Page 1

Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 3

Lilian Edvall

Botilda Bengtsson och den där Sofi Illustrationer Ida Björs

ALFABETA


Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 4

Nyfiken på mer? Titta in på www.alfabeta.se eller skicka ett vykort, fax eller e-post till Alfabeta Bokförlag, Box 4284, 102 66 Stockholm fax 08-643 24 31, e-post info@alfabeta.se så får du vår katalog.

Copyright © 2007 text Lilian Edvall Copyright © 2007 bild Ida Björs Alfabeta Bokförlag AB, Stockholm Tryck: Mediaprint, Uddevalla 2007 ISBN 978-91-501-0843-9


Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 5

Innehåll Magiska pulvret 7 Hon heter Sofi 10 Makaroner utan ketchup 15 Kaffe eller te 20 Äntligen 22 Detektivbyrån 27 Måndag, pappavecka 31 Vid gungorna 35 Oväntad eftermiddag 36 Hårsnoddar och kammar 38 Luffare 41 Nattmacka 44 Dansen 48 Just onsdagskvällar … 52 Konditoribesök 55 Önskan 57


Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 6


Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 7

Det magiska pulvret Botilda har fyllt sju år. Och hennes föräldrar är skilda. Nu har hon fått ett kärlekspulver av sin bästis Marja-Liisa. Det är ett vitt pulver i en plastpåse, det ser ut ungefär som strösocker. Men häller man det i något som mamma och pappa dricker blir de kära i varandra igen. Botilda har försökt. I smyg har hon hällt lite av pulvret i mammas kaffe. Det var en gång när mamma fick telefon och gick in i ett annat rum och stängde dörren. Fort var Botilda där med påsen men hon hade inte behövt ha så bråttom. Mamma var borta länge. Och när hon kom tillbaka var kaffet kallt. Hon hällde ut det i vasken utan att smaka. Med pappa har det gått bättre. Ofta häller han upp kaffe på morgonen och sen dricker han en klunk medan han går omkring och gör andra saker. Rakar sig och vad som helst. Det var ingen konst alls att hälla pulvret i hans kopp. Sedan drack han upp kaffet till sista droppen. Botilda såg förväntansfullt på honom. Men så fort går det förstås inte.


Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 8

En vecka hos mamma och en vecka hos pappa bor Botilda och hon byter på måndagar. Sedan pappa drack av kaffet har hon pulvret hos mamma, längst in i en låda med utklädningskläder som står i hennes rum. Nu väntar hon på rätt tillfälle bara. Botilda går i första klass och ryggsäcken är större än i fjol. Ibland får hon lappar med hem från skolan. Fröken säger alltid att nästa gång ska hon komma ihåg att göra två till dem som har skilda föräldrar. På lapparna kan det stå allt möjligt. Oftast ska lappen klippas av på mitten och lämnas tillbaka till fröken. En gång hade Botilda tre skrynkliga papperslappar i ryggsäcken. De såg ut som skräp. Det var mamma som upptäckte dem. Hon trodde att det var pappa som glömt att titta på lapparna och ringde genast till honom. Botilda hade inte kunnat hälla kärlekspulvret i mammas kaffe än och mamma lät väldigt arg på rösten. Botilda fick en klump i magen. Kanske var det hennes fel att lapparna låg kvar i ryggsäcken. Mamma kom tillbaka efter telefonsamtalet och försökte släta ut lapp efter lapp för att se vad som stod på dem.


Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 9

Sedan suckade hon och gick till almanackan som hängde på väggen. Hon skrev upp något. Botilda gick in på sitt rum. Gosedjuren såg tråkiga ut. Men hennes älsklingsgosedjur Lilla Björn hade fått hicka.


Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 10

Hon heter Sofi Mamma bor i ett vanligt gult hyreshus och pappa i ett höghus som är grått. Botilda är van att bo varannan vecka nu. Men en dag sa pappa att han hade en överraskning till Botilda. Han hade träffat en tjej. ”En tjej?” sa Botilda. ”Jamen en kvinna, en tant då”, sa pappa. ”Nej, ingen tant förresten.” Botilda blev nyfiken men förstod att det var bråttom att hälla kärlekspulvret i mammas kaffe, innan pappa och tanten blev för vana vid varandra. Och i kväll ska Botilda få träffa henne. Botilda är spänd, det känns som en blandning mellan att fylla år och få en spruta hos syster. Tanten heter Sofi, har pappa sagt. Pappa hämtar Botilda på fritids. ”Var är Sofi?” undrar Botilda. ”Hemma i lägenheten”, säger pappa.




Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 11

Hur har hon kunnat komma dit, tänker Botilda. ”Ska du inte trycka någon gång?” undrar pappa när de står i hissen. Botilda trycker in knappen som det står 6 på, hissen stannar med sitt vanliga ryck men Botilda har fjärilar i magen. Pappa får gå in först. ”Hej, här kommer vi”, säger pappa och låter ovanligt käck på rösten. På en stol i köket sitter Sofi, hon reser sig när pappa och Botilda kommer. Sofi har en konstig frisyr, två stora kringlor vid öronen. Botilda har aldrig sett något liknande. Botilda stirrar förvånat på henne. ”Hälsa på Sofi nu”, säger pappa. ”Hej”, säger Botilda blygt. ”Hej”, säger Sofi. Sedan säger de inte så mycket mer till varandra. Pappa ger Sofi en lätt puss på kinden, som hon besvarar med ett fnitter. Det där var väl ändå bra onödigt, tänker Botilda. Det är faktiskt min pappa. Pappa har gjort sig till med lammkotletter och klyftpotatis fast det är vanlig vardagskväll. Lägenheten fylls snart av ljuvliga dofter. Sofi dukar. Det är väl inte hennes tallrikar heller, tänker




Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 12


Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 13

Botilda och försvinner in till sina gosedjur, även om det är svårt att gå ifrån den goda matlukten. Plötsligt står Sofi i dörröppningen. ”Vilken fin sänghimmel du har”, säger Sofi. ”Kanske det”, svarar Botilda som inte riktigt vet vad hon ska säga. ”Det skulle vara jättefint med röda kuddar i sängen”, säger Sofi ivrigt. Lägg dig inte i det du, tänker Botilda. ”Får jag provsitta sängen?” frågar Sofi. ”Får du väl”, säger Botilda och går in till pappa som står vid spisen i rutigt förkläde, just i färd med att vända lammkotletterna. ”Var har du Sofi?” undrar han. ”Jag vet inte”, säger Botilda och rycker på axlarna. ”När är det mat?” ”Jättesnart”, säger pappa. ”Hämtar du servetterna? Du vet ju var dom är.” Ja, jag vet ju det, tänker Botilda, till skillnad från vissa andra. Sofi kommer ut i köket, hon ser lite sur ut. Det ångar från karotter och stekpannor, en flaska vin är öppnad, två vinglas står mittemot varandra. På kortändan




Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 14

står ett blommigt glas och en dricka. Botilda sätter sig på sin vanliga plats, mittemot pappa. ”Ähum”, säger pappa, ”kan inte Sofi få sitta där bara för att det är första gången för oss alla tre?” Botilda skakar på huvudet. Hon låtsas att hon inte ser pappas bedjande blick. Glasen byter plats och Sofi får vackert sätta sig vid kortändan. Hon pratar nästan hela middagen igenom, hon har visst varit på en resa. Pappa är tystare än vanligt. Men han hjälper Botilda att skära upp sin kotlett. Till sist är det ändå dags för Sofi att åka hem, pappa och hon pussas när hon går. ”Vad tyckte du om Sofi?” frågar pappa så fort ytterdörren gått i lås. ”Inte så värst”, säger Botilda. ”Hon tyckte att jag skulle ha röda kuddar i sängen. Det behöver väl inte hon lägga sig i.” ”Ge henne en chans”, säger pappa. ”Hon är inte så van vid barn.” Botilda tänker på mamma. Och på att hon aldrig vill bli van vid Sofi.




Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 15

Makaroner utan ketchup Men nästa dag är Sofi där igen. Hon sitter i köket och läser en tidning när Botilda och pappa kommer från fritids. Hur har hon kommit dit? Har hon egen nyckel? Varför har inte pappa sagt något? Botilda går direkt in på sitt rum. Pappa märker inget. Han kommer inte efter och frågar hur det är. På håll kan Botilda höra hur Sofi fnittrar. Med hennes pappa. Den kvällen blir det vanlig mat, färdiggjorda köttbullar och snabbmakaroner. Det är också gott men ketchupen är slut. Sofi har redan satt sig på Botildas plats. ”Det gör väl inget”, säger pappa vädjande till Botilda. ”Du satt ju där i går.” ”Vad gulligt av dig”, säger Sofi och försöker ge Botilda en klapp på kinden. ”Jag går och lägger mig”, säger Botilda så fort hon ätit klart.




Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 16

”Gör det gumman”, säger pappa. ”Jag kommer snart och stoppar om dig. Du har väl inget emot att Sofi sover över här i natt?” Jo, det har jag, tänker Botilda så högt att hon tycker att det ekar i hela lägenheten. Botilda ligger vaken. Hon har väntat länge nu. Till slut hör hon hur pappa borstar tänderna. Och hur Sofi borstar tänderna. Hur det sedan blir helt stilla. Det kan inte vara sant. Sakta smyger sig Botilda ut i hallen. Jo, dörren till pappas sovrum är stängd. Ett svagt mummel hörs därinne. Pappa har glömt att komma in och stoppa om henne! På morgonen är pappa glad. Dricker kaffe och visslar och har dukat frukost till Sofi och Botilda, till och med kokat ägg och tagit fram äggkoppar. Botilda sätter sig på sin vanliga plats med Lilla Björn i knäet. Pappa breder en smörgås till henne. ”Men”, säger Sofi, ”kan hon inte breda själv, hon är ju ändå sju år?” Pappa ser besvärad ut.




Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 17


Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 18

Botilda får en klump i magen. ”Det här sköter Botilda och jag”, säger han och ger smörgåsen till Botilda. Men han har glömt både gurkan och osten. Och att han inte kom in och sa godnatt. Det blir inte av att Botilda säger något till pappa om det, för Sofi följer med i bilen. Pappa ska skjutsa henne till jobbet eller vad det är. Hon följer till och med in på fritids. Det känns pinsamt, hennes två stora kringlor vippar när hon rör sig. I korridoren får Botilda en kram av pappa, i ögonvrån kan hon se hur Sofi studerar bilderna av barnen, som finns vid deras klädkrokar. ”Pappa”, viskar Botilda. ”Ja, vad är det?” säger han onödigt högt. Sofi vänder sig om och tittar på dem. ”Inget”, säger Botilda. ”Vem var det där?” säger Marja-Liisa. ”Hon heter Sofi”, säger Botilda. ”Är hon snäll?” säger Marja-Liisa. ”Inte vad jag har märkt”, säger Botilda. ”Hon kanske blir”, säger Marja-Liisa.




Botilda Sofi inlaga

07-05-16

11.19

Sida 19

Fröken pinglar med en klocka, det är dags att ställa upp på led och tåga in i klassrummet. Lektionen börjar med högläsning. Det tar ett tag innan Botilda har skakat av sig Sofi i huvudet och kan lyssna på fröken. Och då har hon redan tappat bort sig i handlingen.



9789150108439  

Lilian Edvall ALFABETA Illustrationer Ida Björs Nyfiken på mer? Titta in på www.alfabeta.se eller skicka ett vykort, fax eller e-post till A...