Page 1


– Morfar, kan du berätta ett äventyr från Alltkanhända-skogen där jag är med? frågar Mirre. – Jag bygger egentligen på min modellbåt, svarar morfar. Fast den kan nog vänta. – Ja, modellbåtar kan vänta, men det kan inte jag! säger Mirre bestämt. Historier är mycket viktigare, speciellt om de handlar om mig! Jag kommer väl till Alltkanhända-skogen? – Ja, det gör du. – Är lillebror med? – Kanske det, säger morfar. Vilket djur vill du träffa den här gången då? – Den här gången vill jag träffa en björn! – Då ska jag berätta den alldeles sanna historien om dig, Mirre, och Björnen. Lyssna!


www.opal.se © Lars Rudebjer, 2014 Bokförlaget Opal AB, Bromma Printed by Livonia Print, Latvia 2014 ISBN: 978-91-7299-687-8


En vacker höstdag när Mirre var på vandring i Alltkanhändaskogen stötte hon på Björnen. Björnen såg ledsen och hängig ut där hon stod i lingonriset. Inte alls så pigg och glad som hon brukade vara när Mirre kom på besök.


– Har det hänt något? undrade Mirre bekymrat. – Ja, du kom på stigen och frågade om det har hänt något, svarade Björnen. – Är det därför du ser så dyster ut? frågade Mirre förvånat. – Nej, nej, svarade Björnen. Det är alltid trevligt när du kommer på besök. Det sorgliga är att jag har glömt något som jag vet är väldigt viktigt. Hur jag än försöker kan jag inte komma ihåg vad det är!


– Vilken tur att du mötte mig då, sa Mirre. Jag är också en hejare på att glömma saker. Men jag glömmer bara vissa saker, som att borsta tänderna eller att äta upp maten när det är ärtsoppa. Viktiga saker, som att jag ska få godis av morfar på lördag, det glömmer jag aldrig! Då blev Björnen på lite bättre humör.


Men riktigt glad var hon inte för hon mindes fortfarande inte vad hon hade glömt. – Jag ska hjälpa dig att komma ihåg, sa Mirre. – Bra, sa Björnen.


– Har det något med mat att göra? undrade Mirre. Björnen kliade sig i huvudet och tänkte efter en lång stund, utan att det hjälpte speciellt mycket. – Du har kanske glömt att jag ska plocka en näve blåbär till dig? sa Mirre. – Ja, det är kanske det jag har glömt! sa Björnen och slickade sig om munnen. Mirre försvann genast in i skogen där hon visste att det växte stora blåbär och kom efter en stund tillbaka med en näve full av bär. Björnen mumsade i sig alla blåbär i ett enda nafs och sa: – Det var alldeles för få bär för att jag ska veta om det är blåbär jag har glömt eller om det är något annat. Men om jag får fem nävar till vet jag säkert! Och om jag får tio nävar till så vet jag ännu mera säkert!


9789172996878  
9789172996878