Page 1

till trädgården

Älskar du att snickra och vill bygga något nytt till din trädgård? Då är det här boken för dig! Här får du både inspiration och hjälp att genomföra dina utomhusprojekt på bästa sätt. Bokens cirka 40 projekt spänner över ett stort område, från en enkel väggspaljé och små bänkar till ett generöst trädgårdsmöblemang, ett vackert odlingsskåp och ett praktiskt vedskjul. Till de mer

Anna & Anders Jeppsson

SNICKRA MERA

SNICKRA MERA

till trädgården Anna & Anders Jeppsson

lekfulla hör ett utomhustvättställ, och till de funktionella ett rejält Steg för steg kan du följa arbetsgången med tydliga illustrationer och byggbeskrivningar. Dessutom finns förteckningar över allt material du behöver. De vackra färgfotografierna gör detta till den snyggaste snickarboken och lockar fram känslan: Det där vill jag också ha!

ISBN 978-91-534-3743-7

www.icabokforlag.se

3743-7 Omslag_Snickra_ till_tradgarden_RC.indd 1

SNICKRA MERA till trädgården

plank och ett tak ovanför balkongdörren. Här finns något för alla!

Projekt & inspiration för trädgårdens alla rum

2012-01-27 15.35


anna & anders jeppsson

Snickra mera

till trädgården


Förord Att klura på nya snickeriprojekt och lösa praktiska problem är jätteroligt. Att sitta och skissa på hur jag vill att det ska se ut och vilket behov det ska fylla känns intressant och kreativt. Behovet av nya saker är oftast mitt, och utifrån mina oftast fullständigt oläsliga skisser och förklaringar växer föremålen fram, mycket tack vare att Anders är så duktig på att tyda dem. När våren kommer uppstår ständigt nya behov och önskningar om sådant vi behöver komplettera trädgården eller altanen med. Och att snickra är för Anders alltid ett rent nöje! Han älskar att se hur en hög brädor förvandlas till ett bord, en bänk eller något annat vi har nytta av. Och jag älskar att se det färdiga resultatet och kunna ge honom nästa intressanta utmaning. Det är extra roligt att tillverka saker till trädgården. Finishen behöver inte vara lika perfekt som inomhus, och tar man dessutom ut kap- och geringssågen, skruvdragaren och lite andra verktyg på altanen kan man få en riktigt trevlig stund. Och att sedan ta fram kameran, vilket är mitt ansvar, och föreviga projekten i eftermiddagssolen en varm augustidag… ja, jag säger bara: Jag har världens bästa jobb! I denna bok presenterar vi inte bara projekt byggda till vår trädgård och altan, utan vi har även tagit oss an att lösa vänners och bekantas behov och önskningar. Antingen följer du ritningarna i boken till punkt och pricka, eller också ser du projekten som rena idéer och bygger sedan efter eget huvud. Du kommer att märka att de flesta av våra projekt är byggda av furu och sedan målade vita, och det beror helt enkelt på att vi tycker om det, det passar in hemma hos oss. Så titta en extra gång på bilderna och tänk: Vad tycker jag är snyggt? Vilken färg eller vilket träslag passar hos mig? Kanske andra mått? Låt inspirationen flöda!

Med önskan om en lång, varm och skön sommar! Anna Jeppsson


Innehåll Welcome to the Garden……………………………6 Odlingsskåp…………………………………………8 Lång bänk………………………………………… 14 Vedskjul… ……………………………………… 16 Planteringsbord av symaskinsunderrede… ……… 20 Bordsskivor på gamla underreden… …………… 24 Sidobord… ……………………………………… 28 Pallbänk… ……………………………………… 32 Tak över dörr… ………………………………… 34 Bricka med handtag……………………………… 38 Spaljé vid trappan………………………………… 42 Planteringsbord för barn… ……………………… 44 Minibänk… ……………………………………… 50 Stor altan………………………………………… 52


Fågelholkar… …………………………………… 60 Fågelbord………………………………………… 64 Solsäng…………………………………………… 66 Patriks bänk……………………………………… 70 Plank med spaljéer… …………………………… 72 Hängande låda…………………………………… 78 Tvättställ… ……………………………………… 80 Väggspaljé… …………………………………… 84 Låda till förvaring………………………………… 86 Bänk med cykelställ… …………………………… 90 Bord & soffor… ………………………………… 92 Avlastningsbord… ………………………………100 Grindar… ………………………………………102 Ljuslyktor…………………………………………106 Cafébord…………………………………………110 Stapelbara lådor… ………………………………112 Planteringsbord eller utekök………………………114


Bordsskivor

på gamla underreden Att göra nya bordsskivor är ett billigt och enkelt sätt att ta vara på gammalt arvegods eller loppisfynd. Här visar vi ytterligare en idé där vi har använt ett symaskinsunderrede samt ett gammalt bordsunderrede i gjutjärn. Pelarbordet hade tidigare en marmorskiva som tyvärr har spruckit, men med en rund, vitmålad träskiva blev det användbart igen. Och att tillverka runda skivor är mycket enklare än man kanske kan tro.

25


Symaskinsunderrede C

Material Hyvlat virke, 22 × 195 mm, ca 2,5 m: 3 st. à 800 mm (A, B och C) Skruv, 35 mm Trälim för utomhusbruk Lasyr för utomhusbruk

A

B

C

B 460

800 Alla mått i mm.

Gör så här 1. Såga två av brädorna på längden så att de blir 125 mm breda. Dessa blir B. Restbitarna blir reglarna C. 2. Kapa reglarna C till 420 mm längd. 3. Lägg brädorna A och B intill varandra på ett plant underlag. Lägg små distansklossar av t.ex. 7 mm plywood mellan. 4. Skruva och limma fast reglarna C. Tänk på att placera dem så att de stämmer med skruvhålen i underredet. 5. Slipa och lasera bordsskivan.

Alla mått i mm.

Gjutjärnsunderrede Material Hyvlat virke, 22 × 70 mm, ca 6 m: 8 st. à 600 mm (A) 2 st. à 560 mm (B) Skruv, 35 mm Trälim för utomhusbruk Kvistlack Grund- och lackfärg för utomhusbruk

B A

Gör så här 1. Lägg upp alla brädorna A till skivan med små distansbitar av 7 mm plywood mellan. 2. Placera passaren i centrum, eftersom det är en springa där kan du tejpa fast en liten bit papp över den. Dra upp en cirkel med radien 300 mm. 3. Lägg på reglarna B. Tänk på att placera dem så att de stämmer med skruvhålen i underredet. 4. Minska passarens radie med 20 mm och rita på B. 26

600

5. Såga B efter strecken. 6. Skruva och limma fast reglarna B i brädorna A. Förborra för skruvarna längst ut i ändarna på B. 7. Vänd skivan rätt, sök upp centrum och rita upp cirkeln med radien 300 mm. Såga skivan med sticksåg. 8. Stryk kvistlack på alla kvistar. 9. Slipa, grundmåla och färdigmåla.


Sidobord Våra goda vänner önskade sig ett sidobord till altanen. Eftersom de ofta har gäster, och ibland riktigt många, blev lösningen ett stort och två mindre. Borden har en bekväm höjd när man ska plocka mat men även stå och hänga vid lite senare på kvällen. För att passa i den lite striktare miljön är designen enkel. När sedan festen är över skjuter man in de två mindre borden under det stora tills nästa gång gästerna är många.


Pallbänk Denna gulliga lilla bänk är riktigt bekväm att sitta på eftersom man kan ha armarna vilande på handtagen. Den är perfekt att flytta runt och sitta på när rosorna ska klippas eller som extra sittplats vid grillen.

32


Material Regel, 45 × 45 mm, ca 4,2 m: 1 st. à 640 mm (A) 4 st. à 210 mm (B) 4 st. à 650 mm (C) Dimensionshyvlat virke, 45 × 70 mm, ca 1,8 m: 2 st. à 550 mm (D) 2 st. à 320 mm (E) Hyvlat virke, 21 × 70 mm, ca 2,7 m: 4 st. à 640 mm (F) Skruv Träplugg Trälim för utomhusbruk Impregneringsolja, grundfärg, lackfärg.

3. Montera ihop benparen på samma sätt med D. Var noga med att inte borra i skruven som förbinder B och C. 4. Lägg i regeln A i B1med lite lim. Skruva en skruv underifrån genom B1. 5. Såga till sittbrädorna F och gör urtag i de yttre för benen C enligt ritning. Fördela brädorna jämnt och limma och skruva fast dem. 6. Rita upp och såga ut E med figur- eller sticksåg. Slipa väl och runda av kanterna. 7. Montera E på C med lim och träplugg. Sätt i press och låt limmet torka. 8. Slipa så mycket som du tycker behövs. Stryk sedan med impregneringsolja och låt denna torka. 9. Måla en gång med grundfärg och två gånger med lackfärg.

Gör så här 1. Såga och stäm ut för montering halvt i halvt i reglarna B1 och A men montera inte ihop dem. 2. Limma ihop B1, B2 och C med två träpluggar och en skruv i varje sammanfogning så att det blir två benpar.

320 E

45

55 radie 275

52

C

55 radie 230

F

F

E

45

D D B2 C

470

A C B1

200

Alla mått i mm. 33


Alla mått i mm. max 1800 c/c 600

max 1800

A c/c 600

L L G B M

1600 D

M

M J GB M A

Gör så här 1. Gräv hål för plintarna. Hålet ska vara ca 200 mm djupare än plintens höjd. Fyll med grus eller singel upp till den nivå där plinten ska stå. Packa väl. Ställ ner plinten och justera den noggrant, mät och spänn upp murarsnöre. Fixera med sten och grus. Tänk på att vända plinten så att stolpjärnen kommer rätt, se ritning. 2. Gräv bort jorden till ett djup av ca10 cm över hela ytan. Lägg ut fiberduk, fyll på med ca 5 cm singel och komprimera. 3. Lägg ut trädgårdsplattor som stödpunkter för trädäcket. Se till att plattorna kommer i rätt nivå i förhållande till plintarna. 56

Om bärlinorna B och C inte går att fästa i huset ska det ligga en rad plattor inne vid huset också. Väg av noggrant med vattenpass eller laserinstrument. 4. Montera stolparna A i plintarna. 5. Skruva fast bärlinan B i huset (eller lägg den på plattor). B fortsätter ut från huset och vilar först på en platta och skruvas sedan i stolparna A. Bärlinan B är lång och behöver skarvas. Skarva med spikningsplåt. Se till att den inte hamnar där en balksko ska sitta. Skruva även fast stödreglarna D i stolparna. I hörnen är plintarnas stolpjärn i vägen på en sida. Såga ett urtag i B och D så att de kan skruvas dikt an mot A.


P O

A

P O O

c/c 600 A

P E

c/c 600

G

H

O P C

B

J

K D K

H F

max 1800

G

H

A

A H

G F

G

F

B och D kommer delvis också att vila på trädgårdsplattor. Lägg syllpapp mellan plattor och virke på alla ställen. 6. Montera bärlinan C i huset och skruva fast den i B. 7. Skruva fast stödregeln F i två av stolparna A och i B. 8. Skruva fast stödregeln E med vinkelbeslag i B och D. Beslagen måste vara mindre än 70 mm. 9. Skruva fast klossarna G i reglarna B, E och F. 10. Skruva fast golvreglarna H och J i stolparna A, i klossarna och i de längsgående reglarna B, C, D och F. 11. Montera balkskor i B, C och D och fäst golvreglarna K och L i dessa.

D

12. Lägg trallvirket M. Börja med en ram hela vägen runt utom mot huset, se ritning. Geringssåga i hörnen och såga urtag för stolparna. Skarva alltid trallvirket över en regel. 13. Skruva fast resten av trallvirket. Börja med den delen som syns till höger på ritningen. Börja utifrån och gå in mot huset. Den sista brädan behöver säkert sågas på längden. Tänk på att aldrig ha två skarvar bredvid var­ andra och låt ingen bräda gå över mindre än tre reglar. Skruva fast trallvirket på den andra delen av altanen. 14. Måla alla lister P och spjälor O innan de sätts upp. 15. Skruva fast listerna P på stolparna A. 57


Material Singel eller grus Plintar med skruv och muttrar Tryckimpregnerat virke, 95 × 95 mm: Stolpar à 1635 mm (A) Stolpar à 1145 mm (B) Tryckimpregnerat virke, 28 × 45 mm, med rundade hörn som trallvirke: 2 st. per hög sektion à 1585 mm (C1) 2 st. per hög mellansektion à 1585 mm (C2) 1 st. per hög sektion à 1585 mm (C3) 2 st. per låg sektion à 1095 mm (D1) 2 st. per låg mellansektion à 1095 mm (D2) 1 st. per låg mellansektion à 1095 mm (D3) 15 st. per låg sektion à 1605 mm (E) 42 st. per hög sektion à 1605 mm (E) 6 st. per låg mellansektion à 280 mm (F) 8 st. per hög mellansektion à 280 mm (F) Syrafast träskruv Material till mall för plintar Brädor, 21 × 95 mm, ca 5,2 m: 2 st. à 2000 mm (a) 2 st. à 600 mm (b) Armeringsjärn: 1 st. för varje plint à ca 300 mm Material till mall för uppsättning av spjälor List, 15 × 15 mm, ca 6 m: 2 st. à ca 1700 mm för hög sektion 2 st. à ca 1200 mm för låg sektion Skruvar

200 mm hårdpackat grus eller singel

74


Gör så här 1. Bygg en mall för plintarnas placering, se ritning ovan. 2. Limma och skruva ihop delarna a och b. 3. Mät ut noggrant var hålen för armeringsjärnen ska sitta. Borra hål som armeringsjärnen lätt går igenom. 4. Rita en mittlinjen mittemellan hålen, se röd linje. 5. Sätt upp ett murarsnöre i tomtgränsen eller mitt i plankets sträckning. Lägg mallen på plats så att snöret är exakt mitt för mittlinjen. Stick ner ett armeringsjärn i varje hål. Lyft upp malen och flytta den ett steg, trä på den på de två armeringsjärnen och stick ner nästa par. Fortsätt så hela plankets sträckning. Nu är alla plintar markerade. 6. Gräv eller hellre borra hål för plintarna. Jordborr går att hyra. 7. Hålet ska vara ca 200 mm djupare än plintens höjd. Fyll med grus eller singel upp till den nivå där plinten ska stå. Packa väl. Ställ ner plinten och justera den noggrant, lägg på mallen igen, brädan b ska ligga mellan järnen, som ska ligga mot a. Låt mallen ligga kvar medan du fixerar plinten med sten och grus.

Alla mått i mm.

1700

a b

280

375

Mall för placering av plintar. 75


Låda till förvaring

Alla kuddar och dynor som tillhör trädgård och altan förvarades i en hög bakom soffan i vardagsrummet när daggen föll eller när regnet kom. Fullständigt ohållbart! Det finns jättebra, vattentäta plast­ lådor för en billig peng, men vi tycker inte att de utseendemässigt passar in hos oss. Och de fina trälådor som håller för en regnskur är snygga men dyra – dessutom behövde vi två. Vi byggde en trälåda lång nog för att dölja två mycket praktiska plastlådor samt med lite plats över för krukor. Dessutom fick vi en trevlig bänk under fönstret där vi kan sitta och fundera ut nya projekt att bygga!

86


87


Ljuslyktor Dessa stora härliga ljuslyktor i trä och glas med ventillock och handtag i bockat järn är riktigt fina inrednings­detaljer såväl ute som inne. Lyktorna har dessutom stått i snön på trappan när vi har bjudit till jul- och

­nyårsmiddag. Ett tips är att köpa ”riktiga”, stora, dyra ljus. Man tjänar på det i längden och de rinner inte.

106


107


till trädgården

Älskar du att snickra och vill bygga något nytt till din trädgård? Då är det här boken för dig! Här får du både inspiration och hjälp att genomföra dina utomhusprojekt på bästa sätt. Bokens cirka 40 projekt spänner över ett stort område, från en enkel väggspaljé och små bänkar till ett generöst trädgårdsmöblemang, ett vackert odlingsskåp och ett praktiskt vedskjul. Till de mer

Anna & Anders Jeppsson

SNICKRA MERA

SNICKRA MERA

till trädgården Anna & Anders Jeppsson

lekfulla hör ett utomhustvättställ, och till de funktionella ett rejält Steg för steg kan du följa arbetsgången med tydliga illustrationer och byggbeskrivningar. Dessutom finns förteckningar över allt material du behöver. De vackra färgfotografierna gör detta till den snyggaste snickarboken och lockar fram känslan: Det där vill jag också ha!

ISBN 978-91-534-3743-7

www.icabokforlag.se

3743-7 Omslag_Snickra_ till_tradgarden_RC.indd 1

SNICKRA MERA till trädgården

plank och ett tak ovanför balkongdörren. Här finns något för alla!

Projekt & inspiration för trädgårdens alla rum

2012-01-27 15.35

9789153437437  
9789153437437  

till trädgården Projekt & inspiration för trädgårdens alla rum AnnaAnna && AndersAnders JeppssonJeppsson till trädgården anna &a...