Page 1

FRILUFTSLIV

Erik Olsson är en av Sveriges främsta fotografer inom friluftsliv, med uppdrag från både tidningar, företag och bokförlag. I denna bok delar han med sig av sina bästa tips på hur man tar bättre bilder, på ett sätt som passar både nybörjare och erfarna fotografer. Boken är full av inspirerande och vackra bilder som även fungerar som tydliga exempel.

FOTOGRAFERA FRILUFTSLIV

FOTOGRAFERA

ERIK OLSSON & MAGNUS JONSSON

FOTOGRAFERA

FRILUFTSLIV

ERIK OLSSON & MAGNUS JONSSON

www.icabokforlag.se

3789-5_Omsl_Fotografera_friluftsliv.indd 1

2012-06-28 08:21


ERIK OLSSON & MAGNUS JONSSON

FOTOGRAFERA

FRILUFTSLIV


INNEHÅLL INLEDNING 5

SNÖ

FART

ASFALT

Preparerat 8

Exponering 64

Friluftsliv i stan

112

Skarpa kurvor

11

Spår av händelsen

Välj bildspråk

115

Ljusa stunder

12

Kyla 68

Låt inte vädret begränsa dig 117

En på tusen

15

Personliga färger

73

Placering 118

Solens baksida

18

Ljus och mörker

67

75

Betraktarens historia

121

Stadigt 21

Komposition 79

Att följa med motivet

122

Snabba bilder i svagt ljus

Fotografera med skalstock

22

VATTEN

80

Porträtt 83

PAUS

Porträtt i miljö

84

Planera bilden

Två steg framåt

26

Porträtt i motljus

87

Matfotografering 131

Färg eller svartvitt

29

Berätta en historia

88

Solnedgång 132

Fånga tillfället

30

Ligga lågt

33

GRÖNT

Under ytan

34

En av många

92

Avstånd 37

På uppdrag

95

Less is more

39

Skjuta från höften

97

REGISTER 144

Skydda din utrustning

41

Ljusets olika färger

101

TACK 144

Den blå timmen

102

BRANT Väl valda delar

Mörker 104 44

Vinklar 46 Detaljer 49 Friluftsliv på hög nivå

50

Oskärpa för tydlighets skull

55

Läsa bilder

58

Gryningsljus 106 Årstidernas färger

109

126

Val av brännvidd

135

Förmedla en upplevelse

139

Utrustning 142


INLEDNING Med denna bok vill jag dela med mig av mina erfarenheter för att du ska hitta fram till ditt eget bildspråk, så att dina bilder förmedlar ditt eget sätt att se på världen. De flesta bilderna i den här boken har jag fotograferat med en vanlig småbildskamera med normaloptik, och med befintligt ljus. Men i boken visar jag även hur man kan skapa bilder med mer avancerad utrustning och teknik. För att lyckas med att fotografera en bra bild är tekniken och vilken utrustning man har sällan det viktiga. Viktigare är tanken bakom bilden, vad man vill att bilden ska berätta och vilken känsla man vill förmedla. I den här boken har vi därför fokuserat mer på hur man kan tänka när man tar en bild och fokuserat mindre på kamerainställningar och tekniska frågor.

Ljuset är en del i bilden som är mycket viktig för mig. Det kan vara hårt motljus

eller ett mjukt morgonljus, men det viktiga är karaktären och riktningen på ljuset, hur det kan förstärka det jag vill att bilden ska uttrycka.

Jag tycker att det är viktigare hur en bild känns än hur den ser ut. Ibland kan krav

på skärpa, kompositionsregler eller andras uppfattningar om vad som är en bra bild lätt hamna i vägen för det egna bildskapandet.

För mig handlar fotografering om glädje – glädjen att vara utomhus och jobba och

framförallt känslan när man får till en riktigt bra bild.

5


FART


SOLENS BAKSIDA Att fotografera rakt mot solen anses ofta vara dålig fototeknik eller något man bara inte gör. Men jag tycker tvärtom att det är helt rätt att göra så om man använder sig av solen på ett bra sätt. I den högra bilden åker jag med åkaren och håller kameran väldigt nära isen. Solen lyser rakt in i kameran och åkaren blir som en siluett. Här tycker jag inte att man behöver se vem åkaren är, det skulle kunna vara jag eller du eller vem som helst.

För att få den extra fartkänslan i bilden har jag gjort en specialbyggd krycka

där kameran sitter längst ner. Det gör att jag kan åka och samtidigt hålla kameran väldigt nära isen. Jag håller kryckan stadigt med ena handen och i andra handen håller jag en självutlösare som är kopplad till kameran med en sladd. På så sätt kan jag fotografera och ändå få kameran så stadig som möjligt vid fotoögonblicket. Jag ser inte displayen på kameran medan jag fotar, så här gäller det att ta många bilder och sedan vid lämpligt tillfälle kolla vad jag har fått.

ANVÄND DISPLAYEN Var försiktig om du tittar mot solen genom sökaren. Det kan ge ögonskador eftersom solljuset blir så starkt rakt in i ögat. För att vara på den säkra sidan kan du istället använda displayen.

18


FÅNGA TILLFÄLLET Det här vattendraget passerade jag när jag var på väg hem från en fotografering i Jämtland. Flugfiskarens silu­ ett och hur himlen färgar vattnet fångade mitt öga. Jag vill få fiskaren att framträda mot den mörka bakgrun­ den. Här gör jag det genom att lägga den svarta siluet­ ten mot det blanka vattnet.

Jag, och garanterat många andra fotografer före

mig, har tagit många bilder som har kommit till på detta sätt. Plötsligt finns bilden där när man egentligen håller på med något helt annat än att fotografera. Fånga tillfället när det dyker upp. Tänk inte att du ska ta bilden någon annan gång utan ta bilden, även om det är lite extra besvärligt och tar extra tid. Man ångrar sällan en bild man faktiskt tar.

30


PORTRÄTT Här en bild tagen på Ingemar Stenmark en söndagseftermiddag. Bilden är tagen utom­ hus i befintligt ljus och jag har inte använt någon upplättningsskärm. Bakgrunden är vit, skärpedjupet kort och han har en bra blick in i kameran. En bra blick och ett kort skärpedjup kan många gånger vara allt som behövs för ett lyckat porträtt.

När man fotograferar porträtt är det bra att inte ha starkt solljus direkt på motivet.

På så vis slipper personen kisa och ett mjukare ljus ger ofta en vackrare hy på bilden. Ett lämpligt objektiv är till exempel ett kort tele på 70 mm eller 85 mm. Det mest traditionella är 85 mm men jag tycker att även 70 mm ger bra resultat. Med något av dem får motivet rätt proportioner och man kan även få bakgrunden lite oskarp. Mitt 50-mm-objektiv använder jag för porträtt på lite längre avstånd, som där man åtminstone ser halva personen. Om man går riktigt nära med ett 50-mm-objektiv kan lätt näsan eller andra delar som sticker ut mot kameran se stora ut.

BAKGRUND OCH BESKÄRNING En bild blir oftast bättre om det inte händer för mycket i bakgrunden. Det gäller särskilt vid porträtt. Ett kort skärpedjup kan hjälpa till med detta. Man kan gärna gå så pass nära motivet att inte hela huvudet kommer med. Undvik att beskära i halsen om porträttet är av ansiktet eller i smalbenen om porträttet är i helfigur, eftersom sådana bilder lätt ser lite avhuggna ut.

83


GRÖNT


HELLRE FLER ÄN FÄRRE Vid detta tillfälle tog jag först bilder av de båda ryttarna i sin helhet med fjället i bakgrun­ den. Min tanke var egentligen att ta en sådan bild. Men när vi var klara med de bilderna red ryttarna förbi mig, på väg hemåt, och jag tog en sekvens med några extra bilder precis när de passerade mig. Den sista exponeringen, precis innan ryttaren till vänster försvinner ur bild, blev mest spännande. De bilder där båda två syns helt valde jag bort. Det här är ett exempel på att man hellre ska ta några bilder för mycket än för lite. Kompositionen är inte så planerad men det blev en lyckad bild.

98


LJUSETS OLIKA FÄRGER Det naturliga dagsljuset har olika färg beroende på när på dygnet du fotograferar. Den här bilden är tagen en sen kväll och det kalla naturliga ljus som träffar kvinnans vita jacka blir nästan blått. Samtidigt färgar eldens röda sken den andra sidan av hennes jacka så att den blir rödaktig. Kontrasten mellan det varma och det kalla ljuset tycker jag är spännande. Resultatet av olika ljus kan bli väldigt vackert. Kelvin är ett mått på ljusets färg, det kallas för ljusets färgtemperatur. Blått ljus har en hög färgtemperatur och rött ljus en låg. En himmel som den när bilden togs, som är blå efter att solen har gått ner, kan vara mycket kall, omkring 9 000 kelvin, medan den glödande brasan kanske är 2 000 kelvin. Dagsljus är ungefär 5 500 kelvin och en glödlampa är omkring 2 800 kelvin.

101


PAUS


KOM IHÅG PLATSEN På den här platsen uppe på Ottfjället hade jag varit tidigare men inte riktigt fått till bilden med vandrare i motivet. Jag tycker att platsen är fantastisk men att det behövs något mer än vandrare, som blir ganska små, på bilden. Jag såg till att komma tillbaka med två hästar vid ett annat tillfälle och det gjorde stor skillnad. Ett tips är att lägga spännande platser på minnet även om inte alla ingre­ dienser stämmer. Om det är fel ljus, fel väder eller fel aktivitet kan du komma tillbaka när förutsättningarna är bättre.

129


MATFOTOGRAFERING Det är främst tre saker du ska tänka på när du fotograferar mat. För det första att om möjligt fotografera i mjukt ljus utan hårda skuggor, det vill säga att absolut inte vara i direkt solljus. För det andra att ställa in ett ganska kort skärpedjup. För det tredje och kanske det viktigaste är att vara snabb och fotografera medan maten fortfarande är varm. Följer du dessa råd ser maten ofta godare ut. Det är förstås också en fördel om maten i sig ser riktigt god och lockande ut.

131


FRILUFTSLIV

Erik Olsson är en av Sveriges främsta fotografer inom friluftsliv, med uppdrag från både tidningar, företag och bokförlag. I denna bok delar han med sig av sina bästa tips på hur man tar bättre bilder, på ett sätt som passar både nybörjare och erfarna fotografer. Boken är full av inspirerande och vackra bilder som även fungerar som tydliga exempel.

FOTOGRAFERA FRILUFTSLIV

FOTOGRAFERA

ERIK OLSSON & MAGNUS JONSSON

FOTOGRAFERA

FRILUFTSLIV

ERIK OLSSON & MAGNUS JONSSON

www.icabokforlag.se

3789-5_Omsl_Fotografera_friluftsliv.indd 1

2012-06-28 08:21

9789153437895