Page 1

Lars Kepler

PAGANINIKONTRAKTET Kriminalroman

albert bonniers fรถrl ag

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 3

2010-06-03 11:18:36


Av Lars Kepler har tidigare utgivits: HypnotisĂśren 2009

www.albertbonniersforlag.se

isbn 978-91-0-012469-4 Copyright Š Lars Kepler 2010 ScandBook AB, Falun 2010

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 4

2010-06-03 11:18:36


Det är stiltje när den stora fritidsbåten hittas drivande i den ljusa natten på Jungfrufjärden i Stockholms södra skärgård. Vattnet har en sömnig, blågrå färg och rör sig mjukt som dimma. Den gamle mannen som ror ut i sin eka ropar ett par gånger trots att han anar att han inte kommer att få något svar. Han har iakttagit motorbåten från land i nästan en timme, hur den baklänges följt den långsamma strömmen utåt. Mannen styr ekan så att sidan stöter mot sportbåten. Han lägger upp årorna, förtöjer vid badplattformen, klättrar uppför metallstegen och in över relingen. Mitt på akterdäcket står en rosa solstol. Den gamle mannen väntar en stund och lyssnar efter ljud. När han inte hör någonting öppnar han glasdörren och går en halvtrappa ner till salongen. Ett grått sken sprider sig genom de stora fönstren över inredningen av lackad teak och soffornas djupblå tyg. Han fortsätter nedför den branta trappan med boaseringar av blänkande trä, förbi det mörka pentryt, badrummet och in i den stora kojen. Ett svagt ljus sipprar in från de små fönstren intill taket och belyser en dubbelsäng formad som en pil. Nära huvudändan sitter en ung kvinna i jeansjacka lutad mot väggen i en slapp, hopsjunken ställning med låren brett isär och ena handen vilande på en rosa kudde. Hon ser den gamle mannen rakt i ögonen med ett undrande, ängsligt drag över ansiktet. Det tar ett tag för mannen att förstå att kvinnan är död.

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 5

2010-06-03 11:18:36


6 I hennes långa, svarta hår sitter en klämma i form av en vit duva, en fredsduva. När den gamle mannen går fram och rör vid hennes kind vickar huvudet framåt och en tunn strimma vatten rinner ut mellan läpparna och nedför hakan.

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 6

2010-06-03 11:18:36


Ordet musik betyder egentligen musernas konst och härstammar från den grekiska myten om de nio muserna. Alla nio var döttrar till den mäktiga guden Zeus och titanen Mnemosyne, minnets gudinna. Musikens egen musa, Euterpe, brukar avbildas med en dubbelflöjt mot läpparna och hennes namn betyder Glädjeskänkare. Den begåvning som kallas för musikalitet har egentligen ingen allmänt accepterad definition. Det finns människor som saknar förmågan att höra toners skiftande ljudfrekvenser och det finns människor som föds med ett enormt musikminne och den sorts absoluta gehör som innebär att de kan ange en exakt ton utan hjälp av någon som helst referens. Genom tiderna har ett antal exceptionella musikaliska genier framträtt varav ett fåtal blivit mycket berömda, såsom Wolfgang Amadeus Mozart som turnerade runt i hoven i Europa från sex års ålder och Ludwig van Beethoven som skrev många av sina stora verk sedan han blivit totalt döv. Den legendariske Nicolò Paganini föddes 1782 i den italienska staden Genua. Han var självlärd violinist och tonsättare. Ända till i dag är det bara ytterst få violinister som förmått spela Paganinis snabba och komplicerade verk. Fram till sin död förföljdes Paganini av rykten om att han för att få sin enastående skicklighet hade slutit ett kontrakt med djävulen.

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 7

2010-06-03 11:18:36


Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 8

2010-06-03 11:18:36


1 En föraning

Penelope Fernandez ryser till över ryggen. Hjärtat slår plötsligt snabbare och hon ser sig hastigt över axeln. Kanske får hon i denna stund en föraning om vad som kommer att hända henne senare samma dag. Trots värmen i studion har Penelope en sval känsla i ansiktet. Den dröjer sig kvar från sminklogen. Den kalla svampen med puderkräm trycktes mot hennes hy och klämman med fredsduvan togs bort från hennes hår när moussen kramades in för att samla lockarna som serpentiner. Penelope Fernandez är ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Nu visas hon ljudlöst in i nyhetsstudion och sätter sig i strålkastarljuset mitt emot Pontus Salman som är verkställande direktör för krigsmaterieltillverkaren Silencia Defence AB. Nyhetsankaret Stefanie von Sydow byter ämne, blickar in i kameran och börjar berätta om alla uppsägningar som följt på den brittiska försvarskoncernen BAE Systems Limiteds köp av Aktiebolaget Bofors och vänder sig sedan mot Penelope: – Penelope Fernandez, du har i flera debatter uttalat dig mycket kritiskt om hanteringen av svensk vapenexport. Nyligen gjorde du en jämförelse med den franska Angolagate-skandalen. Högt uppsatta politiker och affärsmän åtalades för mutbrott och vapensmuggling och är nu dömda till långa fängelsestraff … men någonting sådant har vi väl inte sett i Sverige? – Det kan man tolka på två sätt, svarar Penelope Fernandez.

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 9

2010-06-03 11:18:36


10 Antingen så fungerar våra politiker annorlunda eller så fun­ gerar vårt rättssystem annorlunda. – Du vet mycket väl, säger Pontus Salman. Att vi har en lång tradition av … – Enligt svensk lag, avbryter Penelope. Enligt svensk lag är all tillverkning och export av krigsmateriel förbjuden. – Du har förstås fel, säger Salman. – Paragraf 3 och 6 i lagen om krigsmateriel, preciserar Penelope. – Men Silencia Defence har fått ett positivt förhandsbesked, ler han. – Ja, för annars skulle det röra sig om vapenbrott i stor skala och … – Men nu har vi faktiskt tillstånd, avbryter han. – Glöm inte vad krigsmaterielet är till … – Vänta lite, Penelope, bromsar nyhetsankaret Stefanie von Sydow och nickar åt Pontus Salman som har höjt handen för att signalera att han inte är färdig. – Alla affärer granskas på förhand, förklarar han. Antingen direkt av regeringen eller av Inspektionen för strategiska produkter, om du känner till dem. – Frankrike har en motsvarighet, invänder Penelope. Och ändå kunde krigsmateriel för åtta miljarder kronor hamna i Angola trots FN:s vapenembargo, trots ett fullständigt bindande förbud … – Nu talar vi om Sverige. – Jag förstår att människor inte vill förlora sina jobb, men jag skulle ändå vilja höra hur du motiverar exporten av enorma mängder ammunition till Kenya? Det är ett land som … – Du har absolut ingenting att anmärka på, avbryter han. Ingenting, inte en enda detalj, eller har du det? – Jag kan tyvärr inte … – Har du någonting konkret att anmärka på? avbryter Stefanie von Sydow.

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 10

2010-06-03 11:18:36


11 – Nej, svarar Penelope Fernandez och slår ner blicken. Men jag … – Då tycker jag att en ursäkt vore på sin plats, säger Pontus Salman. Penelope ser honom i ögonen, känner ilskan och frustrationen sjuda upp, men hon tvingar sig själv att tiga. Pontus Salman ler beklagande och börjar sedan berätta om fabriken i Trollhättan. Tvåhundra arbetstillfällen skapades när Silencia Defence fick tillstånd att starta tillverkningen. Han förklarar vad det positiva förhandsbeskedet innebar och hur långt produktionen har kommit. Långsamt breder han ut sig om detta så att tiden inte ska räcka till åt hans motdebattör. Penelope lyssnar och tvingar bort den farliga stoltheten ur sitt hjärta. Hon tänker istället på hur hon och Björn alldeles snart kommer att gå ombord på hans båt. De ska bädda den pilformade sängen i fören, fylla kylskåpet och den lilla frysboxen. Hon ser för sig glittret i de frostiga snapsglasen när de äter inlagd sill, senapssill och matjessill, färskpotatis, kokt ägg och knäckebröd. De ska duka på akterdäcket, ankra vid en liten ö i skärgården och sitta och äta i kvällssolen i flera timmar. * Penelope Fernandez lämnar Sveriges Television och börjar gå i riktning mot Valhallavägen. Hon hade suttit och väntat i nästan två timmar på att vara med i ett uppföljande samtal i en annan morgonsoffa när producenten förklarade att de hade blivit tvungna att stryka henne för att få plats med fem snabba tips till en sommarplatt mage. Långt borta på Gärdet ser hon Cirkus Maximums färggranna cirkustält. En djurskötare spolar av två elefanter med en vattenslang. Den ena lyfter snabeln rakt upp i luften och fångar den hårda vattenstrålen i munnen. Penelope är bara tjugofyra år, hon har lockigt, svart hår en bit

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 11

2010-06-03 11:18:36


12 ned över skulderbladen. Kring halsen blänker en kort silverlänk med ett litet krucifix från hennes konfirmation. Hennes hy har en len gyllengul färg. Som jungfruolja eller honung, skrev en pojke en gång när de skulle beskriva varandra i ett skolarbete på högstadiet. Ögonen är stora och allvarliga. Mer än en gång har hon fått höra att hon är slående lik filmstjärnan Sophia Loren. Penelope tar upp sin telefon och ringer Björn för att säga att hon är på väg, att hon ska ta tunnelbanan från Karlaplan. – Penny? Har det hänt något? frågar han med en jagad röst. – Nej, vad då? – Allt är klart, jag pratade in det på din svarare, det är bara du som fattas. – Vi behöver väl inte stressa? När Penelope står i den långa, branta rulltrappan ner till tunnelbanans plattform börjar hennes hjärta slå snabbare av ett dovt obehag och hon sluter sina ögon. Trappan sjunker djupare ner, smalnar av och luften blir svalare och svalare. Penelope Fernandez kommer från La Libertad som är ett av de största departementen i El Salvador. Penelopes mor Claudia Fernandez fängslades under inbördeskriget och Penelope föddes i en cell där femton internerade kvinnor gjorde sitt bästa för att hjälpa till. Claudia var läkare och hade varit aktiv i folkupplysningskampanjer. Det som gjorde att hon hamnade i regimens ökända fängelse var att hon försökte sprida kravet på rätten att bilda fackföreningar till ursprungsbefolkningen. Först när Penelope kommer ner till tunnelbanans plattform öppnar hon ögonen. Känslan av instängdhet har försvunnit. Hon tänker återigen på Björn som väntar vid motorbåtsklubben på Långholmen. Hon älskar att bada naken från hans båt, dyka rakt ner i vattnet och inte se någonting annat än hav och himmel. Tunnelbanetåget rusar skakande fram, solljuset slår in genom

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 12

2010-06-03 11:18:37


13 fönstren när vagnarna lämnar tunneln och kommer ut på Gamla stans station. Penelope Fernandez hatar krig och våld och vapenmakt. Det är en brinnande aversion som har fått henne att ta en politisk magisterexamen i Uppsala och läsa freds- och konfliktforskning. Hon har jobbat för den franska hjälpgruppen Action Contre la Faim i Darfur tillsammans med Jane Oduya. Hon skrev en mycket uppmärksammad artikel i Dagens Nyheter om flyktinglägrets kvinnor och deras försök att återskapa vardagen efter varje övergrepp. För två år sedan efterträdde hon Frida Blom som ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Penelope går av vid Hornstull och kommer upp i solskenet, känner sig plötsligt oförklarligt orolig för någonting och springer nedför Pålsundsbacken till Söder Mälarstrand, går snabbt över bron till Långholmen och följer vägen till vänster mot småbåtshamnen. Damm från gruset hänger som ett dis i den stillastående luften. Björns båt ligger i skuggan rakt under Västerbron, vattnets rörelser skapar ett nät av ljus som vaggande speglas i de gråmålade stålbalkarna högt ovanför. Hon ser honom på akterdäcket med en cowboyhatt på huvudet. Han står stilla, med armarna om sig själv och uppdragna axlar. Penelope stoppar två fingrar i munnen och busvisslar. Björn rycker till, ansiktet blir alldeles naket, som om han blivit fruktansvärt rädd. Han blickar bort mot vägen och får se henne. Hans ögon är fortfarande ängsliga när han går fram till landgången. – Vad är det? frågar hon och fortsätter nedför trappan mot båtplatserna. – Ingenting, svarar Björn, rättar till hatten på huvudet och försöker le. De kramar varandra och hon känner att hans händer är

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 13

2010-06-03 11:18:37


14 iskalla och att hans skjorta är våt över ryggen. – Du är helt svettig, säger hon. Björn glider undan med blicken. – Jag har stressat för att komma iväg. – Tog du min väska? Han nickar och gör en gest mot kajutan. Båten gungar lätt under hennes fötter, hon känner doften av solvarm plast och lackat trä. – Hallå? säger hon ljust. Var är du någonstans? Hans halmfärgade hår sticker ut i alla riktningar i små hoptovade dreads. De klarblå ögonen är barnsliga, leende. – Jag är här, svarar han och slår ner blicken. – Vad tänker du på hela tiden? – På att vi ska få vara tillsammans, svarar han och lägger sina armar runt hennes midja. På att ha sex mitt i naturen. Han nuddar hennes hår med läpparna. – Är det vad du går och hoppas på? viskar hon. – Ja, svarar han. Hon skrattar åt hans uppriktighet. – De flesta … åtminstone kvinnor, tycker nog att det är en aning överskattat, säger hon. Att ligga på marken bland myror och stenar och … – Det är som att bada naken, framhärdar han. – Du får försöka övertyga mig, säger hon fräckt. – Det kommer jag att göra. – Hur? skrattar hon precis när telefonen ringer i hennes tygväska. Det ser ut som om Björn stelnar till av signalen. Färgen försvinner från hans kinder. Hon tittar på telefonens display, ser att samtalet kommer från hennes yngre syster. – Det är Viola, förklarar hon snabbt för Björn innan hon svarar: – Hola, syrran. En bil tutar och systern skriker något bredvid luren.

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 14

2010-06-03 11:18:37


15 – Jävla dåre, muttrar hon. – Vad är det som händer? – Det är slut, säger systern. Jag har dumpat Sergej. – Igen, lägger Penelope till. – Ja, svarar Viola lågt. – Förlåt, säger Penelope. Jag förstår att du är ledsen. – Det är inte så farligt, men … Mamma sa att ni skulle ut med båten och jag tänkte … jag skulle gärna hänga på om jag får. Det blir alldeles tyst. – Hänga på, upprepar Penelope och hör bristen på entu­siasm i sin egen röst. Jag och Björn behöver lite tid tillsammans, men …

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 15

2010-06-03 11:18:37


2 Förföljaren

Penelope står på styrplatsen med en luftig blå sarong om höfterna och en vit bikiniöverdel med ett peacetecken över höger bröst. Sommarljuset flödar över henne genom vind­ rutan. Försiktigt rundar hon Kungshamns fyr och manövrerar sedan den stora motorbåten in i det smala sundet. Hennes lillasyster Viola reser sig från den rosa solstolen på akterdäck. Den senaste timmen har hon suttit med Björns cowboyhatt på huvudet och enorma spegelglasögon och rökt en joint med sömniga rörelser. Viola gör fem slappa försök att plocka upp tändsticksasken från durken med tårna innan hon ger upp. Penelope kan inte låta bli att le. Viola kommer in genom glasdörren till salongen och frågar om hon ska ta över. – Annars går jag ner och fixar en margarita, säger hon och fortsätter nedför trappan. På fördäck ligger Björn på ett badlakan med pocketutgåvan av Ovidius Metamorfoser som huvudkudde. Penelope ser att räcket vid hans fötter är rostigt i fästet. Björn fick båten av sin far när han fyllde tjugo, men har inte haft råd att underhålla den. Den stora fritidsbåten är den enda present han någonsin fått av sin pappa, förutom en resa. När pappan fyllde femtio år bjöd han ner Björn och Penelope till ett av sina finaste stjärnhotell, Kamaya Resort på Kenyas östkust. Penelope stod bara ut på hotellet i två dagar innan hon reste till flyktinglägret i Kubbum i Darfur i södra Sudan, där den

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 16

2010-06-03 11:18:37


17 franska hjälpgruppen Action Contre la Faim befann sig. Penelope sänker marschfarten från åtta till fem knop när de närmar sig Skurusundsbron. Ingenting hörs av den täta trafiken högt däruppe. De glider precis in i det skuggiga vattnet när hon ser en svart gummibåt intill fundamentet av betong. Båten är av samma slag som militärens kustjägare använder. En RIB med ett skrov av glasfiber och mycket kraftiga motorer. Penelope har nästan passerat under bron när hon upptäcker att det sitter någon i båten. En man hukar i dunklet med ryggen vänd mot henne. Hon vet inte varför hennes puls stegras vid den plötsliga åsynen av honom. Det är någonting med hans nacke och de svarta kläderna. Hon känner sig iakttagen trots att han sitter bortvänd. När hon kommer ut i solskenet igen ryser hon över hela kroppen och huden på armarna förblir knottrig en lång stund. Hon ökar farten till femton knop när hon har passerat Duvnäs. De båda inombordsmotorerna mullrar, vattnet skummar bakom dem och båten skjuter fart över den släta vattenytan. Penelopes telefon ringer. Hon ser att det är hennes mammas nummer. Kanske såg hon debatten på teve. Penelope tänker hastigt att mamman ringer för att säga att hon var fin och duktig, men vet att det bara är en fantasi. – Hej mamma, svarar Penelope. – Aj, viskar mamman. – Vad händer? – Ryggen … jag måste iväg till naprapaten, säger Claudia och det låter som om hon fyller ett glas med kranvatten. Men jag ville bara höra om Viola har pratat med dig. – Hon är med på båten, svarar Penelope och hör mamman dricka. – Hon är med, vad skönt … jag tänkte att det skulle vara bra för henne. – Det är säkert bra för henne, säger Penelope dämpat. – Vad ska ni äta?

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 17

2010-06-03 11:18:37


18 – I kväll blir det inlagd sill, potatis, ägg … – Hon tycker inte om sill. – Mamma, Viola ringde mig för … – Jag vet att du inte hade räknat med att hon skulle följa med, avbryter Claudia. Det är ju därför jag frågar. – Jag har gjort lite köttbullar, säger Penelope tålmodigt. – Så att det räcker åt alla? frågar mamman. – Räcker? Det beror på … Hon tystnar och stirrar ut mot det glänsande vattnet. – Jag kan avstå mina, säger Penelope samlat. – Om det inte räcker, säger mamman. Det är bara det jag menar. – Jag förstår det, säger hon lågt. – Ska det vara synd om dig nu? frågar mamman med återhållen irritation. – Det är bara att … Viola är faktiskt vuxen och … – Nu blir jag besviken på dig. – Förlåt. – Du brukar äta mina köttbullar på jul och midsommar och … – Jag behöver inte göra det, säger Penelope snabbt. – Bra, säger mamman tvärt. Då säger vi det. – Jag menar bara att … – Du kommer inte hit på midsommar, avbryter mamman med upprörd röst. – Men mamma, varför måste du … Det klickar till när mamman lägger på. Penelope tystnar omedelbart och känner frustrationen darra inombords, tittar på telefonen och stänger sedan av den. Båten färdas långsamt över den gröna speglingen från gröns­ kande sluttningar. Trappan från pentryt knarrar och efter en liten stund vinglar Viola upp med margaritaglaset i handen. – Var det mamma? – Ja.

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 18

2010-06-03 11:18:37


19 – Är hon rädd för att jag inte får någon mat? frågar Viola leende. – Det finns mat, svarar Penelope. – Mamma tror inte att jag kan ta hand om mig själv. – Hon är bara orolig, svarar Penelope. – Hon oroar sig aldrig för dig, säger Viola. – Jag klarar mig. Viola smakar på drinken och blickar ut genom vindrutan. – Jag såg debatten på teve, säger hon. – I morse? När jag mötte Pontus Salman? – Nej, det var … förra veckan, säger hon. Du pratade med en arrogant man som … han hade ett fint namn och … – Palmcrona, säger Penelope. – Precis, Palmcrona … – Jag blev arg, fick röda kinder och tårar i ögonen, ville recitera Bob Dylans Masters of War eller bara springa ut och slå igen dörren. Viola tittar till när Penelope sträcker på sig och öppnar takfönstret. – Jag trodde inte att du rakade dig under armarna, säger hon lättsamt. – Nej, fast jag har varit så mycket i media att … – Fåfängan slog till, skojar Viola. – Jag ville inte bli avfärdad som rättshaverist bara för lite hår under armarna. – Hur går det med bikinilinjen? – Sådär … Penelope lyfter på sarongen och Viola gapskrattar. – Björn gillar det, ler Penelope. – Han kan ju knappast säga någonting med sina dreads. – Men du rakar dig överallt som man ska, säger Penelope med skärpa i rösten. För dina gifta gubbar och idioter med stora muskler och … – Jag vet att jag har dåligt omdöme, avbryter Viola.

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 19

2010-06-03 11:18:37


20 – Det har du ju inte annars. – Fast jag har aldrig gjort någonting ordentligt. – Du borde bara hyfsa till dina betyg och … Viola rycker på axlarna: – Jag skrev faktiskt högskoleprovet. De plöjer mjukt fram över det genomskinliga vattnet, måsar följer på hög höjd efter båten. – Hur gick det? frågar Penelope till slut. – Jag tyckte att det var lätt, säger Viola och slickar salt från glasets kant. – Så det gick bra, ler Penelope. Viola nickar och ställer ifrån sig glaset. – Hur bra? frågar Penelope och stöter till henne i sidan. – Maxpoäng, säger Viola med nedslagen blick. Penelope skriker till av glädje och kramar sin syster hårt. – Fattar du vad det här betyder? ropar Penelope uppjagat. Du kan utbilda dig till vad du vill, gå på vilket universitet som helst, det är bara att välja mellan handelshögskolan, läkarlinjen, journalisthögskolan. Systern skrattar med röda kinder och Penelope kramar henne igen så att hon tappar hatten. Hon stryker Viola över huvudet, ordnar hennes hår som hon alltid gjorde när de var små, tar hårklämman med fredsduvan från sitt eget hår och fäster den i systerns, tittar på henne och ler nöjt.

Kepler_Paganinikontraktet_9789100.indd 20

2010-06-03 11:18:37

9789100124694  
9789100124694  

Lars Kepler Kriminalroman albert bonniers förlag isbn 978-91-0-012469-4 Copyright © Lars Kepler 2010 ScandBook AB, Falun 2010 www.albertbonn...