Page 1

En kväll ser Bengt något konstigt i kvinnans fönster.

Johan Werkmäster Grannen

Bengt lever ensam. I huset på andra sidan gatan bor en kvinna. Bengt brukar titta på henne genom fönstret. Hon är vacker, han skulle vilja träffa henne.

se in Bengt kan genhet. rannes lä t ... g n i s i t mystisk o g å n n a h ser En dag

Grannen

ISBN 978 91 7053 439 3

Johan Werkmäster LL-förlaget


Centrum för lättläst är: LL-förlaget − lättlästa böcker 8 SIDOR − den lättlästa nyhetstidningen Lättläst-tjänsten − bearbetningar och kurser Läsombud − inspirerar till högläsning Mer information om oss finns på www.lattlast.se

LL-förlaget Box 9145 102 72 Stockholm Tel: 08-640 70 90 www.ll-forlaget.se

© 2013 Johan Werkmäster och LL-förlaget Grafisk form, layout och omslag av Birigtta Adolfsson Omslagsfoto ©iStockphoto.com/t-lorien Papper Munken Premium Cream Tryck Bulls Graphics, Halmstad 2013 ISBN 978 91 7053 439 3


Grannen Johan Werkmäster

v

LL-förlaget


En spännande kvinna

Det är en mörk kväll i februari. Bengt sitter på en stol i sin lägenhet och tittar ut genom fönstret. Han har släckt alla lampor i rummet för att ingen ska se honom. Bengt bor på tredje våningen. Han sitter i mörkret och ser mot huset på andra sidan gatan. Han tittar in i grannarnas lägenheter. Människor rör sig i rummen. Han ser in i ett kök. En vacker kvinna går fram och tillbaka på golvet. Hon är ensam. Hon pratar högt för sig själv. Hon har en liten flaska i handen.

5


Hon stannar och dricker ur flaskan. Plötsligt börjar hon darra. Hela kroppen skakar. Hon faller, sjunker ihop på golvet. Där ligger hon alldeles stilla. Hon rör sig inte, hon ser ut att vara död. En stund ligger kvinnan stilla på golvet, kanske en minut eller två. Sen sträcker hon på armarna, reser sig upp, skakar på huvudet och går ut ur köket. Bengt har sett kvinnan göra samma sak många kvällar förut. Hon går ofta fram och tillbaka i köket och pratar. Hon har flaskan i handen. Hon dricker, faller ihop på golvet och ligger kvar där.

6


Vad har hon i flaskan? Är det sprit, eller gift, eller medicin? Kanske är hon sjuk, eller bara konstig. Bengt tycker att hon är spännande. Han skulle vilja träffa henne, ta reda på vem hon är.

7


Stukad fot

Bengt är 32 år. Han arbetar som vaktmästare i en skola. Han byter trasiga lampor, skottar snö och gör en massa andra saker. När han var ung drömde han om att bli läkare. Men han var inte så bra i skolan, han hade för dåliga betyg för att bli läkare. Bengt är inte gift. Han vill vara tillsammans med en kvinna, men det har aldrig blivit så. Han ser egentligen ganska bra ut, men han känner sig osäker och blyg. Han tycker att det är svårt att prata med kvinnor.

8


Ibland känner han sig misslyckad. Då tänker han att kvinnor vill ha framgångsrika män med mycket pengar. Läkare, till exempel. Inte vaktmästare. På kvällarna, när Bengt har kommit hem från jobbet, sitter han ofta i soffan och tittar på teve. Sen brukar han stänga av teven, släcka lamporna, sätta sig på en stol vid fönstret och titta in i grannarnas lägenheter. En del av grannarna har dragit för gardinerna. Bengt kan inte se vad som händer i deras rum. Men han vet ganska mycket om sina grannar. Han vet vilka som lägger sig tidigt, vilka som ofta är bortresta och vilka som alltid är ensamma hemma.

9

9789170534393