Page 1

4

Pirater och

Viktor och Hanna får det inte lätt när den magiska trädkojan sveper iväg dem till Karibien – och tillbaka till en tid när elaka pirater härjade. Kommer de att hitta några nergrävda skatter? Eller får de gå på plankan?

ISBN 978-91-32-16075-2

www.wahlstroms.se

Osborne_Pirater_och_papegojor_NY_RYGG.indd 1

Mary Pope Osborne

Den magiska trädkojan är en lättläst serie om syskonen Viktor och Hanna som hittat en mystisk trädkoja. Kojan är magisk och tar med dem på en rad resor genom tid och rum, där de råkar ut för många spännande äventyr.

Pirater och papegojor

Pirater i sikte!

papegojor

Mary Pope Osborne

2013-01-10 10:20


Mary Pope Osborne Dinosaurierna kommer Den svarte riddaren Mystiska mumier Pirater och papegojor

Pirater och papegojor inl.indd 2

2013-01-11 13:04


Pirater och

papegojor Mary Pope Osborne

Översättning Manieri Communications Illustrationer Sal Murdocca

Pirater och papegojor inl.indd 3

2013-01-11 13:04


Pirater och papegojor inl.indd 8

2013-01-11 13:04


1 För sent! Viktor stirrade ut genom sovrumsfönstret. Regnet öste ner. Det hade regnat i flera timmar nu. ”De säger på teven att det ska sluta regna vid lunchtid”, sa Hanna, hans sjuåriga syster. ”Det har redan varit lunch”, sa Viktor. ”Men vi måste gå till trädkojan idag. Jag känner på mig att M kommer att vara där.” Viktor tog ett djupt andetag samtidigt som han rättade till glasögonen. Han var inte så säker på att han var redo att möta M riktigt än.

1

Pirater och papegojor inl.indd 1

2013-01-11 13:04


M var den mystiska personen som hade lagt alla böcker i trädkojan. ”Kom igen”, sa Hanna. ”Okej”, suckade Viktor. ”Om du hämtar våra regnkläder och gummistövlar så tar jag medaljongen och bokmärket.” Hanna rusade genast och hämtade regnkläderna. Viktor öppnade sin skrivbordslåda och plockade upp medaljongen. Den var av guld och bokstaven M var tryckt på den. Sedan tog han upp det blå bokmärket av läder. Mitt på bokmärket stod ett stort M. De båda M:en var likadana som M:et på golvet i trädkojan. Viktor stoppade ner medaljongen och bokmärket i sin ryggsäck. Han lade också ner sitt anteckningsblock och en penna. Viktor gillade att anteckna viktiga saker.

2

Pirater och papegojor inl.indd 2

2013-01-11 13:04


”Jag har våra regnkläder!” ropade Hanna. Viktor tog ryggsäcken och gick nerför trappan. Hanna väntade vid dörren på baksidan och höll just på att sätta på sig stövlarna. ”Vi ses utanför”, sa hon. Viktor drog på sig regnkläder och gummistövlar innan han satte på sig ryggsäcken och gick ut till Hanna. Det blåste ordentligt. ”Klara, färdiga, gå!” ropade Hanna. Med böjda huvuden gav de sig ut i den regniga stormen. Efter en liten stund hade de kommit in i Grodvikens skog. Träden vajade och regndropparna yrde i den hårda vinden. ”Usch!” sa Hanna. De plaskade fram genom vattenpölarna och kom till sist fram till skogens högsta ek. Där stannade de och tittade uppåt.

3

Pirater och papegojor inl.indd 3

2013-01-11 13:04


Trädkojan var inklämd mellan två grenar. Den såg mörk och enslig ut mot den stormiga himlen. Repstegen som hängde ner från kojan fladdrade i vinden. Viktor kom att tänka på alla böcker som låg där uppe och hoppades att de inte blivit blöta. ”Det verkar som att M har varit här”, sa Hanna. ”Hur kan du veta det?” sa Viktor andfått. ”Jag känner det”, viskade hon. Hon tog tag i repstegen och började klättra upp. Viktor följde efter. Inne i trädkojan var det kallt och fuktigt. Som tur var hade böckerna klarat sig bra. De var torra och stod prydligt staplade längs med väggen. Precis som de gjort dagen innan. Hanna plockade upp slottsboken som låg högst upp i en av högarna.

4

Pirater och papegojor inl.indd 4

2013-01-11 13:04


Den hade tagit dem långt tillbaka till tiden då det fanns slott och borgar. ”Minns du riddaren?” sa hon. Viktor nickade. Han skulle aldrig glömma riddaren som hjälpte dem. Hanna lade ner slottsboken och plockade upp nästa bok i högen. Det var dinosaurieboken som hade fört dem ända till tiden då dinosaurierna levde. ”Kommer du ihåg?” sa hon. Viktor nickade igen. Hur skulle han kunna glömma Pteranodonen som hade räddat honom undan en Tyrannosaurus rex. Sedan lyfte Hanna upp boken om det gamla Egypten. ”Mjau!” sa hon. Viktor log och tänkte på hur den egyptiska boken hade tagit dem ända till pyramidernas tid. Och hur en svart katt hade räddat dem.

5

Pirater och papegojor inl.indd 5

2013-01-11 13:04


”Titta, här är boken som handlar om Skåne”, sa Hanna och höll upp den. På framsidan fanns en bild från deras hem i Grodviken. Viktor log på nytt. Skåneboken hade fört dem hem igen efter varje äventyr. Viktor suckade. Okej. Det var fortfarande två viktiga frågor han ville ha svar på. Vem var den där M som hade lagt alla böcker i trädkojan? Och kände riddaren, Pteranodonen och katten den mystiska M? Till sist stack han ner handen i ryggsäcken och plockade fram guldmedaljongen och bokmärket. Han placerade dem på golvet, precis på den punkt där bokstaven M glimmade i trägolvet. Regnet piskade in i trädkojan.

6

Pirater och papegojor inl.indd 6

2013-01-11 13:04


”Brrr! Det är inte så mysigt ute idag”, huttrade Hanna. Viktor höll med om att det var alldeles för blött och kallt. ”Titta där”, sa Hanna och pekade på en uppslagen som låg längst in i hörnet. ”Jag kan inte komma ihåg att vi lämnade någon bok öppen.” ”Inte jag heller”, sa Viktor. Hanna plockade upp boken. Hon tittade på bilden på den uppslagna sidan. ”Wow, det här stället ser fantastiskt ut”, sa hon och visade bilden för Viktor. Han såg en solig strand. I en palm satt en stor grön papegoja. Ute på det klarblå vattnet syntes ett segelfartyg. En ny kraftfull vindpust med regn yrde in i trädkojan.

7

Pirater och papegojor inl.indd 7

2013-01-11 13:04


8

Pirater och papegojor inl.indd 8

2013-01-11 13:04


Hanna pekade på bilden. ”Jag önskar att vi var där i stället”, sa hon. ”Jag också. Men jag undrar var det är någonstans.” sa Viktor. ”För sent!” hörde de någon kraxa. Viktor och Hanna hajade till och vände sig om. Alldeles utanför trädkojans fönster satt en grön papegoja på en gren. Den såg exakt ut som papegojan på bilden. ”För sent!” kraxade papegojan igen. ”En talande papegoja!” sa Hanna. ”Vad heter du? Får jag kalla dig Polly?” Helt plötsligt började vinden att tjuta. ”Åh, nej! Nu är vi illa ute!” sa Viktor. Vinden ökade allt mer. Löven skakade i träden. Trädkojan började snurra. Fortare och fortare!

9

Pirater och papegojor inl.indd 9

2013-01-11 13:04


Viktor knep ihop ögonen. Och med ens blev allt lugnt. Det var alldeles stilla. Sakta öppnade Viktor ögonen. ”För sent!” kraxade Polly.

10

Pirater och papegojor inl.indd 10

2013-01-11 13:04


2 Det klarblå havet Viktor kände hur det varma solskenet strålade in genom trädkojan. Han kunde höra vågornas brus och han kände doften av saltvatten. Han och Hanna tittade ut genom fönstret. Trädkojan satt uppe i en palm. Där utanför låg ett klarblått hav. Ett stort segelfartyg syntes vid horisonten. Det var exakt som på bilden i boken. ”För sent!” kraxade Polly igen. ”Titta!” sa Hanna. Polly flög i cirklar ovanför trädkojan.

11

Pirater och papegojor inl.indd 11

2013-01-11 13:04


Sedan svepte hon ner i riktning mot havet. ”Kom, vi följer efter henne! Vi går ut i vattnet!” sa Hanna. Hon tog av sig regnkläderna och släppte dem på golvet. ”Vänta, vi måste titta lite i boken först”, sa Viktor. Han sträckte sig mot boken men Hanna hann före. ”Du kan läsa den på stranden”, sa hon. Hon slängde ner den i hans ryggsäck utan att ens titta på framsidan. Viktor suckade. Fast vattnet såg verkligen fantastiskt ut. ”Okej”, sa Viktor och drog av sig regnkläderna. ”Kom igen!” sa Hanna och räckte ryggsäcken till Viktor innan hon började klättra nerför repstegen. Viktor vek ihop regnkläderna och lade dem intill högen med böcker. Sedan satte han på sig ryggsäcken och klättrade ner han också.

12

Pirater och papegojor inl.indd 12

2013-01-11 13:04


Så fort Hanna hade kommit ner på stranden satte hon full fart mot havet. Viktor såg hur hon vadade ut i vattnet. Hon hade fortfarande på sig gummistövlarna. ”Hanna, dina stövlar!” ropade Viktor. Hon ryckte på axlarna. ”De torkar”, skrattade hon. Viktor tog av sig stövlarna och strumporna och lade dem bredvid ryggsäcken. Sedan rullade han upp jeansen innan han sprang över den varma sanden och ut i vågorna. Vattnet var varmt och så klart att Viktor kunde se snäckor och små fiskar. Han höll upp handen och skyddade ögonen i det starka solskenet när han spanade ut över havet. Det verkade som det stora segelfartyget hade kommit lite närmare. ”Var är Polly?” sa Hanna. Viktor såg sig omkring. Polly syntes inte till

13

Pirater och papegojor inl.indd 13

2013-01-11 13:04


14

Pirater och papegojor inl.indd 14

2013-01-11 13:04


någonstans. Varken i palmerna eller på den soliga sandstranden. Och inte ute över det klarblå havet heller. När Viktor tittade ut över havet igen hade båten kommit ännu närmare. Nu kunde han till och med se fartygets flagga. En rysning gick genom hans kropp när han stirrade på den. Flaggan var svart med en dödskalle och två korslagda benknotor. ”Åh, hjälp”, flämtade han och rusade upp ur vattnet. ”Vad är det?” sa Hanna och plaskade efter honom. Viktor sprang fram till ryggsäcken. Hanna följde efter. Viktor drog fram boken och tittade på omslaget. Och först då läste han och Hanna bokens titel. ”Usch!” sa Hanna. ”Sjörövare i Karibien”, läste Viktor högt.

15

Pirater och papegojor inl.indd 15

2013-01-11 13:04


4

Pirater och

Viktor och Hanna får det inte lätt när den magiska trädkojan sveper iväg dem till Karibien – och tillbaka till en tid när elaka pirater härjade. Kommer de att hitta några nergrävda skatter? Eller får de gå på plankan?

ISBN 978-91-32-16075-2

www.wahlstroms.se

Osborne_Pirater_och_papegojor_NY_RYGG.indd 1

Mary Pope Osborne

Den magiska trädkojan är en lättläst serie om syskonen Viktor och Hanna som hittat en mystisk trädkoja. Kojan är magisk och tar med dem på en rad resor genom tid och rum, där de råkar ut för många spännande äventyr.

Pirater och papegojor

Pirater i sikte!

papegojor

Mary Pope Osborne

2013-01-10 10:20

9789132160752  
9789132160752