Page 1

KAR OCH

GALEN


KAR OCH

GALEN

1


Centrum för lättläst är: LL-förlaget − lättlästa böcker 8 SIDOR − den lättlästa nyhetstidningen Lättläst-tjänsten − bearbetningar och kurser Läsombud − inspirerar till högläsning Mer information om oss finns på www.lattlast.se

LL-förlaget Box 9145 102 72 Stockholm Telefon 08-640 70 90 www.ll-forlaget.se © 2012 Johan Werkmäster och LL-förlaget Omslagsillustration: Anders Westerberg Formgivning: Lisa Zachrisson Papper: Munken Premium Cream, 80 g Typsnitt: Bembo Tryck: ScandBook AB, Falun 2012 isbn 978-91-7053-411-9

2


KAR OCH

GALEN 3


BOK 1

KYSS MIG!

5


BROLLOPSDAGEN Leo och Maria ska gifta sig idag. De har bott tillsammans i två år utan att vara gifta. Men idag ska de äntligen gifta sig. Det är tidig morgon. Maria sover men Leo är vaken. Han står bredvid sängen och tittar på Maria. Han tycker att hon är vacker. Hennes ögon är bruna. Håret är ljust och långt. Det breder ut sig över kudden. Marias ben sticker fram under täcket. Hennes fot är vacker. Leo böjer sig ner och biter henne i hälen. Den ser så mjuk ut, som en persika. Det är deras bröllopsdag idag. Leo vill att de ska äta något gott till frukost. Kanske hinner han till affären och tillbaka hem innan Maria vaknar. I så fall kan han bjuda henne på frukost på sängen.

7


Leo borstar tänderna, kammar sig och putsar sina skor. Han vill se snygg ut idag. Sen skriver han en lapp till Maria så att hon vet var han är om hon vaknar. Jag går och handlar frukost, skriver Leo. Jag är snart tillbaka. Jag älskar dig.

8


KROCKEN Leo är på väg till affären. Han visslar och är på gott humör. Han ska gifta sig idag. Han kommer fram till affären och ska just öppna dörren och gå in. Då händer det. Han råkar snubbla och slår ansiktet hårt mot dörren. För ett ögonblick blir allt svart. Leo skriker till. Det gör mycket ont. Han för händerna mot ansiktet. Han blöder. Ett ögonbryn är spräckt. Blodet väller fram. Det rinner nerför ansiktet och droppar på hans fina, vita skjorta. Leo blir rädd när han känner det klibbiga blodet och ser de röda fläckarna på skjortan. – Vad ska jag göra? snyftar han. Han borde inte bli rädd. Blir man rädd så kan man inte tänka klart.

9


Jag måste tänka klart, tänker Leo. På något sätt måste jag stoppa blodet. Det finns människor som säger att man kan stoppa en svullnad, en blåtira eller något sånt, genom att lägga en bit kallt kött där man slagit sig. Kanske kan man också stoppa blödningar med kallt kött på såret, tänker Leo. I affären finns kött, massor av kött. Leo vinglar in i butiken. Han ser hemsk ut. Ansiktet är alldeles blodigt. Andra människor i affären blir rädda. De flyr när Leo närmar sig, men han märker inte att han skrämmer folk. Han ser dem inte ens. Han tänker bara på att han måste få tag på kött. Men han hittar inte köttdisken. Han ser inget. Blodet rinner över ögonen. – Vi måste ringa till polisen! ropar någon. Leo hör inte det. Han tänker på annat. Han tänker på kött. Han är blodig och vinglar omkring i affären. Till sist hittar han köttdisken. Han ramlar rakt över den, ner bland köttfärs, grytbitar och biffar.

10


– Äntligen! ropar han. Äntligen! Han sträcker ut handen och får tag i en stor oxfilé som kostar flera hundra kronor. Med oxfilén i handen vinglar han iväg mot utgången. – Nu jädrar! skriker han. Nu jädrar ska jag stoppa blodet! Leo är blodig i ansiktet. Han ser otäck ut. En kvinna skriker. – Har någon ringt polisen? ropar en röst. Med oxfilén i handen går Leo rakt genom kassorna utan att betala. Han kommer ut ur affären och känner sig plötsligt mycket trött. Han orkar inte stå upp. Han sjunker ihop och lägger sig på rygg på marken. Ansiktet är vänt mot himlen. Blodet rinner ur hans sår. Men nu ska blodet stoppas. Leo tar den stora, långa oxfilén och lägger den på såret. Oxfilén ser ut som en orm som ligger och vilar i ansiktet på Leo.

11


Nu andas Leo ut. Han känner sig lugnare. Han vet att allt kommer att ordna sig. Såret kommer snart att sluta blöda. Men en blåtira kommer han nog att få. Plötsligt minns han att han ska gifta sig idag. Det är tråkigt att han ska behöva ha en blåtira just på sin bröllopsdag. Leo ligger i gräset och vilar. Han hör inte att en polisbil närmar sig, hör inte sirenerna tjuta. Polisbilen stannar. Två poliser kliver ur och går fram till Leo. Den ena polisen petar med foten på Leo. Leo rycker till. Han lyfter bort oxfilén från ansiktet och öppnar ögonen. Han får syn på poliserna. – Har det hänt något? frågar han förvånat.

12


OXFILEN Under tiden har Maria vaknat. Hon har hittat Leos lapp och vet att han har gått och handlat. Men hon tycker att han borde vara tillbaka nu. Var är han? Varför tar det så lång tid? De ska ju gifta sig klockan ett. Det är inte många timmar kvar. Varför kommer han inte? Till sist kommer Leo äntligen. Maria skriker. Hon kan inte hjälpa det. Han ser hemsk ut, blodig och sönderslagen. I handen har han en stor oxfilé. – Vad har hänt? ropar Maria. Vad har du gjort? – Jag har varit i affären och köpt oxfilé, säger Leo. Sen måste han berätta. Han förklarar vad som hänt. Maria börjar skratta.

13


– Vad sa poliserna? frågar hon. – Först trodde de mig inte, säger Leo. De trodde att jag ljög, att jag hade försökt stjäla köttet. Till sist lät de mig gå, men först fick jag gå tillbaka in i affären och betala för oxfilén. – Vad ska vi äta till frukost då? undrar Maria. Oxfilé? Leo blir tyst. – Jag glömde köpa något till frukost, säger han sen. – Oxfilén sparar vi, säger Maria. Den får bli vår bröllopsmiddag. Nu måste vi ha frukost. Hon öppnar kylskåpet och hittar några ägg. – Gå och snygga till dig, säger hon till Leo. Under tiden steker jag varsitt ägg.

14


DET HEMLIGA BROLLOPET Maria är klädd i blommig klänning. Leo har vit skjorta och mörk kostym. Han har satt ett plåster över sitt spräckta ögonbryn. Nu är stunden inne. De ska gifta sig. Ingen vet om det. Deras bröllop är en hemlighet. Inte ens deras föräldrar vet om det. De är framme vid den lilla kyrkan där de ska gifta sig. De kysser varandra. Sen stiger de ur bilen och går fram mot kyrkan. Prästen står utanför och väntar. De hälsar. Leo tycker att prästen tittar konstigt på hans spräckta ögonbryn. Kanske borde han förklara, men varför skulle han göra det? – Välkomna, säger prästen. Var så goda och stig in. Det är väl lika bra att vi börjar.

15


KYSS MIG! Tänk att det kan gå så fort att gifta sig. Efter en kvart är vigseln över. Prästen har sagt några ord. Leo och Maria har satt på sig sina ringar. De har bett en bön och sjungit en psalm. Sen är de plötsligt gifta. De tackar prästen, lämnar kyrkan och sätter sig i bilen. När de kommer hem öppnar Leo en flaska champagne. Korken far ur med en smäll. Han häller upp champagne i glasen. De skålar och dricker. De kramas och skrattar och kysser varandra. Nu är de gifta. Nu ska de älska. De har bott ihop i två år men de har aldrig förut varit gifta. För första gången ska de älska som gifta.

16

9789170534119  
9789170534119