bara om den där enda rollen. Det är också en dokumentär om hur det var att arbeta som homosexuell skådespelare i Hollywood på åttiotalet, när aidskräcken grasserade i både samhället och drömfabriken. För mig som växte upp med tv-serien Dallas, var det till exempel helt fascinerande att inse att Patton levde tillsammans med den tvålfagre skådespelaren Timothy Patrick Murphy (han som var Lucys kärleksintresse under säsong fem och sex). Men också att se hur rädslan för hiv drabbade långt fler skådespelare än det ofta omskrivna fallet Rock Hudson. Scream, Queen är inte en perfekt dokumentär. Men den lyckas verkligen berätta om bögnojan inom den amerikanska film- och tv-branschen genom en film och en persons öde. Historien om backlashen som väntade om man råkade öppna the cellulloid closet en smula på glänt.

guldstjärna: Efter biopicen om hans liv och en avskedsturné runt hela världen (förlängd och med nytt datum i Stockholm hösten 2020) så är det nu dags för Elton Johns självbiografi. Och det står ganska snart klart att Elton tillhör den bjussigare delen av den biografiskrivande kändiseliten. Här får vi reda på mängder av detaljer kring kampen mot den allt glesare frisyren, missbruksproblematiken, föräldraskapet och tiden på rehab. Och frågan är vilken annan megakändis som hade kunnat skriva en mening som den här: ”om dagens höjdpunkt består i att pissa på sig inför fyratusen pers är man helt klart illa ute” (en vuxenblöja var inblandad och inkontinensen berodde på en prostataoperation). Kan bögvärlden vara så snäll att äntligen omfamna Elton som en av våra största gayikoner nu? Det är verkligen hög tid! se: Efter en rad hyllade böcker och filmer är det nu dags för Lena Einhorn att sätta fokuset på sig själv. En nyckelroman kallar hon den här berättelsen om Lena och kärleken. Om uppväxten och relationen till föräldrarna, men framför allt är det en skildring av den trassliga kärlekshistorien med Nicki. Det här är en bitvis nästan plågsamt detaljerad beskrivning av ett dysfunktionellt förhållande, men samtidigt oupphörligt fascinerande i all sin vardaglighet och ärlighet.

se: Xavier Dolan återvänder till Stockholms filmfestival med Matthias & Maxime. Ännu en film om en lite oklar relation mellan två killkompisar. Det där är ju lite av hans favorittema, men frågan är om han inte avhandlar historien ännu mer intensivt och elegant den här gången än tidigare. Ordinarie svensk biopremiär den 29 november.

månadens glosa: [find me] Den 29 oktober är det alltså dags för uppföljaren till ”Call me by your name”. Fortsättningen på kärlekshistorien mellan Elio och Oliver, som för övrigt måste vara den mest älskade bögromanen som skrivits av en straight man.

PRENUMERERA PÅ QX

han är

boy

qx träffar

charlotte

perrelli

the return of

erased

jimmie

åkesson breakfast

at tiffanys

rotterdam

dags att

aleksas

till qx

transskola vd & trans

caroline kommer ut

nominera

gaygala

captain cooke

september 2019 #288

oktober 2019 #289

årets homo om orlandotragedin

Oktober 2019 no 289

december 2018 #279

oktober 2016 #253

november 2018 #278

oktober 2016 #253

årets homo om orlandotragedin

Vår tid är nu Vi möter favoriterna inför säsong 3

zuperzara

qx träffar zara larsson 28 saker att se fram emot i höst and then we danced

12 nummer 360 kr 12 nummer inkl 1 års Qruiser guldmedlemskap 560 kr shop.qx.se


Hängivet partygäng på jakt efter extas.

Crowd

20–21 nov dansenshus.se


Julbord & show på Cinderella

Rockiga torsdagar 21/11–19/12

Klassisk julshow sön–ons 19/11–22/12 & 24/12

Världsmästarnas stora julbord är serverat Vi är så stolta över våra guldkockar. I fjol knep de förstaplatsen i mat-VM i Luxemburg, och deras julbord har flera år i rad korats till Östersjöns bästa av Aftonbladet. Nu utmanar vi dig att komma och testa! Nya godbitar, gamla klassiker och fräsch vego i stora lass. På Cinderella har vi lyft julfirandet ännu ett snäpp med show och liveartister som knorr på kvällen.

Moneybrother 30/11

Kryssning, julbord och show Cinderella 22 timmar Prisex 535:Julbordet serveras 19/11–26/12.

Lili & Susie 22/11 Boris René 7/12

Sebastian Walldén 29/11

Loa Falkman 24/11

Mariette 23/11

Liamoo 6/12

Läs mer och boka på Vikingline.se/jul Markoolio 14/12

Little Jinder 21/12

Reservation för ändringar

Robin Bengtsson 20/12