Page 1

Grundad 1909

NR 4 • 2013

TIDNINGEN FÖR PLÅT-, VENT- SAMT STÅL- OCH LÄTTBYGGNADSBRANSCHERNA

4 8 bra

nsc relaterahde sidor

Branschen behöver

fler certifierade ventilationsmontörer

Het teknik på uppgång – solenergin skapar arbetstillfällen

Sällsynt materialval

Med bleck i blodet

– skånsk kyrka ska få aluminiumtak

Möt Ann-Kristin Högberg – tredje generationen plåtföretagare

Envistar

® et!

Nyh

Luftbehandlingsaggregat för energieffektiva flerbostadshus vid renovering och nybyggnation.

• Klarar 4-70 lägenheter/aggregat. • Enkelt för fastighetsägare, Home Concept finns i flertalet storlekar med motströmsväxlare och rotor. Luftflöde 0,1-2,1 m3/s installatör och hyresgäst.

Göteborg 031-26 26 27 Kramfors 0612-102 40 Malmö 040-29 29 98 Norrköping 011-10 21 00 Stockholm 08-743 66 50 Växjö 0470-75 88 00 Örebro 019-56 06 90 www.ivprodukt.se


Lyft blicken

Bättre ur din synvinkel!

Närproducerad stål plåt från Plannja Produkt:

Ställbar krok Beskrivning: Plannjas ställbara krok för takavvattning är föl jsam i ditt arbete och anpassa d för åtta olika vinklar. Me d sex infästningshål monteras den stabilt även på sm ala takfotsbrädor. Finns i dim ensionerna 100, 125 och 150 mm och tillverkas i åtta olik a kulörer samt i aluzink. Kroken är mycket hållbar och de ssutom helt återvinning sbar. Välkommen till en lokal grossist nära dig!

Ursprung:

plannja.se

Järnforsen Sverige

Möjliga vinklar:

0° 7° 14° 18° 22° 27° 38 ° 45°


BEVEGO.SE


vinjett

innehåll plåt & vent magasinet Årstaängsvägen 19 C Box 47235 100 74 Stockholm Telefon: 08-762 75 85 Fax: 08-616 00 72 pvmagasinet@entreprenorforetagen.se www.pvmagasinet.se Chefredaktör

Tomas Skagerlind Plåt & Vent Magasinet ges ut av Entreprenörföretagen och riktar sig till plåt-, vent- och byggteknikbranscherna. Omslag:Påstick till tilluftskanaler tillverkade av Högbergs Svets & Plåt­ slageri i Sundsvall. Läs reportaget som börjar på sidan 18. Foto: Rickard Forsberg

Joakim Karlsson visar eleverna på Björkskataskolan i Luleå hur de tillverkar visselpipor av plåt. Läs mer på sidan 36.

Produktion: Skagerlind Kommunikation AB

Nya avtalet och domen i AD

Ansvarig utgivare: Per Andersson Grafisk form: Sundin Reklamstudio AB Korrektur: Mari Edman Redaktionsråd: Per Andersson, Thomas Dahlberg och Tomas Skagerlind Annons: Annonshuset AB, 08-662 75 03, hans@annonshuset.se Prenumeration: Camilla Eek, camilla.eek@entreprenorforetagen.se, 08-762 74 88 Pris: Prenumeration helår, 11 nummer, 360 kronor exkl. moms.

36 12

PLR:s förhandlingschef Henrik Boman kommenterar det nya avtalet samt domen i AD.

14

Två lyckade arrangemang

Entreprenörföretagen bjöd på en informations- späckad lunch på fastighetsmässan samt nyttig kunskap på Materialdagen.

16

Vi behöver Fler certifierade ventilationsmontörer

27

Bästa bygget

Vi presenterar de sju nominerade byggnaderna till Stålbyggnadspriset 2013.

28

Rostfri inramning

Medlemsföretaget Haga Bleck & Plåtslageri har fått i uppdrag att tillverka och montera rostfria stålportaler i Göteborgs största köpcentrum.

Allt för få svenska företag kan i dag erbjuda personcertifierade ventilationsmontörer, menar Plåt och Vent Yrkesnämnd.

18

Plåtdirektör med bleck i blodet

Ann-Kristin Högberg, tredje generationen plåt­- företagare, har varit vd för familjeföretaget Hög- bergs Svets & Plåtslageri i 13 år.

Tryck: Edita Västra Aros, Västerås

30

Renovering med ”nytt” material

Plåt & Vent Magasinet är medlem i Sveriges Tidskrifter och har en TS-kontrollerad fackpressupplaga på 2500 ex, år 2012. Redaktionen ansvarar ej för icke förbeställt material. Eftertryck av text och bilder/illustrationer får inte ske utan redaktionens medgivande. Citera oss gärna, men ange alltid källan.

4

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

S:t Pauli kyrka i Malmö ska få nytt tak. Inget konstigt med det, men att materialet blir alumi- niumplåt är däremot lite ovanligt.

36 Framgångsrik turné

Solenergi ska ge 22 fler arbetstillfällen

Ny teknik gör att solenergin kommer att bli ett ännu mer intressant affärsområde för de företag som är vana vid att arbeta med montering på tak.

Under våren har plåtslagarturnén för projektet Strålande utsikter tagit sig ut på vägarna för att besöka högstadieskolor runt om i landet.

42 ”Möte, fiske och social samvaro”

Entreprenörföretagen företagsrådgivare Ronny Nilsson berättar om ett inspirerande årsmöte i Jämtland.

LEDARE 7 UPPSNAPPAT 8 branschnytt 10–11 försäkringsinformation 39 KORSORD 40 MEDLEM 44–45


En ny stj채rna i stj채rnornas krig

L채s mer p책 www.areco.se


Nu med utökat sortiment PLÅT, TAKSÄKERHET, TAKPAPP, VATTENAVRINNING, MM

Vår affärsidé är att vara den mest välsorterade takmaterialsgrossisten i stockholm. Genom hög service och ett stort kunnande är Liwa Gruppen AB det självklara valet för takentreprenören. Liwa Gruppen AB, Stallarholmsvägen 31, 124 59 Bandhagen, Tel: 08-39 01 15, Fax: 08-39 34 32. E-mail: order@liwagruppen.se, www.liwagruppen.se


vinjett

Ledare

Satsa på framtidens arbetskraft

E

fter en lång och snörik vinter börjar det äntligen våras i vårt avlånga land. Nu ska det bli skönt att få komma ut och jobba utomhus, utan att behöva klä på sig tjocka lager med kläder. För alla oss arbetsgivare i byggbranschen är våren också förknippad med avtalsrörelsen. Förra året varslade Byggnads våra medlemsföretag, vilket resulterade i en fem veckor lång strejk. Men i år har förhandlingarna varit betydligt mer konstruktiva och den 9 april fick vi till slut fram ett nytt avtal inom märket på 6,8 procent som är ett bra avtal för PLR:s medlemsföretag. Bland annat för att avtalet är satt i procent och inte i kronor och för att vi har fått med frågor som friare arbetstidsförläggningsregler kring veckoarbetstid, individuell lön utan OB och tydligare förläggningsregler när det gäller arbetstidsförkortningen. Jag har pratat med en del som först tyckte att det var lite väl högt, men nu har vi ett avtal som ger oss rätten att sätta individuell lön vilket ger våra anställda mer pengar i fickan. Det lyfter också upp dem till samma lönenivå som till exempel en snickare har i dag och det är något som är viktigt för framtida rekryteringar. Avtalet är treårigt och utan uppsägning vilket också är positivt, eftersom vi nu får arbetsro och kan planera mer långsiktigt igen. På sidan 34 berättar vår förhandlingschef, Henrik Boman, mer om det nya avtalet.

Avtalet är treårigt och utan uppsägning vilket också är positivt eftersom vi nu får arbetsro och kan planera mer långsiktigt igen.

Med värmen och våren brukar det även bli fart på privatkunderna. Husägarna som vill ha hjälp med allt från montering av hängrännor till hela takrenoveringar. Jag vet att många gillar att arbeta med privata kunder och att den delen av verksamheten har tagit ny fart med ROT-avdraget. Men glöm då bara inte bort att skriva ett avtal med kunden som innehåller vad vi ska göra och hur det ska regleras, samt, inte minst viktigt, vad det kostar per timme om vi ska utföra det på löpande räkning. För om vi kan upprätta avtal med företag och med bostadsrättföreningar, så kan vi även ta oss den tiden när det gäller jobb åt privatkonsument. Det är viktigt och det är något som är bra för båda parter. På vår hemsida finns ”RO Formulär Plåt/Vent 09” som du

kan använda då du ska skriva ett avtal med en privatkund. Mer information om detta formulär hittar du på sidan 44. Ett annat säkert vårtecken är ju PLR:s årliga förbundskongress som i år kommer att hållas på Radisson Arlandia Blu på Arlandas flygplats norr om Stockholm, fredagen den 17 maj. Så om du inte redan har gjort det så är det verkligen dags att du läser in dig på de motioner som har kommit in, så att vi kan ha en lugn, konstruktiv och faktabaserad diskussion. träffar jag många medlemmar som vill diskutera diverse branschrelaterade frågor. Många tar upp bristen på arbetskraft, för det är ju näst intill omöjligt att hitta utbildad personal på dagens arbetsmarknad. Störst brist råder det på plåtslagare, men jag vet att det även är svårt att hitta ny personal inom Entreprenörföretagens övriga branschben. Därför är rekryteringsproblemet en av de viktigaste frågorna för Entreprenörföretagen. En av de största satsningar som vi har gjort på det området är projektet Strålande utsikter, som drivs av Plåt & Vent Forum. En stor satsning som sträcker sig under tre år och som bland annat har innehållit en turné med besök i fem olika högstadieskolor i landet. Projektet i allmänhet och turnén i synnerhet har hittills varit mycket framgångsrik och har fått en hel del positiv uppmärksamhet i pressen. Det är naturligtvis oerhört kul och exakt det som vi hoppades på då vi i PVF avsatte pengar för detta för två år sedan. Läs mer om Strålande utsikter på sidan 37. Glöm inte heller att även du kan bidra och göra skillnad, bland annat genom att ta in företagslärlingar. Trevlig läsning!

I egenskap av ordförande

Per Andersson förbundsordförande i PLR, Ström & Andersson Plåtslageri AB, Skövde. e-post: strom.andersson@telia.com

lindab | vi f öre n k l a r b y gga n d et

Lindab eShop Beställ online. Samlat, flexibelt och enkelt! I Lindab eShop handlar du majoriteten av våra produkter bekvämt och enkelt när det passar dig, 24 timmar om dygnet, året runt. Webbshoppen ger dig en god överblick över både dina köp och dina projekt. Du kan se alla dina fakturor, orderbekräftelser och följesedlar på ett ställe och du får alltid information om vilken dag dina varor skickas och kan löpande följa expedieringen av varje order.

www.lindab.se/eshop


vinjett

up psnap pat

Av: Mari Edman

Småföretag halkar efter i IT-utvecklingen Svenska företag och organisationer är långsamma med att ta till sig ny kommunikationsteknik. Och de som halkar efter allra mest i IT-utvecklingen är små företag, enligt undersökningen ”Smarta företag index 2013” som Teliasonera och Cisco har genomfört. – Svaren visar att de mindre företagen är helt upptagna med att sköta den dagliga affären, och att hinna med att ge service till kunderna. Tiden och resurserna saknas även till att skicka medarbetare på kurser. Det visar att det behövs mer hjälp och stöd för att komma igång med ny teknik, säger Priya Sawhney, strategichef på Business Services på Teliasonera till NyaAffärer.

Yngre trivs sämre på jobbet

Ny stadsdel i Köpenhamn De första bostäderna och parkeringsgaragen i den nya stadsdelen Nordhavnen i Köpenhamn ska byggas av NCC. Projektet, som startar efter sommaren, omfattar totalt 33 000 kvadratmeter. Bostäderna kommer att kännetecknas av hög kvalitet i material och design, och effektiv energianvändning och hållbarhet kommer att stå i fokus i projektet, enligt ett pressmeddelande från NCC.

Yngre personer, under 31 år, känner sig mindre motiverade att gå till jobbet och sjukskriver sig i högre grad än äldre. Det framgår av rapporten Jobbhälsobarometern från föreningen Sveriges Företagshälsor. – Vi kan se är ett mönster som innebär att de yngre i mindre utsträckning trivs på jobbet jämfört med äldre. De upplever inte i lika stor utsträckning som de äldre att deras åsikter respekteras på arbetet. De yngre är också mindre nöjda med arbetsuppgifterna och innehållet i arbetet. säger Lars Hjalmarson, vd för Sveriges Företagshälsor i ett pressmeddelande. 43 procent av dem som är 55 år och äldre anger att de inte haft en enda sjukfrånvarodag det senaste året. Motsvarande andel för dem upp till 40 år är runt 30 procent.

Studentbostäder på KTH

Värmespridare i stål Än så länge är det lite väl svalt att sitta ute på kvällarna. Men för den som är sugen på en terrassvärmare finns det flera snygga och effektiva i rostfritt stål på marknaden. Till exempel den här 222 centimeter höga, som just nu säljs i Helgbutikens webbshop för kampanjpriset 1 999 kronor. Den ger en behaglig temperatur inom en diameter på cirka tio meter. Gasolflaska ingår inte i priset.

Meningsfyllt äldreboende White Arkitekter AB i Göteborg och tävlingsbidraget Meningsfyllt vann projekttävlingen om framtidens äldreboende i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. – Nu börjar en intensiv period av projektering och byggnation av Micasas seniorboende och vård- och omsorgsboende för att kunna välkomna de nya hyresgästerna 2018, säger Anders Nordstrand, vd för Micasa Fastigheter i Stockholm AB. Byggstart för projektet beräknas kunna ske år 2016.

148 gram Med ett stort antal nya studentbostäder och utvecklad service skapas nu ett campus med folkliv under alla dygnets timmar på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Det är fastighetsbolaget Akademiska Hus som samarbetar med fyra byggherrar – Skanska, Einar Mattsson, ByggVesta och SBC Bo – för att förse KTH Campus med minst 350 studentbostäder. Förslaget på bilden kommer från Skanska och Rosenbergs arkitekter.

8

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

…väger Petzl Sirocco, som sägs vara världens lättaste hjälm för klättring. Den är designad, utvecklad och godkänd för klättring enligt UIAA:s standard CE EC 12492. Och den tillverkas i ett enda stycke expanderande polypropylene, som formar sig efter huvudet och återgår till sin ursprungsform efter tryck eller slag. Hjälmen görs endast i orange färg, men i två storlekar och finns i butik i början av maj där den säljs för cirka 995 kronor.


Personligt Wijo består av människor. Hos oss får du alltid ett vänligt bemötande och en hög servicenivå. Tillsammans löser vi dina kunders takavvattning, i alla väder. Men helst i regn. Känner du oss, så vet du att vi bryr oss. Om detta är första gången, kontakta oss, så får du dina egna personliga kontakter.

040-24 74 45 | www.wijo.se

Du hittar oss där du är. Kolla på www.wijo.se


vinjett

branschnytt

Ägarlägenheter på Gotland Nu får Gotland sina första ägarlägenheter i form av kvarteret Rådhuset mitt i Visby. Ägarlägenheten som boendeform är vanlig i andra länder men fortfarande ganska ovanlig i Sverige där hyresrätt, bostadsrätt och egnahem har varit de dominerande upplåtelseformerna. – Vi ser projektet som ett komplement till bostadsrätt. Läget vid Rådhuset som är unikt, bara ett stenkast från Almedalen och mitt i Visbys myllrande gränder, gör att vi tror att projektet attraherar både privatpersoner och företag, säger Kjell Ramström, arbetschef för Peab på Gotland.

Arbetskraft i Sverige dyrare än i omvärlden Den starka kronan har bidragit till att arbetskraftskostnaderna i den svenska tillverknings­ industrin har ökat. Kostnadsnivån i Sverige är nu hela 10 procent högre än i Tyskland, vilket visas av industrins arbetskraftskostnader i olika länder i en sammanställning från Teknikföretagen. Den svenska kostnadsnivån för arbetskraften var hela 22 procent högre än i euroområdet under 2012. I jämförelse med Västeuropa var kostnadsnivån 13 procent högre. Enbart de senaste två åren har arbetskraftskostnaden ökat med 10,6 procent mot euroområdet, räknat i gemensam valuta.

Kampanjen gav resultat REKRYTERING ”Vi behöver tio nya plåtslagare”, påstod NP-gruppen i februari. Bland annat på vepor på företagets fastighet i Bandhagen utanför Stockholm. Och rekryteringskampanjen gav resultat. Inte mindre än elva nya plåtslagare har anställts hittills. – Det har kommit i stort sett fullt fungerande arbetslag, där några killar är lärlingar. I dag ska jag dessutom intervjua två killar till och i morgon ytterligare en, säger NP-gruppens vd Johan Lernell nöjt. Hårt jobb under en lång tid och beslutsamhet med kampanjarbetet och flera andra aktiviteter är, enligt Johan Lernell, det som ligger bakom framgången. Samtliga av de nyanställda killarna hade redan jobb. Deras

snittålder är 35 år. – Såklart har det blivit en ordentlig skjuts då arbetsstyrkan har ökat med så pass många, tycker Johan Lernell. NP-gruppen kan komma att anställa Johan Lernell ännu fler plåtslagare, men det får visa sig under året. – Det är många faktorer som spelar in. Nu gäller det främst att se till att alla nyanställda kommer in i företaget på ett bra sätt. Text: Mari Edman Foto: NP-Gruppen

Småföretag tveksamma till externt kapital ekonomi Det ska mycket till innan ett litet företag tar in externt kapital. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv presenterade på ett seminarium i mitten av april. I debatten upprepas allt som oftast synpunkter som att det råder brist på kapital för mindre företag och att det finns ett motstånd mot att finansiera utvecklingsbolag. Men stämmer det? Kan det snarare var så att mindre företag är tveksamma till att ta in externt kapital? Den frågan ställs i rapporten ”Riskkapitalförsörjning i små och medelstora företag – utbud eller efterfrågan?” Rapporten är den sjätte som sätter det företagsamma ägandet i fokus. 90 procent av företagarna i undersökningen uppger att kontroll och oberoende är viktigt och att de föredrar internt genererade medel och personligt sparande framför att ta in en riskkapitalist.

Tysklands största bostadsbyggare NCC:s volym av bostäder i Tyskland uppgår till cirka 572 000 kvadratmeter, vilket gör byggföretaget till Tysklands mest aktiva bostadsutvecklare enligt en studie av BulwienGesa. Av NCC:s totala projektvolym om cirka 570 000 kvadratmeter har 235 000 kvadratmeter redan slutförts, 135 000 kvadratmeter är under byggnad och runt 210 000 är under planering. – Vi är glada att vi nådde topplacering som utvecklare av bostäder. Efterfrågan på bostäder är fortfarande hög, säger Joachim Hallengren, chef NCC Housing.

10

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

Äldreboende med utflykter i djungeln fastighet Första spadtaget har tagits för 48 bostadsrätter i Norrtälje anpassade för alla över 55. Det handlar om 48 lägenheter i tre huskroppar, som grupperar sig runt en 1 600 kvadratmeter stor inglasad gård. Den inglasade, värmestyrda gården är projektets hjärta. Här kommer 3 300 växter från hela världen att planteras och bilda fyra olika trädgårdar: en japansk, en nordisk, en medel­havsinspirerad och en djungel. Gården fungerar samtidigt som solfångare, där värmen evakueras och används i lägenheternas värmesystem. I trädgården löper ett 200 meter långt promenadstråk och här finns också en boulebana. Byggherre är Bovieran och projektet ingår i företagets koncept Bovieran, som är en annorlunda boendeform anpassade för äldre. Konceptet är patenterat i 22 europeiska länder. Den första Bovieran-byggnaden uppfördes för nio år sedan och konceptet finns i dag i 17 svenska städer. Byggentreprenör i Norrtälje är Skanska och entreprenaden kommer att vara färdig för inflyttning i april nästa år.


Vilka är dina viktigaste hjärtefrågor som ny ordförande i lokalföreningen? – Först och främst är det viktigt för oss att arbeta med de frågor som medlemsföretagen tycker att vi ska prioritera. Här skulle jag vilja efterlysa mer engagemang från medlemmarna. Det är viktigt att alla som kan kommer till våra möten och bidrar med sina synpunkter, för att det ska bli en bra och levande förening. En annan viktig fråga är tillväxten i branschen. Vi måste alla jobba för att höja statusen på yrket och därmed locka unga personer att utbilda sig till plåtslagare och ventilationsplåtslagare/ montörer. Du har två förtroendeuppdrag utöver ditt vanliga arbete. Varför har du valt att arbeta med dessa olika styrelseuppdrag för förbundet? – Det är intressant och väldigt stimulerande att få en överblick och inblick i olika uppdrag. Jag utvecklas som företagsledare, människa och inom yrket av att vara med i styrelserna. Jag hoppas dessutom att jag kan bidra med mina kunskaper och erfarenheter på ett positivt sätt, som medlemmarna kan ha nytta av. Tror du att du som kvinna kan tillföra något extra till styrelserna? – Jag tror det hand-

Foto: Anna Hållams

Catrin Elgemark, är nyvald ordförande i Malmö Bleck & Plåtslagaremästareförening och dessutom ledamot i PLR:s förbundsstyrelse sedan 2009. Till vardags arbetar hon med allt från plåtslageri till administration på familjeföretaget SjöboPlåt AB.

Säker På TakeT Nyhet En ap ! p fö din ta r ksäker ket

En app för dig som snabbt vill ta fram gällande krav på taksäkerheten när du är på taket.

Med hjälp av din Smartphone får du enkelt fram taklutning och snözon.

lar mer om personlighet, snarare än om kön. Visst är det bra med en blandning av män och kvinnor, eftersom vi är en mansdominerad bransch. Det viktigaste är ändå att styrelsen är sammansatt av en välbalanserad och bra mix av personer med olika erfarenheter, egenskaper och värderingar.

Övriga fakta matar du snabbt in och tillsammans med bilder på taket har du skapat dig ett underlag som du kan spara eller maila vidare.

Ladda ner adskostn fritt

Kvinnliga plåtslagare växer inte på träd, varför blev det plåtslageri för din del? – Jag är mer eller mindre född in i yrket, eftersom pappa startade firman när jag bara var ett par år gammal. Så jag har hängt i verkstaden som barn och när jag blev tonåring sommarjobbade jag på firman. Sedan studerade jag treårig ekonomisk linje på gymnasiet och var ute och reste en hel del runtom i världen efter studenten. När jag kom hem igen började jag arbeta på firman, både med administration och i verkstan, och det har jag fortsatt med sedan dess. Vad är det bästa med ditt yrke? – Jag gillar variationen och kundkontakten. Jag tycker både om det kreativa arbetet i verkstan, där jag får använda händerna, och de administrativa delarna på kontoret. Dessutom är det fritt och jag kan styra det lite som jag vill. Text: Karin Cedronius

www.welandstal.se Återförsäljare: Bevego • Gärdin & Persson • Eton • Heri Liwagruppen • Lundberg & Kullberg • Plåtleverantören


avtalsrörelsen

Facket fick juridiken att kapitulera Den 17 april avkunnades domen i den uppmärksammade rättprocess som Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) och VVS Företagen (VVS F) har drivit mot Byggnads, i Arbetsdomstolen (AD), gällande föreningsrättskränkning. Rättsprocessen inleddes då Byggnads för snart ett år sedan, under 2012 års avtalsförhandlingar, plötsligt lade ett varsel. Detta resulterade senare i en fem veckor lång strejk. På grund av varslets inriktning och sedermera strejken, stämde plr och vvs f Byggnads. De bägge förbunden ansåg att Byggnads använde konfliktvapen direkt riktade mot de medlemsföretag som är aktiva i respektive arbetsgivarorganisations styrelser och förhandlingsdelegationer på ett oacceptabelt och kränkande sätt. Domen i sig tar först sikte på i vad mån förhandlingsformalian är uppfylld och det är till arbetsgivarsidans fördel. Därefter går domstolen in på den faktiska bedömningen av föreningsrättskränkningen och dess eventuellt kränkande motiv. För det fallet en kränkning skall anses föreligga, skall det antingen vara att man förmår någon att inte utnyttja sin föreningsrätt eller för att ingripa mot att någon just har utnyttjat densamma. Här lyfter dock domstolen även fram i vad mån åtgärden har skett för att legitimera syftet. Enligt mitt sätt att se på saken, är

det här domstolen går för långt i sin bedömning rörande rätten att fritt välja påtryckningsmedel för att legitimera sin åtgärd (det vill säga valda bolag i strejkvarslet

och sedermera strejken). De krav domstolen ställer – i och före en avtalsrörelse – kan inte uppfattas på annat sätt än högre bevismässigt för arbetsgivarsidan än vid en ”vanlig kränkning”, vilket är djupt olyckligt. Domstolen gör här i mitt tycke det lätt för sig. Då domstolen snabbt legitimerar syftet (att framtvinga ett nytt avtal = intressetvist) innebär det per automatik att åtgärden (det lagda snäva varslet och efterföljande strejk) är korrekt. I och med detta faller kränkningen. Detta trots att domstolen vitsordar att Byggnads valde ut specifika företag med koppling till förtroendeorganen! Detta innebär att plr och vvs f:s talan avslås och att målet förloras samt att Byggnads skall ersättas för sina nedlagda kostnader i målet. i mina ögon att rendera i en skrämmande utveckling, där fackets makt genom stridsåtgärder (eller hot om sådana via varsel) hotar den fria föreningsrätten, dess möjligheter till en fri förhandling parterna emellan och intresset att engagera sig i företags- och arbetsgivarfrågor, då domstolen har visat att domstolen anser att en arbetsgivare skall tåla detta i en avtalsrörelse! Min bedömning är tvärtom; en arbetsgivare har ingen föreningsrätt och inget skydd alls i avtalssammanhang…

Sammantaget riskerar detta

Henrik Boman, chefsjurist och förhandlingschef PLR

Kommande tre års avtal i hamn Så har PLR äntligen, efter en lång men konstruktiv avtalsrörelse, förhandlat fram ett bra och långt avtal, vilket ger medlemsföretagen ytterligare ökad möjlighet att driva sina företag utifrån en stärkt arbetsgivarlinje. Avtalsförhandlingarna har pågått under en lång tid med såväl förankrings- och förberedelsearbete som det faktiska avtalsförhandlandet. Det har i år varit extra stökigt då byggavtalet egentligen skulle ha varit klart sista februari (vilket det inte var) samt att industrin skulle sätta sitt så kallade märke först – vilket drog ut på tiden. Detta innebar en bitvis mycket tuff balansgång för plr – att försöka hålla alla involverade parter på ”gott humör” samtidigt som vi konsekvent drev våra avtalsfrågor. Dessbättre gick det ju så småningom vägen! PLR har äntligen fått igenom procentuell utläggning på utgående löner. Detta är ett mycket stort framsteg inom såväl sektorn som gentemot lo-kollektivet. Procentutläggning ger arbetsgivaren en ökad möjlighet att arbeta aktivt med individuell lönesättning uti-

12

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

från vad den enskilde presterar. plr har även fått bort stupstocken i valet av löner och löneformer i den så kallade §3, vilket innebär att arbetsgivaren med den enskilde träffar en skriftlig överenskommelse om löner och löneformer. Även förläggningsregeln för utlägg av atk (arbetstidsförkortning) har givit arbetsgivaren en bestämmanderätt om dess förläggning. köpt loss nationaldagen, vilket innebär att Byggnads erhåller 3 timmars atk men betalar för 2 timmar och 17 minuter. Övervärdet har plr och Byggnads bland annat förhandlat fram med en flexiblare arbetstidsförläggning, minskad grupplivsförsäkringsinbetalning samtidigt som Byggnads får en ökning om 0,1 procent på semesterersättningen 2015. Mer och tydligare information följer av såväl ag-info samt utifrån era respektive företagsrådgivare. Sammantaget kan plr bara konstatera att vi har tagit ytterligare avgörande steg i riktning mot att göra det än mer företagsnära i olika beslut, utan alltför stor inblandning av Stockholm.

PLR har även delvis

Henrik Boman, chefsjurist och förhandlingschef PLR


INDUSTRI & SPECIALLACKERING

ÅR

S

N TI

LL

KVALIT E

U PP T I

TS A GAR

¥ Erbjud era kunder specialkulörer istället för standard ¥ Vi har mer än 3000 kulörer på lager ¥ Vi lagerför stål- och aluminiumplåt i standardformat,

eller beställ önskad längd och inte mer än ni behöver

¥ Vi har korta ledtider, 1 till 2 veckors leveranstid ¥ Vi levererar över hela landet med prisvärda transporter ALL COATING AB Telefon: 031-49 78 80 Fax: 031-49 38 89 E-post: info@allcoating.se

Läs mer på www.allcoating.se

Med SoftAlarm i din mobil kan du skräd­ darsy din personliga trygghet: • Automatiskt larm via Man Down funktionen om du inte kan larma själv. • Skicka larmet till kollegor och familjer. • Ditt larm kan även skickas till larmcentral (kostnad beroende på larmcentral). • Hitta någon i familjen, en vän eller kollega. • Ta emot larm med vårt unika LarmCentral­i­ Mobilen™.

Trygg på taket med SoftAlarm i mobilen.

Från 30 kr/månad. www.softalarm.se email: per.dahl@softalarm.se


branschnytt

Entreprenörföretagens vd Thomas Dahlberg och Niklas Sjöberg, vd Stockholms Fastighetskalender, hälsade lunchgästerna välkomna.

Lyckat lunchmingel på Fastighetsmässan Den 20–21 mars var det dags för Fastighetsmässan att slå upp sina portar för tredje gången i Stockholm. Platsen var Kistamässan och Entreprenörföretagen fanns på plats för att arrangera lunchmingel i det närliggande Hotell Scandic Victoria Tower. Text & foto: Tomas Skagerlind

Fastighetsmässan arrangeras varje år på olika orter i landet och varje gång slås nya deltagarrekord. Så även denna gång, vilket innebar 270 utställare i mässhallen och 5 729 besökare. De utställande företagen visade allt ifrån fastighetssystem, utrustning, säkerhet, energioptimering och fasadrenovering. På plats fanns bland andra företagen Rope Access och Klätterservice, som båda utför höghöjdsarbeten på de flesta typer av byggnader. Den första dagen kunde besökarna också lyssna på civil- och bostadsminister Stefan Attefall då han frågades ut i Heta stolen av 14

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

Ola Ström från Fastighetsägarna. Luncherna på Scandic Victoria Tower, som gick under namnet Fastighetslunchen, var ett samarbete mellan Entreprenörföretagen och Stockholms Fastighetskalender, som bland annat ligger bakom tjänsten Istappstelefonen. Locka nya medlemmar

Entreprenörföretagens vd Thomas Dahl­ berg fanns på plats liksom Stockholms Fastighetskalenders vd Niklas Sjöberg. Bland de inbjudna fanns representanter från fastighetsbranschen och bostadsrättsföreningar och Entreprenörföretagen hade skickat ut

en speciell inbjudan till ett antal potentiella medlemsföretag. – Entreprenörföretagen är med och arrangerar dessa luncher främst för att locka nya medlemsföretag till förbundet, men också för att berätta om vårt licensieringssystem för takskottare, Skotta säkert, säger Thomas Dahlberg. – Sedan tror jag också att vi inte bara ska följa gamla spår utan att det är bra att testa nya metoder och möjligheter när det gäller att marknadsföra Entreprenörföretagen. De besökare som Plåt & Vent Magasinet pratade med under luncherna var alla nöjda över att få äta en bit mat och träffa branschkolleger. Och enligt mässarrangörerna så har 80 procent av utställarna redan bokat plats tills nästa gång mässan går av stapeln i Stockholm, den 18–19 mars 2015. Vi får se om Entreprenörföretagen finns med även då.


Plåt och stål på Materialdagen

SCANPLÅT 2013 – NU ÄR DET DAGS FÖR PLÅTBRANSCHENS NYA FORUM! 28–30 MAJ PÅ SVENSKA MÄSSAN I GÖTEBORG

Redan i december i år kommer Materialdagen att arrangeras igen.

Entreprenörföretagen fanns med som en av medarrangörerna då Materialdagen genomfördes för första gången, den 21 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö söder om Stockholm. Huvudarrangörer var Materialbiblioteket tillsammans med Stockholmsmässan. Cirka 300 arkitekter, designers och produktutvecklare hade bjudits in för att ta del av de senaste trenderna och nyheterna om byggmaterial som stål, plåt, betong, glas och plast. I ett tiotal montrar kunde besökarna gå runt för att känna på och lära sig mer om de olika materialen. Det bjöds också på inspirerande föredrag fyllda med information om framtida byggnation och produktutveckling. En av föreläsarna var Rutger Gyllenram från Kobolde & Partners Stål som bland annat berättade att stålet är det mest återvunna materialet, men att hållbarhet handlar lika mycket om att möjliggöra skönhet och originalitet. En annan talare, Lars Cederfeldt från SWECO, föreläste under rubriken ”Starkare stål ger nya möjligheter”. – Arkitekter, designer och produktutvecklare har ett ständigt behov av information om material. Problemet har varit att det tar tid att samla in sådan information och därmed dyrt eftersom en arkitekt debiterar timmar av kunden. Med Materialdagen hjälper vi till med att så effektivt som möjligt förpacka informationen, säger Björn Florman, projektchef för Materialbiblioteket, i ett pressmeddelande. – Vi vet nu att vi med innehållet i Materialdagen har träffat rätt och därför kommer vi att genomföra evenemanget på nytt. Redan den 3–4 december i år är det dags igen, fortsätter Björn Florman. Materialdagen är ett samarbete mellan Materialbiblioteket på Stockholmsmässan och branschorganisationerna Entreprenörföretagen, Stålbyggnadsinstitutet, Trä & Möbelföretagen, Skogsindustrierna, Svensk Planglasförening, Glasbranschföreningen, Svensk Betong samt Plast & Kemiföretagen.

Nu etablerar vi den nya samlingsplatsen ScanPlåt för alla som använder plåt i sin profession. I flera år har branschen saknat en gemensam arena. Nu är den åter på plats! Här hittar du alla ledande leverantörer av plåt och produkter för plåtbearbetning. Plus allt annat som har med plåt att göra: svetsning, sammanfogning, materialhantering och mycket mer. Du kan även lyssna till kostnadsfria, högaktuella seminarier och på årets branschfest kan du mingla med hela den skandinaviska plåtbranschen. Det här blir ett innehållsrikt evenemang att minnas. Och att återvända till! Välkommen till ScanPlåt 2013! Hämta din kostnadsfria biljett på www.scanplat.se

FOR A SMARTER SHEET METAL WORLD

Arrangörer:

Samarbetspartner:

Besökarna kunde gå runt och känna på de olika materialen.

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

15


Inomhusklimat

Branschen behöver fler certifierade ventilationsmontörer Allt för få svenska ventilationsföretag kan i dag erbjuda personcertifierade ventilationsmontörer, menar Plåt och Vent Yrkesnämnd. En personcertifiering av ventilationsmontörer garanterar kvaliteten inom yrket och ger den enskilda arbetaren möjlighet till kompetensutveckling. Dessutom ger det branschen en stabilitet som i sin tur leder till både högre status och mer intresse från unga.

Text: David Olsson Foto: Stefan Evertson, PVF och Tomas Skagerlind

Om branschen inte agerar för att fler företag ska certifiera sina montörer kan möjligheten för certifiering komma att försvinna. Detta kan drabba nyrekryteringen av unga till branschen, men också de i dag enskilda yrkesaktiva montörer som gynnas av att kvalitetssäkra sitt arbete med en certifiering, samt i långa loppet självklart beställarna. – Vi ser ett intresse från beställarna att man med en certifiering inom branschen garanterar kvaliteten på ett bra sätt och att det är något som alla vinner på, säger Thomas Andersson, vd för Plåt och Vent Forum AB (pvf ). 16

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

– Vi tror att många beställare i framtiden kan komma att välja de företag där man vet att den montör som utför jobbet är personcertifierad. Material ska ge fler certifieringar

Plåt och Vent Yrkesnämnd har tagit fram Frisk Luft. Det är ett utbildningsmaterial, som hjälper svenska ventilationsföretag att genomföra certifiering av sina ventilationsmontörer. Materialet kan också användas i samband med företagens kompetensutveckling av personalen. Processen med certifiering utförs av incert, som har ackrediterats av swedac

(Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll). swedac är en myndighet som sorterar under både Utrikesdepartementet och Näringsdepartementet. – Vår certifiering är således en ”tredjepartscertifiering”, något som innebär en oberoende bedömning av och därmed försäkran om att den certifierade personen uppfyller de krav som ligger till grund för certifieringen. En certifiering som ställer högre krav, men är ett medvetet val för att företagen skall kunna leverera en tjänst med högre kvalitet. Låg kostnad

Arbetet med personlig certifiering har under en period stannat av eftersom en översyn av arbetet har genomförts och tidigare material som används vid certifiering har också omarbetats. – Utbildningsmaterialet Frisk Luft är ett modernt och interaktivt utbildningsmaterial anpassat för målgruppen. För att ytterligare förenkla det för företagen har kravspecifikationen för personcertifiering


Tomas Andersson, vd för Plåt och Vent Forum AB (PVF) och Thomas Dahlberg, vd för Plåtslageriernas Riksförbund.

av ventilationsmontörer dessutom omarbetats och konkretiserats. I dag finns endast ett fåtal ventilationsmontörer som har kvar sin certifiering. INCERT har signalerat att de branscher som önskar ha kvar sin certifiering måste uppnå kravet på 200 personcertifieringar. – I och med framtagandet av Frisk Luftmaterialet vill vi sjösätta ett upprop för att få branschen att certifiera fler ventilationsmontörer, säger Thomas Dahlberg, vd för Plåtslageriernas Riksförbund och samverkanspart i projektet.

– Kostnaden för att certifiera medarbetare är låg, däremot är vinsterna stora för samtliga i branschen och för kunderna.

Fakta: personcertifiering

Vägledning inför framtiden

• Att den skall säkra en högre kvalitet i arbetets utförande

För att skapa sin framtid måste företagen hela tiden ta nya förändringssteg, som ska bidra till bättre affärer och större framgång. Ett viktigt inslag i detta arbete är tillgången till en kompetent arbetskraft. – Vår målsättning med detta projekt är att de företag som har certifierade ventilationsmontörer ska vara beställarens förstahandsval för ventilationsentreprenader, avslutar Thomas Dahlberg. Målsättningen är att ha 100 personer före utgången av 2014 skall ansökt om personlig certifiering och fått ett personcertifikat. Ett underlag som senare kan ligga grund för att, mot sina kunder, kunna positionera de företag som har personcertifierade ventilationsmontörer. Ett arbete som också kan leda till att öka kunskapen om och sprida en tydlig bild av ventilationsyrket, men också på kort och lång sikt öka branschens status.

Ett komplett nit- och verktygsprogram för professionell montering på tak och fasader

De villkor som ligger till grund för personcertifiering av ventilationsmontörer är följande:

• Att det skall vara en oberoende tredjepartscertifiering • Att certifieringen skall utföras av ett ackrediterat organ • Att till certifieringen finns det en definierad kravspecifikation För bedömning och kriterier i personcertifieringsprocessen gäller: 1. Att den sökande har en grundutbildning i ventilation 2. Att den sökande har en vidimerad yrkes­ erfarenhet 3. Att den sökande före examinationen har inhämtat erforderliga förkunskaper, där utbildningsmaterialet Frisk Luft i utvalda delar används 4. Samt att den sökande skall genomföra ett skriftligt prov med godkänt resultat För ytterligare information och/eller inplanering av en personcertifiering kontakta Annika Kymling på 08-556 06 286 eller annikam.kymling@pvf.se.

SFS intec presenterar ett komplett och uppgraderat program med nitar och verktyg för infästning av olika konstruktioner på tak och fasader.

PolyGrip: möjliggör flexibelt montage  i olika materialtjocklekar och större håltoleranser p.g.a. fler brytpunkter. PolyGrip fyller hålet och är “stänksäker“. Finns i flera materialkombinationer, färger och med rostfri splint.  AP: nitar med stora huvuden för infästning av fasadbeklädnader där temperaturvariationer kräver större hål. Gesipa: batterimaskiner och hand verktyg för effektiv montering. Kontakta oss gärna för mer information! SFS intec AB FasteningSystems Olivehällsvägen 10 645 42 Strängnäs

T +46 152 71 50 00 F +46 152 71 50 99 se.strangnas@sfsintec.biz www.sfsintec.biz/se

Turn ideas into reality.


företagsporträtt

Säg plåt-vd och det låter som om chefen vore av plåt. Det är hon ju inte, Ann-Kristin Högberg, som driver ett 30-årigt familjeföretag i Sundsvall. Men hon kan bocka plåt. TEXT: ING-CATHRIN NILSSON

FOTO: RICKARD FORSBERG

Plåtdirektör med bleck i blodet Ann-Kristin, ”Anki”, Högberg, tredje generationen plåtföretagare, har hunnit vara vd för familjeföretaget Högbergs Svets & Plåtslageri i Sundsvall i 13 år och bli förtrogen med branschens svängningar. Nu, när hon sätter upp fingret i den medelpadska vårvinterluften, tycker hon att det känns som att konjunkturerna kommer att vända uppåt. – Det känns som det är på väg att börja lossna lite. Jag får uppfattningen att det ska hända lite på nybyggnads- och renoveringssidan, säger hon lugnt. Anki fäster blicken på mig från ett ansikte som har lärt sig att vänta. Framförhållningen är kort, branschen tuff, material­ priserna skjuter i höjden. – Ändå klagar kunder på att hantverket

Man måste vara kolossalt ekonomisk och investera försiktigt.” Ann-Kristin Högberg

är för dyrt, säger hon lite missmodigt. – För att få lönsamhet skulle vi egentligen behöva ta 650 kronor timmen, men det går inte här uppe. ”Här uppe” är mitt i Sverige där isen börjar tina på Sundsvallfjärden. Gjutningen av stöden som ska bära den nya bron, Sveriges näst längsta, över vattnet ger inte mycket jobb till lokala företagare, för där jobbar entreprenörer söderifrån. Och det har varit trögt ett tag på byggsidan.

Högbergs gör många specialjobb i små serier, bland annat ventilationskanaler till industrin.

18

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

– Jag räknar inte ofta på större byggjobb i dag, det är tidskrävande och chansen att få dem är liten. säger Anki. Morfar drev ”Bleck & Plåt”

Just i dag har Högbergs Plåt 6 anställda, det har varit uppemot 12 vid topparna och 24 som mest vid takskottning. – 8, 9 vore idealiskt, det är bra balans och fortfarande hanterbart. Nästa kliv skulle kräva 20, 30 anställda men dit vill jag inte växa, säger Anki. Högbergs har nästan bara företagskunder. Styrkan är flexibiliteten. Och bredden – de gör allt mellan byggplåt, svetsjobb, ventilationstillverkning och monteringar. Därtill takmålning och takskottning. Men det sistnämnda, som tidigare har varit ➤


Ann-Kristin, ”Anki”, Högberg Ålder: 53. Familj: Sambo. Gör: Vd för Högbergs Svets & Plåtslageri i Sundsvall. Bor: Liten hästgård i Stor­ dalen, Bergeforsen. Fritid: Har två svenska halvblodshästar, före detta tävlingsryttare i hoppning och uppfödare av nordsvenskar. Äger en MC Honda 600 och en Yamaha 750, har tränat ban­racing på Mittsverigebanan. Ogillar: Oärlighet.

Ann-Kristin Högberg driver Högbergs Svets & Plåtslageri och är tredje generationen plåt- och ventföretagare i familjen.

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

19


företagsporträtt

Högbergs Svets & Plåtslageri Grundades: 1983 av Ann-Kristins föräldrar (morfar och morbror drev Gabrielssons Bleck & Plåt). Antal anställda: För närvarande sex, har varit tolv och vid takskottning, uppemot 24. Omsättning: Cirka sju miljoner. Vinstmarginal: Fyra till fem procent. Inriktning: Byggplåt, rostfritt, svetsning, ventilationstillverkning, legoarbeten. Mycket specialjobb i små serier. Webbplats: http://www.hogbergsplat.se Några utförda jobb: Falsat plåttak på Max hamburgerrestaurang i Birsta. Falsat plåttak på utbyggnaden av Clarion Grand Hotel i Sundsvall. 2 000 kvadratmeter nytt tak för bostadsrättsföreningen Tallmon i Skönsmon. Byggnadssmide (lyft balkar, gretingar, stegar och förstärkningar) vid utbyggnaden av Korstaverket. Surströmmingsburk, 3 meter i diameter och 2,5 meter hög, åt Oskars surströmming på Tynderö.

Per Wikman har varit med ända sedan Ann-Kristins morfars tid.

säkra uppdrag för norrländska plåtslagerier vintertid, har numera fått konkurrens från andra branscher. – Man måste vara kolossalt ekonomisk och investera försiktigt. Det blir till att underhålla maskinerna. Delaktiga medarbetare

Några maskiner i verkstaden kommer faktiskt från Ankis morfars och morbrors firma Gabrielssons Bleck & Plåt. Man kan suga på namnet, bleck och plåt. Det finns arv av anrikt hantverk i släkten. Och det förvaltas pietetsfullt av Ankis mannar. Många har varit med länge i firman, alla har sina specialiteter och kompletterar varandra. Chefen är uppenbart stolt över sina medarbetare och nämner i förbifarten en nollbesiktning av en bandtäckning härförleden. Medarbetarna är delaktiga och efter några timmar på verkstan får man känslan av något som närmast kan beskrivas som en 20

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

trägen gammal familj. – Vi har en öppen dialog och högt i tak, säger Anki som väljer sina strider. ”Det roligaste jag gjort”

Frågan kan inte undvikas, en kvinna som boss över ett gäng garvade hårdnackade plåtslagare? Anki var 40 när hon tog över, anläggningstekniker och produktions­ ingenjör med bakgrund som säljare av logistiska lösningar på Posten. – Hade jag inte haft den tekniska bakgrunden hade det förstås varit svårare. Men

Hon manar sina killar att vara rädda om sig och tackar utan prut nej till jobb om kunderna inte vill betala skyddsställningar.”

det här är det roligaste jag har gjort. Och jag har aldrig haft några problem med att vara kvinna, jag förstår inte sådana problem, säger hon. Att hon tog över familjeföretaget kom sig av tillfälligheten att pappan fick hälsoproblem – och brodern, som var skolad att överta, råkade ut för en olycka som stoppade hans tilltänkta karriär. Anki lockades och bestämde sig för att testa, gick bredvid en arbetsledare första tiden och skapade, utifrån sina egna premisser, en grund för hur hon ville jobba med företaget. Bockar sällan plåt själv

Vi har att göra med en tjej som känner sig lika hemma på en mc som i en hästsadel – och att hästtjejer ofta blir ledare i arbetslivet är ju välbekant. På jobbet manar hon killarna att vara rädda om sig och tackar utan prut nej till jobb om kunderna inte vill betala skyddsställningar. Själv sitter hon mestadels på kontoret, sköter pappersarbetet och räknar på jobb, i ett litet glasat rum mitt i hjärtat av verkstadslokalerna. – Jag måste ju göra något för lönen jag med, säger hon med ett skratt. Anki unnar sig fritid, jobbar sällan kvällar och helger. – Jag försöker vara så effektiv som möjligt dagtid, klarlägger hon. Men det kryper fram att hon är ”ganska händig”, mekar med sin hoj, har klättrat med presenningar på tak och stått i 26-gra-


dig kyla och bytt batteri på firmans gamla VW LT 45:a. I extrema fall kan hon gå ut på verkstadsgolvet och bocka plåt, ”inte märkvärdigare än att sopa golvet”. Svetsar hon också? – Helst inte!

Jodå, Ann-Kristin kan bocka plåt, men hon gör det bara i nödfall.

Montörens arbetsorder, Entré Portal!

www.sp.se

www.sp.se

www.hantverksdata.se


solenergi

Det har visat sig vara svårt att av att få till ett samarbete med Peter Johansson på Sol & Energiteknik AB i Huskvarna tror att en plåtslagare är den perfekta montören av de solpanelssystem som hans företag tillverkar.

Het teknik ger nya arbe Miljöproblem och höga energipriser har gjort att solen som energikälla blir allt viktigare för både småhusägare och fastighetsförvaltare. Och tillgången är mer än tillräcklig. Den solenergi som under ett år faller ner på jorden motsvarar 10 000 gånger mer energi än människans årliga förbrukning av fossila bränslen. Text. Tomas Skagerlind Foto: Tomas Skagerlind och Sol & Energiteknik

Under Almedalsveckan förra året arrangerades ett seminarium där ett samarbete kring solvärme mellan plr, vvs Företagen och Svensk Solenergi presenterades. Intresset för de förnybara energislagen har nämligen ökat kraftigt de senaste åren och förnybar energi är nu den marknad som har snabbast tillväxt. – Solenergi är ett mycket spännande område. Inte minst för att Entreprenörföretagens medlemsföretag kan hitta god lönsamhet kring solenergiteknik, sa Thomas Dahlberg, vd i Entreprenör­ företagen, på seminariet. De senaste åren har även tekniken kring solceller utvecklats, 22

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

vilket bland annat har lett till billigare och mer effektiva anläggningar. En utveckling som kommer att göra solenergin till ett ännu viktigare affärsområde för Entreprenörföretagens medlemsföretag. Vid en montering av solcellspaneler behövs det nämligen ingen vvs-installation. Vinna marknadsandelar

Det är istället takmontören som utför den största arbetsinsatsen. Det som tillkommer efter det är cirka en dags arbete av en elektriker för kabeldragning och inkoppling i undercentralen.


FAKTA: Solceller Solcellstekniken har stora miljöfördelar eftersom den endast utnyttjar solljus som bränsle och inte ger några utsläpp samt har en lång livslängd. Solcellen omvandlar solljus direkt till elektrisk energi. När solljus träffar solcellen så uppstår en elektrisk spänning mellan cellens framsida och baksida. Denna spänning driver solcellens elektroner i en bestämd riktning och en ström uppstår. Solcellens framsida har ett metalliskt nät som samlar in strömmen. På cellens baksida är hela ytan täckt med ett ledande metallskikt.

hitta montörer och nu är vi därför intresserade Entreprenörföretagens medlemmar.” Peter Johansson, Sol & Energiteknik

Solcellerna genererar likström då solens strålar skiner på solcellspanelerna. Likströmmen omvandlas till växelström med 230/400 volt spänning i en växelriktare. Den genererade elektriska energin kan sedan användas i byggnaden eller matas ut på det allmänna nätet mot en ersättning. Man kan generellt dela upp solpaneler i två kategorier, dels solpaneler med kristallina solceller och dels tunnfilmssolceller. Kristallina solceller är vanligare och har högre verkningsgrad än tunnfilmssolceller. De består av kisel som har dopats med olika ämnen för att få den önskade funktionen. De kristallina cellerna kan även de delas upp i två typer, polykristallina och monokristallina celler. Elen från solcellerna matas ut på elnätet via en växelriktare.

etstillfällen Sol & Energiteknik AB i Huskvarna är ett företag som marknadsför kompletta system med solpaneler som enkelt kan monteras av ett plåtslageriföretag. Anlitar man sedan en elektriker för elinstallationen så kan företaget på så sätt ta hela entreprenaden.

På vårt relativt nya produkt­ område, solel, tror vi att en plåtslagare är den mest optimala installatören.” Peter Johansson

Ett eventuellt elöverskott på dagen matas ut till nätet för försäljning. När solcellerna inte producerar elektrisk energi tas elbehovet från nätet.

– På vårt relativt nya produktområde, solel, tror vi att en plåt­ slagare är den mest optimala installatören och därmed en bra återförsäljare till oss, säger Peter Johansson, Sol & Energiteknik. – Men det har visat sig vara svårt att hitta montörer och nu är vi därför intresserade av att få till ett samarbete med Entreprenörföretagens medlemmar. Det här är ju en relativt ny teknik så det är ett utmärkt tillfälle att vinna marknadsandelar för era medlemsföretag, fortsätter Peter Johansson. Standardinfästningar

Sol & Energiteknik startades för tio år sedan och är sedan 2009 ett bolag inom nibe-koncernen. Huvudprodukten är solenergi, både för värme och el och i flera olika format. – Efter behov utbildar vi dem som ska montera, men våra lösningar är samtidigt relativt enkla att jobba med. Vi använder standardinfästningar och grundkonsoler som är tillverkade av Weland Stål. ➤

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

23


solenergi

Peter Johansson vill alltså hitta nya samarbetsmöjligheter mellan Entreprenörföretagen och Sol & Energiteknik. – Vi vill gärna förmedla våra kunders beställningar till era installatörer ute i medlemsföretagen. Vi står för kompetensen och utbildningen och hjälper gärna installatörer att ta fram ”rätt” produkter för varje objekt. – Det finns ju inga andra yrkeskategorier som är så väl anpassade för uppdrag av den här typen. Plåtslagare är ju både hantverkskunniga och har stor vana av att arbeta på tak, så här finns det chans för alla era medlemsföretag att få marknadsandelar i en relativt ny bransch med stora framtidsmöjligheter, säger Peter Johansson.

Stöd till solcellsinstallationer För att få fart på solcellsmarknaden finns det sedan 2009 ett incitament för privatpersoner i form av ett statligt stöd för installation av solceller. Stödet riktas till alla typer av aktörer, såväl företag och offentliga organisationer som privatpersoner. Under åren 2013–2016 har regeringen avsatt 210 miljoner kronor för stöd till solceller med syftet att bidra till omställningen av energisystemet och till näringslivsutveckling inom energiteknikområdet. Stöd kan fås för installation av alla typer av nätanslutna solcellssystem och solel/solvärmehybridsystem. Installationen ska vara slutförd senast 31 december 2016. Stödnivån från och med den 1 februari 2013 är maximalt 35 procent av investeringskostnaden. Taket för stöd per solcellssystem är på 1,2 miljoner kronor och de stödberättigande kostnaderna får maximalt uppgå till 37 000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt. För solel/solvärmehybridsystem kan stödberättigade kostnader uppgå till högst 90 000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt. Privatpersoner får också ROT-avdrag för arbetskostnaden för installationen, förutsatt att det finns kvar utrymme för ROTavdrag samt att installation och betalning av solcellssystemet sker under samma år. Men det går inte att utnyttja både det statliga stödet för installationen och ROT-avdraget.

Blygsam politisk satsning på solenergi Det är inte friktionsfritt och det går inte fort, men de senaste åren har det gjorts flera politiska satsningar på solenergin. Ett exempel på det är att Energimyndigheten, i början av året, fick fördela 108 miljoner kronor till några av landets bästa forskargrupper. – Sverige har genom sitt unika innovationsklimat potential att leda nästa steg i utvecklingen av solenergi, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma i ett pressmeddelande. I fem av forskningsprojekten som Energimyndigheten har beviljat stöd till utvecklas teknik för nya typer av solceller och i det sjätte ska omvandling av solenergi till bränsle demonstreras. Samtliga forskningsprojekt bedöms kunna öka andelen förnybar energi i det svenska energisystemet. – Solceller och solbränsle är viktiga framtidsområden där svenska forskare kan bidra till energiomställningen både lokalt och globalt, samtidigt som teknikutvecklingen kan ge arbetstillfällen i Sverige, säger Birgitta Palmberger, avdelningschef för Energimyndighetens teknikavdelning. Internationellt sett så är Tyskland del land som producerar mest solel i världen och tyskarna är även stora tillverkare av själva solcellerna. Produktionen av solceller i Tyskland sysselsätter i dag 128 000 personer, jämfört med de cirka 500 personer som arbetar i solenergibranschen i Sverige. Den här utvecklingen beror bland annat på en lag som garanterar de tyska producenterna ett fast pris för den förnybara energin. Lagen ger den även företräde i elnätet framför till exempel kol och kärnkraft. Det gör det lätt för tyska hushåll att ta ett banklån till solceller på taket. Systemet har också gjort att hushållen har blivit stora producenter av förnybar energi och då i synnerhet solenergi. I dagsläget producerar 1,5 miljoner hushåll sin egen el med hjälp av solceller.

Källa: Energimyndigheten

Ruukki lanserar solvärmetak för privatvillor Ruukki Classic Solar Thermal Roof är ett helintegrerat solvärmetak för villor och enligt tillverkarna den första solenergianläggningen i världen som producerar energi för uppvärmning av både bruksvatten och själva byggnaden. Taket kan dimensioneras flexibelt efter behov och kräver inga ytmonterade värmesamlare. Classic Solar Thermal Roof är en del av ett solvärmesystem som består av värmesamlare på taket, utrustning i husets tekniska utrymme samt värmerör mellan dessa. Värmesamlarna upptar endast en del av takytan och monteras från nock mot takfot på ett cirka tre meter långt område. Solen värmer vätska som cirkulerar i värmesamlarenheterna, som i sin tur värmer upp husets värmepanna. Bruksvattnet värms med solenergi i nästan ett halvt år. Under vår- och höstsäsonger värmer solenergin upp rummen och under sommarmånaderna gör systemet att värmepumpar fungerar effektivare. Efter startinvesteringen är energin i praktiken gratis. Som integrerad i Classics takprofil med dold infästning är värmesamlaren därtill nästan osynlig.

24

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013


g med på plåtmålnin ent! n te lis ia c e p S im bredaste sort marknadens

Färg för alla plåttak!

A

tt måla tak är komplicerat. Vilken plåt används, är ytan tidigare målad och med vilken färg, vilket är skicket på färgbeläggningarna? Alla dessa frågor är variabler som måste beaktas för att få ett gott resultat.

Välj en leverantör med kunskap och få rätt typ av färg Plastisol, polyester, PVDF, organosol, akrylat, oljealkyder och oljefärg är de vanligaste typerna. För att få ett lyckat resultat krävs en bra förbehandling lämpad för det underlag och den färg som tidigare målats. Viktigt även att man målar om med en färg som harmoniserar med tidigare målad färg. För att höja kvaliteten på takmålning har man gjort en standardisering gällande ommålning av plåttak där både Introteknik AB och Tikkurila AB deltagit med kunskap och erfarenheter.

foto: Plåtkonsult Hans-Erik Olsson

Ingen färg fungerar på alla typer av underlag, om det sen är ren plåt eller olika färgtyper. Därför kombinerar vi våra egentillverkade färger med kompletterande specialprodukter från andra färgtillverkare för att kunna erbjuda marknadens bredaste sortiment av takfärger. Med kunskapen och produkterna vi har, kan vi erbjuda ett långvarigt skydd för näst intill alla underlag. Att måla i tid och med rätt förbehandling kan spara stora kostnader.

Exempel på några av produkterna Temaclad SC50 ger 25-50% längre livslängd jämfört med alternativa enkomponentfärger.

foto: Plåtkonsult Hans-Erik Olsson

n Temaclad SC50 Tvåkomponent, halvblank polyuretantäckfärg korrosionspigmenterad för underhåll. Ytterst lämplig för övermålning av vidhäftande plastisol. n Panssari Akva För ytor av plåt, stål- och aluminium belagda med plastisol, akryl, polyester eller styrenakrylat. En utveckling av Repco. Vattenbaserad för ett miljövänligt alternativ och är nyanserbar i de flesta kända färgkartor t.ex. NCS kulörsystem. n Isotrol Takgrund Högpenetrerande gulpigmenterad oljealkydgrundfärg. Fungerar utmärkt även på rostiga ytor. n Isoguard Pansar Järnglimmerpigmenterad matt oljealkydtäckfärg. Som mellanstrykning eller stuken två gånger för täckfärg. n Isotrol Taktäck Oljealkyd med hög volymtorrhalt. Linoljebaserad. n Lasol utvändig linoljefärg Linoljefärg för antikvariska objekt bryts med naturpigment. Ytterst lämplig för täckmålning ovan våra oljealkyder. n Serablock Super Snabbtorkande, rostskyddspigmenterad specialgrundfärg för zinkytor.

För info och referenser besök: www.introteknik.se Tel. 08-590 737 50, e-post: info@introteknik.se


När det gäller rostfritt » Försäljning av rostfria produkter

Bli solenergimontör!

plåt i coil och format, takavvattning, brunnar, klammer, infästning, taksäkerhet, ilagningslock.

» Försäljning av färdigsvetsade ytor t.ex. balkong-/terrassgolv, gesimsrännor och mycket mer. Allt efter kundens önskemål. • Vi säljer även lackerad rostfri takavvattning. • Uthyrning och försäljning av svetsmaskiner för rostfria tätskikt • Konsultation och teknisk support • Starthjälp vid rostfria arbeten

• Utbildning

Vi erbjuder ett stort utbud av solceller och tillbehör. Säkra leveranser över hela Sverige

Tel växel 010-199 23 10 E-post info@rostfriatak.eu Hemsida www.rostfriatak.eu

Försäljning: Kerstin Nilsson Tel 0761-10 88 99 E-post kerstin@rostfriatak.eu

Stockholm Hamringe IndustriCenter, 146 41 Tullinge

Göteborg Amalia Jönssons gata 23, 421 31 Västra Frölunda

Vi söker fler duktiga takmontörer i Sverige som vill sälja och montera solceller.

Ingår i NIBE -koncernen

www.solenergiteknik.se 036-51345

Vi kan ALUMINIUM för TAK och FASAD Vi är ledande då det gäller information, marknadsföring och distribution av ALUMINIUM för TAK och FASAD. Vi arbetar för och tillsammans med Europas ledande producenter av aluminiumprodukter för TAK och FASAD. De flesta av våra legeringar och lackkvaliteter är väl beprövade i mer än 40 år.


vinjett

branschnytt

Sju projekt nominerade till Stålbyggnadspriset Juryn för Stålbyggnadspriset 2013 har nu gallrat fram sju projekt som har valts ut till en slutlig bedömningsomgång där vinnaren kommer att presenteras tillsammans med övriga pristagare i samband med Stålbyggnadsinstitutets Materialseminarium den 15 maj på Strand Hotell i Stockholm. Det är Stålbyggnadsinstitutet som vartannat år delar ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt har utnyttjat stål i den bärande konstruktionen. De sju nominerade projekten

Ale pendeltågstationer, Göteborg Beställare: Västtrafik Arkitekt: Frenning & Sjögren Arkitekter, Pelle Frenning Konstruktör: Ramböll, Annica Lind Stålentreprenör: Lecor Stålteknik

Emporia, Malmö Beställare: Steen & Ström Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor, Joakim Lyth Konstruktör: Cowi Stålentreprenör: Ruukki / VSAB

Bagers bro, Malmö Byggherre: Malmö Gatukontor Arkitekt: Lokal XXX Arkitekter, Esbjörn Jonsson & Berit Restad Konstruktör: Grontmij / Carl Bro, Arne Kamp Stålentreprenör: Vistal

Friends Arena, Solna Byggherre: Arenabolaget i Solna Arkitekt: Krook&Tjäder / Berg / C.F. Møller Architects, Håkan Björk, Svante Berg, Adam Wycichowski och Markus Alroth Konstruktör: Sweco Structures, Lars Cederfeldt, Lars Hansson Stålentreprenör: Ruukki

Konstruktör: Sweco Infrastructure, Helmer Palmgren Stålentreprenör: Lecor Stålteknik

Studio Furillen, Gotland Beställare: Mikael Blomqvist Arkitekter: AQ Arkitekter, Andreas Forsberg Konstruktör: Projektbyggaren Teknik Syd Stålentreprenör: Bingers Mekan / Svets & Smide i Karlskrona Tullhusbron, Norrköping Beställare: Norrköpings kommun Arkitekter: Erik Andersson Arkitektbyrå, Erik Andersson Konstruktör: Ramböll, Tore Lundmark Stålentreprenör: Lecor Stålteknik Tidigare vinnare av Stålbyggnadspriset 2003 Apatébron, Hammarby Sjöstad, Stockholm 2005 Mjärdevi Center, Linköping

Kåkenhusbron, Norrköping Beställare: Norrköpings kommun Arkitekter: Sweco Architects, Pekka Leppänen, PeGe Hillinge

2007 Svävande Taket, Vällingby, Stockholm 2009 Swedbank Stadion, Malmö 2011 Ryaverket – Skivfilterbyggnaden, Göteborg

TAKSÄKERHET Komplett program skyddsanordningar för din taksäkerhet. Produkterna finns på lager för omgående leverans i varmförzinkat eller lackerat utförande.

• Takbryggor • Snöräcken • Nock- och takfotsräcken • Takstegar • Fasadstegar • Skyddsräcken TM

Dössjonsvägen 10 • 792 36 Mora Tel. 0250-289 80 • Fax 0250-289 89 info@perwikstrand.se • www.perwikstrand.se


byggnadsplåt

Rostfria stålportaler i Nordstan Medlemsföretaget Haga Bleck & Plåtslageri AB i Göteborg har fått en intressant och lite annorlunda entreprenad. Uppdraget går ut på att tillverka och montera rostfria stålportaler runt samtliga skyltfönster till butikerna i ett kvarter inne i landets tredje största köpcentrum. Text & foto: Tomas Skagerlind

Huvudsyftet med stålportalerna är att butikerna ska kunna ge sina kunder ett betydligt vackrare och bättre intryck. Det ser helt enkelt snyggare ut med en inramning i stål. – Vi tillverkar balkarna till portalerna i rostfritt stål i vår verkstad på von Utfallsgatan. Sedan fraktar vi hit dem och monterar

dem på plats, berättar Ingemar Pettersson som är en av företagets tre delägare. Balkarna, som är 70 millimeter breda och 6,5 meter höga, monteras på plats med skylift eller med byggställningar. – Vi är ett förhållandevis litet plåtslageri, så det är ett stort förtroende vi har fått. Men vi har ett bra rykte och mycket

bred kompetens så beställarna valde oss i en upphandling med två andra företag, säger Toni Basic, även han delägare. Rötter i bilindustrin

Företaget grundades redan 1920 och är därmed ett av Göteborgs äldsta plåtslagerier. I dag har företaget sex anställda plåtslagare. – Vi utför alla typer av plåtslageriarbeten och jobbar med allt från koppar till aluminium, men vi har blivit lite av experter när det gäller rostfritt. Både i utomhusmiljöer, men även när det gäller arbeten i till exempel restaurangkök och i sjukhus, fortsätter Toni. Som många andra företag i Göteborg

Plåtcalc med vindlastberäkning enligt Eurokoder Nu gäller Eurokoder för beräkning av plåtklammer och enligt nya AMA Hus 11 skall infästningsberäkning göras, för varje tak! Med vårt kalkylprogram kan du utföra beräkningar och skriva ut en infästningsplan.

Tel. 019-32 09 60

www.teokonsult.se

info@teokonsult.se


Balkarna, som är 70 millimeter breda och 6,5 meter höga, monteras på plats med skylift eller via byggställningar.

har även Haga Bleck & Plåtslageri en del av sina rötter i bilindustrin. Under 1950och 60-talet medverkade man bland annat vid framställningen av prototyper till PV 444 och Volvo Amazon och tillverkade då också skärmar, dörrar och andra delar till Volvos första bil ”Jacob”, som kan beskådas på Volvos museum i Torslanda. – Kanske har vi haft tur, men vi har faktiskt inte känt av någon kris. Det rullar på väldigt bra. Det här arbetet kommer att bli klart i april, men sedan har vi en del andra ganska stora entreprenader på gång, säger Ingemar Pettersson.

Vi är ett förhållandevis litet plåtsla­ geri, så det är ett stort förtroende vi har fått.” Toni Basic

Ingemar Pettersson och Toni Basic från Haga Bleck & Plåtslageri.


byggplåt

Plåtkonsulten Kjell Larsson i samtal med plåtslagare i samband med arbeten på S:t Johanneskyrkan i Malmö.

30

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013


S:t Pauli kyrka i Malmö ska få nytt tak. Inget konstigt med det, men valet av material är i högsta grad ovanligt i sammanhanget. Kyrkan är från 1882 och nu ska samtliga tak, tolv småtorn samt centraltornet, täckas med aluminiumplåt – något som troligtvis aldrig förr har gjorts på en kyrka i Sverige. Text: Susanne Kilje Foto: Svenska Kyrkan, Gunnar Menander & Stig Lennart Bengtsson

Renovering av skånsk kyrka med ”nytt” material I den ecklesiastika världen är aluminium ett sällan använt material. Vantörs kyrka i Stockholm pryds visserligen av ”Årets kyrktupp 1997” i förgyllt aluminium och några kyrkor i Stockholmstrakten har aluminiumdetaljer i kyrkorummen, men för övrigt är materialet något som man vanligtvis inte förknippar med svenska kyrkor. Plåtkonsult Kjell Larsson på företaget Epcon KPA Konsult AB i Malmö har gjort den tekniska beskrivningen av taktäckningen på S:t Pauli kyrka. Han har arbetat

i många år för att aluminium ska bli ett accepterat materialval även när det gäller kyrkobyggnader och nu har länsstyrelsen gett tillstånd för S:t Pauli kyrka. – Av tradition är det koppar och galvaniserad plåt som gäller för kyrktak i Sveriges. Jag har jobbat med kyrkor och byggnader som är byggnadsminnesförklarade sedan mitten av nittiotalet och sett vad som sker med tak som är täckta med dessa material. Kopparplåt håller kanske 50–70 år i en korrosiv miljö som Malmö, medan alumi-

nium är helt underhållsfritt mycket längre tid än så, säger Kjell Larsson. Omfattande läckage

Stålplåt är beroende av löpande och kostsamt underhåll, annars förkortas materialets livslängd i en korrosiv miljö avsevärt, tillägger han. Dessutom har aluminium ett väsentligt lägre pris än koppar. En annan aspekt är stöldrisken för kopparplåt. – Stölderna av koppar på kyrktaken har ökat väsentligt under de senaste åren, säger Kjell. S:t Pauli kyrka är en centralkyrka, ritad av Emil Langlet. Den sexkantiga gula tegelkyrkan har ett centralt torn i mitten som omges av tolv mindre torn. Taken har under åren lappats och lagats, det har spikats genom plåten och nu är de sönderrostade med omfattande läckage som följd, berättar Kjell. Taket på S:t Pauli har troligen varit gråmålat från början; antikvarierna tror att ett blytak var tanken, men att man av besparingsskäl valde gråmålad stålplåt som senare målades om i grönt. Grönt är skönt

Det är 129 år sedan S:t Pauli kyrka byggdes. För några år sedan började det gamla taket, som aldrig har renoverats, att läcka.

– Många Malmöbor har trott att den gröna kulören var ärgad koppar. Men den ursprungliga färgen var grå och då passar obehandlad aluminium väldigt bra, säger Kjell. San Gioacchinokyrkan i Vatikanstaten har fått tjäna som inspiration och exempel. Där har ett obehandlat aluminiumtak legat utan åtgärder sedan 1897. – Vi hoppas genom att använda obehandlad aluminiumplåt att inte behöva göra något underhåll på många år. Långa cykler i underhållet är en förutsättning för ➤

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

31


byggplåt

I maj nästa år ska renoveringsarbetet vara färdigt och kostnaden beräknas bli 20–25 miljoner kronor.

Ett nedmonterat torn där rötskadat trä har ersatts med friska virkesdelar från de övriga tornen.

En gjutjärnsdetalj som är monterad på ett av de tolv småtornen.

att vi ska klara att sköta våra åldrande byggnader framöver, så vi är tacksamma för länsstyrelsens beslut, säger Nils-Urban Råwall, fastighetschef vid Svenska Kyrkan i Malmö. – Vi har valt olackerad, FP12-plåt från Finspång Aluminium. Leverantör är IBMetall. Långsiktigt kan lackerade material innebära tveksamheter, färgsläpp till exempel. Det obehandlade aluminiumet kräver inget underhåll, men efter hand sker en viss avmattning av glansen och ytan oxiderar något. Nyansen blir då tilltalande mellangrå, säger Kjell. En annan viktig synpunkt, antikvariskt sett, är att hantverkstraditionen bibehålls. Och det ställer lika höga krav på hantverkskunskaper att lägga ett aluminiumtak som ett koppartak, påpekar han.

Det krävs många duktiga hantverkare för det här jobbet. Naturell aluminium ska hanteras varsamt från produktion till läggning.”

Kyrkan har bidragit med kyrkoantikvarisk ersättning på 15 miljoner kronor. I maj nästa år ska allt vara färdigt. Och Kjell vill gärna att taken på S:t Pauli kyrka visar att aluminium är ett bra alternativ vid taktäckning. – Jag hoppas att fler kyrkor väljer aluminiumtak. Min erfarenhet av täckning med aluminiumplåt är att det sker väldigt små förändringar i materialet över tid, även i mycket påfrestande miljöer. Han tar Barsebäcksverket från 1971 som exempel. Det ligger helt vid havet och alla fasader är i obehandlat aluminium. När han utförde uppdragen, under åren 1995 till 2003 såg han inga materialskador, bara skadat material på grund av utförandefel. Så några nackdelar, som taktäckningsmaterial, är svårt att hitta hos aluminium. – Det är ett prisvärt, underhållsfritt och bra material, sammanfattar Kjell.

Varsam hantering viktig

Johanssons Byggplåt i Malmö gör plåtslageriarbetet i konsortium med Fridhs Plåtslageri, medan byggnadsarbeten utförs av Bröderna Bergströms Byggnads AB i Halmstad. – Det krävs många duktiga hantverkare för det här jobbet! Varje enskilt material har sina egenheter och speciella hänsyn. När det gäller obehandlat aluminium är det särskilt viktigt att ha ett jämnt riktat underlag, eftersom ojämnheter i underlaget syns tydligare när man använder ett olackerat material. Naturell aluminium ska hanteras varsamt från produktion till läggning, säger Kjell. Någon form av påverkan blir det alltid 32

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

Kjell Larsson

när man jobbar med aluminium såväl som med andra material, konstaterar han, men i det här fallet gäller det att vara extra varsam. Ett kyrktak ställer höga krav – det är ett blickfång och har höga krav på estetiskt värde. Kulturminnesaspekten är i fokus under hela restaureringsprocessen. Det är Malmö museum som har det antikvariska ansvaret och på byggmötena deltar representanter från museet, länsstyrelsen och Svenska kyrkan. Men utförandefrågor kring renoveringsarbetet kan tas upp när som helst i samråd med antikvarien. Just nu pågår diskussioner om att åter förgylla gjutjärnsdetaljerna på de tolv småtornen samt centraltornets räcken och krönkors. Dessutom kan det bli aktuellt att byta ut fasadlister och fönsterbleck med flagnande plastisolbeläggning mot aluminium. Toppenmaterial för toppen

Kostnaden för renoveringsarbetet beräknas bli 20–25 miljoner kronor, varav Svenska

S:t Pauli kyrka S:t Pauli är en så kallad rundkyrka som ritades av arkitekt Emil Langlet, byggdes under ledning av byggmästare C. Mortens och invigdes den 26 november 1882. Då var kyrkan den största samlingslokalen i Malmö med plats för fler än 1 400 besökare. Kyrkan byggdes i den just torrlagda Östra Rörsjön. Den är placerad mitt i ett kors som utgörs av de alléförsedda Kungsgatan och S:t Pauli kyrkogata. Kyrkan har, förutom ett huvudtorn, tolv småtorn som kan symbolisera Jesus och hans tolv lärjungar. Huvudtornet är krönt av ett guldkors med en krans som kan påminna om Guds Andes låga och den första pingstdagen.


L I G H T

Professionellt takarbete blir fulländat med nya generationen underlagspapp!

Lys upp din vardag!

Ett helt nytt sortiment av prisvärda ficklampor och arbetslampor för alla behov hittar du i din Bevego-butik!

Till Salu!

Komplett plåtslageri i Brönneslöv, Eslöv. Stor villa, företag, fastigheter, inventarier, många maskiner, verktyg, lager, liftsläpar, liftbilar, övriga fordon, mm.

Fördelar: • Lätt att arbeta med • Låg vikt, stark och stabil • Snabb installation • Flexibel och mjuk • Ingen sand att halka på • Ingen sand som repar plåten • Följsam vid låga temperaturer • Klibbar inte vid höga temperaturer

Säljes företrädesvis till en köpare - i andra hand i delar. Utgångspris: 6 800 000 kronor eller bud. Kontakta fastighetsmäklare Lars-Eve Jönsson: 072-7457394 E-postadress: lars-eve.jonsson@finnbostad.se Vi står även till tjänst med ekonomisk företagsrådgivning.

Täta leveranser på hög nivå!

www.takcentrum.se


Stålnyheter på Baumamässan STÅLPRODUKTION På Baumamässan i München, den 15–21 april, presenterade SSAB två nyheter. Den första är en ny generation stål, Domex 900/960 och 1100. De nya stålen har högre hållfasthet och förbättrade svets- och skäregenskaper. Tillverkare av tyngre fordon eller kranar kan därmed bygga lättare konstruktioner med bibehållen styrka och livslängd. För användaren betyder det att nyttolasten kan ökas och att bränslekostnaden per transporterat ton gods kan minskas. Tunnare stål och lättare konstruktioner innebär även att tillverkaren kan minska både energi och materialförbrukning. Allt detta bidrar till en förbättrad produktionsekonomi och miljövänligare produktion. Den andra nyheten var det nya stålet Toolox. Från början har det utvecklats för gjutning av plastdetaljer, men det har också visat sig ha egenskaper som krävs för miljöer med mycket höga temperaturer och där materialet utsätts för stora krafter och högt slitage. Målgruppen som SSAB nu vänder sig till med Toolox är till exempel tillverkare av arbetsmaskiner.

Perfekt läge för renovering av miljonprogrammet fastighet En rapport från Svensk Byggtjänst visar att renoveringen av miljonprogrammet ofta lyfts fram som ett bekymmer. Men det är också en möjlighet. Med staten som motor skulle upprustningen av bostäder kunna rädda den svenska tillväxten. Det är slutsatsen i en ny rapport från Svensk Byggtjänst, skriven av makroekonomen Pekka Kääntä. Analysen presenterades vid ett branschmöte i Stockholm onsdagen den 17 april. En välplanerad och genomgripande renovering av miljonprogrammet skulle under tio år kunna stå för en betydande del av den svenska tillväxten och ge många goda samhällseffekter. Och staten skulle kunna agera finansiell motor i denna satsning. Rapporten, som har titeln ”Renoveringen av miljonprogrammet – ett gyllene läge”, sätter in upprustningen av miljonprogrammet i ett makro- och samhällsekonomiskt perspektiv. – Export, privatkonsumtion och offentlig sektor kommer under överskådlig tid inte att fungera som motor för den svenska tillväxten. Istället är det investeringar som måste bli det viktigaste dragloket för tillväxt. Svensk ekonomi är väl rustad för detta, menade Pekka Kääntä under presentationen. Slutligen är det dock finansministern Anders Borg (M) som behöver övertygas. – Det är han som sitter på statsfinanserna. Man vinner inga val på att öka statsskulden med 300 miljarder, men vi står inför valet att göra något nu eller att tvingas göra det längre fram, sa Pekka Kääntä.


nyHet!

PVF KalKyl Ventilation

Exakt och enkelt. Enbart digitala handlingar. Specialanpassat för ventilationsbranschen.

Falsmaskiner för tak och vägg Schlebach har lång erfarenhet av utveckling och tillverkning av maskiner för bandtäckning med plåt. Belano Maskin har lång erfarenhet av försäljning och service av maskiner. En bra kombination – eller hur?

Piccolo falsslutare, för raka och svängda ytor.

Miniprof plus falsupptagare med längdmätning och rullsax för tvärklipp.

PVF Kalkyl är enkelt! Så här gör du: 1. Läs in ritningen. 2. Välj arbetsmoment. 3. Fyll i och markera på ritningen för att få ut längd och antal. 4. Ange timlön och eventuella påslag.

Flitzer, falsslutare.

Schlebach har marknadens bredaste program, det finns säkert en som passar dig också!

Plåt & Vent Forum AB Kom igång! Skicka förfrågan om demovisning till patrik.calen@pvf.se.

www.pvf.se/kalkylprogram


U tbildning & rekrytering

Joakim Karlsson berättar för eleverna på Björkskataskolan i Luleå hur de ska göra för att tillverka visselpipor och värmeljushållare i plåt.

Plåtslagarturnén väckte intress Under våren har plåtslagarturnén för projektet Strålande utsikter tagit sig ut på vägarna för att besöka högstadieskolor runt om i landet. Turnén, som gjordes för att testa upplägget inför kommande år, besökte fem olika skolor. Text: David Olsson

Foto: PVF

Under skolbesöken har nyfikna elever från årskurs 8 och 9 fått prova på att arbeta med plåt. Engagemanget har varit stort och flertalet elever har visat ett stort intresse för plåtslagaryrket. Projektet Strålande utsikter är en satsning som görs av PVF, PLR och 36

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

Byggnads och navet för projektets aktiviteter är vårens plåtslagarturné. Syftet med turnébesöken är att sprida bilden av vad det innebär att vara plåtslagare och ute i skolorna har man redan sett resultat av besöken. Nyttigt för eleverna

Inger Lindsund, studie- och yrkesvägledare på Björkskataskolan, konstaterar att intresset för plåtslageriyrket har ökat bland hennes elever: – Det var ett trevligt besök och eleverna gillade det. Jag har precis varit runt och pratat med eleverna i årskurs 7 som har fått skriva ned, på lappar, vilka yrken de är intresserade av. Trots att besöket främst riktade sig till 8:or och 9:or så skrev en elev ”plåtslagare” som yrke i utvärderingen. Jag

är rätt säker på att han/hon skrev så tack vare Strålande utsikter-besöket, säger Inger Lindsund. Även Per Wadman, rektor på Ärvinge­ skolan, tycker att besöket var mycket lyckat för eleverna och för skolan: – Besöket var intressant och nyttigt för eleverna. Nu måste vi fortsätta med bra information om yrkesprogrammen på ett Besökta skolor under turnén Ärvingeskolan i Kista/Stockholm Sofielundsskolan i Malmö Björkskataskolan i Luleå Britsarvsskolan i Falun Norrstrandsskolan i Karlstad


Besöket var intressant och nyttigt för eleverna. Några elever verkade så intres­ serade att de kan tänka sig att ändra i sitt gymnasieval.” Per Wadman, rektor Ärvingeskolan

Plåtslagaren Elin Olsson, Lödde Plåt AB, instruerar elever på Sofielundsskolan i Malmö.

set hos nyfikna högstadieelever konkret sätt. Några elever verkade så intresserade att de kan tänka sig att ändra i sitt gymnasieval, säger Per Wadman. Totalt har över 100 elever fått direktkontakt med turnén och fått prova på hantverket. En av de elever som har varit med under plåtslagarlektionen är Mohamed Ahdi Shiid från årskurs 9 på Björkskataskolan, som berättar om ett yrke han inte visste fanns. Ett kul jobb

– Innan visste jag inte att plåtslageri var ett yrke. Men nu när jag har fått höra mer låter det som att det är ett bra yrke, där man får jobba med sin egen fantasi. Även Emma Wiss och Elin Lindström från årskurs 8 på Björkskataskolan tyckte

att lektionen var bra. – Det är bra att ni kommer på besök, för då får man prova på något som man annars inte brukar få göra. Det känns i och för sig som att det är mest killar som blir plåtslagare, men det verkar som ett ganska kul jobb! Frihet under ansvar

Intresset har varit stort, inte bara bland elever och skolpersonal, utan också från media. Både i Stockholm och Malmö har reportrar varit på plats. Medias närvaro har varit en viktig del i att sprida budskapet både lokalt och nationellt. I Stockholm gjorde ABC Nyheter ett inslag från Ärvingeskolan och i Malmö intervjuade Metro Skåne eleven Papi Pongo Kapongo, 14 år, som berättade att han kan se sig jobba som plåtslagare ef-

Innan visste jag inte att plåtslageri var ett yrke. Men nu när jag har fått höra mer låter det som att det är ett bra yrke, där man får jobba med sin egen fantasi.” Mohamed Ahdi Shiid, årskurs 9

tersom han gillar att jobba med händerna och att ha frihet under ansvar. – Jag tror att det här är en garanti för att få jobb, säger Papi Pongo Kapongo. I första hand har turnébesöken genomförts som en del av trä- och metallslöjds­

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

37


U tbildning & rekrytering

Upplägg vid ett turnébesök Varje besök består av två delar, en lektion i plåtslageri med elever och ett möte med inbjudna representanter. Del 1: Pass i plåtslageri • Den lokala företagaren inleder med att berätta om yrket, material och verktyg. • Därefter får eleverna prova på två övningar: att tillverka värmeljushållare och visselpipor. • 20–50 deltagande elever per tillfälle. Del 2: Möte mellan skola, bransch och näringsliv • I anknytning till lektionen hålls även ett möte till vilken skolans representanter (rektor, studie- och yrkesvägledare, trä- och metallslöjdslärare), branschens representanter (lokala företagare och huvudyrkesombudsmän) samt politiker (lokala kommunalpolitiker) har varit inbjudna. • Ämnet som har diskuteras är: ”Hur kan kommunen, skolan och branschen samverka för att få unga i arbete?”

Elever i årskurs 8 och 9 i Ärvingeskolan i Kista tillverkar mobilhållare.

undervisningen. Vid varje besök har en lokal företagare varit på plats och berättat för eleverna om det material och de verktyg en plåtslagare arbetar med och sedan har eleverna fått prova på olika övningar. De engagerade och delaktiga företagarna har varit en avgörande faktor för ett lyckat besök och eleverna har tyckt att det varit roligt att höra om lokala byggnader och konstverk. Under besöken har det framkommit

hur viktigt det är att branschen och skolan kommer närmare varandra. Peter Lindberg, rektor på Sofielundsskolan, berättar att ett samarbete mellan skola och näringsliv är en viktig del för att eleverna ska hitta rätt i yrkeslivet. – Jag tror att besöket från Strålande utsikter lyckades göra några elever intresserade av plåtslagaryrket. Att ha kontakt med näringslivet och att eleverna får en bild av

yrkeslivet är helt i linje med det förändringsarbete som pågår på Sofielundsskolan, där vi på ett tidigt stadium vill att eleverna skaffar sig framtidsdrömmar och målbilder, säger han. Till nästa år är tanken att antalet orter ska utökas, för att nå ut till fler nyfikna elever och inspirera dem till att söka sig till plåtslagaryrket.

SO Häck... ...för bandtäckningsskivor • Rymmer 30 skivor ställda på högkant • Maxlängd 10 m Kör upp skivorna i verkstaden...

...lyft upp på ställningen eller direkt på taket.

• Monterbara hjul för smidig förflyttning • Monteringsbar, tar liten plats när den ej används • Demonteringsbar, bärs ned i delar, inga returlyft

YTOR Ytor L Sporre AB

Tel: 046-130960 Fax: 046-139612 E-post: info@ytor.se Websida: www.ytor.se


medlemsförsäkring

Behöver jag en separat försäkring för mina maskiner? Många företag har i dag stora hjälpmedel på hjul som till exempel högtryckstvätt, skylift, saxlift eller kompressor. Maskiner som bör ha en separat ”släpvagnsförsäkring”. Ni får då en mer anpassad försäkring för de risker (se exempel nedan) som finns för skada samt en lägre självrisk än om ni skulle ha den i en företagsförsäkring. Dessutom är värdet på hjälpmedlet oftast riktigt högt och i de flesta företagsförsäkringar täcker inte beloppen. Teckna en separat försäkring

Om ni lånar ut släpet till exempelvis en branschkollega eller en granne och inte har tecknat rätt skydd så finns stor risk att det är oförsäkrat. En transportförsäkring som ingår i företagsförsäkring gäller oftast bara transporter med eget fordon, vilket gör att om någon annans fordon/bil drar släpet så gäller inte er försäkring för hjälpmedlet. Det är en av de viktigaste anledningarna till att du för till exempel din skylift bör teckna en separat försäkring som gäller oavsett vem som drar släpet.

Förutom det så är det inte alla företagsförsäkringar som omfattar transport och om den gör det är det oftast ett lågt belopp som inte räcker till vid skada. Om du kan förflytta släpet/hjälpmedlet (på marken) medan man står till exempel i korgen så bör du dessutom teckna en trafikförsäkring, då du får ett bättre skydd om du råkar köra på/skada en människa eller annans egendom. Vad gäller för truckar och motorredskap?

Enligt lagen är alla motorredskap som kan köras med en hastighet över 30 kilometer i timmen eller har en tjänstevikt på över 2000 kilo trafikförsäkringspliktiga. Utöver dessa är motorredskap som används för gods- eller persontransport alltid trafikförsäkringspliktiga. Det kan till exempel handla om motorredskap med flak, gaffel eller dragkrok. Undantaget är motordrivna fordon som bara körs inom ett helt inhägnat tränings- eller tävlingsområde. Tveka inte att ta kontakt med oss så hjälper vi dig att reda ut alla begrepp.

Kontaktuppgifter till Säkra

fax: 060-12 97 40 Box 100, 941 23 Piteå info@sakraaffinity.se

Martina Henriksson 070-10 98 007 martina.henriksson@sakra.se

Lotta Sollander 070-10 98 010 lotta.sollander@sakra.se

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

39


korsord

ETT KALLAS BLEV SLAGS IBLAND UPPAPOR BRUTEN LÄTT ALKOHOLISERAD MAN

SES CURLINGSTEN

SAMLINGSPLATS

BLI FÖRSKONAD

π KÄNSELLÖSHET

LIKT FÖRLIKA BERGSLEJONET

HETTE AGITERANDE MÄSTER

]

GÖR LÄSK PÅ TOPPNIVÅ

LEDER LIDEN

BLIR KROSSAD

©

OCKSÅ EN RISK

INDONESISK Ö

ÄDELSTENSVIKT LYMMEL SPIS FÖR ANDEN SKEDE BARA ESS SES TIDEN

MALÖRTSKRYDDAD VÄLFIKTIV TJEJ- HÄNGDA TJUS- FÅR SOM ARE FAR RÅDER I EKOLOGISK MILJÖ

©

œ ANTIK KRIGSGUD

©

ÄR EJ TRÄGEN

KAN GE BOTTEN- SKRÄMMGOD ANDE SATS UTDELPÅRINGNING NING

HAR SKARP BLICK

DEN FÖLJER DOMAREN

EN STOR STARK

SÄLJER BILLIGT

DRAR FRAM I ÖKNEN

OND GUDINNA SKÄR FNURRA PÅ TRÅDEN BRAGD

STOR MÄNGD FLÄKTAR

KOMMER SÄLLAN UR SIN BUR

|

OFTA TILL SPAGHETTI

DET GER ULL SKÄMT

KAN BLÄCKFISK VARA

]

HÄRJAR

˙

AVGER LAPPHUND

FYLLDE MÅNGEN STÅR FÖR NOA I SLOTT PASCAL MED DJUR VIRA

°

]

©

PIGOR FÖRR

BYGGMATERIAL

GULBRUN HUNDFÄRG

©

KÄND HOLLÄNDSK MÅLARE

[

KAN VARA TALANDE INGEN BRA VANA DIALOG

ı

HÄLSOVÅDLIGA ÄR FRÖFULL EFTER SOL BLIR STOPPAD

RESPEKTERAD

©

STALLFLICKA ÄR SVERIGE HAR ETT ÅR KVAR I SKOLAN

DE FÄSTS MED GJORDAR

ÄKTA HÄLFTER SPELFIRMA

LITTERÄR VIKING STUDERAR GENETIKER

IHÅLLANDE © AB RIGNELL-ZANDER

Månadens korsordsvinnare:

Korsordslösningen vill vi ha in senast den 15 maj 2013.

Margareta Johansson, Falkenberg, Tony Evertsson, Mariefred, Ulf Nyberg, Kungsängen, Åsa Wahlgren, Alingsås, Owe Öberg, Örnsköldsvik, Nicke Andersson, Stockholm, Rolf Svensson, Enskede, Lise-Lott Larsson, Träslövsläge, Rolf-Åke Axelsson, Borlänge, Rolf Sandström, Falun.

Namn...........................................................................................

Se den rätta korsordslösningen för nummer 2, 2013 på sidan här intill.

40

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

Adress........................................................................................... Postnr........................................................................................... Postadress..................................................................................... Lösningen skickas till: Plåt & Vent Magasinet • Box 47235 • 100 74 Stockholm


Korsord 2, 2013

Korsordslösning Nr 2, 2013

T A ™ C S K A D R BUNDSFÖRVANT BIUTRYMME GÅR SAKTA

AB TRAV OCH GALOPP

©

BOGSERA

PÅ HUGGET

A L E R T A

STÅR EN AV ÄDEL- FÖR EN GASERKAN NA ORÅD

MUSIKAL SOM GJORDE SUCCE´ HÅLLER MAN FÖR SIG SJÄLV

H E L F I © U M LAGT PÅ FLAK

˙

ÄR HAVSKATT

DEBARKERADE

A N A S ÄR FÖGA FRUKTBAR BÄRS

Ö L

EN SÅDAN SÄGER MYCKET

L U B E L I E R Å L L I D E R G A G K O K M O N O R I R S A K S T A T M U K Ö K E N I T E A N D S

ÄR FÅRPÄLS

JEANSMÄRKE

INNEHÅLLER POTATIS

STYRMEDEL MARSMAN

SPARKAR SIG FRAM VALT

BRÄNSLE FÖRR VANVÅRDA

TORKAT SÄD RELIEFSTEN

NORDAFRIKANSK STAD

ARBETAR UNDER JORDEN DOCKA

TAK- OCH VÄGGPLÅT

π

H A D R A ]N I S S ° T ]K , W I A T œM A G E E R L L V A D A L G V I N T T E G™ O I L E R E ™ F R A T

Din partner

KAN GÅ I CIRKLAR

när det gäller snabba och säkra leveranser av Profilerad plåt, slätplåt i format eller rulle samt slittade band.

HAR TÄNDER

LUMPEN

SITTPLATS I HETLUFTEN

ÄR DET OFTA I KILTEN

BESATTE

ERNST TIDIG FINANSMINISTER

I N V A D E R A D E

VARDAGSKVINNOR BETE

BRAKA

TRIVS I VATTEN

FUNNIT SIG I

]

EN EVERT MÅNGA MINNS

]

GÖR MAN VÄL FÖR DET MAN FÅR

TIRAD LÄGGA PÅ EN REM

HÖLL ORDNING I ANTIKENS ROM

KVARLEVA

UTAN FRAMGÅNG

BERÄKNAR MATEMATIKER LEDDE LÄNGE DN

°

M F O R S O R Ä T K Ö R M A L D N A T I D F L Ö D D U S O L I K T V A R E T L Ö S T S A G S T E

I STÄLLET FÖR MAMMA BEGAV SIG

G FELAKTIG JUNGFRULIG

O R Ö R D URSINNIG

I L S U K R E I N

REPLIKEN KANTON I SCHWEIZ

HAR HÅRT SKAL

TILLLADE GREPP VANTARNA PÅ

VÄNTA SKICKAS ELEKTRONISKT

MODELL TÄNKER PÅ TRAFIKEN

HELT SLUT

UTGÖR TVÅ STYCKEN

TAR BROTTARE

GLAD STÄMNING

TOG EN LUR AVLÖVAD

ÄR VÄL LYCKOSAM I SITT

SES I FLUGNAMN

S T A L DEN BRYTS IBLAND

S E R V E T T E N

© AB RIGNELL-ZANDER

Vi lagerhåller Prelaqplåt i beläggningarna Polyester, matt Polyester, Prelaq Nova och matt Prelaq Nova Utöver detta lagerhåller och profilerar vi även

Rostfritt, Aluminium, Aluzink samt Galv.

Snabbhet - Säkerhet - Service Dala Profil AB

Tunavägen 279 • 781 73 Borlänge Tel. 0243-23 31 00 • Fax 0243-23 31 07 dala-profil@dala-profil.se, dala-profil.se

Fastex MS Polymerfogmassa Rekommenderad i Sunda Miljödata Med en transparent somHus är värd namnet! Fogar, limmar och tätar Fäster på skrovliga ytor, även under vatten våra andra varumärken Extrem elasticitet ochär:styrka

Övermålningsbar UV- och åldersbeständig Antimögelbehandlad Luktfri

B IMEX ® Självborrande byggplåtskruv av bimetall N AILEX ® Expanderspik för lättare infästning i betong ® SP EEDEX för snabbt montage av ventilationskanaler Färger: Vit, svart, Plåtskruv mörkgrå, ljusgrå, tegelröd och transparent kristallklar. ® TIMBEX Träskruvsprogram med unik gänga för snabbt sprickfritt montage CONCREX ® Infästningssystem för betong AB Fastex Fästteknik Industrigatan/Stormgatan, 288 32 Vinslöv Tel 044-590 10 90 • Fax 044-840 32 Tel kontor Stockholm: 08-410 130 11 • Tel kontor Växjö 0478-46 09 95


vinjett

PLR-medlem gästkrönika

Jämtland har gjort det igen! – en rapport från Härjedalens årsmöte i Hotagen den 13 till 16 mars Av tradition är det alltid dags för årsmöte under vecka 11 och denna gång blev det samling på Hotagens Kurs & konferensgård som i dag ägs av paret Marita Eriksson och Örjan Nilsson. Paret köpte den före detta prästgården, byggd 1937, och byggde om den under tre år. I dag har den goda förutsättningar för att ta hand om besökare samt ge dem upplevelser, god mat och logi. Förutom medlemsföretagen återfanns Bevego Östersund, representerade av Leif Löfström och Lars Edström, samt Hans Westerberg från Per Wikstrand AB i Mora. Från Jämtland-Härjedalens Bleck & Plåtslagaremästarförening kom Gunnar och John Nyström från Nyströms Plåt, Madeleine Toresson från Toressons Plåtslageri, Stefan Persson från JS Håkanssons Plåt, Lars-Gunnar Holgersson från Holgerssons Plåt och undertecknad, företagsrådgivaren Ronny Nilsson. Programmet för dagarna är återkommande och enligt följande: årsmöte, fiske och social samvaro. Det kan man säga är ett kort och slagkraftigt program. Fisket innebär pimpelfiske på ett antal olika sjöar – allt beroende på vädret samt fiskelyckan. Det finns också ett tävlingsinslag som innefattar pimpelfiske. Flest antal eller största fisken är brukligt att tävla om. I detta fall, flest antal. Under första dagens fiskande drogs inget större antal fiskar upp på krokarna. Gunnar samt Lars-Gunnar var de mest lyckosamma fiskarna och de avgick med segern i tävlingen. Vilket innebar att de fick med sig en fiskrök samt verktyg från Makita. Dag två däremot var det betydligt fler som fångade fisk (öring och abborre) och flest fick John Nyström upp, cirka 25 stycken.

Program­ met för dagarna är återkom­ mande och enligt följande: årsmöte, fiske och social samvaro.”

Lars-Gunnar Holgersson från Holgerssons Plåt på väg upp från snöskotern.

42

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

innebär att en hel del val ska göras, vilket tar sin tid givetvis. Här blir det intressanta diskussioner och även uppslag till nya aktiviteter. Bland annat så ska leverantörerna presentera nya produkter för både medlemmar och potentiella medlemmar. Detta sker under året och det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig. Mat ska vi ju äta med jämna tidsintervaller, så även under detta möte. Det var Bevego som stod för maten och drycken på menyn (inte bara i huset utan även på fjället). På kursgården hade husmor Marita med flera tillagat goda maträtter som till exempel konjaksmarinerad öring respektive älganrättningar, därefter desserter med hjortronpanacotta samt franska chokladtårtor. Grillchefen Leif gjorde välsmakande anrättningar i grillkälken till lunch, som till exempel grillspett och hamburgare. Det är verkligen, verkligen gott att äta mat ute, i dubbel bemärkelse. Så en stor eloge till Leif Löfström och Lars Edström.

Ni vet ju att ”årsmötesdagordningen”

Det fanns också tid och möjlighet till avkopplad samvaro i en vedeldad bastu, i utebadet eller i jacuzzin där intressanta diskussioner samt frågor dök upp. Sedan är det även av vikt att återställa vätskebehovet då fiske samt skoteråkning renderar hårt arbete. Alla tog därför förtjänstfullt ansvar för detta under kvällen. Avslutningsvis hoppas vi att detta kan ge inspiration till kommande aktiviteter i övriga landet. Att komma iväg under en koncentrerad tid och avhandla detta är nämligen en bra arbetsmodell. Text: Ronny Nilsson, Entreprenörföretagen Foto: Madeleine Toresson

Hans Westerberg från Per Wikstrand AB i Mora.


Sverige exporterar för mer per invånare än USA och Kina – tillsammans. (Även om vi lägger till Brasilien, Grekland och Italien).


vinjett

PLR-medlem

Kontakta gärna våra företagsrådgivare: Hans Bergström Region 1, Umeå Telefon: 090-71 82 65 E-post: hans.bergstrom@entreprenorforetagen.se Hans är rådgivare i arbetsgivar- och branschfrågor med huvudområdet rehabilitering.

Ronny Nilsson

Avtalsformulär på hemsidan När det börjar våras i vårt avlånga land så brukar många privatpersoner börja fundera på renoveringsarbeten. Vilket innebär fler arbetstillfällen, men om du och dina anställda brukar utföra jobb åt privatpersoner bör du tänka på att skriva ett avtal innan ni påbörjar arbetet. På vår hemsida finns ”RO Formulär Plåt/Vent 09” som du kan använda då du ska skriva ett avtal med en privatkund. Gå in på www. entreprenorforetagen.se och klicka på ”Medlem”, sedan på ”Entreprenad” och därefter på ”ROT-avdrag”. Tänk också på att det är konsumenttjänstlagen som gäller utöver detta formulär, med allt vad detta innebär i krav på fackmässighet och bevisning då en eventuell tvist uppstår.

Region 2 och 3, Sundsvall Telefon: 060-16 73 20 E-post: ronny.nilsson@entreprenorforetagen.se Ronny är företagsrådgivare i arbetsgivar- och branschfrågor.

Alexander Iliev Region 4, Stockholm Telefon: 08-762 75 93 E-post: alexander.iliev@entreprenorforetagen.se Alexander, som är utbildad jurist, är företagsrådgivare på kansliet i Stockholm.

Uppdaterat rabattavtal med OKQ8 Entreprenörföretagen har från och med den 1 april 2013 fått utökade rabatter i avtalet med OKQ8. För dig som är ansluten till Entreprenörföretagens avtal med OKQ8 räknas den nya rabatten av per automatik. För dig som har ett OKQ8-kort och inte är säker på att du är ansluten till vårt avtal, försäkra dig om att du tillhör vårt avtal för att inte gå miste om de rabatter avtalet ger. OKQ8 kommer inom kort att informera om de nya rabatterna och erbjuda icke anslutna medlemmar att teckna rabattavtal enligt de nya villkoren. Efter medlemsinloggning kan du läsa mer om detta avtal samt om alla de andra rabattavtal som Entreprenörföretagen erbjuder sina medlemmar

Göran Hallin Region 5, Linköping Telefon: 013-25 30 64 E-post: goran.hallin@entreprenorforetagen.se Göran är rådgivare i arbetsgivar- och branschfrågor med huvudområdet företagsekonomi.

Magnus Fredman

Entreprenörföretagens årliga golftävling Nu är det hög tid för alla golfare att boka in den 5 september i era kalendrar. Då är det nämligen dags för Entreprenörföretagens årliga golftävling och platsen är som vanligt Ombergs Golf i Ödeshög. Mer information samt en inbjudan kommer att skickas ut inom kort.

Region 6, Göteborg Telefon: 031-62 94 21 E-post: magnus.fredman@entreprenorforetagen.se Magnus är rådgivare i arbetsgivarfrågor samt ansvarig för mässor och event.

Annika Brännmark Region 7, Växjö

PLR:s förbundskongress 2013 Årets kongress och branschföreningsstämmor kommer att hållas på Radisson Arlandia Blu på Arlandas flygplats norr om Stockholm fredagen den 17 maj. Inbjudan har gått ut via post och på www.entreprenorforetagen.se finns det mer information om vad denna dag kommer att innehålla.

Telefon: 0470-74 84 31 E-post: annika.brannmark@entreprenorforetagen.se Annika är rådgivare i arbetsgivar- och branschfrågor med huvudinriktning på ventilation och AMA-frågor.

Niklas Bramsell Region 7, Malmö Telefon: 040-35 25 28 E-post: niklas.bramsell@entreprenorforetagen.se Niklas är företagsrådgivare och jurist och ansvarar tillsammans med Annika Brännmark för region 7.

Entreprenörföretagen Årstaängsvägen 19 C • Box 47235 • 100 74 Stockholm Telefon 08-762 75 85 • Fax 08-616 00 72 E-post: info@entreprenorforetagen.se.

44

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

Misslyckade förändringar i gamla PBL Den förändring som genomfördes år 2008 i dåvarande plan- och bygglagen (1987:10), och som hade till syfte att främja god ekonomisk tillväxt och effektiv konkurrens, har visat sig vara relativt okänd. Inte heller har man funnit något som talar för att införandet av bestämmelsen haft någon egentlig effekt i den praktiska planeringen. Det framgår av Boverkets rapport ”Utvärdering av vissa tillväxtoch konkurrensbestämmelser i plan- och bygglagen”. I rapporten konstaterar Boverket att en förklaring till att lagändringen är okänd är att de är av allmän karaktär och att sådana ändringar ofta inte uppmärksammas om de inte följs av ytterligare anvisningar. Av de intervjuade kommunerna ses lagändringen som en politisk markering utan egentlig verkan. En annan synpunkt som framförs är att förändringarna i sak inte har förändrat förutsättningarna för planering.


PLR-medlem

Nytt gemensamt avtal för VVS och Kyla klart Det nya gemensamma avtalet för VVS och Kyla mellan VVS Företagen och Byggnads blev klart den 16 april. Turordningsregler, lokal anpassning av arbetstiden och arbetstidsförkortning hörde till de frågor som diskuterades mest under avtalsförhandlingarna och som nu är lösta. Avtalet är på tre år och följer industrins märke på 6,8 procent. Avtalet, som omfattar cirka 20 000 anställda, är uppsägningsbart under avtalstiden.

Teknikhandboken i digital version På PLÅT13 den 7 mars lanserades Entreprenörföretagens nya och digitala version av Teknikhandboken. Originalversionen av Teknikhandboken gavs ut i form av en pärm med 14 häften om totalt cirka 400 sidor, där varje häfte behandlar ett specialområde och har författats av experter inom sina områden. Syftet med Teknikhandboken är att inspirera och informera arkitekter och byggkonsulter om byggnadsplåtslageri. – Vi vill underlätta för alla arkitekter att komma i kontakt med plåtslagare och få den unika kompetensen som deras byggnadsprojekt kräver. Vi ska vara den länk som kan förmedla rätt plåtslagarkontakter och rätt kompetens till arkitekterna utifrån de projekt och material de ska jobba med. Och då är Teknikhandboken en perfekt brygga mellan Entreprenörföretagen och alla arkitekter, säger Magnus Fredman, Entreprenörföretagens företagsrådgivare i Göteborg. Webbadressen är www.teknikhandboken.se och materialet är fritt att använda.

Plåt & Vent Magasinet på nätet! Du har väl inte missat att Plåt & Vent Magasinet har en egen hemsida? Adressen är www.pvmagasinet.se och här kan du bland annat läsa tidigare nummer, ta del av nyheter och bilder samt diskutera och kommunicera med andra läsare på sajten eller på Facebook och Twitter. Välkomna!

Aktivitetskalender MAJ 3 Taksäkerhetskurs, Stockholm (fullbokad) 7 Styrelsemöte Malmöföreningen, Malmö 15 Spindelmöte, Växjö 17 PLR:s förbundskongress, Arlanda 28–30 Scanplåtmässan, Göteborg JUNI 30–7/7 Almedalsveckan, Visby SEPTEMBER 5 Entreprenörföretagsgolfen, Omberg

Har du frågor kring kurser eller andra frågor eller önskemål kring kursutbudet, kontakta Camilla Eek på camilla.eek@ entreprenorforetagen.se eller via fax 08-616 00 72.

Grundad 1909

NR 8 • 2012

NR 10 • 2012

Grundad 1909

ad Grund 1909

NR 12 • 2012

TIDNINGEN FÖR PLÅT-, VENT- SAMT STÅL- OCH LÄTTBYGGNADSBRANSCHERNA

OCH LÄTTB YGGNA SAMT STÅLPLÅT- , VENTTIDNIN GEN FÖR

Varma vinster

DSBRA NSCHE

RNA

Tema:

TIDNIN GEN FÖR PLÅT- , VENTSAMT STÅLOCH LÄTTB YGGNA

”Ett lyft för medlemmarna”

Inomhusklimat

Tema:

Strålande utsikter

– samgåendet med VVS Företagen

Korrosionsbeständigt

Firma på frammarsch

– APD-planen ger visuell överblick

– Habo Plåt

Mjuk säkerhet

– nytt företag ritt satsar på rostf

– minskad orde på Gotland

Energisnågl nin ventilationslös

är bäst på tillv

äxt

Framtidens transporter – elbilar för

– Skanska har halverat olyckstillbuden

takt Lägre bygg ringång

Skotta säkert

48

alla hantverk

bransch relaterade sidor

®

Envistar

Ny

h

et!

ggregat för Luftbehandlingsa flerbostadshus energieffektiva och nybyggnation. vid renovering 3 0,1-2,1 m /s er/aggregat. och rotor. Luftflöde motströmsväxlare • Klarar 4-70 lägenhet storlekar med sägare, finns i flertalet Home Concept • Enkelt för fastighet hyresgäst. installatör och

Envistar

® et!

Luftbehandlingsaggregat för energieffektiva flerbostadshus vid renovering och nybyggnation.

Nyh

• Klarar 4-70 lägenheter/aggregat. • Enkelt för fastighetsägare, Home Concept finns i flertalet storlekar med motströmsväxlare och rotor. Luftflöde 0,1-2,1 m3/s installatör och hyresgäst.

– avtal, säk

erhet och lice

Envistar ®

Plåt & Vent Magasinet – en medlemsförmån sedan 1909

031-26 26 27 Göteborg 0612-102 40 Kramfors 040-29 29 98 Malmö 011-10 21 00 Norrköping 08-743 66 50 Stockholm 0470-75 88 00 Växjö 019-56 06 90 Örebro e www.ivprodukt.s

are

Redo för vargavinteer?n

– med det nya licensieringssystemet och årets snöavtal

-tekniken

ecklat FTX – HSB har utv

RNA

– rekryterings projekt med attraktio nskraft

Bättre koll på arbetsplatsen

arbete – PLR i sam om solenergi

DSBRA NSCHE

säkerhet & skydd

Göteborg 031-26 26 27 Kramfors 0612-102 40 040-29 29 98 Malmö Norrköping 011-10 21 00 50 Stockholm 08-743 66Luftbeha ndlingsaggregat för 0470-75 88 00 Växjö energieff ektiva flerbosta 019-56 06 Örebro dshus vid90renovering och nybyggnation. www.ivprodukt.se

ns

!

Nyhet

• Klarar 4-70 lägenhet er/aggregat. • Enkelt för fastighet sägare, installatör och hyresgäst. Home

Concept finns

i flertalet storlekar

med motström

sväxlare och rotor.

Luftflöde 0,1-2,1

m 3/s

Göteborg 031-26 26 27 Kramfors 0612-102 40 Malmö 040-29 29 98 Norrköping 011-10 21 00 Stockholm 08-743 66 50 Växjö 0470-75 88 00 Örebro 019-56 06 90 www.ivprodukt.s e

Men du kanske ändå vill ha ett eget exemplar av tidningen? Passa på! Teckna en helårsårsprenumeration, 11 nummer, för endast 360 kronor, exklusive moms. Skicka ditt namn och adress till: kerstin.grahn@entreprenorforetagen.se eller faxa din beställning till: 08-616 00 72.

TIDNINGEN FÖR PLÅT-, VENT- SAMT STÅL- OCH LÄTTBYGGNADSBRANSCHERNA

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

45


vinjett

produk tnytt

Robust mobil

Smart avståndsmätare

Cat B15 är utformad för att vara den mest progressiva, hållbara och robusta smarta mobiltelefonen på marknaden i dag. Den klarar fall på 1,8 meter, kan vara nedsänkt i upp till en meter djupt vatten i 30 minuter, 4 tums-multipekskärmen går att använda med våta fingrar och telefonen är dammtät och reptålig. Men trots att den klarar mycket tuffa villkor är Cat B15 smakfullt designad. Den skyddas av silveranodiserad aluminium och stötdämpande gummi. Mobilen kommer med den senaste versionen av Android (4.1 Jelly Bean) och dual core 1GHZ-processor.

Kraftfull lövblås Våren 2012 lanserade Black & Decker två trädgårdsmaskiner med 36 voltsbatteri: en grästrimmer och en häcksax. I år får de sällskap av den lika starka lövblåsen GWC3600L. Gångtiden räcker för att blåsa bort eller suga upp löven i en normalstor villaträdgård. Lithiumbatteriet laddas på 60 minuter. När sugfunktionen är aktiv finfördelas löven av komposteringsfläkten, för att påskynda komposteringsprocessen, innan de samlas i den 25 liter stora behållaren. GWC3600L väger endast 3,4 kilo och är enkel att hålla med bara en hand. Maskinen levereras med lövbehållare, laddare, ett munstycke för lövsugning och ett för lövblåsning.

Disto D510 är den senaste avståndsmätaren från Leica. Den mäter upp till 200 meter och har, precis som sin föregångare D5, digital punktsökare som visar en digital målbild av mätområdet. Det nya intuitiva, ikonbaserade gränssnittet och den skarpa 2,5 tums-displayen gör hanteringen mycket enkel. Disto D510 har alla standardfunktioner som area, volym, pythagoras, lutning, summa, differens med mera. Dessutom 4 x zoom för enklare mätning på långa avstånd, stöd för Bluetooth och den är anpassad för användning tillsammans med Iphone och Ipad. All data kan överföras ute i fält. Disto D510 är damm- och vattentät enlig IP 65.

Passivhuscertifierad ventilationsanläggning

Kostnadseffektivt modulfilter

Comfort CT300 är ännu en passivhuscertifierad och energieffektiv ventilationsanläggning från Nilan, för värmeåtervinning till lågenergihus med ett ventilationsbehov på upp till 400 kubikmeter i timmen. Anläggningen tillhör topp tre bland 66 motsvarande passivhuscertifierade anläggningar, sett till energiförbrukningen. Dessutom lever Comfort CT300 upp till de kommande danska och hårt ställda 2020-kraven, om ett SPF-värde på högst 0,8 och en temperaturverkningsgrad om minst 85 procent. En optimerad konstruktion möjliggör en enkel installation och serviceåtkomst från fronten. Comfort CT300 lämpar sig för enfamiljshus, lägenheter och mindre kontorsytor.

Absolent lanserar nu modulfiltret A•mist80C för en kostnadseffektiv filtrering av större luftmängder, där filterkassetterna kan anpassas till hur smutsig den ingående luften är. Varje modul kan filtrera 8000 kubikmeter i timmen och önskat antal moduler kan kopplas ihop. Beroende på hur smutsig luften är kan man anpassa såväl antalet filtreringssteg samt vilken kombination av kassetter som man använder. Har man problem med nedsmutsning i sin allmänventilation, där oljedimma kan orsaka höga rengöringskostnader och reducera verkningsgraden i värmeväxlaren, så kan A•mist80C vara svaret.

46

plåt&vent magasinet . nr 4 . 2013

Automatväxlad borrskruvdragare Den automatväxlade borrskruvdragaren EY 7443 från Panasonic Tools har en växellåda som känner av motståndet och automatiskt ställer in maskinen på högt eller lågt varv. Automatiken ger färre arbetsmoment och en effektivare drift. Ett inbyggt överbelastningsskydd innebär att maskinen kan utnyttjas maximalt utan risk för bränd motor. Borrskruvdragaren har även en ”kick back”-funktion, som förhindrar att maskinen plötsligt slår eller hugger om den av någon anledning skulle köra fast. EY 7443 levereras med ett 4,2 Ah Li-ionbatteri som ger marknadens främsta arbetskapacitet. Totalvikten är 1,85 kilo.


Snyggt och lättarbetat från Armat

Armat AMM och AMS är den nya generationen takplåt, utvecklad för vårt tuffa nordiska klimat och med hänsyn till naturen. På den varmgalvaniserade plåten läggs flera rostskyddande skikt och därefter ett extra tjockt toppskikt med hård yta. Resultatet blir takplåt med extra lång livslängd, vi garanterar 20 år. Plåten är mjuk och formbar vilket innebär att inga uppdrag är omöjliga. Det finns dessutom flera färger att välja mellan.

Nspired by Nature – framtiden är redan här Armat AMM och AMS uppfyller redan idag de nya miljökraven REACH som träder i kraft 2016. Det innebär bl.a. att de inte innehåller några kromater eller tungmetaller och att tillverkningsprocessen är miljöanpassad. De har dessutom genomgått SundHus Miljödatabedömning. Läs mer om hur ArcelorMittal arbetar med miljöfrågor genom att skanna QR-koden.

Under det senaste året har Armat regnvattensystem hårdgranskats och genomgått en omfattande förbättringsprocess, vilket resulterat i bättre passform och ökad montagevänlighet. Sortimentet har breddats, fått flera smarta detaljlösningar och vi har tagit fram fler nya kulörer som naturligtvis också matchar våra övriga takprodukter. Armat regnvattensystem tillverkas av varmförzinkad och lackad stålplåt i högsta kvalitet. Ett beprövat material som gör att vi lämnar 15 års garanti, vilket ger en extra trygghet både för dig och din kund. Europastandard EN612. Typgodkända av SITAC (nr 0202/02).

Välj mellan 9 olika kulörer

Svart

Säljs genom ett samarbete mellan Armat och Bevego. Som plåtslagare får du därmed bästa service.

Vit

Brun

Silvermetallic

Röd

Grå

Mörk Tegelröd Silvermetallic

Aluzink

Armat ingår i ArcelorMittal – världens största tillverkare av stål och tunnplåt. Innovativ forskning och moderna tillverkningsprocesser, från gruva till färdig produkt, säkerställer att vi uppfyller alla de krav som ställs.

www.bana1.se

Grön takplåt i många kulörer

Regnvattensystem som uppfyller både vädrets och plåtslageribranschens tuffa krav


B-posttidning Plåt & Vent Magasinet Box 47235 100 74 Stockholm

linda b | v i f ö re n k l a r b y g g a n d e t

Från Luleå till Malmö Med kunden i centrum strävar vi efter att vara en attraktiv samarbetspartner för plåtslagaren. Våra 28 försäljningskontor med lager ger oss en rikstäckande filialstruktur och våra kunder möjligheten att handla direkt från butiken. Vår ambition är att du som kund alltid möts av utbildad och kompetent personal, ofta med arbetslivserfarenhet liknande din egen och som med stort engagemang hjälper dig med dina frågeställningar. Vi har ett turbilsnät som leverar samtliga dagar i veckan direkt från fabrik, en eShop som ger dig möjlighet att lägga dina ordrar och följa dem dygnet runt och vill du ha dina fakturor på mailen så fixar vi det! Behöver du komplettera med verktyg så har majoriteten av våra filialer en butik med ett brett sortiment tillbehör. Har du inte besökt vår butik än, så är det på tiden! Våra kunders framgång är vår framgång. Välkomna!

Plåt & Vent Magasinet nr 4 2013  

Plåt & Vent Magasinet, som grundades 1909 och ägs av Entreprenörföretagen, är Sveriges enda branschtidning som vänder sig till aktörer och i...

Plåt & Vent Magasinet nr 4 2013  

Plåt & Vent Magasinet, som grundades 1909 och ägs av Entreprenörföretagen, är Sveriges enda branschtidning som vänder sig till aktörer och i...

Advertisement