Page 1


Tack till Katarina Persson och Michael Nilsson för fakta och synpunkter

www.opal.se © Boel Werner, 2011 Formgivning: Boel Werner Bokförlaget Opal AB, Bromma Printed by Narayana Press, Denmark, 2011 ISBN: 978-91-7299-428-7


Holger lyssnar pü surret. FÜr en biodlare som han finns det inget finare ljud än surret av tusentals bin i världens alla blommor en varm dag i maj.


Holger går in och gör en honungsmacka. Honungen som han brer på den är ungefär så mycket som femton bin samlar in under sin livstid. För att samla in all honung som finns i burken, har bina besökt 5 miljoner blommor! De är flitiga, bina. Flitiga som bin.

Holgers honung


TAMBIET

Fasettöga Punktöga

Andningshål

Antenn för lukt och känsel

Pollenkorg

Tunga

Bi-b

eln

Vaxkörtel


Holger har två bikupor. Inuti kuporna finns en sorts ramar av trä som går att lyfta upp om man tar av taket på kupan.

Drottning

Drönare, hane

Arbetsbi, hona

Inuti ramarna är det fullt med sexkantiga hål som kallas celler. Bina bygger cellerna av ett vax som är mjukt som lera. Vaxet gör bina själva: det kommer ut i form av små flingor under biets bakkropp. Kupan vimlar av bin, just nu bor det femtio tusen stycken här! Mitt bland dem går ett bi som är lite större än de andra. Det är drottningen. Alla binas mamma. Drottningen lägger ett ägg längst ner i varje cell. Runtomkring henne springer arbetsbin. Det är hennes döttrar.


Arbetsbina matar drottningen med en blandning av pollen och honung och sköter om henne så hon kan lägga ägg hela tiden. I cellerna växer äggen och kläcks till larver som arbetsbina matar och matar allt vad de hinner. Larverna förvandlas till puppor som täcks med ett lock, och till slut kryper det fram nya bin.

Nytt bi Puppor

Larver

Ägg Drottning

Arbetsbin

Det dör och föds nya bin hela tiden, från vår till höst. När ett arbetsbi dör, är hennes vingar alldeles utslitna.


Holger har många husdjur. Hundratusen snälla och ludna och lite stickiga bin! Bina jobbar. Året går och Holger jobbar också – han tar hand om den goda honungen som bina samlar in i kuporna.

ÄR A BIN A! FIN

OPAL

ISBN: 978-91-7299-428-7

9789172994287  

© Boel Werner, 2011 Formgivning: Boel Werner Bokförlaget Opal AB, Bromma Printed by Narayana Press, Denmark, 2011 ISBN: 978-91-7299-428-7 Ta...