PYRY 3/2022

Page 1

PORIN PORIN YRITTÄJIEN YRITTÄJIEN JÄSENLEHTI JÄSENLEHTI

33//��� �����

Lehti täynnä porilaista yrittäjyyttä

Pauliina Laitinen – yrittäjyys on taidetta s. 14

Mainos: Mainos:244 244xx87 87mm mm


VIRTASEN HENGITTÄVÄ 4 ÖLJYN MAALI

Luonnollisesti hengittävä 100 % muoviton ulkomaali SUOSITUIN LUONNONÖLJYMAALI HELPPO MAALATA – EI VALU KESTÄÄ JOPA VUOSIKYMMENIÄ

Valkoinen

Vakiosävyt

/9 l (15,44 €/l + sävytys)

(14,40 €/l)

Valkoinen

13900 € 14400 € 23900 € /10 l

/18 l (13,28 €/l + sävytys)

VÄRISILMÄ PORI Presidentinpuistokatu 12 puh. 02 631 5500 Palvelemme: ma–pe 7–18, la 9–14 www.varisilma.fi

Leineperin Savipakarissa käy aina hyvä munkki! Avoinna kesä-elokuussa ti-su klo 11–17 Motoristimiitit keskiviikkoisin klo 17-20 Maistuisiko tuorepaahdettu kahvi,uunituore munkki, herkkuburgeri vai joku muu suolainen tai makea herkku?

Kahvitukset ja monipuoliset ruokailut 10–60 hengen ryhmille, yrityksille ja yksityistilaisuuksiin. Katso menut: Savipakari.fi Pitkäjärventie 14, Ulvila Puh. 046 9221835 2 – Pyry �/����

MITTAUKSIA JA TUTKIMUKSIA KAIKILLE TEILLE • Kantavuusmittaukset pudotuspainolaitteella, levykuormituslaitteella sekä Loadmanilla • Päällysteporaukset • Kunnossapidon laadunvalvontaa kunnille ja kaupungeille • Törmäysvaimennin, liikenteenohjaukset


PÄ Ä K I R J O I T U S

Oletko valmis? Se o kesä ny! ON AIHETTA kaivaa kesäpaidat esille ja suunnistaa kohti rantaa. Rantaa meillä löytyy hyvin sekä Yyteristä että ihan keskustasta joelta. Työn vastapainoksi Porissa riittää kesällä mukavasti pöhinää. Ehdotankin, että otetaan eurot irti kesästä ja/tai nautitaan itse kesätapahtumista.

Ennen lomakauden alkua ehdimme 20.6. käydä hallituksen voimin vaikuttamassa ja esittäytymissä Porin valtuustolle. Samalla avasimme elinkeinolupauksen sisällön valtuutetuille. Istuimme vielä iltakoulua valtuutettujen kanssa kokouksen jälkeen ja hyvässä hengessä jatkoimme elinvoimalupauksesta keskustelemista. Uusi elinkeinolupaus allekirjoitetaan syksyllä, valtuuston palattua kesätauolta. Myös kaupungin ylimmän johdon vaihtuminen aktivoi meitä. Kaupunginjohtajan virkaa tilapäisesti hoitavalla, entisellä elinkeinotoimialan johtajalla Lauri Kilkulla on hyviä ajatuksia elinkeinoelämän suhteen Porissa. Kesän pääjuhlamme Pyry Jazz tulee taas, joten hanki tikettisi pikimmiten. Tänä vuonna juhlassa palkitaan Vuoden nuori-, perhe- ja yksinyrittäjä. Juhlassa myös vielä vähän fiilistellään 40-vuotistaivaltamme. Tärkeintä kuitenkin on, että otamme itsemme irti arjesta sekä nautitaan ruuasta, tunnelmasta ja toisistamme. Perinteinen Pyry Golf myös tulossa, kuten monet muut kesän tapahtumat Porissa. Heitänkin teille kaikille haasteen, jossa jokainen voi olla mukana. Laittakaa someen viestiä #porinyrittäjat aina kun tapaatte toisen yrittäjän kesän aikana. Lupaan palkitaan parhaan otoksen syyskokouksessa. Mahtavaa kesää yrittäjät! Treffataan tänä kesänä monta kertaa ja vaihdetaan kuulumiset!

Mikko Sundell Porin Yrittäjät puheenjohtaja

Pyry �/����– 3


Haastavan pandemia-ajan jälkeen Caffè Localen yrittäjät Johanna Kallio (vas.) ja Anna Vienonheimo odottavat suhteellisen normaalia kesää. Vaikeat ajat ovat tiivistäneet kaksikkoa. – Surut puolittuu ja ilot tuplaantuu ystävän kanssa, Johanna Kallio pohtii.

3/2 022 Porin Yrittäjien jäsentiedotuslehti 38. vuosikerta Päätoimittaja Mikko Sundell puh. 0400 592 898 mikko@sundell.fi Julkaisija Oy BM&M Ab, Pori

4 – Pyry �/����

Kustantaja Altti Papinsaari puh. 0400 594534 altti.papinsaari@pyrylehti.fi Toimitus Oy BM&M Ab Itsenäisyydenkatu 50 B, 28130 Pori toimitus@pyrylehti.fi www.pyrylehti.fi Mediamyynti Merja Hietaranta-Mäkinen 040 416 3184 merja.hietaranta@pyrylehti.fi

Painopaikka Printhaus Oy, Pori Reklamaatiot Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan. Seuraava lehti ilmestyy 28.9.2022 Kannessa Taideasiantuntija Pauliina Laitinen Kuva Hannu Ikonen


J Ä S E N Y R I T Y S E S I T T E LY S S Ä

NORMIKESÄÄ LUVASSA Vihdoinkin, tuumaavat yhdestä suusta Caffè Localen yrittäjät Johanna Kallio ja Anna Vienonheimo, kun puhutaan alkaneesta kesästä ja sen hulinoista. Pitkä ja pirullinen korona-aika on toivottavasti takana ja varauskirjat alkavat olla täynnä kesän osalta. Teksti Elina Wallin | Kuva Anssi Valkama

– KAIKKI TOIMII yleensä paremmin pienessä kiireessä ja paineessa, yrittäjät iloitsevat. Caffè Locale avattiin vuosi ennen koronapandemian alkua, joten normaalin ajan paluu on enemmän kuin odotettua. – Tässä ajassa meillä on toisistamme ollut valtavan suuri tuki, Johanna kiittää.

Pohjat yksityisellä sektorilla Molemmat naiset ovat olleet koko ikänsä yksityisillä yrittäjillä palkkatöissä. – Olin ensin Mäkilän Leipomon eri pisteissä ja sitten yli 12 vuotta Cafe Solossa, Anna kertoo. Johanna puolestaan oli kaikkiaan 13 vuotta myös Cafe Solossa ja sitä ennen Antonin tiskin takana. Solon vuodet tekivät myös naisista läheiset ystävät. – Vuosien saatossa pienestä puheesta syntyi isompi ajatus ja haave yhteisestä yrityksestä. Siinä mielessä olemme molemmat saaneet hyvin realistisen kuvan yrittämisestä, kun pitkään ollaan oltu nimenomaan yksityisillä. – Totta kai näkökulma on laajentunut sen myötä, kun itse ryhdyimme yrittäjiksi. Mitään suuria yllätyksiä ei silti ole tullut. Ollaan hyvin yrittäjähenkisesti tehty töitä jo aiemmin, joten joustoa löytyy muualtakin kuin polvista, ystävykset nauravat.

Postiosoite Porin Yrittäjät ry, PL 45, 28101 Pori

Lontoo, tammikuu 2020 Tuoreahkot yrittäjät olivat reissussa tammikuussa kaksi vuotta sitten. Elettiin siis alkuvuotta 2020, vajaa vuosi Localen perustamisen jälkeen. – Kyllä me siellä Lontoossa nähtiin lehtiotsikoista, että jotain isoa flunssa-aaltoa oli liikkeellä Ranskassa ja Briteissä. Mutta ne oli vain otsikoita myös paikallisille, Anna muistelee. Joitain viikkoja myöhemmin piru oli irti. – Moneen kertaan ollaan mietitty, että onneksi ei ole tätä kaikkea investointitaakkaa niskassa yksin. – Vaikka monet itkut on itketty ja naurut naurettu, nyt ollaan menossa kohti vauhdikasta kesää tapahtumineen, Johanna kiteyttää.

Kotimaanmatkailu näkyy – Viime kesänä tajusimme, että kotimaan matkailu on oikeasti kasvanut merkittävästi. Oli useampi sellainen porukka, jotka oli selvästi Suomi road tripillä länsirannikkoa pitkin, Anna muistelee viime kesää. – Ja sesonki oli paljon pidempi kuin tiivis tapahtumaviikko heinäkuussa. Se alkoi käytännössä kesäkuun puolivälissä ja jatkui koulujen alkamiseen, Johanna sanoo. – Nyt nähdään, jatkuuko trendi. Uskomme silti, että jatkuu. Eivät kaikki suomalaiset ole vielä ehtineet Porissa käydä.

Syksyä kohti reippain mielin Koska kesän varaukset alkaa olla hyvällä mallilla, ajatus suunnittelupöydällä siirtyy jo syksyyn. – Täytyy toivoa, että syksyllä ei tule mitään koronarajoituksia, vaan saadaan toimia ja elää niin normaalisti kuin maailmantilanne vain sallii. – Se tarkoittaa käytännössä myös sitä, että kokousväki lähtee liikkeelle ja erilaiset tapaamiset täyttävät Localen alakerran. Caffè Localessa on katutason lisäksi myös alakerran kokoustila, jota voi varata erilaisiin kokoontumisiin aukioloaikoina ja tarvittaessa niiden ulkopuolellakin. – Syyspuolelle suunnittelemme jälleen bändiiltoja ja muuta. Mutta nyt nautitaan ja eletään kesä ensin, naiset tuumaavat. Haastattelun aikana on käynyt selväksi, että ystävyksillä on hyvin samansuuntainen tapa suhtautua yrittämiseen ja elämään. Johanna kiteyttää tuntemukset: – Surut puolittuu ja ilot tuplaantuu, niin se oikeasti on.

Lue tuoreimmat yrittäjäuutiset ja tiedot tapahtumista:

porinyrittajat.fi

Käyntiosoite Isolinnankatu 24, Herttuantori, 4. krs.

TURVAA YRITYKSESI JA KESKITY TÄRKEIMPÄÄN Sosiaalisessa mediassa

Sihteeri Nita Vallimäki Puh. 044 3497 111 nita.vallimaki@yrittajat.fi

Localessa tarjoillaan kesäisin aamiaista arkiaamujen lisäksi lauantaisin ja lounassalaattia arkisin. – On ihana ajatus, että lauantaiaamuina asiakkaat voivat halutessaan mennä terassille nautiskelemaan aamupalasta.

Lukitus- ja turvallisuusratkaisut yrityksesi tarpeisiin

PorinYrittajat @porinyrittajat

Keskuskartano (Rautatienpuistokatu 2) 28130 PORI posti@lukkotalo.fi

(02) 6336 511

www.lukkotalo.fi

Pyry �/����– 5


J U H L I VA P Y RY L Ä I N E N

Ammattitaito ja asiakkaan luottamus edellä

30

Jukka Kärjen isällä oli rakennusliike ja pojalle oli selvää tehdä jollain lailla töitä rakentamisen parissa. – Koska halusin hieman nopeampisyklisen työn, valikoitui lattiapinnat erikoisalakseni, Kärki muistelee. Nyt Porin Jalopuuparketti on kolmekymmentävuotias.

Teksti Elina Wallin Kuva Altti Papinsaari

PORIN JALOPUUPARKETILLA on selvät sävelet sen suhteen, miten yritys eroaa rautakaupoista. – Tietysti meillä on vankka ammattitaito, mikä on tietysti selvää. Sen lisäksi meiltä saa lattialleen asennuspalvelun ja erilaiset vanhojen lattioiden huollot, Kärki kertoo. Tässä kohtaa haastattelua nousee ensimmäisen kerran esiin ekologinen näkökulma, kun vanhoillekin lattioille voidaan tehdä melko paljon ennen kuin huonon kunnon vuoksi sitä joudutaan vaihtamaan.

Erikoisliike on harvinaisuus Jukka Kärjen mukaan parkettialan erikoisliikkeitä on Suomen suurissa kaupungeissa yhdestä kolmeen kaupunkia kohti. Se on kaikkiaan määrällisesti melko vähän. – Meilläkin on tapauksia, joissa asiakas tulee Helsingistä ja kaupat tehdään täällä meillä. Meillä on yhtenä harvoista hyvin laaja valikoima myös erikoismalleja. Porin Jalopuuparketin toimialueena on pääasiassa Satakunta. Joskin yksittäisiä asennuksia tai huoltoja käydään tekemässä tarpeen mukaan muuallakin. Valikoimiin kuuluvat kaikki muut lattiapäällysteet paitsi ei muovimatot ja laatat.

6 – Pyry �/����

Muoti muuttuu Vuosikymmeniin mahtuu monenlaisia muutoksia markkinoissa. – Valikoimat ovat lisääntyneet vuosien saatossa valtavasti. Toisaalta taas eksoottisista puulaaduista on likimain luovuttu. Monikaan ei enää halua sademetsistä hakattuja erikoispuita tänne kauas Pohjolaan. Sademetsien suojelu on itsessään aiheuttanut myös materiaalien vähentymistä. – Pääasiassa tällä hetkellä halutaan yksilöllistä. Ajatus vaikkapa 1990-luvun laajaan pyökkilattiabuumiin ei ole toistaiseksi paluuta. – Myös pintavaihtoehtoja on paljon enemmän kuin ennen. Erilaiset värjäykset on lisääntyneet, ja sitten on harjattua, hiottua… – Samoin vuosien aikana tummista wengeistä mentiin ensin likimain valkoiseen ja nyt sävyt on tulleet enemmän luonnon omiin väreihin. Arvot määrittää, ekologisuudesta lisäpisteitä – Kyllä me kannustamme ekologisuuteen. Se, että vanha lattia kunnostetaan, on ehdottomasti ympäristöystävällisin vaihtoehto. Vanhalle lattialle voidaan tehdä paljon. Jos jossain kohtaa lattiassa

– Kyllä me kannustamme ekologisuuteen. Se, että vanha lattia kunnostetaan, on ehdottomasti ympäristöystävällisin vaihtoehto.


Porin Jalopuuparketti sijaitsee Eteläväylän varrella. Sisään astuessa ensikertalainen saattaa hämmästellä hallin valikoimaa taustalla näkyvistä erikoisparketeista värillisiin parketteihin. Jukka Kärki muistuttaa myös, että laadukasta parkettilattiaa pystyy ajan saatossa korjaamaan, joten lattioissa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

on paikallinen vika, kuten kukkapurkin kosteusvaurio, se saadaan korjattua paikallisesti. Jos taas lattia on kauttaaltaan kulunut, se voidaan hioa, mikäli alkuperäinen parketti on hyvälaatuinen. Mistä hyvälaatuisen parketin sitten tunnistaa? – Siinäpä onkin hyvä kysymys. Me tarjoamme maksuttoman arviointikäynnin kohteessa juuri tästä syystä. Ammattilaisen on paljon helpompi selvittää, mitä lattialle voidaan tehdä.

Uusi lattia tarvitaan, miten valitsen laatua? Jukka Kärki on tehnyt käytännössä koko yrittäjäaikansa töitä nimenomaan lattioiden parissa. Kokemus on äärimmäisen laaja. – Kyllä se on ammattilaiselle paljon helpompaa tunnistaa hyvälaatuinen parketti. Tunnistamme puulaadusta jo sen tavan käyttäytyä. Jos ajatellaan kau-

komailta tuotavia parketteja, on hyvä miettiä, millaisten olosuhteiden puulaadusta on kyse. Eri puut käyttäytyvät eri tavoin. Meillä Suomessa olosuhteet vaihtelevat kosteuden ja lämpötilojen suhteen rajustikin. Pitää tietää, miten puu reagoi niihin. Toisaalta myös se, miten puupinta on käsitelty, vaikuttaa puun elämiseen. Puu on luonnonmateriaali, vaikka se olisi käsitelty miten. Jalopuut pitävät pintansa edelleen. – Tammi ja saarni ovat haluttuja. Juuri nyt varsinkin tammen saatavuus on kiven takana ja erilaisia korvaavia suunnitelmia tehdään koko ajan. Kaikki on vielä maailmalla niin uusia käänteitä, että vielä etsitään Euroopasta uusia tuottajia. Tällä hetkellä hankittavista parketeista saattaa tulla osa historiankirjoitusta: – Nyt on joissain tapauksissa parketin leveyttä jouduttu muuttamaan johtuen juuri näistä saatavuus-

ongelmista. Jos siis vuosikymmenten kuluttua omassa lattiassa on normaalista poikkeava lankkukoko, kertoo se tästä ajasta, Kärki kertoo.

Laadukas lattia kestää käyttöä ja huoltoa Lattian valintaan kannattaa uhrata sen verran aikaa, että miettii lattian tulevaa käyttötarkoitusta ja tavoiteltavaa ikää. – Kannustamme valitsemaan hyvälaatuisen parketin, jossa on hyvä ja kova pintakäsittely. Tällöin käyttö ja puhtaanapito on helppoa. Toisaalta hyvälaatuista parkettia on myös mahdollista huoltaa, kuten hioa. Se taas lisää lattiapinnan käyttöikää. Asiat, joihin Kärki kiinnittää lattioissa huomiota valintavaiheessa ovat esimerkiksi parketin puun pintapaksuus, liimojen aineet ja parketin tekotavat, lista on pitkä. Ja juuri siksi ammattilaisen avun puoleen kuuluu kääntyä, kun lattia-asiat mietityttävät.

Pyry �/����– 7


MURTOHÄLYTTIMET JA VIDEOVALVONTA! Kotiin, toimistoon, mökille KYSY TARJOUS!

YRITYSKAUPAN AMMATTILAISET APUNASI Autamme kaikissa omistajanvaihdosasioissa.

Palvelumme kattavat kaikki yrityskaupan osa-alueet yrityksen myymisestä, ostosta, arvonmäärityksestä ja konsultoinnista.

Kauttamme myynnissä useita kohteita Satakunnassa ja muualla Suomessa, tutustu: www.yrityskaupat.net

puh. 0400 324 857 j.halme@dnainternet.net

www.porinparveke.fi

Porin Kiinteistövalvonta Yrjönkatu 22 B, 28100 Pori Puh. 0500 590 525, www.pkv.fi

Aloita ajoissa - ota yhteyttä! Juha-Pekka Asuinmaa Puh. 050 4611 360

Tomi Vuorinen Mika Valtonen Puh. 050 4773 595 Puh. 040 5968 994

Satakunnankatu 44, Pori

puh. 0400 468 801

Ammattipätevyyskoulutukset. Henkilö- ja kappaletavarakuljetukset.

• VAHINKOSANEERAUKSET • UUDISRAKENTAMINEN • KORJAUSRAKENTAMINEN • LINJASANEERAUKSET

ILMASTOINTI SALMINEN OY

www.ilmastointisalminen.fi

Porin Eko-Rakennus Oy

Rakennusliike

Varpushaukantie 3, Pori • puh. 050 433 7227

Rantanen Oy

www.ekorakennus.fi

puh. 040 541 4745 jari.ojalehto@westmet.fi

www.westmet.fi

8 – Pyry �/����

Kotirannantie 2 28330 Pori

puh. 044 589 4940


jäähdytyslaitteiden ja lämpöpumppujen myynti • asennus • huolto Maalaiskunnantie 14, 28760 Pori • P. 050 303 3247, 0400 654 222 www.porinkylmaasennus.fi

Citysiivous Oy

(EXC 1-4)

- Puhdasta palvelua -

0440-831245 | Rautatienpuistokatu 2 C | www.citysiivous.fi

Korkealla tasolla jo neljällä vuosikymmenellä. Katso Facebookista, kuinka työmailla hommat hoituvat.

Tyvenentie 1, Pori • Puh. 02 634 6100 • www.prm.fi

Tarjoan asiantuntijapalvelut Tarjoamme asiantuntijapalvelut yritystoiminnan ostoon ostoon ja yritystoiminnan ja myyntiin myyntiin • Yritysvälitys • Yritysten hinta-arviot • Omistajanvaihdoksen suunnittelu ja toteutus • Yrityksen myyntikuntoon saattaminen

Kari Varis puh. 040 1, 506 9855 • Pori • www.karivaris.fi Luvianpuistokatu Pori • Kari / 040/ Kari 506 9855 Luvianpuistokatu 1, Pori • 040Varis 506 9855 Varis info@yrityskauppatalo.fi

Porin Hitsauslaite Oy Eteläväylä 20, Pori Puh. 02 635 9002 www.phloy.fi

TYÖSUHDEPYÖRÄT

AL ANSA AMMATTILAISELTA .

OTA YHTEYTTÄ!

Avoinna: Ma-Pe 10-17 Satakunnankatu 32 P. 040-1627904

Pyry �/����– 9


J Ä S E N Y R I T Y S E S I T T E LY S S Ä

Ulla Mäkinen liputtaa

LUOMUN NIMEEN Luomu on eettinen valinta. Se on elämäntapa. Se on huolta ihmisestä ja luonnosta, maapallon tulevaisuudesta. Luomu on Ulla Mäkisen intohimo ja rakkaus, johon hän panostaa niin elämässään kuin yritystoiminnassaankin.

Teksti Jorma Vesterholm | Kuva Altti Papinsaari

ULLA MÄKINEN toimi aikoinaan myymälähoitajana Porissa Kehitysmaakaupassa. Hän otti jo 1980luvulla osaa maamme ensimmäiseen luomuviljelijäkoulutukseen. Hän on lisäksi opiskellut puutarhuriksi, joten luomuasiat ovat luontevasti hänen hallussaan. Yritystoiminta on moninaista. Perustan luo Saaren Luomuherkut Oy. Se käsittää Luomupuodin Porin kauppahallissa ja juuri 20 vuotta täyttäneen Ullan Uniikki -tuotemerkin, joka keskittyy tuotteiden jatkojalostukseen, kuten mehuihin, säilykkeisiin ja kuivamausteisiin. Saaren luomutila Ulvilassa on toiminnan alkulähde ja mahdollistaja. – Itse työskentelen keväästä elokuun loppuun tilalla. Tällöin minulla on kesäapulaisia kauppahallin myyntitehtävissä. Tilaa pyöritämme tällä hetkellä kahden muun puutarhurin kanssa yrityksenä nimeltä Saaren Luomuosuuskunta. Tämän yhteydessä harjoitamme Kanadassa alkunsa saanutta kumppanuusmallia. Siinä asiakas voi ostaa satoosuuden etukäteen keväällä. Näin kartutamme pääomaa kevään moninaisiin hankintoihin satokautta varten. Vastineeksi asiakas saa sitten kesällä luomutuotteita sisältävän ruokakassin aina parin viikon välein, Ulla selvittää. LUOMU LÖI lopullisesti läpi Suomessa kymmenisen vuotta sitten. Tuotteita alkoi ilmestyä markettien hyllyihin kiihtyvällä vauhdilla. Toisaalta tämä söi kivijalkakauppojen volyymia, toisaalta se avasi myös tien pientilojen tuotteille juuri marketteihin. Lisäksi ravintolat kiinnostuivat luomusta.

10 – Pyry �/����

– Ravintolaväkeä kävi tutustumassa tilan tarjontaan ja valitsi sieltä omaan toimintaansa sopivia tuotekokonaisuuksia. Tietty määrä luomutuotteitamme siirtyy myyntiin esimerkiksi Helsingin tukun kautta. Yhteistyö muiden vastaavanlaisten lähialueen toimijoiden kanssa on myös merkittävää. Joitakin luomutuotteita tulee myös ulkomailta, Ulla Mäkinen valottaa toimivaa verkostoa. Korona-ajan yli Ullan pelasti verkkokauppa. Hänen lapsensa hoitivat tekniikkapuolen. Ulla puolestaan toimitti asiakkaille heidän tilauksensa pari kertaa viikossa. Verkkokaupan ylläpito ei vaadi mittavia kustannuksia, joten se toimii edelleen, ja joka viikko luomua kuskataan muutamille asiakkaille. LUOMUTUOTANNON PALETTI elää joka vuosi, mikä omalta osaltaan tekee alasta niin kiehtovan. Tärkeitä ovat kuitenkin pysyvät elementit eli koko ajan mukana olleet kanta-asiakkaat. Heidän on mahdollista hankkia kanta-asiakaskortti, joka tuo mukanaan taloudellisia etuja. Opiskelijoillekin on luvassa alennuksia. – Monet asiakkaani arvostavat luomutuotantoa ja asiakasläheistä palvelua. Jos minä teen oman vakaumukseni näköistä työtä, tekevät he oman vakaumuksensa näköisiä valintoja. Kokonaisvaltainen ajattelu, ihmiskunnan ja luonnon hyvinvointi, huoli jatkuvuudesta, nämä ovat minun sydäntäni lähellä. Raha ei ole koskaan ollut pääasiallinen toiminnan motiivi, mutta onneksi liiketoiminta on tuottanut sen verran, että olen pärjännyt, Ulla sanoo kiitollisena. Ruoan hinta on ollut rajussa kasvussa. Luomutuo-

tannossa se ei ole vielä juurikaan näkynyt, sillä täällä tuotantopanokset eivät ole niin riippuvaisia ulkomaisista raaka-aineista. Hinnannousu luomussa on vasta tuloillaan, mutta kyllä se Ulla Mäkisen mielestä on vääjäämättä edessä, muun muassa lisääntyneiden kuljetus- ja pakkauskustannusten takia. ERILAISTEN LUOMUTUOTTEIDEN määrä, joita voi kauppahallin luomupuodista ostaa, on kunnioitusta herättävä. Viljat, niitä on sekä kotimaisia että ulkolaisia. Vihannekset ja hedelmät, niitä löytyy niin tuoreina kuin kuivattuinakin. Marjoja on tarjolla niin mehuina kuin pakasteinakin. Makeisia ja muita herkkuja on saatavilla, samoin monenlaisia tuoretuotteita sekä muun muassa mausteita ja pesuaineita. Ja paljon muuta. Tilalla on suppeampi valikoima perustuen pääasiassa tilan omiin tuotteisiin. Taimikauppa on nyt lopuillaan ja edessä marjojen sekä varhaisvihannesten myynti. Etukäteistilauksia on vuosittain paljon, ja mansikat myydään pitkälti varausten perusteella. Itsepoimintakin tilalla onnistuu. Tilan toiminta hoituu yhtiökumppaneiden ja lukuisten nuorten kesätyötekijöiden avustuksella. – Vuosien saatossa sitä on oppinut aina vain tehokkaampia työtapoja ja oikeanlaisen aikataulutuksen. Tärkein asia on kuitenkin se, että arvostan työtäni, asiakkaitani ja työyhteisöäni sekä sitä, mitä työ minulle eettisesti antaa. Kaikki tämä auttaa jaksamaan. Ulla elää hetkessä ja nauttii elämästään ja yrittämisestään täysin siemauksin. Vuosi kerrallaan, sato kerrallaan, luomukausi kerrallaan.


Ulla Mäkinen luomutuotteiden keskellä puodissaan Porin kauppahallissa.

Mopoautoja Suomeen tuonut alan porilainen pioneeri Juha Dahlman

Pyry �/����– 11


Kesäkenkiä, sporttikenkiä ja paljon muuta jalkaan kuin jalkaan!

%%%


Verkkojen ja narujen valmistus Tmi AILA SALMELA

Valtasentie 4, Pomarkku Puh. 044 541 5788, 02 541 5788

JUHLATALO VARRELLA VIRRAN

Laituritie 14 B, 28240 Pori Puh. 0400 645314 posti@jarmorantamaki.fi

www.jarmorantamaki.fi

TAKSI TAKSI

Porin Invataksi Oy Porin Invataksi Oy Ari Ari Rönni Rönni

02 02 633 6335871 5871 Vielä vapaita päiviä kesän juhliin ja tilaisuuksiin. Ota yhteyttä ja tiedustele!

0400 228 0400 228 287287

LÄMMÖNERISTEET, POLYURETAANILEVYÄ uudisrakentamiseen ja saneeraukseen

Isojoenrannantie 58, Pori puh. 02 6393900

rantakartano.net

M Kailasto Oy Kankaanpää puh. 040 549 6333

Porin Linjuriauto Oy / Satabus puh. 0400 591 243 • tilausajot@satabus.fi

www.satabus.fi

Pyry �/����– 13


YRITTÄJÄSTÄ

AIKAANSAAJAKSI Pauliina Laitisen elämä on ollut yrittäjien kyllästämää. Hänen lapsuudenkodissaan äiti toimi alallaan aktiivisena parturi-kampaamoyrittäjänä, molempien avioliittojen kautta yrittäjyyden eri näkökulmat ovat avautuneet ja Laitinen itse on tehnyt suurimman osan koko työurastaan yrittäjänä. Mitä porilaissyntyinen taideasiantuntija ajattelee yrittäjistä, yrittäjyydestä, Suomen ja Ruotsin eroista yrittäjämyönteisyydessä ja millaista on yrittäjien arvostus? Teksti Elina Wallin | Kuva Hannu Ikonen

SOVIMME TAPAAMISEN Porin Taidemuseon edustalle. Pauliina Laitinen pujahtaa autosta aurinkoisena keltaisessa keveässä jakussa. – Arvaa mitä? Olen asunut tuossa marjapuuronpunaisessa matalassa kivitalossa, kun meidän pojat kasvoivat pienistä täysikäisiksi. Tämä maisema on minulle niin rakas, todella rakas, Laitinen sanoo, eikä äänensävystä voi erehtyä. Kotiseuturakkaus tulvii. Nyt emme kuitenkaan keskity pelkästään kehumaan kotiseutuamme, vaan puhumme yrittämisestä.

Lukuisia näkökulmia yrittäjyyteen – Lapsuudessa opin äidiltä, että yrittäjyyteen kuuluu tietty aktiivisuus ja itsenäinen vastuunotto. Äiti oli perustamassa viittä eri alansa yhdistystä ja kehitti toimintaa. Koen kasvaneeni kampaamon takahuoneessa ja opin pienyrittäjyyden ja käsityöammatin hyviä ja huonoja puolia, Laitinen aloittaa. – Ensimmäisessä avioliitossani mieheni perheellä oli vesijohtovarusteita valmistava tehdas Heikki Laiho Oy. Sain mahdollisuuden avartaa uutta näkökulmaa pk-yrittäjyydestä, koneellisesti tuotettavista tuotantoprosesseista ja perheyrittäjyyden dynamiikasta. Perheyrittäjyydessä tärkeää on myös yrittäjyyden jatkuvuus perheen sisällä. Seuraavan sukupolven kasvattaminen yritykseen on samoin oma prosessinsa. Pauliina Laitinen kirjoitti ylioppilaaksi Porista, ja valmistui filosofian tohtoriksi Turun yliopistosta kotimaisista taidemarkkinoista. Siinä välissä hän suoritti vuoden kestävän yrittäjätutkinnon Suomen Yrittäjäopistossa. Nyt hän on itse akateeminen pienyrittäjä ja kokee sen hyvänä vaihtoehtona asiantuntija-ammattiin. Ajankäytön ja kalenterin saa itse suunnitella. Jatkuvasti täytyy siltikin päivittää ammattitaitoa ja omata hiljaista tietoa. Julkisuudesta on ollut hyötyä, koska ihmiset saattavat muistaa nimen ja kynnys yhteydenottoon on pienempi. Samalla kuulee hiljaista tietoa, mikä on tässä ammatissa arvokasta. – Koska olen erikoistunut taidesijoituksiin, joita on vain noin kaksi prosenttia kaikesta taiteesta ja juuri niihin prosentteihin liittyy väärennökset, on hiljainen tieto todella tärkeää. On saatava ensi käden tietoa siitä, mitkä sijoituskohteet ovat tulossa myyn-

14 – Pyry �/����

tiin ja minne kokoelmiin ne menevät. Samoin on tiedettävä kuka kauppaa ja mitä väärennöksiä. Yrittäjyyden erilaisia näkökulmia tarjoili myös seuraava avioliitto, joka vei Laitisen Ruotsiin. – Edellisen puolisoni työ liittyi kansainväliseen konsultointiin ja katsoin yrittäjyyttä nyt ruotsalaisten näkökulmasta. – Summa summarum. Yrittäjyys on mielestäni haastava ammatti: samaan aikaan sinun on oltava edelläkävijä, rohkea, yltiöpositiivinen, osata haistella ilmapiiriä, nähdä tulevaisuuteen, tuntea markkinat ja byrokratian, osata tehdä muutoksia ajoissa, olla sinnikäs sekä hyvä verkostoituja ja valaa uskoa muihin. Hatunnosto jokaiselle yrittäjälle.

Ei yrittäjä, vaan företagare, aikaansaava – Ruotsissa asenne yrittäjiä kohtaan on toisenlainen kuin Suomessa. Mielestäni yrittäjiin kohdistui enemmän kunnioitusta ja arvostusta. Niin kuin pitääkin. Jo termi yrittäjä on lievästi negatiivinen. Ruotsin kielessä företagare olisi ikään kuin aikaansaava suomennettuna. Sehän kertoo aivan valtavasti enemmän siitä, mitä yrittäjät tekevät. Yrittäjä ei pelkästään yritä vuodesta toiseen, vaan nimenomaan saavat myös aikaiseksi. Aihe selvästi kiihdyttää Laitista. Ajattelun muutos tekisi poikaa. – Ruotsi on niin kansainvälinen maa, että yrittäjyyden lähtökohta on saada menestys myös kansainvälisesti. Omasta mielestäni se on hyvä kannustin, tietysti se ei sovi kaikille aloille. – Toisaalta yrittäjyyttä on pidetty helpompana Ruotsissa pienemmällä byrokratialla ja paremmilla verovähennyksillä, mutta luulen, että tilanne on tasoittunut melko samoihin suomalaisen yrittäjyyden kanssa. Aikaisemmin Ruotsissa oli paljon eri alojen konsultteja ja niillä hyvät verovähennykset. Sittemmin se tukimuoto on purettu. Maat asenteineen eroavat todella paljon, mitä tulee yrittämiseen. – Olin jossain vaiheessa omien töideni vuoksi useasti Afrikassa. Monesti näin, miten ruotsalainen yritys otti avukseen jonkun ulkopuolisen konsultin, jolle kohdemaan byrokratia ja systeemit olivat tuttuja. Mikäli uusi alue saatiin haltuun, konsultti sai

tietyn summan avattuaan tärkeitä ovia. Suomalaiset taas tuumasivat, että ei ei kiitos, me hoidetaan tämä homma itse, jolloin jokainen suomalaisyritys tekee käytännössä samat ovien kolkutukset yksitellen. – Verkostoituminen on siis jossain määrin erilaista suomalaisten ja ruotsalaisten kesken.

Yrittäjän paikka taidekentässä Pauliina Laitinen tekee itse yrittäjänä laajasti töitä taidesijoittamisen, taiderikollisuuden ja arviointien parissa. Siksi hänellä on myös painavaa sanottavaa taidehankintoja tekeville toisille yrittäjille. – Kautta aikain nimenomaan yrittäjillä on ollut tärkeä asema oman alueensa taiteilijoiden tukemisessa. Muistamme esimerkiksi Maire Gullichsenin mesenaattina tai Touko Palojoki laajoine teoskokoelmineen. Omana aikanaan he ovat olleet yrittäjiä, alueensa ja alansa arvostamia osaajia. Aivan samoin on nyt. Paikallisesti esimerkkinä voisi nostaa vaikkapa VäriÄssät Oy:n myymälän ulkoseinän Karjarannassa. Siihen yrittäjä Vesa Alanko on tilannut metallivaloteoksen Jan-Erik Anderssonilta kaikkien iloksi, samalla taiteilijaa tukien.

Hanki taidetta, varo väärennöksiä Laitinen muistuttaa muutamasta tärkeästä asiasta taidetta hankkiessa. Sijaintina Pori on herkullinen taideväärennöksille. – Pori ei sijaitse minkään suuren keskittymän alueella, joten tänne on myyty ja on melko helppo myydä väärennöksiä. Käytännössä se tapahtuu niin, että aidon ohella myydään väärennös ikään kuin huomaamatta. – Siksi ostajan tulee aina vaatia ostoksestaan kuitti ja vielä jos pystyy, niin kauppapapereihin myyjän allekirjoitus. Kun itselle mieluinen teos on löytynyt, se kannattaa pyytää pariksi viikoksi kotisovitukseen. Sinä aikana on hyvä selvittää aitous. Tämä todella kannattaa. Eli huolellinen taustakartoitus on aina tarpeen yksityisiltä taidekauppiailta ostaessa. Lopuksi Pauliina Laitinen muistuttaa, että taidehankinnan ei tarvitse aina olla hyvin hintavaa. – Kaiken hintaista löytyy. Tärkeintä on se, että teos miellyttää itseä, puhuttelee ja antaa iloa.


Taideasiantuntija Pauliina Laitinen käy Porissa silloin tällöin ja hänellä on edelleen tiiviit suhteet tänne. Tapaaminen Etelärannassa taidemuseon tuntumassa lämmitti Laitista erityisesti, sillä marjapuuronsävyinen talo on ollut hänen perheensä koti.

Pyry �/����– 15


Risteilyelämyksiä Suomen Amazonilla, Kokemäenjoella Porissa

Risteilemme Pohjoismaiden suurimmalla jokisuistoalueella Porin, Reposaaren ja Ulvilan maisemissa, huhtikuulta aina jäiden tuloon asti. Risteilyn ruoka-, juoma- ja kahvitarjoilu toiveidenne mukaan.. Yksityisille ja pienryhmille yleisöristeilyjä heinä– ja elokuussa, katso aikataulut nettisivuiltamme: risteilypori.fi Etelärannan laiturialueemme käytettävissä myös juhlatilaisuuksiin eri varauksesta, esim. yritystilaisuudet, häät jne. Max. 150 hlö

Tilaukset ja info: 044 5879 900 tai 0400 329 831 • info@risteilypori.fi risteilypori.fi Tykypäivät • Työhyvinvointi • Yritystilaisuudet Tuote-esittelyt • Kokoukset • Häät • Merkkipäivät

Vesillä on ihan kuin maissa, paitsi mukavampaa!

kuvatekstiä

16 – Pyry �/����


• Satakunnan laajin askartelutarvikkeiden valikoima • Kehystykset ammattitaidolla • Ilmapallojen heliumtäyttö • Näyttävät ilmapalloasetelmat sekä muut koristeet juhliin Nortamonkatu 15, Rauma puh. 044 356 6076

www.askarteluohjaus.fi

RANTOJEN RUOPPAUKSET JA VESISTÖKULJETUKSET AMMATTITAIDOLLA 0400 591023 / Hannu 0500 223400 / Seppo h.tervamaki@gmail.com lr.saaristopalvelu.fi

VIIHDEOKA OHJELMAPALVELUT

KOOMIKOT, JUONTAJAT JA ORKESTERIT

040 575 7564 WWW.VIIHDEOKA.NET

Yritysten sijoituspalvelut - kestävää lisäarvoa yrityksellesi Tuottavatko yrityksesi ylimääräiset kassavarat? Säilyttävätkö ne edes arvonsa? Entä ovatko yrityksesi lisäeläkevakuutukset kunnossa?

Asiakkuusasiantuntija Jaana Mustonen Sijoituspalvelut 010 257 0329, 040 537 2733 jaana.a.mustonen@op.fi

Avullamme yrityksesi saa käyttöönsä vaivattomat ja järkevät ratkaisut, olipa kyse sitten tilillä olevista kassavaroista, niiden hallinnasta arjessa, säännöllisestä säästämisestä ja pidempiaikaisista sijoituksista.

Meidän mielestämme jokaisella yrityksellä on oikeus saada räätälöity sijoitussuunnitelma, joka tukee yrityksen liiketoimintaa ja auttaa saavuttamaan sille asetetut tavoitteet.

Hyvin laaditulla etukäteissuunnitelmalla turvaat toimeentuloasi myös työuran jälkeen ja voit jopa alentaa eläkeikääsi.

Olemme sinun ja yrityksesi paikallinen kumppani sijoituspalveluissa. Ole yhteydessä!

Kaikkien OP Länsi-Suomen asiantuntijoiden suorat puhelinnumerot löydät osoitteesta op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan

Asiakkuusasiantuntija Tiina Ruohola Sijoituspalvelut 010 257 0308, 040 656 9096 tiina.ruohola@op.fi

Varainhoitaja Matti Iinainen OP Private 010 257 0311, 040 667 0870 matti.iinainen@op.fi

Pyry �/����– 17


J Ä S E N Y R I T Y S E S I T T E LY S S Ä

Lastenvaunutehdas Porista

TUNNETKO ORAN? 1970- ja 80-luvuilla vanhemmiksi tulleet tuntevat Oran, kotimaisen lastenvaunujen ja -rattaiden valmistajan. Tämän jutun kirjoittajakin on kellinyt 1980-luvun ensimetreillä Oran tummanruskeissa vakosamettivaunuissa. Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin markkinoille rynnisti verkkokaupat maailmalta ja pieni kotimainen yritys oli jäädä jalkoihin. Vuonna 2015 Paula Vesterbacka-Laurila osti Oraselin ja kääri hihat. Täydellisen myllerryksen, tuotekehitysprojektien ja tulevaisuuteen tähtäämisen seurauksena Ora on jälleen haluttu merkki – myös kotimaisuutensa ansiosta.

Teksti Elina Wallin Kuva Altti Papinsaari

– Onhan kehitystyö hidasta, nyt olemme hyvässä vauhdissa jälleen uuden kehitysprojektin parissa. Edellinen, koko vaunumalliston uudistus oli iso työ ja sen hedelmiä poimimme nyt, kertoo yrittäjä Paula Vesterbacka-Laurila.

Repreve tuo vastuullisuutta materiaaleihin Repreve on kierrätyskuitu, mikä valmistetaan kierrätetyistä muovipulloista. Sen valmistus säästää vettä ja energiaa sekä pienentää ympäristölle aiheutuvaa kuormaa. – Asiakkaille on eri asiat tärkeitä. Siksi halusimme vaihtoehdon myös kierrätyskuidusta. Toimme taannoin markkinoille Repreve-materiaalista valmistetut Aino-matkarattaat, Vesterbacka-Laurila kertoo. – Meiltä on paljon toivottu matkarattaita. Tietysti korona-aikana sellaisille ei juuri olisi ollutkaan kysyntää. Mutta nyt näyttää selvästi siltä, että matkustelu on lisääntynyt ja matkarattaiden tarve sen myötä. Aino-matkarattaisiin on valittu kaksi eri väriä, Hiili ja Tyrni, luonnonläheisesti nimetyt, kuten koko Oran mallisto. Toinen Oran malliston uusista tuotteista on monikkovaunut, joihin mahtuu hyvin kaksoset tai jopa pienet kolmoset.

Uusi kehitysprojekti etsii modernia ilmettä Lastenvaunutehtaalla tehdään parhaillaan monisuuntaista kehitystyötä, joista yksi on modernin

18 – Pyry �/����

ilmeen hakeminen rattaisiin. – Yksi protomalli on tehty, ja se vaatii vielä hiomista, Vesterbacka-Laurila kuvailee. – Kehitysprojekti on aina pitkä. Itse olen välillä vähän malttamaton, mutta sen kanssa on sitten vain tultava toimeen, Vesterbacka-Laurila nauraa. Oran väellä on selvät ajatukset siitä, mitä uusilta rattailta halutaan. Se ei silti riitä tuotteet konkretisoimiseen. Tarvitaan teollista muotoilijaa ja insinööritaitoja. – Haluamme rattaiden uuden designin lisäksi ehdottomasti säilyttää Oran Onni ja Unto –vaunuista tutun ominaisuudet eli oralaisuuden. Käytännössä se tarkoittaa pohjoismaista ilmastoa –20 asteen pakkasesta lähes 30 asteen helteeseen sekä maastossa lumeen, loskaan, metsäpoluille, asvaltille, kaikille alustoille siis. – Meillä työssä on mukana Formion Jaakka Kivioja. Monta sellaista hetkeä olemme kokeneet, että jonkin pienen muutoksen tekeminen vaikuttaa siihen tähän ja tuohon, jolloin meidän ymmärryksemme ei riitä ongelman ratkaisuun, vaan tarvitaan juuri sitä insinööriä. – Hyvin suunniteltu on tässäkin tapauksessa puoliksi tehty, sillä jokainen vaihe kannattaa huolellisesti testata ja senkin jälkeen vielä testata.

Some, seniorit ja sähköinen maailma Oralla työskentelee tällä hetkellä myös kaikesta sosiaalisen median, verkkokaupan ja it-puolen koukeroista vastaava Essi Kemppainen. Maailma ja


Oran tehtaalla Porin Tiiliruukissa on tehty jälleen kehitystyötä ja monikkovaunut sekä kätevästi käsimatkatavaroihin mahtuvat matkarattaat ovat nyt myynnissä. Oran omistajan Paula Vesterbacka-Laurilan (oik.) kanssa kuvassa rattaita esittelee Essi Kemppainen.

varsinkin markkinat lastenvaunuissa ovat täysin muuttuneet jo mainitusta 1970-luvusta. – Some on se paikka, josta nykyiset ja tulevat Oran asiakkaat etsivät tietoa ja käyttäjäkokemusta, Kemppainen kertoo. Ora luottaa siihen, että siellä pitää olla, missä asiakkaatkin ovat. On myös hyvä ymmärtää asiakkaiden toimintaperiaatteita. – Koko ajan pitää huolehtia siitä, että verkosta löytyy kaikki mahdollinen tieto ja asiakkaita palvellaan. Herkällä korvalla kuunnellaan nyt muuttuvassa maailmassa myös asiakkaiden toiveita. Millainen asiakas arvostaa kotimaisuutta ja haluaa panostaa siihen? Kuka taas vannoo kierrätyksen nimeen ja voisiko siellä olla jonkun teknologiakumppanin kanssa kierrätystä vahvistava toimintakenttä? Sen lisäksi, että lastenvaunujen sektoria kehitetään, myöskään senioreita ei olla unohdettu. – Tai no, ei se pelkästään tietysti senioreita koske. Olemme käynnistäneet myöskin apuvälineiden kehitystyön, Vesterbacka-Laurila kertoo. – Kovin paljon siitä ei tosin voi vielä puhua, mutta tähtäämme siihen, että välineet helpottavat kotona asumista. Näistä suunnitelmista kuultaneen tulevaisuudessa lisää.

Artikkelin kirjoittaja muistelee:

– Kun viitisen vuotta sitten meidän perheessä oli vaunujen hankinnan tarve, ei tullut kyseeseen mikään muu kuin Ora. Kävelin kotoa Liinaharjasta noin kilometrin Tiiliruukkiin Oran tehtaalle vaunuja katsomaan. Uusi mallisto oli aivan tuore. Sen suunnittelussa oli ollut mukana puolisoni kummitytön isä. Ajatus siitä, että tiedän kenen kädenjälki vaunuissa on, tiedän yrityksen omistajan, voin toivoa asioita juuri meille tuleviin vaunuihin ja voin olla varma, että vauvan synnyttyä talvella, vaunu toimii vaikka lunta tulisi kuinka paljon. Tunsin, että vaunuissa yhdistyy suomalaisten ammattilaisten taito.

Pyry �/����– 19


Yrittäjät

SuomiAreena Fiiliksellä, tiedolla vai tuurilla? Kuluttajan vastuullinen ostoskassi tiistaina 12.7. klo 13 Porin kaupungintalon piha (os. Hallituskatu 12) Yrittäjät-akatemia: Teemana vastuullinen ja kestävä liiketoiminta torstaina 14.7.klo 10–16 Promenadisalissa (os. Yrjönkatu 17)

www.yrittajat.fi

20 – Pyry �/����


k o

Canon Business Center Satakunta - Topteam IT Oy ISO 9001

Yrittäjän loma sujuu huoletta, kun osaava ylläpito varmistaa toimivuuden toimistolla.

Kauniita kesäpäiviä ja kireitä siimoja!

ISO 14001

ISO 27001

Rauma | Pori | Tampere | PKS

Pori: Roope Akkanen, 044 302 2111 Rauma: Ilkka Katas, 050 342 5303

IT-PALVELUT - TULOSTUSRATKAISUT - NEUVOTTELUTILARATKAISUT

topteam.fi Pyry �/����– 21


J Ä S E N Y R I T Y S E S I T T E LY S S Ä

Onhan tää ny

TOSI HIENOA! Kalle, Akseli ja Heikki saapuvat työpaikalleen juuri sovitusti, hyvissä ajoin ennen Cafe Kallon luukkujen avaamista. Nuoret miehet pyörittävät nyt toista kesää omaa kahvilaansa Porin Mäntyluodossa, Kallossa. Munkkilaatikot ja makkarapaketit sisään ja haastattelu on valmis alkamaan.

Teksti Elina Wallin Kuva Hannu Ikonen

Akseli Alanko, Kalle Laurila ja Heikki Levola ovat sekä ystäviä, että yhtiökumppaneita. Nuoresta iästään huolimatta heillä on jo ehtinyt kertyä kokemusta viime kesänä Cafe Kallon puikoista. Yrittäjyys innostaa!

Kuvamanipulaatio: Kahvilassa poikien pitää taipua moneksi KOLMIKKO PYÖRITTI BSF:n eli Kallossa toimivan Björneborgs Segelföreningenin junnukahvilaa kesällä 2020. Sitten Kari Hakalan rakentama ja pyörittämä Kallon kahvila tuli myyntiin ja palaset alkoivat loksahdella. – Viime kesä oli aikamoista hulinaa. Nyt voisi tulla vaikka samanlainen kesä, Kalle Laurila pohtii. – Motoristeja kävi muista kaupungeista, Akseli Alanko täydentää. – Samoin karavaanareita, luultavasti Siikarannasta, Kalle jatkaa. Kaikkineen työtä oli paljon. Cafe Kallo tuli tunnetuksi lämpimistä, paikan päällä paistetuista munkeista. Ja niitä meni säkkikaupalla.

Pitkä ystävyys helpottaa yrittämistä Nuorukaisten vanhemmat ovat pitkän ajan ystäviä. Näin ollen pojatkin ovat tunteneet toisensa käytännössä aina. – Mun mielestä se on nimenomaan hienoa ja paljon helpompaa, kun ollaan tosi tuttuja,

22 – Pyry �/����

Heikki Levola tuumailee. Yrittäjät tekevät töitä tasavertaisesti, ja hyvässä hengessä sopivat työvuoroista ja muista käytännön asioista. Purjehdusta aikanaan harrastaneet nuoret ymmärtävät myös maiseman päälle. – Onhan tämä nyt tosi hienoa omistaa tällaisessa paikassa kahvila, Kalle pukee kaikkien ajatuksen sanoiksi. Nuoret omistavat yrityksen keskenään ja tekevät työtä innolla. – Olishan se hienoa omistaa tämä mahdollisimman pitkään, Heikki pohtii, kun tulee puhetta tulevaisuudesta. Tällä hetkellä Cafe Kallo työllistää omistajiensa lisäksi yhden kokoaikaisen kesätyöntekijän.

Vierasvenelaiturille ja artesaanipizzaa uuniin Vaikka viime kesässä ei ollut moittimista, ei yrittäjät jääneet tyytyväisyyteen makaamaan. Talven ja varsinkin kevään aikana viime vuo-

– Viime kesä oli aikamoista hulinaa. Nyt voisi tulla vaikka samanlainen kesä.


den tuloja on sijoitettu investointiin. Kahvilaa vastapäätä on nyt Cafe Kallon vierasvenelaituri lyhytaikaiseen kiinnitykseen. – Kyllä, siinä se nyt on ja toivomme tietysti ahkeraa käyttöä. Siihen saa maksutta tulla ja laiturille asennettiin myös uimaportaat, joten pulahdus onnistuu turvallisemmin kuin kallion puolelta, pojat kertovat. Vierasvenelaituri sijaitsee Kallonlahden puolella. Toinen kahvilan uudistuksista tälle kesälle on pizzauunin hankinta. Eli myynnissä on nyt myös paikan päällä paistettua artesaanipizzaa. – Käytännössä siis esivalmistettu pizza paistetaan täällä pizzauunissa. Kyseessä on Donna Italia -pizzat, ja makuina margarita ja salami. Meiltä on jonkin verran kyselty suolaista vaihtoehtoa. Kaikki ei höyrymakkarasta välitä. Vierasvenelaiturille on luvassa jossain vaiheessa myös Charlotta-jokibussin pysähdyksiä. Myös VV

Outdoors on jatkamassa kuljetuksia Kallon ja Reposaaren välillä.

Nyt lukio, sitten opintoja Heikki Levola täyttää loppukesällä 17, Kalle Laurila on 17 ja Akseli Alanko täyttää syksyllä 18 vuotta. Akseli starttaa kirjoitukset tulevana syksynä. Tiukka kesätyö ja lukio yhdistyy rennolla otteella, vaikka suunnitelmia tulevaankin on. – Mulla olis syksyllä terveystiedon ja ruotsin kirjoitukset. Jos nyt aloittais niihin lukemisen, kun heinäkuu on sitten täynnä töitä, Akseli suunnittelee. – Muuten en kyllä tiedä yhtään, että mitä sitä sitten haaveilisi. Kauppakorkeaan voisi yrittää päästä. Lukion toiselle luokalle syksyllä menevät Heikki ja Kalle ovat hekin pohtineet tulevia opintoja. – Kyllä mä kauppakorkeaan yritän myös, Heikki pohtii. – Ja sen jälkeen yrittäjyys on yksi oikein hyvä vaih-

toehto, hän jatkaa. Kalle puolestaan on suunnitelmineen selvillä vesillä, ikään kuin toteutusta vaille: – Aion hakea sitten parin vuoden päästä lukion jälkeen Porin Ilmailuopistoon. Haluaisin lentokapteeniksi, hän kertoo. – Sinne tosin on vaikeaa päästä. Jos pääsisi lennostoon sitten kun armeijaan mennään, siitä saisi varmasti lisäpisteitä hakuun, Kalle pohdiskelee. Tulevaisuudesta palataan pikavauhtia nykyhetkeen, sillä kahvilan aukeamista pitää alkaa valmistella. Tuolit ja pöydät paikoilleen, kahvi tippumaan, munkit valmiiksi. Hetken kuluttua kuuman kahvin houkuttelevat tuoksu leviää jo luukuista, sillä juuri tänään tuuli tosiaan nappaa tuoksun lisäksi myös takin liepeeseen. Ja se vetovoimaisin, meri, muistuttaa sekin olemassaolostaan.

Pyry �/����– 23


KOIRIEN TUORERUOKAA

laadukkaista, kotimaisista, raaka-aineista

AJANVARAUKSET puh. 02 641 3890

Tutustu verkkokauppaamme neufrau.fi

Myymälä avoinna: ma ja pe 9-18, ti-to 9-17, la 10-14 Pyhisin ja aattoisin suljettu

Virtasentie 12, Pori neufrau.fi

Itsenäisyydenkatu 33, Pori

www.satakuulo.fi

VENERETKET SELKÄMEREN KANSALLISPUISTOON Timo Lokki puh. 044 500 4142 lokkitimo@hotmail.com

selkamerenveneretket.fi

Puh. 050 3586533, 050 3663843

www.evesaneeraus.fi

www.pirtinhautauspalvelu.fi puh. 040 173 9866

lansirannikonremontointi.fi

Korjuuntie 17-19, Herralahti, Pori puh. 02 641 1960 MYÖS RENGASHOTELLI

Ajoneuvojen keraamiset pinnoitteet sekä sisäpesut ja suojaukset laadukkaasti ja joustavasti mikko@mnautocare.fi / puh. 041 312 3721

www.mnautocare.fi

Kukkia ammattitaidolla

KukkaMylly Itäpuisto 12 Pori p. 02 6336 707

p. 02 6332 707 Itäpuisto 12, 28100 Pori www.rantasenhautaustoimisto.fi

SporttiVekarat Yksityinen ryhmis Porissa Tervetuloa tutustumaan!

Sahalaistenkatu 5, Pori

p. 040 482 4182

KYMPPI LAVA OY Puh. 050 367 1363

www.kymppilava.fi

AAMIAISTILAISUUS, KOULUTUSTILAISUUS, YHDISTYKSEN KOKOUS TAI JUHLATILAISUUS? ADR-KOULUTUS JA KULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYS -JATKOKOULUTUS AJOKORTTILUOKAN C:STÄ CE:HEN KOULUTUS yhteistyössä Ulvilan Ajo-Opiston kanssa Ilmoittautumiset ja tiedustelut 040 592 4455 tai timo.kallionpaa@adrkoulutus.com tai

adrkoulutus.com

24 – Pyry �/����

Liisanpuistossa muuntautumiskykyiset tilat 12 henkilön kabinetista 122 henkilön auditorioon. Tarjoilut järjestämme joustavasti tarpeidenne mukaan. Kysy lisää kokouspalveluistamme: myynti@liisanpuisto.fi

Ravintola Liisanpuisto

lounas, kokous, juhlat, catering Liisankatu 20, 28100 Pori puh. 02 5388 387

www.liisanpuisto.fi


VEIKKO HAAPA-AHO

040 723 7841 www.rakennushaapa-aho.fi

Vanhakoivistontie 14, Pori Myynti/huolto 045 1951 788

Itäkeskuksenkaari 7, Pori • 0400 630 424 • www.luvipor.fi

Avoinna ark. 8-17, la 8-15 Puh. 02 6411 977 Yrjönkatu 15, Pori

Annen LEIPÄPUOTI Hevosenkenkä 8, (Harmaalinna, Pori), puh. 02 646 1396 OMAN UUNIN TUOTTEET

Arkeen ja juhlaan

www. hyvinvointisara.fi

Vuokra-asunnot Opiskelija-asunnot Senioriasunnot Porin Seniorikotiyhdistys ry Asumisneuvonta • Isännöinti Rakennuttajapalvelut

Varaa aikasi

Rakennusliike Luvi-Por Oy

Avoinna ma-to 9.30-17, pe 9.30-15 sekä sopimuksen mukaan

Kaupungin rakentaja

PUHDASTA PINTAA YLI 25 VUOTTA

PENTTILÄN KOTILEIPOMO

Koulutettu hieroja Johanna Salmi Otavankatu 11, Pori Puh. 044 2306260

Yrjönkatu 7, Pori puh. 050 575 7468 www.kelloseppasandberg.fi

www.kylmäkarhut.com

02 649 8010 0400 592 922 Ojantie 8, Pori

Lahjakortit hierontaan sekä myymälään!

Laadukkaat kellot sekä kellohuollot ammattitaidolla

Annankatu 8, Pori Puh. 02 623 4450 www.porinyhasunnot.fi

Annen LEIPÄPUOTI

Annen LEIPÄPUOTI KOTILEIPOMO

PENTTILÄN KOTILEIPOMO

Hevosenkenkä 8, (Harmaalinna, Pori), puh. 02 646 1396 OMAN UUNIN TUOTTEET

PENTTILÄN Arkeen ja juhlaan

uunituoretta ja lisäaineetonta • Voilla leivotut makeat ja suolaiset leivonnaiset uunituoretta ja lisäaineetonta ja pikkuleivät • Voilla leivotut makeat ja suolaiset leivonnaiset Hevosenkenkä 8, (Harmaalinna, Pori), puh. 02 646 1396 OMAN UUNIN TUOTTEET KOTILEIPOMO • Tilauksesta täyte- ja voileipäkakutPENTTILÄN ja pikkuleivät • Vuohelan gluteenittomat tuotteet

Ruosniemen Linja-auto Oy puh. 02 633 4070 www.sundell.fi

jajajuhlaan juhlaan Arkeen ja •Arkeen Tilauksesta täytevoileipäkakut

Remontille tarvetta? Tarjoamme ammattitaidolla

Avoinna: • arkisin 7–16.30 • lauantaisin 9–14

uunituoretta ja • Vuohelan gluteenittomat tuotteet uunituoretta jalisäaineetonta lisäaineetonta • kylpyhuoneet ja saunat • lattiatyöt • Voilla leivotut makeat ja suolaiset leivonnaiset Avoinna: • arkisin 7–16.30 lauantaisin 9–14 • pinnoitustyöt • keittiöt ja muut kalusteet •jaVoilla leivotut makeat ja •suolaiset pikkuleivät myös julkisivujen ja kattojen pinnoitukset leivonnaiset jajapikkuleivät • Tilauksesta täytevoileipäkakut • Tilauksesta täyteja voileipäkakut • Vuohelan gluteenittomat tuotteet

AVOINNA arkisin 7-16, la 7-13 Hevosenkenkä 8 (Harmaalinna Pori) puh. 02 646 1396

MIKA LEHTONEN

puh. 040 512 0134 mikahjlehtonen@gmail.com Tyvenentie 2 B 1, Pori

Avoinna: • arkisin 7–16.30 • lauantaisin 9–14

www.leworks.fi

FRIITALA TALO - YRITYSTEN KOTI -

Varaa aikasi toimitilaesittelyyn Ari Grahn puh. 044 356 5865

friitalatalo.fi

IKKUNAMIES OY

Tervetuloa herkuttelemaan! Reposaaren Kalasatama, Pori Puh. 010 3289 854 • ravintola@merimesta.fi www.merimesta.fi

Puh. (02) 631 3900 Kielokatu 108, Pori www.vk-lampo.fi Putkityöt, ilmalämpöpumput, ilmavesilämpöpumput luotettavasti paikalliselta

Esa Elo Mäntysalontie 39, 28800 Pori Puh. 040 7589 668

www.ikkunamies.com

LV-MYYNTI • ASENNUS • HUOLTO

Tukesin hyväksymä toiminnanharjoittaja Pyry �/����– 25


J Ä S E N Y R I T Y S E S I T T E LY S S Ä

MAKOPA

se mainio jäteasema Jos maailmassa riittää ”rätei ja lumpui” niin aina tulee olemaan myös jätettä ja romua. Niistä on päästävä eroon ja niitä tulee kierrättää ja hyödyntää. Tällöin kannattaa turvata ammattilaisen apuun. Jukka Nordlund ja hänen yrityksensä Suomen Materiaalikonepalvelu Oy eli tutummin MAKOPA on toiminut ansiokkaasti alalla jo yli 30 vuoden ajan.

Teksti Jorma Vesterholm Kuva Altti Papinsaari

TARKKOJA JOS OLLAAN, niin 31 vuotta tulee täyteen heinäkuun viimeisenä päivänä. Nuorena miehenä autokorjaajana ja puimuritehtaalla työskennellyt Jukka perusti firmansa vasta 24-vuotiaana. Ensimmäiset noin kymmenen vuotta se sijaitsi Mäntyluodossa Kuusakoski Oy:n yhteydessä, ja parhaimmillaan hommia paiski 15 työntekijää. Nykyisellä paikallaan Mikkolan Prisman ja Motonetin läheisyydessä yritys on ollut parisen kymmentä vuotta. Jukan lisäksi firmassa ahertaa kaksi Jukan poikaa.

Erilaisia töitä kasvavan valvonnan alla MAKOPAn toimiala käsittää purku- ja kierrätyspalveluja sen monissa eri muodoissa. Yritys kierrättää rakennus-ja betonijätettä sekä romua. Ongelmajätettä se ei käsittele. Työllistäjinä ovat yksityiset asiakkaat ja yritykset. Purkutyömaat ovat tulleet vuosien saatossa tutuiksi. – Minä työskentelen paljon juuri purkutyömailla. Betonijätettä jatkojalostamme aika paljon itse. Rakennus- ja energiajätettäkin osittain, mutta niiden osalta teemme paljon yhteistyötä kumppaneidemme eli jätehuolto- ja lämpölaitosten kanssa. Ne jatko-

26 – Pyry �/����

jalostavat raaka-ainetta taas kertaalleen eli kyllä tässä puhutaan todellisesta kiertotaloudesta, Jukka Nordlund vakuuttaa. Yritys käyttää tarpeen mukaan myös alihankkijoita, pääosin asbestia sisältävissä purkukohteissa. Lisäksi ympäristövalvonnan paperitehtävissä on käytössä ulkopuolinen alan ammattilainen. – Joskus sitä vaan mentiin ja tehtiin. Nykyään valvontaa ja valvojia riittää, kaupunkia ja muita viranhaltijoita. Purkulavoja pitää olla useampia lajittelun vuoksi, mikä on tietysti hyvä asia. Yhdestä kohteesta voi helposti tulla mapillinen asiapapereita, joten kyllä nämä asiat on kannattanut jättää ulkopuolisen osaajan käsiin. Näin pystymme keskittymään paremmin omaan osaamisalueeseemme, Jukka Nordlund perustelee ratkaisujaan. Nuorempana Jukka liikkui töiden myötä ulkomailla jopa Ruotsissa ja Venäjällä, mutta nykyään asiakaskunta tulee pääosin Satakunnan alueelta.

Jatkuva muutoksen ja aaltoliikkeen tila Koko alaa voisi kuvata avoimeksi kirjaksi, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Talvi on aina hiljaisempaa aikaa.

– Ala on elänyt ja elää taatusti myös tulevaisuudessa. Lajittelu on tarkentunut koko ajan.


Jukka Nordlund Makopan jäteaseman vuoren juurella.

Jätehuolto on ikuista ja siellä on myös vakiasiakkaita. Niitä löytyy osin purkupuoleltakin, mutta täällä aaltoilua on enemmän. Koronan aikana ei pahemmin matkusteltu, ja tuolloin ihmiset pistivät paikkoja kuntoon eli MAKOPAllakin riitti tuhdisti töitä. Ukrainan sota lamautti väkeä keväällä, mutta nyt tilanne on taas vilkastunut. – Ala on elänyt ja elää taatusti myös tulevaisuudessa. Lajittelu on tarkentunut koko ajan. Kustannukset ovat kasvaneet, ja rakennusmateriaaleista on pulaa. Tämä vaikuttaa suoraan meidänkin toimintaamme. Kun rakennusalalla hiljenee, hiljenee myös meillä. Me emme vielä ole nostaneet omia hintojamme, mutta jossain vaiheessa sekin on varmasti edessä, Jukka pahoitellen kertoo.

Hallinnollisissa ja toiminnallisissakin rakenteissa tapahtuu muutoksia. Kuka määrää ja mitä määrätään? Kuka saa tehdä ja kuka ei? Näiden ajatusten kanssa on vain elettävä, ja tässäkin rauhaa ja luottamusta tuo pitkä kokemus alalta.

Ei ruusutarha, mutta tarkkana pärjää Kilpailu alalla on kovaa. Pienenä yrittäjänä Jukka luottaa pitkään kokemukseensa ja siihen, että MAKOPAn jäteasema on hyvällä paikalla. Siellä on helppo asioida. – Alalle ilmaantuu tasaisin väliajoin uusia yrittäjiä, jotka uskovat, että nyt aletaan takoa helpolla rahaa. Karu todellisuus iskee pian vastaan. Kultamunia ei tässä bisneksessä orren alta löydy, jos joskus löytyi

niin ehkä jokunen markka-aikaan. Homma on aaltoliikettä – välillä menee huonommin, välillä vähän paremmin. Kun tarkasti elää, niin kyllä tässä pärjää, Jukka Nordlund selventää alansa tosiasioita. Päivät venyvät usein pitkiksi, niin monen muun yrittäjän tapaan. Aamu alkaa usein jo kuudelta, ja joskus kotiovi Meri-Porissa narahtaa auki seuraavan kerran vasta 15 tunnin kuluttua. Viikonloput Jukka pyrkii lepäämään. Lomia ei voi kummemmin suunnitella. Jos otollinen hetki koittaa, ja sattuu olemaan talvi, niin suunta on selvä. – Muutamaan vuoteen se ei ole kunnolla onnistunut, mutta jos ensi talvena. Silloin kohteena on Lappi ja sen laskettelurinteet.

Pyry �/����– 27


Teemme 20 vuoden työkokemuksella ja ammattitaidolla kattotyöt pohjatöistä peltikatteisiin

PALKINNOT JA KAIVERRUSPALVELUT

KONEASENNUS AHOLA OY Teollisuuden kunnossapitoa 24 h. Kaikki metallialan työt ja koneistukset. Karjasillantie 31 • 28220 Pori • 02 641 7771

An na kaun eud en kos ke tta a

puh. 040 5781272

www.porinpeltityo.fi

Suomen suosituin metsän suosituin ja tonttien Suomen Suomen suosituin kauppapaikka. metsänjajatonttien tonttien metsän

Myynnissä runsaasti metsätiloja, tontteja kauppapaikka. kauppapaikka. ja muita maaseudun kiinteistöjä. Myynnissä runsaastimetsätiloja, metsätiloja, tontteja Myynnissä runsaasti tontteja ja muitamaaseudun maaseudun kiinteistöjä. Jukka Pusa ja muita kiinteistöjä. 0400 636 113 Jukka Pusa Jukka Pusa toimitusjohtaja, LKV, AKA, 0400 636113 113 0400 636 kaupanvahvistaja toimitusjohtaja, LKV, AKA, toimitusjohtaja, LKV, AKA, kaupanvahvistaja kaupanvahvistaja Vesa Yli-Hongisto Vesa Yli-Hongisto Vesa Yli-Hongisto 0500 832 681 0500 832 681 0500 832 681 LKV, KiAT, kaupanvahvistaja LKV, KiAT, kaupanvahvistaja LKV, KiAT, kaupanvahvistaja

Minna Kataja Minna Kataja Minna Kataja 044 377 6220 044 377 6220 044 377 6220 myyntineuvottelija, myyntineuvottelija, myyntineuvottelija, metsätalousinsinööri metsätalousinsinööri metsätalousinsinööri

www.feroxglas.fi

Gallen-Kallelankatu 13 28100 Pori puh. 040 720 6770

www.100palkinnot.fi

JUHLATALO

Ruosniemen Koitto vuokrattavana häihin, syntymäpäiviin, ym. tilaisuuksiin Toimi nopeasti ja kysy heti vapaita paikkoja! Puh. 0440 563 9319

Länsi-Suomen Oy LKV Länsi-SuomenMetsätilat Metsätilat Oy LKV Palkkio 4,5 %, minimi 2 800 € (sis. alv.) tai sopimuksen mukaan.

Länsi-Suomen Metsätilat Oy LKV

Palkkio 4,5 %, minimi 2 800 € (sis. alv.) tai sopimuksen mukaan.

Palkkio 4,5 %, minimi 2 800 € (sis. alv.) tai sopimuksen mukaan.

Kaikki kehon ja mielen hyvinHYVINVOINTICENTER vointiin Yrjönkatu 8, Pori • p. 02 637 6061 hyvinvointicenter.fi

Yrjönkatu 5, Pori • 050 564 2223 www.asuntopiiri.fi

Porin Kotijoukkue Oy Ainontie 3 C, Pori Puh. (02) 6315 300 www.kotijoukkue.fi

www.mm-mykra.fi 28 – Pyry �/����

• KAIVAA • URAKOI • KULJETTAA • PAALUTTAA • PONTTAA • PORAA


Autohuolto

RAHTU

Karjasillantie 12, Pori

KIERRÄTYSASEMA

0400 530 118

rahtu@autohuolto.eu

Mäkipuistontie 21, Kartanon alue, Pori p. 0400 300 348

050 324 9868

kaikki rakennusalan työt

Välitämme myös vaihtolavapalvelun.

SUOMEN MATERIAALIKONEPALVELU OY p. 0400 125 687

Satakunnan Pitopalvelu Oy

puh. 0400 593940 Anne Heilimä

www.ahlaistenkievari.fi

MERI-PORIN

Kissanmäentie 21, Noormarkku

• Kierrätyspalvelu • Betoninvastaanotto • Rakennuspurkutyöt • Teollisuuspurkutyöt

Juhlat kuin juhlat

MUURAUS

Jari Kesäläinen puh. 0401626796

Timanttiporaukset ja sahaukset betonirakenteisiin Pienkuormaajapalvelu Purkutyöt Maa- ja kiviainesmyynti, kuljetukset: 0400 721974

kuljetusmakivaara.fi

Puh. 0400 747 004

www.tpnoy.fi

Pyry �/����– 29


Kaffeella Nuori Tove halusi nähdä maailmaa. Hän matkusti yliopistovaihtoon Melbourneen ja Bangkokiin, teki työharjoittelun berliiniläisessä mainostoimistossa ja palasi Suomeen töihin Helsingin Juhlaviikoille. Nyt Tove Vesterbacka on palannut synnyinkaupunkiinsa Poriin, Yyterin erityisasiantuntijaksi.

Teksti Elina Wallin | Kuva Hannu Ikonen

TOVE VESTERBACKAN omat juuret ovat tiukasti porilaisessa maaperässä. Hänen vanhempansa muuttivat Poriin 1970-luvulla ikään kuin käväisemään vain. – Sisareni ja veljeni olivat jo syntyneet, kun perheemme muutti tänne. Isä tuli Rosenlewille töihin ja sitten minä synnyin täällä. – Nuorena oli selvää, että lähden itse ensin opiskelemaan ja tutustumaan maailmaan. Kiersin opintojen ohessa yksin rinkka selässä jos jonkinlaisia rantoja Australiasta Kambodžaan, Sri Lankaan ja Filippiineille....

Ruotsin kieli ja sen merkitys Vesterbacka on itse käynyt Porissa ruotsinkielisen koulun ja jatkanut sen jälkeen Helsinkiin Hankenille markkinoinnin pariin. – Omaan perheeseeni kuuluu puoliso ja 5-vuotias tytär sekä 11- ja 18-vuotiaat bonuslapset. Kun paikka Yyterin erityisasiantuntijaksi tuli hakuun ja bongasin sen, alkoi asiat loksahdella. Puoliso jopa kehotti hakemaan, koska ymmärsi, miten ainutlaatuisesta mahdollisuudesta on kyse. – Olemme asuneet Helsingissä ja sen ihmeemmin ei olla puhuttu muuttamisesta, kunnes tuli koronaaika. Aina silloin tällöin puhuimme kotona siitä, että eihän tässä ole välttämätöntä täällä asua, Vesterbacka kertoo. Usein käy niin, että kerran ääneen sanottua ei saa takaisin ja ajatus lähtee lentoon. – Asiat alkoivat loksahdella tämän työpaikan myötä. Yhtenä isona tekijänä Poriin muuttoon oli myös se, että täällä on ruotsinkielinen päiväkoti ja koulu. – Ja äitini, sekä sisareni perheineen asuu täällä, joten side Poriin ei ole missään vaiheessa edes päässyt katkeamaan.

Kesyttämätön Yyteri Yyteri on kulkenut Tove Vesterbackan elämässä aina. – Juhlin aikanaan täällä hotellilla ylioppilasjuhliani, isäni pelasi Yyterissä golfia ja veljeni on vihitty Reposaaressa…

30 – Pyry �/����

Yyterin kehittäminen ei nimestään huolimatta rajoitu vain Yyteriin, vaan kattaa koko rantaseudun Kallo ja Reposaari mukaan lukien. – En koskaan osannut silti ajatella niin pitkälle, että pääsisin tekemään töitä Yyterin kanssa. Tämä on silti aina ollut minulle rakas ja tärkeä paikka. – Yyteri on hyvin ainutlaatuinen. Tätä ei ole rakennettu käyttäjiä ajatellen, vaan tämä on luonnon muovaama. Ja se on asia, mikä tulee muistaa, mutta siihen ei tule kahlehtia itseään, Vesterbacka pohtii. Hän kertoo pysäyttävän esimerkin omista, ensimmäisten työviikkojen tuomista opeista: – Rantavehnä, mikä on dyynien synnyn edellytys, voi olla sata vuotta vanha. Miten hauras ja sitkeä se on samaan aikaan. Totta kai rantavehnää kuuluu sen mukaan kunnioittaa. Sen vain ei tarvitse tarkoittaa sitä, että kaikki käyttö kielletään. – Uskon vahvasti ajatukseen, että virkistyskäyttö ja luonto voivat olla yhdessä vahvoja.

Yyterin näköistä Vesterbacka näkee Yyterissä paljon potentiaalia, onhan se alueena myös hyvin monipuolinen eikä se rajoitu vain dyyneihin. – Aivan valtavasti on tehty hyvää työtä sen jälkeen, kun vuonna 2016 Yyteri on nimetty yhdeksi kaupungin kärkihankkeista. Ajattelen, että on tärkeää tiedostaa, mitä Yyteriin halutaan ja mikä sinne sopii. Sellaista Yyterin näköistä. Selvä, eli konkreettisesti, mitä se voisi olla? – Konkretia onkin se vaikein osuus, Vesterbacka nauraa iloisesti. – Eikös helppoa ole maalailla kauniita kuvia ilmaan? On huomattavasti helpompaa lähestyä asiaa sitä kautta, mitä sen ei tarvitsisi olla. – Ajatellaanpa vaikka niin, että turisti KeskiEuroopasta tai Japanista saapuu Yyteriin. Kumpi voisi olla elämyksellisempi välipala, annos läheltä poimittuja metsämarjoja vai trooppinen hedelmäsekoitus? – Vaikka moni asia on meille hyvin arkipäiväistä, se on turistille elämys. Vesterbackan tavoitteena on saada rakennettua

Yyterin alueesta myös jonkinlainen ”käsikirja”, joka antaa konkreettiset raamit tekemiselle, minkälaista toimintaa halutaan kannustaa. – Tällä hetkellä työpöydällä on hellepäivien pysäköintiasiat sekä jo käynnistyneet inforakennuksen kehittämistyöt. Paljon on tehtävissä niin, että erilaiset toiveet ja tarpeet täyttyvät. Kategorisesti ei mitään tule mielestäni kieltää. Kertaluontoisia kokeiluja voi aivan hyvin tehdä. Luonto tulee ottaa kaikessa huomioon, ei kieltäen vaan ratkaisut löytäen. Siksipä juuri uusia kulkureittejä ja lankonkeja on rakennettu ja rakennetaan. Alueelle on kaavoitettu jo oma tapahtumapaikkansakin.

Yhdessä, yhdessä, yhdessä Vaikka Vesterbacka puhuu nyt intohimoisesta kohteesta virkamiehen suulla, hän korostaa monessa kohdassa yhteistyön merkitystä. Yhteisen päämäärän pitäminen mielessä on tärkeää. – Ehdottomasti paikalliset yrittäjät tulevat ensin. – Uskon vahvasti tähän tekemiseen. Vaikka olen nähnyt ja tehnyt paljon Helsingissä esimerkiksi markkinointipäällikkönä työskennellessäni, koen että tämä työ on jälleen suoremmin sellaista, jolla on konkreettisesti merkitystä. Niin ihmisille kuin luonnollekin. Tapaan Vesterbackan tämän haastattelun tiimoilta ensimmäistä kertaa. Olemme puhuneet puhelimessa ja lähettäneet pari viestiä. Ennen tapaamista hoksasin tuntevani hänen siskonsa. En tiedä liittyykö tietty rentous ja tuttuuden tunne ihmisen syntyperään, mutta mieleni tekisi tässä jutussa puhua Tovesta etunimellä. Helposti lähestyttävänä, ja porilaisena, uskon myös meidän yrittäjien päätyvän helposti hänen juttusilleen.


Yyterin erityisasiantuntija Tove Vesterbacka mielimaisemassaan lähellä arvokkaita dyynejä. – Yhdessä tekeminen on kaiken a ja o. Yhteinen päämäärä ja sitä kohti kulkeminen. Ajatus myös siitä, että kuljetaan yhdessä luonnon kanssa, on tärkeää, Vesterbacka pohtii.

Pyry �/����– 31


J Ä S E N Y R I T Y S E S I T T E LY S S Ä

LOKKI LIITÄÄ

ja paatti puksuttaa Meri, tuo alati tunteita synnyttävä ympäristö. Arvaamaton, rauhoittava, salaperäinen, ikuinen. Ja saaret, sen turvaa ja elämyksiä tuovat ankkuripaikat. Nämä kaksi elementtiä yhdistyvät harmonisesti Timo Lokin kipparoimassa Selkämeren veneretkissä.

Teksti Jorma Vesterholm Kuva Hannu Ikonen

TIMO LOKKI on Reposaaren poikia. Täällä, meren äärellä, hän viihtyi elämänsä ensimmäiset kaksi vuosikymmentä. Armeijan jälkeen tie vei keskustaan. 40-vuotisen työuransa hän teki Porin kaupungin lastensuojelussa. Kuutisen vuotta sitten tie toi takaisin Reposaareen, tädin pieneen ja viihtyisään omakotitaloon. Ajatus veneretkien järjestämisestä kirkastui reilut kymmenen vuotta sitten. – Vuonna 2011 perustettiin Selkämeren kansallispuisto. Halusin, että kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus tutustua tähän ainutlaatuiseen saaristoon. Halusin myös, että voisin mahdollisuuksien mukaan hyödyntää venettä myös omiin tarpeisiini. Niinpä otin toiminimen ja ostin moottoriveneen, jonka kastoin tyttäreni mukaan nimellä KaislaTuulia, Timo muistelee veneretkiyrittämisen alkuaaltoja. Asiakkaita onkin tämän jälkeen riittänyt tasaisesti. Sesonkiaikaa ovat tietysti kesä-, heinä- ja elokuu, mutta yksittäisiä retkiä osuu myös toukokuulle ja aina marraskuulle saakka. Päiväretkille lähtee erilaisia, maksimissaan kymmenen hengen ryhmiä. Mukana on yrityksiä, yhdistyksiä ja kaveriporukoita. Lisäksi pidetään tyky-päiviä ja valokuvaussafareita. Paattiin astuu tasaisin väliajoin myös ulkomaalaisia, sillä porilaiset koulut tuovat ystävyyskaupunkiensa täällä vierailevia koululaisia retkille. Niin tyyrpuurin

32 – Pyry �/����

kuin paarpuurinkin puoleisilla istuimilla on puhuttu esimerkiksi italiaa ja unkaria. Saarille suuntautuvilla retkillä voidaan myös kalastaa, sillä mukana veneessä ovat uisteluun ja vetouisteluun soveltuvat välineet. Sekä tietysti muut vaadittavat välineet pelastusliiveineen. Erittäin tunteikkaaksi Timo Lokin saa yksi palvelumuoto. – Porin kaupunki on asettanut merialueelle Kallon edustalle paikan, johon on mahdollista laskea vainajan tuhka. Muutaman kerran vuodessa suuntaan sitä kohti kyydissäni edesmenneen sukulaisia ja ystäviä. Aika hiljaiseksi vetäviä hetkiä. RETKEILIJÄT VOIVAT lähteä Timon matkaan turvallisin mielin. Miehellä on paikallistuntemusta ja hän on toiminut jo 1960-luvulla Reposaaren Meripartiossa. Taskusta löytyvät niin rannikkolaivurin tutkinto kuin vuokravenekuljettajan lupakirjakin. Suuntana ovat Selkämeren kansallispuiston saaret kuten Säppi, Munakari ja Iso-Enskeri sekä Ahlaisten saaristo ja jokiranta. – Iso-Enskerin luontopolku on aivan ainutlaatuinen kokemus. Sen kiertää maisemia ihaillen noin tunnissa. Munakarissa on maja, jossa kalastajat viettivät aikoinaan öitä laskettuaan verkot vesille. Se toimii nyt autiotupana, johon on ilmainen käyttöoikeus, hyviä

– Vuonna 2011 perustettiin Selkämeren kansallispuisto. Halusin, että kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus tutustua tähän ainutlaatuiseen saaristoon


Reposaarelainen Timo Lokki kotisatamassaan tyttären mukaan nimetyn aluksen KaislaTuulian kannella. Mielenkiintoinen Selkämeren veneretki asiakkaineen on taas pian alkamassa.

perinteitä kunnioittaen, totta kai, Timo muistuttaa. Retkellä tarvittavista eväistä huolehtivat asiakkaat itse. Jos Timo jää paikanpäälle odottamaan paluumatkaa, auttaa hän toki tarpeen mukaan vaikkapa nuotion sytyttämisessä. Päiväretkille lähdetään sovitusta paikasta ja ne räätälöidään asiakkaan haluamalla tavalla. Visit Pori myy lisäksi yksittäisiä lippuja tietyille viikonpäiville. Retki onnistuu, kun vähintään viisi varausta tulee täyteen. Tällöin lähtöpaikkana toimii Merimestan laituri. Säävaraus kuuluu meriliikenteeseen eli jos matka joudutaan perumaan, pyritään sille katsomaan uusi, sopiva ajankohta. ANSIOTYÖSSÄ OLLESSAAN Timo Lokki ehätti tehdä muutaman vuoden samanaikaisesti

Selkämeren veneretkiä. Nämä olivat mainio osa myös lastensuojelun toimenpiteitä. Tämä symbioosi on edelleen olemassa. Yhteistyö lastensuojelun ja meripartion kanssa alkoi jo 1970-luvulla Ruoripoikien veneiden ja saaren käytöllä nuorten seikkailutoiminnassa. Nyt eläkkeellä ollessaan Timo tekee kaupungin kanssa sovittavan määrän lastensuojelutehtäviä ammatillisena tukihenkilönä. Tällä hetkellä ringissä on neljä nuorta, 10–19-vuotiasta poikaa niin kuin aktiivityövuosinakin. Veneretket ovat edelleen osana prosessissa auttaa nuoria itsenäisiksi, hyvinvoiviksi aikuisiksi. – Lastensuojelu on yhtä arvaamaton kuin meri. Liikkeelle lähtiessä ei välttämättä tiedä, onko koko matka tyyntä vai nouseeko matkalla pieni tai kova

aallokko vai jopa myrsky. Ei voi muuta kuin uskoa, toivoa parasta ja tehdä parhaansa. Paljon tapaan kadun vilinässä tuttuja nuoria, jotka ovat kasvaneet jo aikuisiksi. Tervehditään, jutellaan ja tuleehan toisilta aina joskus viestejäkin, Timo Lokki summaa vuosiensa saldoa. Ensi vuonna Timo saavuttaa kunnioitettavat 70 ikävuotta. Terveyttä riittää ja olo on nuorekas, joten Räpsöön poika jatkaa yrittäjänä vielä tästä eteenkin päin. Veneretkeilyyn saattaa tulla apuvoimia ensi vuonna, joten Timo suunnittelee aloittavansa rakkaan kotipaikkansa Varvinrannassa soutuveneiden, kajakkien ja SUP-lautojen vuokrauksen. Miksei tämäkin onnistuisi, sillä nostihan korona kotimaan matkailun ja luonnossa liikkumisen taas sille kuuluvalle aallonharjalle.

Pyry �/����– 33


Talouden ja kirjanpidon ammattilaiset palveluksessasi Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto Koo-Tilit Katja Nordström Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto Tommilantie 2, 28400 ULVILA Koo-Tilit Katja Nordström Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto 041-3131 005 Tommilantie 2, 28400 ULVILA Koo-Tilit Katja Nordström katja@kootilit.fi 041-3131 Tommilantie 2, 28400 ULVILA 005 www.kootilit.fi

041-3131 005 katja@kootilit.fi Kirjaimellisesti Kiva! tilitoimistokatja@kootilit.fi YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja ja isännöintipalvelua isännöintipalvelua www.kootilit.fiYKSILÖLLISTÄ www.kootilit.fi Nykyaikaiset web-sivut

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto Koo-Tilit Katja Nordström suunnittelusta toteutukseen Tommilantie 2, 28400 ULVILA Kirjaimellisesti Kiva! www. 041-3131 005 Nykyaikaiset web-sivut balanssi. Nykyaikaiset web-sivut katja@kootilit.fi suunnittelusta toteutukseen name suunnittelusta toteutukseen www.kootilit.fi

Kirjaimellisesti Kiva!

Kirjaimellisesti Kiva! Nykyaikaiset web-sivut suunnittelusta toteutukseen

ValtakatuValtakatu 6, 3. krs. 6, Pori (02) 630puh. 8500 | puh. | www.balanssi.name 3. krs. PORI (02) 630 8500

Kilpailukykyä ja kestävää kasvua Autamme parantamaan yrityksesi kilpailukykyä ja luomaan kestävää kasvua jo tänään! KPMG Oy Ab Gallen-Kallelankatu 8, Pori P: 020 760 3000 E: pori@kpmg.fi Tilintarkastus | Vero- ja lakipalvelut | Liikkeenjohdon konsultointi | Yritys- ja rakennejärjestelyt

34 – Pyry �/����


Isolinnankatu 21 E, 4. krs, Pori Puh. 0500 320677 Taloushallinnon palat paikoilleen ammattilaisen avulla fi

yritysohjaus. Sanna Valkeejärvi, vastaava hoitaja, KTM, KLT-kirjanpitäjä Pripoli, Tiedepuisto 4, 28600 Pori • p. (02) 641 2711, fax (02) 641 2712 • yritysohjaus@yritysohjaus.fi

AUK TORISOITU TILITOIMISTO

Antinkatu 11 (2. kerros), Pori | puh. 02 630 6666 info@huhdanmaki.fi | www.huhdanmaki.fi

 Kirjanpito

ja tilinpäätöspalvelu

• • •

HT –

toimisto@tilikuukkari.fi

PORI & NOORMARKKU 050 3129 306 · www.satakunnanyritystili.fi

Pyry �/����– 35


X

MUN KULTA Design Olli Johan Lindroos 18k kultaa

Ohi kiisi vuodet , kuukaudet Ku kiilsi silmis kalleudet Sokas multa kaikist tärkeimmän Ar vokkainta olikin hän

Vuoden Kultaseppä Esko Lindroos

2006

Vuoden Kaunein Sormus

2012

Vuoden Kaunein Sormus

2016

100%

PORIL AISTA K ÄSITYÖTÄ – NYT JA TULEVAISUUDESSA

W W W.OJ L . F I

Vuoden Kultaseppä Olli Lindroos

202 1

Timanttiset E. Lindroos I t ä p u i s t o 7, P o r i p. 044-740 3220


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.