Page 1

Lennie Norman

GUBBVARNING! Illustrationer Hans Lindstrรถm

Forum


Bokförlaget Forum Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se​ Copyright © text Lennie Norman 2011 Copyright © bild Hans Lindström Tryckt 2011 hos ScandBook AB i Falun isbn 978-91-37-13710-0


”När dina vänner börjar smickra dig med att du ser ung ut är det ett säkert tecken på att du håller på att bli gammal.” Mark Twain


Var ålder har sin charm – inte min!

När man ser någonting varje dag ser man inte förändringarna, man märker inte att taket i vardagsrummet har blivit grått av flera års rökning eller att det uppstått små sprickor i målade foder och lister. Precis så är det med en själv. Jag ser mig i spegeln flera gånger varje dag så jag ser inte förändringen. Jag ser fortfarande samma ansikte som jag såg på 60-talet. Jag ser Brian Jones från 1965! Jag ser mig dessutom alltid rakt framifrån, aldrig i profil. Men så en dag får man se en bild på sig själv som är tagen från sidan! HJÄLP! Håret börjar en halvmeter för sent och är tunnare än ett vallöfte! Man ser ut som Art Garfunkel i neandertalstappning, en lång sluttande panna som när den äntligen tar slut övergår i 7


världens första flimmerhårsfrisyr! Woahh! Watch out girls! Farbror Hedenhös e lös! Folk säger att det är så skönt att åldras … SKITSNACK! Det suger att åldras! ”Var ålder har sin charm.” Inte min! När man fyllt femtio är det ingen som ser en. Efter sextio vänder sig folk bort. Efter sjuttio har man möjligen existensberättigande under Halloween. Jag har valt att skriva den här boken för att åldrandet kommer så lömskt smygande, och inte sällan är man själv sist att komma till denna bittra insikt. För folk i din omgivning är dock varningssignalerna desto tydligare. Det kan vara att hårfästet krupit upp på den horisontella delen av kraniet, att du plötsligt skrattar åt ordvitsar, att du en vacker dag kommer på dig själv med att njuta av klar luft och vita cumulusmoln, eller att du märker att du lämnar festen med orden ”Det är en dag i morgon också”, eller helt enkelt att du tycker att en köksradio – det är vad ditt kök saknar. Det här är en bok för gubbar, grabbar, pappor och deras polare som kanske fortfarande tror att de är så coola, men i själva verket tillhör de numera gubbgänget. Välkomna ni också!


Du vet att du är gubbe när … … du tjänar fler poäng på Apoteket än på SAS Eurobonus. … du inte behöver klä ut dig för att vara tomte. … du inte längre behöver ljuga om din ålder, du kommer helt enkelt inte ihåg den. … håret inte orkar växa uppåt utan faller dött ner genom näsan.

10


Du vet att du är gubbe när … … du känner dig som en man i tiden bara för att du följer Carl Bildts twitter. … du sitter på en fest och berättar om dagens golfrunda. … du vet var du befann dig när Ingo knockade Floyd. … du har middagsgäster och bjuder på ostfondy.

11


Du vet att du är gubbe när … … du samtidigt som du slår in din pinkod i kassan läser siffrorna högt. … allt du berättar innehåller minst tio bisatser, femton glömda orter och tjugo ”du vet han som …”. … du haft samma frisyr i över tjugofem år. … du hellre spelar Bingo än Texas hold’em.

12


Du vet att du är gubbe när … … du laddar ner en uppgradering och läser igenom hela licensavtalet innan du kryssar i ”I agree”. … du varken hör syrsornas eller Scissor Sisters falsettsång. … du har spelat shuffleboard tio gånger men aldrig stått på en skateboard. … skönheten bara sitter på insidan – om ens där.

13


Du vet att du är gubbe när … … din hud är så slapp att det krävs fyra man för att spänna ut den inför en tatuering. … de enda tatueringar du har är positionsmarkeringar från strålbehandlingen av prostatacancern.

14


Du vet att du är gubbe när … … du tycker det var roligare förr men inte kommer ihåg vad det var som var roligt. … vissa av dina kläder varit moderna tre gånger.

15


Du vet att du är gubbe när … … du tror att Robbie Williams är han som var med i Mork & Mindy. … du vet vilka Mork & Mindy var. … du blir provocerad av att se tonåringar som oavbrutet stirrar ner i sina iPhones på bussen. … du har en klockradio.

16


Du vet att du är gubbe när … … du har fler sorter i medicinskåpet än i barskåpet. … du gör av med mer pengar på vardagarna än på helgerna … … eller rättare sagt, när ditt partykonto understiger Göran Greiders klädkonto. … dina födelseuppgifter skrevs för hand.

17


Gubbar har inget ”bäst-före-datum”

Och tänk så tiderna har förändrats, när jag var liten och någon farbror fyllde femtio då fick han en käpp, idag får han barn. Ja, ni vet vad jag pratar om, de där som är inne på sin andra eller till och med tredje kull. När man kommer hem till en sån familj första gången vet man ju inte vem som är vem: Undrar om det är hans fru?… Skulle kunna vara dottern? Hans mamma? Fullt möjligt. Jaså, brorsan! Och vill man ha en riktig gymnastik för hjärnan då ska man åka hem till familjen Julio Iglesias – min absoluta favoritfamilj. Julio Iglesias är idag 67 år, för drygt fem år sen dog hans då 90-årige far strax efter att han hade gjort sin mycket yngre hustru med barn vilket 19


gör att när Julio Iglesias var 62 år gammal fick han en lillebror. Vad glad han blev! Äntligen en liten kompis! Och det är klart, då undrar jag, hur tusan resonerade gamle Iglesias och hans fru? ”Hördu min älskade, Julio är idag 62 år, tror du inte han skulle tycka att det vore kul med ett litet syskon?” ”Joo, säkert, de kommer ju inte att behöva slåss om leksakerna. Och det kan vara skönt att bara ha ett blöjbarn i taget.” (Men i själva verket kanske det ändå blir två, men med olika modeller, en Pampers och en Tena.) Och förresten, Julio Iglesias har själv en son, Enrique Iglesias, och när han var 32 år gammal fick han en nyfödd farbror. Visst är det något motsägelsefullt över uttrycket ”nyfödd farbror”.

20

9789137137100  

Lennie Norman Forum Illustrationer Hans Lindström Bokförlaget Forum Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright © text Lennie Norman 2...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you