Page 1

www.avvporta.blogspot.com

Nova Època nº 09 / MAIG 2014

PORTA’M al BARRI Revista de l’Associació de Veïnes i Veïns de Porta

FESTA MAJOR ‘14 del 6 al 11 de MAIG


2 EDITORIAL

SUMARI 2. Editorial 3. Les Dones de Porta parlen! 4. La Lluita de Porta 5. Memòria de barri 6. Gent del Barri: L’entrevista 7. Porta’m a l’hort La foto denúncia

Portada: Plaça Sóller Fotografia: R. Dávila Garralaga PORTA’M al Barri Edita: Associació Veïnes i Veïns de Porta c/ Estudiant 26-28 08016 BCN telèfon: 93.008.14.42 correu: aavv.porta@gmail.com Disseny i Maquetació: Adrián Martínez, Rubén Dávila Col·laboradors: J. Berenguer, M. Ferrer, Cayetano S.Torres, J. Elvira, I. Patrici Versió digital: www.avvporta.blogspot.com Impressió: Publicació gratuïta 1.500 exemplars

PORTA’M al Barri nº 9 MAIG 2014

U

n cop més ha arribat la Festa Major del barri. Aquest any volem celebrar festa grossa doncs després de molt temps podrem gaudir dels baixos de la Sóller sense humitats i ben remodelats. Ha estat una llarga reivindicació per fer entrar en raó a una Regidoria allunyada de les demandes del barri. La substitució del Gerent del Districte ha destapat una crisi de projecte en tota la Regidoria de Nou Barris. Un equip de Govern allunyat de les enormes necessitats dels barris i un tarannà gens conciliador. L’Associació de Veïns i Veïnes amb les entitats del barri varem enfrontar-nos al projecte de la Regidora i el seu Gerent de convertir la Sóller amb un magatzem. Només la nostra fermesa i la intervenció sol·licitada de l’Alcaldia va permetre recuperar el que és nostre.

Amb les entitats de la Plataforma “Nou Barris Cabrejada” hem aixecat el crit de ràbia posant el nostre districte en el mapa de la Smart City barcelonina. Si l’atur i els salaris baixos castiguen a la gent treballadora, el petit comerç pateix la competència deslleial de les grans superfícies, que amaguen noves obertures a Sagrera i La Maquinista. Per cada lloc de treball als grans supermercats el petit comerç en crea dos. Per això la campanya “Porta’m al Comerç” explicada a les pàgines centrals vol capgirar aquest desaventatge. La festa popular del barri surt endavant a pesar que ha rebut la asfixia econòmica mentre el Districte i l’Ajuntament gasten milions en tota classe d’esdeveniments. Malgrat tot, la Comissió de Festes està fent una feina excel·lent i amb diners o sense, tornarem a preparar una festa per recordar. Des de l’AVV els volem animar i agrair la tasca que duen a terme. També hem d’esmentar que la Festa Major no es faria sense la multitud d’entitats que configuren el teixit associatiu que tenim i que cal preservar, i que amb la nostra Associació, és clar, participarà en diferents actes.

La catástrofe social que vivim continua fent estralls als nostres carrers en un dels districtes més castigats de la ciutat. En poc més de 3 mesos han hagut 4 intents de desallotjament a Porta que hem aturat esperant que les families, totes amb criatures, rebin un pis del parc d’habitatge públic. Pujades del transport, retallades a la sanitat, augments abussius de l’aigua i la llum volen carregar- Bona Festa Major! nos el pes d’una crisi que no hem Junta de l’Associació de Veïnes i provocat. Veïns de Porta

Agraïments:

Forn Cases, Cansaladeria Samsó, BicisPort, Bar Restaurante Ribeiro, Pitch & Putt Can Dragó, La Bodegueta d’En Miquel, Floristeria Sabadell, Herboristeria Alcúdia, Estanc Piferrer, Fruita Verdura “Los Monteros”, Antenas Virrei, Modas Simona, Alimentació ecològica “La Iaia Mercè”, FLORISTERIA M.Soler, Tallers de l’automòbil JB, Bo, Bo i Bo.


Revista de l’Associació de Veïnes i Veïns de Porta

LES DONES DE PORTA PARLEN! 3

GRUP DE DONES DE PORTA

O

s queremos agradecer a las socias/os la buena acogida que siempre tenemos entre vosotras/os en todas nuestras actividades: la más reciente, la chocolatada del Carnaval y sobre todo la Semana de la Mujer Trabajadora celebrada del 3 al 8 de marzo, que dicho de paso, nos da mucho trabajo, pero lo preparamos muy a gusto y más viendo la participación de tantas personas. Igualmente agradecer la buena acogida que habéis tenido al donar tantísimos alimentos. Todos los actos que se han realizado durante esa semana ha tenido una gran afluencia de personas, de lo que nos hemos de sentir todas/os muy orgullosas/os. Durante el año seguimos haciendo actividades, Sant Jordi, Fiesta Mayor... colaborando también con la Asociación de Vecinos, Porta’m a l’Hort, Banco de Alimentos, al igual que con nuestro Centro Civico: Can Verdaguer. Esperamos seguir contando con vosotras/os como siempre, entretanto aprovechamos para mandaros un cariñoso saludo.

PUNTOS de ACOGIDA y ORIENTACIÓN de FAMILIAS y PERSONAS En el local de nuestra Asociación de Vecinos y con el apoyo de la asociación 500×20 ofrecemos ayuda a inquilinos, hipotecados y personas sin techo en un punto de acogida. En el punto de acogida se orienta jurídicamente y se asesora para defender tus derechos ante los servicios municipales.Y sobre todo te suma a defender tu derecho a la vivienda, a la alimentación y a una renta garantizada que cubra las necesidades básicas de las personas. Atendemos para toda la área metropolitana y Nou Barris en: Lugar: Avv Porta c/Estudiant 26 baixos(pl. Sòller) Metro: L4 Llucmajor. Día y hora: todos los lunes de 18 a 20 horas.

VECINOS Y VECINAS DE PORTA

D

esde el año 1952, que estoy viviendo en este barrio que hoy se llama Porta. Me casé en la iglesia de Virrey Amat, igualmente fueron bautizadas mis 2 hijas; por lo tanto con solo decir desde el año que resido aquí, y sigo todavía, ya os podéis imaginar lo que he llegado a ver. ¡Lo que ha sido esta barriada! Si mis ojos pudieran ser los flases de toda la transformación, ¡haría un álbum maravilloso! Empezando por el tren de la Meridiana, el metro de la Sagrera, Fabra i Puig, el tranvía 51, los 2 cines, la Masia, las cocheras de Can Basté… no teníamos Mercedes pero si casas con huertos y continuaría con el Mental, Verdúm, Valldaura y para ir al hospital Vall d’Hebron. Y es que todo eran barrancales y aun así no dejaría de nombrar sitios de lo bonitos que eran como la Via Julia… En mi mente guardo gratos e inolvidables recuerdos ¿Pero todas estas transformaciones a quien se las debemos? A mujeres y hombres, que con su tesón, voluntad e ilusión han formado asociaciones de vecinas y vecinos para mejorar sus entornos.

¡¡VIVA!! estas personas que han dejado muchas horas suyas, para los demás, y agradecerles lo que han conseguido. Soy mujer y me siento muy orgullosa por ver que otras mujeres de diferentes edades, con valentía y coraje, han logrado un sinfín de cosas. Por esto Nou Barris, es lo que hoy en día es y somos capaces de lograr todo lo que nos proponemos. Nuria Millà


4 LA LLUITA DE PORTA

PORTA’M al Barri nº 9 MAIG 2014

GESTIÓ OPACA, LLUNY DE MIRADES ESCRUTADORES La moda de la Regidoria de Nou Barris: Res per escrit, tot paraules. Cap document comprometedor i fiscalitzable.

N

omés un cop acabada la 1ª fase de les obres d’adequació de l’equipament de la Sóller, el Conseller tècnic del Districte s’ha dignat a enviar a les entitats documentació de les obres. Primer, la consellera de barri, Rosa Vallcaneres, va explicar al Consell del mes d’octubre passat que s’havien estalviat diners. Ara sembla que s’han gastat més del compte a les obres. Ni abans ni ara coneixem un pressupost real de les obres per escrit. Amb l’arranjament de la Masia de Can Verdaguer hi havia una partida de 190.000€ per adequar els voltants de la Masia de Can Valent. La Regidoria no sap que ha fet amb ells. Mai cap administració havia arribat tant lluny en la opacitat dels comptes en un moment que tota la classe política està sota sospita. PARTICIPACIÓ CIUTADANA La frase preferida de l’equip de Govern és “procés participatiu”. Però desconeixem el seu significat doncs mai hem conegut els seus suposats beneficis. A tall d’exemple les entitats no hem participat en res del disseny de l’equipament. Ara si als baixos de la Sóller els manca algun servei, espai, etc ja no tindrà solució perquè tot està fet i beneït. Procedir així no és sinònim de participar. El menyspreu per l’opinió d’aquells que han de fer servir aquest espai en el futur ha estat palesa fins al final. La Sóller mai va ser un objectiu de l’equip de la Regidora Irma Rognoni i l’ex-Gerent que lea van menystenir. Només la mobilització del barri, la visita de l’alcalde Trias i l’aprovació dels partits a Plenari del Districte van empènyer la remodelació. Ja la tenim.

“SANITAT 100x100 PÚBLIC A”

A

mb aquesta proclama s’ha iniciat la campanya a tota la zona SAP-MUNTANYA (Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu) amb dos objectius bàsics. D’una banda informar als usuaris dels hospitals públics de Barcelona sobre les llistes d’espera dels CAP’s i de les proves diagnòstiques d’especialistes. I de l’altra, denunciar la paulatina privatització i corrupció que està patint el nostre sistema de salut pública. Al tríptic editat per les entitats veïnals s’informa de l’estat de les llistes d’espera dels metges de família i especialistes dels CAP’s, essent aquesta última, i depenent dels casos, inacceptable. Per tant, cal presentar reclamació. També s’informa sobre les proves diagnòstiques, intervencions quirúrgiques el temps d’espera de les quals no ha de superar els sis mesos. La manipulació de les llistes d’espera per part del Departament de Salut és un dels fraus més importants de la gestió sanitària en l’aspecte assistencial. I parlant de fraus, l’altre motiu d’aquesta campanya, es desenvolupa en la línia de denúncia que els companys de la revista Cafèambllet van iniciar fa any i mig amb el destapament del cas de corrupció dut a terme als hospitals de Blanes, Calella o Reus pels “senyors” Josep Prat i Carles Manté, quan eren president de l’Institut Català de la Salut (ICS) el primer, director general de Catsalut el segon i Xavier Crespo diputat de CiU al Parlament de Catalunya entre d’altres, de desviament de diners de la Sanitat pública cap a empreses privades. Podeu trobar tota la informació a www. cafeambllet.com/ o en el llibre On son els meus diners? d’Albano Dante i Marta Sibina. Per tant, negar la privatització de la Sanitat Catalana és senzillament faltar a la veritat. Per tot això, i des de la Coordinadora SAP-MUNTANYA, s’anima als usuaris i usuàries a adreçar-se a les entitats veïnals o bé acompanyar-nos directament els dijous el matí a l’Hospital de la Vall d’Hebron i omplir fulls de reclamacions per tal de presentar-los de forma col·lectiva. Al barri de Porta ens podeu trobar al c/Estudiant 26, els dilluns de 18h a 20h i els dimarts de 19h a 21h, o bé, en els punts itinerants que es van posant arreu del Districte.


MEMÒRIA DE BARRI

Revista de l’Associació de Veïnes i Veïns de Porta

5

DE BUTXINS I ANARQUISTES

E

ls anys ‘30 van ser una època plena de violència, per una banda els pistolers de la patronal feien la feina bruta a la patronal i per l’altra els llibertaris de la CNT aclamaven la revolució anarcosindicalista i la feien present a través d’accions per tota la ciutat, la República vivia moments de canvis ja que faltava poc per les eleccions i el Front Popular estava a punt de guanyar i deixar darrera el bienni de dretes que havia de pujar el nivell de pressió davant dels moviments socials. Porta era un barri popular, en plena transformació, el teixit social era canviant, encara mantenia el caràcter rural però l’arribada de les fàbriques va portar, també, noves tendències polítiques i socials. Les bodegues Montferry, (antic Can Borràs), era la típica taverna de barri, els vermuts i els suaus feien les delícies dels seus parroquians quan plegaven de la feina, i solia ser lloc de reunió i trobada de gent tant antagònica com anarquistes i butxins de l’estat que estaven contractats per portar a terme les condemnes dels jutges de l’època. Així en aquest ambient tant carregat, el 2 de febrer de 1935, el Butxí Federico Muñoz Contreras es trobava bevent un porró de vi acompanyat d’altres persones i jugant a un popular joc de cartes, mentres per la porta van entrar dos homes i mentre demanaven un vermut, un d’ells s’apropa a la taula, on era Federico i al crit de “Viva la Anarquia, ahora las pagarás todas” li tirotejar al cap fins assassinar-l’ho, el botxí dos mesos abans havia passat pel “Garrote vil” a un presumpte anarquista anomenat Andrés Aranda, condemnat per l’atracament i assassinat d’un sastre. Els dos pistolers anarquistes sortiren per la porta i aprofitant la llunyania del centre de la ciutat aprofitaren per fugir a França, només va haver-hi un condemnat, Genís Urrera que va ser amnistiat un any més tard. Aquest fet, que no aïllat, ja que era l’ambient prebèlic que viuria la ciutat de Barcelona, va ser un clar avís dels fets que viviria més endavant la nostra ciutat. Iván Patrici

Celebración del 9º aniversario de la residència centre de dia Porta

La Residència i Centre de dia Porta

L

a Residència i Centre de dia Porta abre sus puertas el 31 de Enero de 2005.Tiene 88 plazas residenciales y 32 plazas de centro de dia.

Para celebrar el 9º Aniversario de la residencia se celebraron diferentes actividades con las que disfrutaron los usuarios y las familias. Se mostraron fotos de todos los eventos y celebraciones que se realizaron a lo largo del 2013. Fiesta amenizada por el grupo de country del centro cívico Toni i Guida, merienda especial con pastel y cava para todos. Actuación de la Coral de Collserola que nos amenizó con havaneras y canciones populares. Sesión de cine, taller de elaboración de galletas, Menú especial de Aniversario.

Fue una semana lúdica y de celebración. ¡Todos quedaron encantados! Támara Vázquez González, Educadora Social www.fundaciovellaterra.org

A

A P E R D I S

sociación de personas con Discapacidad de Nou Barris es una entidad sin ánimo de lucro, nuestros fines son la supresión y eliminación de barreras arquitectónicas, accesibilidad, cine fórum, charlas informativas, circuitos sobre ruedas y cómics dirigidos a la infancia para la sensibilización. Actualmente estamos reivindicando la urbanización de un terreno lindante a Can Verdager y un pasamanos en una escalera pública en Pintor Alzamora. Nuestra sede está ubicada en el centro cívico Can Verdager, nuestro horario los lunes de 17h a 19h y los viernes de 17h a 18,30h son los talleres de manualidades. E-Mail: Aperdisnoubarris@gmail.com f.aperdisporta@gmail.com Tel.692.120.962—93.359.46.07


6

GENT DEL BARRI: L’ENTREVISTA

PORTA’M al Barri nº 9 MAIG 2014

w

22 M, marcha de la Dignidad

Club de Salud y Vida Sana Chi-Kung

artos de tanta penuria miles de personas de todo el país han caminado largas jornadas silenciados por la tele pero con la solidaridad de los pueblos y ciudades por donde pasaban. Ocho columnas han recorrido el país y han confluido en una enorme manifestación en Madrid el día 22 de Marzo para exigir Dignidad.

El Chi-Kung, es una disciplina China, es tan bueno, para personas jóvenes como para mayores. Hemos aprendido con el Sr. Ferrán Tarrago, que aprendió la técnica con maestros chinos. En España, ha escrito un libro sobre el Chi-Kung para Mayores; es la técnica que nosotras seguimos. Las personas que siguen esta técnica, han mejorado muchísimo, tanto físico como mentalmente.

H

¡Sobraban los motivos! 6 millones de parados, jóvenes sin futuro, familias desahuciadas, corrupción política generalizada, recortes salvajes en todas las prestaciones sociales, etc... Bancos rescatados con nuestro dinero, han estafado a los sectores más vulnerables y hoy se enriquecen con los despojos de la fiesta, pisos vacíos, empresas en quiebra y los ricos, son cada vez más ricos. Un sistema judicial anestesiado que mira para otro lado en casos de corrupción y jueces insumisos que son apartados si no obedecen la suprema orden: ¡A la casta de los intocables, ni tocarla! Pero Gobierno, FMI y BCE piden más: salarios más bajos, eliminar prestaciones sociales, fuera jubilaciones pero la deuda es sagrada y se paga. Y también nos cambian las leyes laborales, del aborto, de educación, el despido, la ley de seguridad ciudadana. Derechos conquistados de hacía décadas... quieren convertirnos en vasallos de un régimen feudal. Y es por esto que Madrid ha sido una fiesta que ha concentrado miles de voces que gritaban ¡Dignidad! Ciudadanos que no quieren acabar pidiendo limosna a la puerta de las iglesias abarrotadas de sinvergüenzas, banqueros mafiosos y políticos corruptos, exigen justicia social, no caridad, a ver si lo entendéis, exigen soberanía nacional, trabajo, pan y techo, “No” al pago de la deuda, creación de una Renta Básica, fin de los recortes en derechos sociales. Es la hora de marchar, es la hora de regenerar este país injusto, cruel y corrupto, hace falta un cambio de régimen, este está podrido. ¡Abajo las cadenas, Viva la DIGNIDAD! Cayetano

Empezamos un grupo de ocho amigas en la calle Pablo Iglesias y esto se fue extendiendo (boca a boca), hasta que hoy como puedes comprobar, somos más de cien personas. Amparo y Eloína son las fundadoras del proyecto, junto con cuatro monitoras más, salidas de este grupo, ellas son: Ascensión, Isabel, Asunción y Roser.Ya llevamos nueve años y pensamos seguir muchos más. Actualmente, tenemos tres puntos fijos donde hacemos Chi-Kung, son C/ Pablo Iglesias, parque de Can Dragó y el último punto en los jardines de Can Verdaguer. El nombre de nuestro grupo es: Club de Salud y Vida Sana Chi-Kung. Nos hemos hecho asociación, para ser reconocidas como un centro más de colaboración en el barrio de Porta. Nos ha gustado mucho poder realizar esta entrevista para la revista del barrio. COM T’ESTAFEN AL REBUT DE LA LLUM? COM T’ESTAFEN AMB EL COMPTADOR? COM POTS PAGAR MENYS? COM EVITAR QUE LA COMPANYIA ET TALLI LA LLUM PER IMPAGAMENT? ALTERNATIVES A LA ESTAFA DE LA LLUM Pablo COTARELO- Ecologistes en Acció Josep PRAT- Som Energia organitza: Associació Veïnes i Veïns de Porta, Associació Salut i Agroecologia, Associació 500x20 LLOC: La Iaia Mercè, C/Emili Roca, 52. (Baixos) /Fabra i Puig <M> Fabra i Puig o Virrei Amat. DIA: 5 maig HORA: 19hores


PORTA’M A L’HORT 7

Revista de l’Associació de Veïnes i Veïns de Porta

L’hort comunitari Porta’m a l’Hort j a c o m e n ç a a c a m i n a r

LA FOTO DENÚNCIA Lledoner centenari en perill

U

n arbre centenari desafia fum, cotxes i vianants, al c. Piferrer. Fins ara l’Ajuntament ha fet oïdes sordes a la demanda d’arranjament per salvar-lo. L’arbre formava part de la Masia de Can Verdaguer des de fa dècades. Ara la Ronda del Mig el separa dels antics propietaris.

F

a menys d’un any que el solar situat a Piferrer 122 era un espai oblidat on només s’utilitzaven els murs per donar suport a uns cartells publicitaris. En aquests moments, gràcies al temps i dedicació del veïnat, gaudim d’un espai autogestionat on poder desenvolupar activitats relacionades amb l’agricultura, l’oci urbà, la salut i la societat. Va ser el 2 de Febrer del 2013, quan durant la consulta popular realitzada a la plaça Sóller, vam presentar el projecte per primer cop al barri. Durant aquell dia vam recollir les opinions de més de 300 persones, on vam extreure la inquietud que el solar havia d’acabar sent un hort urbà amb activitats educatives per a tothom. Desde llavors, hem realitzat diferents activitats encaminades a dinamitzar la vida pública del nostre barri, reforçant les relacions entre els veïns de Porta.

ca i d’articles periodístics amb nom “30 anys fent plaça, 40 anys lluitant pel barri”. A l’estiu, vam realitzar una multitudinària festa per la difusió del projecte amb la col·laboració del mercat de segona mà més gran de Barcelona, el Flea Market. A finals d’any ens van donar les claus del solar i amb molta il·lusió per al nou repte, vam començar a treballar en la creació del solar. Ens hem reunit quinzenalment per a construir l’espai entre tothom i ara ja tenim una caseta on emmagatzemar el material de jardineria, uns bancals on cultivar les hortalisses, una olivera, un llimoner i tot d’espècies medicinals i aromàtiques. Si voleu participar podeu venir a passar una agradable estona al solar de tots i totes, els dissabtes i diumenges de 11 a 13:30 al mig d’una petita illa verda al barri.

Proper 11 de maig

Amb motiu del 30è aniversari de inaugurem l’hort terapèutic: la plaça Sóller i el 40è aniversaPorta’m a l’hort! ri de l’AVV conjuntament amb el col·lectiu Transforma Porta! vam També pots seguir-nos a: realitzar una exposició fotogràfiwww.facebook.com/portam.alhort

L’arbre té més d’un metre de diàmetre i està foradat pel mig. Té signes d’agressions però manté una enorme ombra a l’estiu.

Cal salvar-lo !!! envieu cartes a la Regidora exigint l’arranjament!!

La Cansaladeria Samsó del carrer carrer Santapau 71/ Alella (barri Porta) col·labora des de sempre amb la botifarrada popular de la Festa Major oferint-les gratuïtament.


8

PORTA’M al Barri nº 9 MAIG 2014

AC O N S E G U I T ! ! La Sóller obre pel veïnat l’ESPAI COMUNITARI PORTA. Ajuntament i Entitats acorden negociar la remodelació de tota la plaça. Després de 2 anys de lluita, aquesta primavera obrirà les portes una part dels baixos amb l’objectiu de continuar l’arranjament de tots els locals i de la plaça en un procès de participació obert al barri. La Bòvila: Projecte per a la dinamització de la Plaça Sóller i el barri de Porta Aquest és un projecte que estem treballant entre diverses entitats i persones. Per tant, no és una idea acabada on encara pots participar. Hem enviat aquest document a l’Ajuntament de Districte que finalment ha obert un diàleg amb l’entrada de la nova Gerent Gemma Arau. La idea és donar forma en aquest projecte que estem treballant el Grup de Dones Porta, Associació de Veïns i Veïnes de Porta, Casal Casa Nostra, Aperdis, Porta Cultural,Associació 500x20,Associació Juvenil Socio-Cultural de Porta, Transforma Porta, Alzamora CF, Assemblea Aturats/des de Nou Barris, Porta’m a l’Hort i Grup Escolta. Creiem que el concepte d’Ateneu, per la llarga trajectòria històrica a Catalunya, és el que més s’aproxima a la idea unificadora i polivalent que volen construir com a centre dinamitzador de la plaça i del barri. Un espai on es conjuga una intensa vida cultural, festiva però alhora també científica, tecnològica i creativa de les classes populars. La Bòvila, Ateneu de Porta, donaria resposta a les necessitats de tres espais que portem reivindicant llargament a Porta: un Espai d’Entitats, un Casal de Joves i un Centre de Creació, a l’estil dels “Ateneus de Fabricació” de la ciutat de Barcelona, on qualsevol ciutadà del Districte trobarà eines de creació, aprenentatge, emprenedoria i construcció al seu abast.

Porta'm al barri n9  

Revista de les festes de Porta del 2014, aqui trobarás tota la informació del barri escrita pels veïns.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you