Page 1

Förbättra din kroppsuppfattning Du behöver inte vara vacker bara för att du ska uppfattas som sådan. Hemligheten bakom att se bra ut är att vara säker på sig själv. Börja med ett par självförtroendetrick.

Tänk på dina vänner, kollegor och bekanta. Alla ser väl inte bra ut, eller hur? Hur många av dem, som inte är traditionellt snygga, uppfattas som snygga ändå? Det handlar snarare om charm än om ren sex-appeal, men dessa personer kan ha det också. De har en inneboende tro på sig själva och en livslust som gör att även om de ser helt alldagliga ut ändå uppfattas som tilldragande. Vissa har det i överflöd. Kanske fick de ett bra självförtroende redan i barndomen. Även om du inte är en av dem är det inte försent. Självförtroende (vare sig det är äkta eller låtsas) är ett skönhetstips vi alla kan ta del av. Livscoacher och psykologer säger ofta att vi ska ta varje tillfälle vi får att berömma oss själva. De flesta av oss skruvar på oss bara vid tanken. Men det kan vara en bra

1


52 Lysande idéer – Ser bra ut

Något för dig...

idé att skriva upp sina bästa sidor på en lista. Rangordna dem under en rubrik som “Saker jag gillar med mig själv” eller “Mina bästa sidor”. Du kommer snart att känna självförtroendet öka. En annan idé är att göra en lista över alla komplimanger du fått, från sött nonsensprat som viskats av ditt ex till riktiga egohöjare som andra kvinnor påtalat för dig (av någon anledning är det ofta dessa komplimanger som betyder mest). När du känner dig nere läser du bara listan. Gör ett fotoalbum med bilder av dig själv när du ser jättesnygg ut. Ta fram det när du känner dig nere.

Nästa steg är att fokusera på och skämma bort de delar av dig själv som du faktiskt tycker om. Om du till exempel fått höra att du har snygga ben, ta tillvara på det. Smörj in dem i någon dyr kroppsolja, köp ett par opraktiska men otroligt snygga skor eller ta på dig någon riktigt kort kjol som framhäver dina tillgångar. Om det är håret som ska framhävas kan du se till att gå ofta till frisören och experimentera med olika klippningar och accessoarer. För att inse och acceptera att du är attraktiv måste du göra allt du kan för att vara stolt över de fördelar du faktiskt har och att visa upp dem under bästa möjliga förhållanden. Att skämma bort sig till vardags är ett perfekt sätt för att öka självförtroendet. Visst känner du dig snyggare efter en manikyr eller ansiktsbehandling eller bara efter ett sprut med en ny parfym? Du behöver inte spendera en förmögenhet utan bara skämma bort dig lite extra för att din självkänsla ska öka och för att du ska känna dig bättre. Det kan räcka med att ta ett lyxigt väldoftande bad, bära dina snyggaste, dyraste kläder bara för sakens skull. Njut av att du ser bra ut.

2


Idé 1 – Förbättra din kroppsuppfattning

Var du i bättre form för två, fem eller tio år sedan? Är din garderob bara en påminnelse om hur tilldragande du en gång var? Här har du två val. Först, gör allt ovan. Sedan, släng ut alla kläder som är för små (de gör dig bara deprimerad) och skaffa dig en helt ny garderob med kläder som passar och som framhäver dig som du ser ut nu.

Gå till IDÉ 11, Gå ner i vikt utan att banta, för tips om hur du kan klä dig för att se smalare ut.

Mer för dig...

Det är också en bra idé att börja med någon slags träning. Ingenting överdrivet, bara någon lätt men regelbunden träningsform. När du tränar blir du på bättre humör, ditt utseende förbättras och självförtroendet ökar. Innan du vet ordet av har du gått ner ett par kilon! Sikta på tjugo minuters träning tre gånger i veckan. Det är ganska beroendeframkallande så du kommer antagligen att vilja träna mer än så. Om du börjar se det som ett tvång ska du påminna dig om att du gör något positivt för dig själv och se det som en genväg till ett bättre självförtroende. Det är mycket billigare än en ansiktslyftning!

“Livet handlar inte om att hitta sig själv. Livet handlar om att skapa sig själv.” GEORGE BERNARD SHAW

Kloka ord...

3


52 Lysande idéer – Ser bra ut

Hur gick det?

4

F

Jag jobbar i en kontorsmiljö där jag känner mig ganska okvinnlig. Vad ska jag göra för att få lite uppmärksamhet?

S

Många kvinnor som arbetar i kontorsmiljö känner likadant, särskilt om man jobbar i en mansdominerad värld där de flesta klär sig i svarta och marinblå kostymer. När du förnekar din kvinnlighet förnekar du en viktig del av dig själv. Även om du måste bära dräkt under dagen, återfå balansen genom att lägga tid på mer kvinnliga ritualer som att ta långa väldoftande bad med levande ljus, skämma bort dig med en pedikyr, bära tunna sommarklänningar eller strutta omkring i ett par dyra högklackade skor.

F

Jag trivs inte med mitt utseende och mår alltid dåligt på fester och dejter. Hur kan jag börja tro på mig själv och njuta av livet?

S

Öva, öva , öva. Testa din outfit och din make-up innan du går ut. Gå till en skönhetsterapeut för att få tips. Bjud in några vänner på drinkar och en liten “ego-höjnings-session” innan du går ut. Avsätt fem minuter för djupandning: andas in genom näsan och räkna till fyra, på fem — andas ut. Slappna av i mage och axlar. Tänk ut några samtalsämnen som kan bryta isen. Bär högklackat — det är omöjligt att inte känna sig självsäker när du är ett par centimeter längre. Beställ ett glas champagne och fokusera på att ha det roligt.

9789186009052  

Du behöver inte vara vacker bara för att du ska uppfattas som sådan. Hemligheten bakom att se bra ut är att vara säker på sig själv. Börja m...