Page 1

Förverkliga dina trädgårdsdrömmar!

solmogna tomater, dignande vindruvsklasar eller om doftande kryddörter. För att ditt tekniska detaljer och med den speciella odlingsmiljön. I Växthus och uterum lär du dig fördelar och begränsningar med olika typer av växthus, om hur du driver upp växter och får dem att trivas både i odlingsbädd och kruka och om hur du inreder så att även vännerna får plats – men gör processen kort med skadedjur. Låt ditt växthus bli en plats för kreativt arbete och rofylld avkoppling året om.

www.icabokforlag.se Eva Robild skriver böcker om både trädgård och stresshantering. Eva är även redaktör för SVTs Trädgårdsonsdag och medverkar i tidningar och tidskrifter. Fotograf Görgen Persson har ett flertal trädgårdsböcker på meritlistan.

3792_omslag_Vaxthus_och_uterum.indd 1

EVA ROBILD

växthus ska bli precis som du vill ha det behöver du vara förtrogen både med husets

d GRÖNA FINGRAR

och uterum

Växthus och uterum rymmer massor av drömmar. De kan handla om

Växthus

GRÖNA FINGRAR

d

d

Växthus

och uterum

EVA ROBILD

foto

GÖRGEN PERSSON

2013-01-15 11:24


d GrĂśna fingrar

Växthus

och uterum

eva robild foto gĂśrgen persson


Innehåll Förord

4

Förläng säsongen Planering och val

8 16 30 38 46 56 70 78

Uppförande och odlingsytor Inreda för välbefinnande Börja våren i växthuset Växter för växthus

Höst och vinter i växthuset

92

Skötsel och problem Register


Odling och drömmar Växthus och uterum rymmer massor av drömmar. De kan handla om solmogna tomater, dignande vindruvsklasar, frodiga pelargoner eller om att du vill inviga barnen i odlandets mysterier. Men det handlar också om en längtan efter att få odla sin själ, om en plats där du kan koppla bort vardagen och vila ut i en grön och rofylld omgivning. Ett inglasat rum kan bidra till att uppfylla dina önskningar. För att du ska lyckas är det nödvändigt att ha en del praktiska kunskaper såväl om husets tekniska detaljer som om odling i växthusets speciella miljö. Vägen dit behöver inte alls vara svår eller komplicerad – utan kan vara både rolig och inspirerande. Förhoppningsvis hittar du svar på dina frågor i den här boken. Mitt mål är nämligen att du ska få se dina drömmar gå i uppfyllelse!


Förläng säsongen

d

Innanför glasväggarna är det vindstilla och tyst. Solen har pressat upp temperaturen till fjorton grader. Tänk dig en dag i mitten på mars. Det har fallit ännu några centimeter snö under natten, men nu är det eftermiddag och solen strålar från klarblå himmel. Du fyller en termos med kaffe, tar på skor och jacka och känner den isande vinden mot kinderna när du pulsar ut till växthuset. Innanför glasväggarna är det vindstilla och tyst. Solen har pressat upp temperaturen till fjorton grader. Du sätter dig i korgstolen som står kvar sedan i somras, häller upp kaffe i muggen och vänder ansiktet mot ljuset. Kanske är det under sådana här små stunder som växthuset känns som den verkligt stora lyxen, när en helt vanlig fikapaus blir ett ögonblick att minnas. Möjligheten att förlänga säsongen, att tänja ut sommaren över vår och höst, är en av de största fördelarna med växthus och uterum. Även på sommaren kan växthuset vara en välsignelse, inte minst för att det är en försäkring mot regniga och kalla dagar, men också för att det är en fristad där du kan

Äntligen stillas längtan efter att få frön och fingrar i jorden.

hämta kraft och energi. Ditt själsliga och kroppsliga välbefinnande påverkas

9


d planering och val

Det handlar också om att välja vilka växter du vill odla och fundera på om du ska odla i kruka eller odlingsbäddar. Innan du köper växthus är det en fördel att tänka igenom hur du vill att det ska se ut, var det ska placeras och hur du vill använda det. Det handlar också om att välja vilka växter du vill odla och fundera på om du ska odla i kruka eller odlingsbäddar. Fråga andra och lär av deras erfarenhet!

Välj modell Det finns tre grundtyper av växthus: fristående sadeltakshus, paviljong och väggmonterat. Sadeltakshuset är det vanligaste fristående växthuset, men om det först och främst är tänkt för umgänge kanske du väljer en rund paviljong istället. Ett väggmonterat växthus måste inte byggas mot bostaden, en annan byggnad fungerar lika bra även om du då går miste om närheten till köket, som ju annars är en stor fördel om du odlar grönsaker. Det går också att bygga växthuset mot På en gemensam innergård har varje hyresgäst fått sitt eget lilla växthus i form av en söt paviljong.

16

en fristående mur ute i trädgården. Den fasta väggen samlar värme och ger insynsskydd. Uterum kan både kopplas på huset och vara fristående. De kan byggas helt i glas eller ha täckt tak.


Storleken har betydelse Många som byggt växthus önskar efter ett par år att de satsat på ett större. I ett litet växthus på fem kvadratmeter blir det lätt för varmt för att växterna ska trivas. Minst åtta kvadratmeter behövs för att luftvolymen ska vara tillräcklig och odlingen ska fungera ordentligt. Även på tio kvadratmeter kan det vara svårt att rymma både odling och umgänge. Ett tips är att bygga dubbelt så stort som du tänkt från början. Fast det är naturligtvis så att bygglovsregler och faktiska omständigheter som utrymme och budget kan begränsa hur stort växthuset kan bli. Numera får du utan bygglov bygga en friggebod som är max tre meter hög och femton kvadratmeter stor, förutsatt att det inte är för nära tomtgräns och grannar. Vill du bygga större, högre eller närmre grannen än 4,5 meter krävs bygglov.

Placering Fundera över var på tomten du vill bygga ditt växthus eller uterum. Det ska inte bara vara ett odlingshus utan också en tillgång rent estetiskt. Om du ska odla grönsaker krävs ett soligt läge, gärna i anslutning till köksträdgården. Ska du främst använda växthu-

Det allra minsta växthuset består av fyra altanfönster som satts ihop till en fyrkant. Här trivs tomatplantan.

set för umgänge kan ett halvskuggigt läge eller en plats med kvällssol vara att föredra. Bygger du intill bostadshuset är det viktigt att räkna med eventuellt snöras från taket på bostaden. En annan faktor att ta hänsyn till när du väljer plats är

19


Till vänster: Dubbla skjutdörrar

markförhållandena. Växthuset ska uppföras på väldränerad

gör att gränsen mellan ute och

mark. Det måste också stå i våg, så om marken sluttar kan

innan nästan suddas ut. Till höger: En hylla till pelargonerna är både praktiskt och vackert.

platsen behöva jämnas till. Kontrollera med ett vattenpass – en svag lutning syns inte alltid med blotta ögat! Det är en fördel om det enkelt går att dra in el och vatten i växthuset, något som kan påverka placeringen.

Kallväxthus eller varmväxthus? Ett växthus kan liknas vid en värmefångare. När solstrålarna träffar glastaket tar ljuset sig lätt in genom glaset. Innanför rutorna omvandlas ljuset till värme som ”hålls fången” av glasrutorna. Det kan liknas vid den så kallade växthuseffekten som påverkar klimatet. De flesta väljer att köpa ett kallväxthus eller motsvarande uterum som består av en stomme och enkelglas. Det blir

20


varmt på sommaren men kallt på vintern. Med ett kallväxt-

Att gå direkt från bostaden ut i

hus kan du tidigarelägga säsongsstarten ungefär en månad

växthuset eller uterummet gör

jämfört med odling på friland, och förlänga säsongen lika mycket på hösten. Ännu längre säsong får du om du väljer

att det blir som ett extra rum, perfekt för umgänge.

kanalplast eller energiglas istället för enkelglas. Vill du ha möjlighet att övervintra växter i kallväxthuset måste det isoleras för att inte uppvärmningen ska bli orimlig, för miljö och plånbok. Motsatsen till kallväxthus är ett uppvärmt växthus som kallas varmväxthus, orangeri eller vinterträdgård. Det byggs på isolerad grund och rutorna består av isolerglas. Det kan integreras helt eller delvis med bostaden och håller rumstemperatur året om. Som värmekälla fungerar golvvärme, luftvärmepump eller element. Vill du odla på vintern behövs extra belysning.

21


d

växter för växthus

Helst bör vinet planteras i en odlingsbädd, gärna i ett hörn av växthuset så att rötterna kan leta sig ut. Sydfrukter Vindruva, Vitis vinifera och V. Labrusca-gruppen. Vindruvor behöver en lång, varm säsong för att mogna, men övervintrar långt upp i landet. Helst bör vinet planteras i en odlingsbädd, gärna så att rötterna kan leta sig ut. För krukodling krävs minst 30−40 liter jord. Sorter: ’Himrod’, grön och kärnfri, ’Schuyler’, blå och söt. Fikon, Ficus carica. I zon 1−2 kan fikon odlas i odlingsbädd, men är mycket kraftigväxande. Bäst är att odla fikon i kruka. Fikonet kan flyttas utomhus under en stor del av sommaren och övervintra i 0−15 grader. Sorter: ’Bornholm’, ’King’. Oliv, Olea europaea. Olivträdet trivs egentligen bäst utomhus och tål enstaka minusgrader. Men våra vintrar är ändå för kalla för att det ska kunna övervintra utomhus, eftersom det inte bör gå tjäle i jorden. Så snart temperaturen ute sjunker Efter några år kan en vinranka ge

ner mot nollstrecket ska olivträdet flyttas in på ljus och frost-

mycket stor skörd. Prova att göra

fri plats, i 0−10 grader. Det klarar även övervintring i rums-

saft eller torka dem till russin.

värme, men för att blomma och sätta frukt behöver olivträdet den svalare vintervilan.

56


57


Sydliga smaker: fikon, vindruva, citron och persika.

Kärnfrukter Aprikos, persika, nektarin och mandel. Ligger på gränsen till att vara härdiga, några klarar friland i zon 1−2. Då blomningen är tidig och kan skadas av frost, är det en fördel att odla i kruka som står utomhus sommartid och vinterförvaras frostfritt, i 5−10 grader. Välj gärna dvärgsorter. Träden kan stå mörkt under vintern, men när blommorna slår ut måste trädet stå ljust. Pollinera blommorna med en liten pensel för bättre skörd. Aprikos, Prunus armeniaca. Blommar redan i februari– mars. Gallra i maj–juni vid behov. Beskär trädet i samband med att det flyttas in i växthuset i september–oktober. Sorter: ’Nancy’, ’Royal’. Mandel, Prunus dulcis. Blommar i januari–februari. För att få frukt krävs två olika sorters mandelträd och du bör

58


pollinera med en liten pensel. Nektarin, Prunus persica var. nucipersica. Lite mer svårodlad, en utmaning. Sort: ’Nectarine Dwarf’. Persika, Prunus persica. Odlas som aprikos, men blommar något senare. Välj gärna sorter som är mindre mottagliga för krussjuka som ’Frost’ eller ’Riga’.

Citrusfrukter Citron, apelsin, lime, kalamondin, kumquat med flera. Citrusträd är städsegröna och tål inte kyla under 2 plusgrader. Övervintras ljust, gärna kring 10 grader. Är det svalare måste man se upp så att det inte blir för fuktigt. Kan även övervintras i rumstemperatur. De vattnas hela året, men något mindre vintertid. Var uppmärksam på skadedjursangrepp, särskilt sköldlöss är vanligt på citrusväxter.

59


Nybörjartips Lättaste sydfrukterna att börja med är vindruva och olivträd. Vindruva i odlingsbädd övervintrar även i kall-

Apelsin, Citrus Sinensis-gruppen. Apelsinträdet växer vackrare än citron, men är taggigt och ger färre frukter. Citron, Citrus x limon. Blommar nästan året om och sätter frukt efter hand. Det tar 6−12 månader för frukten att mogna. Kalamondin, Citrus x microcarpa. Små träd med vackert

växthus långt upp i landet.

växtsätt som får många små frukter. Inte så goda att äta,

Olivträdets grenar klarar

men användbara i marmelad och marinader. Klarar att över-

en frostknäpp, men krukan

vintra i rumstemperatur.

bör viras in i bubbelplast och några lager säckväv eller trasmattor för att det inte ska gå frost i jorden.

Lime, Citrus x aurantifolia. Har svagare växtsätt än citron och odlas ofta mot spaljé. Rund kumquat, Citrus japonica. Trevlig växt med vacker

Att hänga en julgransbelys-

form och små, blanka blad. Sätter mycket frukt som äts med

ning i trädet och tända den

skalet på.

under kalla nätter kan vara tillräckligt för att klara olivträdet genom vintern.

Grönsaker Aubergin, Solanum melongena. Kan vara lite knepigare att lyckas med och är därför en utmaning för den odlingsvane. Odlas som gurka med mycket värme, vatten och näring. Kan även odlas i hink om minst tio liter. Gurka, Cucumis sativus. Det finns många typer av gurka för växthus, till exempel slanggurka, äppelgurka och pyttesmå djungelgurkor, Melothria scabra. Vänta med utplantering tills temperaturen kan hållas över 15 grader även nattetid. Gurka föredrar varmare klimat än tomat, men skillnaden är inte större än att de kan odlas sida vid sida. Gurkor drabbas lätt av röta och svampangrepp om det blir för kallt eller fuktigt, så plantera dem inte för tätt.

60


Gurka behöver växtstöd och kan odlas både i bädd och i hink. Gyllenbär, Physalis pruinosa. Liten orangegul frukt som omges av ett pappersliknande hölje. Gyllenbär och släktingen kapkrusbär, P. peruviana, är lättodlade. Plantorna blir både höga och yviga och kräver stor plats, minst en kvadratmeter per planta. Skördas i slutet på växtsäsongen. Melon, Cucumis melo. Dessa söta frukter är släkt med gurka och odlas likadant, men kräver högre värme för ett lyckat resultat. Pollinera blommorna med en liten pensel för att vara säker på att plantorna blir befruktade. Toppa och gallra plantorna i mitten på juli. Paprika och chili, Capsicum, Paprika-gruppen respektive Chilipeppar-gruppen. Chili och paprika tillhör samma växtfamilj, men medan paprikan får söta, stora och runda frukter får chili peppriga, små och smala. Paprika och chili kan odlas både i odlingsbädd och i kruka, men eftersom de lätt drabbas av ohyra är krukodling att föredra. Odlad i kruka är det

Små tomater är oftast sötare i

enkelt att flytta ut och behandla plantan med till exempel

smaken och godast i sallader.

såpvatten. Plantorna håller sig oftast kring en meter, men kan ändå behöva stöd av till exempel en bambukäpp för att orka bära frukterna. Gallra om de blir väldigt täta, så att alla frukter får sol och kan mogna ordentligt. Tomat, Solanum lycopersicum. Tomat är närmast självskriven i växthuset. Du kan dra upp egna plantor från frö eller köpa småplantor på våren. Utbudet av sorter är mycket stort – välj växthussorter.

61


Förverkliga dina trädgårdsdrömmar!

solmogna tomater, dignande vindruvsklasar eller om doftande kryddörter. För att ditt tekniska detaljer och med den speciella odlingsmiljön. I Växthus och uterum lär du dig fördelar och begränsningar med olika typer av växthus, om hur du driver upp växter och får dem att trivas både i odlingsbädd och kruka och om hur du inreder så att även vännerna får plats – men gör processen kort med skadedjur. Låt ditt växthus bli en plats för kreativt arbete och rofylld avkoppling året om.

www.icabokforlag.se Eva Robild skriver böcker om både trädgård och stresshantering. Eva är även redaktör för SVTs Trädgårdsonsdag och medverkar i tidningar och tidskrifter. Fotograf Görgen Persson har ett flertal trädgårdsböcker på meritlistan.

3792_omslag_Vaxthus_och_uterum.indd 1

EVA ROBILD

växthus ska bli precis som du vill ha det behöver du vara förtrogen både med husets

d GRÖNA FINGRAR

och uterum

Växthus och uterum rymmer massor av drömmar. De kan handla om

Växthus

GRÖNA FINGRAR

d

d

Växthus

och uterum

EVA ROBILD

foto

GÖRGEN PERSSON

2013-01-15 11:24

9789153437925  
9789153437925