Page 1

HALLONBÅTSRACET

Mikael Rosengren Märta Lindqvist


För varje sålt exemplar av Hallonbåtsracet går 10 kronor till ett barnhem i Muang Mai, Thailand. www.happychild.se

Hallonbåtsracet Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Mikael Rosengren © Bild: Märta Lindqvist Grafisk form och sättning: Ulrika Slottner Boken ges ut i samarbete med Children’s Books For Change www.childrensbooksforchange.com Första upplagan Tryckt i Tallinn 2013 ISBN: 978-91-87001-99-4


Hallonb책tsracet


Erik tittar ut genom flygplansfönstret, han är spänd av förväntan. Bredvid Erik sitter lillasyster Emilia, mamma och pappa. De är på väg till Thailand och Erik har fått platsen närmast fönstret.


På flygplanet serverar de god mat. Och så har varje passagerare en egen TV-skärm där man kan spela spel och se på filmer. Fast det märker inte Erik för både han och Emilia somnar strax efter att planet har lyft. När Erik vaknar igen är de redan framme i Thailand. Mamma och pappa tycker att det har varit en väldigt lång resa. Men det tycker inte Erik. Och inte Emilia heller för den delen.


När Erik kliver av planet händer något märkligt. Hans kläder klibbar fast på kroppen. Likadant är det för Emilia som frågar pappa varför det blir så? Pappa förklarar att det är så varmt och fuktigt i Thailand att kläderna helt enkelt klibbar fast.


Erik pustar och torkar svetten ur pannan. Eftersom alla är törstiga köper de vatten på flaska. Hemma dricker de vatten direkt från kranen men mamma berättar att man inte kan göra det här, för då får man ont i magen.

Erik tänker så det knakar. Han ser framför sig hur några stackars personer arbetar dag och natt med att fylla på vatten i flaskor. Han är glad att han slipper arbeta som vattenpåfyllare.


När väskorna till slut kommer är det dags att åka buss tillsammans med massor av andra människor. På bussen är det inte lika varmt som ute och det tycker Erik är skönt. De åker genom ett vackert landskap och plötsligt ser de en elefant! Erik blir så till sig att han trycker näsan alldeles platt mot fönstret. Han har aldrig sett ett så stort och fint djur på riktigt. Inte Emilia heller. Hennes näsa blir också platt.


9789187001994  
9789187001994