Page 1

Mattestjärnor året runt

Mattestjärnor året runt Mattestjärnor året runt är en fristående fortsättning på boken Mattestjärnor i förskolan. I denna bok vill vi ge er ännu fler enkla, praktiska och roliga tips på hur ni kan synliggöra och arbeta med matematik i förskolan.

Mattestjärnor året runt

Matematik i förskolan

Boken är indelad i tolv delar som följer året. Varje del har ett eget tema med inspirerande tips och idéer. Du kan själv välja hur du vill använda boken, om du vill följa teman eller plocka fritt av de olika aktiviteterna. Kanske att du till och med blir inspirerad och kommer på egna nya varianter? Här finns också förslag på hur ni kan använda surfplattan i olika aktiviteter tillsammans med barnen. Utgångspunkten är den reviderade läroplanen för förskolan. Vi knyter ihop aktiviteterna med citat från läroplanen för att få en röd tråd i verksamheten. För att göra det ännu tydligare har vi även denna gång använt oss av mattestjärnorna, ett enkelt sätt att synliggöra matematiken i våra aktiviteter. Sedan är det bara att följa barnens tankar och idéer genom lek, skapande och samtal på ett lustfyllt sätt. Lycka till med arbetet i förskolan! Eva-Mari, Ann-Charlott och Josephine Språket

Kategorisera och sortera

Antal

Matematik i förskolan

Jämföra och mäta

Tid och rum

Mönster

ISBN 978-91-86611-43-9

341 123

Eva-Mari Kallin Ann-Charlott Ring Josephine Pålsson


ISBN 978–91–86611–43–9 © 2012 Eva-Mari Kallin, Ann-Charlott Ring, Josephine Pålsson och Askunge Thorsén Förlag AB Produktion Mirvi Unge Thorsén Foto Eva-Mari Kallin, Ann-Charlott Ring, Josephine Pålsson Första upplagan 1

Denna bok uppfyller miljökraven för märkning med Svanen. Tryck Elanders Sverige AB 2012

Kopieringsförbud Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen! Det är inte tillåtet, enligt avtal med Bonus Presskopia, att för undervisningsbruk kopiera ur detta häfte. Den som bryter mot lagen om upphovsrätt kan åtalas av allmän åklagare och dömas till böter eller fängelse i upp till två år samt bli skyldig att erlägga ersättning till upphovsman/rättsinnehavare.

Askunge Thorsén Förlag AB, Manhemsvägen 41, 131 46 Nacka 08-30 95 75, 073-951 13 93 www.askunge.se e-post: askunge@askunge.se


Innehåll Inledning 4 Bakgrund

6

Mattestjärnor 8 Augusti 10 September

16

Oktober 22 November 28 December 34 Januari 40 Februari 46 Mars 52 April 58 Maj 64 Juni 70 Juli 76

Språket

Kategorisera och sortera

Antal

Matematik i förskolan

Jämföra och mäta

Tid och rum

Mönster


SEPTEMBER Närmiljön När vi lärt känna varandra i gruppen är det dags att utforska närmiljön. Det finns en oändlig mängd matematik i vår omgivning, det handlar bara om att uppmärksamma den.

Lpfö 98 ”Arbetslaget ska ge barn möjlighet att lära känna sin närmiljö och de funktioner som har betydelse för det dagliga livet.”

16  Mattestjärnor året runt


Räkna Det finns hur mycket som helst att räkna ute: bilar, hus, stenar, träd, hundar. För att göra det svårare kan vi precisera det: en liten blå bil, en stor lastbil, ett högt träd, ett lågt träd. Om det står 4 bilar på en parkering och 2 åker. Hur många är kvar?

Antal

Prova på Geocaching! Geocaching är en världsomspännande skattjakt som alla med en GPS kan vara med i. Om ni har en surfplatta med 3G kan ni också vara med. Ladda ner appen Geocaching intro, och upptäck skatter nära er. Här kan ni prata om och med hela kroppen uppleva kartor, skala, avståndsbegrepp, kompasser, riktningar och hur man egentligen kan ta sig fram när pilen pekar rakt över en väg eller en sjö.

Siffror När vi går runt i närmiljön ser vi siffror överallt och alla betyder något. Siffror på husen, hastighetsskyltar, bilnummer, bussnummer, tidtabeller, priser i affären. Samtalen runt dessa siffror är mycket viktiga. Utgå ifrån barnens kunskaper och fyll på med nya utmaningar.

Sifferkompis Vi har skrivit siffror på de reflexvästar vi använder på våra utflykter. Det finns 2 västar med siffran 1, 2 västar med siffran 2 och så vidare. När vi ska gå på utflykt tar barnen på sig en väst och letar sedan upp sin gå-kompis, det vill säga den som har samma siffra på sin väst. Här jobbar vi med parövningar, samtidigt som man nästan alltid får en ny kompis att gå med och lära känna.

Det blir inga konflikter om vem som ska hålla i vem, utan en glädje och förväntan – vem får jag hålla i handen idag? När alla hittat sin kompis är det dags att ställa upp sig på ett led, ettorna först. Här brukar det bli en livlig diskussion om vem som går före och efter. Kommer 4 mellan 5 och 6 eller hur är det? Nej, ni ska gå efter 3:orna. Så många olika mattebegrepp som övas i detta moment, på ett naturligt och roligt sätt.

  Mattestjärnor året runt 17


Jämföra och mäta

Skillnader och likheter Titta på olika byggnader och jämför likheter–skillnader, färger, storlekar, höghus, runda hus. Bygg och konstruera egna hus på olika sätt och med olika material. Vilket material passar bäst klossar, lera, lego, kartonger, aluminiumfolie, mjölkpaket, plastlådor? Broar Broar är också spännande konstruktioner att studera och diskutera. Dokumentera med bilder och gör egna ritningar. Försök att bygga egna broar på olika sätt.

Perspektiv Perspektiv är roligt att laborera med. Varför ritar vi husen så små på pappret, när de är stora i verkligheten? Om någon är långt borta och någon nära, hur ser det ut då? Jämför både på bilder och i verkligheten. Upplev närmiljön nära och på avstånd om du har möjlighet. Gå upp på ett berg, runt en sjö för att få ett nytt perspektiv på miljön och omgivningen.

Kategorisera och sortera

Para ihop Dokumentera det ni ser i närmiljön. Ta till exempel bilder som ni sedan parar ihop på olika sätt: bilar, cyklar, hus, vägskyltar, färger, siffror m.m. Ta en bild på ett barn och en bild på barnets hus eller en bild där båda är med. Gör sedan ett memory av alla barns bilder, ett roligt sätt att leka med sortering.

20  Mattestjärnor året runt

Lägg olika former i en påse och be barnen plocka upp en form för att sedan leta upp en sak som har den formen. Detta fungerar lika bra inne som ute.


Högtider

Skördefest Nu är det dags att skörda vårens sådd och ordna en fest. Tänk vad mycket spännande matematik det finns att prata om när vi jämför skörden. Gräv upp det ni planterat eller låt alla få ta med sig olika frukter, grönsaker m.m hemifrån. Gurkor och tomater, äpplen och päron, pumpor och potatisar, solrosor och andra blommor som man kan torka. Sortera och kategorisera alla saker i olika korgar, räkna sorterna, mät och jämför. Stor och liten, se mönster och plocka kärnor. Diskutera var frukten har växt. Smaka och jämför smakerna. Rita och dokumentera.

Friidrottsdag Inom sporten finns det massor av matematik att leka med. Ordna en friidrottsdag då alla är med och kämpar. Dela ut nummerlappar till barnen och prata om siffrorna, vilket är mest, vem kommer först? Olika grenar som är roliga att göra är: • Längdhopp – mät hur långt barnen hoppar. Höjdhopp – mät hur högt barnen hoppar. • Kast med liten boll – mät hur långt barnen kastar. • Springa 60 meter – mät hur lång tid det tar att springa. Det viktiga i dessa grenar är ju inte att komma så högt–långt som möjligt utan att få vara med och delta, att mäta och reflektera över de olika mätinstrumenten. Jämför millimeter, centimeter och meter.

Solrosfest Vi brukar ha ett tema på hösten runt solrosor. Det är en fantastisk växt som är tacksam att jobba med, undersöka, mäta sig mot, räkna frön, smaka på. Många mattebegrepp kommer in på ett konkret och naturligt sätt. Låt barnen inspireras och vägledas genom sin nyfikenhet och sina frågor.

  Mattestjärnor året runt 21


MAJ Frukter I förskolan är vi bra på att ta tillvara på det naturen erbjuder. Vi planterar och skördar, plockar och samlar. Temat för denna månad blir frukter, ett bra material att använda för att visa matematiska begrepp på ett roligt sätt.

Lpfö 98 “Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.”

64  Mattestjärnor året runt


Antal

Frukträkning Vi börjar med att räkna olika frukter som vi tagit fram för att äta. Idag har vi 3 äpplen, 2 bananer, 4 päron och 1 apelsin. Vilket är det flest av, färst av? Hur många är det tillsammans? Det är 3 äpplen, fler päron och färre bananer. Bananerna och apelsinen är lika många tillsammans som alla äpplen.

Fruktdiagram Vi delar ett äpple och räknar kärnorna. Hur många är det? Lägg dem på en rad och räkna första, andra, tredje och så vidare. Gruppera dem på olika sätt, räkna och se att det är lika många oavsett hur de ligger. Har de andra frukterna kärnor och i så fall hur många? Fler – färre? Låt barnen dokumentera genom att rita. Sortera de olika frukternas kärnor och lägg dem på kanten av en rund tallrik. Lägg snören mellan de olika sorterna. Nu har du ett cirkeldiagram där ni kan jämföra vilken ”tårtbit” som är störst–minst. Delar Med frukt är det enkelt och tydligt att visa division. Vi har ett helt äpple och delar det i två halvor. Ett helt äpple är alltså samma sak som 2 halvor. Dela igen. Hur många bitar har vi nu? Jo, 4 fjärdedelar. Ett helt äpple är också samma sak som 4 fjärdedelar. Pussla ihop äpplet igen och visa om och om igen. Det blir nästan som trolleri. Fortsätt med att visa att ett halvt äpple är lika mycket som 2 fjärdedelar. På detta sätt får barnen bekanta sig med division, och att om man delar något så finns det namn för de olika delarna. Får barnen en konkret upplevelse av detta redan i förskolan är det lättare att förstå de abstrakta begreppen i skolan.

Lpfö 98 “Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp.”

  Mattestjärnor året runt 65


Sortera frukter Använd riktiga frukter eller plast. Försök att hitta olika sätt att sortera.

Kategorisera och sortera

Torka olika frukter och försök sedan att para ihop en färsk frukt med en torkad. Ser de likadana ut? Russin och vindruva. På vilka sätt har de förändrats? Vilka egenskaper skiljer en färsk och en torkad frukt. Smaka. Smakar de lika? Gör ett fruktfat och be ett barn i taget para ihop två frukter som de tycker hör ihop. Be dem förklara varför de valt just dessa frukter. Samma färg, samma sort, de är goda, tycker inte om dem, de växer i skogen?

Dokumentera gärna i ljud och bild med iPaden, till exempel i appen Educreations, så kan ni gå tillbaka och jämföra de olika valen och motiveringarna.

Smakleken Lek smakleken och försök att gissa vilken frukt du ätit. Para ihop smaken med frukten. En svårare variant är att dricka olika juicer och försöka gissa vilken frukt de kommer ifrån. Vad hör ihop? Para ihop kärna, växt och frukt. Lägg dem också i rätt tidsordning. Dela frukter i två halvor. Blanda de olika frukthalvorna och be barnen para ihop rätt delar.

Kims lek Även här är Kims lek rolig att använda. En enkel variant är att ha olika frukter. Svårare att bara ha äpplen i olika färger: röd–gul– grön, mörkröd, ljusgrön. Eller äpplen i olika storlekar. Det lilla röda äpplet, det stora gröna äpplet.

68  Mattestjärnor året runt


Högtider Mors dag Denna månad firar vi mors dag. Fotografera alla mammor och jämför likheter och olikheter mellan barn–mamma eller mellan de olika mammorna. Mamma och jag har ljust hår. Vi har inte samma färg på ögonen. Min mamma och din mamma har bruna ögon. Det är också intressant att prata om min mammas mamma, vem är det? Generationer och ålder, vem föddes först, vem är äldst? Är den som är äldst också längst? En present till alla mammor är att måla en egen kruka och plantera en blomma. Fundera över hur stor kruka som behövs. Vad ska vi lägga i? Vilken blomma vill vi ha? Vilken färg och mönster ska du måla på krukan? Sen är det bara att ta hand om växten, vattna den och se till att den får ljus. Vi följer hur den växer upp . Förskolans dag En dag att hitta på många festliga aktiviteter. Ordna ansiktsmålning och gör fina mönster i ansiktet. Kasta bollar i olika hinkar, skriv nummer på hinkarna och samla poäng. Eller skriv nummer på bollarna och träffa rätt hink. Gå på skattjakt på gården. Skriv ett hemligt uppdrag och sätt upp det någonstans. Följ sedan instruktionerna tillsammans. Gå till något högt där finns nästa instruktion. Gå till något rött, gå till något vått. Fortsätt så och försök att lista ut var nästa ledtråd kan vara.

Sista ledtråden kan vara en karta över gården och ett kryss där skatten finns. Prata om de olika sakerna ni ser på kartan genom att använda lägesord som bredvid, bakom, mellan. Är skatten högt eller lågt, nyckelringar som hänger i trädet eller studsbollar som är nergrävda i sanden? Att avsluta med en glasskiosk brukar alltid vara populärt. Stå i kö, beställa vilken sort/ smak på glassen man vill ha och kanske betala med en sten eller en kastanj gör det hela mer spännande.

Vårruset Anordna ett litet vårrus eller minimara på förskolan. Märk upp en bana med start och mål. Dela ut nummerlappar och be barnen ställa upp i turordning eller alla på startlinjen tillsammans. Starta med: Klara, färdiga, gå! Ta gärna tid på barnen så att de får en uppskattning om hur lång tid det tar att ta sig från start till mål. En minut eller en timma, det är stor skillnad.

Att ha en vätskekontroll halvvägs är trevligt och ger barnen information om att de har sprungit hälften av sträckan och att det nu är lika långt kvar. I mål delas medaljer ut. Ett Mariekex på snöre eller en medalj i guldpapper? En triangelmedalj med en symbol på eller en kvadrat med något spännande mönster?

  Mattestjärnor året runt 69


Mattestjärnor året runt

Mattestjärnor året runt Mattestjärnor året runt är en fristående fortsättning på boken Mattestjärnor i förskolan. I denna bok vill vi ge er ännu fler enkla, praktiska och roliga tips på hur ni kan synliggöra och arbeta med matematik i förskolan.

Mattestjärnor året runt

Matematik i förskolan

Boken är indelad i tolv delar som följer året. Varje del har ett eget tema med inspirerande tips och idéer. Du kan själv välja hur du vill använda boken, om du vill följa teman eller plocka fritt av de olika aktiviteterna. Kanske att du till och med blir inspirerad och kommer på egna nya varianter? Här finns också förslag på hur ni kan använda surfplattan i olika aktiviteter tillsammans med barnen. Utgångspunkten är den reviderade läroplanen för förskolan. Vi knyter ihop aktiviteterna med citat från läroplanen för att få en röd tråd i verksamheten. För att göra det ännu tydligare har vi även denna gång använt oss av mattestjärnorna, ett enkelt sätt att synliggöra matematiken i våra aktiviteter. Sedan är det bara att följa barnens tankar och idéer genom lek, skapande och samtal på ett lustfyllt sätt. Lycka till med arbetet i förskolan! Eva-Mari, Ann-Charlott och Josephine Språket

Kategorisera och sortera

Antal

Matematik i förskolan

Jämföra och mäta

Tid och rum

Mönster

ISBN 978-91-86611-43-9

341 123

Eva-Mari Kallin Ann-Charlott Ring Josephine Pålsson

9789186611439  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you