Page 1

Lugn och fokuserad Genom att presentera fyra typer av hundar – den ointresserade hunden, arbetsnarkomanen, den reaktiva hunden och hunden som är osäker och rädd – förklarar författaren hur hunden fungerar, varför problem uppstår och hur du som hundägare kan göra träningen roligare och effektivare. Den lösningsorienterade träningen bygger på ledorden samarbete, glädje och respekt, och fokuserar på att lära din hund att kunna växla mellan aktivitet och lugn i olika miljöer, och att bibehålla koncentrationen i träningen trots olika störningar. Bokens första del är teoretisk och ger dig verktyg att använda i de praktiska övningar som presenteras i den avslutande delen. Ta första steget mot en lugn och fokuserad hund redan idag! Åsa Jakobsson

Åsa Jakobsson

Metoderna i boken bygger på belöningsbaserad träning, med eller utan klicker. De ger dig som tränar aktivt med din hund både motivation och inspiration.

HUND

Lugn och fokuserad hund lär dig hur du kan få din hund att känna sig trygg och förbli koncentrerad på träningen.

Lugn och fokuserad Åsa Jakobsson

www.icabokforlag.se

3794-9 Omslag_Lugn_o_fokuserad_hund.indd 1

2013-04-02 15:37


Lugn och fokuserad hund Ă…sa Jakobsson


www.icabokforlag.se © 2013 Åsa Jakobsson och Ica Bokförlag, Forma Books AB Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av förlaget. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering, bandinspelning, elektronisk lagring och spridning etc. Fotografier: Åsa Jakobsson Grafisk form: Endless Summer Illustrationer: Anna Rosendahl Layout och original: Britt-Marie Ström Redaktör: Carin Brosten Repro: Italgraf Media Tryck: Grafiche Flaminia, Italien 2013 ISBN 978-91-534-3794-9


Innehåll Introduktion 5 Del ett Belöningsbaserad träning

9

Ett individanpassat träningssätt

12

Reaktivitet och aktivitetsnivå

14

Stress – vad menas med det?

15

Operant inlärning

20

Beteendeanalys – din hjälp vid problemlösning

28

Klassisk betingning

33

Läs din hund!

41

Struktur i träningen

48

Del två Effektiva belöningar

59

Grundträning 73 Kontaktpunkter 90 Hitta rätt aktivitetsnivå och engagemang!

95

Störningsträning 99 Hundmötesövningar 110 Det där med ljud …

118

Slutord 123 Tack 127 Register 128

3


Ointresserad hund Det här är en hund som inte verkar tycka att vare sig ägaren eller träningen är vidare viktig. Den nosar ofta och gärna, drömmer sig bort, tappar intresset och går iväg. Ägaren kommer på sig själv med att ständigt behöva tjata på hunden för att få någon reaktion alls.

Arbetsnarkoman Det jag kallar en arbetsnarkoman är en hund som älskar att jobba. Den vill helst vara i rörelse och göra saker hela tiden, har svårt att slappna av och vara stilla. Det är ofta hundar som avlats fram eller tränats till att prestera, till exempel jakthundar, tävlingshundar och klickertränade hundar – där man tidigt har fokuserat mycket på att hunden ska vara aktiv. Hunden kan också ha problem att koncentrera sig och vara lättfrustrerad. Ibland piper och skäller den under träning.

Reaktiv hund En reaktiv hund är en hund som reagerar starkt på olika saker som händer – ljud, synintryck och dofter. Den vill gärna ha koll på sin omgivning och har svårt att hålla fokus på sin ägare. Ofta reagerar den genom att titta och skälla, den verkar ständigt bli överraskad. Denna typ av hund tycks vara mer benägen att utveckla koppelaggression* mot andra hundar än ”standardhunden”.

6

Osäker och rädd hund Osäkerhet och rädsla ligger bakom mycket av de problembeteenden som våra hundar uppvisar. Det kan handla om osäkerhet i nya miljöer, mot andra hundar eller mot oss. I denna kategori placerar jag hundar som synbart reagerar med rädsla, antingen genom flykt eller genom att ”gå in i sig själva”. Om man pressar en rädd hund kommer ofta aggression fram eftersom hunden inte ser någon annan utväg att ta sig ur situationen.

Lugn och fokus – viktiga beståndsdelar De flesta hundar visar drag från alla fyra typerna, beroende på situation och humör. Dessa fyra typer kan tyckas väldigt olika, men egentligen hänger problematiken ihop – hundarna behöver både lugn och fokus. Med lugn menar jag att hunden ska känna sig trygg, den ska kunna arbeta i en aktivitetsnivå som passar för uppgiften och den ska slippa skadlig stress. Med fokus menar jag att hunden ska kunna koncentrera sig på sin förare och sin uppgift. För att en hund ska kunna tillgodogöra sig träningen på bästa sätt, måste den vara fokuserad. Den måste också kunna hantera frustration * Koppelaggression är när hunden uppvisar beteenden som vi uppfattar som aggressiva mot hundar den möter när den är kopplad. Den kan till exempel dra våldsamt i kopplet, skälla, morra och resa ragg. Ofta är hunden vänlig och trevlig mot andra hundar när den är lös. Egentligen är ”aggression” ett missvisande uttryck eftersom beteendet oftast bottnar i att hunden är osäker och känner sig ”fångad” av kopplet. Eftersom den inte kan fly och på så sätt öka avståndet till den andra hunden, försöker den med hundspråk få den andra hunden att flytta på sig istället.

Lugn och fokuserad hund


Att hitta LUGN och FOKUS är en bra startpunkt – oavsett vad man vill träna!

Mårran har hittat något som är mer intressant än det vi tränar. Hon är en sann läromästare som kräver att jag har tänkt igenom det vi ska träna väl!

och stress på ett bra sätt och kunna hitta ett lugn – även i en träningssituation. Mina egna tre hundar är inga undantag från att ha drag från flera av grupperna som beskrivits ovan: Popsy – en överaktiv Jack Russell-terrier med attitydproblem som inte längre finns hos oss – men hennes lärdomar lever kvar för alltid. Mårran – en misstänksam vildhundsblandning som antingen ”går in i sig själv” eller skäller ut omvärlden. Till sist kommer Valle – en utåtriktad kelpie som reagerar på minsta löv som faller – äkta eller inbillat. Jag har jobbat och jobbar framgångsrikt med alla tre, så framgångsrikt att jag ofta får förtroendet att hjälpa andra hundägare som har liknande problem med sina hundar. Så framgångsrikt att jag håller ständigt fulltecknade kurser i just Lugn och fokus för hundar. Och så får jag dessutom skriva en bok i ämnet! Boken är uppdelad i två delar. Den första delen handlar om beteendevetenskap – om hur allt hänger ihop. Det är mycket enklare att anpassa övningarna till just dig och din hund om du vet varför de fungerar. Den andra delen består av ett antal olika övningar som du kan göra tillsammans med din hund – övningar som jag har testat på många olika hundar med gott resultat. För bästa resultat bör du läsa igenom del ett först, oavsett hur gärna du vill börja träna, eftersom du då kommer att ha mycket lättare att förstå tanken och målsättningen med övningarna och därmed utföra dem med bästa möjliga resultat. Tanken är inte att du ska ”klara av” ett antal övningar och sedan vara färdig, tanken är snarare att du ska hitta en ny struktur i din träning och nya sätt att tackla de problem som din hund har. Övningarna ska bli en del av din övriga träning, en del av er vardag. Först då blir träningen riktigt effektiv. Jag hoppas att boken ger dig nya idéer och nya tänkesätt och att du får inspiration och motivation att träna din hund – hur ”omöjligt” det än känns. Jag vet att den innehåller konkreta råd och övningar som fungerar – långsiktigt. Nu börjar vi!

Lugn och fokuserad hund

7


Beteendeanalys – din hjälp vid problemlösning Istället för att skylla på ”dåligt ledarskap” eller ”stressad hund” har man betydligt mer nytta av en enkel beteendeanalys. Hur ser situationen ut? Vad gör hunden – egentligen? Vad blev konsekvensen, vad förstärker eller straffar beteendet? Utifrån detta kan du sedan göra en analys – kommer beteendet att öka eller minska? Analysen resulterar i något ännu viktigare – en handlingsplan. Här kommer några exempel för att förklara närmare: I vintras skaffade vi två Linderödsgrisar till gården, två stora suggor. Det var uppenbart att de hade blivit illa behandlade, och den ena – Piggy – gjorde sitt bästa för att anfalla så fort vi kom nära.

28

Linderödsgrisar är grymt (ursäkta skämtet …) roliga djur att träna! Här Ola och Esther.

Lugn och fokuserad hund


Beteendeanalys: När vi kom nära boxen (situation) anfaller Piggy (beteende) vilket troligen tidigare har lett till att människorna har släppt maten och försvunnit (konsekvens). Är det en bra konsekvens ur hennes synvinkel? Definitivt! Maten kommer – positiv förstärkning – och de obehagliga människorna försvinner – negativ förstärkning. Kommer hon att fortsätta göra likadant? Självklart (analys)! Handlingsplan: Först och främst ville jag ändra Piggys obehagliga associationer med människor, och skapa en relation till henne. Varje gång jag gick in till henne gav jag henne mat – oavsett hur illa hon betedde sig. Samtidigt såg jag till att jag aldrig försatte mig i den situationen där jag skulle behöva hota henne eller riskera att bli biten. Ganska snart började hon visa tecken på att bli glad när jag kom. Nu var det dags att börja ändra hennes beteende. Det felaktiga beteendet – att försöka skrämmas eller bitas – skulle släckas ut. Det korrekta beteendet – att vara lugn och visa vänliga beteenden – skulle förstärkas istället. Jag använde mig av en klicker. För att göra det väldigt tydligt för Piggy lärde jag henne först att klicket betydde att en brödbit kastades i hennes matskål. Steg två var att hon tog ett steg bakåt för att få klick och slängd brödbit. Steg tre blev att hon tog ett steg bakåt direkt när jag kom in till boxen, för att få klick och brödbit. Om hon visade hotfulla beteenden så stannade jag (och därmed maten) och väntade tills hon lugnade sig. Så fort hon lugnade sig blev belöningen att maten kom närmare. Backade hon fick hon sin mat. Det tog inte mer än någon månad att lösa problemet, och på köpet fick jag en mycket gladare gris! För att återgå till hundar. Popsy var en träningsglad hund och jag hade problem med att hon inte ville lämna träningsplatsen och gå till bilen när vi var klara med träningen. Efterhand utökades detta till att hon inte heller ville gå in när vi tränat ute i trädgården. Detta spred sig ytterligare. Hon blev helt enkelt svår att flytta på. Hade vi tränat något kul på ett ställe verkade hon vilja stanna kvar där, och var omöjlig att få därifrån. Det hela eskalerade alltså, och jag visste att jag var tvungen att ta tag i problemet. Beteendeanalys: Under eller efter ett träningspass då jag vill flytta på Popsy genom att kalla på henne (situation) sitter hon istället blickstilla (beteende). Jag kallar då igen, lockar med godis, eller tar fram leksak (konsekvens) tills hon till slut behagar komma. Klick och belöning när hon äntligen rör sig. Vad är konsekvensen ur Popsys synvinkel? Matte kallar – hon sitter kvar – matte tar fram godis och leksak, hon kommer, och får klick och belöning. En ganska kraftig positiv förstärkning för att sitta stilla med andra ord! Analys: hon kommer att sitta kvar längre och stadigare när jag säger ”kom”. Här bör vi också titta på ägarens beteende, mitt beteende. Vad gör jag? Lockar på hunden. Vad händer? Hon kommer. Jag blir positivt förstärkt för att locka på min hund, och det gör att jag med största sannolikhet kommer att göra det igen – om jag inte stoppar upp och tänker igenom vad som händer! Handlingsplan: Här är det en fråga om felaktig tajming från ägaren (mig). Jag behöver fokusera på vilket beteende jag vill ha, och förstärka det – inget annat. När Popsy satte sig och tittade på mig blev det alltså inget ”kom”, inget lockande och inget godis. Jag stod still och väntade … ganska länge första gången … tills hon reste sig. Då klickade jag och belönade max borta hos mig. Steg två var att hon reste sig och gick ett par steg bort mot mig före klick och belöning. Steg tre var att hon kom hela vägen bort till mig. Vid steg fyra lade jag på ett nytt kommando – ”Här!”. Steg fem var att jag lämnade platsen om hon inte hade lyft på ändan inom min ”godkända” tid (som då var fem sekunder). Då var jag var borta i cirka en halv minut, och kom sedan tillbaka som om inget hade hänt och prövade igen. Problemet var löst!

Lugn och fokuserad hund

29


Association: A leder till B. Förväntan: Käns­ lorna hunden har för B väcks redan när A inträffar.

Tänk på följande:

38

Var noga med att klicket verkligen bara blir en beteendemarkör, utan att det är bundet till några speciella känslor av hög aktivitetsnivå eller frustration. Detta gör du enklast genom att redan från början använda klickern både när hunden är aktiv och när hunden är lugn. Du kan klicka för att hunden är stilla. Du kan klicka för att den utför lugna beteenden. Aktivitetsnivån styrs lämpligen genom hur du belönar, inte om du använder klickern eller inte. Ta ofta hunden till agilitybanan utan att den får springa. Kom ihåg reaktionströskeln, se till att störningarna inte är större än att hunden klarar att vara lugn. Stanna nära den, belöna att den är lugn och tyst. Knäpp på och av kopplet 20 gånger med olika tidsintervall innan hunden får springa, låt den springa på ditt ord och inte bara för att den hör koppelspännet. Ladda ljudet av kopplet på samma sätt som med klickern, så att hunden förväntar sig en godisbit när kopplet knäpps av. Ha extra smaskiga godisbitar i samma låda som du har klotången. Träna genom att ta fram den och visa den för hunden och ge en godisbit så att hunden gör kopplingen: ”Klotången kommer fram, det betyder att det vankas gott godis.” Gör detta som ett enskilt tränings­ moment, utan att klippa klorna, så slipper du en hund som gömmer sig under sängen när du tar fram klotången. Kom ihåg, det är känslan som hunden har för händelse B som smittar över på händelse A. I hundens huvud är det A som förutsäger att B kommer att hända! Kroppen förbereder sig, hunden har en förväntan, och den agerar i enlighet med sin känsla. Är känslan rädsla kanske hunden blir undvikande eller hotfull, är känslan glädje kanske den viftar på svansen, är känslan upphetsning kanske den gnäller och hoppar runt, är känslan lugn kanske den lägger sig ner eller bara slappnar av. Om man jobbar med en hund som beter sig på ett oönskat sätt som följd av att den till exempel känner sig överdrivet rädd eller upphetsad, bör man börja med att förändra hundens känslor och förväntningar. Börjar man med att försöka förstärka och straffa beteenden är det som att behandla symptomen men inte orsaken. Känsla leder till beteende!

Lugn och fokuserad hund


Colin har sett träningsväskan vid träning tillräckligt många gånger för att associera den till just träning. Han bli helt enkelt glad och intresserad när han ser den.

39

Agility blir snabbt associe­ rat till hög aktivitetsnivå, fart och upp­ hetsning!

Lugn och fokuserad hund


Om hunden redan kan följa din hand blir det enkelt att lära den att gå i en åtta mellan dina ben.

52

Att ta sig tid en att faktiskt skr iva ner sin kriteriep lan att man tving gör as tänka efter lite extra. Det är vä investerade m l inuter!

Lugn och fokuserad hund


ning, och få henne att förstå exakt vad jag ville. Efter ett par korta pass kunde jag byta ut klossen mot en vanlig tasstarget (för baktassarna), och sedan ta bort targetföremålet helt.

Planera Planeringen med stegen som tar dig och hunden från A till B kallas för stegringsplan eller kriterie­ plan. Planen är din vägbeskrivning för den metod du har valt och ska leda dig och din hund till ditt utsatta mål. Ju fler små steg, desto enklare blir det för din hund att ta sig vidare och det behövs då färre repetitioner för varje steg. Det första du ska göra är att fundera över vilka delmål som ingår i ditt slutmål. Ett exempel: När jag tränar vardagsinkallning så består den av att hunden ska lämna något lockande, vända, springa i full fart och sätta nosen mot min handflata. Vart och ett av dessa beteenden kan tränas separat för att själva beteendekedjan ska bli riktigt stark. Alltså får varje beteende sin egen planering. Därefter måste du planera för att sätta ihop de olika delbeteendena till en enda kedja. Du behöver ytterligare en plan för planeringen av miljön hunden ska träna i och vilka svårigheter den ska klara för att komma vidare mot det uppsatta målet. Om du vill ha en säker vardagsinkallning måste du öka på svårigheten genom att träna i gradvis svårare miljöer. I varje ny miljö bör du tänka på att sänka övriga svårigheter till en början för att sedan gradvis öka dem. Det finns väldigt många steg mellan ”hunden klarar inkallning i trädgården utan störning” till ”hunden klarar inkallning i skogen där det just sprungit förbi ett rådjur”. Om du har satt en tidsgräns för ditt mål är det mödan värt att du sätter dig ner med en kalender och också sätter upp tidsgränsen för de delmål som ingår i det totala momentet. Om du exempelvis vill starta i Lydnadsklass 1 om tre månader, måste du planera för vad hunden ska kunna på tävlingsdagen. Var noggrann. För att komma dit – vad behöver din hund träna varje månad? Varje vecka? Varje träningspass? Långsiktig träning går inte alltid framåt i jättekliv, men den går stadigt framåt från pass till pass. Jag vill när som helst kunna stoppa min träning och fråga mig själv om det jag för tillfället håller på med för mig närmare eller längre bort från mitt mål. Märker jag att jag är på väg bort från målet måste jag tänka om. Planeringen får aldrig bli statisk! Ibland går det snabbare än du tror, och då kanske du kan hoppa över några steg. Fastnar du, får du istället uppfinna flera steg. Skulle du upptäcka att hunden eller du själv inte trivs med träningsmetoden, gör en ny planering. Alla hundar och förare är olika, en planering som fungerat klockrent för ett ekipage kan sällan kopieras rakt av till ett annat ekipage och fungera lika bra.

Träna Det är på träningsstadiet du lägger större delen av din tid. Det är omöjligt att lära hunden något, eller att själv bli en bättre tränare, om du inte tränar med din hund! Det är viktigt att du vågar pröva olika metoder. Det spelar ingen roll om du inte tar den rakaste vägen från A till B. Känner du dig osäker när du ska lägga på en signal till ett beteende, börja med ett ”tramsbeteende” som är helt oviktigt för dig. Det viktiga är att du övar på att träna din hund, och att hunden övar på att lära sig! Så länge du tränar din hund på ett sätt som utesluter obehag, finns det ingenting du inte kan fixa till senare. Visst är det irriterande att upptäcka att man har fått bieffekter i ett moment – till exempel att hunden springer till den vitmålade fläcken i gräset under tävling för att den tror att det är den musmatta man har använt för att få hunden till rutan under träning – men det är samtidigt sådant man lär sig av.

Lugn och fokuserad hund

53


DEL 2


Nu lämnar vi teorin bakom oss och går in på den roliga biten, hur du tränar din hund att bli den uppmärksamma – men inte hyperaktiva – träningskamrat du vill ha. Jag presenterar övningarna i den ordning som vi brukar jobba med dem under mina kurser, men du behöver absolut inte följa den ordningen om du inte vill. Filtövningen är däremot grundläggande, den behöver du kunna för att komma vidare. Jag upplever att vissa av övningarna lämpar sig bättre för vissa hundtyper. Tveka inte att pröva, men det är också helt okej att avstå om du känner att övningen inte passar din hund. Kanske är det en perfekt övning nästa år när ni kommit lite längre. Kom ihåg, övningarna är inga egenmål, utan bara en del av vägen fram mot målet – att få en lugn och fokuserad hund. Det vi börjar med nu är en ordentlig genomgång av det som är grundläggande i vår träning – belöningarna!

Effektiva belöningar Vi jobbar med belöningsbaserad träning, alltså måste vi kunna belöna våra hundar. Detta gäller oavsett vilken hundtyp du har, och vilket problem ni jobbar med. Det är två saker som är grundläggande för att en belöning ska vara effektiv i en träningssituation eller inte. Den måste först och främst vara uppskattad av hunden och den måste vara inom din kontroll. Ju fler sätt du har att belöna hunden på, desto större förutsättningar har du att be­driva effektiv träning. Jag använder mig av fyra olika ”belöningsgrupper” – mat, lek, mys och miljö.

59

Mat Mat i olika former är tacksamt att jobba med. Alla hundar måste äta för att överleva, för vilt levande hundar går en stor del av tiden åt till att hitta just mat, alltså är mat något av det mest naturliga och självklara att belöna med. Matbelöningarna går att variera i det oändliga beroende på vad jag vill uppnå. Här kommer några exempel. Om jag vill ha många snabba repetitioner av ett visst beteende så ger jag små bitar torkad blodpudding som går snabbt att äta upp ge min hund en jackpot så kan den få äta upp en hel burk leverpastej – det slår det mesta! lugna min hund kan den få slicka på en mjukosttub, det får min hund Valle att sluta ögonen och slappna av helt få upp min hund i varv så kan den få ”jaga köttbullen”, det är en uppskattad lek hemma hos mig – likaså att få fånga kastade godisbitar i luften lära min hund självkontroll så kan jag lära den att till exempel springa till matskålen på det magiska ordet ”varsågod” ge belöningen en viss riktning för att skapa förväntan hos hunden kan skålen placeras var som helst för att hunden ska dras ditåt ”kvalitetssäkra” ett beteende, så att det fungerar även om något intressant finns någon annanstans så kan jag exempelvis sätta matskålen bakom hunden, men ändå låta den springa full fart till mig på inkallning för att få sitt ”varsågod” ge min hund en träningspaus för att rensa hjärnan så kan jag låta den nosa upp ett antal ätbara småbitar i gräset – ett bra exempel på hur jag gör Mårran redo att fokusera igen.

Lugn och fokuserad hund


Jag måste erkänna att jag har svårt att använda mys i min träning för att rent konkret förstärka beteenden. Anledningen till det är att jag älskar att mysa med mina hundar. Gärna ofta och utan motprestation från deras sida. Jag berättar för dem hela tiden hur fantastiska de är och hur mycket jag älskar dem. Ärligt talat, varför skulle de jobba för något som de får gratis? Den stora vinningen med mys för vår del, förutom den aktivitetssänkande effekten, ligger istället i att få rätt känsla och aktivitetsnivå i träningen. Jag har något att använda för att säga ”bra försök, jag uppskattar att du vill jobba med mig, att du inte nådde ända fram är inte hela världen”. Irritation och frustration smälter bort, vi hittar gemensam mark igen, och är redo att jobba på nytt.

68

Mys är perfekt för att påminna sig själv om varför man egentligen har hund och få sina prioriteringar i rätt ordning!

Lugn och fokuserad hund


Jag har framgångsrikt använt fåren som en miljöbelöning för Valle. Att få lov att titta på dem, smyga på dem och bara vara hos dem är en stark förstärkare för honom.

Miljöbelöningar Den fjärde belöningsgruppen bygger på Premacks princip som formulerades av David Premack. Den kan enklast sammanfattas med att mer sannolika beteenden förstärker mindre sannolika beteenden. Låt mig förklara: Din hund har ett antal olika beteenden som den kan välja att utföra i varje given situation. De som är mest sannolika att hunden gör är antagligen de som hunden gillar mest, som till exempel att äta när du sträcker fram en köttbulle, att jaga efter bollen när du kastar den, att hälsa på bästa hundkompisen, att bada i sjön eller att jaga fjärilar. Om vi kan ta kontroll över dessa beteenden så kan vi använda dem som förstärkare för andra beteenden som vi vill att hunden ska välja istället. Vi sätter upp ett villkor. När det villkoret är uppfyllt så kommer belöningen: Lämna apporten i handen = köttbullen blir tillgänglig. Håll position i ligg = varsågod och lek. Ögonkontakt och lugn = varsågod och hälsa på kompisen. Gå fint i kopplet = vi jagar fjärilen tillsammans. Det mer sannolika beteendet blir inte tillgängligt förrän det mindre sannolika beteendet utförs – att få hälsa på hundkompisen styrs av att hunden först tar ögonkontakt och väntar på en tillåtelse. Vad kommer att hända om du tränar välplanerat och konsekvent? Jo, det beteende du vill ha kommer att bli mer och mer sannolikt! När du sträcker fram köttbullen under apporteringsträningen kommer hunden att välja att plocka upp apporten och lämna den i din hand. När vi retas med leksaken blir hunden än mer besluten att stanna i liggposition till varje pris. Om hundkompisen

Lugn och fokuserad hund

69


Lugn och fokuserad Genom att presentera fyra typer av hundar – den ointresserade hunden, arbetsnarkomanen, den reaktiva hunden och hunden som är osäker och rädd – förklarar författaren hur hunden fungerar, varför problem uppstår och hur du som hundägare kan göra träningen roligare och effektivare. Den lösningsorienterade träningen bygger på ledorden samarbete, glädje och respekt, och fokuserar på att lära din hund att kunna växla mellan aktivitet och lugn i olika miljöer, och att bibehålla koncentrationen i träningen trots olika störningar. Bokens första del är teoretisk och ger dig verktyg att använda i de praktiska övningar som presenteras i den avslutande delen. Ta första steget mot en lugn och fokuserad hund redan idag! Åsa Jakobsson

Åsa Jakobsson

Metoderna i boken bygger på belöningsbaserad träning, med eller utan klicker. De ger dig som tränar aktivt med din hund både motivation och inspiration.

HUND

Lugn och fokuserad hund lär dig hur du kan få din hund att känna sig trygg och förbli koncentrerad på träningen.

Lugn och fokuserad Åsa Jakobsson

www.icabokforlag.se

3794-9 Omslag_Lugn_o_fokuserad_hund.indd 1

2013-04-02 15:37

9789153437949  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you