Page 1

Edito //

Schapen en wolven Zoals wij het zien, is de wereld (lees Mechelen) verdeeld tussen schapen en wolven. Volgzame, mekkerende schapen aan de ene kant van het hek, jonge wolven, met veel honger en zin voor initiatief aan de andere. Schapen zeuren: “Voor een goed feestje moet je naar Antwerpen, Brussel of Gent.” Wolven halen een platenbak boven, hangen een discobal in hun garage en zetten zelf een feestje in gang. Wolven zien het feit dat er (nog) niet al te veel te doen is in Mechelen, niet per se als iets negatief. Zij weten dat de stad voor gangmakers, doe-het-zelvers en plantrekkers voor het grijpen ligt. Ze zien mogelijkheden, geen beperkingen. In ons eerste nummer hebben we heel wat drukkersinkt gespendeerd aan de Mechelaars die in de stad iets op poten proberen te zetten. De vrijwilligers van het filmhuis, die ook zonder cultuursubsidies een digitale projector zullen vinden, de mensen achter H30 of de jonge wolven van Moonshack die gewoon een Mechels feestje willen geven. Kortom: transformatie door participatie. Omdat ook zij weten dat staan zeuren langs de zijlijn je ploeg niet aan de overwinning gaat helpen. Het werkt enkel als het van onderuit komt. Maar wolven zijn ook kritisch. Waarom zeggen: “Stad om te zoenen”, als het soms om te huilen is. Yarn bombers wiens werk wordt opgefikt of politie die niet altijd even menselijk optreedt. Als het slecht is, schrijven we het ook. Bovenal zijn wolven heel hongerig: Geef ons optredens, vette feestjes en een rommelmarktje tussendoor om de kater te verwerken. Mechelen is verdeeld tussen schapen en wolven. Tijd om uit te maken wat je bent!

DE EXO-TELEX Korte nieuwsflashes met groot maar vooral heel klein nieuws vanuit de Mechelse zustersteden Nador (Marokko) en Sucre (Bolivië):

NADOR - 35°10’N 2°55’W // Nieuwe studentenwijk Goed nieuws voor de studentepopulatie in Nador. Net voor de aanvang van het nieuwe schooljaar zijn nieuwe appartementen opgetrokken naast de lokale school, ‘Collège Bni Sidèl’. De flats zullen worden verhuurd aan studenten en gewone stedelingen. Het stadsbestuur van Nador wil de economie hiermee stimuleren en het voor buitenlandse studenten eenvoudiger maken om in Nador te studeren.

Vertraging en dooribraak in zwembaddossiers

Mechelse voetbalclubs ibegraven

Stad wil meer volkstuintjes

In deze rubriek geen volgzame lammeren maar jonge wolven die zich binnen hun eigen vakgebied verdienstelijk maken. Deze keer is het de beurt aan Moonshack.

strijdbijl

Slecht nieuws voor de zwemfanaten in Mechelen want de opening van de langverwachte Nekkerpool is uitgesteld tot 7 januari 2013, zo deelde de provincie Antwerpen mee.

Wat velen onmogelijk achten is dan toch gebeurd: KV Mechelen en Racing Mechelen gaan samenwerken. De eeuwige rivalen bereikten een samenwerkingsakkoord tussen de jeugdacademies van beide clubs.

De stad Mechelen is samen met het OCMW naarstig op zoek naar nieuwe locaties voor de aanleg van volkstuintjes in en rond Mechelen.

Mechelen zendt zijn zonen uit. onder de noemer Moonshack verklaren vijf Maneblussers de oorlog aan muzikale hokjesdenkers. Al vijf jaar gaan de Mechelse vrienden ondergronds in de Dijlestad als een verzetsbeweging om slechts de meest primaire rootsmuziek aan het daglicht bloot te stellen. Soul, ska, funk, blues, swing jazz; alleen mainstream popliefhebbers blijven er onbewogen bij.

De deadline van begin september was onhaalbaar ondanks de bonus die door de provincie aan de aannemer werd beloofd indien de werken tijdig afgeraakten. De directie van De Nekker wil met de verlating voorkomen dat het zwembad meteen na de opening opnieuw zou moeten sluiten door technische mankementen. De komst van het nieuwe zwembad is hoogdringend om de reeds bestaande zwembaden in Mechelen te ontlasten.

GeIbruikshandleiding: Waarom dit onverantwoorde multifunctionele leesformaat? Just because we can. Maar ook omdat de mogelijkheden eindeloos zijn! Vier alternatieve manieren om GROMM te consumeren:

ONDERLEGGER

WC-POSTER

PAPIEREN PONCHO

XL – ORIGAMI

Voor de smossers

Ook in Mexico is het crisis

Ideaal nummer voor nummer 2

Het waren de jeugdteams van beide rivalen die met het nieuws naar buiten kwamen. ““Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van de Mechelse clubs”, zegt KV Mechelen.

De wereld is klein. Zeker tijdens het Alasita festival in Sucre eind juli. Talloze mensen kochten er deze zomer een miniatuurversie van hun grootste verlangens en lieten deze door een Quechua-priester zegenen. Zo zouden al hun wensen uitkomen. Naast kleine huisjes en auto’s, vind je er mini-diploma’s, flessen alcohol en potten goud. De traditie ontstond in 1781 als onderdeel van de Quechua-gemeenschap, waartoe bijna een derde van de Bolivianen behoort. De Katholieke Kerk pikte jarenlang haar graantje mee met de verkoop van Maria-beeldjes. Toch uit ze nu kritiek: Alasita zou de mensen lui en materialistisch maken.

Nekkerpool in volle opbouw

Inmiddels is voor de oude zwemdok een nieuwe bestemming gevonden. Het stadsbestuur heeft gekozen voor het project van de tijdelijke vereniging: Den Dok. In het beschermde monument komt een hotel met een auditorium, vergaderzalen, een wellnessgedeelte en een grand café met een skybar. De realisatie van het project is geschat op vier jaar en opgedeeld in verschillende fases. Voor de eerste fase is er reeds een dossier voor een restauratiepremie ingediend bij de Vlaamse overheid. MG

Correspondent: Anneleen Ophoff

De stad zal voor de aanleg van de nieuwe tuintjes samenwerken met gespecialiseerde natuurverenigingen als Velt en Natuurpunt. Zij moeten erop toezien dat het terrein op een ecologische manier wordt aangelegd en bewerkt. Verder zouden de toekomstige tuinders in hun tuinieren worden bijgestaan door experts.

In de praktijk zal KV zijn knowhow te beschikking stellen van Racing en de trainers van Groen-Wit zullen mee worden ingeschakeld in het scoutingsapparaat van de Kakkers.

Correspondent: Abdelkarim El Azouzi

// Kerk bekritiseert Alasita festival

Eén van de redenen hiervoor is het verdwijnen van een aantal reeds bestaande volkstuintjes en een groeiende wachtlijst. Eén van de opties is een stuk eigendom van het OCMW aan de Zemsesteenweg in Hofstade, meerbepaald in de Baarbeekvalei. Op het terrein van 3,9 hectare zouden Mechelaars met groene vingers zich kunnen uitleven in een van de 60 voorziene volkstuintjes.

In de samenwerking zal ook Sporting Mechelen, de derde Mechelse club, betrokken worden. Bij KV zullen de jonge spelers in de Elite-reeksen uitkomen, bij Racing in de nationale en bij Sporting Mechelen in de provinciale afdelingen.

SUCRE - 19°12’S 65°15’W

De Gromm-redactie

Enkel voor gevorderden

Het was in het belang van de Mechelse jeugd dat beide clubs oude geschillen opzij zette:n “Ons jeugdbestuur is ervan overtuigd dat alle Mechelse jongeren de kans moeten krijgen om op hun eigen niveau in hun stad te kunnen voetballen”, aldus Debby Clincke voorzitter jeugd van Racing Mechelen.

De kans is groot dat in de toekomst nog meer volkstuintjes in en rond de stad zullen opduiken want afgelopen maanden steeg de vraag naar de beschikbaarheid ervan. MG Foto: Kevin Baert & Wim Dewaele

Geflitst

De zoektocht naar Mechels talent start in oktober op Racing met een gezamenlijke talentendag voor de duiveltjes. MG ‘Casualties of fun’ op de Pirate Edition van Malinas Machinas aan Perron M

Toon ons nog meer creatieve manieren op www.projectwolf.be en win een Project Wolf-T-shirt!

De oibligatoire 3

Onweer, depressie, geen vrienden,... het zijn allemaal prima redenen om binnen te blijven en alleen te zijn. Wat is de beste remedie om deze negatieve spiraal om te buigen in entertainment? Jazeker, de obligatoire drie! Samengesteld door: Sam Ostyn

Muziek Actress “R.I.P.” Electronic / Techno Door velen bejubelde derde langspeler (tweede op Honest Jon’s) van deze enigmatische Brit die zich verbluffend makkelijk in verschillende rollen splitst. Techno wordt hier bevestigd in maturiteit, een eigenschap die ze al langer -onderhuids- bezat. U hebt geen excuus meer als u volgende keer uw neus ophaalt voor het genre. T.I.P.

Peter Zummo / Arthur Russell “Zummo With An X” Jazz

Matthew Dear “Beams”

Mooie samenwerking tussen de veel te vroeg gestorven New Yorkse multi-instrumentalist Arthur Russell (cello) en stadsgenoot Peter Zummo (tromboon, euphonium en synthesiser). Een intieme kijk in de wereld van Arthur Russel vindt u ook in de schitterende documentaire “Wild Combination”. Men zegge het voort!

Na het gitzwarte “Black City” levert Matthew Dear deze keer iets lichter en toegankelijker werk af zonder echter in te boeten aan de kwaliteit van zijn voorganger. Talking Heads meets Depeche Mode meets The Cure meets ... euh vooral Matthew Dear toch. Eenzame klasse.

Electronic / Experimental Pop

Samengesteld door: Stijn Peeters & Jonas Eraly

Weib www.nengels.com

www.Goodreads.com

www.uglybelgianhouses.com

Helaas kan je het Nederlands niet altijd letterlijk vertalen naar het Engels of toch wel? You will laugh yourself a bult!

Literaire databank meets social networking. Hou bij welke boeken je vrienden lezen en deel jouw mening. Een virtuele boekenkast, zeg maar.

Ons land is één van de kleinste ter wereld en dan wordt het ontsierd door deze gedroch-ten van huizen.

Intouchables (Filmhuis 23/10)

Banlieue meets bourgeoisie in Intouchables. De geheel verlamde aristocraat Philippe (François Cluzet) neemt de jonge ex-delinquent Driss (Omar Sy) in dienst om hem te verzorgen. Wat volgt is een enthousiaste buddy movie/sociale komedie die de klassenstrijd in Frankrijk belicht voor een groot publiek.

Mechels filmhuis zoekt 20.000 euro voor digitale projector

Operatie Red het filmhuis

aka Mission impossiible Vorig seizoen vierde het Filmhuis haar 35-jarige jubileum met een recordaantal van 6000 bezoekers. Toch hing de toekomst van de filmvereniging aan een zijden draadje toen bekend raakte dat vanaf 2013 nieuwe films enkel nog digitaal worden uitgebracht. Hierdoor heeft het Filmhuis een digitale projector nodig. Kostprijs: tussen de 60.000 en 80.000 euro. Sinds 1977 verwelkomt het Filmhuis elke dinsdagavond de Mechelse filmliefhebbers voor de betere films van vroeger en nu. Al die tijd werden films er vertoond op 35 mm. “Veel mensen dachten dat we al lang overgeschakeld waren op het digitale formaat, maar het filmformaat is sinds de pionierstijd van de cinema onveranderd gebleven”, aldus Filmhuisprojectionist Thomas Van Roost (29). Na ruim honderd jaar komt er nu een einde aan dit tijdperk. “We wisten dat als Kinepolis zou springen, iedereen zou volgen“, zo zegt vrijwilliger Geert Op De Beeck (45).

Mission Impossible Bijna alle andere kleine cinema's hebben de afgelopen maanden geïnvesteerd in een digitale projector. Het grote verschil is dat zij kunnen rekenen op de cultuursubsidies van Vlaams Minister Joke Schauvliege. Cultuurcentra en kleine filmverenigingen als het Filmhuis passeerden niet langs de kassa. Ook bij de stad bleken door besparingen verdere subsidies niet mogelijk. Het filmhuis verzamelde al haar spaarcenten, maar kwam nog 20.000 euro tekort. Geert vertelt: “We hebben toen besloten zelf

Samengesteld door: Christophe Légère

Film Killing Them Softly

Na lang zoeken kwam het Filmhuis uiteindelijk uit bij Netwerk Rentevrij, een coöperatief van investeerders, dat dergelijke initiatieven renteloos ondersteunt. Midden september kregen Geert en Thomas het verlossende telefoontje dat de lening werd goedgekeurd en ook de borgstelling is inmiddels geregeld. Maar de reddingsoperatie is hiermee nog niet afgelopen, want de lening van 20.000 euro moet uiteraard nog worden terugbetaald. Geert: "Hiervoor zoeken we nu 200 Mechelaars, sympathisanten of verenigingen die 100 euro willen lenen aan het Filmhuis, via Netwerk Rentevrij: zij regelen de administratie, en garanderen dat iedereen zijn 100 euro terugkrijgt. Hoe de 200 X 100-actie van het Filmhuis praktisch in zijn werk gaat maken we zeer binnenkort bekend op onze website en Facebookpagina."

Meek’s Cutoff, een dromerige, minimalistische western van de Amerikaanse indie cineaste Kelly Reichardt (Old Joy, Wendy and Lucy). Het verhaal is losjes gebaseerd op het historische Oregon Trail-incident in 1845, waarbij gids Stephen Meek drie kolonistengezinnen verleidde tot een noodlottige binnenweg in de woestijn.

Maak een lijstje met wat je echt nodig hebt voor je naar de winkel trekt. Zo voorkom je onnodige impulsaankopen.

2. Check vervaldatum

Producten die tegen de vervaldatum aanzitten worden tegen kortingsprijzen verkocht en zijn vaak langer goed dan aangegeven.

3. Witte producten

Kies voor de nietmerkproducten en ontdek een nieuw gamma aan smeerpasta!

4. Koop in bulk

Dagelijkse producten (wcpapier) in grote aantallen aankopen drukt de prijs, niet de pret.

5. Co-inkopen

Als je op kot zit, is het interessant om samen boodschappen te doen en de rekening te delen.

6. In reclame

Sla je slag tijdens reclameacties en solden!

http://www.rentevrij.be/ http://www.facebook.com/FilmhuisMechelen http://www.filmhuismechelen.be/

Als jullie luidop dromen, wat hopen jullie dan te bereiken? Steve: Momenteel werken we met een gelimiteerd budget. Dus het is voor ons altijd wat zoeken en onderhandelen. Maar een onbeperkt budget zou wel eens leuk zijn. Dan kunnen we een paar grote namen naar Mechelen halen. Bart: In de toekomst doen we gewoon voort zoals we bezig zijn. Hou jullie vast; 16 november The Magnificent Brotherhood in het CC en 15 december onze Birthday Party! Be there!

Wannes Duponcheel

$$$

21. Couchsurfing

12. Studentenkorting

22. Carpooling

Op maandagavond kan je in de Utopolis films zien aan een verminderd tarief. Voor tal van cultuur- of sportactiviteiten geldt een studentenkorting. Vraag ernaar!

13. Brooddoos

Neem je lunch van thuis mee. In een broodjeszaak maken ze geen Broodje Awesome met extra cheddar.

14. Water (v/d kraan)

10. Leen van thuis

Nood aan een gourmetstel voor nieuwjaar? Leen het van thuis!

Inkom: 6 euro voor niet leden, 4 euro voor leden.

23. Vroeg boeken

Boek je vakantie zo vroeg mogelijk. Transport- en verblijfskosten zullen enkel stijgen.

15. Pre-party thuis

25. Kamperen

Warm thuis op met wat vrienden voor je uitgaat. Uw portemonee zal het u lonen, uw buren iets minder.

16. Geld afhalen

Haal geld af bij je eigen bank. Zo voorkom je een onnodige toeslag.

18. Lees Gromm

Bekijk eerst goed alle opties alvorens je een grote uitgave doet.

Deel een rit, leer nieuwe mensen kennen en reis voor een handvol stuivers naar je bestemming!

24. Last Minutes

8. Vergelijk prijzen

Een tweedehands versie van Twilight is even slecht als een nieuwe!

Bespaar op je verblijfskosten, maak vrienden en ontdek een nieuwe manier van reizen.

Krap bij kas? Bestel gratis een water v/d kraan op café. (Schuine blikken inbegrepen).

17. Skypen ipv bellen

Niet helemaal zeker van de nieuwste Twilightfilm of -boek, huur hem in de bib.

Het nieuwe seizoen van het Filmhuis gaat op 25 september van start. Wekelijkse afspraak om half 9 aan het Mechels cultuurcentrum.

REIZEN

11. Film op maandag

7. Koop tweedehands

9. Bibliotheek

Filmseizoen 2012-2013 Geert (l) en Thomas (r) bij de oude projector

Tot dusver alleen positieve reacties dus? Krikke: De respons is inderdaad zeer positief. Als je de laatste reacties van de Piknik Fantastik leest, kunnen we alleen maar stellen dat we goed bezig zijn. Steve: Ik hoor dat gevestigde waarden nu ook al ethio-jazz in hun sets verwerken. Daar kan ik alleen maar content mee zijn! (lacht) Kimme: De feestjes lopen over, maar sommige optredens mogen wat meer volk trekken.

UITGAAN

1. Boodschappenlijstje

Voor jonge Mechelse filmmakers is de komst van de digitale projector goed nieuws. “We kregen eerder al aanvragen om kortfilms te vertonen maar technisch was dit toen niet mogelijk. Zodra we de projector hebben, kunnen we in de toekomst kortfilms van jonge cineasten draaien in ons voorprogramma”, aldus Geert.

Mattias Goovaerts

Jullie spreken van een ‘eenzijdig muziekaanbod’. Loopt een multiculturele stad als Mechelen achter op andere steden? Krikke: Ja, want in andere steden is er een groter cultureel aanbod. Denk maar aan het Depot in Leuven, Trix in Antwerpen, het bruisende culturele leven in Brussel… Bart: Ach, we moeten niet overdrijven. We zijn er ons maar al te goed van bewust dat we ons niet moeten spiegelen aan steden als Antwerpen, Brussel of Gent. Anderzijds waren we het er al lange tijd over eens dat er iets ontbrak in Mechelen. Een Mechelse muziekscene bijvoorbeeld. Kimme: Of een scene tout court. Tijdens onze tienerjaren gingen wij het ook altijd ergens anders zoeken. Maar het is tijd dat Mechelen zelf iets op poten zet.

WINKELEN

Mogelijkheden voor jongeren

(Filmhuis 13/11)

Moonshack: “Tijd dat Mechelen zelf iets op poten zet!”

Feit is dat Mechelen overloopt van plezant volk! Krikke: Ik denk dat er bij ons toch stevig gefeest wordt en ambras hebben we nog nooit gehad tijdens één van onze events. Ligt dat aan de‘nieuwe’jeugd of aan onze muziek? Ik weet het niet, maar we zouden het graag zo houden.

GROMM staat jullie bij in tijden van crisis met onze geldwolf-rubriek! We beginnen met 30 rudimentaire basistips voor winkelen, reizen en uitgaan die jullie moeten helpen om de broeksriem een beetje minder aan te trekken.

Hulpoproep

Het Filmhuis steekt zijn hand ook uit naar jonge vrijwilligers die hun toffe ploeg willen versterken. Thomas kwam acht jaar geleden op dezelfde manier bij het Filmhuis terecht en werd opgeleid tot projectionist. “Ik wil de nieuwe leden best leren hoe ze de projector moeten bedienen, al zal het bij de digitale projector wel iets minder ambachtelijk zijn.” (lacht)

GROMM: Wie of wat is Moonshack? Bart: Vijf vrienden die concerten en feestjes geven. Steve: Je vergeet al onze vrijwilligers, man. We zijn eigenlijk veel groter! In totaal gaat het om een dertigtal mensen die feestjes geven. Krikke: ’t Zijn wel altijd wij vijf die aan de kar sleuren, maar we zijn allemaal zwaar verslaafd aan muziek, waardoor Moonshack helemaal niet aanvoelt als werken. ’t Is eerder een uit de hand gelopen hobby. Alle winst die we maken, gaat overigens naar de organisatie van volgende evenementen. (trots) Binnenkort worden we zelfs een vzw. Kimme: Door het eenzijdige muziekaanbod in de Mechelse culturele zalen vinden we het onze plicht om de revival genres aan het woord te laten: funk, ska, reggae, blues, boogaloo, soul, rockabilly, afrobeat, afro funk…

De Geldwolf

een manier te vinden om aan die 20.000 euro te geraken, wat niet gemakkelijk is voor een kleine vereniging die volledig op vrijwilligers draait.”

Meek’s Cutoff

(release 5/12) Een bikkelharde misdaadthril- ler van Andrew Dominik (van het onvergetelijke Chopper), in ons land in première. Hitman Jackie Cogan (Brad Pitt) wordt ingehuurd door de maffia na de roofoverval op een high stakes pokerspel en mag op zoek naar de daders. Ray Liotta (GoodFellas) en James Gandolfini (The Sopranos) spelen bijrollen.

Jonge Wolven

De verschrikkelijk interessante nieuwtjes-rubriek

Installeer gratis skype op je pc of smartphone en bespaar op je telefoonkosten. Bespaar op dure magazines en neem een Gromm mee. ALSTUBLIEFT!

19. Afpingelen

Maak er een discipline van om slim af te pingelen op rommelmarkten

20. Koken met vrienden

Lekker gezellig en voordelig. Deel je maaltijd en de rekening!

Voor wie vergat te boeken en openstaat voor verrassingen. Geen geld voor een dure citytrip? Trek met de tent de natuur in!

26. Fietstrip

Goed voor de portemonee en de fysiek en uitstekend te combineren met tip 25.

27. Jeugdherberg

Gunstige tarieven en uitstekend om nieuwe mensen te leren kennen.

28. Local food

Vraag waar de locals eten en je komt 9/10 uit bij de beste prijs/ kwaliteit.

29. Off season

Ga op reis buiten het seizoen of wacht op vulkaanuitbarstingen of bosbranden.

30. No tourist zone

Blijf niet hangen in de toeristische centra. Iedereen zit er achter uw spaargeld aan. Mattias Goovaerts

Maanrock van de toekomst

Ieder jaar organiseert de stad Mechelen in samenwerking met de vzw Mechelse Feesten Maanrock. Het grootste gratis festival van Vlaanderen was dit jaar opnieuw goed voor 120.000 enthousiaste muziekliefhebbers. Maar de vraag naar vernieuwing stijgt ieder jaar meer en meer. GROMM sprak met Kurt Moens (50) programmator van Maanrock.

H30 niet langer dakloos Na twee jaar zonder dak boven het hoofd opent H30 op 22 september opnieuw haar deuren. De stad Mechelen schonk deze creatieve duizendpoten een gloednieuwe stek in de Hanswijkstraat te Mechelen. In 2007 schonk de stad Mechelen de jonge artistiekelingen een nieuw onderdak, maar het gebouw was behoorlijk verwaarloosd. In augustus organiseerde H30 een CASCO-kamp waarbij een zestigtal enthousiaste vrijwilligers hun handen uit de mouwen staken voor afbraak- en opbouwwerken. Wie kan bij H30 terecht? Jongeren, bands, dansers, regisseurs en allerhande creatieve geesten met een leuk initiatief zijn zoals altijd welkom. De meeste huisgenoten zijn tussen de 14 en 30 jaar oud. Hier zetelen onder andere de Stickbitchen, het majorettenkorps Va et Vient en andere vaste groepen. Het nieuwe

H30 biedt ook jongeren de kans om te komen repeteren, legaal graffiti te spuiten, filmprojecten op te starten, choreografie enzovoort te beoefenen. “Dit kan allemaal gratis. Het enige wat H30 terug vraagt is een wederdienst”, aldus Lina Lauwens. Samen met drie andere mensen maakt zij onderdeel uit van deze sympathieke en kunstvolle Mechelse organisatie. “Dit gaat van opruimen, koken of vrijwilligerswerk op events. Alle beetjes helpen. Het is een engagement dat je aangaat. H30 kan niet bestaan uit vier mensen”. Wil je ook deel uitmaken van H30 en jouw creatief talent verder ontwikkelen? Surf dan snel naar hun Facebook en meld je aan. http://www.facebook.com/hdertig foto’s: Karoline Vleeracker/Tekst: Stijn Peeters

Liefste Mechelaar, In deze rubriek richt telkens een prominente Mechelaar met een uitgesproken mening zich tot zijn stadsgenoten. Deze keer is het aan Jonas Salen. Deze jonge Mechelaar haalde de nationale media door actie te ondernemen voor een humaner politiebeleid in Mechelen. 727. Zevenhonderdzevenentwintig. Voor jullie waarschijnlijk het meest banale getal ter wereld, voor mij een evolutie in een verhaal dat enkele weken geleden begon en voor even een bijna fulltime job is geworden. 727 likes heeft onze pagina ondertussen. 727 mensen die meewerken aan een constructief verhaal. Maar misschien moet ik eerst wat context meegeven. Onze facebookpagina heet voluit: ‘Politie Mechelen, tijd voor een humaner politiebeleid?’ en is een gevolg van een aantal incidenten deze zomer tussen Mechelaars die op de Dijlefeesten, Maanrock of Parkpop aan het genieten waren van een leuke avond en de politie die - naar onze mening - te agressief optrad en met weinig communicatie een ritje naar het politiekantoor aanbood. Zonder te oordelen of ze al dan niet iets fout hadden gedaan, vinden wij dat de politie altijd vriendelijk en respectvol moeten communiceren. En ondertussen vinden 727 andere mensen dat ook. Vrijdag 31 augustus begon het verhaal met het oprichten van deze pagina om digitaal verzet te tonen. Blijkbaar was er maar een kleine aanzet nodig om mensen bijeen te krijgen met eenzelfde doel: laten weten dat er iets misloopt en ook meewerken aan het oplossen van dit probleem. Wist ik veel dat het de komende twee weken mijn dagelijks leven zou domineren. Interviews met drie kranten, gesprekken met twee nationale radiostations, berichten beantwoorden van tientallen mensen met een verhaal en ondertussen op facebook proberen niet te vervallen in geklaag en gezaag. Nee, het moest en zou een constructief en positief verhaal worden. Immers; verwachtten we niet hetzelfde van de politie?

GROMM: Kijkt u tevreden terug op de afgelopen editie? Jazeker, een beetje vergelijkbaar met vorig jaar. Als de Grote Markt staat te daveren van ambiance dan ben je goed bezig. Het belangrijkste is dat de sfeer goed zat. Tenslotte is Maanrock voor veel mensen een eerste kennismaking met Mechelen of een festival. Als je weet dat deze mensen zich ook amuseren, dan weet je zeker dat ze gaan terugkomen. Aan de hand van welke criteria stelt u de affiche samen? Ik maak rond oktober een lijst op met 130 namen. Samen met Koen Leenmans, directeur van het cultuurcentrum, bekijken we volgende criteria: beschikbaarheid, actualiteit en kwaliteit. Ik weet dat mensen vinden dat er geregeld dezelfde namen op de affiche staan. Neem nu Raymond van het Groenewoud, hij heeft er nog gestaan, maar hij bracht begin dit jaar één van zijn beste cd’s uit. Als je in de actualiteit komt dan krijg je van mij een kans. Er is een facebookgroep met bijna 600 leden “wij willen eens andere groepen op Maanrock!”. Zijn jullie hiervan op de hoogte? Ik vind zo’n groep positief, dat betekent dat Maanrock leeft bij de mensen. Het is een bewuste keuze van het festival om voor

Kurt Moens

Kurt Moens: “Als ik drie jaar geleden Netsky op de affiche had geplaatst zouden velen hebben gedacht: Who the hell is Netsky?” twee formules te gaan: een alternatieve zaterdag én een zondag voor een breed publiek. We trekken wél degelijk alternatieve namen aan: Sarah Ferri, Kapitan Korsakov, Compact Disc Dummies,... Die laatste zijn nota bene de winnaars van Humo’s Rock Rally 2012. Als we deze groepen programmeren zaterdagnamiddag dan merken we dat de jeugd toch niet massaal afkomt. Ik ben al drie jaar bezig met die contradictie te ontrafelen.

Op maanrock vroeg GROMM 100 festivalgangers naar hun gedroomde line up. Check hier welke ibands de droomaffiche haalden !

Worden er op dit moment jongeren betrokken bij de programmatie? Neen, maar ik vind wél dat dit een kans moet krijgen. Ik wil met veel plezier een open en realistisch debat houden met jongeren. Zodat men kan zien dat het heel wat meer is dan gewoon “enkele toffe namen kiezen”. Wat veel mensen niet beseffen is dat sommige artiesten onderdeel zijn van een pakket. Sommige muzikanten spelen alleen als een andere groep op de affiche pronkt. Het is onderdeel van deze business. Maar alle input is welkom. Als iemand mij een mail stuurt met een verzoek dan zal ik dat voorstel een eerlijke kans geven.

En Urbanus? Urbanus hebben we getracht naar Mechelen te halen maar hij wou helaas geen festivals doen. Een naam die mij zeker zal bijblijven is Rodrigo Y Gabriela. Dat is een groep die zeker een plaatsje verdient op Maanrock en, belangrijk, haalbaar is voor ons budget. Dit bestaat uit een subsidie van de stad Mechelen in combinatie met sponsorgeld. We werken dus met overheidsgeld. Toen ik drie jaren geleden begon als programmator van Maanrock moest nèt ik besparen. De kosten waren te hoog.

Is er een manier waarop jongeren kunnen toetreden tot de vzw Mechelse Feesten? Misschien een cel jongerenadvies? Momenteel is de vzw een politieke vertegenwoordiging. De politieke fracties duiden mensen aan om daar in te zetelen. Een cel jongerenadvies lijkt mij een leuk idee, maar eigenlijk zouden de Mechelse politici die keuze moeten maken. Het heeft geen zin om in een ivoren toren te gaan zitten en beslissingen te nemen. Bij de volgende Raad van Bestuur wil ik dat zeker voorleggen.

Is er ooit aan gedacht om Maanrock betalend te maken om zo internationeler te kunnen gaan? Dat idee is zeker al ter sprake gekomen. Maar we zitten met een aantal sponsors die meteen zouden afhaken, mocht Maanrock niet meer gratis zijn. Daarnaast is onze verkoopstrategie ook dat wij het grootste gratis muziekfestival van Vlaanderen willen zijn. Als je niet oplet ga je

Mechelen opnieuw fictiedecor voor VRT

Loslopend Wild

Mechelen begint een aardige reputatie op te bouwen als fictiedecor. In het verleden werd de stad al in beeld gebracht bij Familie, W817, Vermist en Dubbelleven. Voor de opnames van Loslopend Wild richtte de camera zich opnieuw op onze Dijlestad. Voor wie tussen januari en augustus door Mechelen kuierde, was de kans groot dat hij de filmcrew van Loslopend Wild tegen het lijf liep. In deze periode blikten ze in en rond de stad maar liefst 205 sketches in voor het nieuwe sketchprogramma van de VRT.

Een van die mannen tussen al dat vrouwelijk geweld was acteur Lucas Van den Eynde (52). “Het is echt hun programma. Wij proberen gewoon ons zo bescheiden mogelijk en in een zeer dienende en nederige rol op te stellen naar al die madammen.” (lacht)

Loslopend Wild plaatst vrouwen van verschillende generaties centraal en toont hen in hun strijd om dagdagelijkse herkenbare situaties te overleven. In de serie acteren straffe madammen als: Camilia Blereau, Tiny Bertels, Els Dottermans, Gilda De Bal, Inge Paulussen en Reinhilde Decleir. Opvallend is dat ook op de set veel vrouwelijke crewleden aanwezig zijn. “Puur toeval:” verzekert producente, Riet De Prins.

Terugkeer naar Mechelen

“Het is zeker niet alleen een reeks voor vrouwen”, zo vertelt Camilia Blereau (60). “Om een verhaal rond vrouwen te schrijven heb je ook mannen nodig. Want de personages zijn afhankelijk van mannen, zetten zich af tegen mannen, ze houden hun man onder de sloef, of ze liggen er zelf onder. Mannen zullen er dus zeker ook om kunnen lachen.”

Lucas Van den Eynde keerde in 2010 al even terug naar Mechelen voor de opnames van Dubbelleven en kwam nu opnieuw in de Dijlestad terecht: “Ik ken Mechelen wel een beetje. Zelf ben ik van Lier maar van 1976 tot 1980 heb ik aan het Coloma Instituut Hotel Receptie gestudeerd voor ik naar de toneelschool ging.

De opnames in Mechelen betekenden voor enkele cast- en crewleden een terugkeer naar de heimat. Camilia Blereau woonde tot haar 18e in Mechelen, haar familie woont hier nog steeds. “Ik vind het erg leuk om terug te keren naar Mechelen. Er is zoveel veranderd in al die jaren dat ik een heleboel plaatsen moet herontdekken.”

“Het is zeker niet alleen een reeks voor vrouwen”

Voor producente Riet De Prins, die eerder al W817 producete, was Mechelen aanvankelijk een praktische keuze, maar doorheen het draaiproces begon de stad zich voor haar te manifesteren als een personage. “Het gebruik van de stad als decor was veel intensiever dan ik had gedacht. De stad draagt echt de reeks. Na een tijd leek het alsof je sommige sketches enkel nog op die bepaalde plek kon draaien.” City marketing In 2010 trok het stadsbestuur nog 150.000 euro uit om Mechelen aan tv-kijkend Vlaanderen te tonen. Het stadsbestuur pakte toen openlijk uit met de financiële steun aan de VRT-fictiereeks Dubbelleven die onder de Sint Romboutstoren werd ingeblikt.

Twee jaar later klinkt het heel anders. Naar aanleiding van de opnames van Loslopend Wild zei schepen Koen Anciaux in de Gazet Van Antwerpen: “Dit is onbetaalbare reclame voor Mechelen. Daar zijn we dus heel blij mee. Maar als het aan de huidige bestuursploeg ligt, geven we de komende jaren geen geld meer uit om series op te nemen in deze stad.” Karen Claes, coördinator van Creatie & Citymarketing licht toe: “Dit alles heeft met besparingen en de financiële crisis te maken. Bepaalde jaren is er meer budget dan andere jaren. We blijven de producties wel grote logistieke ondersteuning aanbieden. Dit kan gaan van panden ter beschikking stellen voor kantoorgebruik voor cast en crew tijdens de draaiperiode, het helpen om filmlocaties te vinden of toestemming verlenen om een straat af te zetten of het parkeren van auto’s op bepaalde plekken.” De teruggeschroefde steun zal Riet er echter niet van weerhouden om voor het tweede seizoen terug te keren naar Mechelen: “Ik kies er direct voor om opnieuw in Mechelen te komen draaien. Het is een stad die zich voor het oog van de camera steeds op een andere manier toont. Hoe beter we de stad leren kennen, hoe meer we de mogelijkheden zien.”

En onze constructieve houding bracht op. De dag na de oprichting kreeg ik de twee belangrijkste telefoontjes van de week: het eerste van Kristof Calvo om mij in contact te brengen met het tweede, van onze burgemeester himself... “Of we niet geïnteresseerd waren in een gesprek met de politie om onze frustraties uit te leggen?”. Burgerparticipatie, waar je inspraak hebt op het beleid - natuurlijk konden we daar geen nee op zeggen. De bal was aan het rollen. Ons gesprek vier dagen later was redelijk succesvol en dat vonden niet alleen wij, maar ook onze gesprekspartners. Somers en Calvo schreven de dag erna in de krant over ‘iedereen commissaris’.

Heb je zin om mee deze uitdaging aan te gaan? Contacteer ons dan, we nemen je graag mee.

Jonas Salen

Lucas Van den Eynde

Camilia blereau

Foto’s & tekst: Mattias Goovaerts

Ten slotte, wat is uw mening over het incident tijdens het optreden van Diablo Boulevard (Alex Agnew)? Spijtig. Ik hoop dat Alex Agnew terugkomt. Want dat was een schitterend concert. Het is een samenloop van omstandigheden geweest. Als de politie je komt vertellen dat de situatie dreigt uit de hand te lopen, dan kan je niet anders dan ingrijpen. Deze agenten zijn dezelfde als op grote festivals. Zij kunnen het onderscheid maken tussen ambiance en een nakend incident. Vorig jaar heb ik de dj set op zaterdag ook een kwartier vroeger moeten laten stoppen. Je ziet dat gewoon aankomen. Daarom dat Maanrock ook niet tot in de vroege uren duurt. Op verzoek van de politie en omdat er natuurlijk ook mensen wonen in de stad. Bedankt voor het interview. Stijn Peeters Contact: kurt.moens@telenet.be mechelse.feesten@mechelen.be

POLL Wij vroegen 100 festivalgangers welke groepen ze op Maanrock wilden terugzien en welke niet.

PRoDaan

Intergalactic lovers Shameboy Customs The Scabs

COnTRA Guido Belcanto Kapitan Korsakov Raymond van het Groenewoud Liesa Van der Aa Aroma di Amore

MOENS: De Pro’s zijn voor mij niet echt een verrassing. Hoe populairder je gaat, hoe meer volk. Op dat gebied zijn de jongeren toch wat traditioneel geworden. De contra’s vind ik jammer. Dat zijn eigenlijk juist die namen die kwaliteit brengen op de affiche. Deze artiesten staan ook op de Gentse Feesten en Pukkelpop. Ik vind het belangrijk dat de mensen de zijpodia een kans geven, daar staan de namen van morgen.

Yarn Bombing onder vuur Waar een stad soms kan floreren door allerhande positieve initiatieven blijft de kans op betreurenswaardige zaken loeren om de hoek. Deze minpunten krijgen in deze rubriek nèt dat tikkeltje meer aandacht. Je kan er haast niet naast kijken: de creatieve breiwerkjes die onze Dijlestad extra kleur geven. Christine van den Broecke (47) werkt met vijf andere wildbreidsters samen om Mechelen nog een positiever imago te geven. Yarn Bombing gebeurt over heel de wereld. Ook in Mechelen op de Koningin Astridlaan, de Vismarkt, in de Hoogstraat en ga zo maar door. Ondanks het feit dat dit een fijn initiatief is, sneuvelen veel werkjes door vandalisme. De etiketjes met de naam van de ontwerper worden eraf geknipt, terwijl andere werkjes hardhandig worden verwijderd of zelfs verbrand.

De breisters zullen nu proberen om hun activisme verder te zetten op moeilijker bereikbare plaatsen.

Riet de prins

naar het Marktrock-fenomeen. Door het festival betalend te maken kwamen er grotere namen en dus meer mensen. Op een moment stond iedereen elkaar te verdringen en zijn ze ten slotte failliet gegaan. Je moet een evenwicht bewaren. Anders is de fun voor iedereen er af. Op dat gebied is Maanrock ‘gezond’.

1 minuut STilte

Een echte reden waarom dit gebeurd is er niet. Maar de wildbreidsters worden het wel stilaan beu. “Sommigen werken twee tot vier weken aan één stuk. Je wordt er een beetje moedeloos van, maar we zetten door. Daarnaast verbleken veel werkjes door de zon of worden ze snel vuil. Ik ben van plan om ze eens tijdelijk allemaal op te halen en ze een flinke wasbeurt te geven.”

En het verhaal is niet afgelopen. Integendeel, het is eigenlijk nog maar net begonnen. Er komen nog meer gesprekken, met de politie en de Mechelse jeugd, om het wederzijdse respect te versterken. En daar eindigt mijn verhaal; het is namelijk nutteloos om altijd dezelfde Mechelaar naar die gesprekken te sturen, neen, elke Mechelaar moet constructief zijn verhaal gaan doen. Dan hebben we pas echte burgerparticipatie. Want als je iets wil veranderen, is het dan niet bedoeling dat je echt iets onderneemt in plaats van alleen te klagen?

Onze facebookgroep: http://www.facebook.com/vooreenhumanerpolitieoptreden jonassalen@gmail.com

Wat zegt jou onze droom line-up? Mocht ik mijn eigen festival maken dan zou het niet zoveel verschillen (lacht). Maar financieel zijn de meeste groepen niet realistisch voor Maanrock. K3 heeft hier in het verleden gestaan, maar is nu onbetaalbaar. Hetzelfde met Triggerfinger of Netsky. Drie jaar geleden stond Netsky normaal op de affiche, maar hij moest toen in Londen draaien. Als hij toen op de affiche had gestaan, zouden velen hebben gedacht: Who the hell is Netsky? Als we betalen wat zij vragen, moeten we in principe drie hoofdacts laten vallen.

Stijn Peeters

“Van het vandalisme word je soms moedeloos, maar we zetten door”


#1

COLOFON

WERKTEN MEE AAN GROMM #1 REDACTIE

gaffiche

hels ma Kickass Mec

Abdelkarim El Azouzi Jongste redactielid ooit (voorlopig) AKA: baby wolf Tim De Cleen Photoshop autodidact en sterrenkundige AKA: Wilt geen bijnaam Wannes Duponcheel Journalistieke duizendpoot en nog iets anders AKA: Duponcheel Sam Goos De loyaalste layouter van Grobbendonk AKA: Sam Mattias Goovaerts Part time scenarist en full time Mechelaar AKA: AS Roma-Wolf Johannes Goovaerts Superheldoloog en tekenaar AKA: Steppewolf Jonas Eraly www-kenner en badmintonlegende AKA: Wifi Wolf Christophe Légère Cinefiel sinds zijn drie jaar en iets minder lang regiojournalist AKA: Heen-en-weerwolf Anneleen Ophoff Boliviëkenner en stiekem verliefd op het land AKA: El Lobo Sam Ostyn Muziekjunkie mét afkickverschijnselen AKA: Party Wolf Stijn Peeters Luidruchtig, harig en gevaarlijk maar geen wolf AKA: Wolverstine Vlad Solovov Troublemaker en fotograaf AKA: Wolfowitz Lore Van Herp Topresearcher en verzamelaar van servies AKA: De Speurneus

Verantwoordelijke Uitgever: Gert Eeraerts, Grote Markt 21, 2800 Mechelen

Zin om mee te werken aan GROMM? Stuur een mailtje naar: info@projectwolf.be

Surf voor de meest complete agenda van Mechelen naar www.projectwolf.be/kalender

Gromm 1  

Kickass Mechels Magaffiche!