Page 1

Andreas Hasselberg

Vera Mulder


Han tar den sista tuggan på mackan och hör hur en röst ropar från badrummet. – Skynda dig, annars blir vi sena. Vi måste åka förbi ­lillasysters förskola innan vi lämnar dig på skolan. Det är pappa som ropar och Fellan, eller Felix som han egentligen heter, skruvar på sig. Felix är hans riktiga namn, men alla kallar honom Fellan. Det var hans mamma som kom på det smeknamnet när han var liten och ända sedan dess har han bara kallats Fellan.


Det blev inte alls som mamma och pappa hade lovat. Ingenting blev som vanligt! När läkarna på sjukhuset undersökte Fellans mamma igen upptäckte de att cancern inte bara fanns i hennes bröst, den hade spridit sig till andra ställen i kroppen också. Sedan gick allt väldigt fort. Fellan förstod ingenting. Trots att mamma bodde på sjukhuset nästan hela tiden och trots att hon åt massor av mediciner blev hon bara sjukare och sjukare för varje dag som gick. Fem månader efter den där kvällen med de stora fluffiga snöflingorna så orkade inte mammas kropp längre. Hon dog i sängen på sjukhuset.


Just när andra perioden ska börja ser Fellan att pappa och Ellen har kommit. Pappa ler stolt och Ellen vinkar glatt till honom. Han känner hur den jobbiga klumpen i magen ­försvinner och plötsligt känns allting väldigt bra. Matchen är jämn och det verkar inte bli några fler mål. Fellans tränare ropar att det bara är fyra minuter kvar och att de ska kämpa ännu hårdare! Erik får bollen i ett bra läge och skjuter ett hårt skott, men en kille i motståndarlaget täcker skottet med sitt ben. Fellan ser hur bollen kommer rullande mot klubban och han smackar till den direkt. Han ser sitt hårda skott gå mot målet och trots att målvakten sträcker upp sina händer kan han inte stoppa bollen. Fellan tror inte sina ögon när han ser hur det rasslar till i ­nätet bakom målvakten.


Han vet inte var han ska ta vägen när han ser hur alla hans lagkompisar kommer springandes mot honom. Till slut sträcker han armarna över huvudet och jublar. Fellan känner hur det bubblar i hela kroppen. Han har gjort mål i sin första ­riktiga innebandymatch någonsin.


Fellan ska spela sin första innebandymatch någonsin och han är nervös. Hans pappa måste jobba men hans mamma har lovat att komma och titta. Det är bara ett problem. Hon kommer att se på uppifrån himlen. Fellans mamma finns nämligen inte längre. Hon är död, i cancer. Hur ska tioårige Fellan klara sig i innebandymatchen och i livet med en mamma uppe i himlen? Författaren hoppas att boken ska kunna användas som ett verktyg i samtal med barn om svåra ämnen som cancer, döden och livet. För varje bok som säljs går 10 procent av vinsten till Cancerfonden.

ISBN 978-91-87001-92-5

www.idusforlag.se

9 789187 001925

9789187001925