Page 1

JA ZZTAF ET TE

tweede paasdag 25 april 2011 JAZZ op 18 locaties in NIJMEGEN-OOST 12.00 - 00.00 uur • Gospeldienst - The Brand New Bags • Marc Becher Jazzband Contest • ArtEZ en Lindenbergbands • Masterclasses • Meer dan 70 optredens met o.a. Anne Chris met Tineke Postma, Simin Tander, Talking Cows, I Compani Paaskwintet, Im Röseligarte, Nieuw Jos Engelhart Ensemble, Dimami meets Joost Buis, Rincon, Hein de Jong kwartet, Chris Beckers, Barnicle Bill, The Cosmic Scene, Rembrandt Frerichs en Orchestra Salsabor,

PASSE-PARTOUT: €7,50 Met dank aan: alle vrijwilligers, adverteerders, de Provincie Gelderland, de Gemeente Nijmegen en dagblad de Gelderlander.

www.eastofeastern.nl


Geniet abonnement

voor

13 weken

â‚Ź 40,-

Met het Genietabonnement van De Gelderlander ontvangt u de krant op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Op de vrijdag verschijnt met grote regel-

Het Genietkatern dat op donderdag

Zaterdags kunt u het weekend goed begin-

verschijnt staat boordevol leuke tips over

nen met de uitgebreide zaterdagkrant met

cultuur, uitgaan, culinair en evenementen

interessante en boeiende bijlagen.

maat de Geniet Extra special, geheel gewijd aan een toonaangevend evenement.

uit uw eigen regio.

Kortom met het Genietabonnement van De Gelderlander wordt het pas echt genieten!

Abonneren? www.dg.nl/service

2


WELKOM EAST OF- EASTERN MASTERCLASSES 14.00 UUR LIEFHEBBERS ‘Vandaag op 25 april op tweede paasdag vindt de zevende editie van Jazztafette East of Eastern in Nijmegen-Oost plaats. De stichting East of Eastern heeft als doelstelling het organiseren van een laagdrempelig festival waar amateur- en professionele musici elkaar voor een luisterend publiek ontmoeten. Deze win-win situatie is voor iedereen een inspiratie. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om als jonge musicus voor een groot publiek op te treden en tegelijkertijd geïnspireerd te raken door professionals. Aan de andere kant is het uiteraard voor ‘pro’s’ belangrijk hun kunsten te verspreiden om hun product weer te verkopen. Tijdens de masterclasses wordt het allemaal helder. Daar geven uiteenlopende artiesten persoonlijk uitleg over hun materiaal. Later, tijdens het festival kun je beluisteren in hoeverre zij hun verhaal zelf waarmaken. Bij deze wens ik musici, luisteraars en vrijwilligers een spetterend East of Eastern toe! Say yes to jazz!’ Wiro Mahieu, musicus, docent en programmeur van East of Eastern

MARC BECHER JAZZTALENT CONTEST

Dit jaar zullen er 400 musici op 18 podia optreden. Het festival start om 12.00 uur met een gospeldienst, gevolgd door een serie masterclasses en een kinderprogramma. Het officiële openingsconcert vindt plaats in het Canisius College, waar die dag ook wordt gestreden om de Marc Becher Jazztalent Award. Het festival gaat door tot 00.00 uur en het programma is toegankelijk met een passe-partout van slechts €7,50 die uitsluitend verkrijgbaar is aan de kassa’s op alle locaties.

Mooie prijzen te winnen! Ook dit jaar strijden amateurgezelschappen, en leerlingen van Gelderse muziekscholen om de Marc Becher Jazztalent Award. De deskundige jury bestaat uit Anne Salomons, Michael Varekamp en Rembrandt Frerichs. De winnaar ontvangt een glaskunstwerk van Frank Biemans en een project met een artiest naar keuze, mede mogelijk gemaakt door Lindenberg productiehuis. Daarnaast is er een publieksprijs die bestaat uit een dag studio-opnames bij Big Mouth Studio. De prijzen worden uitgereikt om 19.30 uur in de pauze van de band Waterquartet in The Shuffle aan de Berg en Dalseweg.

GOSPELVIERING THE BRAND NEW BAGS - 12.00 UUR

Antonius van Paduakerk, Groesbeekseweg 96 The Brand New Bags is een soulkoor uit Utrecht van dertig enthousiaste meiden, onder muzikale leiding van Sara Lee Vos. Het repertoire varieert van black gospel tot oude soul van Aretha Franklin en Stevie Wonder tot nieuwere nummers van Alicia Keys en John Legend. Sara Lee Vos - leider/lead vocals, Stormvogel - toetsen. www.thebrandnewbags.nl / www.avpnijmegen.nl

LINDENBERG PRODUCTIEHUIS De plek waar de winnaar van de Marc Becher Jazztalent Contest en een gerenommeerde jazzartiest elkaar vinden… Het Lindenberg productiehuis produceert nieuwe en spannende muziek, een plek waar ideeën tot bloei kunnen komen. Veelbelovend talent kan zich volop ontwikkelen, gerenommeerd talent kan een nieuw spoor zoeken. Van pure improvisatie tot avonturen met theater, dans, film en nieuwe media. En van experimentele try-outs tot complete producties die klaar zijn voor het podiumcircuit. Eén ding is zeker: met improvisatie als hoofdingrediënt blijven de try-outs, concerten of zelfs complete voorstellingen telkens verrassen.

3


ArtEZ podium tijdens East of Eastern Beschouw jij jezelf een aanstormend pop- of jazztalent? Dan zijn deze optredens voor jou een absolute must!! Het ArtEZ Conservatorium is in Arnhem al ruim 30 jaar dé broedplaats voor Gelders en (inter)nationaal pop- en jazztalent. Jazz & Pop alumni hebben al die jaren wereldwijd hun muzikale sporen achtergelaten. Evenals tijdens alle vorige edities van East of Eastern, wemelt het ook nu van de (ex-)studenten van ArtEZ. Een uitgesproken mogelijkheid om eens een kijkje te nemen in de muzikale keuken van ArtEZ. Geïnspireerd door onder meer eigen docenten en gastdocenten zoals recent Marcus Miller, Mike Keneally en Dave Douglas zullen deze jonge, gedreven musici zich presenteren op een speciaal ArtEZ podium. Vanaf 16.00 uur treden op: Homebase, Triosophie, Adrian Czarnecki Quartet, Queen Ensemble, Weather Report Ensemble en het All Jarreau Ensemble.

Jazz & Pop Nieuwe afstudeervariant: ArtEZ Air Dé opleiding voor Meer informatie Michiel Braam, hoofd ArtEZ Jazz & Pop: m.braam@artez.nl alle blazers, voor of kijk bij hoofdvakken Jazz & Pop op www.artez.nl/conservatorium alle muziekstijlen!

4


MASTERCLASSES - 14.00 UUR

MASTERCLASS:

JOHN ENGELS + MARK HAANSTRA Ritme Sectie John Engels en Mark Haanstra ontdekten hun klik in het Barnicle Bill trio. John heeft een lange jazzgeschiedenis achter zich: hij speelde met Chet Baker, Dizzy, Ben Webster, Stan Getz en vele anderen. Vol traditie, maar zeker altijd nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. Mark speelde bij veel moderne jazzgroepen als Martinez Move, New Cool Collective, Yuri Honing Wired Paradise en Agog. Tijd om de heren eens aan het woord te laten over hun wederzijdse verrijking.

Café ‘t Haantje, Daalseweg 19

MASTERCLASS:

JEROME HOL

MASTERCLASS:

De rol van de gitarist

MIQUEL BOELENS

Jerôme studeerde af aan het Conservatorium van Rotterdam. In 2003 won hij de SENA Guitar Awards en in mei 2005 volgde hij lessen bij Wayne Krantz, Steve Cardenaz en Hiram Bullock in New York. Na de opnames van zijn cd Jerome Hol with Bernardo Fesch & Benoit Martiny, die eigen composities bevat, won hij in mei 2007 de Amersfoort Jazz Talent Award. Hij speelt in een aantal bands zoals Cosmic Scene Michael Varekamp, Bachelor Beats, Michiel Borstlap Band en Cry Baby! De workshop zal vooral gaan over Jerôme’s rol in de band Cosmic Scene die ‘s avonds zal optreden.

Saxofoon Miguel Boelens heeft zich in de loop van zijn carrière als muzikant zeer breed ontwikkeld. Van jazz tot pop, van avant-garde tot latin, met veel stijlen kan hij uit de voeten, zonder dat hij zijn eigen stijl verloochend. Het wordt een interactieve workshop waarin Miguel zich laat leiden door jullie deelname, interesse en vragen. Sax meenemen!

Café de Kroon, Daalseweg 361

Café Trianon, Berg en Dalseweg 33

MASTERCLASS:

WIBOUD BURKENS

MASTERCLASS:

MICHAEL GUSTORFF

Jazz en Electronics

Michael Gustorff is docent aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en aan de Musikhochschule in Keulen. Hij is auteur van de boeken Practising Without Problems, Mental Training for (Jazz) Musicians en Creativity & Everyday Life. Tijdens de East of Eastern workshop zal hij uitleggen hoe je de manier van muziek studeren op eenvoudige wijze een positieve draai kunt geven. (De boeken zijn na afloop van de workshop verkrijgbaar.)

In de hedendaagse jazz is de invloed en gebruik van elektronische muziek en instrumenten niet meer weg te denken. Toetsenist Wiboud Burkens die samenwerkte met o.a. Dave Liebman, Roy Hargrove, Benjamin Herman, Rob van de Wouw, Lalah Hathaway en Leon Ware geeft een workshop die geheel gewijd is aan jazz en improvisatie met behulp van laptop, synth’s en effecten. Met zijn eigen indrukwekkende set demonstreert hij zijn visie op jazz en electronics.

Café Meneer Dijkstra, Daalseweg 233

Nieuw Oost, Daalseweg 17

Studeren met beter resultaat

5


Dagelijks geopend van 1200 uur tot 22.00 uur. www.ghiani.nl IJssalon Ghiani, Van ’t Santstraat 145, Nijmegen

Jazz@lib presenteert… Han Bennink & Anton Goudsmit Muziekjournalist Bas Andriessen combineert de Godfathers van de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek met toonaangevende musici uit de huidige generatie. Hij programmeerde een reeks van 6 Jazz@Lib avonden met live muziek, gesprekken met de artiesten en video-materiaal uit de oude doos. Op donderdagavond 28 april staan er twee toonaangevende jazzmusici op het podium die als twee grote kinderen graag muzikale spelletjes spelen: elkaar uitdagen, verrassen, op het verkeerde been zetten en dollen. Intuïtie is daarbij belangrijk voor Bennink en Goudsmit, maar die vrijheid kunnen ze ook nemen want het zijn allebei virtuozen! do 28 april | 20.30 uur € 9,- / € 6,Lindenberg Theater

Han Bennink & Anton Goudsmit - Fotograaf Maarten Jan Rieder 6


Concerten om 14.00 uur ANNE CHRIS BAND & TINEKE POSTMA: POP-JAZZ Canisius College, Berg en Dalseweg 207

Monk, Mengelberg en andere muziek voor ‘hoofd en hart’. Inmiddels heeft Talking Cows ook internationaal de aandacht getrokken in o.a. Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Portugal en Rusland. Ze zijn ook bekend vanwege de gekke video’s op hun website. Frans Vermeerssen - tenorsaxofoon, Dion Nijland - bas, Yonga Sun - drums, Robert Vermeulen - piano. www.talkingcows.nl.

Cuica heet – en met nog veel meer exotische instrumenten! Heb je zin in muziek en ritme? Doe dan zeker mee! www.matthiashaffner.com www.grotebroer.com

Concerten om 16.00 uur IM RÖSELIGARTE: MODERN VOCAL JAZZ Lutherse Kerk, Prins Hendrikstraat 79

VOYAGE SANS FIN: GIPSY JAZZ In 2010 bracht zangeres Anne Chris haar tweede cd Play for now uit met tien eigen nummers vol jazz, pop en soulinvloeden. De cd kreeg lovende recensies en was onder meer te horen op Radio 6 en Kultur Radio Berlin. Naar aanleiding van deze cd werd Anne Chris geselecteerd voor de VIVA 400-lijst: een lijst met de meest succesvolle vrouwen van het jaar 2010, elk in hun eigen vakgebied. Deze middag wordt de band versterkt met saxofonist Tineke Postma. Anne Chris - zang, Tineke Postma - sax, Paul van Kessel -backing vocals, Wim Bronnenberg - gitaar, Charly Zastrau - piano, Cord Heineking - bas, Etienne Nillesen - drums. www.annechris.com www.canisiuscollege.nl

TALKING COWS: AVANTGARDE BEBOP Lutherse Kerk, Prins Hendrikstraat 79 Leiders Frans Vermeerssen en Robert Vermeulen hebben een nogal verschillende achtergrond, maar ze delen de fascinatie voor muziek van

Verpleeghuis Margriet, Dr. Claasnoorduynstraat 5 Voyage Sans Fin is een jonge akoestische formatie uit Nijmegen rond de gitaristen Aldo Spadaro, Felix Frehé en contrabassist Fedde Sapelli. Ze komen uit verschillende muzikale achtergronden, maar verenigden zich om in de stijl van de Hot Club de France te duiken. Ze brengen gipsy swing en een gemengd jazzrepertoire. Tijdens East of Eastern 2011 speelt de uit Arnhem afkomstige violist Peter van den Bos mee. Aldo Spadaro - gitaar, Felix Frehe - gitaar, Fedde Sapelli - contrabas, Peter van den Bos - viool.

MATTHIAS HAFFNER percussie: KINDERVOORSTELLING Grote Broer / PH7, Prins Hendrikstraat 7 In deze leuke workshop leer je op verschillende Braziliaanse trommels een ritme uit Brazilië te spelen. Zo maak je contact met de Surdos – hele grote, laag en mooi klinkende bastrommel, met een grappig instrument dat huilen en lachen kan en 7

Volksmuziek helemaal anders! De Zwitsers-Amsterdamse zangeres Kristina Fuchs speelt in een trio met Mete Erker en Jeroen van Vliet improvisaties op Zwitserse Volksliedjes uit Im Röseligarte (In de Roosjestuin). Dit concert is een traktatie voor liefhebbers van vocale muziek, voor luisteraars die het nieuwe niet schuwen, voor mensen die niet alleen van achtergrondmuziek, maar ook van voorgrondmuziek houden. Kristina Fuchs - vox / loops / hang, Mete Erker - saxen, Jeroen van Vliet - piano / synthesizer. www.roseligarte.com

UTOWN: FUSION Café Jos, Daalseweg 309 In hun eigen stijl, die een fusie is van jazz, latin, pop, rock en funk, ligt de nadruk op het componeren en arrangeren van eigen materiaal. Daar waar het evenwicht wordt gehouden tussen verstand, hart en een goede dosis


testosteron. Utown neemt je mee op een reis op het puntje van je stoel, achterover leunend of dansend. Niels Onstenk - gitaar, Patrick Rugebregt - piano / keys, Jeroen van der Ley - bas, Maarten Mooymans - drums. www.utownmusic.nl/www.cafejos.nl

DIE WIEDERGUTMACHUNG: JAZZFUNK

haar songkeuze. Els Gerbrands - zang, Menno Radema - piano, Hans de Vos - contrabas, Frans van Zundert - slagwerk, Karel Meeuwese - saxofoon. www.haantje-nijmegen.nl

BEN MARTIN: MAINSTREAM Café de Kroon, Daalseweg 361

Dit half Duitse - half Nederlandse kwartet presenteert met trots hun debuut-cd. Met originele composities die variëren van melancholische ballads, funky grooves en energieke rock uitspattingen! Zet je schrap voor een daverend concert van deze jonge kerels! Koen Schalkwijk - keys, Antoine Duijkers - drums, Gregor Sonnenberg basgitaar, Micha Lorenz - guitar. www.wiedergutmachung.bandcamp. com / www.cafetrianon.nl

Ben Martin is een jonge jazzband van de plaatselijke muziekschool in Dieren. Topsaxofonist en docent Miguel Martinez coacht de band en heeft met de enthousiaste musici een behoorlijk repertoire opgebouwd. Met stukken van o.a. Duke Ellington, Herbie Hancock, Thelonious Monk en Sonny Rollins. Henk Aalbers - altsax, Henriette Kool - altsax, Hannie van Beers - tenorsax, Boudie de Jong - tenorsax, Piet Blanksma - baritonsax, Marcel Werner - piano, Ronald Sterk - gitaar, Pimhein Kool - bas, Menno ter Horn - drums.

DE LIP: MODERN MAINSTREAM

HOMEBASE: UITDAGENDE JAZZ

Café Meneer Dijkstra, Daalseweg 233

Nieuw Oost, Daalseweg 17

Het is voor dit blazersensemble de uitdaging om voor de instrumenten die je niet hebt een oplossing te vinden en dus de begeleidingsfunctie geheel over te nemen. Stukken van onder anderen Monk en Ellington, maar ook veel eigen werk met rake arrangementen en to-the-point solo’s. René Mulder - altsax, Harrie van de Vorstenbosch - tenor- en baritonsax, Ton Janssen - trombone / tuba, Mart Heijmans - sopranino / sopraan / baritonsax, Thijs Verwer - slagwerk.

De vijf muzikanten van Homebase hebben elkaar ruim een jaar geleden op het conservatorium te Arnhem ontmoet. Hun roeping wordt al werkelijkheid, zij componeren en spelen inmiddels hun eigen stukken die met pakkende melodieën en spannende ritmes de grenzen van een kwintetbezetting verkennen Jonas Hemmersbach - gitaar, Maarten Voortman - piano, Alexander Jedig - saxofoon, Christoph Bormann - contrabas, Ruud Voesten - drums. www.artez.nl / www.nieuwoost.nl

JAZZ... WHAT ELS: OUDE STIJL BLUES

ESHA: VOCAL JAZZ

Café Trianon, Berg en Dalseweg 33

Café ‘t Haantje, Daalseweg 19

Café Eten en Drinken, Groesbeeksedwarsweg 305

Zangeres Els Gerbrands heeft een grote voorkeur voor blues en ze wordt begeleid door oude rotten in het vak. Teksten zijn bepalend voor

Een pure warme stem, benadrukt door warme, kloeke bas en solide drums. Samen hebben ze een unieke sound in het huidige jazzlandschap. 8

Altijd verliefd op het verhaal dat zichzelf in het liedje vertelt, met een natuurlijke interpretatie van warm samenzijn en samenspel. Het resultaat laat veel ruimte voor verbeelding over: Esha! Ayesha de Groot - stem, Hans Kwakkernaat - piano, Jan Flubacher - bas, Pieter Bast - drums. www.eshamusic.nl www.cafe-etenendrinken.nl

RISOTTO: VAN MUSETTE TOT HEDENDAAGSE JAZZ Restaurant La Zambomba, Groesbeeksedwarsweg 299

Vier gerenommeerde musici die zich kenmerken door originaliteit en inventiviteit spelen in de bijzondere bezetting van accordeon, piano, bas en percussie. Het repertoire van dit viertal bevat merendeels eigen composities en kent een breed scala aan stijlen. Van de Franse musette en blues naar diverse latinstijlen en hedendaagse jazzmuziek. Dit alles uiteraard gelardeerd met een ruime portie improvisatie. Gerie Daanen - accordeon, Berry van Berkum - piano, Bas Rietmeijer contrabas, Peter Hengst - slagwerk. www.rincon.nl

NIEUW JOS ENGELHARD ENSEMBLE: HEDENDAAGSE IMPRO-JAZZ Logegebouw (grote zaal), Fortstraat 7 Nadat Jos Engelhard in 1972 de Larense muziekprijs in ontvangst mocht nemen, stond het voor hem vast dat hij zijn leven zou wijden aan de nieuwe muziek. Aanvankelijk door de free jazz van Albert Ayler geïnspireerd mengt hij nu jazz met klassieke


elementen: gestructureerde en subtiel geschilderde klanktaferelen, soms doorspekt met grappige citaten. Lidia van der Vegt - hobo / althobo, Steffie Ypma - piano, Henry Rijken marimba / vibrafoon, Han Alers - klarinet, Jasper Arts - hoorn, Peter Arts van der Zanden - fluit / basfluit, Frans van Geffen - dwarsfluit / altfluit / baritonsaxofoon, Jos Engelhard - compositie / dirigent. www.flutemagic.nl www.logegebouwnijmegen.nl

BULL TOWN BAND: BIG BAND Café the Shuffle, Berg en Dalseweg 200 Bull Town Band is een echte Cuijkse bigband die swingt in alle muziekstijlen. Onlangs stonden ze nog in de Cuijkse arena voor maar liefst driehonderd uitzinnige thuisfans met gastsolisten Ilja Reijngoud en Eric Vloeimans. Deze middag geven ze met niemand minder dan trombonist Bert Boeren acte de presence. Tom Hermens - piano, Robin Cornelissen - gitaar, Martijn van Hoof - bass, Mark Bovenkerk - drums. Trompetten: Paul van de Ven, Jos Hendriks, Martijn Beendersen, Andre Bovenkerk. Trombones: Hans Vermeulen, Marc van Ooijen, Eric Paardekam, Niels Hendriks en Joost Hendriks. Saxen: Monique Noorbergen (alt), Marc Loeffen (alt), Wim van Duijnhoven (tenor), Selma Bakker (tenor), Harry Brons (tenor) en Twan Ceelen (bariton). www.bulltownband.nl

FLING: VOCAL JAZZ PleSant Eethuys, Van ‘t Santstraat 137 Fling staat voor de muzikale flirt: een kortstondig en intiem contact met ver-

schillende stijlen muziek (jazz, soul en pop). De mix van vrouw en man, jong en iets jonger, klinkende klokjes stem en rauwe sound, maken een afwisselend songprogramma dat de luisteraar verrast en verleidt. Fling speelt onder meer nummers van Jenny Lane, John Hiatt, The Three Degrees, Jacques Brel, Giovanca en Anouk. Hilde de Waart - zang (sopraan), Pauline Stekkinger - zang (alt), Aurion van der Meer - zang (tenor), Jeroen Jongmans - toetsen / gitaar, Emile Hagelen - gitaar. www.plesanteethuys.nl

TRIOLETRIO: HEDENDAAGSE IMPRO-JAZZ Restaurant LEF, Dommer van Poldersveldtweg 71 Dit onlangs gevormde trio van contrabasstudent Chris Kuhne verdiept zich in zowel traditioneel als modern repertoire. Verkennend musicerend in het Oscar Pettiford repertoire met uitstapjes naar pittige grooves zorgen ervoor dat Chris en medemusici op serieuze wijze hun luisteraars weten te inspireren. Chris treedt daarbij ook als solist op, met thematieken en gestreken baspartijen. Timo Schieber - piano, Chris Kuhne - contrabas, Tarek Zaroug - drums. www.restaurantlef.nl

SASCHA BEYNON QUINTET: VOCAL JAZZ Restaurant Voldaan, Van ‘t Santstraat 97 Sascha Beynon is zangeres, pianiste en tweedejaars studente aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar ze Jazz&PopZang studeert aan het conservatorium. Samen met haar muziekvrienden Robert van der Padt, Yoran Aarssen, Arjen Bos en Joris Heus brengt ze bekende jazzstandards en eigen composities ten gehore. Het belooft een mooi eerste optredens te worden van Sascha op East of Eastern! Sascha Beynon - zang, Yoran Aarssen 9

- alt, Robert van der Padt - piano, Joris Heus -contrabas, Arjen Bos - drums. www.voldaan.eu

MARC BECHER AWARD: CONTEST AMATEURJAZZBANDS Canisius College, Berg en Dalseweg 207 Om de 10 minuten een nieuwe band. www.canisiuscollege.nl

ARTEZ PODIUM: CONSERVATORIUM STUDENTENPOP- EN JAZZBANDS Canisius College, Berg en Dalseweg 207 16.00 uur: TRIOSOPHIE 16.45 uur: ADRIAN CZARNECKI 17.30 uur: QUEEN OUT LOUD www.canisiuscollege.nl

LINDENBERG PODIUM: LEERLINGEN JAZZBANDS Logegebouw (grote zaal), Fortstraat 7 15.30 uur: NEXT GENERATION (Let op!! Begint eerder) 17.15 uur: JAZZ KITCHEN 17.35 uur: LATIN AMERCAN SOCIAL CLUB www.logegebouwnijmegen.nl

PALEKA: MODERN JAZZ LET OP: aanvang 17.30 uur Nieuw Oost, Daalseweg 17 In het voorjaar van 2008 vormde jazzgitarist Alexander Tzschentke de groep Paleka om zijn eigen werk te spelen. Maar Paleka doet méér dan dat: vanuit hun intuïtie en met een flinke bagage aan improvisatietechnieken bevat ieder optreden verrassende onverwachte uitspattingen en speelplezier. Dit kwintet blinkt uit in sterke grooves en spannende interactie tussen de leden. Alexander Tzschentke - gitaar, Frank Windemuller - piano, Olaf Hollmann sax, Benjamin Koch - drums, Mathias Polligkeit - bass. www.myspace.com/alexandertzschentke / www.nieuwoost.nl


Concerten om 18.00 uur SIMIN TANDER - CD PRESENTATIE: MODERN VOCAL JAZZ Lutherse Kerk, Prins Hendrikstraat 79

Keep speelt ook de 7-snarige gitaar (violao sete cordas) die typisch is voor samba- en choromuziek uit Brazilië. Matthias Haffner brengt een heel spectrum aan typisch Braziliaanse percussie ten gehore en verzorgt tijdens dit festival ook een workshop voor kinderen. Geniet van coole bossa nova en swingende samba met veel ruimte voor improvisatie. Tamara Maria - zang, Frans van Keep - gitaar, Matthias Haffner - percussie. www.tamaramaria.com www.cafejos.nl

IMPLORE: MODERN JAZZ Café Trianon, Berg en Dalseweg 33

De Duits-Afghaanse zangeres Simin Tander combineert improvisaties en singer-songwriter elementen met een zweem van oriëntaalse mystiek. Een nieuw geluid in het Europese jazzlandschap dat mysterieus, verhalend, humoristisch en zelfs scherp kan worden genoemd. Zacht en dromerig, dan weer hard en klagend, zingt Simin haar verhalen. Ze stond op het North Sea Jazz Festival met Eric Vloeimans, werd als Young VIP gekozen en zong op internationale podia. Op East of Eastern presenteert Simin Tander haar debuutcd Wagma. Simin Tander - stem, Jeroen van Vliet - piano en electronica, Etienne Nillesen - drums, Cord Heineking contrabas. www.simintander.com

Dit jonge jazztrio is geïnspireerd door bassist Avishai Cohen, Brad Meldau en allerlei moderne experimentele jazzmuziek. De bandleden kennen elkaar via het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en zijn inmiddels succesvol afgestudeerd. Koen Schalkwijk - piano, Benjamin Tai Trawinski - contrabas, Daniel Karelly - drums www.myspace.com/imploremusic www.cafetrianon.nl

HENK GUITJENS 4TET & JAN VAN DUIKEREN: MAINSTREAM JAZZ Café Meneer Dijkstra, Daalseweg 233

VOYAGE SANS FIN: GIPSY JAZZ Café ’t Haantje, Daalseweg 19 Een verse akoestische formatie uit Nijmegen rond de gitaristen Aldo Spadaro, Felix Frehe en contrabassist Fedde Sapelli. Terwijl ze uit verschillende muzikale achtergronden komen, verenigden ze zich om in de stijl van de Hot Club de France te duiken. Gipsy swing en gemengd jazzrepertoire. Tijdens East of Eastern speelt de uit Arnhem afkomstige violist Peter van den Bos als speciale gast mee. Aldo Spadaro - gitaar, Felix Frehe - gitaar, Fedde Sapelli - contrabas, Peter van den Bos - viool. www.haantje-nijmegen.nl

BARBARA ONDERDELINDEN & BAND: FUNKJAZZ / SOUL Café de Kroon, Daalseweg 361

TRIO TAMARA MARIA: BRAZILIAN JAZZ Café Jos, Daalseweg 309 Zangeres Tamara Maria werkte met grote namen uit de Nederlandse jazz en Brasilscene. Ze deed een succesvolle theatertour en haar cd werd in 2007 lovend ontvangen. Frans van

op (inter)nationale artiesten als Herbie Hancock, Roy Hargrove en Benjamin Herman. Speciale gast tijdens East of Eastern is trompettist Jan van Duikeren, een van de grote jazztoppers in Nederland die onder meer werkte met Toots Tielemans, Sheila E en New Cool Collective. Jan van Duikeren - trompet, Joris Reutelingsperger - piano, Richard Frijters - bas, Jonas Linnemann drums, Henk Guitjens - saxen. www.henkguitjens.com

Het 4tet van de Nijmeegse saxofonist Henk Guitjens speelt dansbare jazz met een vette groove, geïnspireerd 10

Barbara is charmant, representatief en bovenal een fantastische zangeres en persoonlijkheid. Samen met Roeland (bas) en Tobias (gitaar) weet ze bij elke gelegenheid de juiste snaar snel te raken. Van zelfgeschreven funkjazz tot soul met vette solo’s. Velen hebben al van haar stem mogen genieten. Enjoy it! Barbara Onderdelinden - zang, Roeland Terhuizen - bas, Tobias Kerkhoven - gitaar en percussie. www.barbaraonderdelinden.nl


PHILIPP RÜTTGERS LARGE ENSEMBLE: MODERN EUROPEAN JAZZ Café Eten en Drinken, Groesbeeksedwarsweg 305 Philipp Rüttgers schreef nieuwe composities voor een Large Ensemble van lokale gerenommeerde musici voor een try-out project. Met dit vervolg op East of Eastern maakt Philipp gebruik van invloeden uit de moderne jazz en hij experimenteert met onregelmatige maatsoorten, chromatische en meer en minder serieus bedoelde liedjes. Energie, verrassing en spontaniteit staan vooraan genoteerd op zijn ‘hit list’! Pieter van Engelen - trompet, Alexander Jedig - altsax, Jens Boeckkamp - tenorsax, Arjen Reeser - trombone, Philipp Rüttgers - piano / compositie, Jan Flubacher - contrabas, Yonga Sun - drums. www.cafe-etenendrinken.nl www.philippruettgers.com

MUSIC OF OSCAR PETERSON: MAINSTREAM La Zambomba, Groesbeeksedwarsweg 299 Oscar Peterson staat bekend als een melodisch inventieve en technisch briljante pianist. De drumloze triobezetting met Ray Brown op bas en afwisselend Herb Ellis en Barney Kessel op gitaar schreef jazzgeschiedenis in de jaren 50. Een toegankelijk, swingend en interactief concertprogramma met het repertoire van het oude Peterson trio, met aandacht voor de geschiedenis van het trio en zijn plaats in de muziekgeschiedenis. Hans Kwakkernaat - piano, Joost Zoeteman - gitaar, Bas Rietmeijer - contrabas. www.musicofoscarpeterson.com/

geleden op! I Compani in Tre speelt een mooie selectie uit het repertoire dat we van de grote I Compani bezettingen kennen uit verschillende producties door de jaren heen. Dwars door alle stijlen en met grote vrijheid geïnterpreteerd! Nieuw zijn de interpretaties van diverse levensliederen zoals Mama, De Vlieger enz. Vier vandaag het jubileum mee tijdens een speciaal I Compani Paasconcert met een bezetting waar de ervaring als warme chocolade vanaf druipt. Bo van de Graaf - saxofoons, Fred van Duijnhoven - drums, Arjen Gorter - contrabas, Michel Mulder - bandoneon, Christoph Maccarty - piano / synthesizer, Rob Verdurmen - drums. www.icompani.nl www.logegebouwnijmegen.nl

WATERQUARTET & YOUNG + TINEKE POSTMA: EUROPEAN JAZZ Café the Shuffle, Berg en Dalseweg 200

In 2009 nam het Teun Creemers Quartet tijdens East of Eastern de Marc Becher Jazz Talent Award mee naar huis. Oeps, dat betekent terugkomen met ideeën! De jonge groep muziekstudenten besloot daarna door te gaan onder de nieuwe naam WaterQuartet. Met eigen composities en ‘gewaterquartiseerde’ covers zijn ze altijd opzoek naar nieuwe geluiden. In de categorie serieus talent, vandaag een buitenkans en uitdaging met saxofoniste Tineke Postma. Richie Reichgelt - gitaar, Thomas Kienhorst - keyboard, Jimmi Hueting - drums, Teun Creemers - basgitaar, Tineke Postma - sax. www.tinekepostma.com

SENARY SYSTEM: EIGENTIJDSE WERELDMUZIEK LET OP: aanvang 19.00 uur Nieuw Oost, Daalseweg 17 Het sextet rond de twee componisten Johannes Maas & Nikolas Schriefer speelt expressieve, eigen composities. Soms stil en bedachtzaam, dan weer onstuimig en temperamentvol. Zelden braaf, altijd intens. Naast typische jazzinstrumenten, wordt ook de stem van de Oostenrijkse zangeres Filippa Gojo als instrument gebruikt. De jonge en getalenteerde musici hebben elkaar leren kennen in het Duitse Jeugd Jazz Orkest NR, waarmee ze rond de wereld zijn gereisd (Israël, China, Senegal). Johannes Maas - gitaar, Nikolas Schriefer - piano, Filippa Gojo - zang, Pascal Bartoszak - saxofoon, Martin Burk - bas, Matthias Knorr - drums. www.myspace.com/senarysystem www.nieuwoost.nl

MARC BECHER AWARD: CONTEST AMATEURJAZZBANDS

I COMPANI IN TRE: MODERNE IMPRO-JAZZ

Canisius College, Berg en Dalseweg 207

Logegebouw grote zaal, Fortstraat 7

Om de 10 minuten een nieuwe band. www.canisiuscollege.nl

I Compani viert zijn jubileumjaar: Bo van de Graaf richtte de groep 25 jaar 11


ARTEZ PODIUM: CONSERVATORIUM STUDENTENJAZZBANDS Canisius College, Berg en Dalseweg 207 18.15 uur: WEATHER REPORT ENSEMBLE 19.00 uur: AL JARREAU ENSEMBLE www.canisiuscollege.nl

LINDENBERG PODIUM: LEERLINGEN JAZZBANDS Logegebouw (grote zaal), Fortstraat 7 18.40 uur: GOT THE FUNK 19.40 uur: MAIDEN VOYAGE 20.10 uur: TRADITONAL JAZZ 20.40 uur: WILLY VETSAP TRIO www.logegebouwnijmegen.nl

Concerten om 20.00 uur DIMAMI MEETS JOOST BUIS: GROOVEJAZZ Lutherse Kerk, Prins Hendrikstraat 79

er een tweede set. Dion Nijland - contrabas, Makki van Engelen - drums, Miguel Boelens alt- en sopraansaxofoon, Joost Buis - trombone. www.dimami.nl

ROB VAN DEN BROECK TRIO: MODERNE MAINSTREAM Café Jos, Daalseweg 309 Rob van den Broeck is een jazzpionier in Nederland. Hij speelde met o.a. Ben Webster, Joe Farell en Billy Higgins. Zijn nieuwe trio is beïnvloed door trio’s als die van Chick Corea, Bill Evans en musici als Ornette Coleman en Tony Levin. Dus geen traditioneel trio, maar drie gelijke stemmen met lyriek, interactie en energie. Rob van den Broeck - toetsen, Wiro Mahieu - contrabas, Yonga Sun - slagwerk. www.robvandenbroeck.com www.cafejos.nl

THE GUST: AVONTUURLIJKE JAZZPOP Café Meneer Dijkstra, Daalseweg 233

Dimami speelt slimme groovejazz waarin bedachtzaam samenspel en hang naar experiment voorop staan. Het eigenzinnige Nederlandse trio is sinds 2009 op stap met trombonist Joost Buis, die grote invloed heeft op het nieuwe repertoire. Lyrische harmonieën van trombone en altsax, begeleid door strakke bas- en drumpartijen, monden niet zelden uit in rauwe improvisaties. Let op: aansluitend om 21.00 uur is

The Gust presenteert op East of Eastern haar nieuwe cd! Dit nieuwe project van violist Michael Gustorff, Jaap Berends en Clemens Horn op toetsen, mixt jazz en pop. De grotendeels door Michael Gustorff geschreven composities worden tijdens de liveoptredens zeer vrij benaderd, waardoor elk concert voor zowel de musici als de luisteraars een spannend muzikaal avontuur wordt! Jaap Berends - gitaar / beats / fx, Clemens Horn - keyboards, Michael Gustorff - viool. www.gustorff.com

RINCON: SALSA JAZZ Café Eten en Drinken, Groesbeeksedwarsweg 305 Frontman Bruce van Mulier verdient al ruim twintig jaar zijn sporen in de latin music en startte zijn Neder12

landse carrière in Nijmegen. Deze zesmansformatie Rincon, bestaat volledig uit Latijns-Amerikaanse muzikanten die iedere cover uit z’n bestaande voegen haalt en vertaalt naar deze tijd. Met een eigen groove die beïnvloed is door de typische Afro-Cubaanse latin stijl is Rincon aanstekelijk, enthousiast en opzwepend! Bruce van Mulier - bas / vocals, Felix Rodriguez - kleine percussie / vocals, Oscar Vasquez Santos - sax / dwarsfluit / vocals, Lennaert Destang piano, Carlos Krete - percussie, Elvin Marchena - timbale. www.bruceworldmusic.com www.cafe-etenendrinken.nl

HEIN DE JONG KWARTET: MAINSTREAM La Zambomba, Groesbeeksedwarsweg 299 Als een van de weinige Nederlandse vibrafonisten houdt Hein de herinnering aan zijn voorganger Milt Jackson in stand. Samen met zijn muzikale vrienden Berend van den Berg (begeleider van Soesja Citroen), Henk Haverhoek (bekend van Ben Webster en Dexter Gordon) en Barry Olthof (baas van platenlabel AOP-records) belooft hij een warmbloedig en swingend concert. Hein selecteerde speciaal voor dit concert eigen composities en brengt een hommage aan het Modern Jazz Quartet. Hein de Jong - vibrafoon, Berend van den Berg - piano, Henk Haverhoek - contrabas, Barry Olthof drums. www.henkhaverhoek.nl


Concerten om 21.00 uur

Birdland in New York. Rembrandt Frerichs - piano, Guus Bakker - contrabas, Vinsent Planjer - drums, Christof May - sax en klarinet. www.rembrandtfrerichs.nl

CHRIS BECKERS: FUSION Café Trianon, Berg en Dalseweg 33 Webster, Stan Getz en vele anderen. Miguel en Mark spelen bij moderne jazzgroepen als New Cool Collective, Yuri Honing Wired Paradise en Agog. De uitwerking die de drie musici op elkaar hebben, klinkt als een genre en stijl overstijgend avontuur. Ze spelen ‘standards’ die nooit helemaal standaard zijn geworden: van Chu Berry tot Ornette Coleman en van Billy Strayhorn tot Sonny Rollins. Mark Haanstra - akoestische basgitaar, John Engels - drums, Miguel Martinez - altsax. www.barniclebilltrio.nl www.haantje-nijmegen.nl De Nederlandse gitarist en producer Chris Beckers werkte met veel internationale topmusici zoals Billy Cobham, Peter Erskine, Ernie Watts en Simon Phillips. Met de Nederlandse topkrachten als Jasper van ’t Hof, Eric Vloeimans en Michiel Borstlap is hij regelmatig in de studio of op tournees. Seven Frames Of Mind is de titel van zijn elfde, meest recente cd. In zijn nieuwe tour speelt hij met onder anderen bassist Gregor Sonnenberg, die vorig jaar op ArtEZ met uitstekende papieren afstudeerde. Chris Beckers - gitaar, Herman Wolters - keyboards, Gregor Sonnenberg - bass, René Creemers - drums. www.cafetrianon.nl www.renecreemers.com

REMBRANDT FRERICHS: MODERN EUROPEAN JAZZ Café de Kroon, Daalseweg 361 De naam van Rembrandt Frerichs gonst stevig in de Europese Jazzscene. De Amerikaanse saxlegende Michael Brecker roemde de Nederlandse pianist al om zijn unieke geluid. Een creatieve jazzpianist die buiten de hokjes kijkt. Hij heeft inmiddels een lange lijst van wapenfeiten, zo werd zijn debuutalbum in 2007 voor de Edison publieksprijs genomineerd en bracht hij in 2010 zijn eigen muziek naar de legendarische jazzclub

THE COSMIC SCENE: FUNK EN SOUL JAZZ Nieuw Oost, Daalseweg 17

Een gezelschap met een bijna telepathische manier van communiceren door muziek. Ruig en onstuimig vermengd met de oerstemmen van de jazz, funk & soul. De spirits van Louis Armstrong, John Coltrane en Miles Davis zijn nog steeds on the road en nog lang niet van plan om naar huis te gaan. Michael Varekamp - trompet / sounds, Jerome Hol - gitaar, Wiboud Burkens - toetsen, Harry Emmery - Triplebass, Erik Kooger - drums / sounds. www.varekampjazz.com www.nieuwoost.nl

ORQUESTA SALSABOR: SALSA Logegebouw (grote zaal), Fortstraat 7 Orquesta Salsabor bestaat 15 jaar! Deze energieke salsa bigband speelt de grote klassiekers uit Cuba van onder anderen Machito en Benny Moré en de groovende muziek van salsa iconen als Eddie Palmieri, Willie Colon en het New Yorkse Spanish Harlem Orchestra.

BARNICLE BILL: MODERN JAZZ Café ‘t Haantje, Daalseweg 19 Drummer John Engels heeft een lange jazzgeschiedenis achter zich; hij speelde met Chet Baker, Dizzy, Ben 13


Bismarck Castillo Despaigne, Priscila Virdo, Thomas Simmons - zang. Henry Peters, Rick Brobbel, Danny Rombout, Christine Schukking, Tycho Burgerhoff - ritme. Rob van Huizen, Benito Fernandez, Stephen Jacobs, Kore Luske - trompet. Peter Smaal, Hiddo Born, Ron Geurts trombone. Eva Stap, Rudi Bartels, Dick Troost, Lex Siedsma- saxen. www.salsabor.nl www.logegebouwnijmegen.nl De parketvloer in de Lodewijkzaal mag niet worden betreden met hoge hakken of andere voorwerpen. Dit om schade aan de vloer te voorkomen.

JINJAZZWORKS: FUNJAZZ Logegebouw (kleine zaal), Fortstraat 7 De JINjazzworkshops zijn weer van start gegaan. Deze muzikanten, onder leiding van Paul Elshout, vormen een uitstekend team en de fun straalt ervan af waardoor ze een uitstekend stukje muziek neerzetten! Kom, geniet en heb plezier! Bert Peters - bas, Peyman Bazarbashie - gitaar, Phianne Bouwmeester - altsax, Mario van den Heuvel - tenorsax, Ariane Klomp - zang, Hans Scheurer - piano, Corin van der Smaal - altsax, Robert Stalpers sopraansax, Jan Theeuwen - gitaar, Don Weenink - drums. www.stichting-jin.nl www.logegebouwnijmegen.nl

Schilderijen vrij van dwang en vol van passie. Jaren al is Rene Ackermans bezig met werken, groot en klein, en allemaal woonden ze tot vandaag nog bij hem thuis. Nu gaat dat veranderen. Een aantal van zijn werken laten zich in april zien in de aula van het Canisius College aan de Berg en Dalseweg. Het ene doek ontvouwt zich schaamteloos en een ander hangt bijna bescheiden in de buurt van de uitgang. www.reneackermans.com

STOLEN DAN: FUNKY JAZZ Café the Shuffle, Berg en Dalseweg 200

DIMAMI MEETS JOOST BUIS: GROOVEJAZZ Lutherse Kerk, Prins Hendrikstraat 79

Stolen Dan brengt een hommage aan Steely Dan met veel aandacht voor de complexe harmonieën, de funky onderkant en natuurlijk de teksten. Ga uit je dak op hits als Ricky don’t lose that number, Babylon sisters en Do it again en Reelin in the years. Stolen Dan brengt de betovering van de muziek van hun idolen keer op keer op hun publiek over. Hapee de Zeeuw - drums, Hananja Olthuis - bas, Edward Rosier leadzang, Jeroen Kregting - piano, Robert Ritscher - saxofoon, Paul Elshout - trompet, Arjen Reeser - trombone, Sonja Walters - zang, Suzan Wattimena - zang, Marcel Broersma - gitaar, Ton van Engelen - gitaar. www.stolendan.nl

Dimami speelt slimme groovejazz waarin bedachtzaam samenspel en hang naar experiment voorop staan. Meer info zie Concerten 20.00 uur.

14

WORD VRIEND VAN EAST OF EASTERN! Voor maar 15 euro per jaar kunt u dit festival ondersteunen door Vriend van East of Eastern te worden. In ruil daarvoor krijgt u minimaal twee keer per jaar de digitale nieuwsbrief met o.a. de plannen voor het komende festival. Bovendien krijgt u uw passe-partout voor het komende festival automatisch toegestuurd, met daarbij een programmaboekje. Maak minimaal 15 euro over op banknummer 1024.42.207 t.n.v. Stichting East of Eastern te Nijmegen o.v.v. uw e-mail adres en zo nodig uw huisadres. www.eastofeastern.nl


Kleinbedrijf | Non profit instelling | Kunstenaar | Freelancer

Voor uw Boekhouding Loonadministratie Jaarrekening Belastingaangifte Berg en Dalseweg 29a • 6522 ba Nijmegen Telefoon 024-3602580 Fax 024-3606849 • E-mail info@ditzboek.nl • Website www.ditzboek.nl

Voor jong en oud!

Berg en Dalseweg 90 6522 BP Nijmegen Tel.: (024) 322 01 77 Fax: (024) 360 29 63 www.lekkervanlooijenga.nl 15


Lokaal een steentje bijdragen. Dat is het idee. Cabaret, dans of muziek? EĂŠn ding is zeker. Het leven wordt er een stuk kleuriger van. De Rabobank hecht veel waarde aan cultuur. Niet alleen op landelijk niveau; we dragen ook ons

Cultuur brengt mensen samen. Rabobank. Een bank met ideeĂŤn.

steentje bij aan lokale initiatieven.

www.rabobank.nl/rijkvannijmegen

16

quovadis april  
quovadis april  

quovadis april

Advertisement