Page 1

TARRAGONA


Amparanoia

TARRAGONA

De l’aigua a la pólvora apagada La festa de l’agost a Tarragona és Sant Magí, l’ermità que fa brollar l’aigua en el moment més calorós de l’any. Per això, la iconografia de la festa està estretament vinculada tant a la calor com a l’aigua, amb càntirs, portadores, síndries, alfàbrega i enramades. Sant Magí havia estat llargament venerat a les nostres contrades, com bé demostra el fet que al santuari de Sant Magí de la Brufaganya, a la Conca de Barberà, existia una imatge romànica del segle XIII. Posteriorment, un Concili Provincial Tarraconense del 1745 va demanar el rés propi de la festa per a tota la província eclesiàstica i que la celebració fos concretament el dia 19 d’agost. En canvi, no va esdevenir copatró de la ciutat fins al segle XIX, quan la devoció a la seva figura es va catapultar arran dels fets de la Guerra del Francès —el bicentenari de l’inici de la qual es commemora enguany. La tradició explica que va apagar tres cops la metxa amb què l’exèrcit enemic volia volar el tram de la muralla on hi ha la seva capella. La primera processó que se li va dedicar és del 1847, i l’ofici litúrgic i missa de sant Magí no serien aprovats per la Sagrada Congregació de Ritus fins al 28 de setembre de 1876.

Divendres 15 d’agost. L’enramada i l’espectacle inaugural 9.00 h Al carreró de Sant Magí, entre les places de les Cols i de Dames i Vells. L’Enramada. Ja en el segle XIII es troben dades que mostren que amb motiu de festes i fires es guarnien els carrers amb garlandes de flors, branques i fulles, per aromatitzar-los quan s’omplien de multituds. A Tarragona la tradició s’ha mantingut vinculada a Sant Magí. Organitza: Moixiganga. 11.00 h Platja de l’Arrabassada. Concurs popular de castells i escultures de sorra. L’aigua salada de la mar Mediterrània ajudarà a modelar les figures plàstiques que basteixen les tarragonines i tarragonins. Organitza: Club Maginet. 18.00 h Des del Palau Municipal. Visita guiada: recorregut pels diferents espais de la Part Alta on es conserva la memòria del sant. Activitat gratuïta amb invitació. Informació: 977 24 22 20; mht@tarragona.cat. Organitza: Museu d’Història. 18.30 h Parc Ecohistòric del Pont del Diable. Itinerari guiat de natura. Amb motiu de la festa de Sant Magí es presenten diferents itineraris de natura, alguns dels quals estan vinculats al patrimoni relacionat amb l’aigua a la nostra ciutat. Inscripcions fins al 13 d’agost: lfont@tarragona.cat , o al telèfon 977 296 222. Organitza: Agència d’Energia de Tarragona / Fundació Tàrraco Energia Local / Conselleria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Salut

2

19.30 h Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Homenatge a la Comissió de Festes dels carrers Portal del Carro, Arc de Sant Llorenç i Puig d’en Pallars, que des de fa 25 anys tenen cura de la celebració de Sant Magí a l’ermita del Portal del Carro. 22.00 h Plaça de la Pagesia, vora de l’Antic Escorxador. Dansa. Esbart Santa Tecla: Les Contalles de Sant Magí, espectacle sobre la vida de sant Magí, que enguany estrena nova ubicació vora de l’emblemàtic espai festiu del Portal del Carro. Organitza: Esbart Santa Tecla. 22.00 h Museu del Port de Tarragona, Refugi 2, Moll de Costa. Passejant amb Apodaca. Visita teatralitzada al Museu del Port, que finalitzarà amb un recorregut en golondrina per l’interior del port. Organitza: CEMAPT. 23.00 h Plaça de la Font. Espectacle inaugural de Sant Magí. La Cadena 100 i l’Ajuntament de Tarragona presenten Amparanoia en concert. La gran dama del mestissatge posa punt final a deu anys de carrera i deixa enrere la seva “paranoia”. La festa petita ja és aquí, petita però tarragonina fins al moll de l’os. www.amparanoia.com www.myspace.com/amparanoiabyebyetour 24.00 h Parc de les Granotes. Ritmes house. Festa Loca FM Tarragona 106.1 amb Dj Xikket. www.locafmtarragona.com www.myspace.com/locafmtarragona 24.00 h Sala El Cau, Trinquet Vell. Dj Maytetxu (indie/pop/rock), resident Sala Sidecar. 24.00 h Davant del Bar Tupaquito, Via de l’Imperi, fins a les 4 h. Tupaquito Fest. Nit de mestissatge. Organitza: Bar Tupaquito.

3


Dissabte 16 d’agost. El Passacarrers del Convit

11.30 h Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Estrena de les visites guiades a la Casa de la Festa. Des del passat 31 de maig aquest equipament destinat a la conservació de la imatgeria i del bestiari, i a l’explicació del conjunt del Seguici, les colles castelleres i la seqüència ritual, ja té les portes obertes. Avui es multipliquen les seves possibilitats amb l’inici de les visites guiades. Aforament limitat. Coorganitzen: Imaginautes, Serveis Culturals, i Ajuntament de Tarragona. 12.00 h Platja Llarga. Regata de Sant Magí per a les categories de patí a vela, patí júnior, catamarà, fórmula wind i windsurf. Organitza: Club de Vela Platja Llarga. www.cvplatjallarga.org 12.30 h Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. 17.30 h Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. 18.00 h Fundació La Caixa, Colom, 2. Taller: “La doble vida de les coses”. Els objectes tenen una funció concreta, una forma concreta i, fins i tot, acostumem a trobar-los en un lloc determinat. Però què passa si canviem tot això que ens resulta tan familiar? Aquest taller ens permetrà descobrir com un mateix objecte pot adquirir significats sorprenents si capgirem les regles del joc. A partir de 5 anys. Els nens i les nenes han d’anar acompanyats d’un adult. Preu: 1 €/nen o nena. Reserves: telèfon 977 249 871. Organitza: Fundació La Caixa. 18.00 h Simultàniament. Plaça de Cuba, Sant Pere i Sant Pau. Plaça de l’Església, Sant Salvador. Plaça de Federico García Lorca, Torreforta. Plaça Major, Campclar. Rambla, Bonavista. La Móra, vora la platja. Jocs per a la canalla amb sis àrees de jocs inflables, que romandran obertes durant tota la tarda.

19.00 h Des de la plaça de la Font. El Passacarrers del Convit. Esclata Sant Magí! Inauguració, en comitiva, per un combinat de músics de dues de les formacions més potents de l’actual panorama del país: Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries juntament amb La Carrau, amb la seva particular proposta l’Orquestrina de l’Escola de la Festa. Núria Lozano —acordió i veu—, Carol Duran (acordió i veu), Jordi Fusté (guitarra), Sergi Molina (percussió), Artur Gaya (veu) i Panxito (guitarró) ens conviden a participar en la celebració. Obren el Passacarrers els estendards de Tarragona i la Cobla de Ministrers de la ciutat tots a cavall, i el tanca el carruatge del Convit amb els pomells de flors de la festa —confeccionats artesanalment per Magda Bernaus—, que seran lliurats a l’Associació Cultural Sant Fructuós —1750è aniversari del martiri del Sant—, el Diari de Tarragona —en el seu bicentenari—, la Comissió de festes del Portal del Carro —pels seus vint-i-cinc anys—, i el Ball de Diables —pels vint-i-cinc anys de la seva recuperació—. Els pomells quedaran exposats durant tota la festa als balcons de la Casa de la Generalitat i a l’Antic Ajuntament (carrer Major), al local dels Xiquets de Tarragona (carrer Santa Anna, 1) i al Consell Comarcal (carrer de Les Coques). El Convit es pregonarà a la plaça de la Font, al carrer Major davant la Casa de la Generalitat i davant l’Antic Ajuntament, a la plaça de les Cols, a la plaça del Fòrum, a la plaça del Rei i novament a la plaça de la Font. Itinerari: pl. de la Font, Misericòrdia, Major, les Cols, Merceria, Pare Iglèsias, Les Coques, Fòrum, Santa Anna, pl. del Rei, Pilat, Pescateria, Cós del Bou i pl. de la Font.

9è Festival de l’Associació de Músics

18.00 h Local dels Xiquets de Tarragona, Santa Anna, 1. Assaig al carrer amb camisa. Els Xiquets faran al carrer l’últim assaig abans de la diada de Sant Magí. Després hi haurà berenar al pati del seu local. Organitza: Xiquets de Tarragona. 18.30 h Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. 18.30 h Parc de la Ciutat, Quinta de Sant Rafael. Itinerari guiat de natura. Inscripcions fins al 13 d’agost: lfont@tarragona.cat o al telèfon 977 296 222. Organitza: Agència d’Energia de Tarragona / Fundació Tàrraco Energia Local / Conselleria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Salut. 18.30 h Fundació La Caixa, Colom, 2. Visita guiada a l’exposició “Una casa per no viure”. Col·lecció d’Art Contemporani Fundació La Caixa. Organitza: Fundació La Caixa. 19.00 h Sala d’Exposicions Caixa Tarragona, Higini Anglès, 5. Visita guiada a l’exposició “Valentí Canadell. Fotògraf. Retrospectiva en blanc i negre”. Organitza: Fundació Caixa Tarragona.

Ministrers

4

5


19.15 h Jardí de la Casa de la Festa, Via Augusta. Presentació del puzle núm. 3 de les Festes, dedicat als gegantons Negritos. Organitza: Grallers Els Quatre Garrofers. Col·laboren: Repsol YPF, Autoritat Portuària, Traginers del Vendrell. 19.30 h Jardí de la Casa de la Festa, Via Augusta. Ball per a la canalla. Jordi Giralt presenta Mans enlaire!, això és una festa!. Comencen les activitats adreçades als més petits, que enguany per Sant Magí també s’incorporen al parc ubicat al costat de la Casa de la Festa, i que ha estat arranjat recentment. 19.30 h Rambla Nova. Ball remullat per als més menuts. Companyia Paraularem: La Senyora Hidràulica i els aigualits. Ajudats perquè Sant Magí cau en ple estiu, l’època més calorosa de l’any, les ballarugues d’aigua són un dels plats forts de la festa. 20.00 h Pati de La Chartreuse, plaça dels Infants. 9è Festival de l’Associació de Músics, fins a les 4 h.: Tumbuctú, Unlogic, Rsk, Por De Pronto, Sb 21, Z 30, Baglietto, Underground Spirit, Sumun Krater, Amnea, Los Bezoya, Max Sunyer Power Trio, Shuarma, Kaire, The Gruixuts. Coorganitzen: Associació de Músics de Tarragona i Ajuntament de Tarragona. Col·laboren: Generalitat de Catalunya, concursos Sona 9, Coordinadora de Músics de Sabadell, Gaià Sound, Rumb/Granollers. 20.00 h Fundació La Caixa, Colom, 2. Visita guiada a l’exposició “Una casa per no viure”. Col·lecció d’Art Contemporani Fundació La Caixa. Organitza: Fundació La Caixa. 21.30 h Cafè Museuum, Sant Llorenç, 5. Veredicte públic del concurs fotogràfic “Un primer pas per a un futur incert”, adreçat a joves de 18 a 35 anys del Camp de Tarragona. Coorganitzen: Secretaria de Joventut de la Generalitat i cafè Museuum. 22.00 h Davant el Bar Tupaquito, Via de l’Imperi, fins a les 4 h. Tupaquito Fest. Nit llatina. 22.30 h Esplanada/passeig de voramar davant de la llotja de peix, Serrallo. Havaneres amb Port Bo, de Calella de Palafrugell. Nascut el 1966, aquest grup no ha deixat mai de participar en la cantada d’havaneres més carismàtica del país, la de Calella de Palafrugell. Coorganitzen: Autoritat Portuària i Xiquets del Serrallo (20è aniversari). 24.00 h Sala El Cau, Trinquet Vell. Les Putes Dj’s (ElectroItalo), Resident Sala El Cau.

17.30 h Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. 18.15 h Plaça de la Font. Món Camp Tarragoní: ritmes nostàlgics per les veus veteranes de la cançó de la ciutat. 18.15 h Fundació La Caixa, Colom, 2. Visita guiada a l’exposició “Una casa per no viure”. Col·lecció d’Art Contemporani Fundació La Caixa. Organitza: Fundació La Caixa. 18.30 h Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. 18.30 h El Comellar, font d’en Garrot. Itinerari guiat de natura. Inscripcions fins al 13 d’agost: lfont@tarragona.cat o al telèfon 977 296 222. Organitza: Agència d’Energia de Tarragona / Fundació Tàrraco Energia Local / Conselleria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Salut. 19.30 h Jardí de la Casa de la Festa, Via Augusta. Ball per a la canalla. La Bicicleta presenta Anem per festa. 19.30 h Rambla Nova. Ball remullat per als més menuts: la companyia Set de So presenta Rediversió. El tercer dia de festa ens porta el segon ball d’aigua, per a les festeres i els festers més petits. 22.00 h Aparcament de Bonavista. La Cadena 40 Principals, Tarragona Ràdio, Més Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona presenten Amaral en concert. Gira de presentació del seu nou CD Gato negro, dragón rojo. Tenen el doble mèrit d’haver convençut tant el públic, que els dóna un suport incondicional, com la crítica, que els ha acabat aplaudint. Arriben a Tarragona en un concert exclusiu a les nostres comarques. Pop elegant amb majúscules que no abaixa el nivell en cap moment. Un nou gran treball cridat a fer història, al costat dels temes ja clàssics del grup, com “Moriría por vos”, “Cómo hablar”, “Sin ti no soy nada” o “Marta, Sebas, Guille y los demás”. Som els amics d’Amaral que passarem unes hores amb ells.

Amaral

Diumenge 17 d’agost. La Sindriada A trenc d’alba, des de Sant Magí Lluny, el santuari de la Brufaganya. Romiatge dels portants de l’aigua remeiera amb els seus carros i cavalls, passant per Santa Perpètua de Gaià, Querol, el Pont d’Armentera, Santes Creus, Vila-rodona i Bràfim. 11.30 h Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa. 12.00 h Platja Llarga. Regata de Sant Magí per a les categories de patí a vela, patí júnior, catamarà, fórmula wind i windsurf. Organitza: Club de Vela Platja Llarga. - www.cvplatjallarga.org 12.30 h Casa de la Festa, Via Augusta, 4. Visita guiada a la Casa de la Festa.

Set de So

6

7


Venda de localitats a les botigues Arsis (Tarragona) i Quick (Reus), i les 24 hores del dia a: • Telentrades / 902 101 212 / www.telentradas.com • Servicaixa / 902 332 211 / www.servicaixa.com • Ticktackticket / 902 150 025 / www.ticktackticket.com Preu: 28 € - www.amaral.es Acabat el concert d’Amaral, a l’esplanada del mercat de Bonavista. Castell de focs artificials amb motiu de la festa del barri, disparat per la Pirotècnia Igual de Canyelles. Organitza: Associació de Veïns de Bonavista.

Sant Magí Electroni-k

22.00 h Local dels Xiquets de Tarragona, Santa Anna, 1. Cançó d’autor: Gentle Music Man i Espaldamaceta. Organitza: Xiquets de Tarragona.

19.15 h Des de la plaça de la Font. La Pujada cap al Portal del Carro, amb el Seguici de Sant Magí, integrat pels cavallistes de la Guàrdia Urbana, el penó de la festa a cavall —portat enguany cerimoniosament pels elegants cavalls frisons de l’Hípica de la Cruz de l’Aldea (Terres de l’Ebre)—, l’estol de cavallistes amb escarapel·les, Magí de les Timbales, Gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, Nanos Vells, Nanos Nous, Ball de Bastons, Bastoners de l’Esbart Santa Tecla, grallers, timbalers, carros enramats i carrossa enramada del sant. Itinerari: Cós del Bou, Pescateria, Nau, Major, les Cols, Merceria, Pare Iglésias, les Coques, Ensenyança i Arc de Sant Llorenç. El Pont d’Arcalís + Les Violines

22.30 h Plaça de la Font. Dansa. Esbart Santa Tecla. 23.00 h Plaça de les Cols. La Sindriada: a deu cèntims la tallada, atipa, refresca i renta la cara! Concert: El Pont d’Arcalís + Les Violines.

19.30 h Aproximadament, baixada de la Pescateria. La Pujada de carros i cavalleries, al ritme de la Banda Unió Musical de Tarragona, que s’incorpora al Seguici a la plaça de l’Esperidió. 20.00 h Plaça Verdaguer. Festival de l’Ateneu. Organitza: Ateneu de Tarragona. 20.00 h Carrer de les Coques, plaça de l’Ensenyança i Arc de Sant Llorenç. L’entradeta

El Pont d’Arcalís i Les Violines configuren la superbanda pirinenca. Es van trobar per primera vegada sobre un escenari a Jasa (al Pirineu aragonès) el juny del 2006, dins del Festival PIR. L’èxit d’aquella primera trobada els va engrescar a fer un espectacle conjunt, que pren la forma d’un concert on els dos grups interpreten temes dels seus repertoris i altres peces que han recuperat de la tradició oral del Pirineu i del repertori del violinista Pepito Farré de Tuixén (Alt Urgell). Col·laboren: Cansaladeria Bardolet, Fruites Mar i Ball de Serrallonga. - www.pontdarcalis.com - www.lesviolines.com 24.00 h Sala El Cau, Trinquet Vell. Carlet & Friends (breakbeat), resident Sala El Cau.

Dilluns 18 d’agost. L’arribada de l’aigua

Nanos Vells

A trenc d’alba, des de Bràfim, passant per Nulles, l’Argilaga, el Catllar i els Pallaresos. Dringar de picarols en el romiatge dels portants de l’aigua, carros i cavalls cap a Tarragona. 18.00 h Platja del Miracle, fins a les 6 h. Sant Magí Electroni-k. Nit de músiques electròniques. Coorganitzen: Butoh Colours / tren-K / Ajuntament de Tarragona. 18.00 h Carretera de Santes Creus, Rovira i Virgili, Rambla Nova, Sant Agustí i Portalet. L’Entrada de l’aigua de Sant Magí en els carros enramats. 19.00 h Plaça de la Font. L’arribada de l’aigua de la Brufaganya, amb els portants tarragonins i la Societat Sant Antoni de Valls, aromatitza les places i els carrers d’olor d’alfàbrega, que perfuma la ciutat i els carreters usen per espantar els mosquits, mosques, rantells i altres insectes que els destorben el camí cap a la nostra ciutat. Aquest dia Tarragona fa una olor embriagadora, ens arriba un perfum dolç i penetrant, gràcies als ramells d’alfàbrega amb què els carreters i els infants ens obsequien.

8

Entradeta de Sant Magí

9


de la vigília, amb els pilars de salutació a l’aigua per les colles castelleres. En aquest moment acaba el romiatge de l’aigua, el dringar de les cavalleries i el museu ambulant del transport en carros, i tota la ciutat aplaudeix el creuament simbòlic de les mirades dels enxanetes amb els portants i amb aquella figura de sant Magí que representa un altre nen, i que el tractorista Ramon Solé porta amb una quietud màgica. Tot seguit, al Portal del Carro, repartiment de l’aigua, les mides i els càntirs de la festa. I després, retorn del Seguici cap a la plaça de la Font. 20.30 h Aproximadament, plaça de la Font. Sandunguero ball de gegants: Gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, amb la banda de música, i balls de bastons. 23.30 h Plaça de l’Antic Escorxador. Música de banda amb la Unió Musical de Tarragona, destil·lant una vetllada de festa amb el seu acurat repertori. 23.30 h Plaça del Rei. La Revetlla Remullada amb la Companyia d’Espectacles Pa Sucat i la Banda Bruixa Express. Si es pogués recollir l’essència de la millor música pop-rock, el resultat serien els Bruixa Express. Una combinació que suma els grans clàssics i les cançons més actuals. Braços enlaire per acollir els efectes aquàtics del Carro ruixador, la Síndria ruixadora, la Petxina pelegrina i el Càntir ruixador. Patrocina: TyssenKrupp. Col·laboren: Fomento de Construcciones y Contratas, Bombers de la Generalitat de Catalunya i Portants de l’Aigua de Sant Magí. - www.bruixaexpress.cat

Bruixa Express

24.00 h Plaça de la Font. Revetlla: orquestres Cimarron i La Pirata. Els ritmes més eclèctics i remoguts en l’epicentre de la festa tarragonina. En aquesta plaça la ciutat ha celebrat històricament les grans manifestacions d’identitat tarragonina. I aquesta nit dos monstres de les bones nits de revetlla faran Sant Magí més gran. 24.00 h Sala El Cau, Trinquet Vell. Dijeila (rumba/flamenc), resident Sala El Cau. 24.00 h davant el Bar Tupaquito, Via de l’Imperi, fins a les 5 h. Tupaquito Fest. Nit jamaicana.

Cimarron

10

Dimarts 19 d’agost. Diada de Sant Magí 5.00 h Església del Portal del Carro. La Missa primera. Altres celebracions religioses, cada hora fins a les 10.00 h. Totes aquestes misses són organitzades per l’administració de la capella del sant. 7.00 h Des de la plaça de la Font. Toc conjunt de Matinades, anunciades per tres coets de tro, amb els grallers i timbalers, així com les altres formacions i músics que hi vulguin intervenir. 9.00 h Club Natació Tàrraco. Tennis de taula. 21è Trofeu Sant Magí. Un torneig que va començar el 1988 per iniciativa del mític mossèn Serra, i que des de la dinovena edició es va obrir al conjunt de la ciutadania. Inscripcions al Club fins a les 19 h del 18 d’agost. Organitza: CN Tàrraco. 10.00 h Zona del Mar Internum, entre les platges del Miracle i l’Arrabassada. Sant Magí al Mar. Xocolatada i concurs infantil de dibuixos sobre el mar. Organitza: Societat d’Exploracions Submarines. - www.sestarragona.es 10.30 h Zona del Mar Internum, entre les platges del Miracle i l’Arrabassada. Missa. Organitza: Societat d’Exploracions Submarines. 11.00 h Església del Portal del Carro. Missa cantada. 12.00 h Plaça de les Cols. Castells, torres i pilars, amb els Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. En aquesta actuació cada colla intervé per torn rotatiu, decidit per sorteig. L’actuació consta de tres rondes, però la colla que no completi les tres construccions pot arribar a realitzar dues tandes més, mantenint l’ordre sortejat, i en la darrera ha d’aixecar construccions superiors a les ja bastides. Els pilars tanquen l’exhibició. En finalitzar, toc de vermut amb els grallers i els timbalers de les colles. 12.15 h Mar Internum. La Processó Submarina i col.locació de la imatge del sant al mar. 18.45 h Des de la plaça de la Font cap al Portal del Carro. L’Anada a Processó amb el Seguici de Sant Magí, anunciada pels tres avisos pirotècnics. Els convidats d’enguany són els cavalls frisons de l’Hípica de la Cruz de l’Aldea (Terres de l’Ebre), que, amb la seva bellesa i noblesa extraordinàries, duran el penó de la festa; el magnífic i virolat grup d’abanderats, tamborers i dolçainers de cerimònia de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa —representant els colors dels trasts de defensa que la capital de l’Ebre tenia al segle XVI, durant el Renaixement—; el ball de les Galeres de Reus –singular dansa de lluita de vaixells-; i els Diablots del Carnaval de Granollers –personatges totèmics d’aquesta festa del Vallès-. També hi participen, com no podia ser d’altra manera, els cavallistes de la Guàrdia Urbana de gran gala —obrint la comitiva—, Magí de les Timbales, Gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, Nanos Vells, Nanos Nous, Ball de Bastons, Bastoners de l’Esbart Santa Tecla, grallers, timbalers, colles castelleres i Banda Unió Musical de Tarragona, juntament amb la corporació municipal, escortada per la Guàrdia Urbana de gran gala. Itinerari: Misericòrdia, Major, les Cols,

Processó de Sant Magí

11


Merceria, les Coques, l’Ensenyança, Sant Pau i Pla de Palau. - www.frisonesdelacruz. com - www.collajovetortosa.cat

acompanyat generacions diverses d’un músic imprescindible i àmpliament reconegut per la crítica, pel públic i pel seu propi sector. Venda de localitats les 24 hores del dia a:

19.30 h Des del Portal del Carro. La Processó de Sant Magí, en la qual el Seguici i els convidats precedeixen la creu processional acompanyada per dos cirials, els infants representant la persecució i martiri de sant Magí pels soldats romans, els penons corporatius, els ministrers, la imatge del sant —seguint compassadament el so dels tabals austers— i el clergat. Itinerari: Arc de Sant Llorenç, l’Ensenyança, Sant Pau, Pla de Palau, Claustre, Escrivanies Velles, Pla de la Seu, Pare Iglésias, Merceria, Major, la Nau, Pilat, plaça del Rei, Portella, Granada, Sant Antoni i Descalços.

• terminals Servicaixa

21.00 h Aproximadament. L’Entrada de Sant Magí a la capella del Portal del Carro, enmig d’un foc extraordinari i ben viu de la Pirotècnia Turís, del País Valencià, que culminarà quan s’endinsi la petita imatge sota el típic tendal. Tot seguit, un cop el sant ha entrat, des de l’església dels Pagesos, pujada dels pilars caminant de les colles castelleres per ordre d’antiguitat. 21.00 h Rambla Nova. Ballada de sardanes amb la Cobla Reus Jove. Organitza: Agrupació Sardanista Tarragona Dansa. 21.15 h Des del Portal del Carro fins a la plaça de la Font. Tornada del Seguici de Sant Magí. 21.30 h Aproximadament, plaça de la Font. Tanda de lluïment del Seguici de Sant Magí i grups convidats. 22.00 h Teatre Auditori del Camp de Mart. La Cadena 100, Tarragona Ràdio, Més Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona presenten Pablo Milanés en concert. Cançons nascudes directament de l’ànima en un concert exclusiu a Catalunya que donarà rang internacional a la festa de Sant Magí. “Yolanda”, “Yo me quedo”, “Amo a esta isla”, “El breve espacio en que no estás”, “Cuánto gané, cuánto perdí”, “Para vivir…” són alguns dels temes que han

• www.servicaixa.com • per telèfon al 902 332 211 Preu: de 35 a 50 € - www.milanespablo.com 22.15 h Passeig de les Palmeres. Havaneres: grup Mar Endins. Des del 1979, amb aquella novella democràcia, cançons humils i senzilles, a la vegada alegres i tristes, lletres que ens parlen d’amor, amistat, nostàlgia, records, el mar, els mariners, les barques, els pescadors… 24.00 h Rambla Nova, a l’alçada dels carrers Cañellas i Ixart. La Traca de Sant Magí, que desemboca en la col·lecció de focs artificials, disparada per la Pirotècnia Turís del País Valencià al Balcó del Mediterrani.

Guarniments especials L’Associació de Comerciants del carrer Portalet guarneix amb elements festius aquest accés a la plaça de la Font; els veïns del Portal del Carro, els voltants de la capella, on sobresurt l’històric i característic tendal, i els veïns, els devots i la Moixiganga enramen el carreró de Sant Magí. L’Arquebisbat vesteix el Palau Arquebisbal, mentre que l’Ajuntament també engalana el Palau Municipal de la plaça de la Font —i n’encén l’enllumenat ornamental—, l’Antic Ajuntament, la Casa de la Festa i els carrers per on discorren els actes itinerants de Sant Magí.

Sant Magí i l’aigua La Festa de Sant Magí, la celebració patrimonial de l’estiu tarragoní, vol reforçar la idea del consum positiu i responsable de l’aigua.

La planta de Sant Magí L’alfàbrega és una planta agraïda i molt fàcil de cultivar a casa, en un test, si pot ser d’argila, i que s’ha de deixar al balcó, la finestra o la terrassa. La tradició recomana sembrar l’alfàbrega per Santa Àgueda, pels volts del 5 de febrer, quan les fredorades més intenses ja han marxat. Així ho recull el refranyer popular: “Per Santa Àgueda, planta l’alfàbrega; dama espavilada, ja la té sembrada; dama garrida, ja la té eixida, i la galana, trasplantada”.

Pablo Milanés

12

L’alfàbrega et perfumarà la casa, i alhora la podràs usar —com se’n té constància des del segle XII— per cuinar, com a condiment alimentari, per amanir àpats o per fer salses, com el pesto; o en infusió, ja que afavoreix la digestió. La tradició li atribueix propietats antireumàtiques, antivomitives o com a estimulant per afavorir la gana, per produir llet en les dones, com a tònic i revitalitzant capil·lar i per combatre el mal alè i altres infeccions de la boca.

13


Sant Magí solidari L’ÀREA DE CULTURA COOPERA AMB LA FUNDACIÓ LA MAR BLAVA. La Mar Blava Fundació Privada gestiona la Llar-residència Mediterrània, un servei per a persones amb discapacitat psíquica. L’objectiu de l’entitat és crear i consolidar el funcionament de llars residències, amb diversos nivells de suport, per aconseguir la integració i normalització de les persones amb discapacitats, i potenciar la seva autonomia social i el seu desenvolupament personal tenint en compte les característiques individuals de cadascú. Actualment ha posat en marxa un nou projecte a Sant Pere i Sant Pau per a la creació de 24 places de llar-residència... marblava@tinet.org

Exposicions Amb la participació de la revista Públics. Antiga Audiència, Pallol, 3. “La força del vent: 25 anys d’energia eòlica”. Fins al 31 d’agost. De dilluns a divendres, de 8 a 21 h. Arxiu Rosselló Tàrraco, baixada Pescateria, 27. “Tractat de la naturalesa del crit”, de Toni Galván. Fins al 30 d’agost. Fundació La Caixa, Cristòfor Colom, 2. “Una casa per no viure”. Col·lecció permanent de la Fundació La Caixa. Fins al 24 d’agost. De dilluns a divendres, de 10.30 a 21 h; dissabtes i festius, d’11 a 14 h i de 16 a 21 h. Galeria ArTgn, Santa Anna, 18. Pintures d’Àlvar Farré. Del 14 d’agost al 21 de setembre. De dimarts a divendres, de 17 a 20.30 h; dissabtes, de 10 a 14 h i de 17 a 20.30 h; diumenges, de 10 a 14 h. Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, plaça del Rei, 5. “ROMA AMOR”, de Virginie Di Ricci i Jean-Marc Musial. Fins al 31 d’agost. De dimarts a dissabte, de 9.30 a 20.30 h; diumenges i festius, de 10 a 14 h. Museu d’Art Modern, Santa Anna, 8. Biennal d’Art. Fins al 31 d’agost. Museu del Port, Refugi, 2. “100 anys, 1897-2007, de la seu del Port de Barcelona”. Exposició fotogràfica. Fins al 14 de setembre. De dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h; diumenges i festius, d’11 a 14 h. Pati Jaume I, Ajuntament, plaça de la Font, 1. “Les fonts de Sant Magí”. Del 12 al 31 d’agost. De dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h. Pati del Palau de la Diputació, passeig de Sant Antoni, 100. “Maties Solé. Seixanta anys d’art”. Fins al 24 d’agost. Refugi 1 del Moll de Costa. “Titanic. The Exhibition”. Fins al 27 d’octubre. De dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h; diumenges i festius, d’11 a 14 h. Refugi 2 del Moll de Costa. “Venda de productes realitzats als centres penitenciaris catalans”. Del 18 al 24 d’agost. De dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h; diumenges i festius, d’11 a 14 h. Sala d’Exposicions Caixa Tarragona, Higini Anglès, 5. “Valentí Canadell. Fotògraf. Retrospectiva en blanc i negre”. Fins al 24 d’agost. Feiners, d’11 a 13 h i de 17.30 a 21 h; caps de setmana i festius, d’11 a 14 h i de 18 a 21 h. Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació, Major, 14. “Acuaticòfons”. Guillermo Fernández (programa “Art Emergent”). Fins al 29 d’agost. De dilluns a divendres, de 8 a 15 h. Tinglado 1 del Moll de Costa. “XX Exposició de Treballs Artístics del Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona”. Fins al 31 d’agost. De dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h; diumenges i festius, d’11 a 14 h. Tinglado 4 del Moll de Costa. “In Memoriam”, de Fidel Solé, Joan Carles Lozano i Antonio Luque. Fins al 28 de setembre. De dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h; diumenges i festius, d’11 a 14 h.

14

Notes Els Voluntaris de Festes, el Ball de Serrallonga i la Moixiganga formen part de l’organització de la processó de Sant Magí. Del 15 al 19 d’agost té lloc la 3a Copa de futbol Ciutat de Tarragona, amb la participació dels equips locals, en els diferents camps municipals. HORARI DE VISITA DE LA CASA DE LA FESTA Horari d’estiu fins al 24 de setembre. Diàriament podreu visitar gratuïtament el nostre Seguici Popular i endinsar-vos en la seqüència ritual de la festa gran de Tarragona. De dimarts a dissabte: d’11 a 14 h i de 17 a 21 h / Diumenge: d’11 a 14 h / Accés lliure. Telèfon: 977 220 086 EN CAS DE PLUJA En cas de pluja, truqueu als telèfons d’informació per conèixer els espais alternatius on es faran els actes: • Centraleta Ajuntament: 977 296 100 • Àrea de Cultura: 977 244 795 • Guàrdia Urbana: 092 • Patronat Municipal de Turisme: 977 250 795 Més informació: www.tarragona.cat , cultura@tarragona.cat

15


Sant Magí Solidari:

Revetlla Remullada:

Mitjans patrocinadors:

Col.laboren:

Vehicles oficials:

Venda d’entrades: Pablo Milanés:

D.L.: T. 1.401. 2008

Amaral:

Festa Major de Sant Magí - Tarragona  

Festa Major de Sant Magí - Tarragona

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you