2021_01_14

Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

l

l

Έτος 64ο - Aρ. φύλλου 17.925

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

l l

Tιμή 0,60 €

l

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

http://www.proinoslogos.gr

l

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ποιοι, πώς και γιατί θέλουν να επιβάλλουν μειονότητα Βλάχων στην Ελλάδα

ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ«ΒΛΑΧΙΚΑ»! Η χρήση της Λατινικής για τον εγγραμματισμό της Βλάχικης Γλώσσας Στόχος της Περιφέρειας η θωράκισή τους από τα ακραία φαινόμενα ανησυχεί τους θεσμικούς φορείς του Βλάχικου Ελληνισμού Εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα σε

Αποκαλυπτικό άρθρο της Εκπαιδευτικού Λίτσας Αναστασίου και του Υποστρατήγου ε.α. Μιλτιάδη Πιτούλη

• Αν και από πολλών ετών, κάθε απόπειρα δημιουργίας «Βλάχικης Μειονότητος» στην Ελλάδα κατέρρεε σχεδόν εν τη γενέσει της, μερικοί ακόμη ονειρεύονται μια Βλάχικη Εθνότητα (!) ξεχωριστή από τον κορμό του Ελ-

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Είναι λογικό με τόσες βροχές και λιώσιμο χιονιού να έχουμε προβλήματα... • Εξήρε το έργο της Πολιτικής Προστασίας • Στη Βουλή οι καταστροφές που προκάλεσε ο Καλαμάς

• Τους ρυθμούς της βρίσκει και πάλι η Ήπειρος μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το σύνολο σχεδόν της Περιφέρειας προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ληνικού Έθνους. Έτσι επιχειρούν με κάθε αφορμή και με διάφορους τρόπους, άμεσα ή έμμεσα, να… επαναφέρουν από το πουθενά (!) ένα ανύπαρκτο θέμα, δημιουργώντας μικρές αλλά επικίνδυνες εθνικιστικές εστίες που κάποιοι και κυρίως οι Ρουμάνοι- προσπαθούν να εκμεταλλευτούν.

PEΠOPTAZ Τελευταία θέλουν να επαναφέρουν το θέμα με την έκδοση βιβλίων για τη «Βλάχικη Γλώσσα», του έως σήμερα προφορικού αυτού ξεχωριστού γλωσσικού ➥ 5η σελ.

«Μια κρύο, μια ζέστη» με την πανδημία στην Ήπειρο...

Συναγερμός από συρροή (22) κρουσμάτων στη Δομή Μεταναστών Φιλιππιάδας 4 Αρχίζει το Σάββατο ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων

• «Μία κρύο, μία ζέστη» επιφυλάσσει τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός στην Ήπειρο, καθώς εκεί που τα κρούσματα είχαν περιοριστεί το τελευταίο διήμερο προέκυψε συρροή στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη Φιλιππιάδα, στο οποίο μέχρι χθες βράδυ είχαν επιβεβαιωθεί 22 κρούσματα σε φιλοξενούμενους, με τους ελέγχουςπου γίνονται με την ➥ 11η σελ.

ΒΟΛΕΣ

Έγινε… βούκινο!

➤ Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

l Άλλαξε δυστυχώς η καθημερινότητα του Έλληνα! Όχι μόνο γιατί τελευταία γνώρισε «οικονομικά στραπάτσα» και αρκετές ήττες στη ζωή του, πόσο μάλλον τώρα με το φόβο και την απειλή του κορωνοϊού, αλλά ➥ 4η σελ.

«ευαίσθητες» περιοχές της Ηπείρου!

Η εκμάθηση των βλάχικων μπορεί να γίνεται με χρήση ΜΟΝΟ του ελληνικού αλφαβήτου και να αφορά τις τοπικές διαλέκτους και όχι μια ενιαία γλώσσα, τονίζει σε άρθρο του ο πρ. Υπουργός Αντώνης Μπέζας

ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ Σε δηλώσεις του χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι θα είχαμε πολύ χειρότερα προβλήματα, όπως άλλες περιοχές της χώρας, αν δεν είχε γίνει προετοιμασία για τον χειμώνα τους προηγούμενους μήνες, ενώ εξήρε το έργο που επιτελεί η Υπηρε- ➥ 11η σελ.

Φρένο σε προσδοκίες έβαλε χθες η Ν. Κεραμέως

Πιο πίσω πάει το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων!

4 Με 1.000 ειδικούς φρουρούς θα ενισχυθεί η φύλαξη των ΑΕΙ

• Παρά τις προσδοκίες, μειώνονται οι πιθανότητες για άνοιγμα των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την ερχόμενη Δευτέρα, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να εκφράζει χθες τον

Γερό «λίφτινγκ» στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων

4 Π. ΚΟΛΟΚΑΣ: Ολοκληρώσαμε έργα ουσιαστικής αναβάθμισής τους

200 Χρόνια Ελευθερίας...

Η ιδεολογική προετοιμασία για τον ξεσηκωμό του γένους ➤ Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΡΕΖΗΣ*

l Ο νεοελληνικός διαφωτισμός που κερδήθηκε μετά από σκληρή μάχη με τον τουρκικό σκοταδισμό, προετοίμασε ιδεολογικά το έθνος για το ξεσηκωμό. Έχει σαν μεγάλα κέντρα της ακμής του τα Γιάννενα, αλλά και τα άλλα κέντρα του τριγώνου Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία, και στο εξωτερικό το Γιάσι (Ιάσιο), το Βουκουρέστι, το Παρίσι, τη Βιέννη και τα άλλα κέντρα του ελληνικού παροικισμού. Στηρίζεται στο σύστημα της γερής οργάνωσης μέσα στις γραμμές των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώ➥ 7η σελ.

προβληματισμό της για το αν μπορεί να ανοίξει μόνο η Γ΄ Λυκείου. Όσον αφορά στα Πανεπιστήμια, οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου θα γίνουν εξ’ αποστάσεως. Στο μεταξύ, παρουσιάστηκε ➥ 2η σελ.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ «Π.Λ.»

Άρθρο του τ. Πρύτανη Χρ. Μασσαλά για την ανάγκη προστασίας της ακαδημαϊκής ζωής

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Με απουσίες την Κυριακή στο Φάληρο

Χωρίς Ντομίνγκεθ, Κρίζμαν και Παντελάκη θα παραταχθεί ο ΠΑΣ με Ολυμπιακό

➦ Απίθανο να προλάβει ο Κάστρο, ο οποίος και χθες έκανε ατομικό

• Στις προπονήσεις επέστρεψαν χθες οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα μετά το ρεπό που τους έδωσε την Τρίτη ο Αργύρης Γιαννίκης ξεκινώντας την προετοιμασία για την Κυριακάτικη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Η χθε- ➥ 11η σελ.

Θετική η πρώτη εισήγηση της Ε.Ε. για τον άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά

Σαφές προβάδισμα (18,6%) της Ν.Δ. από το ΣΥΡΙΖΑ

Σελ. 12

Σελ. 12

Δημοσκόπηση της MARC:

Όλο και πιο κοντά στο να ανεβάσει ρολά

Από την Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ κατά το 2020

• Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να περιόρισε τις αθλητικές δραστηριότητες, φαίνεται όμως ότι λειτούργησε αποτελεσματικά για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Π.Ε.Α.Κ.Ι. Χθες η υπό τον Παντελή Κολόκα Διοίκηση του Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου έδωσε στη ➥ 11η σελ.

Λογικό είναι με τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα να προκύπτουν προβλήματα, ανέφερε χθες ο Αλ. Καχριμάνης (ένθετη φωτό)...

Θετικά τα «σημάδια» για το λιανεμπόριο!

4 Κινητοποίηση αύριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

• Αύριο, Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα «κληρώσει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα καταστήματα, απομένει όμως να αποφασιστεί με ποια ακριβώς διαδικασία θα λειτουργήσουν. Πάντως, είναι σίγουρο ότι το «click away» θα επιστρέψει!

Οι αποφάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και για τη Γιαννιώτικη αγορά που έχει πληγεί σοβαρά από το τρέχον «lockdown». Μά- ➥ 12η σελ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σοβαρές προκλήσεις για Δήμους τη νέα χρονιά... ➤ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ*

l Αντιμέτωπη με πολλά σοβαρά θέματα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το 2021. Η τιμολόγηση και κοστολόγηση των Δημοτικών τελών και των υπηρεσιών ύδατος, που αφορούν την τσέπη των δημοτών τους, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος αυτών. Συνεπώς, το όλο σχέδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων και η ορθή εφαρμογή της διαχείριση των Υδατικών Πόρων θέλει μεγάλη προσοχή και είναι πολύ κρίσιμο θέμα για τους Δήμους μας, καθώς έχουν υποχρέωση για την ορθή, ακριβή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών τους. Η σωστή «κοστολόγηση» και «τιμολόγηση», που είναι ➥ 3η σελ.


Σελ. 2η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

4 Eκδηλώσεις 4 Γεγονότα

Δήμος Ιωαννιτών: Το εργοτάξιο ανταποκρίθηκε άμεσα στο πρόβλημα

Με αφορμή την κατάπτωση βράχου στην Καστρίτσα…

‰ Αδιαφορία και αμέλεια καταλογίζουν τοπικοί φορείς

• Πολλά προβλήματα άφησε στο πέρας της η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας τις προηγούμενες μέρες και ένα από αυτά ήταν η κατάπτωση βράχου στη θέση Μύτικα στην Καστρίτσα Ιωαννίνων, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και ατύχημα σε όσους διαπερνούν το συγκεκριμένο σημείο. Όπως έγινε γνωστό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Καστρίτσας, το πρωί της Τρίτης στην κεντρική οδό εξόδου του χωριού σημειώθηκε κατολίσθηση μεγάλης και άκρως επικίνδυνης μάζας συμπαγής ύλης από χαλίκια, πέτρες και χώμα. Η αστυνομία καλέστηκε άμεσα και κατέφθασε όπως και διμελές κλιμάκιο του Δήμου με αγροτικό αυτοκίνητο Δημοτικής υπηρεσίας. Να σημειωθεί πώς ο βράχος παρέμεινε πεσμένος στο οδόστρωμα για πάνω από μιάμιση ώρα, χωρίς όπως αναφέρεται από τον Σύλλογο, να σημειωθεί κάποια ενέργεια από τον Δήμο(που δεν είχε διαθέσιμο μηχάνημα) ή την Περιφέρεια. Τελικά, τη λύση έδωσε ένας κάτοικος του χωριού που διέθετε αγροτικό μηχάνημα(τρακτέρ), βοηθώντας και στη διάνοιξη του δρόμου.

«Συνεχής αδιαφορία…»

Στη σχετική ανακοίνωση- γνωστοποίηση του συμβάντος, υπογραμμίζεται πώς τόσο από την πλευρά του Πολιτιστικού Συλλόγου όσο και από την Τοπική Κοινότητα Καστρίτσας, έχουν ενημερώσει με επιστολές και αριθμό πρωτοκόλλων για το συγκεκριμένο θέμα της πτώσης των βράχων στον κεντρικό δρόμο, τόσο την Περιφέρεια Ηπείρου και το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας της, όσο και τον ίδιο τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε ενέργεια. Υπενθυμίζουν μάλιστα πώς ο ίδιος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για την περιοχή είχε συμπεριλάβει και την λύση του θέματος με τα επικίνδυνα βράχια. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους διερχόμενους οδηγούς και περαστικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες που σημειώνεται σφοδρή βροχόπτωση και να επιλέγουν για την μετακίνησή τους τον εναλλακτικό δρόμο προς το Δροσοχώρι.

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά είμαστε μόνοι μας και πρέπει μόνοι μας να προστατευτούμε από τις φυσικές αυτές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο δεκάδες ζωές συγχωριανών μας σε καθημερινή βάση, μιας και ΟΛΟΣ ο λόφος από τη μεριά του Δημοτικού δρόμου της Μύτικας Καστρίτσας απαρτίζεται από επικίνδυνα ετοιμόρροπα βράχια στο σύνολο του», τονίστηκε μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση και πώς θα τεθεί το θέμα και στον Εισαγγελέα.

«Άμεση η ανταπόκριση…»

Κατά τη χθεσινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών και με αφορμή τα δημοσιεύματα για την απομάκρυνση βράχων στην περιοχή της Καστρίτσας, ξεκαθαρίστηκε πώς η ανταπόκριση του εργοταξίου του Δήμου υπήρξε άμεση και αποτελεσματική. Αναφέρει μάλιστα πώς ήταν άμεση τόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε αρκετές άλλες που χρειάστηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Για το συμβάν τονίζεται πώς όντως υπήρξε κατάπτωση βράχου στην περιοχή της Καστρίτσας, απομακρύνθηκε από τρακτέρ που περνούσε στο σημείο αλλά στη συνέχεια κινήθηκαν μηχανήματα του Δήμου τα οποία καθάρισαν τον δρόμο ενώ ταυτόχρονα παρενέβησαν και σε άλλες περιπτώσεις όπου είχαν καταγραφεί καταπτώσεις, κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας. «Το εργοτάξιο του Δήμου και η πολιτική προστασία παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από τα καιρικά φαινόμενα», καταλήγει η σχετική αναφορά του Δήμου.

Ενημερώθηκε για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Την ΕΛΕΠΑΠ επισκέφθηκε η βουλευτής Μερόπη Τζούφη

• Επίσκεψη στη ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων πραγματοποίησε η Μερόπη Τζούφη, η οποία ενημερώθηκε για τη λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης από την Πρόεδρο Νατάσα Μπέγκα και τον Αντιπρόεδρο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ανδρέα Φωτόπουλο. Κύριο θέμα συζήτησης – όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής- αποτέλεσε η διασφάλιση και προστασία των δικαιωμάτων των ΑμεΑ υπό το πρίσμα του νέου «Εθνικού Σχεδίου», που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε η ανάγκη υλοποίησης προγράμματος πρώιμης παρέμβασης από το υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης· δράση στην

οποία η ΕΛΕΠΑΠ μπορεί να συμβάλλει ως πιστοποιημένος φορέας. Όσον αφορά τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, στις οποίες φιλοξενούνται ήδη 12 ωφελούμενοι, ενώ αναμένεται η ένταξη και άλλων ατόμων στο προσεχές διάστημα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και την περαιτέρω ενίσχυση με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ – Κύριοι θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τους τεχνικούς της ΔΕΔΔΗΕ, διότι στις 11/1/21 στην Δωδωνούπολη που κατοικώ λόγω σφοδρής ανεμοθύελλας έσπασε στύλος της ΔΕΗ 14 μέτρων βαριάς κατηγορίας οπλισμένος με σύρματα ΜΤ και ΧΤ. Τηλεφωνώντας στις βλάβες ανταποκρίθηκαν αμέσως, ήρθαν την νύχτα με ανεμοθύελλα και δυνατή βροχόπτωση δίνοντας ρεύμα στον οικισμό. Την επομένη το πρωί ήρθε ο εργολάβος της ΔΕΗ με το συνεργείο του και μέσα σε 2 ώρες αντικατέστησαν το στύλο. Άπαντες ήταν άψογοι, μπράβο τους είναι επαγγελματίες, συγχαρητήρια. Με εκτίμηση Σπύρος Γκόλας

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN Αναγκαίο για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς

Η Καρδιολογική Εταιρεία λέει «ναι» στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

• Nαι στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό λέει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, υπενθυμίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι από την έναρξη της πανδημίας πρωτοστάτησε στην ενημέρωση του κοινού και στη διαμόρφωση κειμένων συμφωνίας για την ασφαλή εκτέλεση καρδιολογικών ιατρικών πράξεων και εξετάσεων σε νοσοκομειακές κλίνες και ιατρεία, ώστε να μην αμελεί ο ασθενής τα σημεία και συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου από φόβο μόλυνσης με τον ιό. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, και αυτή τώρα μας παρέχεται με τον εμβολιασμό μας έναντι της πανδημίας» και συμπληρώνει: Οι καρδιαγγειακοί ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνοι με καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονική υπέρταση, ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες και ως εκ τούτου είναι ψηλά στο κατάλογο προτεραιότητας εμβολιασμού. Συνήθως πρόκειται για ηλικιωμένους με άλλα συνοδά νοσήμα-

τα (διαβήτης, νεφροπάθεια, πνευμονοπάθεια), ενώ συχνά πρόκειται για εύθραυστα άτομα. Σύμφωνα με την ΕΚΕ, ο καρδιαγγειακός ασθενής έχει περισσότερες πιθανότητες από ένα μη καρδιαγγειακό να μολυνθεί λόγω συχνών νοσηλειών (τα νοσοκομεία μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης) και αν μολυνθεί έχει χειρότερη πρόγνωση (νοσηλεία ΜΕΘ, διασωλήνωση, θάνατος). Οι καρδιαγγειακοί ασθενείς έχουν αποκτήσει μακροχρόνια εμπειρία με το εμβόλιο της γρίπης που το κάνουν κάθε χρόνο και οφείλουν να δείξουν την ίδια συμμόρφωση και με τον καινούργιο ιό.

Συνάντηση Αλ. Καχριμάνη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

• Την πρώτη του συνάντηση με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, είχε την Τρίτη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε έγινε εκτενής συζήτηση για την ποιότητα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ενώ του παρέδωσε και υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Άρτα- Θεσπρωτία τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και σε επίπεδο καιρικών συνθηκών. Επίσης έγινε μια

Ενδιαφέροντα τα ευρήματα της Μελέτης Υγείας Ηπείρου

Η πανδημία αυξάνει άγχος και διατροφικές διαταραχές

• Αυξημένα επίπεδα συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων δημόσιας υγείας του Απριλίου 2020 παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο της Μελέτης Υγείας Ηπείρου (ΜΥΗ), που διεξάγεται με στόχο το «χτίσιμο» της πρώτης επιδημιολογικής μελέτης μεγάλης κλίμακας στην Ήπειρο η οποία θα αποτελέσει πηγή σημαντικής βιο-ιατρικής έρευνας στο εγγύς και απώτερο μέλλον. Η έρευνα έχουν ήδη λάβει μέρος πάνω από 1.000 συμμετέχοντες. Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρατηρήθηκε αύξηση κατά μέσο όρο 800 γραμμαρίων του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων, ενώ 27% των καπνιστών αύξησαν την κατανάλωση τσιγάρων. Στη δεύτερη μελέτη, στο 86% των

Κινητοποίηση φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών • Συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό, όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο Κεραμέως θα πραγματοποιήσει ο Φοιτητικός Σύλλογος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα, Πέμπτη και ώρα 12 μ. και με ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση.

συμμετεχόντων καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα γνώσης του τρόπου μετάδοσης του νέου κορωνοϊού και της σοβαρότητας της νόσου. Επίσης, διαπιστώθηκαν στο 93% των συμμετεχόντων υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις αρχές για τη δυνατότητά τους να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας τον Απρίλιο - Μάιο 2020. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη αυτή ήταν μικρότερη στις νεαρότερες ηλικίες, έφθινε με το χρόνο και κατέληξε να είναι υψηλή στο 65% των συμμετεχόντων τον Αύγουστο του 2020. «Ευελπιστούμε στη συμμετοχή σας και την υποστήριξη της σπουδαίας αυτής προσπάθειας» αναφέρουν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τσιλίδης και ο Παθολόγος της «Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων» Βασίλης Τζοβάρας. *Οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν μέρος στην έρευνα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην ιστοσελίδα: https://ehs.med.uoi.gr/booking/ ή τηλεφωνικά στο 2651200462.

Πιο πίσω πάει το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων!

πρώτη συζήτηση και για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Δωρεάν ασύρματο Internet αποκτά και η αρχαία Δωδώνη

• Δωρεάν ασύρματο Internet θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την COSMOTE για την παροχή δωρεάν WiFi σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας. Με την επέκταση του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη, έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνολικά 25 σημεία υψηλού πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η αρχαία Δωδώνη. Η COSMOTE ήδη προσφέρει δωρεάν ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε δεκατρείς χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ συνεχίζει τη δημιουργία υποδομών και στους υπόλοιπους χώρους, με τη

4 Eκδηλώσεις 4 Γεγονότα

συνολική επένδυση της εταιρίας να ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ. Η ελεύθερη πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αναζητούν εύκολα πληροφορίες για τα μνημεία, να μοιράζονται την εμπειρία τους μέσω ίντερνετ και κοινωνικών δικτύων, αλλά και στους αρμόδιους πολιτιστικούς φορείς να αναπτύσσουν νέους τρόπους ξενάγησης και φιλοξενίας του κοινού.

Καταφέρεται κατά του ΕΛΓΑ

Σε απολύσεις αντιδρά ο Σύλλογος Γεωπόνων

• Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου – Κέρκυρας –Λευκάδας τις καταγγελίες των συμβάσεων 12 γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «οι Γεωπόνοι εργάζονταν με θετική Πρωτόδικη Απόφαση από το 2014 που αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε έναν Οργανισμό που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ελλιπή στελέχωση προσωπικού με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην εκτιμητική διαδικασία και στην άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγροτοκτηνοτρόφους. Η εμπειρία των περισσοτέρων προσεγγίζει ή και ξεπερνά την εικοσαετία. Αποτελέσανε δε καθ’ όλη αυτήν την περίοδο ενεργά στελέχη του οργανισμού, με συνεχή προσφορά εκτιμητικού έργου και με ανελλιπή παρουσία στην ύπαιθρο και το χωράφι». Το Σωματείο ζητάει λοιπόν να ανακληθούν άμεσα.

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στην «Πίνδο»

• Ανάκληση των απολύσεων τεσσάρων εργατών από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης. Ιδιαίτερη δε μνεία κάνουν στο γεγονός ότι ένας εκ των τεσσάρων απολυθέντων είχε συμμετάσχει σε απεργία στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

χθες το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή αστυνομία, που προβλέπει την πρόσληψη 1.000 εδικών φρουρών.

➥ από 1η σελ.

Δεν ανοίγουν...

Δεν έχει προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, κάποια συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων ανέφερε χθες η Νίκη Κεραμέως, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για επιστροφή των μεγαλύτερων μαθητών στα θρανία από την ερχόμενη Δευτέρα. Η Υπουργός μεταξύ άλλων έδειξε την ικανοποίησή της για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων στη σχολική κοινότητα, ενώ σχετικά με τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε εκπαιδευτικούς τόνισε ότι τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς «δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κρούσμα». Όσον αφορά στο άνοιγμα μόνο της Γ΄ Λυκείου, η κ. Κεραμέως εξέφρασε τον προβληματισμό της, καθώς διευκρίνισε ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στο να λειτουργήσει μόνη της η τάξη, αφού, όπως είπε, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν παράλληλα στην Α’ και στη Β’ Λυκείου. Πάντως, η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «έτοιμοι είμαστε αλλά χρειάζονται κάποιες ημέρες για να αναλάβουν υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί. Επιχειρησιακά είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν Γυμνάσια και Λύκεια, όταν μας το υποδείξει η επιτροπή».

Ο λόγος στην Επιτροπή

Όπως επανέλαβε, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένει τις εισηγήσεις από την Επιτροπή των ειδικών, η οποία θα συνεδριάσει έτσι κι αλλιώς αύριο Παρασκευή. Η Επιτροπή θα σταθμίσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς μέχρι αύριο αναμένεται να έχει διαφανεί σε μεγάλο βαθμό το «αποτύπωμα» της εορταστικής περιόδου στα ημερήσια κρούσματα. Αν και οι ειδικοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι την αυριανή συνεδρίαση, όπως επισημαίνει το «In.gr», εάν δεν αλλάξουν δραματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιθανό να εισηγηθούν να χτυπήσει και πάλι το κουδούνι για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 18 ή 25 Ιανουαρίου.

Εξετάσεις εξ' αποστάσεως

Στο «μέτωπο» των ΑΕΙ, τώρα, εξ αποστάσεως θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες θ’ αρχίσουν

μετά την 27η Ιανουαρίου, εκτός εάν τα τμήματα κρίνουν ότι μπορούν να αρχίσουν νωρίτερα, με τη σύμφωνη γνώμη της συγκλήτου του κάθε Ιδρύματος. Το υπουργείο γνωστοποίησε ότι πρόθεσή του για την διεξαγωγή του εαρινού εξαμήνου, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακι-

νήσεις και να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Ενισχύεται η ασφάλεια

Παραμένοντας στα Πανεπιστήμια, παρουσιάστηκε χθες από τους Υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας στους ακαδημαϊκούς χώρους, το οποίο επιφέρει τρεις βασικές αλλαγές. Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε Πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, προβλέπει τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), για τη λειτουργία της οποίας προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην Αστυνομία και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα. Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Α ΠΟΨΕΙΣ

διαδόσεις... Καιρικά παράδοξα...

= Διάφορα παράδοξα προέκυψαν με τον καιρό τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή μας, τα οποία προφανώς έχουν να κάνουν και με την κλιματική αλλαγή. Ένα τέτοιο παρουσίασε χθες με ανάρτησή του ο Άρης Μπαρτζώκας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το παράδοξο παρατηρήθηκε με την ψυχρή εισβολή στην πόλη των Ιωαννίνων. Για δύο συνεχόμενες ημέρες (11 και 12 Ιανουαρίου), η μεγίστη θερμοκρασία σημειώθηκε κατά την έναρξη του 24ώρου, δηλαδή μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και η ελαχίστη με τη λήξη του! Τι άλλο θα δούμε... Όσο για το τσουχτερό κρύο, ο καθηγητής το χαρακτηρίζει φυσιολογικό υπενθυμίζοντας πως βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα! Κ.Α.

Σελ. 3η

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Εκεί… κατέληξαν!

= Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να πλήξει την αξιοπιστία της Αριστεράς! Εκεί κατέληξαν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να ρίξουν αλλού τις ευθύνες της κατασυκοφάντησης της αριστερής ιδεολογίας. Η όποια αξιοπιστία της επλήγει καθ’ όλη τη διάρκεια της δικής τους διακυβέρνησης! Τώρα, αν οι προσμίξεις με δεξιόστροφα κόμματα έπληξαν το κύρος που είχαν όταν θεωρητικά ανέλυαν τις ιδέες τους αυτό δεν το ξέρω. Εκτός κι αν τα στελέχη που ανέλαβαν να εφαρμόσουν στην πράξη τις ιδέες της Αριστεράς ήταν ανεπαρκή ή καλοβολεύτηκαν στα προνόμια που απέκτησαν και ξέχασαν και τις ιδέες στις οποίες ορκιζόταν… Πάντως, οι ιδεολόγοι αριστεροί δεν θα τολμούν τώρα να μιλάνε περί «αριστερής ιδεολογίας» πριν να αποτοξινωθεί ο λαός από τις πρακτικές τους…

Σοβαρές προκλήσεις για Δήμους τη νέα χρονιά...

➤ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ*

➥ από 1η σελ. η διαδικασία υ-

πολογισμού και χρέωσης των υπηρεσιών, μας δίνει το «συνολικό κόστος» που αποτελεί το άθροισμα του χρηματοοικονομικού κόστους αυτών. Γι’ αυτό, οι ΦΟΔΣΑ, οι Δήμοι και οι Δ.Ε.Υ.Α. (Δημοτικές Υ-

Επίσης, πρέπει να υπάρξει ένα κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα «Συνολικό κόστος, ύδρευσης – αποχέτευσης», όπου οι πάροχοι υπηρεσιών νερού (ΔΕΥΑΙ - Δημοτικές Υπηρεσίες Ύδρευσης) θα εισάγουν στοιχεία σε σχέση με την ανάκτηση κόστους, το πρόγραμμα πα-

Πρόεδρος στο Υπερταμείο!

= Ένας συμπατριώτης μας, ο Γιαννιώτης Κωνσταντίνος Δερδεμέζης αναλαμβάνει την προεδρία του Δ.Σ. στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το Υπερταμείο, όπως το ξέρουμε οι περισσότεροι κι αυτό είναι ένα γεγονός που τιμά την πόλη μας. Με σπουδές στο αντικείμενο, μακρά εργασιακή εμπειρία σε μεγάλες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και έχοντας θητεύσει και στην Επιτροπή Επενδύσεων, ο κ. Δερδεμέζης είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει καλές υπηρεσίες από το πόστο που αναλαμβάνει το οποίο είναι «καυτό». Από η στήλη πολλές ευχές για καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα... Α.

Η ενίσχυση σωματείων...

= Δεν άφησε ασχολίαστη την πρόσφατη ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για ενίσχυση των αθλητικών σωματείων του Δήμου Ιωαννιτών, ο σύμβουλος της παράταξης Μπέγκα και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας. Σε ανάρτησή του τονίζει ότι «η Δημοτική Αρχή υπόσχεται ενίσχυση των σωματείων που υποφέρουν, αλλά με τρόπο άγνωστο και χωρίς συγκεκριμένα πράγματα». Και περνώντας στην αντεπίθεση, γράφει ότι η ίδια η νυν Δημοτική Αρχή «πάγωσε» τις επιχορηγήσεις που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη και οι οποίες είχαν δοθεί για δυο χρόνια με απόλυτα διαφανή κριτήρια και για όλα ανεξαιρέτως τα σωματεία που πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ν.Γ.

«Καρφί» για Ριζόπουλο! = Αιχμηρή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς στον Σπύρο Ριζόπουλο για την κριτική που ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» έκανε στην Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσαν τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τον Γιώργο Γκόντζο είπε: Ας γνωρίσει πρώτα ο κ. Ριζόπουλος τι σημαίνει Ήπειρος, ας δει τη γεωμορφολογία της Ηπείρου και ύστερα ας κάνει κριτική»! Μεγάλο... καρφί αυτό! Κ.Α.

Περίεργες καταστάσεις…

= Φωνές, κακό στην Ελλάδα για τον αριθμό των μαθητών κατά τάξη! Κάποια στιγμή έκλεισαν τα σχολεία και λειτούργησε για πρώτη φορά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με όλες τις δυσλειτουργίες που ήταν φυσικό να έχει! Και τώρα, νέα συζήτηση για το πότε θ’ ανοίξουν τα σχολεία. Και στην Πορτογαλία, που έχει τον ίδιο πληθυσμό, δεν έκλεισαν ούτε μια μέρα τα σχολεία με το αριθμό των μαθητών που είχαν ανέκαθεν παρ’ ότι τα κρούσματα ξεπερνούσαν τις 2.000 κάθε μέρα μόνο στη Λισσαβόνα και το σύστημα υγείας δοκίμαζε τις αντοχές του! Σταματούσαν να λειτουργούν μόνο τα τμήματα που είχαν κρούσμα και μετά τις διακοπές όλα τα σχολεία θα ανοίξουν πάλι! Στις γιορτές δεν απαγόρεψαν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό… Ίσως η χαλαρότητα που δείχνουν τους φέρνει και τα τόσα κρούσματα. ΜΑΤ

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

= Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. = Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. = Επαγγελματικός προσανατολισμός. = Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Κιν.: 6972897763

Αλαλούμ της πολιτικής…

= «Η ελληνική δημοκρατία έχει εισέλθει σε μια σκοτεινή περίοδο θεσμικού εκφυλισμού και ιδιότυπης αντιδημοκρατικής εκτροπής». Αυτά είναι λόγια του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ! Δεν ξέρω αν κατάλαβε και ο ίδιος τι ήθελε να πει και τι είπε! ‘Όσο για τις διαδόσεις που αφορούσαν στη follie - follie η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε διορίσει τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας στο Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ για να… φροντίσει για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων! Αλλά και οι εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες έφθασε ήδη στο ακροατήριο με κακουργηματικές διώξεις, ενώ η δικογραφία Καλογρίτσα - Παππά οδεύει προς τη Βουλή για τα περαιτέρω και έπεται συνέχεια… Έτσι κάπως συκοφαντήθηκαν οι ιδέες της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Μια θητεία κυβέρνησαν και απέδειξαν πόσο ανεπαρκείς είναι…

Πολεμώντας την Αριστερά…

= Κάποιοι αναρωτιούνται τι έφταιξε και συκοφαντήθηκε η Αριστερά ενώ κυβερνούσε αριστερό κόμμα! Πώς να ξεχάσουμε τις αλληλοκατηγορίες των Καμμένου - Κοτζιά, τις αλλεπάλληλες μηνύσεις κατά Πολάκη καθώς και τις δύο κορυφαίες ποινικές υποθέσεις για τη Μάνδρα και το Μάτι; Το σύριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες θα μείνει στην ιστορία και κάποια στιγμή θα ακούσουμε και την απόφαση της δικαιοσύνης. Το ότι κάποιοι εκ των εμπλεκομένων αυτοχαρακτηρίστηκαν «ανιδιοτελείς» αυτό δε σημαίνει ότι το πίστεψε και ο λαός. Βλέπεις, όταν κυβερνάς κρίνεσαι από τα πεπραγμένα σου. Μόνο εκείνοι που δεν κυβέρνησαν ποτέ μπορούν να λένε ό,τι θέλουν… Τώρα αν γίνονται και πιστευτά όσα λένε το αποδεικνύουν τα μικρά ποσοστά τους. Το γιατί επιμένουν μόνο αυτοί το ξέρουν!

Ζήλεψε και ο Ράμα!

= Εξοργισμένος εμφανίστηκε ο Ράμα επειδή η Ε.Ε. στέλνει εμβόλια μόνο στα μέλη της! Και σε ποιον άλλο θα έπρεπε να στείλει; Κάθε κράτος ανεξάρτητο που δεν ανήκει σε οργανωμένη ομάδα κρατών θα πρέπει να φροντίσει μόνο του για τα προβλήματά του. Αυτό ας το ακούσουν εκείνοι που στην Ελλάδα διακηρύττουν ότι θέλουν την Ελλάδα εκτός Ε.Ε. μόνη κι έρημη σαν την καλαμιά στον κάμπο… Και να ήταν μόνο τα εμβόλια; Οι αντιπαλότητες ανάμεσα στα κράτη δημιουργούν καταστάσεις σε βάρος των λαών και οι όποιες συμμαχίες κάποια βοήθεια μπορούν να προσφέρουν αν και τα συμφέροντα πολλές φορές δημιουργούν παρενέργειες… Η Γερμανική προεδρεία προστάτευσε πρώτα τα συμφέροντά της στην Τουρκία και μετά τα δίκαια κρατών - μελών της Ε.Ε.! Αλλά αυτή ήταν πάντα η Γερμανία…

Θεανώ Βλάχου

Οι «προοδευτικοί»…

= Μας απογοήτευσε ο κ. Σκουρλέτης! Είναι δυνατόν αυτός να δήλωσε ότι με σύμπραξη Γιώργου Παπανδρέου και Τσίπρα θα έχουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση; Ας μην υπήρχε ο κορονοϊός και θα μάθαινε και αυτός και πολλοί άλλοι τι σημαίνει εκσυγχρονισμός σε μια χώρα παρατημένη εδώ και πολλά χρόνια…

Και οι δύο μπροστάρηδες έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν. Ιδιαίτερα ο πρώτος δοκίμασε και μόνος του και πήρε τη δική του ψήφο και των κολλητών του και μετά κέρδισε την έδρα προσκολλώντας στους ΑΝΕΛ αν και τους είχε απορρίψει… Αν συμπράξουν και πάρουν και την εντολή από το λαό τότε… μεταναστεύστε Έλληνες! Θ.

...οι διαδοσίες

Η διαχείριση των απορριμμάτων και οι υπηρεσίες ύδατος για διάφορες χρήσεις είναι μια μεγάλη και περίπλοκη υπόθεση...

πηρεσίες Ύδρευσης), πρέπει να ελέγξουν τις αρμοδιότητες τους, να σχεδιάζουν, να μελετούν και να πράττουν σωστά, γιατί τα λάθη δεν συγχωρούνται... Η διαχείριση των απορριμμάτων και οι υπηρεσίες ύδατος για διάφορες χρήσεις είναι μια μεγάλη και περίπλοκη υπόθεση και νομίζω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι Δήμοι, με τη στάση των, μας δείχνουν να καταλάβουμε ότι δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τις διαστάσεις αυτών. Οι Δήμοι πρέπει να αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται αυτό και να μην εκπλαγούμε αν δούμε στο μέλλον τα δημοτικά τέλη και την ύδρευση να αυξάνονται, ίσως σύντομα σε πολλές περιοχές. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να εφαρμοστεί καταρχήν το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», που νοείται ως το σύστημα με το οποίο οι παραγωγοί αποβλήτων χρεώνονται με βάση την πραγματική ποσότητα των παραγόμενων από αυτούς αποβλήτων.

ρεμβάσεων/επενδύσεων σε υποδομές, την ποιότητα πόσιμου νερού, την επεξεργασία υγρών αποβλήτων κλπ. Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελούν ένα πλαίσιο το οποίο οι Δήμοι, σε εφαρμογή των συστημάτων αυτών όπως διατυπώνεται από τα λεγόμενα και ανακοινωθέντα, δεν μπορούν ακόμη να διαμορφώσουν, καθώς σε κάποια θέματα δεν συμφωνούν. Αναφέροντας, δε, τις επιφυλάξεις μου για τις δυσκολίες και τα προβλήματα ορθής εφαρμογής των εν λόγω συστημάτων δεν παραλείπω να επισημάνω ξανά ότι: Στα Γιάννενα πληρώνουμε το ακριβότερο νερό και τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα! * Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. με ειδίκευση σε έργα υδραυλικής υποδομής και εγγείων βελτιώσεων.

Χριστόδουλος Γ. Μποροδήμος Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός Ειδικευθείς στη Σουηδία, Τ. Επιμελητής Α’ Παν. Νοσοκομείου Örebro, Σουηδία Μετεκπαιδευθείς στο Columbia Hospital, Νέα Υόρκη

8 Οφθαλμοπλαστική (βλεφαροπλαστική, αφαίρεση μορφωμάτων) 8 OCT-angio 8 Οπτικά πεδία 8 Αναίμακτη βλεφαροπλαστική 8 Plexr 8 Αισθητική οφθαλμολογία 8 Ανανέωση Διπλωμάτων Οδήγησης. Σύμβαση με Μηχανολογικό Λεωφ. Δωδώνης 9, Ιωάννινα τηλ: 26510-65340 • www.borodimos.gr Ώρες λειτουργίας 09:00-21:00 (κατόπιν ραντεβού)


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

αν ψάχνετε για... Το πρόγραμμα της τηλεόρασης ΣΗΜΕΡΑ

ΕΡΤ1

05:30 …ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ 10:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 10:15 ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ 12:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 13:00 ΔΕΣ & ΒΡΕΣ 14:00 ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ 15:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 16:00 φλΕΡΤ 17:59 ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21 18:00 ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 19:00 ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ 20:00 ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ 21:00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 22:00 ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ 23:00 Η ΤΟΥΡΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ 00:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 00:15 LUCIFER

ΕΡΤ2

08:45 Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕΚΟΝΓΚ 09:45 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 10:45 ΟΙ ΑΝΑΙΔΕΣΤΑΤΟΙ 12:10 ΠΟΠ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ 13:00 Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕΚΟΝΓΚ 14:00 1.000 ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 15:00 ATHLETICUS 15:03 ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΤΑΝΤΑ 15:10 ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ... 15:35 Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ 16:15 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 17:15 Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ 19:00 ΝΕΙΛΟΣ: 5000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ 19:59 ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21 20:00 ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ 20:30 ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ... 21:00 Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ 22:00 ΣΦΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ 23:30 ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΕΡ

ANT1

06:00 Καλημέρα Ελλάδα 10:00 Το Πρωινό 13:00 Ant1 News 14:00 Κωνσταντίνου Και Ελένης (Ε) 15:00 Rouk Zouk 16:00 Ant1 News 16:10 Εγκλήματα (Ε) 16:50 Αστυνόμος Ρεξ 17:45 Still Standing 18:50 Ant1 News 20:00 Ήλιος 21:00 Η Φαμίλια 22:00 Άγριες Μέλισσες 23:30 The 2Night Show

ΤΗΛΕΦΩ ΝΑ S.O.S.

Άμεση Δράση: 100 Πυροσβεστική Yπηρεσία: 199 Δασοπυρόσβεση: 191 Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»: 80111 Eξωτερικά ιατρεία: 80444 Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): 99.111 Eξωτ. ιατρεία: 99504-99505 Eπείγοντα - ασθενοφόρα: 166 ΙΚΑ (Ραντεβού) 184 Κέντρο Δηλητηριάσεων: 7793777 Bλάβες: ΔEH: 1050 OTE: 13888 ΔEYAI: 54500 EΛΠA: 49695 και 10400 HELLAS SERVICE 1057 EXPRESS SERVICE 1154 ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN 1168 ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) 31600, 6946-333335 Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ) 11888

ΣΚΑΪ

Από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας

06:30 Ο Τζέικ Και Οι Πειρατές Απο Τη Χώρα Του Ποτέ 07:00 Οικογενειακές Ιστορίες (Ε) 08:00 Happy Day Στον Alpha 11:00 T- Live 13:00 Pop Up 15:00 Ειδήσεις 15:45 Αστέρας Ραχούλας (Ε) 16:40 Οικογενειακές Ιστορίες 17:40 Δελτίο Ειδήσεων Στη Νοηματική Γλώσσα 17:50 Deal 18:50 Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 20:00 Έλα στη Θέση Μου, V 21:00 Μην Αρχίζεις Τη Μουρμούρα, VΙII (Ε) 22:00 Το Σόι Σου, V (Ε) 23:00 Αγγελική 00:00 Μεσάνυχτα, III 06:00 Σήμερα 10:00 Αταίριαστοι 11:30 Ώρα Για Φαγητό Με Την Αργυρώ 12:00 Love It 14:00 Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων 15:00 Καλό Μεσημεράκι 17:00 Δελτίο Στη Νοηματική 17:15 Κόναν, Ο Βάρβαρος 19:50 Βραδινό Δελτίο Ειδήσεων 21:00 8 Λέξεις 22:00 Transformers 5: Ο Τελευταίος Ιππότης 01:15 S.W.A.T. 02:15 Antony Bourdain Parts Unknown

OPEN

06:00 Ώρα Ελλάδος 09:50 Ευτυχείτε 13:00 Open News 14:00 Style Me-Up 15:15 Κάθε Μέρα Chef 16:30 Θυρίδα Τηλεπώλησης 16:45 Μικροί Μεγάλοι Εν Δράσει 17:45 Open News Στη Νοηματική 17:54 Μικροί Μεγάλοι Εν Δράσει 18:50 Open News 20:00 Ράδιο Αρβύλα 21:00 Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ 23:40 Driver's Seat 23:45 Και Εγένετο Ελλάς 00:45 Code Black 02:30 Extra Mall 03:30 Σε Επιφυλακή

ΣΥΓΚΟΙΝΩ ΝΙΕΣ

ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ HΓOYMENITΣA - KEPKYPA 26650 99400 ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΟ (πληροφορίες) 22239 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ (Γ. Παπανδρέου 45) Τηλ. Δρομολογίων 14505 Eκδοτήρια Aθηνών: 26286 Θεσσαλονίκης: 27442 Kόνιτσα-Kακαβιά-Πωγώνι: 26211 • ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΑ 25014 • ΛΑΡΙΣΗΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ & ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41248 «OLYMPIC – AEGEAN AIRWAYS» AEPOΔPOMIO: Τηλ. 26510-23201 «SKY EXPRESS» Τηλ. επικοινωνίας: 8011128288 και 2152156510

ΡΑΔΙΟ-ΤΑΞΙ Τηλ: 46.777, 46.778, 46.779

αν ψάχνετε για...

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Αιμοδοσίες τις Παρασκευές για τις ανάγκες του «Χατζηκώστα»

• Σημαντικά μειωμένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών παρατηρείται στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων αίματος του ιδρύματος. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και για να διευκολυνθούν οι εθελοντές αιμοδότες που επιθυμούν να αιμοδοτήσουν εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, η Κινητή Μονάδα της Αιμοδοσίας του «Χατζηκώστα» θα βρίσκεται κάθε Παρασκευή, από τις 9.00 έως τις 14.00 στο χώρο του συγκροτήματος των Παλαιών Σφαγείων (Αίθουσα Δημητρίου Χατζή). Οι αιμοδοσίες θα ξεκινήσουν αύριο, Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου.

MEGA

09:00 Στη Φωλιά Των Κου Κου 12:00 Αλήθειες Με Τη Ζήνα 14:00 Ντετέκτιβ Μονκ 15:00 Star News 15:50 Shopping Star 17:30 Elif 18:40 Τροχός Της Τύχης 19:50 Star News 21:00 Αντιρρησίας Συνείδησης 23:50 Το Τελεσίγραφο Του Μπορν

Θα γίνονται στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής»

ALPHA

05:30 Κοινωνία Ώρα Μega 09:40 Γυμναστική Από Σπίτι 10:00 Πάμε Δανάη! 13:00 Mega Γεγονότα 14:00 Κλεμμένα Όνειρα 16:10 Δελτίο Νοηματικής 16:20 Live News 18:40 Ένα Εκατομμύριο Yen 19:45 Μega Γεγονότα 21:00 Σχεδόν Ενήλικες 22:00 Λούφα Και Παραλλαγή 00:10 CSI Miami 05:00 Forensic Files

STAR

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ

Τηλ. 26510 23333

ΠΕΜΠΤΗ 14/1/2021 8 το πρωί έως 9 το βράδυ:

ΓΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Ν. Παπαδοπούλου 13 (Καμπέρειο), τηλ. 20977 9 το βράδυ έως 8 το πρωί: ΧΗΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ – ΕΡΑΤΩ, Αρχ. Μακαρίου 38, τηλ. 26511-81270

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 • ISSN: 2654-0509 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 6%

Διαδικτυακό σεμινάριο για πρώτες βοήθειες – ΚΑΡΠΑ

• Διαδικτυακό σεμινάριο Α’ Βοηθειών με τίτλο «Η γνώση σώζει ζωές»μ θα διεξαγάγει το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τους διασώστες της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων ΕΔΟΚ. Το σεμινάριο θα γίνει την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου και ώρες 11:00-13:30. Οι συμμετέχοντες στη δράση, θα εκπαιδευτούν στις βασικές Α΄ Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και θα λάβουν σχετική βεβαίωση παρακολούθησης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM και οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο https://forms.gle/WdXX3WoScNLZTx1v5. Το link του διαδικτυακού σεμιναρίου θα σταλεί στο email που έχει δηλωθεί, μια μέρα πριν την διεξαγωγή.

Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας

«Ψυχολογία για όλους» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

• Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας με τίτλο «Ψυχολογία για όλους» θα υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρόκειται για ένα μοριοδοτούμενο ετήσιο πρόγραμμα με δίδακτρα που ανέρχονται σε 250 ευρώ ετησίως ή 100 ευρώ εφόσον η εγγραφή γίνει μέσω συνεργαζόμενων δήμων. Πληροφορίες στα τηλ.: 22510-36580, 22510-36520 και 22510-45006. Η προκήρυξη υπάρχει στον σύνδεσμο https://bit.ly/380Cmy1. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις σελίδες: https://psichologiagr.com, http://psichologia.gr και http://ppy.aegean.gr.

Β ΟΛΕΣ

Έγινε… βούκινο!

➤ Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

➥ από 1 σελ. η

και άλλα «δεινά» που του προέκυψαν, στην πορεία της ζωής του… Παρόλα αυτά, προσπαθεί να βρει διέξοδο στα… αδιέ-

ξοδά του! Και τελευταία… συνεπικουρείται από την τεχνολογία, που τον έχει κατακυριεύσει! Κινητά, τάμπλετ, ίντερνετ, τα καθημερινά του εργαλεία… Ακόμη και στο τελευταίο χωριό… επωλήθη το ακίνητο, για να αποκτηθεί το κινητό! Τέρμα πλέον τα… κλασικά κουτσομπολιά, στο καφενείο και… τις αυλόπορτες! Τώρα όλοι με τα κινητά… ενημερώνονται για τα πάντα! (Αλήθειες και ψέματα, ανεξέλεγκτα!). Σήμερα ασχολούνται όλοι με τις ειδήσεις που γίνονται… viral! Και Τέρμα πλέον τα… κλασικά κουτσομπολιά, στο ψάχνοντας… επιμελώς το Μπαμπικαφενείο και… τις αυλόπορτες! Τώρα όλοι με τα νιώτη, διαπιστώκινητά… ενημερώνονται για τα πάντα! νεις πως viral σημαίνει βούκινο! Ε βέβαια το λέγαμε παλιά και στο χωριό! Αυτός έγινε βούκινο γιατί τον έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη! Ή οι συμπέθεροι έγιναν βούκινο, γιατί… χάλασε η προξενιά! Τώρα τα viral ξέφυγαν από τα στενά όρια του χωριού! Το βούκινο έγινε μεγάλο! Έγινε βούκινο παγκοσμίως ο Τραμπ, με τις «μάχες» στο Καπιτώλιο! Έγινε βούκινο ο Ερντογάν, που κατηγορεί την Ελλάδα στην Ευρώπη, πως αυτή είναι ο ταραχοποιός της Μεσογείου! Σε επίπεδο ενδοχώρας, βούκινο έγινε ο Βρούτσης, που αντί να παραδώσει το Υπουργείο μέσα σε 2-3 λεπτά στον κ. Χατζηδάκη, τον έστησε ακριβώς 2 ώρες, αναλύοντας «τα έργα και τις ημέρες του»! Γενικά η ζωή του νεοέλληνα έχει γίνει διαρκές viral, δηλαδή τον έχουν κάνει… βούκινο και δεν έχει καμία προφύλαξη! Είναι παντού εκτεθειμένος… Έγινε viral σε θέματα ενημέρωσης, οικονομίας και υγείας! Παντού ομίχλη και σκοτάδι! Και στο σκοτάδι, απαντάμε με φως! * Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Από το Πολ/κό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Δημιουργικό εργαστήρι για την τεχνική του decoupage

• Το Διαδικτυακό εργαστήρι decoupage για όλη την οικογένεια θα διεξαγάγει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς αύριο, Παρασκευή, ώρα 16:00. Οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια της Ιφιγένειας Λελοβίτη, θα εξοικειωθούν με το decoupage, την τεχνική διακόσμησης αντικειμένων με μικρά κομμάτια χαρτιού. Αξιοποιώντας αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών αλλά και χρωματιστά χαρτιά, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να μεταμορφώσουν παλιά αντικείμενα σε μικρά έργα τέχνης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, η οποία μπορεί να γίνει με αποστολή e-mail στη διεύθυνση ArchivesPIOP@piraeusbank.gr, γράφοντας οι ενδιαφερόμενοι το ονοματεπώνυμό τους και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 40 πρώτοι θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν σχετικές οδηγίες για τα υλικά και την εισαγωγή τους στο διαδικτυακό εργαστήρι.

Από το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων

Διαδικτυακό αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη

• Διαδικτυακό αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη θα παρουσιαστεί από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο θα προβληθεί αύριο, Παρασκευή και ώρα 21.00 από το κανάλι του στο ΥοuTube. Συμμετέχουν η Γεωργία Αναστάση, πιάνο, ο Ελευθέριος Καραγιάννης,

κλαρινέτο – σαξόφωνο, ενορχήστρωση και ο Αχιλλέας Φρέστας, φωνή. Αποσπάσματα από την ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη διαβάζουν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και η Μαρία Στρατσάνη, δρ Φιλοσοφίας και πρώην διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου.

Διαδικτυακό Πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο δημόσιος λόγος στην εποχή της πανδημίας

• Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με γενικό τίτλο «Ο δημόσιος λόγος στην εποχή της πανδημίας» διοργανώνει το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου, στο πλαίσιο της ανάδειξης επίκαιρων θεμάτων που αφορούν στη γλώσσα και στην επικοινωνία στην τρέχουσα κρίση της πανδημίας. Το πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 20 ωρών. Θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021 και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη.

Σκοπός – ενότητες

Βασικός σκοπός του επιμορφωτικού προγράμματος είναι να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την κωδικοποίηση και την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που αφορούν στην επικοινωνία στη δημόσια, αλλά και στην ιδιωτική σφαίρα, σε εποχές κρίσεων και εν προκειμένω στη σύγχρονη εποχή της υγειονομικής κρίσης. Το πρόγραμμα δομείται σε τρεις διδακτικές ενότητες: Ενότητα 1, οι λειτουργίες της γλώσσας, με έμφαση στην ιδεολογική και κοινωνικοποιητική λειτουργία. Ενότητα 2, οι επιδράσεις της πανδημίας στην επικοινωνία. Οι απεικονίσεις των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων της υγειονομικής κρίσης στη γλώσσα. Ενότητα 3, ο διχοτομικός λόγος. Κριτική ανάλυση λόγων της δημόσιας σφαίρας στην εποχή του covid 19. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και

ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες, το οποίο θα προσφερθεί δωρεάν.

***

Υποβολή βιογραφικών και πληροφορίες εγγραφής, μέχρι 25 Ιανουαρίου στην κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονική Υπεύθυνη προγράμματος, Αναπλ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης.

Ραντεβού με ψυχολόγο στο Νοσοκομείο Άρτας

• Κάθε Παρασκευή, ώρες 09.00- 15.00 η ψυχολόγος της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Άρτας Χριστίνα Γεωργούλα πραγματοποιεί τακτικά ραντεβού στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε ασθενείς που λαμβάνουν υπηρεσίες από το αντίστοιχο τμήμα. • Τηλέφωνα επικοινωνίας - ραντεβού: 2681028385.

ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Ν. ΝΤΑΚΟΥΜΗΣ Γ’ Σεπτεμβρίου 73, Ανατολή Ιωαννίνων

26510 – 47750, 48575 (Γ. Διαμάντης 6971-903009 – Ν. Ντακούμης 6937-305600)


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ ➥ από 1η σελ. ιδιώματος, που ανα-

Σελ. 5η

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

παράγεται και διατηρείται με την μεταφορά του από γενιά σε γενιά, αλλά και διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή. Το γλωσσικό αυτό ιδίωμα θα έλεγε κανείς ότι πάντα αποτελούσε έναν τρόπο προφορικής «ενδοσυνεννόησης», αφού ούτε είχε ούτε έχει στηριχθεί σε ξεχωριστό, δικό του αλφάβητο, αλλά και για την αποτύπωσή του θα πρέπει να χρησιμοποιεί την Ελληνική Γραφή. Τώρα έρχονται κάποιοι και χρησιμοποιώντας την Λατινική Γραφή και με την ομογενοποίηση των Βλάχων θέλουν ετσιθελικά να επιβάλουν γραπτή «Βλάχικη Γλώσσα», προκειμένου έτσι να επαναφέρουν από την «πίσω πόρτα» θέμα «Βλάχικης Μειονότητας» στην Ελλάδα!

Ποιοι, πώς και γιατί θέλουν να επιβάλλουν μειονότητα Βλάχων στην Ελλάδα

ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ «ΒΛΑΧΙΚΑ»!

Bιβλίο για τα Βλάχικα

Γι’ αυτό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυκλοφορία του βιβλίου του Θωμά Τάχη με τίτλο «Μαθαίνουμε τη Βλάχικη Γλώσσα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και απευθύνεται -σύμφωνα με το συγγραφέα- σε όσες και όσους επιθυμούν να μάθουν τα βλάχικα καθώς και σε Συλλόγους ή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που υποτίθεται ότι θα αναλάβουν τη διδασκαλία τους! Στο συγκεκριμένο βιβλίο και στο πλαίσιο του εγγραμματισμού της βλαχικής, γίνεται μάλιστα χρήση του λατινικού αλφαβήτου με παράλληλη προφορά των λέξεων στα Ελληνικά, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες και πολλά ερωτηματικά, με δεδομένο ότι οι Βλάχοι, από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα, έχουν στηρίξει και αναδείξει τα ελληνικά γράμματα! Η χρήση της λατινικής για τον εγγραμματισμό της λεγόμενης βλάχικης γλώσσας αποτελεί σημείο τριβής τα τελευταία χρόνια και έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία και τις διαμαρτυρίες των θεσμικών φορέων του βλαχόφωνου ελληνισμού, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β.), ο Σύλλογος Βλάχων Επιστημόνων και η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία.

που οδήγησαν τον πληθυσμό της Πίνδου να μιλάει και αυτό τον επίκτητο γλωσσικό κώδικα, γιατί ελληνικά και μιλούσαν και έγραφαν όλοι.

Η προπαγάνδα...

Την τελευταία περίοδο οι Βλαχόφωνοι Έλληνες γινόμαστε για άλλη μία φορά θεατές στο ίδιο έργο: να οργανώνονται Συνέδρια για ζητήματα τα οποία τους αφορούν ΧΩΡΙΣ τους ίδιους, από μικρές αλλά δυναμικές ομάδες οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν δικαιούνται να επιβάλλουν την άποψή τους στην μεγάλη μάζα των Βλαχοφώνων Ελλήνων η οποία δεν συμμετέχει! Επί ενάμιση αιώνα περίπου η Ρουμάνικη προπαγάνδα προσπάθησε να τους πείσει ότι δεν είναι Έλληνες, αλλά απέτυχε διότι «σκόνταψε» στην ισχυρή προσήλωσή τους στο Ελληνικό Έθνος: και είναι γνωστός ο αυτοπροσδιορισμός τους ως Βλαχοφώνων / Λατινοφώνων Ελλήνων. Σε καμμιά περίπτωση όμως, οποιαδήποτε ενέργεια που αφορά την βλαχική δεν μπορεί κατά την

γούν την θεωρία του κινδύνου της εξαφάνισης της βλαχικής! Είναι αλήθεια ότι η βλαχική, όπως και άλλοι ιδίου τύπου προφορικοί γλωσσικοί κώδικες στην Ευρώπη, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, διότι έχουν εκλείψει οι λόγοι και οι αντικειμενικές συνθήκες που τους συντηρούσαν, κυρίως η γεωγραφική απομόνωση μετά την αστικοποίηση των πληθυσμών. Όπως είναι γνωστό ότι για τους ίδιους λόγους κινδυνεύουν και γραπτοί γλωσσικοί κώδικες παγκοσμίως! Στην κίνηση αυτή εντός Ελλάδος πρωτοστατεί από πολλά χρόνια ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας που είναι και ο μόνος που συμμετέχει και στο λεγόμενο Μακεδοναρμάνικο Συμβούλιο και είναι γνωστές από χρόνια οι θέσεις του, όπως είχαν εκφραστεί από τον κ. Δημήτρη Γκαλαϊτση, σε ημερίδα που διοργάνωσε στο Μεσολόγγι το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» στις 15 Σεπτεμβρίου 2018. Στην ημερίδα ο κ. Γκαλαίτσης επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του, ότι, δηλαδή, ο βλάχικος λόγος δεν είναι διά-

Ο Αντώνης Μπέζας

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο του με τίτλο «Να πούμε την αλήθεια για τη βλάχικη γλώσσα», που έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Λόγος», ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας και σημερινός Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, βλάχικης καταγωγής ο ίδιος, είχε αναφέρει ότι «η εκμάθηση των βλάχικων μπορεί να γίνεται με χρήση ΜΟΝΟ του ελληνικού αλφαβήτου και να αφορά τις τοπικές διαλέκτους και όχι μια ενιαία γλώσσα. «...Οι απόπειρες εγγραμματισμού των βλάχικων με χρήση της λατινικής και η ομογενοποίησή τους, δεν έχουν σχέση με την αλήθεια», αφού «οι Βλάχοι αποτελούν γνησιότατη έκφραση του ελληνισμού, με τεράστια συνεισφορά στην οικοδόμηση της ελληνικής πατρίδας και χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά την ελληνική ως γραπτή γλώσσα για τις διοικητικές, εμπορικές, εκκλησιαστικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες», τονίζει ο κ. Μπέζας.

Μία άλλη άποψη...

Ο «Π.Λ.» που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά τα θέματα, δημοσιεύει στη συνέχεια αποκαλυπτικό άρθρο για τη γραπτή απόδοση της βλάχικης γλώσσας, όπως αυτή αναδεικνύεται με τεκμηριωμένο τρόπο από την εκπαιδευτικό Λίτσα Αναστασίου και τον υποστράτηγο ε.α. Μιλτιάδη Πιτούλη, που έχει δημοσιευθεί σε σχετικές θεματικές ιστοσελίδες. Στο κοινό τους άρθρο, τα δύο στελέχη της Π.Ο.Π.Σ.Β. επισημαίνουν ότι οφείλουν να γνωρίζουν οι πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος πως «το γεγονός του εγγραμματισμού με τον τρόπο που τον επιχειρούν είναι παρακινδυνευμένο με απρόβλεπτες συνέπειες για τους Βλάχους διότι οι ίδιοι δεν συμμετέχουν» και ότι οι συγκεκριμένοι «αφού απέτυχαν να επιβάλλουν μειονότητα Βλάχων με τη συμβολή κύκλων της Ε.Ε., προσπαθούν μάλλον τώρα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις από χαμηλά, ώστε κάποια στιγμή ν’ αναγνωριστεί εκ των πραγμάτων βλάχικη μειονότητα στην Ελλάδα παρουσιάζοντας γραπτή γλώσσα και λογοτεχνία».

TTT

Να τι αναφέρουν στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο τους η Λίτσα Αναστασίου και ο Μιλτιάδης Πιτούλης:

Ξεκινάμε κάνοντας από την αρχή γνωστό ότι οι δικές μας παρατηρήσεις είναι απόρροια των επαφών μας με πολλούς φίλους, μέλη Συλλόγων Βλάχων από τα βλαχοχώρια του Ελληνικού χώρου και όχι φυσικά των Σκοπίων ή της Αλβανίας. Ν’ αναφέρουμε επίσης ότι και οι δύο είμαστε ομιλητές του ιδιώματος της ιδιαίτερης περιοχής μας, το οποίο μάθαμε από τους γονείς μας με όλες τις διαφορές που δυσκολεύουν πολλές φορές την συνεννόηση, διότι η βλαχική είναι ένα σύνολο από μη ομογενοποιημένα ιδιώματα. Κι αυτός είναι ο πλούτος της και η ομορφιά της, η διαφορετικότητα που μας ενώνει στη μία και μοναδική πατρίδα, η οποία ποτέ δεν μας καταπίεσε να μη μιλούμε τα βλάχικα, όπως διατείνονται ψευδώς κάποιοι! Μέχρι πρόσφατα η γλωσσολογία αδυνατούσε να αποφανθεί με ποια κριτήρια ο γλωσσικός κώδικας ενός πληθυσμού χαρακτηρίζεται ξεχωριστή γλώσσα και πότε διάλεκτος ή ιδίωμα. Οπότε άλλοι παράγοντες έπαιζαν σημαντικό ρόλο, όπως π.χ. η πολιτική βούληση και σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του γλωσσολόγου Μαξ Βαϊνράϊχ (Max Weinreich) «Μία γλώσσα είναι μια διάλεκτος εξοπλισμένη με στρατό και ναυτικό», που τονίζει πόσο βαρύνει ο πολιτικός και κρατικός παράγοντας σε τέτοια θέματα. Και η βλαχική δεν είχε ποτέ ούτε στρατό ούτε ναυτικό, διότι ουδέποτε υπήρξε έθνος Βλάχων! Οπότε, το αν είναι αυτόνομη γλώσσα η βλαχική είναι η άποψη μιας μικρής μερίδας επιστημόνων, των οποίων αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα της διαφωνίας τους με τους υπόλοιπους. Βεβαίως, η σύγχρονη γλωσσολογία επιχειρεί να επιλύσει το πρόβλημα με την υιοθέτηση μιας άλλης οπτικής, με την οποία προσεγγίζεται η διάκριση «γλώσσα-διάλεκτος», με την εισαγωγή της έννοιας του «γλωσσικού συνεχούς», αλλά αυτό είναι θέμα ειδικών επιστημόνων κι όχι δικό μας. Αν η βλαχική είναι αυτόνομη γλώσσα ή διάλεκτος ή ιδίωμα κλπ. μας είναι αδιάφορο. Για εμάς τους Βλαχόφωνους Έλληνες, είναι η δεύτερη μητρική γλώσσα, το πολιτιστικό στοιχείο, που μας έμαθαν οι γονείς μας παράλληλα με τα ελληνικά, συνεχίζοντας την προφορική παράδοση που είχαν κληρονομήσει, χωρίς να έχουν σχεδόν καμιά γνώση για τις ιστορικές συνθήκες της Ρωμαιοκρατίας,

Αλήθεια, τι λόγους μπορεί να έχει ένας Μετσοβίτης για να μάθει π.χ. το γλωσσικό ιδίωμα των Σερρών, τη στιγμή που δεν μαθαίνει στα παιδιά του ούτε το δικό του; γνώμη μας να επιχειρηθεί επιπόλαια, χωρίς να συνυπολογισθεί και το ζήτημα της προπαγάνδας για την καταγωγή των Βλάχων. Κι αυτό διότι μπορεί να οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια… Η ξένη προπαγάνδα δεν παραιτήθηκε ποτέ του σκοπού της και ανάλογα με την εποχή και τις ιστορικές συνθήκες, χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να πετύχει ν’ αποσπάσει αυτό το κομμάτι του πληθυσμού από τον Ελληνισμό, διότι κατάφερε να δημιουργήσει θύλακες με υποστηρικτές της στη Βέροια και τα Γρεβενά κυρίως. Είναι γνωστά τα θλιβερά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την ίδρυση της φιλοναζιστικής Λεγεώνας ΤΡΑΪΑΝ στη Βέροια και Πριγκιπάτου στην Πίνδο, τα οποία αντιμετώπισαν αποτελεσματικά οι ίδιοι οι Βλάχοι! Σήμερα, μετά την αποτυχία όλων των προσπαθειών της Ρουμανίας να μας πείσει ότι είμαστε Ρουμάνοι στην καταγωγή επικρατεί καινούργια θεωρία, υποβοηθούμενη κι από γερμανικούς ναζιστικής προέλευσης οργανισμούς όπως η FUEN, αυτή της ξεχωριστής εθνότητας που εντάχτηκε στο Ελληνικό Έθνος και απολαμβάνει πλήρη δικαιώματα. Ούτε Ρουμάνοι δηλαδή αλλά ούτε κι Έλληνες! Βέβαια το «ούτε Ρουμάνοι» είναι παραπλανητικό για να παρασύρουν αδαείς στο άρμα του αυτονομισμού που εξυπηρετεί άλλα σχέδια… Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι το αίτημα του εγγραμματισμού της βλαχικής είναι παλαιό και δεν είναι των Βλαχόφωνων Ελλήνων! Είναι επιδίωξη των απογόνων όλων εκείνων που παρασύρθηκαν από τη ρουμάνικη προπαγάνδα στη δεκαετία του 1920, εγκατέλειψαν οικειοθελώς την Ελλάδα αποποιούμενοι εγγράφως την ελληνική ιθαγένεια, πήγαν στην Ρουμανία, εργαλειοποιήθηκαν από την προπαγάνδα και το έθεσαν ήδη στη λεγόμενη «παρασυναγωγή», δηλαδή στο Συνέδριο που είχε διοργανώσει το Κ.Ε.Μ.Ο. (Κέντρο Έρευνας Μειονοτικών Ομάδων) στη Λάρισα χωρίς τους Βλάχους το 1998! Οι απόγονοι αυτών λοιπόν, ενσυνείδητα ανθέλληνες, υπηρετούν με κάθε μέσο τη νέα θεωρία: ούτε Ρουμάνοι, ούτε Έλληνες αλλά διαφορετική εθνοτική ομάδα! Και μετά θα έλθει το επόμενο βήμα, το αίτημα της αυτονόμησης, γιατί στις συζητήσεις τους καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό!

Εγγραμματισμός και ομογενοποίηση...

Αυτοί λοιπόν σε συνεργασία με τους εντός Ελλάδος ελάχιστους, αλλά δυναμικούς συνοδοιπόρους τους, προωθούν τον εγγραμματισμό της βλαχικής ο οποίος είχε ήδη εφευρεθεί από τους ίδιους, με την καθιέρωση του ρουμάνικου αλφάβητου στο ομογενοποιημένο ιδίωμα της Κωνστάντζας της Ρουμανίας. Διαφώνησαν με τους Σκοπιανούς και τους υπόλοιπους του εξωτερικού, τους επονομαζόμενους Μακεδονοαρμάνους, για το αμιγώς ρουμάνικο αλφάβητο που είχαν καθιερώσει, ένα άλλο πιο κοντά στο λατινικό χωρίς «κατσιούλες», όπως λέμε οι Βλαχόφωνοι Έλληνες περιπαιχτικά! Αλλά όλοι μαζί συμφωνούν στην ομογενοποίηση της βλαχικής που τους βολεύει! Έτσι, στα πλαίσια της Ε.Ε. και των προγραμμάτων για τις ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες κάποιοι κύκλοι του εξωτερικού σε συνεργασία ως φαίνεται με τρείς Συλλόγους μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, το Σύλλογο Αετομηλιτσιωτών Γράμμου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βλάχων Διστράτου και με τρείς άλλους μη μέλη, τη Συντροφιά Βλάχων Αθήνας, το Σύλλογο Βλάχων Άνω Πορογίων και το Σύλλογο Σαμαριναίων Κοζάνης και φυσικά το Κ.Ε.Μ.Ο. ξεκίνησαν την τελευταία 10ετία να καλλιερ-

λεκτος ή ιδίωμα, αλλά γλώσσα, «εγγραμματιζόμενη πιο αποτελεσματικά με το λατινικό αλφάβητο ως λατινογενής γλώσσα». Σημειώνεται ότι ο κ. Γκαλαίτσης το πάει ακόμα πιο… μακριά, αφού προτείνει τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τομέα βλαχολογικών σπουδών για την …«προστασία της βλαχικής γλώσσας που βρίσκεται σε κίνδυνο αφανισμού».

Θέσεις και της ΕΜΠΒ...

Εκ των υστέρων, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι οι θέσεις αυτές είναι και οι θέσεις της Εταιρείας για τη Μελέτη του Πολιτισμού των Βλάχων που ιδρύθηκε πρόσφατα και προχώρησε στην πραγματοποίηση του πρώτου της Συνεδρίου στα Ιωάννινα, όπου εξετάστηκε ο εγγραμματισμός της βλαχικής με πρόσχημα τη διάσωσή της. Και εξηγούμε την λέξη «πρόσχημα»: • Όλοι όσοι συμμετείχαν είναι επιστήμονες οι οποίοι κινούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δηλαδή στα Βαλκάνια και οφείλουν να γνωρίζουν την ΙΣΤΟΡΙΑ της περιοχής με τις ιδιαιτερότητές της, οι οποίες βασάνισαν τους πληθυσμούς με διαιρέσεις και εχθρότητες που κατέληγαν ενίοτε και σε πόλεμο. Οφείλουν λοιπόν να γνωρίζουν ότι το γεγονός του εγγραμματισμού με τον τρόπο που τον επιχειρούν είναι παρακινδυνευμένο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους Βλάχους διότι οι ίδιοι δεν συμμετέχουν! Κι αυτό διότι δε λαμβάνουν υπόψη τον πολιτικό παράγοντα της πράξης τους, δε διαχωρίζουν έστω τη θέση τους από πρακτικές της προπαγάνδας, εμφανίζονται ρομαντικοί, ακόμα κι επιπόλαιοι ότι θα γράφουν ποιήματα και τραγούδια κι έτσι θα σωθεί η βλαχική, χωρίς την μαζική στήριξη των Βλάχων οι οποίοι είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι και προβληματισμένοι με τέτοιες κινήσεις που γίνονται χωρίς διαφάνεια!

Εύλογα ερωτήματα

Εκτός από τα προηγούμενα, παρακολουθώντας στα μέσα μαζικής επικοινωνίας την επιχειρηματολογία διαφόρων «επώνυμων» αρθρογράφων, μας γεννούνται ορισμένα εύλογα ερωτήματα: 2 Μιλούν κάποιοι για συστηματικές προσπάθειες για τη γραφή της βλαχικής και για λογοτεχνική παραγωγή στη βλαχική: Μήπως εννούν τα ποιήματα και τις μεταφράσεις κάποιων έργων από ποιητές πολίτες ξένων χωρών, όπως η Κίρα Μάντσου, ο Βράνα ή ο Φούκη στην κατασκευασμένη γλώσσα της Κωνστάντζας; Ποιος νοήμονας νεαρός Βλάχος θα μάθει να γράφει βλάχικα για να διαβάζει μεταφράσεις του Καβάφη στα βλάχικα που έφτιαξαν οι προαναφερόμενοι, τη στιγμή που γνωρίζει άριστα ελληνικά; Οπότε αυτή η μετάφραση τί σκοπούς εξυπηρετεί; Την επίπλαστη δημιουργία λογοτεχνίας σε γλώσσα με ανύπαρκτο κοινώς αποδεκτό αλφάβητο; 2 Μιλούν επίσης για «αναρίθμητα βιβλία, γραμματικές, λεξικά και λογοτεχνικά πονήματα που αποτυπώνουν την αγωνία και την ευτυχία των προγόνων μας»! Αλήθεια, πού υπάρχουν όλα αυτά και σε ποιο από τα ιδιώματα ζητούν συστηματική διδασκαλία, έδρα Βλαχικών Σπουδών σε Ήπειρο ή Μακεδονία, κλπ. Σε συγκεκριμένο ιδίωμα ονειρεύονται την Έδρα ή στην ομογενοποιημένη των Μακεδοναρμάνων; 2 Μιλούν για «δεδομένη χρηματοδότηση από οικονομικά επιφανείς Βλάχους που έχουν εκπεφρασμένη επιθυμία της ιστορικής συνέχειας με τους μεγάλους ευεργέτες των γραμμάτων της χώρας»! Αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν ότι ΟΛΟΙ οι Ευεργέτες έδωσαν τις περιουσίες τους στο Ελληνικό Κράτος για την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων γιατί αυτό θεωρούσαν ως Έθνος τους; Ούτε στα βλαχοχώρια τους δεν έδωσαν χρή-

ματα για τα ανύπαρκτα βλάχικα γράμματα! Μήπως για λόγους διαφάνειας να μαθαίναμε και εμείς οι Βλάχοι ποιοί είναι αυτοί οι επιφανείς Βλάχοι που διαθέτουν τόσο χρήμα για προώθηση της γραπτής βλαχικής; 2 Ζητούν επίσης κάποιοι από την Ελλάδα, στα πλαίσια των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση, να σεβαστεί τους θεμελιωτές της σύγχρονης ελληνικής κοινοπολιτείας!!! Άλλαξε το Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας μας και γίναμε «Κοινοπολιτεία»; Δεν φαντάζομαι να αγνοούν τον όρο της λέξεως, άρα τον χρησιμοποιούν ενσυνείδητα για να υποδηλώσουν έθνος ή κράτος Βλάχων; Το Πριγκιπάτο της Πίνδου εννοούν; 2 Ισχυρίζονται επίσης ότι η βλαχική/αρωμουνική είναι αυτόνομη και ισότιμη γλώσσα με τις ευρωπαϊκές των Κρατών - Εθνών!

Ποια είναι η Ε.Μ.Π.Β.;

Αυτό το τελευταίο μας έκανε να ανατρέξουμε στις εργασίες του Συνεδρίου της Εταιρείας στα Ιωάννινα. Από τη μελέτη τους προκύπτουν καινούργια ερωτήματα τα οποία αιωρούνται, χωρίς συγκεκριμένη απάντηση από τους εμπλεκόμενους παρά μόνο αοριστίες. Αποκρύπτονται βέβαια το πραγματικό κλίμα που επικράτησε εκεί, οι διαφωνίες και οι αψιμαχίες του κ. Ντίνα με τους κ.κ. Δασούλα – Μπέη, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει κανόνες για την εκμάθηση και δικής τους έμπνευσης αλφάβητο, χωρίς συνεργασία μεταξύ τους και προσπαθούν να επιβάλλουν ο καθένας τη δική του άποψη. Όπως επίσης αποκρύπτεται η αψιμαχία του κ. Ντίνα με τον κ. Δημ. Γκαλαϊτση για τις μεθόδους εκμάθησης της βλαχικής, σε τέτοιο σημείο ώστε αναγκάστηκε ο κ. Νιτσιάκος να επέμβει κατευναστικά! Αυτή η διάσταση απόψεων, όπως εκδηλώθηκε, ομολογούμε ότι μας προβλημάτισε έντονα για το ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί ίδρυσης της συγκεκριμένης Εταιρείας Μελέτης, τη στιγμή που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βλαχική μπορεί να γραφεί με περισσότερα του ενός αλφαβήτου! Μήπως με πέντε ή έξη ή ακόμα καλύτερα ένα για κάθε ιδίωμα; Η διάσωση της προφορικής και μη ομογενοποιημένης γλώσσας των Βλάχων, η οποία πράγματι συρρικνώνεται αλλά έχει μελετηθεί κι αναλυθεί επαρκώς τον προηγούμενο αιώνα από έγκριτους επιστήμονες ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, μπορεί άριστα να γίνει μόνο με οπτικοακουστικά μέσα που είναι πλούσια στην εποχή μας, με την επαφή με φυσικούς ομιλητές σε κάθε Σύλλογο που συνάδουν και με τον πατροπαράδοτο τρόπο που διαδιδόταν από γενιά σε γενιά. Τα έχουμε εξαντλήσει όλα αυτά ώστε να θεωρούμε ότι ΜΟΝΟ η γραφή θα την σώσει; Πώς μπορεί να σωθεί η βλαχική με τη γραφή αλλά χωρίς την ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών, η οποία ευαισθητοποίηση μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ ενδο-Συλλογικά, διότι αν επικαλεστούμε συναισθηματικούς λόγους, τί λόγους μπορεί να έχει ο Καλαμπακιώτης να μάθει το ιδίωμα των Σερρών ή μία ομογενοποιημένη εκδοχή της βλαχικής; Κι αυτό, τη στιγμή που δεν μαθαίνει στα παιδιά του ούτε το δικό του ιδίωμα; Γιατί τόσα χρόνια οι επιστήμονες της Εταιρείας Μελέτης δεν ήρθαν σε επαφή με τους Συλλόγους των Βλάχων που είναι ενταγμένοι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων να τους ενημερώσουν και να το συζητήσουν μαζί τους;

TTT

Από τις απόψεις των εισηγητών του Συνεδρίου μας προβλημάτισαν και τεχνικά θα λέγαμε θέματα, γιατί δεν καταλάβαμε πέρα από το ωραίο ευχολόγιο για τη διάσωση της προφορικής βλαχικής τις αποφάσεις που πάρθηκαν: 1) Ποιοι θα την κάνουν και με ποια εμπειρία; Με ποια πιστοποίηση και ποιος τελικά σ’ αυτή τη χώρα αποφασίζει για τέτοια θέματα; Η Ακαδημία Αθηνών τί ρόλο παίζει; 2) Γιατί στην ουσία προχωρούν στον εγγραμματισμό χωρίς την συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συλλόγων Βλάχων; Η πρωτοβουλία 5 ή 6 Συλλόγων σε επίπεδο 130 και πλέον Συλλόγων Βλάχων πανελληνίως είναι αμελητέα αλλά ταυτόχρονα είναι και περίεργη όταν φαίνεται να επικροτείται κυρίως από άτομα του εξωτερικού. 3) Πόσες εκδοχές αλφάβητου τελικά προτάθηκαν και ποιος ειδικός επιστήμονας είναι ο συντάκτης της πρότασης των 6 Συλλόγων; 4) Η Γραμματική της κοινής Κουτσοβλαχικής των Κατσάνη – Ντίνα υπάρχει από το 1990. Ποιά ήταν τόσα χρόνια η ανταπόκριση των νέων βλαχικής καταγωγής για την εκμάθηση της βλαχικής σε γραπτή μορφή με το συγκεκριμένο αλφάβητο; 5) Γνωρίζουν πόσα ακριβώς είναι τα ιδιώματα βλαχικής που υπάρχουν στην Ελλάδα και πόσα χρόνια χρειάζονται μόνο για την καταγραφή τους; 6) Ποιος ακριβώς είναι ο πραγματικός στόχος του εγγραμματισμού; Η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή κάτι άλλο; 7) Μήπως τελικά έχουν ως στόχο την φημολογούμενη δημιουργία ενός Παν-Βαλκανικού Οργάνου με έδρα μάλλον εκτός Ελλάδος; Ρωτήθηκαν οι Βλαχόφωνοι Έλληνες αν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάτι τόσο επικίνδυνο τη στιγμή που υπάρχουν ήδη όργανα όπως η Π.Ο.Π.Σ.Β. και η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία που τους εκφράζουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους; Το ότι διαφωνούν στην ουσία τρεις ή τέσσερις Σύλλογοι δεν δικαιολογεί το εγχείρημά τους. Η αίσθηση απ’ όλα αυτά, είναι ότι αφού απέτυχαν να επιβάλλουν μειονότητα Βλάχων άνωθεν, με τη συμβολή κύκλων της Ε.Ε., προσπαθούν να «δημιουργήσουν» τις προϋποθέσεις από χαμηλά ώστε κάποια στιγμή ν’ αναγνωριστεί εκ των πραγμάτων βλάχικη μειονότητα στην Ελλάδα παρουσιάζοντας γραπτή γλώσσα και λογοτεχνία!

TTT

Υ.Γ. Όσον αφορά την Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού των Βλάχων θα συνιστούσαμε πλήρη διαφάνεια με τη δημοσίευση ολόκληρου το Καταστατικού της ίδρυσης του φορέα με τα Ιδρυτικά μέλη, διότι σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν υπάρχουν ονόματα – εκπλήξεις και μάλιστα με δυσάρεστους συνειρμούς για εμάς τους Βλάχους! Οι Βλαχόφωνοι Έλληνες έχουν δικαίωμα στην αλήθεια τη στιγμή που όλα γίνονται στο όνομά τους.


Σελ. 6η

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς...

Προεξόφληση επιταγών με εγγύηση του Δημοσίου ζητά ο Κων. Μίχαλος

Τ

➤ Για αποκατάσταση της ρευστότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις

ην προεξόφληση επιταγών από τις τράπεζες με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% για την αποκατάσταση της ρευστότητας στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και αγορά ζήτησε ο Πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη. Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει αδυναμία πληρωμής επιταγών και άλλων αξιογράφων από σημαντική μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου λόγω της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των επιχειρήσεων, εξαιτίας της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού. Αναφέρει

ακόμη ότι η επικείμενη νομοθετική διάταξη που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την αναστολή πληρωμών επιταγών και άλλων αξιογράφων κατά 75 ημέρες, δίνει ανάσες στις πληττόμενες επιχειρήσεις «αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιλύει το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά». Για το λόγο αυτό προτείνει την

Άναψε το «πράσινο φως» για μεγάλη τουριστική επένδυση στον Σκορπιό

• Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, που προβλέπει την έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας» στο νησί του Σκορπιού. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια και αφορά στην δημιουργία σύγχρονων πολυτελών τουριστικών υποδομών σε έκταση 161 στρεμμάτων, στο νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, τον Σκορπιό, που πουλήθηκε στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Η επένδυση περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το κύριο τουριστικό συγκρότημα, κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, φάρμα, αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο και επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ε-

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

εφαρμογή προγράμματος παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις εμπορικές τράπεζες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να προεξοφλούν τα αξιόγραφα που τους προσκομίζονται από τον κομιστή σε ποσοστό της τάξης του 80%. Από αυτό το 80% της αξίας που θα προεξοφλείται - σύμφωνα με την πρόταση - επίσης το 80% θα πρέπει να είναι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη διασφάλιση των τραπεζών και το υπόλοιπο 20% υποχρέωση του εκδότη. Οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει αρχικά τουλάχιστον να ανέλθουν στο ποσό των 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Αυτονόητη προϋπόθεση - τονίζει ο Κ. Μίχαλος - αποτελεί ότι στο μέτρο θα μπορούν να ενταχθούν μόνο επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία και με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης του μέτρου από «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Στο «Πράσινο Ταμείο» η πρόταση ανάπλασης

Νέα πλατεία στην Ανατολή σχεδιάζει ο Δήμος Ιωαννιτών

➤ Στόχος η δημιουργία ενός πρότυπου κοινόχρηστου χώρου…

• Σημαντική παρέμβαση που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζει ο Δήμος Ιωαννιτών το έργο αναβάθμισης κοινόχρηστου χώρου στον εσωτερικό ιστό της Ανατολής (περιοχή Μαγκλαραίικα), η μελέτη του οποίου εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίασή της. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.095.000 ευρώ, ενώ αποφασίστηκε η υποβολή του για ένταξη στον άξονα «Αστική Αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος θα δημιουργηθεί ένας πρότυπος κοινόχρηστος χώρος που θα απολαμβάνουν οι πολίτες. Η μελέτη αφορά στην ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου που περιβάλλεται από τις οδούς Παλαιολόγου, Ιουστινιανού και Ηρακλείου 3.473 τετραγωνικών μέτρων, την κατασκευή παράπλευρου πεζόδρομου, καθώς και την ανακατασκευή των οδών που περιβάλλουν την πλατεία,

ΑΑΔΕ: Έως τις 28 Φεβρουαρίου η κατάθεση πινακίδων των Ι.Χ.

Μέσω της πλατφόρμας mycar.aade.gov.gr

πενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ένα έργο εμβληματικής σημασίας, το οποίο επίσης για αρκετό καιρό παρέμεινε στα συρτάρια και τώρα προχωρά για να δώσει στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία. Στηρίζουμε απόλυτα την επένδυση αυτή και με αγωνία περιμένουμε να την δούμε να υλοποιείται και να απολαμβάνει ο ελληνικός λαός». Από την πλευρά του ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης ανέφερε: «Η μεγάλη αυτή τουριστική επένδυση στο νησί του Σκορπιού αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο με σεβασμό προς το περιβάλλον. Μια στρατηγική επένδυση που θα μετατρέψει το νησί σε προορισμό αναψυχής και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του….».

• Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν όσοι σχεδιάζουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους και να υποβάλουν δήλωση ακινησίας. Η δήλωση αυτή γίνεται ψηφιακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mycar.aade.gov.gr και χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στη Φορολογική Αρχή. Όπως επισημαίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να έχει ο κάτοχος έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, ήτοι πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως αυτή προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις (πριν την 31/12 του

προηγούμενου έτους από αυτό που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας) ή τη λήξη της παράτασης. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, γίνεται μεν δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης από τέλη κυκλοφορίας. Ενώ, σε όσους βρεθούν να κυκλοφορούν το όχημα παρότι το έχουν δηλώσει σε ακινησία, θα επιβληθούν «τσουχτερά» πρόστιμα 10.000- 30.000 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος.

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στο

νέο Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα του EIF

• Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στο νέο Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ. Οι πόροι του προγράμματος θα ενισχύσουν τη ρευστότητα ελληνικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων και θα χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια, με ευνοϊκούς όρους, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσω της στήριξης πρωτοβουλιών επέκτασης, καινοτομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στο πρόγραμμα για ποσό ύψους 200 εκ. ευρώ, με στόχο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να στηρίξει τη μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε αναπτυξιακή τροχιά, υποστηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις στην μετάβασή τους στο νέο μετά την πανδημία του Covid 19 περιβάλλον.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: Δε θα καταργηθούν τα επιδόματα για τους ευάλωτους

• «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να καταργηθεί οποιοδήποτε επίδομα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους», τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. «Δίνουμε δίκαια επιδόματα», ανέφερε, εξηγώντας πως ο οδηγός που ακολουθούν για την καταβολή επιδομάτων είναι το εισόδημα και αντικειμενικά κριτήρια. Όπως είπε η κα Μιχαηλίδου «συνδέσαμε επιδόματα με σχολική

φοίτηση». Επίσης, διευκρίνισε ότι σε όλα τα επιδόματα θα υπάρξουν αυξήσεις.

όπως και των πεζοδρομίων. Ο κύριος στόχος της μελέτης είναι ο μετασχηματισμός του υφιστάμενου κοινόχρηστου χώρου σε ένα νέο χώρο πλατείας, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της σχέσης του με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό. Ο χώρος παρέμβασης θα έχει

ουσιαστικά τρεις μεγάλες θεματικές περιοχές. 2 Στην πρώτη θεματική περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα διαμορφώνεται ένα σύμπλεγμα κυκλικών καθιστικών με κρυφούς φωτισμούς και νησίδες πρασίνου με δέντρα. 2 Στην δεύτερη θεματική περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα διαμορφώνεται σε κυκλικό σχήμα η παιδική χαρά, η οποία θα είναι περιφραγμένη. Θα εξοπλιστεί πλήρως και θα πιστοποιηθεί. 2 Στην τρίτη θεματική περιοχή διαμορφώνεται ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου τον οποίο διατρέχει διάδρομος από ειδικά διαμορφούμενο βιομηχανικό δάπεδο για παιχνίδι με ποδήλατα.

Ενημέρωση από τον Δήμο Ιωαννιτών

Έως την 1η Μαρτίου οι αιτήσεις στήριξης στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

• Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την προθεσμία να λήγει την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει η Διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, η πρόσκληση αφορά στην «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων». Υπομέτρο 5.1: «Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων». Το καθεστώς εφαρμόζεται για τα συστήματα ενεργητικής προστασίας, στις περιοχές της επικράτειας και τις καλλιέργειες που ορίζονται στις επόμενες περιπτώσεις: 4 Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες εσπεριδοειδών, 4 Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ακτινιδίων, αμπέλου και ροδιάς. Ειδικά στην περίπτωση των ακτινιδίων, της αμπέλου και της ροδιάς η καλλιέργεια πρέπει να είναι αμιγής. 4 Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου. 4 Ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου. -Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Εθνικής αντιστάσεως 8 - Καρδαμίτσια και στα τηλέφωνα 2651064730, 2651064735.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

• «Με τον καλύτερο τρόπο εκπροσώπησε την Ελλάδα η διακεκριμένη σοπράνο Αναστασία Ζαννή στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη, από την ελληνοαμερικανική ένωση ΑΧΕΠΑ, με αφορμή την ιστορική επέτειο της θυσίας των γυναικών από το Σούλι με τον περίφημο Χορό του Ζαλόγγου. Θέμα της συζήτησης ήταν «Η συμβολή ➤ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΙΡΩΝΗ, Φιλόλογου - Συγγραφέα των Γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση του '21». Σε ζωντανή δερφές. Οι δυο πανώριες και σαγη- λι τίποτε ουσιαστικό»! Αρκεί, βέβαια, αυτά να μη παραμείνουν μόνο λόγια διαδικτυακή σύνδεση με την Νέα νευτικές τους μούσες. Σήμερα το Σούλι δεν θα έπρεπε και σχέδια στο χάρτη. Ωστόσο, θα Υόρκη η καταξιωμένη λυρική τραγουδίστρια, προσκεκλημένη του να αποτελεί απλά και μόνο τόπο περιμένουμε (και λόγω πανδημίας). Όμως αποτελεί ανάγκη ζωτικής Προέδρου του EMBCA Λου Κά- προσκυνήματος στις πανηγυρικές τσος, ερμήνευσε ακαπέλα(1), συ- τελετές, που διοργανώνει η Πολιτεία σημασίας οι λιγοστοί κάτοικοι της ονοδευόμενη μόνον από παραδο- μια φορά το χρόνο. Αντίθετα, θα έ- ρεινής και δυσπρόσιτης αυτής περιοσιακά κρουστά ζίλια(2), τις «Σου- πρεπε να είναι τόπος όπου θα μπο- χής να έχουν μεγαλύτερη συνδρομή λιώτισσες»(3)… προκαλώντας εν- ρούν να φτάνουν απρόσκοπτα οι ε- από την Πολιτεία στον καθημερινό και θουσιασμό και συγκίνηση». Εφη- πισκέπτες από όλη την Ελλάδα -και άνισο αγώνα τους για να επιβιώσουν όχι μόνο- για να προσκυνούν και να και ταυτόχρονα να κρατήσουν ζωνταμερίδα ΘΕΜΑ 22-12-2020. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός, αν βαδίζουν στα χνάρια των ηρωικών νή τη θρυλική τους πατρίδα. Και φυσικαι δεν έτυχε στην Ελλάδα της δημο- προγόνων μας αλλά και να γοητεύο- κά, όταν γίνεται λόγος για περιοχή Σουλίου, δεν εννοείται σιότητας που θα άρμοζε, μόνο αυτό καθ’ εαυτό μόνο περηφάνια προκαλεί το ιστορικό χωριό με στους απανταχού Σουλιώτα στενά γεωγραφικά τες, τους Ηπειρώτες αλλά, του όρια, αλλά και τα θέλω να πιστεύω, και σε κάάλλα τέσσερα πανέθε Ελληνίδα και Έλληνα. Η μορφα, πλην αδικημέεκδήλωση πραγματοποιήνα και παραγκωνισμέθηκε στα πλαίσια της συνα, Σουλιωτοχώρια μπλήρωσης 200 χρόνων α(Αυλότοπος, Τσαγκάπό την Ελληνική Επανάσταρι, Φροσύνη, Κουκουση του 21. λιοί). Εξάλλου τα χωΤο ότι η ομογένεια της ριά αυτά, έπαιξαν καΑμερικής επέλεξε την ημέρα θοριστικό ρόλο στους της επετείου της Θυσίας αγώνες των Σουλιωτων Σουλιωτισσών στο Ζάτών, πράγμα που δεν λογγο (18 Δεκεμβρίου 1803) Το Σουλιωτοχώρι της φωτογραφίας είναι ευρέως γνωστό για να αποτίσει φόρο τιμής είναι ο Αυλότοπος γιατί τα σκίαζε πάντα η σε όλους τους ήρωες που αδύναμη και η δόξα του (παλαιά ονομ.: Γλαβίτσα)... γωνίστηκαν και έδωσαν το Τετραχώρου. Αν ηττηαίμα τους για την Ελευθερία θούν αυτοί οι «Παρατης Ελλάδας, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο συμβολισμός αυτός νται από την άγρια ομορφιά της παρ- σουλιώτες» -έτσι καταγράφονται στην δείχνει απερίφραστα την αναγνώρι- θένας -ακόμη- Φύσης. Έναν τόπο ό- Ιστορία- είναι νομοτελειακό πως αργά ση της τεράστιας συνεισφοράς των που θα φτάνουν κατά συρροή οι μα- ή γρήγορα θα ξεχαστεί, ίσως αφανιΣουλιωτών στην Ανάσταση του υπό- θητές από όλη την Ελλάδα για να δι- στεί κιόλας, και το ίδιο το καύχημα της δουλου γένους μας στον μακραίωνα δάσκονται «δια ζώσης» τις διαχρονι- Ελλάδας. Όμως για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε. Τουρκικό ζυγό. Και δικαίως! Γιατί η κές αξίες του Ελληνισμού. Το γεγονός ότι η υπουργός Πολι1. Α καπέλα (ιταλ. a cappella): Ελληνική Επανάσταση του -21 έχει τη μήτρα της στο Σούλι. Γιατί το Σού- τισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δή- φωνητική μουσική χωρίς συμμετοχή λι είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος στην μος Σουλίου και το Πανεπιστήμιο Ιω- ή συνοδεία μουσικών οργάνων. Ο όπορεία προς την Ελληνική Επανά- αννίνων, στα πλαίσια του εορτα- ρος προέρχεται από τη λέξη capella σταση», όπως χαρακτηριστικά επι- σμών για τα 200 χρόνια από την Ε- (παρεκκλήσιο). 2 Τα ζίλια είναι μεταλλικά κύμβαγράφει το βιβλίο της η νέα ιστορικός θνεγερσία, έχουν αναλάβει πρωτοκυρία Λιάννα Μπακογιάννη. Γιατί οι βουλίες για την ανάδειξη του ιστορι- λα διαστάσεων 6-8 εκ. Η τωρινή ονοΣουλιώτες και οι Σουλιώτισσες δίδα- κού χώρου γεννά προσδοκίες. Είναι μασία τους παράγεται από το τουρκιξαν με το παράδειγμά τους τι πάει να επίσης ελπιδοφόρα η δήλωση της κό zil (κύμβαλο) και είναι πιθανόν πει Πατρίδα και πώς υπερασπίζεται κυρίας Μενδώνη σε σύσκεψη στην περσικής καταγωγής. 3. «Σουλιώτισσες»: Πρόκειται η Ελευθερία. Γιατί για κείνους τους ο- Περιφέρεια Ηπείρου στα Γιάννενα ρεσίβιους αετούς Πατρίδα και Ελευ- (13 Ιανουαρίου 2020) ότι «είναι ανε- για το τραγούδι «Έχε γεια καημένε θερία ήταν δίδυμες και αχώριστες α- πίτρεπτο να μην έχει γίνει για το Σού- κόσμε…»

Των Ημερών

➤ Από τον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Το Σούλι, η Νέα Υόρκη και η Επανάσταση του ‘21…

σεων, όπως ήταν η «Εταιρία» του Ρήγα, η «Εταιρία των Φιλόμουσων», το «Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο», η «Φιλική». Την ίδια χρονιά που ο Ρήγας ανέπτυσσε τη θαυμαστή οργανωτική δράση του στη Βιέννη, στη Βενετία παρακολουθούνταν άγρυπνα από την Αυστριακή αστυνομία οι Επτανήσιοι και Ηπειρώτες λόγιοι που σπούδαζαν εκεί, όπως ο Βηλαράς, ο Κρασάς, ο Θεοτόκης, ο Μεσαλάς, ο Μακρής, ο Βενδότης και άλλοι πνευματικοί άνθρωποι. Ο εταιρισμός, η ίδρυση δηλαδή μυστικών οργανώσεων των Ελλήνων με στόχο την εθνική απελευθέρωση, φουντώνει στις ελληνικές παροικίες, με κύριο εκπρόσωπο το Ρήγα και την ομάδα του. Η παράνομη δράση του Ρήγα αρχίζει στη Βλαχιά (1790-1796) για να μεταφερθεί στην επόμενη διετία (1796-1798) στη καρδιά της Αυστροουγγαρίας, τη Βιέννη Σ΄ αυτή ακριβώς τη φάση ο εταιρισμός προδόθηκε και κτυπήθηκε, αλλά μεγάλα τμήματα του επέζησαν και λειτούργησαν για πολλά χρόνια αργότερα, αν κρίνει κανείς από τη δράση του Περραιβού στο Σούλι και από τα ευρήματα της πολιτικής επαναστατικής φιλολογίας που στηρίζονται στο κήρυγμα του Ρήγα, όπως είναι η «Αδελφική Διδασκαλία» του Κοραή στα 1798 στο Παρίσι, η «Ελληνική Νομαρχία» το 1806, ο «Ρωσαγγλογάλλος», το έργο του Ν. Γουζέλη και άλλων μυημένων στη κίνηση εκείνη. Η παρουσία του Κοραή στο τέρμα μιας επικής για το νεοελληνικό διαφωτισμό πορείας είναι ένα αξιοσημείωτο ορόσημο. Με τη ρομφαία του λόγου του κτύπησε τον δεσποτισμό και τη τυραννία, και το τελευταίο του πνευματικό δημιούργημα είναι ένας μισοτελειωμένος λόγος για την ελληνική δημοκρατία. Η υποχώρηση του πνεύματος της Γαλλικής επανάστασης στον ευρωπαϊκό χώρο κορυφώνεται με τη προβολή του πνεύματος της βίας και της καταπίεσης της Ιερής Συμμαχίας (1815). Έτσι, όταν το 1809 σημειώνεται στο Παρίσι η κίνηση του «Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου» ανάμεσα στους Έλληνες παροίκους δεν υπάρχει ο παλιός ριζοσπαστικός χαρακτήρας στην οργάνωση. Μετά την ήττα του Ναπολέοντα στη Ρωσία (1812) η Αγγλία εμφανίζεται πιο δραστήρια και το 1813 ιδρύει στην Αθήνα με τρεις δικούς της ανθρώπους (Χωματιανό, Μαρμαροτούρη, Ρεβελάκη) τη «Φιλόμουση Εταιρία», για να προωθήσει τις θέσεις της στην Ελλάδα. Με επιδέξιους χειρισμούς του Ιωάννη Καποδίστρια και του Α. Γαζή η «Φιλόμουση Εταιρία» περιήλθε στη Ρωσική επιρροή. Ορίστηκε σαν έδρα του «Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου» το 1813 η Μόσχα και ιδρύθηκε στην Οδησσό το 1814 η «Φι➥ από 1η σελ.

Σελ. 7η

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

200

Χρόνια Ελευθερίας

Κέντρο μεταναστών...

Δύσκολη χρονιά...

2 Καλή χρονιά να έχουμε, με υπομονή, εγκαρτέ-

ρηση και σύνεση! Θα μας χρειαστούν και τα τρία αυτά γιατί, ας μη κρυβόμαστε, δύσκολο θα

2 Διαπολιτισμικό Κέντρο ένταξης μεταναστών θα λειτουργήσει, λέει, το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων στο κτίριο του κληροδοτήματος Χαραλάμπους στην οδό Ακαδημίας. Το μισθώνει έναντι 350 ευρώ το μήνα. Τα χρήματα όμως μάλλον δεν είναι πρόβλημα.

Λεφτά υπάρχουν!

2 Τη δομή χρηματοδοτεί, όπως έκανε γνωστό ο

Δήμος, το ίδρυμα «Open Foundation Society», το οποίο ανήκει στον Ουγγροαμερικανοεβραίο μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Έδωσε στον Δήμο 150.000 ευρώ! Δεν είναι και λίγα τα λεφτά...

Και ένα δεύτερο...

2 Η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει, μάλιστα, όπως

είναι και το 2021, τουλάχιστον οι πρώτοι του μήνες λόγω της πανδημίας που εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί όλους. Κάποιοι βέβαια πλήττονται περισσότερο από ορισμένους άλλους!

Μετρούν ζημιές...

2 Για παράδειγμα, το πρόβλημα στη Γιαννιώτικη

αγορά είναι μεγάλο. Κάποια καταστήματα δούλεψαν κάπως με το «click away» μέσα στις γιορτές, κάποια άλλα πάλι δεν έκαναν τίποτα, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα. Σήμερα λοιπόν μετρούν μόνο ζημιές.

αποκάλυψε η Τατιάνα Καλογιάννη, να φτιάξει άλλο ένα Διαπολιτισμικό Κέντρο για πρόσφυγες σε κτίριο που επίσης έχει στη διάθεσή του επί της οδού Μιχ. Αγγέλου! Δεν μάθαμε δε αν υπάρχουν σχέδια και για άλλη αντίστοιχη δομή... Ενδεχομένως!

Για τους Γιαννιώτες;

2 Όλα αυτά καλά. Αξιέπαινη η φροντίδα που

επιδεικνύουν ο Μ. Ελισάφ και οι συνεργάτες του για τη διαδραστικότητα και την ομαλή

Έκαναν e-shop!

2 Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ντόπιοι καταστη-

ματάρχες που προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες γιατί είχαν τη δυνατότητα, τα μέσα, να το κάνουν. Δημιούργησαν λοιπόν ηλεκτρονικό κατάστημα ή αναβάθμισαν αυτό που ήδη διέθεταν και δουλεύουν από κει...

Ένα παράδειγμα...

2 Μπήκαμε χθες σε ιστοσελίδα μεγάλου και γνω-

στού καταστήματος ανδρικής ένδυσης που εδρεύει σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. Είχε σάιτ ο άνθρωπος, όμως εδώ και μερικές εβδομάδες φρόντισε για την ενίσχυσή του.

Ψώνια απ’ το σπίτι!

2 Πρόσθεσε λοιπόν προϊόντα ανά κατηγορία με

τις φωτογραφίες τους, τιμές, τις εκπτώσεις που προσφέρει στο καθένα και ο ενδιαφερόμενος πελάτης μπορεί άνετα να βάλει ό,τι θέλει στο καλάθι του και να το αγοράσει από την άνεση του σπιτιού του!

Η ιδεολογική προετοιμασία για τον ξεσηκωμό του γένους

ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Καμιά δομή όμως για τους ίδιους τους Γιαννιώτες πότε θα φτιάξουν;

Eκπαίδευση ανέργων...

2 Μήπως να ενδιαφερθούν λίγο παραπάνω και

γι’ αυτούς; Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος μπορεί να ζητήσει μία δωρεά από το ίδρυμα του Τζ. Σόρος για την ίδρυση κέντρου επιμόρφωσης και εκπαίδευσης ανέργων ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας!

Λίγη σημασία...

2 Φτάνει η διαφήμιση της περίφημης διαπολιτι-

σμικότητας. Δυστυχώς, αυτή δεν τρώγεται απ’ όσους συμπολίτες δεν έχουν κάτι να βάλουν στο τσουκάλι τους. Ας δώσουν λοιπόν λίγη σημασία παραπάνω σ’ αυτούς. Όχι μόνο μοιράζοντας «πακέτα» απ’ το παντοπωλείο, αλλά βοηθώντας τους να βρουν δουλειά... kagoris@proinoslogos.gr

➤ Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΡΕΖΗΣ*

λική Εταιρία». Εμπνευστές και εμψυχωτές της ήταν δύο έμποροι, ο Νικόλαος Σκουφάς από το Κομπότι της Άρτας και ο Εμ. Ξάνθος από την Πάτμο, και τρίτος ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Γιάννενα, γιος του Γουναρά Νικηφόρου και διανοούμενος που είχε αναμιχθεί στο Παρίσι στην κίνηση του «Ελληνόφωνου Ξενοδοχείου». Το Ρωσικό έδαφος είχε καταστεί μετά το 1812 το φυτώριο των ελληνικών παροικιακών κινήσεων. Για το πρόβλημα της αρχηγίας απευθύνθηκαν αρχικά στον Καποδίστρια, ο οποίος όμως αρνήθηκε λέγοντας «ότι ως υπουργός του Τσάρου δεν ηδύνατο». Αλλά με το οργανωτικό άπλωμα στα μεσαία στρώματα το πρόβλημα της αρχηγίας παρακάμπτεται με την καθιέρωση της συλλογικής ηγεσίας στη Φιλική. Η μεταφορά της έδρας στη Πόλη (άνοιξη του 1818) και η οργανωτική της πλέον επαφή με τις υπόδουλες μάζες δίνει φτερά στην Εταιρία. Οι «απόστολοι» οργώνουν την Ελλάδα. Ορισμένοι απ’ αυτούς, οργανωτές με ικανότητες όπως ο Αναγνωστόπουλος, ο Παπαφλέσας, ο Αναγνωσταράς, φέρουν το πνεύμα της Φιλικής σε στενή επαφή με το λαό. Ιδιαίτερα ο Αναγνωσταράς, παλιός καπετάνιος στην υπηρεσία των Ρώσων, κατόρθωσε να στρατολογήσει πλατύτατα λαϊκά στρώματα, δίνοντας στη Φιλική Εταιρία καινούργιο αίμα. Ο θάνατος του Σκουφά το 1818 κλόνισε προς στιγμή την Εταιρία. Με την ανάθεση της αρχηγίας στον Αλέξανδρο Υψηλάντη η Εταιρία βαδίζει προς την επανάσταση έχουσα τώρα στις τάξεις της όλες τις τάσεις και τα ρεύματα της εποχής. Τις λαϊκές μάζες και την μερίδα της αστικής τάξης (αγρότες, μικροί και μεσαίοι έμποροι, λόγιοι, υπάλληλοι, γραμματικοί), που εκπροσωπούν μετά τον θάνατο του Σκουφά οι Αναγνωστόπουλος, Παπαφλέσας, Νικηταράς, Αναγνωσταράς, Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος, Τζαβέλας, Πάνου και άλλοι. Τη συντηρητική μερίδα των αστών που αρκετές φορές πρόσκεινται προς τους κοτζαμπάσηδες και εκπροσωπούν οι Μαυροκορδάτος, Ιγνάτιος, Νέγρης, Καρατζάς, Κουντουριωταίοι, Ορλάνδος, Βουδούρης και άλλοι. Όπως και αυτούς που η νομοτέλεια

σματα στον Ασπρόπυργο για να ανοίξουν τα μαγαζιά στα Γιάννενα! Όταν κλείσαμε εμείς, εξάλλου, οι άλλες περιοχές ήταν ανοιχτές!

Όταν αγριεύουν... Είναι μειοψηφία...

2 Το κάνουν κι άλλα εμπορικά στα Γιάννενα

αυτό. Ορισμένοι μάλιστα λειτουργούν εδώ και καιρό e-shops, οπότε περιορίζονται οι ζημιές από τη μη λειτουργία φυσικού καταστήματος. Όμως αυτοί είναι η μειοψηφία. Οι πιο πολλοί έμποροι στην πόλη μας είναι μικροί και δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Τι θα γίνει λοιπόν με όλους αυτούς;

Ώρα να ανοίξουν!

2 Η Πολιτεία πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά

το άνοιγμα της αγοράς σε όσες περιοχές παρουσιάζουν πολύ καλή εικόνα σε σχέση με την πανδημία όπως η δική μας. Το έγραψε πολύ εύστοχα χθες και ο «Τολμηρός»: Δεν χρειάζεται να μηδενίσουν τα κρού-

των γεγονότων τους έσυρε στη Φιλική και αργότερα στην επανάσταση, με εκπροσώπους τους μεγαλοκοτσαμπάσηδες του Μορηά Ζαΐμη, Λόντο, Χαραλάμπη, Νοταρά, Π. Πατρών Γερμανό, Χρύσανθο Μονεμβασίας και άλλοι. Σημαντικός παράγοντας είναι και ο φιλελληνισμός της εποχής, που έχει πολλές όψεις. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει το φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη και την Αμερική, που βασίζεται σε μια συμπάθεια προς ένα καταπιεζόμενο λαό. Μια άλλη κατηγορία προήλθε από ιδεολογική συμπάθεια προς τις εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις. Μια τρίτη κατηγορία έχει μαχητικό χαρακτήρα και επιδιώκει να συμμετάσχει στη μάχη για την ελευθερία, για παράδειγμα οι ισπανοί βουλευτές Μοράλης, Πάλμας, Βόρινς, όπως υπογράφονται στην από 18 Δεκεμβρίου 1821 επιστολή τους στην προσωρινή ελληνική κυβέρνηση. Οι πολεμιστές εκείνοι, τριακόσιοι περίπου τον αριθμό, δεν μπόρεσαν να φθάσουν και να πολεμήσουν στην Ελλάδα. Από την Πολωνία ήλθε ο Μιρζέφσκυ και έπεσε το 1822 στη μάχη του Πέτα και ο Γκραμπόφσκι, ενώ από τη Ρωσία ήλθαν κάπου 180 συντεταγμένοι εθελοντές. Από το Πεδεμόντιο ήλθαν ο στρατηγός Ροζαρόλ, ο συνταγματάρχης Πέτρο Ταρέλλα, ο Γκαλλίνα, συντάκτης του πρώτου ελληνικού Συντάγματος του 1822, ο Πεκκορίρα, ο Γολφά-

2 Όμορφα τα ποτάμια υπό κανονικές συνθήκες, όμως τον χειμώνα δεν αστειεύονται. Όταν βρέχει ή χιονίζει πολύ, θεριεύουν. Κατεβάζουν νερά, ξεφεύγουν απ’ τα όριά τους, πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές. Όταν αγριεύει το ποτάμι δεν το σταματάει κανείς και τίποτα. Δεν υπάρχει έργο που μπορεί να το φρενάρει. Ας το πάρουμε χαμπάρι αυτό... ρε, οι Αμίνο, Αζολάνι, Φορτζάνι, όλοι βετεράνοι του αγώνα εναντίον του Αυστριακού κατακτητή, και ακόμα ο ιταλός κόμης Σαντόρε Σανταρόζα, διδάκτορας από το Πεδεμόντιο και εχθρός της Ιεράς Συμμαχίας, που καταδιωκόμενος από το δεσποτισμό κατέφυγε στην Ελλάδα και έπεσε ένδοξα στη Σφακτηρία στο πλευρό του Αναγνωσταρά. Από τη Βουλγαρία ήλθαν οι εθελοντές που απετέλεσαν το περίφημο ιππικό της επανάστασης υπό τον στρατηγό Χατζηχρήστο, όπως επίσης ήλθαν Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και πολλοί άλλοι εχθροί του δεσποτισμού της εποχής. Από την Αγγλία ήλθε ο Μπάιρον και η ομάδα του, υποκινούμενοι από ένα ρομαντικό φιλελληνικό ρεύμα, όπως και οι Άστιγξ και ο Ναύαρχος Κόχραν, από την Ελβετία ο Μάγερ, ο εκδότης των «Ελληνικών Χρονικών» του Μεσολογγίου. Όπως και άλλοι πολλοί.

TTT

Ο ελληνικός λαός τιμά όλους αυτούς τους αγωνιστές της ελευθερίας και δεν ξεχνά τις θυσίες τους. *Ο Γιώργος Γκορέζης είναι υποστράτηγος ε.α., αρθρογράφος, συγγραφέας. e-mail: ggorezis@yahoo.gr. web: ggore.wordpress.com.


Σελ. 8η

w ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριών-λεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER. Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι. ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ, MD, PhD, FEBVS Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δωδώνης 18, 45332, Ιωάννινα Τηλ. Γραμματείας: 698 7088004 www.matsagkas.gr

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΠΕΡΟΥΛΗΣ

MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Master στις ενδαγγειακές τεχνικές. Δέχεται κατόπιν ραντεβού, Πουλίτσα 3 Ιωάννινα (όπισθεν δικαστικού μεγάρου). Τηλ: 6944-861558, email: mperoulis@gmail.com

w ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων w ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ ΜΠΟΥΜΠΑΣ Θ. ΑΛΕΞΙΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ Γαστροσκοπήσεις - Κολονοσκοπήσεις με διενέργεια καταστολής, χρήση διοξειδίου και αντλίας νερού. Αφαίρεση πολυπόδων Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών Δέχεται καθημερινά: 8.30-13.30 πρωί και 17.3020.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος ορ. Τηλ. 2651073103, κιν. 6974043397, email: boumpas74@g mail.com

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944-654048, e-mail: paplos@ hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 κιν.: 6972-926687 - email: c.tasolamprou@gmail.com

w ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Σύγχρονη Διαγνωστική

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

EΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ • Μ.Ο.Π. - ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr fax: 26510-20614 www.epirusdiagnosis.gr

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972-698154 Δέχεται: πρωί 9:30-13:30 απογ. Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη: 18:00-21:00 www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΟΥ ΙΟΚΑΣΤΗ ΓΚΟΓΚΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

• Triplex αγγείων • Ελαστογραφία • Υπερηχογράφημα κοιλίας, θυρεοειδούς, τραχήλου, μαλακών μορίων, οσχέου, μαστού, βρεφών-παίδων • FNA θυρεοειδούς αδένα • Υπερηχογράφημα κατ’ οίκον • Εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών

Μιχ. Αγγέλου 48 (έναντι 4ου Γυμνασίου), ισόγειο Τηλ. Ιατρείου: 2651607434, κινητό: 6944772708 Email: iokastigko@gmail.com Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή πρωί 08.3013.30, Δευτέρα και Τρίτη απόγευμα 17.30-19.30 και Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα κατόπιν ραντεβού. Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Δευτέρα πρωί 09.30-13.30 ιατρείο στην Κόνιτσα (Πλατεία)- τηλ. 2655024418

w ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Χ. Β. ΧΑΡΙΣΗΣ

Μαστολόγος - Γενικός Χειρουργός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Διεύθυνση: Δαγκλή 1, 45444. Μόνο με ραντεβού. Τηλ. 6944479177, 2651071133 (εργάσιμες ώρες) harissis.har@gmail.com https://harissis.wixsite.com/mastos FB: Χαρ. Χαρίσης

w ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ Dr. ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 9-14.00 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 2651078068 - Oικίας: 26510-23437

w ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΖΩΗ Κ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Ενδοκρινολόγος Κεντρική Πλατεία & Γούναρη 2, Ιωάννινα (απέναντι από το Ρολόι) Τηλ.: 2651 403767 | κιν.: 6932 371788 e-mail: zoig@pliroforiki.com

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 2651065130, κιν.: 6974-890765

w ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ-ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ - ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Δωδώνης 75, 45221, Ιωάννινα Τηλ.: 26510-28497 / fax: 26510 74001 www.iasi-ioannina.gr / info@iasi-ioannina.gr

w ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην Ηλεκτροφυσιολογία - Αρρυθμιολογία. Triplex καρδιάς/αορτής, Δοκιμασία κόπωσης, Holter-Ρυθμού, Loop/Event Recorder, 24h καταγραφή πίεσης. Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κόπωσης (CPET) για αθλητές. Συμβ. ΥΠΕΘΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και 17:00-20:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ.: 2651022448, Κιν.: 6949798270, email: sgkaniatsas@gmail.com

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΛΟΡΕΤΑ) Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εξειδίκευση σε θέματα Θρόμβωσης και Αντιθρομβωτικής Αγωγής. Επιστημ. συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης • Υπέρηχοι (Triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης (με ποδήλατο) • Holter ρυθμού (καταγραφή έως 7 ημέρες) • Holter πίεσης • Έλεγχος αποτελεσματικότητας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής Δέχεται: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: πρωί: 9:00-13:30, απόγευμα: 18:00-20:30. Τετάρτη: 09:00-13:30. Παρασκευή: 09:0016:00 (συνεχές ωράριο). Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 13 (2ος όροφος), 45332, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-78440, κιν.: 6947-073635 www.kardiologosioannina.gr, e-mail: loreta.kalantzi@gmail.com

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος - Στρατιωτικός Ιατρός Eιδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Eπιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Υπέρηχος καρδιάς με μελέτη 2D speckle-tracking • Ασύρματη δοκιμασία κόπωσης με χρήση κυλιόμενου τάπητα • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος • Holter ρυθμού - Holter πίεσης • Ρύθμιση - Αντιμετώπιση Αρτηριακής πίεσης / Δυσλιπιδαιμίας / Καρδιακής Ανεπάρκειας / Βαλβιδοπαθειών / Στεφανιαίας Νόσου / Αρρυθμιών • Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος κατ’ οίκον URL: www.kolios-kardiologos.gr e-mail: drkoliosmarios@gmail.com Σύμβαση με ΥΕΘΑ • Τηλ.: 6944776210 ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Λ. Δωδώνης 24 - 2ος όροφος (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai), Τηλ.: 26510-42003, Δευτέρα ως Πέμπτη ΜΕΤΣΟΒΟ: Ιατροπούλου 2 (έναντι ΑΒ Βασιλόπουλου) Τηλ.: 26560-29124, Παρασκευή

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Καρδιολόγος. Εξειδικευμένος στις νεώτερες υπερηχογραφικές τεχνικές • Υπέρηχοι triplex καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Ηolter ρυθμού • Ηolter πίεσης Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843 e-mail: dimitris.doukas@hotmail.gr www.kardiologos-ntoukas.gr

w ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D. MSC.

Master of Science στην Γυναικεία Αναπαραγωγή, Παν/μίου Αθηνών, τ. Ιατρός Νοσοκ.-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών, Πιστοποιημένο μέλος Ε.Ε. Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (HSCCP) • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-Τεστ Παπανικολάου • Πιστοποιημένο ιατρείο διενέργειας διαγνωστικής κολποσκόπησης • Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου-NST • Τοκετός • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Εφηβική γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Λειτουργεί με ραντεβού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 3ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016κιν.: 6945-594292-οικίας: 26510-75328

w ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΒΙΒΗ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ΔΕΥΤ - ΠΑΡ : 7:30 π.μ. -14:00 μ.μ. & 18:00 - 21:00 μ.μ. ΣΑΒΒΑΤΟ: 8:00 μ.μ. – 13:00 μ.μ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX : 26510-70800 e-mail :info@aimodiagnosi-ioa.gr

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ΔΟΜΠΟΛΗ 25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ΔΕΥΤ - ΠΑΡ: 7:30 π.μ. - 15:00 μ.μ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX: 26510-40584 e-mail: doboli@aimodiagnosi-ioa.gr ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ www.aimodiagnosi-ioa.gr

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 & 18:00-20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00-13:00. Τηλ. & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΝΟΥΣΙΑΣ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός τ. Επιμελητής Α’ Ορθοπαιδικών Κλινικών MSE/KSK, Sörmland, Σουηδίας Μετεκπαιδευθείς στην Τραυματολογία, Παν/κό Νοσοκομείο Karolinska, Στοκχόλμη • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις • Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου, Γόνατος • Επανορθωτική Χειρουργική Ώμου, Ισχίου, Γόνατος • Κατάγματα Παίδων & Ενηλίκων • Χειρουργική Άκρας Χειρός Α. Ζίνη 12 (Πλησίον Λυκείου Ζωσιμαίας), Ιωάννινα Τηλ.: 26510-73775 / Κιν.: 6942 788517 e-mail: nousiasdim@gmail.com

w ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30. Τρίτη και Πέμπτη 17.30 - 20.00. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

ΤΖΟΥΜΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Χειρουργός Ουρολόγος • Ώρες λειτουργίας: Δέχεται πρωί: καθημερινά 09:00-13:30, απόγευμα: Δευτέρα και Πέμπτη 18:00-20:30. Νότη Μπότσαρη 2 & 28ης Οκτωβρίου, 45444, Ιωάννινα (έναντι ξενοδοχείου «Παλλάδιον»). Τηλέφωνα: Ιατρείου 26510-64363, οικίας 26510-20013, κιν. 6976-659779, e-mail: ptzoumis72@yahoo.gr

w ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 8.00 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

ΧΡΗΣΤΑΚΗ - ΤΖΟΥΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος Καθημερινά: 08:00-13:30 και 18:00-20:00 (εκτός Δευτέρας και Τετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ (Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΙΚΑ). Νότη Μπότσαρη 2 & 28ης Οκτωβρίου, τηλ. / fax: 26510-71077, κιν.: 6944-989836, e-mail: biolab9@otenet.gr

w ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ-ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗ

Νευρολόγος Καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. Απογεύματα - Σάββατο πρωί με ραντεβού - Δαγκλή 1, Β’ κτίριο (2ος όρ.) 45444 Ιωάννινα -Τηλ. Ιατρείου: 26510-76660 • κιν.: 6944-769593 - Τηλ. οικίας: 26510-44921

Γρηγόριος Νάσιος

Νευρολόγος, MD, PhD Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

• Ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη νευρολογικών παθήσεων

• Εξειδικευμένα ιατρεία μνήμης, πολλαπλής σκλήρυνσης και κεφαλαλγίας • Σύγχρονο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο • Υπηρεσίες νευροαποκατάστασης

Μιχαηλίδη 6 & Σταδίου, Ιωάννινα Τηλ.: 26510 25486 info@nasios.gr www.nasios.gr

w ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 13:30 και 17:30 - 20:00. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083. www.nephrology-koliousi.gr

w ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Θεσσαλονίκη • Μετεκπαίδευση στο A. Manzoni – Lecco Ιταλίας. • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος), 45444 Ιωάννινα. Τηλ/Fax: 2651401131. Κιν: 6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία. Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 2651030500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.30 & 14.00-17.00 (μόνο με ραντεβού). Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

ΤΖΟΥΤΖΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δ. Πατατούκα 16, 1ος όροφος, Αμπελόκηποι, Ιωάννινα, τηλ: 2651032835, κιν: 6972429276. Δέχεται καθημερινά: 08:30– 13:30 πρωί και 18:00–21:00 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού.

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙKH ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ Χρυσάνθη Σταγκογιάννη MD; Ευαγγελία Σταγκογιάννη MD

• Οφθαλμολογικός και Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος • LASER Πρεσβυωπίας, Μυωπίας, Υπερμετρωπίας Αστιγματισμού, Καψουλοτομίας και Ιριδοτομίας • Χειρουργική αντιμετώπιση Καταρράκτη, Γλαυκώματος, Κερατόκωνου, Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς, Ωχράς Κηλίδας, Βλεφαροπλαστική και BOTOX • Ο.C.T., Φλουοροαγγειογραφία, Υπερηχογραφίας, Οπτικά Πεδία, Τοπογραφία 3ο Χιλ. Ε.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΘΗΝΩΝ (Περιοχή Γιαννιώτικο Σαλόνι) ΤΗΛ. 2651040744 - 2651002639 Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00π.μ.-08:00 μ.μ.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

MΑΡΙΑ ΧΡ. ΚΑΝΑΡΗ Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (FEBO), μετεκπαιδευθείσα στο King’s College Hospital, Λονδίνο • Οπτική τομογραφία συνοχής (o.c.t.) • Οπτικά πεδία • Παρακολούθηση παθήσεων βυθού • Παρακολούθηση γλαυκώματος • Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.30 και 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού Χαριλάου Τρικούπη 6, 1ος όροφος, γραφείο 8 Τηλέφωνο και FAX: 26510-26647, κινητό: 6937-686907 email: kanarimaria@gmail.com

ΕΛΙΝΑ Ξ. ΒΟΥΡΔΑ

Dr. Παναγιώτης Δ. Λάσπας

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, PhD, FEBOphth

Μετεκπαιδευθείσα στην παιδοοφθαλμολογία και τις παθήσεις βυθού στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Cambridge, M. Βρετανία Δέχεται καθημερινά: 9.00 - 17.00 Πλ. Νότη Μπότσαρη 5, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510 30003, Κιν. 6947 998847 email: elvourda@hotmail.com

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κύργιου 8 (ισόγειο), Τζαμί Καλούτσιανης, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510 64616 - Κιν.: 6944 235232 email: godevlab@yahoo.com

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΟΥ

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 9 π.μ. - 2.30 μ.μ. - Απόγευμα: 6 μ.μ. 8.30 μ.μ. To Iατρείο είναι κλειστό κάθε Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κιν: 6945-399755

w ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

w ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

XAΡΙΤΙΔΟΥ Σ. ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ

Παιδοψυχίατρος

• Εκτίμηση-διάγνωση-θεραπεία παιδιών & εφήβων με δυσκολίες στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την ανάπτυξη • Συμβουλευτική γονέων Παπάζογλου 16 & Κάνιγγος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651026590 Η ιατρός δέχεται με ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής

• πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία παιδιών, εφήβων, οικογένειας • συμβουλευτική γονέων

28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, τ.: 2651025029 Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού

w ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD, PhD

Επιμελητής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομ. Metropolitan, Αθήνα Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική στις Κλινικές Akademikliniken Όσλο, Νορβηγία & Στοκχόλμη, Σουηδία

• Τμήμα Μικροεπεμβάσεων (Αφαίρεση & Βιοψία Σπίλων (ελιές) και Δερματικών Όγκων-δερματικές κύστεις, λιπώματα, θηλώματα, υπερκερατώσεις, κ.ά.) • Αισθητική Χειρουργική (Πρόσωπο, Μαστός, Κορμός, Άνω & Κάτω Άκρα) • Ε-

ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ Επεμβάσεις με υπερήχους (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 - 13.00 & απόγευμα: 6 - 20.30 28ης Οκτωβρίου 21 1ος όροφος - ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 Κινητό: 6932-521398

πανορθωτική Χειρουργική (Ογκολογική Χειρουργική Δέρματος -μελάνωμα, καρκίνοι του δέρματος-, Έγκαυμα, Ουλές, Τραύματα, Κατακλίσεις) • Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή • Θεραπείες Αντιγήρανσης (Botox / Dysport, Υαλουρονικό οξύ, Μεσοθεραπεία, Νήματα, Peeling) • Laser Αποτρίχωση, Κρυολιπόλυση • Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων και Δερματικών Όγκων

Δ/νση: Δαγκλή 1, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, Ιωάννινα, τηλ. 2651 607063 κιν. 694 8278810 email: info@gp-plasticsurgery.gr, Website: www.gp-plasticsurgery.gr Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

w ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391. email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

w ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙAΔΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Καπλάνη 5 - 5ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τηλ.: 26510-49119 και 6945-335480

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26, 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA. Δέχεται με ραντεβού

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 2651027270 • email:pappavangelis @htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D.

Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού (Τ: 26510-65265) Βλαχλείδη 5, 1ος όροφος, 45332 Ιωάννινα info@iretina.gr • www. iretina.gr

Νικόλαος Πλαχούρας

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΛΑΒΕΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

w ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

EYAΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΓΚΟΛΑΣ

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο Νευροωτολογίας • Διερεύνηση Δυσκαταποσίας

Ιατρείο: Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 26510-49006 - Κιν.: 6936349006 Email: vgolas@otenet.gr. - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:30-13:30 & 18:3020:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού Γερακάρη 2 (πλ. Πάργης). Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης. Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ.

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

• Χειρουργικές επεμβάσεις Αμφιβληστροειδούς (αποκόλληση, διαβήτης, αιμορραγία, επιωχρική μεμβράνη, οπή ωχράς, μετατόπιση φακού) Καταρράκτη Γλαυκώματος (τραμπεκουλεκτομή) • Ενδοϋαλοειδικές ενέσεις • Εφαρμογές Laser (περιφάκιο, ίριδα, βυθός) • ΟCT, φωτογράφιση βυθού, οπτικά πεδία

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

• Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα. Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488. e-mail: evipetridi@hotmail.com

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 - Tηλ. ιατρ. 2651020.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 68.30 απόγευμα.

τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavre ntzou@yahoo.com

w ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ

Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30. Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 26510-22322 - κιν.: 6977579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

w ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

Ειδικευμένος στις παθήσεις αμφιβληστροειδούς και ωχράς κηλίδας στην Johannes Gutenberg Πανεπιστημιακή Κλινική του Mainz, Γερμανία

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι.

Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ - Αιμοληψίες κατ’ οίκον

w ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

Σελ. 9η

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

w ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Πρώιμη παρέμβαση, εργοθεραπευτική αξιολόγηση και αντιμετώπιση διαταραχών Αυτιστικού φάσματος συνδρόμων ψυχοκινητικής καθυστέρησης διαταραχών αισθητηριακής ολοκλήρωσης διαταραχών κινητικού συντονισμού / δυσπραξίας Γραφοκινητικών δυσκολιών – δυσγραφίας Διαταραχής ελλειμματικής προσοχής - Υπερκινητικότητας Καζαντζάκη 28 - πλατεία Χατζή (Αμπελόκηποι) τηλ. 26510-29983 κιν. 6945-158308 e-mail: aggelika_@hotmail.com

ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγωγή, Ψυχολ.Υποστήριξη, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Μώκας Αναστάσιος, Λογοθεραπευτής. Γούσης Βασίλης, Εργοθεραπευτής. Ιωάννινα, Γεωρ.Παπανδρέου 18, 26513-10319 Ηγουμενίτσα, Παρ. Ολύμπου 9, 26650-21186 www.kivotosexelixis.gr

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό - Μουσικοθεραπεία - Ψυχολογική υποστήριξη και Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου. Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 - www.ergotherapia-ioannina.gr

w ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, PhD, CCC-SLP Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Υπεύθυνη Θεραπευτικής Ομάδας Λογοποίησης - Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ειδικής Αγωγής, Ψυχολογικής Υποστήριξης, Συμβουλευτικής Γονέων • Ειδική Θεραπεύτρια Παιδιών και Ενηλίκων σε Διαταραχές Λόγου - Ομιλίας και Σίτισης - Κατάποσης • Πιστοποιημένο Μέλος του Αμερικάνικου Συλλόγου Λογοθεραπευτών Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών Δέχεται με ραντεβού. Μαρ. Κοτοπούλη 1 (& Βορείου Ηπείρου) - Τηλ. 26510-32467, www.virvidaki.gr

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - μειωτική - ανόρθωση μαστών - γυναικομαστία, αποκατάσταση μαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση μηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία, δερμοαπόξεση • Εφαρμογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση με Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

w ΠΟΔΟΛΟΓΟΙ

ΠΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΙΟΥΛΙΑ

BSc Podology-Podiatry • Αντιμετώπιση κάλων • Ονυχοκρύπτωση • Ονυχομυκητιάσεις • Υπερκερατώσεις • Ονυχογρύπωση • Αθλητικό πόδι • Διαβητικό πόδι • Περιποίηση άκρων • Ορθοτεχνική ονύχων Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος όροφος, 45444 Ιωάννινα Τηλ.: 26510-71688 - 6955-139520 email: info@medicalstep.gr www.medicalstep.gr

Κέντρο Οστεοπαθητικής και Φυσικοθεραπευτικής Αποκατάστασης Υπεύθυνος: ΧΗΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Pt, DO Απόφοιτος Φυσικοθεραπευτικής και Οστεοπαθητικός (Οsteopathie Schule Deutschland) • Είδη μάλαξης: αθλητική, ολιστική, shiatsu, rejuvans Sauna, solarium, πελματογραφία Αγίου Ιωάννη 2, Ανατολή, Ιωαννίνων Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 9-1 και 5-9 Τηλ.: 26510-85855, κιν.: 6977-808477

w ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cred. MDT, NDT/BOBATH

• Mηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος/αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων (μέθοδος McKenzie) • Λειτουργική αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων (μέθοδος Bobath) • Πιστοποιημένο κέντρο θεραπείας κρουστικών κυμάτων EMS SHOCKWAVE Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9.00-13.30 και 17.30-21.00. 28ης Οκτωβρίου 45, 2ος όροφος. Τηλ. 2651038355 κιν. 6932158566 - www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα. Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ • K-LASER • SHOCKWAVE (κρουστικός υπέρηχος) • FISIOWARM (θεραπεία TECAR) • ΥΠΕΡΗΧΟΙ • ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ • PNF (μέθοδο για αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων) • FANGO-MASSAGE • MEDICAL HOT STONE • KINESIO TAPE ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 8.15 – 14.00 & 16.00 – 21.00 ΤΡΙΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.15 – 16.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία – ισόγειο) τηλ. 26510-72120 – κιν. 6947-456737 leotsepas@gmail.com


Σελ. 10η

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: 1) 15 στρεμ. αγρός ποτιστικός στη θέση Αβδελόμουρσα, 2) 21 στρεμ. αγρός ξερικός στη θέση Μπηστηργιά, 3) 1 στρεμ οικόπεδο με 50 τμ πέτρινη αποθήκη, 4) 3 στρεμ αγρός ξερικός στη θέση Μαράτσιο, 5) 5 στερμ ξερικά θέση Άγιος Ιωάννης, 6) 3 στρεμ ξερικά θέση προσήλια, 7) 4 στρεμ θέση Κούτσι, 8) 2.5 στρεμ αμπέλι, στο Ασπρόχωμα με 300 κλήματα, 9) Άδεια απόσταξης όλα στο Δήμ. Διαμέρισμα Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου. Πληρ. τηλ 26530-41357, 6944-710357 ΟΙΚ/13954 ΠΩΛΕΙΤΑΙ στον Βασιλικό Ηγουμενίτσας, επί της Εγνατίας, εννέα χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα, οικόπεδο 500 τ.μ., άμεσα οικοδομήσιμο μέχρι δύο ορόφους, 0.60 συντελεστή δόμησης, με δύο ελεύθερες πλευρές και πρόσοψη στην πλατεία, περιφραγμένο, απολύτως επίπεδο, με ρεύμα και νερό. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6945-023225. ΟΙΚ/14217 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο χωριό Μελιγγοί Ιωαννίνων, εκτάσεως 4.170 τ.μ., εντός σχεδίου. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο και υπάρχουν μέσα καρυδιές. Κυρίως κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Ακριβώς έξω από το οικόπεδο υπάρχει φυσική πηγή με τρεχούμενο νερό προς κοινή χρήση. Απόσταση από Εγνατία ο-

ENOIKIAZETAI Επαγγελματικός χώρος 450 τ.μ. με υπόγειο 500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Αθηνών. Πληρ. τηλ: 6973-800940

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 690 τ.μ. στον λόφο Ελεούσας. Χτίζει 400 τ.μ. και είναι προσβάσιμο από άσφαλτο με υπέροχη θέα. Τηλέφωνο: 6972281701 και 6973-498333 ENOIKIAZETAI ισόγειο δυάρι 50 τ.μ. στην οδό Ολύτσικας 13 - Φιλοθέη Ιωαννίνων (πάνω από το σουπερ μάρκετ "OLA") ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ. ΤΗΛ: 6948-073022

ENOIKIAZΟΝΤΑΙ σε οικογενειακή πολυκατοικία στο κένρο της πόλης με αυτονομία θέρμανσης α) Studio 45 τμ στον 2ον όροφο και β) Γκαρσονιέρα 35 τμ στον 4ον όροφο. Τηλ. Επικοινωνίας: 6932-999357

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 1.000 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή Σεισμοπλήκτων - Κάτω Νεοχωρόπουλου. Συντ. Δόμησης 0.5 (600 μ. από την πλατεία Σεισμοπλήκτων). Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6942-651168

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

δό 5 λεπτά. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-760420. ΟΙΚ/14241 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 243 τ.μ. περιφραγμένο και με εγκατάσταση νερού, με ελεύθερο χώρο πέριξ, στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Πληρ. τηλ. 6944-687554 ΟΙΚ/14395 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεγάλο κτήμα 20500 τμ στην Πέρδικα Θεσπρωτίας θέση ΜΠΟΥΧΑΛΙ με 420 ελαιόδενδρα. Πληρ. 6936645538, 2106132452 ΟΙΚ/14475

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατοικία 80 τ.μ., με αυλή και οικόπεδο 360 τ.μ. (άρτιο και οικοδομήσιμο) στον οικισμό ΚΑΡΑΔΗΜΑ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944147340. ΑΚ/14183 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γωνιακή διαμπερής ημιτελής μονοκατοικία στην περιοχή Σεισμοπλήκτων Ιωαννίνων, συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., σε οικόπεδο 400 τ.μ. κατασκευής 9ου 2005. Σοφατίσματα τελειωμένα μέσα - έξω, εξωτερικά χρώματα, παράθυρα PVC (ρολά υπάρχουν μη τοποθετημένα). Αποτελείται από: Υπόγειο υπερυψωμένο με διαμέρισμα 50 τ.μ., 2 υπνοδ., κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, θέση πάρκινγκ, αποχετευτικό και λεβητοστάσιο. 1ο όροφο με 3 γκαρσονιέρες (27 τ.μ., 37 τ.μ., 40 τ.μ.). 2ο όροφο με διαμέρισμα 106 τ.μ. Σκεπή τελειωμένη. Αναμονές για 3ο όροφο. Δύο εισόδους. Αποχετευτικό. Μεσίτες αποκλείονται. Πληρ. s-bougias@T-ONLINE.DE τηλ. 6932-292503 ώρες 11.00 - 13.00 ΑΚ/14378 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διώροφη πέτρινη μονοκατοικία συνολικού εμβαδού 90 τμ εντός οικοπέδου 670 τ.μ. στο κέντρο του χωριού Κοσμηράς και σε απόσταση 12 χλμ. από τα Ιωάννινα. Χρειάζεται ανακαίνιση. Κατάλληλη για ιδιόχρηση αλλά και

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Έμπειρη αιμολήπτρια παίδων και ενηλίκων (απόφοιτος ΤΕΙ ή ΑΕΙ) για εργασία σε Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Προϋπηρεσία επιθυμητή. Αποστολή βιογραφικού στο: ioannina.microbiology@gmail.com

για εκμετάλευση. Τιμή πώλησης 39.000 ευρώ πληρ. 6981130040 ΑΚ/14440

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ α) γκαρσονιέρα επιπλωμένη, ισογείου σε βεράντα με κήπο, β) δυάρι (δίχωρη μεγάλη γκαρσονιέρα) 2ου ορόφου γωνιακό με μεγάλο μπαλκόνι, επιπλωμένο, γ) γκαρσονιέρα 2ου ορόφου ημιεπιπλωμένη στην οδό Καραολή και Δημητρίου 17. Πληρ. τηλ. 6949738650 και 6944-332726. ΕΝ/14438 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) Διαμέρισμα 100 τμ ανακαινισμένο με αυτόνομη θέρμανση, δύο μπάνια και θέση πάρκινγκ και β) Δώμα 40 τμ ανακαινισμένο αυτονομία θέρμανσης και θέση πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης επί της 28ης Οκτωβρίου 45. Πληροφ. 6946-265425 ΕΝ/14474 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα δίχωρη 40 τ.μ. στο κέντρο επί της οδού Χατζή Πελλερέν. Πλήρως πρόσφατα ανακαινισμένη, 1 υπνοδωμάτιο, χωλ - κουζίνα, wc. Με κέλυφος θερμομόνωσης, θερμοηχομονωτικά κουφώματα motif, τριπλά τζάμια, θωρακισμένη πόρτα εισόδου Ε.Κ.=Γ. Κλιματιστικά δύο και νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ (Μεσίτες αποκλείονται) Τη. 2651075787 κιν. 6945-139500 ώρες επικοιν. 09:00 - 13:00 και 18:00 - 20:00. ΕΝ/14485

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 40 τ.μ. στην περιοχή του Βοτανικού (έναντι Δημοτικού Σχολείου), κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6933-084761. ΕΝ/14486 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 40 τμ στους Αμπελόκηπους 1ος όροφος με χωριστή κουζίνα, μπαλκόνι και αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. Τηλ. 6977-634813 ΕΝ/14489

ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ με μεγάλη εμπειρία αναλαμβάνει πάσης φύσεως εργασίες κατ’ οίκον. Αναπαλαιώσεις, τοποθετήσεις, επισκευές επίπλων, κουζινών, ντουλαπιών. Για εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στο τηλ. 6997-424531, κ. Μάρκο. ΖΗΤ/ 13723 Ζητείται από επιχείρηση στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων οδηγός με δίπλωμα Γ’ ή Ε’ κατηγορίας, (θα προτιμηθεί Ε’ κατηγορίας) κος Χρήστος τηλ: 6996-647752 ΖΗΤ/14473 Ζητείται βοηθός για εργασία σε μικροβιολογικό εργαστήριο στην ΕΛΕΟΥΣΑ. Απαραίτητη η γνώση αιμοληψιών. Αποστολή βιογραφικού στο lolaioa@yahoo.gr ΖΗΤ/14476 ΖΗΤΕΙΤΑΙ Νοσηλεύτρια για εργασία σε επαγγελματικό χώρο. Μόνιμη εργασία.

Πληρ.: 6944-342444 ΖΗΤ/14479 ΖΗΤΕΙΤΑΙ έμπειρος πωλητής σε εταιρεία τροφίμων για διανομή στην Ήπειρο. Πληρ. Τηλ. 6944-645825 ΖΗΤ/14488 ΖΗΤΕΙΤΑΙ πωλητής/πωλήτρια πλήρους απασχόλησης για κατάστημα επίπλων. Απαραίτητη σχετική εμπειρία γνώση σχεδισμού προγράμματος και Αγγλικών. Αποστολή βιογραφικών στο email: eepiplon@gmail.com ΖΗΤ/14490

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Φυσικός, απόφοιτος ΑΠΘ, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές. Δίνονται σημειώσεις. Πληρ. τηλ.

6944-502113. ΜΑΘ/14246 ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. με εκπαιδευτική εμπειρία παραδίδει μαθήματα Φυσικής και Μαθηματικών σε μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, τιμές προσιτές, παρέχεται δωρεάν υποστηρικτικό υλικό. Πλ. τηλ. 6973745467 ΜΑΘ/14371

Κύριος συνταξιούχος εξωτερικού, χωρίς υποχρεώσεις κατέχει δύο ξένες γλώσσες. Ζητά γνωριμία με λεπτή κυρία χωρίς υποχρεώσεις χήρα - ζωντοxήρα από 55 έως 65 ετών μετρίου αναστήματος 1,55 - 1,65. Τηλέφωνο χωρίς απόκρυψη. Τηλεφωνήστε στο τηλ. 6945181455 κ. Ανδρέας ΓΝ/14482

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472 Fax: 2651076707 Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7 email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr Το γραφείο μας με έμπειρους συνεργάτες Αρχ/νες, Πολ. Μηχανικούς, Ηλ. Μηχανικούς αναλαμβάνει:

➢ Πλήρη φάκελο και σύνταξη μελετών για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ➢ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβιβάσεις – ενοικιάσεις ακινήτων) ➢ Νομιμοποίηση αυθαιρέτων Ν. 4178/13 ➢ Βεβαίωση Μηχανικού για μεταβίβαση-αγορά-πώληση-γονική παροχή και λοιπών νομίμων ενεργειών ➢ Ανακαινίσεις Κατοικιών - Καταστημάτων ➢ Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη ιδιωτικών έργων ➢ Έκδοση αδειών ιστορικού κέντρου ➢ Πλήρης φάκελος και σύνταξη τεχνικών μελετών προκειμένου για την ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λ.π. ➢ Τοπογραφικές μελέτες

• ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ Ε-MAIL: kivotospogoniani@gmail.com • ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ Ε-MAIL: kivotospogoniani@gmail.com

Η ελληνική βιομηχανία στρωμάτων DIMSTEL στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων αναζητά: • Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο με πτυχίο ΤΕΙ/ΑΕΙ για πλήρη απασχόληση. Προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο hr@dimstel.gr ή με φαξ στο 26510-03133

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Μάρμαρα - Γρανίτες Είδη διακόσμησης μνημείων

Βασίλης Γκάλγκος Γ. Παπανδρέου 75 (πλησίον ΚΤΕΛ) www.marmaragalgos.gr • Πληρωμές με όλες τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Τηλ.: 26510-35725 & 6973-057750


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

➤ Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Γερό «λίφτινγκ» στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων

δημοσιότητα τον ετήσιο απολογισμό της, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικές και χρήσιμες παρεμβάσεις. Κι όπως δήλωσε ο κ. Παντελής Κολόκας, μπορεί η πανδημία το 2020 να άλλαξε τη ζωή όλων, όμως «ως Επιτροπή Διοίκησης, με βάση τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, προχωρήσαμε τον προγραμματισμό μας και ολοκληρώσαμε έργα ουσίας και αναβάθμισης των αθλητικών χώρων. Η προσπάθειά μας αυτή, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τη νέα χρονιά, έχοντας πάντα ως γνώμονα να δώσουμε στην πόλη, στους αθλητές και σε όλους όσους γυμνάζονται και ατομικά, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες άθλησης». ➥ από 1η σελ.

Ποιες παρεμβάσεις έγιναν

Σύμφωνα με την Ε.Δ. η μεγαλύτερη παρέμβαση τη χρονιά που τελείωσε έγινε στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας, στο οποίο ανακατασκευάστηκε σε μεγάλο μέρος το παρκέ, τοποθετήθηκε νέος φωτισμός led, με αντικατάσταση όλων των παλιών λαμπτήρων, τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες, νέα προστατευτικά στους τοίχους του Γυμναστηρίου, νέοι πάγκοι για τις ομάδες και σύντομα θα μπουν και νέα καθίσματα για τις κερκίδες. Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται τα νέα σύγχρονα αποδυτήρια, ενώ σημαντικές εργασίες αναβάθμισης έγιναν στην οροφή του Γυμναστηρίου (εσωτερικά και εξωτερικά), στα παράθυρα, με το Κλειστό να αποκτά και νέο χρώμα, τόσο στο εσωτερικό του, όσο και εξωτερικά. Ήδη το 2021 ξεκίνησε με εργασίες αναβάθμισης της αίθουσας ενδυνάμωσης και του ιατρείου του Κλειστού, καθώς και με την εγκατάσταση σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος θέρμανσης και ψύξης.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση το 2020, αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση και την παράλληλη εξοικονόμηση πόρων. Στο πλαίσιο αυτό – με τη στήριξη της Περιφέρειας- έγινε αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων στον χώρο του Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε και η αντικατάσταση του φωτισμού, με νέα φωτιστικά σώματα led, στο Εθνικό Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες». Με τα νέα φώτα, πέρα από την εξοικονόμηση πόρων που επιτυγχάνεται, άλλαξε άρδην ο φωτισμός του ταρτάν, διευκολύνοντας τους αθλητές του στίβου, στις απογευματινές και βραδινές τους προπονήσεις. Νέα φωτιστικά σώματα led, τοποθετήθηκαν και στους χώρους της Λιμνοπούλας, τόσο στα ανοικτά γήπεδα, όσο και στις περιμετρικές διαδρομές.

Tο Κολυμβητήριο

Στο Κολυμβητήριο, ολοκληρώθηκαν ήδη οι διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμισή του, ένα έργο προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ και πλέον η Επιτροπή Διοίκησης αναμένει τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών της Γ.Γ.Α., για να προχωρήσει το έργο. Επίσης, το 2020, έγινε προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού για το Κολυμβητήριο, μέσω του οποίου υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους αθλητές και το

Σελ. 11η

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

κοινό. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει καινούργια αυτόματη σκούπα «ρομπότ» για τον καθαρισμό της πισίνας, δυο εναλλάκτες θερμότητας, 4 κυκλοφορητές για τους λέβητες και έναν καινούργιο πίνακα αυτοματισμού.

Άλλες παρεμβάσεις

Εκτός αυτών έγιναν και άλλες παρεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα: 2 Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Επιτροπή Διοίκησης του Νέου Κλειστού έγιναν οι απαραίτητες διαγραμμίσεις για τις θέσεις παρκινγκ ΑμεΑ στο Πανηπειρωτικό Στάδιο. 2 Στην αίθουσα κάτω από τις κερκίδες των «Ζωσιμαδών» τοποθετήθηκε ειδική χαλαζιακή άμμος για τους αθλητές του στίβου και αντικαταστάθηκε ο φωτισμός, επίσης με φώτα led. 2 Στο Ε.Σ. «Ζωσιμάδες» ολοκληρώθηκε επίσης η βελτίωση των αποδυτηρίων και του συστήματος θέρμανσης, για καλύτερη χρήση από τους αθλητές. Περιμετρικά του Εθνικού Σταδίου έγιναν παρεμβάσεις καλλωπισμού και αισθητικής αναβάθμισης στους χώρους περιμετρικά του Εθνικού Σταδίου. 2 Αναβαθμίστηκε ο χώρος του κλειστού Κωπηλατήριου, που βρίσκεται δίπλα στο Κλειστό Γυμναστήριο. 2 Στους περιβάλλοντες χώρους της Λιμνοπούλας και του Πανηπειρωτικού, έγινε δενδροφύτευση 50 ελάτων, ύψους τριών μέτρων, τα οποία τοποθετήθηκαν κατά μήκος της περιμετρικής χωμάτινης διαδρομής, με αποτέλεσμα αυτή να γίνει ακόμη πιο όμορφη αισθητικά για τους αθλητές και τους πολίτες που την χρησιμοποιούν.

Διοργανώσεις

Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η Επιτροπή Διοίκησης στήριξε με όλες τις δυνάμεις της, τη διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και συγκεκριμένα στο Εθνικό Στάδιο έγινε με απόλυτη επιτυχία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20, το οποίο και ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη διοργάνωση του ΣΕΓΑΣ. Στο Κολυμβητήριο διεξήχθη, επίσης με επιτυχία, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων, Παίδων – Κορασίδων, Παμπαίδων – Παγκορασίδων, ενώ στο ανακαινισμένο Κλειστό της Λιμνοπούλας έγιναν σημαντικοί φιλικοί αγώνες της Basket League.

Οι αρωγοί της Ε.Δ.

Η Επιτροπή Διοίκησης επισημαίνει ιδιαίτερα τη στήριξη που είχε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και τις τοπικές αρχές. «Θέλω να ευχαριστήσω, όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια και ιδιαίτερα την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τα μέλη της Επιτροπής Διοίκησης, όλους τους εργαζόμενους και το προσωπικό του ΠΕΑΚΙ, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμο Ιωαννιτών και την Επιτροπή Λειτουργίας του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, για την άριστη συνεργασία και την αμέριστη βοήθεια», τονίζει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ε.Δ. Παντελής Κολόκας.

Χωρίς Ντομίνγκεθ, Κρίζμαν και Παντελάκη θα παραταχθεί ο ΠΑΣ με Ολυμπιακό

σινή προπόνηση -έγινε στο ΠΕΑΚΙ στις 3 μ.μ.- περιλάμβανε αποκατάσταση για όσους αγωνιστήκαν την Δευτέρα, ενώ οι υπόλοιποι μετά την αρχική προθέρμανση έκαναν ασκήσεις και τακτικά παιχνίδια σε μικρούς χώρους. Απόντες ήταν οι Κάστρο και Ντομίνγκεθ. Ο μεν πρώτος διανύει ήδη την τέταρτη εβδομάδα απουσίας μετά την θλάση που έπαθε στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης στα Γιάννενα στις 21 Δεκεμβρίου και παρόλο που ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα εδώ και μερικές μέρες δεν έχει πάρει ακόμη το πράσινο φως από το ιατρικό επιτελείο να μπει σε φουλ ρυθμούς προπόνησης. Ο δε Ντομίνγκεθ υπέστη τράβηγμα στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης με τον Άρη και θα μείνει εκτός προπονήσεων αυτή την εβδομάδα.

➥ από 1η σελ.

Με απουσίες στο «Καραϊσκάκης»

Για ακόμη μια αγωνιστική ο Αργύρης Γιαννίκης θα αναγκαστεί να παρατάξει την ομάδα του με αρκετές απουσίες βασικών παικτών μιας και οι τραυματισμοί από την μια, αλλά και οι τιμωρίες λόγω καρτών από την άλλη, κάνουν δύσκολη την δουλειά του στον καταρτισμό μιας ανταγωνιστικής ενδεκάδας, σε συνδυασμό και με το «φτωχό» ρόστερ σε έμψυχο δυναμικό. Εκτός από τους Κάστρο και Ντομίνγκεθ, ο Γιαννίκης θα στερηθεί και την παρουσία των Κρίζμαν και Παντελάκη οι οποίοι στον αγώνα με τον Άρη πήραν από μια κίτρινη κάρτα και δηλώθηκαν να εκτίσουν την ποινή τους στο ματς με τον Ολυμπιακό. Να σημειωθεί ότι 4 κίτρινες συμπλήρωσε στο παιχνίδι με τον Άρη και ο Βέλγος Πίρσμαν και θα απουσιάσει στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο. Αντίθετα, επιστρέφει και είναι διαθέσιμος ο Γιάννης Κάργας που εξέτισε την ποινή για κίτρινες κάρτες τη Δευτέρα.

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣEΛIΔA ➥ από 1η σελ.

ευθύνη της Δομήςνα πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς και δεν αποκλείεται ο αριθμός των μολύνσεων να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Η Δομή τέθηκε σε αυστηρή καραντίνα, ενώ ανησυχία έχει προκληθεί για τυχόν διασπορά και στους κατοίκους της κωμόπολης. Ο Δήμος Ζηρού με ανακοίνωσή του καθησυχάζει τους δημότες, τονίζοντας ότι στη Δομή εφαρμόζονται πλέον όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ταυτόχρονα ζητά τη διενέργεια προληπτικών τεστ στο γενικό πληθυσμό από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Γενικά πάντως η χθεσινή δεν ήταν και τόσο καλή «ημέρα» για την Ήπειρο, καθώς μετά από αρκετές ημέρες στην ημερήσια λίστα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, περιλαμβάνονται τρεις περιφερειακές ενότητες, των Ιωαννίνων με 3 κρούσματα, της Πρέβεζας με 2 (χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για τους πρώτους της Δομής Φιλιππιάδας) και Άρτας 1. Στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι χθες έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ σε 76 σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Ιωαννίνων, χωρίς να εντοπιστεί κανένα θετικό κρούσμα.

Συναγερμός από συρροή (22) κρουσμάτων στη Δομή Μεταναστών Φιλιππιάδας

Οκτώ περιοχές στο «κόκκινο» Και σε πανελλαδικό επίπεδο όμως δεν εκλείπει ο προβληματισμός. «Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα είναι καλύτερη αν και η βελτίωση είναι αργή», επεσήμανε χθες ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε 7 περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, με ιδιαίτερο «καμπανάκι» για την Αττική. Οι επτά είναι οι Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Λέσβου, Καλύμνου, Ροδόπης, Αργολίδας, Χαλκιδικής, που επιβεβαιώνουν πόσο ευμετάβλητη είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν χθες 671 νέα κρούσματα, 25 θάνατοι και 340 διασωληνωμένοι, με τον αριθμό τους -μετά από αρκετές ημέρες που έβαινε μειούμενος- να ανεβαίνει έστω και κατά τρία άτομα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Ένα δεύτερο στοιχείο ανησυχίας, προέρχεται από τη δήλωση του Υπουργού Υγείας, ότι «η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι τα 46 έτη. Αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος και ότι εδώ και 15 μέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάσία Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που δρομολογεί η Περιφέρεια τόσο στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όσο και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με στόχο τη θωράκισή τους απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Στο μεταξύ, στη Βουλή έφεραν οι τέσσερις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Ηπείρου τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη Θεσπρωτία από την υπερχείλιση του Καλαμά, ενώ ο Δήμος Νικ. Σκουφά Άρτας κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

➥ από 1η σελ.

Ο Αλέκος Καχριμάνης

Ξεκάθαρη απάντηση σε επικρίσεις που έχει δεχθεί η Περιφέρεια και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου για τα προβλήματα που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων έδωσε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «έχουμε κηρύξει έντεκα περιοχές σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Και είναι φυσικό σε μια περιοχή όπως η Ήπειρος που μετά από τόση βροχόπτωση και λιώσιμο χιονιών και “οι πέτρες βγάζουν νερό”, να έχουμε προβλήματα σε δρόμους τα οποία θα αποκαταστήσουμε». Προχωρώντας λίγο παραπέρα, ο κ. Καχριμάνης τόνισε: «Αν δεν είχε γίνει τόση δουλειά σε όλη την Ήπειρο, από την Πολιτική Προστασία και τις Τεχνικές Υπηρεσίες, φανταστείτε σε τι κατάσταση θα ήμασταν και η οποία δεν θα διέφερε σε τίποτε από άλλες περιοχές της Ελλάδος στις οποίες προκλήθηκαν τεράστια προ-

O Kαιρός σήμερα Προβλέπονται αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βροχή αργά το απόγευμα. Το βράδυ ενδέχεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις πρόσκαιρα και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !...

δες από 35 έως 54 έτη». «Είναι στοιχεία τα οποία μας προβληματίζουν γι αυτό και μόνιμα επανερχόμαστε στα βασικά για τα οποία έχουμε μιλήσει από την αρχή» τόνισε ο κ. Κικίλιας και υπενθύμισε: μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στρέφει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον στην εξέλιξη του εμβολιασμού. Όπως είπε στην τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά ικανοποιητικά. Όπως επανέλαβε, από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί, για τους άνω των 85 ετών. «Έχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη» σημείωσε η κα Τσολιά, για να προσθέσει πως «είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας». Όσο για τις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Μια ουσία που προκαλεί αναφυλαξία υπάρχει σε πολλά καλλυντικά, διευκρίνισε αλλά σημείωσε ότι οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά ένα εκατ. δόσεις. «Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι' αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες. Όσον αφορά στις έγκυες, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι

δεν εισχωρεί».

Διευκολύνσεις ΟΚΠΑΠΑ

Τη συνδρομή τους για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ανακοίνωσαν χθες ο Δήμος Ιωαννιτών και ο ΟΚΠΑΠΑ. Συγκεκριμένα ο ΟΚΠΑΠΑ με την υπηρεσία των ΚΑΠΗ έχει ξεκινήσει ήδη την επικοινωνία με ηλικιωμένους ώστε να τους ενημερώσει για την διαδικασία του εμβολιασμού και να βοηθήσει, όσους χρειάζονται, στη συμπλήρωση και την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων. Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως είχε δεσμευτεί, θα διευκολύνει την μετακίνηση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα. Όσοι δεν διαθέτουν τρόπο μετάβασης μπορούν έγκαιρα να απευθύνονται στη γραμμή επικοινωνίας ώστε να προγραμματίζεται η μεταφορά τους με οχήματα που θα διαθέσουν ο Δήμος και ο ΟΚΠΑΠΑ. Ο τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας είναι 26510-54269.

Διαμαρτυρία Οδοντιάτρων Η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του εμβολιασμού των Οδοντιάτρων, που είχε καθοριστεί για την προηγούμενη Δευτέρα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο οποίος με επιστολή του προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι «ο εμβολιαστικός προγραμματισμός παρέκαμψε τους οδοντιάτρους, ενέταξε πρωτίστως ιδιώτες ιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας, ενώ ο κλάδος μας θα περιμένει την ένταξη του σε νέα λίστα».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ το... βιολί του Ούτε το πρόγραμμα των εμβολιασμών αφήνει εκτός μικροπολιτικής ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με μακροσκελή ανακοίνωσή του, ζητά «ο εμβολιασμός να γίνει με όρους διαφάνειας και ισοτιμίας». Κι ενώ έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 65.000 άτομα, ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει την κριτική για τον εμβολιασμό των περίπου 60-65 κυβερνητικών στελεχών πρώτης γραμμής. Χωρίς να παραθέτει κανένα παράδειγμα ή στοιχείο, υποστηρίζει ότι και στην πόλη των Ιωαννίνων, η ΝΔ. προκρίνει «δικούς της», καταστρατηγώντας κάθε πρωτόκολλο και κανόνα ακόμη όταν πρόκειται για εμβολιασμούς υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα».

Εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα σε «ευαίσθητες» περιοχές της Ηπείρου!

βλήματα». Ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Αθήνα για τα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία. Όπως έκανε γνωστό χθες, ο κ. Πέτσας ενδέχεται την ερχόμενη εβδομάδα να επισκεφθεί την Ήπειρο, εγκαινιάζοντας την περιοδεία του ανά την Ελλάδα.

Η Πολιτική Προστασία

Στο πλαίσιο των χθεσινών του δηλώσεων ο κ. Καχριμάνης ευχαρίστησε και δημόσια όλους όσοι εργάστηκαν το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις. Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε όλους αυτούς που δούλεψαν τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας με υπεύθυνο τον Δημήτρη Μαυρογιώργο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς στην Ήπειρο έχουμε την τύχη να έχουμε πολύ καλή οργάνωση στην Πολιτική Προστασία. Χρησιμοποιούμε άτομα που έχουν μηχανήματα σε κάθε Δήμο και έτσι επεμβαίνουμε άμεσα» και συμπλήρωσε: «Δεν βρίσκεις σήμερα εύκολα περιοχές της Ελλάδος που δουλεύει τόσο καλά η Πολιτική Προστασία».

Αντιπλημμυρικά έργα

Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει πλέον απαραίτητες νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Στο πλαίσιο αυτό, έκανε γνωστό πως η Περιφέρεια, που ανέλαβε πρόσφατα τη σχετική αρμοδιότητα, έχει προγραμματίσει εκτεταμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Ο Αλ. Καχριμάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη μελέτη για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, τα έργα που προγραμματίζονται σε Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα με μελέτη του Δήμου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στο ρέμα Μπούση της Άρτας. «Το ρέμα Μπούση είχε 40 χρόνια να καθαριστεί και το καθάρισε πέρυσι

η Περιφέρεια. Αυτό βοήθησε στις τελευταίες πλημμύρες και πλέον θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης», υπογράμμισε.

Στη Βουλή ο Καλαμάς

Στη Βουλή έφεραν οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές της Θεσπρωτίας από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά. Σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Μάριος Κάτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκας και Μερόπη Τζούφη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, αναφέρουν τις μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στους παραποτάμιους κάμπους της Κορύτιανης και της Βρυσσέλας και ρωτούν για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας για την Ήπειρο, που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Οι τέσσερις βουλευτές ζητούν από τους Υπουργούς να ενημερώσουν αρμοδίως για το ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό της κοίτης του Καλαμά και για την διαχείριση των θυροφραγμάτων του φράγματος Ραγίου, ενώ ρωτούν αν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε με τη διαχείριση των υδάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και της Παμβώτιδας, να αποτρέπονται πλημμυ-

ρικά φαινόμενα στις παραποτάμιες περιοχές της Θεσπρωτίας. Τέλος, καλούν το Υπουργείο να ενισχύσει την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης υδάτινων πόρων στο επίπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να υπάρχει βιώσιμη και ασφαλής διαχείριση των υδάτινων πόρων και των κινδύνων πλημμύρας σε όλη τη λεκάνη απορροής των υδάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γέφυρα Βρυσσέλας στήθηκε το προηγούμενο διήμερο ολόκληρη επιχείρηση από την Πολιτική Προστασία και την Π.Ε. Θεσπρωτίας προκειμένου να απομακρυνθούν κορμοί δέντρων οι οποίοι έφραξαν στο σημείο αυτό την κοίτη του Καλαμά, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η γύρω περιοχή.

Σε Έκτακτη Ανάγκη...

Όσον αφορά στην περιοχή της Άρτας που δοκιμάστηκε έντονα από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχτηκε ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, καθώς έγινε δεκτό από τα συναρμόδια υπουργεία το αίτημά της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις αρχές του έτους (φωτό). Υπενθυμίζεται ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή στις 3 Ιανουαρίου είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές ζημιές στις υποδομές του Δήμου, σε σπίτια αλλά και σε καλλιέργειες.


Σελ. 12η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Σύμφωνα με ενημέρωση του Περιφερειάρχη

Θετική η πρώτη εισήγηση της Ε.Ε. για τον άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά

• Συγκρατημένη αισιοδοξία εξακολουθεί να υπάρχει στην Περιφέρεια Ηπείρου για την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά. Όπως δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση που είχε την Τρίτη στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο, ενημερώθηκε ότι για ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει θετική εισήγηση της Α΄ Επιτροπής της Ε.Ε. που εξετάζει τις προτάσεις των χωρών. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Μέχρι τότε θα εξακολουθεί να υπάρχει ένα ερωτηματικό, που έχει να κάνει κυρίως με τη γενικότερη προσέγγιση της Ε.Ε. που δεν είναι ιδιαίτερα «ζεστή» για ένταξη έργων συγκοινωνιακών υποδομών στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στην

ίδια κατηγορία βρίσκεται και η ολοκλήρωση του Ε-65, ενώ από ότι προέκυψε από την ενημέρωση του Γ.Γ. προς τον Περιφερειάρχη δεν πρόκειται να προταθεί και φυσικά να ενταχθεί άλλο οδικό έργο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εν αναμονή της τελικής απόφασης, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια πρέπει να επικαιροποιήσει τη μελέτη του έργου Γιάννενα- Κακαβιά και ειδικά από του τμήματος Καλπάκι- Κακαβιά.

ΑΡΤΑ: εργασίες ασφαλτόστρωσης στις Τ.Κ. Καλογερικού και Ανέζας

• Εργασίες ασφαλτόστρωσης δρόμων για την καλύτερη εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών – αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Τοπική Κοινότητα Καλογερικού και Τοπική Κοινότητα Ανέζας της Δημοτικής Ενότητας Αμβρακικού, βαδίζουν προς υλοποίηση μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη και τον εργολάβο του έργου. Ειδικότερα, το έργο αφορά την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων για την εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων μήκους 3 χιλιομέτρων, στο Καλογερικό και στην Ανέζα, με προϋπολογισμό 352.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος» και από δημοτικούς πόρους (ΣΑΤΑ), ενώ η συγκεκριμένη εργολαβία του έργου, συγκαταλέγεται στα 70 χλμ ασφαλτοστρώσεων που υλοποιεί ο

Δήμος Αρταίων. Στόχος του έργου αυτού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των πτηνο-κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής. Πρόκειται για αγροτικούς δρόμους, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο εξαιτίας της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, γεωργικών καλλιεργειών και επιχειρήσεων της πεδινής περιοχής του Δήμου Αρταίων.

Δηλώσεις για οικογενειακούς τάφους στο Δήμο Πρέβεζας

• Ο Δήμος Πρέβεζας με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους δημότες του, ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων δηλώσεων δικαιώματος επί οικογενειακού τάφου παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2021. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:1. Αίτηση, 2. Υπεύθυνη Δήλωση, 3. Αντίγραφο ταυτότητας δηλούντων & 4. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων συγγενών ενταφιασμένου ή Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης δηλού-

ντος (έτσι ώστε να φαίνεται η συγγενική σχέση του αιτούντα με τους ενταφιασμένους).

Μετά από τρεις αρνητικές συνεδριάσεις

Σε θετικό πρόσημο (0,69) χθες το Χρηματιστήριο • Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις ανέκαμψαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η αξία των συναλλαγών ωστόσο κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 802,19 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,69%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 806,73 μονάδες (+1,26%) και κατώτερη τιμή στις 794,97 μονάδες (-0,22%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 50,67 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 26.480.529 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιο-

5

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 802,19 μ.

ποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,12%. Ανοδικά κινήθηκαν 69 μετοχές, 45 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.

Με αντικειμενικά κριτήρια η κατανομή του...

Αυξημένο κατά 23,8% το νέο ΕΣΠΑ Ηπείρου!

‰ Οι επιπλέον πόροι προορίζονται για κοινωνικές δράσεις

• Αυξημένο κατά 23, 8% σε σχέση με το τωρινό, θα είναι το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Ηπείρου, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Περιφερειάρχης. Στην Ήπειρο έχει εκχωρηθεί το συνολικό ποσό των 403.288.795, εκ των οποίων 299.031.603 είναι από το ΕΤΠΑ και τα 104.257.192 από το ΕΚΤ. Όπως εξήγησε χθες ο Περιφερειάρχης, υπάρχει σημαντική ποσοστιαία διαφοροποίηση ως προς την κατανομή της χρηματοδότησης των Ελληνικών Περιφερειών, που οφείλεται στον «υποβιβασμό» ορισμένων εξ αυτών σε χαμηλότερο επίπεδο ΑΕΠ και ως εκ τούτου θα λάβουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που είχαν κατανεμηθεί για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Συγκεκριμένα δύο Περιφέρειες (Αττική και Νότιο Αιγαίο) έχουν «υποβιβαστεί» από την κατηγορία των «αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ άνω του 100% του μέσου Ευρωπαϊκού όρου), στην κατηγορία των προς «μετάβαση» περιφερειών (με ΑΕΠ 75-100%) και άλλων έξι (Ιόνια Νησιά, Δυτ. Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) από την κατηγορία των προς «μετάβαση» στην κατηγορία των «λιγότερων αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.). Αυτό- όπως εξήγησε ο κ. Καχριμάνης- εκ των πραγμάτων αυξάνει το ποσοστό τους ως προς το ύψος της χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς στο προηγούμενο είχαν λάβει μικρότερα ποσά σε σχέση προς τις υπόλοιπες της τρίτης κατηγορίας, στην οποία ανήκει η Ήπειρος.

Προβληματισμός για τις υποχρεώσεις

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δύο συσκέψεις που έγιναν και με τη δική του συμμετοχή, μία στην ΕΝΠΕ και μία με τη συμμετοχή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης για τον καθορισμό του ύψους των χρηματοδοτήσεων, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό για τις υποχρεώσεις που θα κληθούν με αποφάσεις της Ε.Ε. να καλύψουν οι Περιφέρειες μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Ανέφερε ακόμη ότι μια από τις βασικές προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος ανέργων με υψηλά προσόντα με τριετή διάρκεια. «Στόχος μας είναι να μη στείλουμε τους νέους στο εξωτερικό, αλλά να τους εντάξουμε στα γρανάζια της Ελληνικής οικονομίας και στην παραγωγική διαδικασία», υπογράμμισε. Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι η Περιφέρεια θα δεχθεί όλες τις προτάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της Διαβούλευσης, ενώ διευκρίνισε ότι παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τις υπερδεσμεύσεις που έγιναν στο τρέχον ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος υποστήριξε ότι το νέο Πρόγραμμα αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για έργα υποδομών.

Θετικά τα «σημάδια» για το λιανεμπόριο!

λιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων προανήγγειλε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για αύριο!

➥ από 1η σελ.

Προς επαναλειτουργία...

Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και η πρόθεση της Κυβέρνησης να επανέλθει η απαραίτητη ισορροπία στην οικονομική δραστηριότητα φαίνεται πως οδηγούν στην επαναλειτουργία της αγοράς. Το άνοιγμά της βρίσκει σύμφωνους αρκετούς επιστήμονες, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από μέτρα για τον περιορισμό της κινητικότητας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, περιλαμβάνει και την μέθοδο του «click away» και του «click inside», για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «In.gr». Οι κλάδοι αυτοί, επιλέχθηκαν να λειτουργήσουν με παράδοση εντός του καταστήματος, λόγω της φύσης των προϊόντων – χρειάζονται δοκιμή– αλλά και του μεγάλου πλήγματος που έχουν δεχθεί.

Ψώνια με ραντεβού!

«Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε οριστικοποιήσει ότι αύριο η επιτροπή θα αποφασίσει, αφού λάβει υπόψιν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτά που έχουμε προτείνει εμείς ως πιθανή έναρξη της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Όπως τόνισε, «πέραν του click away, συζητείται να λειτουργήσει η αγορά με ραντεβού εντός του καταστήματος. Πάντα όμως μιλάμε με ραντεβού. Και το click away είναι με ραντεβού και η είσοδος στο κατάστημα θα είναι με ραντεβού. Υπάρχει πρόβλεψη τι κινητικότητα θα δημιουργήσει το κάθε μέτρο που προστίθεται και οι ειδικοί θα αποφασίσουν ποιο μέτρο χωρά». Στο ίδιο μήκος κύματος ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης υπογράμμισε: «Το σχέδιο μας που θα διευκολύνει και τους ειδικούς, αλλά και την αγορά να πάρει ξανά μπροστά, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε πριν τις γιορτές και η ένδυση, η υπόδηση και η χρυσοχοΐα να λειτουργήσει με ραντεβού και αγορά μέσα από το κατάστημα, καθώς με το click away ο τζίρος σε αυτούς τους κλά-

δους ήταν μικρός».

Το «click inside»

Mε το «click inside» ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού στο κατάστημα, όπου θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα της επιλογής του, να επιλέξει νούμερο ή χρώμα, αλλά και να αλλάξει προϊόντα που έχει ήδη προμηθευτεί. O αριθμός των πελατών εντός του καταστήματος θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί έως τώρα εάν θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και αν ναι, πόσος θα είναι αυτός, για την παραμονή των καταναλωτών στο κατάστημα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ενδεχόμενο ο μέγιστος χρόνος παραμονής να καθορίζεται από τον έμπορο. Το μοντέλο «click inside», εισάγει ευκολίες και σε σχέση με τη διαδικασία των συναλλαγών, αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο.

Παράσταση διαμαρτυρίας

«Τα απανωτά lockdown χωρίς μέτρα στήριξης δεν είναι φάρμακο διά πάσαν νόσο, παρά μόνο η ταφόπλακα των μικρών αυτοαπασχολούμενων, που φορτωνόμαστε με νέα βάρη στις ήδη καταχρεωμένες πλάτες μας», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Παρασκευή, ώρα 10 π.μ., έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Μια δεύτερη κινητοποίηση προγραμματίζει για την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου (10 π.μ.) στην Εφορία. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων, ζητάει να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων και να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την Εφορία και τις τράπεζες. Επίσης, ο τρέχον κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, ενώ προτείνει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος και μείωση των έμμεσων φόρων.

Σε δημοσκόπηση της MARC για τον ALPHA

Σαφές προβάδισμα (18,6%) της Ν.Δ. από το ΣΥΡΙΖΑ

‰ Εξάντληση της τετραετίας επιθυμεί το 74,6%

• Στη πρώτη δημοσκόπηση για το 2021 που έγινε για λογαριασμό του ALPHA από τη MARC η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 18,6%. H Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 38,6% έναντι 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,8% ενώ εκτός του ορίου για ένταξη στη Βουλή εμφανίζεται το ΜέΡΑ 25 με το ποσοστό του να διαμορφώνεται στο 2%. Παράλληλα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (74,6%) επιθυμεί η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Από την άλλη το 15,3% επιθυμεί εκλογές εντός του 2021 και το 6,3% εντός του 2022. Η κυβέρνηση αξιολογείται κατά 29% θετικά και κατά 26,8% μάλλον θετικά. Αρνητικά χαρακτηρίζουν την διακυβέρνηση το 26,4% των ερωτηθέντων και μάλλον αρνητικά το 16,5%. Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το 53,6 κρίνει ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη, το 23,3% ότι θα

ήταν περίπου η ίδια και το 15% καλύτερα από τώρα. Στην ερώτηση για το αν σκοπεύετε να εμβολιαστείτε το 46,9% απάντησε «ναι, όσο πιο σύντομα γίνεται», το 23,2% «ναι, αργότερα», το 19,8 «σίγουρα όχι» και το 6,7% «μάλλον όχι». Με λίγα λόγια το 70,1% απαντάει «ναι ή μάλλον ναι» στο αν θα κάνει το εμβόλιο, έναντι 26,5% που απαντάει «σίγουρα ή μάλλον όχι». Στο ερώτημα για το πότε θεωρούν πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, το 29,8% θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί έως το καλοκαίρι, το 29,3% έως το τέλος του 2021, το 16,7% το 2022, το 9,8% αργότερα και το 8,4% το Πάσχα. Για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων η θετική αξιολόγηση των πολιτών φτάνει στο 52,4%, ενώ η αρνητική στο 44,4%.

Τον Δεκέμβριο από την ΕΛΑΣ στην Ήπειρο

Χιλιάδες έλεγχοι για Κ.Ο.Κ. και για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

• Σε 383 ανήλθαν οι συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ηπείρου τον μήνα Δεκέμβριο. Από αυτούς οι 205 βρέθηκαν κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Οι 26 για ναρκωτικά και 12 ήταν εκείνοι που συνελήφθησαν καθώς σε βάρος τους εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις. Τρεις συνελήφθησαν για ληστεία, 12 για κλοπές- διαρρήξεις και 6 για παράνομη κατοχή όπλων. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των ελέγχων που έγιναν σε αυτοκίνητα, που έφτασε τις 34.951. Βεβαιώθηκαν 3854 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και

άλλες 12 για στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ! Πολύ μεγάλος ήταν και ο α-

ριθμός ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Συνολικά έγιναν 56.513, από τους οποίους βεβαιώθηκαν 2408 παραβάσεις. Από αυτές οι 28 έγιναν σε καταστήματα και οι 88 σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ι. Λώλος: Η πρόσβαση στον αθλητισμό είναι δικαίωμα…

Υπαίθρια όργανα γυμναστικής βάζει ο Δήμος Ηγουμενίτσας

• Ξεκίνησε από τον Δήμο Ηγουμενίτσας η εγκατάσταση υπαίθριων γυμναστικών οργάνων, με πρώτο σταθμό το τέλος της νέας επέκτασης του ποδηλατόδρομου, δίπλα από το κάμπινγκ Δρεπάνου, καθώς και τα Σύβοτα, ενώ αντίστοιχες πρακτικές δωρεάν υπαίθριας άσκησης θα συνεχιστούν και σε άλλα σημεία του Δήμου. Τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής είναι ειδικά σχεδιασμένα για αερόβια άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωάννης Λώλος, «η πρόσβαση στον

αθλητισμό είναι δικαίωμα που δεν πρέπει να εξαρτάται από οικονομικούς περιορισμούς, ούτε από τις δυσμενείς συνέπειες της έλλειψης άσκησης, που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19. Για το λόγο αυτό, αφουγκραζόμενοι άμεσα τις ανάγκες των συνδημοτών μας, δίνουμε υλοποιήσιμες απαντήσεις. Συνεχίζοντας τις εκτεταμένες αστικές παρέμβασεις για αθλητικές και εναλλακτικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αξιοποιούμε αισθητικά και περιβαλλοντικά διαθέσιμους ελεύθερους χώρους, προχωρώντας στη λειτουργία υπαίθριων γυμναστηρίων».


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.