Page 1

Kitty Crowther

Annie bor ensam i ett litet hus med utsikt över sjön.

En natt vaknar hon och går ner till stranden. I sjön lever tre jättar som hon blir vän med. Det förändrar hennes liv.   Annie från sjön är en magisk och tankeväckande bilderbok om rädsla och kärlek. Kitty Crowther är en av världens stora bilderboksmakare. Hon belönades 2010 med barnboksvärldens fi aste pris, ALMA-priset.

Kitty Crowther


Till Céline Sorin, för alltid

Läs mer om Kitty Crowther på rabensjogren.se och alma.se Rabén & Sjögren Box 2052, 103 12 Stockholm rabensjogren.se © l’école des loisirs 2009 Text & bild: Kitty Crowther 2009 Originalets titel: Annie du lac © Svensk text: Joar Tiberg 2013 Tryckt i Polen 2013 ISBN 978-91-29-67913-7 Rabén & Sjögren ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823


Kitty Crowther

Svensk text: Joar Tiberg


Det här är berättelsen om Annie. Vad som händer henne

ska jag berätta nu.   Se, där sitter hon, på en stol. Hon är inte så vacker, inte så ful heller. Hon har en stor näsa och stora fötter. Om man knyter ett långt snöre i hennes nästipp och släpper det hamnar det precis längst fram på hennes tånaglar.   Annie känner sig sorgsen. Nästan varje dag. Det är något svart som finns inuti.   Hon är ensam, hon blev det när hennes mor dog. Ingen kommer och hälsar på henne. Utom brevbäraren, han kommer en gång om året för att sälja en kalender som hon aldrig köper eftersom hon inte tycker om bilderna på de lyckliga katterna.   Annie saknar sin mor. Hon saknar henne fast hon ibland sa saker som inte var särskilt snälla: ”Kom hit, så får jag hänga min kappa på din näsa!” Men det hände också att hon sa med stor kärlek i rösten: ”Dina ögon är lika vackra och djupa som sjön med de tre öarna.”

8


Sjön är den som ligger nedanför kullen. När det är klart väder kan man se ända till andra stranden. Annie tycker om att tänka att någon som är som hon finns på andra sidan.   Ibland tänker hon att hon borde åka dit. För att se. Eller kanske ro över i ekan. Men tänk om det inte skulle finnas någon som är som hon? Vilken besvikelse!   Därför fantiserar hon hellre. Och bryr sig inte om att ta reda på hur det är.   Annies sorg hindrar henne från att göra saker.   Hon är trött på sig själv, på fiskarna hon fiskar, på stolen vid fönstret, och på brevbäraren som kommer en gång om året.   Mitt i natten vaknar hon med ett ryck och undrar varför det ska vara så.

10


9789129679137  
9789129679137