10. Smotra SIH-a - Bilten br. 8

Page 1

BILTEN br. 8

• Uređivanje okoliša • Scoutball • Staza izazova • Pagoda na splavi

ponedjeljak 31. srpnja 2017.

projekt


BILTEN br. 8

str. 2

ponedjeljak 31. srpnja 2017.

INA projekt • pijte redovito vodu da nadoknadite tekućinu i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera • nosite pamučnu odjeću • zaštitite glavu • ne jedite masnu hranu i ne prejedajte se • fizičku aktivnost smanjite na minimum

bilten u digitalnom obliku i video S PREGLEDOM dana objavljujemo svaki dan na FB i web stranici Smotre

Učesnici Smotre jučer su bojali ogradu gro Kamanju te uređivali okoliš i šumsku stazu te u su Ronilačkim klubom GERONIMO i Planinarskim dru VRLOVKA čistili korito rijeke Kupe. Također su o edukativne ekološke radionice. Projekt ZAJED PRIRODOM kroz cijelu godinu sponzorir u sklopu Zelenog pojasa, a potpomogla ga je i Kamanje.

Scoutball turnir

Prijavile su se 53 ekipe. 39 u mlađoj kategoriji i 14 u starijoj. Sve ukupno vrtoglavih 420 izviđača. Na 6 terena odigralo se 58 utakmica. Finalne utakmice još nisu odigrane tako da ćemo rezultate turnira objaviti u idućem izdanju BILTEN-a. (Filip)

Smotra u medijima jučer, 30. 7: • Glas Slavonije • Podravski list • krizevci.info • klikaj.hr • koprivnica.hr • epodravina.hr

VAŽNO! po cesti hodajte u KOLONI PO JEDAN, LIJEVOM stranom ceste, prvi i zadnji u koloni MORAJU imati reflktirajući prsluk. Voditelji MORAJU paziti da osobe u koloni hodaju JEDAN IZA DRUGOGA.

Arheologija U nedjelju, 30.07., od 16 do 17 h održana je radionica Neolitička nastamba za 16 izvidaca TUS Tur. Polaznici su podjeljeni u 4 grupe, što je rezultiralo izradom četiriju nastambi. (Ozren Domiter -AMZ)


str. 3

ponedjeljak 31. srpnja 2017.

BILTEN br. 8 Staza izazova

oblja u uradnji s uštvom održane DNO S ra INA, općina

Osvrt sa borilišta

sportskih

Jučer su na Smotri vladali sport i zabava. Središnji teren vrvio je izviđačima i njihovim osmjesima. Istrazivači i izviđači zaigrali su scoutball i nogomet dok su se poletarci zabavili gubeći se i tražeći se po labirintu. Vriskovi zadovoljstva, neslaganja i navijanja cijelodnevno su ispunjavali nogometno i gralište u Kamanju. Bilo je tu svega pomalo, od pristranih sudaca, svađa, grubih sportskih poteza i zelenih koljena do pobjeda, smijeha i uživanja. Pobjedenici su slavili, a gubitnici su tražili opravdanje za poraz u postupcima drugih. Današnja sportska akcija obilježila je 6. dan Smotre i okupila izviđače svih nacionalnosti i uzrasta, te ih još više zbližila (ili razdvojila zbog rezultata ?). Sudjelovale su 53 ekipe, od toga 14 ekipa istraživača i 39 ekipa izviđača. (Daria Polić, OIP Kantrida)

Povodom 50 godišnjice postojanja OI MP je bio organizator staze izazova za 19 ekipa. Staza je bila niz kreativnih i natjecateljskih zadataka. Sastojala se od 5 kontrolnih točaka. Najzanimljivije su se pokazale točke sa dizanjem izviđača na drvo pomoću vatrogasnog čvora, gađanje pikada s čavlićima te vodene igre. Nakon napornog dana MP je otisao na zasluženo kupanje i pozvao patrolu iz Plamena i Marjana na druženje i sleepower kako bi se razvila nova prijateljstva te razmjenila iskustva. Budi pripravan, budi MP-ovac. (Nela)

Pagoda na splavi Vodeni spektakl, pagoda na splavi u organizaciji UIP MIHALJEVICA, bio je pravi dozivljaj za sve nas. Nakon zavjetne vatre, splav su imali čast porinuti članovi veslajući rijekom između porječana i pomoraca prenoseći duh do regije sjever gdje su toplo domaćinski dočekani. Predivna noć. (Sanja)


BILTEN br. 8

str. 4

ponedjeljak 31. srpnja 2017.

Blic vijesti s logorskih terena OIP ULJANIK - Poletarci OIP Uljanika su danas gledali kako OIP Kantrida i „neki odred“ igraju scoutball, naravno navijali su za Kantridu iako su izgubili bili su jako ponosni na svoje prijatelje. Nakon toga Davor Raste ih je odveo na labirinte te su morali bockati iglice u kartu i to im je bilo jako zabavno . Radili su sliku tanjurima i krpam, nakon čega su se vratili i gledati prijatelje iz Kantride kako igraju nogomet koji je završio 1:1. Dan im je prošao u fenomelanom ozračju. (Rebeka Gavrić, OIPUljanik)

know existed. He was very wise and told us many things about the trees, where they grow. For example-did you know that some trees only grow on the north side? We saw what happens when man abuse the land without thinking about the results of the action like causing swamps and killing the smaller plants that don’t get sunlight when tree leftovers from cutting it are left on the forest floor. We ate blueberries and plums straight from the trees. It was an amazing experience. (Oren)

OI Vladimir Nazor i TUS TUR - Nakon naporne subote, jer više od sudionika sudjelovalo je na natjecanjima izviđačke olimpijade i Državne izviđačke olimpijade, članovi Turopoljske udruge skauta „TUR“ i OI „Vladimir Nazor“ proveli su i nedjeljno poslijepodne na sportskim borilištima. Ozbiljniji uspjeh je izostao, ali mi se i onako držimo one: „Važno je sudjelovati“! Dan je obilježila anegdota. Umjesto umilnog glasa dežurnog voditelje su probudili glasovi veselih Izraelki. Odmah smo shvatili da „nešto nije u redu“. U krugu nije bilo niti noćne vatre niti dežurnih. Naime, nakon što su „uredno“ odradile svoju smjenu noćnog dežurstva, koncentrirano na unutrašnjost vlastitih kapaka, djevojke su probudile sljedeću smjenu. Jedan od buđenih nije ih shvatio ozbiljno, pa nije niti izašao iz šatora, dok je drugi (vjerovat ćermo mu na riječ) izašao, te vidjevši da u krugu nema nikoga, pa čak ni vatra nije zapaljena na vatrištu, bio je uvjeren da sanja te se je uredno vratio u šator i nastavio snivati. Voditeljima je tako podario pola sata više sna :). (Alen Konjević, TUS Tur)

MACEDONIA - This day was the perfect combination of community work and having fun because when those two things combine, you get the definition of scouting. In the morning, we went to Kamanje together with the Israel and Croatian scouts at the graveyard (grobiste) and we painted the fence. In the afternoon we went to the scoutball competition and we cheered for our friends from „3 Maj“and also played some football. We use „the recipe for a perfect jamboree“ every day and every day we make new memories. We are thankful to the organizers! (Aleksandra)

ISRAEL - The Israeli delegation had a great trip to the forest today! The bus took us to a beautiful chapel where we started the trip. We met a forest engineer, a job we didn’t

SLUŽBENO GLASILO 10. SMOTRE SIH-a, Kamanje 2017. Pripremio INFO SIH Tim - Fotografi: Živac, Mario & Krpica Izdavač: SIH • Naklada: 45 kom • Grafički uredila: Mukica • Tiskao: printer:)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.