10. Smotra SIH-a - Bilten br. 6

Page 1

BILTEN br. 6

subota 29. srpnja 2017.

Međunarodni dan

The Israeli Delegation To Croatia’s 10th Jamboree In Kamanje For the first time, an Israeli delegation participated in the Croatian Jamboree. The 21 children were excited to be the pioneers in this wonderful international camp. We prepared ourselves to understand a few word sin Croatian, especially hvalathank you. We didn’t know what to expect. As we arrived late at night we were warmly welcomed by tents and beds which our children are not used to in Israeli summer camps. We were also welcomed by the weather so it rained for 3 days. Finally, as it stopped we started mingling, getting to know people from other countries, making new friends and having special moments around the mutual camp fire until a late after midnight. We were honoured by a visit from the Israeli ambassador her excellency Mrs. Zina Kalay Kleitman, during the international day which was exciting and moving. We are looking forward to having a visit from Croatian Scouts in Israel and continue the successful international relationship.


BILTEN br. 6

str. 2

subota 29. srpnja 2017.

Na 10. Smotri Saveza izviđača Hrvatske u Kamanju uz tisućudvjesto domaćih sudjeluje i osamdesetak skauta iz drugih zemlje. Kako bi se što bolje predstavili hrvatskim izviđačima nacionalnim igrama, pjesmama, plesom i nacionalnom gastonomijom, za njih je organiziran međunarodni dan. Smotra obiluje veselim susretima izviđača i skauta, pa je tako nogometno igralište u Kamanju, malenom mjestu uz rijeku Kupu na sjeveru Hrvatske, i ovom prigodom bilo ispunjeno djecom, smijehom, veseljem, pjesmom i igrom. Hrvatski su izviđači zasvirali bisernicu, izraelci su sve osvojili zanimljivim igrama, ali i ukusnom hranom, dok su francuzi, koji pršte pozitivnom energijom, i ovoga puta bili najglasniji. Djeca su uživala u sunačanom danu i zanimljivim poligonima s preprekama i izazovnim zadacima. Svoje sunarodnjake posjetila je Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Izraela u Republici Hrvatskoj, koja je u sklopu međunarodne skautske prezentacije sa zanimanjem obišla i skaute iz Francuske, Belgije i Makedonije. Pozivu na međunarodni dan skauta nije odoljela niti hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja je iskoristila priliku obići svoje osječane, članove Izviđačkog kluba Javor, koji sudjeluju na Smotri. Zatekla ih je u šumi, na radionici prehrane u prirodi, gdje su europarlamentarku ponudili svježim kiseljakom i koprivom. Biljana Borzan se i osobno odlučila okušati u igrama koje su priredili skauti iz Hrvatske i inozemstva. Sudionike međunarodnog dana na Smotri SIH-a te goste, među kojima je ujedno i kao domaćin u Kamanju bio i načenik Općine Damir Mateljan, uvodno je pozdravio Željko Roglić, predsjednik Saveza izviđača Hrvatske. (Alen Konjević - TUS TUR)

French view Yesterday was the international market day, the kids discovered different games respectively taught by the Israelis, Macedonian, Belgium and Croatian scouts. By the end of this market, they have founded the time to trade some of their scout’s items for items coming from other nationality. After a day well spend (swimming in the river, and rock climbing) they shared a final activity by night, a typical French game with the scout from the international camp, called the Planet game. Even though the game is a bit rough, they laughed a lot and left the football field with a big smile on their face. (Julienne)


str. 3

subota 29. srpnja 2017.

BILTEN br. 6

Belgian view On the international day, we had the occasion to share our vision and our way of scouting with people from other countries like Croatia, Macedonia, Israel, France. It was really interesting and gratifying to point out the differences. We were also happy to share the specialties of our country like our special beers but also our national landmarks like the Atomium and the Manneken pis. But especially, we were happy to see how people were interested and how they cared about the game we prepard and what we had to say about us. We are really enjoying this Smotra, the staff, the people. It is an amazing occasion to meet other cultures, ways of living but also to discover all the similarities between the people.

Makedonski osvrt Vrlo interesantno kako se izviđači snađu i pretstave svoj način života. U kratkim crtama oni su ambasadori sreće koji svoje želje i svoj način rada vrlo rado podele drugima. Upoznali smo način kako podeliti sreću. Upoznali smo izviđače drugih zemalja kao Belgija, Izrael Francuska. Bilo je vrlo interesantno, a domaćin Hrvatska pokazala sve svoje lepote od kojih ti stane dah. I nadamo se da će njihova Smotra ispuniti svoj moto i stvoriti bolji svet.

Vjerske potrebe Svi koji žele sutra, u nedjelju 30.7. otići na misu - misno slavlje počinje u 9 sati ujutro u Župnoj crkvi Imena Marijinog u Kamanju.

Dobrovoljno darivanje krvi

Članovi OI Jelen, OI Istra, OIP Brodosplit, OIP Kantrida, OI Vladimir Nazor išli su jučer na darivanje krvi u Karlovac. Akcijom je sakupljeno 17 doza krvi.


BILTEN br. 6

str. 4

subota 29. srpnja 2017.

Najave događanja

OI MP vas poziva na Stazu izazova povodom ovogodišnje proslave 50 godina Odreda MP. Staza se održava na našem logorskom terenu u nedjelju 30.7.2017. u 2 termina, od 10:00 do 12:00 i od 16:00 do 18:00. U svaki termin se može prijaviti do 10 ekipa (patrola). Prijaviti se možete na broj telefona 091 5323 047 do subote u 21:00.

VAŽNO! po cesti hodajte u KOLONI PO JEDAN, LIJEVOM stranom ceste, prvi i zadnji u koloni MORAJU imati reflktirajući prsluk. Voditelji MORAJU paziti da osobe u koloni hodaju JEDAN IZA DRUGOGA.

bilten u digitalnom obliku i video S PREGLEDOM dana objavljujemo svaki dan na FB i web stranici Smotre


str. 5

subota 29. srpnja 2017.

BILTEN br. 6

SASTANAK TIMA ZA VJEŠTINE & VJEŠTARSTVA Sastanak voditelja i volontera koji su se na SOV u u Dugoj Resi u 3. mjesecu javili da žele sudjelovati na izradi vještina, vještarstava i specijalnosti održava se u nedjelju 30.7. u 9.00 sati ispred prostorije INFO tima na centralnom terenu. Pitajte voditelje po krugovima tko želi sudjelovati i neka taj dođe na prvi sastanak vezan za navedenu temu. - Voditelj sastanka Kuba

MEĐUNARODNI NOGOMETNI TURNIR

nedjelja 30.7. od 16 do 19h Dragi izviđači i istraživači, Pozivamo vas na stadion „NK Vrlovke“ na veliki nogometni turnir! Turnir se održava u nedjelju od 16 do 19h na zapadnom dijelu terena. Ekipe se sastoje od 6+1 igrača uz moguće 3 zamjene; dakle, minimalno 7 i maksimalno 10 članova po ekipi. Ekipe mogu biti muške, ženske ili mješovite. Izviđači igraju 2 puta po 10 minuta, a istraživači 2 x 15 minuta. S obzirom da na turniru sudjeluju i naši prijatelji iz Izraela, Belgije i Francuske, turnir možemo smatrati međunarodnim! Vaše prijave očekuje Filip Vukoja iz OI Sljeme na broj 095 814 8528.

Javno s ispričavamo OIP Jadran što nam je jučer greškom u pisanju, zbog umora ili čisto slučajno ispalo slovo pa izgleda kao da smo vas prekrstili u OI Jadran. Nismo. Samo tipfeler.


BILTEN br. 6

str. 6

subota 29. srpnja 2017.

PREHRANA U PRIRODI

ARHEOLOŠKE RADIONICE

Osječanima iz IK Javor, učesnicima radionice prehrane u prirodi, pridružila se njihova sugrađanka Biljana Borzan, zastupnica u Europarlamentu. Pokazali su joj kako se koprive beru rukom, a zajedno su probali jesti sirove listove kiselice. (Crni)

Od 10-11:00h za izvidace odreda okupljenih pod imenom Sjeverozapad (Krapina) odrzana je radionica Pisemo i citamo hijeroglife. Sudjelovalo je 20-ak polaznika. U 16:00h postavljena je izlozba od 9 samostojecih postera na pozornici DVD-a Kamanje. Izlozba, naziva Arheoloski susreti, sažeto prezentira esenciju arheološke djelatnosti, metodologiju i dinamiku istraživanja te ulogu arheoloških muzeja u suvremenom društvu. Prva grupa od 20 izvidaca OI B.J. iz Zagreba sudjelovala je u arheološkom susretu, svojevrsnom interaktivnom predavanju koje se referira na sadržaj prezentiran na posterima. Kroz polusatni razgovor, polaznici su upoznati s arheoloskom i muzejskom djelatnoscu. Interes su iskazali kroz niz pitanja i potpitanja, a posebno raduje cinjenica da su iz grupe polaznika generirana 3 dobrovoljca (Robert, Mak i Dino) koji su prruzeli ulogu “malih kustosa.” Spomenuti trojac je sljedecoj grupi OI B.J. (20 istrazivaca) prezentirao usvojeno znanje provevsi ih kroz Izlozbu te odgovarajuci na pitanja svojih starijih kolega, naravno, uz asistenciju arheologa Arheoloskog muzeja u Zagrebu. Arheoloski susret zavrsen je u 18:00h. (Ozren Domiter - Arheoloski muzej u Zagrebu)

NOVINARSKA RADIONICA Dvije grupe istraživača iz Zagreba i Splita u srijedu su sudjelovale na novinarskoj radionici. Cilj je bio ukazati mladima, korisnicima društvenih mreža te izviđačkim voditeljima koji uređuju odredske portale i koji komuniciraju s javnošću, putem medija ili izravno, kako da izviđački program i aktivnosti predstave što uspješnije i razumljivije “neizviđačima”. Petnaestak sudionika radionice, koji su je ocijenili zanimljivom o korisnom, analizirali su objave na portalima i facebook profilima više izviđačkih udruga te su uočili najčešće pogreške i vješte objave, kao i odabir fotografija u svrhu promidžne svojih udruga.

ORIJENTACIJSKI POLIGON Na orijentacijskom poligonu imamo 4 aktivnosti: trčeći križić-kružić, funny faces, minsko polje za šišmiše i labirint orijentacija. Svi sudionici prolaze kroz sve aktivnosti, a prema želji izvode ih i više puta u raznim varijacijama. U pravilu, ako to ne remeti ritam rada s predviđenim sudionicima, prihvaćamo i sve zainteresirane slučajne prolaznike. 26.07.2017. na radionici je sudjelovalo 18 istraživača i 5 brđana iz 8 udruga. Imali smo ukupno 32 prolaska kroz labirint. 27.07.2017. na radionici je sudjelovalo 47 istraživača i 6 brđana iz 5 domaćih udruga te Francuske. Imali smo ukupno 56 prolazaka kroz labirint.


str. 7

subota 29. srpnja 2017.

BILTEN br. 6

Blic vijesti s logorskih terena IK JAVOR - Poletarci i pčelice odradili radionice “Ivandan”, “Zmajurjevo” i “obuci me”. Oduševili su se. Mlađi i stariji izviđači imali su na centralnom terenu radionicu “Labirint” i “Geochaching” koje su im se jako svidjele. U našem krugu imali su radionicu “Prehrana u prirodi” koju su uspjepšno odradili. I poletarci i pčelice u popodnevnim satima u našem krugu imali su radionicu “Izradi naš kamp” u kolažu za pano. (Blaža) SJEVEROZAPAD (KALNIK, EUCALYPTUS, MEDVEDGRAD, SAMOBOR, PICOKI, HRVATSKO ZAGORJE & SVETI VID PAG) - Danas smo se pridružili međunarodnom danu u igrama i degustaciji hrane. Patrole su naučile o arheologiji. Za sigurnu plovidbu Kupom napuhali smo dva velika šlaufa i izgradili splav kojom smo se provozali do susjednog logora. Neki su igrali picigin. Teku pripreme za večernje aktivnosti i noćno dežurstvo, naravno, uz vatru. (Gemma) SK SPLIT - Izviđačima i planinkama došao je u posjetu OI 3. Maj, a vrijeme su proveli u igri. Za ručak smo se sladili šniclama u vinu pa smo bili svi veseli, nakon jučerašnjeg dana šo smo jeli koprive i maslačke. Kupamo se u Kipi i koristimo prirodne jacuzzije koji su neposredno uz naš logor. Svaki dan imamo vrijednog kuhara Bartola kojem pomaže teta Slave. Danas su već oripreme za sutrašnji bivak. U nedelju spremamo njoke s pašticadom. (Slave) OIP KANTRIDA - Ushićeni izviđači koji su napokon zapalili vatru i to svečanu te očarani istraživači koji su uživali u zvjezdanom nebu tijekom noćne orijentacije, dočekali su kišno jutro koje ih je malo uspavalo. Usprkos kiši zaputili su se u Ozalj gdje su slušali čarobne priče o povijesti Ozlja, a najviše ih je dojmila legenda o Ozaljskom zmaju! Osvojili su šumu oko dvorca nakon čega su se

okupali, vjerovali ili ne u Kupi koja ih svuda prati. Ujutro su s prijateljima iz OIP Spinut i OIP Jadran pjesmom osvojili voditeljicu za atmosferu. Pozdrav uz izreku logorskog kruga ZBEDABE. (vođa kruga, Michelle Eli)

OIP BRODOSPLIT - Prekjučer smo posjetili Donje Velemeriće koje preporučujemo svima jer smo se odlično zabavili, Muzej grada Ozlja i Muzej Domovinskog rata. Pri povratku napravili smo oglasni riječnik Bjelovara, Rijeke, Splita i Šamca. Jučer smo radili sušila za odjeću, tobogan, krevet te smo uredili kapiju i vozili se čamcem u rijeci. Primili smo goste iz Karlovca u logor i odlicno smo se zabavili. (Sanja)

OI JAVOR - Ajme koliko posla! Ne stignem vam pisati. Još se uvijek pili, reže i hobla. Noćno je prošlo odlično. Program teče svojim tijekom. Javorka je kuhala puževe i popečke od koprive. Dobio sam sve servirano. E ljudi, ja to zbilja ne mogu


BILTEN br. 6

str. 8

subota 29. srpnja 2017.

jesti. Ajde koprive, ali puževe.... A što je ona napravila? Meni u inat, bez treptanja, uzela najvećeg i najdebljeg puža i smazala ga slasno gledajući me ravno u oči. Što da vam kažem? Ona je narasla, a ja sam se smanjio. Idem ja riješiti aferu PRŠUT. Voli vas vaš Javor. OI MP - Kiša je napokon prestala pa smo lijepo vrijeme iskoristili za kupanje i igranje Metloboja. Bilo nam je super! Navečer smo imali zajedničku večernju aktivnost s Tornadom s pjesmama i skečevima. Uz to načelnik Perica je otvorio u brđanskom kutiću pizzeriju „Kod veselog Perice“ i sve nas iznenadio pizzom ispod peke. OI SLJEME & OI PLAVI PINGVIN - Članovi OI Sljeme i OI Plavi pingvin su iskoristili današnji vrući i sunčani dan upoznajući se pobliže s malim ali slatkim mjestom pod imenom Ozalj. Nakon učenja o povijesti grada u gradskom muzeju, glave smo odlučili rashladiti na kupalištu koje nas je izmorilo taman za jednu obilnu porciju ručka što nas je čekao na centralnom terenu. Upravo traje napad na logor te se nadamo da ćemo imati gdje spavati nakon što završi. (Marija)

NEPOTPISANI (potpisujte priloge ljudi) - Dan nam je bio krcat aktivnostima – svi smo jedva stigli počinuti uz obroke. Nekoliko ih je ostalo u logoru samo, ipak im je bio potreban odmor nakon darivanja krvi. Poslijepodne su se istraživači otišli penjati na stijene i bilo nam je kul. Dok se penješ, oko nogu te stišće pojas, zemlja pada po tebi, ruke ti se tresu, ne znaš kud sa lijevom nogom, ali te usnice i duša bole od sreće. Hvala svoj ekipi za odlično iskustvo na stijenama. Dočekali su nas umorne ali ful zadovoljne, jedva smo dočekali da se operemo. Prijatelji iz susjednog logora spremaju nam iznenađenje za KZP.

NION izvještaj

XV SDI TORNADO - Najgore danas je bila hladna i muljevita Kupa, a najbolje sastanak sudionika za Jamboree i vecernja aktivnost -Tornado talent show. Zelimo. svima uspjesan dio. Alebo! (Eva)

1. ??? 10. Vučice 2. ??? 11. Belgium 3. ??? 12. Piroška 4. Dvoksi 13. Cvrčak 5. Samojakobez veze 14. Djetlić 6. Ne radnici 15. Polux 7. SOS 16. Orion 8. Njemačka 17. Mrav 9. Etna 18. France prva 3 mjesta ćete saznati na zatvaranju

SLUŽBENO GLASILO 10. SMOTRE SIH-a, Kamanje 2017. Pripremio INFO SIH Tim - Fotografi: Živac, Mario & Krpica Izdavač: SIH • Naklada: 45 kom • Grafički uredila: Mukica • Tiskao: printer:)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.