Q Magazine 2024-1

Page 1

LUFT/VATTENVÄRMEPUMPARNA FRÅN QVANTUM ÄR HÄR TVÅ branscher ETT problem löser

KAN
En tidning från Qvantum - #2/2024
FLEXREADY FRÅN SVENSKA QVANTUM: NU
VÄRMEPUMPEN STABILISERA ELNÄTET OCH SÄNKA ELRÄKNINGEN
UNIKA
NYA
bostadsområdet MED
VÄRMEPUMPARNA

TVÅ branscher ETT problem löser

Qvantum är inte som andra värmepumpstillverkare. Den här ledaren är ett perfekt exempel på det. Eftersom vi är två som skriver så blir den en ”team leader” (man får lov att fnissa här…).

MARIA ÄR SVERIGECHEF OCH KOMMER FRÅN E.ON. Richard är försäljningschef Sverige och kommer från Nibe. Ett energibolag och en värmepumpstillverkare.

Just den kombinationen är basen i hela Qvantum. Vi vill se allt som en helhet.

Enligt vårt sätt att se det säljer vi inte vita skåp som värmer hus. Vi säljer lägre energiförbrukning, lägre uppvärmningskostnader och mindre miljöpåverkan. Inte bara på hus-nivå, utan för hela samhället.

Till stor del handlar det självklart om att ha bra produkter. Och här har vi rekryterat de bästa utvecklarna från branschen. De har tagit fram värmepumpar som är moduluppbyggda och som är lätta både att producera, installera och serva.

Sedan har vi adderat mjukvara som gör livet enkelt både för den som projekterar, installerarar och använder våra produkter.

Till detta har vi byggt upp en after-sales avdelning som är i en klass för sig själv. Med människor som gör det där extra för sina kunder.

Men våra olika bakgrunder har också fått oss att tänka helt nytt. Därför har vi en lösning där vattentanken i värmepumparna inte fylls med tappvarmvatten, utan används för att värma upp tappvarmvattnet. Tanken kan alltså lagra energi i form av upp till 90 ° varmt vatten. Detta är en lösning som ger alla som använder Qvantum möjlighet att bli en del av energibranschens Flexmarknad.

Alla våra värmepumpar är också självklart uppkopplade – men de kan också kopplas ihop och som en grupp kommunicera med energimarknaden.

På ett ännu större plan arbetar vi med hela systemlösningar – så kallade ”kalla nät” eller ”5:e generationens fjärrvärme”, där små och stora värmepumpar arbetar tillsammans för att värma – eller kyla - ett helt område eller ett helt samhälle. Vårt mål är att ändra hur Europas storstäder värms upp. Att ta dem från fossil värme till smarta förnybara lösningar.

Det låter slitet, men det är lite av en revolution som pågår. Där vi lagt ihop kunskaper och erfarenheter från två branscher för att nå ett gemensamt resultat.

Det är en häftig resa att få vara med på. Och vi ser fram emot att du är med på den!

2 2 ETT NYTT SVENSKT VÄRMEPUMPSFÖRETAG – SOM GRUNDADES FÖR 30 ÅR SEDAN VÄLKOMMEN TILL QVANTUM

QVANTUM VÄXER

Qvantum växer över hela Europa. På bara ett år har det öppnats dotterbolag i sju länder. Dessutom har det tecknats distributörsavtal med företag i ytterligare nio.

”Intresset är enormt”, säger Jesper Jarnhäll som är global marknadschef. ”Varje gång vi öppnar ett nytt bolag så får vi också förfrågningar från verkliga stjärnor i branschen i respektive land. Det känns verkligen som om vi kommer med något som många saknat. Inte bara annorlunda produkter utan en annorlunda företagskultur.”

HUVUDKONTOR

SVERIGE

DOTTERBOLAG

STORBRITANNIEN

TYSKLAND

NEDERLÄNDERNA

POLEN

ÖSTERRIKE

FRANKRIKE

UNGERN

DISTRIBUTÖRER

BULGARIEN

LETTLAND

ITALIEN

FÄRÖARNA

PORTUGAL

RUMÄNIEN

SLOVENIEN

SPANIEN

TJECKIEN

Brittisk VVS-Oscar & polsk guldmedalj till Qvantum

I november 2023 vann Qvantum priset för Årets Bostadsvärmeprodukt vid H&V News Awards i London. Den största galan för VVS-branschen i Europa. Bara några månader senare var det dags för en guldmedalj vid den polska byggmässan Lubdom.

2023 BLEV ÅRET NÄR QVANTUM verkligen märktes i Europa. Efter att ha vunnit priser på mässor i Tyskland och England var det i november dags för det som brukar kallas VVS-branschens Oscars –H&V News Awards i London – och även här blev Qvantum vinnare.

Den unika lilla lägenhetsvärmepumpen som premiärvisades på ISH-Mässan i Frankfurt i mars 2023 utsågs nu till Årets

Bostadsvärmeprodukt. Bland de övriga nominerade till priset fanns bland annat produkter från Tesla, NIBE, Daikin, Navien och flera andra.

”H&V NEWS DELAS UT AV Storbritanniens största VVS tidning och det är verkligen årets stora händelse”, säger Gabrielle Campomanes som ansvarar för Qvantums marknadsföring i landet. ”Bil -

jetterna kostar ca 5 000 kr per person och det är fullsatt. Att få gå upp på scenen och som nykomling ta emot det här priset har nog aldrig hänt tidigare. Det var nog en del som satte i halsen lite.”

Lägenhetsvärmepumpen vann även en guldmedalj vid Polens största byggmässa – Lubdom i april. Medaljörerna utses av en expertgrupp som bedömer innovation, kreativitet och modernitet.

3

QVANTUMS

LUFT/VATTEN-VÄRMEPUMPAR ÄR HÄR

Nu lanseras Qvantums luft/vattenvärmepumpar i QA-serien i Sverige. En efterlängtad nyhet som bygger på samma modulteknik som företagets frånluftsvärmepumpar.

MODULDESIGN HAR VARIT EN LEDSTJÄRNA när

Qvantum utvecklat sina nya luft/vatten-värmepumpar i Åstorp. Utedelarna benämns QA och innedelen QH och den som jämför de nya modellerna med frånluftsmodellerna i QE-serien ser direkt hur tankarna gått när de utvecklades.

– Man kan säga att innedelen QH i grund och botten är samma maskin som QE – men utan värmepumpsmodulen. Den har man placerat utomhus istället, säger Richard Carlholmer som är försäljningschef för den svenska marknaden.

Detta sätt att konstruera och bygga värmepumpar på betyder att det är samma idé bakom de olika funktionerna oavsett vilken typ av värmepump det rör sig om. Till exempel att lagra värme i tanken och sedan värma tappvatten via värmeväxlare.

Något som gör att man som installatör aldrig behöver fundera på vilket korrossionsskydd slutkunden ska ha. Det gör också att det går att shunta vatten till både tappvatten och värme. I de flesta situationer slipper värmepumpen välja mellan det ena och det andra. Expansionskärl och säkerhetsutrustning ingår och är färdigmonterat.

– En annan stor fördel är att vi håller nere mängden olika komponenter, något som också ger oss en bättre reservdelshållning.

Moduluppbyggnaden gör också att mjukvaran är samma som på QE vilket i sin tur gör det mycket enkelt att växla mellan de olika modellerna som installatör. Har man driftsatt en så kan man driftsätta en annan. Liksom alla andra värmepumpar från Qvantum är den också flexready och kan både dra nytta av och hjälpa till att hantera elnätens stora

variationer. Något du kan läsa mer om på annan plats i tidningen.

Arbetar under - 25°

Tack vare att värmepumpsmodulen tagits bort är innedelen QH 175 bara 160 cm hög. Alla anslutningar sitter på ovansidan men du måste inte ansluta där.

– Det går att kapa kallvattenröret och ansluta kallvatten i botten i stället om man vill.

QA kommer i två storlekar – båda inverterstyrda och med propan (R290) som köldmedie. QA 8 passar till värmebehov på upp till 7 kW och tillsammans med QH 175 ger den 245 liter tappvarmvatten. QA 15 är lämplig där man behöver upp till 11 kW och där blir tappvarmvattenkapaciteten 260 liter.

– En mycket intressant sak är att QA är stämplad ner till -25°, men den slutar inte jobba då. Den arbetar vidare – med sämre och sämre COP – men den fortsätter att stötta elpatronen. Det gör att vi klarar oss med en mindre elpatron än de som har värmepumpar som helt stänger ner vid en viss temperatur.

Smarta tankar sänker kostnader. Genom moduluppbyggnad och färre variationer har man kunnat hålla nere produktionskostnaden och det avspeglas i priset till slutkund.

– En installatör kan sälja det lilla paketet för 111 250 kr och det stora för 136 250 inklusive moms till kund. I kombination med snabba installationer och att expansionskärl ingår, så ger det grunden för ett riktigt bra erbjudande till kund.

Qvantums nya

värmepumpsfabrik igång

Nu är Qvantums nya fabrik i Åstorp i full gång – Sveriges kanske modernaste värmepumpsfabrik. Här produceras idag QH och QE-modellerna och snart även QG.

– Vi har ju kunnat utgå från ett helt vitt papper och utformat och utrustat fabriken helt efter våra behov, säger Jörgen Olsson som är produktionsteknisk chef på fabriken.

– Våra moduluppbyggda produkter har också gjort att vi kan ha en mycket smart produktion eftersom det mesta vi bygger består av samma komponenter.

På fabriken byggs det mesta från grunden. Här finns robotiserad kantbockning och rörbockning liksom en automatisk lackanläggning där överskottsvärmen används till att värma hela anläggningen.

Man har också ett speciellt ”renrum” där man tillverkar själva värmepumpsmodulerna.

Fabriken ligger bokstavligen talat vägg i vägg med huvudkontoret vilket skapar en närhet i organisationen som är ovanlig.

– Vi har verkligen nära på alla sätt och vi arbetar tillsammans. När utvecklarna vill prova en idé kan de gå direkt ut och prata med de som verkligen bygger värmepumparna.

– Vi har en stämning som är unik. Alla är ju relativt nyanställda och ”på hugget” och det är en stor blandning både vad gäller ålder, kön och etnicitet. Vi har människor som jobbat med värmepumpar i decennier, rutinerade rävar från andra branscher och de som nyss gått ut skolan. Jag tror aldrig jag hört det skrattas så mycket på en fabrik!

7

DE VALDE QVANTUM FÖR UNIKA BOSTADSOMRÅDET

Aggerudsvikarna i Karlskoga är ett av landets mest spektakulära nya bostadsområden. Totalt 49 radhus med strandtomt och egen brygga. AM Construction i Örebro ansvarade för VVS-arbetet och valde Qvantum QE för uppvärmningen.

AM CONSTRUCTION I ÖREBRO är ett av de första installationsföretagen som installerat Qvantums nya frånluftsvärmepumpar i QE-serien i större skala. Totalt 49 installationer i prestigeprojektet Aggerudsvikarna i Karlskoga. Här ligger radhusen i fyra kvarter runt två vikar och alla hus har egen nedgång till sin egen bryggplats.

– Vi valde Qvantum när vår vanliga leverantör inte kunde leverera frånluftsvärmepumpar av rätt typ till ett projekt vi jobbade med, säger Andréas Nylund Orvet på AM Construction.

Trots att Qvantum var helt obeprövade i dessa sammanhang kände Andréas inte att det var någon risk.

– Qvantum är ju uppbyggt av och runt några av de mest respekterade människorna i branschen. Dels vet jag att det är människor som verkligen vet vad de gör, men jag vet också att de inte hade gett sig in i företaget om de inte hade trott 100 % på satsningen.

Totalt har Andréas personal installerat över 70 värmepumpar från Qvantum och allt har gått helt enligt plan.

– QE-serien är så genomtänkt. Bara en sådan sak som att tappvattnet inte kommer från tanken utan värms via en växlare. Man behöver på så sätt inte ens fundera på korrossionsskydd.

8

Sedan är mjukvaran i en klass för sig. Man stegas igenom installationen och även en installatör som gör det för första gången fattar direkt hur man ska göra. Dessutom är Qvantums kundsupport suveräna – de kopplar upp sig direkt på den aktuella värmepumpen samtidigt som man står framför den och löser eventuella problem.

Just människorna är något Andréas återkommer till.

– Det är en helt annan företagskultur än hos andra tillverkare – många av de stora är inte ens med i matchen när det gäller kundkontakt. Här känner man sig verkligen som en kund som är värdefull. Det känns som om de samlat ihop ett gäng som verkligen tycker om att ge service och att ta hand om kunder. Magnus Lindberg som är vår kontakt hos Qvantum, har ju själv varit i installationsbranschen och är en fantastisk tillgång.

Snart är det dags för de första luft/vattenvärmepumparna från Qvantum att levereras och det är något Andréas ser fram emot.

– Man har ju samma ”drivlina” i nya QA som i QE kan man säga. Det gör ju allt så oerhört mycket enklare för mina installatörer. Och enkelhet är tid och tid är pengar. Det kommer bli mycket Qvantum framöver för oss – det kan jag lova.

9
Totalt byggs 49 hus i Aggerudsvikarna. Alla med egen brygga och uppvärmda av Qvantum QE värmepumpar. Nedan: Jakob Barton är VD för huvudentreprenören Tribus.

INSTALLATÖRER OM QVANTUM

Nu har de första värmepumparna från ”nya” Qvantum varit ute på marknaden ett tag. Vad säger då installatörerna. Vi har pratat med några av de som varit tidigt ute.

”EN GAME CHANGER”

Magnus Juvén är VD för Wettersol i Jönköping.

Ett företag som inte längre bara arbetar med solel, utan som idag säljer ”lägre energikostnader”. – Qvantums värmepumpar är något helt nytt. Nu kan kunden inte bara sänka sina värmekostnader – på sikt kan de till och med tjäna pengar på sin värmepump.

Att kombinera energiproduktion med smart energianvändning, det är framtiden menar Magnus Juvén på Wettersol. Företaget i Jönköping började för ett tag sedan att inte bara arbeta med solel, utan även med värmepumpslösningar. En specialitet är så kallade hybridsolpaneler som både ger el och varmt vatten – en perfekt lösning inte minst för den som har bergvärme.

– Hela diskussionen om att hyra ut

batterier för att hjälpa till att balansera elnätet kom ju igång starkt förra året. Jag började fundera på om inte smarta värmepumpar med möjlighet att lagra väldigt varmt vatten kunde vara ett sätt att lösa samma problem på ett nytt sätt. Då visade det sig att Qvantum var inne på exakt det spåret med sitt ”flexready” koncept.

Wettersol har idag byggt upp ett nära samarbete med Qvantum och

även om det idag inte finns en intjäningsmöjlighet på samma sätt som med batterier, så finns tekniken på plats och bara väntar.

– Qvantum är en game changer. Man har valt en teknisk lösning som är framtidssäkrad på ett sätt som är helt unikt. Och så kombinerar man det med mjukvarukunnande som ingen annan är i närheten av.

Detta kommer att bli stort!

10

”ETT ANNAT AFFÄRSTÄNKANDE”

Peter Liwell driver Enwell Mälardalen som är en av Sörmlands och södra Stockholms mest snabbväxande värmepumpsinstallatörer. Tidigare i år gjorde man sina första installationer av Qvantum QE.

– Det är ett nytt affärstänk hos Qvantum. Både vad gäller produkter och hur man jobbar med sina kunder.

Enwell

ergilösningar för sina kunder. Företaget installerade sina första QE-värmepumpar från Qvantum i början av 2024. Och det stod snart klart att detta var en annorlunda tillverkare med nya idéer.

– Qvantum har helt egna och smarta lösningar på många plan och gör inte på ett visst sätt bara för att man gjort så tidigare, säger Peter Liwell.

– Lösningen med att använda tanken som energilager är genial. Inte bara med tanken på flexready och elnätsbalansering. Det gör också att man kan shunta ut värme istället för att pumpen kör antingen värme eller varmvatten.

I Peters företag är snabbhet en av de

viktigaste konkurrensfördelarna. Man håller bland annat eget lager av vär mepumpar för att kunna ta uppdrag med mycket kort varsel. Till och med dagen efter beställning.

– Qvantums värmepumpar går så snabbt att installera. Både hård- och mjukvara är skapat med tanke på oss som ska arbeta med dem. Dessutom är de oerhört snabba i sin respons. After Sales-avdelningen är personliga på ett sätt som de etablerade företagen har svårt att matcha. De kan agera direkt på feedback och vi har till och med fått mjukvaruuppdateringar som direkt respons på något vi påpekat.

11
Mälardalen arbetar med totala en

Mr Heat Pump till Qvantum

Thomas Nowak är antagligen den människa som betytt mest för att göra värmepumpen som idé accepterad i Europa. Efter 18 år som generalsekreterare för den Europeiska Värmepumpsföreningen tar han nu steget över till Qvantum. – Qvantums produktidé och vision kommer att helt förändra hur vi värmer upp våra storstäder. Det är en hållbarhetsrevolution som jag vill vara med och driva.

NÄSTAN ALLA SOM ARBETAT INTERNATIONELLT med värmepumpar och hållbar uppvärmning i Europa har garanterat kommit i kontakt med Thomas ”Mr Heat Pump” Nowak från Tyskland. Som generalsekreterare i den Europeiska värmepumpsföreningen (EHPA) under 18 år har han varit motorn bakom att göra värmepumpsteknologin känd och spridd över hela kontinenten.

– Jag har alltid velat arbeta med hållbar utveckling, det är min drivkraft. Ett av mina uppdrag på jobbet var att göra en marknadsanalys om värmepumpar. På något sätt hamnade den analysen i händerna på några av de som drev EHPA på den tiden, och på så sätt landade jag som chef för att driva just EHPA. Föreningen hade då totalt 36 medlemsföretag och jag skulle bli den förste och ende anställde – men bara på deltid eftersom det inte fanns mer budget, det skulle visa sig att behovet av föreningen var mycket större än de trodde.

IDAG HAR EHPA 260 MEDLEMMAR och 25 anställda på kontoret i Bryssel. Värmepumpar värmer och kyler ca 16 % av alla byggnader i Europa.

– Vi har varit tvungna att jobba hårt för att sprida vårt budskap om hur värmepumpen bidrar både till bättre ekonomi och till klimat- och energinyttan, säger Thomas.

Efter 18 år på EHPA börjar Thomas alltså på Qvantum där han kommer att ansvara för kontakter med myndigheter och politiker över hela Europa.

– En sak har jag lärt mig och det är att politiker gillar stora lösningar som kan ge rubriker i media. Det ska vara stora anläggningar som ska byggas eftersom det betyder mycket för den lokala ekonomin. Med värmepumpar växer projekten organiskt och fastighetsägare efter fastighetsägare fattar egna beslut och successivt byggs infrastrukturen och systemet upp. Det är en typ av utbyggnad som man inte är van vid, men det är en lösning som

ger resultat – ni i Sverige har ju bytt ut nästan all fossil uppvärmning. Ni visar oss att det går, och vi visar Europa samma sak.

– Jag träffade Qvantums VD Fredrik Rosenqvist för flera år sedan när han jobbade på E.ON och blev tagen av hans visioner om att ändra hela sättet Europas storstäder värms upp och kyls. Jag sa att ”om du någon gång startar ett eget företag så får du gärna ringa”. Och det gjorde han.

Thomas beskriver flerfamiljshus och cirkulär energi som det nya stora steget för värmepumpstekniken. Och menar att just den större skalan på projekten kan göra det hela mer synligt i politikernas ögon. Oavsett om man kallar det ambient loop, 5:e generationens fjärrvärme, kalla nät eller något annat.

– Det är helt tokigt att vi använder gas för att värma upp på ett ställe och sedan el för att kyla ner en bit bort. Utan att använda överskottet från det ena stället till det andra. Det har aldrig tagits helhetsgrepp där man verkligen ser till att använda all energi smart.

Jag sa att “om du någon gång startar ett eget företag så får du gärna ringa”. Och det gjorde han.

– Qvantum är först med att verkligen ta ett helhetsgrepp. Värmepumpar, kyla, fjärrvärme, lagring av energi i form av varmt vatten, integration av batterier och lokalt producerad el och inte minst stabilisering av elnätet.

– Man skapar en storskalighet av en mängd små enheter och smart mjukvara på ett sätt som ingen annan gjort. Det gör att man är unik och verkligen gör elektrifieringen möjlig på riktigt.

– Det är en revolution – och jag vill verkligen vara en del av den.

12

FLEXREADY: Värmepumpar som hjälper elnätet. Och tjänar pengar åt husägarna.

Qvantum i sin nya skepnad är skapat av människor från både elnäts- och värmepumpsbranscherna. Den kombinationen har skapat helt nya tankar – bland annat om hur värmepumpar kan användas för att stabilisera elmarknaden. Och därmed vara bra både för samhället i stort, miljön och villaägarens plånbok.

Alla Qvantums nya värmepumpar för villor är vad som kallas ”flexready”. Det betyder att de är gjorda för att kunna vända elmarknadens svängningar till kundernas fördel.

– Alla har ju märkt hur elpriserna svänger kraftigt. Inte bara över tid, utan under ett och samma dygn, säger Maria Malm Skarin som är Sverigechef på Qvantum. Maria har ett förflutet på bland annat E.ON där hon arbetade med elnätsverksamheten.

Svängningarna beror dels på att vi använder olika mycket el vid olika tider på dygnet, men också på att vi använder allt mer el från sol och vind. Det är energikällor som vi inte kan styra utan där tillgången till el helt styrs av vädret. Detta ger varierande priser men det gör det också svårt att dimensionera och hantera belastningen på elnätet.

– Våra värmepumpar hanterar detta på två sätt, berättar Maria.

– De har självlärande algoritmer som jämför husets beräknade behov med det

kommande dygnets elpriser. På så sätt kan vattentanken fungera som vad man kallar ett termiskt batteri. Det vill säga att energi lagras i form av varmt vatten när elen är billig och sedan används energin när elen är dyrare.

Den som har solel kan göra en ännu bättre affär. När solen skiner och panelerna ger som mest energi får man också minst betalt för sin el. Genom att då använda den till att ladda sin värmepump med värme som kan användas när elen är dyr ger det mer förtjänst även här.

Tack vare att Qvantums värmepumpar inte lagrar tappvatten i tanken utan värmer detta via en värmeväxlare så kan tanken “överladdas” ända upp till 90° och det gör att ännu mer energi kan lagras.

– Det sparar inte bara pengar utan även miljö eftersom det är när elen är dyr som de minst miljövänliga kraftverken behöver startas upp.

Stabilisera nätet

Den ökande andelen el från sol och vind skapar också en risk för svängningar i frekvensen på elnätet. Det gör att Svens -

ka Kraftnät vill kunna styra både hur mycket el som går ut på nätet och hur mycket som tas ut från det. Idag kan den som har batterier därför tjäna pengar på att “hyra ut” dessa till Svenska Kraftnät då de kan hjälpa till att både ta emot och lämna ifrån sig energi. Beroende på vad elnätet behöver.

Qvantums värmepumpar är även de klara för detta steg. Genom att elpatronen är monterad i tanken som i sin tur är ett naturligt termiskt batteri kan den blixtsnabbt sättas igång när elnätet riskerar att få för mycket el som blir svårt att hantera.

– Det finns exempel på lokala elnätsbolag som erbjuder sina kunder stora rabatter om de låter nätbolaget styra elbilsladdare just för att avlasta nätet. Med vår teknik kan vi koppla ihop 1000-tals värmepumpar och erbjuda nätbolagen att sekundsnabbt öka eller minska förbrukning på tillsammans flera Megawatt. Då kan vi göra verklig skillnad.

– Qvantum sätter en ny standard – genom att sammanlänka två unika branscher skapar vi morgondagens energisystem.

13

QVANTUMS NYA ANLÄGGNING

EN MEGA-FABRIK FÖR VÄRMEPUMPAR

Så sent som i fjol öppnades Qvantums fabrik i Åstorp med en kapacitet på 50 000 värmepumpar om året. Men redan innan den ens var invigd stod det klart att behoven var mycket större än så. Nu pågår arbetet för fullt med att driftsätta en Mega-fabrik som kommer att kunna ha kapacitet att producera upp till en miljon värmepumpar om året i Ungern. Det kommer göra Qvantum till en av Europas största tillverkare.

ATT BYGGA EN NY FABRIK ÄR ETT ENORMT PROJEKT som kan ta många år och som kommer att stöta på många olika problem under vägen. I stället för att ge sig ut på en sådan resa, valde Qvantum att försöka hitta en befintlig anläggning att ta över. Samtidigt meddelade vitvarujätten Electrolux att de skulle stänga en av sina största fabriker i Europa. Timingen var perfekt.

ANLÄGGNING I VÄRLDSKLASS

”Det finns en enorm efterfrågan på våra värmepumpar över hela Europa,” säger Qvantums VD Fredrik Rosenqvist.

”När möjligheten att köpa den moderna fabrik som Electrolux byggt kylar och frysar i dök upp, gav det oss en unik chans att snabbt öka vår kapacitet till en helt ny nivå. Både tekniken och kunskapen som krävs för att bygga kylskåp/frysar och värmepumpar bygger på samma principer. Nästan alla tekniker och

utvecklare som arbetade på fabriken har också redan gått med på att arbeta med oss.” Fabriken, som ligger i Ungern, har av Electrolux utvecklats till en anläggning i världsklass, redo för snabb omställning till en värmepumpstillverkning.

Byggnaderna är totalt på hela 65 000 m2. Det motsvarar nästan 10 fotbollsplaner eller alla hallar på hela Stockholmsmässan. Här finns järnvägsspår inomhus och åtta lastkajer samt parkering för 20 trailerekipage.

Produktionen av värmepumpar beräknas starta redan under andra halvåret 2024. När alla delar är på plats kommer fabriken att ha kapacitet att kunna producera upp till en miljon värmepumpar per år.

”Vår plan är att vara en av Europas största tillverkare inom några år.”

14
15
Upp till en miljon kylskåp producerades här när fabriken gick för fullt. Kapaciteten är densamma för värmepumpar. Produktionsytorna är enorma – 65 000 kvadratmeter. Eller nästan tio fotbollsplaner. Fabriken har järnvägsspår inomhus för lastning och lossning. Lagret har åtta lastbryggor och parkering för upp till 20 trailerekipage.

QVANTUMS NYA bergvärmepump med propan som köldmedie

Efter lanseringarna av QE och QA/QH är det snart dags för helt nya bergvärmepumpen Qvantum QG. Den första i segmentet med propan (R290) som köldmedie.

– Man kan säga att QG är byggd som en QE, men med värmepumpsmodulerna i botten i stället för i toppen, säger Richard Carlholmer på Qvantum.

– Det är samma konstruktion, samma komponenter, samma system med bufferttank och samma mjukvara. Och givetvis är den flexready. Den som har installerat en av våra modeller kan enkelt installera våra andra också.

Liksom med de andra modellerna kommer QG med expansionskärl och säkerhetsutrustning monterat och klart.

TVÅ VÄRMEPUMPSMODULER

Värmepumpsmodulerna i QG är som ordet antyder fler än en. I stället för att ha en större modul så använder man två mindre. Något som ger många fördelar.

– Varje värmepumpsmodul i en QG är i stort sett samma enhet som den vi har i våra små lägenhetsvärmepumpar.

Genom att ha två små 6 kW-moduler i stället för en större så kan vi få stora volymfördelar vid inköp och lagerhållning. Både i produktion och vad gäller reservdelar. Dessutom kan vi använda propan som köldmedie vilket är väldigt viktigt ur miljöhänseende.

De två modulerna är enkla att ta loss. Det betyder att om det är problem med en av dem så kan man enkelt ta ur den, sätta in en ersättningsmodul och ta hem den som är trasig för reparation. Det går till och med att köra en QG på halv effekt med bara en modul igång.

– Vårt koncept går ut på att vi renoverar moduler. Vid service sätter du in en sådan renoverad modul och skickar den befintliga till oss för reparation så gör vi den som ny igen. Kunden får ett driftavbrott på enbart några minuter.

QG serien kommer att lanseras under hösten 2024. Den kommer i 6 och 12 kW utföranden med 175 l tank.

16 QVANTUM ENERGI AB Ji-Te gatan 7, 265 38 Åstorp info@qvantum.com | www.qvantum.se Tel: +46 10 332 00 50

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.