Γυναίκες με κάλλος σοφία και δύναμη low

Page 1

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γυναίκες με ΚάλΛος, Σοφία και Δύναμη

θαυμαστές ως

Ελληνίδες! Zωγραφική 8 Φεβρουαρίου - 18 Μαρτίου 2016

1


Γυναίκες με ΚάλΛος, Σοφία και Δύναμη

θαυμαστές ως

Ελληνίδες! ▶ Αγλονίκη, ή Αγλαονίκη η Θετταλίς (Θεσσαλή). Φυσική Φιλόσοφος, Αστρονόμος. ▶ Αγνοδίκη, η Ιατρός. Η πρώτη «γυναικολόγος». ▶ Αίθρα, η Τροιζηνία. Δίδαξε Αριθμητική. Μητερα του Θησέα. ▶ Αναξάνδρα, Η Ζωγράφος. ▶ Αρτεμισία Α’, Η Βασίλισσα της Αλικαρνασσού. ▶ Ασπασία, Η Εταίρα. ▶ Βερενίκη Β’. Βασίλισσα της Αιγύπτου, των Πτολεμαίων. ▶ Διοτίμα, η Ιέρεια. Πυθαγόρεια Φιλόσοφος. ▶ Ζηνοβία, Η Αυγούστα της Παλμύρας. ▶ Ηροφίλη, η Ερυθραία. Η πρώτη Σίβυλλα. ▶ Θεανώ, η Θουρία. Πυθαγόρεια Φιλόσοφος, σύζυγος του Πυθαγόρα. ▶ Θεσσαλονίκη, βασίλισσα της Μακεδονίας. H Αδερφή του Αλέξανδρου. ▶ Καλλιπάτειρα, η Ροδία. Η πρώτη γυναίκα που παρακολούθησε Ολυμπιακούς αγώνες. ▶ Κασσάνδρα, η Τρωάδα. Μάντισσα.

2


Δυστυχώς - σε ένα ανδροκρατικό σύστημα, πάντα η ιστορική μνήμη είναι «επιλεκτική», έτσι σήμερα προβάλλονται μόνο τα ονόματα των αρχαίων διακεκριμένων ανδρών. Εγώ, για να τιμήσω αυτές τις - άγνωστες σε πολλούς από εμάς - διακεκριμένες (σκοπίμως κρυμμένες) γυναίκες... ζωγραφίζω (σε μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια, διαζώματος) και αναρτώ αυτά τα (υποθετικά) πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου!

Ps. Mavro/Stavriotis

▶ Κλεοπάτρα Ζ’, η Φιλοπάτωρ. Βασίλισσα της Αιγύπτου, των Πτολεμαίων. ▶ Κόριννα, η Ταναγραία. Δραματουργός. ▶ Λάμια. Η Εταίρα. Η πρώτη που ίδρυσε Πινακοθήκη. ▶ Ολυμπιάδα, η βασίλισσα της Μακεδονίας.

Ιέρεια. H μητέρα του Αλέξανδρου.

▶ Ορσηίς. Η μητέρα των Ελλήνων. ▶ Προμένεια, Τιμαρέτη, Νικάνδρη, Διώνης Πελειάδες Προφήτιδες. ▶ Σαπφώ, H Λεσβία Πηοίτρια. ▶ Τ ιμαρετη. Ζωγράφος. ▶ Τυμίχα, η Σπαρτιάτις. Πυθαγόρεια Φιλόσοφος. ▶ Υπατία, η Γεωμετρική. Αλεξανδρινή Φιλόσοφος Μαθηματικός ▶ Φαιναρέτη & Περικτιόνη. Οι μητέρες του Σωκράτη και του Πλάτωνα. ▶ Φημονόη, η Δελφική. Η πρώτη Πυθία ▶ Φρύνη. Η εταίρα & Κυρηνη. Η Δωδεκαμήχανος Εταίρα.

3


πορτρέτα γυναικών του Παναγιώτη Μαυρόπουλου γράφει η ΕΥΗ ΠΟΛΥΜΕΡΗ, Αρχαιολόγος - Ιστορικός

Ο

Στην Αρχαία ελληνική ανδροκρατούμενη κοινωνία οι γυναίκες κράτησαν στην ιστορία, έναν μικρό ή περιθωριακό ρόλο ως προς εκείνον των ανδρών. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Περικλή στον επιτάφιο που εκφώνησε για τους νεκρούς του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού Πολέμου που λέει: «Μη γίνεστε χειρότερες από όσο η φύση σας επιβάλλει. Μεγάλη τιμή είναι για την γυναίκα να μιλούν οι άνδρες όσο γίνεται λιγότερο γι’αυτήν, είτε πρόκειται για τις αρετές της, είτε πρόκειται για τα ελαττώματά της». Με αυτά τα λόγια ο Περικλής εκφράζει επιγραμματικά την άποψη των Αθηναίων του Χρυσού αιώνα για την γυναίκα.

ζωγράφος Παναγιώτης Μαυρόπουλος παρουσιάζει την έκθεση με θέμα Γυναίκες Θαυμαστές, ως Ελληνίδες, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τις άγνωστες, σε πολλούς από εμάς, διακεκριμένες γυναίκες στην Ελληνική ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Ο ίδιος ζωγραφίζει δεκάδες πορτρέτα γυναικών που υπήρξαν σπουδαίες στην αρχαία ελληνική παράδοση. Οι γυναικείες μορφές απεικονίζονται μέσα σε σχήμα μεταλλίου, εμπνευσμένα από τις ανάγλυφες φιγούρες που αποτυπώνονται στα αρχαία νομίσματα, μέσα σε τετράγωνο δίχρωμο ή τρίχρωμο πλαίσιο. Το μετάλλιο περιβάλλουν φυτικός διάκοσμος και καρποί διαφόρων δέντρων, πράγμα που συνηθίζει να διακοσμεί ο ζωγράφος, με το δικό του τρόπο, επηρεασμένος από την λαϊκή κυρίως τέχνη. Κάποιες φορές, οι μορφές τείνουν να ξεφύγουν από τη σφαίρα του μεταλλίου, δίνοντας μια τρισδιάστατη αίσθηση. Με μια λαϊκή, αλλά και ρομαντική διάθεση προβάλλονται τα χαρακτηριστικά των ηρωίδων του.

Η συνωμοσία της σιωπής, που σχεδόν εξαφάνισε τις Ελληνίδες από το προσκήνιο της ιστορίας, φαίνεται να αίρεται με τρόπο εντυπωσιακό, στο επίπεδο του μύθου, που έπλασε μερικές από τις πιο συγκλονιστικές γυναικείες μορφές που γνώρισε η ανθρωπότητα. Αξίζει να διασαφηνιστεί ότι, η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα στάθηκε η αποκλειστική σχεδόν πηγή έμπνευσης στα εικαστικά έργα του Μαυρόπουλου. Οι γυναικείες μορφές, στα χέρια του καλλιτέχνη, που έπλασε πραγματικούς χαρακτήρες, γίνονται πιο ζωντανές από τους ζωντανούς ανθρώπους. Είναι νοητικά μορφώματα, πλάσματα της συλλογικής φαντασίας, που αποτελούν οθόνες προβολής των θετικών ή αρνητικών προτύπων, των εντάσεων και των συγκρούσεων της κοινωνίας που τα μορφοποιεί και τα επικαλείται. Είναι πρόσωπα που ενσαρκώνουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τις σπουδαίες γυναίκες όπως η Κλεοπάτρα, η Φημονόη, η Αλεξάνδρα η Θεσσαλονίκη η Μυρτάλη, που μέσα από το εικαστικό έργο του καλλιτέχνη αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι που έζησαν, προσέφεραν και πέθαναν σε μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, σε έναν συγκεκριμένο τόπο, που είναι δυνατόν να εντοπιστεί στα πλαίσια της αρχαίας τοπογραφίας και ιστορίας.

Στα πολλαπλά πορτρέτα που έχει φιλοτεχνήσει ο Μαυρόπουλος, το κέντρο του βάρους μετατοπίζεται στα ειδικά χαρακτηριστικά των προσώπων, την πλούσια σχηματοποιημένη κόμμωση, τα αμυγδαλωτά μάτια και τη μακρυά μύτη που θυμίζουν, μερικές φορές, στοιχεία της μεταβυζαντινής παράδοσης και τη προκλητική καμιά φορά χρήση έντονων χρωμάτων. Τα χρώματα και ο συνδυασμός τους αποτελούν εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος για να μεταδώσει όσα εκείνος νοιώθει όπως, ενθουσιασμό, θαυμασμό, αγάπη, λατρεία. Η γυναίκα, σε όλο της το μεγαλείο, σαν σύμβολο και σαν εικόνα, σαν μάνα και αγωνίστρια, στην καθημερινότητα και σε ξεχωριστές στιγμές της, η γυναίκα στην ιστορία και στη μυθολογία, η γυναίκα στα παραμύθια και στα όνειρα...

Πίσω από τις πολυποίκιλες μορφές, πίσω από τους άπειρους μύθους και τις

4


αγιογράφου, που ξεφεύγει του κανόνα. Το έργο αποδίδεται με χαρακτηριστικό τρόπο καθιστώντας το, μοναδικό και προσωπικό. - Ακολουθεί το έργο που απεικονίζει την όμορφη Σμυρνιά που έζησε την μικρασιατική καταστροφή. Στο πορτρέτο, τα χρυσά, πλεκτά σε σχήμα ροκοκό, μαλλιά της, πέφτουν βαριά πάνω στους ώμους. Το σάρκωμα ροδίζει, ενώ ο φωτισμός αποδίδεται με υπόλευκες πινελιές. Το πρόσωπο της ηρωίδας είναι στρογγυλοποιημένο, φέρει σαρκώδη κόκκινα χείλη, μακριά μύτη, αμυγδαλωτά μάτια που σχηματίζονται με γραμμές καστανού χρώματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον τονισμό της θηλυκότητας της γυναίκας, όπως το έντονο στήθος της. Διακρίνουμε, στο γαλάζιο κάμπο του πίνακα, σχηματοποιημένες, σκόρπιες χρυσές πινελιές . Η γυναίκα φοράει πορφυρό φόρεμα διακοσμημένο με λαϊκά μοτίβα, όπως τα κεράσια. - Τέλος, η σειρά των πορτρέτων ολοκληρώνεται με ένα ακόμη πίνακα, αφιερωμένο στην γυναίκα από την επαρχία της δεκαετίας 1960-1970. Είναι η μητέρα, η σύζυγο, η αδελφή, η εργαζόμενη (του μόλις <χθες>) που φέρει φανερά τα σημάδια της ταλαιπωρίας. Στον πίνακα, ο ζωγράφος συνδυάζει στοιχεία από τη υστεροβυζαντινή παράδοση και τη σύγχρονη τέχνη. Έκδηλη είναι η αίσθηση της κόπωσης στο πρόσωπο της γυναίκας, αποδίδεται με έντονες διαδοχικές γραμμές σε σκούρο καστανό χρώμα και η μετάβαση από τη σκιά στο φως γίνεται βαθμιαία. Παράλληλα, ο ζωγράφος τονίζει έντονα το στήθος της γυναίκας μεταδίδοντας μια αίσθηση θηλυκότητας. Τα λιτά κοσμήματα που φοράει η ηρωίδα είναι επιλεγμένα με προσοχή από τον ζωγράφο και συμβολικά, όπως τα χρυσά σκουλαρίκια, που θυμίζουν αρχαία ελληνικά κοσμήματα. Για φόντο ο ζωγράφος επέλεξε τα «ιερά τετράγωνα», όπως ο ίδιος τα ονομάζει...

πολλαπλές ιστορίες, διαχρονικές και κατ’ουσία αμετάβλητες μέσα στη ρευστότητα της ιστορικής διαδρομής τους, διακρίνονται τέσσερις αρχετυπικές ιδέες που είναι ο έρωτας, η θυσία, η δύναμη και η γνώση. Οι γυναίκες που απεικονίζονται στα πορτραίτα του ζωγράφου είναι πρωτότυπες, εκφράζουν, η καθεμιά με τον τρόπο της, αυτές τις αρχές. Οι ηρωίδες του Μαυρόπουλου ανατρέπουν τις συμβάσεις και τους περιορισμούς και εξαίρονται θετικά ή αρνητικά, κερδίζοντας έτσι προσωπικά χαρακτηριστικά, ιδιότητα, επάγγελμα, καθώς επίσης και την απαγορευμένη για το φύλλο τους φήμη. Ο Μαυρόπουλος δίνει ένα συμβολικό κυρίως περιεχόμενο στη γυναικεία μορφή την οποία βλέπει σαν αφετηρία της ζωής και εικόνα του κόσμου. Ο ίδιος αποβλέπει στην απεικόνιση της γυναίκας στο ανθρώπινο, καθολικό και διαχρονικό της περιεχόμενο. Καλλιτέχνης των χρωμάτων ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος πλουτίζει αναμφίβολα την σύγχρονη ελληνική ζωγραφική, τόσο με το χαρακτήρα του σχεδίου, όσο με την χρωματική του ευαισθησία. Η χρωματική του γλώσσα προσανατολίζεται στα έντονα κυρίως χρώματα τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούνται για να τονίσουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον καλλιτέχνη. Όσο για το χώρο είναι ακαθόριστος και αινιγματικός, έχει κάτι από την απόσταση του ουρανού και το βυθό της θάλασσας. Ο καλλιτέχνης είναι ‘εκλεκτικιστής’ με την έννοια ότι χρησιμοποιεί στοιχεία από διάφορες τάσεις, τεχνοτροπίες όπως μεταβυζαντινή παράδοση, λαϊκή τέχνη και primitiv διάθεση. Την έκθεση πλαισιώνουν άλλοι τέσσερις πίνακες : - Η Θεοφανώ, η Ελληνίδα βασίλισσα της Γερμανίας. Απ’ όλες τις Βυζαντινές μεγάλο αρχόντισσες που έπαιξαν κάποιο ιστορικό ρόλο ο καλλιτέχνης επέλεξε την Θεοφανώ, η οποία έζησε το 10ο αιώνα και η δαιμόνια προσωπικότητά της κέντρισε την έμπνευση αρκετών μεταγενέστερων συγγραφέων και δραματουργών. - Ακολουθεί, η φλογερή επαναστάτρια του 1821, η Μαντώ Μαυρογένους. Μέσα από τη φωτιά και το αίμα του αγώνα αναδύεται η φωτοστεφανωμένη μορφή της ακατάβλητης γυναίκας μαχήτριας. Η ηρωίδα ιστορείτε ως χρυσομαλλούσα, δυναμική, με χαρίσματα που υπερβαίνουν το κανονικό, το ανθρώπινο. Ο Μαυρόπουλος απονέμει στη Μαντώ Μαυρογένους, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως τα φτερά εντάσσοντας την στην βασιλεία των αγγέλων, ενώ το κεφάλι της καλύπτει σκούφος, χαρακτηριστικό γνώρισμά του Αγίου Σπυρίδωνος. Εδώ, ο καλλιτέχνης μιλά την ‘γλώσσα’ του Κερκυραίου δημιουργού, του έμπειρου

Στο έργο, του ζωγράφου Παναγιώτη Μαυρόπουλου, έχουμε ιδιαίτερες ζωγραφικές διατυπώσεις, που δεν περιορίζονται μόνο στην περιγραφή, αλλά φθάνουν και στην έκφραση ψυχικών καταστάσεων. Ο καλλιτέχνης ενδιαφέρεται για την ελεύθερη και προσωπική του ερμηνεία. Από την άποψη αυτή, το έργο του είναι μοναδικό, αφού με την χρήση καθαρά ζωγραφικών αξιών κατορθώνει να δώσει το διαχρονικό χαρακτήρα του θέματός του και τις συμβολικές διαστάσεις των μορφών του. ΕΥΗ ΠΟΛΥΜΕΡΗ, Αρχαιολόγος - Ιστορικός

5


Για τις «Εύχαρες ζωγραφιές» του Παναγιώτη Μαυρόπουλου γράφει ο Γλύπτης Γεώργιος Μέγκουλας

Ο

Λογοτεχνία (πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα με τα παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας) και νομίζω πως κερδίσαμε αρκετά μέσα από την όποια απλότητα τους.

καλλιτέχνης με το χαρακτηριστικό διαδικτυακό όνομα Ps.Mavro/Stavriotis (κατά κόσμο Παναγιώτης Μαυρόπουλος) αποφάσισε να μας ξαφνιάσει εκθέτοντας... «Εύχαρες ζωγραφιές»! Τα έργα του, αυτή τη φορά, δεν ξεκινούαν με φιλοσοφικές προτάσεις (όπως αυτές που τον απασχόλησαν σε προηγούμενες ενότητες του) αλλά τώρα εικονογραφεί δημιουργεί Πορτρέτα Γυναικών του Αρχαίου Κόσμου!

• Παρακολουθώ από πολύ κοντά την εργασία του Ps.Mavro και συζητάμε πολύ, για τα έργα και την θεματογραφία που επιλέγει. Έχω δει και έργα του (με θέματα μυθολογικά) που ακόμα δεν έχει εκθέσει... και όχι μόνο έχω συμπεράνει θετικά για την ποιότητα του καλλιτέχνη και του έργου του... αλλά και θαυμάζω... γιατί καταφέρνει και με φέρνει πίσω στα χρόνια της χαμένης αθωότητας.

• Κατανοώ τον καλλιτέχνη Ps.Mavro, γιατί τυχαίνει να έχουμε την ίδια χρονική πορεία. Και οι δύο μας ήμασταν παιδιά της γενιάς που μεγάλωσε χωρίς τηλεόραση, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά και τάμπλετ... Η μόνη διασκέδαση των παιδικών (ακόμα & νεανικών) χρόνων μας, ήταν τα εβδομαδιαία φυλλάδια των εγκυκλοπαιδειών, τα Κλασσικά εικονογραφημένα και οι (έντυποι) ήρωες των λαϊκών αναγνωσμάτων.

• Παρ’ όλα αυτά οφείλω να πω ότι η ζωγραφική του δεν είναι «ρετρό» ...πολύ περισσότερο δεν είναι «κενή νοήματος», «ανώδυνη» και «ακίνδυνη» για τον θεατή. Τα έργα του καλλιτέχνη (και ο όλος τρόπος σκέψης και η ζωής του) είναι ένας «κριτικός σχολιασμός» για το σήμερα όπως μας τον έχουν επιβάλει... και όπως τον έχουμε αποδεχτεί... • Ο Ps.Mavro/Stavriotis (κατά κόσμο Παναγιώτης Μαυρόπουλος) αποφάσισε λοιπόν να δημιουργήσει – αναπλάσει πορτρέτα (άγνωστων) διασήμων γυναικών της αρχαιότητας!

• Εικονογραφήματα φιλοτεχνημένα απο καλλιτέχνες εκείνης της εποχής έδιναν μορφή τον Αχιλλέα, τον Αλέξανδρο, τον Καραϊσκάκη, τον Δον Κιχώτη, το Γιάννη Αγιάννη κλπ... Aκόμα ποιό μετά ο «Τζιμ Άνταμς» με την «Ντιάνα» απο την άγρια Δύση... συναντήθηκαν, στην φαντασία μας, με τον ηρωικό «Γιώργο Θαλάσση» και την «Κατερίνα» των χρόνων της Κατοχής...

• Τα έργα αυτά θα τα ονόμαζα «έργα ανάκλησης Μνήμης» ...με την έννοια ότι βλέποντας ένα συγκεκριμένο πορτρέτο... μας έρχεται στην «μνήμη» - όχι το συγκεκριμένο πρόσωπο (μια και δεν έχει σωθεί απεικόνιση του) αλλά το... ότι αυτό περιλαμβάνει... και ότι το περιβάλει ως έννοια, περιεχόμενο και ιδέα! • Μορφολογικά... Οι δρόμοι αναζήτησης του περνούν μέσα από νομίσματα, από αμφορείς, αγγεία, ή ακόμα και από γλυπτά της

• Μέσα από αυτά τα εβδομαδιαία έντυπα (της μίας δραχμής) προσεγγίσαμε τη Μυθολογία, την Ιστορία και τη

6


• Ο καλλιτέχνης αφού αποφασίζει το τί θα παρουσιάσει ... ερευνά, «σκηνοθετεί», ζωγραφίζει και γράφει ταυτόχρονα. Το σύνολο αυτής της διαδικασίας είναι το «έργο» που εκθέτει κάθε φορά... και φαντάζομαι πως το σύνολο των εκθέσεων του, θα είναι και το τελικό Έργο ζωής του.

τότε εποχής. Είναι δημιουργήματα απλά (αλλά όχι απλοϊκά), λαϊκότροπα (αλλά όχι λαϊκά), με κάποια στοιχεία μεταβυζαντινής σχεδίασης, χωρίς όμως να πλησιάζει ουσιαστικά τη Βυζαντινή αγιογραφία... • Άλλοτε τα χρώματα ξεκινούν από τα σκούρα και ανοίγουν... και άλλοτε ξεκινούν από ανοιχτά και σκουραίνουν, κρατούν όμως την «εσωτερική πυγή φωτός» και δεν φωτοσκιάζονται από καμιά εξωτερική πυγή - με κανένα φυσικό τρόπο. Τα στοιχεία της «Ανατολικής» ζωγραφικής (που υπάρχουν) έρχονται στην επιφάνια με ένα εκσυγχρονισμένο σημερινό τρόπο έκφρασης.

• Ιδιαίτερα στέκομε και στα τέσσερα ξεχωριστά έργα σε χαρτί (Θεοφανώ Σκλήραινα, Μαντώ Μαυρογένους, Ισμήνη η μυρνιά, Μαρία σκέτο Μαρία.) που ολοκληρώνουν την ενότητα συνδέοντας το απώτερο αρχαίο παρελθόν... με το πιο πρόσφατο... • Τι κρίμα, να ζούμε σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς... Τα έργα αυτής της έκθεσης, θα μπορούσε πραγματικά, να είναι η θαυμαστή ζωγραφική εικονογράφηση μίας Έκδοσης αφιερωμένης στις γνωστές ή άγνωστες... (Ιέρειες, Μάντισσες, Φιλοσόφους, Ποιήτριες, Καλλιτέχνες, Επιστήμονες, Εταίρες και Βασίλισσες) ...γυναίκες του Αρχαίου Κόσμου!!! Θα ήταν μία Τιμή σε αυτές - όπως «Τιμή» θέλησε να τους αποδώσει και ο καλλιτέχνης, με αυτές τις «εύχαρες» ζωγραφιές του.

• Αυτή η «μη ακαδημαϊκή» ζωγραφική αντιμετώπιση (εκ μέρους του καλλιτέχνη) είναι που δημιουργεί την ξεχωριστή χροιά της γραφής του... και λέω «γραφή» γιατί (επαναλαμβάνω) ο καλλιτέχνης ουσιαστικά, με τις ζωγραφιές του αυτές... υπονοεί μία μορφή - μη βιογραφικής) αφήγησης - σε σχέση πάντα με το πρόσωπο που εικονίζει. • Η επιλογή του ανθηρού ή φυτικού διακόσμου, που περιβάλει τα πρόσωπα, δίνουν αυτόν τον επιπλέον «εύχαρο» τόνο σε όλο το έργο του. Χρησιμοποιώ το «σε όλο το έργο» γιατί έτσι θα πρέπει να βλέπει κάποιος, τις παρουσιάσεις έργων του καλλιτέχνη, προκειμένου να κατανοήσει αλλά και να ωφεληθεί από τα εκθέματα. Τα έργα αυτής τη «εύχαρης» έκθεσης, θα μπορούσε κάποιος να τα δει απομονωμένα... αλλά καλό είναι να τα δει και ως μία ενότητα που λειτουργεί και «εγκυκλοπαιδικά» πέρα τις εικαστικής έκφρασης.

Χαρείτε τες!

Γεώργιος Μέγκουλας. Γλύπτης.

Ιππότης της Γαλλικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών.

7


Αγλονίκη, Αγανίκη, ή Αγλαονίκη η Θετταλίς Φυσική Φιλόσοφος, Αστρονόμος

Η Αγλαονίκη, αναφερόμενη από τον Πλούταρχο ως Αγανίκη (5ος αι. π.Χ.), ήταν μια αρχαία Ελληνίδα αστρονόμος, (η πρώτη χρονολογικά γυναίκα αστρονόμος της αρχαίας Ελλάδας) από τη Θεσσαλία...

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Αγλαονίκη

▶ Αναφέρεται ότι ήταν διάσημη για την ικανότητά της να προβλέπει τις εκλείψεις Ηλίου με ακρίβεια ώρας, κάτι παρόμοιο δηλαδή με τον περίπου σύγχρονό της Θαλή, πράγμα που προδίνει γνώση στη Μαθηματική Αστρονομία... @ Διαβάστε περισσότερα: http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr/2013/04/ blog-post_5666.html

▶ Ο ιστορικός ερευνητής Δρ. Θεοδόσιος Γ. Βαρβιτσιώτης, μέσα στο «Λεξικό Αρχαίων Ελλήνων», αναφέρει ότι... η Αγλαονίκη ησχολείτο με την αστρονομία έχουσα ως βοήθημα τον «κύκλο εκλείψεων» των Χαλδαίων, τον οποίον ετροποποίησε η ίδια. Η Αγανίκη δεν ήξερε απλά, να υπολογίζει το χρόνο των εκλείψεων της σελήνης... αλλα έλεγαν γι αυτη πως... μπορούσε να κατεβάσει και τη σελήνη από τον ουρανό!

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

@ Διαβάστε περισσότερα: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/3133/

8


Αγνοδίκη, η Αθηναία Ιατρός

Η Αγνοδίκη φέρεται ως η πρώτη καταγεγραμμένη στη παγκόσμια ιστορία γυναίκα που άσκησε επίσημα το επάγγελμα της μαίας. ▶ Έζησε στην αρχαία Αθήνα κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα... Η Αγνοδίκη, φορώντας ανδρικά ενδύματα, σπούδασε και άσκησε το ιατρικο επάγγελμα. ▶ Οι άρρενες ιατροί συνάδελφοί της, κατέφυγαν στα Δικαστήρια κατηγορώντας τον (την) για αθέμιτη ερωτικη σχέση με τις γυναίκες. Η Αγνοδίκη αναγκάσθηκε τότε ν΄αποκαλύψει το φύλο της, αλλά κατηγορήθηκε και παλι ως παραβάτης των κειμένων νόμων... αλλα έχοντας ισχυρούς υπερασπιστές της εποχής, ακόμη και συζύγους αρχόντων, επέτυχε και πάλι την αθώωσή της. Από την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας, επιτρέποντας έτσι, από τότε, στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας να σπουδάζουν και να ασκούν το ιατρικό λειτούργημα.

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Αγνοδίκη

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

9


Αίθρα, η Τροιζηνία Δίδαξε Αριθμητική. Μητέρα του Θησέα

Η Αίθρα, η Τροιζηνία δίδαξε τους νέους Αριθμητική (λογιστική) με τη χρήση άβακα και συμβόλων (κρητικοκομυκηναϊκό σύστημα) ήδη από τον 10 αι. π.Χ .. 10ος-9ος αιώνας π.Χ. ▶ Μέσα από την ομίχλη της προϊστορίας προβάλει η μυθική μορφή της ΑΙΘΡΑΣ, κόρης του βασιλιά της Τροιζήνος Πιτθέα και μάνας του Θησέα( 1230 π.Χ.), με μία άλλη ιδιότητα άγνωστη στους πολλούς. Την ιδιότητα της δασκάλας της αριθμητικής (λογιστικής). ▶ Ιέρεια της πλέον εγκεφαλικής επιστήμης ενώ ακόμη βρισκόταν στις αρχές της, η Αίθρα μάθαινε λογιστική (αριθμητική) στα παιδιά της Τροιζήνας, με εκείνη την πολύπλοκη μέθοδο, που προκαλεί δέος, μιας και εν υπήρχε το μηδέν και οι αριθμοί συμβολίζονταν πολύπλοκα, αφού τα σύμβολά τους απαιτούσαν πολλές επαναλήψεις (Κρητομυκηναϊκό σύστημα αρίθμησης).

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

@ Διαβάστε περισσότερα: http://www.koutouzis.gr/trizina-arxaioi.htm

10


Αναξάνδρα

Η Ζωγράφος απο τη Συκιώνα

Η Αναξάνδρα, η Ζωγράφος απο τη Συκιώνα. 3ος αιώνας π.Χ. Ο χριστιανός θεολόγος Κλήμης γράφει γι’ αυτήν... «Οι γυναίκες είναι άτομα εξίσου ικανά για την τελειότητα με τους άντρες»! Η Αναξάντρα ήταν κόρη και μαθήτρια του Νεάλκη, ο οποίος ήταν σπουδαίος ζωγράφος μυθολογικών θεμάτων... ▶ Αλφαβητικός κατάλογος Αρχαίων Ελλήνων Ζωγράφων

@ Διαβάστε περισσότερα: http://www.artlessons.gr/τέχνες/ιστορία-τηςτέχνης/η-τέχνη-των-ελλήνων

▶...και άλλες Αρχαίες Ελληνίδες Ζωγράφοι Επίσης έχουν διασωθεί ονόματα σπουδαίων εικαστικών δημιουργών (ζωγράφων) όπως: Αναξάνδρα η Σικυωνία, Τιμαρέτη η Αθηναία (κόρη τού διάσημου ζωγράφου Μίκωνος), Ιαία και Λάλα οι Κυζικινές αλλά και Αρισταρέτη (κόρη τού φημισμένου ζωγράφου Νεάρχου), Ειρήνη (κόρη τού ονομαστού ζωγράφου Κρατίνου), Ελένη (κόρη τού σπουδαίου ζωγράφου Τίμωνος), Αλεξάνδρα (κόρη τού επίσης γνωστού ζωγράφου Νεάλκους) αλλά και η Καλυψώ, η Ολυμπιάς, η Αλκισθένη κ.ά.

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

@ Διαβάστε περισσότερα: http://www.kossivakis.gr/index.php?op-

tion=com_content&view=article&id=68&Itemid=75

11


Αρτεμισία Α’

Βασίλισσα της Αλικαρνασσού, της Καρίας

Η Αρτεμισία (Α’), ως Βασίλισσα της Αλικαρνασσού, ηταν υποτελής - Ναύαρχος και σύμβουλος του Ξέρξη. Κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, (480 π.Χ.) έδειξε μεγάλη σοφία και τόλμη. ▶ Ο Πατριάρχης Φώτιος Α΄ είναι ο μόνος που αναφέρεται στον θάνατο της Αρτεμισίας. Η βασίλισσα της Αλικαρνασσού είχε ερωτευτεί τον Δαρδάρνο της Άβυδου, ο οποίος την περιφρονούσε. Μια νύχτα, του έξυσε τα μάτια, καθώς κοιμόταν. Αλλά, η αγάπη της αυξήθηκε μετά από το συμβάν, και βάσει της συμβουλής που της έδωσε ένας μάντης, πήγε στην Λευκάδα και έπεσε από την κορυφή ενός βράχου @ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/ Αρτεμισία_Α%27_της_Καρίας

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

12


Ασπασία

Η Εταίρα από τη Μίλητο

Η Ασπασία (περ. 470 – περ. 400 π.Χ.) ήταν γυναίκα από τη Μίλητο, διάσημη για το δεσμό που διατηρούσε με τον επιφανή Αθηναίο πολιτικό Περικλή. ▶ Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή της. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της στην Αθήνα και υπάρχει η πιθανότητα να επηρέασε, διαμέσου του Περικλή, την πολιτική του αθηναϊκού κράτους. Στο όνομά της αναφέρονται στα έργα τους οι Πλάτων, Αριστοφάνης, Ξενοφών και άλλοι συγγραφείς της εποχής.

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Ασπασία

▶ Ονόματα γυναικών που έζησαν ως εταίρες στην αρχαία Ελλάδα...

@ Διαβάστε περισσότερα: http://www.gargalianoi.com/2014/03/02/ πορνεσ-και-πορνεια-στην-αρχαια-ελλαδα/

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

13


Βερενίκη Β

Η Βασίλισσα της Αιγύπτου, των Πτολεμαίων

Η Βερενίκη εναι γνωστή για την πλούσια «κόμη» της, που αφιέρωσε στην Αφροδίτη, προκειμένου ο σύζυγός της (ο Πτολεμαίος Γ’ ο Ευεργέτης) να επιστρέψει ασφαλής, απο τον «τρίτο Συριακό πόλεμο», το 245 π.Χ. ▶ Το «πλόκαμο» της, οι θεοί τον έκαναν αστερισμό!

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Βερενίκη_ Β΄_της_Αιγύπτου

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

14


Διοτίμα, η Ιέρεια Πυθαγόρεια Φιλόσοφος

Η Διοτίμα ήταν Μαντίνεια Ιέρεια και Πυθαγόρεια Φιλόσοφος. Δίδαξε το Σωκράτη στα «περι Έρωτος» (!) και μετά το λοιμό του 429 π.Χ. τέλεσε «καθαρμό» στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Διοτίμα

«-Καλά, Σωκράτη, δεν γνωρίζεις, είπε γελάσασα η σοφή Διοτίμα, ότι ο Έρως είναι παιδί του Πόρου και της Πενίας! - Μα γι΄ αυτό ακριβώς ήρθα μέχρι τη μακρινή Μαντίνεια, Διοτίμα, γιατί έχω ανάγκη από δασκάλους»

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Διοτίμα_ (Πλατωνικός_μύθος)

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

15


Ζηνοβία

Η Αυγούστα της Παλμύρας

Μελαχρινή γυναίκα, πολύ όμορφη, με Ελληνική μόρφωση και τρόπους. (242-275 π.Χ.) Η «τρομερή» κόρη της ερήμου, με μαύρα κορακίσια μαλλιά και ακτινοβόλο χαμόγελο. Αμαζόνα μεγάλης αντοχής (στη ράχη της καμήλας) και οινόφλυξ «αντάξια ανδρών πολεμιστών» ! ▶ Η Ζηνοβία -που ισχυριζόταν ότι η καταγωγή της «κρατούσε» από την Κλεοπάτρα- ήθελε να κάνει την Παλμύρα το αντίπαλον δέος της Ρώμης στην Ανατολή. Πραγματοποίησε, έτσι, εκστρατείες στη Συρία, την Αίγυπτο και την Ανατολία, ενώ δεν δίστασε να κηρύξει τον εαυτό της αυτοκράτειρα (και Αυγούστα). Κατάφερε, μάλιστα, με τα στρατεύματά της να φτάσει μέχρι τον Νείλο. Ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός νικά τα στρατεύματα της Παλμύρας το 272 μ.Χ, και η Ζηνοβία οδηγείται δεμένη με χρυσές αλυσίδες στη Ρώμη το 274 μ.Χ. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η «επαναστάτρια» Ζηνοβία πεθαίνει από απεργία πείνας καθ’ οδόν προς τη Ρώμη, άλλες -οι επικρατέστερεςότι οι Ρωμαίοι έχτισαν μία βίλα στο Τίβολι, όπου η Ζηνοβία τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εκεί φέρεται να πέθανε σε προχωρημένη ηλικία.

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

@ Διαβάστε περισσότερα: http://www.visaltis.net/2015/05/blogpost_27.html

16


Ηροφίλη, η Ερυθραία Η πρώτη Σίβυλλα

Η Σίβυλλα (των Ερυθρών) Ηροφίλη. Ο Παυσανίας γράφει ότι η αρχαιότερη από όλες τις Σίβυλλες ήταν η Ηροφίλη, που έζησε πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, κόρη του Δία και εγγονή του Ποσειδώνα. ▶ Μία άλλη καταγραμμένη Σίβυλλα είναι η Σίβυλλα της Μαρπησσού στην Τρωάδα. Την έλεγαν και Ελλησποντία και τη θεωρούσαν κόρη του Δαρδάνου και της Νησώς, της κόρης του Τεύκρου. (Ίσως θα πρέπει να ταυτιστεί με τη Σίβυλλα των Ερυθρών που ήταν γνωστή και με το όνομα Ηροφίλη).

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Σίβυλλα

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

17


Θεανώ η Θουρία

Πυθαγόρεια Φιλόσοφος, σύζυγος του Πυθαγόρα

Η Θεανώ, η Θουρία ήταν Πυθαγόρεια Φιλόσοφος και Αστρονόμος. Σύζυγος του Πυθαγόρα. 6ος αιώνας π.Χ. Κόρη του ιατρού Βροντίνου. Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγός του κατά 30 χρόνια μεγαλύτερού της Πυθαγόρα. Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του συζύγου στη Σάμο. Επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο...

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Θεανώ_η_ Θουρία

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

18


Θεσσαλονίκη

Βασίλισσα της Μακεδονίας, αδερφή του Αλέξανδρου

Η ίδρυση της πόλης (Θεσσαλονίκη) στην ελληνιστική εποχή συμπίπτει με μια κρίσιμη φάση στην ιστορία του Μακεδονικού Βασιλείου, που ξεκινά από τον πρόωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με την διεκδίκηση του θρόνου του Μακεδόνα βασιλιά από τους επιγόνους του. Ο στρατηγός Κάσσανδρος για να μπορέσει να διεκδικήσει το θρόνο της Μακεδονίας παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Θεσσαλονίκη, προς τιμήν της οποίας ίδρυσε την πόλη συνενώνοντας 26 πολίχνες, που βρίσκονταν γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο. @ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Θεσσαλονίκη

▶ Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο και έλαβε το όνομά της προς τιμή της συζύγου του, Θεσσαλονίκης, ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θυγατέρας του Φιλίππου Β’ και της πέμπτης συζύγου του, της Θεσσαλίδας πριγκίπισσας Νικησιπόλεως. Το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων Θεσσαλῶν και Νίκη, σε ανάμνηση της νίκης των Μακεδόνων και του Κοινού των Θεσσαλών έναντι της τυραννίδας των Φερών και των συμμάχων της, Φωκέων, στο πλαίσιο του Γ’ Ιερού Πολέμου

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015. Η Θεσσαλονίκη μου, πάτησε σε αρχικό ζωγραφικό έργο της φίλης ζωγράφου Elis Pandora.

@ Διαβάστε περισσότερα: http://www.easypedia.gr/el/articles/θ/ε/σ/

Θεσσαλονίκη.html

19


Καλλιπάτειρα η Ροδία

Η πρώτη γυναίκα που παρακολούθησε Ολυμπιακούς αγώνες

Η Καλλιπάτειρα, κόρη του Ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, ήταν η πρώτη γυναίκα της αρχαιότητας που μπήκε μέσα σε αθλητικό χώρο και παρακολούθησε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. ▶ Οι κανονισμοί απαγόρευαν την είσοδο και την παρακολούθηση των γυμνικών αγώνων για τις γυναίκες, αλλιώς τιμωρούνταν σε θάνατο με κατακρήμνιση από το βραχώδες όρος Τυπαίο. Η Καλλιπάτειρα, θέλοντας να θαυμάσει το γιο της Πεισίροδο που αγωνιζόταν στην πάλη, πήρε την τόλμη και περιφρονώντας τη σχετική απαγόρευση και την επαπειλούμενη ποινή, μεταμφιέστηκε σε γυμναστή όπου και εισήλθε και παρακολούθησε τον αγώνα. Προδόθηκε όμως από τον υπέρμετρο και δικαιολογημένο ενθουσιασμό της για τη νίκη του γιου της. Ωστόσο, δεν της επιβλήθηκε η θανατική ποινή, καθώς η οικογένειά της είχε βγάλει σειρά Ολυμπιονικών (πατέρα, σύζυγο, 3 αδέλφια, γιο και ανιψιό). @ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Καλλιπάτειρα Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

20


Κασσάνδρα η Τρωάδα Μάντισσα

Η Κασσάνδρα, αναφερόμενη και ως Κασάνδρα ή Αλεξάνδρα, ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου και της Εκάβης. Για την Κασσάνδρα λεγόταν ότι προέλεγε το μέλλον μετά από θεϊκή έμπνευση, όπως η Σίβυλλα και η Πυθία. Ο θεός Απόλλων έδωσε στην Κασσάνδρα το χάρισμα της μαντικής και ζήτησε τον έρωτά της ως αντάλλαγμα. Η Κασσάνδρα όμως αρνήθηκε. Τότε ο θεός την εκδικήθηκε δίνοντάς της την κατάρα του να μη δίνει κανένας πίστη στις προφητείες της. Η πρώτη από τις συγκεκριμένες προφητείες της Κασσάνδρας που αναφέρονται από τις πηγές ήταν ότι ο Πάρις θα έφερνε καταστροφή στην πόλη. Η Κασσάνδρα βιάστηκε μέσα στο ναό απο τον Αίαντα το Λοκρό (πια γι’ αυτό το αμάρτημά του, οι Θεοί τον καταράστηκαν...) .... ως εχμάλωτη δε, η Κασσάνδρα, έπεσε στον κλήρο του Αγαμέμνονα, ο οποίος την ερωτεύθηκε σφοδρά. Τελικώς όταν έφθασαν (με τον Αγαμέμνονα) στις Μυκήνες δολοφονήθηκαν και οι δύο από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/07/118-7.pdf @ Διαβάστε περισσότερα: http://www.martino.gr/

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

21


Κλεοπάτρα Ζ’, η Φιλοπάτωρ

Η τελευταία βασίλισσα της Ελληνιστικής Αιγύπτου Η τελευταία βασίλισσα της Ελληνιστικής Αιγύπτου, της Μακεδονικής δυναστίας των Πτολεμαίων. 69 – 30 π.Χ. Η Κλεοπάτρα, ήταν γλωσσομαθής, μορφωμένη. Την χαρακτήριζε μια ασυνήθιστη για την εποχή ικανότητα να μαθαίνει ξένες γλώσσες, όχι μόνο τα αιγυπτιακά, τη μητρική γλώσσα των υπηκόων της, αλλά και τα Αραμαϊκά, τα Εβραϊκά, τα Αραβικά, τα Περσικά και τα Αιθιοπικά! ▶ Ο Πλούταρχος αναφέρει πως... ήταν ικανότατη στην τέχνη της συζήτησης, στο να γίνεται ευχάριστη και να ψυχαγωγεί, στο να δείχνει ζωντάνια και ευφυΐα, κάτι που αιχμαλώτιζε τους συνομιλητές της! Αν και ικανή και δαιμόνια μονάρχις, έμεινε διάσημη κυρίως γιατί... κατόρθωσε να γοητεύσει τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, αλλά και για το τραγικό της τέλος. Η Κλεοπάτρα, είναι το πρότυπο της μοιραίας γυναίκας. ▶ H Κλεοπάτρα δεν έφτιαχνε μόνο δηλητήρια (όπως λένε) αλλά και φάρμακα (!) και λένε ότι έγραψε ένα βιβλίο περί φαρμάκων! Συνέγραψε ακόμα, το έργο «περί μέτρων & σταθμών», το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα (?).

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Κλεοπάτρα_ Ζ΄_της_Αιγύπτου

22


Κόριννα, η Ταναγραία Δραματουργός

Η Κόριννα ήταν Αρχαία Ελληνίδα ποιήτρια, τοποθετημένη κατά παράδοση στον 6ο αι. π.Χ. ▶ Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, όπως ο Πλούταρχος και ο Παυσανίας, καταγόταν από την Τανάγρα της Βοιωτίας, όπου ήταν διδάσκαλος και αντίπαλον δέος (αλλα και Μούσα) του γνωστότερου Θηβαίου ποιητή Πινδάρου.

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Κόριννα

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

23


Λάμια, η Αθηναία

Η εταίρα που ίδρυσε την πρώτη Πινακοθήκη του κόσμου!

Η Λάμια ήταν περίφημη Αθηναία εταίρα (β’ μισό 4ου – α’ μισό 3ου αι. π.Χ.) και δεξιοτέχνισσα αυλητρίδα. ▶ Μετέβη στην Αίγυπτο, όπου είχε σχέσεις με τον Πτολεμαίο Α’, και το 306 π.Χ. τον ακολούθησε στη ναυμαχία που δόθηκε στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Εκεί αιχμαλωτίστηκε από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, νικητή της ναυμαχίας, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ μεγαλύτερη του, την ερωτεύθηκε. Η Λάμια επέστρεψε μαζί του στην Αθήνα, όπου οι Αθηναίοι ανακήρυξαν τον Δημήτριο θεό, και για να τον κολακέψουν αφιέρωσαν στη Λάμια ναό της Αφροδίτης. Στη συνέχεια, η Λάμια ακολούθησε τον Δημήτριο στη Σικυώνα της Κορινθίας, όπου ίδρυσε την ΠοικίληΣτοά, στην οποία συγκέντρωσε τα έργα των Σικυώνιων ζωγράφων, ιδρύοντας την πρώτη ονομαστή πινακοθήκη στο Κόσμο! ▶ «...Την Λάμια (ως μυθικό τέρας) οι αρχαίοι την φαντάζονταν να κατέχεται από ασίγαστο ερωτικό πόθο και γι’ αυτό πολλές Εταίρες τις αποκαλούσαν έτσι».

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

@ Διαβάστε περισσότερα: http://historyreport.gr/index.php/Από-τονθρύλο/Προϊστορία-Αρχαιότητα/736-Η-ιερή-πορνεία-στην-αρχαίαΕλλάδα

24


Ολυμπιάδα, η βασίλισσα της Μακεδονίας Ολυμπιάδα, Πολυξένη, Μυρτάλη, Στρατονίκη

Ιέρεια Δωδωνιέα, Βακχική, Καβειριάδα. Πριγκίπισσα των Μολοσσών, νόμιμη γυναίκα του Φιλίππου, μητέρα του Μ. Αλέξανδρου και μοναδική βασίλισσα των Μακεδόνων.

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Ολυμπιάδα_

της_Ηπείρου

▶ Η Ολυμπιάδα από τα παιδικά της χρόνια έτυχε ιδιαίτερης μόρφωσης πέρα από απλή μάθηση και γραφή. Νωρίς διακρίθηκε για το ανήσυχο και ανικανοποίητο πνεύμα της, τις μεταφυσικές της ανησυχίες και τη δίψα να μάθει περισσότερα για τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου. ▶ Έμαθε τα ιερατικά μυστικά στο Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο και υπηρέτησε για χρόνια, ενώ ήταν μυημένη και στα Βακχικά Μυστήρια. Ήταν ιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων της Σαμοθράκης, όπου και γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Φίλιππο Β’ ... @ Διαβάστε περισσότερα: http://eftropios.blogspot.gr/2014/04/373-

311.html

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

25


Ορσηίς - Ορσηίδα ... η Προμήτηρα των Ελλήνων!

Ορσηίς, η Νύμφη... (σύζυγος του Έλληνα - υιού του Δευκαλίωνα) ...μητέρα των Ελλήνων! ▶ ΑΠΟΛΛΌΔΩΡΟΣ: «...Από τον Έλληνα και τη νύμφη Ορσηίδα γεννήθηκαν ο Δώρος, ο Ξούθος και ο Αίολος. Αυτός ονόμασε Έλληνες τους λεγόμενους Γραικούς και μοίρασε τη χώρα τα παιδιά του...».

@ Διαβάστε περισσότερα: http://www.ellinikoarxeio.com/2012/09/orseis-h-mhtera-twn-ellinwn.html#ixzz3nypl2iY0

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

26


Προμένεια, Τιμαρέτη, Νικάνδρη

Πελειάδες Προφήτιδες – Ιέρειες στο Μαντείο της Δωδώνης

Ως Πελειαί ή Πλειάς αναφέρονται τα λευκά περιστέρια αλλά (Πελειάδες) ονομάζονται και οι ιέρειες της Δωδώνης, που κατά τον Ηρόδοτο ήταν αρχικά τρεις. Η Νικανδρή, Τημαρέτη, Προμένεια. Ήταν γυναίκες αφιερωμένες στην γυναίκα του Δωδωναίου Δία την Διώνη... (Αλλα ας μή ξεχνάμε και τις Πελειάδες - περιστερές, ως σύμβολα της θεάς Αφροδίτης). Η λέξη «πέλεια», απετέλεσε την βάση του «γκρίζου». Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι οι Πελειάδες, ιέρειες του μαντείου της Δωδώνης, είτε για το γκριζωπό χρώμα των μαλλιών τους(?), είτε για για τις κραυγές που έβγαζαν και θύμιζαν πουλιά(?). Από αυτόν τον όρο προέρχεται (?) και η ονομασία του πασίγνωστου αστερισμού των Πλειάδων. Το μαντείο (της Δωδώνης) στην αρχή ήταν υπαίθριο, με μια βελανιδιά (ιερή φηγός), που γύρω είχε έναν περίβολο από χάλκινους λέβητες πάνω σε τρίποδες, οι οποίοι με τους ήχους που έκαναν όταν χτυπούσαν μεταξύ τους αλλά και σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων του δέντρου και άλλους ήχους (περιστέρια, πηγή κτλ.) έδιναν τους χρησμούς, τούς οποίους ερμήνευαν οι ιερείς - Πελειαί...

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

@ Διαβάστε περισσότερα: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?-

obj_id=2365 @ Διαβάστε περισσότερα: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/2370/

27


Σαπφώ Λεσβία Ποιήτρια

Η Σαπφώ, ηταν Ερεσσία - Λέσβια Ποιήτρια. 7ος-6ος αιώνας π.Χ. Η Σαπφώ (~ 630 - 570 π.Χ.), ήταν Eλληνίδα λυρική ποιήτρια από τη Λέσβο, ιδιαίτερα γνωστή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τα ποιήματά της. ▶ Ο Πλάτων την ονόμασε ‘δεκάτη Μούσα’. Ο Σωκράτης την αποκάλεσε ‘ωραία’! Με το όνομά της έχει συνδεθεί και ο λεσβιακός έρωτας... αν και... Ένας μεταγενέστερος θρύλος λέει ότι η Σαπφώ, λόγω του ανεκπλήρωτου έρωτά της για τον όμορφο νέο Φάωνα, που την απέρριψε και την εγκατέλειψε, έπεσε από τα βράχια της Λευκάδας στη θάλασσα... @ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Σαπφώ

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

28


Τιμαρετη Αθηναία Ζωγράφος

O Πλίνιος ο πρεσβύτερος, αναφέρει την Τιμαρέτη, για την οποία μας πληροφορεί πως ήταν ελληνίδα ζωγράφος, κόρη του αθηναίου ζωγράφου Μήκωνα του νεώτερου . ▶ Σύμφωνα με τον Πλίνιο, αγνόησε τα καθήκοντα και τους παραδοσιακούς ρόλους των γυναικών της εποχής της και άσκησε την τέχνη του πατέρα της. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του Αρχέλαου του 1ου του Μακεδόνα, 413 -399 π.Χ., έγινε γνωστή για μια θαυμάσια ζωγραφική αναπαράσταση της θεάς Αρτέμιδος που φυλάσσονταν στην Έφεσο, όπου υπήρχε ιδιαίτερος σεβασμός και λατρεία για τη θεά καιπαρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.artlessons.gr/τέχνες/ιστορία-τηςτέχνης/η-τέχνη-των-ελλήνων @ Διαβάστε περισσότερα: http://www.kossivakis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=75

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

29


Τυμίχα, η Σπαρτιάτις Πυθαγόρεια Φιλόσοφος

Η Τυμίχα (6ος π.Χ. Αιώνας) γυναίκα του Κροτωνιάτου Μυλλίου ήταν (σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο) Σπαρτιάτισσα, γεννημένη στον Κρότωνα. Από πολύ νωρίς έγινε μέλος της Πυθαγόρειας κοινότητος. Αναφέρεται από τον Ιάμβλιχο ένα σύγγραμμά της σχετικά με τους “φίλους αριθμούς”. ▶ Μετά την καταστροφή της σχολής από τους δημοκρατικούς του Κρότωνος η Τυμίχα κατέφυγε στις Συρακούσες. Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος απαίτησε από την Τυμίχα να του αποκαλύψει τα μυστικά της Πυθαγόρειας διδασκαλίας έναντι μεγάλης αμοιβής. Αυτή αρνήθηκε κατηγορηματικά και μάλιστα έκοψε με τα δόντια την γλώσσα της και την έφτυσε στο πρόσωπο του Διονυσίου. Το γεγονός αυτό αναφέρουν ο Ιππόβοτος και ο Νεάνθης. @ Διαβάστε περισσότερα: http://www.esoterica.gr/forumS/topic.

asp?TOPIC_ID=5391 @ Διαβάστε περισσότερα: http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/07/114-10.pdf

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

30


Υπατία, η Γεωμετρική Mαθηματικός και φιλόσοφος

Η μαθηματικός και φιλόσοφος Υπατία έζησε στην Αλεξάνδρεια από τα μέσα του 4ου αι. μ.Χ. μέχρι τον βίαιο θάνατό της από έναν χριστιανικό όχλο το 415. Πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 370 μ.Χ. Αυτό είναι γνωστό λόγω του της έκλειψης που μελετούσε ο πατέρας της το 364 μ.Χ. Ήταν αγνή και άξια σεβασμού, καθηγήτρια μαθηματικών και της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας στην Αλεξάνδρεια. ▶ Σύμφωνα με πηγές, εκτός από φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος, κατείχε και την προεδρία της Νεοπλατωνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας και ήταν ένα άτομο άξιο σεβασμού, που ασκούσε επιρροή στους σημαντικούς άρχοντες της Αλεξάνδρειας. Ο θάνατος της είναι ίσως και ο λόγος που η Υπατία έμεινε αθάνατη στο πέρασμα των αιώνων. Πολλοί ερευνητές μάλιστα, χωρίζουν την εποχή του Παγανισμού από την εποχή του Χριστιανισμού σύμφωνα με την ημερομηνία του θανάτου της, το 415, έναντι του 529 που ο Ιουστινιανός έκλεισε την Αθηναϊκή Σχολή. Πολλοί θεωρούν υπεύθυνο για τον θάνατό της τον Αρχιεπίσκοπο Κύριλλο και τις διαταγές του...

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Πύλη:Κύρια)

31


Φαιναρέτη & Περικτιόνη Oι μητέρες του Σωκράτη και του Πλάτωνα

▶ Η Φαιναρέτη, ηταν η μητέρα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Σωκράτη, το επάγγελμα της ήταν «Μαία», «ιάτραινα», «ομφαλοτόμος».

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Φαιναρέτη

▶ Η Περικτιόνη (5ος αιώνας π.Χ.), ηταν μητέρα του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνος - πιθανώς συγγραφέας και η ίδια. Απόγονος του Σόλωνος, του Αθηναίου νομοθέτη και σοφού.

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Περικτιόνη

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

32


Φημονόη, η Δελφική Η πρώτη Πυθίας

Η Φημονόη (φήμη+νους ...?) αναφέρεται ως κόρη του θεού Απόλλωνα και πρώτη πυθία στο Μαντείο των Δελφών. Σ’ αυτήν απέδιδαν την ρήση: “Γνώθι σαυτόν” ....που ήταν γραμμένη στο Μαντείο των Δελφών. Πολλοί την έχουν ταυτίσει με την Κυμαία Σίβυλλα.

@ Διαβάστε περισσότερα: https://el.wikipedia.org/wiki/Φημονόη

▶ Από τον Παυσανία (Γεωγραφικά 2.7.7-8) μαθαίνουμε ότι η πρώτη μάντισσα του ναού ήταν η Φημονόη “μεγίστη δὲ καὶ παρὰ πλείστων ἐς Φημονόην δόξα ἐστίν, ὡς πρόμαντις γένοιτο ἡ Φημονόη τοῦ θεοῦ πρώτη καὶ πρώτη τὸ ἑξάμετρον ᾖσεν”.

@ Διαβάστε περισσότερα: http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politis-

mos/naoi/delphi/Naos%20Apollona,%20Delphi.0.htm

▶ Γιάννης Ρίτσος - η Φημονόη

@ https://www.youtube.com/watch?v=kDl0qCcQLEw

ΠΥΘΙΕΣ. Ονομαστές Πυθίες στο Μαντείο των Δελφών η Φημονόη, η Αριστονίκη και η Ξιόκλεια. Η Δηιφόβη ήταν ιέρεια του Απόλλωνα και της Άρτεμης, Η Περίαλα και η Μαντώ του Απόλλωνα στους Δελφούς. Η Ευρυμήδη, η Ιοδάμεια και η Σωσάνδρα της Αθηνάς. ΣΙΒΥΛΛΕΣ. Η Χαλδαία ή Περσίς ή Εβραία ή Αιγυπτία, Λίβυσσα, η Δελφίς ή Ηροφίλη ή Σίβυλλα, η Ιταλική, η Ερυθραία, η Σαμία,η Κυμαία ή Αμαλθαία ή Ιεροφίλη, η Ελλησποντία, η Φρυγία ή Σάρυσι ή Ταραξάνδρα και η Τιβουρτία ή Αβουναία. ΙΕΡΕΙΕΣ. Η Θεσπρωτίς που έγραψε χρησμούς, η Θεσσαλή ή Μαντώ (κόρη του Τειρεσία) και η Κολοφωνία ή Λάμπουσα (κόρη του Κάλχαντα). Ο Παυσανίας αναφέρει επίσης τη Φαεννίδα και τις Πέλειες στη Δωδώνη (που υπήρχαν πριν τη πρώτη Πυθία των Δελφών Φημονόη). Η λατρεία του Δία στη Δωδώνη εξυπηρετείτο από τις ιέρειες Πελειάδες (περιστερές) που ήσαν το πολύ τρεις (Νικάνδρα, Προμένεια, Τιμαρέτη) και οι οποίες ερμήνευαν τους χρησμούς.

* Διαβάστε περισσότερα: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=404222&cid=122

33


Φρύνη, η εταίρα & Κυρηνη H Δωδεκαμήχανος Εταίρας

▶ Φρύνη, η διάσημη εταίρα Μνησαρέτη απο τις Θεσπιές. Η Φρύνη ήταν (ίσως) η ποιό διάσημη εταίρα της αρχαιότητας, ξακουστή για το φυσικό της κάλλος. Έζησε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα, ωστόσο καταγόταν από τις Θεσπιές της Βοιωτίας στις οποίες και φέρεται να γεννήθηκε το 371 ή το 365 π.Χ.. Ο πατέρας της λεγόταν Επικλής και το πραγματικό της όνομα ήταν Μνησαρέτη, αλλά εξαιτίας του χλωμού (ωχρού) δέρματός της έμεινε γνωστή ως Φρύνη (το όνομα προκύπτει από το αμφίβιο φρύνος). Ο Καλλίστρατος αναφέρει πως... «Όταν η Φρύνη πληροφορήθηκε την καταστροφή της πόλεως των Θηβών από τον Αλέξανδρο, προσφέρθηκε να διαθέσει τα χρηματικά ποσά προς ανοικοδόμηση των τειχών της πόλεως, με την προϋπόθεση ότι θα γράψουν εις τα τείχη την εξής φράση: «Αλέξανδρος μεν κατέσκαψεν, ανέστησε δε Φρύνη η εταίρα»! Η Φρύνη πέθανε στην Αθήνα το 310 π.Χ.. ▶ Κυρήνη, η Δωδεκαμήχανος Εταίρα Κυρήνη, κατα τον Αριστοφάνη, ήταν μαέστρος σε δώδεκα στάσεις!!! (... Κυρήνη, η εταίρα τις επίσημος, δωδεκαμήχανος, επικαλλουμένη, διά το τοσαύτα σχήματα έντή συνουσία ποιείν...)

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών του Αρχαίου Κόσμου! Μετωπιαία μεταλλιόσχημα στηθάρια διαζώματος. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες, σε μουσαμά. 50X50cm. Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

@ Διαβάστε περισσότερα: http://www.gargalianoi.com/2014/03/02/

34

πορνεσ-και-πορνεια-στην-αρχαια-ελλαδα/


Φυσικά, εκτός από αυτές τις γυναίκες που θαυμάζω και ζωγραφίζω εδώ... γνωρίζω πως υπάρχουν και πολλές άλλες, που θα έπρεπε να αναφερθούν και να τιμηθούν. Εκτός απο τις γυναίκες των Παλαιών, των Κλασικών και των Ελληνιστικών χρόνων... υπάρχουν και γυναίκες που έχουν διακριθεί στους επόμενους αιώνες. Γυναίκες των λεγόμενων Βυζαντινών χρόνων, γυναίκες του 1821, αλλα και νεότερων χρόνων, όπως της περιόδου του 1920 – 30, ή ακόμα νεότερες Ελληνίδες του 1950 – 60 ...! Ακολουθούν λοιπόν (και κλείνουν την σειρά) τέσσερα πορτρέτα γυναικών νεότερων χρονικών περιόδων. Θέλω με αυτό το τρόπο να συνδέσω τις νεότερες γυναίκες (αυτού του τόπου) με τις παλαιότερες...

35


Θεοφανώ Σκλήραινα DOMINA THEOPHANU IMPERATRIX

Η Θεοφανώ Σκλήραινα (960 - 15 Ιουνίου 991) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν η σύζυγος του Όθωνα Β΄, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μητέρα του Όθωνα Γ΄. Η Θεοφανώ και ο Όθων Β΄ παντρεύτηκαν από τον Πάπα Ιωάννη ΙΓ' στις 14 Απριλίου 972 και η Θεοφανώ στέφθηκε αυτοκράτειρα (DOMINA THEOPHANU IMPERATRIX) την ίδια μέρα στη Ρώμη. @ Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια. https://el.wikipedia.org/wiki/Θεοφανώ_Σκλήραινα

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

▶ Γεγονός ήταν ότι η Θεοφανώ αντιμετωπίστηκε άσχημα από τους Γερμανούς. Ο Βενεδικτίνος χρονογράφος 'Αλπερτ του Μετς την περιγράφει ως μία δυσάρεστη γυναίκα που μιλούσε πολύ. Επικρινόταν επίσης για παρακμιακή συμπεριφορά, αφού ήθελε να κάνει μπάνιο κάθε μέρα και να φορά πολυτελή φορέματα και κοσμήματα, ...αλλά προσδιορίστηκε επίσης με τον τίτλο του πρώτου ανθρώπου που εισήγαγε το πηρούνι στην Δυτική Ευρώπη. Οι χρονογράφοι περιγράφουν με ζωηρά χρώματα την κατάπληξη των Γερμανών, όταν "η Θεοφανώ χρησιμοποιούσε ένα διπλό χρυσό δόντι για να φέρει το φαγητό στο στόμα της", αντί να χρησιμοποιεί τα χέρια της όπως ήταν ο κανόνας. @ Απο... http://leipsanothiki.blogspot.gr/2012/11/24.html

36


Μαντώ Μαυρογένους Η αντιστράτηγος

Εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, μία από τις ελάχιστες γυναίκες που διακρίθηκαν στον Αγώνα. Οι πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση της αντλούνται κυρίως από ξένους συγγραφείς και όχι από τους συνχρονούς της, Έλληνες ιστορικούς που αποσιώπησαν την προσφορά της στον Αγών. Mε την άφιξη του στην Ελλάδα ο πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας, αναγνώρισε τις θυσίες της προς το έθνος και τις απένειμε τον τιμητικό βαθμό του αντιστρατήγου. Ο έρωτάς της όμως, για τον στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη προκάλεσε μεγάλη αντίδραση και πολλά κουτσομπολιά στο Ναύπλιο. Ο Υψηλάντης φαίνεται να της είχε υποσχεθεί γάμο, αλλά αθέτησε τελικά την υπόσχεση του...(?) Με προβλήματα επιβίωσης, η ηρωίδα, εγκαθίσταται τελικά στη Πάρο, αλλά για κακή της τύχη θα προσβληθεί από τυφοειδή πυρετό. Toν Ιούλιο του 1840 η ηρωίδα θα κλείσει για πάντα τα μάτια της, σε ηλικία 44 ετών, σχεδόν λησμονημένη απ’ όλους.

@ Απο... http://www.sansimera.gr/biographies/1015#ixzz3pySvbcqF Υποθετικά πορτρέτα γυναικών. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

37


Ισμήνη η Σμυρνιά

Μία Ελληνίδα της δεκαετίας 1920 - 30. (...γυναίκα με κεράσια στο φόρεμα). Θα μπορούσε να είναι μια εκλεπτυσμένη γυναίκα (Μικρά/Ασιατικής προέλευσης), μιά «παστρικιά»! Απο αυτές τις γυναίκες που ζήλευαν οι ντόπιες και τις αποκαλούσαν έτσι... γιατί (σε αντίθεση με αυτές) πλένονταν καθημερινά!!! Ίσως μάλιστα να την ονόμαζαν και... Ισμήνη... και να ήρθε και από τη Σμύρνη...!!!

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

38


Μαρία ...Σκέτο Μαρία

Μία Ελληνίδα, της δεκαετίας 1960 - 70, με πράσινο σακάκι και με καρφίτσα-κορώνα στο πέτο της (!). Θα μπορούσε να την ονομάζουν Φριδερίκη, Όλγα, Αμαλία... ή με κάπιο άλλο βασιλικό όνομα... όμως, πιθανότατα να την φώναζαν μόνο Μαρία (!)... και προφανώς δεν θα ζούσε σε ανάκτορο.

Υποθετικά πορτρέτα γυναικών. Ακρυλικά χρώματα και σκόνες Ps.Mavro/Stavriotis. Corfu 2015.

39


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Παναγιώτης Μαυρόπουλος

▶ O P.S.Mavro/Stavriotis γεννήθηκε το 1955 στο νησί των Oμηρικών Φαιάκων, στο νησί του Αλκίνοου και της Ναυσικάς! Aπό κάποιο χρονικό σημείο και μετά ο καλλιτέχνης στράφηκε σε προσωπικές «εσωτερικές αναζητήσεις» που είχαν σαν αποτέλεσμα τη φαινομενική απομόνωση του. Σήμερα ζει, σχεδόν απομονωμένος, σε ένα βουνό, ζωγραφίζει δε, και γράφει, μόνο για τον εαυτό του και τους φίλους του!

ΖΩΓΡΑΦΙΚΆ ΈΡΓΑ του P.S.Mavro/Stavriotis που σχετίζονται με την Αρχαία Ελλάδα. ▶ Θεοί, Θεές, Ήρωες και Σοφοί! Ζωγραφιές στους τοίχους του σπιτιού μου.

@ https://www.facebook.com/ps.mavro.7/media_set?set =a.149765651791966.24011.100002755951701&type=3

▶ Αρχαίοι Έλληνες Θεοί και θεές! (14 και όχι 12!). Ζωγραφιές σε χαρτόκουτα. @ https://www.facebook.com/ps.mavro.7/media_set?set

▶ O P.S.Mavro/Stavriotis, μέχρι τώρα, έχει κοινοποιήσει, μέσο διαδικτύου, δύο (ιδιότυπες) Ποιητικές συλλογές, που σχετίζονται με την Αρχαία Ελλάδα. Τις δύο συλλογές μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ... ▶ Ελλήνων Θεών και Ηρώων θυμιάματα.

=a.515306755237852.1073741855.100002755951701&type=3

▶ Ζωγραφιές με Ελληνικά Μυθολογικά θέματα. @ https://www.facebook.com/ps.mavro.7/media_set?set

=a.350292175072645.1073741825.100002755951701&type=3

▶ «ΝΕΚΥΙΑ» έργα φιλοτεχνημένα με ιερή ΕΜΟΝΗ..!

@ http://issuu.com/psmavro/docs/psmavro_poems_low-res

@ https://www.facebook.com/ps.mavro.7/media_set?set

▶ Δούρειος Ίππος.

=a.612876355480891.1073741862.100002755951701&type=3 @ Διαβάστε ακόμα περισσότερα ΕΔΩ: https://issuu.com/psmavro

@ http://issuu.com/psmavro/docs/psmavro_dourios_ippos_llow-res

40


Τα ζωγραφικά έργα ανήκουν στην κυριότητα του Ps.Mavro/Stavriotis (κατά κόσμο Παναγιώτης Σπ. Μαυρόπουλος). Επιτρέπεται σε κάθε ενδιαφερόμενο να χρησιμοποιήσει στοιχεία του εντύπου, αρκεί ΝΑ ΜΗΝ ΓINETAI EMΠOPIKH EKMETAΛΛEYΣH με οποιοδήποτε τρόπο... και φυσικά ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ εμφανώς του συγγραφέα ζωγράφου Π.Σ.Μ. (PSMavro).

AΤΟΜΙΚΈΣ ΕΚΘΈΣΕΙΣ 1983 : Αίθουσα Τέχνης Πειραιά. 1984 : Αίθουσα Τέχνης Αντήνωρ 1985 : Αίθουσα Τέχνης DADA 1986 : Αίθουσα Τέχνης Πειραιά. 1988 : Αίθουσα Τέχνης Επίπεδα

Σε περίπτωση παράληψης αναφοράς των παρά πάνω στοιχείων ι σχύει η απαγόρευση χρήσης με όλες τις επιφυλάξεις για κάθε νόμιμο δικαίωμα του κύριου ιδιοκτήτη. • Απαγορεύεται η Πώληση / Μόνο Δωρεάν διάβασμα. • Τα κείμενα ανήκουν στην κυριότητα του συγγραφέα Ps.Mavro/ Stavriotis (κατά κόσμο Παναγιώτης Σπ. Μαυρόπουλος) • Prohibited the Sale/only free reading. The illustrations and exhibit photos published, does not belong to the author but their creators and in museums-and have “found” in the Internet. Thank you for using them.

2010 : Κερκυραϊκή Πινακοθήκη 2011 : Αίθουσα Τέχνης Τένεδος 2012 : Κερκυραϊκή Πινακοθήκη 2013 : Κερκυραϊκή Πινακοθήκη 2015 : Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

ΖΩΓΡΑΦΙΚΆ ΈΡΓΑ ΤΟΥ ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΙ ▶ Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ίων Bορέ, ▶ Στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, ▶ Στο Σκιρώνιο μουσείο, ▶ Στη Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, ▶ Στo Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου... ...και σε πολλές Ιδιωτικές Συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Tα υλικά που χρησιμοποιεί είναι σκόνες, ακριλικά, αυγοτέμπερα, λαδοπαστέλ και ένθετο κολλάζ.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία: PSMavro, Συγγραφέας - Ζωγράφος e-mail: psmavro@yahoo.gr Σχεδι ασμός παρου σ ί ασ ης :

Ν I K Ο Σ Α Μ Π Λ Ι Α Ν Ι Τ Η Σ Visual Designer Αγίου Πολυκάρπου 19, 17124 Νέα Σμύρνη Τηλ.: 2109346391, 6973686570 e-mail: n.ablianitis@yahoo.gr e-mail: nikos.ablianitis@gmail.com Περισότερα στη διεύθυνση: http://ablianitis.jimdo.com/

41


Κ Ε Ρ Κ Υ ΡΑ 2 0 1 6


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.