__MAIN_TEXT__

Page 1


B


C


Citat ur boken �Allt kommer bli bra� av Lisa Ewald (Galago 2013).


Brodera fritt på ylle Karin Derland Foto: Jenny Unnegård

HEMSLÖJDENS FÖRLAG


Till mormor – för alla stunder. Du har alltid sett.

På Hemslöjdens förlag arbetar vi med skickliga formgivare, slöjdare och konsthant­verkare som fyller våra böcker med kunskap. Vi väljer ett fint papper och trycker våra böcker på Göteborgstryckeriet – ett svenskt tryckeri vars speciella tryckteknik ger bilderna större färgomfång, djupare svärta och knivskarpa detaljer även på obestruket papper. Att tekniken dessutom är miljövänligare jämfört med konventionella tryckmetoder gör det ännu bättre.

Hemslöjdens förlag Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) Besök bokens hemsida hos förlaget: www.hemslojdensforlag.se © Hemslöjdens förlag och författaren 2018 Boken är skyddad av lagen om upphovsrätt. Foto: Jenny Unnegård Beskrivningar, illustrationer och text: Karin Derland Redaktör: Cecilia Ljungström Formgivning: Cecilia Ljungström Förläggare: Ulrika Rapp Papper: 150 g Munken Kristall Repro: Göteborgstryckeriet Tryck: Göteborgstryckeriet 2018 ISBN 978-91-87471-12-4


Innehåll Inledning 5 DEL 1 Innan du sätter igång Redskap 10 Material 13 Inspiration 23 Hur börjar man?  29 Komponera ett mönster  33 Mallar av kartong  37 Några ord om färger  41 DEL 2 Se och lär Grundstygn 46 Broderi nr 1–5  51–75 Applikationsteknik 76 Broderi nr 6–7  81–91 Bårdstygn 92 Broderi nr 8–9  99–105 DEL 3 Brodera efter beskrivning Armband 108 Prylfodral 112 Fina hängen  118 Kudde med fint band  124 Bygg en syram  130 När broderiet är färdigt  131 Några inköpsställen  135


4


Inledning Ibland upplever jag att broderi, till skillnad från måleri eller andra konstnärliga uttrycksformer, oftare förknippas med regler och åsikter om hur man ska göra, inte minst tekniskt. Bilden av en förmanande slöjdfröken börjar sväva hos vissa när man nämner att man broderar. Förvånansvärt många har förutfattade meningar och verkar främst associera till stelt, tråkigt handarbete och blomrankor. Själv ser jag broderi som en uttryckssätt, jämförbart med vilket annat konstnärligt medium som helst. Det är också en kanal om man vill utforska och experimentera med textila material och tekniker. Det här är ingen traditionell handbok i yllebroderi med färdiga mönster och exakta beskrivningar. Det jag vill förmedla är mina tankar kring form, inspiration, ­material, teknik och komposition. Jag har hittat ett sätt att brodera som är omväxlande och sällan förutsägbart. Intentionen är inte att du ska göra precis som jag. Att förklara i ord exakt vad som gör att mitt uttryck blir som det blir är omöjligt och inte syftet. Det hör till den inre världen, den som gör oss alla till unika varelser. Jag får ofta höra att mina verk kännetecknas av symmetri och balans. Det ligger mycket i det. Det har alltid funnits en rastlöshet inom mig och ett starkt behov av att visualisera för att hitta struktur. Broderi är ett långsamt medium som tvingar mig att sakta ner och sam­ tidigt kanalisera myllret därinne. Slutsats: Inuti rörigt – utanpå struktur = någon form av balans, typ …

Skippa detaljplaneringen När jag broderar kan jag ha diffusa tankar och idéer om slutresultatet, men hur broderiet ska se ut i detalj bestämmer jag aldrig i förväg. Dels skulle det ta kål på all kreativitet och dels kan jag inte jobba så eftersom det

5


utestänger sådant som inte kan planeras. När jag arbetar med ett broderi gör jag mängder av val längs vägen och allt eftersom. För mig hänger komposition, färg-, ­material- och stygnval till stor del ihop med tankar, ­associationer och infall som uppstår i stunden och under processens gång. Risken med att i förväg försöka planera hur allting ska se ut är att jag fastnar i tusen beslut om detaljer med följden att det inte blir någonting. För mig handlar broderi ganska lite om ett mekaniskt färdig­ ställande av något i detalj redan förutbestämt. S ­ narare är det en pågående process. När jag broderar skiftar jag hela tiden teknik och material. Stommar av applikationer blandas med fria illustrationer direkt på tyget. Olika typer av stygn direkt på bottentyget varvas med stygn på applikationerna. ­Utöver garn består materialet av pärlor, speglar, paljetter, band, metalltrådar och en massa annat. Det är få pekpinnar (och ja, det funkar fint att göra knut i början på tråden). Boken tar upp en del praktiska saker som olika material och hur du kan bygga dina egna mönster med hjälp av egentillverkade kartongmallar. Men framför allt hur man kan tänka kring inspiration, färg, form och komposition. Med utgångspunkt i mina egna verk visas exempel och nedslag i olika detaljer. För den som ändå känner ett behov av ett par handfasta steg för steg­ projekt, innan man går loss helt själv, avslutas boken med några sådana.

Välj din egen svårighetsgrad Jag har ingen traditionell skolning i konstsömnad, jag har aldrig gått någon kurs i broderi. Jag är självlärd, har experimenterat och lärt mig av erfarenheterna. Olika konstskolestudier i teckning, måleri, skulptur och grafik samt arbete med tidningsform och layout – vilket handlar mycket om symmetri och balans, luft kontra fylld yta – har såklart tränat mitt öga och haft inverkan på mitt sätt att komponera mina verk. Teknik och svårighetsgrad väljer du själv. Antingen 6

intentionen är inte att du ska göra precis som jag. att för­klara i ord exakt vad som gör att mitt ut­ tryck blir som det blir är omöjligt och inte syftet. det hör till den inre världen.


för mig handlar broderi ganska lite om ett mekaniskt färdig­ ställande av något i detalj redan förut­ bestämt. snarare är det en på­ gående process.

håller du dig till en enkel komposition med grund­ läggande stygn, ett begränsat antal garner, tyger och ­former. Eller så går du loss i ett myller av detaljer, material och mer avancerade stygntekniker. Det blir något, oavsett vilken väg du väljer och hur mycket erfarenhet du har sedan tidigare.

Svårighetsgrad väljer du själv – utgå från de stygntekniker och material som tilltalar dig.

7


8

1


INNAN DU SÄTTER IGÅNG Redskap och material, inspiration och kartongmallar. Komponera mönster och fundera lite kring färgval.

9


Redskap Utöver nål och sax finns det ytterligare några redskap som underlättar när man broderar på ylle med applikationsteknik. 1. Nålar med spets i olika grovlekar (nr 18, 20 och 22 är en bra grunduppsättning + någon riktigt tunn synål om man vill brodera in små pärlor och paljetter). Viktigast är att nålen är lagom grov för det tyg och garn som du använder – det är nålen, inte garnet som ska göra hål i tyget. Går det för trögt? Byt nålstorlek! 2. Större tygsax, för tillklippning av bottentyg och större applikationer. 3. Liten broderisax, till trådar och små applikationsdetaljer och om du behöver sprätta. 4. Papperssax, för tillverkning av kartongmallar. 5. Liten linjal, cirka 15 cm. Bra att ha när du ska mäta små saker. 6. Blyertspenna, för skissarbete, tillverkning av kartongmallar och märkning på ljust tyg. 7. Vit gelpenna, för märkning på mörkt tyg. 8. Måttband, till att mäta upp tyg och grundmått på större saker. 9. Sybåge, bra att ha om du tenderar att dra åt stygnen mycket. I princip nödvändig om du ska brodera ­bottensöm. 10. Större broderiram/spännram, bra om du vill hålla hela broderiet spänt och helt slätt under sömnadens gång. 11. Rutat och/eller vanligt papper, till att skissa former, mönster och annat på. 12. Tunnare kartong, att göra mallar av. 13. Genomskinlig plastficka, om du vill föra över mönsterdetaljer till tyg. 14. Svart vattenfast märkpenna, för att kunna kalkera mönster på plastficka. 15. Bivax, dra tråden mot vaxbiten om du till exempel vill göra en fransig lintråd slätare och starkare. 10

)

3


9

% 8

1

!

@

5

4

£

2

$ 6 11

7


förslag på pärlor, speglar och band Rocaillepärlor  1

Smyckedelar  4

Färdiga applikationer  8

Rocaillepärlor är små pärlor, oftast i glas. Finns i massor av färger, storlekar och varianter – allt från matta enfärgade till randiga och metallic. Går att köpa i hobbyoch sybehörsaffärer eller hos pärldetaljister. Rocaillepärlor är bra för att de är små och smälter in bra, men det går såklart att använda vilka pärlor som helst. Antingen trär man dem på tråden som man broderar med, om pärlans hål och garnets tjocklek passar med varandra, eller så syr man dit dem var för sig direkt på tyget med en tunnare tråd.

I handeln finns m ­ assor av olika delar och detaljer avsedda för smycketillverkning. Många av dessa passar utmärkt även till broderier.

Färdiga applikationer/tygmärken kan fungera som effektfulla detaljer. De är ofta maskinbroderade och ibland dekorerade med strass och pärlor. Finns att köpa i väl­ sorte­rade sybehörsaffärer och hobby­affärer.

Träpärlor  2 Träpärlor finns i mängder av storlekar, färger och utföranden. Ger ett rustikt intryck. Passar till ­exempel till girlanger.

Paljetter  3 Paljetter finns i olika former, ­färger och storlekar i hobby- och sybehörsaffärer.

18

”Rhinstenar” 5 "Rhinstenar" ser ut som små ädelstenar med platt baksida men är i plast. Använd sådana med hål i så att det går att brodera fast dem. Finns i hobbyaffärer.

Spegelmosaik  6 Spegelmosaik är riktiga små ­speglar som finns i både kantiga och runda format. Används med shishastygn (se sidorna 58–59).

Bjällror i metall  7 Bjällror i metall finns i många sorter, färger och storlekar. ­Använd dem som pärlor eller till ­girlanger av olika slag.

Textila dekorationsband Textila dekorationsband finns både enfärgade och mönstrade i olika bredd och kvalitet som bomull och sammet och olika konstmaterial. Kan till exempel användas till bårder på broderiet, i hörnen på en kudde eller till upphängningshakar på en bonad. Bra att ha till mycket helt enkelt. Finns i hem­ slöjdsbutiker, tyg- och hobby­ affärer eller hos bandspecialister.

För pärlor och speglar, se bild nästa uppslag


19


28


Hur börjar man?

knut att starta med

En enkel överhandsknop är den enklaste knut som finns, men mycket svår att öppna om den är hårt åt­dragen.

Ibland kan det vara svårt att sätta igång. ”Vad ska jag göra?” ”Vilka färger är bra?” ”Hur ska broderiet se ut när det är klart?” ”Tänk om det inte blir fint!?” – en massa ­frågor som i värsta fall bara leder till att du blir sittande utan att ett enda stygn har sytts. Det är bara att börja. För börjar du inte finns det ingenting att jobba vidare med och det finns heller inget ändra på, om du får andra idéer längs vägen. När jag påbörjar ett broderi har jag oftast bara bestämt vad det ska bli, till exempel en tavla, en bonad eller ett fodral. Jag kan ha en diffus idé om kompositionen men aldrig en detaljerad ritning eller mönster som visar slut­ resultatet. Jag börjar med grundformerna och bygger ­sedan upp broderiet allt eftersom. Broderiet blir aldrig ett mekaniskt färdigställande av något förutbestämt utan får växa fram. Olika delar och detaljer adderas vartefter och broderiet träder successivt fram genom en slags lager på lager-­princip där olika material och tekniker – som applikationer, band, pärlor och skiftande stygntyper – varvas. Centralt i det här sättet att brodera är användandet av applikationsteknik i kombination med stygn direkt på bottentyget, och på applikationerna. I ett traditionellt landskapssöms- eller korsstygnsbroderi till exempel, fyller du ytan enbart med stygn, många gånger även bara med en eller ett par stygntyper. I fritt yllebroderi har du, utöver en oändlig massa stygnvarianter även applikationer och andra material till hjälp – många olika uttryck blandas.

börjar du inte finns det ingenting att jobba vidare med och det finns heller inget ändra på, om du får andra idéer längs vägen. 29


låter det svårt och luddigt ? här följer några hand­fasta starttips som kanske kan hjälpa. 1. Fundera kring vad du vill göra (kanske en kudde, en bonad eller ett fodral av något slag). 2. Låt säga att du bestämmer dig för en kudde. Vilken form ska den ha? Kvadratisk, rektangulär eller kanske rund? Ska den vara stor eller liten? 3. Välj färg på bottentyget. 4. Börja komponera ett mönster genom att bestämma en form att utgå ifrån. Klipp till en eller flera större, grundläggande applikationer och sy fast dem med till exempel kaststygn (se sidan 46) eller langett (se sidan 47). Vill du använda band – sy fast dem på samma sätt.

5. När grunden är färdig kan du fortsätta med de lite grövre detaljerna. Kanske vill du ­brodera dit fler applikationer eller brodera vissa partier fritt direkt på tyget? Antingen ritar du på fri hand, använder kartongmallar direkt på tyget eller för över det mönster du vill ha med så kallad prickning (tips kring prickning på sidan 39). 6. Hur du sedan går vidare väljer du själv – du kan börja med finare detaljer som att kanta applikationerna med läggsöm (se sidan 46) eller stjälkstygn (se sidan 47). och pärlor. Du kan brodera applikationer på applikationerna (lager på lager) och sedan brodera på dem eller sy fast pärlor.

TIPS När du arbetar med flera lager av appli­ kationer och tycker att det blir trögt för nålen när du till exempel syr kaststygn eller stjälkstygn, räcker det att gå ner i det närmast underliggande tyglagret.

30


applikationsteknik Börja underifrån med de stora ­formerna när du arbetar med ­applikationer. Tillför sedan mindre ­applikationer, fria stygn och andra detaljer. Jag dekorerar aldrig en mindre applikationsdetalj innan jag syr dit den på broderiet. Vill jag ha en applikation i form av en cirkel och fylla den med franska knutar syr jag först fast cirkeln mot bottentyget, därefter broderas de franska knutarna. På så vis blir det mindre pill och små applikationer riskerar inte att fransa sig eller tappa formen – slutresultatet blir bättre.

svårt att bestämma vad du ska göra? Gör en provlapp med ett­­mindre motiv. Kanske blir det fler prov­ lappar som du sedan kan sammanfoga – plötsligt har du framsidan till en kudde eller en väggbonad.

31


2 44


SE OCH LÄR Grundstygn, utmanande stygn och förslag på hur de kan kombineras och användas. Applikationsteknik och broderier i närbild.

45


Grundstygn

Förstygn  1 Grundstygnet. Nålen går upp och ner genom tyget med ett litet utrymme mellan varje stygn. Bra till: Linjer och konturer.

Efterstygn  2

1

Stick ner nålen bakom stygnet och kom upp igen lika långt framför. Varje stygn följer direkt på föregående – inga mellanrum. Bra till: Linjer, konturer och kantning av applikationer.

Läggsöm  3

2

Lägg eller spänn en tråd/snodd/snöre mot tyget och fäst den med en annan, tunnare tråd som får löpa runt och ner genom bottentyget.

3

4

Bra till: Att kanta applikationer med. Till bårder av olika slag. Om man vill sy fast grövre snören, snoddar och stränggarn till exempel. Kan även ­användas för att fylla ytor med om den läggs tätt.

Kaststygn  4 Stick ner nålen diagonalt genom ­underlaget så blir stygnen vinkelräta. Bra till: Att sy fast applikationer och band med mera med.

46


a c b

Langettstygn  5 Stick upp nålen vid a, ner vid b och upp igen vid c så att stygnen snärjer varandra. Går även att spegelvända så att den lodräta delen av stygnet pekar utåt (till exempel som kant runt en applikation).

a c

5

Bra till: Linjer och bårder, att sy fast eller kanta applikationer med. a

Langetthjul  6 b a

a) Samma princip men nålen går hela tiden ner på samma ställe i mitten av cirkeln. b) Stygnen strävar ”utåt”. c) Fungerar även halva.

b

Bra till: Detaljer.    

6

c

Stjälkstygn  7

a

b

7

8

Tips! Vid runda former: utgå från formens mitt och gå åt sidan. Återgå sedan till mitten och gå åt andra håller. På så sätt blir resultatet oftast jämnare.

Ger ett snoddliknande utseende. Kan sys på lite olika sätt, här går nålen upp på linjen cirka halvvägs längs sidan på föregående stygn. Man kan även gå upp där föregående stygn slutar (se pilen). Testa själv! Se bara till att garnet löper på samma sida om nålen vid varje stygn. Bra till: Linjer och konturer. Att kanta applikationer med.

Dubbelsidig plattsöm 8

47


60


Nr 2 ”Gul kurbits” Man skulle kunna kalla den här för en slags broderad kurbitsmålning. Här får svulstiga blad- och blom­ arrangemang välla fram i en blandning av stygn, tekniker och material. Kompositionen utgår från mitten och båda sidor speglar varandra helt och hållet. Broderiet innehåller elva olika typer av stygn. Nertill experimenterade jag med en ”fransig” frans.

Bonad, 34 x 42 cm MATERIAL

Tunn vadmal, band, pärlor, paljetter. Tunt bomullstyg (foder). GARN

Ull-, lin- och pärlgarn. Silke. STYGN

Kaststygn, stjälkstygn, efterstygn, kedjestygn, anklet stitch, mount mellick, shisha (variant), franska knutar, botten­söm, läggsöm, flätsöm.

61


Läggsöm (tunt 2-trådigt ullgarn + lingarn 16/2) Langettstygn (lingarn 16/2) Tät flätsöm (tapestry wool, delat)

Öppna enkla kedjestygn (redgarn) Spridda förstygn (lingarn 16/2)

extra bård i avvikande färg till shisha variant 1

2

3 Syr du varianten av shisha enligt ­beskrivningen på sidan 59 kan du ­lägga till en bård i avvikande färg. 1. Stick upp nålen. 2. För nålen åt höger två trådar och gå sedan åt vänster under fyra trådar. Nålen går inte ner genom bottentyget! 3. Upprepa runt hela. Avsluta genom att gå ner genom bottentyget där du började. 62


63


3 106


BRODERA EFTER BESKRIVNING Armband, prylfodral, hänge och kudde. Bygg en syram, våtspänn broderiet och montera det.

107


Prylfodral MATERIAL

•  Två bitar vadmal (16 x 21 cm) •  Mönstrat band (B: 1,5 cm L: 21cm) •  Garn: pärlgarn nr 5 och 8, medelgrovt ullgarn, tapestry wool, lingarn 16/2, knyppel-

112

garn/sytråd – eller andra garner du har och vill använda •  5 runda speglar, 18 mm i diameter • Rocaillepärlor •  Dragkedja (15 cm) •  Bomullstyg till foder

Vill du veta exakt vilka garner som använts? Se texten inom parentes vid detaljbilden på sidorna 116–117.


rita av och gör mallar av kartong B

A

Kalkera av formerna här intill på ett tunt papper, för över till kartong och klipp ut.

C

vilken storlek? Speglmosaik finns i olika storlekar. Speglarna på just det här exemplet har en diameter på 18 mm.

113

Profile for Provläs.se

9789187471124  

9789187471124  

Profile for provlas