Page 1

INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN Aitana Gallel Rodríguez


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

EDITORIAL

AQUEST TRIMESTRE, LA CLASSE DE 5B ESTEM FENT UNA REVISTA

DIGITAL EN LA QUAL PUBLICAREM LES NOSTRES INVESTIGACIONS I DESCOBRIMENTS. EN AQUEST NÚMERO QUE VOS ENSENYAREM AVANÇOS TECNOLÒGICS. COMENCEM AMB TEMES RELACIONATS AMB L ‘ UNIVERS,ENERGIES RENOVABLES,DESPRÈS CONTAREM COSES SOBRE LES DONES

TREBALLADORES,TAMBÉ US CONTARÉ UNA POESIA INVENTADA PER MI,I TAMBÉ PARLARÉ DEL MEDI AMBIENT I PER ULTIM FARÉ UN CÒMIC INVENTAT PER MI.

AQUEST ÉS EL PRIMER ANY QUE FAIG UNA REVISTA. M’AGRADAT MOLT FER-LA PERQUÈ A MI M’ENCANTA ESCRIURE EN ORDINADOR. ESPEREM QUE US AGRADE MOLT.

Aitana Gallel Rodríguez


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

DESCOBRIM L’UNIVERS Els científics intenten explicar l'origen de l'Univers amb diverses teories. Les més acceptades són la del Big Bang i la teoria Inflacionària, que es complementen.

La teoria del Big Bang o gran explosió, suposa que, fa entre 12.000 i 15.000 milions d'anys, tota la matèria de l'Univers estava concentrada en una zona extraordinàriament petita de l'espai, i va explotar. La matèria va sortir impulsada amb gran energia en totes direccions.

Els xocs i un cert desordre van fer que la matèria es va agrupar i es van formar els estels i les galàxies. Des d'aleshores, l'Univers continua en constant moviment i evolució. Aquesta teoria es basa en observacions rigoroses i és matemàticament correcta des d'un instant després de l'explosió, però no té una explicació per al moment zero. La teoria inflacionària d'Alan Guth intenta explicar els primers instants de l'Univers. Es basa en estudis sobre camps gravitatoris fortíssims, com els que es produeixen prop d'un forat negre.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

El Sistema Solar es va formar fa uns 4.600 milions d'anys, quan una enorme nebulosa de gas i pols es va començar a col·lapsar, possiblement a causa d'alguna pertorbació que la va travessar (com per exemple l'explosió d'una supernova propera). Per efecte de la gravetat tot el material es va anar concentrant cap al centre, agregant-se, i formant una bola al bell mig de la nebulosa, que cada cop tenia més massa i per tant cada cop atrapava més i més material. A l'interior d'aquesta bola, cada vegada més densa, els àtoms xocaven els uns amb els altres, i la temperatura va anar augmentant, fins al punt que la bola es va tornar incandescent, un punt lluminós, molt similar a una estrella (però que encara no ho era). Els potents vents expulsats per la protoestrela van escombrar molt lluny la major part del material que formava la nebulosa original, però una petita part es va quedar en forma d'un disc pla que donava voltes al voltant de la protoestrela. D'aquest disc de materials de desfet, per un procés d'acreció (unió de la matèria per efecte de la gravetat), es van anar formant tots els planetes, satèl·lits, asteroides,... que actualment orbiten al voltant del Sol. A l'interior de la protoestrela, la densitat, pressió i temperatura del nucli anaven augmentant, i en arribar als nivells suficients es van començar a produir reaccions termonuclears: havia nascut una estrella; havia nascut el Sol!!


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

PLUTÓ DEIXA DE SER UN PLANETA La Unió Astronòmica Internacional (UAI)va decidir una resolució segons la qual Plutó perd la categoria de planeta. El motiu va ser que era un cos molt més petit que la resta. D'aquesta manera, a partir d'ara el sistema solar té vuit planetes: Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. La decisió ha arribat després de llargues discussions, en què s'havia arribat a plantejar la possibilitat d'ampliar el sistema solar amb tres planetes més.

Plutó, sempre havia estat objecte de polèmica, per les seves dimensions (és més petit que la Lluna) i perquè la seva òrbita és irregular. Els debats van començar al 2003 quan Michael Brown va descobrir un cos anomenat UBS313, situat a 14.550 milions de quilòmetres de la Terra i més gran que Plutó.

Després d'aquesta descoberta, els científcs tenien dues opcions: incorporar aquest cos celeste a la llista de planetes del sistema solar o bé retirar-ne Plutó. Si optaven per la primera opció, calia canviar la defnició actual de planeta i això hauria obligat a incloure a la llista el satèl·lit més gran de Plutó, anomenat Caront, i l'asteroide Ceres. Per tant, dotze planetes.

Finalment, els experts reunits es van decidir per la segona opció. Plutó, el cos més petit i més allunyat del sol,Plutó deixa de ser considerat un planeta 'clàssic' (com els altres vuit) i passa a ser anomenat un planeta 'nan' junt a Ceres, Eris i Haumea.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

LES DONES INVENTORES Aquest dia de les dones vaig a contar dones que van inventar invents. Invents n'hi ha hagut des de la prehistòria, i ens han ajudat a millorar la nostra qualitat de vida, però qui hi ha darrere aquests invents? Fins a principis del segle XIX i més àmpliament durant el segle XX, és quan comencem a trobar les patents de dones inventores. Mary Dixon va ser la primera patent. L'any 1790 l'oficina va obrir les portes per tal que qualsevol persona, home o dona, pogués registrar els seus invents. Va inventar una màquina per a fer seda i teixir palla. Es va convertir en una precursora de la indústria dels barrets.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

Els drets dels infants:Vui anem a investigar sobre els drets! Avui,dia 20 de Novembre,es celebra el Dia Mundial dels drets infants. A classe hem investigat sobre questos drets dels xiquets. La situació es que no respecten als xiquet o xiquetes. Pot morir una xiqueta,xiquet o altra persona del món perquè no es be respectat a la seu casa o a la escola. Totes les persones tenen que respectar-se i crec que aquest dret es pot cumplir.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

ENS EXPRESSEM POÈTICAMENT Aquesta setmana hem llegit un conte {El lápiz màgico de Malala} que es narra la

història d’una paquistaní que des de molt jove defensava l’educació i els drets de les dones . Va ser Premi Nobel a l’any 2014 amb dèsset anys i van intentar matar-la els talibans.

Com estem fent poesies hem fet una dedicada a ........

LA PRIMAVERA Quan ix el sol n’hi ha un gira-sol Et pots banyar a la piscina mentres que veus un got de trina Què calor , que calor amb la pell de color roig

M’ha agradat molt fer poesies perquè és molt divertit i fas rimes. I Malala va ser molt valenta i molt forta.

Aitana Gallel Rodriguez


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

EL RIU SEC

L’Ajuntament averigua que n’hi ha 47 ous diferents al riu Sec El riu sec s’ha convertit en un refugi natural per més de 47 especies diferents d'ous. El aigua del riu sec ix d’una depuradora de San Joan que trau aigua neta. En el riu sec s’ha creat un munto d’aus i en el riu sec s’alimenten i es produïxen. Entre les espècies que es poden trobar destaquen el blauet, el xoriguer comú, diferents tipus de martinets i de martinets, falciots, abellerols o l'ànec collverd. L'edil de Medi Ambient destaca que Espanya, per la seva ubicació a mig camí entre Europa i Àfrica, i la Comunitat Valenciana, per la seva situació geogràfica estratègica com a corredor mediterrani clau en les migracions a l'Àfrica, suposa un bastió fonamental en la lluita per la conservació de tot tipus d'aus. I la creació o manteniment de les zones humides en bones condicions ecològiques permet o ajuda a la supervivència de tota questes espècies, moltes de les quals estan en greu perill d'extinció. HA SIGUT MOLT DIVERTIT !


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

SI VOLS ANIMALS, CUIDA’LS

Respecta als animals i el món millorarà

Si cuides el món et sentiràs millor

Aitana Gallel Rodríguez


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

SALVEM EL MAR El mar esta contaminat i estan morint molts d’animals. El mar esta contaminat per:Petroli,les substancies químiques,les bosses,etc. Moren molts d’animals marins com per exemple:Les tortugues moren per que les bosses van per el mar les tortugues mengen eixa bossa i s’ofeguen. També poden morir per el clima perquè si l’aigua esta molt calenta poden morir els animals perquè ells estan acostumats a l’aigua freda

Em de salvar el mar!


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

Jo sóc Matteo

Hola sóc Elisa

SEGON TRIMESTRE

Vols jugar amb Mi? vale

Elisa vols jugar a una altra cosa?

Anem a marcar gol!

vale

Mira aquesta cara

Jo he dibuixat un ós

De res

Molt bé!

Gracies Elisa

Ara he aprés que tots hem de ser amics


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

DIABETES QUÈ ÉS

?

La diabetis es caracteritza per una elevació dels nivells de glucèmia (sucre) en sang, que mantinguts en el temps causen dany en artèries i òrgans.

SÍMPTOMES La diabetis pot ser asimptomàtica a l'inici, i els seus símptomes més comuns són poliúria (orinar molt), polidípsia (molta set), pèrdua de pes i cansament.

CAUSES Sedentarisme, dieta inadequada, obesitat i envelliment són les principals causes de diabetis tipus II, i la tipus I sol tenir origen autoimmune.

TRACTAMENT En el tractament de la diabetis poden usar – se fàrmacs, i altres mesures que ajuden a controlar la glucèmia i millorar la qualitat de vida dels diabètics


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

Xiquets unflant una bufeta

Aquest quadre el va pintar Francisco de Goya en l’any 1778. Un xiquet esta unflant una bufeta amb molt esforç per a jugar amb un altre al bosc davant d’uns arbres. També hi havien unes dones conversant, les seues criades. La vestimenta ens diu que pertanyen a l’alta societat campestre. El paisatge és verdós amb pins al seu voltant i una casa vella destruïda darrere. És un quadre de colors pastels però molt lluminós. Està exposat al Museu del Prado en Madrid.

Aitana i Judith.


INVESTIGUEM AL VOLTANT DEL MÓN

SEGON TRIMESTRE

Revista pdf issuu aitana  
Revista pdf issuu aitana  
Advertisement