Page 1

6255 Nätdejta!.qxp

2007-06-27

09:02

Sida 1

Loveina Khans

Några klick till kärleken

Boken tar bland annat upp: • De vanligaste dejtingsajterna i Sverige idag • Hur man lägger upp en egen profil • Hur man hittar rätt person att kontakta • Hur man bäst tar kontakt • När, var och hur ska man sen ses på riktigt?

Nätdejta! Några klick till kärleken

Är du nyfiken på att börja dejta på Internet, men kanske inte har kommit dig för ännu, eller inte vet var du ska börja och behöver en guide för att komma igång? Kanske känns det genant att fråga någon bekant. Då är det här boken för dig! Att dejta på nätet är en alltmer vanlig företeelse och vart man än vänder sig möter man par som träffats via Internet. Och du kommer själv att upptäcka att på nätet finner du människor i alla åldrar, boendes över hela Sverige, med olika kulturella, religiösa och sexuella tillhörigheter och olika etniska ursprung. Kort sagt – alla är där!

Loveina Khans

Nätdejta!

Bokens författare, Loveina Khans, har flerårig erfarenhet av såväl vanlig dejting på krog och i arbetsliv, som nätdejting. Hon har provat ett flertal olika dejtingsajter, och har en stor inspirerande vänkrets som nätdejtar. Hon har läst oändligt många profiler, varit i kontakt med många olika människor på dejtingsajterna och varit på såväl tråkiga, lagom trevliga, intressanta som riktigt lovande dejter. Våren 2006 träffade hon kärleken på nätet, men kunde inte släppa tanken på att skriva en bok som kunde hjälpa andra människor att komma ut på 2000-talets största dejtingplats – nätet.

Loveina Khans

Nätdejta! Några klick till kärleken

Öka dina kunskaper! Över en miljon personer har använt Visual-serien för självstudier eller som kurslitteratur. 9 789178 827596

Bild på omslaget: BrandXPictures/Matton Images

ISBN 978-91-7882-759-6


Del 2

lägg upp din profil 3. Innan du börjar.......................................................... 18 4. Information om dig.................................................... 19 5. Foto.......................................................................... 28 6. Ange vem du söker.................................................... 31 7. Gör din presentations­sida personlig............................ 33 8. Betala för medlem­skapet........................................... 40


7. Gör din presentations­ sida personlig På några dejtingsajter kan man göra sin profilsida mer personlig. Man måste dock generellt vara betalande medlem för att kunna använda denna funktion.

Att göra sin profil mer personlig är både kul och trevligt. Vad du kan göra och hur du gör det får du hjälp med i detta avsnitt.

A. Färg och mönster Att själv välja utseendet på sin sida är ett trevligt sätt att göra sin sida mer personlig och välkomnande. På Mötesplatsen kan du välja mellan ett tiotal olika färgkombinationer. 1 Gå in på fliken Min sida, menyn Inställningar och sedan Profil­

sidan. Här kan du välja mellan olika färgsättningar på din profil­ sida.

2 Gör ditt val och avsluta med att klicka på Spara.

1

Även på Spray Date kan du påverka utseendet på din profilsida, genom att välja ett skin, vilket är engelska för skal. Det innebär att du kan välja mellan ett antal olika mönster och färger som inramning till din sida.

Några av Mötesplatsens färgval...

....och resultatet av ett färgval.

2

33


B. Musik På Mötesplatsen kan du lägga in musik som spelas för andra medlemmar som besöker din profilsida. Det finns dock ett aber med detta och det är att upphovsrättsinnehava­ ren till musiken du väljer måste ha gett sitt samtycke till att du använder musiken. Annars begår du brott mot upphovsrättslagen. Vad man även bör vara medveten om, är att, varje gång musiken spelas på din profilsida, skapas en koppling till den server där musiken ligger. Att spela musik från en annan dator kallas för att streama och tar mycket bandbredd i anspråk. Genom att hämta musiken därifrån försämrar du alltså den andra serverns/datorns arbetshastighet på Internet. Tänk på att även om själva verket inte längre är upphovsrättsskyddat, som med viss klassisk musik, så kanske inspelningen är yngre än 70 år och därmed skyddad.

För att inte göra fel på något vis är det ultimata att det antingen är musik där upphovsrätten gått ut, det vill säga att 70 år gått efter det att upphovsmannen avlidit, eller att det är du själv som är upphovsman. Plus att musiken ligger på en server som du själv äger. För att lägga upp musik på din profil går du in på samma ställe som för att ändra färgsättning i avsnittet ovan, fliken Min sida, menyn Inställ­ ningar följt av Profilsidan. Under färgalternativen hittar du Musik. Här kan du välja vilken musik du vill ska spelas, och det gör du genom att ange adressen till den Inter­ netsida där musiken finns. En sådan adress har följande beståndsdelar: http://www.sidansnamn.domänförkortning/låtnamn.mp3 och kan då se ut så här: http://www.loveinashemsida.se/sommarvisa.mp3

Låten måste vara i ljudformatet mp3.

Hur du omvandlar en låt till mp3 och hur du får upp den på din webb­ sida är dock för invecklat för att rymmas här. Har du inte själv tekniskt kunnande eller har någon i din närhet som kan detta, rekommenderar jag att du helt enkelt låter bli att ha musik. Det kan dessutom vara oerhört irriterande för dem som besöker sidan, att plötsligt få oönskad musik i sin dator.

34


C. Dagbok Genom att skriva dagbok på din profilsida kan du visa vem du är på ytterligare ett sätt. I dagboken har du utrymme att diskutera stort och smått och kommentera aktuella händelser. Alla som går in på din profil kan läsa i din dagbok, men bara du kan ändra något. Fram till klockan 24:00 samma dygn som du skrivit inlägget kan du ändra i det. Efter det kan du välja att radera hela dagboksinlägget om du vill.

Skriv dagbok varje dag, eller bara någon gång ­ibland. Det spelar egent­ligen inte så stor roll.

1 Du skriver i din dagbok på fliken

Skriv om stort, skriv om smått, skriv om vad du vill.

2 Klicka på Redigera för att skriva

Det intressanta är att du skriver. Människor är nyfikna av sig och kanske är någon extra nyfiken just på dig?

Min sida och menyn Profil. i dagboken.

1

3 Skriv ditt dagboksinlägg i rutan. Kryssrutan längst ner kan du mar­

kera om du vill att ditt dagboksinlägg ska visas tillsammans med andras dagboksinlägg under fliken Prata och menyn Dagbok. Där visas då, varje gång du har skrivit i din dagbok, början på din text, tillsammans med ditt användarnamn och foto. 4 När du är klar klickar du på Spara. 5 Början på ditt senaste dagboksinlägg kommer att synas på din pro­

filsida och läsaren får klicka på Läs mer för att läsa hela inlägget. När du har skrivit flera dagboksinlägg kommer man att kunna läsa dem genom att på profilsidan först klicka på Läs mer och sedan välja det inlägg man vill läsa.

3 2

5 4

35


D. Fotografier, bilder och anima­ tioner På de flesta dejtingsajter har du som medlem möjlighet att ladda upp bilder i ett fotoalbum. På en del sajter kan du dessutom använda fotogra­ fier och andra sorters illustrationer på flera olika sätt i din profil, än att enbart ha dem i ditt fotoalbum. På Mötesplatsen kan du skapa en personlig profil med hjälp av fotogra­ fier, bilder och animationer. Förutom att ha en presentationsbild av dig själv, kan du lägga upp bilder och illustrationer i ett fotoalbum, infoga bilder i din presentationstext, samt bifoga bilder i meddelandanden du skickar. För att lägga in bilder i fotoalbun, bildbank eller din zon går du tillväga på samma sätt som när du lade upp din personliga bild. Men i stället för personlig bild väljer du det ställe där du vill lägga bilden.

Fotoalbum Du kan som VIP-medlem lägga upp maximalt 20 bilder i ett fotoalbum. Du kan lägga in fler bilder av dig själv, ditt husdjur eller annat som du tycker kompletterar bilden av dig. Tänk bara på att fråga vänner och familj innan du lägger upp bilder där de är med.

Även i ditt fotoalbum gäller att bilder med pornografiskt eller naket innehåll inte är tillåtet eller etiskt. Alla bilder granskas innan de visas i ditt album.

Till bilderna i ditt fotoalbum kan du även skriva korta bildtexter. Du kan antingen skriva din bildtext redan när du laddar upp bilden till ditt fotoalbum, eller senare. 1 För att skriva in en bildtext i efterhand går du in i ditt fotogalleri

antingen från din profilsida genom fliken Min sida och menyn Profil, eller från fliken Min sida och menyn Foton.

1

36


2 Klicka på Redigera vid den bild där du vill lägga in eller ändra din

bildtext. 3 Skriv in en text och klicka på Spara.

2

3

4 Om du vill kan du ändra ordningen på dina bilder i ditt fotoal­

bum. Detta gör du enkelt genom dra och släpp-metoden. Klicka på den bild du vill flytta och håll ner musknappen så att du får en korspil, håll fortfarande ner musknappen medan du drar bilden dit du vill ha den, och släpp sedan.

4

37


Bildbank Bildbanken är en lagringsplats som bara du har tillgång till, tilll skillnad från fotoalbumet som alla medlemmar kan titta i.

Bildbanken är ett ställe på Mötesplatsen där du kan lagra bilder som du infogar i din presentation eller bifogar i ett meddelande som du skickar till någon. Din bildbank är tillgänglig bara för dig, till skillnad från ditt fotoalbum som även andra kan kika i. Från bildbanken hämtar du sedan den bild du vill använda i till exempel din presentationstext. Det kan vara en bild som du tycker kompletterar eller illustrerar det du skriver. Kanske ett foto från en resa som du näm­ ner i texten bredvid, eller en tavla du målat. 1 För att lägga in bilder i exempelvis din presentationstext klickar du

på Redigera för det avsnitt där du vill lägga in bilden. Ställ markö­ ren på det ställe i texten där du vill att bilden ska infogas.

2 Klicka sedan i listrutan Bild och välj den bild du vill använda dig

av. Glöm inte att spara. 3 För att ta bort en bild klickar du först på Redigera så att du kan Före....

göra ändringar. Sedan markerar du den bild du vill ta bort genom att klicka på den. Tryck på Delete och sedan på Spara.

1

2

3 ...och efter.

38


E. Min zon Min zon är ett ställe på din profilsida där du kan lägga in texter och bilder som du inte vill att alla andra medlemmar ska kunna ta del av. Däremot kan du ge enskilda medlemmar tillträde till din zon, och du kan självklart neka dem tillträde igen om du skulle ångra dig. 1 Du skapar din zon på din profilsida, genom att klicka på Redigera

vid Min zon.

2 Här har du alla möjligheter att göra din zon precis som du vill ha

den. I verktygsfältet kan du välja bakgrundsfärg, färg på bokstä­ verna, fetmarkerad, kursiv, göra punktlistor eller vad du nu vill. I listrutorna därunder kan du välja teckenstorlek, teckensnitt, om du vill ha smilies och om du vill infoga ett fotografi eller bild i din zon.

Att ha fotografier och illustrationer i sin zon är trevligt. Det är dessutom enkelt. Gå tillbaka till avsnittet Foto och Ladda upp foto, om du har glömt hur du gör.

Möjligheterna är inte obegränsade, men tillräckligt stora för att din sida ska kunna bli väldigt personlig och unik. Tänk bara på att för mycket olika färger och teckenstilar på samma ställe kan göra din zon rörig och svårläst. 3 Gör dina ändringar och klicka på Spara längst ner på sidan, eller

på Avsluta om du inte vill spara det du gjort.

1

Jag har använt en ljust turkos bak­ grund och blå bokstäver. Tecken­snittet är Verdana och det är tecken­storlek 4 i rubriken och 2 i resterande text. Jag infogade en horisontell linje och en smiley.

2

39

9789178827596  

Nätdejta! Några klick till kärleken Några klick till kärleken Loveina Khans Loveina Khans

9789178827596  

Nätdejta! Några klick till kärleken Några klick till kärleken Loveina Khans Loveina Khans