Page 1


Sticka dockor

med Arne & Carlos

Översättning Bodil Andersson


Innehåll Del 1

Del 2

Kapitel 1 :: Sidan 9

Kapitel 8 :: Sidan 93

Inledning

Till fjälls

Kapitel 2 :: Sidan 17

Kapitel 9 :: Sidan 106

Material

Fikapaus

Kapitel 3 :: Sidan 24

Kapitel 10 :: Sidan 120

Stick- och broderitekniker

Sockersött

Kapitel 4 :: Sidan 29

Kapitel 11 :: Sidan 132

I dockverkstaden

Goth-Lolita

Del 1: Dockans kropp

Kapitel 12 :: Sidan 146

Skepp ohoj Kapitel 5 :: Sidan 36

I dockverkstaden

Kapitel 13 :: Sidan 154

Del 2:

I trädgården

Näsa, ögon, mun och hår Kapitel 14 :: Sidan 164 Kapitel 6 :: Sidan 49

Insekter

Underkläder Kapitel 15 :: Sidan 171 Kapitel 7 :: Sidan 58

Hönsestrik

Grundbeskrivningar till basplagg

Kapitel 16 :: Sidan 184

Pyjamasparty Norstedts Besöksadress: Tryckerigatan 4 Box 2052 103 12 Stockholm

Kapitel 17 :: Sidan 192

Avslutning

www.norstedts.se Norstedts ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823 © 2011 Cappelen Damm AS och Norstedts, Stockholm 2012 Originalets titel: Strikkedukker Originalförlag: Cappelen Damm AS Översättning: Bodil Andersson Formgivning: Gina Rose Design Illustrationer: Arne & Carlos Foto: Ragnar Hartvig Styling: Ingrid Skaansar Textmontage/original: Bodil Andersson, BOA Förlagsservice, Lund Tryckt i Lettland 2012 ISBN 978-91-1-304670-9 sticka dockor

sidan 3


en av flera Koffertar

full av dockor och kläder. Den öppnas när vi har besök av barn här på Tonsåsen.

vi leKer oSS igenom hela boken på samma sätt som vi lekte oss igenom fotograferingen till boken.

arne & carlos

SIDAN 4


Tänk att vara liten och få komma in i ett hus fullt med överraskningar. Ett hus med fina leksaker och andra saker, som man fick ta fram och sedan låta ligga utan att behöva röja upp efter sig. Tänk dig ett hus med antika byråar, stora kistor och gamla koffertar som är fulla med hemstickade kläder, dockor och andra spännande saker som bara blir luftade när du kommer på besök och som finns där så länge du tycker att det är roligt. Drivkraften bakom de stickade dockorna är just detta att kunna glädja de små som kommer på besök. Kanske hittade vi aldrig sådana hemliga och spännande rum, sådana där vindar man bara ser på film, när vi var små. Men vi kanske är lite barnsliga själva också och har aldrig övergivit den där drömmen. Vår docka är nog inte bara för de små, utan vuxna med barnasinnet kvar kan också ha glädje av den. Om man inte leker med dockan kan man i alla fall skapa något till den. Titta in i vår dockverkstad, dela vår inspiration och ta del av beskrivningar som du själv kan bygga vidare på. Det här är på många sätt en dröm som gått i uppfyllelse för oss. Äntligen kan vi ta fram det barnsliga i oss och leka oss igenom en hel bok! Och vi hoppas kunna inspirera dig att göra detsamma. Boken ska vara rolig, vi vill att du ska trivas med dockbeskrivningen och kläderna, lägga till något eget och kanske glädja andra med det du gjort. Kanske kan du göra ett eget spännande och lekfullt universum som barn och barnbarn kan utforska. Eller, om du är duktig att sticka, kan du kanske göra om miniatyrbeskrivningarna till plagg åt barn och vuxna. Här finns det utrymme för lek! Vi önskar dig mycket glädje medan du håller på.

sticka dockor

SIDAN 5


Vi lekte med tanken på att skaffa riktiga gamla möbler i miniatyr men upptäckte att de var i dyraste laget. I stället funderade vi på vad barn skulle ha använt och tog det som fanns till hands. Uppochnedvända kaffemuggar blev stolar och vinglas blev underreden till borden.


Kapitel 2

Material

Garn Vi har använt Falk från Dalegarn till dockan. Då blir dockan lagom stor om man följer beskrivningen. Garnet är inte så hårt tvinnat, vilket ger dockan en snyggare och jämnare ”hud”. Dessutom kan det tvättas i maskin och krymper därmed inte när det tvättas. Om dockan ska tvättas i maskin måste den dock var mycket ordentligt fylld med ull. Du kan också använda andra garner i olika färger om du vill, så länge de passar till stickor nr 2 ½. Vi stickade en docka i vanligt ullgarn och körde den tillsammans med smutstvätten i 60 grader i tvättmaskinen och den krympte med hälften. Då passade den till kläderna som vi tidigare hade stickat till Barbie. Man kan kommer långt med ett nystan garn i varje färg till dockan och kläderna. Enda undantaget är den långa klänningen med spetsmönster (grundbeskrivning 12 på sidan 78). Till den behövs två nystan.

Färger Vi har olika hudfärg på dockorna för att få mångfald och variation, och vi har använt följande färger av Falk: Vit nr 0020 Ljusrosa nr 3102 Beige nr 2642 Brun nr 3072 Mörkbrun nr 2671 Svart nr 0090 Vi tycker inte att någon färg är finare än de andra, utan alla dockor har sin egen härliga personlighet. sticka dockor

SIDAN 17


lyckligtvis finns det väldigt många hud- och hårfärger att välja bland på färgkartan.


Till hår och ögonfransar är det bara att ta vilken färg man vill. Vi har använt väldigt många olika färger från Falks färgkarta till hår, till exempel: Röd nr 4018 Gul nr 2417 Orange nr 3309 Mintgrön nr 7502 Svart nr 0090 Blå nr 5744 Lila nr 5036 Rosa nr 4415 När det gäller kläderna anges de färgnummer och garnkvaliteter som vi har använt i avsnitten med de olika kläderna. Det är dock naturligt att man rotar lite bland restgarnerna när man ska jobba med så små saker. Det finns alltså plagg i boken som är stickade av restgarn och då har vi tyvärr inga uppgifter om kvalitet och färgnummer. Storleken på stickorna anges dock alltid.

sticka dockor

sidan 19


att sticka dockor är också en del av ett röjningsprojekt där idéerna kommer medan vi röjer. Därför har vi använt en del gamla knappar på kläderna. Använd gärna sådant som du har liggande. Vi brukar ta av knapparna på gamla kläder innan de kastas. Man vet ju aldrig vad man kan få användning för!

Knappar Här är det också fritt fram! Vi har många askar med gamla knappar, och vi har valt lite av varje ur dem. Men vi har också köpt många av knapparna till plaggen. De flesta sybehörs- och garnaffärer har ett bra urval av knappar.

arne & carlos

sidan 20


Fyllning Precis som till julkulorna i vår förra bok rekommenderar vi naturull som fyllning till dockorna eftersom den ger bäst resultat. Det behövs 70-80 gram ull till en docka. Ullen finns att köpa i lösvikt till tovning i de flesta hobby- och garnaffärer och den finns som kardad ull eller ullflor av flera olika märken. Tänk på att stoppa noggrant efterhand som du stickar så att dockan blir stadig. Naturull är självrenande, men om man fyller dockan ordentligt kan den tvättas i maskin utan problem.

sticka dockor

sidan 21


Stickor & virknålar Dockorna stickas med stickor nr 2 ½. Om du stickar löst bör du dock använda finare stickor, så att dockan inte blir alltför stor eller att fyllningen inte syns. När våra dockor ligger på rygg med tårna pekande mot taket är de 40 cm långa, mätt från huvudet till hälen. Alla stickar dock olika, så beroende på vem som stickar varierar längden på dockan. Den angivna längden är alltså bara ungefärlig. Använd helst stickor av metall till dockan. Dockan bör nämligen stickas fast för att bli tät och stadig och det är ganska svårt med stickor av bambu och andra material. Om du trivs med bambustickor kan du i stället använda dem till kläderna. Stickfastheten på dockorna är 30 maskor = 10 cm. Kontrollera gärna stickfastheten genom att sticka en liten provlapp innan du börjar med dockan.

Förkortningar am = avig/a maska/or dst = dubbelstolpe/ar fm = fastmaska/or ggr = gånger lm = luftmaska/or lmb = luftmaskbåge m = maska/or omsl = omslag rm = rät/a maska/or st = sticka/or st = stolpe/ar tills = tillsammans uppr = upprepa v = varv

sticka dockor

sidan 23

9789113046709  
9789113046709