Page 1


Text: Helene Lumholdt Foto: Carolin Freiholtz

JAG  KÄNNER  MIG GLAD LL-förlaget


ATT VARA GLAD Glädje känns i kroppen. Den kan spraka som ett fyrverkeri eller värma som vårens första solstråle. En glad känsla kan kittla i magen eller glittra i ögonvrån. Människor gillar att vara glada. Vi blir glada av olika orsaker och känner glädje på olika sätt.

5


I den här boken berättar Ange, Elsa och Jenny om vad som gör dem glada och hur det känns för dem.


Ange


Elsa


Jenny


10


Ange är 27 år. Han bor i Högdalen, en förort till Stockholm. Ange arbetar som brevbärare. Han är nästan alltid glad. – Om man tar det på ett år, så är jag nog glad 300 av 365 dagar.

11


Att spela fotboll är det bästa Ange vet. – Jag spelar i ett fotbollslag som heter Älta. Det ligger i division 3. Varje helg spelar vi match. När vi vinner blir jag glad. Om jag gör mål blir jag extra glad.

12


13


– Jag gillar musik, säger Ange. Jag blir glad av den. Musiken tar fram bra minnen hos mig. När jag hör rapparen Notorious B.I.G. tänker jag på mina gamla kompisar. Vi var ett gäng som spelade tevespel, snackade och skämtade med varandra. Det var en fin tid. Minnet gör mig glad. – Jag blir glad av att sjunga också. Jag brukar sjunga i duschen och beatboxa för mig själv, alltså göra trumljud med munnen.

14


15


16


Elsa är nio år och bor i Bara, ett litet samhälle mellan Malmö och Lund. – Jag bor i ett hus med trädgård, tillsammans med min mamma, min pappa, mina två storasystrar och två kaniner, berättar Elsa. – Elsa är född glad, säger hennes mamma.

17


Elsa går i tredje klass på Östervångsskolan i Lund. På skolan går elever som är döva eller hörselskadade. Eleverna talar både svenska och teckenspråk. Elsa är hörselskadad. – Jag använder hörapparater, en i varje öra. Med dem hör jag det mesta, säger Elsa.

18


19


20


Elsa blir glad av att leka. Allra bäst leker hon med sin kompis Alva. – Vi skrattar och leker så roligt tillsammans, säger Elsa. Vi brukar leka doktor. När patienten är hörselskadad får hon en propp i örat och en maskin. Sedan kan hon höra.

21


Jenny är 47 år. Hon är gift med Lars och de har tre barn, Tintin, Olle och Sigrid. Familjen bor i en villa med trädgård i Älvsjö utanför Stockholm. – Jag jobbar på Systembolaget med datorer och IT-system, säger Jenny. Vi är flera personer som arbetar tillsammans. När något inte fungerar tar vi reda på varför. Plötsligt ropar någon: ”Nu vet jag!” Då blir jag jätteglad! – Jag gillar smarta idéer. Det är härligt när andra får bra idéer. När jag själv får en bra idé blir jag också glad.

22


23


– Jag känner mig allra gladast när jag gör saker tillsammans med andra, säger Jenny. Ibland spelar vi kort hela familjen. Då trivs jag. Barnen och jag brukar titta på Melodifestivalen på teve. Det känns väldigt mysigt.

24


25

9789170534805  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you